Bağlan

View Full Version : Özel Ağaçlandırma, Hatıra ormanları, Özel ormanlar

Sayfalar : 1 [2] 3

Avanos
11-03-2010, 13:04
Arkadaşlar özel ağaçlandırma hakkında herkeze canı gönülden yardımcı oluyorum. Her türlü sorununuzu yazabilirsiniz.Çünkü 2008 yılı başından bugüne kadar büyük mücadeleler verdim hala da devam etmekte.Bu mücadele süresinde mevzuatları ezberledik.

estella
16-03-2010, 16:33
Sayın AhmetNuri Bey, Denizli'de fazla su istemeyen badem yetiştirebilirsiniz. Devlet yanılmıyorsam bademe kredi vermiyor.

U.Korkmaz
25-03-2010, 14:26
Sn.Avanos;

330000m2 bir arazi için gelecek hafta içerisinde başvuru yapacağım.

Başvuru sırasındaki gerekli adımları sırası ile kısa olarak yazabilirseniz size minnettar olacağım.

Ayrıca toprak analizi yaparakmı bademe karar verdiniz yoksa bu seçimde etkili olan başka bir neden varmıydı?

Ben şu anda başvuracağım bu arazinin enerji ormanı olarak bir biokütle tesisinede hammadde sağlayacabileğini düşünüyorum. Bu konudaki yorumlarınızda değerli olacaktır.

Avanos
25-03-2010, 14:38
Sayın U korkmaz öncelikle ben sorayım arazi nerde rakım kaç.Yağış miktarı ne?Sonra arazi orman arazisimi hazine arazisimi?Bu ikisine göre değişik mevzuatlar var. Öncelikle bunları öğrenelim.Enerji ormanı düşünürken hangi çeşidi nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz.Size özelden cep nosunu v ereceğim isterseniz telefonda görüşebiliriz.

aslan_k
25-03-2010, 22:39
Arkdaşlar,
Özel telefon yerine konuyu burada tartışsanız da hepimiz birşeyler öğrensek dah iyi olmaz mı?

VeyselÖZKAN
23-05-2010, 13:06
gebere ekmek istiyorum bende bunun için nerede toprak aramalıyım ya da gebere için geniş detayda özel işlemler var mıdır? Bu konuda yardımcı olur musunuz bana da lütfen?

kurtoğlu
07-07-2010, 21:10
Merhabalar,
Forumdaki ilk mesajım, ağaçlar ve ağaçlandırma ile ilgili en çok bilgi bulabildiğim yer ağaçlar.net oldu, forumda bilgilerini benim gibi anonim forum takipçilerine sunan sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben İzmir'de ikamet ediyorum,30 yaşındayım ve forumdaki bazı arkadaşlar gibi özel ağaçlandırma bilgi edinme çabalarım sonucu bu forumdayım.
Sn. Avanos umarım bana yardımcı olabilir,işin mevzuat kısmını bildiğimizi kabul edelim, işin pratik işleyişi için birden fazla yöntem mevcut sanırsam, hazine ve orman arazilerinin tahsis yöntemi farklı tabii ki, ama olay "araziyi sen bulacaksın" kısmına gelince herşey tıkanıyor, benim gibi hiçbir yerde arkası ve dayısı olmayan bir Türk vatandaşı nasıl olacak ta özel ağaçlandırma yapacak? O arazinin haritasını bulmak için ve yer önermesi için orman işletme şefliğine mi gitmeliyim? Gidersem onların böyle bir sorumluluğu olmadığı yönetmelikle belirlenmiş, boşa mı kürek çekmiş olacağım.
Hazine arazisi için il milli emlak md'e mi gitmem gerekiyor? Onlardan bu potansiyele sahip yerlerin haritalarını bulmam daha mı kolay?
Eğer sizin bildiğiniz başka br yöntem varsa (köyüm burada değil, yakınlarda tandık arazim yok) lütfen paylaşırmısınz? Bir arkadaşım serbest orman mühendislerinin bu konularda da yardımcı olabileceğini söylemişti ne derece doğrudur? Yani proje çizimi dışında olayın işleyişinde de yardımcı olabilirlermi?
Umarım cevap yazarsınız. Saygılar

Avanos
08-07-2010, 17:57
Sayın Kurtoğlu Milli emlak ve ormandan arazi bulmak sadece ve sadece o birimdeki insanların iyi niyeti ile ilgili. Onlarlada görüşünce bazen onlarada hak veriyorum burda olmuş birisi ağaçlandırma yapacağım deyip yeri öğrenmiş milli emlaktan gitmiş pancar dikmiş. O yüzden yeri göstermek istemiyorlar yönetmelikte onlara ardımcı oluyor.Özellikle batıda yer bulmak çok zor sadece ricacı olacaksınız.Başka yol yok.

Avanos
08-07-2010, 17:58
Yazıyı değiştirmem gerektiğinden bunu yazdım.

murathanoglu
02-08-2010, 18:57
Sayın AhmetNuri Bey, Denizli'de fazla su istemeyen badem yetiştirebilirsiniz. Devlet yanılmıyorsam bademe kredi vermiyor.

Sayın Estella Devlet Badem ve Ceviz Meyve veren Orman ağacı sınıfına girdiği için Kredi desteği sağlıyor. Bilginize.

Akın Çelik
05-08-2010, 22:27
sn. avanos ankara gölbaşı civarında özel ağaçlandırma için hazine arazisi için milli emlak md. ne dilekçe verdim, ancak milli emlak 1/1000 - 1/5000 lik imar planı olup olmadığı konusunda ilçe belediyesinin cevabını bekliyor, sizden ricam bu aşamanın ne anlama geldiğini söyleyebilirmisiniz? (imar planı yoksa dilekçem red olunacakmış) burası büyükşehir 1/25000 lik üst planda ağaçlandırılacak alan olarak gözüküyor.

Avanos
08-08-2010, 11:52
Sayın Akın Çelik
Kusura bakmayın yazamadım Benim Bilgisayar nedense ağaçlar nete girmiyor. Kafeden yazıyorum. Bu işleri kimse bilmiyor veya biliyor yardımcı olmuyor.Öncelikle Ankara ili ile daha önce arkadaşlar için ilgilendiğimden dolayı biliyorum Gölbaşı ilçesi mücavir alan içerisinde kaldığı için özel ağaçlandırma yapılamaz. Sizi boş yere oyalıyorlar.Ankaranın mücavir alan sınırlarını öğrenin daha sonra müracaat edin nette bulabilirsiniz.

Avanos
08-08-2010, 11:55
Bu arada Tüm arkadaşlara duyrulur. İnsanları ağaçlandırmaya yönlendirdiğim ve örgütladiğim için hakkımda rapor hazırlanıyor.Beni sürmeye çalışıyorlar iş daha ciddileşirse ağaçlar netten yardım isteyeceğim bu konuda kamuoyu oluşturmayı başarırız umarım.Benim burdaki ve badem konusundaki yazılarımı okuyan bir insan nasıl böyle bir kanıya varır anlamadım ama şuan soruşturma devam ediyor.Arkadaşlar ben yinede yazmaya devam edeceğim. Burdayız.

Yücel Özlem
10-08-2010, 23:01
Sevgili Avanos, zor günler geçiiriyor olduğunuz anlaşılıyor. Size kolaylıklar diliyorum. Sevgiler.

Fatoş
11-08-2010, 16:58
Sevgili Avanos, doğru işler yapan ,memleketi için çalışan insanlar bu aralar sakıncalı bulunuyor ne yazık ki ama bu günler de geçecek yeter ki biz doğrudan vazgeçmeyelim.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle.

fatih uğur
11-09-2010, 11:55
Sayın Arkadaşım,Herhangi bir yer eğer belediyeye yeşil alan olarak verildi ise asla onu kullanma ve tasarruf etme hakkına sahip olamazsanız. Dikkat ederseniz özel ağaçlandırma yapamayacağının araziler için herhangi bir imar planında işlenmemiş olması gerekmektedir der.

fatih uğur
11-09-2010, 12:14
Sayın arkadaşın zaten sorun burda başlıyor. Bu kanunun ilkelliği ve eksikliği burada. Tamam avrupada orman arazilerinin büyük bir kısmı özel firmalara veya şahıslara ait ve Türkiyede de bununla ilgili ufakta olsa bir başlangıç oldu. Ama kanun diyor ki kurumalrımız elinde bu araziler ile ilgili herhangi bir envanter yok. Neden yok . Milli emlağın elinde bu araziler mevcut değil mi istenil se kısa bir süre içinde tüm ülke sathında hazırlanamazmı. dikkat edin özel ağaçlandırma yapan insanların çoğu evet evet nerede ise tamamı bürokrasiden gelen veya bürokrasıye oldukça yakın kişiler veya kurumlar. Ve bu arazilerin çoğu alındıktam sonra rezil vaziyetteler. Dolayısı ile Uygulama sıfır arkadaşlar. İnşallah bu kanun metninde değişiklikler yapılarak daha titiz bir çalışma oluşturulur ve memleket kazanır.

fatih uğur
11-09-2010, 12:35
Merhaba.

Elimde, daha önce ağaçlandırma yapmak amacıyla Orman İşletme Şefliğinden temin ettiğim iki adet harita bulunmaktadır.

Özel Ağaçlandırma veya Özel Orman uygulaması yapmak istediği halde, ağaçlandıracak arazi bulmakta sıkıntı çekenlere verebileceğim ve ağaçlandırılabilecek arazileri gösteren iki adet haritayı isteyenlere verebilirim.

Ağaçlandırma yapmak isteyenlerin içlerinden mevkii seçebilecekleri muhtemel araziler Çanakkale İli, Bayramiç İlçesinde bulunan Çırpılar ve Evciler bölgesine ait.

