Bağlan

View Full Version : EB konusunda tartışmalar

malina
30-10-2004, 12:07
Zaman içinde yapılan tartışmaları buraya topladım... Bu nedenle konular arasında kopukluklar var...

Tartışmalar yapılabilir ama aynı konu üzerinde, tekrar tekrar yapılmayacağını umuyorum...

eskimo
26-08-2006, 11:51
Sineklerle baş etmek için etobur çiçek

Bu yaz (reklam sloganı gibi olacak ama) sivrisinekler tarafından kaç kere ısırıldığımı bilmiyorum. Kurtulacağımı bilsem kanımı son damlasına kadar Kızılay’a bağışlayacağım. Her türlü yöntemi denedim, yine de sabah yataktan kırmızı puantiyeli kalktım.

Son ümidim etobur çiçek Venüs Fly Trap (Sinek Kapanı Venüs). Alacağım bir tane, koyacağım başucuma, artık sivrisinekler düşünsün.

Bu egzotik yaratık (çiçek demeye insanın dili varmıyor), haşerelerle hunharca mücadele ediyormuş. Üzerine konan ne kadar canlı varsa gözünün yaşına bakmadan yiyor. İşini de rastlantıya bıraktığını sanmayın. Sinekleri kendine çeken bir tür koku yaymaktaymış.

Canavarın fiyatı 17.90. Hemalhemsat.com’da bulabilirsiniz. Tek sorun tohum olarak satılması. Ben bunu yetiştirene kadar yaz biter.

Alıcılara bitkiyi nasıl yetiştireceklerine dair bilgi de veriliyormuş. "Sularken fazla yaklaşmayın, menekşelerle karıştırıp sinir bozucu bir sohbete dalarak asabını bozmayın, parmağınızı uzatmayın" filan diyorlar sanırım.

Banu TUNA Hürriyet cuma eki (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/4975278.asp?yazarid=103)

praecox
26-08-2006, 18:23
Gazetecilerden al haberi.
ancak bu habere de ben gülerim. öncelikle dionaea ki burda venüs sinek kapanı olarak anılmış kısaca VFT diyetim. değil yaz bitene dek tam üç yaz bitmesi gerek olgun bir bitki olması için. Banu hnm. isterse yatağının dört bir tarafını çepe çevre sinek yiyen etobur bitkilerle donatsın ama ne yazık ki ertesi sabahı yinede puantiyeli uyanıcaktır yatağından hatta yatağının etrafında nepenthes sarr.purpurea var ise de bir kaç gün içinde bu puantiyelerinde bir de artış gözlemlerse hiç şaşmasın.
Neden mi? nedeni basit sivrisinek hiçbirzaman diğer sinekler ve arılar gibi güzel çiçek şeker bal kokusuna gitmez sadece insan veya hayvan teninden salgılanan kan olduğunu belirtier kokulara yönelir. Kaldı ki dediğimiz gibi nepenthes vede sar. purpurea gibi torbalarında havuz gibi su veya sıvı olan bitkilerin torbalarında da sivrisinek larvaları gelişme gösterdiği bilinir. bazı miadı dolmuş torbaların sıvıları sivirisneklerin oluşumuna güzel bir yerdir.
Zaten neden dir bilmem kime ne faydası vardır (bir tek haberi yazan sensasyon haberi ile gündeme düşmeyi uman gözümde komik haberciler hariç) bu etobur bitkileri böylesine canavarlaştırmanın kime ne faydası olacak.
Tabii ki sonradan burda bana bu bitkiden eve alıcam ama küçük çocuk var elini parmağını koparırı mı ?gibilerinden sorular gelir.
Ben burdan "fact"leri yazayım ancak bu yazıma da ne tepki gelir bilmem? en azından Banu hanım gibi hevesli değil heves kırıcı bir şekilde okunacaktır korkarım nedense okuyucunun da beklentisi bu tür canavarlaşmış bir bitki arayışından yana olsa gerek. Sivrisinekle savaşda yine tabiat ana bizi yalnız tek başımıza bıraktı desenize ;)
Eh canım Banu hanım sizde bayansınız sonuçda sivrisinek de bir anne olmak adına yavrularını oluşturacak protein peşinde sizi zevkine sokmuyor ki nede kanınızla midesini doyurmak niyetinde sadece ve sadece varsa kanınızdaki proteinlerden kendi yavrularını oluşturacak protein yapı taşlarını toplamaktır niyeti.

denizakvaryumu
06-12-2006, 12:18
http://www.cpukforum.com/forum/viewtopic.php?t=7184&postdays=0&postorder=asc&highlight=cephalotus&&start=0

Zaman zaman gündeme gelen çoğu arkadaşın sorduğu bir soru var...
"Etobur bitkileri bahçemde yetiştirebilirmiyim?"

Yine ağaçlar.net in hobi bahçesi için de bu konu gündeme gelmişti....

Dünyada pek çok örnekleri var ....konuyla ilgili elinizde linkler varsa siz de ekleyebilrsiniz...

dortyuz
06-12-2006, 12:32
olur tabi, azmederseniz her şey olur hayatta :)

o resimdeki çocuktan bulmakta zorlanabilirsiniz ama :D

denizakvaryumu
06-12-2006, 12:36
Valla sayın Malina görmesin hobi bahçesinde böyle bir köşe isteyebilir.

denizakvaryumu
02-01-2007, 00:42
Tüm etobur bitki severlerin diğer bitki-çiçek-ağaçları da sevdiğini biliyorum...
Ama merak edilen bir husus var,bunu diğer çiçek severler de merak ediyor aslında..

NEDEN ETOBUR BİTKİLERİ SEVİYORUZ?

Açıkçası benim tek nedenim var...Böcek-sinek-arı vs yakalaması benim hoşuma gidiyor ve sırf bu yüzden bu bitkilere karşı bir sempatim var...

Ya sizin?

malina
02-01-2007, 02:12
Konuya yabancı arkadaşların, sinek kovucu tablet yerine EB'mi alsak diye espri yapması için zemin hazırlıyorsun :)

Praecox, bu espriden nihayet kurtuldum sanıyordu :)

praecox
02-01-2007, 03:33
Duygularıma tercüman oldunuz sayın malina.;)

Evet esasen doğruyu yazmak gerekir ise sanırım bende her etobur bitkiye ilgi duyan biri olarak sinek iletinden kurtulamakta bir çözüm aramak yolunda girdim bu merağa.

Lakin hala bir Dionaea'nın sineği kapıp sindirmesi için ezmesinin gözlemini yapamıyorum. Bir şekilde, tüm teknolojik araç ve gereçlere rağmen, ne bir filmini çekebildim, nede Sarraceniaların hunisine düşen bir sineğin çırpınışlarına uzun uzadıya tanık olabildim.

Her ne kadar en istenmedik zamanlarda sinekler bizi rahatsız edip kızdırsalar da huninin içinde, bazan bir gün dahi sürebilen, cızırtı sesleri bendeki acındırma duygusunu bu kinle bastırmıyor.

Eh sonuçta o da can ama yine de bu tabiatın ölüm kalım savaşını, acı gerçekleri, yeğenlerime bu genç yaşlarında sergilemekden değişik bahanelerle kurtulmanın yolunu arıyor oluyorum.

Bunun pedagojik yolu, "-yapma parmağını kapar, yaralar" şeklinde olmadığı için... ya "-ah bak burda ne varmış" şeklinde başka yöne kanalize edebilirsem ne ala, yoksa bir dionaeanın yaprağını bir kürdan ucu ile boşa kapanmasını göze almakdan geçiyor.

EB'lerin sinekleri avlamasını gereklilik varsayarsak... salyangozların da sarracenia hunilerini kemirmesini veya yeni filizlenmiş dionaea köklerinin de sirke sineği larvalarınca yenip bitkinin öldüreceğinin gerçeği karşısında kızmamak gerekmektedir...

denizakvaryumu
02-01-2007, 21:29
EB lerde beni çeken, sinek-böcek yakalamaları olunca, doğal olarak roridula dentata en çok ilgimi çeken layt etobur oluyor.

vft nin börtü böcek yakaladığını görmek mucize...devamlı bakacak ne vaktim ne de gözüm var :)
DC ler ancak ufak sinekleri yakalıyor.
nepentheslerin bir yaz boyunca ibriklerinde bir şey görmedim.
Utriler malumunuz...
yağ çanakları da ufak sinek böcek yakalıyor...

Roriduların resim ve videolarını gördüm...Süpürge makinası gibi eşşek arısı dahil ne varsa toplamışlar...Bu nedenle roridula favori layt etoburum...

Erkan Hocam da yardımcı olursa bir roridula dentatam olur inşallah...

2007 de dileklerim arasında.......;)

praecox
02-01-2007, 22:03
VFT lerin sarr.ların nepentheslerin avlanma sinek yakalamasını kaydetmek için activecam diye bir program var orda PC'yi kamera ile bağlayıp beli bir bitkiye odaklarsanız bu program cam görüntüsünde hareket algıladığında kayda geçtiğinden,siz başında durmaksızın da belki vft nin sineğ yakalama anı kaydedilmiş olur. suni bir şekilde cımbızla bir sineği vft kapanına sokmak hala bana vahşice geliyor. ama bu yoldan doğal bir olayı kaydetme şansınız var.
bunu hep denemeye niyetlendimse de görecklerim belki hoşuma gitmeyecek bahanesi ile hep erteledim... belki bu yaz.

denizakvaryumu
02-01-2007, 22:23
hocam
bana da suni olarak sinek-böcek vermek çekici gelmiyor,bunu ya daha iyi gelişmesi için ya da fotoğraf için veya meraklı eş-dost geldiğinde yaptım.Bir de benim yaramaz için ,yoksa parmakları ile vft yi kurcalıyordu.:p

ama roridula öyle değil....yakaladığı büyüklü küçüklü tüm canlılar bir sergi misali üstünde...Bunun nedeni nektarlarının yapışkanlığının çok güçlü olması...Japon yapıştırıcı tanımı roridula için uygun :D

roridula dentata meraklısı sadece ben değilim...işte meraklılar:p

http://img175.imageshack.us/img175/6615/20050514necpsuconn20grezc0.jpg (http://imageshack.us)

http://img412.imageshack.us/img412/4364/20050514necpsuconn20greoj0.jpg (http://imageshack.us)

dortyuz
11-01-2007, 14:53
Daha fazla dikkat çekmesi için ayrı bir konu açtım.

Gittigidiyor.com'da izmirpazarı adlı kullanıcının sattığı venus flytrap konuları omurkuscu adlı kullanıcının da aşağıdaki mesajında belirttiği gibi tamamen sahtedir!

Dün yeni bir hesap açıp bir paket tohum satın aldım, ve gelenler omurkuscu'nun resimlerini gönderdiği tohumların aynısı.

İzmirpazarı hakkında Gittigidiyor.com'a gerekli uyarıyı yaptım, ve kullanıcının kendisine de bir mesaj attım.

Lütfen dikkat.

Sayın praecox Hocam
İnternetten Gitti gidiyor.com dan 5.00 YTL,ye 15 Adet Venus Fly Trap tohumları aldım.Tohumlar bana Yurtiçi Kargo vasıtası ile İzmir Bostanlı Şubesi Mario VALLERİ isimli bir şahıstan geldi.Telefon olarak ta.0232 3628990 yazıyor.( Aradığım zaman Fax numarası çıktı. ) Tohumlarla birlikte birde tohumların nasıl dikileceği ve bakımı hakkında bir broşür geldi.Öğrendiklerimi ve broşürde yazanları uyguladım.Ama anladığım kadarıyla bunlar Venus fly Trap tohumu değilmiş.ben size bir resmini gönderiyorum.ve bu konuda diğer arkadaşların da mağdur olmaması için yorumlarınızı rica ediyorum.
Saygılar sunuyorum.

praecox
11-01-2007, 15:19
q.e.d. (akademik bir terim lat. = ne ki gösterilmek isteniyordu)

Evet bu olaydan haberim vardı. bunu bir şekilde işin doğruluğunu kanıtlamak adına beraber tezgahladık ve de bugün itibarı ile sayın dortyuz'ün eline omurkuscu beyinki gibi tohumlar geçince ve yollıyanın da Mario Vallerie (ki bu isim de doğru olduğuna çok da inanamıyorum... yazık yazık...

konu açıklık kazanmış ve ıspatlanmış oldu. yazık yazık bu kadar yıldızlarına saygılı bir insan için yazık yazık neden sahte tohum yolluyorsunuz.

zaten bu kişinin de msahin33 adlı cidden de sağlam ve doğru tohum satan birinden tohum almış olması beni iyiden kuşkulandırdı.

umarım bu olay EB cileri korkutmaz. zaten zor çimlenen bu VFT meredini daha da zor duruma bırakmaz...

