PDA

View Full Version : Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

gravel
13-06-2009, 20:49
Bu da benim salatalıklarımdan. Yaklaşık 60 cm kadar boya ulaştılar. Topraklarında (üstten 25cm lik kısım) neredeyse bire bir oranda yanmış koyun gübresi var, iki tanesinin U şeklinde kıvrılması normal mi yoksa eksik birşeyler mi var? 86423

Maşallah çok sağlıklı görünüyor. Büyürken toprağa (toslayanlar) temas edenler kıvrılıyor genelde. Bir terslik olduğunu sanmıyorum ama tabi uzmanlar ne der bilemem.

Lonicera
17-06-2009, 19:58
Tepe alımı da yaptım ama nafile. Çok aşırı sıcak olduğu için erkek çiçeklenme sürekli artışta. Tutan tek tük hıyar da kuruyup düşüyor. Fakat acur çok dayanıklı çıktı. Kısmetse seneye sadece acur ve F1 hıyar tohumu ekeceğim. En azından bu kadar sorun yaşatmazlar bana.

Selahattin Yılmaz
17-06-2009, 23:33
Şenol abiyi bulun size açık olan B5A larından versin salatalıklardan memnun kalırsınız o zaman :)

Lonicera
17-06-2009, 23:57
Selahattin hocam mesajınız bana ise ben zaten B5A' yı sezon başından beri kullanıyorum. İlk çileklerimde denemiştim. Yok mesaj bana değilse olsun yine de yazdım gitti:)

Selahattin Yılmaz
18-06-2009, 07:44
Normalde sıcak stresi ortadan kalkar ama farklı bir neden olmalı sizinkisi, olmadı toprağınızın üzerinde bir kaç bitkinin dibine aşırı ısınmayı engellemek için malçlama yapın.

akcan67
18-06-2009, 10:49
Sayın Selehattin hocam
Salatalılardan ilk ürünü dün aldım.Fakat salatalıklar benim beklediğim gibi çıtır çıtır değil.Sanki biraz elastiki bir yapısı var.Pazardan alıpda bir kaç gün beklemiş gibi.Nedenini söyleyebilrmisiniz.

Selahattin Yılmaz
18-06-2009, 13:14
Çok güzel bir soru :). Ne kullandığınızı bilmeden,
hangi ortamda yetiştiğini bilmeden hele hele bitkiyi ve salatalığı görmeden kesinlikle bir şeyler söyleyemeyeceğim bir durum!

akcan67
18-06-2009, 13:28
Çok güzel bir soru :). Ne kullandığınızı bilmeden,
hangi ortamda yetiştiğini bilmeden hele hele bitkiyi ve salatalığı görmeden kesinlikle bir şeyler söyleyemeyeceğim bir durum!

Amatör serada yetiştiriyorum.Damlama ile suluyorum.Mikrobiyal gübre kullanıyorum.Bitkilerimde ki boy yaklasık 80 cm civarında.Resim çekme şansım şu anda yok ama bitkinin genel görüntü itabiri ile ilgili bir sorun yok.Unutmadan şunu da belirteyim.İlk açan çiçekler meyve oluşumuna başlarken sarardığını (meyveciklerin ) belirtmekte fayda var sanıyorum.SAYGILARIMLA

h_dogan
18-06-2009, 13:35
Merhaba,
1-2 ay önce pazardan aldığım salatalık fidesini büyükçe bir saksıya diktim. Baya bi gelişti. 2-3 kocaman salatalık da verdi. Afiyetle yedik. Gene üzerinde bir tomar çiçek var. 1-2 de ufacık salatalık büyüyecek olan ama yapraklarında bir terslik seziyorum. Hafiften bir sararma ve lekelenme başladı. Resimleri aşağıda. Fazla sulama yapmıyorum. Toprağını da fazla susuz bırakmıyorum. Sabah güneşi alıyor, 12-1'e kadar. Yakıcı öğlen güneşine maruz değil. Yapraklarında herhangi bir böcek-parazit görmedim. Acaba besin elementlerinde bir eksiklik mi var? Deneyimli arkadaşlar yardımcı olabilirse çok memnun olurum.

Yalancı mildiyö bayağı ilerlemiş acil ilaçlama yapmanız lazım.

bpınar
18-06-2009, 14:44
Sayın ugurtelefon ve h dogan ;
cevaplarınız için çok teşekkürler.Sağlık problemlerim yüzünden birkaçgün nete giremedim.Bu arada salatalık fidelerim git gide ölüyor...
Sayın ugurtelefon gerçektende çok yamuk çıkmış resim,bakmamıştım ekledikten sonra,zaten orasıda balkon değildi,pencere önü;)
yeni resim ekleyemiyorum,salatalıklarım murat f1 cinsiydi,praktikerden aldım,biranda boylandılar fakat şimdi bütün yapraklar aşağıdan yukarıya doğru beyazlıyor,beyazlaşan yerler kuruyup parçalanıyo,yapraklar delik deşik oldu,damarlar belirgin...Çıldıracam, gitti 20 adet fidecik...:mad:

muhammed1985
18-06-2009, 15:43
sayın bpınar

bu siteye yeni üye oldum. çok zamandır siteyi takip ediyorum.. salatalıklarınızda kırmızı örümcek zararı var. kırmızı örümcek olan yerler belli bir zaman sonra beyazlaşır ve kurur.

bpınar
18-06-2009, 18:05
Muhammet bey cevabınız için teşekkür ederim.
Yaprakların altını ve üstünü inceledim fakat herhangi bir zararlıyada rastlayamadım,yapraklar beyaz parşömen gibi oldular...:(

gravel
18-06-2009, 20:09
Yalancı mildiyö bayağı ilerlemiş acil ilaçlama yapmanız lazım.

Cevabınız için çok teşekkürler. :)

h_dogan
20-06-2009, 14:12
Muhammet bey cevabınız için teşekkür ederim.
Yaprakların altını ve üstünü inceledim fakat herhangi bir zararlıyada rastlayamadım,yapraklar beyaz parşömen gibi oldular...:(

Benim tahminim külleme ama yakından çekilmiş fotoğraf eklerseniz daha net cevap verebiliriz.

ayferaksit
20-06-2009, 18:05
salatalık ilki dökülmüştü bakalım bu büyüyebilecek mi:eek:

fizikçi
20-06-2009, 23:34
Herkese merhaba, geçen hafta nerdeyse ağalamaklı 6 kök salatalık fidanımı sökmek zorunda kaldım. Muhteşem bir çiçeklenme ve ardından onlarca meyve dökmüşlerdi ki yalancı mildiyo hastalığı olduğunu sonradan öğrendiğim yapraklarda kuruma ve sararma ile başlayan olay iletim dokularında büzülmeler ve sarınıcı uçların kuruması ve en sonunda meyvelerin içi boşalarak ezik lastik gibi bir hal alması ile bitti. O kadar hızlı bir süreçti ki neredeyse bir kaç gün içinde hepsi, telef oldular. Bu belirtileri özellikle yapraklarda farkettiğiniz anda ilaçlama yapın arkadaşlar.

Benim için bu kayıp ızdırap verici oldu dilerim kimse yaşamaz :(

ayferaksit
26-06-2009, 18:57
Çok çabuk büyüyor:rolleyes:

umas
27-06-2009, 02:36
Salatalık fidelerim, dikildiği gün gibi duruyorlar. Yaklaşık 15 gün olmuşlardır. Ne bir hastalık belirtisi var; ne de bir kuruma söz konusu... Tek bir yaprak bile atmadı. Düzensiz sulama veya herhangi bir hastalık olsa, fideleri kaybetme sorunu ortaya çıkması gerekir diye düşünüyorum. Yoksa yanılıyor muyum?

fizikçi
27-06-2009, 10:19
Salatalık fidelerim, dikildiği gün gibi duruyorlar. Yaklaşık 15 gün olmuşlardır. Ne bir hastalık belirtisi var; ne de bir kuruma söz konusu... Tek bir yaprak bile atmadı.

Yetersiz güneş alıyor olabilirler mi acaba ? Benim tohumdan yetiştirdiğim fidanlarım sabah güneşini öğlene kadar alıyorlardı. Çok hızlı bir büyüme göstermişlerdi. Bunun dışında toprağındaki besin eksikliği de etkili olabilir.

drneuro
27-06-2009, 15:38
Çok çabuk büyüyor:rolleyes:

sayın ayferaksit salatalığınızın yapraklarında sorun var sanırım..

erkan konca
27-06-2009, 20:11
yer salatalığı diye aldığım salatalık tohumları sırık salatalık gibi uzadılar acaba yer salatalığının gelişimi böylemi oluyor. yukarı doğru uzayıp sonramı yere yatıyor. bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.saygılarımla...

kuzen38
01-07-2009, 20:03
benim meşhur lezzetli kırmızı salatalığım. resimlerden birisi 29 haziran, birisi ise bugüne ait. nedense rengini 2 yıldır tutturamıyorum ama olsun:D

drneuro
02-07-2009, 17:52
Salatalılığımın son durumu..

kuzen38
05-07-2009, 20:06
muhteşem tadıyla inanılmaz lezzetiyle sezonun ilk salatalığı. rengi hafif kızarıyordu ama salataya kurban gitti:D

maviyeşil
05-07-2009, 20:11
Kuzen çok değişik ve güzel görünüyor, bir parçacık tadına bakmak isterdim. İçi nasıl acaba? Resmini koyar mısınız? İlk defa görüyorum, çok merak ettim.

Tohumluk biraz fazla bırakın, seneye mutlaka isteyen olur :)

kuzen38
05-07-2009, 21:05
Maviyeşil bu cinsten tohum alınıyormu bilmiyorum ama alınıyorsa mutlaka ayırırım isteyen herkes için.

bu konuda bilgisi olan var mı?

bu sitedeki halinin resmi. sanırım bekledikce kızarıyor.

Hmong Red
The fruits are white to pale green, turning orange-red as they ripen. A very productive and tasty variety that stays mild even when large. This heirloom was collected from a Hmong (Meo) immigrant. Millions of the Hmong tribe live on the borders of Thailand, China, Burma, Laos and Vietnam and are a very ancient people.

maviyeşil
06-07-2009, 09:12
bu sitedeki halinin resmi. sanırım bekledikce kızarıyor.
Gerçekten çok güzel görünüyor. İçi de kırmızı mı? Tadı bildiğimiz salatalık gibi mi?

Tabaktaki yoksa soyuluş hali mi? Sonradan farkettim.

h_dogan
06-07-2009, 10:07
yer salatalığı diye aldığım salatalık tohumları sırık salatalık gibi uzadılar acaba yer salatalığının gelişimi böylemi oluyor. yukarı doğru uzayıp sonramı yere yatıyor. bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.saygılarımla...

Yer salatalığını da terbiye dip ipe alabilirsiniz ben denemiştim. Ama yer salatalığı diye aldığınız diye bunun kısa kalacağını düşünmeyin en azından 2 metre boy atar sezon sonuna kadar.

h_dogan
06-07-2009, 10:09
benim meşhur lezzetli kırmızı salatalığım. resimlerden birisi 29 haziran, birisi ise bugüne ait. nedense rengini 2 yıldır tutturamıyorum ama olsun:D

Bence yeterince güneşi görmediklerinden dolayı tam renklerini alamıyorlardır. Bir de tam güneşe çıkartın birkaç saksınız varsa bir tanesini deneyin derim.

kuzen38
06-07-2009, 16:40
Gerçekten çok güzel görünüyor. İçi de kırmızı mı? Tadı bildiğimiz salatalık gibi mi?

Tabaktaki yoksa soyuluş hali mi? Sonradan farkettim.

içi kırmızı değil bildigimiz renge çok yakın. tadı aynı bildigimiz salatalık ama bence çok daha lezzetli.

kuzen38
06-07-2009, 16:42
Bence yeterince güneşi görmediklerinden dolayı tam renklerini alamıyorlardır. Bir de tam güneşe çıkartın birkaç saksınız varsa bir tanesini deneyin derim.

aslına bakarsanız epey güneş görmekteler. belki biraz daha beklemeleri lazım bilemiyorum. Aslında benimde yeni farkettigim bir mesele var, buna çok benzer özbek salatalıgı var, acaba şirket bana yanlışlıkla 2 dir ondan mı gönderiyor.:confused:

ugokhan
08-07-2009, 12:33
selamlar.

balkonumda mütevazi boyutlarda domates-biber-salatalık yetiştiriyorum. İnternetten uzman birinden aldığım salatalık tohumlarını satıcının tavsiyeleri üzerine ektim ve kısa sürede yetişti, büyüdü. Satıcı hepsinin cinsinin çengelköy saltalığı olduğunu söylemişti. Hepsi aşağıdaki gibi oldular. İşte benim salatalıklarım.

Tohumları dikmemden sonraki ilk bir kaç gün:
http://img244.yukle.tc/thumbs/9300DSC01115.JPG (http://img244.yukle.tc/image.php?id=9300DSC01115.JPG)

Son hali:
http://img243.yukle.tc/thumbs/1357DSC01135.JPG (http://img243.yukle.tc/image.php?id=1357DSC01135.JPG)

İlk defa salatalık diktiğim için bunların arasındaki mesafeyi merak ettim. Acaba birbirlerine çok mu yakınlar? En az ne kadar mesafe olması lazım.

Allah bir aksilik vermezse ilk meyveleriyle de fotolarını çekip burada yayınlarım.

tolgahann
08-07-2009, 13:47
Sn.ugokhan hevesinizi kırmak istemem ama meyvelerini görmeniz biraz zor gibi görünüyor. Saksı sanırım hiç güneş görmüyor.Çok dengesiz uzamışlar hemen daha ışık gören bir yere alıp sulamayı azaltın.Büyüdükleri zaman da hepsinin o saksıda gelişmesi zor gibi görünüyor.:(

ugokhan
09-07-2009, 07:21
Sn.ugokhan hevesinizi kırmak istemem ama meyvelerini görmeniz biraz zor gibi görünüyor. Saksı sanırım hiç güneş görmüyor.Çok dengesiz uzamışlar hemen daha ışık gören bir yere alıp sulamayı azaltın.Büyüdükleri zaman da hepsinin o saksıda gelişmesi zor gibi görünüyor.:(

Sn.tolgahann, yorumunuz için teşekkür ederim. Dediklerinizi en kısa sürede uygulayacağım. Hevesimi kıracak bir şey yok. Müdahale edilebilecek noktaya kadar devam.

kuzen38
10-07-2009, 16:13
bu seferki daha küçük kaldı ama daha kırmızıya yakındı.

