View Full Version : Naşi Armudu (Çin armudu, Asya armudu)
Arkadaşlar ben bu türden 3 ağaç diktim bu sene. Ama inanın nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. İnternetten de bu isimle bir şey bulamadım. Bu armut türünü bilen var mı? İngilizce bir adı var mıdır?
teşekkürler.
sukranayalp
09-03-2007, 14:57
Nerden bulduınuz ve hangi yörede bu isim veriliyor? Biraz bilgi verirseniz belki tanıyan biri çıkar.
Yalova da bir fidancıdan aldım geçen ay. Doğa Peyzaj 'dan ama birçok yerde de vardı.
yavuzceviz.com 'dan Yavuz Bey'den biraz önce öğrendiğim kadarıyla ayva-armut karışımı bir meyve imiş. Çok su istermiş. Ama henüz resmini ve meyvesini bulamadım.
sukranayalp
09-03-2007, 15:58
Ahlat olmasın Sn Kuyucu?
Bu hafta sonu Yalova'dayım Yavuz Bey' den detayları öğrenince sizleri de bilgilendiririm.
copur 09
09-03-2007, 17:31
ben geçen yaz tattım ahlat-armut karışımı tadı ve görüntüsü var. Ahlatın bayağı iricesi sanırım bodur bir cins çünkü fazla boyu olmadığı halde üzerinde 5-6 meyvesi vardı.
http://www.irgeler.com/nasi_u.asp
http://images.google.com.tr/images?svnum=10&hl=tr&gbv=2&q=pyrus+pyrifolia
Asya armutları familyasındanmış.
Şimdi çıkaramadım ama birkaç değişik isimle anılıyor.
Çanakkale kepezde birinde de bahçesi var.
http://images.google.com.tr/images?svnum=10&hl=tr&gbv=2&q=asian+pear
http://www.bfeedme.com/wp-content/uploads/2006/04/Nashi%20Pear%20Tree.jpg
http://www.victoriana.ws/images/9/l/nashi_pear%20kosui.jpg
kursad değerli bilgiler için çook teşekkür ederim. Gerçekten çok hoş bir meyve imiş.
Selahattin Yılmaz
10-03-2007, 23:28
Geçen yıl Bursa Tarım Fuarında çekmiştim...
8028
8029
Değerli arkadaşlar ,
Naşi armudunun iklim ve su ihtiyacı konusunda bilgisi olan var mı?
***.
FRUTEK Teknik meyvacılık sitesine bakarsanız NAŞHİ Meyvasının üç çeşidinin özellikleri ile beraber bulabilirsiniz
FRUTEK Teknik meyvacılık sitesine bakarsanız NAŞHİ Meyvasının üç çeşidinin özellikleri ile beraber bulabilirsiniz
teşekkürler
Nashi fidanından bende almıştım.Kırmızı örümcek saldırısına uğradığı için tüm yapraklarını kopardım.Aradan 2-3 hafta geçti .Yeni filizler çıkıyor.Bu normal mi?
Sanki bahar mevsimi gibi harket ediyor.Daha önce Sayın Sealahattin Hocam'ın göndermiş olduğu MAP vermiştim.Bulunduğu ortam camekanlı balkon.
Bakımı hakkında bilgi bulamadım.Toparağı kurudukça suluyorum.
Yeşilparmak
24-09-2007, 20:53
Elfogi bahçeniz yok mu? :confused:ben geçen sene bahçeme ekmiştim nashi'mi. biliyorsunuz bu yaz kurak geçmişti ve ben öldürmeyecek kadar sulamıştım. demek ki suyu bol verseymişim belki de çiçek açacaktı. ama sizinkide maşallah güzel gözüküyor.:)
Bahçe yok malesef.Balkonda idare ediyoruz.:)İlk önce geldiğinde bol yapraklıydı.Kırmızı örümcek istilasına uğradı.Bütün yapraklarını kopartım.Sonra tekrar yeşerdi.Suyu çok seviyor.
bu armut hakkında banada bilgi verirseniz seviniim.
kırmızı örücek için çok sayıda ilaç var mesela kelthane gibi bu ilaçı kullaırsanız bu böcek ölür
SelimYalcin
01-11-2007, 11:15
Arkadaşlar şu sıralar Ankara Realde satılıyor(meyvesi). Tadı bildiğimiz armudu andırıyor ancak o kadar lezzetli gelmedi bana
ugur0548
01-11-2007, 13:46
selam arkadaşlar ben şuanda (bursa) inegöldeyim ve bu meyvenin fidanından burada bol miktarda mevcut almak isteyen arkadaşlara duyurulur saygılar...
yükseliş
05-12-2007, 17:33
herkeze selamlar bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum armut fidanı aşı ile mi yoksa çelik ile mi üretiliyor ? her ikisiyle de oluyorsa hangisi daha sağlıklı ? aşı ile üretilen armut'u ahlat çekirdeğini toprağa dikip büyütüp sonra istediğimiz bir armut cinsini mi aşılıyoruz . teşekürler bilgilendirirseniz sevinirim
peyzajist
08-01-2008, 22:06
Arkadaşlar,
Naşi Fidanları ile ilgili bir araştırma sonucunu aktarıyorum,
Ayva anaçları üzerine aşılanmış naşiler, meyve iriliği bakımından diğer armut üzerine aşılılara oranla daha büyük oluyor. Bu ayvanın köklenme yapısının kılcal ağırlıklı olmasına bağlı olabilir. meyve iriliği önemli diyenler için duyurulur.
Ben yeni üyeyim ve mesajınızı yeni okudum. Nashi japonca armut demektir. Fakat son yıllarda asya gurubu dediğimiz armutlara nashi (naşi) denmektedir. ben bu meyve üzerine 3,5 ay japonyada çalıştım ve türkiyedede çalıştığım kurum bünyesinde devam ettim. B:pu armut grubu ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı olduğu literatürlerde (A.B.D) belirtilmektedir. Bu hastalık japonyada olmadığı için bu ülkede dayanım durumu bilinmiyor. bu armut grubu elma gibi yuvarlak ve sarı renk almaktadır. bu meyvelerde taş hüçresi daha fazla ve şeker oranı yüksektir. bu meyve çiftçi şartlarında uzun süre depolanabilmektedir. Depolama açısından kışlık Avrupa grubu armutlarından en önemli farkı meyve depoya konduğu andan itibaren yenilebilmesidir. Kışlık Avrupa grubu armutların depoda bir süre bekledikten sonra satışa hazır hale gelmektedir. bizim meyve yetiştirme şeklimize göre bu meyve daha küçük olmaktadır. çünkü japonyada bu meyve üzümde olduğu gibi çardak şeklinde tel üzerine yatırılmaktadır. böylece daha iri meyve elde edilmektedir. Bazı çeşitlerin meyvesi 1 kg'a kadar büyümektedir mesleğinizi bilmediğim için daha teknik konulara girmiyorum. Yardımcı olabildiysem sevinirim.
sinaninci1
18-01-2008, 10:24
çünkü japonyada bu meyve üzümde olduğu gibi çardak şeklinde tel üzerine yatırılmaktadır. böylece daha iri meyve elde edilmektedir. Bazı çeşitlerin meyvesi 1 kg'a kadar büyümektedir mesleğinizi bilmediğim için daha teknik konulara girmiyorum. Yardımcı olabildiysem sevinirim.
nkbalki bu konudaki çalışmalarınızı okudum. Japonyada egitim aldıgınızı yazıyorsunuz çok şanslısınız, dikkatimi çeken tel üzerine yatırılma olayını biraz daha detaylı olarak açıklarsanız seviniriz, elinde olan arkadaşların işine yaraya bilir, resimlerseniz çok daha güzel olur, 1kg meyve veren hangi cinsi.
Saygılar
Sn. nkbalki
Bilgilerinizi paylaşmak isteriz.:)
Sn. Oğuzhan
Öğrenmek istediğiniz konuda yardımcı olmaya çalışırım. Yardımcı olamasamda bilgi kaynağına yönlendirir veya araştırararak size bilgi vermeye çalışırım. İyi çalışmalar.