Saygılar

Merhaba Oğuz bey acaba bu arazilere ait haritaları bana gönderebilirmisiniz. eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.
kulfatihh@gmail.com

fatih uğur
11-09-2010, 12:41
Arkadaşlar .Hazine arazisinde özel ağaçlandırma yapmanın bedeli dönüm başına yaklaşık ne kadardır? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Avanos
14-09-2010, 22:24
www.ozelagaclandirma.com/index.html

Mehmet Can
22-10-2010, 01:34
Ağaçlandırma yapmak amaçıyla tahsis olunan maliye arazilerine yıllık ne kadar üçret ödeniyor bu konuda fikriolan bir arkadaş yardımcı olabilirmi.

Avanos
22-10-2010, 13:21
Asli Türler için yaklaşık 0.85 TL( Asli Türler çam, sedir, meşe vb) diğer türler için yaklaşık 2 TL ( badem, ceviz vb.) Bu fiyatlar ilk beş yıl yüzde 50 indirimli fiyatlar.

Mehmet Can
22-10-2010, 20:22
Sayın Avanos dönüm mü dekarmı dikilen fidan adetimi neye göre 0.85 TL acıklarmısınız.Teşekkür ederim bilgileriniz için.

Avanos
22-10-2010, 20:32
Dekarı (1000 mt2) 0.85 TL'dir.

Mehmet Can
23-10-2010, 07:48
İnanasım gelmiyor. Çok iyi.

Avanos
23-10-2010, 11:52
Sayın enigma inanın ben şuan ödüyorum.Bu fiyatlar sadece özel ağaçlandırma için geçerli belirtmeme gerek yok sanırım.Birde hazineden yer kiralamak okadar kolay değil ortalama 1,5 yıl sürüyor ölmek hazineden yer kiralamadan daha kolay.Yeri bulabilirseniz.

copur 09
23-10-2010, 15:19
Sayın Avanos'a katılıyorum. Ve 3. yılın sonunda diyecek hiç bir kelime bulamıyorum.

Mehmet Can
23-10-2010, 15:54
Yer şuan bende kirada ama başka amaçla kullanıyorum.

Avanos
25-10-2010, 10:38
sayın enigma yerin sizde kirada olması özel ağaçlandırma kiralamasını kolay yapacağınız anlamıına gelmez.Sizdeki kiralama basit bir tarımsal kiralamadır özel ağaçlandırma kiralaması ile ilgisi yoktur.O tür bir kiralama yapmanız size hiç bir artı getirmez tüm işlemler hiç kira sözleşmesi yapılmamışr gibi yapılır ve mevzuatı tamamen farklıdır.

Avanos
25-10-2010, 10:38
Sayın çopur siz kiralamada 3. yıldamısınız.Ben 1.5 yılda yaptım çok geç diye kızıyordum. demekki çok hızlıyız.

bragfor
25-10-2010, 16:52
paulownia(pavlonya) ağaç türü için özel ağaçlandırma kredisi veriliyor mu? bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardımcı olun

Mehmet Can
25-10-2010, 18:43
Biz ormandan kiraladık 6 ayda dikim tamamlandı.980 dönüm kadar.

H.Aksoy
25-10-2010, 19:20
Ben bu konuya tamamaen yabancıyım fakat .ormaniyenin boş alanları mevcut zannederim.cıplak dağları gördüğümde içim sızlıyor .buraları kiralamak ağaçlandırmak için çokmu zor.Bedeli ne kadar ve bu gibi işler için devlet kredi veriyormu ve veriliş şartları nasıl yani geri dönüşü bedelsiizi varmı.Burada tamamaen amötörce ağaçlandırmaya teşvik veriliyormu.üsüllleri çokmu zor .biz emeğimizi vererek boş arazleri ağaçlandırmak heveslisiyiz o kadar.bilgi veren olursa seninirim.yani niyetimiz.üzüm yemek...selamlar.

Biz ormandan kiraladık 6 ayda dikim

tamamlandı.980 dönüm kadar.

H.Aksoy
25-10-2010, 19:28
Bu haritalardan kopya vrmeniz mümkünmü?veyahut internet ortamında sağlayabilirmiyiz.yardımcı olursanız sevinirim...aksoy.hilmi@gmail.com

Merhaba.

Sn. özsoy,

Önce hoşgeldiniz diyeyim.

Ağaçlandırılacak alan bulmak kolay değildir. Önce Orman İdaresinden bazı haritaları elde etmelisiniz. Bu haritalar hem Amenajman hem de bozuk orman haritaları olabilir.

Haritalarda ağaçlandırılacak alanlar veya bozuk ormanlar bellidir. Ama orman idareleri bu haritaları (bence, yaptıkları yanlışlıkların farkedilmemesi amacıyla)sivil kişilere göstermemek için bin dereden su getirtirler. Ben uzunca bir uğraştan sonra iki adet harita elde edebilmiştim.

Size kolaylıklar dilerim.

Saygılar

H.Aksoy
25-10-2010, 20:16
İzmir-dikili cıvarında bildiğiniz ,orman arazisi veyahut milli emlak arazisi varmı ? selamlar

İzmir ve çevresinde yapacağınız özel ağaçlandırma çalışmalarınızda sizlere yardımcı olabilirim. Diğer bölgelerdeki ağaçlandırmalarınız için soru sorabilirsiniz :)

Avanos
26-10-2010, 06:42
Sayın çopur siz kiralamada 3. yıldamısınız.Ben 1.5 yılda yaptım çok geç diye kızıyordum. demekki çok hızlıyız.

Burda bahse konu olan alan hazine arazilerinde ormanda ben 2 ayda tahsis ettirdim. 20günde ön izin aldık.Bu başka hazine olayı başka.980 dönümünüzü dikip bitirdinizmi?

Mehmet Can
26-10-2010, 15:25
980 Dönüm bitti.Fidanlar 2 yıllık oldu bile. Şimdi 600 Dönüm kadar var ama izinleri bekliyoz Ankara'da sıkıştı biyerlere yine.Yaz ayları gelmeden dikimi tamamlamamız gerekiyo ama masa başındakilerin umurunda değil.

Avanos
26-10-2010, 18:58
Sayın enigma orman alanı için itirazım yok sorun zaten hazinede. Güzel Allah yardımcınız olsun. Alanı suluyormusunuz damla sulama sistemi varmı?

E®TY
17-02-2011, 19:02
Selamlar,
20 nolu Özel ağaçlandırma Tamimi yayınlandı. ayrıntılı bilgi için : http://groups.google.com/group/tosoab/browse_thread/thread/c3efbed134361c7a?hl=tr

Özel Ağaçlandırma hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz ve sorup cevap alabileceğiniz bilgi paylaşım platformudur. Lütfen grubumuza üye olmayı unutmayınız.

Mehmet Can
07-04-2011, 16:52
Özel ağaçlandırma yapmak amacıyla hazine arazisi için Kaymakamlığa müracatına dilekce örneği veya nasıl bir başvuru yapılması gerekiyor. Yardımcı olabilecek varmı.

murathanoglu
08-04-2011, 17:28
Özel ağaçlandırma yapmak amacıyla hazine arazisi için Kaymakamlığa müracatına dilekce örneği veya nasıl bir başvuru yapılması gerekiyor. Yardımcı olabilecek varmı.

..(ilçe).......... MAL MÜDÜRLÜĞÜNE
..(şehir).........

........ Köyü ........ Ada, .......... Parsel nolu .........m2 hazine arazisini özel ağaçlandırma yapmak üzere kiralamak/satın almak istiyorum.
Gereğini arz ederim. ...../...../2011

İLTİŞİM ADRESİ Ad-Soyad
İmza

Adres :
Tel:

Umarım yardımcı olmuşumdur.

Mehmet Can
08-04-2011, 20:01
ilginiz için teşekkür ederim. Mesajınızı geç gördüm ama yazdığım dilekce aynıydı.

murathanoglu
12-04-2011, 08:36
ilginiz için teşekkür ederim. Mesajınızı geç gördüm ama yazdığım dilekce aynıydı.

İnşallah başarılı olursunuz.

aydoner
23-06-2011, 14:29
Zeytin konusunu bilmediğim için ikinci sorunuza cevap veremedi.
Zeytin ve ceviz ağaçlandırması yapacağınız arazi kendi araziniz ise sorun yok. İstediğiniz kadar yapabilirsiniz. Ama hazine arazisi ise yapabileceğinizi zannetmiyorum.