Adalet Yağcı
10-07-2009, 17:04
Ben de salatalık yetiştirme özürlüyüm :(
Her yıl onbeş kök kadar salatalık ekiyorum, çok güzel oluyorlar, meyve vermeye başladıktan kısa bir süre sonra mildiyö hastalığına kurban gidiyorlar, yaprakların üstleri beyaz bir sis tabakası ile kaplanıyor ve sertleşiyor kurumuş gibi.
Çevredeki köylüler bunun sisten kaynaklandığını söylüyorlar, bu sene kökten ve yapraktan Bionem verdim, vermeye de devam edeceğim, şimdilik hastalık belirtisi yok, üzerlerinde meyveleri var, bekleyip göreceğiz bakalım.

Bir hafta önceki halleri (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=91581&d=1247129259)

kuzen38
10-07-2009, 19:07
buda kırmızı salatalıgın iç resmi.

limon
10-07-2009, 20:11
Ben de salatalık yetiştirme özürlüyüm :(
Her yıl onbeş kök kadar salatalık ekiyorum, çok güzel oluyorlar, meyve vermeye başladıktan kısa bir süre sonra mildiyö hastalığına kurban gidiyorlar, yaprakların üstleri beyaz bir sis tabakası ile kaplanıyor ve sertleşiyor kurumuş gibi.
Çevredeki köylüler bunun sisten kaynaklandığını söylüyorlar...

Aynen... İlk diktiğimde fide büyürken güzel salatalıklar topluyorum. 2-3 hafta içinde bitkinin keyfi kaçmaya başlıyor, salatalıkların şekilleri eciş bücüş olmaya başlıyor, hastalıkla baş edemiyorum, Domateslere de hastalık geçmesin diye, bitkiyi kökten söküp atıyorum. Sökmesem de iyileşmiyor zaten.

Bir arkadaşımız Salatalığın kısa ömürlü bitki olduğunu yazmıştı. Kısa ömürlü derken bizim başımıza gelenler normal midir? Bir ayın içinde ne alırsak o mudur? Bu işin ticaretini yapanlar hep yeni fide mi yetiştirip dikiyorlar?

Oğuz Alper
10-07-2009, 20:22
Sn.limon ;

Salatalık bitkisinin baş belası nematod dur. Bitkinizin besin alımına engel olur .

Saçaklarında tesbih tanesi gibi şişkinlikler oluşturur ve bitkiniz beslenemez hale gelir. İkinci belalısı da yapraklardaki mantari hastalıklardır.

Çifçi dilinde sarı benek hastalığı , köşeli denir. Bizler Antalya da Seralar da Uzun süre salatalık yetiştiriciliği yaparız. Ekim de diker Mayıs sonuna kadar hatta fiyatlar iyi giderse devam ederiz.

Oğuz Alper
10-07-2009, 20:27
Sn.Adalet Yağcı ;

Bu sene çok güzel salatalıklar yiyeceğinize inanıyorum. Yaprak uygulamalarınızı yaparken mutlaka yaprakların altını ve üstünü Bionem li su ile gördürün. Uygulama periyotlarınıda aksatmadan .

Bir de en önemli konu yağmur arkasından ilaçlamanızı ihmal etmesseniz çıtır çıtır kokulu zehirsiz salatalıklar yetiştirebilirsiniz.Sevgiler

Adalet Yağcı
10-07-2009, 20:58
Ben ilaçlamamı yapacağım tabii ki, ama yağmurdan fırsat kalmıyor ki.
Neredeyse bir haftadır her gün yağmur yağıyor, ilaçlama da boşa gidiyor.
İlaç üzerinde kaç saat kalırsa etkin olur acaba, yani en az şu kadar zaman kalırsa ilaç etkisini gösterir diyebileceğimiz bir süreç var mı?

Oğuz Alper
10-07-2009, 21:01
Yağmurlar diner dinmez uygulamayı tekrarlamamız gerekiyor.Biliyorsunuz ki yağmurların arkasından mantari hastalıklar baş göstermeye başlar. Özellikle nemli ve bulutlu geçirdiğimiz şu günler çok tehlikeli !!!

İlaç uygulamanızdan 8 saat içinde yağmaz ise sorun yok . Ancak mutlaka yağışların arkasından yaprak uygulamamızı tekrar etmemiz gerekli .

Adalet Yağcı
10-07-2009, 21:04
Teşekkürler Oğuz bey, bunu öğrendiğimiz iyi oldu.

akcan67
12-07-2009, 20:42
Sökmeden önce size bir danışmak istedim.Ne yapmam gerektiği konusunda fikri olan arkadaşlar varsa bekliyorum.Sera içindeler ve normal sulama aralıkarına devam ediyorum.

akcan67
12-07-2009, 21:30
Ya sökelim **** kurtaralım

zuisudra
18-07-2009, 16:50
seradaki salatalıkların dibinde sarı beyaz çiçekli küçük otlar türedi ve sonrasında salatalıklar kurumaya başladı bu otlar için uygun ilaç hangisidir, ne yapmalıyım acilen yardımcı olursanız minnettar olurum.

h_dogan
18-07-2009, 21:39
Sorununuza daha açıklayıcı cevap almak için resim ekleyin. Görmeden bir şey söylemek pek mantıklı gelmiyor.

zuisudra
20-07-2009, 16:47
otlar orabanş canavar otu denilen bir tür. oroban adlı ruhsat almış bir ilacın etkili olduğunu duydum, bu konuda bilgisi olan var mı?

ulubatlı
31-07-2009, 21:29
orabanj ayçiçeği bitkisine ilgisi çok fazla olan bi parazit yabancı ottur .bitkileri emeçleriyle köklerinden kavrayarak birkilerden beslenirler.serada orabanj olan kısınlara ayçiçeği ekerseniz orabanj köklerini ayçiçeğine yönlendirecektir.daha sonra ikisini birlikte kökleyip tarladan uzaklaştırabilirsiniz.tohum bağlama olmussa tohumların dökmemeye çalışın.

kartal99
01-09-2009, 10:30
Arkadaşlar herkese selam.
Bu sene bende heveslenip salatalık ektim ancak benim çiçekler hep yalancı çıkıyor, ne yapmalıyım ben neyi eksik yapıyorum, **** neyi fazla yapıyorum.
örneğin her sabah su veriyorum. Ektiğimden beri.
Yardımcı olursanız sevinirim.

kartal99
01-09-2009, 10:51
Arkadaşlar birde benim salatalıklara bu sabah su vermedim güneş geldiğinde yaprakları pörsüdü acaba su vermediğimdenmi oldu ? yardım lütfen............

selim_50
01-09-2009, 11:01
evet su vermediğiniz için pörsümüş ama çok su verdiğiniz içinde yalancı çiçek açıyor, meyve tutmuyor, sulamayı güneş battıktan sonra veya sabah erken verin, aşırı güneşte gölgeleme yapabilirsiniz, çok az miktarda isterseniz sulandırarak azotlu gübre verebilirsiniz
kolay gelsin

kartal99
01-09-2009, 12:16
evet su vermediğiniz için pörsümüş ama çok su verdiğiniz içinde yalancı çiçek açıyor, meyve tutmuyor, sulamayı güneş battıktan sonra veya sabah erken verin, aşırı güneşte gölgeleme yapabilirsiniz, çok az miktarda isterseniz sulandırarak azotlu gübre verebilirsiniz
kolay gelsin

İlginize teşekkürler selim_50 peki hergün azda olsa su vermeye devam edeyim mi ?

kartal99
01-09-2009, 12:25
İlginize teşekkürler selim_50 peki hergün azda olsa su vermeye devam edeyim mi ?

Meyve tutması için kaçgünde bir su vermeliyim ? Ben her sabah saat 7-7.5
arası toprağı ıslatacak kadar su veriyordum. Banada fazla gibi geldiği için soruyorum.
yardımcı olursanız memnun olurum.

selim_50
01-09-2009, 12:46
sayın kartal99
toprağı bir çubuk ile karıştırın, çamurlama yapmayacak şekilde sulayabilirsiniz, direk gün ışığına maruz kaldığı içinde pörsüme yapıyor, normaldir ama günün yarısında ışık alması koşulu ile gölgelendirme yapabilirsiniz, , bizim burdaki tabirle salatalıklarınız har kalkmış, yani aşırı sulamadan dolayı fiziki olarak çok gelişmiş, ama meyve tutmaz, sulamayı dediğim gibi çamurlama yapmayacak şekilde bir düzene oturtun ve meyve tutumu içinde zarar vermeyecek şekilde çok az miktarda azotlu gübre verin. kolay gelsin

kartal99
01-09-2009, 12:55
Sayın, Selim_50 Dediğiniz gibi yapacağım, ilginize teşekkür ederim.....

kartal99
05-09-2009, 08:18
Arkadaşlar, benim salatalıkların yapraklarına bir haller oldu sararıyor ve sanki bir zararlı tarafından yeniyor. Resimlere bakıp hangi ilacı kullanmam lazım yardımcı olurmusunuz. şimdiden teşekkürler..............

sarge
05-09-2009, 09:32
sayın bpınar salatalıkta beyazlaşma küleme hasatlığından meydana gelir sizin salatalıkta bu hasatlık var PENCONAZOLE. içerikli bir ilaç kulanabilirsiniz

limon
05-09-2009, 13:38
Ben olsam diğer bitkilere bulaşmaması için söküp, atarım. Saksıda yetiştirilen bir kaç kök Salatalık için ilaç almaya gerek var mı sizce? Deneyimime göre, bu hale gelmiş bitkiyi ilaçla kurtarmak çok zor. Kısaca Salatalık nazlı bir sebze türü, bence...

Bu mevsimde Salatalık, Kabak gibi tüylü yapraklı sebzelerin hemen hepsinde, gece-gündüz ısı farkından doğan nem dolayısıyla külleme görülüyor. Zaten sezonu da bitmek üzere.

hekimc
14-09-2009, 10:14
selamlar. yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.
salatalık marul vs fidelerin üzerinde ve yapragın altında beyaz ufacık uçan bi hayvan var yardım edermisiniz zararlımıdır herhangi bir ilaç tavsiye ederseniz sevinirim..

h_dogan
14-09-2009, 11:07
Beyaz sinektir büyük ihtimalle.

hekimc
05-10-2009, 16:55
sorumun cevabını başka bir başlık adı altında buldum teşekkürler.

ozay57
04-12-2009, 22:39
ben daha yeniyim 3 dekar alana camsera olarak salatalık diktim şuanda meyva verimindeler
ancak halk arasında sarıbenek denilen hastalığa yakalandı ziraatçıda bana FERKONİL 500 SC ve PLACARD vererek bu ikisini karıştırarak vermemmi söyledi. ben bunlara ekolarak kırmızı örümcek ilacıda karıştıra bilirmiyim.
böyle bir imkan sağladığınız için çok teşekkürler

Shepsit
03-04-2010, 17:46
Merhabalar,

Foruma bugun uye oldum. Dun, balkonda saksi sebzeciligi bolumunun cok buyuk bir kismini okudum. Ozellikle Sayin Selahattin Yilmaz beyin verdigi bilgiler beni bir cok konuda aydinlatti. Forumun ve derginin belli bir bolumunden sonra Selahattin beyin mesaj ve yazilarina rastlayamadim, acaba forumdan ayrildi mi?

Balkon bahceciligine uzun zamandir meraki olan ve ilk fidelerini dun ekmis biri olarak siz degerli forum uyelerinin bazi konulardaki bilgilerine ihtiyacim var, yardimci olursaniz cok mutlu olurum. Kibris'ta yasiyorum ve havalar simdiden iyice isinmaya basladi. Dun aldigim 3 sirik domates fidesini ve iki salatalik fidesini saksilara ektim. Salataliklarimin resmini su linke http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1779&page=36 eklemistim. Bu bolumde okuduklarimdan anladigim kadari ile saksilari degistirip daha buyuk saksi kullanmaliyim. Bunun haricinde, sorularim:

1- Salataliklar icin nasil sulama yapmaliyim?
2- Cok fazla gunes salataliklarima zararli olur mu?
3- Salatalik fideleri buyudukce budama vs nasil yapilmali?
4- Cicekler cikmaya basladiginda hangisinin erkek hangisinin disi cicek oldugunu nasil anlayabilirim?

Yardimci olursaniz cok sevinirim.

zookeaper
08-04-2010, 13:54
selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım.salatalıklarımda bedenlerinde çatlamalaroldu neden acaba bilen varmı?

hilmiyunus
21-04-2010, 18:23
selamün aleyküm
benim salatalıklarda bi sorun var bana yardımcı olursanız sevinirim.salatalıklarda solma içe dogru kıvrımlar oluştu ne yapa bilirim külleme ilacı kullandım
ne yapmalıyım saygılar

Shepsit
25-04-2010, 17:44
balkonumda acur yetistirmek istiyorum. ektigim tohumlar filizlendiler.
nasil yetistirmem gerektigi, sulamayi nasil yapmam gerektigi konusunda yardimci olur musunuz lutfen?

kumyaka2010
25-04-2010, 18:15
sayın shepsit!
Salatalık duruma gore 3 veya 4 gunde bir su,meyvalar tutunca çiftlik gubresi suyu,10 santim boya gelince dip doldur,3 haftada bir etrafını çapala,yukselince alt yaprakları kopar,yan dalların tepelerini kopar . Bol mahsul olur inşallah . Selamlar.

