View Full Version : Dendrobium
Dendrobium Nobile hybridleri ve diğer dendrobium orkideler için burayı kullanın.
Dendrobium nobile'lerden bir hybrid örneği.
9074
Merhaba ben denizlide yaşıyorum, yaklaşık iki yıldır orkide yetiştiriyorum, şu anda 3 adat phalanopsis, 2 adet cymbidium,1 adet dendrobium,1 adet oncıdıum,ve sanırım 1 adette odontoglossum var. orkideler hakkında pek fazla türkçe kaynak bulamıyorum. sanırım cymbdium dışındaki cinslerin bakımı daha çok phalanopsis cinsine benziyor. dendrobium orkidemi çicekli olarak almıştım, çiçekleri geçtikten sonra tekrar çiçek açtırmayı başardım, saksısını ufak seramik bir saksıya biraz cam kozalağı ve hindistan cevizi torfunu karıştırarak değiştirdim. gözlemlediğim kadarıyla yeni yavrrular meydana geliyo, fakat eski çiçek açan dallarda buruşma ve sanki içini çekiyormuş gibi bir durum sözkonusu, ayrıca örümceklenmeye benzeyen bir durum sözkonusu napmalıyım. bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum şimdiden teşekkürler.
dendrobium serin sever kaloriferden uzak tutun phal. gibi sıcağa koymayın vede kırmızı örümcek saldırısına açık bir türdür bu cymbidiumda da böyle. dendroda saksı ufak kalmalı ama rizoit dallarda buruşma varsa suları yetersiz dendro ve cymb. daha nemli sever.
bir de eski buruşan dallarda hala yaprak kaldı mı yoksa sarrarıp döktü mü?
azda olsa yaprak var. hatta dallanma var. ben önce çicek tomurcuğu sanmıştım sonradan yeni dal ve yapraklar geldiğini gördüm. buruşan dallar sanırım zamanla kuruyacak.birde dendrobium cinsi orkidelerin ışık ihtiyacı nasıldır.
azda olsa yaprak var. hatta dallanma var. ben önce çicek tomurcuğu sanmıştım sonradan yeni dal ve yapraklar geldiğini gördüm. buruşan dallar sanırım zamanla kuruyacak.birde dendrobium cinsi orkidelerin ışık ihtiyacı nasıldır.
Işığı bol kış güneşi olur doğu penceresi uygundur ancak yazın gölgede hatta dışarda kalabilir. sapın üzerinden çıkan keiki dir köklenince ayırın başka bir saksıya ekin. eski saplardan tekrardan çiçeklenme görünür. şimdi dinlenme zamanıdır. ancak kışa tekrar açıcaktır. buruşan dalların 3-5 senelik olmadan kurumaması gerekir. bu dallar (rizoidler) yapraksız kalınca çeliklenme yapabilecek nadir orkidelrdendir. birinci yıllda bir buruşma sonrası sarrarm ve kuruma gözleniyorsa o bitkide sorun var demek. iyice kuruduğunda kesmek gerekli.
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Merhaba!Bende iki adet dendrobium var.Bu orkideler hakkında bilgim pek yok.Dendrobiumlar'ı soğanlı bitkilere benzettim aldıktan 3 hafta sonra yapraklarını döktü bir tanesi suyu çekilir gibi oldu ve büzüştü sulamasını kestim.Diğeri yapraklı kaldı hiç büyümedi şu sıralar ikiside alttan filiz veriyorlar.Yapabileceklerim neler?Dendrobiumlar hakkında bilgi sahibi değilim.
Teşekkürler!
İyi Akşamlar!
Sanırım kimse yazdıklarımı okumuyor...!
yukarda yazılanları okudunzu mu? bunun dışında ne değişiklik var? resmi var mı soğanlı diyorsunuz başka bir orkide türü mü yoksa?
dendrobiumları nerden kaça aldınız? şayet 14.90 veya 25 tl ye yapımarketlerde ucuza satılanlardan ise phal başlığının altındaki mesajlara da bir göz atın bu tarz ucuz bitkiler ithal edilip de gözden çıkartılmış... uzun vadeli bir bakım yapılmasına değmiyecek, dolayısı ile maliyetin altında "s"atılan bitkilerden de olabilir...
Teşekkürler!Yazdıklarınızı okudum.Soğan gibi derken saplarınındaki su çekilmiş gibiydi büzüşmüştü.Bu ara alttan yavru veriyor ancak kuruyan sertleşen dalları kesmelimiyim yoksa alttaki yavrunun büyümesini mi beklemeliyim.Dendrobiumları çiçeksiz almıştım daha doğrusu bakamayan bir tanıdığımdan almıştım.Kafamı karıştıran bir diğer sorun ise dendrobiumların kışın yapraklarını döküp dinlendiği bir tanesi yaparaklarını döktü büzüştü,diğeri ise yapraklı ama hiç büyüme belirtisi yok.:( Teşekkürler:)
merhaba bendeki dendrobiumların fotoğrafları gönderiyorum, fotoğraflardan sağlıklı olup olmadığı anlaşılırmı, yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
Gayet "sağlıklı" görünüyorlar. sapların biraz büzüşmesi normal ise de bitkinin susuz kaldığına bir işarettir. ancak sık sulıyarak da kök sağlığı bozulmuş bitkilerde her orkidede olduğu gibi suyu çekememe durumu oluşabilir. bunun için dendrobiumları biraz daha suyu hızlı süzülen saksı harçlarına dikip daha sıkça sulamak gereklidir. kışın çiçekleri geçtikten sonra serin bir yerde dinlendirin yazın da dışarda gölge bir yerde dinlenmesini sağlayın. sonbahara doğru yeniden çiçeklenecektir. dinlenme zamanında gübrelemeyi kesin yeni vegetasyon takviminde ki bulunduğumuz bölgelerde bu yaz ortası veya sonuna denk gelebilir yeniden gübrelemeye başlıyabilirsiniz.
şu anda çiçek veren iki Dendrobium'um :)
acropora
27-06-2007, 01:02
Orkideler hakında bilgi sahibi olmadığım halde bir ay kadar önce gittiğim Singapurda güzelliklerine aldanarak bir kaç tane orkide aldım. Aslında eşimin bakımlarını üstleneceğini ve bakımları konusunda araştırma yapacağını düşünmüştüm. Ama yanılmışım ve bakımları bana kaldı.
Phalaenopsis türü ve şeffaf saksıdaki çiçekli iki bitkimde sorun yok. Her ikisininde yaprakları ve çiçekleri sağlıklı, yerlerindende memnun görünüyorlar.
Benim sizlerden ricam dendrobium red ruby olarak aldığım orta boy bir beher içerisinde 30 kök kadar küçük yavru orkideyede sahibim. Bir aydır bu ağzı jelatinle kapalı jel içine ekilmiş olan bu minik orkideleri ne yapmam konusunda karar veremedim.
Artık beher içerisine sıkışmış durumdalar, geldiklerinden beri iyice büyüdüler, hiç açmadım ve sulama vs gibi bir işlemim olmadı. Hatalı bir şey yapmak istemediğim için size danışmak istedim.
Şeffaf akrilikten 40*40*50 cm lik bir tank içerisine almayı düşünüyorum. Vivarium içerisinde yeterli nemi sağlayabileceğimi düşündüğüm için buna ekim yapmayı düşündüm. Tabana bir ızgara yerleştirip substratı koymayı ve buna yavruları ekmeyi düşünüyorum. Tabanı tamamen substratla kapatmayıp bir kısmınada nem sağlaması için köklerden ayrı kalacak şekilde bir su hazneside yapacağım. Üstüde istediğim kadar açıklık bırakarak kapatacağım.
Bu yavru orkideler için en uygun substrat ne olabilir ve nasıl temin edebilirim.
Eğer çok zor, bakımı büyütmesi sıkıntılı ise ve benim gibi çok az olan zamanının akvaryumlara harcayan biri için uygun değilse daha ilgili ve bakımını yapacak bir arkadaşa hediye olarak gönderebilirim.
Yardımcı olabilecek arkadaşlar olursa sevinirim.
Selamlar.
Erdal bey,
o elinizdeki kavanoz steril asymbiotik besi yerine ekim yapılmış bir kültür şişesidir. sakın açmayın kısa zamanda kavanozdan transferleri için gerekenleri detaylı yazacağım.
acropora
27-06-2007, 10:47
Çok teşekkür ediyorum, müsait olduğunuzda yazacağınız bilgileri merakla bekliyorum.
acropora
12-07-2007, 01:35
Erkan beyin önerileri doğrultusunda hazırladığım substrate kültür şişesindeki orkide fidelerinin büyük bölümünü transfer ettim.
http://img404.imageshack.us/img404/3590/orcyi0.jpg
Şişeyi kırmama gerek kalmadı, ince hassas bir penset ile fideleri içerisinden zarar vermeden çektim. Ekebileceğimden çok fazla olduğu ve belki bir hata yaparım düşüncesi ile 1/3 lük kısmı besiyerinde bıraktım. İçindeki ağar çok koyu kıvamlı olduğu içinde tabanda bozulma olmadı. Besi yerini tekrar uygun şekilde kapatarak içindeki fideleri biraz rahatlatmış oldum.
Ortamdaki uygun nemi yakalamak içinde tam kapalı bir tanka koyarak pencere önüne gelecek şekilde yerleştirdim. Oldukça iyi ışık alıyor ama direk güneşi sadece sabah satlerinde görüyor.
http://img530.imageshack.us/img530/817/orchso4.jpg
Umarım yanlış şeyler yapmamışımdır.
Substratı şu şekilde hazırladım; fıstık çamı kabuklarını (ağaçlardan koparmak yerine daha önce kesilmiş bir çamın yerdeki kabuklarını kullandım) mikrodalgada 15 dakika kadar tuttum. (Bu arada epey patlamalar oldu :) ) Bunları bir torbaya koyarak keser ile dövdüm ve küçük parçalara ayrılmasını sağladım. Buyutları ortalama 4-6 mm gibi oldu. İçerisine bir miktar akvaryumda kullandığımız kullanılmamış karbon granüllerden, ve bir miktar zeolit koydum.
İlerleyen dönemlerde durumları hakkında bilgi veririm.
Çoook güzel... çok iyi yapmışınız. elinize sağlık.
Ancaaaakkk. :) Steril kavanozu açtıktan sonra derhal fidlerin köklerini bu besi yerinden temizlemeniz gerek. o besi yeri her halükarda şimdi kontamine olmuştur bu da şunu demeğe gelir ki bu besi yeri mantar küf maya v.s. gibi bir dizi pathogenlerin veya zararlı olabilecek bakterilerin v.s. üremesi için ideal bir oram ve bu çok büyük bir hızla orda üreyip bitkiyi sarmak sureti ile çürütür. bu bağlamda derhal kökleri besi yerinden arındırın yıkayın ekimini geçekleştirin...
bir de anlam veremediğim konu... neden zeolith?
evet zeolith zaman zaman terestrik orkidelerde kullanıldı ancak dendrobium gibi epifit bir orkide de hiç olağan değil. zeolith kimyasal veya kristal yapısı itibarı ile bir dizi varyasyonları vardır... sorun olabilir endişesi içindeyim.
size tafsiyem geri kalan 1/3 lük bölümünü saksı harcında zeolith değil de perlit veya vermiculite kullanarak denemek...
bir de tankı umarım havalandırıyorsunuzdur her gün... bir hafta sonra hafif bir aralık kalsın bu aralığı uygun havalandırma sağlıyana dek artırın...
acropora
12-07-2007, 13:17
Erkan bey teşekkür ederim, zeoliti biraz düşündüm ve sonra çam kabuklarının su tutma kabiliyeti gözüme çok zayıf geldiği için biraz daha su tutar ve özelliği nedeni ile bir nevi gübrelemeye katkısı olur diye eklemiştim. Absorbe edeceği maddeler sayesinde gübrelemede kolaylık sağlar diye umdum.:o Onları alabilirim üst kısımdalar ve çok az sayıda iri taneliler. Kökleri rahatsız etmeden almam mümkün. Yerine vermikülit koyarım. Elimde vermikülit vardı, ben zolitin daha iyi olacağını kendimce düşünmüştüm.:o
Kalan orkideleride aynı şekilde temizleyip dikimini yapacağım.
Havalandırma yaparım, hatta küçük havalandırma için deliklerde açabilirim.
Tekrar çok teşekkür ederim.
Zeolith (tabii hepsi değil ama) genelde havada suyu emer ancak perlite gibi sonradan köklere salmaz salması için bazende ısıtılması gerekli... bunu yaparkende gübryide su ile bünyesine emer ancak pekde kolay köklere veremiyebilir. bu bağlamda osmocote veya vermiculite yapısında silikat mineralleri kristal yapıları gereği daha kolay bir dissosiation içine girer zeolith genelde kurutucu özeliği baskındır...
neslihan_bkk
23-11-2007, 17:14
Merhaba,
Orkide konusunda bilgi sahibi değilim.Sadece sizinle bu resmi paylaşmak istedim.
Sevgiler
Sayın Neslihan bkk,
Acaba bu hangi tür orkide bilginiz var mı? acaba Phalaenopsis mi? Bu tür biraz farklı gibi. Ben o kadar özenle yaşatmakta zorluk çekiyorum yok suyuydu toprağıydı kömürüydü. Şu bitkiye bakın Maşaallah :D
(forumun bu konusunu fazla ilgili olduğum için çok meşgul ediyorum. Bu nedenle rahatsızlık veriyorsam eğer.Özür dilerim tüm arkadaşlardan :o)
neslihan_bkk
23-11-2007, 17:51
Selam, dediğim gibi bu konuda bilgi sahibi değilim. Yetiştirme şekli açısından ilginizi çekebileceğini düşündüm sadece.Umarım sizi rahatsız etmemişimdir.
Burada orkideleri ağaçlarda yetiştiriyorlar. Bu resmi Dusit Hayvanat Bahçesinde çektik.
Gece kurulan çiçek marketin orkide cenneti olduğunu duyduk. En kısa sürede gidip resimlerini çekmek ve uygun bir başlık altında beğeninize sunmayı planlıyorum.