5-3000 dekar arası hazine arazilerinde zeytin dikimi yapılabilir. Yani 0,5-300 hektar arazi bir projede yapılabiliyor. Ormanlık arazilerde zeytin dikimi yasaklandı, TEMA denen kuruluşun başvurusuyla. Ancak zeytin dikimi yapıp kredi kullanacağım diye düşünen varsa Bakanlık zeytine kredi vermiyor, az önceki sebepten. Neymiş efendim ormanlarımız küçülürmüş!
Memlekette ağzı olan konuşuyor, kim birşeyleri engellemek istiyorsa hemen oradaki ya sivil toplum örgütlerini, ya da ayak takımını yürüyüşe geçiriyor. Kim kime çalışıyor diye dikkatlice bakmak gerekiyor ama bazen olay öyle spesifike oluyor ki anlayana aşkolsun.

aydoner
23-06-2011, 14:33

Bu dilekçe normal doğru ama buna iliştirmeniz gereken, olmazsa olmaz bir eki var. istediğiniz arazinin koordinat listesini de gösterir ölçekli haritası!
Ekte haritada görülen 150 dekar araziyi şu türlerle (...)özel ağaçlandırma yapmak maksadıyla kiralamak istiyorum. Gereği diyeceksiniz.

aydoner
23-06-2011, 14:36
980 Dönüm bitti.Fidanlar 2 yıllık oldu bile. Şimdi 600 Dönüm kadar var ama izinleri bekliyoz Ankara'da sıkıştı biyerlere yine.Yaz ayları gelmeden dikimi tamamlamamız gerekiyo ama masa başındakilerin umurunda değil.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü kadar işleri yavaş ilerleyen başka bir kurum görmedim. Daire başkanları bile diğer bakanlardan daha yavaş...

aydoner
23-06-2011, 14:39
paulownia(pavlonya) ağaç türü için özel ağaçlandırma kredisi veriliyor mu? bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardımcı olun

Pavlonya ülkemizde aşırı şişirilerek patlamış bir balondur, kredisi yoktur. Çünkü dikim yapılan sahalar gerçekten başarısız olmuş, ülkemize çokta uyum sağlamamıştır.

aydoner
23-06-2011, 14:42
Ağaçlandırma yapmak amaçıyla tahsis olunan maliye arazilerine yıllık ne kadar üçret ödeniyor bu konuda fikriolan bir arkadaş yardımcı olabilirmi.

Geçtiğimiz yıllarda 4.5TL idi, ilk beş yıl %50 indirimli (2.25) TEFE/ÜFE oranında artırıyor AGM bu fiyatı...

Mehmet Can
26-06-2011, 16:12
Nisan ayının 1.de hazineye ön izin için dilekçe verdim. Akibetini sormaya gittiğimde dilekçe bıraktığım yerde duruyordu. Görevli memurlar ise biz olumlu bakmıyoruz dediler. Çünkü daha önce böyle bir başvuruyla karşılaşmamışlar.....:)

aydoner
27-06-2011, 10:20
Nisan ayının 1.de hazineye ön izin için dilekçe verdim. Akibetini sormaya gittiğimde dilekçe bıraktığım yerde duruyordu. Görevli memurlar ise biz olumlu bakmıyoruz dediler. Çünkü daha önce böyle bir başvuruyla karşılaşmamışlar.....:)

Sevgili Arkadaşım. Madem bu beyefendiler sizin talebinize olumlu bakmadıkları için bir ayı aşan bir zamanda hiçbir işlem yapmadılar. Siz hemen oraya vermiş olduğunuz dilekçenin tarih ve numarasını alarak valiliğe veya başbakanlığa bir dilekçe ulaştırın. 15 gün içerisinde hiçbir işlem yapılmaması suçtur, o adam hakkında yasal takibatı gerektirir. Gerekirse savcılığa başvurun, kim olduğunuzu görsünler!

bettyycim
27-06-2011, 10:32
Sayın enigma, dilekçe kanuna göre dileçenize 1 ay içerisinde cevap verilmeliydi konu ile ilgili olarak ilgili bakanlığın Bilgi Edinme bölümünden cevap arayınız mutlaka size geri dönülecektir.

Mehmet Can
28-06-2011, 20:20
Sayın bettyycim ben birkaç gün içinde tekrar konu için ilgili makama gideceğim . Siz ilgili kanun maddesini bana bildirirmisiniz.

Odeh
24-08-2011, 13:43
Forumu 1 yıldır izliyor ve değerli arkadaşlarımızın gerçekten çok önemli katkılarından faydalanıyorum... Hepinize teşekkür ederim.

Ben özel ağaçlandırma için yola Kasım 2010 da çıktım. Önce zeytin ve hazine arazisi düşüncesiyle (hayaliyle) ilk Karaburun'a gittim. Orada uygulanan, uygulanmakta olan ve boş arazilerden en az 10-15 arazi gördüm, bastım, yürüdüm. Bitmiş ve bana devredilmek üzere teklif edilen boş ya da dikimi yapılmış arazileri inceledim, zihnimde değerlendirdim. Arazilerdeki çok büyük eğimler (%70'lere varan), zayıf toprak yapısı, sulama güçlüğü, şiddetli rüzgar, sosyal yaşam ve olası işçi sorunlarını görünce kelimenin tam anlamıyla "yıkıldım"... Ardıma bakarak ve orada kalanların kurtulması için gerçekten samimiyetle dua ederek ayrıldım.

Ama yılmadım, hemen ardından bozuk orman arazisi bulmalıyım ve bu Karaburun'da olmamalı diyerek araştırmaya başladım. Tabi bu arada zeytin defterini de bütünüyle kapattım. Yol haritamı güncelleyerek; badem, ceviz, ve benzeri asli orman ürünü veren ağaçlar ve ara tarım ile arıcılığı hedeflemeye karar verdim.

Önce Ege Bölgesi'nin Orman İşletme Müdürlükleri ve şefliklerinin sorumluluk alanlarını Bakanlığın harita sisteminden tespit ettim. Ardından öncelikle tercihimiz olan bölgelerden başlamak kaydıyla Google Map + Bakanlığın harita sistemini kullanarak onlarca bozuk orman arazisi olarak işaretlenmiş yer belirledim. Bunları; eğim, rakım, köy, baraj gibi sınırlamalardan arındırmak için Google Earth'de 3 boyutlu olarak değerlendirdim. Kalan arazileri Earth'de kaydettim. Kaydettim ki bir rota oluşturabileyim...

Maceranın burada başlayacağını ne bilebilirdim ki... Ama gerçekten gözümü kararttım! Gidip bulacağım diyorum başka söz etmiyorum! Planımı dinleyenler gıkını çıkartmıyor, bu adam deli, bulaşmayayım diye ... Neyse; planımı şöyle yaptım:
1- 4 çeker bir kamyonetim var, ona bir haftalık erzak ve lojistik malzeme yükle,
2- 1 hafta içinde üzerine çıkılabilecek olan arazileri doğrusal bir rotaya oturt,
3- Bu arazilerin bağlı olduğu şefliklerin telefon ve adres bilgilerini edin,
4- Önce araziye çık, sonra şeflikleri ziyaret ederek bilgi ve bozuk orman arazisi sor, varsa ona da çık,
5- Resim çek, not al ve devam et.

Tabi bu arada bir orman mühendisi arkadaşımız ile sürekli irtibattayım. (O kendi bulunduğu bölgeden yer önerse de içerilerde olduğundan pek ilgilenmiyorum.)

Velhasıl kelam bu plan 7-8 kez uygulandı. Sadece bu gezilerde en az 15-20 bin km. yol yaptım. Gezi 7-8 ama daha devamı var, aşağıda göreceksiniz... Ege ve Manisa bölgesinde tanışmadığım şef, müdür, çıkmadığım tepe, inmediğim vadi, basmadığım toprak kalmadı... Hatta bir keresinde Salihli'de Bozdağ'da aracıma av tüfeğiyle ateş bile edildi, camlar patladı, atanı maalesef göremedik... Dikili'de karşı yönden gelen bir kamyondan kırılarak fırlayan koca tekerlekler geldi... Daha neler... Benim için hayli tuzluya mal olan (zaman+para+kaza riski+?...) bir araştırma olmaktaydı.

Talebimi en nazik ve samimi şekilde kendimi ve ticari geçmişimi de anlatarak konuştuğum orman şeflerinden türlü tepkiler aldım. Kimi buyur edip odasında asılı duran harita karşısında yer var mı diye bakarken kimi de oda kapısının eşiğindeyken yok diyerek başını çevirdi. Kimi kendi personeliyle bir şuraya bakın derken bir diğeri gideceğim yerin bölme numarasını bildirmek için muhasebeye 15 TL yatırmamı istedi.

Ama diyebilirim ki %85'i ilgisiz ve umursamaz davrandı, hatta "arazimi" sana vermem boşuna uğraşma, tek bir bilgi alamazsın der gibi başından savmak istedi. Kalan %15 ise bu özel ağaçlandırma işine inanan insanlardı. İlgi ve samimiyetleri bir yana mühendisliğin ve bürokratik sorumluluğun getirdiği olgun tavırları gerçekten dikkat çekiciydi. Kısaca şefliklerde genel tavır şu: "misketlerimizi ve gazoz kapaklarımızı asla kimseye vermez, paylaşmayız! Biz kendi dünyamızda mutluyuz, git arkadaş bizi rahatsız etme!"

Sonuçta Şubat 2011 tarihinde yukarıda söz ettiğim plan ile bulduğum ve şefin de olabilir, gidin bakın dediği 50 ha. lık bir saha için başvuru yaptım. Ardından Haziran 2011'de farklı bir bölgeden 2 başvuru daha yaptım. Biri 32, diğeri 50 ha.

İlk başvuru, (muhtar ve bana yeri önererek destekleyen şef tarafından atılan çelme! ile) köy tüzel kişiliğinin yanıt başvurusu ile kaybedildi. Muhtar, azalar ve köyün çalışan genç nüfusu ile toplantılar yaptım, eşraftan kişilere ulaşmaya çalıştım. Gece kumsaldan toprak çalarak harçlık çıkartan insanlara sigorta, iş ve köye sürekli (ve derhal) yatırım sözü verdim. 10-15 kişilik toplantıları köyde, odada, kahvelerde jandarma komutanının dahi olduğu yerlerde yaptım. Sonuç muhtar haricinde herkes tamam, harika, ne mutlu bize dedi. Muhtar inat etti. Olmaz dedi. Muhtar konuşunca herkes sustu.

Ardından yanındaki aynı dokuya sahip 50 ha.lık sahaya başvurdum. Burada da malum şefin de içinde olduğu komisyon, şefin yanlış koordinatlara götürmesi ve uyarılarımızı dinlememesi nedeniyle "uygun değildir" raporu aldı. Halbuki talebim, taşlık dere yatağındaki parça için değil, derenin üstünde en az 100 mt yukarıdaki ve vadiden görülmeyen yayla görünümlü saha içindi... İtiraz edeceğim tabi.