Sn Sinaninci1
Bu konuda genel müdürlüğümüze sunduğum raporum var. Ayrıca resimlerde mevcut Fakat işlerimin yoğunluğu nedeniyle şimdilik resimleyemiyorum. Fakat sağlam bir şekilde telden çardak yapılır ve Ağaçlar üç ana kol olacak(kollar arası 120 derece) oluşturarak şekil verilir. Tel çardak üzerinde anadallar tele yatırılır (genç dönem) ve böylece tel üstünde ana dallar tele yatırılmış şekilde oluşturulur. Bu dallardan yan küçük dallar oluşturulur. Sürgünler dik büyüyecektir. Meyveler ise çardaktan aşağı sarkacaktır. (kivi ve üzümde olduğu gibi) Budama zamanı bu sürgünlerin birkısmı tele yatırılarak yan dalcık yapılır ve geri kalan sürgünler kesilir. Tele yatırma işi teknik olduğundan uygulamalı anlatmam gereklidir. Tele yatırılacak sürgün sağlıklı ve ana dalın yanlarından çıkanlar öncelikli olmalıdır. Japonlar meyve seyreklemesi yaparken 1 meyve için 40 yaprak hesaplarlar ve bırakılacak meyve yatay dalın üst kısmından çıkan olmalıdır. Japonlar meyve irileştirmek için meyve sapına özel tüplerdeki çibrelik asit (bitkisel hormon) uygulamaktadır. Son buldukları çeşitler 800 gr-1 kg a ulaşmakta fakat virüs bulaşık olduğu söylendiğinden türkiyeye getirilmesi istenmemelidir. (Niigataohmi)
Sn sinaninci1
Şimdilik bu resimleri gönderiyorum. Ayrıntılı resimli bilgi için fazla vaktim yok. başka zaman göndere bilirim
sinaninci1
19-01-2008, 10:07
nkbalki ilginiz için teşekkürler. Bende biraz internetten araştırma yaptım gayet ilginç kivi bitkisi gibi tel üstüne yatırıyorlar.
Sn sinaninci1 ben yalovadaki TİGEM (Atatürk Tarım İşletmesi Müdürlüğünde -termal yolu) 6 yıl çalıştım(1988-2004(sonu))
sinaninci1
19-01-2008, 10:54
Sn sinaninci1 ben yalovadaki TİGEM (Atatürk Tarım İşletmesi Müdürlüğünde -termal yolu) 6 yıl çalıştım(1988-2004(sonu))
Yani Yalovanın yabancısı degilsiniz.
TİGEM malesef kapatıldı otel yapılacakmış. bütün o elma bahçeleri kivilikler rezil oldu, sizin burda oldugunuz zamanlar yurt dışındaydım.
Nakşi'yi yalovada üretenler var galiba duymuştum, fakat bukadar detaylı bilmiyordum.
ahmet uyanık bey güney amerika limolarınız kaç yaşında
bu arada herkese selamlar daha yeni yazıyorum.ama uzun süredir takip ediyorum.işlerim yoğunluğusebebiyle yazamamıştım
A.özkan gören
14-02-2008, 11:59
çok hoşuma gitti yemesi tadı çok güzel görünüşü elma tadı ise tropikal
A.özkan gören
14-02-2008, 12:02
naşhi meyvesi kivi bahçesi gibi mi oluyor (dalları telleremi sardırılıyor )
ahmet uyanık bey güney amerika limolarınız kaç yaşında
bu arada herkese selamlar daha yeni yazıyorum.ama uzun süredir takip ediyorum.işlerim yoğunluğusebebiyle yazamamıştım
detaylı bilgileri özel mesaj atarak öğrenebilirsiniz.. Nashi konusunda olduğumuzdan burda irdelemeyelim..
Sn. A. Özkan gören,
Yanlışlık olmasın, bu armutlar asya armudu olarak bilinir. Fakat japoncası Nashi olduğu için naşi olarak isim yapmıştır. bildiğimiz armut ağacının aynıdır. Özel bir budama tekniği ile çardak şeklinde tele bağlanarak taç oluşturulmakta ve buna göre budama, seyreltme vb. işlemler yapılmaktadır.
arkadaşlar sayfaya yeni üye oldum
nashi üretimi ile ilgili birkaç sayfa buldum , size adreslerini veriyorum
sayfalar japonca vaktim olunca arkadaşla beraber çevirip bilgi geçeceğim
http://nashi.biz/page012.html
http://nashi.biz/page013.html
http://nashi.biz/page014.html
http://nashi.biz/index.html
(2月14日) sayfalarda bu şekilde tarihler göreceksiniz. bunun anlamı 2 inci ayın 14 üdür. buradan genel olarak tarihsel gelisimi ve yapılan aktiviteleri görebilirsini.
Sevgili feser aramıza hoşgeldiniz .:)Bilgi veriseniz çok memnun oluruz.
ebrusarman
02-03-2009, 19:11
kosui:Ağaçları dik ve kuvvetli gelişir, .600 saat soğuklama süresine ihtiyaç duyar. Taç çiçeklenme ile hasat zamanı arasında 125-135 günlük süre gereklidir. Meyveleri orta irilikte, oval. Meyve kabuğu zemini kahverengi olup nokta halinde sarı lentiseller vardır. Meyve orta irilikte, sert, sulu, tatlı ve gevrek bir dokuya sahiptir. Meyve seyretmesi mutlak yapılmalıdır. Kendine kısmen verimli olmakla birlikte Hosui bu çeşit için tozlayıcı olarak kullanılabilir. Ağustosun 2-3 haftaları hasat olumuna gelir.
hosui:Ağaçları orta kuvvette gelişir ve geniş taç oluşturur. Soğuklama süresi 550 saat olup, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde sorunsuz yetiştirtebilir. Meyvelerin yeterli büyüklüğe ulaşması için seyreltme yapılmalıdır. Meyve kabuğu altın sarısı, kahverengi zemin üzerine sarı-beyaz lentiselli (benekli) olup, az paslıdır. Meyve iri, düşük asitli, silindirik, uzun saplı çiçek çukuru derince, Meyve eti beyaz, gevrek, çok sulu ve kendine özgü aromalıdır. Orta mevsimde olgunlaşan çeşitler arasında yer alır Kosui çeşidinden 15 -18 gün sonra hasat edilir. Hasat edildiği dönemde yeme olumuna gelir.4 -5 ay süre ile soğuk hava depolarında muhafaza edilebilir.
atago: Ağaçları kuvvetli, dikine gelişme eğilimde olup geniş taç oluşturur. Orta geç dönemde hasat edilmekte olup Hosui çeşidinden 10-12 gün sonra olgunlaşır. Meyvesi oldukça iri, açık sarımtırak yeşil zemin üzerine lentiseller (benekler) vardır. Meyve et dokusu sert, gevrek, tatlı kendine özgü aromalıdır. Hosui bu çeşidi dölleyici olarak kullanılabilir. 4-5 ay kadar depolanabilir Daha uzun süreli depolamalarda meyvelerde iç kararması görülür.
Bu türleri nerden bulabiliriz?
ebrusarman
03-03-2009, 11:43
Geçen yıl Bursa Tarım Fuarında çekmiştim...
8028
8029
çok guzel cekmıs oldugunuz meyveler bıze ait..inegol irgeler fidancılık... bursa fuarından almıssınız :)
arkadaslar www.irgeler.com.tr den sıtemız bakabılır **** mail@irgeler.com.tr den sorularınızı yazabılırsınız kısa surede cevabı gelecektır...
ebrusarman
03-03-2009, 11:51
Bu türleri nerden bulabiliriz?
firmamızda satısı vardır bu urunlerın
Teşekkür ederim Ebru Sarman
mail@irgeler.com.tr den sorularınızı yazabılırsınız kısa surede cevabı gelecektır...