KANKA55
25-04-2010, 23:25
merhaba arkadaşlar bende balkonda domates ve salatalık ve hatta çilek de yetiştiriyorum bu sene sebzelerime yarasa gübresi kullandım internette okumuştum yarasa gübresi dünyanın en iyi organik gübresiymiş şuan salatalıkların veriminden inanılmaz derecede memnunum gerçekten bitki ve meyve gelişimini ikiye katlıyor herkese tavsiye ediyorum mutlaka deneyin işlenmiş yarasa gübresi bulamazsanız aldığım yerin adresini verebilirim kargoyla gönderdiler bana yarasagubresi.sitemynet.com adresinden ulaşabilirsiniz gerçekten çok etkili

kuzen38
06-05-2010, 01:39
bu sene epey salatalık ektim. mrvcut olanın tohumunu pragdan almıştım. nasıl bir şey çıkacam bende meraktayım:)

BuYrUn_1983
07-05-2010, 11:10
merhaba selahattin bey ben kütahya tavşanlıdan ali ihsan ben 2,5 hafta önce ziraat ten almış olduğum bursa tohumculuğa ait salatalık tohumlarını 10 kg lık peynir tenekesine ekdim 3 tane tohum fakat balkon öğlen saat 1,00 den gün batımına kadar güneş görmekte ve tohumlar çıkmaya başladı bu çok güneş acaba zarar verirmi ? iyi günler..

aysebahce
16-05-2010, 17:21
Merhaba ,Ben ilk defa üye oldum. Sizlerden cok sey ögrenecegimi düsünüyorum. bitki yetistiriciliğinde fazla bir bilgim yok ama denemeye devam ediyorum. bir arkadasımın köyünden organik salatalık tohumu verdiler onları ektim ve cıktılar su an derinligi 15 cme 50 cmlik potun içinde 9 adet var .birde 3yane capı 15 cm yuksekligi 15 cm 3 saksıda 2 ser adet var.Bunlar meyve veririmi. Su an hepsi 3 yaprak halindeler. Balkonum biraz rüzgar alır problem olurmu .

simdiden herkese tesekkurederim

umutyolcusu
24-05-2010, 09:55
sanırım sizin salatalıklar sık olmuş biraz daha büyük kaplara mesela 10 kiloluk su şişesini üstten kesip ekerseniz daha iyi olur.çünkü bende toprak o anda az olduğundan kimisini 10 kiloluk şişeye kimisini 15 cm lik kaba ektim. şişedekiler daha güzel büyüdü ve meyveleri görünmeye başladı.diğerleri hala büyümeye çalışıyor.en kısa zamanda daha büyük kaba alacağım onlarıda...

Köyevim
24-05-2010, 11:40
Bitki sebze ve çiçeklerle ilgili tanıtımlardan çok istifade ediyoruz. Verilen emekler için çok çok teşekkürler.

umutyolcusu
27-05-2010, 23:36
147577
bu küçük kaptaki.yarın büyüğünü eklerim.

umutyolcusu
29-05-2010, 17:40
147950
ikisi aynı zamanda ekilen biri küçük kapta diğeri büyükte olan salatalıklarım.aralarında yarı yarıya fark var.bakalım ne zaman ilk meyvesini yiyeceğiz.

yelizmelek
13-06-2010, 23:48
benim balkonumda 4 kök salatalığım var oldukça iyi durumdalar üzerlerinde 30 kadar salatalık var ama son bir haftadır yaprak altlarından başladı çiçeklere ve yavru salatalıklara sardı siyah küçük yumurtalar var elimle temizliyorum canlı değiller ama çoklar bir kaç yaprağı kırdım bilgisi olan arkadaşlar lfn bana yardımcı olsun salatalıklarım büyümeyi durdurdu endişeliyim teşekkürler

yelizmelek
13-06-2010, 23:51
benim salatalıklarımın yaprak altlarında çiçeklerinde ve küçük salatalıklarımda son bir haftadır oluşan siyah yumurtalar var elimle temizliyorum canlı değiller her yerini sardılar lfn bilgisi olan varsa benimle paylaşsın şimdiden teşekkür ederim...

gülce78
14-06-2010, 08:51
Merhaba arkadaşlar,
Salatalık konusunda sebzelerimle ilgili problemi yadım ama, cevap alamadım. Belki de bu bölüme yazmam gerekiyordu. İlgilenirseniz çok sevinirim...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21304

eleysen
18-06-2010, 14:44
Arkadaşlar forumu yeni takip etmeye başladım çok faydalı.Benim balkonda salatalıklarım var 1 hafta kadar önce külleme olduklarını öğrendim(forumdan okuyarak) ve sulu kükürt yaptım.daha sonra yaprakları kurudu gibi oldu.şimdi alt taraflarda yaprak yok üstten yeni çıkanlar var ama pek neşeli gibi gelmiyor bana.Biraz normal gübre attım diplerine ve susuz bırakmıyorum. birde salatalıkları olmaya başladı ama sanki hiç büyümüyorlar hergün aynı boyda duruyorlar.ne yapmalıyım sizce?Birkaç tane foto ekliyorum.Teşekkür ederim

verdoque
18-06-2010, 15:07
Küllemeli yaprağın kükürtten sonra kuruması normal. Toparlanması zaman alabilir. Külleme tekrarlayabilir. Gözünüz üstünde olsun.

kürşad
19-06-2010, 09:46
En uçtaki çiçekler hariç çiçeklerin tamamını yolun. Zaten bitkide kendini ayakta tutacak yapraklar ancak mevcut, bir de meyve yapmaya zorlamayın. haftaya nasıl olsa yeni sürgünlerle yenileri çıkar.
Bir de sık dikmişsiniz gibi görünüyor. O görünen leğen mi kova mı?
Yaprakların altına büyüteçle bakınız kırmızı örümcek de olabilir. Üstlerinde pek kül görüntüsü görünmüyor. Eğer öyle ise akarisit uygulamanız gerekebilir.

verdoque
20-06-2010, 10:49
Kükürt kırmızı örümcek için de etkili diye biliyorum.

athena -asena
20-06-2010, 10:54
bunlarda benim bahçemdeki salatalıklarım.

umutyolcusu
21-06-2010, 04:46
Satın athena-asena sanırım salatalıkları geç diktiniz.Boyları daha kısa gibi.Benim saksılardakiler epey uzadı.Eğer bahçem olursa ben de sizin gibi ekmeyi düşünüyorum salatalığı.Yani uzunca bir sıra halinde.Ayrıca bu salatalıkların üstündeki çiçekler hep meyveli mi?Eğer öyleyse ne güzel.Hayırlı hasatlar...

athena -asena
21-06-2010, 09:02
sayın umutyolcusu; teşekkürler . biraz geç diktim ama çabuk büyürler. üzerindeki çiçekler hep meyve dirler.

eleysen
21-06-2010, 12:03
Evet Leğene dikmiştim.Bu yıl ilk defa diktim o kadarda uğraştım yanlış nerede bir türlü anlamadım.Yapraklara baktım ama birşey görünmüyor.Kırmızı örümcek gözle görülmeyecek kadar küçükmüdür yeni yapraklar çıkıyor tepelerden ama sanki bi terslik var yeni salatalıklarda çıkmaya başladı ama neşesiz geliyor bana.yanında acur var onlar süper neşeli(acur tepeden asmak ile olmuyor sanırım ama dikmiştim denemek için bakalım ne olacak)birde biberlerim var bazılarının üstteki yaprakları buruşup kuruyor gibi oluyor ve acayip çiçek var ama kuruyup dökülüyorlar.Yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim

eleysen
22-06-2010, 09:06
Kırmızı örümcek için sulu kükürt etkilimidir?Yoksa başka ilaçmı yapmam lazım arkadaşlar?Teşekkür ederim

verdoque
22-06-2010, 10:07
İlk mesaj tarif 3 ve 5. mesaj:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062

sakagun
23-06-2010, 19:14
Bu hıyar türünden çok memnunum. Günde ~1-2 kilo hıyar elde ediyorum. Seneye de bunlardan ekeceğim.

aydın
24-06-2010, 14:46
Sevgili sakagun;

Öncelikle salatalıklar harika. Hastalıklara dayanıklı bir çeşit ise bu tohumların cinsini ve nereden temin edebileceğimizi bizlere aktarırsanız çok sevinirim. İyi günler...

sakagun
24-06-2010, 16:26
Birden fazla çeşit tohum ekmiştim. Biri BİRTAŞ Çengelköy, diğeri ASGEN Gloria F1. İkisinin de paket üzerindeki fotoğrafı benim hıyarlara benziyor. Bir arkadaşımız hıyarların düzgünlüğünden dolayı F1 olabileceğini söyledi. Bu sene birkaç tanesini tohuma bırakacağım. Eğer F1 değilse seneye aynı kalitede ürünler verir. Hastalıklara dayanıklı mı bilmiyorum. Herhangi bir hastalık belirtisi görmedim, ancak ağaçlarım ilaçlanırken onlar da ilaçlandı.

kürşad
25-06-2010, 07:19
Sevgili sakagun;

Öncelikle salatalıklar harika. Hastalıklara dayanıklı bir çeşit ise bu tohumların cinsini ve nereden temin edebileceğimizi bizlere aktarırsanız çok sevinirim. İyi günler...

Tohum satan bir sitede bir tablo hatırlıyorum. Domatesler ve salatalıklar içindi. Hangi türün hangi hastalığa dayanıklı olduğunu yazıyordu. Tümüne dayanan bir çeşit yok. Olması da düşünülemez. Ancak bölgenizde olası en muhtemel hastalıklara dayanıklı olanlar tercih edilebilir. Mildiyöye dayanıklı çeşitler de vardı. Bulmaya çalışacağım ama pek ümitli değilim.

sakagun
25-06-2010, 11:18
Bugün topladığım hıyarlar. Bir kısmını tohumluk ayırdım. Topladıklarım 2,5 kilo geldi.

kürşad
25-06-2010, 14:19
Bir kısmını tohumluk ayırdım.
Tohumluk olması için sap kısmı sararana, kurumaya başlayana kadar koparmayınız. Salatalığınız muhtemelen kavun gibi sapsarı olacaktır.

siniroluyorum
25-06-2010, 14:34
Bu sıralar çok sık karşılaştığım bir sorun var yağmurdan sonra salatalarımın yprakları kuruyor.Ben de kükürt attım. Çok işe yaradı.Bir de bu soruna acurlarımda karşılaşmadım henüz.Yaprak yapıısıyla ilgili sanırım çünkü diğer cinslerin yaprakları daha tüylü.Ve yağmurda sıçrayan toprakları tutuyor.

sakagun
25-06-2010, 17:07
Tohumluk ayırdıklarımı koparmadım. Sapı sararana kadar bekleyeceğim.

hatayuk
26-06-2010, 00:11
Tohumluk ayırdıklarımı koparmadım. Sapı sararana kadar bekleyeceğim.

Dogru salataligin sapi sarincaya kadar koparmayin, ayrica tohumluk salataligi kopardiktan bir hafta kadar icerde tuttuktan sonra tohum cekirdeklerini alirsaniz cok daha saglikli tohumlara sahip olrsunuz.

Cumhur Tonba
26-06-2010, 01:29
Bugünlerde havalar yağışlı.
salatalıklarınız her an mantari hastalıklara yakalanabilir. İlerde sulama yaparken de gövdeye su değdirmemeye çalışınız.

kumyaka2010
29-06-2010, 09:59
Bitki doktoru kızımızdan aldıgım maile gore,salatalıgın faydaları.

To: reiki <journey_reiki@yahoogroups.com>

Bunları okuduktan sonra hıyara çok daha farklı gözle bakacaksınız!!! Tabi denemek de lazım, denemesi bedava sayılır...

Olağanüstü Hıyar

Bir süre önce bu bilgiler "The New York Times" gazetesinde yayımlandı.

1. Hıyar, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir hıyarda Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Mağnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.

2. Öğleden sonra yurgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve bir hıyar yiyin. Hıyar iyi bir B vitaminler ve Karbohidratlar kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır.

3. Banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasından şikayetçi misiniz? Bir hıyar dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız.

4. Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da aluminyum folyoya) hıyar dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine aluminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Hıyardaki kimyasallar aluminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur.

5. Bayanlar, sokağa çıkmadan önce veya denize-havuza girmeden önce bir süreliğine selülitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle hıyar dilimleriyle ovun. Hıyardaki fitokimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selülitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde kırışıklıklara da iyi gelir (özellikle de göz civarındaki).

6. "Akşamdan kalma" sorununuzdan veya kötü bir baş ağrısından kurtulmak ister misiniz? Yatağa girmeden önce birkaç dilim hıyar yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın. Hıyar, vücudun kaybetmiş olduğu gerekli besinleri takviye edici yeterli miktarda şeker, B vitaminleri ve elektrolitleri ihtiva ettiği için yediğiniz birkaç dilim sorunlarınızı hemen yok eder.

7. Özellikle diyet yapanlar, açlık dürtünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Hıyar yiyin.

8. Evinizde ayakkabı boyanız mı kalmadı? Taze kesilmiş bir hıyar ile ayakkabınızı ovalayın. İçerdiği kimyasallar ayakkabınıza hem harika görünen bir parlaklık verir hem de deriyi su geçirmez hale getirir.

9. Evinizde bir kapı, pencere ya da benzer bir şey gıcırtı mı yapıyor? Bir dilim hıyarı alıp gıcırtı yapan yerlere sürtün (tabii sürtünme yapan yerlere, menteşenin dışına değil!!) gıcırtı gidecektir.

10. Kendinizi gergin, bitkin mi hissediyorsunuz (özellikle ders çalışan öğrenciler, yeni bebek sahibi olmuş anneler ve diğer herkes) ? Bir tas kaynar suyun içine bir bütün hıyarı ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Hıyardaki kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir aroma yayarlar. Bu aroma sizlerin tüm gerginliğini alarak sakin kişiliğinize dönmenizi sağlayacaktır. Özellikle öğrenciler bunu denemelidir.

11. Yemek yediniz (örneğin kebap) ve ağzınızdan kötü koku yayıyorsunuz. Bir hıyar dilimini alıp dilinizle damağınıza yerleştirin ve en az 30 saniye öyle tutun. Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fitokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız. (Soğan-sarmısak kokusu konusunda bir bilgi yok. Bunu da siz deneyin ve sonucu görün.)

12. Evyelerinizi, lavabolarınızı çevreye zarar vermeyecek bir şekilde temizlemek ister misiniz? Bir dilim hıyarı alıp temizlemek istediğiniz yeri ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir temizlediğiniz yere. Bunun yanında elleriniz de o temizlik malzemelerin verdiği zararlardan kurtulmuş olur.

13. Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Hıyar kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı. (Bilirsiniz bazen çocuklarımız duvarlara yazılar yazar, resimler yaparlar. Onlarda da deneyebilirsiniz.)

Yüzünü güneşe dönen gölge görmez.......
Işık yolunuzu,sevgi gönlünüzü aydınlatsın......
Güneş

--

verdoque
29-06-2010, 20:22
Merhaba,

Fide olarak alıp diktiğim hıyarlarda resimlerdeki gibi sararmalar var,alt yapraklarda çok üst yapraklara doğru azalıyor. Mozaik olabilir diye korkuyorum. Üzerinde de minik minik salatalıklar var. Söküp atmalı mıyım, yoksa bu hastalık başka birşey mi? Aynı yerden aldığım 2 fidede var, üçüncüde yok, tohumdan ektiklerim de sağlam görünüyor.

Hıyar hastalık ve zararlıları için resimli bir kaynak:

http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/hastalik_zararli/4-Hiyar-tarim.pdf

Kabak mozaik hastalığına benziyor sanırım :(

Emre İlhan
03-07-2010, 14:19
;)Yaklaşık 2 hafta önce 4 adet Çengelköy Salatalık tohumu ektim.2 gün içinde çimlendiler.Gün aşırı sabahları suluyorum,sizce bu sulama ideal mi?Salatalıklar sıcağa karşı çok dayanıksızlar hemen yaprakları pörsüyüveriyor.Merak etitiğim şey Çengelköy Badem salatalık dişi ve erkek çiçeklerini aynı bitki üzerindemi barındırırlar?

Emre İlhan
03-07-2010, 14:21
Salatalık Devam...

hbayraktar
03-07-2010, 21:30
;)Gün aşırı sabahları suluyorum,sizce bu sulama ideal mi?Salatalıklar sıcağa karşı çok dayanıksızlar hemen yaprakları pörsüyüveriyor.Merak etitiğim şey Çengelköy Badem salatalık dişi ve erkek çiçeklerini aynı bitki üzerindemi barındırırlar?

Sn. emreilhan,

Haziran başında bahçede toprağa geçirdiğim ç.köy hıyarlarını haftada 2 gün suluyorum, haziran da bol erkek çiçek verdi, umudu kesiyordum meyve tutmayacak diye, bir haftadır yemeye başladık, tespitim ne kadar doğru bilmiyorum fakat yan dallanmalarla birlikte meyve tutumu başlıyor. Yapraklarına aldanmayın bizimkiler gündüz güneşin altında yerlere seriliyor, fakat akşam serinliği başlayınca diriliyor.
Yalnız o saksılar yeterli mi emin değilim, benimkiler neredeyse 2 mt. yaklaşmaya başladı, fasulyelerle yarış halinde.
Sonradan farkettim, yapraklarınızı da alt üst bir kontrol edin isterseniz

Emre İlhan
03-07-2010, 22:37
;)Sayın hbayraktar,öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.O zaman benim sulamayı azaltmam mı lazım?Saksıda oldukları için korkuyorum,bahçede olsalar neysede.Yaprakları alt üst kontrol ettim beyaz görünenler sadece toz hastalık etmenine rastlamadım çok şükür.Size bol bol hasatlar dilerim.

Saygılarımla.

Cumhur Tonba
06-07-2010, 10:40
HIYAR MOZAYİK VİRUSU HASTALIĞI
(Cucumber mosaic virus)

İlk belirtiler genç yapraklar üzerinde, damarlar arasında görülen küçük yeşilimsi sarı lekelerdir. Sonra bitkinin tümümde şiddetli bir mozayık, yaprak deformasyonu ve bodurluk görülür. Damarlar arasında koyu yeşil kısımlarda kabarcıklanma başlar ve kol atma duraklar. Meyvelerin üzerinde sarımsı ve yeşil renk değişikliği ve koyu yeşil su toplamış gibi kabarcıklar oluşur. Meyve şekli bozulur, kıvrılır.

Etmeni hıyar mozayik virusu veye bu virusun ırklarıdır. Yabancı ot tohumları hastalığın yayılışında büyük önem taşır. Mekanik olarak kolalıkla taşınan virus, yaprak bitleri ile de yayılır.

Hıyardan başka kavun, karpuz, kabak ve muzda da zarar yapar. Ayrıca domates, biber, börülce, mısır, gibi ürünleri içine alan gniş bir konukçu çevresi vardır.

ZİRAİ MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler; Hastalıklı bitkilerden tohum alınmamalı, şüpheli bitkiler derhal sökülüp yakılmalıdır. Hastalıklı bitkilere dokunduktan sonra eller yıkanmalı, tarla yabancı otlardan temizlenmeli, sertifikalı tohum kullanılmalıdır.

Kimyasal Mücadele; Yabancı ot ve emici böceklere karşı mücadele yapılmalıdır.

ulukol
12-07-2010, 22:46
arkadaşlar salatalıklarım bu duruma geldi ne yapmam gerekiyor
yaprakların üstünde beyaz beyaz pamukçuk gibi bişeyler oluştu renkleri sararıyor

Arkadaşlar benim de salatalık fidelerimde aynı bu durum söz konusu.
Bir arkadaşım arap sabunu sulandırıp püskürtmemi önerdi.
Ben de başka kimyasal bir ilaç yerine daha zararsız ve ürünü de etkilemeyen bir ilaç diye bunu kullanmayı yeğliyorum.
Ne dersiniz, yeterli ve etkili olur mu?

bıcırık
17-07-2010, 19:01
benim bahçemdeki salatalıklarımın boyu 3 m yi geçti.Daha da uzama egilimindeler ama çektiğim tel 2 metre idi bende aşağı çevirdim hala uzuyorlar ne yapmalıyım.

hbayraktar
18-07-2010, 00:51
;)Sayın hbayraktar,öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.O zaman benim sulamayı azaltmam mı lazım?Saksıda oldukları için korkuyorum,bahçede olsalar neysede.Yaprakları alt üst kontrol ettim beyaz görünenler sadece toz hastalık etmenine rastlamadım çok şükür.Size bol bol hasatlar dilerim.

Saygılarımla.

Sulamayı nasıl yaptınız? yapraklardaki beyaz noktalar başınıza dert açmamıştır umarım, benimkiler devamlı sararıp soluyor, sararan yaprakları budadıkça meyve vermemeye başladılar, görünürde bir şey olmadığından kırmızı örümcektir diyerek kükürt ve kaolin kili uyguladım fakat yeterli olmadı, son çare arap sabunlu karşıma başvuracağım, olmadı sökeceğim, diğerlerine sıçramasın bari.

Bahçe duvarım 4 mt.olduğu için oraya uzatıyorum, ama daha uzarlarsa ya fasulyeler gibi ters uzatacağım, ya da tepelerini budayıp yan dallardan daha fazla meyve verir mi deneyeceğim sanırım, ana gövdede fazla meyve tutmadı.

Emre İlhan
18-07-2010, 08:54
;)Sayın hbayraktar,sulamayı haftada 2 kez yapıyorum yani 3 güne bir.Daha önce haftada 3 kez yapıyordum haftada 2 ye indirdim.Sarıbenek mantar hastalığına yakalandı benim salatalıklarım.Ama çok şükür mücadele ettim ve tepe sürgününe ve diğer yapraklara bulaştırmadan kurtardım.Benimkiler sadece doğal olarak kotiledon yapraklarını döktüler ve ilk çıkan 3.yapraklarını dökmek üzereler.Çünkü ilk çıkan üçüncü yapraklarında mantar oldu ve ben çabuk farkedip önlemini aldığım için diğer yapraklara ve sürgüne bulaştırmadan yok ettim.Size birşey sorucam.Salatalıklarınıza dip doldurması yaptınız mı?Bizim burda hava çok sıcak olduğu için salatalıklar biraz boylanınca hemen dibini doldururlar.Sararma ve solmalarınız sıcaklardan olabilir(tabi ki bir hastalık veya zararlı yoksa).Dip doldurmasını ben bu hafta yapmayı düşünüyorum.Eğer siz yapmadıysanız en kısa zamanda hemen yapın.

Selamlar.

Emre İlhan
06-08-2010, 13:16
Salatalıklarımla ilgili bir problemim var.Salatalıklar sürekli erkek çiçek veriyorlar.Henüz hiç dişi çiçek vermediler.15 Haziranda ektim ben tohumları.Acaba bu dönemde sadece erkek çiçek vermesi normalmi sizce?

;)Salatalıklarımın son halleri:

Emre İlhan
06-08-2010, 13:18
Salatalık Devam...

aydın
06-08-2010, 22:36
Havaların aşırı sıcak geçmesinden olabilir. Maalesef bende de şuan hep erkek çiçek açmakta. :/

Emre İlhan
06-08-2010, 23:05
;)Yorumunuz için teşekkür ederim Sayın,Aydın.Benimkilerin cinsi Çengelköy.Acaba kendi kendine yetmeyen cinsmi?Kafam karıştı.Tohumlarıda güvenilir biryerden temin ettim.

Selamlar.

aydın
06-08-2010, 23:19
Yok sanmıyorum. Saksıda illa bir takım problemler çıkar. Normaldir bu.

Jezebel
15-08-2010, 01:17
Japan Hybrid Suhyo Cross Cucumber tohumlarını yeni aldım .

166079

20 tohum yazıyordu ama en az iki katı geldi .
Seneye bahara ekmek için yarısını ayırdım , yarısını da viollere ektim .
24 saat suda bekleterek ;)

166080

166081

Belki İzmirde salatalık verebilir bu sene ...

Emre İlhan
15-08-2010, 10:11
;)Hayırlı olsun Sayın,Jezebel.Güle güle büyütün.İnşallah hasat alırsınız.

Jezebel
18-08-2010, 20:57
Hepsi çimlendi .
Saksılara paylaştırdım , ilk yapraklarını vermişler bu gün .
Güneşe aldıran olmamış ;)
Değişik bir salatalık ince ve uzun , çıtır olur umarım .

26esk
20-10-2010, 20:10
bu yıl organik hibrit olmayan adana yöresine ait diktim büüydüler ama fazla yukarı kaldırmışım az oldu yerde **** az kaldırılınca daha güzel oluyor uzun ve kalın gören kartlanmış sanar ama öle olmuyor hoş kokusu ve tadı var..tohum ayırdım seneye daha iyi olcak inşallah

pacific
16-02-2011, 14:07
merhabalar. bende salatalık tohumu ekmiştim. çimlendiler ama gerçek yaprakları bi türlü çıkmıyor. boyları 4 parmak kadar oldu. acaba ne zaman gerçek yaprakları çıkar. yoksa yolunda gitmeyen bişeyler mi var

aydın
16-02-2011, 16:28
merhabalar. bende salatalık tohumu ekmiştim. çimlendiler ama gerçek yaprakları bi türlü çıkmıyor. boyları 4 parmak kadar oldu. acaba ne zaman gerçek yaprakları çıkar. yoksa yolunda gitmeyen bişeyler mi var

Çok sulama yapma. Güneş gören bir yerde olsunlar. Ayrıca tohumları çok erken ekmişsin.

pacific
17-02-2011, 14:35
evin ici sicak oldugu icin buyurler diye dusunmustum. tabi heyacan da var. resimlerini cektim fidelerin. birazdan yukleyecegim.

pacific
17-02-2011, 14:44
salatalik fidelerimin esas yerlerine dikmeden once ve diktikten sonraki fotograflari. bugun hayvan gubreli toprak aldim. o topraga diktim. daha onceki topragi torf idi. sizce gercek yapraklari cikmaya baslar mi. daha ne yapabilirim.

aydın
18-02-2011, 00:21
Sevgili pasific;

Gayet sağlıklı fidelerin, doğru yoldasın. Mümkün mertebe az sula. Hatta 4-5 günde bir kere. Az ışık ve çok sulamadan dolayı gövdesi uzun kalmış. Bu kötü çünki dip kısımlarının bir sonraki çıkacak olan gerçek yapraklarını taşıması imkansız. Bu nedenle bir süre sonra taç yapraklarına kadar fidenlerin diplerini toprakla doldurmanı tavsiye ederim.

Ayrıca büyük saksıya ektiğin fide sayısı çok fazla. En fazla 2-3 fide kalsın. Gerisini bir müddet sonra ayır.

Aklına takılanları burada her zaman sorabilirsin. Kolay gele :p

sercan1969
18-02-2011, 07:48
Sn pasific fidelerinizin durumu hiç iç açıcı değil.Fideleriniz boya kaçmış ve çok cılızlar.Bu fideleri yaşatsanız bile onların sağlıklı geşlişmesi ve yuksek verim almanız mümkün değil.Bariz olarakgörünen sorununuz yetersiz ışıklanma.
Fidelerinizi sağlıklı olması için en az 10 saat güneş görmesi lazım...Zannedersem siz fideleri ev gibi kapalı bir ortamda büyütüyorsunuz....

pacific
18-02-2011, 10:37
evet fidelerimi evde buyutuyorum ama devamli gunes ışığı görüyorlar. evim güneye bakıyor. hemen önümde sahil olduğu için belki rüzgar eserse üşürler diye balkonun cam kapısının önüne koydum. ama güneş batana kadar önünü kesecek bir engel yok. bildiğim kadarıyla salatalıklar şaşırtılmıyor. acaba yeniden mi tohum ekip denesem.asıl yerlerine tohumu ekerek. ne dersiniz. lutfen bana yardım edim. saglıklı salatalıklarım olsun istiyorum.

seyyah53
18-02-2011, 15:39
Selam Dostlar...

Bugün bütün hıyar sayfalarını okudum...

Genel olarak sorunlarımız;hıyarda küllenme,çiçeklerin dökülmesi,biraz büyümüş meyvelerin dökülmesi olmuş...

bunlar için de küllanme için ,kükürt kullanmısız...

çiçek ve meyve dökülmeleri....en başta saksıdaki aşırı ısınma olarak ortaya çıkmış...daha sonraları toprak ve besin eksikliği...

ve sonraları anladığım kadari ile hıyarda toğrağa çok yakın değilse yaprak budamıyoruz...ve balkon yetiştiriciliğinde ilk açan çiçeklerin önemle koparılması şart değil...

yeni başlayan arkadaşlara kısa bir özet yazmak istedim....

şimdi benim üstadlara sormak istediğim...

