View Full Version : reguler / ficus benjamin aday no 1
QBauhouse'dan aldigim ficuslari bonsai yapmayi dusunuyorum. Govde kalinligi az ama mini bir bonsai de olabilir . Ustunde acemiligimi atmayi dusunuyorum insallah oldurmem. Yedegini de aldim yani 2 ficus aldim . Boylari 30 cm detayli resimleri ekleyecegim. Ilk basta evde yasatmaya calisacagim . Normalde iceri bitkisi diye biliyorum ama bauhouse da disariya koymuslardi. Ben kapali alanda yatistirmek istiyorum onun icin soka girmesin diye balkonun kapisini tum hafta boyunca acik birakmayi dusunuyirum. Umarim alisir hemen. 2 haftadir abartisiz 7 saat bonsai hakkinda okuyorum.
2521392
521393
521394
521395
Bu arada köklerine baktım tüm saksıyı sarmışlar. üzerindeki toprağa hiç dokunmadan 12 lt lik saksıya ekmeyi düşünüyorum bir sakıncası olur mu acaba? Çünki 1 gün oldu daha eve getireli. 20lt torf 10 lt de perlit aldım 2 X12 lt lik saksıda kullanacağım. Nasıl bir karışım kullanmamı tavsiye edersiniz.Tabi saksı büyütmemi tavsiye ederseniz.
Bu arada köklerine baktım tüm saksıyı sarmışlar. üzerindeki toprağa hiç dokunmadan 12 lt lik saksıya ekmeyi düşünüyorum bir sakıncası olur mu acaba? Çünki 1 gün oldu daha eve getireli. 20lt torf 10 lt de perlit aldım 2 X12 lt lik saksıda kullanacağım. Nasıl bir karışım kullanmamı tavsiye edersiniz.Tabi saksı büyütmemi tavsiye ederseniz.
Merhaba sn reguler, öncelikle aramıza hoş geldiniz.
Bu adayınızı ne kadar büyük saksıya ekerseniz o kadar iyi olur, çünkü üzerinde bonsai çalışmalarına başlamadan önce bayağı bir gelişmesi gerekiyor öncelikle ve bunun için de bolca kök gelişimi elbette... :)
Toprak karışımı için öneride bulunmadan önce, aldığınız bitkinin (muhtemelen ficus benjamin) tropik bir tür olmasından ötürü Ankara iklimine hiç uygun olmadığını ve sonbahar ile kış mevsimlerinde ev içerisinde, aydınlık, sıcak ve nemli bir koşulda bakmanız gerektiğini söylemem gerekiyor ki bu da henüz yeterince gelişmemiş bir aday için bonsai olma yolunda zoylayıcı koşullar elbette.
Dolayısıyla benim size ilk ve öncelikli tavsiyem, Ankara koşullarına/iklimine uygun ve biraz daha gelişmiş adaylara yönelmeniz olur.
Başarılar dilerim.
Degerli yorumunuz için çok teşekkur ederim. Cok heyecanli oldugumdan hemen bi fide almak istedim malum bayram oldugundan heryer kapali bauhouseda da en kakin govdeli olan bu vardi. Her ne kadar ince oldugunu bilsemde yinede alayim dedim. Zaten ev icerisinde yetistirmeyi dusunuyorum. ondan dolayi icerde yetisebilecek bir tur oldugu icin ficusu tercih ettim .
Toprak karışımı için bir yorumda bulunmamışsınız aralara birde küçük akvaryum taşlarından serpiştirmeyi düşünüyorum uygun olurmu acaba .
Acaba ufak tefek tellemelerle yonlendirsem simdiden bir sakincasi olurmu. Birde govde kalinlasmasi icin govde altindan halka ile sarmayi dusunuyorum. Dusuncelerinizi almak istedim. bide illede budama yapmak istiyorum :D nerelerini budaya bilirim . bu halde üst dalları çok birbirine geçmiş ve çelimsiz.
Bu arada ana firmaya ulaştım Adanada üretim yapıyorlarmış.
Fidanlarin yerine alismasini beklemem lazimdi ama sabredemedim. Neyse cevabi bekleyemeden küçük cakil, büyük çakıl , perlit ve torf kullanarak saksilari buyulttum. Saksilari degişirken eski topragi ellerimle hafif doktum. koklerin oldugu gere biras fazladan perlit ekledim. Ayrinti ile anlatiyorum ki yanlis birsey yapmissam uyarmanizi bekliyorum.
584163
584166
Sayın reguler,
Perlit de torf da çok su tutuyor o nedenle umarım çakılı çok bol katmışsınızdır aksi halde aşırı su tuttan ortamda kök çürümesi olabilir.
İyi çalışmalar dilerim....