Soruları buradan sorsakta, cevaplarını herkes okusa ve faydalansa daha iyi olmaz mı? :)
ebrusarman
03-03-2009, 20:13
:) elbette olur :D
2 adet armut çöğürü üstüne yarma aşı ya da kakma aşıyı bugünlerde yapsak olur mu? Yaklaşık 1,5 ile 2 cm kalınlıkta anaçlar.
bahtiyar02
02-11-2009, 20:30
sevgili dostlar Naşi armudunu ilk kez migrosta görüp 4 adet almıştım.İnanın çok sulu ve lezzetli bir armuttu.İnternette araştırdığımda aşağıdaki bilgilere ulaştım.Firma sahibiyle görüştüm tüm meyva ve diğer ağaçları tüplü olarak gönderiyorlarmış.Meyva ağaçları aşılı.Bir adet tüplü Naşi armudu spariş ettim.İsteyen dostlar aşağıdaki likten ağaçların resimli bilgilerini ve fiyatlarını öğrenebilir.
NAŞİ ARMUDU
*Japonya'da 1972 yılında çoğaltılmaya başlanmıştır.
*Nashi kelimesi Japonca da armut anlamında gelmektedir.
*Nashi-Hosui Japon armut çeşitlerinin dünyada en
yaygın olanıdır.
*Ağaçları orta güçte yarı dik gelişir.
*Spur bir çeşit olduğundan sık dikime uygundur.
*Armut yetiştirilebilen tüm bölgelerimize önerilir.
*Enwinia (ateş yanıklığı) hastalığına dayanıklıdır.
*Çok verimli bir yapısı olduğundan mutlaka meyve
seyreltmesi yapılmalıdır.
*Meyveleri orta irilikte, açık kahve zemin üzerine
sarı benekli ve az paslıdır.
*Uzun saplı, basık ve şişkindir.
*Meyve eti beyaz, çok sulu, müthiş aromalı ve lezzetlidir.
*Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir.
*Ortalama 61 mm. genişlikte, sap hariç 53 mm. uzunlukta
olup yaklaşık 140 gram ağırlığındadır.
*Hasat zamanı ağustos ayının 1. haftasıdır.
*Kendine verimli bir çeşittir.
Kaynak:http://urun.gittigidiyor.com/Nasi-Armut-Fidani_W0QQidZZ20895845#aciklama
Güngör Salman
02-11-2009, 21:46
Bu da benim naşi armudum.
MeyveliTepe
02-11-2009, 22:12
Çok güzel bir meyve. Fidan dikeceklere tavsiye ederim.
Samsunlu55
02-11-2009, 23:06
Çok güzel ve ticari yetiştiriciliğe uygun bir armuda benziyor ama fidanını teğmin etmek sorun olur sanırım.
MeyveliTepe
02-11-2009, 23:19
Büyük fidancıların hepsinde fidan var. Önceki yıl 70 fidan dikmiştim. Hem güzel geliştiler hem de çiçeklerini koparmama rağmen epey meyve verdiler.
Güngör Salman
02-11-2009, 23:19
Benim bahçemde 2 tane var biri çanakkaleden biride yalovadan geldi ama hediye oldukları için nerden alındığını bilmiyorum. Sayın Meyvelitepe çiçeklerini neden kopardınız?
MeyveliTepe
02-11-2009, 23:20
İrgeler, Alara gibi fidancılarda var. Kargo ile de gönderirler.
Önümüzdeki yıllarda birçok armut türünden daha popüler olacağını ve tadının Türk insanın sevebileceği aromada olduğunu söylemek isterim. Sayın Meyvelitepe, mükemmel bir seçim yapmışsınız tebrik etmek isterim. Zaten sizden de bu beklenirdi.
Bu konu başlığını açan kişi olarak , tecrüblerimi kısaca aktarmak istiyorum.
Öncelikle armut yetişebilen her yerde rahatlıkla yetişebileceğini ve sık dikime uygun olduğunu söyleyebilirim. Hastalıklara dayanıklı bir ağaç.
Yalova ikliminde Hosui ve Kosui türleri 2. sene verime yattılar. İnanılmaz verimli bir ağaç. Eğer ilk 2 yıl çiçeklerini koparıp atarsanız çok daha fazla gelişecektir. Ürün almaya başladığınızda meyvelerin büyük olması için kesinlikle seyreltme yapmanız gerekiyor.
Tadı gerçekten bir harika. Çok sulu. Uzun süre saklanabiliyor. Tadan herkesin beğendiğini gördüm.
Birçok ayva üzerine aşı yapmıştım ve hepsi tuttu. İsteyen arkadaşlar not alsınlar Şubat ayının sonlarına doğru kalem verebilirim.
Şu anda benim yaklaşık 10 civarı Hosui , Kosui ve Atago cinsi Naşi ağacım var. Birçok fidancıda bulabiliyorsunuz. Eğer yetişmiş Armut ve Ayva ağacınız varsa Naşi 'ye aşı yapmanızı öneririm (zaman kaybetmemek için).
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
iyi günler
MeyveliTepe
03-11-2009, 08:59
Bu yıl naşilere direkler dikip tel çekerek kivi bahçesi şekline sokmam gerekiyor. İyi bir sistem için fikre ihtiyacım var. Böyle bir şey yapan var mı?
MeyveliTepe
03-11-2009, 09:00
Benim bahçemde 2 tane var biri çanakkaleden biride yalovadan geldi ama hediye oldukları için nerden alındığını bilmiyorum. Sayın Meyvelitepe çiçeklerini neden kopardınız?
Naşi hemen meyveye yatmaya meyilli. Vegetatif gelişmeyi teşvik için pek meyve verdirmemeye çalıştım.
Lonicera
03-11-2009, 14:05
Sn kuyucu, bahsettiğiniz nashi armudu cinslerinden (Hosui , Kosui ve Atago) hangisini öneriyorsunuz? Bunlar arasında büyüklük, lezzet , hastalıklara direnç vb. gibi kesin ayrımlar var mı?
YeşilSeven
03-11-2009, 17:15
Ben de de 2 adet var. Tadı konusunda gerçekten çok haklısınız. Türk damak tadına uygun.
Sayın Lonicera,
Nashi 'lerin benim bildiğim 20 civarı çeşidi var. Bahsettiğim 3 tür şu anda ülkemizde satılanlar. Neden bu türler tercih edilmiş bilemiyorum. Meyve renkleri, büyüklükleri ve hastalıklara dirençleri çok farklı. Aromaları da gerçekten türden türe farkediyor. En popüler türler Nijisseki ve New Century imiş fakat ben bizzat denemedim. Bazı araştırma raporlarına baktım. Bu türler Chojuro ile birlikte aynı zamanda güneş yanığına karşı dayanıklı türler. Hosui biraz hassas bu konuda. Kosui en erkenci türlerden biri ve aroması çok farklı. Ben beğendim. Hosui biraz tatlı ama Kosui kadar aroması sıradışı değil.
Ben henüz 3 yıllık deneyime sahibim eğer daha fazla tecrübesi olan varsa bizi aydınlatabilirse sevinirim. Çünkü Meyvelitepe' nin belirttiği gibi büyümeye başlayınca dallanma asma gibi oluyor, takviye yapacak bir sistem bulmamız gerekiyor. Gerçi bu konu ile ilgili birkaç resim görmüştüm ama ülkemizde uygulamaya başlayan varmı bilmiyorum.
iyi günler.
Lonicera
04-11-2009, 10:39
Bilgi için çok teşekkürler, elimde cinsini bilmediğim bir adet fidan var. Artık meyve verdiği zaman anlarız herhalde, en azından elimdekinin lezzetli olup olmadığı ortaya çıkar.
Bu arada yanlış hatırlamıyorsam şubat ayında elinizdeki çeşitlerden aşılama için kalem vereceğinizden bahsetmiştiniz. Ben şimdiden hem burada hem de sitenizde notumu aldım:o
Sayın Lonicera,
Naşi lerin genelde lezzetli olduklarından emin olabilirsiniz. Güle güle büyütün. Meyve verdiği zaman hangi türden olduğunu anlayabiliriz. Kalem sırasına ilk olarak sizi yazıyorum.
iyi günler.