Sevgiler:)
Teşekkürler sayın Praecox,
Sizin tespitinize göre araştırma yaptım ve gerçekten bu bitkinin bulunduğu koşulların, neden böyle coştuğunu açıkladığını gördüm. İşte bu türün özellikleri:
---------------alıntı----------------------
Dendrobium Nobile Hybrids Culture
Dendrobium nobile hibritleri geç kış ve erken ilkbaharda dallar boyunca uzanan parlak renkli çiçekleri ile popülerdir. Yetiştirilmeleri kolaydır ama birkaç tane, türüne özgü gereksinimleri vardır.
Baharda yeni filizlenmeler başladığında, dendrobiumlar, su ve gübre artışından hoşlanırlar. Bahar ve yaz boyunca bu türün ihtiyaçları phalaenopsis ile benzerdir ama daha az ışık, daha fazla su ve gübre ister. Sonbaharda tür özellikleri değişir. Daha fazla ışık, soğuk hava ve gübrenin kesilmesi çiçeklenmeyi başlatır. Tomurcukların kurumaması için sulamaya devam edilir. Tomurcuklar, gece sıcaklığı daha düşük olduğunda ve yeni gelişen dallar olgunlaştığında ortaya çıkar. Bu durum genellikle kış ortasında genellikle ocak şubat aylarında görülür.
Bu bitkiler evde yetiştirildiğinde, sonbaharda, gece soğuğundan faydalanmaları için dışarıya çıkartılmaları, sadece don olması halinde içeriye alınmaları tavsiye olunur. Bundan sonra tomurcuklar oluşana kadar ev içinde soğuk bir noktaya alınır.
Bitkiyi geniş saksıya almayın. Küçük saksılarda, sıkışık köklü olmaktan hoşlanırlar. Toprak saksılar ve ağaç kabuğu karışımları bu bitkiye uygundur. Bazı yetiştiriciler uzun lifli sphagnum moss subtratı kullanırlar.
Dallarda Keiki'ler (yavru bitkiler) oluşabilir ve bunlar, kökler oluşmaya başladığında yeni bitkiler olarak başka saksıya alınabilirler. Eğer Keikiler oluşturup, çiçek tomurcukları vermezse, fazla gübre ve geceleri yüksek sıcaklıktan kaynaklanıyordur.
Kaynak: http://www.carterandholmes.com/dendronobcare.html
Merhaba,
Haftasonu bir adet çiçeği geçmiş Dendrobium edindim. Yetiştirme ipuçlarını toplamak için burasıyla beraber orkidelerle ilgili kaynak olarak kullandığım bir başka siteyi inceledim. Okuduklarımı paylaşmak isterim.
İki ana türe ayırmışlar Dendrobium'u. "Nobile" diye adlandırılan türün resimlerinden anladığım kadarıyla ortasında çan şeklinde daha büyük bir çıkıntı oluyor. "Non-nobile" olan ise benim Bauhaus'da gördüklerime benziyor. Bunların ortası daha düz.
Nobile olanlar için Kasım ortasından Şubat'a kadar (bulundukları ortam çok kuru değilse) su ve dolayısıyla gübre verilmemesi gerektiğiyle ilgili bir bilgi var. Ortam kuru ise de ayda bir su püskürterek nemlendirme ya da 8 haftada bir daldırma yöntemi ile komple sulama öneriliyor. Doğal yaşam alanları olan güneydoğu Asya'da kışlar serin ve kuru geçtiğinden çiçeklenme için bu susuz dönem özellikle faydalı olurmuş. Ancak ölecek kadar kurutmak ile ideal seviyede tutmak arasında ince bir çizgi bulunduğundan dikkat edilmesi gerekiyor. Bahar'a doğru sulama başlıyor ve azot ağırlıklı besleme. Çiçeklenme dönemine doğru ise tabii potasyum ağırlıklı besine geçiliyor. Besinler kutusunda belirtilenin yarısı ölçüde. Muson rejimine alışkın olduklarından yaz aylarında haftada iki kez sulama yapılıyor. (tabii burada her zaman söylenen, "ortamın kuruluğuna ve sıcaklığa göre sıklık değişebilir" uyarısını unutmayalım yine de) Bu cins, 8-25 derece aralığını seviyor. Kışın kapalı balkonda tutulmaları faydalı olabilir bu durumda.
Non-nobile olanlar ise ortalamada sıcağı birazcık daha fazla seviyor. Ancak yine de Phal'ler kadar değil. İdeal sıcaklık aralığı 10-28 derece. Bu cinsin, kışın yapraklarını döken alt türü de bulunuyormuş. Bunların doğal yaşam alanı Yeni Gine ve Avustralya olduğundan su ihtiyacı daha farklı. Kışın az da olsa su veriliyor. Bu dönemde aktif büyüme olmadığından, kullanılamayan besin kök yanmasına yol açmasın diye gübre verilmiyor. Bahar başlarken sulama biraz artıyor ve yaz aylarında haftada 1 sulama yapılıyor. Bahar ve yaz aylarında azot ağırlık besin, Eylül-Kasım arası çiçeklenme döneminde potasyum ağırlıklı besin veriliyor. Besinler yine kutusunda belirtilenin yarısı ölçüde.
Dendrobium, Phal kadar olmasa da ışığı seviyor ama doğrudan güneşe maruz kalmaması gerekiyor. Özellikle kış aylarında serin ama aydınlık bir poziyonda bulunması faydalı.
Bu bilgileri aldığım yer yabancı bir site olduğundan Türkiye için bazı farklılıklar olabilir. Kendim tercübe etmediğim için kefil olamıyorum. Mesela Sn. praecox Türkiye'ye özel olarak gübreleme dönemi için yaz ortasını veya sonunun doğru olacağını belirtti. Burada emin olmak için sormak istedim Sn. praecox, acaba gövde güçlenmesi için azot ağırlıklı besleme bahardan başlasa yanlış olur mu?
Teşekkürler.
Sayın Ent,
azot gübrelemesi saksı harcı için sizin de değindiğiniz gibi sorun olabilir. Bunun için rizoid sapın gelişimi sırasında yapraklara üre ile gübreleme yapmak benim deneyimlerimce en uygun yöntemdir. % 0,2 lik bir çözelti yeterli olacaktır.
3243432435
Bu her iki tür Dendrobium da Nobile hybridi olarak geçiyor. Çiçeklenme farklılıklarına dikkat çekmek amacı ile ekledim.
İklimsiz
04-04-2008, 22:58
Dendrobiumda keiki oluşur mu?
Ludisa Excellence
04-04-2008, 23:13
Dendrobiumda keiki oluşur mu?
Keiki den kasıt, phal. lerdeki gibi bir oluşum ise;
Çok nadir olmakla birlikle denr. / epidenr. larda gözükebiliyor.
Fakat phal. deki keiki oluşumu yanlızca o türe özgü bir oluşumdur.
Dendr. lar genelde rizom ve/veya sürgün oluşturma eğilimindedir.
İklimsiz
04-04-2008, 23:20
Peki, bunu nasıl isimlendiriyoruz?
Ludisa Excellence
04-04-2008, 23:37
Anlamalıydım...:D
Şöyle isimlendire bilirim; hayırlı olsun bir sürü denr. larınız olmuş.
Sürgünler bir bir miktar daha olgunlaştıktan sonra ayrılabilir gibi ama.
Tabi burada sphagnum un önemi bir kez daha ortaya birden çıkıveriyor.
Mümkünise o keiki leri sphag. la sarın ve bir süre daha köklensin.
**** bol bol fıs fıs...
Eğer üzerindeki dalın çiçeklenmiyeceğinden eminseniz çeliklemede yapabilirsiniz.
**** sürgünleri bulunduğu yerden ayırın.Ama eğer çiçeklense de çiçeklenmese de o ana dal bir süre sonra zaten kutuyacaktır.(Cym lerdeki rizom gövde gibi.)
Ben gene de sözü sahibine bırakıyorum.Sonuçta burada herkesten deneyimli birisi var.Bakalım sn. precox un görüşü ne?:confused:
İklimsiz
04-04-2008, 23:45
Orkideler ve etobur bitkiler için sphangnum yosununun önemi bir kez daha önümüzde;)
Geliyorlar, yoldalar... Kavuşana kadar fısfısa devam:p
Ana gövde aslında hiç iyi durumda değil, öldüm öleceğim görüntüsü sergiliyor.
Sürgünleri bulunduğu yerden ayırmak için biraz daha beklemekte yarar görüyorum.
Çok teşekkürler.
oceanheart
08-07-2008, 19:57
Sn. Praecox benim iki sene boyunca maalesef ilkel ama ısıtmalı bir srada beklettiğim cattleyamı bu sene yazın evaporatif soğutma ve haliyle nemlendirme de olan başka bir seraya aldım ve iki senedir en ufak bir olumlu gelişme olmayan cattleyam ekteki resimdeki gibi yavru verdi ayrıca dibinden de yeni sürgün verdi.Bu yavruyu ne zaman ve nasıl saksıya almalıyım o konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Ben bu bitkiyi dendrobium'a benzettim.
Dendrobium veya değil... kökleri şöyle 3-5 cm kadar daha uzadıkça ayırırsınız.
Bu bitkinin genel bir resmini eklerseniz ne tür olduğunu daha net anlıyabiliriz.
oceanheart
09-07-2008, 12:35
Sanırım doğru söylüyorsunuz, benim orkidem bir dendrobium.Bu durumda bir şekilde cattleya da edinmem şart oldu artık.Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim.Ekte ilk satınaldığımdaki çiçekli hali ve dünkü hali mevcut.
Sayın oceanheart,
sizin Dendrobium nobile bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=215619&postcount=26)eklediğim resimlerin sağ tarafındaki gibi çiçeklenen bir türü. Bu bağlamda diğer D.N'lerdeki gibi aynı rizomdan yeni bir çiçeklenme beklemeyin. Yıl içinde dibinden yeni bir sürgün çıkartıp rizoma dönüşecek ve ancak o yen, rizomun ucundan çiçek verecek.
Dendrobiumlarda bu sizin resimlerini eklediğiniz şekilde keiki oluşumu da çok yaygın.
oceanheart
09-07-2008, 14:52
Sn. Praecox,
çok teşekkür ederim
nilüfer.j.s.
31-07-2008, 08:44
merhaba,arkadaşlar, ben bu foruma yeni katıldım, aslında dendrobium için, çunku kendime bir phalenopsis almak istedim,fakat başka bir yabancı forumda "dendrobium" orkideyi gördüm ve onun phalenopsis'ten farkını anlamaya çalışıyorum
biliyorum ki bakımı çok farklıdır, ama diğer özelliklerini bilmiyorum
nilüfer.j.s.
05-08-2008, 10:39
dendrobium hakkında araştırdım ve çok faydalı şeyler buldum : çiçek vermeden once tüm yaprakları dökülürmüş ve daha sonra yaprak yerinde tomurcuklar oluşurmuş, çiçek açtıktan sonra yapraklar da yenileniyor. çiçek açması için "phalaenopsis" gibi geceleri daha serin yerde bırakılması lazım
nilüfer.j.s.
05-08-2008, 10:42
bakın, ne buldum : adım adım dendrobium'un gelişmesi :
nilüfer.j.s.
05-08-2008, 10:43
devam :
nilüfer.j.s.
05-08-2008, 10:54
ve bişey daha çok onemli : çiçeklemesi için temel kurallar :
1-gece ve gündüz dereceler arasında 5-7 olması lazım
2-direk güneş ışığı görmemeli
3-yprakları döküldükten sonra çiçek tomurcukları oluşur
4-çiçek tomurcukları geliştiği zaman çok serin bir yere yerleştirilmeli, sıcaklık derecenin en fazla 10-14'C olması gerekiyor
5-kesinlikle su verilmemeli ! su verilirse çiçek tomurcukları "yavru"lara dönüşür (sadece etrafında su püskürtülebilir)
başarılar dilerim
nilüfer.j.s.
11-08-2008, 15:27
merhaba,arkadaşlar !
dendrobium çelikleri olan var mı? hazır buyuk bir bitki almak istemiyorum,kendim çelikten yetiştirmeyi severim-fidanclıklarda yoook:(:( belki sezonu değildir, onun için....:confused:
**** Istanbul'da dendrobium satılan bir yer varsa - bana tavsiye edermisiniz lütfen
Arkadaslar internette orkideler hakkinda bilgi ararken bu resim ile karsilastim. Bu orkidenin bu sekilde yasamasi mümkün mü? Estetik acidan cok hos görünüyor. :p
http://green-24.de/forum/files/thumbs/t_101_0955_557.jpg
hakanoney
30-10-2008, 13:46
Herkese Selamlar,
Bende evimde ve kısıtlı şartlar altında orkidelerimi büyütmeye çalışıyorum. Aralarında en iyi performans aldıklarımdan bir tanesi de Dendrobium'um. 2 yıldır istikrarlı bir şekilde çiçek vermeye devam ediyor. Bu resimler 2 ay öncesine ait. Şu anda üzerinde çiçek mevcut değil ama patlamaya yakın 8-10 adet aday ve 3-4 adet keiki mevcut. Vereceği keikiler ile topraksız yetiştirme girişiminde bulunacağım. Bu girişimin fotograflarını da mutlaka sizlerle paylaşacağım.
karaefsun
14-01-2009, 17:01
dendrobiumlarda phallerde olduğu gibi şeffaf saksıya gerek varmıdır. bu başlığı incelediğimde yetiştiricilerin hepsi normal çiçek saksısında yetiştiriyorlar. benimki şeffaf saksıda bundan dolayı güneş gördüğü için substratı hemen kuruyor. ayrıca vilmorin marka gübre bu türdede işe yararmı. saygılarımla
Aslında Pha.lerde de şefaf saksının gereksiz olduğunu bir dizi kaynaktan okuduğumu yazmıştım. Bir tür şehir efsanesi gibi...
Köklerin substrata veya kabuğun üzerinde yapışması ve hatta hydrokultur için asimile olduğu artık bir gerçek.
Dolayısı ile phal.lerde saydam saksının bir şart olmadığı gibi Dendrobium'larda ise hiç kullanılmadı. (Enazından seri üretimde)
Dendrobium'larda ağaç kabuk üzerine bağlamak sureti ile çok daha iyi bir gelişme ve çiçeklenme görmek mümkün.
