PDA

View Full Version : MSaygin / Bahçe

MSaygin
07-11-2014, 10:15
Bahçenin bulunduğu şehir : Adana

Bahçenin büyüklüğü : 340m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Öğleden sonraya kadar güneş, bol yağış, rüzgar ve tuzluluk sorunu yok.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) :Çiftlik evi bahçesi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Boş toprak alandı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Yeni başlıyoruz.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Agaclar.net yardımı alacağız :)

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Eklendi

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kendimiz ve çiftlik çalışanları bakım yapıyor.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Limon bahçeleri arasında.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : En önemli hayalimiz sağlıklı çim.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Birlikte karar vereceğiz

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Turunçgiller ve plumeria

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :Evet, yapabiliyoruz.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? :Toprak altında çim için tesisat kurulacak, ayrıca damlama sulama döşenecek.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :

Toprak özellikleri : Kırmızı toprak ağırlıklı

Kompost yapıyor musunuz? : Hayır

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Kısmetse pek çok yapacağız.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :

Bahçeniz organik mi? : Değil.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? :

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Dağ yok, açık alan. Adana merkeze göre sıcaklık bir kaç derece daha yüksek.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Hayır

-----------------------------------------------------

Merhaba,

Bu yıl çiftlikteki evi elden geçiriyoruz, dışına taş duvar ördürdük, ortasına da bir bahçe yapıyoruz.

Bugüne kadar hep teras yetiştiriciliği yaptığımdan (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/25488.htm), gereçk bahçe yeni bir macera olacak, sizlerin yoğun desteğine, fikrilerine, aklına ihtiyaç duyacağız.

Bahçenin mevcut halinin fotoğrafını ve çizimini ekledim. Üzerinde konuşacağımız alanları da numaralandırdım, referans olsun diye.

Selamlar,

525415

Bu fotoğrafın büyüğü için lütfen tıklayın. (http://mehmetsaygin.com/dosya/msaygin_bahce1.jpg)
525416

MSaygin
07-11-2014, 10:43
İlk konumuz çim.

Aşağı yukarı 250m2 kare bir alan çimlendirilecek.

1. Çim başlığına da yazdım, zor bir karar aşamasındayız. Okuduğum kadarıyla çim ekimi için hava sıcaklığını 18 derece civarı olması gerekiyormuş. Babam çiftçi olduğundan, buğdaygiller sıfır derecede çimlenir düşüncesinde, bu aralar çimi ekmek istiyor

Çimlendi, çimlenecek derken Aralık başını bulacak, hava soğuyacak, ne yapmamızı önerirsiniz. Bu zaman Adana'da çim ekimi için uygun mudur? Eksek, ne gibi dezavantajımız olur?

2. Bir de yaz,kış verimli kullanmak için şu karışım Adana'ya uygun mudur?

% 30 Lolium perenne
% 30 Festuca arundinacea
% 40 Bermuda grass (Cynodon dactilon)

Çim başlığındaki yazışmalarımız (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/2090-16.htm#post1331758)

malina
07-11-2014, 12:39
Senden, nasıl soru sorulur dersi almamız gerek :)

MSaygin
07-11-2014, 12:57
Hoşbulduk malina :D

sabah
10-11-2014, 13:16
Merhabalar,

1. Soru uzman sorusu çıktı. Diğer soruları bekleyeceğim.:rolleyes:

Çim türleri ile ilgili hatırladığım bir de bu başlık vardı: http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/16339.htm

Ev ve taş duvar nedeniyle bahçe boşken bile güzel görünüyor.

Kolay gelsin.

MSaygin
10-11-2014, 14:37
Teşekkürler sabah :)

Soru çok, tek tek soracağım, güzel bir bahçe kuralım beraber.

Kiraz
12-11-2014, 11:52
Sevgili Sabaha katılıyorum, bu hali ile de çok güzel bahçeniz. Bir de sizin eliniz değince nasıl olur kim bilir. Hayırlı olsun, kolay gelsin. Terasa sığamayan hayaller burada yeşerecek gibi:)

malina
12-11-2014, 13:04
Bir bilginin hem esas konuda hem bahçe sayfasında olması iyi oluyor :)
Burayı okuyup, neler konuşulduğunu öğrenmek için çim sayfasına gitmeye üşenenler için :)

Sn. MSaygin çim buğdaygillerden ama her buğdaygil soğuğu sevmez. Örneğin mısır, ayrık da buğdaygillerden ama sıcak havadan hoşlanırlar.

Peki diyelim ki yine de ektik, sonbahar ekimleri Ekim sonuna kadar yapılabilir deniliyor.

Bu durumda yaşayacağımız dezavantajlar neler olacak acaba? Çimlenme oranı mı düşecek, kök yapısı mı yeterli gelişmeyecek, vs? Bizi bekleyen tehlike nedir? :D
Ekim ayı geçti. :)

Çimlenme iyi olmaz, gelişim de kışa giriş zamanında yavaş olacaktır. Bence subat-mart ayı daha uygun. İlkbaharda gelişim daha hızlı olacaktır.