Şimdi bekliyorum. Haziran 2011'deki sahalara hala komisyon getiremedik... Bir sürü mani çıkartıyorlar... Bu konuda son sıradayız hep.

Saygılar,

delphin7
28-08-2011, 17:53
Forumu 1 yıldır izliyor ve değerli arkadaşlarımızın gerçekten çok önemli katkılarından faydalanıyorum... Hepinize teşekkür ederim.

Ben özel ağaçlandırma için yola Kasım 2010 da çıktım. Önce zeytin ve hazine arazisi düşüncesiyle (hayaliyle) ilk Karaburun'a gittim. Orada uygulanan, uygulanmakta olan ve boş arazilerden en az 10-15 arazi gördüm, bastım, yürüdüm. Bitmiş ve bana devredilmek üzere teklif edilen boş ya da dikimi yapılmış arazileri inceledim, zihnimde değerlendirdim. Arazilerdeki çok büyük eğimler (%70'lere varan), zayıf toprak yapısı, sulama güçlüğü, şiddetli rüzgar, sosyal yaşam ve olası işçi sorunlarını görünce kelimenin tam anlamıyla "yıkıldım"... Ardıma bakarak ve orada kalanların kurtulması için gerçekten samimiyetle dua ederek ayrıldım.

Ama yılmadım, hemen ardından bozuk orman arazisi bulmalıyım ve bu Karaburun'da olmamalı diyerek araştırmaya başladım. Tabi bu arada zeytin defterini de bütünüyle kapattım. Yol haritamı güncelleyerek; badem, ceviz, ve benzeri asli orman ürünü veren ağaçlar ve ara tarım ile arıcılığı hedeflemeye karar verdim.

Önce Ege Bölgesi'nin Orman İşletme Müdürlükleri ve şefliklerinin sorumluluk alanlarını Bakanlığın harita sisteminden tespit ettim. Ardından öncelikle tercihimiz olan bölgelerden başlamak kaydıyla Google Map + Bakanlığın harita sistemini kullanarak onlarca bozuk orman arazisi olarak işaretlenmiş yer belirledim. Bunları; eğim, rakım, köy, baraj gibi sınırlamalardan arındırmak için Google Earth'de 3 boyutlu olarak değerlendirdim. Kalan arazileri Earth'de kaydettim. Kaydettim ki bir rota oluşturabileyim...

Maceranın burada başlayacağını ne bilebilirdim ki... Ama gerçekten gözümü kararttım! Gidip bulacağım diyorum başka söz etmiyorum! Planımı dinleyenler gıkını çıkartmıyor, bu adam deli, bulaşmayayım diye ... Neyse; planımı şöyle yaptım:
1- 4 çeker bir kamyonetim var, ona bir haftalık erzak ve lojistik malzeme yükle,
2- 1 hafta içinde üzerine çıkılabilecek olan arazileri doğrusal bir rotaya oturt,
3- Bu arazilerin bağlı olduğu şefliklerin telefon ve adres bilgilerini edin,
4- Önce araziye çık, sonra şeflikleri ziyaret ederek bilgi ve bozuk orman arazisi sor, varsa ona da çık,
5- Resim çek, not al ve devam et.

Tabi bu arada bir orman mühendisi arkadaşımız ile sürekli irtibattayım. (O kendi bulunduğu bölgeden yer önerse de içerilerde olduğundan pek ilgilenmiyorum.)

Velhasıl kelam bu plan 7-8 kez uygulandı. Sadece bu gezilerde en az 15-20 bin km. yol yaptım. Gezi 7-8 ama daha devamı var, aşağıda göreceksiniz... Ege ve Manisa bölgesinde tanışmadığım şef, müdür, çıkmadığım tepe, inmediğim vadi, basmadığım toprak kalmadı... Hatta bir keresinde Salihli'de Bozdağ'da aracıma av tüfeğiyle ateş bile edildi, camlar patladı, atanı maalesef göremedik... Dikili'de karşı yönden gelen bir kamyondan kırılarak fırlayan koca tekerlekler geldi... Daha neler... Benim için hayli tuzluya mal olan (zaman+para+kaza riski+?...) bir araştırma olmaktaydı.

Talebimi en nazik ve samimi şekilde kendimi ve ticari geçmişimi de anlatarak konuştuğum orman şeflerinden türlü tepkiler aldım. Kimi buyur edip odasında asılı duran harita karşısında yer var mı diye bakarken kimi de oda kapısının eşiğindeyken yok diyerek başını çevirdi. Kimi kendi personeliyle bir şuraya bakın derken bir diğeri gideceğim yerin bölme numarasını bildirmek için muhasebeye 15 TL yatırmamı istedi.

Ama diyebilirim ki %85'i ilgisiz ve umursamaz davrandı, hatta "arazimi" sana vermem boşuna uğraşma, tek bir bilgi alamazsın der gibi başından savmak istedi. Kalan %15 ise bu özel ağaçlandırma işine inanan insanlardı. İlgi ve samimiyetleri bir yana mühendisliğin ve bürokratik sorumluluğun getirdiği olgun tavırları gerçekten dikkat çekiciydi. Kısaca şefliklerde genel tavır şu: "misketlerimizi ve gazoz kapaklarımızı asla kimseye vermez, paylaşmayız! Biz kendi dünyamızda mutluyuz, git arkadaş bizi rahatsız etme!"

Sonuçta Şubat 2011 tarihinde yukarıda söz ettiğim plan ile bulduğum ve şefin de olabilir, gidin bakın dediği 50 ha. lık bir saha için başvuru yaptım. Ardından Haziran 2011'de farklı bir bölgeden 2 başvuru daha yaptım. Biri 32, diğeri 50 ha.

İlk başvuru, (muhtar ve bana yeri önererek destekleyen şef tarafından atılan çelme! ile) köy tüzel kişiliğinin yanıt başvurusu ile kaybedildi. Muhtar, azalar ve köyün çalışan genç nüfusu ile toplantılar yaptım, eşraftan kişilere ulaşmaya çalıştım. Gece kumsaldan toprak çalarak harçlık çıkartan insanlara sigorta, iş ve köye sürekli (ve derhal) yatırım sözü verdim. 10-15 kişilik toplantıları köyde, odada, kahvelerde jandarma komutanının dahi olduğu yerlerde yaptım. Sonuç muhtar haricinde herkes tamam, harika, ne mutlu bize dedi. Muhtar inat etti. Olmaz dedi. Muhtar konuşunca herkes sustu.

Ardından yanındaki aynı dokuya sahip 50 ha.lık sahaya başvurdum. Burada da malum şefin de içinde olduğu komisyon, şefin yanlış koordinatlara götürmesi ve uyarılarımızı dinlememesi nedeniyle "uygun değildir" raporu aldı. Halbuki talebim, taşlık dere yatağındaki parça için değil, derenin üstünde en az 100 mt yukarıdaki ve vadiden görülmeyen yayla görünümlü saha içindi... İtiraz edeceğim tabi.

Şimdi bekliyorum. Haziran 2011'deki sahalara hala komisyon getiremedik... Bir sürü mani çıkartıyorlar... Bu konuda son sıradayız hep.

Saygılar,

odeh bey yazdiklariniz bastan assagiya okudum ne kadar samimi v ebu davaya gönül verdiginiz belli oluyor. cok güzel

özel agaclandirmaya aslinda orman bakanligida cok önem ve ehemiyet veriyor ama yazik ki o bashettiginiz o %85 lik kroniklesmis memur zihniyeti ve organizasyon eksikligi yüzünden istenilen basari elde edilemiyor. Böyle durumlarda alt kademedeki memurlari devreden cikartip direkt en yüksek mercilerle iliskiye gecin. Bakin eski orman bakani Prof Dr. Osman kahveci milletvekili oldu ona mail atin **** direkt agaclandirma genel müdürü ile irtibata gecin. su yaptiklarinizi ve önünüze cikan sorumsuz tembel vizyon ve motivasyondan yoksun görevlilerin yaptigi akil alamaz, mantiksiz engelleri anlatin inanin size yardim olacaklardir.

O sayfalarinda verdikleri E-mail adresleri ve tel. süs icin konulmadigini. Vatandaslarla, halkla irtibata gecmek yardimci olmak icin verdilgini unutmayalim.
Ben böyle yapiyorum artik cekinmeden, su bakan, bu genel müdür demeden en ufak bir terrütte bulunmadan her defasinda yazdigim E-mailime hem cevap aliyorum hemde yardimci oluyorlar.

Sizede kolay gelsin.780.000 km2 ülke topraklarinda yüzbinlerce potansiyel muhtesem alan var bizler tarfindan agaclandirmayi bekleyen...