YeşilSeven
04-11-2009, 17:04
Sn Kuyucu bendeki 2 fidan hosui. Diğer 2 türden kalem için beni de ekler misiniz? Ha bir de kırmızı ayva vardı :))
selam arkadaşlar internette çok aramama rağmen soğuk iklim için uygun olmadığı içanadoluda mikroklima özelliği olan yerlerde yetiştirilebilir deniyor tabi mikroklima özelliği nedir onuda tam anlamadım yozgatta hoby amaçlı 8 dönümlük bahcemde bi kaç tane olsun nashi armut u yetiştirmek istiyorum acaba kış geldiğinde tüm donarmı yoksa verimli ürün alamammı acaba bu arada burası -20 dereceyi buluyor kışın iç anadoluda deneyen versa görüşlerini almak isterim selamlar
Sayın avcı66,
Bir yerlerde -20 ye kadar dayanıklı birkaç tür görmüştüm. Bulunca size isimlerini söylerim fakat önemli olan temin edebilecekmiyiz? Çevrenizde Armut yetişiyormu? Eğer yetişiyorsa Naşi'yi de deneyebilirsiniz? Şubat-Mart Aylarında dikebilirsiniz.
sayın kuyucu bahcem yeni geçen sene 10 adet MARGERITE MARILLAT - WILLIAMS- DEVECİ armutu dikmiştim williams çeşidi meyve verdi ve tüm agaçlar iyi gelişti bu sene diğerlerindede meyve bekliyorum bu çeşitler geliştiğine göre nashi de gelişirmi acaba **** ilk kış donarmı denemek amaçlıda dikmek istemiyorum ağaçları kaybetmek gerçekten üzüntü veriyor çünkü
Sayın Kuyucu,
Bu nashi armudu kalem sırasına (özellikle Kosui cinsi) lütfen beni de yazabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
sayın kuyucu bahcem yeni geçen sene 10 adet MARGERITE MARILLAT - WILLIAMS- DEVECİ armutu dikmiştim williams çeşidi meyve verdi ve tüm agaçlar iyi gelişti bu sene diğerlerindede meyve bekliyorum bu çeşitler geliştiğine göre nashi de gelişirmi acaba **** ilk kış donarmı denemek amaçlıda dikmek istemiyorum ağaçları kaybetmek gerçekten üzüntü veriyor çünkü
Ben deneyin derim. En azından 1 tane dikin. Elimde aşırı soğuğa dayanıklı (-20 ) türler yok şimdilik. Ama şu anki türler de -15 lere kadar dayanabilir.
Sayın Kuyucu,
Bu nashi armudu kalem sırasına (özellikle Kosui cinsi) lütfen beni de yazabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Tabiiki sayın yolac.
denizakvaryumu
18-12-2009, 18:00
http://www.burntridgenursery.com/fruitingPlants/index_product.asp?dept=10&parent=7
Asya armutları.
Samsunlu55
29-01-2010, 22:47
Toprak TV'de Avrasya Fuarında bir fidancı naşi armudunda 12 meyvenin tadı olduğunu ve gelecek günlerde önemli bir ürün haline geleceğini söyledi. Hastalık derdi yok birtek olursa yaprak biti olur başka hiçbir sorun teşkil etmez diyordu.
heredot07
31-01-2010, 21:22
Sayın avcı66,
Bir yerlerde -20 ye kadar dayanıklı birkaç tür görmüştüm. Bulunca size isimlerini söylerim fakat önemli olan temin edebilecekmiyiz? Çevrenizde Armut yetişiyormu? Eğer yetişiyorsa Naşi'yi de deneyebilirsiniz? Şubat-Mart Aylarında dikebilirsiniz.
sayın kuyucu Antalya Finikedeki bahçemde bol miktarda kendiliğinden çıkmış,armut ağaçları var .Benide kaleme yazarsanız sevinirim.
Kolay gelsin.
Sayın heredot07 ,
Forumu takip edemiyorum. Bana 2 hafta sonra mesaj atarsanız sevinirim. Henüz zamanı gelmedi kalemin.
herkese tavsiye ederim ayva üzerine yaptıgım göz aşısı naşi armutu tuttu bakalım nasıl gelicek
Lonicera
14-04-2010, 17:54
Geçen sene Nashi Hosui armut fidanımda 3 adet çiçek oluşmuştu. Meyve tutmadan döküldüler. Bu sene tam 9 adet çiçek saydım. Bir tane bile olsa tutar diyordum ama maalesef tek tek dökülüyorlar. Galiba nashi armudu tozlayıcı istiyor veya başka bir sorun var. Nashi armudu' nun kendine kısmen verimli olduğunu okumuştum. İnşallah kalan son 3 çiçekten bir tanesi meyve bağlar da nasıl bir meyve imiş görürüz.
Her ihtimale karşı Kosui ve Atago cinsi japon armutlarını da aldım. Üstelik ayva anacına her ikisinden birer kalem alıp yarma aşı yaptım. Aşı tuttu, şimdilik sorunsuz gelişiyorlar.
MeyveliTepe
14-04-2010, 20:59
Bendekiler çiçekte. Her bir fidanda yüzden fazla çiçek var.
Burada koyu kirli yeşil armut oluyor Yüzey küremsi ve deformeli gibi albenisi yok, ancak tadı çok güzel ve sulu bir armut adını bilmiyorum. İnt de aradım göremedim.
İlhan okan
21-05-2010, 18:10
Merhaba
Ben geçen sene 220 adet fidan diktim. hepsi çok güzel. bazıları meyve tuttu.
Ahlat üzerine aşı yaptım. Tam sağlıkllı olarak tuttuğunu gördüm
YeşilSeven
05-08-2010, 09:03
Dün grossmarketlerden birinde nihayet naşi armutunu gördüm. Artık satışa çıkmış, fiyatı 4,99 Tl. Tadına gelince Yerli kavunlara göre Türkmen kavunu nasıl kıtır kıtır ve değişik bir tropikal meyveyi andırıyorsa bu da aynı. Damağımızdaki armut tadından ziyade farklı bir sulu meyve hissi veriyor. Sulu ancak fazla bir aroma ya da şeker yok. Belki de tam olgunlaşmadan getirdikleri içindir. Pazara bu fiyatla girdiğine göre ticari olarak ümit vadeder diye düşünüyorum.
MeyveliTepe
05-08-2010, 10:48
Sizin aldıklarınız olgunlaşmadan toplanmış anlaşılan. Bizim bahçedekiler oldu. Sulu, aromalı, tatlı, gevrek çok güzel bir meyve.
YeşilSeven
05-08-2010, 13:57
Sizin aldıklarınız olgunlaşmadan toplanmış anlaşılan. Bizim bahçedekiler oldu. Sulu, aromalı, tatlı, gevrek çok güzel bir meyve.
Aynen katılıyorum, koca yığından 1 kilo seçebilmek için epey uğraştım olgunlaşanları bulmak için. Olgun dediğimiz de biraz yumuşamış olması ve renginin sarıya döneni :)
MeyveliTepe
05-08-2010, 14:06
Karamürsel'e yakın olan veya önümüzdeki 5-6 gün içinde yolu buradan geçecek olanlar, bizim bahçe marketten, daldan toplama şeklinde istedikleri kadar temin edebilirler.
Bizde bu armutları nashi diye diktik ama diğer japon türü Hushi çıktılar. Ticari anlamda kg. olarak iyi 3 tanesi 1 kg. geliyor. Suyu pek yok topluca görüntüsü nazlı06/bahçem sayfasında var bakabilirsiniz.
164645
Samsunlu55
06-08-2010, 13:28
Bizde bu armutları nashi diye diktik ama diğer japon türü Hushi çıktılar. Ticari anlamda kg. olarak iyi 3 tanesi 1 kg. geliyor. Suyu pek yok topluca görüntüsü nazlı06/bahçem sayfasında var bakabilirsiniz.