MSaygin
12-11-2014, 13:44
Teşekkürler Kiraz, bahçeye çok sık gidemesem de elimden geleni yapacağım, bu vesileyle daha çok gitmiş oluruz :)

Malina, ben de korkuyordum, hem orada hem burada konuyu dağıtıyor muyum diye :)

MSaygin
12-11-2014, 14:01
Çok yazmak istiyorum ama işler biraz yoğun, bir uçtan başlayayım.

2 numaralı alan kuzeye bakıyor ve bina batan güneşi de kesecek muhtemelen, hemen hemen hiç güneş görme şansı yok ama aydınlık.

526072

Buraya, köşeye muz dikeceğiz, muzun önüne de 3 adet Fil Kulağı (alocasia odora). En öne, bunların tabanına da Osmanlı çimi dikeceğiz boylu boyunca.

Aynı cephede ama bina dışında muzumuz vardı, yerini çok sevdi, çok sağlıklı ve büyüktü. Dibine de su deposunun taşan suları doluyordu, coşuyordu :)
Burada biraz daha az ışık alacak ama iyi olacağını tahmin ediyorum.

Belki Osmanlı çimi üzerinden Fil kulağının yapraklarına kadar olan 1 metreye bir katman bitki daha olabilir? Ne önerirsiniz?

Başta ortanca düşündük ama ortancayı hemen yanında bol kullanacağız diye vazgeçtik. Gölge seven, 50-60 cm 'de çiçeklenen, Adana neminden etkilenmeyecek, sihirli bir şey lazım buraya :) Sarı çiçekleri olsa o zeminin üstünde nefis durur.

526078

h_dogan
12-11-2014, 14:12
Bahçenin kuzeye bakması muz için pek iyi olmamış. Önüne koruyucu bitkiler dikmeniz iyi olacak.

Bunların arasına nasıl bir bitki dikilebilir hiç bir fikrim yok ama suyu seven bir bitki seçmelisiniz. Çünkü muz suyu seven bir bitki.

Sevgi Durul
12-11-2014, 14:27
Başta ortanca düşündük ama ortancayı hemen yanında bol kullanacağız diye vazgeçtik. Gölge seven, 50-60 cm 'de çiçeklenen, Adana neminden etkilenmeyecek, sihirli bir şey lazım buraya :) Sarı çiçekleri olsa o zeminin üstünde nefis durur.

Gölge seven olmasaydı Coreopsis Grandiflora (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/24621.htm)diyecektim ama bahçenizin güneşli bir bölümü için düşünebilirsiniz. Gerçekten sihirli bir bitki.

Terasınızdaki çalışmalarınızı düşününce, güzel bir bahçe olacak. Kolay gelsin.

MSaygin
12-11-2014, 14:42
Evet h_dogan, kuzey olmasa daha iyiydi ama sırtını yüksek duvara vereceğiz, önünde de iri yapraklı fil kulakları. Hem muz, hem fil kulakları hem de Osmanlı çimi suyu seviyor, orayı bol sulu tutacağız.

SDurul, teşekkür ederim, inşallah güzel bir bahçe olacak :)
Coreopsis çok güzelmiş, kadife çiçeğini anımsattı bana. Bu 2 numaralı yere olmaz ama çok duvar var, bir bölümünde zevkle kullanırız. Çok yıllık olması ve kendi yayılması çok iyi. Listeme ekledim, ilerleyen dönemlerde nereye dikeceğimizi de beraber planlarız.

MSaygin
13-11-2014, 11:24
Aynı cepheden devam edelim :)

526143
526144

4 numaralı alanda bir hurmamız var, altı hep gölge, buraya ortanca dikeceğiz.

----

3 numaralı alan üst kat çıkış kapısı, Aztek tapınak girişi gibi oldu, ileride üzeri de bahçeye bakan bir teras olacak. Bu kapının iki yanına birer şeflera dikersem, büyüyünce, taşın dokusuyla çok güzel olacağını düşünüyorum.

Bizim terasta üzeri kapalı, kuzey cepheye Mine Hanım'ın önerisiyle şeflera dikmiştik, saksıda olmasına rağmen, terasın en güzel bitkileri onlar oldu, bu vesileyle Mine Hanım'a tekrar teşekkür ederim. Kendi soru başlığı 2014'de de açık olsaydı, kafasını ütülerdik biraz :p

Bu kapı da kuzeye bakıyor ama şeflera için güzel ışık da var, itiraz eden yoksa bu kapının hakkı şeflera.

Elimde az var ama çoğaldıkça, bu duvar önü ve şeflera altına da Osmanlı çimi yapacağım ilerleyen yıllarda.