Fidanlarin yerine alismasini beklemem lazimdi ama sabredemedim. Neyse cevabi bekleyemeden küçük cakil, büyük çakıl , perlit ve torf kullanarak saksilari buyulttum. Saksilari degişirken eski topragi ellerimle hafif doktum. koklerin oldugu gere biras fazladan perlit ekledim. Ayrinti ile anlatiyorum ki yanlis birsey yapmissam uyarmanizi bekliyorum.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/07/4a9aa641249a37fa74a3d6374bdc34dd.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/07/9623a0347385ca81fe9ac8753578e063.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/07/e7bd8c6e2839a0db974c0a40ff14ff1c.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/07/8ba94354717824f8d53239f3c881b69d.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/07/59e4ec265de8506a56136c7dc27d04e6.jpg
murat doğan
08-10-2014, 08:17
sayın regular ficus benjamin yarı tropik bir tür. İklim olarak ankara için çok uygun değil aslında.özellikle kışın iç mekanda bulundurmalısınız.nemi ve sıcağı sever. kışın dinlenmeye geçen yaprak döken ağaçlardan değiller ama yinede köklerine bu kadar girmeseydiniz daha iyiydi.genel olarak saksı değişimi işlemi kışın bitkiler uykudayken yapılıyor. dere kumu, ponza taşı **** lav taşı, bahçe toprağı karışımı kullanabilirsiniz. ben bunu kullanıyorum ve mümkün olduğunca fazla geçirgen bir karışım hazırlıyorum. iklim olarak uygun ortamı bulursa çabuk gelişen bir tür, ama ankara iklimi için bunu söyleyemiyeceğim. bana sorarsanız siz bu ficusu bir kenarda kendi halinde büyümeye bırakın. kışın sulamayı azaltın kök çürümesi olmasın. yaprak dökmesede, kışın bir dinlenme dönemi oluyor. ankarada büyük marketlere değilde fidan satan yerleri, peyzajcıları bulun oralardan hem bulunduğunuz yer iklimine hem de bonsai yapımına daha uygun adaylar bulursunuz. unutulmaması gereken şey sabır bonsaide olmazsa olmazlardandır. sabırsızlık ağacınızın ölmesinden başka bir şey yapmayacaktır. her şeyi aynı anda yapamazsınız. iyi çalışmalar diliyorum.
caglarxx
08-10-2014, 14:29
Sayın sağol ve sayın Murat doğan çok güzel açıklamış aslında.
bendede 2 adet ficus microcarpa ticari bonsai mevcut (büyük boy 70-80 cm civarı)
kışın cam önü kaloriferler sorun ,yazın klima sorun ..
ficus türleri uyku ve yaprak dökme durumları olmadığı için herzaman saksi ve toprak değiştirilebilirmiş gibi görünsede, yaz sonu değiştirdiğim saksı ve toprak sonrası (köklerle oynamadım) 2 ay gibi bir sürede yeni toparlandılar.Yani yazılanlara itibar etmek gerekiyor.
bir diğer nacizane tavsiyemde ,bentderesi ve karşıyaka mezarlığının ordaki fidancılarda bol miktarda (ve hesaplı ) adaylar bulabilirisiniz.
taşıma bir sorun evet genelde gövdesi kalın ağaç veya fidanların plastik saksıları baya iri oluyor.ama kesinlikle tavsiye ederim..
bilhassa arka taraflarda kalmış bedeni bozuk(bize göre süper ama fidancı veya normal müşteriye göre bozuk), üst tarafı budanmış fidanları çok hesaplı fiyatlara alabilirsiniz.
örnek olarak ben acele edip bauhause tan acer palmatum fidanına 140 lira civarında para vermiştim.
sonrasında karşıyakada bir fidancıda satılamayacak durumda görünen,10-15 yaş civarında üstleri kırılmış, bir kısmı kurumuş ama yaşayan ağaçların 3 tanesini 90 tl ye almıştım.
kolaylıklar dilerim
tentenur
08-10-2014, 14:47
Reguler arkadaşın yeni ekimi hayırlı olsun umarım başarılı olur.
Bende onunla aynı durumdayım ve daha dün ginsang bonsai aldım. Benim farkım İstanbul'da olmam sanırım bu açıdan sorunsuz büyütebileceğim.
Reguler arkadaşın yeni ekimi hayırlı olsun umarım başarılı olur.
Bende onunla aynı durumdayım ve daha dün ginsang bonsai aldım. Benim farkım İstanbul'da olmam sanırım bu açıdan sorunsuz büyütebileceğim.
Bende ilk ginseng ile merak saldim. Ofiste arkadasin gingengi vardi ondan celik alip sismanlatirim diye dusunmustum. Nasil sismanlar diye arastirirken birden kendimi bonsai dunyasinda buldum. Evdekiler yetmedi elimde budama makasi ofisteki agaclarin canina dustum [emoji16]
murat doğan
08-10-2014, 21:19
şunuda eklemek gerekir sanırım. bu tür yer değişikiklerinden çabuk etkilenebiliyor. ilk tepkisi yaprak dökmek oluyor. her yer değişikliğinde dökecek değil tabii ki ama mesela içeriden balkona balkondan içeriye sık sık alınırsa ve bu esnada sarsılırsa **** rüzgarlı bir ortamda uzun kalırsa yaprak dökerek tepki verecektir. bu öldüğü anlamına gelmiyor, bir süre sonra tekrar yapraklanacaktır. köklerinede müdahalede bulunmuşsunuz. kökler hava aldığı için ağacınız strese girip yaprak dökebilir. yamadori yaparak edindiğim hayli gövdeli bir benjaminimin tepkisi tüm yapraklarını dökmek olmuştu. yapraksız hali ile sulamayı minimuma indirmek, sulama rejimine dikkat etmek gerekiyordu. çok sulamamama rağmen maalesef kökleri çürüdü ve ağacı kaybettim. şunu unutmamak lazım ağaçlarda canlı ve bizlerde olduğu gibi yaşam döngüleri var. nasıl ki bizler geceleri uyuyor ve metabolizmamız yavaşlıyor ve enerji ihtiyacımız azalıyorsa. bitkilerinde durumu farklı değil. öncelikle her türün özelliklerini ve bu döngülerini öğrenmekle işe başlamalıyız. çünkü amacımız yıllar boyu bakıp, bize eşlik edecek, bizimle yaşlanacak ağaçlara sahip olmak. iyi çalışmalar.
