View Full Version : Şenol Dalkıran / şimşir, acer
şenol dalkıran
11-03-2007, 19:56
Merhaba.Adım Şenol Dalkıran ,resim öğretmeniyim.Memleketim Trabzonda görev yapıyorum.Burada malum yeşillikle içiçeyiz ağaçlarla uğraşmamak olmaz.Daha önceleri dağlaradan küçük çam fidanları topladım ama yaşatamadım.Bir çiçekçide resimdeki bonsaiyi gördüm.Orda 3 tane var ama 1 tane ile başlamak doğru olur.Sizde görüş almak istedim.Bonsaiye bu şekilde mi başlayayım yoksa küçük fidanlar la devam mı edeyim.Bu bonsaiyi yaşatabilirmiyim.Ne gibi problemlerle karşılaşabilirim.Dalları gayet yeşil,köklerine baktım çürük yok(Site içinde bir yazıda köklerin saksıya tutulu olması gerektiği yazıyordu.Ama çiçekçi az caba ile bonsaiyi yerinden çıkardı).Tavsiyelerinizi söylerseniz o yönde hareket edeceğim.Kolay gelsin.
Şenol Dalkıran bonsai meraklıları arasına hoşgeldin.
Seni yeni gelen arkadaşların tanıştığı forumda görmeyi isteriz önce..
forumlara göz attığına göre bunu farketmişsindir.
Hazır da alsan, kendinde şekillendirsen yapman gereken önce ağacı yaşatma yollarını öğrenmen. Forumda bu konuda bilgi bulacaksın. Beğendiysen bu bonsaiyi almanda sakınca yok..
tourkana
11-03-2007, 20:51
vyssera da trabzonlu,sanırım bu resimdeki çiçekçi ,onun bonsai aldığı yer ...pahalı bir yer olduğundan bahsetmişti...
resimdeki çamın gövdesinin kıvrımlı olması dışında estetik olarak bana güzel gelmedi,çok sert kavisler çam bonsailerde pek uygulanmıyor.
bence siteyi iyice oku,biçim verme teknikleri altında güzel bilgiler var.üyelerin çalışmaları bölümünde sık sık yapılan yanlışlar,yorumlar var,,,bunları kafanda oturttuktan sonra senin fidandan ya da ağaçtan bonsai çalışması yapman daha yerinde olur...bana dışarda satılanlar artık hiç çekici ve cazip gelmiyor...
bu arada hoşgeldin...
tourkana
11-03-2007, 20:57
bir de güzel dağ çamları (bonsai stillerinde olacak tabi) resimleri ile ilgili bir çalışması düşünürsen bana da resim yapmanı rica edeceğim..:)
şenol dalkıran
12-03-2007, 17:49
Hoşbulduk,her bölümü okumadım ama hepsini okuyacağım.Bu arada fidancıya gidip akçaağaç fidanları ısmarladım.Şimşir ve sedirde vardı .Onlardan en küçük boy alıp denemeler yaparım diye düşündüm.Fidan sayısını artırmak hataları biraz olsun telafi eder sanırım.Havalar ısınıncada yine dağlardan birkaç fide alırım.Bakalım bu sefer yaşatabilecekmiyim.Daha öncekilerde herhalde sulamayı az yaptım kurudular.Okudukça bu konuda bilgimiz artacaktır.Umarım ilerde güzel sonuçlar olacak.Herkese kolay gelsin.Tourkana Bonsai türü bir resim yaparsam size gönderirim:))
Ali H. ALI
15-03-2007, 11:26
Senol Dalkiran hos geldiniz. Bonsai de, resim ve heykel gibi bir sanat dalidir[tek farki bonsainin hic bitmemesi surekli uzerinde calisma gerektirmesi] sizin gibi bir resim hocasinin hic zorlanmadan guzel bonsailer yapacagini biliyorum.