1_mantari hastalıklara karşı bordo bulamacı hıyarda bitki 10 15 cm lik fide iken uygulasak işe yararmı?

2_neemazal ne kadar organik bir ilaç ve bunu dönemde kaç kez uygularsak ?...zararlılara karşı başarı sağlayabilirmiyiz?

ocean07
20-02-2011, 19:54
1_mantari hastalıklara karşı bordo bulamacı hıyarda bitki 10 15 cm lik fide iken uygulasak işe yararmı?

Bordo bulamacı veya diğer bakırlı ilaçların hepsi kontak tesirlidir, koruyucu amaçlıdır. Sistemik etkili olmadığı için bitki bünyesine taşınmaz.
Ayrıca içerisinde kireç olduğu için ve hıyar bitkiside hassas olduğu için fide döneminde bence kullanılmaması daha doğrudur.

seyyah53
21-02-2011, 11:06
Bordo bulamacı veya diğer bakırlı ilaçların hepsi kontak tesirlidir, koruyucu amaçlıdır. Sistemik etkili olmadığı için bitki bünyesine taşınmaz.
Ayrıca içerisinde kireç olduğu için ve hıyar bitkiside hassas olduğu için fide döneminde bence kullanılmaması daha doğrudur.

çok teşekkür ederim...zaten hıyar kısa süreli bir bitki olduğu için bu kadar ağır bir ilaçlamaya da gerek duymuyormuş yeni öğrendik ...iyiki öğrenmisiz...saygılarımla

seyyah53
23-02-2011, 17:27
Hıyar yer değiştirmeye o kadar hassas bir bitki ki...

deneme amaçlı 3 gün önce 3 tane hıyar tohumu ektim ...

ikisi çimlendi 1 cm oldular ...aynı gün yerlerini değiştirip daha iyi olur düşüncesiyle minik seraya aldım...

bir tanesi hiç yadırgamadan büyümeye devam etti 10 cm boyu var şimdi ...

diğeri hala aynı bıynu bükük vazyette bekliyor...

Emre İlhan
23-02-2011, 22:55
Bir saniye benim bu duruma itirazım var. :D Seyyah53 kardeşim, aman diyiym dikkat et, olabildiğince az sula ve salatalıkların, kotiledon yapraklarının olduğu bu dönemde sakın fazla uzamasınlar. Kısacası üçüncü yaprakları çıkmaya başladığında kotiledon yaprakları toprağa ne kadar yakın olursa bitki de o kadar kuvvetli oluyor benden söylemesi. Yani boynu hala bükük olan salatalığın çok akıllıymış bence.:)

seyyah53
23-02-2011, 23:06
İtiraza her zaman ama her zaman açığız Emre İlhan kardeşim...

Ben bu mevsimde üç tane hıyar f1 tohumu ektim amacım hıyar fidesi elde etmek değil...

şişen tabletlerin bu ve bunun gibi tohumlarda çimlenme süresi ve başka bir yetiştirme ortamına almadan ne kadar gelişebilecekleri idi...

işte tam bunu yaparken yerlerini değiştirdim ve bir tanesi dediğim gibi işte kotiloden yapraklar diyorsun ya yaprakların hemen altından bitki ilk önce inceldi ve bugün kahverengi alıp oradan kırıldı ...

diğerinde ise hiç birşey yok...burada asıl fark ettiğim ve geçen senede deneyimini yaşadığım nokta...hıyar gerçekten yer değiştirmeye çok hassas bir bitki...

zaten şaşırtılması bile tam önerilmiyor bildiğim kadari ile...

şunu da belirtmek isterim sen yazdıklarında çok haklısın ...çok sulamak benim değil ...tabletlerin marifeti..:)

Emre İlhan
23-02-2011, 23:11
Tabletlerde hiç fide yetiştirmeyi denemedim. Ama çok su depoladığını ve fideleri şimarttığını düşünüyorum. Demek ki tabletleri suya ihtiyacı daha fazla olan fideleri yetiştirmek için kullanmak ideâl. :)

seyyah53
23-02-2011, 23:24
Bir saniye benim bu duruma itirazım var. :D Seyyah53 kardeşim, aman diyiym dikkat et, olabildiğince az sula ve salatalıkların, kotiledon yapraklarının olduğu bu dönemde sakın fazla uzamasınlar. Kısacası üçüncü yaprakları çıkmaya başladığında kotiledon yaprakları toprağa ne kadar yakın olursa bitki de o kadar kuvvetli oluyor benden söylemesi. Yani boynu hala bükük olan salatalığın çok akıllıymış bence.:)

Hatta bu sayfada bi yerlerde selahattin bey bahsetmişti...

o çıkan üçüncü yaprak bu kotiloden yapraklardan beslenirmiş...

acaba dedim düz bir mantık;bitki uzanyınca bu kotiledon yapraklardaki enerji azalıyor da sonraki yaprakları ve bitkiyi kuvvetlendirmeye yeterli olamıyor mu ...

senin söylediğinle çok da alakasız değil hani...:)

aklıma geleni yazarım nasıl olsa gencim, acemiyim,bilmiyorum...hata yapma benim hakkım...:)

Emre İlhan
24-02-2011, 08:18
Bir aralar bende aynen böyle düşünüyordum. Ne gereği var bu kotiledon yaprakların, bitkinin gücünü boşu boşuna harcıyor, ayası da küçük ne derece fotosentez yapabilek ki diye. Açıkcası az da kotiledon yaprak kopartmadım ne gereği var diye. :D Sonradan işlevini öğrenince dur Emre dedim kendi kendime. Geçen yaz ki yetiştirdiğim salatalıkların kotiledon yapraklarını hiç koparmadım. Kendi kendine düştüler. Düşün artık, kotiledon yapraklar düştüğünde bitki yaklaşık 1.50 metreydi. :)

Orkun Kırcı
24-02-2011, 09:57
Eee sonra Emrecim :D

Emre İlhan
24-02-2011, 11:00
Evet, Sayın Orkun Kırcı'nın isteği üzerine hikâyemize devam edelim; :D:D

Daha sonra boyu 2m ye ulaşan salatalıklar sadece erkek çiçek açarak ne yazık ki hiç meyve vermediler. :) Gözlerini korkuttum gene de olmadı. Kısacası sonunda yanlış tohum seçimi yaptığıma karar verdim. "Afrika Menekşesi Sevenler" sosyal grubunda Orkun abi aynı tohumdan gayet rahat meyve döktürebileceğini, bende sorun olduğu tezini ileriye sürdü. Bende tamam o zaman aynı tohumlardan hala bende var sana göndereyim önümüzdeki bahar sende yetiştir bakalım ne olacak, dedim. :) Evet, malum önümüz bahar, artık Orkun abiye tohumları göndermenin ve denemeye başlamanın zamanı geliyor diyebiliriz. :D

aydın
24-02-2011, 22:57
Daha sonra boyu 2m ye ulaşan salatalıklar sadece erkek çiçek açarak ne yazık ki hiç meyve vermediler. :)

Valla aynı dert bende de var. Kafayı yiycem artık. :o

seyyah53
24-02-2011, 23:31
Valla aynı dert bende de var. Kafayı yiycem artık. :o

Sorun'un cevabı önceki sayfalarda selahattin bey in yazılarından birinde vardı sanırım...

Yüksek bir ihtimal ile kullandığınız tohumdan kaynaklanıyor arkadaşlar...

Emre İlhan
25-02-2011, 09:18
;)Evet, biz yöresel, normal tohumları alıp kullanıyoruz. Bu tohumdan yetişen bitkilerin döllenebilmesi için tüm paketi ekmemiz gerekiyormuş. Kısacası verim almak istiyorsak hibrit tohum alıcaz. Ben bu sene hibrit tohum deneyeceğim.:) Daha önceki sayfada balkonda salatalık yetiştirmede başarılı olan arkadaşların hangi cinsi ektiklerine dikkat etmemiz gerek. Ona göre şimdiden toprağıda uygun şartlara göre ayarlamalıyız. :)

sertug guray
10-03-2011, 00:03
Arkadaşlar çarşıdan salatalık tohumu aldım saksımda yetiştirmek için içini açtım birde ne göreyim tohumlar kıpkırmızı acaba bunun bir nrdenimi var yoksa süs olsun diyemi konulmuş bana bir yardımcı olurmusunuz.

aydın
10-03-2011, 01:06
Arkadaşlar çarşıdan salatalık tohumu aldım saksımda yetiştirmek için içini açtım birde ne göreyim tohumlar kıpkırmızı acaba bunun bir nrdenimi var yoksa süs olsun diyemi konulmuş bana bir yardımcı olurmusunuz.

Bunlar büyük ihtimalle hibrit tohum sevgili sertuğ ;)

Bende geçen hibrit tohum almıştım onunda içinden yeşil hıyar tohumu çıktı. O renk, ilaçlayıp da pakete koymalarından kaynaklanıyor.:dilli:

seyyah53
10-03-2011, 13:12
Aslında Selahattin beyin bi yerde bi yazısında şöyle dediğini hatırlıyorum...

hibrit tohumların üzerinde ki renk maddesi yerli firmalarda 'bakın görün biz bu tohumu ilaçladık' anlamına geliyormuş halbuki renk ile ilaç arasında hiç bir bağlantı yokmuş...

tohumu direk ilaçlasan renk gene tohum renginde olacağından böyle bir yöntem uydurmuşlar...

dermana
10-03-2011, 20:58
[hibrit olsun-olmasın] tohumlar mantari hastalıklara karşı fungusitlerle ilaçlanır.thiram, metalyxil vb. ilçlı olduğu belli olsun diye içine boyar madde de katılır. tohumlardaki renkler bu boyamalardan kaynaklanıyor.

sertug guray
10-03-2011, 23:45
Arkadaşlar beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.

aydın
11-03-2011, 18:31
Peki ya bu hibrit tohumları suya koymalı mıyız?

arimayam
11-03-2011, 18:44
ben tohumlari 1 gün ilik suda beklettim sayin aydin,sonrada onlari tabletlere ektim,simdide cikmalarini bekliyorum..

aydın
11-03-2011, 19:01
ben tohumlari 1 gün ilik suda beklettim sayin aydin,sonrada onlari tabletlere ektim,simdide cikmalarini bekliyorum..

Hımm teşekkürler arimayam...Ayın 15'inde ekmeyi planlıyorum. Koca paketin içinden topu topu 10 tane çıktı. Onları da kaybetmek istemiyorum :p

arimayam
11-03-2011, 19:08
oda iyiymis benim paketten 7 tane cikti,birde kapali yerde büyümesi gerekir yaziyor bakalim belki balkonda belki bahcede üzerini kapatarak büyütürüm:)

aydın
11-03-2011, 19:26
oda iyiymis benim paketten 7 tane cikti,

Şanslı hissettim kendimi. ;)

Evet sera etkisi mutlaka gerekiyor büyüyene kadar.

oznur
12-03-2011, 15:39
Salatalik tohumu aldigim paketten 15 tane cikti ama ilkdefa ektigim icin,kucuk meyve kasasina 2ser 3 er koydum 2 cm arayla,,ve uzerine naylon poset gecirip catiya koydum.cok heyecanliyim:))

h.ışık
24-03-2011, 09:43
Merhaba Arkadaşlar,

Balkon bahçeciliğinde salatalık forumunu daha önce okumuştum tekrar okuyarak bilgilerimi tazeledikten sonra, Selahattin beyin yıllar önce yazdıklarına göre "salatalık sıcağı sever toprak iyice ısındıktan sonra ekilmedir." bu bilgiye göre salatalık tohumlarını 26-27 mart ya da 2-3 nisan tarihlerinde Ankara'da torfa ekerek fidelemenin iyi olacağını düşünüyorum.

Siz mi biraz erken davrandınız ? Yoksa benmi geç kaldım ?

Lilinin bahcesi
24-03-2011, 11:32
Merhaba Arkadaşlar,

Balkon bahçeciliğinde salatalık forumunu daha önce okumuştum tekrar okuyarak bilgilerimi tazeledikten sonra, Selahattin beyin yıllar önce yazdıklarına göre "salatalık sıcağı sever toprak iyice ısındıktan sonra ekilmedir." bu bilgiye göre salatalık tohumlarını 26-27 mart ya da 2-3 nisan tarihlerinde Ankara'da torfa ekerek fidelemenin iyi olacağını düşünüyorum.

Siz mi biraz erken davrandınız ? Yoksa benmi geç kaldım ?

Siz haklisiniz sayin h.isik.

meraklı
28-03-2011, 08:36
Bu hafta sonu havayı güzel bulunca bahçemi yazlık ekeceklerim için belleyip otlarını temizledim. Geçen yıl yetiştirdiğim salatalıkların tohumlarını bahçeme ektim. Salatalık yetiştirmek isteyen arkadaşlar tohumları toprağa yerleştirmek için zaman gelmiştir.

Lilinin bahcesi
28-03-2011, 09:57
Bu hafta sonu havayı güzel bulunca bahçemi yazlık ekeceklerim için belleyip otlarını temizledim. Geçen yıl yetiştirdiğim salatalıkların tohumlarını bahçeme ektim. Salatalık yetiştirmek isteyen arkadaşlar tohumları toprağa yerleştirmek için zaman gelmiştir.