Vilmorinin Dendrobium'larda da iyi sonuç verdiğini gördüm.
Dendrobium'lar fazla büyük saksıda bakılırsa çiçeklenme olmıyabilir. Skasının herdaim biraz ufakmış gibi seçmek gerek. Çok aşırı taşar ve saksıya sığmaz ise büyütmek gereklidir.
callypso
15-01-2009, 08:17
Herkese Selamlar,
Bende evimde ve kısıtlı şartlar altında orkidelerimi büyütmeye çalışıyorum. Aralarında en iyi performans aldıklarımdan bir tanesi de Dendrobium'um. 2 yıldır istikrarlı bir şekilde çiçek vermeye devam ediyor. Bu resimler 2 ay öncesine ait. Şu anda üzerinde çiçek mevcut değil ama patlamaya yakın 8-10 adet aday ve 3-4 adet keiki mevcut. Vereceği keikiler ile topraksız yetiştirme girişiminde bulunacağım. Bu girişimin fotograflarını da mutlaka sizlerle paylaşacağım.
Sayın,hakanoney bitkiniz çok güzeldir,Allah nazardan korusun:rolleyes:,
Resim iki ay oncesine aittir -dediniz-ve 8-10 tane aday daha var...buna karşılık bir sorum var : çiçekleme süresince sulamayı nasıl yapıyorsunuz?
Ybancı forumlarda okuduğuma göre,çiçekleme boyunca su verilmemeli,aksi durumda çiçek tomurcukları yeni sürgünlere dönüşürmüş........:confused:
hakanoney
04-02-2009, 18:01
Sayın Callypso,
Yabancı forumlarda ve elimde bulunan orkide kitabında da aynı şeyden bahsediyor. Ben çiçeklenme yoluna giden bitkinin sulama zamanının uzatıyorum, fakat kesinlikle önerdikleri şekilde susuz bırakmıyorum. Bu tiplerin kış uykusuna yattığından bahsediliyor. Kasım başından mart sonuna kadar su vermeyin deniyor. Ben bu yola başvurmayı denedim ama bitkinin gidişatı bana susuz kalmaktan pek hoşnut değilmiş hissi uyandırdı. O yüzden ben bitkimi dediğim gibi en çok 15 günde 1 sulama yolu ile çiçek almaya devam ediyorum. Bu güne kadar daha çok çiçek alıyordum, bu sene yavru vermeye de başladı. Bu tip orkideyi çoğaltmak çok kolay olduğundan benim bitkiden asıl beklentim sadece çiçek almak.
Saygılar,
Hakan
hocam100
22-04-2009, 21:09
Yurt dışından bi Dendrobium chrysotoxum aldım ama çıplak köklü nasıl bi harç kullanacam ve bakım şekli nasıl bilmiyorum.Yardım edecek olan varsa şimdiden teşekkürler.
hocam100
04-05-2009, 12:16
Sphagnum yosunu ve strafor parçalarına ektim ama bakımı konusunda hiç bilgim yok , dibinden yeni sürgünler veriyor
Bu konuda yardım edecek olan varsa lütfen yazsın.
Phal bilginiz için çok teşekkür ederim.
eminyakisikli
20-08-2009, 21:55
herkese iyi günler
dendrobiumum iki adet keiki verdi.
Bunları ne zaman yani keikilerin gövde boyuna göre mi yoksa köklerin boyuna göre mi ayırmalıyım?
Ayırma işlemi sırasında gövde ya da köklere herhangi bir zarar vermemek için özel dikkat edilmesi gereken bir husus var mı? (Bu işlemi ilk defa yapacağım için biraz çekiniyorum da)
Sphagnum yosunum yok ise direkt olarak normal orkide toprağına ekebilir miyim?
Green Lover
12-09-2009, 16:13
:confused:
merhaba yeşil dostları...
1 aydır Orkide yetiştirmekteyım...praecox kşke bende sizin kadar bilgili olsaydım tebrik ederim...
İzninizle bircok sorum olacak ?
1.Orkidemin turu ve cinsi nedir efendim?
2.Bakımı nasıl yapılıyor?
3.Yer olarak holü sectim cunku klima herzaman calısıyor ve herzaman ısık alıyor?Sizce dogrumu..
4.yaprakların alt kısmında sıyah lekeler var sizce nedir?
5.Cicekleri dökülünce cubukları ne olacak kesmem gerekiyormu?
6.Alt tarafta göreceğiniz gibi 2 yavru attı simdi ne yapacam?
şimdiden size teşekkür eder...cevabınızı beklerim....
Orkidelerle ilgili daha önce yazılmış bilgileri okudunuz mu?
Green Lover
12-09-2009, 18:11
sayın malina okudum sımdı, fakat bu 3 soruya cevap bulamadım...
yardımcı olursanız sevinirim...
1.Orkidemin turu ve cinsi nedir efendim?
2.yaprakların alt kısmında sıyah lekeler var sizce nedir?
3.Cicekleri dökülünce cubukları ne olacak kesmem gerekiyormu?
Green Lover
13-09-2009, 10:52
Turunu ve cınsını bulmama yardım etdın ?
sayın praecox benim dendrobium nobile mı non-nobile mı anlatılanlarden anlayamadım.
birde alttan cıkan yavruları hangi ayda kesip ekmeliyim yardımcı olursanız sevinirim...
birde bu sene cicek acan sürgün cıceklerini dökünce olecekmı yoksa seneye tekrar acılma sansı varmı?
Elbetteki türü Dendrobium nobile.
ancak daldan değil sapın ucundan çiçeklenen türden bir D. nobile.
Çiçekler geçince kurıyan sapı dibinden kesin. (sadece çiçek sapını pseudo bulbu yani kalın yapraklı gövde kalacak)
O ana bulbumsu dalın doğuracağı yan sürgünler seneye çiçeklenecektir.
Dendrobium'lar çok kolay kırmızı örümcek trips ve benzeri gözle kolay görünemeyen haşarelere maaruz kalabilir. Bunu yaprağın üzerinden de görebileceğiniz bir hasar yaratırlar gümişi bir kırçılaşma gözlemlenir.
Bu böcekler emici olduğundan kolayca da mantari hastalıklara neden olur. Karalanmaların nedeni mantari olabilir, ancak varsa bu zararlı böcekleri de imha etmek gerekir.
Green Lover
14-09-2009, 17:22
MERHABA
praecox bir bakarsanız bana ne olduğunu ve tedavısını soylersenız hemen tedavisine başlayım....
HER KAYBEDİLEN BİTKİ,KAYBEDİLEN BİR HAYATTIR.
Umarım Bu sloganı ormanlarımızın her bir ağacı için de geçerli olarak söylediniz.
Doğanın parmağı yok. Kesilen ağaçların hesabını gözümüze seli ile sokar.
Her ne ise gelelim dendrodaki lekelere.
Bu mantari bir hastalık. Gece nemli kalmış yaprakları. Şimdilik geceleri kuru kalacak şekilde bakımına devam edin.
Ancak yaprak altında hala kırmızı örümcek veya trips olacağından ciddi şüphelerim var ki bunu da resmetmek zor.
Ve yahut da resimden görmek zor bunu siz bir büyüteç veya varsa bir mikroskopun en kaba büyütme oranı ile bakarak göreceksiniz.
Green Lover
14-09-2009, 18:46
tabii ki ormanlarımızıda kastettım.sayınpraecox bu zararlı böcekle nasıl savasa bılırım bir arkadasıma arayıp sordum kulak temizleme cubuğuna alkol koyup sil dedi sizce özel olarak kuru tutacam bunun yanında orumcekle nasıl savasacam fıkrınız nedır?
Ben kafadan supracide veya confidor gibi bir ilaçla girişiyorum.
Tabii bir tek saksınız var ise ve yakında Ficus benjamina gibi bunları barındırıp üretecek bir nebat yoksa ispirto deterjan su gibi karışımlarla girişebilirsiniz.
Green Lover
14-09-2009, 19:08
yok bende stapelia 3 adet 1 phal orkide 1 cattelya bırde bu dendrobium var sadece onda bu lekelerden var bırazdan gidip saf alkol alayım yaprakları altını sileyım sonra kurulayım uygunmu sızce?:confused:
Saf alkohole gerek yok. Mavi ispirto alın (denature ethanol) % 80 lik seyreltin yani takribi 80 ml alıp su ile 100 ml ye tamamlayın. Bulaşık deterjanının şişesini ucundan bir silme damla parmağınızla alıp suya ekleyin, karıştırın yaprakları altlı üstlü bu çözelti ile fısfıslayın. Bir saat sonra ılık bir duş aldırın. Bunu 3 gün aralıklarla 4-5 kez tekrarlayın.
Green Lover
14-09-2009, 19:16
teşekur ederim uygulamaya baslayacağım.
Green Lover
14-09-2009, 20:19
az önce marketten mavi alkol ve anti bakteriel ve anti parazit ilac aldım 300ml ye ikisindende 100ml suya bulaiık deterjanıyla karıştırıp puskurttum.1 saat bekleyıp tekrar volvırım orkide besini katılmıs suyla temızleyıp kurulaycam insallah sorun cozulur...
bir yıldır değişik orkide türleri alıyorum ve yetiştiriyorum. 2 ay önce bahausta dolaşırken 3 adet dendrobium aldım ve dün yıne bahausta bu okideleri bir hayli ucuzlamış olarak yıne gordüm .ayrca cambrıalar da var.ilgilenen arkadaşlara duyrulur .
Henüz fotoğraf göndermeyi bilmiyorum. Orkidelerimin resimlerini yakın zamanda paylaşmayı çok isterim.
Gül Batur
15-11-2009, 19:13
Sayın hocam,
Dendrobium'un ayırma zamanı gelmiş mi? Eğer zamanı ise nereden kesmemi önerirsiniz? Saygılar...
Gelmiş de geçiyor bile :D
Kökler 2-3 adet 3-5 cm i geçince hemen ayırabilirsiniz.
Gül Batur
15-11-2009, 19:56
Sayın hocam,
Çok teşekkür ederim. Saygılar.
Gül Batur
15-11-2009, 20:07
Sayın hocam,
Bu da tavsiyelerinizle açtırdığım dendrobium'um. Sizinle paylaşmak istedim.
karaefsun
16-11-2009, 11:02
Sayın Gül Batur,
bende de sizinkinin aynı Dendrobium var, ama benimki biraz nazlı galiba çok yavaş gelişiyor. Sizden bi iki tavsiye istesem. Hangi ortamda ne şekilde yetiştiriyorsunuz, harcında ne var, saksısı nasıl, ışık durumu ne? ...gibi. Teşekkür ederim.
fulyaduru
16-11-2009, 17:32
ne kadar güzel bir tür...Ben nasıl edinebilirim acaba bu türden.Çanakkalede bulmak çok zor..İstanbulda fiyatlar nasıl bilgisi olan söyleyebilir mi acaba?En iyisi oradan getirtmek sanırım.Çanakkale de çok pahalı zaten kipa ve tansaştan başka büyük markette yok.istediğim türleri istanbuldan nasıl getirtebilirim kargolar alırmı acaba?
Gül Batur
16-11-2009, 20:48
Sayın Karaefsun
İzmir'in ikliminde Mayıs ayından Ekime kadar güneş görmeyen kuzey cepheli balkonumda günaşırı suya daldırarak suladım. Ayda bir kez vilmorin marka orkideler için bitki besininden tarifine uyarak verdim. Normal plastik saksıda duruyor. Harcını da çam kabuğu, şişe mantarı, perlit,odun kömürü ve torf eşit miktarda karıştırarak elde ettim. Daha güzelleri sizin olur inşallah, kolay gelsin.
fulyaduru
16-11-2009, 20:58
Olanlar nasıl bakıldığını anlatıyor olmayanlarda böle ağzı sulanarak bakıyor.:rolleyes:Maşallah Gül batur çiçeğiniz çok güzel olmuş.Bende bir orkide sevdalısıyım.Şimdilik phala.ile yetiniyorum.Ama tüm bakılabilecek türlerini siteden takip ediyorum ve birçok şey öğrendim.İstanbula yolum düşecek ve ilk önce bu türleri edineceğim.Şimdilik bakımlarını öğreniyorum:(
Ama sizinkiler gibi güzellikleri gördükçe içim açılıyor..nice çiçekli günlere..
Adalet Yağcı
10-12-2009, 23:10
On beş gün önce Praktikerden aldığım Dendrobium.
Bir kenara atmışlar, kimsenin ilgisini çekmeyecek bir bölümdeydi, üzerinde çiçek olmadığı için sanırım.
Çok uygun bir fiyata aldım 10.90 tl.
Şimdi merak ediyorum, ne zaman çiçeklenecek, nasıl olacak çiçekleri, ve orkideler gibi aylarca üzerinde kalacak mı?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Adalet Yağcı
17-12-2009, 19:10
Sayın Praecox, yukarıdaki sorum için fikrinizi albilirmiyim lütfen?
On beş gün önce Praktikerden aldığım Dendrobium.
Şimdi merak ediyorum, ne zaman çiçeklenecek, nasıl olacak çiçekleri, ve orkideler gibi aylarca üzerinde kalacak mıı?
Yanılmıyorsam bu, bulbun en ucundan uzunca bir dal üzerinde çiçek açan D. nobile türü.
Bu Dendrobium türü kısa bir dinlenme zamanından sonra yandan yeni bir kalın etli yapraklı pseudobulb verecek ve ancak seneye sonbahar sonu gibi ucundan çiçeklenecektir. Genelde çiçekleri 2-4 hafta açık kalır.
Çiçeklenme şekli buna benzer olacağını zannediyorum. (rengi değişik olabilir)
118346
Adalet Yağcı
17-12-2009, 21:04
Çok teşekkür ederim efendim, aynen söylediğiniz gibi ucundan çiçeklenmiş, orada kesilmiş çiçek sapı var çünkü.
Demek ki benim Nobile türü bir dendrobiumum var :)
İşin kötü tarafı bir yıl bekleyeceğim çiçeklerini görebilmek için.
Sayın praecox hocam ,
bir arkadaşımın isteği üzerine Dendrobium kingianum satın aldım .