Bence, hic hazir bonsai almayin[satilanlarin bir cogunun sadece ismi bonsai, vereceginiz paraya yazik] bonsai forumlarini okuduktan sonra, bir fidanciya gidip, sececeginiz bir agacla, kendinizin yapacagi bonsai, o cicekcide gordugunuz bonsaiden, cok daha guzel olacaktir.
Turkiyede de yasalar, dogadan agac sokmeyi yasakliyor. bunun yaninda ozel alanlardan izin almak sureti ile agac sokebilirsiniz, yine de ozel alan bile olsa dogadan agac sokme, bilgi gerektiriyor. Dogadan agacin nasil sokulecegine dair yazilmis bircok yazi var onlara bir goz attiktan sonra agac sokmeyi denemen, sokecegin agacin yasama sansini artiracaktir.
Simdiden kolayliklar ve guzel bonsailer yapmani dilerim.
Sevgili Şenol Dalkıran, Aynı bonsai ağacından, aynı çiçekçi hatta, bir bonsai aldım ben de çok pahalı ama, çamın türü büyük olasılıkla Japon beyaz çamı diye türkçeye çevirmeye çalıştığım Pinus parviflora, bugünlerde budama yapıp biraz adam ettim onu :) ama çook uzun yıllardır kök budaması yapılmamıştı sanırım, toprağı kötü kokuyordu, bonsai saksısından çıkardım, en az 1 metre kök budadım ağaçtan. Şimdi kendini toparlaması için çiçek saksısına diktim. Gerçekten bakımı yapılmamış yani. Balkonda keyfi yerinde gibi bu aralar. Bir ara bu ağaçla yaptığım şeyleri bonsai çalışmaları bölümüne koyarım ama ancak seneye. çünkü yeni bir saskıya bir dahaki bahar alacağım ağacı. Ben olsam bonsaiye sedir le başlarım, ki yarın gidip uygun sedir fidanları bakacağım, sedir hem estetik hem çok dallı hem esnek, dallarının ortasından falan kolayca sürgün verebilen küçük iğneli kısaca süper bi ağaç bence. Ben yarın uygun ağaç bulursam başlıyorum. İlk denemem konik ladin idare ediyor, adam olması için 2-3 sene lazım, fındıktan yapmaya çalıştığım kötü oldu onu bahçeye dikecem :) şimdi elle tutulur bişey yapmak istiyorum. Sana da başarılar dilerim.
Arkadaşlar bonsai yetiştiriciliğine ve bonsai ağaçlarının görüntüsüne gıpta ile bakıyorum. Ama henüz bonsai yetiştiriciliğine başlamadım. Çok zor tutan bir bitki olan, ardıç kuşunun katkısıyla bitebilen ardıçtan bir bonsai yetiştirmek istiyorum. Ancak çok zor biten bu ardıçtan bir saksıya ekebilirsem yetiştirme şansım ne olur bilemiyorum. (Rakım 1350)
Aramıza hoşgeldin AYDINDH. Çok fazla bilgili olmamakla beraber öğrendiğim bazı şeyleri sana aktarayım. Ardıç isityorsan yani bonsai öncelikle fidanlıktan kendine 3-4 yaşlarında bir ardıç al ve onu bonsaiye çevir.Bu konuda forumlşarda tatmin edici bilgilere ulaşabilirsin.Bulamadığınıda buradaki deneyimli ustalarımıza sorarsın bir bakmışsınki bonsain olmuş:) Şimdiden kolay gele.
Aramıza hoşgeldin AYDINDH. Çok fazla bilgili olmamakla beraber öğrendiğim bazı şeyleri sana aktarayım. Ardıç isityorsan yani bonsai öncelikle fidanlıktan kendine 3-4 yaşlarında bir ardıç al ve onu bonsaiye çevir.Bu konuda forumlşarda tatmin edici bilgilere ulaşabilirsin.Bulamadığınıda buradaki deneyimli ustalarımıza sorarsın bir bakmışsınki bonsain olmuş:) Şimdiden kolay gele.