----

1 Numara evin bahçeye bakan kapısı. İki çıkıntı üzerine ahşap ayakla, kapı üstü de örtülecek.
Bu çıkıntıların yanlarına, 2 metre kadar boylanan, konik, bir iğne yapraklı istiyoruz. Eşimin en sevdiği ağaç da limon servi ama burası güneş görmüyor, kuzey ve duvar dibi, çok şansımız olur mu bilmiyorum, muhtemelen dolgun, güzel bir limon servimiz olmaz. Ama toprağımız çok verimli, ışık da var.

Buraya limon servi deneyelim mi, alternatif olarak, dolgun, konik bir başka ağaç ne önerirsiniz?

Bir de 3 numardan köşeyi dönüp, karşı duvara kadar bu kapının(1) olduğu cepheyi de boydan boya ortanca yapacağız. Alternatif önerilere açığız ;)

Şöyle bir ağaçtan bahsediyorum;

526145

sabah
13-11-2014, 13:26
Duvar önünün boydan boya ortanca olması çok etkileyici olabilir.

Gölge sever bodur bitki için hatırlatma: Kufeya (Cuphea hyssopifolia)
http://www.agaclar.net/forum/calilar/16753.htm

526165

Bir de yurtdışında Adana iklimine benzer yerlerde bahçelerde açelyaları da bolca görmüştüm. Yalnız iklim tam benzer mi, Adana'da olur mu olmaz mı araştıramadım.

MSaygin
13-11-2014, 13:55
Teşekkürler sabah :)

Kufeya çok çok güzel bir bitki ama Adana çok sıcak geliyor, gölge bile olsa sıcağından bozuluyor. Pazar günü bir seradaydık, şehir dışına üretim yapıyorlar, onlar da çok zorlanıyorlarmış üretimde.

Açelya denedik daha önce onu beceremedik ama saksıdaydı, bahçede nasıl olur bilemiyorum.

MSaygin
13-11-2014, 16:47
Peki, 2 numaralı alanda Fil kulağı ile Osmanlı çimi arasına Güngüzeli (Hemerocallis) diksek? Tam gölge orası, altı da sulu olacak, dayanır mı sıcağa? Gölgede çok çiçek açar mı?

h_dogan
13-11-2014, 19:25
Yarı gölge ise yani gün içinde güneş alıyorsa olur. Amcamgilde ağaçların arasında günde birkaç saat güneş gören yerde yılladır var. Yeterince de çiçekleniyor. Turuncu renklisi vardı tabi işçi en son onları köklemediyse. :)

MSaygin
13-11-2014, 19:36
Gün güzeli için cevap verdiniz değil mi h-dogan? Yanılmıyorsam hiç güneş almayacak o köşe :( İlk mesajda 2 ile gösterilen köşe.

Dumlupınar
13-11-2014, 22:03
Sayın MSaygın,hiç güneş görmeyen köşe gün güzeli için uygun degil.Oraya müge olabilir.
Gün güzelini agaç altlarına veya kenarlarına ekin.Yaprakların arasından süzülerek gelen güneş onlara çok iyi gelir.Bu şekilde 3-4 saat güneş görmeleri yeterlidir.KOLAYLIKLAR DİLİYORUM...SELAMLAR...

h_dogan
14-11-2014, 08:17
Evet gün güzeli için demiştim. Tam gölgede ekerseniz sadece yapraklarını izlemekle yetinirsiniz. :)

Sn. Dumlupınar'ın önerisini bir inceleyin isterseniz.

MSaygin
14-11-2014, 08:45
Sayın Dumlupınar ve h_dogan, ikinize de çok teşekkür ederim. Gün güzelinden vazgeçtik o köşe için.
Müge aklıma yattı :) Çok güzellermiş, ılıman iklim sever yazılmış, gölge ve nem istiyor, hepsi uygun sanki bu köşe için. Bakalım bulabilecek miyiz?

TCM
14-11-2014, 09:36
Tetanoz aşısını ihmal etmeyin. Varsa çalışanlara dahi yaptırmanız iyi olur. Çiftlik diyorsunuz ki çalışan varsa muhtemelen yeriniz "tehlikeli işler" kapsamındadır ve OSGB lerle anlaşmanız lazım. Tetanoz mikrobu sadece paslı demirde değil, ağacın dalında, gülün dikeninde, toprağın içerisinde daha fazladır. Toprakla uğraştığınızda ise bir tarafınızın çizilmemesi neredeyse imkansız.

Taş duvarlar pek güzel olmuş, ancak bahçe bahsettiğinizden epey büyük gibi...

MSaygin
14-11-2014, 10:08
Evet, ihmal ediyoruz aslında Tetanoz konusunu, dediğiniz gibi insanın aklı paslı demire, çiviye gidiyor sadece.

Taş duvarlar güzel oldu gerçekten de, teşekkür ederim ama alan 350m2, geniş açıyla fotoğraf çektiğimden daha büyük görünüyor.

Bu arada mügeyi detaylıca okudum,gerçekten güzel ama hosta geldi aklıma bu arada. Sanırım fil kulaklarının önüne hosta dikeceğim.

tarla kuşu
14-11-2014, 22:46
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun. Yaza kadar eminim muhteşem olacak...