Ekde Dionaea'nın tohum resimlerini koyuyorum. sizin resimlerde torfun üzerinde gittigidiyor.com Mario Valleri isimli şahısdan aldığınızı söylediğiniz bezelye büyüklüğündekilerle hiçbir benzerlik taşımadıkları ortada. sanırım bu kişi bir dolandırıcı. bence gerekli yerlere şikayetinizi yapmanızı öneririm.
Bunları burada yazmamın sebebi ise diğer arkadaşları bu tohumlarla olası dolanırıcılıklar adına uyarmış olmaktır.
6461

6462 6463
Bundan evvel de belirtiğim gibi tohumların büyüklükleri bildik çörek otununkinden az daha ufak ve parlaktır. cam gibi de kırılgandır küçük bir basınç uygulaması ile kırılıp hasar görebilecek kadar da hassastırlar. çok iyi yastıklı balonlu zarflarla gönderilerin korunması gereklidir.

Bunlar Dionaea Yani vft tohumu değil

6496

İşte orjinal ve de hakiki vft tohumları

6500

6499

Bunlar ise çimlenen VFT tohumları

6497

denizakvaryumu
11-01-2007, 16:00
Bu satıcıya yazılan yorumları okudum ,herkes teşekkür ediyor...

Bu durumda yorumlara da güvenemeyeceğiz demek ki...

.

avukatkemal
11-01-2007, 18:12
kim biliyorki vft tohumlarını :) ben de 2 gun önce attım sahte diye siteye..ilgilenecez dediler..hala sürüyosa satışı bunun dolandırırıcılık olduğunu hatırlatmakta fayda var siteye..

dortyuz
12-01-2007, 00:31
Son gelişme...

Ürün hakkında izmirpazarı'na yaptığım yorum site yetkilileri tarafından silinmiş, ve sahtekar satıcıdan bana gelen en son mesaj:

sahtekar falan deyilim ben, sana venus fly trap tohumu yolladım, tohumdan anlamadığın belli, venus fly trap tohumları kendi aralarında ayrılır 6 çeşit vft vardır ben sana patlıcan moru olanlarından göndermiştim, bu arada vermiş olduğun yorumu sildirdim sistemden haberin olsun

yazık, yazık :)

gittigidiyor.com yetkililerine de teessüflerimi bildiriyorum buradan da, dolandırıcılığa ortak oluyorlar.

izmirpazari
12-01-2007, 00:57
arkadaşlar ben gittigidiyor sitesindeki izmirpazari adlı kullanıcıyım, bu tohumları izmirde inciraltında peyzajla uğraşan adını vermek istemediyim bir firmadan aldım, adamlar aynı zamanda bitkinin kendisinide satıyor, tohumların sahte olduğunu sanmıyorum ama yarın ilk işim seralarına gidip hesap sormak olacak, eyer tohumlar sorunluysa size döneceyim

dortyuz
12-01-2007, 06:38
ben kuşkuculuğu sürdürüyorum kimse kusura bakmasın.

izmirpazarı kupresus'un belirttiği diğer tohum satan gittigidiyor üyesi'nden geçtiğimiz Aralık ayında bir paket tohum almış, yani farkı kesinlikle biliyor.

denizakvaryumu
12-01-2007, 07:34
arkadaşlar ben gittigidiyor sitesindeki izmirpazari adlı kullanıcıyım, bu tohumları izmirde inciraltında peyzajla uğraşan adını vermek istemediyim bir firmadan aldım, adamlar aynı zamanda bitkinin kendisinide satıyor, tohumların sahte olduğunu sanmıyorum ama yarın ilk işim seralarına gidip hesap sormak olacak, eyer tohumlar sorunluysa size döneceyim

izmirpazarı arkadaş,
inciraltındaki peyzajla uğraşan bu firmanın adresini verebilirsen canlı sinek kapan almak isteyen izmirli arkadaşlara bir yol göstermiş olursun..

Benim bildiğim inciraltı ve İzmir de canlı sinek kapan satışı olmadığı ...varsa sevindirici bir gelişme olur bu nedenle bu adres önemli...(yine de adres vermek istemezsen belirttiğin peyzaj firmasında satılan sinek kapanların ve tohumların resmini çekip buraya eklersen bir fikir edinmiş oluruz)

.

praecox
12-01-2007, 09:19

izmirpazarı kupresus'un belirttiği diğer tohum satan gittigidiyor üyesi'nden geçtiğimiz Aralık ayında bir paket tohum almış, yani farkı kesinlikle biliyor.

Bu konuya iyi niyetli yanaşır isek, belki başlarda hakkikaten de böğrülce veya soya fasulyesini dionaea tohumu diye yazıldığı gibi inciraltındaki bir peyzajıdan kandırılarak aldı sattı. ancak en geç GG den aldığı diğer hakkiki dionaea tohumları ile kıyasladığında aklında bir soru işareti oluşmalı idi vede en azından burdan net den araştırıp bulabilirdi.

Ama hayır bunu ya yaptı yapmadı ancak özenle bezenle yetiştirme talimatını ekleyip düzgün poşetlerde satışına devam etti. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir de dionaea'nın altı türü olduğu bunların moru olduğu gibi saçma sapan idaalarla batağından kurtulma çabalamaları ile doğru olmıyan yalan savunması ile asıl suçlu duruma düştü.

Benim anlamadığım GG nin tüm diğer şikayetleri dikkate almadan sayın dortyuz'ün doğru uyarılarını da ciddiye almayıp yorumunu yargısızca silmeleri konusu oldu. her yorum her yazılan 5 yıldız vede "teşşekürler hızlı servis sağolun, varolun" gibi cümlelerden oluşmak zorunda mı? doğru yerde doğru yorum....

yüzlercesi yanıldı diye biri doğruyu yazınca mı kötü oldu....

denizakvaryumu
12-01-2007, 09:27
Ama bu olay bizlere çok güzel bir ders verdi ...Bu olaydan evvel ben yorumlara çok güvenirdim..şimdi ise hiç güvenmiyorum..

Bu durumda tek çare var..eğer bu tür sitelerden mal alınacaksa mal geldiğinde çok iyi kontrol edip, para transferine öyle onay vermek..

praecox
12-01-2007, 09:52
Bu sitelerde yorumlar ve onaylar insanların ilk etapda alel acela paralarının karşılığı bir paket geldi diye bulundukları anlık euphorie içinde veriyorlar. zaten dikkatle okunursa bu yazıların euphemismus'u göze batıyor.
Asıl beni üzen bunca insanın Dionaea muscipula'yı tanımıyor bilmiyor hatta araştırmamış olmasıdır.:(
Eh ne de olsa bu bitki ile nerde ise 30 seneyi aşkın birlikteliğimle özdeşleştim :cool:
dolayısı ile bunu da şahsi alıyorum.:D

Bu arada ocak ayının e-dergi yazısını bu olaydan çok önce yazıp vermişdim. bu olay üzerine alel acele yazılıp eklendi sanılmasın lütfen..., başka bir tür algılama olmasın. esasen iyi de oldu bare insanlar bunu okurlar agaclar.net de üye kazanır böylece.
bu da işin asıl sevindirici yanı.:D

denizakvaryumu
12-01-2007, 10:08
Asıl beni üzen bunca insanın Dionaea muscipula'yı tanımıyor bilmiyor hatta araştırmamış olmasıdır.:(

İşte benim de merak ettiğim konu bu...sinek kapana neden bu kadar çok talep var..acaba bu kadar insan büyümüş sinek kapan satılması halinde yine tohumlara ilgi gösterirmi?

http://www.metacafe.com/watch/306194/plant_eat/

şimdi bu videoyu izleyip de sinek kapan almamak mümkün mü?:p

Oysa etobur bitkilerin ağır abisi, bu alemin kralı Roridula Dentata yı bir görseler vft yerine herkes roridula alır:p

vft nin bir yılda yakaldığı sinek böceği ,erişkin roridula, ortam da müsait ise bir günde yakalıyor..

Eh ağır abi ya..yakaladığı sinek-böcek-sarı ceketliyi yemek için bir zahmet de göstermiyor..sağolsun adamları onun yerine yakalananları direk kana karışsın diye bir güzel yiyip ,hazır olarak roridulaya veriyorlar..

vft gibi sinek yakalamak için ikide bir kapan açma kapama derdi yok...

Büyüksün roridula dentata:D :D

.

izmirpazari
12-01-2007, 11:43
arkadaşlar ben bu kişiden tohum aldım fakat bana tohum gelmedi sadece yetiştiriliş tarzlarının yazılı olduğu metinler geldi, ben nereden bileyim sattığım tohumların sahte olduğunu, ama önümüzdeki perşembe gidip venüs fly trap bitkisinin kendisinden 10 adet alacağım vede gittigidiyorda satışını başlatacağım, mağdur olan arkadaşlarada alış fiyatından vereceyim,

izmirpazari
12-01-2007, 11:49
bana bu tohumları satan arkadaş venus fly trapların kendi aralarında deyiştiyini söyledi tohumlarda fark eder dedi, ama sizden aldığım şikayet vede bilgiler doğrultusunda kazıklandığımı anladım bunun üzerine bu gün itibariyle gittigidiyordaki satışlarımı durdurdum, ama bir önceki açıklamamdada demiş olduğum gibi önümüzdeki perşembe itibari ile bitkinin satışına başlıyacağım

praecox
12-01-2007, 12:36
Dionaea şubat sonuna kadar dinlenmede...! görünümü satışa uygun olmıyabilir geniş yaprakları küçük işlevsiz prematüre gibi kapanları olan bitkiler resimleri ile uyuşmıyabilir.
şu anda alıcağınız bitkiler normal görünümde iseler de turfanda sebze gibidir ileriye dönük yaşatması zordur. ya dormancy'e yani dinlenmeye alınmamıştır **** çok erken uyandırılmıştır... bence güncel resimleri buraya ekleyin en azından bir görelim.
bir de bu bitkilerin kargo ile yollanması bu aylarda soğancık hali ile en uygunu ise de... tohumunu dahi tanımıyan bir tüketiciye bu hali ile sunarsanız bilmem ne tepki alırsınız.

izmirpazari
12-01-2007, 12:59
bitkileri gördüm boyutlerı ufak ama hoş dediyim gibi perşembe satışına başlayacağım burayada resimlerini koyarım

denizakvaryumu
12-01-2007, 14:05
bitkileri gördüm boyutlerı ufak ama hoş dediyim gibi perşembe satışına başlayacağım burayada resimlerini koyarım

hadi hayırlısı ...İzmirde yetişmiş sinek kapanların bulunduğu sera olması da bir yandan beni sevindirdi...

tabi tohumlara bu kadar rağbet varsa yetişmiş sinek kapanların çok daha fazla satacağı belli bir olay...

Girişimcileri tebrik ederim...en kısa zamanda resimleri bekliyoruz..

dortyuz
12-01-2007, 17:01
anlaşılmaz bir durumda konu saptırıldı, çok ilginç...

çok ciddi bir başlık, dolandırılan 60'ın üzerinde kullanıcıdan bahsediyorum, hala roridula hikayeleri

izmirpazarı, msahin33'e de bizzat ulaşıp durumu soracağım, gittigidiyor.com'daki yorumunda tohumların gelmediğine dair hiç bir şey söylememişsin. Hala sana inanmıyorum.