şunuda eklemek gerekir sanırım. bu tür yer değişikiklerinden çabuk etkilenebiliyor. ilk tepkisi yaprak dökmek oluyor. her yer değişikliğinde dökecek değil tabii ki ama mesela içeriden balkona balkondan içeriye sık sık alınırsa ve bu esnada sarsılırsa **** rüzgarlı bir ortamda uzun kalırsa yaprak dökerek tepki verecektir. bu öldüğü anlamına gelmiyor, bir süre sonra tekrar yapraklanacaktır. köklerinede müdahalede bulunmuşsunuz. kökler hava aldığı için ağacınız strese girip yaprak dökebilir. yamadori yaparak edindiğim hayli gövdeli bir benjaminimin tepkisi tüm yapraklarını dökmek olmuştu. yapraksız hali ile sulamayı minimuma indirmek, sulama rejimine dikkat etmek gerekiyordu. çok sulamamama rağmen maalesef kökleri çürüdü ve ağacı kaybettim. şunu unutmamak lazım ağaçlarda canlı ve bizlerde olduğu gibi yaşam döngüleri var. nasıl ki bizler geceleri uyuyor ve metabolizmamız yavaşlıyor ve enerji ihtiyacımız azalıyorsa. bitkilerinde durumu farklı değil. öncelikle her türün özelliklerini ve bu döngülerini öğrenmekle işe başlamalıyız. çünkü amacımız yıllar boyu bakıp, bize eşlik edecek, bizimle yaşlanacak ağaçlara sahip olmak. iyi çalışmalar.
Ficus a yamadoriyi nereden yaptiniz ben hic cevremde gormedim turkiyede yetisiyor mu? Gerci benim cevremde gormemem mumkun iklim olarak[emoji4] .
badrobot
08-10-2014, 23:28
Murat beyin açıklaması benimde dikkatimi çekmişti. Kendisine sordum; Ficus türleri Antalya ikliminde dış mekanda yetişebiliyormuş. Yani bahçeye zamanında dikildiyse, behçede dahada hızlı gelişir. İyi gelişim gösermiş aağaçlardanda güzel Bonsai'ler olabilir.
Murat beyin açıklaması benimde dikkatimi çekmişti. Kendisine sordum; Ficus türleri Antalya ikliminde dış mekanda yetişebiliyormuş. Yani bahçeye zamanında dikildiyse, behçede dahada hızlı gelişir. İyi gelişim gösermiş aağaçlardanda güzel Bonsai'ler olabilir.
Teşekkür ederim. Bonsai işine yeni merak saldım. Biraz tez canlı olduğum için her aşamada çalışabileceğim yaşta ağaç toplamaya çalışıyorum (tohumdan hazır bonsaiye kadar).
Sayın reguler,
Perlit de torf da çok su tutuyor o nedenle umarım çakılı çok bol katmışsınızdır aksi halde aşırı su tuttan ortamda kök çürümesi olabilir.
İyi çalışmalar dilerim....
su tutuculuğu fazla oldu diye saksıların toprağından biraz alıp yıkadığım iri tanecikli ponza madeninden ve çam fidanının dibindeki sert kuru topraktan ekledim. Bitkiyi daha fazla sarsmamak için tüm toprağı değişmedim ama yüzeyden 4-5 cm derinlikte olan kısımın topragını değiştirdim.
murat doğan
10-10-2014, 08:39
su tutuculuğu fazla oldu diye saksıların toprağından biraz alıp yıkadığım iri tanecikli ponza madeninden ve çam fidanının dibindeki sert kuru topraktan ekledim. Bitkiyi daha fazla sarsmamak için tüm toprağı değişmedim ama yüzeyden 4-5 cm derinlikte olan kısımın topragını değiştirdim.
sayın reguler bence artık daha fazla müdahale etmeyin. mart ayı gibi iklim durumuna göre yapılacak toprak ve saksı değişimini yaparsınız.
sayın reguler bence artık daha fazla müdahale etmeyin. mart ayı gibi iklim durumuna göre yapılacak toprak ve saksı değişimini yaparsınız.
Bende mudahele etmek istemiyorum ama eve girer girmez ilk fidanlara ugruyorum napiyolar diye. Sonra baslarina oturunca kendimi tutamiyorum orasiyla burasiyla felan oynuyorum.