Hayirili günleriniz olsun.

avural91
08-09-2011, 17:26
Bende uzun mücadele verdim. ne yazıkki Odeh beyin dediği gibi. Burası Türkiye diyorlar. İl Müdür Yardımcısı 21.04.2010 tarihli dilekçemin üzerindeki parafını inkar etti. O tarih ve sayı ile İl Kadastro şefliğine havale etmişti. Oradan da Bölge Müdürlüğüne.Bölge müdürlüğünde 28 Nisan 2010 tarihinde onay ile tekrar kendi ilimiz müdürlüğüne dosyayı getirdim elden teslim ettim. Yalnız bu tarihe kadar Tarım İl Müd, Kültür ve Müze müdürlüklerini elden gezmemi söylediler. Onları da hallettim. Biz seni haberdar ederiz dediler. 19 Haziran 2010 tarihinde (28.04.2010 tarihli yani benim dosyanın bölgeden ile gönderildiği tarih,19/2 nolu tamimim gereğince 2000 mt. mücavir saha içi diye reddetiler. Ankarayı aradım telefonlarla kaç defa İl müdürü ve ekibi iyi arkadaşlardır merak etmeyenin size yardımcı olur dediler. En son benim başvurumun 28.04.2010 tarihinde olduğu için dosyanın reddine karar verdiler. İl müdürlüğü kayıt bürosunu telefonla hemen aradım. Sayı numarası ile aynen doğruladılar. Ben kendim gittiğimde ise hayır böyle bir kayıt yok dediler. İl müdür yrd. kendi parafını inkar etti. kadastro şefi özel büroya kendi yönlendirdiği halde (gidiş-geliş tarihimi biliyor) kayıtlı evraklarımın tarihinde tahrifat yaptırdı. Dosyam reddedildi. İnandığım için, işim uzamasın diye ne yapılması lazımsa yaparım dedim. İl dışında önerdikleri serbest bir mühendise dosya hazırlattım. 750 Tl. bayıldım. Gelip gitmeler cabası. Tabi sonra Ankarayı aradım daire bşk filan. Dedim hocam davam kimseyi şikayet falan değil, ama durum bu minvalde dedim. onlarda bekle 2011 de yen i yönetmelik çıkacak falan dediler. velhasılı olan bizler gibilere oluyor. yaklaşık 2000 tl de ben masraf ettim. Koltukçu ve göbekçi zihniyet değişmeden bu ülkede bir şey yapılacağını sanmıyorum. Not: (Tespitini yaptığımız saha nüfusuna kayıtlı olduğum, ikamet ettiğim beldedir.)

Odeh
17-09-2011, 13:10
Arkadaşlar!

Sonunda muradıma erdim... Kula bölgesinde yaklaşık 450 dönüm olan başvurum komisyondan "olur" aldı!...

Bürokratik işlemlerin ardından tahsis ile birlikte sahadaki çalışmalarımı ve edindiğim tecrübeleri paylaşmaktan ve memnun olacağım.

Saygılarımla,

Odeh
17-09-2011, 13:11
Arkadaşlar!

Sonunda muradıma erdim... Kula bölgesinde yaklaşık 450 dönüm olan başvurum komisyondan "olur" aldı!...

Bürokratik işlemlerin ardından tahsis ile birlikte sahadaki çalışmalarımı ve edindiğim tecrübeleri paylaşmaktan ve memnun olacağım.

Saygılarımla,

avural91
17-09-2011, 22:41
Odeh Bey tebrik ve takdir ediyorum. Hadi hayırlı olsun. Sıra inşallah bende o zaman.

Odeh
18-09-2011, 16:35
Sayın avural91,

Teşekkür ederim. Sürecin ne denli zor ve yıpratıcı olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Umarım siz benden daha kısa bir sürede muradınıza erersiniz...

Saygılar,

seaa
18-09-2011, 18:38
Sayın Odeh ben özel ağaçlandırma yapmak istiyorum, bana bunun nasıl yapılacağını anlatırmısınız acaba? Bu konuyla ilgili hiçbir şey bilmiyorum. Süreçleri nasıl oluyor?. Saygılarımla

Odeh
18-09-2011, 19:32
Sayın seaa,

Bu konudaki 303 numaralı mesajdan kendinize uygun birkaç ipucu çıkartabilirsiniz.
Şeflikler saha önerilmesi konusunda pek umut vaad etmemektedir.

Bölgenizdeki orman mühendisleri, özellikle ağaçlandırma projesi üzerine çalışan orman mühendisler konunun içinde olduklarından birçok seçenek sunabilirler.

Örneğin; tahsisi yapılmış ancak uygulamadan vazgeçen kişiler olabilir, mühendislerin saha gezilerinde gördükleri başka uygun yerler olabilir. Ayrıca köylü ve muhtarlarla ilişkileri nispeten daha iyi olduğu için işlerinizi kolaylaştırabilir, birkaç temas sağlayabilir size.
Ancak aman internetteki "şurası bizim, süper, of tadından yenmez, az eğimli (%50!!!) yer yer dalgalı (aslında %70)" gibi fahiş fiyatlarla beş para etmez arazileri pazarlamak isteyenlerin tuzağına düşmeyiniz.

Kanaatimce; devredilebilecek -yalnızca tüzel kişiliğe tahsis edilmiş- nitelikli toprağı olan, su ve elektrik imkanı olabilecek, geneli %20, en fazla %30 eğimli dokunulmamış ama bir saha, dekarı 150 bilemediniz 200 TL'den tek kör kuruş daha fazla etmez...

İlla da toprağım olsun diye değil, ticari anlamda gerçekten verimlilik vaadeden, bunu da teknik verileri ile doğrulayan bir toprağa sahip olmak için bu işe girilmeli.

Saygılarımla,

Odeh
30-01-2012, 14:40
15 Eylül 2011 de bir talimat ile durdurulan Özel Ağaçlandırma başvuru ve işlemleri 27 Ocak 2012 günü bir talimat ile yeniden yürütülmeye devam edecek.

Orman Genel Mdrl - Aalandrma Dairesi Bakanl (http://agaclandirma.ogm.gov.tr/)
İlgili Duyuru (http://web.ogm.gov.tr/birimler/merkez/agaclandirma/Duyurular/DispForm.aspx?ID=3)
Ormanlık ve sahipli arazilerde Özel Ağaçlandırma çalışmalarına yeniden izin verildi.
Genel Müdürlüğümüzce ormanlık ve sahipli arazilerde Özel Ağaçlandırma çalışmalarına yeniden izin verilmiştir.

birarinna
02-02-2012, 02:52
Herkese Merhabalar, siteyi uzun zamandır takip ediyordum ama zamansızlıktan üye olamamıştım, bugün oldu..
Antalya bölgesinde özel ağaçlandırma çalışması için orman alanı var mıdır acaba?
ikinci sorum, hayatta olmayan birinin adına özel ağaçlandırma yapılabiliyor mu?
teşekkürler

Odeh
02-02-2012, 04:20
Uygun alanları bulmak ve sürdürmek kolay bir is değil...

Bu işlemleri yaşamayan biri adına yapmak mümkün müdür sorunuz bu işlemleri surduremeyeceginizin net bir göstergesidir.

syılmaz
02-02-2012, 08:17
15 Eylül 2011 de bir talimat ile durdurulan Özel Ağaçlandırma başvuru ve işlemleri 27 Ocak 2012 günü bir talimat ile yeniden yürütülmeye devam edecek.

Sn. Odeh, ben de Isparta tarafında bir araziye başvuracağım bu hafta içi. Bu işte beraber çalıştığımız orman mühendisi başvuruların başladığını ama yeni tebliğin çıkmadığını, kesin izin işlemlerinin daha sonra başlayacağını söyledi bana.

Ben şimdi başvuru yaptıktan sonra, başvurum incelemeye alınıp ön izin çıkması için gereken işlemlere başlayabilecek miyim? Yoksa sadece başvuru dosyamı vermekle mi kalacağım?

Odeh
02-02-2012, 13:20
Sayin syilmaz,
Açıkcası orman daireleri. Bu konuda basına buyruk davrandığı icin her işletmede farklı uygulamalar bulunuyor.

Bence başvurunuzu gecikmeden yapın. İşletme müdürlüğünü (şeflik de önemli) de yakın takibe alarak komisyon icin tatlı tatlı sıkıştırın.

Komisyonu efendi efendi kurup gelmek zorundalar ama işte...

Bu konuda Muhtar ve köylü meselesinin önemini eminim biliyordusunuzdur.

Saygılarımla,

Odeh
02-02-2012, 13:35
Orman Genel Mdrl - Aalandrma Dairesi Bakanl (http://agaclandirma.ogm.gov.tr/)

Adresinde yayımlanan talimat var. BU siteyi ve OGM'nin genel duyuru ve haberlerini yakından takip etmekte fayda var.

Talimatı incelerseniz; saha teslimine kadar tüm sürecin açık olduğunu, tüm işlerin mevcut 20 No'lu Tamime uygun olarak sonuçlandırılmasını emrediyor.

syılmaz
02-02-2012, 15:49
Teşekkürler Sn. Odeh.

Odeh
02-02-2012, 15:59
Sayın syılmaz,
Bugün İşletme Müd.lüğü ile tekrar görüştüm. Malum, beklediğim komisyon talebim var. Mühendis talimatın alındığını ancak sahiplenme aşaması bitmiş başvuruların yürüyeceğini, başvuru aşamasındaki tüm işlemlerin bekletileceğini bildirdi.
Galiba ben yanlış yorumladım talimat içeriğini...

Ancak sizin için değişen birşey yok, bence başvuru yapmalısınız. Nedeni ise öncelik konusu. Bir başka başvuru ile bulduğunuz sahanın elinizden kaçması mümkün.

Saygılarımla,

syılmaz
02-02-2012, 16:34
Bilgilendirmeniz için teşekkürler Sn. Odeh, ben bu haftaiçi ya da en geç gelecek haftaiçi başvurumu yapacağım. Bekleyeceğiz artık ne yapalım.

Odeh
06-02-2012, 14:52
Sayın syılmaz,

Az önce Ağaçlandırma Daire Başkanı'nın bizzat kendisi ile telefonda görüştüm. yayımladıkları talimatın farklı yorumlara neden olduğunu, mühendislerin olumsuz yorumlar yaptıklarını, başvuruları masalarında beklettiklerini, birçok yatırımcının mâdur olduğunu kendisine açık açık dile getirdim.