Yücel Özlem
12-01-2007, 17:18
Daha fazla dikkat çekmesi için ayrı bir konu açtım.

Gittigidiyor.com'da izmirpazarı adlı kullanıcının sattığı venus flytrap konuları omurkuscu adlı kullanıcının da aşağıdaki mesajında belirttiği gibi tamamen sahtedir!

Dün yeni bir hesap açıp bir paket tohum satın aldım, ve gelenler omurkuscu'nun resimlerini gönderdiği tohumların aynısı.

İzmirpazarı hakkında Gittigidiyor.com'a gerekli uyarıyı yaptım, ve kullanıcının kendisine de bir mesaj attım.

Lütfen dikkat.

Alıntı:_____________________
Orjinal Mesaj Sahibi omurkuscu Mesajı Göster
Sayın praecox Hocam
İnternetten Gitti gidiyor.com dan 5.00 YTL,ye 15 Adet Venus Fly Trap tohumları aldım.Tohumlar bana Yurtiçi Kargo vasıtası ile İzmir Bostanlı Şubesi Mario VALLERİ isimli bir şahıstan geldi.Telefon olarak ta.0232 3628990 yazıyor.( Aradığım zaman Fax numarası çıktı. ) Tohumlarla birlikte birde tohumların nasıl dikileceği ve bakımı hakkında bir broşür geldi.Öğrendiklerimi ve broşürde yazanları uyguladım.Ama anladığım kadarıyla bunlar Venus fly Trap tohumu değilmiş.ben size bir resmini gönderiyorum.ve bu konuda diğer arkadaşların da mağdur olmaması için yorumlarınızı rica ediyorum.
Saygılar sunuyorum.

arkadaşlar ben bu kişiden tohum aldım fakat bana tohum gelmedi sadece yetiştiriliş tarzlarının yazılı olduğu metinler geldi, ben nereden bileyim sattığım tohumların sahte olduğunu, ama önümüzdeki perşembe gidip venüs fly trap bitkisinin kendisinden 10 adet alacağım vede gittigidiyorda satışını başlatacağım, mağdur olan arkadaşlarada alış fiyatından vereceyim,

-Pes doğrusu! Dostlar Burada neler olup bittiğini birisi bana anlatabilir mi? Bu satıcı aklandı mı?

-Arkadaşlar dikkatli olalım. Piyasaya sürdüğü kalp parayı başkasından aldığını, Kendisinin de kandırıldığını, söylemekle kişi kolayca yakasını kurtaramaz. Velev ki aldatılmış bile olsa.

-Bir Sayın Üye uyarı amaçla bir başlık açıyor. Hakkında "Sahtekarlık" iddiası ile uyarı yapılan kişi "Kazıklandım" gibi ibareler de kullanarak, bir takım laflar ederek siteye giriyor. Kendisinin ve kendisini dolandırdığını öne sürdüğü kişilerin sorumluluğu hakkında hiç bir laf etmeden, başka bir ürünün tanıtımına geçiyor.

-Tam kurşun ya da bakırı paraya çeviren meslek erbabı gibi bir tavırla, bu kere başka bir ürün pazarlamaya kalkıyor.

-Bunu yaparken de bizleri altın alacağım diye, elindeki bakır kuruşları da kaybeden zavallılar yerine koymaya yelteniyor, gibi geldi bana.

-Yoksa yanılıyor muyum:

dortyuz
12-01-2007, 17:34
Kesinlikle yanılmıyorsunuz, ciddi bir sahtekarlık söz konusu, ve tutarsız açıklamalarla üzeri kapatılmaya çalışıyor dediğiniz gibi. ayrıca gittigidiyor.com'daki yetkililer (doğal olarak bilmediklerinden) olumsuz tepki veren kullanıcı olmadığından hiç bir işlem yapmıyor.

çok rahatsız edici bir durum...

Yücel Özlem
12-01-2007, 17:42
-Bu arada, konu yine karışmasın, şaibeli durum örtülmesin diye ayrıca yazmayı doğru buldum.

-Bu Yeni üye'mize (Satıcı) Forumda, Türkçe'nin doğru kullanımı hakkında bir bölüm olduğunu hatırlatmamın bir yararı olur mu? Acaba telaşı bu konuya eğilmeğe izin verir mi?

Yücel Özlem
12-01-2007, 18:15
Kesinlikle yanılmıyorsunuz, ciddi bir sahtekarlık söz konusu, ve tutarsız açıklamalarla üzeri kapatılmaya çalışıyor dediğiniz gibi. ayrıca gittigidiyor.com'daki yetkililer (doğal olarak bilmediklerinden) olumsuz tepki veren kullanıcı olmadığından hiç bir işlem yapmıyor.

çok rahatsız edici bir durum...

Sevgili dortyuz, "gittigidiyor.com" Nasıl bir yer bilmem. Ama bir sahtekarlık varsa buna alet olmamalılar. Bu satıcı Ben de dolandırıldım. Kazıklandım diyerek Kendisi de sahtekarlık olayını dolaylı olarak kabul ediyor. Eskiden buna hukukcular tevil yolu ile ikrar diyorlardı.

-Ama, Sayın Satıcı, konuyu bu başlığa taşımanızı bile fırsat bildi. Önceki başlık altında kalmış olsa daha iyi idi. Orada Sayın praecox başta olmak üzere konuyu doğru değerlendirebilecek kimseler var. Buraya taşımakla bu zata serbest alan yaratmış oluyorsunuz. Ben işin teknik tarafını hiç bilmem ama ahlaki ve hukuki olarak rahatsız edici bir durum var gibi geldi. O yüzden mudahil olarak bir uyarı yapma gereği duydum.

avukatkemal
12-01-2007, 18:51
bu nası satmama anlamadım..hala satışta duruyor ürünler..ayrıca alım yaptığınız yeri bildirmeniz lazım sahte mal verdiyse..bakın burda yaklaşık 100 kişiyi dolandırmışsınız..hepsi ayrı suçtur..belki değeri az olabilir ama bu bir suçtur yaptığınız..

denizakvaryumu
12-01-2007, 20:46
anlaşılmaz bir durumda konu saptırıldı, çok ilginç...

çok ciddi bir başlık, dolandırılan 60'ın üzerinde kullanıcıdan bahsediyorum, hala roridula hikayeleri

izmirpazarı, msahin33'e de bizzat ulaşıp durumu soracağım, gittigidiyor.com'daki yorumunda tohumların gelmediğine dair hiç bir şey söylememişsin. Hala sana inanmıyorum.

Burası mahkeme değil..
savcı-avukat-hakim rolüne de girmeyelim lütfen..
ortada bir suç olduğu iddiası varsa,(ki bazı arkadaşların elinde bizzat dolandırıldıklarına dair delil de var) savcılığa şikayet dilekçesi verilir..konunun bu kadar da uzamasına gerek yok..
Durum zaten yeterince AÇIK..

.

dortyuz
12-01-2007, 21:33
Durum AÇIK idi konunun başında doğru, fakat konuyla alakası olmayan mesajlarla kapanacak dereceye geldi ve dolandırıcı kendini birden bire aklayıp önce kurban, sonra da satıcı konumuna geçti.

Lütfen diğer meseleleri açtığınız onlarca konudan birinde tartışalım, bu konunun amacını bulandırmayalım.

teşekkürler.

denizakvaryumu
12-01-2007, 21:44
Durum AÇIK idi konunun başında doğru, fakat konuyla alakası olmayan mesajlarla kapanacak dereceye geldi ve dolandırıcı kendini birden bire aklayıp önce kurban, sonra da satıcı konumuna geçti.

Lütfen diğer meseleleri açtığınız onlarca konudan birinde tartışalım, bu konunun amacını bulandırmayalım.

teşekkürler.

Bence ortada tartışılması ya da ispatlanması gereken bir durum kalmadı..Dolandırıcıların "evet ben dolandırıcıyım" demesini bekliyorsanız yanılırsınız.

Sizin elinizde dolandırıldığınıza dair delil mevcut...Sayın praecox da bizzat olaya şahit.Bu durumda tek yapılması gereken savcılığa şikayettir.

"Bir dolandırıcı yakaladık,üzerine yüklenelim" mantığına girmemek gerekir düşüncesindeyim..

Bu nedenle bu başlık altında bir daha yazmayacağım.

.

Yücel Özlem
12-01-2007, 21:58
Bu satıcıya yazılan yorumları okudum ,herkes teşekkür ediyor...

Bu durumda yorumlara da güvenemeyeceğiz demek ki...
.

Bence ortada tartışılması ya da ispatlanması gereken bir durum kalmadı..Dolandırıcıların "evet ben dolandırıcıyım" demesini bekliyorsanız yanılırsınız.

Sizin elinizde dolandırıldığınıza dair delil mevcut...Sayın praecox da bizzat olaya şahit.Bu durumda tek yapılması gereken savcılığa şikayettir.

"Bir dolandırıcı yakaladık,üzerine yüklenelim" mantığına girmemek gerekir düşüncesindeyim..

Bu nedenle bu başlık altında bir daha yazmayacağım.

.

Yorumsuz...

avukatkemal
12-01-2007, 23:21
yanlış anlaşıldı galiba ben avukat veya savcı rolu oynamadım..sadece yaklaşık 100 kişiye sahte tohum satan veya satılmasına neden olan birileri varsa bunun sonuçlarını da bilmeli, eğer gerçekten istemeden olduysa hatasını bir şekilde telafi etmeli..yoksa kimseyi tehdit etme amacım yok..

malina
13-01-2007, 00:31
bitkileri gördüm boyutlerı ufak ama hoş dediğim gibi perşembe satışına başlayacağım buraya da resimlerini koyarım

Bu aşamada satış için buraya fotoğraf koymamanızı rica edeceğim.

dortyuz
16-01-2007, 23:39
Uyarıya gerek kalmadı sayın malina,

http://img219.imageshack.us/img219/3555/clipfw3.jpg

bakalım hangi sahte kullanıcı adı ile geri dönecek...

praecox
17-01-2007, 17:13
Bu zatın GG sitesinden çıkartılmış olması onun işine yaramıştır. zira takribi 81 kişi bu adama hesap soracak duruma gelmişdi. şimdilerde ulaşılamaz oldu...
iyi mi oldu kötü mü buna karar verebilmiş değilim.

avukatkemal
17-01-2007, 17:51
valla bence pek kimse işin farkında değildir :) veya gerçek bir tohumsa çıkan bitkinin ne olduğunu anlayana kadar en azından :)

praecox
17-01-2007, 18:10
Valla pek de durum avukatkemal beyin belirtiği gibi değil, zira duyumlarım ve bana da gelen torf isteyen arkadaşlar da en azından bir neden niçin diye hesap soruyorlar. yani tohumlar çimlenmedi sonuçda benden aldıkları torf mu kötü gibilerden ben dahi zan altında kalabiliyorum.

diğer hakkiki dionaea tohumu satan arkadaşlar da zor durumdalar zira haklı sebeplerden alıcılar çok daha temkinli davranırken kurunun yanında yaş da yanıyor bu yangında.

umarım bu trade silinmez de ibreti alem için kalır herkeslerde burayı okur ancak bu izmirpazarı nikli zatın bu 80 kişiye olsun 5 TL olsun 10 TL bir şekilde zararı karşılaması gerekir.çoğu çok para değil diye belki kulak arkası sanıyor ancak bu olaydan GG un da darbe alıcağı kanısındayım.
her ne kadar satıştan % 10 alıp sorumlu değiliz ibaresi ile sıyırılınıyorsa da müşteri kaçtı mı kaçar...

avukatkemal
17-01-2007, 21:37
tekerrür etmese ona da razıyım.. bu arada epey torf zayi oldu galiba :(

Yücel Özlem
18-01-2007, 09:03
yanlış anlaşıldı galiba ben avukat veya savcı rolu oynamadım..sadece yaklaşık 100 kişiye sahte tohum satan veya satılmasına neden olan birileri varsa bunun sonuçlarını da bilmeli, eğer gerçekten istemeden olduysa hatasını bir şekilde telafi etmeli..yoksa kimseyi tehdit etme amacım yok..