Teşekkür ederim seckayn. Ben etrafımda (1350 rakımda yaylada) bolca bulunan küçük ardıç fidanlarından saksıya ekmeyi düşünüyorum. Tutma şansının ne olduğunu bilemiyorum. Bu mevsimde tutma şansı var ise ekmeyi, yoksa hiç denememeyi (fidanları araya vermemek açısından) düşünüyorum.
Selamlar
Tohum dikmek için mevsim uygun ama,
tohumdan fidan yetiştirip bonsai yapmak büyük bir zaman kaybına neden olacak. Fidanın biçimlendirilebilecek büyüklüğe ulaşması yıllar alacak.
Birkaç yıllık fidanlarla başlamak bu bakımdan daha uygun.
şenol dalkıran
22-03-2007, 18:22
Merhabalar,yazılanlardan sonra hazır bonsaiden vazgeçtim ve birkaç ağaç almaya karar verdim.Bir tanıdığım bana akça ağaç getirebileceğini söyledi.Bu arada bende bazı fidancıları gezdim.Tanesi 60 euro olan bir kaç acar buldum.Bana gelenlerin gövde renği fidancıda gördüklerimle aynı değil.Acarların fazla çeşidi olduğunu biliyorum.Umarım elimdekiler acardır.Elimdeki Acarların boyları 1 ile 1,5 metre arasında değişiyor.Birkaç resim koyacağım yardımcı olursanız sevinirim.Bu arada 3 tanede şimşir aldım.Bunlar için de tavsiye bekliyorum.Gövdelerinin gelişmesi için şimdilik saksıya alıp bekleyeyim mi yoksa yaprak budaması yapayım mı.
Bunlar acarların ve şimşirlerin fotoları.En alttaki resimde fidancıda görüp fotoğrafını çektiğim, gövdesi iki parmak kalınlığında olan bir çam türü.Fidancı adını söyledi ama ben şimdi hatırlayamıyorum.Büyük bir saksıda duruyor,güzel bir bonsai olur gibi,onun içinde görüşlerinizi bekliyorum.
şenol dalkıran
22-03-2007, 19:01
Bu resmide eklemek istedim.Trabzon eski vali konağının önündeki bu ağaçı ne zaman görsem hep bonsai olarak hayal ederim.Bir dal alıp köklendirmeye çalışsam acaba işe yararmı.Yaprak açınca bir başka güzel oluyor.Zamanı gelince yapraklı bir resminide eklerim.Herkese kolay gelsin.
Merhaba ben de bir juniperus türüyle bonsai yapmak istiyorum. Fidanımı aldım ama alt dalları biraz ince fotoğrafını bir kaç açıdan çektim.
İlk yapman gereken hepsini büyükçe birer saksıya dikmek.
Acerlerin uzun boylu olamsı bir sıkıntı olabilir. budamalrla kıslatılabilecek mi, acer konusunu bilen arkadaşlar söyleyecektir.
Son fotoğraftaki adını unuttuğun çok hoş duruyor. Belki çıplak kök(exposed root-neagari) tarzı düşünülebilir.
Güzel orkide fotoğraflarını gördüm sitende ama, ağaçlarını doğrudan buraya yüklesen daha pratik olmaz mı?(orada göremedim de..)
şenol dalkıran
22-03-2007, 19:57
Konu başka bir yere taşınmışta soyadım yanlış yazılmış,taşıyan arkadaş düzeltme yapabilirmi.Birde aynı başlığa başka resimler ekleniyor,hangisine cevap veya öneri geliyor karışmaya başkadı.Sağlıklı bilgi alışverişi açısından farklı başlıklar açılırsa daha güzel olacağı kanaatindeyim.
Biraz dağınık bir yükleme oldu kusuruma bakmayın. Biri de burada oldu oraya alamadım. düşüncelerinizi bekliyorum. İlk defa böyle bir çalışma yapacağım. Fikirleriniz benim için çok değerli. Sevgiler...
Güzel bir saksıya alıp yaşamasını ve büyümesini sağlayalım önce.
biraz ince gövde yapısı.