164645
Sn. nazlı, resimdeki armut benim armuda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=679687&postcount=18) santa maria cinsinden daha çok benziyor. Eklediğiniz resimdeki gibi pembe yanak yapıyor. Ama google da "Hushi" diye arama yapınca birşey çıkmıyor.
Orhan Özbilgiç
06-08-2010, 14:48
Bir kök Nashi armudumda, ilk meyveleri olarak bu yıl iki armut var.:) Biri bana...Biri eşime..:D
Ama koparmak için, birkaç gün daha beklesem iyi olacak gibi.;)
164694
164695
164696
164697
Çınarmunarı
29-08-2010, 11:40
Arkadaşlar bu armut istanbul'da hangi marketlerde satılıyor? Ben 10 gündür baktığım hiç bir markette bulamıyorum.Tadını çok merak ediyorum.
MeyveliTepe
29-08-2010, 11:53
Marketlerde bulunmaz. Henüz piyasaya çıkan bir meyve değil. Seneye belki tek tük çıkar. Bizim fidanlardan 300 kilo civarında topladık. Eşe dosta dağıttık, bir kaç sele işyerine götürüp dağıttık, kalanı da ince kağıtlara sarıp bir dolaba doldurduk.Bakalım +4 derecede ne kadar dayanacak.
Bir kaç kasa İstanbul'a yollayıp piyasasını öğrenmek istedim. Haldeki toptancılar bu meyveyi henüz hiç duymamışlar, ben de göndermedim.
Çınarmunarı
29-08-2010, 13:17
Sağolasın Meyvelitepe...Yinede aramaya devam edeceğim.Bugün Güneşli Metro'ya gideceğim. (Carrefeur'da yok,Real'de yok.)
MeyveliTepe
29-08-2010, 14:29
Bizim burdan yolunuz geçerse haber verin, şimdilik tadına bakacak kadar da olsa mevcut :)
Marketlerde bulunmaz. Henüz piyasaya çıkan bir meyve değil. Seneye belki tek tük çıkar. Bizim fidanlardan 300 kilo civarında topladık. Eşe dosta dağıttık, bir kaç sele işyerine götürüp dağıttık, kalanı da ince kağıtlara sarıp bir dolaba doldurduk.Bakalım +4 derecede ne kadar dayanacak.
Bir kaç kasa İstanbul'a yollayıp piyasasını öğrenmek istedim. Haldeki toptancılar bu meyveyi henüz hiç duymamışlar, ben de göndermedim.
Geçen hafta tansaş ta vardı.Kilosu 4,95 tl satıldı.Gerçekten değişik bir tadı var ve bol sulu.
Benim naçi fidanıma sıvı gübre devrildi.Ağaç birden yandı ama dib kısımdan yeni filizler çıkıyor.Acaba çıkan naşi filizimidir.Yoksa aşı anacımı anlamadım.
Ben de geçen sene iki fidan diktim. Daha meyvesini yemedik ama Migros'dan aldım, ufak tefek bir armut ama çok sulu.
Çınarmunarı
02-09-2010, 11:10
Nihayet Naşi armudunu Beylikdüzü Tansaş'ta buldum. Kilosu 4 lira.Sert,sulu,limoni ve çok hoş bir tadı var.Zannederim bu armut bu memlekette çok tutulur.
fskandemir
02-09-2010, 13:02
Nihayet Naşi armudunu Beylikdüzü Tansaş'ta buldum. Kilosu 4 lira.Sert,sulu,limoni ve çok hoş bir tadı var.Zannederim bu armut bu memlekette çok tutulur.
Denizli' de kilosu 3 liradan pazarlardan bulabiliyoruz. Armut yemeyenleri bile armut hayranı yapıyor;)
bahtiyar02
02-09-2010, 14:42
Bende geçen yıl gittigidiyordan bir kök 8tl indirimli almıştım.Bu ilk baharda çiçek açtı ancak meyve tutmadı.İnşallah önümüzdeki yıl meyvesini yemek nasip olur.
Saygılar
İlkbahar başında www.fidanistanbul.com ‘dan aldığım (20TL) NASHI - HOSUI ARMUDU’nu Nisan ayında İzmir’de bahçeye dikmiştim.
Yazın gittiğimizde çok iyi bir gelişim gösterdiğini; taçlanmaya başladığını ve boy attığını gördüm.
Meyvesini toplayacağımız günleri sabırsızlıkla bekliyorum.
burak8480
10-09-2010, 12:34
Naşi Armudunu Japonlar üretmiştir şuan Japonya'nın En pahalı Meyvesidir ve Japonya'nın Sayılı Kişileri Alır Bu meyveyi. Gerçekten Tadı Mekemmel Bir meyve dir.
bu meyvenin çekirdegi çimlenmiyor yavf :D 5 gün oldu hala bi hareket yok.
Sn.Aral ayva anacına ve Sn.İlhan Okan ahlat anacına naşi aşılamıştınız son durum nedir?(Büyüme hızı,tat değişimi,verim vs. vs.)Teşekkürler, kolay gelsin.
İlhan okan
16-12-2010, 16:58
Merhaba
Ahlat anacına yaptığım aşı çok güzel oldu. Bu sene ilk meyvesini almayı umuyorum. Büyüme hızı çok fazla ve güçlü bir gövde yapısı oluştu. Diğerlerinden bu sene yaklaşık 100 kg kadar topladım. tadı çok güzel , çok sulu . aroması çok güzel. Bir kaç yere gösterdim. 2011 yılı için çıkacak meyvenin alıcısı şimdiden hazır. Kime verdiysem devamını istediler.Ağırlıkları 280 - 350 gr arasında oldu. Bir dahaya resimlerini koymaya çalışacağım. bahar da bambul böceğine karşı önlem alınması lazım. Ateş yanıklığına dayanıklı .
Selamlar
İlhan Okan
Yılmazbaşkan
24-02-2011, 14:47
Arkadaşlar bundan bir hafta önce aşağıda linkini vereceğim adres ve kişiden Japon Armudu temin ettim. Fidanlar bizim armut fidanlarına benziyor ancak yukarıda başka bir üyenin verdiği resimde armut fidanı biraz daha kivi fidanı gibi zayıftı. Kafam karıştı. Sizce durum ne olabilir? ayrıca bu kişiden alışveriş edeniniz oldu mu? Fidanları güzel göndermiş ama insan acaba bize yanlış fidan mı gönderildi diye şüphe duydum.
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-bitki-cicek-japon-nasi-armut-fidani-6-tl-35309726/detay
İstanbul tarım fuar'ından aynı armut fidelerinden iki tane aldım Bursa kestel'den fuar'a katılmışlardı,tam hatırlayamıyorum japon eriği fidanıda almıştım,bu firma olabilir fidanlar gayet iyi ve sağlıklı bilginize hayırlı günler.
kazanlik
02-03-2011, 21:22
merhaba, taze meyvenin icinden cikan bir adet tohum cimlenmisti.hemen saksiya ektim,, buyumesini bekliyorum,, acaba tohumdan yetisen fidandan ayni kalitede meyve almak mumkun mu?bilen var mi?
Asya Armutları (Nashi)
Üretim ve Ticareti; Dünyada, Asya Armutları, Nashi, Japon Armutları, Çin Armutları, ve Elma Armudu gibi değişik isimler altında yetiştirilen bu armut türü Doğu Asya’da Çin, Japonya, Kore’de ayrıca Yeni Zelanda ve Şili’de önemli miktarlarda yetiştirilmekle birlikte son yıllarda Kaliforniya ve Avrupa da yetiştirilmeye başlanılmıştır. Ülkemizde yaklaşık 15 yıldır yetiştirilmekle birlikte üretimin 5.00-1.000 ton arasında olduğu tahmin edilmektedir. Asya Armutları gevrek, sulu ve tatlı ve kendine özgü aroması ile son yıllarda tüketicilerden talep görmeye başlamıştır. Üretimin yeterli olmaması nedeniyle ancak büyük marketlerde bulunabilen Asya Armutlarının üretiminin hızla artacağı. ülkemiz için ileride ihracat potansiyeli olan bir meyve türü olacağı ön görülmektedir.