-Sayın avukatkemal, Sizin rol oynamanıza gerek yok ki efendim. Burası mahkeme değil elbette ama bilgilerimizi paylaşmamız da gerekli değil mi? Bildiklerimizi dostlarımızdan esirgeyecek miyiz? Siz bir hukuk adamı olarak bildiklerinizi söylemez iseniz yanlış olur bence.

-Şöyle düşünülebilir. İlgili site satıcıyı attığına göre bu konuda niye yazıyorum?

tekerrür etmese ona da razıyım.. bu arada epey torf zayi oldu galiba :(

Ben bu yaklaşıma katılmıyorum bunu ifade etmek istedim. Zararların ödettirilmesi için yapılacak hiç bir şey yok mu? Tekerrür etmesin diye dua mı etmeliyiz?

Selamlar.

avukatkemal
18-01-2007, 21:43
açıkçası herhalde kimse 5-10 lira için ugrasmaz..tabi sonuçta yapılan bir suç ama herkesin allahından bulsun diyeceğinden eminim..sonuçta 10 lirayı çalmak da suçtur 1 milyarı da.. tabi ufak da olsa kişini gerçekten kandırıldığına da inanmak istiyorum.. umarım bu kişi bir daha böyle işlere meyletmez ve bazı kişilere ilham vermez bu konuda..

barracuda
08-02-2007, 23:08
Çünkü mükemmeller...

denizakvaryumu
09-02-2007, 13:23
Çünkü mükemmeller...

sizde hangi türler var?

.

barracuda
09-02-2007, 19:35
Tohum olarak ektiğim bir miktar vft nin yeşermesini beklerken, araştırma safhasında hayran oldum açıkçası.
O derece sevdim ki, yurt dışından sipariş verdim ve önümüzdeki hafta 1000 in üzerinde tohumum ülkeye girecek tahmin ediyorum.
Sarracenia' nın, Sarracenia purpurea başta olmak üzere oldukça fazla türü mevcut,
Dionaea muscipula nın,
Dionaea muscipula "South West Giant"
Dionaea muscipula - Very large all-green clone
Dionaea muscipula All-green clone, AKA G12
Dionaea muscipula - Very large clone
Dionaea muscipula - Vigorous all-green clone
Dionaea muscipula - Very large clone, AKA "Megatraps"
Dionaea muscipula - Very large clone
Dionaea muscipula - G14, AKA "Dirk Ventham's Giant"
Dionaea muscipula - G16, AKA "Adrian Slack's Giant"
...
Hatta ben yeni bir başlık açayım oradan takip edelim. Benimde sormak istediğim konular var.

denizakvaryumu
09-02-2007, 20:03
Kerem Bey
hayırlı olsun...Roridula ile ilgilenirseniz

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2603

bu başlığa göz atın derim...

.

praecox
08-03-2007, 09:26
2 sene önce elime 10 tane vanda geçmişti. Hepsi de benzer belirtileri gösterip öldü.Yaşatmak için çok uğraştım

Fotoğraftaki belirtilerin aynısını gösterdi.Yapraklar belli yerden sarardı sonra yapraklar yeşil olarak düştü (verdiğim akrabalarımdada aynı belirtiler vardı) belki faydası olur diye seraya koydum fakat giden çoktan gitmiş 1 ay ömrü uzadı ama sonunda öldüler. Hiçbirşey yapamadım

Büyük ihtimalle sizinkiler de gidicidir:(

Bunu nerde beleş orda yerleş zihniyeti ile Vanda listesi oluşturanlara da belirtin...
bence bu listeye nasreddin hocanın çocuklara ilçeden getirip dağıtığı düdük hikayesinin sebeplerinden uygulamasına geçilmeli
ilk gelen ilk alır olursa da ilk çöpe atılanlar onla olur.

batukhan
08-03-2007, 12:01
evet ******* herkes nerede beleş ona atlıyor.ben diğer orkidelerim yanında vanda da bakıyorum son 1 yıldır.bence de vanda sadece zaman ayırabilen tecrübeli orkide meraklıları tarafından bakılması gereken bir bitki.bu kadar arsız olup her gördüğümüzü istemeyelim:D

denizakvaryumu
08-03-2007, 14:56
istemeyip, karşıdan alanlara bakalım di mi ...yok öyle :D

vandanın veya diğer orkidelerin zor bir bitki olduğuna dair genel kanıya katılmıyorum...sadece o konudaki bilgiye ulaşamama vardır.

Bu da bilgi ve tecrübe sahiplerinin, bunu talep edenlere vermemesinden kaynaklanır... konu bu kadar basittir. :p

Vanda listesine giren arkadaşlar, sizi bu yoldan caydırmaya çalışan kişiler elbet olacaktır :D

sakın kanmayın, nasıl olsa bilgi ve tecrübe istekleriniz forumda karşılanmaktadır.:p

.

malina
08-03-2007, 15:48
Bu da bilgi ve tecrübe sahiplerinin, bunu talep edenlere vermemesinden kaynaklanır

Yanlış mı anladım? Forumda sorulara cevap veren biri varken, bu yazdığınız ne anlama geliyor?

dortyuz
08-03-2007, 16:28
karga besleyince bir şey oluyordu galiba...

praecox
08-03-2007, 17:05
PES PES vallahi pes doğrusu...

burda genel kanıdan değil bilgi deneyim sonuçlarından bahsediyoruz...
bu kanı sizde olabilir...

bakmakla kasaplık yapmakdan bahsedilmiyor...

kimin ne kadar hangi bitkiye baktığı, bakabildiği kendi bilir...

netde yeterince bilgi var bunu lisan bilen ve vakti olan arkadaşların tercüme etmsini temenni ederim.

armut piş devri bitti....
benden bu kadar ben pes ettim.

saygılar.

batukhan
08-03-2007, 17:55
denizakvaryumu bende dediğini anlayamamdım tam. burada insanlar bilgilerini aktarıyorlar zaten forumların amacı bu. ben sadece yazdım öyle birşey çünkü ben bu sitede en uzun süredir vanda bakan insanlardan birisiyim.

ve bir phalaenopsis e bile bakamayan insanın vanda yı idare edebileceğini hiç sanmıyorum. isteyen istediği yere adını yazdırsın. almak istemek sahip olmak marifet değil. bakabilmek marifet.

buradada sn.preacox 4yüz gibi arkadaşlar yardım etmeye çalışıyor. kimse internetten ya da 2 tane kitap karıştırmadan herşeyi soruyor ne iyi valla. ben bugüne kadar kendi bildiklerimi ondan yazmadım. preacox u tebrik ediyorum cevap yazmadığı bir başlık görmedim. bu kadara hazırcı olmayalım arkadaşlar.

Saygılar

denizakvaryumu
08-03-2007, 19:26
... nasıl olsa bilgi ve tecrübe istekleriniz forumda karşılanmaktadır.:p

yukardaki cümle yine yukardaki mesajda yazılıdır...ama forumlarda bir bardak suda fırtına koparılabildiğinden ya da koparılmak istenildiğinden yine de açıklama yapayım dedim...:D

tekrar ediyorum vanda zor değil...zor olan bilgiye ulaşmak...yabancı dil bilmeyenler tecrübeli arkadaşların bilgilerine muhtaç bu bilgi ve tecrübe de bu forumda karşılanıyor...

Başka sorusu olan ?:p

denizakvaryumu
08-03-2007, 19:34
ben bugüne kadar kendi bildiklerimi ondan yazmadım.

batukhan arkadaş
ben ise senin yaptığının tam tersini yapıyorum...forumdan ve diğer kaynaklardan öğrendiklerimi artı kendi tecrübelerimi soran herkese aktarıyorum...
Madem hiç araştırmıyor ben de cevap vermiyim mantığı bana ters..insanlar foruma bunun için geliyor...

eğer yabancı dil bilmiyorlarsa orkide ve etobur bitki konusunda bu forumdan daha kapsamlı başka yer varmı?yok?

Bu durumda neyi araştıracaklar?Elbet gelip bu forumda soracaklar....

batukhan
08-03-2007, 19:48
bravo çok güzel.siz zaten herşeyin en iyisini biliyorsunuz anladığım kadarıyla preacox a bana dortyuz e falan ihtiyaç yok siz olduğunuz sürece.

burada kimsenin kötü bir niyeti yok.burada ben dahil diğer arkadaşlarda vanda nın bakımının zor olduğunu ve konuyla ilgisi ve bilgisi olmayan alan arkadaşların bitkileri öldüreceğini söyledik.

kaldı ki bu böyle kusura bakmayın ama vanda bakmakta her baba yiğidin harcı değildir. biz buradan insanları uyardık sadece bitkiler telef olmasın diye. olay bu kadar.

neyse siz nasıl dilerseniz öyle yapın ben belki bildiklerimi pek paylaşmadım bugüne kadar ama sayın preacox buradaki herkesin sorusuna cevap verdi. malina nın sizin mesajınızdan yaptığı alıntıyı anlayamadım. neden öyle birşey söylediğinizi. bence bilen arkadaşları küstürmeyelim böyle. gerçi fark etmez siz hepimizden iyi bilirsiniz bize gerek yok zaten.
Saygılar

sukranayalp
08-03-2007, 19:50
Sn. Deniz akvaryumu Vanda bakımı konusunda sizden mümkün olduğunca fotoğraflı ve uygulamalı bir çalışma bekliyorum.

dortyuz
08-03-2007, 19:59
deneme tarzında bir yazı olacak o zaman...

olsun, o da edebiyatımızın güzel bir dalı

deneme: Herhangi bir konuda yeni ve kişisel görüşlerle bezenmiş bir anlatım içinde sunulan düz yazı türü

kaynak: Türk Dil Kurumu çevrim içi sözlüğü

İzmirli
08-03-2007, 20:14
Benim elime geçen vandaları ben çöpten çıkarmıştım

sukranayalp
08-03-2007, 20:18
Anladığım kadarı ile siz böyle bir çalışmaya gönüllüsünüz. Doğru mu anlamışım Sn İzmirli?

İzmirli
08-03-2007, 20:29
:) Tek fotoğraf var oda odanın içinde uzaktan fotoğrafı,vandaları bulduğum zaman aynı zamanda össye hazırlanıyordum kullanabildiğim kadarıyla interneti kullandım ve deneyerek baktım.İlk başta herşey güzeldi sonra :(:( hepsi hastalandı:( Vandaların zor olduğunu düşünmedim hiç sonuçta çöpte kalmışlardı ve telleri bile yamulmuştu belki bir umut vardır diyerek aldım:) sağlıklı görünüyorlardı hastalığın ne zaman geleceği belli olmadı :(

malina
08-03-2007, 20:35
malina nın sizin mesajınızdan yaptığı alıntıyı anlayamadım.

Bu da bilgi ve tecrübe sahiplerinin, bunu talep edenlere vermemesinden kaynaklanır

cümlesinin saçmalığını soruyorum. Nesini anlamadınız?

Ama soruyu, o cümleyi yazana soruyorsanız, ne cevap vereceğini bilmiyorum. Şu ana kadar dediğini tekrarlamaktan öte bir şey yapmıyor.

malina
08-03-2007, 20:42
Başka sorusu olan ?:p

Bu soruyu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=82649&postcount=6)cevaplamadan başka soru istemenize gerek yok.

denizakvaryumu
08-03-2007, 20:56

cümlesinin saçmalığını soruyorum. Nesini anlamadınız?

Ama soruyu, o cümleyi yazana soruyorsanız, ne cevap vereceğini bilmiyorum. Şu ana kadar dediğini tekrarlamaktan öte bir şey yapmıyor.

kısaca batukhan arkadaş gibileri kast ediyorum...zaten kendi yazısında da belirtmiş "ben bildiklerimi yazmıyorum"diye...

malina
08-03-2007, 21:02
İyi de bunu açık olarak yazman gerekir. Oysa sen praecox'u da içine alacak kadar genelleşmiş biçimde suçlamalar yapıyorsun.