Sayin merakli bulundugunuz yere gore degisebilir, bir cok bolge icin hala daha cok erken. Bu sebeple fazla acele etmeye gerek yok.

arimayam
28-03-2011, 12:59
ben salatalik fidelerimi cok büyükce bir saksinin icine diktim,simdilik iyi gidiyorlar,ilerde ihtiyac duyarsam bahceyede ekebiirim..
ama yagmurun kötü bir zarari olurmu salatalik fidelerime?ya da domateslere?

meraklı
28-03-2011, 20:02
Fide yetiştirme usulünden ayrı olarak hıyar tohumlarının doğrudan tarlaya ekilmesi için ekimin ilkbahar başlarındaki don tehlikesi kalktıktan sonra Nisan ayı ortalarına kadar yapılması gerekir. Tohumların ekimden önce 1-2 gün ıslak bir bez içinde bırakılmaları tohumların daha kısa zamanda çimlenip toprak yüzüne çıkmalarını sağlar.

oznur
28-03-2011, 23:18
Sayin Arimayam dikkat edin aman benimkiler gibi olmasin,,elimde kalan sadece 1 tane,olmuslerin arasinda az biraz canli gorunen.Biraz daha bekletin derim erken daha.Resmini koyarsaniz goruruz.

arimayam
28-03-2011, 23:21
Fide yetiştirme usulünden ayrı olarak hıyar tohumlarının doğrudan tarlaya ekilmesi için ekimin ilkbahar başlarındaki don tehlikesi kalktıktan sonra Nisan ayı ortalarına kadar yapılması gerekir. Tohumların ekimden önce 1-2 gün ıslak bir bez içinde bırakılmaları tohumların daha kısa zamanda çimlenip toprak yüzüne çıkmalarını sağlar.

benim tohumlarim cimlendi ve 3-4.yapraklarini cikarmaya basladilar ,karar veremiyorum bahceyemi eksem yoksa en az 10 litrelik saksilarindami kalsalar...tohumlarim uzun salatalik cinsi ve ziraat tohumu..

birde burda mayis ayinin ortasindan sonra kalkiyor don tehlikesi,heralde bahceye ekim ve dikim icin bu tarihi beklememiz lazim burda...

arimayam
28-03-2011, 23:23
Sayin Arimayam dikkat edin aman benimkiler gibi olmasin,,elimde kalan sadece 1 tane,olmuslerin arasinda az biraz canli gorunen.Biraz daha bekletin derim erken daha.Resmini koyarsaniz goruruz.

resim ekleyemiyorum,sanirim boyutlari uymuyor pekte anlamiyorum nasil kücültürüm diye...

öznur hanim ben jiffy tabletlere ekmistim salataliklari...bir kac gün öncede büyükce saksiya aldim orda büyümeye devam ediyorlar,simdilik evdeler camin önünde insallah birsey olmaz...
salatalik yer degistirme konusundada cok haassasmis .umarim camin önünden balkona aldigimda bozulmazlar...

hakikitosunpasa
29-03-2011, 03:58
Selahattin Bey, Selahattin Bey; afiyette misiniz?

süper düper yakışıklı hıyarlarım ve ben sizi çok seviyoruz, çok teşekkür ediyoruz capcanavar bilgileriniz için.

sürecin parçası olan herkese de şükran bolca.

meraklı
29-03-2011, 09:25
benim tohumlarim cimlendi ve 3-4.yapraklarini cikarmaya basladilar ,karar veremiyorum bahceyemi eksem yoksa en az 10 litrelik saksilarindami kalsalar...tohumlarim uzun salatalik cinsi ve ziraat tohumu..

birde burda mayis ayinin ortasindan sonra kalkiyor don tehlikesi,heralde bahceye ekim ve dikim icin bu tarihi beklememiz lazim burda...

Evet sayın arimayam don tehlikesi kalkana kadar bahçeye ekmemeniz daha iyi olacaktır. O zamana kadar bol güneş alan bir yere koymanız daha sağlıklı diye düşünüyorum.

Camın önünden balkona aldığınızda saksısıyla yer değişikliği yapacaksınız sanırım -sağlıklı gövdesi kalın ise fideleriniz- eğer soğuk havaya maruz kalmazsa birşey olmayacağını düşünüyorum.

Lilinin bahcesi
29-03-2011, 09:42

Eger guney bolgelerde yasamiyorsaniz nisan basinda tohum olarak ekmek yerine mayis basi gibi fide olarak dikmek daha mantikli. Cunku guney bolgeler disindaki yerlerde nisan basinda direk topraga dikeceginiz tohumlar gerekli hava kosullari henuz saglanmadigi icin zaten nisan sonundan once filizlenmeyecektir. Ayrica gec donlar da filizlenmeye baslayan fidelerinize zarar verebilir. Bunun yerine eger imkanlariniz mevcutsa yine nisan basinda fakat ev icerisinde filizlendirip mayis basi gibi fazla sarsinti yaratmayacak sekilde acik topraga aktarilmasi en mantiklisi. Sonucta bulundugunuz ilin iklim kosullari en belirliyicisi olacaktir.

arimayam
29-03-2011, 11:42
Evet sayın arimayam don tehlikesi kalkana kadar bahçeye ekmemeniz daha iyi olacaktır. O zamana kadar bol güneş alan bir yere koymanız daha sağlıklı diye düşünüyorum.

Camın önünden balkona aldığınızda saksısıyla yer değişikliği yapacaksınız sanırım -sağlıklı gövdesi kalın ise fideleriniz- eğer soğuk havaya maruz kalmazsa birşey olmayacağını düşünüyorum.

evet saksiyla degisiklik yaparim,saksi 10 litreden fazla heralde buda ona yeterli olur degilmi ?cinsi uzun ziraat salataligi?

ayrica TR den cengelköy istiyorum getirmek..tavsiyeniz varmi bu konuda,,burda satis bölümünde cengelköy yerde diye yazmislar,acaba bu uzamiyormu bir destege (sirik gibi)ihtiyaci olmadanmi yerde büyüyor..
cok soruyorum kusura bakmayin cahiliigime bagislayin:o

meraklı
29-03-2011, 13:08
evet saksiyla degisiklik yaparim,saksi 10 litreden fazla heralde buda ona yeterli olur degilmi ?cinsi uzun ziraat salataligi?

ayrica TR den cengelköy istiyorum getirmek..tavsiyeniz varmi bu konuda,,burda satis bölümünde cengelköy yerde diye yazmislar,acaba bu uzamiyormu bir destege (sirik gibi)ihtiyaci olmadanmi yerde büyüyor..
cok soruyorum kusura bakmayin cahiliigime bagislayin:o

Evet sanırım 10 lt lik saksı yeterli olacaktır ancak bildiğim kadarıyla salatalık gübreyi çok seviyor yanmış gübre ile desteklerseniz daha verimli olur.

Tohum konusunda çok fazla bilgim yok bilen arkadaşlar size yardımcı olurlar. Burada pazarlarda bile fide bulabiliyoruz. Bu yüzden tohum arayışına girmeme gerek kalmıyor. Zamanla kendi tohumlarınızı almayı öğreniyorsunuz benim gibi:) Yetiştirdiğiniz ürünlerin tohumlarını alıp ertesi sene yine ekebiliyorsunuz.

Daha önceden yetiştirmiş olduğum salatalık ve marullarımın cinsleri güzel bu yüzden sürekli bir marulu bir de salatalığı forumdaki arkadaşlardan öğrendiğim şekilde tohuma bırakıyorum. o bana yetiyor da artıyor bile komşularımla paylaşıyorum:)

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 16:18
Herkese merhabalar :D
Artık her başlıkta beni görmeniz mümkün :p
Arkadaşlar ben geçen sene büyük bir boya kovasına (sonradan şaşırtma yapabilemem diye) salatalık tohumları ekmiştim. (Ağustos sonunda)
Kotiledon deniliyordu sanırım o ilk yapraklara.. Onlar hemencecik çıktı bende, ondan sonra asıl yapraklar çıktı. Ama onlar çıktı çıkalı bitkinin ne boyu uzadı ne de bir gelişme. Asıl yaprakların üzerinde beyaz beyaz çizikler oluştu sonra hafiften uçları kurudu. bir sabah kalktığımda bütün fidelerimin yere serilmiş olduğunu gördüm çok üzüldüm :( Bir daha da cesaret edemedim.
Ama bu bahar yeniden ekmeyi düşünüyorum. Acaba birisi yaptığım bir yanlışı veya bitkilerimin başına gelenin sebebini dolayısıyla çözümünü yazarsa bu sene daha dikkatli olarak ekeceğimde.. :)
Şimdiden çok teşekkür ederim.

seyyah53
29-03-2011, 16:39
Sayın yeşil sevdalısı hıyarlarda genellikle şaşırtma yapılmaz...

Hıyarlar yer değiştirmeye,sıcaklık farklılıklarına,dengesizliğe aşırı duyarlıdır...

Hıyarlarınızı pet bardaklara her birine bir tane gelecek şekilde ayrı ayrı ekin...

sonra ilk gerçek yaprağın en ufak ucunu bile görseniz ,toprağı ile birlikte gerçek yerine dikin ve bırakın ondan sonra orada büyüsün...

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 16:57
Sayın yeşil sevdalısı hıyarlarda genellikle şaşırtma yapılmaz...

Hıyarlar yer değiştirmeye,sıcaklık farklılıklarına,dengesizliğe aşırı duyarlıdır...

Hıyarlarınızı pet bardaklara her birine bir tane gelecek şekilde ayrı ayrı ekin...

sonra ilk gerçek yaprağın en ufak ucunu bile görseniz ,toprağı ile birlikte gerçek yerine dikin ve bırakın ondan sonra orada büyüsün...

cevabınız için çok teşekkür ederim sn. seyyah53
bu hafta sonu çarşıya gidiyorum ve hıyarlarımı dikiyorum. hıyar oğlu hıyarlar :D

meraklı
29-03-2011, 17:41

Sn arimayam salatalık, sırık salatalık ve yerde yetişen olarak iki cins diye biliyorum. Bahçenizde yeriniz darsa ya da saksıda yetiştirecekseniz sırık salatalık ekmeniz daha iyi sonuç verecektir. Ben de yerim çok az olduğundan -resimlerini ekleyeceğim- sırık salatalık ekiyorum. Boyları epeyce uzuyor onları iple ya da sırığa bağlıyorum. Bir keresinde aldığım salatalık fidesini yere ektim baktım fazla uzamıyor yer salatalığı az yer kaplar diye onu bir dala bağladım bir süre sonra kurudu :)

arimayam
29-03-2011, 18:13
tamam o zaman bende cengelköy sirik cinsini nerden bulurum diye arastirayim ,iyi fikir verdiniz bana,benim bahcem 20 metrekare civarinda...ilk defa bahcede ekim dikim yapacagim,insallah iyi verim elde ederim...bahcemde 5 sira halinde ekim yapamayi planliyorum...bir sira salatalik 1 sira domates 1 sira patlican bir sira biber ve 1 sira fasülye seklinde...bu siralarin her biri 6 metre boyunda olacaklar,belki salatalik sirasina baska seyylerde ekebilirim...

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 19:27
tamam o zaman bende cengelköy sirik cinsini nerden bulurum diye arastirayim ,iyi fikir verdiniz bana,benim bahcem 20 metrekare civarinda...ilk defa bahcede ekim dikim yapacagim,insallah iyi verim elde ederim...bahcemde 5 sira halinde ekim yapamayi planliyorum...bir sira salatalik 1 sira domates 1 sira patlican bir sira biber ve 1 sira fasülye seklinde...bu siralarin her biri 6 metre boyunda olacaklar,belki salatalik sirasina baska seyylerde ekebilirim...

arimayam Çengelköy sırık cinsi burada var, buradan Hollanda'ya kargo yollanıyor mu? Oluyorsa göndereyim ;)

arimayam
29-03-2011, 19:31
ince düsünceniz icin cok tesekkürler,ben Almanyadayim,,ama yakinda akrabamiz TR ye geliyor,kargo ile degilde zarf icinde bir kac tohum Tr icersinde gönderirseniz olurmu?

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 19:37
ince düsünceniz icin cok tesekkürler,ben Almanyadayim,,ama yakinda akrabamiz TR ye geliyor,kargo ile degilde zarf icinde bir kac tohum Tr icersinde gönderirseniz olurmu?

Tabi ki olur :) Geldiği zaman siz bana özel mesaj olarak yollayacağım kişinin adını soyadını ve adresini yazarsanız olur. Bu arada özür dilerim ben biriyle karıştırdım herhalde Hollanda diyerek. Bir de akrabanız ne zaman gelecek, hani siz bana o tarihlerde mesaj atacaksınız ya siteye girmemezlik etmeyeyim o zamanlarda. Bu arada bir kaç tohum olur mu? :) Paket tohumlar var burada içinde 200-300 tane çıkıyor (küçük tohumsa) büyüksede 70-80 civarı, ileride de kullanırsınız :)

arimayam
29-03-2011, 20:10
ay yok yok o kadari cok fazlaymis,ben bir kac tane diye düsünmüstüm:)ben az önce memleketle görüstüm onlar tedarik edip bana akrabamizla gönderecekmis...yinede ilginiz icin cok cok tesekkür ederim sayin yesil sevdalisi...

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 20:14
ay yok yok o kadari cok fazlaymis,ben bir kac tane diye düsünmüstüm:)ben az önce memleketle görüstüm onlar tedarik edip bana akrabamizla gönderecekmis...yinede ilginiz icin cok cok tesekkür ederim sayin yesil sevdalisi...

ne demek arimayam. :)
adınız nedir? ben gönül.

adavci
29-03-2011, 22:46
arimayam Çengelköy sırık cinsi burada var, buradan Hollanda'ya kargo yollanıyor mu? Oluyorsa göndereyim ;)

Sayın Yeşil sevdalısı,
Çengelköy sırık cinsi tohumlardan bana göndermeniz mümkün mü?Arzu ederseniz bende Hatay,Antep biberi ve Antep patlıcan tohumları var gönderebilirim.Selamlar.

oznur
29-03-2011, 23:42
[/B]tamam o zaman bende cengelköy sirik cinsini nerden bulurum diye arastirayim ,iyi fikir verdiniz bana,benim bahcem 20 metrekare civarinda...ilk defa bahcede ekim dikim yapacagim,insallah iyi verim elde ederim...bahcemde 5 sira halinde ekim yapamayi planliyorum...bir sira salatalik 1 sira domates 1 sira patlican bir sira biber ve 1 sira fasülye seklinde...bu siralarin her biri 6 metre boyunda olacaklar,belki salatalik sirasina baska seyylerde ekebilirim...

Gurbetciyseniz zaman gecirmek icin guzel bir hobi:rolleyes:
Bir sorum olacakti Arimayam;biber tohumunu nerden aldiniz?Su ince uzun biberler demi turk biberi?
Bende cok zaman gecmeden ekmek istiyorum,benim salatalik ve domateslerimi Aldi den almistim ama biber goremedim hic.Eger satildigi bi yer varsa hafta sonu almanyadayim alayim.

Özgür20
30-03-2011, 00:17
Elimde "Beith Alpha" cins tohumlar var (Markası : Neobi).