MSaygin
17-11-2014, 11:11
Taş yolun iki yanını, kapılardan geçiş noktaları hariç, PITTOSPORUM tobira 'Nana' ile 30cm yüksekliğinde bordür yapmak istiyorum.

Satıcı şimdi dikilebileceğini söyledi ancak bir teredütüm var; parklarda, bahçelerde çok güzel bordürler görüyorum bu bitkiyle yapılmış, boyları 20-30cm ve üzerleri tamamen yaprak. Örnek resim (b)
Bir de apartman bahçelerinde görüyorum, irileşmiş, dalları kalınlaşmış.Örnek resim (a)

526545

Nana türü bodur, biliyorum ama parklardakiler gibi sadece budayarak, üzerlerini böyle yapraklı, canlı ama yüksekliği kısa tutmak mümkün mü? Parklarda ekonomik kazanç gözetilerek sık sık değiştiriliyor da olabilir.

(Kamunun değil çiçekçinin kazancından bahsediyorum :p )

MSaygin
17-11-2014, 13:10
Teşekkürler Güler Hanım, bunlara tek tek bakayım.

Köşe bucaklara çalı türü bitkiler dikmek isterseniz iri çiçekli abelia her daim yeşilliği ve uzun süreli güzel kokulu çiçekleri ile güzel bir bitkidir. Bahçemde olmazsa olmazlardandır.

Yine Chimonanthus praecox harika bir çalı veya mini ağaç türüdür. agaclar.net Dergi'de detaylarını bulabilirsiniz.

Uzun sapları üzerinde iri ortanca gibi mor mor açan agapanthus, toplu ekildiğinde çok güzel bir manzara sergiler.

Ben biraz bahçenizi inceleyim aklım yettiğince size bitki adı veririm.

Güler
17-11-2014, 17:01
Sayın MSaygin, yol kenarına dikmeyi düşündüğünüz PITTOSPORUM ları kesintisiz çit olarak mı yapacaksınız yoksa ayrı ayrı yuvarlak yuvarlak öbekler mi oluşacak?

MSaygin
17-11-2014, 17:23
Güler Hanım, kesintisiz çit olarak düşünüyorum ama yüksekliği 30 cm'yi geçmeyecek, çocuklar rahat rahat üzerinden atlayıp dolanabilsinler.

Bu arada mor mor açan agapanthusları hatırladım, bir ara heveslenmiştim, bunları listeme aldım, taş duvarların önünde çok güzel olurlar.

Güler
17-11-2014, 17:37
Pitoslarla kesintisiz çit yapmak bence hem pahallı olur hem de tek hallerindeki kadar güzellik göstermezler ama yine de siz bilirsiniz.

Bodur altuni taflan veya çıtır taflanı boydan boya ekip bitimlerinde birer daha büyükçe top şeklindeki Osmanlı şimşiri veya pitos düşünmez misiniz?

Agapanthuslar arka sırada güzel olur ve istenirse önlerine daha kısa boylu başka çiçek açan bir bitki de ekilebilir, ama taş duvarlar yazın fazla kızarsa ne kadar verimli olabilirler zira onlar havadar yer severler. Bence topluca 5-6 adedini yuvarlak bir öbek gibi bir köşeye ekseniz daha güzel olabilir.

Güler
17-11-2014, 17:49
Bu arada sosyete sarımsağı denilen ( (Tulbaghia violaceae)) bir bitki var, çiçek görünümleri harika. Ama siz siz olun sakın oturulacak yere yakın ekmeyin. Sarımsak kokusundan oturamazsınız. Ben böyle bir yanılgıya düştüm, üst terasda hemen oturma ünitesinin arkasına diktim. Gösterişi güzel ve hızla yayılıcı bir tür ama gel gelelim kokularından o kısımda oturmuyoruz.
Uzak kısımlardaki ağaç altlarında gösterişli oluyor, ve peyzajda çok kullanılıyor.

MSaygin
17-11-2014, 18:01
Evet, pitoslar biraz pahalı, onun çaresini arıyorum zaten :) 6tl'den buldum ama daha tüm fidanlıkları dolaşmadım, metreye 5 tane dikince aşağı yukarı 130 tane lazım. Orman müdürlüğünü fidanlığına bakacağım, orada hesaplı bulabilirim.

Adana'da tüm parklarda çit gibi kullanılıyor, küçük tutulunca çok güzel görünüyorlar, o yüzden soruyorum aslında küçük tutabilir miyiz diye?

Taflanı eşim sevmiyor nedense, Osmanlı şimşirini ikimiz de çok seviyoruz ama fidanlıktan Adana'nın sıcak geldiğini söylediler. Belki kendilerinde yok diye yanlış yönlendirmiş olabilirler, siz ne dersiniz?