Tekrar merhaba sn reguler,
Deneyim yaptıkça kafanızdaki sorular da sorunlar da hızlı bir şekilde çözüme kavuşacaktır. Bu işin en önemli yanlarından birisi de öğrendiklerinizi bolca deneyime dökmeye çalışmak, ne kadar çok aday ve deneme, o kadar çok öğrenme ve ilerleme :)
Bu arada sizden daha önce çalışmalar yapmış arkadaşların deneyimlerini okumak da doğru yolda ilerlemenizi sağlayacaktır.
Sizden son olarak bir de ricam olacak: forum kurallarımız gereği fotoğrafları doğrudan forumumuza yüklememiz gerekiyor ki ileride resimleri yüklediğiniz sunucuda linkler hükümsüz kaldığında çalışmalarınızın resimleri sayfanızdan yok olmasın. http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığında gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
Başarılar...
Sn reguler
Bahsettiğiniz o mutlaka budamak zorunda hissetmek durumu benim şuanki heyecanımı oyle guzel anlatıyor ki :) ben de dayanamayıp koçtaştan limon servi almıştım, gönül istiyor ki hergün budanacak yeni dallar çıksın :)
Umarım heyecanımız meylelerini biran evel verir..
Görüşmek üzere..
Sayın reguler,
Bonsaiye başlarken hepimizin geçtiği bir yol. Başlangıçta fidanları her gün budama, uç alma, şekil verme isteği çok yoğun oluyor çünkü fidanın hemen bir bonsai haline gelmesi isteniyor, bu durum ise ağaçların yorulmasına, ölmesine neden oluyor. Bonsaide sabır çok önemli, her gün yine kontrol edin ama işlem yapmadan çok düşünmek gerekiyor.
iyi çalışmalar dilerim...
Bende mudahele etmek istemiyorum ama eve girer girmez ilk fidanlara ugruyorum napiyolar diye. Sonra baslarina oturunca kendimi tutamiyorum orasiyla burasiyla felan oynuyorum.
murat doğan
18-10-2014, 10:54
sayın reguler yamadori ficusa açıklık getireyim. iş yerinde hediye gelen ficusları zamanında hizmetli arkadaş alıp bahçeye dikmiş şimdi gayet güzel gelişim gösteriyorlar. ben bunlardan birini sökmüştüm( aslında sökme niyetim yoktu ama ekilirken düşünülmemiş ve ağaç diğer ağaç ile duvar arasında sıkışıp kalmış, orada pek gelişim şansı yoktu maalesef.) bunun yanında alanyada bol bol ficus nitida (sokak benjamini deniyor burada) ağacı görebilirsiniz
sayın reguler yamadori ficusa açıklık getireyim. iş yerinde hediye gelen ficusları zamanında hizmetli arkadaş alıp bahçeye dikmiş şimdi gayet güzel gelişim gösteriyorlar. ben bunlardan birini sökmüştüm( aslında sökme niyetim yoktu ama ekilirken düşünülmemiş ve ağaç diğer ağaç ile duvar arasında sıkışıp kalmış, orada pek gelişim şansı yoktu maalesef.) bunun yanında alanyada bol bol ficus nitida (sokak benjamini deniyor burada) ağacı görebilirsiniz
Yolumuz duserse şöyle en kalin govdelisinden alalim o zaman. Bayağı satiliyodur da sizin oralarda, ficusu cok seviyorum ama buralarda hiç yok.
imalat sektöründe siniz büyük ihtimalle, bugüne kadar toprakla ve ağaçla hiç
ilgilenmemiştim, bütün hobilerime zaman ayırdığım kadar deva mediyorum. Lakin bitkilerde zaman ayırmayla olmuyomuş. elimde makasla 3-5 saat uğraşsam bitki kesin ölür :)
Bitkinin kök sistemi gelişmişse, sağlığı yerindeyse, zamanlama uygunsa yapılan müdahalelerin zararı olmuyor, tecrübeniz arttıkça daha kolay karar verip uygulayabileceksiniz.
iyi çalışmalar dilerim,...
imalat sektöründe siniz büyük ihtimalle, bugüne kadar toprakla ve ağaçla hiç
ilgilenmemiştim, bütün hobilerime zaman ayırdığım kadar deva mediyorum. Lakin bitkilerde zaman ayırmayla olmuyomuş. elimde makasla 3-5 saat uğraşsam bitki kesin ölür :)
Merhabalar ben sıvı gubre alacaktim ama bonsai sıvı besini yazanın N+P+K dağılımının şu an başlangıç aşamasında olan ağaçlarım için uygun olup olmadığını sormak istedim. Acaba hangisini almalıyım. Kahverengi olanın adı bonsai besini diğeri yeşil olan işe yeşil bitki besini.
521853
521854
Araştırarak cevabı buldum yeşil bitki besini yazan gübreyi alacağım. İyi ki de acele edip bonsai besini yazana atlamamaşım.
murat doğan
29-11-2014, 01:04
Bitkinin kök sistemi gelişmişse, sağlığı yerindeyse, zamanlama uygunsa yapılan müdahalelerin zararı olmuyor, tecrübeniz arttıkça daha kolay karar verip uygulayabileceksiniz.
iyi çalışmalar dilerim,...