Şaşırdı, olur mu canım gibisinden başlayarak, "açıkça ifade ettik" dedi ve ilgili bölge müdürünü bizzat arayacağını söyledi. Umarım yapar...

Bu nedenle 319 numaralı mesajdaki bilgiyi düzeltmek şart:
"Mühendis talimatın alındığını ancak sahiplenme aşaması bitmiş başvuruların yürüyeceğini, başvuru aşamasındaki tüm işlemlerin bekletileceğini bildirdi.
Galiba ben yanlış yorumladım talimat içeriğini..."

demiştim, hayır efendim, hiç de yanlış yorumlamamaşım... Talimatın 1. sayfa 3. paragrafının son cümlesi "bugüne kadar yapılan ve işlem görmeyen tüm özel ağaçlandırma müraacatlarının da değerlendirilerek ..." diyor.

Müraacatlar dâhil tüm işlemleri sürdürmek zorundalar...

Saygılarımla,

syılmaz
06-02-2012, 15:12
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler Sn. Odeh. Gerçi ben kendi çapımda tarla almaya döndüm ama ileride (tabi arazi kalırsa) ilgilenebilirim tekrar.

Bu kadar süredir bekleyen yatırımcıların da yüzü güler inşallah. Bürokrasi ile uğraşmak çok zor gerçekten.

yesavas
16-02-2012, 19:54
Sn Odeh dikkat etmenizi isterim herşeyin belirli bir süresi var mesela işe başlama gibi taahhüt senetleri gibi bunları siz gidip bizzat müdürlükte zorlayarak takib ediniz...

Odeh
16-02-2012, 22:19
Haklısınız sayın yesavas,
Önceden mühendislik bürosunun kişisel ilişkilerine güveniyorduk ancak verim alamadım.
Artık bizzat kendim izliyorum her aşamayı, adım adım. Ayrıca yönetmelikleri de hatmettik desem yalan olmaz...
Uyarınız için teşekkür ederim.

Samsunlu55
03-03-2012, 20:23
Birşeyi merak ediyorum. Diyelim 1000 hektar ormanlık alan var. Bu alanın içinde ve kıyısında 100 dönüm bozuk orman alanı var. Acaba bu alanlar ormanlık alanla bütün mü görünür yoksa, ağaçlandırmada sorumlu olduğunuz alan ağaçsız bulunan 100 dönüm alan mı olur? Başka bir sorum da, görünüşte 1000 hektar görünen orman arazisi, tek bir parça olarak mı kayıtlıdır, kendi içerisinde adalara ayrılmış olarak kayıtlı olabilir mi?

Odeh
03-03-2012, 21:20
1000 hektar değil de 1000 dekar demek istediniz sanırım.
Orman Müdürlüğü sahalarını bölme dedikleri farklı alanlara sahip parçalara bölerek izler.
Bu sizin ağaçlandırma talebinizi bağlamaz, kadastro ile de ilgili bir konu değildir.

Bozuk orman niteliği ne kadar bir alanda ise siz ancak o kadar bir alanı kiralayabilirsiniz. Diğer alanlara elinizi süremezsiniz. Ancak bu 100 da. içinde örneğin 3-5 da. bir alanda ağaç var ise komisyonun takdiri ile emval kaldırılır, saha teslimi sonra yapılır.

yesavas
03-03-2012, 21:20
Birşeyi merak ediyorum. Diyelim 1000 hektar ormanlık alan var. Bu alanın içinde ve kıyısında 100 dönüm bozuk orman alanı var. Acaba bu alanlar ormanlık alanla bütün mü görünür yoksa, ağaçlandırmada sorumlu olduğunuz alan ağaçsız bulunan 100 dönüm alan mı olur? Başka bir sorum da, görünüşte 1000 hektar görünen orman arazisi, tek bir parça olarak mı kayıtlıdır, kendi içerisinde adalara ayrılmış olarak kayıtlı olabilir mi?

İlk sorunuza cevap; Orman amenajman haritalarında ormanlık alanla bütün görünür. Fakat siz ağaçlandırma yapacağınız zaman işte mühendis arkadaşlarında yapacağı işlem bu biraz, oradaki bozuk orman ile orman sayılacak alanları haritada belirtip bunu projede belirtmek.

İkinci sorunuz ise, her iki durumda da kayıtlı olabilir, bunu en iyi kadastro müdürlüklerine gidip öğrenebilirsiniz fakat orada da bakabileceğiniz en iyi haritalar harita genel komutanlığına ait haritalardır...

Kolay gelsin...

yesavas
03-03-2012, 21:33
Arkadaşlar!

Saygılarımla,

Sn Odeh,

Baharda işler başlıyor mu planlama yaptınız mı neler yapacaksınız iş sırası gibi?

Bizde murada ermek üzereyiz birtek müzenin raporu kaldı, o da tamamlanırsa inşallah 800 dk kadar arazi de biz alacağız..

Dua edin bizimki de tez zamanda olsun...

Odeh
03-03-2012, 21:46
İnşallah inşallah hayırlısı ile olsun, ne güç bir süreç yaşamayan bilmez.

Müze ve maden olurunu aldım ben, çok oldu. Ancak proje hazırlarken kalktılar Kula değil Salihli sınırında kalıyormuş, "pardon" baştan başlayın dediler.

Gecikti bu nedenle, kismetse birkaç aya kalmaz toprağıma elimi süreceğim.

Odeh
03-03-2012, 21:49
Bakım, mücadele dâhil tüm iş planlarım hazır. Bir hayli de detaylı bir çalışma programım var. Tahsis olur olmaz tümünü paylaşmayı düşünüyorum.

syılmaz
03-03-2012, 22:10
İlk sorunuza cevap; Orman amenajman haritalarında ormanlık alanla bütün görünür. Fakat siz ağaçlandırma yapacağınız zaman işte mühendis arkadaşlarında yapacağı işlem bu biraz, oradaki bozuk orman ile orman sayılacak alanları haritada belirtip bunu projede belirtmek.

Tam olarak böyle olmaması lazım, benim çalıştığım orman mühendisi başvuracağınız alanın amenajman planında bozuk/verimsiz orman gözükmesi gerekir demişti.

Sizin verimsiz gördüğünüz alanda fidan ekilmiş/ekilecek olabilir.

syılmaz
03-03-2012, 22:11
Gecikti bu nedenle, kismetse birkaç aya kalmaz toprağıma elimi süreceğim.

İnşallah Sn. Odeh, ben de merakla sizin çalışmalarınızı bekliyor olacağım.

yesavas
03-03-2012, 22:25
Bakım, mücadele dâhil tüm iş planlarım hazır. Bir hayli de detaylı bir çalışma programım var. Tahsis olur olmaz tümünü paylaşmayı düşünüyorum.

Allah hayırlı etsin şimdiden:)

Derin sürümü çok iyi yaptırın size ilk tavsiyem ve su sorununuz varsa ilk girişeceğiniz işlerden biri de su temini olsun ve de ilk tavsiyelerimden sulama sistemini ağaçların cansuyunu verirken kullanabilecek durumda olun...

Hayırlı olsun tekrardan:)

yesavas
03-03-2012, 22:27
Tam olarak böyle olmaması lazım, benim çalıştığım orman mühendisi başvuracağınız alanın amenajman planında bozuk/verimsiz orman gözükmesi gerekir demişti.

Sizin verimsiz gördüğünüz alanda fidan ekilmiş/ekilecek olabilir.

Doğru, siz haklısınız Sn Odeh, ama şunu unutmamak lazım ki idare kendisi bir ağaçlandırma planına aldıysa bile bir alanı eğer işe başlanmamışsa özel girişimciye verilmesinden yana...

Odeh
03-03-2012, 22:29
Teşekkür ederim sayın syılmaz.

Mühendis ya bilmiyor ya atıyor. Komisyon niye çıkıyor o zaman sahaya? Haritadan bakar üleşirdik.

O haritaların büyük kısmı fî tarihli. Haritada meşelik ya OT görülen yer bambaşka bir nitelikte olabilir.

Çünkü şefliklerin imkânları kısıtlı. 2 orman muhafaza memuru ile dev sahalar yönetilmeye çalışılmaktadı, vs...

Odeh
03-03-2012, 22:32
Ben öyle yerler, öyle şefler tanıdım gördüm ki ne siz sorun ne ben söyleyeyim...

Odeh
03-03-2012, 22:44
Forumdan çok faydalandım. Samimi ve bilgili katılımcıların da katkısı sonucunda yerli ve yabancı kaynaklardan yaptığım araştırmalarla ciddi düzeyde bir arşive sahip oldum. Tümünü de oturup ders gibi çalıştım açıkçası.

Sahaları daha teslim almadığım için şunu şöyle bunu böyle yapacağım demenin ciddiyetsizlik olacağını düşündüğüm için bir veri paylaşmak istemedim. Ama tahsisler olur olmaz detaylı bir şekilde paylaşmak istiyorum. Bilgi paylaşılmadıkça ne işe yarar ki?

Mesela sayın yesavas derin sürün dediğinde neler paylaşmak istiyorum bilseniz, ancak :) şimdi uygun olmaz. Hayallerini mi paylaşıyorsun denir...

yesavas
03-03-2012, 22:48
Sn Odeh bari bizden önce başlayında biz sizi takip edelim:):)

Odeh
03-03-2012, 23:00
Ahhh keşke! Bilsem ki yarın teslim alacağım sahayı vallahi şimdi çıkar arabada oturur beklerim...

Badem sayfasında yazacağım, mesela; biz ara tarım yapmak istemezsek boş bırakacağımız anlamına gelmez. Muhtemel ki organik madde miktarımız 1,5 civarı çıkacak. Sürümden sonra fidanların geliş tarihine göre tüm sahaya yeşil gübre bitkisi ekmeyi plânlıyorum.