Bu günkü posta ile elime geçti .
Arkadaşıma ulaşamıyorum .
Bana acilen yapmam gereken bir şey varsa lütfen tarif edin , bu değerli bitkinin ölümüne sebep olmak istemiyorum . Thailand 'tan postaya verildiği tarih 23.06.2010 .
Orkide konusu bana yabancı .
Şimdiden teşekkür ediyorum
Ne şekilde geldi?
Yani saksıda mı? kavanozda doku kültürü olarak mı? yoksa açık kökde mi?
Açık kök olarak.
156839
:(
Bu forumun bu başlıklarında bir dizi saksı harcı terkibi yazmıştım benzer bir terkip saksı harcı karışımına fazla da büyük olmıyan bir saksıya dikin. Kökler çıplak geldiği için bir mantar ilacına sokup önlem almanız hatta eldiven kullanmanız (çıplak elle kökleri elemeyin) tavsiye ederim. saksıya dikimden sonra çıtalar saplayıp dik duracak kökleri fazla sallanmıyacak şekilde bitkiyi sabitlemeniz gerekli.
Ben sabırlı bir insan sayılmam .
Bitki bana emanet , amaç salıya kadar hayatta kalmasını sağlarken büyük hata yapmamaktı .
Eldiven kullanmadım ama köke hiç dokunmadım .
Sphagnum vardı kuru ve preslenmiş olarak , yağmur suyuyla ıslatıp kökleri onunla kapladım . Gölge bir yere aldım .
Sevgili Swetlana şu anki haliyle Dendrobium kingianum ' un ;)
156842
Saygılar .
Asya_lotus
30-06-2010, 23:34
Ben sabırlı bir insan sayılmam .
Bitki bana emanet , amaç salıya kadar hayatta kalmasını sağlarken büyük hata yapmamaktı .
Eldiven kullanmadım ama köke hiç dokunmadım .
Sphagnum vardı kuru ve preslenmiş olarak , yağmur suyuyla ıslatıp kökleri onunla kapladım . Gölge bir yere aldım .
Sevgili Swetlana şu anki haliyle Dendrobium kingianum ' un ;)
156842
Saygılar .
Ufff! Sevgili Jezebel - nihayet onu gördüm? Ben pazartesı kadar nasıl dayanırım? Bu uzun yoldan sonra - şu an King iyi görünüyo. Sizi yaptıkları da dogru, sadece biraz üstüne su püskürtmeye lazım, uzun yoldan geldi, biraz turgor kaybolabilirdı. Üç gün beni beklesin!
Tamam biraz fısfısla su püskürtüyorum ;)
Resimdeki dendrobiumu ciceksiz oldugu icin sembolik bir fiyata almistim. Benzer kardesleri dipten yeni surgunler verdiler; ama bu, cicek sapinin kesildigi yerden surgun veriyor. Yeni bir cicek sapi mi, yoksa keiki mi veriyor?
Bana keiki gibi geldi sayın zappie, benim dendrobiumum da şu aralar yeni yavrular vermeye başladı. Ama tabi zaman gösterecek. Mesajı attığınızdan beri 3 gün geçmiş, keiki ise çoktan yaprak açmıştır. Çok hızlı gelişiyor çünkü. Son durumunu bildirir misiniz?
Sayin merakli, sanki bir bogum daha uzamis gibi. Gereksiz yer kaplamamasi icin foto koymadim. Bir hafta dolunca yeni durumu sizinle paylasacagim. Ilginiz icin tesekkurler.
Asya_lotus
16-07-2010, 08:50
Sevgili Jezebel, şu anki dendrobium Kingianum durumu. Sadece iki hafta geçti!
Sevgili Swetlana ,
hiç o eski " ölecekmiş gibi " haline benzemiyor .
Beni çok korkutmuştu , şimdi görüyorum ki yaşayacak ;)
Ellerin mucizeler yaratmış .
Yaptıklarını bize de anlatırsın artık .
Bana keiki gibi geldi sayın zappie, benim dendrobiumum da şu aralar yeni yavrular vermeye başladı. Ama tabi zaman gösterecek. Mesajı attığınızdan beri 3 gün geçmiş, keiki ise çoktan yaprak açmıştır. Çok hızlı gelişiyor çünkü. Son durumunu bildirir misiniz?
Sayin merakli
Dendrobium'um cicek veriyormus. Bunlarin belli bir cicek verme mevsimi yok mu ??? :eek:
Asya_lotus
24-07-2010, 23:37
Sayin merakli
Dendrobium'um cicek veriyormus. Bunlarin belli bir cicek verme mevsimi yok mu ??? :eek:
Zappie - Sizinki dendrobium phalaenopsis. Genelde bu dendrobium nisan -kasıma kadar açan türü. Acaba - ne renk olur...:rolleyes:
Gül Batur
25-07-2010, 23:37
Benim Dendrobiumda çicek açmaya niyetlendi.
162740
detay çekim
162741
Gül Batur
14-08-2010, 23:19
Arkadaşlar bu güzelligi sizlerle paylaşmak istedim
Gül Batur
14-08-2010, 23:23
......
Gül Batur
15-08-2010, 00:16
teşekkür ederim.
kırlangıç48
16-08-2010, 10:59
Sn.Gül Batur,
Gözünüz aydın, çok güzel maaşallah. İkinci daldaki tomurcuklarla birlikte, bir kaç ay gözleriniz bayram edecek sanırım.
fatmadundar
16-08-2010, 11:29
Ne kadar güzel!
Tebrikler.
Adalet Yağcı
16-08-2010, 13:28
Benim dendrobiumumda çıt yok, tembel tembel yatıyor :(
Gül hanım, bitkiniz süper açmış, diğer dalı da çiçeklendiğinde harika bir görüntü olacak.
Gül Batur
21-08-2010, 15:31
Teşekkür ederim Adalet hanım.
Ben bunları ilk bahardan ekim ayına kadar kuzey balkonunda tutuyorum. Hergün suya daldırıp çıkarıyorum. günde iki-üç defa da su fısfıslıyorum. 15 günde bir de Vilmorin marka orkide gübresi veriyorum.
Bir de sabır. Bunların ikinci yılı bende. Geçen sene bu kadar güzel açamamıştı.onlar bana alıştı ben onların dilinden anlamaya başladım.
Siz de çiçeklerin dilinden anlıyorsunuz. Geriye sabır kalıyor.
Gül Batur
21-08-2010, 15:53
Şu anda üstünde 11 çiçek var. Birisi açmadan soldu. 5 adet tomurcuk var. İlk çiçeği ağustosun 8 inde açtı. Çiçekleri uzun kalıyor. Umarım diğer dal açıncaya kadar bu dalın çiçekleri devam eder.
fatmadundar
31-08-2010, 17:44
Muhteşem!... Gül Teyze Hepsi açınca yine gösterir misin?
Sn zappie sizin dendrobiumunuz ne renk açtı? Görebilir miyiz?
Asya_lotus
31-08-2010, 19:00
......
Dendrobium bize çok güzel poz vermiş, harika! Nihayet, orkide çiçek zamanı başlamış!
Muhteşem!... Gül Teyze Hepsi açınca yine gösterir misin?
Sn zappie sizin dendrobiumunuz ne renk açtı? Görebilir miyiz?
Ben tatildeyken sevgili ablam dayanamayip asirmis :p
Ici bordo kenarlari yesilmis. Herhalde hala ciceklidir. Bir iki gune fotografini koyarim. Bu arada bir Cambria'min da tomurcuklari patlamak üzere ;)
Sayin merakli
Sayın Zappie ne kadar güzel! Benim bitkim sürekli keiki veriyor. Çiçeği ne zaman görürürüm bilmiyorum. Fazla gübreleme keiki oluşumunu hızlandırıyormuş. Her hafta sulamada gübre veriyordum. Artık gübrelemeyi azalttım. Bakalım nasıl olacak?
kırlangıç48
04-09-2010, 14:41
Sn.Gül Batur;
Yeni fotoğraflarınızı bekliyoruz açmadı mı ikinci dal hala?
Arkadaslar bu da artik benim olmayan guzelim. Ablam hediye almis =))))
Sari gozukuyor ama daha cok yesile yakin bir rengi var. Basta keiki sanmistik cicek acti ama govdeyle birlestigi yerde kokleri de var!
rengi çok güzel...güle güle büyütün.
fatmadundar
06-09-2010, 12:48
Eveet... Çok güzelmiş.
Keiki gibi kökleri olması da ilginç.
Sanirim yaprak da verecek, kokun solunda bir sislk var. Once cicek sonra yaprak. Bu Hollandalilar genlerle oynaya oynaya boyle guzel ucubeler yaratiyorlar iste!
Gül Batur
17-09-2010, 11:31
Arkadaşlar Bayram hediyemi sizlerle paylaşmak istedim.
Gül Batur
17-09-2010, 11:50
,,,,
Gül Batur
17-09-2010, 12:14
,,,,,,,,,,,,,,
Gül Batur
17-09-2010, 18:02
,,,,,,
kırlangıç48
18-09-2010, 10:44
Beklenen fotoğraf gelmiş..... Çok güzel gerçekten, doya doya seyredin, tablo gibi maaşallah....
Adalet Yağcı
18-09-2010, 15:06
Çok kıskandım, benimki açmayacak sanırım :(
Sizler güle güle keyfini sürün, şu ana kadar phaller de tomurcuk yapmadı, her yıl bu zamanlar tomurcuk görünürdü.
Sayın Adalet Yağcı,
öncelikle bu son birkaç sene çok sıcak geçti. Özelikle Phal.ler için. kaybetmediğinize dua edin.
Dendro.lar için ise bu yaz daha vahim geçti. Cattlar dahi sınırlarını zorluyor.
Bir diğer konu ise...
Arkadaşlar lütfen forumda resim yükleyip aman da aman çok güzellermiş muhabetine girmeyin.
Resimleri galeriye yükleyin link verin. İlaaki de resim yüklemeniz gerekiyorsa resize edin. zira forumun amacı bilgilendirmek, deneyimleri paylaşmak.
Ben de burdan her açan çiçeğin resmini koyarsam bu iş nereye varır sizce?
Nebatın sorunu yok. Çok güzel de çiçek açmış. Buraya kadar tamam.
Eh bu noktada burda beğeni mesajları ile doldurmanın anlamı nerde?
Asıl mesle hangi şartlarda baktım ne oldu nasıl oldu?
Ne harç kullandım ne kadar çiçeklendi v.s.
Bilmem bu konuların mod.u olarak derdimi uygun bir dil ile anlatabildim mi?
Bende çok aradım, şu sıralar yapımarketlerde bulunmuyor, mevsimi mi değildir nedir;)
Birini yakarsam güneydoğuya giden, uzun bir listem olacak...:o
Adalet Yağcı
23-11-2011, 19:24
Sayın praecox;
Üç yıldır dendrobiumu açtırmayı başaramadım.
Başlığa fotoğraf yüklenmesi konusunda hassas davranıyorsunuz biliyorum ama, lütfen bana söyleyebilir misiniz, bu bitkimin derdi ne ola bilir?
Saksısını ve harcını bir ay önce değiştirdim, yapraklar güçlü, yeni sürgünleri var.
O halde sorun ne ola bilir?
256725
256724
Her orkide türünden birer adet evdeki kolleksiyonumda olmasını istediğim için bulduğum 1 er adet dendrobium ve cambria aldım.
Bunlarda cattleyalarla birlikte aynı rotamdalar.Işık, sıcaklık ve nem aynı.Bir tek cybidiumlarımın sıcaklıkları daha serin.
maysan80
03-12-2011, 00:45
harikaymış valla
Bora bey,
orkideleriniz muhteşem görünüyor.Harika gerçekten bu çiçekler.
Bu dendrobium' un derdi nedir acaba?alt yapraklar kurumaya başladı.En alttaki resim bitkinin genel görünümü.
Bendeki bitkinin halinden ancak sayın ziya bey ve sayın praecox anlar herhalde:)
Dendrobiumlar daha ıslak ve sulu serin severler. bu zamanda geçmiş senelerdeki pseudo bulpların yapraklarını dökmesi doğal. ancak yeni sürgündeki yaprak kıvırlmaları fazla sıcaklık ve az suya delalet.
Bulunduğu ortamı tam tasfir etmezseniz bu tarz türetmeler yanlış olabiliyor.
Kök durumuna da bakmak gerekir. Gerçi Dedrobiumları kökten saldıran mantarlara daha dirayetli ancak şayet uygun sulama ile serince bir yerde bulunuyorsa köklerde ve/veya saksı harcında sorun var demek olabilir.
Dendrobiumlarda phalaenopsisler gibi sulanmıyor mu?daha mı sık sulanmalıdır?
Süha Şendoğan
26-12-2011, 13:52
Buda benim Dendrobium'um, çiçekleri hemen hemen bir aydır üzerinde.
Süha Şendoğan
26-12-2011, 13:57
Bir iki resim daha..
sukrusehit
28-12-2011, 12:13
merhabalar
resimdeki orkidemi hong kong tan getirmistim,
baslangicta evde muhafaza ediyordum ve isler gayet iyi idi
fakat oglum buyumeye basladiktan sonra onun etki alanindan kaldirmak zorunda kaldim, gunes gormeyen bir yere aldim zamanla yapraklari dusmeye sapi sararmaya basladi
suanda ofiste, gun isigi problemi yok fakat sarar sanki gittikce yukarilara dogru cikiyor
mevcut saksisi deliksizdi (alttaki) delikli saksiya aldim
kurtarabilirmiyiz acaba, tecrubeli arkadaslar yorum yaparsa sevinirim
iyi gunler
sukru sehit
Köklerle ilgili bir sorunu olsa gerek. Dendrobiumlar daha serin ve ıslak seven türlerdir. Ancak bunun da bir sınırı var. Yaprakların sararıp düşmesi sapın büzüşmesi köklerden bitkinin beslenemediğine işaret. Ve biraz da serin -> soğuk nemli kalmış gibi. olanların düzelmesini beklemeyin. yeni sürgün vermesini bekleyin. Nemli ve daha sıcak tutun. Saksı harcı sanırsam sfa sphagnum. yenileme durumu yoksa bir mantar ilacı ile sulayın. Akşam sulamalarından kaçının hafta sonu cuma günü de sulamayın hafta başı sulayın ki hafta sonu bitki gereksiz yerde serinde ıslak kalmasın. (hafta sonu büronuzda ısıtma yapılmadığını varsayıyorum)
sukrusehit
29-12-2011, 10:39
tesekkur ederim bilgiler icin,
gelismeler oldukca paylasacagim
Sayın praecox,
dendrobiumların en çok sevdiği sıcaklık aralığı nedir?yukarıda eklediğim resimlerdeki dend. tüm yapraklarını sararttı ve ben de sararan yaprakları kestim.şu anda üçlü sap ve yapraksız durumda.Gece 15,gündüz 19 derece olan bir pencerenin tam önünde durmakta.Acaba gelişimi bu şartlar altında sağlıklı olacak mı?yeni bir sürgün ne zaman verir?Resim eklemelimiyim?Haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum.