Özellikle ficus nitidayı kalın gövdeli bulmanız oldukça kolay. Benjaminler salon bitkisi olarak satıldığından pahalı ama nitidaları çok rahat bulursunuz.
[QUOTE=reguler;1325872]Yolumuz duserse şöyle en kalin govdelisinden alalim o zaman. Bayağı satiliyodur da sizin oralarda, ficusu cok seviyorum ama buralarda hiç yok.
Bu başlıkta 2 ağacı birden yayınlıyorum küçük oldukları için daha çok yolları var diye.
Bu adaylarda yine nemli tutma yöntemi ile gövdeden köklendirmeye çalışmıştım 2 haftada başarılı oldum çok sevindim.
542869
542870
542871
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu adayda ise çok minik bir kök çıkmış.
542872
542873
Resimleri eklediğim zaman en son resimde bulunan ağaca daldan köklendirme yapmıştım hemen köklenmiş. Bı kadar çabuk olmasını beklemiyordum açıkçası. Sabah ilk işim onu ana gövdeden ayırıp ayrı bir saksıya dikmek olacak. Fotoğrafları da o zaman eklerim.
Sayın Reguler,
Köklerin biraz kuvvetlenmesini beklemek daha iyi olur. Renkleri beyazken kuvvetsiz oluyorlar biraz gelişip renkleri koyulaşıp kahverengi olmadan dikmek riskli olur.
İyi çalışmalar dilerim..
Resimleri eklediğim zaman en son resimde bulunan ağaca daldan köklendirme yapmıştım hemen köklenmiş. Bı kadar çabuk olmasını beklemiyordum açıkçası. Sabah ilk işim onu ana gövdeden ayırıp ayrı bir saksıya dikmek olacak. Fotoğrafları da o zaman eklerim.
Sayın Reguler,
Köklerin biraz kuvvetlenmesini beklemek daha iyi olur. Renkleri beyazken kuvvetsiz oluyorlar biraz gelişip renkleri koyulaşıp kahverengi olmadan dikmek riskli olur.
İyi çalışmalar dilerim..
Tavsiyenize uyup dışarıtaşan kökler için üzerine biraz daha torf ekleyip1 hafta daha bekledim. Onlarda yetersiz kalınca ayırmak zorunda kaldım. Bardağın içi ful köklenmiş tüm kökler yer bulamayıp yukarıya doğru yönelmişti. Kökler toprağı da bayağı sıkmıştı . şimdi 3 tane oldular çok sevdim ben bu dalda köklendirme işini :D
fotolarını kısa süre içinde eklicem.
Bu ficuslari çok seviyorum ya tam deney tahtasılar gövdeden inen kökler bayağı coştu duracak gibi de değiller.
585366
585367
585368
585369
585370
Sayın reguler,
Kökleri toprağa ulaştırıp kalınlaştırarak gövdeyle kaynaşmasını sağlarsanız daha kısa zamanda koniklik elde edebilirsiniz. Ficuslar en çabuk kaynaşan ağaçlardan.
Kolay gelsin....
Bu ficuslari çok seviyorum ya tam deney tahtasılar govdeden inen kökler bayağı coştu duracak gibi de değiller.
kökleri yönlendirsem mi acaba yoksa kendi hallerine mi bıraksam acaba
Biraz kahverengileşsinler bence.
kökleri yönlendirsem mi acaba yoksa kendi hallerine mi bıraksam acaba
Kökleri pet şişenin içinden çıkardım. Kurumasınlar diye yosun ile sardım.
585371
585372
585373
evet arkadaşlar en çok istediğim şeyi kısmen başardım. Gövdeden aşağıya kök indirdim. Kökler çok kısa zamanda odunsu bir hal aldı ve aşırı kalınlaştı. Yuklediğim fotoğraflardan ne kadar surede başardığımı görebilirsiniz.
564631
564632
564633
564634
564635
Bazı kökler birbiri üzerine çapraz bir şekilde geçmişti bonsai kurallarına aykırı olduğundan dahası güzel görünmediğinden köklerin bazılarını kestim. Sonra zayi olmasın diye dalın birinin içini biraz oyup ona kaynatmaya çalıştım. Umarım bir kaç ay içinde kök kaynar.
580657
580658
580659
580660
580656
Resimlerin devamı
580662
580661
Sadece 24 günde kök kaynamış hemde sonbahar mevsiminde.
Açarken tereddütlü idim. Tamamen kaynaması biraz daha sürecek gibi.
583929
583930
583928
Bu köklendirme işlemini de aynı tarihte yapmıştım yani 24 gün gibi bir sürede kök çıktı. Kabuk soyma gibi herhangi bir işlemde bulunmadım sadece horman sürdüm ve nemli tuttum. Sonrada torf ve perlit karışımı ile sarıp bağlamıştım.
Açtıktan sonrada hafifçe rafya ile gövdenin etrafına sardım ki gövdenin kalınlaşmasını sağlasın. Kökler sağlam bir şekilde kurumadan aşağıya insin diye de yine toprakla sardım.