Sonra kıvrımlı dik tarz düşünebiliriz(informal up right-tachiki)
En alttaki resimde fidancıda görüp fotoğrafını çektiğim, gövdesi iki parmak kalınlığında olan bir çam türü.Fidancı adını söyledi ama ben şimdi hatırlayamıyorum.Büyük bir saksıda duruyor,güzel bir bonsai olur gibi,onun içinde görüşlerinizi bekliyorum.
Selam , kolay gelsin. O en son ağaç Picea glauca, konik ladin. bence bonsai için hoş bir ağaç. Benim ilk denemem konik ladindi.
Memet hocam yanlış yazmışsın arkadaşın ismini.
Düzelttim, sağol.
şenol dalkıran
24-03-2007, 10:50
Emre bey,fidancıdaki bu ladin büyükçe bir saksıdaydı.Bu fidanı aldığımız takdirde kök budaması yapıp küçük saksıyamı almamız gerek.Siz nasıl bir uygulama yapmıştınız.Ladin hala sizdemi,bir fotosu varsa şekillendirmede yardımcı olabilir.Bu fidanin resimde de görüldüğü gibi dallarının formu dairesel acaba nasıl bir stil uygulamak gerek.
Şenol Hocam, ben sizin ladinden güzel bir mini bonsai olabilir diye düşünüyorum, çünkü konik ladin çok yavaş gelişen bir ağaç, boyu çok kısa sizinkinin. Ama gövdesi kalın, O açıdan alttaki dalcıkların budanması ve ana dalların ortaya çıkmasıyla güzel bir mini bonsai olabilir. İşin doğrusunu üstadlar bilir tabi, bu benim 1 aylık ağaçlar.net tecrübem sadece :) Benim ladin ağacı çalışmam burda Vyssera/ Picea glauca başlığında, şu an hala hayatta. İlk bonsai çalışmama olduğu için, acemice oldu ama yine de bir fikir verebilir.
Bu arada, Bonsaisan'ın hazırladığı takvime göre, saksı değişimi için uygun bir mevsimdeyiz gibi görünüyor. Elinizde bonsai saksısı var mı, ben Ankara'dan 2 adet sipariş verdim, haftasonuda dağdan düz taş bulmaya çalışacağım.
Ali H. ALI
24-03-2007, 12:00
Senol bey iyi gunler, akcaagaclarinizin boyu uzun. Su anki govde kalinliklari ile bonsai yapmak istiyorsaniz onlari budamalisiniz. Istediginiz boyda kesik tarafi agacin arka kismina gelecek sekilde ve 45 derecelik bir aci ile budadiktan sonra, yeni cikacak surgunleri degerlendirip, agaclariniza dal dizimmi yapabilirsiniz.
Agaclarinizin govdelerinin, daha da kalinlasmasini istiyorsaniz, hic bir budama yapmayiniz, birakin alabildigince buyusunler. Bu buyume onlarin govdelerini kalinlastimasini sagliyacaktir.[imkaniniz varsa ve onlari yere dikerseniz daha hizli bir gelisme gostereceklerdir]
Kolay gelsin.
şenol dalkıran
24-03-2007, 19:00
Emre hocam,Fidancıda bu ladinlerden epeyce vardı ve hepside aynı boyda ve yapıdaydı.Fidancı bu ladinlerin bonsaiye uygun oldugunu söyledi.Ben hiç kök budaması yapmadım.Ladini aldığımızda küçük saksıya alırken epeyce bir kök budaması yapmak gerekecek,yanlış bir şey yapıp ladini öldürmeyelim.Kök budamasında sizin ve Ali hocamın önerileri olursa o yönde hareket edeceğim.Ali hocam önerinize uyup akçaağaçların 2 sine bir süre dokunmayayım,gövdeleri kalınlaşsın.1 tanesininde budama yapacağım.Böylece iki durumu bir arada görme şansı olacak.Emre hocam daha yeni olduğum için saksım hiç yok ,artık sizin sipariş verdiğiniz yerden bir iki tane de ben sipariş veririm.Düz taş için acaba nasıl bişey arıyorsunuz.Sera gölüne dönün kavşağa gelirken köprünün girişinde peyzaj için değişik renk ve boyutta taş satan bir yer var acaba işinizi görürmü.