Ayrıca bilgi vermek isteyen verir ismeyen vermez. Bu konuda zorlama olamaz. Bu tavrın yüzünden, cevap verecek olan da vazgeçecektir.

Üstelik, ne orkide ne EB yetiştirmeyen ben bile yazışmalarda (forumdaki diğer alanlarda da görüyoruz) fazla kolaycı tipleri görüyorum. Ne google'da bir şey aramış, ne forumda yazılmış bilgileri okumuş...

Benim sorunum şu, haydi cevap verin!

Başüstüne efendim, siz isteyin, biz bilmem kaçıncı kez aynı cevabı sizin için de yazarız!
Bir şeye itiraz edeceksen buna itiraz etesen daha mantıklı olurdu.

denizakvaryumu
08-03-2007, 21:13
Sn. Deniz akvaryumu Vanda bakımı konusunda sizden mümkün olduğunca fotoğraflı ve uygulamalı bir çalışma bekliyorum.

sn sukranayalp,ayrıntılı bilgiler alttaki linklerde ayrıntılı olarak var...

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3520

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=43808&highlight=vanda

...benim de bildiklerim bundan ibaret...

2.linkte sn praecox;

...Vanda ancak tohumdan üretilen bir Orch böle oluncada Phal. ın tersine zira P. 1,5 yılda çiçek açtırmak mümkün iken Vanda nın ilk çiçeklarini görülmesi için geçen zaman 16 SENE sanırım burada 16 sayısı fiyatı balirleyen kısmı 160 YTL de az aslında ama bir kez getirenin elinde patladımı da bu fiyat makul gibi. bu monupodial (yani rizom gibi toprak içinde bizim bildiğimiz kana veya anubias gibi değil de ağaç gibi üst üste yapraklar açarak büyüyen) ve yavru pekde sıkça değil hatta nadiren açan bir orch. türü olduğundan pahalı ama çok güzel çiçekleri olan ve bundan önceki mailerimde de değindiğim gibi tek mavi açan orch. türü.
Vandanın bakımı esasen pekde zor değil her gün chloru alınmış bekletilmiş suya sokup en az yarım saat kadar beklettikten sonra asmanız gerek zaten herhangi bir substrat istemiyor olası kanabilecek substratlar ise sadece bitkinin duruşunu sabitleştiren tarzda pomza taşı veya vermiculit oluyor ki bunlar su tutmamaları açısından seçilen taşlar. kökler her gün bu şekilde ıslatılarak sulandıktan sonra asılıp kurutulması şart. gübreyede gerek yok nitratı çok diye dökeceğiniz aquaryum sularını toladığınız kaba ayda bir sokmak suıreti ile gübrelemek de çok iyi hatta bu aquaryum suyunu ayda bir diğer Orch.lara da gübre yerine vermenizi ivediyetle tavsiye edebilirim. Vandalar dediğiniz gibi esasen susuzluğa dayanıklı bitkiler senelerce kurutmayı becerememiş bir seradan bedevadan bir tane daha kaptım iki haftadır bende iyileşmeyede başladı açınca ilk resimlerini eklerim buraya. sanırım ancak yaza açar.
evet orch.lar ve diğer tanınmayan bitkiler ilk heves alınınca bilgisizlikden bu şekilde vegete eden veya kurıyan birer fosil oluyor ki bende buna çok acıyorum ilk etapda bunun için geçen 16 seneye diğer etapda da sonunda buna ödenen bedel de milli servetimizin bir parçası....

aydınlatma konusu ise Fırat bey sizin de eminim pencere kenarlarınızın sayısı bitki miktarları ile ters orantılı yani az ve yetersiz. hal böyle oluncada pencereden yarım metre içerdeki bitkinin aldığı ıişık %80 e kadar azalma göstermekde özeliklede o pencere hanımların kontrölünde ise vede tül de asılmış ise ek aydınlatmasız bu tarz orch. bakımı imkasızlaşıyor. kaldı ki kışın o pencere kenarları cam kısmın bitkilere sunduğu soğuk yüz ile alltan kaloriferin verdiği sıcak kuru hava tam bir ızdıraplı durum oluşturmakda ben bunun için zaten pencere kenarlarına orch. koymuyorum tül perde var ise bu pencere kenarları böcekçil bitkiler içi ideal bir dormjancy yeri oluşturuyorlar. (kışları) 10-15°C cıvarı ölçüyorum ben o kısımları ki burada bir phal. yetiştirmek sorun...

...
1 - suya soktuğunuzda yaprak aralarına su girmesin veya su kalmasın.bu suya sokma işlemini oğleden sonraya kalmasın bir de sulama suyu üreme göstermiş olabilir ancak aşırıya gitmemiş olsun veya o suyada aktif kömür atarsanız içine ( kalacak ise o su içinde mangal kömürü de atabilirdiniz.

2 - Ayda bir Azotu oldukça düşük phosphoru yüksek potasyumu phosphordan az azotdan çok olan (mesela NPK 6:15:10 gibi) molybdaen bor içeren (Compo guano tavsiyemdir.) tabii normal bitkilere olan seyreltmanin 1/4 kadarı esasen üzerinde de orch.lar ve hassas bitkiler için gereken dozajlamanın seyreltilişi yazmaktadır. yalnız gübreli suya sokmadan evvel o günü Vandanızı n köklerini rengi saydamlık opal bir renge dönene dek ısladıktan sonra güberli su ile dolu kovaya daldırıp bekletin, ancak o suyu bir daha ki aya kadar saklamadan diğer orch.larınızın arasında paylaştırarak bitirin.

ayrıntılı olarak belirtmiş...

.

dortyuz
08-03-2007, 21:21
peki bu yazıdakileri denediniz mi? kendi vanda'larınızı bu yöntemle çiçeklendirebildiniz mi?

sanırım büyük çoğunluğumuzu geren, sağdan soldan okuduklarınızı kendi tecrübeleriniz gibi burada aktarıp tavsiyeler vermeniz.

denizakvaryumu
08-03-2007, 21:23
İyi de bunu açık olarak yazman gerekir. Oysa sen praecox'u da içine alacak kadar genelleşmiş biçimde suçlamalar yapıyorsun.

Ayrıca bilgi vermek isteyen verir ismeyen vermez. Bu konuda zorlama olamaz. Bu tavrın yüzünden, cevap verecek olan da vazgeçecektir.

Üstelik, ne orkide ne EB yetiştirmeyen ben bile yazışmalarda (forumdaki diğer alanlarda da görüyoruz) fazla kolaycı tipleri görüyorum. Ne google'da bir şey aramış, ne forumda yazılmış bilgileri okumuş...

Benim sorunum şu, haydi cevap verin!

Başüstüne efendim, siz isteyin, biz bilmem kaçıncı kez aynı cevabı sizin için de yazarız!
Bir şeye itiraz edeceksen buna itiraz etesen daha mantıklı olurdu.

sn malina
siz de bilirsinizki bu forumda praecox a hocam diye hitap edecek kadar kendisini seven ve sayan bir kişiyim.hatta sn balıkçı bu nedenle bana yalaka bile demişti...

Etoburlarda-orkidelerde bu kadar emeği geçen birine sizin düşündüğünüzün binde birini bile düşünmek aklımdan geçmedi ...ama forumlarda malesef bu durumlara alışık olmak lazım...zaten siz de forumda yaşanan bir çok tartışmada buna şahitsiniz ...bahçıvan olayında da buna benzer bir durum oluşmuştu...yine oku da baban gibi eşşek olma olayında şimdi hatırlamadığım başka olaylarda...

Yanlış anlamalar her zaman olabilir acı olan bunu fırsat bilip ara bozucuların hemen ortya çıkması ...bu duruma da forumlarda sık rastlanır...böylece insanları yüzünü görmeseniz bile daha iyi tanırsınız:D

.

İzmirli
08-03-2007, 21:27
Merhaba!
Anlamadığım bir şey neden sürekli konu başlıkları yer değiştiriyor:( Çok karıştı.

memet
08-03-2007, 21:31
Orkideler ve etoburlar, başlıklarını düzenliyoruz. ondan kaynaklanıyor.

denizakvaryumu
peki bu yazıdakileri denediniz mi? kendi vanda'larınızı bu yöntemle çiçeklendirebildiniz mi?

sanırım büyük çoğunluğumuzu geren, sağdan soldan okuduklarınızı kendi tecrübeleriniz gibi burada aktarıp tavsiyeler vermeniz.

1-hiç bir yazımda kendi tecrübem demedim...

2-Neden gerildiğinizi anlamadım

3-sağdan soldan okuduklarıyla yorumu herkes yapabilir bir yasak mı var?

malina
batukhan üye olalı iki ay dolmamış, praecox sekiz ayı geçmiş...

Ayrıca #8 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=82802&postcount=8) numaralı mesajda ortalığı karıştırmak isteyen bir tavır mı var?

denizakvaryumu
08-03-2007, 21:40
batukhan üye olalı iki ay dolmamış, praecox sekiz ayı geçmiş...

Ayrıca #8 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=82802&postcount=8) numaralı mesajda ortalığı karıştırmak isteyen bir tavır mı var?

Evet var 8 nolu da değil bu başlık altında...ve yine sadece bu mesajda değil benzer başka mesajlarda da... ancak yeni bir polemik yaratmamak için bu konuyu açmayacağım ...açılmasında da fayda yok..yukarda dediğim gibi her forumda rastlanan olağan olaylardan.

Ben artık bunları forumların tuzu biberi olarak görüyorum...:D

.

malina
08-03-2007, 22:03
Merhaba!
Anlamadığım bir şey neden sürekli konu başlıkları yer değiştiriyor:( Çok karıştı.

Çünkü konu başlığıyla uygun yazılar yazılmıyor. Bu kirliliği temizlemek için yeni bir yere taşıyorum.

Yani benim suçum yok :)

malina
08-03-2007, 22:10
Bu konu işlevini tamamladı sanırım. Yarın Güncelliğini Yitiren Konular (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=57) bölümüne taşırım. Ya da silerim...

saydemir
09-03-2007, 23:41
Nepenthes türler

Lowland türler: Gündüz 26-35 C / Gece 21-26 (ideal sıcalık 25 üstü)

İntermediate türler: Gündüz 24-31 C / Gece 13-21 C (ideal sıcaklık 20 C)

Highland türler: Gündüz 21-31 C / Gece 9-17 C (Hatta gece sıcaklıkları bazı türlerde daha da düşebilir.)

Böyle bir bilgi buldum. Doğru mudur? Kimse karışmayınca kendim araştırayım dedim. :p

praecox
10-03-2007, 00:01
Evet sayın hocam bu değerler matematiksel **** istatiksiksel olarak doğru değerlerdir. ancak bir de bu işin havanın bağıl nem oranlarının gece gündüz farkları da vardır. gerçi bu sekonder bir oluşum... ama evlerimize en uygun olanı sayılardan da görebileceğimiz gibi intermediate dediğimiz esasen insan eli ile türetilmiş hybridlerdir.

lowlandler de çok fazla sorun oluşturmamakla birlikde highland sp.leri için geceleri çalışan bir buzdolabı nepenthes vitrini gibi bir terraryum oluşturma fikrim var... zira heliamphoraların da o düz masa gibi plato dağların yani venezueladaki yaşam şartları bu highland değerleri istemekteler.

geçen hafta TRT2 de lost world adında bir belgesel yayınlandı keşke orda heliamphoraları seyretmiş olsaydınız.

burda kimse karışmayınca değil de birileri kesirli sayılarla hesapları yapmakda zorlanırken elektrikler kesik de olsa izafiyet theorisinden bahsedip de marie antoinet durumuna girmeyelim dedim.

sırası şöle... emeklemek, ayağa kalkıp yürümek, koşmak, sonrada maraton....

saygılar

dortyuz
10-03-2007, 07:34
Bitkinin doğal yetişme şartlarına ne kadar yaklaşılırsa o kadar iyi bilindiği gibi. Intermediate Nepenthes'ler birkaç müdahaleyle rahatlıkla ev ortamında yaşıyor, hatta Highland ve Lowland türlerin bazı türleri de kimi evlerde sorunsuz büyüyebiliyor. Bunu denemenin en sağlıklı yolu Highland veya Lowland ortamları oluşturup büyüttüğünüz Nepenthes'lerden çelikler alıp denemek, diğer türlü satın aldığınız bitkileri ağır bir deneye tabi tutmuş olursunuz.