Anaç Kullanımı; Yurt dışında kullanılan anaçların başında Pyrus betulaefolia, Pyrus comminus (Avrupa armutları), armut tohum anaçları ve OH -F anaçlarıdır. Kaliforniya ve Japonya’da kuvvetli gelişen Betulaufolia anaçları tercih edilmekte olup bu anaçlar soğuğa ve ağır bünyeli topraklara da dayanıklıdır. Ayva kökenli anaçlar üzerimde aşı uyuşmazlığı görüldüğü için BA- 29 gibi yarı bodur anaçlar kullanılmamaktadır. Ancak ayva ile uyuşan bir armut anacı ara anaç olarak kullanılarak üzerine Asya Armutları aşılanabilir.
İklim ve toprak istekleri; Asya Armutları Ülkemizde de yetiştirilen Avrupa grubu armutlar kadar soğuklara dayanmamakla birlikte şeftali yetiştirilen yerlerde yetiştirilebilir. Ülkemizde, Güney ve Doğu Marmara, Ege, Akdeniz, Güney Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde yetiştirilmesi mümkün olup, İç Anadolu bölgesinin mikro klima özelliği gösteren yerlerinde yetiştirilebilir. Asya armutları çok seçici olmamakla birlikte çok ağır bünyeli killi topraklar dışındaki yerlerde yetişir.
Bahçe Tesisi, budama ve terbiye yöntemleri; Asya armutları yarı bodur. OH F-333 klon anacı üzerinde sıra üzeri 3m sıralar arası 5m. **** 4x 2,5m aralık ve mesafelerinde dikilebilir. Kuvvetli gelişen Pyrus betulaefolia anacı üzerinde 5x5m dikim mesafelerini uygulamakta fayda vardır. Asya armutları kendine kısmen verimli olmakla birlikte aynı zamanda çiçek açan bir çeşidin bahçeye dikilmesinde yarar vardır. Goble **** modifiye lider terbiye sistemlerini uygulamak mümkün olup Kaliforniya’da genellikle goble sistemi uygulanmaktadır.
Döllenme; Asya armutları kendine kısmen verimli olmakla birlikte dölleyici çeşitlerinde bahçeye dikilmesinde yarar vardır. Nijisseki (20. yüzyıl) ve Shinseiki çeşitleri kendine verimli oldukları için bu çeşitlerle dölleyici kullanmadan bahçe tesis edilebilir. Bahçede çiçeklenme süresince 10 dekarda 3-4 arı kovan arı bulunmalıdır. Erkenci çeşitlerden Ya Li, Tsu Li ve Seuri çeşitleri aynı zamanda çiçek açtıkları için birbirlerine tozlayıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda çiçek açan çeşitlerden birkaçı dışındaki çeşitlerin çoğu birbirlerini tozlar. Asya armutları Avrupa grubu Armutlara göre birkaç gün erken çiçeklenmekle birlikte Nijitseiki, Okusankichi çeşitleri Wiliams çeşidi ile aynı periyotta çiçeklenir ve karşılıklı olarak birbirlerini döllerler. Hosui, Kosui ve Atogo çeşitleri birbirlerini karşılıklı olarak tozlamaktadır.
Seyreltme; Arzulanan meyve iriliğinin elde edilebilmesi için mutlaka meyve seyretmesi yapılmalıdır. Avrupa Grubu armutlara göre daha fazla seyretme gerekmektedir. Kimyasallarla düzenli bir seyretme yapılamadığı için zorunlu olarak elle seyretme yapılmalıdır.
Önemli çeşitler; Doğu Asya ve Kaliforniya da yaygın olarak yetiştirilen 25 civarında çeşit bulunmakla birlikte en çok yetiştirilen çeşitler 3 ayrı grupta toplanmaktadır. Bunlar 1- Yuvarlak, çiçek çukuru ve sap çukurundan basık şekilli, dış kabuğu yeşil- sarımtırak renkli olanlar, 2- Yuvarlak, basık şekilli, ancak dış kabuğu bronz renkli, **** bronz benekli olan grup.3- Klasik (Avrupa grubu) armut şekilli, (koni şeklinde) olanlar. Erkenciden geççi çeşide doğru önemli Asya armut eşitleri; Ichiban Nashi, Shinsui, Kosui, Shinseki, Shinseiki, Hosui, Atago Kikusui, Yoinashi, 20.yüzyıl (Nijisweki), Chojuro, Shinko, Nitaka, Yali, Tsu li, Dasui Li, Shin Li, Okusankichi çeşitleridir.
Hastalık ve zararlılar; Shinko çeşidi dışındaki Asya armutları ateş yanıklığı hatalığına hassastır. Özellilikle ilkbahar mevsimi serin geçen yerlerde hastalık etmenin gelişimi daha hızlı olmaktadır. Derin fidan dikimi ilerde ağaçlarda bakteriyel kansere neden olabilir.
Hasat, Ambalajlama ve Depolama; Asya armutları çeşitlere göre Temmuz başından Eylül ayı sonlarına kadar olan dönemde hasat edilirler. Kuru madde (toplam şeker) oran % 12,-13 arasında olduğunda hasat edilebilir. Benekli çeşitlerde ile için hasat olgunluk kriterinden en önemlisi yeşil beneklerin kahverengiye dönüştüğü dönemdir. Zemin rengi ise yeşilden sarımtırak yeşile döndüğü dönem hasat olum dönemidir. Hasatta meyvelerin zedelenmemesine özem gösterilmeli, meyvelerde parmak izi olaşmayacak şeklide hasat edilmelidir. Asya armutlarının 10-20 kg’lık. plastik ambalajlarda depolanması ve taşınması önerilmektedir Kaliforniya da Japonya’ya ihraç edilen Asya armutları 20 kg.’lik ambalajlarda ihraç edilmektedir. Asya armutları çeşitlere göre değişmekle birlikte 0ºC 2-4 ay süre ile muhafaza edilebilir. Bu süreden sonra bazı çeşitlerde iç kararması görülebilir.
Dr. Yaşar ERBİL
yasarerbil@hotmail.com
athena -asena
01-05-2011, 19:03
Naşi armudu çiçek açmış, çiçeklerin üzerinde değişik bir böcek vardı
MeyveliTepe
01-05-2011, 19:56
Bu böcek bakla zınnı. Çiçeğin dişi organlarını yiyiyor. Yakalayıp öldürmelisiniz.
Geçen sene bir kaç tane görmüştüm. Bu yıl henüz görünmedi, nashi çiçekleri de neredeyse meyveye dönecekler.
Samsunlu55
01-05-2011, 22:27
Tam kiraz (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=795914&postcount=557) başlığına yazdım burada gördüm. Geçen sene deveci armudu fidanlarında da vardı çiçekler kararıp döküldü...
athena -asena
01-05-2011, 22:35
Sayın MeyveliTepe ; ilginiz için teşekkürler.salı günü ilk işim onları temizlemek olacak.
Çınarmunarı
27-05-2011, 15:35
217401
217402
217403
Bunlarda benim cevizlerin arasına diktiğim 2 adet 2. yaza girmek üzere olan naşilerim. Boylarına bakmadan çok yoğun meyve tutmuşlar. Bir kısmını seyrelttim.
Arkadaşlar Ankara'da olur mu bu armut?