Saygılarımla.
Hiç yapraksız 3 pseudorizoid kaldı ve de herhangi bir sürgün yok ise...
Sahi yaprakları neresinden kestiniz? veya Neden kestiniz?
bence ümitsiz vakaa... yeni bir dendro ile deneyin.
dendrolar çok daha serin ve ıslak sever.
Yapraklar tamamen sararmıştı.Sanki ölü gibiydiler.Ben de steril bir bıçakla,sapla birleştikleri yerden kestim.Şu anda en üstte tek yaprak var.Saksısından köklerine bakmanız için çıkardım.Sanki bir adet yeni sürgün verecek.Umarım yanılmıyorumdur.Bakmanızı rica ediyorum.Bitkinin genel görünümünü de resimledim.
Saygılarımla.
Evet sürüyor.
ancak asla bir orkidenin yaprağını sarardı diye kesmeyin! bırakın kendi bıraksın. zira onu bırakıp düşürene kadar geçen zaman sizin kazancınızdır.
yapraksız üç rizom ve sürmeye çalışan bir filiz. kökler ölü.
bu işi beceren arkadaşlarımız oldu. Neden siz de beceremiyesiniz?
Azami dikkat ve de azami kurallara uyum gerekli. çok iyi gözlem de...
Bir iki resim daha..
Bu güzelin hem yaprakları hem de çiçekleri çoook güzelmiş Süha Bey...
Maşallah ;)
Sayın praecox,
bu çıkan filizi kaybetmemek ve büyütebilmek için özellikle dikkat edilmesi gereken nedir?Yeni kökler çıkaracakmı acaba bitki?
fzthalil
30-01-2012, 09:53
sayın praceox,
bu dendrobium'u bir çeçekçiden kıyıda köşede kalmış hatta su bile verilmemiş halde iken aldım durumu düzeltmek istedim. aldığımdan bu yana bir hafta oldu ve 5 yaprağı kendiliğinden düştü:( hatta resimde de var bu sabah bir tane daha düştü:(:(:( sizce bu çiçeğimi ne yaparak kurtarabilirim ve kurtarılabilir mi? ya da bu çiçeğin normal hali mi bu, ki kış dinlenme dönemi diye birşeyler okumuştum..
fzthalil
30-01-2012, 14:47
resimleri koyamamıştım şimdi koydum.
Sayın praecox,
bu çıkan filizi kaybetmemek ve büyütebilmek için özellikle dikkat edilmesi gereken nedir?Yeni kökler çıkaracakmı acaba bitki?
En iyisi sphagnuma sarmak elbette. bazen sarı torf da burda işe yarıyabiliyor.
sayın praceox,
bu dendrobium'u bir çeçekçiden kıyıda köşede kalmış hatta su bile verilmemiş halde iken aldım durumu düzeltmek istedim. aldığımdan bu yana bir hafta oldu ve 5 yaprağı kendiliğinden düştü:( hatta resimde de var bu sabah bir tane daha düştü:(:(:( sizce bu çiçeğimi ne yaparak kurtarabilirim ve kurtarılabilir mi? ya da bu çiçeğin normal hali mi bu, ki kış dinlenme dönemi diye birşeyler okumuştum..
Sayın fzhalil,
bu durumun çok normal olduğunu söyleyemem. Bitki fazlaca susuz ve soğuk kalmış. Normal oda sıcaklığında Kaloriferden uzak tecihan serince, 20 °C aşmıyan kararlı bir ısıda tutun. köklerin durumunu bilemiyorum belki saksı harcı değişimi gerektirebilir. Mantar ilacı şart bu durumda. Durumu çok kötü değil kendini toparlar ancak uzun sürebilir. Yeni sürgün vermesini sağlamalısınız bu da suyu çoğaltmak demek ki önce antifungal bir ilaç yapın sora ıslakça tutun.
En iyisi sphagnuma sarmak elbette. bazen sarı torf da burda işe yarıyabiliyor.
Teşekkür ediyorum cevaplarınız için.Eğer filiz büyürse resimleyip ekleyeceğim buraya.
fzthalil
30-01-2012, 20:39
syn praecox,
öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. yakından baktığımda 3 tane çiçek bulbu görüyorum bunları filiz haline getirebilmem için ne yapmalıyım? ısı 16-20 arası oluyo zaten. su miktarı ölçü olarak nasıl olmalı? ilk aldığımda (reklam için söylemiyorum) PotGarden cinsi ph:4-6 arası sıvı gübre verdim iyi etmiş miyim? phal ve cym için bunu kullanıyorum. antifugal ilacı nerden bulabilirim ve belirli bir özelliği var mı? kök durumu kötü değil toprağının üstüne bile çıkmış durumda gerçi sağlamlık olarak bilmiyorum ama.. Şimdiden teşekkürler...
fzthalil
02-02-2012, 23:28
Sn tarumok,
Bu yeni aldigim dendrobium um.. arkada baska orkideler de var:)
zencefil cicegi
15-03-2012, 11:51
merhabalar efendim
bu dendrobium umu 3 gün önce aldim cicekleri gectigi icin indirimdeydi
saglikli görünüyor fakat sizlere danismak istedim yinede
fotograflarindan saglikli olup olmadigini ve herhangi bir bakima ihtiyaci olup olmadigini söyleyip beni bilgilendirirmisiniz?
Simdiden tesekkürler.
Merhaba siz değerli hocalarıma bir sorum olacak. Aşağıda fotoğrafları bulunan Dendrobiumları 15 gün önce annem Bauhaus'tan almış. Yavaş yavaş çiçeklerini dökmeye başladı. Alındığı ilk günden beri üstünde siyah siyah şeyer varmış bu yüzden de annem diğer orkidelerden daha uzak bir yere koymuş. Üzerindeki siyahlıklar hala var hareket etmiyorlar, sanki çiçeklerin üstüne kurum yağmış gibi.. Bugün de sanki etrafında uçan 1-2 tane sinek gördüm sanki. Dikkat ettiğimde yaprakların arkasında tam çıkış yerlerinin parlak ve hafif yapışkan olduğunu fak ettim. Tadına baktığımda şekerli gibiydi :rolleyes: ve sanki yapışmış 2 toz şeker granülü gibi bir şey vardı. 2 dendobrium'da da aynı şey var. Fotoğraflarda tabi ki anlatmaya çalıştığım şeyler belli olmuyor ama yine de eklemekte yarar var diye düşündüm.
Sorun nedir, ne yapmam gerekir?
293477
293478
293479
293480
293481
Bahsettiğim yapışkanlığın olduğu yerler buralar:
293492
293493
Süha Şendoğan
21-06-2012, 14:34
Geçen Kaım ayında çiçekli iken aldığım Dendrebium çiçek dökümünden sonra şimdi yeniden rizom ve çiçek oluşumu başlattı.
nılgun_dogan
21-06-2012, 16:23
Geçen yıl bende bu orkideden almıştım fakat çok yavru verdi 6 adet yavru ayırdım ayırdığım yavru gene yavru vermiş anlaşılan çiçeğini göremicem.
Geçen yıl bende bu orkideden almıştım fakat çok yavru verdi 6 adet yavru ayırdım ayırdığım yavru gene yavru vermiş anlaşılan çiçeğini göremicem.
Yavru mu yoksa rizoid üzeri keiki mi?
yan lardan yeni sürgün veriyorsa normaldir. asıl çiçekleri ordan açıcak.
Neden ayırıyorsunuz ki...?
nılgun_dogan
21-06-2012, 20:28
Sayın praecox rizoid üzerinde keiki ler çokta köklendiler ayırdım yanlışlık yok değilmi:(
Sayın praecox rizoid üzerinde keiki ler çokta köklendiler ayırdım yanlışlık yok değilmi:(
Yok... Rizoid sapın üzerinde keikileri böldünüz ise sorun yok.
Ancak o kadar keiki vermesi ve çiçeklenmemesi sizi sıkıyorsa bitkinin ışık alması ile bir sıkıntısı var demektir. Işık yetmiyor olabilir saksıyı daha aydınlık kısa süreli gölgelenmiş (tül perde arkası da olur) güneş alabileceği bir yere alın.
serkan_istanbul
06-12-2012, 18:04
bu bitkiden bauhaus dergisinde görmüştüm sanırım buydu fatıda 17.90 falandı yanlış hatırlamıyorsam bir türlü uğrayamadım bauhausa.
günebakan
27-12-2012, 10:11
Bu yeni aldığım dendrobium aldım umarım sağlıklıdır ne dersiniz durumu nasıl görünüyor?
357549
357550
serkan_istanbul
27-12-2012, 11:21
Maşallah güle güle büyütün.
Orhan Özbilgiç
28-12-2012, 17:56
Bugün Koçtaş'tada beyazı vardı. Yalnız fiyatı 21.90 tl. idi, tüm türleri gibi.
357791
günebakan
28-12-2012, 19:40
Bauhasede 18.80 di bundan birtane vardı onuda ben aldım:)
Orhan Özbilgiç
28-12-2012, 19:44
Bauhasede 18.80 di bundan birtane vardı onuda ben aldım:)
Çok iyi yaptın kardeşim. Güle güle büyüt.
Albenisi ile benide etkiledi. Ama malum biz göçebeyiz. Bu yüzden salon çiçeği alma lüksümüz yok.:(
Daha alalı bir hafta olmadı, haline bakın :((...ne oldu anlamadım..Hastalıklımıydı acaba aldığımda....üzdü beni,..
merhaba arkadaslar bana dün bir dendrobium hediye geldi almanyadan ama hakinda pek birsey bilmiyorum acaba saglikli mi nasil bakmaliyim cicek saplarini cicekleri bittikten sonra kesmelimiyim o yaprak alti lekeler bir hastalik midir cevap veren olursa sevinirim
zencefil cicegi
25-03-2013, 19:38
merhaba arkadaslar bana dün bir dendrobium hediye geldi almanyadan ama hakinda pek birsey bilmiyorum acaba saglikli mi nasil bakmaliyim cicek saplarini cicekleri bittikten sonra kesmelimiyim o yaprak alti lekeler bir hastalik midir cevap veren olursa sevinirim
Sevgili shenile
Dendrobium'unuz gayet güzel görünüyor yerini belirleyip eve alisana Kadar hic yerinden kimildatmayin derim
Phal.lere göre daha serin ve nemli ortamlari seviyorlar
topragini sürekli nemli tutmakta fayda var.Cicek saplarina gelince ben hic kesmiyordum cicekleri gecince zaten kendisi kuruyor.
Tabi üstadlar daha iyibilirler.
tesekkür ederim zencefil cicegi :) saygilarimla
zencefil cicegi
01-04-2013, 23:10
Merhabalar
Benim Dendrobium'mumda ciceklerin alt kisimlarinda kökler olusuyor Bunlar ilerde keikiye dönüsürmü,yoksa cicekler dökülünce onlarda kurur mu?
ilk defa karsilasiyorum böyle bir durumla
(diger ciceklerin altinda yok sadece bu ikisinde)
benimkilerde de bazen oluyor. bazen hormon fazlasi ciceklere boyle seyler yaptirabilir ornegin phal'lerde cicek sapinda yaprak olusumu gibi.
2 hafta önce Bauhouse'dan aldığım Dendrobium'un alt dallarda bozulma oluştu...
Nerede yanlış yapmış olabilirim ?
Şimdi ne yapmam gerekir ?
Teşekkürler...
Bunları bugün aldım. Çiçekleri geçtiğinden ve solmaya yüz tuttuğundan 1 alana 1 bedavaya satıyorlardı. Müşterilerden biri bunların içi geçmiş, alma dedi. Ben de daha önce de aldım, canlandırdım dedim. Daldaki keikileri görünce dayanamadım, aldım. İnşallah canlanırlar. İlk işim sulamak oldu. Kim bilir kaç gündür sulanmamışlar. Dibine biraz toprak ekledim. Yaprakları örümcek ağı doluydu.
bu dendr bilmiyorum,takas sonucu geldi
Merhabalar Dostlar,
Dendro. yu yeni edindim aylardan eylül.. ekime girmek üzereyiz..
Yazılalanları okudumçç yalnız karar veremedim direk güneşi sevmediği için direk camın önüne koymak istemiyorum ama odamın iki küçük penceresi var 1x1 boyutlarında... odamda camların tam karşısında kalan duvardaki komidinler üzerine koyayım diyrum ama bu seferde cama ışığa uzak kaldığı için sorun olur mu sizce? Pencereler normal ebatlardan biraz küçük olunca çok çok aydınlık olmuyor ama karanlıkta değil ******.. yorumlarınzı bekliyorum.. bu arada 1 ay sonra eve alışınca üşümeye bırakmayı düşünüyorum ekimin ortası gibi 1 ay boyunca...
sar-dunya
24-09-2013, 07:05
Serine almayı düşünüyorsunuz, orkideniz bir dendrobium nobile mi? Şundan soruyorum, ben de Eylül başı Ankara'da bir yapı marketten aldım ama dendrobium bigibbum hibridi gibi birşeydi. Mayıs başında ise başka bir marketten çiçeksiz dendrobium nobile alabilmiştim. Biliyorsunuz, phalaenopsis kadar çok sık bulunamıyor.