Bu tohum balkon bahçeciliğine uygun mudur?

sebnem&mircan
30-03-2011, 00:30
8 Mart 2011 tarihinde ektigim salataliklar. Cinsini bilmiyorum. Sanki boya gitmisler :D

aydın
30-03-2011, 00:34
Evet fideleriniz için tehlike çanları çalıyor. Işıksız kalmışlar ve aşırı sulanmışlar Sn. sebnem&mircan. :(

sebnem&mircan
30-03-2011, 00:36
Bu arada bi gurup acemi bi oraya bi buraya dolasip duruyoruz. Basim dondu yahu:D Domates, salatalik, ve biber acemileri diye baslikta toplansak nasil olur acaba:rolleyes: Sanki basliklari tek tek istila ediyormusuz hissine kapildim

macuroğlu
30-03-2011, 00:37
bu fidelerin acil ışığa ihtiyaçları var köklerine biraz daha torf koyarsanız daha sağlıklı olurlar

oznur
30-03-2011, 00:42
:DBende burdayim .
Oooo sebnem hanim siz bu isi ihracata dokersiniz eminim Masallah bardak satanda kazaniyo bir yandan :)

oznur
30-03-2011, 00:47
Sayin macuroglu bir sorum olacak size.Ben biber yetistirmek istiyorum ama hic goremedim hazir tohum,burada zaten bizim biberi bilmiyorlar.Ben Turk marketinden aldigim yesil biberin icindeki cekirdekleri eksem cikarmi? Annem bana kuru kislik yiyecek yollamis aralarindan bi kac biber cikti ekdim ama cikmadi,kocaman saksidan ot ciktikca ben biber diye sevindim ama topragi karistirinca hepsi koydugum gibi elime geldi .

macuroğlu
30-03-2011, 00:51
yeşil biberden zor ama bir hafta kadar evin içersinde kururursan çıkma ihtimali var

oznur
30-03-2011, 00:57
Tesekkur ederim yarin ilk isim bu olacak

macuroğlu
30-03-2011, 01:01
sebze yetiştiriciliğinde her zaman yardımcı olurum deneyimlerime dayanarak saygılar

arimayam
30-03-2011, 14:16
[/b]

gurbetciyseniz zaman gecirmek icin guzel bir hobi:rolleyes:
Bir sorum olacakti arimayam;biber tohumunu nerden aldiniz?su ince uzun biberler demi turk biberi?
Bende cok zaman gecmeden ekmek istiyorum,benim salatalik ve domateslerimi aldi den almistim ama biber goremedim hic.eger satildigi bi yer varsa hafta sonu almanyadayim alayim.
öznurcum ben türk tohumlarımı ebay üzerınden bır türk satıcıdan aldım;ama aldıde bu aralar snackpaprıka var sarı kücük uzun;onları ekmıstım 3 hafta önce ;sımdı gayet güzel cımlenıp büyüyorlar bıle..
Ama yesıl sıvrıyı ordan almadım olurmu bılemıyorum;
türk bakkallarındakıılerın tohumları hıc cımlenmeyıp ıclerı toprakta bosaldılar;eger ıstersenız ebayda satan kısının ısmInı yazarım ::

KaraGölge
30-03-2011, 23:20
Merhaba arkadaşlar,
Salatalık tohumlarını yastığa ektim üzerini streç film ile kapattım nemli olsun diye. Karanlık bir alana yerleştirdim.

1. Yastık: Biber; 2.Yastık: Salatalık; 3.Yastık: Domates

oznur
31-03-2011, 00:10
öznurcum ben türk tohumlarımı ebay üzerınden bır türk satıcıdan aldım;ama aldıde bu aralar snackpaprıka var sarı kücük uzun;onları ekmıstım 3 hafta önce ;sımdı gayet güzel cımlenıp büyüyorlar bıle..
Ama yesıl sıvrıyı ordan almadım olurmu bılemıyorum;
türk bakkallarındakıılerın tohumları hıc cımlenmeyıp ıclerı toprakta bosaldılar;eger ıstersenız ebayda satan kısının ısmInı yazarım ::

Sagolasin arimayam ebaya gerek kalmadi,teyzemden sordum onda varmis tohum hafta sonu almanyaya gittigimde alacagim ondan

arimayam
31-03-2011, 16:16
sevindim öznurcum,en iyisi sen teyzene söylede simdiden aspirinli suya koysun,vakit kaybi olmaz:)

oznur
31-03-2011, 22:28
Soyleyim 1 gun sonra gidicez ama olsun.Rokalarim hep oldu.Bugun esimin b12 vitamin hapindan attim:)) aspirin bulamadim bakalim iyi gelecekmi

arimayam
31-03-2011, 22:36
oda oluyormuymus:))

h.ışık
31-03-2011, 22:50
Soyleyim 1 gun sonra gidicez ama olsun.Rokalarim hep oldu.Bugun esimin b12 vitamin hapindan attim:)) aspirin bulamadim bakalim iyi gelecekmi

Hay Allah ne yaptınız siz, Olmadi V... ile başlayan mavi haptanda verseydiniz. :D

oznur
01-04-2011, 12:47
:p:p Olabilir V...denerim.Yeterki yasasinlar muska bile yaptiririm:dilli:

oznur
01-04-2011, 12:47
Abarttim galiba sakada olsa :)

aydın
01-04-2011, 15:06
Hay Allah ne yaptınız siz, Olmadi V... ile başlayan mavi haptanda verseydiniz. :D

Evet o zaman hakikaten coşarlardı :D

arimayam
01-04-2011, 16:56
ya bende evde elma suyu acilmis vardi,bekleyince eksimistir,onu döksem kötü bir sey yapmis olurmuyum.hemde dogal saf meyve suyuydu,iste unutuldu icemedik,:)

oznur
01-04-2011, 20:28
Elma suyuna acidigin icin fideleri feda etme bence Arimayam:)))

arimayam
01-04-2011, 21:40
tamam tamam:))

h.ışık
01-04-2011, 22:14
ya bende evde elma suyu acilmis vardi,bekleyince eksimistir,onu döksem kötü bir sey yapmis olurmuyum.hemde dogal saf meyve suyuydu,iste unutuldu icemedik,:)

Bu konuda uzman arkadaşlar yardımcı olabilirmi?
Asidik toprak isteyen bitkilere hep limon suyu damlatırlar ya toprağa biraz ait eklensin diye aceba elma suyu ile de bu özellik sağlanabilirmi? Bildiğim kadarıyla elmada da bolca meyve asitleri var.

Bu arada bozulmuş meyve suyunu imha edin bence...

Jezebel
02-04-2011, 05:10
Japan Hybrid Suhyo Cross Cucumber tohumlarını ekeli 1 hafta oluyor.
Dün balkon saksılarına aldım.
Umarım hasat alırım.
3 tohumunu bahçevan bir arkadaşa verdim, yaygınlaşması iyi olur;)
Pazardaki cinsler hep aynı...

arimayam
02-04-2011, 05:48
Bu konuda uzman arkadaşlar yardımcı olabilirmi?
Asidik toprak isteyen bitkilere hep limon suyu damlatırlar ya toprağa biraz ait eklensin diye aceba elma suyu ile de bu özellik sağlanabilirmi? Bildiğim kadarıyla elmada da bolca meyve asitleri var.

Bu arada bozulmuş meyve suyunu imha edin bence...

aslinda eksimemis fakat acilali birkac gün oldu diye icmek istemedik,ama bu konuda sayin ssaricanin enzim yaptigini okumustum,buda o yönden olabilir diye düsündüm:confused:

sebnem&mircan
03-04-2011, 04:45
Sn Aydin ve Macuroglu cevaplariniz icin tesekkur ederim. Dediklerinizi yapmam icin once gunesi gormem lazim:cool: henuz burada gunes acmis sayilmaz. Gunduz evin en aydinlik yerine, gece firinin ustundeki davlumbaz isiginin altina koyuyorum fideleri :D Simdilik isik sorununu halledene kadar boyle idare edecegiz artik.
Peki fidelerin durumu kotuyse ugrasmak bosa mi olur sizce?

sebnem&mircan
03-04-2011, 04:52
:DBende burdayim .
Oooo sebnem hanim siz bu isi ihracata dokersiniz eminim Masallah bardak satanda kazaniyo bir yandan :)

Ihracata doksek esim bu kadar mizmizlanmaz sanirim:mad: Bide ondan gizli aldiklarimi gorse fideler yerine beni ekecek saksilara :D

sebnem&mircan
03-04-2011, 04:57
Biri bu salataliklarin uzamasini durdursun:eek:
Ekim 26 mart'tan beri cok az suladim ama genede uzuyolar. Durumlari umutsuzsa yeni tohumlara geceyim bari.

Jezebel
03-04-2011, 05:23
Şebnem hanım,
ışık mı az acaba, güneş almayan yerlerdeki bitkilerin boyu uzar.
Saksı değişimi şart olmuş, o uzun boyunları toprakla kapatmak lazım;)

malbman
03-04-2011, 06:12
Sayın sebnem&mircan, Sayın Jezebel'in dediği gibi fidelerinizi kotiledon yapraklarına 1,5-2 cm mesafe kalıncaya kadar toprağa gömmeniz lazım, ama saksı değiştirerek değil. Salatalık kökleri yer değiştirmeye çok hassastır. Bu yüzden saksı değişimi hepsinin ölümüne yol açabilir.

Ama yetiştirdiğiniz saksılar jiffy gördüğüm kadarıyla. Bu iyi çünkü fidelerinizi onlarla birlikte olduğu gibi büyük saksılara ya da nerede yetiştirecekseniz oralara aktarabilirsiniz. Çünkü jiffy saksılar doğada çözünüyor ve herhangi bir zararlı atık bırakmıyor. Ancak boğazlama yapmanız şart.

Bir de bulunduğunuz ülke itibarıyla önümüzdeki bir kaç gün güneşin görünmesi diye bir şey söz konusu değil sanırım:p:p Bu nedenle imkanınız varsa hiç değilse bir fluoresan ışık gibi bir şeyle ışıklandırsanız. Zira boğazladıktan sonra da ışık görmemeleri halinde bir kaç gün içinde yine aynı boya gelecekler.

Kolay gelsin.

sebnem&mircan
03-04-2011, 07:16
Sevgili Jezebel ve Malbman
Buralarda simdilik gunes yuzunu gosterip hemen kaciyor. Dediginiz gibi biraz karanlikta kaldi fidecikler. Dediklerinizi hemen yarin sabah yapacagim. Jiffy saksilar sanki cok su emiyor ve topragi kurutuyor gibi geldi bana, siz ne dersiniz? Birde iki tane olanlari hic ayirmadan mi aktarmaliyim ? Acemi olunca bol bol sorularda oluyor :) Simdiden tesekkurler

malbman
03-04-2011, 07:36
Sayın sebnem&mircan, dediğiniz gibi jiffy saksılar çok çabuk kuruyor ve toprağın nemini de alıyor. Bu yüzden sık sık nemlendirmek gerekiyor.

İki tane olanları ayırırken kökleri ister istemez zarar görür. Bu nedenle onları daha büyük bir yere ikili olarak aktarıp, yaşamalarını ve verimli olmalarını ümit edin derim.

KaraGölge
03-04-2011, 11:54
Herkese selamlar,

30 Mart'ta ektiğim tohumlar 4.günde filizlendi ve aşağıdaki hale geldi.
Bu zamana kadar gölgelik yerde duruyorlardı. Artık gün ışığında mı kalması gerekiyor?

Kalorifer peteğinin yanında ve ışık gören bir yerde durmasında sakınca olurmu ?
Birde viyollerin altında delik var bazılarının kökleri buradan dışarı çıkmış zararı olur mu?

Şimdiden teşekkürler.

malbman
03-04-2011, 12:32
Sayın KaraGölge artık ışık hatta güneş alan bir yerde dursunlar. Ancak, her ne kadar mevsim itibarıyla güneş çok şiddetli olmasa da, fideleri kavuracak kadar güneşte kalmamalarına da dikkat edin. Kalorifer peteğinden direk olarak ısı almazlarsa yanında durmalarının sakıncası olmaz sanırım.

Bu kadarcık fideler viyolden nasıl kök çıkarmış şaşırdım ama fideleri viyolden çıkarırken zedelemezseniz bir zararı olacağını sanmam.

yeşil sevdalısı
03-04-2011, 14:05
KaraGölge,
Ne güzel çimlenmişler maşallah, meyvesinide yersiniz inşallah :D

Jezebel
03-04-2011, 15:55
Benim japon hıyarlarım.;)

200335

.

KaraGölge
03-04-2011, 20:37
Sayın KaraGölge artık ışık hatta güneş alan bir yerde dursunlar. Ancak, her ne kadar mevsim itibarıyla güneş çok şiddetli olmasa da, fideleri kavuracak kadar güneşte kalmamalarına da dikkat edin. Kalorifer peteğinden direk olarak ısı almazlarsa yanında durmalarının sakıncası olmaz sanırım.

Bu kadarcık fideler viyolden nasıl kök çıkarmış şaşırdım ama fideleri viyolden çıkarırken zedelemezseniz bir zararı olacağını sanmam.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Peki karanlıkta boy verip uzamasın diye geceleri ışığı açık mı bırakmak gerekiyor ?

KaraGölge
03-04-2011, 20:40
KaraGölge,
Ne güzel çimlenmişler maşallah, meyvesinide yersiniz inşallah :D

yeşil sevdalısı, teşekkürler .

Tabi ki biz bakımını yaptıktan ve gerekli özeni gösterdikten sonra oda minnettarlığını meyvelerini vererek gösterecektir.

KaraGölge
04-04-2011, 12:07
Merhaba arkadaşlar,
Salatalık fidelerimin boyları fazla uzamış galiba, siz nedersiniz?

Lilinin bahcesi
04-04-2011, 12:56
Merhaba arkadaşlar,
Salatalık fidelerimin boyları fazla uzamış galiba, siz nedersiniz?

Evet bazilari gercekten kontrolden cikmis. Benim size tavsiyem cok uzamislarin zaten sanslari dusuk olacagindan cok uzunlari elemine edip daha vaktiniz varken yerlerine yenilerini ekmeniz. Iyi durumda olanlari ise bol isikli ortamda suyu azaltarak kontrol altina almaniz. Sonucta hiyar fideleri yetistirmek icin nisan sonuna kadar vaktiniz var.