Pitos da yapsam, taflan da dediğiniz gibi uçlarına birer top şimşir harika olur, bunu öyle yapalım. Ben limon servi yapacaktım uçlara ama çok büyür o, şimşir iyi :)

Agapanthuslarla ilgili uyarınızı not aldım, teşekkür ederim :)

MSaygin
17-11-2014, 18:02
Bu arada sosyete sarımsağı denilen ( (Tulbaghia violaceae)) bir bitki var, çiçek görünümleri harika. Ama siz siz olun sakın oturulacak yere yakın ekmeyin. Sarımsak kokusundan oturamazsınız.

Çiftlikde dönem dönem hayvan gübresi rüzgarları esiyor, zaten kokuyla başımız belada, bunu atlıyoruz doğrudan :D

Güler
18-11-2014, 11:06
Bir metreye 5 adet pitos mu... çok fazla. Bunlar ne kadar bodur da olsa büyüyecekler. Tamam sık sık olması güzel bir görüntü verecektir ama aşırı sıklık bitkide hastalık yapar, ki pitoslar tamamen yere yapışık olurlar. Bir de yanlardan da aşırı sıklık olursa bitki hava alamaz ve kabuklu bit gibi mücadelesi zor bir iş açar başınıza.

Peki altunî taflan sevmiyorsa eşiniz, çıtır taflan ki bunlar şimşir görünümündedir. Minik yeşil yaprak uçları tırtıl tırtıldır. Ebrulisi de vardır. Budamaya şekil vermeye çok müsait bir bitkidir. Rahatlıkla yuvarlak veya dönemeçlerde yarım daire şeklinde budanabilir.
İstenirse toprak yüzeyinden 5-6 cm veya daha da fazla gövde bırakılarak üstü yemyeşil tutularak budanır ki bu durumda bitki alttan hava alabilir. Yani rüzgar estiğinde diğer tarafa rahatlıkla geçer. Bu durum da bitkiyi daha sağlıklı yapar.

Google da araştırdım Delta Fidancılık'ta çıtır yeşil taflan diye saksılarda resim koymuş, bir bakın isterseniz.

Sonra bodur alev çalısı da düşünebilirsiniz çit için. Kırmızı kırmızı yaz kış güzel bir çit oluşturur.

Bu türleri 30cm aralıklarla ekersiniz, daha az bitki kullanmış olursunuz.

Sevgili MSaygin, ben size kendi düşüncelerimi ve bahçemde yaşadıklarımı yazıyorum ama siz yine de hocalarımıza danışın, size daha iyi fikir verirler.

MSaygin
18-11-2014, 11:17
Güler Hanım, sanırım yeşil çıtır taflanı sever, diğer taflanların daha çok alacalısını bildiğinden karşı çıkıyor. Ve de yanılmıyorsam haftasonu fidancıda bu çıtır taflandan gördüm, onu bir kontrol edeyim, güzel görünüyorlar.

Bu olursa zaten pitosları sık dikme sorunumuz da çözülmüş olur. Çıtırların uçlarına da pitos dikeriz, dört dörtlük olur.

Güler Hanım, hocalarımızın fikirlerini de alırız ama siz de sıkılmayıp, zorsunmadıkça desteğinizi sürdürürseniz mutlu olurum, bir günde bir sürü şey öğrenmiş oldum sizden.

MSaygin
18-11-2014, 15:23
Unutmayayım diye şunları da bir yapıştırayım buraya, not defteri gibi olsun başlığım :)

Şu Allissium'lar bir alem, hiç durup dinlenmek bilmiyorlar :)

524057

524058

524059

MSaygin
20-11-2014, 15:27
Bugün fidanlığa gittik :) 6 numara ile gösterilen dış duvarın dışına dikmek için 5 tane Jakaranda aldık. Onlar hızla uzayacak ve o duvarın üzerinden yeşil-mor gösteri yapacaklar bize. Bahçenin etrafı kapalı olunca ben daha çok seviyorum.

Taş yolun yanına dikmek üzere alacalı taflana karar verdik, 100 tane alındı, uçlara da pittosporum dikeceğiz önerdiğiniz gibi. Çıtır taflanı gösterdim, eşim çok sevmedi, eskiden sevmediği alacalı taflan güzel göründü. Aslında o çit mazı alıp, 30cm'den kesip mazı çiti yapmak istiyor ama taş yolun yanına mazı çiti çok estetik olmayacak diye inatlaştım biraz :) Taflan iri yapraklarıyla, daha güzel dolduracaktır. Onun için bir başka yere de mazı çiti yapacağız.

Duvar diplerinin ortancalarını da aldık, bu hafta dikilecek.

Kuduz otu, alyssum Adana'da yazın kesin ölüyormuş, onu öğrendik fidancıdan, ”şimdi güzel zamanı” dedi, biz daha bahçeyi kullanamadığımız için ondan vazgeçtik. İlkbaharda yer minesi yapacağım onun yerine, terasta bile çok güzel oluyor, bahçede doyum olmaz muhtemelen.