583935
583936
583937
583938
shawshang
05-11-2015, 14:47
tebrikler gerçekten güzel olmuş.
Bu köklendirme işlemini de aynı tarihte yapmıştım yani 24 gün gibi bir sürede kök çıktı. Kabuk soyma gibi herhangi bir işlemde bulunmadım sadece horman sürdüm ve nemli tuttum. Sonrada torf ve perlit karışımı ile sarıp bağlamıştım.
sonrada torf ve perlit ile sarıp bağladım dediğiniz süre ne kadar acaba ?
elimde boya giden bir Schefflera var bunu deneyip çoğaltmak istiyorumda
tebrikler gerçekten güzel olmuş.
sonrada torf ve perlit ile sarıp bağladım dediğiniz süre ne kadar acaba ?
elimde boya giden bir Schefflera var bunu deneyip çoğaltmak istiyorum da
air layering konusunda başlıklar mevcut onları aratırsanız daha kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. hatta you tube dan aratın çok güzel anlatanlar var.Çoğaltmak istiyorsanız önce ağacın kabuğunu iyice soymanız gerekiyor. yaklaşık gövdenin kalınlığı kadar soysanız yeterli. Daha sonra ışık geçirmeyecek şekilde sardım.Torf perlit karışımı kullandım ben varsa spagnum yosunu kullanabilirsiniz. bu arada dip not vereyim kökler kabuğun altından çıkıyor orayı baz alarak örtün. ikinci olarak eer adayınızı kalınlaştırmak istiyorsanız yapraklar ağacın besin deposudur airlayering yapmayın kalınlaşmazını yavaşlatırsınız
shawshang
05-11-2015, 20:39
yok boyun uzadı alt kısımları çıplak kaldı. bu yolla köklendirirsem boyunu kısaltmak ve çoğaltmak istiyorum.
teşekkürler
Sent from my iPhone using Tapatalk
İsterseniz ağacı alttan dal vermeye teşvik edebilirsiniz. Tepe kısmından budarsanız alttan gözeler patlayabilir.
shawshang
06-11-2015, 06:27
üst kısımı ayırırsam alt büyük ihtimal canlanır diye düşünüyorum
üst kısımı ayırırsam alt büyük ihtimal canlanır diye düşünüyorum
Büyük ihtimalle canlanır ama gövde kalınlaşma hızı azalır. Bir başlık açıp siteye resimlerini yükleyin isterseniz. Yorumlar gelecektir. Şeflera da hızlı köklenen bir tür ama ağaçların gelişme mevsiminde dah aızlı sonuç alına biliyor bu da bahar başlangıcı ve yazın kavurucu sıcaklıklarının geçtiği dönemlerdir. Diğer zamanlarda köklenme süreleri ciddi yavaşlıyor. ****** başarı oranı da düşebilmekte
Kökleri kontrol ettim bir kaç tanesi neredeyse toprağa ulaşmış. Geç olmadan hafifce yine gövdenin etrafına sardım.
http://images.tapatalk-cdn.com/16/01/08/605fda8ba5e1785efc1f29d2b11c0aa2.jpg
Sn. reguler
Çalışmalarınızı takip etmek hem keyifli, hem öğretici, umarım forumun sessiz olduğu bu dönemde hızınızı kesmezsiniz :)
İnternetteki bu adamın yaptığı çalışma da sizin çalışmanız gibi sanırım değil mi, ispanyolca anlamıyorum ama çok ilginç.
https://www.youtube.com/watch?v=xDMEz41k5qg
üstad bana önerdiğiniz şişeyle havai köklendirmeyi başarıyla uygulamışsınız :)bu işlemi gövdeye ve dallara aynı anda uygulamanın sakıncası olurmu köklenirmi hepsi sizce
Kökleri erken açıp düzenleyip bir daha sarmıştım. Bu yüzden başarılı olmamış 4 tane direk aşağı inen var ama onlarda pek fazla kalınlaşmamış. Umut fakirin ekmeği hç kurumayacak şekilde yine sardım umarın tamamı kurumaz.
593807
593808
İnşallah Kurumazlar onca çaba boşa gitmez
Son halimiz. Bu arada 40 mesajda kaynaştırmaya çalıştığım kök, hava kökleri elde etmek için çok suladığımdan çürümüş.
593998
nervus opticus
30-01-2016, 18:51
İlham verici işlere imza atmışsınız sayın reguler,
Sn.reguler
Bu videoyu izlediniz mi, sizin ficus köklendirmeleriyle ilginiz&bilginiz oldukça fazla.
Buradaki amaç nedir, içerideki beyaz pet şişenin içinde ne var, en dışa neden öyle seviye çizgileri koyuyor? Çok merak ediyorum bu video bu adam ne yapıyor ne çıkıyor sonucu :)
Sn. reguler
Çalışmalarınızı takip etmek hem keyifli, hem öğretici, umarım forumun sessiz olduğu bu dönemde hızınızı kesmezsiniz :)
İnternetteki bu adamın yaptığı çalışma da sizin çalışmanız gibi sanırım değil mi, ispanyolca anlamıyorum ama çok ilginç.
https://www.youtube.com/watch?v=xDMEz41k5qg
bence daha sonra taş üstü tarz oluşturmak için kökleri hazırlıyor. Şişenin içine taş koymasının sebebi ağırlık olsun diye şişeyi kullanmasının sebebi de kökler yapışmadan rahat çıksın diye. Volkan tüfünü de köklere zarar vermeden çıkarta bilsin diye koyuyor.