Fidanlar gelince de parçalama ve devirme ile toprağa bir adım daha ileri götürmeyi plânlıyorum. Hem malç, hem azot, hem organik madde hem de çok ucuz... Hem erozyon bitecek hem su az kaybedilecek. Ama türlü canlı benim icin çalışacak...

Fidan secim ve dikimi ise apayrı iki büyük konu.

Vs. Vs....

Sormayın işte efendim... :)

yesavas
04-03-2012, 09:39
Allah heyecanınızı kaybettirmesin :)

Kolaylıklar diliyorum...

çisem
06-03-2012, 15:20
Sayın Odeh,
Siz bir orman arazisi kiraladınız sanıyorum. Geçmiş yazılarınızı takibimden ben öyle hatırlıyorum belki de. Hazine arazisi kiralamak orman arazisi kiralamaya göre daha zor değil mi? Bu tercihi yapma sebebinizi merak ediyorum.
Uzun süredir arazi arayışlarımıza seçenek olarak hazine arazilerini de katmış durumdayız. Sizin kadar sabırlı olabileceğimi sanmıyorum.
100 dönüm kadar yeri ailemle kalabalık olarak kiralayıp ceviz, badem, zeytin v.b yanında belli yerleri de tarım ile projelendirmeyi düşünmekteyiz.
Danışman olarak Ziraat Müh. bir hocamız ve bir de yasal işlerin takibini yapan bir danışman şirketimiz var. Bize söylenen orman arazilerinde çok zor bir süreçin olduğu ama hazine arazilerinde bu sürecin daha kısa olması yönünde idi. Sizin gelişmelerinizi bu nedenlerle yakından takip ettim. Süreniz çok uzun gelmişti bana. Size bir başka sorum daha olacaktı.
Siz bu kiralama işiyle kendiniz mi uğraşmıştınız, yok sa bir danışman şirket mi uğraştı?
Bir de 2010 fiyatları 0.91-2.30-tl 1 dönümün yıllık kirası doğru mudur?

Hazineden arazi kiralayan arkadaşlarımız varsa onlar da bu deneyimlerini paylaşırlarsa çok iyi olacaktır.

Odeh
06-03-2012, 16:26
Hazine arazilerini bulmak neredeyse imkansız. Bölgeyle ilgili geçmişi, bilgisi olan bir kişiler bir nebze daha şanslı. Bu nedenle -bana göre- Hazine arazisi daha zor, orman arazisi daha kolay geldi. Yukarıda hikâyemi az çok kaleme almıştım...

Sayın çisem, sabır yoksa arazi yok. Buna inanın. Aydın civarında arıyorsanız seçenekleriniz çok da geniş sayılmaz.

İşlerimle kendim uğraştım, orman dairesiyle bazı görüşmeleri proje hazırlayan mühendis arkadaşlar yapmış ise de o işe de el attım. Danışman konusunda yorum yapmayayım. Ne danışıyorsunuz ona? O ne diyor? Orman zor hazine kolay demişse arazi gösterebilmiş olmalı. Bence bu konuda vaatlere sakın kapılmayın, arazi varsa gösterilsin, yoksa devam edin gidin yolunuza. Ben öyle insanlarla karşılaştım ki, anlatmak yakışık almaz.

Kira bedelleri o civarlarda simgeseldir, doğru.

İmkânlarınızı bilemiyorum. Ancak bütçeniz müsait ise 100 da. alan kiralamak için göbek çatlatacağınıza, aile birleşip tapulu bir bahçe alsın. Aynı tarımsal destekleri yine alabilirsiniz. Çünkü 100 da. çok büyük bir ölçek değil. Zaten kiralarsanız 100da. ticari bir getiri sağlamaz. Bu konuda ayakları yere basan etüdler yapmak lazım. Bugünün koşullarına göre 200da. dan aşağı hiç bir tarım faaliyeti bizim gibi şehirliler için verimli değildir. Türkçesi budur.

Odeh
06-03-2012, 16:28
Bir de canınız ne isterse onu yaparsınız! Ekip dikerken ağadan paşadan buyruk almaz, mahsülünüzü yine satabilirsiniz. 10-20 dekara bir bağ bile sıkıştırıp emeğe değer para kazanabilirsiniz. Porche aldırmaz, ama terinizi silerken, değdi dedirtebilir...

çisem
06-03-2012, 18:42
Sayın Odeh,
100 dönüme küçük bir köy kurmak amaçlı başladık yer arayışlarımıza. Uzun süredir satılık arıyorken, neden cüzi bu rakamlara 49 yıllığına kiralamayı düşünmüyorsunuz ki, araziyşe vereceğiniz parayı bahçenize harcarsınız dendi ve bize de şu son on günlük bir seçenek oldu hazine arazisi. Paftalar üzerinde Urla, Seferihisar, Karaburun, Didim-Bodrum arası bölgelerde hazine arazileri bakılmakta. Ne çıkacak bilemiyoruz. 49 yıllık kiralama işine ben eko-turizm amacına da dönüştürebilirim. Denize 50-350 mt yerler olabilirse bir çok proje oluşturabilinir.

syılmaz
06-03-2012, 18:56
Sayın Odeh,
Denize 50-350 mt yerler olabilirse bir çok proje oluşturabilinir.

Denize en az 2000 metre mesafede olması gerekiyor, tabii göllerde de bu mesafe 500 metre, daha yakın mesafe için özel ağaçlandırmaya izin verilmiyor.

Odeh
06-03-2012, 19:50
Sayın Odeh,
100 dönüme küçük bir köy kurmak amaçlı başladık yer arayışlarımıza. Uzun süredir satılık arıyorken, neden cüzi bu rakamlara 49 yıllığına kiralamayı düşünmüyorsunuz ki, araziyşe vereceğiniz parayı bahçenize harcarsınız dendi ve bize de şu son on günlük bir seçenek oldu hazine arazisi. Paftalar üzerinde Urla, Seferihisar, Karaburun, Didim-Bodrum arası bölgelerde hazine arazileri bakılmakta. Ne çıkacak bilemiyoruz. 49 yıllık kiralama işine ben eko-turizm amacına da dönüştürebilirim. Denize 50-350 mt yerler olabilirse bir çok proje oluşturabilinir.

Sözü dolandırmayacağım. Yanlış yönlendiriyorlar sizi. Siz konuya tam olarak hakîm olmadığınız sürece de bir ona bir buna koşturup duracaksınız.

"Urla, Seferihisar, Karaburun"... Bu bölgeyi de çok iyi biliyorum. Çok rüzgarlarını yedim, çok mazot yaktım dağında tepesinde. Karaburun dediğinize göre belli ki orası hakkında hiçbir fikriniz yok. Orada hiç birşey olmaz. Hem de hiç. Ne ticarî ne turistik. Tarımın sözünü etmedim bile. İmkânsız! Aman, sakın!Siz iyisi mi kendiniz gidip görün...

Denize mesafe konusundaki hedefiniz de bu konuda daha çok araştırma yapmanız gerektiğini gösteriyor. Öyle şey olmaz. İMKÂNSIZ. (Size bir öneri, tavsiye değil, öneri yalnızca... Özel ağaçlandırma yönetmeliğini asıl kaynağından www.ogm.gov.tr'den indiriniz. Üzerinde çalışınız.)

Dediğim gibi, eğer köyünden değilseniz, 100da. sahayı kiralamak, o süreçleri atlatmak vs. onlarca yönetmelik, bürokratik kahır çekmek, atacağınız taşın ürkütüceğiniz kurbağaya değmeyeceği işlerdir. Bunun yerine makûl bir yer satın alarak dilediğiniz gibi tarım, köy, vs.. her ne ise hayâliniz onu gerçekleştirebilirsiniz... Mal da sizin olur.

Ona buna para kaptırmayın da...

Odeh
06-03-2012, 19:54
Ancak şunu ekleyeyim. Bu bilgi daha çok dikkatinizi çekecektir.

Millî Emlak sitesine giriniz. Orada ülkenin her yerindeki taşınmazların kiralık, satılık, ihale bilgileri vardır. Detaylı aramalar yapabilirsiniz, filtrelemeler mevcuttur.

Odeh
06-03-2012, 20:05
Ve son ekleme, kiralama ya ihaleye ya da köyde askıya çıkarak işleyen bir süreçtir. Ayrıca izin verilen işler haricinde çadır bile kurdumaz devlet, haklı olarak.

çisem
06-03-2012, 21:47
Sayın Odeh, açıklamalarınız ve ayırdığınız zaman için öncelikle çok teşekkür ederim.
Turizm sektöründe reklamcıyım. Eko-turizme de dönebilirim derken, denize 50-350 mt mesafede hazinenin yerleri var. Fakat buralar ya mahkemelik yerler, ya da işgaliyetli yerler konumunda. Ama 3-5 günde bir zaten üyesi olduğum milli emlak sitesine girip takip ediyorum satılık-kiralık yerleri. Tarımda ve ağaçlandırmada yukarıda sayın syılmaz'ın da dediği gibi 2000 mt. Turizm amaçlı olunca bu değişmekte. Didim'de hazinenin mükemmel el değmemiş koyları var lakin buraların projeleri gayriresmi yollarla kapatılamaz ulaşılamaz haldedir. Akbük-Kazıklı bölgesi keza. Yerler var (!) ama yok gözüküyor. İzmir'liyim Karaburuna en az 8 yıldır gitmedim ama dediklerinize benzer çok şeyler duydum. Eğlen Hoca ve Kaynarpınar'da çok arkadaşım var. Otoban bu bölgeye kadar uzanacak olmasına rağmen heryerde olduğu gibi bozulma var.
Seferihisarda baraja sıfır yerleri gezdim, hatta fiyatı çok uygun yerler denk geldi.
Zeytinlik olarak düşünülebilecek yerlerdi hep.
Urla Demirci koyu en sevdiğim yer oldu ki söylenene göre bu bölgede de küçük ölcekli hazine arazileri varmış. Henüz paftaları gelmedi. Otoban şeridinde bir yer olursa demirci koyu gibi bir yeri çadır kampı, karavan kampı, gençlik kampı v.s lere yönelik düşünebilinir dedik. Ama bu bölgelerde de işgaliyet çok fazla.
Sizin uyarılarınızın ne kadar gerçek olduğunun öyle farkındayımdır ki, ağzımın yandığı çok şey olmuştur buna benzer konularda. Ama aramızda akla gelebilecek her türden meslek grubu üyesi bulunmakta.
Ankara menşeeli, hazine arazileri tahsisinde uzman ya da danışmanlık hizmetiyle çok kişinin kandırıldığına tanık oldum. Uyarınızın ne kadar yerinde olduğunu bu nedenle biliyorum.