Zengarden'dan da bir çok tohum seçip, sepete ekledim. Onları alıp, 2 metre kadar bir mini sera kurup, kalan çiçekleri tohumdan üreteceğim, yoksa tek tek bu alana fide almaya güç yetmez. Bugün aldıklarımızı devlet fidanlığından aldık, piyasanın dörtte birine.

Şunları bir yerlerine dikelim, fotoğraflarla dönerim.

h_dogan
20-11-2014, 15:34
Çiftlikde dönem dönem hayvan gübresi rüzgarları esiyor, zaten kokuyla başımız belada, bunu atlıyoruz doğrudan :D

Brugmansia dikin akşamları mis gibi koksun. :D

MSaygin
20-11-2014, 15:56
Çok büyük ihtimalle dikeceğiz h_dogan :) Ama bu ana alana değil de, burayı tamamlayınca geçeceğimiz ikinci etaba :)

h_dogan
20-11-2014, 16:07
Büyük ihtimal değil kesinlikle dikin. Çelikler benden. :) Tek gövde büyütüp ağaç formu verin görün güzelliği. :)

MSaygin
20-11-2014, 16:28
Anlaştık :cool:

h_dogan
20-11-2014, 20:28
Böyle bir şey istersiniz herhalde bahçenizde. :)

Seneye aşağıda dal bırakmayacağım lamba gibi sallansın çiçekler. ;)

MSaygin
20-11-2014, 22:00
İsteriz tabi :) Yazlık sitenin bahçesinde var, çiçekler muhteşem ama kızmaca yok, ben biraz yapraklarını kaba buluyorum :) Bugün tesadüf, fidanlıkta yere diktikleri büyükçe bir tane vardı. Eşime de gösterdim o da beğendi. Çeliğe talibiz :)

h_dogan
21-11-2014, 07:15
Dediğim gibi terbiye etmek lazım. O yüzden ağaç formu verin dedim yoksa dağılıyor. Alttan yeni filizler çıktığı için onları budamak gerekiyor. Ben değişik bir şey yapacaktım olmadı, seneye tek gövdeye düşürüp güzelce budayacağım.

MSaygin
23-11-2014, 17:43
Merhaba,

Taflan çitimizi, duvar dibi jakarandalarımızı ve ortancalarımızı diktik bugün.

Bordür için tek tek çukur kazmak belle zor olacağından üstün NASA teknolojisinden destek aldık.

fidan dikim - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=oaz0fJDlxK4)

Çiftliğin çalışanları Halis ve Ahmet Bey kazarken, kızlarımız da gözüne fener tutulmuş tavşan gibi izliyorlar :D

MSaygin
24-11-2014, 09:32
527392

Yol boyunca taflanları metreye 4 tane gelecek şekilde diktik, gelecek sonbahata bayağı bir şekillenir diye tahmin ediyorum. Kapı önlerini boş bıraktık ve bordür başlarına, mavi ile gösterilen yerlere pittosporum diktik, onları biraz daha büyük tutacağız.
Arkada duvar dibine, sarı çizgilerle işaretlediğim yerlere, 2 niş ortasına bir tane gelecek şekilde 5 tane jakaranda ağacı diktik.Araları aşağı yukarı 4 metre kadar oluyor. Bahçeyi bir çerçeveye almayı seviyorum demiştim, arkası da ağaçlık gibi olsun.
Sanırım şubat başına kadar başka yapabileceğimiz pek bir şey yok.

MSaygin
08-03-2015, 14:23
Merhaba,

Bahçeyi çiçeklendirmek için bol bol tohum ektik geçen haftasonu, viyollerde çimlenecekler.

Bu arada çim konusu halen kafamızda netleşmedi. Bir ahbabımızın bahçesinde ve yazlık sitemizde ayrık otundan yapılmış çim alan var. Çok sık dokulu, halı gibi ama kalınlaşmış bir çim. Ayrık deniliyor ama hangi ayrık tam belli değil. Bunlar sürgünlerden tek tek yere dikilerek tesis edilmiş bir çim. Biz ayrık tohumu eksek aynı sonuca ulaşır mıyız bilmiyorum.

Karışım mı eksek, tek bermuda çimi tohumu mu eksek bilemiyorum. Bir yandan zaman geçiyor gibi ama bir yandan da ayrık tohumlarını geç ilkbaharda ekin diye yazılmış. Kafamız çok karışık :)

Bir de yine çimlendirmek istediğimiz 1 dönümden büyük ikinci bir alan var. Buranın da su tesisatı çekilecek ama o kadar büyük alanı biçecek , iyi bakım yapacak imkanımız olmayacaktır. Biçmeye ihtiyaç duymayan, yabani bir yeşil alan yaratsak diye düşünüyoruz. O konu da karışık :)

Büyük alan şöyle;

539835

Bir de bahçenin olmaması gereken yerlerinde çok çok fazla şu aşağıdaki çim gibi bitki var. Bunları tek tek belle söksek, yanyana bir yere diksek, orayı çimlendiremez miyiz bu şekilde? Bu bitki nedir, yazın düzenli sulanırsa üzerine basılabilecek bir çim alan olur mu? Çok güzel bir bitki çünkü.