Diğer taraftan, amacına ulaşabilmesi için soğutma işinin büyüme döngüsünün önceki adımı tamamlandıktan sonra olması gerekiyor-muş. (...diyorum çünkü ben de bu konuda acemiyim, dendrobiumlarımla bir büyüme döngüsü tamamlamadım.) Benim durumumda nobile saksısı tepe yapraklarını çıkardı, gelişimini tamamladı tamamlayacak; bigibbum ise alttan yeni sürgünler verdi, birkaç yaprak çıkardı. Nobile'min serine alınması için bir ay var. Bigibbum için şu durumda bir serinliğe gerek yok, düzenli büyüyor.
Güneş ışığı konusunda elinizi korkak alıştırmayın, bendeki dendrobiumlar cam kenarında neredeyse sabah 11'e kadar direkt güneş, sonrasında gölge görüyor. Diğer taraftan, nobile olan ışığa daha dayanıklı. (Neden böyle diyorum, çünkü saksıları yanlış yerleştirdiğim iki ayrı günde birer yapraklarında güneş yanığı yaptım :dilli:) Pencerenin ortasına değil de kenarına doğru yerleştirirseniz direkt güneş aldığı süreyi kısaltabilirsiniz.
Uzun lafın kısası, camların tam karşısındaki duvar dibi yeterden az ışıklı olabilir. Yine de odanızın özel durumuna göre en iyisini siz bilirsiniz.
Merhabalar Dostlar,
Dendro. yu yeni edindim aylardan eylül.. ekime girmek üzereyiz..
Yazılalanları okudumçç yalnız karar veremedim direk güneşi sevmediği için direk camın önüne koymak istemiyorum ama odamın iki küçük penceresi var 1x1 boyutlarında... odamda camların tam karşısında kalan duvardaki komidinler üzerine koyayım diyrum ama bu seferde cama ışığa uzak kaldığı için sorun olur mu sizce? Pencereler normal ebatlardan biraz küçük olunca çok çok aydınlık olmuyor ama karanlıkta değil ******.. yorumlarınzı bekliyorum.. bu arada 1 ay sonra eve alışınca üşümeye bırakmayı düşünüyorum ekimin ortası gibi 1 ay boyunca...
Sn. sar-dunya,
Evet Dendro. Nobile...
bendekileride çiçeksiz aldım marketten fakat ikisindede 2-3er tane yeni taze dallar var alttan sürgün vermiş..
Cephem Güney-Doğu cephe gibi olması lazım..
günebakan
05-12-2013, 18:16
Benim dendroiumdada keiki olmuşmuş yanılmıyorsam hangilerini ayırmalıyım ve ne zaman ayırmalıyım yardım ederseniz çok sevinirim. Ayrıca yavruları aldıktan sonra kalan gövde ölürmü acaba?
458904
sar-dunya
07-12-2013, 08:32
Bence zamanı gelmiş de geçmek üzere :D En soldaki keiki kendi sürgününü vermek üzere sanırım? En az ikisi kendi başına büyüyebilecek gibi göründü bana.
Ana gövdenin dibinde de sürgünler varsa şansınızı deneyebilirsiniz. Neme daha yakın oldukları için keikilerden daha iyi büyüyeceklerdir.
Benim dendroiumdada keiki olmuşmuş yanılmıyorsam hangilerini ayırmalıyım ve ne zaman ayırmalıyım yardım ederseniz çok sevinirim. Ayrıca yavruları aldıktan sonra kalan gövde ölürmü acaba?
458904
sar-dunya
07-12-2013, 09:32
Ağustos sonunda çiçeksiz aldığım dendrobium dün itibariyle çiçeklendi. Uzun bir bekleyişten sonra evdeki ilk çiçek :dilli:
Diğer taraftan, bir ay soğukta beklemenin de etkisiyle Mayıs başında çiçeksiz aldığım dendrobium nobilede de bir miktar gelişme oldu. Geceleri 15 derecenin altına düşsün diye balkona aldım ve sularken sadece su verdim. Şimdi gübre veriyorum az azotlusundan, pencere önündeki yerine geri aldım. Dışarıdaki hava şartları nedeniyle pencere önünde soğutma süreci devam etmiş oldu.
Bu bitki, çıraklık-ustalık değil tamamen acemilik eseri oldu. Satın alırken kırmızı örümcekli bir bitki almışım. Ekim ayına kadar biber ve alkol ile gidermeye çalıştım ama sonunda sabredemedim işi bifenthrin ve tetramethrin içeren bir insektisit ile çözdüm :dilli:. Tomurcuk büyümesi çok düzenli değil, bazı yerlerde kabartılar, bazı yerlerde 3-5 mm tomurcuklar oldu, bir dalda ise tık yok. Dallardan birini dibinden esnettim, oradan bir keiki çıktı. Şimdi 10 cm oldu neredeyse. Bir yandan da merak etmiyor değilim şuradaki (http://www.yamamotodendrobiums.com/html/Retail-Den.Spring%20Dream%20'Kumiko'.html) gibi sonuçlar ev şartlarında elde edilebiliyor mu diye...
En alttaki resimde, geçen yıldan kalan daldaki tomurcuk görülüyor, tomurcuk diziliminde boş kalmış yerlerden de çıktı birkaç tane. Tüm bu tomurcuklardan ne çıkacağını şimdilik kestiremedim, sizin bir fikriniz var mıdır?
sar-dunya
12-01-2014, 09:46
Üstteki resimdeki tomurcuklar, son iki haftadır devam eden Ankara sisine rağmen gelişip açtılar. (Diğer çiçeklerim ışık azlığını kendilerince belli ettiler, birkaç tomurcuk da kaybettim bu sürede.) Hafif ve güzel bir kokusu var. 2 ay serin hava (pencere önü) sonrası. Diğer taraftan suyu biraz fazla oldu, tahminim kökte çürüme yaptı.
merhaba arkadaslar bir sorum olacak birtane dendrobium um var icinde filizleenme var lakin bu filizlenme 3-4 ay önceden basladi hala ayni bir gelisme yok sizce normal mi? ne yapmam gerekiyor gelismesi icin ?
sar-dunya
08-02-2014, 14:15
ne tip bir dendrobium?
güneş ve besin alımı nasıl?
nobile tipi dendrobiumlarda gün uzunluğu olgunlaşmada etkili oluyormuş diye okumuştum, benzeri bir değişimi bekliyor olabilir?
hasta gibi görünmediğini varsayıyorum.
sevgili sar-dunya 161 no lu paylasimdaki dendrobium gayet saglikli sivi besin 2-3 aydir veremiyorum sürekli aldigim yerde tükenmis gelmiyor geldigi zaman alacam .
orkidelerim sabah günesi alir mutfaktalar serin bir yerdeler yani.
neden böyle oldu anlamadim :(
sar-dunya
03-02-2015, 11:51
Üç hafta önce, alt tarafında kararmalar gördüğüm bitkinin pseudobulb'larını enfeksiyon olabileceği şüphesiyle kestim ve bu tomurcuklu dalları suya koydum. İki tomurcuğu bardakta gelişti ve asıl bitkiden daha önce açtı :D Çekim açımdan dolayı birisi net görülüyor. Keikilerden ikisinde küçük kökler çıkmaya başladı.
Keikiler yeni bitkiye dönüşecek ancak en erken 2017-2018 kışına açarlar sanırım, benim de evde yerim yok. Çiçekleri solduktan sonra bardağın içindekileri meraklısına ödemeli postayla iletebilirim, özel mesaj atmanız yeterli. Mesaj atmadan önce kırmızı örümcek problemi yaşayabileceğinizi ve phalaenopsis gibi bakmanız durumunda çürütebileceğinizi hatırlatmak isterim.
arkadaslar benim dendrobiumun yapraklari sararmaya basladi acaba neden olabilir?
sevgilerimli
sar-dunya
04-02-2015, 05:58
Merhaba,
Kendi bitkilerimden gördüğüm kadarıyla üç durumdan biri sözkonusu olabilir:
Dendrobium nobile tipi dendrobiumlarda, susuz ve serinde kaldıkları dinlenme döneminde yaprak dökümü olabiliyor. Belli bir noktaya kadar bu normal. Kırmızı örümcek problemi varsa yaprak dökülmesi çok olabiliyor.
Yaşlı (yeni sürgün çıkarmış, bir yaşından fazla) pseudobulbların yaprakları düşüp en sonunda çubuk gibi kalabiliyorlar. Bu durum normal.
Dinlenme dönemine dikkat etmeden su ve gübreye devam ettiyseniz köklerdeki bir problemden dolayı böyle birşey olabilir. Bitki ışık alan bir yerdeyse ve görünür bir büyüme yoksa suyu ve gübreyi azaltın. Hem dendrobium nobile hem de Dendrobium bigibbum tipi bitkiler uzun veya kısa bir dinlenme dönemi istiyor.
arkadaslar benim dendrobiumun yapraklari sararmaya basladi acaba neden olabilir?
sevgilerimli
Benol Hazaroğlu
04-02-2015, 19:24
Ortadaki 2 uzun dalı kessem mi acaba? Pek tecrübem yok.
Aldığım yıl daha bol çiçeklenmişti.
sar-dunya
04-02-2015, 21:25
Normalde bu tür dendrobiumlar ana gövdeden dal yapmıyor. İki uzun dal derken saksının dibinden değil de ortadan bir yerden ana gövdeden çıkan, alttan kök vermiş dalları -yani keikileri- diyorsanız onların kesilme zamanı gelmiş. Ayrı bir saksıya dikebilirsiniz.
Saksının dibinden çıkan dalları mümkünse kesmeyin. Yapraksız olsalar da dipten çıkan sürgünleri besleyeceklerdir.
Keikilerden tahmin ettiğim kadarıyla sonbahar-kış gibi serin, daha seyrek sulamalı ve gübresiz bir dinlenme dönemi geçirmemiş. Çiçeklerin azlığı da bununla ilgili olabilir.
sar-dunya
05-02-2015, 08:06
Unutmadan, yaprakların üzerindeki şeyler (delikler?) de normal değil. Ne olduğu konusunda bilgili bir arkadaş bizi aydınlatabilir.
Unutmadan, yaprakların üzerindeki şeyler (delikler?) de normal değil. Ne olduğu konusunda bilgili bir arkadaş bizi aydınlatabilir.
Böcekler de yapraklardan bir miktar faydalanmış gibi:(
Benol Hazaroğlu
06-02-2015, 18:50
Evet salgın halindeki şimşir zararlısı evde bile mahvetti.
sar-dunya
12-09-2015, 11:14
Bugün evdeki saksılardan birinin bölme ve toprak değişim zamanı gelmişti, bitkiyi saksıdan çıkarınca görüntüdeki gibi iki şapkalı mantarla karşılaştım.
Dikkat etmeyince, biraz topraklı ve su tutan bir karışım kullanınca sonuç böyle olabiliyor :dilli:
İlginç bulduğum bir nokta, bitkinin köklerinin bu ıslak kısma hiç büyümemiş olması, daha havadar kısımda bol bol büyümesi.
Benim Dendrobium
585629
Rengine çarpıldım :)
Sürprizi de tam tepesinde :)
Ayırayım mı?
Kaç yıl sonra açar?
585631
Ben beklerim :)
nasıl güzel bir renktir bu ... sıradışı ... nazar değmesin güle güle büyütün
sar-dunya
16-11-2015, 11:46
Keikinin yeterince kökü var. Çiçek açmak için gövdelerin çok uzamasını gerektirmiyor sanırım, iyi bakımla 2017 sonuna hatta 2016 sonuna bile yetiştirebilirsiniz gibi bir his var içimde.
Tam anlayamadım ama bitki şunun (https://www.google.com.tr/search?q=dendrobium+stardust&tbm=isch) gibi, değil mi?
Düzeltme: Bir üstteki mesajı görmemişim, özür.
Sürprizi de tam tepesinde :)
Ayırayım mı?
Kaç yıl sonra açar?
Ben beklerim :)
Gül Batur
30-11-2015, 18:53
Beş yıl önce ürettiğim, son iki yıldır da büyük umutla beklediğim orkidem nihayet açtı, çok sevinçliyim, darısı başınıza dostlar :)
Cigdemistanbul
10-12-2015, 22:56
Merhabalar. Geçen gün yurt dışına çıktığımızda 13 adet orkide ile döndük. Türkiye de görmediğim türler oldukları için severek aldık. Şimdi hepsi için ayrı ayrı araştırma yapıyorum. Vanda, phalaenopsis, milonopsis, cambria,oncidium, cymbidium, ludisia jewel ve dendobrium nobile cinslerinde. Dendobrium 2 adet var. İkisinde de keiki çıkıyor. Ingilizce siteleri de okuyorum ve youtube dan da İngilizce kaynakları izliyorum. Şunu anlamadım dendobriumları kış dinlendirmesine almak gerekiyor. 1 ay susuz soğuk yerde bekleteceğim ama keikilere bir şey olur mu? Yoksa direk güneş alan bir yere koyup kış dinlendirmesine almamalı mıyım?
sar-dunya
11-12-2015, 05:44
Merhaba,
Çiçek açabilmeleri için dendrobium nobile ve benzeri hibritlerin bir dinlenme dönemine alınması gerekir.
Eğer bitki sağlıklı görünüyorsa şansınızı bir deneyin. Kuru dönem öncesi gübresiz sulama(lar) ile toprağı iyice yıkayın, sulamadan 2-3 gün sonra serine alın, böylelikle olası kök problemlerini en aza indirirsiniz. Kuru dönemde de mümkün olduğunca kuru bırakın, gövdeler buruşuyorsa az miktarda ve oda sıcaklığında yumuşak su verin. Bu işleme buğday tanesi kadar veya daha iri tomurcuklar görene kadar devam edin. Çok küçük tomurcuklar açmadan kalabilir.
Dinlenme dönemini anlatan yerlerde hep serin ve kuru yer vurgusu yapılıyor ancak bu dönemde ışık da önemli. Geçen yıl balkonda yere koymuştum, bu yıl daha güneşli bir noktaya koydum. Tomurcuk sayısı bu yıl belirgin sayıda daha fazla, üstelik çok kısa gövdelerde bile tomurcuklanma var. İnşallah çiçekli fotoğrafları da paylaşma fırsatım olur.