Söylemesi bu kadar kolay olsa da bu iklimleri, özellikle Highland iklimini taklit etmek epeyce özen gerektiriyor ve bir o kadar da masraflı. Ödediğim elektrik faturasının bitkilerle birlikte tam iki katına çıktığını söylemiş miydim? :)

Sınıflandırmalarınızdaki bilgiler çoğunlukla doğru. Lowland'ler için gece sıcaklığında düşme olması gerekmediğini eklemek isterim. Tüm gün 30° C ve %90 civarı nemde çok mutlular. Borneo'da sık ormanlarda ağaç diplerindeki nemi ve sıcaklığı düşünün :)

Intermediate türler pek seçici değil, Lowland veya Highland ortamlarına rahatlıkla uyum gösteriyorlar, bunların arasındaki hemen hemen her iklimde sorunsuz büyüyeceklerdir. Ev ortamında fazla soğuk aylarda ibrik üretmeyi durdurup sadece yaprak verseler de havaların ısınmasıyla ibrik vermeye başlayacaklardır.

Highland'lerin en önemli özelliği yaklaşık 15°C gündüz-gece sıcaklık farkı istemeleri. Adından da anlaşılacağı gibi, doğada çoğu 1000 metrenin üzerindeki rakımlarda yetişmekte. Yaylalara çıkanlar bilir, gece-gündüz sıcaklık farkı gerçekten dikkat çekicidir.

Sınıflandırmaya bir de Ultra-Highland türleri eklemek lazım. Nepenthes'lerin yaklaşık %10'u bu sınıfa dahildir. Gündüz serin, akşam ise neredeyse soğuk tabir edilebilecek sıcaklıklar isterler. Erkan Bey'in sıralamasında bu maraton'dan epeyce sonraya eklenebilir :)

Nepenthes'lerimin resimlerini vakit bulur bulmaz sizlerle paylaşacağım :)

praecox
10-03-2007, 12:20
Bende sorulan sorulara cevap veriken yazılarımı sonrdan tekrardan okuduğumda şahsım adına şöyle bir duygu oluştu...
sanki ben ve sayın dortyuz (bu konuda bu düşünceme katılacağını bildiğimden adını telafuz ettim) devamlı bu bitkilerin bakımı için sanki takoz oluyoruz. devamlı zorluklarından bahsediyoruz vede sanki yok siz bakamazsınız bunlara ancak biz bakabiliyoruz edası ile gündeme gelmek ister bir hava içerisindeyiz.

yok böyle bir durum keşke bu mered bitkiler bir monstera bir dieffenbachia bir spatyphllium kadar ev ortamına uyum gösterebilecek kadar bakımı kolay olsa.

bunun en basit göstergesini hep şöyle anlatmaya çalışıyorum. insanoğlundan çok önce var olan bu mutand bitkileri her ne kadar son 100 yılda tanıyabildik se de diğer süs bitkileri de ev kultivasyonlarına aynı yolu takip eder iken günümüzde çok yaralı olabilecek bu bitkiler hiç yaygın olamamıştır.

bana kalsa her salona bir kentya dan evvel her mutfağa bir maydanoz saksısından önce bir sarracenia alata her balkon pervazından sarkan bir nepenthes ventrata asılır olurdu. durumun böyle olmayışı bu bitkilerin ne kadar hassas bir bakım istediklerinin bir işareti olarak da algılamamızda faydalı olur.

evet afrikanın güneyinde balkon pervazlarından asılı bir sinek yakalayıcı olarak roridula çalıları olurdu ancak bunlar ölmüş kuru bitki çalılarından ibaret olup saksıda bakımı yerlilerce dahi becerilemiyen bir durumdu. doğadan kesip asarlarmış balkonlarına.

aynı şekilde sphagnumun da nasıl yüksek emiciliğinden dolayı yerlilerce kadın bağında çocuk bezinde pammpers niyetine kullanıldı ise de yine de kimse evinde sphagnum üretip çölde trarım için kullanmayıp bazı modifiye sellüloz türevi olan superabsorber tozları kullanır oldu.

bu emeklemek yürümek koşmak maraton vede sayın dortyuzun de kastetiği super maraton kariyeri bir pop sat yarışmasında tanınıp kaset yapmak gibi ortadan girilebilecek bir kariyer değil.

bu bağlamda umarım açıklamalarım yine yanlış anlaşılmaz.

saygılarımla

denizakvaryumu
10-03-2007, 15:16
yukardaki açıklamalara kısmen katılmıyorum..

emekleme-yürüme-koşma-maraton-süper maraton olayı fizik ve kondisyona dayalı işlerde doğrudur.

100 metreyi koşamayan biri elbet maratonu da koşamayacaktır.

Ancak bilgi ve tecrübe gerektiren işlerde ;

kişi bilgiyi tam olarak alıyor ve tecrübeli kişi de bu konuda tecrübesini o kişiye eksiksiz veriyorsa en zor bitki bile yetiştirilebilir...

Yani H.Nepenthes yetiştirmek için 2 yıl D.Capensis le uğraşmaya gerek yok ...H.N de ustalaşmış birinin bilgi ve tercrübelerini aynen uygulamak yeterli ...yeterki öğrenme ve uygulama kabiliyeti ile anlama yeteneğimiz olsun ,****** öğretenin de öğretme yeteneği...

Menekşe yi alttan değil üstten yapraklararına su değdirerek sularsanız o menekşe ölür ama sizi biri uyarır da alltan sulayacaksın yapraklarına su değmeyecek derse başarılı olursunuz...

DC de ustalaşmış biri eğer H.N ile ilgili sıcaklık farkını bilmiyorsa başarılı olamayacaktır isterse yıllarca emekleyip dursun...

Dersanelerde ve özel derslerde en aranan ve en pahalı hocalar bildiklerini öğrencilerine anlatabilen uygulamasını yaptırabilen hocalardır ...

Kısaca anlatmak istediğim zor bitki yoktur ...bilgiyi ve tecrübeyi edinememek vardır ...En zor bitki dahi o konuda bilgi ve tecrübesi olan kişiden öğrenildiğinde ve uygulanıldığında kolaydır...

Menekşenin alltan sulanacağını bilmeyen birisi için menekşe zordur...oysa o kişi balkonunda defalarca başarılı bir şekilde soğan yetiştirmiştir...

.

dortyuz
10-03-2007, 15:51
e-postayla yüzme dersleri de başlasın o zaman

hatta internetten sürücü ehliyeti de versinler...

yolcu uçağı pilotu işe alımlarında da Microsoft Flight Simulator uçuş saatleri dikkate alınsın...

denizakvaryumu
10-03-2007, 16:40
e-postayla yüzme dersleri de başlasın o zaman

hatta internetten sürücü ehliyeti de versinler...

yolcu uçağı pilotu işe alımlarında da Microsoft Flight Simulator uçuş saatleri dikkate alınsın...

tüm bunların çiçek yetiştirme ile bir ilgisi varsa haklısın :D

örneğin H.Nepenthes hakkında tecrübeli bir kişinin forumda anlatıp da tecrübesiz kişinin uygulayamayacağı ne var?Hiçbir şey....

.

dortyuz
10-03-2007, 17:05
örneğin H.Nepenthes hakkında tecrübeli bir kişinin forumda anlatıp da tecrübesiz kişinin uygulayamayacağı ne var?
.

öldürmemek? yaşatmak?

denizakvaryumu
10-03-2007, 17:19
Tüm tecrübelere ve anlatılanlara rağmen bitki ölüyorsa; ya anlatılmayan bir şeyler vardır ya da taktiri ilahidir...

Sonuç: H.Nepenthes de diğer etoburlar gibi kolaydır yeter ki tecrübelilerinburaya yazdığı talimatlara uyun...

.

dortyuz
10-03-2007, 17:32
şahane bir sonuç, tebrik ederim

kopyalayıp yapıştıracağınıza deneyimlerden ders almayı deneseniz bir de...

batukhan
10-03-2007, 18:23
öff herkes ne çok biliyo bu forumda.foruma ne lüzum var o zaman bence kapatalım etobur bitkiler bölümünü herkes aydınlanmış işte baksanıza!:)

denizakvaryumu
10-03-2007, 21:34
şahane bir sonuç, tebrik ederim

kopyalayıp yapıştıracağınıza deneyimlerden ders almayı deneseniz bir de...

evet sayın praecox gibi tecrübeli kişilerin tecrübelerini kopyalayıp yapıştıracağım...Ve bunlardan ders alacağım...

bilgisini saklayıp bunu marifetmiş gibi yazanlarla da karşılıklı yazışmaya devam edeceğim :)

avukatkemal
10-03-2007, 21:54
arkadaşlar ne gerek var gerginleşmeye sorun yok aslında ortada :)

saydemir
10-03-2007, 21:57
Arkadaşlar kişisel kızgınlıklarımızı foruma yansıtmasak türkiyenin tek etobur bitkiler forumunun devamı için çok daha sağlıklı olucak. Çünkü bu satırlardan öğreneceğimiz daha çok şeyler var.

memet
10-03-2007, 22:13
Biliyorsunuz burası üyelerin gönüllü katılımı olan bir forum kimse illede bir şey öğretme zorunluluğu olmadığı halde aktarıyor bildiklerini.
Bu herkesin kendi payına öğrenme zorunluluğunu kaldırmıyor ortadan.
Etoburlar ve orkideler gibi zor bulunan ve zor yetişen( zor yetişen bile biraz hafif kalmış olabilir) türlerde Praecox'un sürekli uyarmasında çok haklı bir yan var..
baştan başa gelecekler konusunu hatırlatıyor.
Şahsen bugüne kadar ne onun ne de forumdaki başkalarının bildiklerini kendine saklama gibi bir davranışı olduğunu hiç görmedim.
Her seferinde ısrarla tekrar tekrar bildiklerini aktarması ise hep olan, bu kadar sabrı nasıl gösterdiği de takdire değer doğrusu.

memet
10-03-2007, 22:21
Bir selluka örneği vereyim. Tohumları buldum forumda yeterince bilgi var, hepsini uyguladım. Arkadaşlardan birine tohum verip neler yapması gerektiğini anlattım. Onun tohumları çimlendi benimkiler çimlenmedi.

"bilgisini saklayıp bunu marifetmiş gibi yazanlarla da karşılıklı yazışmaya devam edeceğim" bu söylemin forumda çok iyi durmadığını düşünüyorum.

Bildiğini paylaşmak isteyen olacağı gibi, aktarmak istememesi de son derece doğal..Dediğim gibi gönüllü bir katılım var hepimizde ve kimseye neden söylemiyorsun diyemeyiz.

denizakvaryumu
10-03-2007, 22:22
arkadaşlar ne gerek var gerginleşmeye sorun yok aslında ortada :)

yok dostum ne gerginleşmesi???

burda biz bize 3-5 kişiyiz...biz atışmıcaz da kim atışacak? :p

Daha dortyuz arkadaşdan roridula alacağım var...kızdırırmıyım onu ben :)

.

praecox
10-03-2007, 22:35
Yine bir polemiğin içinde güme gitmemek adına susma hakkımı kullanmak istiyordum ancak burda bir şeyleri bilip yazmak başka bir şey, deneyimlerini paylaşmak daha başka bir şey.