Naşi armutları bir kaç tane meyve vermeye başladı şimdilik gelişmeleri iyi fuar'dan aldığım fidanlar bu sene dikildiler.
ardaberk07
01-09-2011, 13:19
naşigercekten mükemmel bir meyve
ardaberk07
01-09-2011, 13:24
arkadaşlar ben 3 yıl önce irgelerden 300 adet fidan ile atego bahcesi kurdum burdur teffenni de bu yıl 4 er adet meyva verdilerama meyvaların bazılarında 31 agustos itibari ile catlamalar meydana geldi sebebi ne oılala bilir acaba bilgisi olan aydınlata bilirmi teşekkürler
ardaberk07
04-09-2011, 18:17
]naşinin en kötü dez avantajı bu bence meyve catlaması .cözümü bulamasasak cok kötü bence 3000metre kare bahce yapmıştım sökerim napayım :(
mehmetozkan07
08-09-2011, 20:28
bendede oldu acil çözüm bekliyoruz.çigden **** akar ilacı kullandım yükseklik 1400 mt bor ve çinko kullanmadım ondanda olabilirmi
Deveci Armudu
13-10-2011, 07:56
Değerli arkadaşım,
Benim aklıma gelen, gece ve gündüz sıcaklık farkından olabilir diyorum. Çünkü 1400 m. rakımda gündüzleri sıcak gece ise çok soğuk olur.
Deveci Armudu
13-10-2011, 08:00
Yıllar önce bir haziran gecesi otobüsle Tefenni den geçtiğimizi hatırlıyorumda soğuktan otobüsün içinde tit tir titremiştik.
karnabat
27-10-2011, 21:38
meyvelerin gece ve gündüzarasındaki sıcaklık farkından çatlaması doğru bir teşhis
athena -asena
25-04-2012, 20:08
Naşi armudumun çiçeklerinin yarısı meyveye dönüşüyor.
Bu yıl ben de bahçeye bir tane naşi armudu diktim. Son halini görmek için sabırsızlanıyorum. Bu hafta bahçeye gideceğiz.
athena -asena
23-05-2012, 20:43
Naşi armudumun çiçeklerinin yarısı meyveye dönüşüyor.
Sis ve soğuktan meyveler döküldü bir adet kaldı.
ALPAY AKSOY
07-06-2012, 13:21
merhaba.bende 2 sene öncesi nashi japon armutundan 15 adet izmir ödemişden aldım ve antalyadaki bahçeme ektim.şuan boyları 2 metreyi geçti ama meyve az veriyor.ayrıca meyveler tam olgunlaşmadan yere döküyor.bunu ağaçlerın küçük olduğuna bağlıyorum.umarım öyledir.şayet sıcaktansa onca emek boşa.hayırlısı bakalım.
athena -asena
25-06-2012, 21:11
Naşi armudunun son hali
Bu armuttan Rize'de yıllardır yetiştiriliyor. bizim evin hemen altında da var bir tane. Yaklaşık 15 yaşında bir ağaç. sanırım üzerinde 200 kg civarında meyve var. Meyvelerinden 20-30 kg kadar topladım geçen gün. Hepsini arabaya sığdıramadım. Malum, elma, karayemiş, kabak çay vs. getirilecek memleketten.
Armudun genel özelliklerini (kendime göre) anlatayım.
Tadı bana göre harika felaket bir aroması var, kavun ile armut arası birşey ama gerçekten fazla aromalı. Bol sulu olgunlaşınca az yumuşuyor ama, olgunlaşmamış meyvelere diş geçirmek bile zor. Olgunlaşınca rengi iyice sararıp altın rengine dönüyor.
Depo dayanımı çok fazla, zedelemeden topla, depoya at, (bizde kış armutlarını samana yatırırlar.) sanırım ev şartlarında bile 3-4 ay dayanır.
Ağaç özelliklerine gelince;
Bizim memleketten kaynaklanan sebeplerden olabilir. Felaket uzun. Evin 4. katından toplamaya az kaldı. 3. kattan balkondan toplayabiliyoruz. Gerçi bu duruma bizimkilerin çaya gölge yapmasın diye alt dallarını sürekli budamasının da etkisi olabilir. Bol çiçek vermekte ve bol meyve vermekte. Ama seyreltirseniz neredeyse 1 kg a kadar irilikte meyveler olabiliyor. Seyreltmezseniz nispeten daha ince meyveler oluyor ve bol miktarda meyve döküyor. Belirgin bir zararlısı varmıdır bilmiyorum. bizde ilaç filan kullanılmaz. meyve üzerlerinde yaptığım gözlemlerde seyrek de olsa bazı meyvelerde kurtçuk görüm. ama sanki sonradan delerek meyve içine girmişlerdi.
Rizede sanırım hiç müdahale etmezseniz bile doğal olarak yetişecek bir meyve. fiyatına gelince, Rizede her bahçede bedava, tek masrafı çıkıp toplamak, diğer meyveler gibi. marketlerde 4-5 lira ise pazar fiyatı bana fazla yüksek geldi.
http://img822.imageshack.us/img822/1291/sany1157.jpg
By adiyez (http://profile.imageshack.us/user/adiyez) at 2012-08-25
süleyman kara
09-09-2012, 18:10
Merhaba, bahçemde bulunan geçen yıl dikim yaptığım japon armutu bu sene bir kaç meyve verdi ancak meyveler yeterince irileşmedi. Diğer bir sorunda bazı yapraklarda siyah lekeler oluştu ve daha sonra bu lekeler büyüyerek yaprağın neredeyse tamammını kaplayıp yaprağın kurumasına neden oldu bu durumda olan yapraklar döküldü ve ağaç tepe dallarına doğru çıplak kaldı. Buduruma ne neden olmuş olabilir?
Tüm Doğa dostlarına iyi günler diliyorum.
Saygılarımla,
Süleyman
yasinmetin
04-11-2012, 13:37
herkese selamlar, bu naşi armudunu ailecek çok sevdik -ki armut pek tüketilmez evde- baçemde 3 adet ankara armudu var, bunlara naşi aşılamak istiyorum sıkıntı olmaz heralde ama kalem temin etmem lazım, bana yardımcı olabilecek bir ağaç dostu var mıdır acaba :)
çiftçi5234
04-11-2012, 14:22
Bu armut xaçaçuri (haçaçur) armuduna benzettim doğrumudur bilmem.Rize / Pazar'da verilen isim.Bu armudun birde kahverengiye çalanı vardır onada ''küpdüşen'' denir.Olgunlaşınca düştüğü ve küp gibi olduğu için öyle denmiş sanıyorum :)
Komşum Kayseri'de yetiştirmiş ufak fidandı üzerinde 7 tane meyvesi vardı ağacın gelişimi iyi herhangi bir sorun yok gibi bende yetiştirmeyi düşünüyorum
Lonicera
12-01-2013, 07:46
Sonuçta damak zevki kişiye göre değişir biliyorum ama hem kendi ağacımdan tattığım hem marketten alıp yemiş olduğum Nashi armudu hem lezzet hem kalite olarak bana göre Ankara armudumuzun yerini tutamaz. Asya armutlarını kötülemek için yazmıyorum, hatta oldukça güzel olduklarını da itiraf etmeliyim. Belki alışkanlıktır bilemiyorum ama ben tercih durumunda kalsam Ankara armudunu tercih ederim.
Ancak marketlerde ham olarak erkenden koparılıp saman lezzetinde önümüze sunulan Ankara armudu değil bahsettiğim. Şöyle gevrek, bal gibi, sulu sulu olanı söz konusu olan.:D
bebeto016
21-05-2013, 20:34
bu sene 6 fidan naşi armudu aldım bir siteden tümününde üzerleri meyve doluydu ama maalesef acemiliğime geldi bakla zınnı denen bir böcek dadandı bilemediik tüm çiçekleri sanki ateş değmiş gibi yaktı simsiyah etti .. bu sene meyve görecekken hayal kırıklığı yaşadık.. seneye mavi kovaları deneyecem çiçek açmadan bu konuda tecrüb eli arkadaş varsa tecrübelerini paylaşırsa sevinirim..
geçen sene satın aldığım bodur armut ağacımızın üzerinde çok sayıda meyve var. satın aldığım kişi deveci armudu demişti.ama ben benzetemedim. bilen varsa adını söylesin lütfen. sorumun cevabını alında konuyu kapatıp, resimleri ilgili bölüme aktaracağım.
MeyveliTepe
01-07-2013, 20:47
Nashi (Çin armudu, asya armudu)
çok teşekkür ederim.. meyveler hangi ay olgunlaşır?