Kökler çok hızlı büyüyor. Bir gecede nerdeyse yarım santim büyümüş. Bu kökler sarmal olmasin diye pipetin icinden toprağa ulaştırmayı düşünüyorum. Bu gidişle tüm inen kökleri tektek gösterecem gibi[emoji14]
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160316/f97577f4731553d9c9d8549d9f7f6cac.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160316/5d8369fb74579248a4dd3afba0c13d4c.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160316/77e009cbd3b9d20c9f11b48401e4461d.jpg
Şunu anladım çok sulamaktan ziyade su kaybetmesini önlemek lazım. Yani sadece pet şişe içine toprak koyarak olmuyor pet şişenin açık kalan kısımlarını kapatmak lazım. Streç poşet ile sardıktan sonra yeni kökler çıkmaya başladı. Hatta bazı ağaçların gövdelerini sadece poşetle sardım onlarda da kök çıkmaya başladı.
Ağaçların hepsini balkona aldım. Minikde bir sera yapıp içine soğuk buhar makinesi koydum. Köklenmeleri için toprak sarıp nemli tutma derdinden kurtuldum şimdilik. Yaz boyunca serbest büyümeye bırakıcam. Bakalım kök çıkaracakmı kendiliğinden. Çıkarmazsa aklımda daha farklı projelerim var. Onları söylemiyim süpriz olsun. merak edin birazcık. Seranın fotosunu da eklerim yakın zamanda.
Ağaçların hepsini balkona aldım. Minikde bir sera yapıp içine soğuk buhar makinesi koydum. Köklenmeleri için toprak sarıp nemli tutma derdinden kurtuldum şimdilik. Yaz boyunca serbest büyümeye bırakıcam. Bakalım kök çıkaracakmı kendiliğinden. Çıkarmazsa aklımda daha farklı projelerim var. Onları söylemiyim süpriz olsun. merak edin birazcık. Seranın fotosunu da eklerim yakın zamanda.
Sn.reguler
bende baya bir araştırdım ficusları, kestikleri kalemleri altından artı şeklinde kesip tahta sıkıştırıp güzel nebariler yapıyorlar (https://theficusguy.wordpress.com/), bende deneyeceğim bakalım.
Sadece ficuslarda değil bu yöntemi diğer çeliklerimde de uyguluyorum, sonuç olumlu.
Kolay gelsin....
Sn.reguler
bende baya bir araştırdım ficusları, kestikleri kalemleri altından artı şeklinde kesip tahta sıkıştırıp güzel nebariler yapıyorlar (https://theficusguy.wordpress.com/), bende deneyeceğim bakalım.
Sn.sagol
Varsa resimleri bizimle paylaşabilirseniz aslında daha detaylı öğreniriz bizde.
İlgili linkten okudum ben ama sonrasını resimlememiş adam, nasıl ne kadar sürede oluyor merak ediyorum
Sadece ficuslarda değil bu yöntemi diğer çeliklerimde de uyguluyorum, sonuç olumlu.
Kolay gelsin....
Çeliklediklerimden fotoğraf çekmemişim ama daha olgunlaşmamış bir taneyi çıkarıp fotoğraf çektim fikir versin diye.
Çelikleme genelde 3 gruba ayrılıyor
Karışım: perlit kum karışımı, sadece perlit, spagnum yosunu gibi su tutucu ortamlarda köklendiriliyor. %50 Perlit, %50 odun kömürü tozu daha iyi oluyor çünkü mantar oluşumunu da önlüyor.
1. O yılın sürgününden çelikleme (Softwood cuttings)
haziran ayına kadar olgunlaşan sürgünlerden genelde 15 cm kadar(5 göz) çelikler alınıp verev kesiliyor ve 2veya 3 göz yukarıdaki gibi nemli bir karışıma daldırılıp köklendiriliyor. Bu en incelerde artı yapıp araya birşey koymak zor çünkü zaten çok inceler. Köklendirme hormonu kullanılırsa başarı olasılığı artar.
2. Bir önceki yılın sürgününden veya o yılın sürgününden sonbaharda(eylül-ekim) çelikleme(semi-hardwood cuttings)
Bu durumdaki sürgünler tam odunlaşmasa da odunsu bir durumda oluyor, yine 15 cm kadar(5 göz)verev kesip yukarıdaki gibi nemli bir karışıma daldırılıp köklendiriliyor. istenirse alttan artı yapılıp araya kibrit çöpü felan konabilir.
Köklendirme hormonu kullanılırsa başarı olasılığı artar.
3. 2 yıllık sürgünlerden(hardwood cuttings)
Bu biraz daha zor. Genelde ağaç uyurken çelikler alınıyor. Bunda artı şeklinde açıp kabuğu soyulmuş bir dal parçası konularak genişletme yapılabiliyor(aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi)
Ben genelde direk bahçede çelikliyorum tütma yüzdesi azalıyor. Bahçede her gün çim sulaması yapıldığından nemli tutabiliyorum ama kediler, rüzgar, top çarpması.. gibi dış etkenler fazla oluyor.