Gerçek olan şu ki (ben dahil) bu forumde highland nepenthesler konusunda başarılı deneyimler paylaşacak kimselerin olmayışıdır. Gerçi bazılarımız bu duruma bir adım uzakda iken bazılarımız henüz ilk adımını dahi atamamıştır.

Bitkileri yemek tarifi misali bir reçete ile bakmak bir yere kadar ancak bazı arazlarını zamanında farkedip müdahale edebilmek ise tamamen deneyim demek.

Nasıl ki bir işin ustalığı deneyim uzun veya kısa bir tür çıraklık veya staj evresini geçirmek demekse burda da da önce bir kolay nitelendireceğimiz nepenthesi bakarken kurutmamız gerek bunu yaşamak gerek...

Bir şeyi bildiğinizi bilginizin farkında olmamız bu pratisyenlik sürecinde bazı problemlerle yüzleşmek ile olur.
Sonuçta burda kimse bildiklerini paylaşmak zorunda değil... Kaldı ki burda önemli olan ordan burdan okuduğumuz bilgilerin buraya yığıp bilgi kargaşası kirliliği yaratmak değil, belki bire bir yaşanmış doğru veya yanlış deneyimlerin paylaşılması ... ki bunu burda kimse kasten bu bilgisini kendine sakladığına dair bir kanaat oluşmadı ...
Ancak burda bu forumda bir nephentes rajah nın bakımını kolay olduğunu söyleyenin hindistan dağlarında yaşıyan bir üye olabileceğini varsayabiliriz.

Dediğim gibi sabahları zaman zaman mevsimine göre ısıtmalı akşamları ise nemli bir ayazı simule etmek için nebulizatörlerle soğutan buzdolabı, bir pastacı vitrini misali teknik bir donanım bazen ciddende olmazsa olmazlar arasında..

denizakvaryumu
10-03-2007, 23:36
Dediğim gibi sabahları zaman zaman mevsimine göre ısıtmalı akşamları ise nemli bir ayazı simule etmek için nebulizatörlerle soğutan buzdolabı, bir pastacı vitrini misali teknik bir donanım bazen ciddende olmazsa olmazlar arasında..

sayın praecox
Türkiye de bu işi yapacak sizden başka kişi de yok...

malina
11-03-2007, 00:19
Aynı konu ikinci kez tartışılıyor.

Denizakvaryumu şöyle düşünüyor:
Tüm tecrübelere ve anlatılanlara rağmen bitki ölüyorsa; ya anlatılmayan bir şeyler vardır ya da taktiri ilahidir...

Oysa onun dışında herkes, üçüncü seçeneğin önemine dikkat çekiyor; yani eksik anlatım ve "öldü ne yapalım, başımız sağolsun" söylemi dışında, bitkiye bakanın tecrübesinin önemine...

Sanırım artık o da bunu kabul ediyor. Etmiyorsa kendisiyle çelişecek...

Sadece okuyarak öğreniliyorsa, onun da bu gerçeği öğrenmiş olması gerek. Çünkü yeterince yazıldı :)

denizakvaryumu
11-03-2007, 00:36
...yeterki öğrenme ve uygulama kabiliyeti ile anlama yeteneğimiz olsun ,****** öğretenin de öğretme yeteneği...

.

size katılıyorum malina :)

.

batukhan
11-03-2007, 02:12
magazin köşesi gibi oldu yahu bu ne herkes birbirine bişiler söylemekte. nepenthes rajah falan bahane bence.bitkiyle tacrübe ile ilgisi yok olayın. burada kişisel sorunlar var. artık kimden kaynaklandığını söylemeyeceğim.

sn preacox iyi bir arkadaşım olduğu için biliyorum onun bu konularda ne kadar çok tecrübesi olduğunu artık orkidelerde benle yarışabilir mi bilmiyorum ama:)). şak bir yana. ben şöyle düşünüyorum bilgilerimi paylaşmaya çalışıyorum ben de çok katılımım olmasa da. çünkü ciddi bir zaman gerekiyor okuyup anlayıp cevap vermek.

bana kalırsa sn preacox gibi büyük bilgi birikimi olan ve yardım etmeye bu kadar açık bir arkadaşımıza burada gerekli saygı gösterilmeli. tavsiyelerine karşı çıkılmamalı. kendisi etobur bitkiler konusunda bir numaradır. kendisinin bu durumlardan sıkıldığını hissediyorum. o ayrılırsa bence herkes süpermarket nepenthes i bakar onlarda bi kaç ay sonra kapan üretmezler. etobur bitki olayımız da burada kalır:)

burası kişisel sorun yaratılacak bir yer olmamalı. bence herkes birbirine yeterince saygı gösterirse hiç bir sorun kalmyacaktır. bunlar önemli konular bence. herkes gül bakımı ile ilgili üç beş şey söyleyebilir. ancak ben 10 insan tanımıyorum orkidelerle ve etobur bitkilerle ilgli detaylı bilgi verecek. dikkat edelim. ustalara saygı:)

Saygılar.

çekirdek
11-03-2007, 02:42
Tuşlara dokunan parmaklarına sağlık batukhan.
Evet,ustalara saygı.

avukatkemal
11-03-2007, 02:54
yok erkan bey kıyamaz bize.. koçtaşlara filan mahkum etmez :D daha yeni filizlenmiş vftlerimi boynu bükük bırakmaz.. hele bu filizlerden biri de adaşıysa :p olur zaman zaman böle atışmalar işin tadı tuzu.. geçen ay da yazımla uğraşıyordu bikaç kişi..neyse aman durun nazar değmesin bu aralar sakin :D

magazin köşesi gibi oldu yahu bu ne herkes birbirine bişiler söylemekte.nepenthes rajah falan bahane bence.bitkiyle tacrübe ile ilgisi yok olayın.burada kişisel sorunlar var.artık kimden kaynaklandığını söylemeyeceğim.sn preacox iyi bir arkadaşım olduğu için biliyorum onun bu konularda ne kadar çok tecrübesi olduğunu artık orkidelerde benle yarışabilirmi bilmiyorum ama:)).şak bir yana.ben şöyle düşünüyorum bilgilerimi paylaşmaya çalışıyorum bende çok katılımım olmasada.çünkü ciddi bir zaman gerekiyor okuyup anlayıp cevap vermek.bana kalırsa sn preacox gibi büyük bilgi birikimi olan ve yardım etmeye bu kadar açık bir arkadaşımıza burada gerekli saygı gösterilmeli.tavsiyelerine karşı çıkılmamalı.kendisi etobur bitkiler konusunda bir numaradır.kendisinin bu durumlardan sıkıldığını hissediyorum.o ayrılırsa bence herkes süpermarket nepenthes i bakar onlarda bi kaç ay sonra kapan üretmezler.etobur bitki olayımızda burada kalır:)burası kişisel sorun yaratılacak bir yer olmamalı.bence herkes birbirine yeterince saygı gösterirse hiç bir sorun kalmyacaktır.bunlar önemli konular bence.herkes gül bakımı ile ilgili üç beş şey söyleyebilir.ancak ben 10 insan tanımıyorum orkidelerle ve etobur bitkilerle ilgli detaylı bilgi verecek.dikkat edelim.ustalara saygı:)

Saygılar.

denizakvaryumu
11-03-2007, 12:04
Evet , üstadlara saygıya katılıyorum...etobur bitkiler konusunda Türkiye de sayın praecox dan başka da üstad tanımıyorum...

saydemir
11-03-2007, 15:05
Arkadaşlar burada kimsenin üstatlık yarışına girdiğini düşünmüyorum. Sadece üstatlara değil, bu forumda bulunan ve emeği geçen herkese saygı duymamız lazım...

malina
11-03-2007, 15:44
Etobur bitkilerle ilgili yapılmış tartışmaların tümünü bir yerde topladım.

Aynı tartışmaların tekrar tekrar yapılmaması için bir arada bulunması, gereksiz tartışmaları önleyecektir diye umuyorum.

denizakvaryumu
11-03-2007, 16:09
Etobur bitkilerle ilgili yapılmış tartışmaların tümünü bir yerde topladım.

Aynı tartışmaların tekrar tekrar yapılmaması için bir arada bulunması, gereksiz tartışmaları önleyecektir diye umuyorum.

güzel bir uygulama...

ama buna tartışma demeyelim ...tüm bu yazılıp çizilenler de aslında bir görüş alış verişi...olması olmamasından çok daha iyidir :)

.

malina
11-03-2007, 16:22
ama buna tartışma demeyelim ... tüm bu yazılıp çizilenler de aslında bir görüş alış verişi...

Bence tartışma doğru bir ifade:
Birbirine karşıt düşünceleri karşılıklı savunma
Bir sorun üzerine sözle veya yazılı olarak karşılıklı, bazen de sertçe savunma
Ağız kavgası, münakaşa

Yani, görüş alışverişinden fazla, kavgadan eksik :)

denizakvaryumu
11-03-2007, 17:01
Bence tartışma doğru bir ifade:
Birbirine karşıt düşünceleri karşılıklı savunma
Bir sorun üzerine sözle veya yazılı olarak karşılıklı, bazen de sertçe savunma
Ağız kavgası, münakaşa

Yani, görüş alışverişinden fazla, kavgadan eksik :)

aslında nette böyle algılanıyor...yüzyüzede bu yazılanlar relax konuşma havasında sudan konular...

.

malina
27-04-2007, 07:54
http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-3572.html (http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-3572.html)

yukarıda yazan linkte mario valleri adına yani benim adıma birsürü asılsız suçlama bulunmakta eyer forumunuzdan bu linki çıkartmazsanız mahkemede görüşürüz bilginize.

Mr mario valleri

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3572 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3572)

yukarıda yazan linkte hakkımda sahtekar deniliyor asılsız iddaalar yazıyor bu linki kaldırmazsanız mahkemenin yolunu tutacağım bilginize

Mr mario valleri

Bugün bu e-postaları aldım. Konuyu takip edenler sizlerseniz. Yazılanların hepsini tekrar okumak istemiyorum.

Sonuç ne olmuştu (İddiaları yazanın site yönetiminden biri olmadığı belli olduğu halde, bir açıklama yapma gereği duymadan, saygısız tavırlarla tehdit ettiğini görmezden gelip) yazıları silelim mi, silmeyelim mi?

praecox
28-04-2007, 20:32
Bu şahıs burda kayıt olup yanlış tohum sattığını söylemedi mi zaten. ha bu arada isim benzerliği varsa ve başkası bu ismi kullanmışsa o zaman bu da satışı yapan ve üyeliğini sırf bu yüzden iptal eden siteye sormalı.

noreks
28-04-2007, 20:53
zannederim şu anda GG de "gettigidiyor" isimli satıcı Mario Valeri. daha önceki satıcı ismini değiştirmiş.

praecox
29-04-2007, 10:43
İzmir pazarı nikli yasaklanan kişi de bu artık adını telafuz etmek istemediğim adının önün Mr. ekleme zorunluluğu hissetmesi burada belki bir isim benzerliği olacağı konusunda ise de yazılar fiktiv varsayılan bu her iki zatın da aynı yaşta olduğu yolunda.

yanlız izmirpazarı nikli kişi, bu isimle satış yaptığı kayıtlarda var.
gerek doryuz beye de bu nikle satması ve bu isimle fasulyeleri yollamış olmasını gg den kayıtları çok açık...

bu iki değişik zat da olabilir ancak bu bir çiftkişilikli bir kişi de değil sadece tek bir kişi.

burdan bu kişiden izmir pazarı niki ile bu fasulyalari vft tohumu diye satın alanların yollayan kişiyi gg den sorgulaması, gg nin sadece onu yasaklamış olması bir şey demek değil. bu konuda çok fazla şikayet gelmediğinden olsa gerek çok araştırmadılar...

malina
29-04-2007, 11:35
Bana şöyle yazmış olsaydı anlardım:

http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-3572.html (http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-3572.html)

yukarıda yazan linkte mario valleri adına yani benim adıma birsürü asılsız suçlama bulunmakta. Bu isim benzerliği yüzünden zor durumdayım. Forumunuzdan bu linki kaldırmanızı rica ederim.