KaraGölge
04-04-2011, 17:04
Evet bazilari gercekten kontrolden cikmis. Benim size tavsiyem cok uzamislarin zaten sanslari dusuk olacagindan cok uzunlari elemine edip daha vaktiniz varken yerlerine yenilerini ekmeniz. Iyi durumda olanlari ise bol isikli ortamda suyu azaltarak kontrol altina almaniz. Sonucta hiyar fideleri yetistirmek icin nisan sonuna kadar vaktiniz var.

Acaba kaç cm den yukarı olanları elemine etmeliyim.

Lilinin bahcesi
04-04-2011, 17:18
Acaba kaç cm den yukarı olanları elemine etmeliyim.

Govdeyi , yapraklari tasiyamayacagina kanaat getirdiklerinizin tumunu iptal edebilirsiniz.

KaraGölge
04-04-2011, 18:23
Govdeyi , yapraklari tasiyamayacagina kanaat getirdiklerinizin tumunu iptal edebilirsiniz.

Çok uzun olan 8 tanesini kökünden söküp attım. Ama sanki gene bazılıarı uzun gibi duruyor.

Daha önce tohumdan yetiştirme yapmadığım için böyle bir kanaat getiremiyorum veya getirmem için yaprakların çıkmasını beklemek gerekecek.

malbman
04-04-2011, 18:28
Sayın KaraGölge, bana sorarsanız viyolden toprağıyla birlikte çıkarıp derin bir kaba kotiledon yapraklara 1-2 cm kalıncaya kadar gömün. Yaşarlarsa ne ala. Yaşamazlarsa da nasıl olsa atacaktım dersiniz ve üzülmezsiniz.

KaraGölge
04-04-2011, 18:50
Sayın KaraGölge, bana sorarsanız viyolden toprağıyla birlikte çıkarıp derin bir kaba kotiledon yapraklara 1-2 cm kalıncaya kadar gömün. Yaşarlarsa ne ala. Yaşamazlarsa da nasıl olsa atacaktım dersiniz ve üzülmezsiniz.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim. 8 tanesini attım yapacak birşey yok ama gene uzayan olursa bu yöntemi deneyeceğim.

h.ışık
04-04-2011, 22:23

sayın malbman; ben daha önce 3 cm kadar uzayanları suyunu çok kısarak bekledim. Malesef telef oldular. Keşke daha derin bir kaba geçirerek boğaz doldurur gibi boylarını kısaltarak bekle gör yerine bu şekilde birşey yapmış olsaydım.

malbman
04-04-2011, 22:45
Sayın h.ışık, ben bir kaç tane domates fidemi bu şekilde kurtarmıştım. O yüzden böyle fidelerde bu yöntemi denemenin yararı olacaktır diye düşünüyorum.

sebnem&mircan
04-04-2011, 23:36
Ben sayin Malbman'in tavsiyesiyle bogazlama yaptim. Hatta ikili jiffy'leri ayirma demisti dinlemedim riski goze aldim, ayirdim ve tek tek olmak uzere buyuk plastik bardaklara sasirttim. Ilk bi kac saat boyunlari bukuk durdular. Sansima guneste cikti tam gun gunes altinda kaldilar ve simdi masallahlari var. Cok iyi gorunuyolar. Bence bu yolla fideler kurtuluyor. Cok tesekkur ederim sayin Malbman fidelerimi kurtardiniz.

sebnem&mircan
04-04-2011, 23:37
Bu arada uzayan fidelerin akibeti ne oluyor? Diyelimki o sekil uzayip gittiler sonrasi ?

oznur
05-04-2011, 00:02
Buda benim oksuz kalan hiyarim.Tek basina yasam mucadelesi veriyor

malbman
05-04-2011, 07:32
Bu arada uzayan fidelerin akibeti ne oluyor? Diyelimki o sekil uzayip gittiler sonrasi ?

O şekilde uzayıp giden fideler zaten gerçek yapraklarını çıkaracak kadar yaşamıyor. Yaşasa bile gerçek yaprakları taşıyacak gücü olmadığı için yatıyor Sayın sebnem&mircan.

Lilinin bahcesi
05-04-2011, 08:27

Cok fazla uzayan fideler bir sure direndikten sonra bir gun hepimizin gidecegi bir yere gidiyorlar.

sebnem&mircan
05-04-2011, 20:03
Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim arkadaslar. Demek ki uzayan fidelere bosa vakit harcamiyacagiz :)

KaraGölge
06-04-2011, 17:29
Benim bu salatalıklardan çektiğim nedir ya ? Sayın arkadaşlar.
Pazartesi akşamı fideleri viyollerden alıp jiffy denen bardaklara topraklarıyla beraber yerleştirdim. Bugünkü hali ise aşağıdaki resimde.
Gündüzleri pencere kenarında bekliyorlar, akşamları ise ışık altındalar ama genede boy attılar bana inat. :( Fakat dikkatimi çeken nokta ise 3-4 fide boy atmıyor ve gayet sakinler. Bunları artık kullanamam herhalde. Yeni tohumları eksem daha iyi mi olur? En azından onlar filizlenene kadar havalarda belki açar güneş yüzü görürler. Ama bir hafta daha yağmurlu ve soğuk gözüküyor İstanbul.

KaraGölge
06-04-2011, 17:48
Bazılarının boyları 7-8 cm ye ulaşmış şaşırdım kaldım. Halbuki 2 gün önce 3 cm idi.
Karanlık bir ortamda çimlendiler. Sonra, gündüzleri güneş yok ama gün ışığı alıyorlar. Geceleri ise lamba açık kalıyor. Sulamayı ise hergün 4-5 fıs fıs sıkarak suladım.

Nerede yanlış yaptım acaba. Karanlık yerde kalsalardı bu kadar uzarlarmıydı yoksa daha mı uzun olurlardı.

h.ışık
06-04-2011, 21:51
Bazılarının boyları 7-8 cm ye ulaşmış şaşırdım kaldım. Halbuki 2 gün önce 3 cm idi.
Karanlık bir ortamda çimlendiler. Sonra, gündüzleri güneş yok ama gün ışığı alıyorlar. Geceleri ise lamba açık kalıyor. Sulamayı ise hergün 4-5 fıs fıs sıkarak suladım.

Nerede yanlış yaptım acaba. Karanlık yerde kalsalardı bu kadar uzarlarmıydı yoksa daha mı uzun olurlardı.

Sizde benim gibi çok sulamışsınız. Ben günde 2-3 fıs veriyordum fidelere onlarda önce uzadı sonra toprak oldu. :( bu kez ektiklerime 2 günde bir 2 fıs vereceğim. belki de 3 günde bir torfun üzerinin durumuna göre .

KaraGölge
06-04-2011, 22:05
Sizde benim gibi çok sulamışsınız. Ben günde 2-3 fıs veriyordum fidelere onlarda önce uzadı sonra toprak oldu. :( bu kez ektiklerime 2 günde bir 2 fıs vereceğim. belki de 3 günde bir torfun üzerinin durumuna göre .

Dediğiniz gibi olabilir. Yarın akşam yeni tohumları ekeyim bari.

h.ışık
06-04-2011, 22:11
Tohuma su verirken cok cimri olmak gerekiyor. Ama biz hiçbir fedakarlıktan kaçınmayıp :D bolca suluyoruz. :rolleyes:

Jezebel
06-04-2011, 22:38
Tüm bu sorunlar ışık azlığına bağlı, bu yüzden biraz daha güneşli ve sıcak günleri bekleseniz bari elinizdeki tohumlar telef olmasa...
Onlara yaşama şansı verin, bence ;)

malbman
07-04-2011, 07:28
Sayın KaraGölge, bana sorarsanız fidelerinizi atmadan önce daha derin kaplara aktarın ve kotiledon yapraklara 1 cm kalana kadar torfa gömün. Bakarsınız kurtulurlar.

Karanlık yerde kalsalardı bu kadar uzarlarmıydı yoksa daha mı uzun olurlardı demişsiniz. Karanlık yerde dursalardı boyları şimdi en az 20 cm olurdu ve belki de çoktan ölmüş olurlardı.

Sularken bitkinin görüntüsüne bakarak suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yaprakları pörsümüşse su istiyor demektir. Dipdiri duran bitkilere su vererek bu güneşsiz havalarda yalnızca boylarını uzatırsınız.

Lilinin bahcesi
07-04-2011, 08:39
Tüm bu sorunlar ışık azlığına bağlı, bu yüzden biraz daha güneşli ve sıcak günleri bekleseniz bari elinizdeki tohumlar telef olmasa...

Sayin Jezebel, size tumuyle katiliyorum. Toprakla , tohumla ilgilenmeye yeni baslayanlarda buyuk bir sabirsizlik soz konusu. Aceleci girisimlerden dolayi pek cok tohum ve fide kaybediliyor veya sagliksiz fideler yetisiyor. Bu sebeple tohumlarinizi acele etmeden bir hafta veya on gun gec ekmek, size gelisimleri esnasinda bir sey kaybettirmez. Zaten amator olarak yapilan bu calismalarda ticari kaygi olmadigindan urunun erken toplanmasi gibi bir amaci olamaz. Uygun ortamlarin olusmasini bekleyerek ekimler yapilirsa hem tohum kaybi yasanmaz hemde amatorlerin hevesleri kirilmaz.

Jezebel
07-04-2011, 10:18
Sn.Lilinin bahçesi,
biz de hep o yollardan geçtik, biz de sabırsızdık.
Bir tohum, bir bitki için günde 16 saat LED ampül çalıştırdık.
Herşeyin anahtarı ışık ve sıcaklık.
Geri kalanları da var da can alıcı nokta bu;)

Lilinin bahcesi
07-04-2011, 15:41
Sn.Lilinin bahçesi,

Sizin dediginiz gibi gecilmis yoldan tekrar tekrar gecilmemesi icin burada bilgi ve deneyimlerimizi paylasiyoruz. Ama sanirim heyecan arkadaslarin bazi yazilanlari dikkatinden kaciriyor.

KaraGölge
07-04-2011, 16:53
Sn.Lilinin bahçesi,

Evet bende geceleri led ampul ile ışıtıyorum. Havaların kapalı olması ve suyu biraz fazla kaçırmamdan dolayı boyları uzadı.

KaraGölge
07-04-2011, 17:12
Sayın KaraGölge, bana sorarsanız fidelerinizi atmadan önce daha derin kaplara aktarın ve kotiledon yapraklara 1 cm kalana kadar torfa gömün. Bakarsınız kurtulurlar.

demişsiniz. Karanlık yerde dursalardı boyları şimdi en az 20 cm olurdu ve belki de çoktan ölmüş olurlardı.

Sularken bitkinin görüntüsüne bakarak suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yaprakları pörsümüşse su istiyor demektir. Dipdiri duran bitkilere su vererek bu güneşsiz havalarda yalnızca boylarını uzatırsınız.

Sayın malbman üstadım, sabah o fideleri maalesef söküp attım. Ziyan oldular gariplerim. Yeni tohum ekeceğim ve onlara çok dikkat edeceğim.
İnsan acemi ve sabırsız olunca böyle aksaklıklar olabiliyor tabi.
Her işin bir öğrenme süreci vardır. Bende öğrenme sürecini aşarım inşallah.

Sizlere de teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler ile bizleri aydınlattığınız için.

Artık tohum ekip fide elde etmenin süreçlerini ve sabretmek gerektiğini net olarak anladım diyebilirim.

KaraGölge
07-04-2011, 17:14
Sizin dediginiz gibi gecilmis yoldan tekrar tekrar gecilmemesi icin burada bilgi ve deneyimlerimizi paylasiyoruz. Ama sanirim heyecan arkadaslarin bazi yazilanlari dikkatinden kaciriyor.

Evet acemiliğimden dolayı heyecan ve gereken sabrı gösteremediğim için ilk ekimlerirmde başarısız oldum. Sayenizde artık daha bilinçli bir şekilde yürüteceğim bu işi.

KaraGölge
07-04-2011, 17:20

Sayın Jezebel, dün akşam tohumları nemli beze koymuştum. Bugün ekeceğim inşallah. Verdiğiniz bilgiler içinde teşşekkür ederim.

Jezebel
07-04-2011, 19:08
Sayın Jezebel, dün akşam tohumları nemli beze koymuştum. Bugün ekeceğim inşallah. Verdiğiniz bilgiler içinde teşşekkür ederim.

Hayırlısı olsun, hiçbirşey olmasa bile tecrube edinmiş olursunuz.

KaraGölge
07-04-2011, 21:17
Hayırlısı olsun, hiçbirşey olmasa bile tecrube edinmiş olursunuz.

Geçen yıl fide alıp dikmiştim Mayıs ayının ilk haftasında.
Bu yıl ise tohumdan deneyeyim dedim değişik bir deneyim olsun diye.
Uygulama yapa yapa öğreneceğim bu işi.

Peki ne zamana kadar tohum ekebilirim?

KaraGölge
07-04-2011, 21:20
Birde kafama şöyle bir soru takılıyor.
Bu işin ticareti ile uğraşanlar, tohum ekimini ne zaman ve hangi yöntemlerle ekiyorlar. Seralara ekiyorlarsa geceleri devamlı ışıkmı yakıyorlar ?

Lilinin bahcesi
07-04-2011, 21:44
Evet acemiliğimden dolayı heyecan ve gereken sabrı gösteremediğim için ilk ekimlerirmde başarısız oldum. Sayenizde artık daha bilinçli bir şekilde yürüteceğim bu işi.

Umarim bu defaki denemenizde basarili olur, yazin urunlerinizi yerken bu calismalarinizi hatirlayip gulumsersiniz.

KaraGölge
07-04-2011, 22:05
Jiffy bardaklara aldıklarımdan 4 tanesini kurtarmıştım onlar boy atmamışlardı. Taşırken 2 tanesini odanın içine yuvarlayıverdim. :D Her yer torf oldu.
Haliyle temizlemesinide ben yaptım.

Yeni ektiklerim de aşağıda. AVM'de dolaşırken ayakkabı saklama kabı gördüm ve inceledim. 1 adet bayan çizme saklama kabı aldım. Çok da güzel oldu tam düşündüğüm gibi. Kenarlarında hava alma deilkleride var. :)