Bir kapta yapılıp nemli(fazla su olmayacak mantar olur) ve oda sıcaklığında (20 derece gibi) tutulabilirse başarı artar. Üzerini siyah bir poşetle örtün bir yerinden az açık olsun.
Bir diğer yol 2-3-4 hafta nemli ortamda tutup callus oluştuktan sonra(köklenecek yerde beyaz kabuk gibi birşey) kum, torf karışımına dikmek(yine nemli tutulacak, su birikmeyecek), üzeri siyah bir poşetle örtülüp kenarından biraz açıklık bırakılacak.
Süre için bir şey söylemek zor, ağacın türüne göre değişiyor. Ficusta 1-1.5 ay gibi. Karaağaçta da çok uzun sürmüyor. Alıçta aylar sürüyor. Bazı türlerde kalınlık arttıkça başarı artıyor(yayılıcı ardıç, begonvil, incir..)
Not: düz çelikten yapılabildiği gibi, ters T şeklinde yapılırsa da nebari oluşmasına yardımcı oluyor ve daha kolay köklenebiliyor.
Sn.sagol
Varsa resimleri bizimle paylaşabilirseniz aslında daha detaylı öğreniriz bizde.
İlgili linkten okudum ben ama sonrasını resimlememiş adam, nasıl ne kadar sürede oluyor merak ediyorum
Detaylı anlatımınız teşekkürler sn.sagol.
Önceden şekillendirdiğim agacin tepesine yeni havai köklendirme yaptım.
630245
630246
Çalışmanın devamını görmek için aşağıdaki linke tıklayın.
http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/40171.htm
Havai köklendirme denemem başarılı olacak gibi şimdiden kalinca bir kök çıkmış.
630247
General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
630248
630249
Bunlarda inşallah kurumaz dediğim kökler. sürekli yeni kökler çıktığından bir türlü ağacın etrafını açamadım. Sürekli yeni köklerin toprağa ulaşmasını bekliyorum.
Bu ağaç benim ilk adayım. Aldığımda çok inceydi tam 2 sene olmuş.2 yıldır sabırla kalınlaşmasını bekliyordum. Bu kadar yeter diye düşünüyorum. Ust kısmı ayirinca kök terbiyesi yapıp boyunu kısaltıcam.
630250
630251
Köklendirme başarılı olmuş. Kökler kuvvetlensin ayıracağım.
Köklendirme başarılı olmuş. Kökler kuvvetlensin ayırayım.
Merheba sn reguler,
Köklenme gayet başarılı olmuş, tebrik ediyorum.
Eğer iç ortamda ve uygun ısıda bakıyorsanız şimdi de ayırabilirsiniz.
Eğer dış ortamdaysa, köklenen bölgeyi korumaya alın derim, kışın soğuktan ötürü o kökler kuruyabilir, aman! :)
Çalışmanızda başarılar....
NOT: Bu arada fotoğraflarınızı foruma yüklerseniz iyi olur; bu güzel çalışmalarınızın kaydının, fotoğrafları yüklediğiniz sitedeki linkleri geçersiz kaldığında araya gitmesi hiç hoş olmaz. Hem çalışmalarınızı izleyenler için de kötü olur...
İçeri aldım. Kökler hafif kahverengilessin ayiricam. Yoksa kirilmalarindan korkuyorum.
DeFRaNDo
14-10-2016, 16:27
Maşallah güzel köklenmiş. Ayrılmış halini bekliyoruz.
Köklendirdiğim kısım eşit kalınlıkta 2 daldan oluşuyor. Şu anda ayırdıktan sonra dalları tek bir gövde olarak kaynaştırmayı düşünüyorum. Alt kısımda kök indirdim zaten daha güzel bir görüntüsü olmuştur diye düşünüyorum. Sabırsızlıkla açacağım günü bekliyorum. şimdilik yeni kökler kurumasın diye açmıyorum sabretmeye çalışıyorum.
631170
LT26i cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaşlar kökleri açıp zaman zaman düzeltmek lazım.Köklerin yerlerini belirlemek için biraz geç kalmışım ama havai köklendirme bittikten sonra bu adayın köklerini terbiye edeceğim o zaman inen kökleri de dizayn ederim. Aşağı inen kökleri ana gövdeye yaklaştırmayı düşünüyorum. Kökler çok ayrık durunca gözüme güzel görünmedi.
Resimlerle baş başa bırakayım sizi.
633946
633947
633948
633949
En son fotoyu arka olarak düşünüyorum.
633950
Bu adayın da üst kısmını ayırdım. Bir kaç ufak budama yaptım.
633939
633940
İlk kez kök terbiyesi yaptım. Havai kökler tam kalınlassın diye yine derine gömdüm. Ağacın şekli istediğim gibi ilerliyor. Düz sopa gibi birseydi havai kökler ile koniklik sağlamaya çalışıyorum. Güzel bir şeyler ortaya çıkacak sanırım.
642613
642610
642611
642612
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.