MeyveliTepe
02-07-2013, 00:18
Temmuz sonuna doğru olgunlaşır. Şu anda bile bazılarının tadına bakabilirsiniz.
toprak5552
15-07-2013, 15:52
Bu da benim bu sene ki Japon armutlarım.
S.YILMAZ
02-09-2013, 11:22
Japon armudu bakımında diğer armut türlerine göre daha hassasiyet göstermeniz gereken noktalardan biri sulama mevzuudur .Susuz bırakılmaması şiddetle tavsiye olunur özellikle yaz aylarında 3-4 aylık kurak geçen bu dönemde dip toprağının kurumamaması j.armudu fidanınızın sürgün vermesi ve oluşturacağı meyveler bakımından önem taşımaktadır.Fidanınızın gelişiminde dikkat göstermeniz gereken diğer husus ağaç dibinde sulama sebebiyle gelişen zaralı otlara geçit vermemektir.Sık sık çapalama yaparak fidanın dip kısmına rahat bir nefes aldırmanız onun gelişimini tetikleyecektir.Eğer uzun ömürlü bir J.armudu ağacınız olsun istiyorsanız yabani armut veya ahlat ağacına Temmuz-Eylül aylarında J.armudu ağacından aldığınız sürgünden yaprak aşısı yapmanız tavsiye olunur...
dussokagi
18-09-2013, 22:01
japon armudu benimde deveciden sonra tercih ettiğim armutlardan birtanesi ticari değeri olan bir armut bu sene carrefourdan kilosunu 6 liraya aldım kendi bahçemdeki armutları çeşit değiştirip hosoui cinsi yapmayı düşünüyorum dışı yeşil elma gibi olan aroması tatlı ve sulu
redbullah
16-11-2013, 06:25
Aşağıya eklediğim filmde Naşi Armudunun üretim ve pazarlama safhaları görülüyor.Adamlar işi fabrikaya çevirmişler sanki..
é«˜æ¥æ¢¨ç”Ÿç”¢æµç¨‹ç°¡ä»‹ - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gI8y1ec8er0)
Sırf meraktan 4 yıl önce diktiğimiz naşi armudu bu yılda çok verimli olacak galiba. 2. yılnda 3-4 meyve yemiştik. Geçen yaz bir kasa meyve verdi. Tadını çok beğeniyoruz. İlk başta kabuğu sert olduğu için ilk kez gören kimse birşeye benzetemiyor. Kabuğu soyulup yenildiğine tadı ve aromasına doyulmuyor.
Bahçede 2 farklı çeşit daha armut var, en erken naşi açtı. Bir de geçen yıl devecileri kurtlandırmaktan kurtaramadık. Naşilerde hiç kurtlanma olmadı.
478166478167
Ziyaretçileri de eksik olmuyor.:)
478168
MeyveliTepe
24-03-2014, 18:21
Çiçeklerin hepsi meyve tutuyor. Meyve bağladıkran sonra ciddi seyreltme yapıp her salkımda bir tane bırakmalı.
Onca çiçekten geriye çok az meyve kalmış. Geçen yıldan bile az meyve oluşmuş.
484498
484499
ben de bir tane kosui almıştım nashi ile arasındaki fark ne acaba (bi kosui bi nashi vardı denemek için kosui aldım:) açık köklü aldım saksıya diktim uyandı bodur değil ama her sene budayarak bodur tutmaya çalışacağım yanlış bi seçim oldu ama sonradan farkettim bodur olmadığını. bu sene sadece uyandı çiçek felan da yok bakalım seneye belki bir iki çiçek açar
bizim oralarda(doğu karadeniz sahil) o kadar boldur ki bu armut, toplamaya üşenirler. çocukluğumdan beri nerde görsem tanırım bu armudu adı haçaçuri dir. buralarda nashi diyorlarmış...
dussokagi
26-04-2014, 19:19
e-fidancimdan tüplü bodur 10 adet bende aldım bakalım seneye inşallah meyvelerini yeriz
athena -asena
17-04-2015, 19:54
Naşi armudu çiçeklenmiş.
Benim bahçede naşi armutları çok fazla bakla zınnı çekiyor. Bu nedenle meyveler seyrek yani birkaç adet olmaya başladı. Eskiden oldukça fazla verimliydi.
athena -asena
17-04-2015, 21:56
Bugün bende elimle temizledim oldukça fazlaydı.
athena -asena
17-04-2015, 21:58
Yarın diplerine mavi leğen içine su koyacam.
bebeto016
13-05-2016, 11:50
arkadaslar gecen yil asiladigim naşi armudunun yapraklarinin kenarlarinda bu tip kurumalar ve yapraklarda sararmalar yanmalar mevcut nedenini bilen arkadaslar yardimci olabilirmi..
İsmail Kuzucu
13-05-2016, 13:38
Gubreleme yaptınız mı?
bebeto016
13-05-2016, 18:30
Gubreleme yaptınız mı?
yok hocam gubreleme yapilmadi.. yanliz dip kurduna yonelik salegor tum agaclara uygulandi. ilaçtan oldu desem tum agaclarimizda olurdu ve yapragin tum yuzeyinde olurdu. sadece yaprak kenarlarinda yanıklar mevcut..
İsmail Kuzucu
13-05-2016, 22:03
Gübre eksikliğinden (potasyum) kaynaklanabilir. Ayrıca bu çeşidin rengi böyle açık yeşil midir?
bebeto016
13-05-2016, 22:45
Gübre eksikliğinden (potasyum) kaynaklanabilir. Ayrıca bu çeşidin rengi böyle açık yeşil midir?
yok bahcemizde baska naşilerde var yapraklari koyu yesil..
gubre eksikliginden olabilirmi bilmem birsey yakmis gibi.. biryerde okumustum yaprak uclarinda yapragi besleyen ana kanalciklar var. bu gozenekleri yakinca bitki fotosentez yapamayip yapraklar beslenemeyip yesermiyor gibime geliyor.
resimlerdede mevcut 4-5 yaprak daha koyu yesil bu yapraklarda bu sıkınti yok..
diger naşilerimiz bunlar..
dussokagi
28-08-2016, 20:22
ateş yanıklığı hastalığı var
akçabardak
24-08-2017, 14:45
Bu gün bu meyveleri manavda gördüm, nedir bunlar diye sordum, Naşi armudu olduğunu söylediler.
Merak edip satın aldım ama iki tanesi kahve renginde, diğer ikisi daha çok yeşile dönük.
Acaba bu ikisi ayrı cins midir bilemedim, hoşuma giderse bir fidan almak isterim.
656058
MeyveliTepe
24-08-2017, 15:59
Naşi armudunun farklı çeşitleri var ama bunlar aynı çeşit. Renkleri kırımızımsı olanlar daha olgun.
akçabardak
24-08-2017, 16:13
Teşekkür ederim Sn. MeyveliTepe.
Beşiktaş
08-01-2018, 11:56
İstanbul'a akraba nişanı için gittik, gitmişken alibeyköyde büyüksehir belediyesinin çok büyük bir sera ve bahçe alanı var ordan roksana kayısı ve hosoi(naşi) armudu aldım. Ve 60-70 adet lale nergiz ve çiğdem soğanı aldım. Hayırlısı bakalım nasıl olacak :)
İki tane de ben aşıladım bahçede. Seneye inşallah meyvelerini yiyeceğiz. Bu arada olgun meyve sevenler için bir ipucu vereyim. 2-3 yıl önce birinden 2 kasa alıp buzhaneye koyduk, kendi şeftalilerimiz de vardı. şeftalileri sattık naşiler kaldı, Elma için buzhaneyi temizlerken dışarıya çıkarmışlar, ben de eve getirdim, kabuğu kaynar suya domatesi koyarsınız ya ucundan tutunca soyuluyor öyle soyduk, içi de bildiğiniz tereyağı gibi bıçakla ekmeğe sürüp yemelik. Yumuşacık ve oldukça aromatik ve kokuluydu. Denemenizi tavsiye ederim.
ngunduz71
09-09-2018, 20:22
lezzet güzel.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.