Emre hocam,Fidancıda bu ladinlerden epeyce vardı ve hepside aynı boyda ve yapıdaydı.Fidancı bu ladinlerin bonsaiye uygun oldugunu söyledi.Ben hiç kök budaması yapmadım.Ladini aldığımızda küçük saksıya alırken epeyce bir kök budaması yapmak gerekecek,yanlış bir şey yapıp ladini öldürmeyelim.Kök budamasında sizin ve Ali hocamın önerileri olursa o yönde hareket edeceğim.Ali hocam önerinize uyup akçaağaçların 2 sine bir süre dokunmayayım,gövdeleri kalınlaşsın.1 tanesininde budama yapacağım.Böylece iki durumu bir arada görme şansı olacak.Emre hocam daha yeni olduğum için saksım hiç yok ,artık sizin sipariş verdiğiniz yerden bir iki tane de ben sipariş veririm.Düz taş için acaba nasıl bişey arıyorsunuz.Sera gölüne dönün kavşağa gelirken köprünün girişinde peyzaj için değişik renk ve boyutta taş satan bir yer var acaba işinizi görürmü.
Şenol Bey, sizinle bir fidancı ziyareti yapsak iyi olur aslında, eğer yıldızlıdaki fidancıysa, benim evim yıldızlıda. Sabah işe gitmeden bir bakarız. Bu resimdeki ladini biraz inceledim de şimdi, sanki 2-3 gövdeliymiş gibi duruyor. O zaman ağacımız daha çok bir çalılık görünümü alacaktır. Kalın tek gövdeli bir tane bulabilirsek yukarda ana dallarını belirginleştirmek için, küçük dalcıklardan budama yaparız, mini bir bonsaimiz olur. Konik ladinle çalışırken internette biraz dolaştım, genelde yapılan bonsailer dik tarz, orman tarzı gibi. Başka tarz görmedim hiç. Sizin söylediğiniz küçük top gibi olanlardan bence, bonsai hevesimizi biraz tatmin edecek şirin mini bonsailer yapabiliriz diye düşündüm kısaca. Benim de elimde sedir fidanları vardı, bir şey yapamadan sürgün vermeye başladılar. Artık köye götürüp bekletmekten başka bir şey yapamayacağım. O köprünün yanındaki taşları gördüm, ama henüz dükkanı açmamışlar, kimse yok orda :) Sahiplerini bulabilirsem bakacağım.
Kök budamasına gelince, Ağacı istediğimiz şekle getirene kadar büyük saksıda tutuyoruz. Çünkü büyük saksıda gelişmeleri daha hızlı olup daha kısa zamanda istediğimiz şekle giriyorlar. Bu küçük ladinler zaten az bir uğraşla şekle girecek gibi olduğundan, uygun saksı bulup, toprağına zarar vermeden fazla köklerini budamak yeterli olacak. Şu anda ladinler sürgün vermedi henüz, ama kısa süre sonra sürgün vermeye başlayacaklar. Bu sıralar bu işlemleri yapmak uygun mudur? Onu ustalara bir danışmak lazım. Bana uygun gibi geliyor. Bu arada çiçekçiden aldığım çam bonsaisi ölecek gibi, İyi ki almamışsınız.
Bugün fidanlığa gittim, o ağaç konik ladin değil, bodur ladindir diyor, fidanlığın sahibi. Çok benzeseler de büyüme şekilleri vs farklıymış.