539836

MSaygin
08-03-2015, 14:29
En sevdiğim ağaçlardan biri muhteşem alacalı limondan bir meyve;

539838

Bunalr da nektarinler :) Şaka tabi, iyice kızarmış kanlı portakallar.

539837

MSaygin
08-03-2015, 14:33
Henüz toplanmamış masum kamkatlar :)

539839

Katkısız reçel olmak üzere mezbahaya giden zavallı kurbanlar :D

539840

MSaygin
06-04-2015, 20:45
Bu hafta çim için sulama tertibatımızı kurduk, sprinklerin açılarını ayarladıktan sonra çizmelerin hali :)

545361

İlk 350 m2 alanın tertibatı tamam, kısmetse bu hafta tohumları da atacağız, geciktik ama olsun.

Sonra da 1880m2'lik ikinci alan var, orayı biçmek ileride büyük sorun olacağından halen düşünüyoruz bakalım.

Bahçeyi çiçeklendirmek için ektiğimiz 15 pakat çiçek tohumunun hemen hepsi ya kurumuş ya hiç çıkmamış, onu elimize yüzümüze bulaştırdık, uzak kalıp kendin ilgilenmeyince ancak bu kadar oluyor.

Özellikle papatyaları çok istiyordum, muhtemelen yeniden ekeceğim, hazır fide almaya güç yetmez.

MSaygin
22-04-2015, 11:31
Merhaba.

Bu haftasonu bahçeye gittik, bir de baktık ki sayın Mutlu Kutlu'nun gönderdiği muhteşem gül şovuna başlamış :D

548221

Ektiklerimiz, diktiklerimiz yavaş yavaş kendini göstermeye başlıyor.
Bu köşe hurmanın altı, ortancalar, Bodrum papatyaları ve kapı ağzı şefleramız bir arada. Çimi de ekildi, gölgede nasıl olacak bilmiyorum, olmazsa Osmanlı çimine yöneleceğim ilerleyen zamanlarda.

548222

Köşede yaseminimiz, önünde yer örtücü pembe mineler. Bu pembe mineler morlar gibi uzun kollar atmıyor, toprağı örtmesi zaman alacak sanki. Acaba, kenarlarından budayıp budayıp ortalara diksem mi?

548223

Bu da kapının diğer yanı, burada mor mineler var, hemen ilk haftada kol uzatıp yeni kökleini attılar.

548224

MSaygin
22-04-2015, 11:34
Meyer limonlar tamamen çiçek kaplı, kokusu ve bahçeden yükselen arı vızıltısı iç içe giriyor :)

548225

Bunlar sık dikim yapıldıktan sonra bu yıl yerlerinden sökülüp başka yere taşınan Meyer limonlar. Çok derin bir budamadan sonra yerlerine adapte olmaya çalışıyorlar.

548226

Bu da kargocu abi;

548227

MSaygin
27-04-2015, 11:27
Merhaba.

İyi haber; çimlerimiz çıktı :)
Kötü haber; çimlerimiz eksik çıktı :(

Tohumları eşit dağıtmaya çalıştık ya, tam başarılı olamamışız.
Zamanla kendi aralarını doldurur demek fazla iyimserlik olur gibime geliyor.

Bu hafta cuma günü suyu kesip, bir gün toprağı kurutup, ertesi sabah boş alanları tırmıklayıp, ek tohum serpmeyi düşünüyorum. Doğru olur mu?

549019
549020

MSaygin
01-05-2015, 14:13
Moraller yerine geldi, bu hafta boş alanların çoğunun kapanmış bulduk, halen açık olan yerlerde de azar azar bitmiş çimler :)

Çocuklar bodrum papatyasının kuru çiçeklerini kesiyorlar, bunları kurutup haftaya tohumlarını ekeceğiz, çiçeklendirilecek çok alan var.

549869

Şimdi sıra hafta başı bir çim biçme makinası edinmekte. Oleo-mac ya da Efco marka, benzinli bir model seçeceğiz. Biçilecek alan neredeyse 2 dönüm, ona uygun ama ekonomik bir model bulmak lazım.

Bu arada Güler Hanım'ın nezaketiyle bahçemiz yeni çiçekler de edindi, onları da diktik ama şarj bitince fotoğraflayamadım, haftaya onları da fotoğraflar, paylaşırım.

aleydi
01-05-2015, 14:26
Bahçe sayfanız hayırlı olsun . Bu konuda daha bilgili arkadaşlarım size yardımcı olacaklardır .Görünce yazmak istedim . Benim bahçem 3 yıllık , ablamların 15 yıldır bahçelerinde çim var . Bazı yerlerde zamanla seyrelmeler oldu .O yüzden biliyorum , eksik yerlerin dolması baya zaman alabilir . Onlarda çim tohumu alıp ektiler , daha çabuk sonuç alınabiliyor .Ayrıca biz sabah akşam 5 er dakika , her gün suluyoruz . Kolay gelsin.