Mr mario valleri

Ne o olmadığını yazmış, ne de ben oyum ama o suçlamalar şu nedenlerle doğru değil diye açıklama yapmış.

Yaptığı sadece direktif vermek. Kendisinden olması gerektiği gibi bir eposta beklemekteyim.

praecox
29-04-2007, 11:56
Doğru Türkiye'de bu isimde çok insan var. bence biri onun adını kullanmış olmasın. halen de izmirli diye gg de tohum satıyor. varsayalım böyle biri var o zaman gg a müracaat etsin orayı mahkemeye versin. burdaki mesajlarını silmiş olabilir şu an bakamadım ancak en azından izmirpazarı niki altında bu isimli zat 100 kişiye yakın sahte tohum ama hakkiki bir soya fasulyesi benzer böğrülca tohumları satmış. bilmem burda bir junior veya senior durumu olabilir mi?
yani dede de torun da aynı isimde olabilir.

vallahi kafam karışık çok rastlanır bir isim olduğu elbette bir şaka ancak bu zattın da kaçarı olsa kullanacağı yalnış isim bu olmazdı en azından mehmet ahmet olurdu... diye düşünüyorum ben.

benim bildiğim kanıtlanabilir olan... omer kuşcu beye de dortyuz e de bu isimle sahte tohum resmen satılmış bir de fax numarası verilmiş. gönderi ve evraklar var...

bir şey daha dikkatimi çekti de bu tehditkar Mr. Mario ve izmirpazarı nikli arkadaş bu mesajında her ikisi da şayet anlamında ki "eğer" kelimesi için "eyer"i kullanıyor ben mi yanlış biliyorum yoksa bu eyer mi doğru yazılış... bana pek de olağan benzerlikler gibi gelmiyor artık bunlar...

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=65907&postcount=18
versin mahkemeye ne diyelim

praecox
29-04-2007, 14:06
Pekii...
bir de şu linkteki yorumlar dikkatimi çekti de
http://www.gittigidiyor.com/php/kimlik.php?nick=volgayasar

deliyurekim / 22/08/2006
Yorumu çok iyisin.. sakın ""mario-valleri" diye birinden alış-veriş yapma.. üç kağıtçının teki..

9942

deniyor... ne yani bu kadar da benzerlik...
bence tüm tohum alan arkadaşlar da Gittigidiyor.com'u tekrardan uyarsınlar...

praecox
29-04-2007, 22:04
zannederim şu anda GG de "gettigidiyor" isimli satıcı Mario Valeri. daha önceki satıcı ismini değiştirmiş.

evet haklısınız eski adı izmirpazarı idi bu iki niklerin arkasındaki kişi aynı bunu da en iyi eski mesajlarındaki işine glenleri yeni nikine geçirmesi için yine gg yden bunu talep ediyor olması izmirpazarından sahte vft tohumu alanlar bu gettigidiyor a başvursunlar madurların durumunu telafi edeceğini söylemişti.

malina
29-04-2007, 23:04
Ne güzel konu unutulmuştu, tekrar gündeme gelmesine neden zemin hazırladı anlamadım...

praecox
30-04-2007, 09:26
Sanırım, değişik niklerle olsa dahi, konuyu araştıranların burayı kaynak görüp işin satıcından yönünde araştırması sonucuhep bu adın telafuz ediliyor olmasından şimdilerde tohumu satamıyor olmasındandır.
ancak bugüne dek ciddi çalıştıklarını varsaydığım GG gibi bir site nasıl oluyor da bu işe kendini göz göre göre alet ediyor. bende bu olaydan sonra gg ye güvenirliğim kalmadı.
demek biri suçlansa dahi nikini değiştirebiliyor hatta bunu benim bildiğim 3 kez yapmış. eski satışından iyi yorumların transferini yeni nikine talep edebiliyor...

pes doğrusu demek sadece alacakları paraya bakıyorlar.

dortyuz
30-04-2007, 12:02
Ne güzel konu unutulmuştu, tekrar gündeme gelmesine neden zemin hazırladı anlamadım...

mağduriyetimi hatırladım... :D

praecox
04-05-2007, 20:43
Siz izmir pazarı değilmiydiniz daha kaç isim takınacaksınız...

malina
04-05-2007, 20:43
Siz bana bunları maille yazan Mario Valleri misiniz?

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=98998&postcount=112

malina
04-05-2007, 20:55
Önce diğer konuda ( EB konusunda tartışmalar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3572) ) arkadaşlarla konuşarak adınızı temize çıkarın. Sakinliğinizi koruyun ve atıp tutmayın!

Ayrıca burası ağaçlar ve bitkiler konusunda bilgilerini paylaşmadan, içeri dalıp satış yapacağınız bir forum değil.

Konuyu kapatıyorum. Sizinle ilgili konular netleşmeden sizden alışveriş yapacak arkadaşların da daha sonra olası şikayetlerini dinlemeyeceğimizi ekliyorum.

Yazışmak isteyenler EB konusunda tartışmalar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3572) konusundan devam edebilir.

praecox
04-05-2007, 21:08

evet zeminin nedeni belli oldu ama temel kötübu ev çöker bence.
eminim şu anda yollıyacakları hakkiki vft tohumudur ancak bunu bundan evvel sahte tohum sattığı kişilerin mağdurieytini gidermekle başlasa... derim.

dortyuz
04-05-2007, 21:16
yazık... yazık...

iki ihtimal var, ya buradaki insanları aptal yerine koyuyorsun, ya da ciddi anlamda IQ'ya ihtiyacın var

cevap veriyorum: b

praecox
04-05-2007, 21:19
Eyvah eyvah ki ne eyvah...

yoksa ben mi anlıyamadım... sevgili kardeşim izmirpazarı niki ile siz en azından burdaki iki forum üyesine de böğrülce satmamışmıydınız?

sanırım dalga geçiyor biri burdan bizimle....
bukadarı da olamaz dedirtecek türden...

praecox
04-05-2007, 21:22
her ikiside deyil sadece yapılan bir yargısız infazı düzeltiyorum
mario@valleri adresine adresini yaz bende sana numune yollıyayım

Siz o numunelerinizi alın da... torfa ekin fazla beklemez...

dortyuz
04-05-2007, 21:22
bana yolladığın soya tohumları yetmedi mi?

izmitli_07 kullanıcı adı sana bir şey hatırlatıyor mu?

dortyuz
04-05-2007, 21:24
estağfurullah :)

dortyuz
04-05-2007, 21:27
saf ve iyi niyetli insanlar var, doğrudur, yoksa dolandırıcılar nasıl ekmek yerdi...

dortyuz
04-05-2007, 21:28
sabıka kaydı dolu yani...

başka neler var?

praecox
04-05-2007, 21:29
demek ki değişik sebeplerdenmiş. biz birini sandık

praecox
04-05-2007, 21:33
Eyvah...

dortyuz
04-05-2007, 21:34
yazıııık
içim acıdı...

praecox
04-05-2007, 21:37
Zerrin Özerin bir şarkısı geldi aklıma...
ne işim var benim burda ben aslında jazz severim...

yoksa Mashar Osman mı söylediydi o şarkıyı...
:)

memet
04-05-2007, 21:38
Şöyle bir şey yapsa nasıl olur.
EB yerine, börülce çıkan arkadaşlara gerçek tohumlar yollayıp haklı olup olmadığını göstersin.
Masraflarını ve börülce yerine ödenen ücreti karşılasın.

praecox
04-05-2007, 21:41
veya bir de şu telif hakları masalını mı dinlesek..
eh tabii bir de mr. mario v. nikinden çıkartılma olayı ile ilgili de olması gerek...

praecox
04-05-2007, 21:49
Ok izmirpazarı nikinden tohum alan ve çimlendiremiyen tüm arkadaşlara duyurulur...

praecox
04-05-2007, 21:52
İşi garantiye almak isteyenler...
http://seedrack.com/carnivorous.html
burdan alsın derim.

avukatkemal
04-05-2007, 22:19
börülceler yakında çıkmaya başlar millette o zaman ne olcak :)

malina
04-05-2007, 22:37
ben tohumları aldığım yerden kazık yedim tohumlar hakkında bilgi sayibi deyildim

sizde haklısınız kaybedilen güven zor kazanılır

Yani bunca efelenmene rağmen aslında haksız olduğunu biliyorsun.
Yine de bu beni tehdit etmene engel olamıyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3572 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3572)

yukarıda yazan linkte hakkımda sahtekar deniliyor asılsız iddaalar yazıyor bu linki kaldırmazsanız mahkemenin yolunu tutacağım bilginize

Mr mario valleri

Bence bu forumdan uzaklaşsan iyi edersin.

habibe
05-05-2007, 01:08
Sülün Osman bu tip insanların pirimiydi aceba :)

Bu arkadaşımız biraz daha çalışmalı :))

Daha ikna edici olması için kendi adresinden bir hediye ..

(( Eşkıyalığının adı Şehir efsanesi olmuş :) )) :mad:

Ophrys
05-05-2007, 01:23
Ben bu arkadaşın ürünleri sattıktan sonra insanların sorularına verdiği cevaplarını okuyup tohum almaktan vazgeçmiştim. . Memnun olmayanlara alaycı ve çirkin yazılarla karşılık veriyordu yazılarında. Ve iddia ettiği gibi alan herkes memnun falan da görünmüyordu

unalceleb
07-05-2007, 23:37
arkadaşlar ben geçen cuma günü g.g. daki msahin33 adlı kullanıcıdan bu tohumlardan aldım, gerekli şartları yerine getirdim ve tohumları ektim, görücez bakalım ne kadar doğru söylediğini arkadaşın.
Saygılarımla...

avukatkemal
08-05-2007, 00:28
msahin33 sattığı tohumların gerçek olduğuna ilişkin uzman görüşü hatırlıyorum ama sonra bozduysa bilmem :)

denizakvaryumu
08-05-2007, 10:42
ne çok tohum meraklısı var ???

Oysa gg de , koçtaşlarda, forum üyelerinde hazır çıkmış vft ve sarr. varken ,zor olan tohum işine bu kadar talep olması beni şaşırtıyor.

praecox
08-05-2007, 10:59
msahin33 sattığı tohumların gerçek olduğuna ilişkin uzman görüşü hatırlıyorum ama sonra bozduysa bilmem :)

o uzmanın (msahin33) sonradan veya hiçbir zaman görüşünü bozduğunu ben de okumadım. Öyle bir görüş yazmadı buralarda :)

praecox
08-05-2007, 12:41
Ben bu arkadaşın ürünleri sattıktan sonra insanların sorularına verdiği cevaplarını okuyup tohum almaktan vazgeçmiştim. . Memnun olmayanlara alaycı ve çirkin yazılarla karşılık veriyordu yazılarında. Ve iddia ettiği gibi alan herkes memnun falan da görünmüyordu

bu bir tek insan yüzünden artık izmir ve çevresinden tohum almıya çekinir oldu herkesler. kaldı ki bukalemun misali nik değiştiriyor. geçmiş niklerindeki işine gelen yorumları ekletebiliyor... ve de msahin33 adlı dürüst satıcıdan aldığı tohumları suistimal edip kendi arkadaşlarına yazdırdığı inandırıcılıktan çok uzak yazılar yazıdırıyor .. körlerle sağırlar misali...

en son bundan bir eveli izmir pazarı adı alatında satığı tohumlar meydanda burda bir kaç kiş aldı ve de hep beraber bunların vft tohumu olmadığını gördük şimdi ise tohum uzmanı kesilmiş... bir de filizlendirmeyi de becermiş miş de 3 yıllık fidelerin resmi ile mileti kandırıyor...

buyrun kanıt isteyeni gayri öte tutamam bunlar onların tercihidir...

gg yi bu konuda yeterince uyardılar alıcılar ancak her nedense bu adam artık doğru mal satsa da herkese yaptığı yıldız savaşları yorumları ... komik... komik...