Merhabalar. Geçen gün yurt dışına çıktığımızda 13 adet orkide ile döndük. Türkiye de görmediğim türler oldukları için severek aldık. Şimdi hepsi için ayrı ayrı araştırma yapıyorum. Vanda, phalaenopsis, milonopsis, cambria,oncidium, cymbidium, ludisia jewel ve dendobrium nobile cinslerinde. Dendobrium 2 adet var. İkisinde de keiki çıkıyor. Ingilizce siteleri de okuyorum ve youtube dan da İngilizce kaynakları izliyorum. Şunu anlamadım dendobriumları kış dinlendirmesine almak gerekiyor. 1 ay susuz soğuk yerde bekleteceğim ama keikilere bir şey olur mu? Yoksa direk güneş alan bir yere koyup kış dinlendirmesine almamalı mıyım?
Cigdemistanbul
11-12-2015, 12:50
Çok teşekkür ederim sar-dunya. Şuan batı penceresinin önünde duruyor. Evde maalesef güney pencere yok. Az 3-4 hafta da bir su veriyorum. Dallarda şuanlık hiç bir sıkıntı görünmüyor. Yapraklarda gayet sağlıklı görünüyor. Hatta ikisi de bir kaç tane daha yeni sap çıkardı. Inşallah ben de açtırabilirsem fotoğraflarını paylaşacağım.
Merhaba,
Çiçek açabilmeleri için dendrobium nobile ve benzeri hibritlerin bir dinlenme dönemine alınması gerekir.
Eğer bitki sağlıklı görünüyorsa şansınızı bir deneyin. Kuru dönem öncesi gübresiz sulama(lar) ile toprağı iyice yıkayın, sulamadan 2-3 gün sonra serine alın, böylelikle olası kök problemlerini en aza indirirsiniz. Kuru dönemde de mümkün olduğunca kuru bırakın, gövdeler buruşuyorsa az miktarda ve oda sıcaklığında yumuşak su verin. Bu işleme buğday tanesi kadar veya daha iri tomurcuklar görene kadar devam edin. Çok küçük tomurcuklar açmadan kalabilir.
Dinlenme dönemini anlatan yerlerde hep serin ve kuru yer vurgusu yapılıyor ancak bu dönemde ışık da önemli. Geçen yıl balkonda yere koymuştum, bu yıl daha güneşli bir noktaya koydum. Tomurcuk sayısı bu yıl belirgin sayıda daha fazla, üstelik çok kısa gövdelerde bile tomurcuklanma var. İnşallah çiçekli fotoğrafları da paylaşma fırsatım olur.
Cigdemistanbul
13-12-2015, 12:51
Sayın jezebel o dendrobium un rengi nedir öyle. Maşallah ona. Hayran kaldım. Bulursam mutlaka almak isterim.
Cigdemistanbul
05-01-2016, 09:19
Şuan Mall of İstanbul'da 2. Katta bulunan çiçekçide 3 adet dendrobium nobile var. Çiçekleri koyu pembe ve beyazlı. Fiyatına 150 tl dedi. İlgilenen olursa bakabilir belki pazarlık payı da vardır.
sar-dunya
09-01-2016, 13:13
Bu hafta içinde açmaya başladılar, ancak serinde tomurcuklar hızlı gelişmiyor. Saksının bir tarafı daha serinde kaldıysa (mesela pencereniz bir yerinden üfürüyorsa) o taraf daha yavaş gelişebiliyor. Neyse dayanamadım, olduğu kadarıyla açan çiçekler ve diğerlerinin fotoğrafları aşağıdaki gibi.
Merhaba,
Cigdemistanbul
10-01-2016, 00:51
Maşallah sar-dunya harikalar. Dendrobium un dinlenme süresi ne kadar sürdü? Benimkiler ekim ayında döktü çiçeklerini hala dinleniyorlar. İkisinde de ufak birer keiki var.
sar-dunya
10-01-2016, 06:30
Merhaba,
Elimdeki notlara göre 25 Eylül'de gübrelemeyi kesmişim. Bu noktadan sonra iki defa daldırma usulü gübresiz suyla suladım (saksının tuzluluğunu azaltmak için), diğer zamanlar üstten spreyle çok az sulandılar. Tomurcuklar buğday tanesi olana kadar bu şekilde az sulama ve gübrelemeyle devam ettim, 10-15 dereceye düşen kapalı balkonda kaldılar. Daha sonra içeri pencere önüne aldım, düşük dozda gübrelemeye ve haftada bir sulamaya başladım.
İki saksıda toplamda bir keiki oldu, pseudobulb uzunluğuyla artan sayıda noktadan çiçek sapı oluştu, bazı yerlerde bir çiçek sapından 4-5 çiçek var fakat çiçeklerinin tamamı henüz açmadı.
Özet olarak bakım prosedürümü şu dokümandakine (http://www.floricultura.nl/pdf/155%2001%20039%20FC%20Dendrobium%20Nobile%20pot%20 plant%20GB-oct%202012.pdf) benzetmeye çalıştım.
Maşallah sar-dunya harikalar. Dendrobium un dinlenme süresi ne kadar sürdü? Benimkiler ekim ayında döktü çiçeklerini hala dinleniyorlar. İkisinde de ufak birer keiki var.
Cigdemistanbul
11-01-2016, 21:41
Çok teşekkür ederim sar-dunya. Ben de aşağı yukarı bu şekilde yapıyorum. Kapalı balkondalar. 3 haftada bir suluyorum gübresiz. Sık sık üzerlerine fıslıyorum. Zaten her gün vanda ya fısladığım için diğerlerinin üzerinden de geçiyorum. Bir tanesinde tek bir noktadan patlak var çiçek için. Devamı gelecek mi bekleyip göreceğim. Benimkilerde yeni yeni saplar çıkardılar. Dendrobium ların rengi açık yeşil. Sanırım bu iyi olduklarına işaret. Amerikalı dendrobium sahibi birinin videosunu izlemiştim. Koyu yeşilse bitki yeterince güneş almıyor demektir. O zaman çok sap çıkarır ancak az çiçek açar, açık yeşilse güneşi yeterlidir ve çok çiçek açar diyordu.
Bu arkadaşımın güzeller güzeli dendrobium nobilesi ama acaba kendisine ait özel bir alt tür ismi varmıdır acaba bunu nasıl öğrenebilirim?
Dendrobium Ekapol Panda gibi
Benzetmiş de olabilirim.
594207
.
Sevgili Jezebel, dediğiniz türe çok benziyor ama o değil. Sizin dediğiniz bitkinin büyüme yerinden tek çiçek sapı verip çok açan türlerden, bu ise gövdeye yapışıp baştan aşağı açan türlerden.
Bu dendro.dan iki tane keiki aldım umarım yaşatıp, çiçeklerini görebilirim.
Dendrobium unicum
594246
Alıntı, çok güzel.
Sahibini çok kıskandım.
Cigdemistanbul
02-02-2016, 10:09
Maşallah çok güzel. Benim dendrobiumlar hala uyumakta. 😔
Cigdemistanbul
03-02-2016, 19:05
[/ATTACH]
Ve yeni dendrobiumlarımız. 2 tane dendrobium nobile sahibiydik. Şimdi bira da bunları araştırmak gerek.
Adalet Yağcı
04-02-2016, 11:08
Bu güzel kokulu bitkiler hakkında internette rastladığım bilgileri sizlerle paylaşıyorum.
Dendrobium Orkide bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir.
*Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yerde bakılmalıdır.
*Hava akımlarından kolay etkilenen dendrobium bitkisini bu etkiden korumak için önlemler alınmalıdır.
*Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
*Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan mayısta yapılmalıdır.
*Dendrobium bulunduğu yerde başka cisimlere temasta bulunmamalıdır. Bulunursa dendrobiumda lekelenmeler olabilir.
* Dendrobium bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
* Dendrobiumların sevmediği basık mekânlarda bitkinin bulunmamasına dikkat edilmelidir.
Sulamada dikkat edilmesi gereken hususlar;
-Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
-Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda sularla yapılmalıdır
- Dendrobiumda çok büyük bir değişim görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
Dendrobium Orkide Bitkisinin Çoğaltılması:
* Dendrobiumun çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni dendrobiumlar oluşturabiliriz.
*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.
sar-dunya
04-02-2016, 14:39
Bu yöntem dendrobium nobile benzeri olmayan dendrobiumlar için geçerli sanırım, zira belirgin bir dinlenme dönemi içermiyor.
Bu güzel kokulu bitkiler hakkında internette rastladığım bilgileri sizlerle paylaşıyorum.
Dendrobium Orkide bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir.
*Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yerde bakılmalıdır.
Adalet Yağcı
05-02-2016, 14:09
San. sar-dünya, tüm bitkilerin dinlenmeye ihtiyaçları vardır, tıpkı insanların uykuya ihtiyaçları olduğu gibi :)
Bu genel bir bilgi olduğu için ayrıca belirtmeye gerek duymamış olabilirler.
Cigdemistanbul
01-06-2016, 21:14
Merhabalar,
Dendrobium nobile cinsi orkidemin toprağında mantar çıkmaya başladı. Acaba bu mantarlar zararlı mıdır? Geçen hafta da çıktı topraktan çekip aldım. Bu hafta tekrar çıktı. Bitki gayet sağlıklı durumda.
Doku_Kültürcü
02-06-2016, 11:48
Merhabalar,
Dendrobium nobile cinsi orkidemin toprağında mantar çıkmaya başladı. Acaba bu mantarlar zararlı mıdır? Geçen hafta da çıktı topraktan çekip aldım. Bu hafta tekrar çıktı. Bitki gayet sağlıklı durumda.
Mantar oluşumu,
1. Saksı harcının temiz olmadığı,
2. Saksı harcının çürümeye başladığı
anlamlarına gelir. Bir süre sonra bu mantarların miselyumlarını yemek için gelen böcekleri kendine çeker. Bu böcekler bitki hastalık etmenleri taşırlar. Saksı harcını değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup haşlayın. Soğuduktan sonra kullanın. Bu işlem, yeni harçla gelmesi muhtemel zararlı (unlu bit, kabuklu bit gibi) yumurtalarını öldürür.
Kolay gelsin...
Cigdemistanbul
03-06-2016, 12:03
Mantar oluşumu,
1. Saksı harcının temiz olmadığı,
2. Saksı harcının çürümeye başladığı
anlamlarına gelir. Bir süre sonra bu mantarların miselyumlarını yemek için gelen böcekleri kendine çeker. Bu böcekler bitki hastalık etmenleri taşırlar. Saksı harcını değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup haşlayın. Soğuduktan sonra kullanın. Bu işlem, yeni harçla gelmesi muhtemel zararlı (unlu bit, kabuklu bit gibi) yumurtalarını öldürür.
Kolay gelsin...
Çok teşekkürler. Hemen değiştireceğim toprağını.
Cigdemistanbul
16-12-2016, 13:14
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161216/a75e3e4b09d1c1baff8a703f79224ffb.jpg
Dendrobium Nobile'ler sonunda açtı ☺
Sayın Cigdemistanbul,
Renk harika. Benim beyaz açan Dendrobiumumdan, dört yapraklı bir fidem var. Beyaz dışında bir renkle takas etmek istiyorum, takas edebileceğiniz fideniz var mı? Teşekkürler.
Not: Fotoğraf yüklemeyi beceremedim.
Hay Allah,
Becerebilmişim.
Fotoğraf yükleyebildiğimi görünce fideyi de yükleyeyim. dedim
Yenimerak
14-02-2017, 20:54
Merhaba lar eşimden hediye geldi bakımının orkide gibi olduğunu biliyorum fakat size sorum ağaç kütüğünün içinde ve yosun gibi şeyler var üstünde bunlardan çıkarmalı mıyım lütfen yardımcı olurmusunuz?
Liliteyze
27-12-2017, 18:12
Bana 4 gun once hediye geldi hemen cicekleri solmaya basladi bende diger orkidelerimin yanina koyup 1kere suladim. Normal cicek topragi gibi bi topragi var bu normal mi sizce?
Liliteyze
27-12-2017, 18:20
Iste Buda toprağı
ummu_gul
03-04-2018, 14:05
Bende yeni aldım bakalım ne olacak
Benim Dendrobium
585629
Rengine çarpıldım :)
Sayın Jezebel,
orkidenize resmen aşık oldum, gördüğümden beri başka bir şey düşünemez hale geldim :) biliyorum mesajınızı yazalı çok olmuş ancak sormadan edemeyeceğim, acaba halen yaşıyor mu?
Sanırım İstanbul'da yaşıyorsunuz, bu sebeple nereden aldınız demeyeceğim ancak yavruları oluyorsa talibim kendisine :) gözüm gibi bakacağımdan emin olabilirsiniz.
Bauhaus Bayrampaşa şubesine bol miktarda miltoniopsis, dendrobium ve çeşitli cambria türü orkideler gelmiş.
Seçim yapmak biraz zor olsa da, uzun zamandır istediğim turuncu çiçekli ve bol yavrulu bu Dendrobium Stardust Firebird türü orkideye kavuştum
Bauhaus Bayrampaşa şubesine bol miktarda miltoniopsis, dendrobium ve çeşitli cambria türü orkideler gelmiş.
Seçim yapmak biraz zor olsa da, uzun zamandır istediğim turuncu çiçekli ve bol yavrulu bu Dendrobium Stardust Firebird türü orkideye kavuştum
Sayın Yalper,
Gözlerime inanamıyorum! Ne kadar şanslısınız...
Üç ay kadar önce bacağımı kırıldığından henüz uzun mesafeleri yürüyemiyorum ve elimde baston mahallenin bütün çiçekçilerini dolaştım bu orkideyi bulmak umuduyla ve ne yazık ki hiç rastlamadım...
Ankara Bauhaus'ları ziyaret etmek farz oldu.