MSaygin
01-05-2015, 14:31
Çok teşekkürler aleydi. Hemen hemen her yer dolmuş zaten, boşluklarda da çimler bitmiş ama henüz uzamamaış, inşallah takviyeye gerek kalmayacak. Aslında bugün biz ek tohum serpmeye gitmiştik, böyle bulunca vazgeçtik.

Sulama için şimdilik biz sabah akşam 15-20 dakika iyice doyuruyoruz suya, yeni oluştuğu için, düzene girdikten sonra ideal sulama zamanını çözeriz sanıyorum, öneriniz için çok teşekkürler.

622ali
01-05-2015, 17:10
Sayin msaygin bahceniz hayirli olsun. Oncelikle ekili olan gul un cinsini merak ettim, cok guzel cicekleri var. Onunla birlikte ektiginiz bodrum papatyalarini siz kendiniz mi tohumdan buyuttunuz? Eger siz buyuttu iseniz bir öbekte tahmini kac kok var.

Biraz cok sordum ama bende bahcemi duzenlemeye calistigim icin bilgileriniz cok onemli....

MSaygin
01-05-2015, 17:43
Teşekkür ederim 622ali, istediğiniz kadar sorabilirsiniz :)

Gülün cinsini bilmiyorum am gördüğüm en güzel çiçekli güllerden birisi. Forum üyemiz Sn.Mutlu Kutlu'dan aldım,yanılmıyorsam şu gül;

Kod:g42 Çardak kırmızı - kokulu sarmaşık gül | 3 yaşında aşılı, cins güller (http://tropiksera.com/Kodg42-Cardak-kirmizi-kokulu-sarmasik-gul,PR-533.html)

Bodrum papatyalarını hazır aldık, kaç öbek var bilemiyorum açıkçası. Bugün kuruyan çiçekleri kestik, ilk defa kendimiz tohumdan yetiştirmeye çalışacağız.

MSaygin
04-05-2015, 08:51
550510

Biçme zamanı geldi, hatta geçti bile muhtemelen :)
Hafta başı çim biçme makinası almaya çalışacağız. Bir silindirle çimleri tepeleyip, 2 gün sonra da biçeceğiz.
Gittiğimizde yarım saat sulanmıştı ama 3-4 cm yüksekliğinde su göllenmişti bazı alanlarda, suyu kapatınca çekti ama bu kadar çok sulama sıkıntı yaratır diye tahmin ediyorum. Otomatik sulamaya geçene kadar daha çok dikkat etmemiz gerekecek.

MSaygin
04-05-2015, 09:10
Hurmanın altında Bodrum papatyaları ve ortancalar. Burası gölge alan, bakalım çimler nasıl tepki verecek? Çok da çiçek dökülmüş ağaçtan.

550521

Güler Hanım'dan gelen crocosmia, olabilecek en güneşli yere dikildi, tekrar teşekkür ederim.

550520

Bu da en gölge köşe, en arkada bir muz var henüz kendini göstermedi, önünde yanlarda fil kulağı var, onların da önünde 3 tane Kana var. Bu boyda bu kadar çiçek açmasına şaşırdım, çok güzeller.

550519

Çimler sulanırken. Bu hafta çimler biçildikten sonra sulamayı azaltacağız.

550518

MSaygin
05-05-2015, 10:46
Fazla sulama ve göllenmeden ötürü bir cins çim çürümeye başladı :(
Çimler çok uzamıştı, biçmeye geciktik. Fazla da tohum atmışız muhtemelen, çok sıklar. Bir de üztüne fazla sulamadan göllendi, faciaya davetiye çıkardık.

550733

Bu sabah çim biçme makinası aldık, akşam üzeri kuruyunca, iyice biçeceğiz, bir havalanmış olacak. Gece sulamayı da kestik.
Hava güneşli kendi kendine toparlar mı, ayrıca bir tedavi gerekir mi sizce?

MSaygin
11-05-2015, 11:33
Çimlerin ikinci biçimini yaptık :)

Nar çiçekleri ve Bodrum papatyaları vesikalık gönderdi size.

552044
552043

aleydi
11-05-2015, 11:50
Nar bizim iklimde olmuyor . Sırf çiçeği için alıp ekmek istiyorum :) .Yer bulabilirsem bahçede :) .Çok güzel çiçeği .

MSaygin
11-05-2015, 12:51
Küçük kızım bir ara küçük bir saksıda baktı nar fidanına. 30-40cm boyda bile bir çok çiçek açıyordu, süs bitkisi gibi neden olmasın, yaprakları da hoş.

MSaygin
12-05-2015, 09:36
Duvar dibindeki çimleri kesemiyoruz, içlerinde çiçek fideleri var. Bu sefer çimler o fideleri bastırıyor, büyütmüyor. Haftasonu bir makasla tek tek kesmek gerekecek sanırım.