şenol dalkıran
26-03-2007, 19:11
Emre hocam,onları biraz daha büyükmüş,budaması düzgünçe yapılmış ve küçük bir saksıya alınmış düşününce güzel bir bonsai olacağını inanıyorum.Ama sizle diğer fidancıları ve dağlara doğru bir araştırma gezisi yapsak iyi olur.Hazır bonsailerde kayıplar çok olur gibi,sizinde başınıza geldi.Ben şimdi kendi bahçemdeki ayva ağaçının bir dalına deneme mahiyetinde toprak sardım.Bakalım kök çıkarmı.Her tekniği ayrı ayrı denemek lazım diye düşünüyorum,böylece daha kısa zamanda göze hitap eden bir bonsai yapalım.
Fidancı adam 40 ytl diyor bodur ladine :) Karar verirsek birer tane alıp başlayabiliriz. Saksı demiştiniz ya, arkadaşımdan istemiştim, söyledim ona bakacak yine saksı konusunu. www.joebonsai.com da güzel saksılar var ama kanada'dan gelecek galiba pahalıya patlayabilir. Ben de incir ağacının dalına toprak sardım, tesadüfe bakın. Güzel bir incir bonsaisi istiyorum, köklenirse. Ayrıca internetten Pinus mugo, Pinus parviflora ve Picea jezoensis tohumu sipariş verdim bugün. Toplam 17 dolara 30 ar adet tohum + posta masrafı. 200 adet de Mavi ladin tohumum var. 100 ünü diktim. Tohumdan bonsai her nekadar uzun da sürse onun tadı da başka olur herhalde. Hocam müsait olduğunuzda, meydanda doruk işhanı kat 3 te ( bordo işhanının yanı) işyerim. beklerim. Köyüm Işıklar köyü, yaylam Kayabaşı haftasonları oralarda oluyorum genelde...Görüşmek üzere.
Ali H. ALI
27-03-2007, 14:49
Iyi gunler Senol Dalkiran ve Vyssera, Ayva ve incir agaclarina yaptiginiz hava koklendirmeside basarili olmamaniz icin bir sebeb yok yaptiginiz calismalari asama asama resimleyip burda paylasirsaniz bircok arkadasa yardimci olacaktir.
Fidanliklarda araycaginiz bonsai adaylari icin bol sanslar[Pek satis yapmiyan kose bucakta kalmis fidancilarda yasli ve guzel belkide ucuz agaclar bulabilirsiniz diye dusunuyorum.]
Calismalarinizda kolayliklar dilerim. Bir araya gelip birlikte de calismalar yapmalisiniz iki iken 3,4,5,6,.....ve daha da artarak bir bonsai kulubu kurarsiniz. .
Ali hocam haklısınız. Şenol beyle bugün görüştük. Fidanlığa da gideceğiz. Elimde bazı fidanlar var onların da resmini yükleyeceğim bu haftasonu. Hava köklendirmesinde yaptığım işlem sadece ağacın dalına toprak sarmaktan ibaret ama, incir toprağı görür görmez köklenir dendiği için böyle yaptım. Onun da resimlerini çekeceğim. İlerde işe yararsa, tüm safhaları burda gösteririm. Hoşçakalın.
şenol dalkıran
05-04-2007, 18:27
Merhabalar,aldığım şimşirlerden birini fotoğrafdaki gibi şekillendirmeye çalıştım,şimdilik bu şekilde bir süre kalsın bakalım daha sonra ne gibi değişiklikler yaparım.Şimşire fazla bir şekil verilemiyor ne yazıkki.Bu arada yıllar sonrası için bonsai aday adaylarını saksılara aldım.Bunlar için şimdilik birşey yapmak gerekir mi acaba.En küçüğü erik,bir büyüğü ayva.Ayvaya tel sarmak gerekirmi,bir sürü eşkin çıkarıyor,onların çıkmasını bekleyip ona göremi şekil vermeli acaba.Saksıya aldığımda da sağlıklı biçimde büyüyor.Erk için ne yapmak gerek şimdilik bilmiyorum.Bu boyda saksıya alıp nasıl bir gelişme süreci olduğunu deneyen varsa deneyimlerini paylaşmasını bekliyorum.Herkese kolay gelsin.
Son fotoğraftaki için çelebi, bujingi düşünülebilir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.