Güle güle büyütün, darısı başıma :)
harunoztufek
02-10-2018, 13:52
*** arkadaşlar siteye yeni üye oldum phalaenopsis türü 6 farklı boyda orkidem var.Diğer türklerde de (de cambria miltoniopsis dendrobium ) bakmak istiyorum tohumdan çıkarma işi oldukça zor bayburt gibi zor bir şehirde yaşıyorum bu türleri bulmak için neler yapabilirim fikri olan varmı ? :D
Doku_Kültürcü
02-10-2018, 17:18
*** arkadaşlar siteye yeni üye oldum phalaenopsis türü 6 farklı boyda orkidem var.Diğer türklerde de (de cambria miltoniopsis dendrobium ) bakmak istiyorum tohumdan çıkarma işi oldukça zor bayburt gibi zor bir şehirde yaşıyorum bu türleri bulmak için neler yapabilirim fikri olan varmı ? :D
Avustralya'da Burleigh Park Orchid Nursery adında bir üretici var: Flask List (http://www.speciesorchids.com/flask.html)
Buradan steril flask içerisinde botanik orkide türlerine ait bitkiler getirtebiliyorsunuz. CONTACT US here! (http://www.speciesorchids.com/mailingList.html) sayfasında belirtilen e-posta adresine mesaj gönderip satış fiyatı, posta masrafı.... vs hakkında bilgi alabilir, sipariş verebilirsiniz. Bahar aylarında veya sonbahar aylarında postaya verilecek şekilde alım yapmanız önerilir (diğer zamanlarda ya çok sıcaktan veya soğuktan posta sırasında donma tehlikesi var).
harunoztufek
03-10-2018, 11:22
Avustralya'da Burleigh Park Orchid Nursery adında bir üretici var: Flask List (http://www.speciesorchids.com/flask.html)
Buradan steril flask içerisinde botanik orkide türlerine ait bitkiler getirtebiliyorsunuz. CONTACT US here! (http://www.speciesorchids.com/mailingList.html) sayfasında belirtilen e-posta adresine mesaj gönderip satış fiyatı, posta masrafı.... vs hakkında bilgi alabilir, sipariş verebilirsiniz. Bahar aylarında veya sonbahar aylarında postaya verilecek şekilde alım yapmanız önerilir (diğer zamanlarda ya çok sıcaktan veya soğuktan posta sırasında donma tehlikesi var).
aliexpres de tohum satanlardan sonuç alabilirmiyiz acaba
Doku_Kültürcü
03-10-2018, 13:41
aliexpres de tohum satanlardan sonuç alabilirmiyiz acaba
Aliexpress'ten orkide tohumu olarak satılan tohumlar orkide tohumu değil. Bu forumda Aliexpress'ten orkide tohumu diye tohum getirten üyeler vardı, dolandırıldıklarının farkına vardıklarında çok geç olmuştu. Evet, bir tohum paketi geliyor ama, çıkan tohumlar orkide tohumu değil. Orkide tohumları gerçek anlamda toz tohumlardır, ince çekilmiş kahveden daha ufaktırlar. İsrailde yapılan bir çalışmada, deniz seviyesinden 1800metre yüksekte alınan hava örneklerinde orkide tohumlarına rastlanmıştır: https://nph.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1046/j.1469-8137.2000.00587.x
Bu bilgi makalenin 407. sayfasında yer alıyor.
Tayland da "Kumpol Panyawechmanit" adında bir orkide tohumu satıcısı var. EBay üzerinden satış yapıyor. Kendisi bilgisayar mühendisidir. Doktora tez çalışmam döneminde ve sonrasında bu satıcıdan tohum almışlığım vardır. Tohum sipariş verirken dikkat etmeniz gereken şey, tohumun hasat tarihinin yeni olması. EBay sayfası: KP Orchids and Plants | eBay Stores (http://www.ebaystores.com/KP-Orchids-and-Plants)
Merhabalar;
Güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Birkaç sorum olacak, bilgisi ve fikri olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.
- Acaba ülkemizde bahçe ortamında örkide yetiştirmek mümkün mü? İnternette dendrobium ve cypripedium türlerinin ülkemizde bahçe ortamında yetişebileceği yazılmış. Acaba doğru bilgi midir? Ben Balıkesir - Burhaniye'de 200 metre civarı bir rakımda, üstü ve iki yanı kapalı, sert rüzgar almayan, yeterince ışık alan kuruluk bir alanda yetiştirmek istiyorum. Sizce bu mümkün müdür?
- Mümkünse nelere dikkat etmek gerekir, hangi türler tercih edilmelidir ve nereden temin edilebilir?
- Bahçede orkide yetiştirmek ile ilgili neredeyse hiç kaynak bulamadım. Nereden daha fazla bilgi edinebilirim acaba?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sanırım ben fazla suladim dallar yavru doldu bu yavru orkideler( dendrobium nobile ) ne zaman ve nasıl ayırmam gerekiyor teşekkür ederim
evandevan5
30-10-2019, 10:03
azda olsa yaprak var. Hatta dallanma var. Ben önce çicek tomurcuğu sanmıştım sonradan yeni dal ve yapraklar geldiğini gördüm. Buruşan dallar sanırım zamanla kuruyacak.birde dendrobium cinsi orkidelerin ışık ihtiyacı nasıldır.
bende dendrobium aldım kış dinlenmesine girecek diye saksısını değiştirdim saskısıda 99 yerinden çatalla delik açtım.
Toprağını da değiştirdim bir kaç gündür hiç su vermiyorum
değişen toprağa bir kaç tane dolamit taşı koydum.
Daha ne yapmalıyım arkadaşlar bilen varmı?
evandevan5
30-10-2019, 10:05
merhabalar;
güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Birkaç sorum olacak, bilgisi ve fikri olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.
- acaba ülkemizde bahçe ortamında örkide yetiştirmek mümkün mü? Internette dendrobium ve cypripedium türlerinin ülkemizde bahçe ortamında yetişebileceği yazılmış. Acaba doğru bilgi midir? Ben balıkesir - burhaniye'de 200 metre civarı bir rakımda, üstü ve iki yanı kapalı, sert rüzgar almayan, yeterince ışık alan kuruluk bir alanda yetiştirmek istiyorum. Sizce bu mümkün müdür?
- mümkünse nelere dikkat etmek gerekir, hangi türler tercih edilmelidir ve nereden temin edilebilir?
- bahçede orkide yetiştirmek ile ilgili neredeyse hiç kaynak bulamadım. Nereden daha fazla bilgi edinebilirim acaba?
vatap tan bir seracı ile konuştum hiç sulamayın kış boyu dedi en yarım cay bardağı versek hepten ölmesin bitki.
evandevan5
30-10-2019, 10:08
merhabalar;
güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Birkaç sorum olacak, bilgisi ve fikri olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.
- acaba ülkemizde bahçe ortamında örkide yetiştirmek mümkün mü? Internette dendrobium ve cypripedium türlerinin ülkemizde bahçe ortamında yetişebileceği yazılmış. Acaba doğru bilgi midir? Ben balıkesir - burhaniye'de 200 metre civarı bir rakımda, üstü ve iki yanı kapalı, sert rüzgar almayan, yeterince ışık alan kuruluk bir alanda yetiştirmek istiyorum. Sizce bu mümkün müdür?
- mümkünse nelere dikkat etmek gerekir, hangi türler tercih edilmelidir ve nereden temin edilebilir?
- bahçede orkide yetiştirmek ile ilgili neredeyse hiç kaynak bulamadım. Nereden daha fazla bilgi edinebilirim acaba?
bu kış dinlenmesinde olan bir çicek isterseniz size benim konuştuğum seracının numarasını vereyim bir görüşün.
evandevan5
30-10-2019, 10:34
merhaba,
elimdeki notlara göre 25 eylül'de gübrelemeyi kesmişim. Bu noktadan sonra iki defa daldırma usulü gübresiz suyla suladım (saksının tuzluluğunu azaltmak için), diğer zamanlar üstten spreyle çok az sulandılar. Tomurcuklar buğday tanesi olana kadar bu şekilde az sulama ve gübrelemeyle devam ettim, 10-15 dereceye düşen kapalı balkonda kaldılar. Daha sonra içeri pencere önüne aldım, düşük dozda gübrelemeye ve haftada bir sulamaya başladım.
Iki saksıda toplamda bir keiki oldu, pseudobulb uzunluğuyla artan sayıda noktadan çiçek sapı oluştu, bazı yerlerde bir çiçek sapından 4-5 çiçek var fakat çiçeklerinin tamamı henüz açmadı.
özet olarak bakım prosedürümü şu dokümandakine (http://www.floricultura.nl/pdf/155%2001%20039%20fc%20dendrobium%20nobile%20pot%20 plant%20gb-oct%202012.pdf) benzetmeye çalıştım.
dendrobium keikisi nasıl oluyor nasıl tanıyacağım.
evandevan5
05-11-2019, 13:51
sanırım ben fazla suladim dallar yavru doldu bu yavru orkideler( dendrobium nobile ) ne zaman ve nasıl ayırmam gerekiyor teşekkür ederim
ne kadar bir zaman su vermiyelim bitkiye biliyormusunuz.
Savi Seher
11-04-2020, 23:15
Merhaba .Dendribium nobil orkidem var.Ana dallar geçen yıl öldü.Üstündeki keikileri başka saksıya aldım .Dallarda hiç kalınlaşma ,boyunda da büyüme olmadı .Sulama yaparken düşürdüm.Aslında iyide olmuş hiç salam kök kalmamış.Diğer saksıdaki keikilerde aynı durumda.platformdaki soru-cevapları okudum ,bayağıda bilgilendim *** ederim .Sorum şudur...dendribuim nobillerime yeni kök gelişimi yeniden nasıl sağlayabilirim .???Bilgilendirirseniz sevinirim .
Gül Batur
14-06-2020, 16:01
Biz tek açıyoruz .🌾🌾🌾
Herkese selam. Orkidemi kurtaracak her türlü öneriye acigim :) su an su dolu bir bardakta tutuyorum, kök olmadigi icin toprakta durmuyor :(
Doku_Kültürcü
27-09-2020, 19:02
Herkese selam. Orkidemi kurtaracak her türlü öneriye acigim :) su an su dolu bir bardakta tutuyorum, kök olmadigi icin toprakta durmuyor :(
Görünürde kökleri var. Granül aktif karbon + vermikulit + ponza taşı karışımına dikin. Ayda bir defa gübreleyin. Her gübreleme öncesinde saksı harcı içerisinden 1-2 litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Kışın 4-5 günde bir yazın 2-3 günde bir defa memba suyu ile sulayın.
https://www.zengardentr.com/urun/aktif-karbon
https://www.zengardentr.com/urun/pomza-ponza-tasi-1-4-mm-ince-elek-pumice
https://www.zengardentr.com/urun/vermikulit-5-litre-yuksek-kalite-tarimsal-vermiculite
Kolay gelsin...
halimesi80
15-12-2020, 16:45
Merhaba arkadaşlar,dendrobium u yeni bakıyorum,serin ve soğuk yeri sevdiğini biliyorum sadece çiçek dalında bir kaç tane dal uzuyor gibi onlar nedir keiki ye mi dönüşecek yoksa çiçekten kalan dal mı budama yapıp yapamayacağımı bilemedim hiç aranızda su kültüründe yetiştiren var mıTeşekkür ederim.
Charlaux
04-01-2021, 09:39
Hepinize merhaba,
Oncelikle herkesin yeni yilini kutlarim. Daha cok phalaenopsislerle ilgilenen ben gecen sene Ingilter'deki yuksek lisansimda bir dendrobium edinmistim. Pandemi sebebiyle Mart 2020'de yurttan ayrilmis ve Turkiye'ye geridonus yapmistim. Bu sebepten Temmuz sonuna kadar dendrobium yurt odasinda kalmisti.
Sans eseri yurt esyalarimi toplamak icin Temmuz sonunda dondugumde farkettim ki dendrobium yasiyor. Temmuz sonundan bugune kadar da bir iyi bir kotu oldu ve ben umudu kesmistim. Ancak hala yasam savasi verdigini gorunce sizlerden destek istemeye karar verdim. Onerileriniz var midir ? Odada siklikla buhar makinesi calisiyor. Yorumlariniz icin simdiden tesekkurler.
Doku_Kültürcü
04-01-2021, 20:37
Hepinize merhaba,
Oncelikle herkesin yeni yilini kutlarim. Daha cok phalaenopsislerle ilgilenen ben gecen sene Ingilter'deki yuksek lisansimda bir dendrobium edinmistim. Pandemi sebebiyle Mart 2020'de yurttan ayrilmis ve Turkiye'ye geridonus yapmistim. Bu sebepten Temmuz sonuna kadar dendrobium yurt odasinda kalmisti.
Sans eseri yurt esyalarimi toplamak icin Temmuz sonunda dondugumde farkettim ki dendrobium yasiyor. Temmuz sonundan bugune kadar da bir iyi bir kotu oldu ve ben umudu kesmistim. Ancak hala yasam savasi verdigini gorunce sizlerden destek istemeye karar verdim. Onerileriniz var midir ? Odada siklikla buhar makinesi calisiyor. Yorumlariniz icin simdiden tesekkurler.
Saksının drenaj deliği var mı? Eğer yoksa, saksıyı değiştirin ve delikli bir saksıya alın. Gübreleyin. Bitki, azotlu gübreyi kullanmak için molibden katalizine ihtiyaç duyar. Bu nedenle moibden içerikli bir orkide gübresi kullanın (Vilmorin olabilir mesela). Gübreyi uygulamadan önce saksı harcı içerisinden 2-3litre memba suyu geçirin (su florür içerMEmelidir, orkide için zehirli bir elementtir, şişe üzerindeki analiz raporuna bakın). Hemen sonrasında, hazırladığınız gübreyi saksıya uygulayın. Yaz aylarında 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulayın. Dendrobium orkidesini çok fazla ışık alan bir yere yerleştirin (doğrudan güneş almasın, yanabilir). Dendrobium orkidesinde fotosentetik elastikiyet denilen bir durum söz konusu. Eğer bitki çok aşırı bir ışıklanma ile karşı karşıyor ise, fotosentez şeklini krassula asit metabilizması (CAM) türünden C3 metabolizmasına çevirebiliyor. C3 metabolizması krassula(CAM) metabolizmasına göre çok daha verimli bir metabolizma, dolayısıyla bitki daha hızlı toparlanır. Gelişen sürgünün kök oluşturduğu görülüyor, bu köke her gün memba suyu püskürtün.
Kolay gelsin....
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.