Odeh
06-03-2012, 22:20
Gödence'de benim de gezip çıktığım satılık yerler var(dı). Ancak malûmunuz, yamaç, eğimli yerler.

Eko-Turizm amaçlı düşüncenize katkı sunamam, ancak ağaçlandırma amaçlı kiralama yapacağınız hazine ve orman sahalarında başka hic bir faaliyet yapamayacağınız konusunda bir not daha düşeyim.

Ama şöyle bir bilgi ekleyebilirim. Yenişakran'ın biraz üstünde -yanılmıyorsam- Zeytinliova idi, belediye ile görüşmüştüm, haritalar açılmış bana yatırım için yer aramışlardı, etkilenmiştim. Deniz görece yakın, halkı sakin, doğa etkileyici... Belki bir ışık olabilir size...

Kolay gelsin...

çisem
06-03-2012, 23:01
Sayın Odeh,
Kavacık, Efem Çukuru, Payamlı ve oradan Gödence'yi ben de çok dolaştım.
Taş yerinde ağır denir ya o misal, bağların fiyatlarını köylü astromik rakama yükseltti bizi görünce. Ama Körfez manzarası süper. Çok yamaç, meyil, bol rüzgar ve kış günü ulaşımda problem olan bir yer diye eledik o bölgeleri.
Seferihisar'da ki tüm barajların çevresini dolaştık. O bölgede tapular hep sorunlu. Hisseli zilliyetli yerleri emlakçılar vasıtasıyla satmaya çalışıyorlar. Kadastral yolu sorun, elektrik getirmek mesele v.b.
Zeytinliova'yı iyi bilirim bir gelinimiz oralı. Sülalecek zeytinciler. Özellikle zeytin ve zeytinyağı ihracatı yoğundur o köyde. Oradan hazır zeytinlik yerler de gösterildi.
Zeytinlik vasfında bir arazi düşünmüyoruz. Tarla-Bağ-Bahçe olarak Milli Emlakta yer takibindeyiz. Ama yer aramak yelpaze ne kadar geniş olursa olsun çok zor.
Neresi kısmet olacak bilemiyorum. Sizlerdeki gelişmeleri heyecanla takip etmekteyim.
Herşey gönlümüzce olsun.

Odeh
06-03-2012, 23:06
Teşekkür ederim sayın çisem, hepimizin gönlünce olsun...

çisem
08-03-2012, 16:12
Sayın Odeh,

"Bence bu konuda vaatlere sakın kapılmayın, arazi varsa gösterilsin, yoksa devam edin gidin yolunuza. Ben öyle insanlarla karşılaştım ki, anlatmak yakışık almaz."

Size bu cümleleriniz üzerinden özellikle son cümlenizle ilgili öyle hak verdim ki bugün...
Danışman harici şahsi resmi girişimlerimi ben de bir koldan başlatayım dedim. Ama hazineden yer kiralamak veya satın almak hiç kolay değil bunu anladım.
Dilekçe ile malmüdürlüğü başvurusu ile hazinenin yerleri son hali ile paftadan gösterilecek, buradan çıkacak cevap doğrultusunda alınan arazi bilgileri tapudan krokilendirilecek v.s
Size dedim ya sabırsızım.
Hazinenin olduğuna emin olduğum bir bölge var denize 150 metre mesafede, tahminim 150 dönümlerde. Atıl, kayalık, çalılık arazi vasfında. Önü yol ve deniz, arkası toprak reformuyla köylüye verilmiş. Köylüler de hep zeytin dikmiş. Bu zeytinliklerin bittiği yere vadi ile sınırı belli bir arazi bu. Dikili tek ağacı bile yok. Kimi bölgeleri oldukça meyilli, kimi düzlük ve küçük anlamsız tepeciklerden oluşmakta. Dar bir cephesi denizi görür halde. Bu yeri, bölgeyi mal müdürlüğüne (dilekçesiz) tarif ederek pafta bilgilerini rica ettim. Dilekçe ile başvuracaksınız dendi. Ve böylelikle benim de o uzun sürecim başlamış oldu.
Yarın dilekçemi vericem. Bu dilekçede satılık ya da kiralık talebim olduğunu da bildirip, haftalarca belki de aylarca cevap beklenecek. Çok mu zordur yani, son teknoloji haritalandırma uydu v.s. sistemlerinde bilgi vermek.
Ben bu resmi yazışmaların yavaşlığına inanamıyorum. Boş boş oturulan bir çalışma sistemi var. İnanın hep sohbet havası gözlemliyorsunuz dairelerde.
Bana "birkaç hafta içinde dilekçenize cevap alabilirsiniz" dedi birisi, diğeri ise "siz bunu 3 ay da düşünebilirsiniz. Yazışmaların bizdeki süreci bazen uzayabiliyor" dendi.
Bu şaka olmalı deyip çıktım ama taa işin başındayım henüz. Danışman firmamız zaten istediğim başka bölgeler üzerine çalışıyor. Sunacağı yerleri ve paftalarını dört gözle beklerken bir de kendim farklı bir bölgeyi , aslında hep aklımda olan bu bölgeyi araştırayım dedim. Azçok bilmeme rağmen sinir olup geldim ve sizleri daha iyi anladım bu sayede de...
Bu sayfada paylaşımlarınızın devamını beklerken, devletten arazi kiralayacak ya da satın alacak tüm arkadaşlara kolay gelsin diyorum.

Odeh
08-03-2012, 18:02
Sayın Çisem,

Adınıza sevindim. Arası 5 km olan iki resmi daire arasında bir zarfın 4 ayda gitmediğini bilirim. Bunun için önerim, inisiyatifle karar veremeyecekleri andan sonra gerektiğinde BİMER'i kullanmanız, hatta çok gerekirse haklarında dava açmaktan bile bahsedilebilir. Ben yaptım, oradan biliyorum.

Ayrıca Türkiye değişti, ben alışamasam da... Gerek gördüğünüzde Ankara'da kurumun en yüksek makamlarını yazılı sözlü aramanız çok şeyi değiştirir bazen. Ben yaptım, oradan biliyorum.

Haydi hayırlısı bakalım!

çisem
08-03-2012, 18:45
Teşekkür ederim sayın Odeh.
Herşey hepimize hayırlı olsun.

Odeh
12-03-2012, 13:45
Özel Ağaçlandırma konusunda Orman Genel Müd.lüğü yeni bir atak yapıyor. Bugün yayınlanan talimat aşağıdadır.

Anlaşılan, işletmelerin isteksiz ve işi yokuşa süren işleyiş şekilleri artık daha az engel teşkil edecek... Sevindirici bir gelişme...

Konu: Özel Ağaçlandırmaya Konu Edilebilecek Potansiyel Alanların Tespiti

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere özel ağaçlandırma çalışmaları mevzuat gereği; sahipli arazilerde, hazine arazilerinde ve orman alanlarından amenajman planlarında ve aktüelde verimli olmayan sahalarda yapılabilmektedir. Son yıllarda özel ağaçlandırma faaliyetlerine gerçek ve tüzel kişilerce büyük ilgi gösterilmiş olup 1986 yılında başlanan özel ağaçlandırma çalışmalarında büyük bir kısmı son 5 yılda olmak üzere 2011 yılı sonu itibariyle 116.638 hektar gerçekleşme olmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde 28 Haziran 2006 tarihinde kabul edilen Dokuzuncu Kalkınma Planında(2007-2013) toplam 150.000 hektar özel ağaçlandırma yapılması hedeflenmiş, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılına kadar da 453.000 hektar özel ağaçlandırma sahası tesis edilerek 2011 yılı sonu itibariyle ormanlık alanlar içerisinde % 0,5 olan özel ağaçlandırma çalışması yapılan alanların oranının % 2,1 seviyelerine çıkarılması hedeflenmiştir. Ancak sağlanan kredi ve teşvikler neticesinde özel ağaçlandırma çalışmaları artarak devam etmesine rağmen, henüz arzulanan seviyeye ulaşamamıştır. Özellikle orman arazilerinde özel ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin ağaçlandırma yapmak istedikleri alanları bulabilmekte zaman zaman yaşadıkları zorluklar, bu anlamda karşımıza çıkan en önemli darboğaz olarak gözükmektedir.

Bu nedenle, özel ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere yardımcı olabilmek, özel ağaçlandırma yapmak isteyen her vatandaşımıza eşit anlayışla hizmet götürmek gayesiyle, ülke genelinde özel ağaçlandırma yapılabilecek alanların tespit edilerek tüm müracaatçılara duyurulmak suretiyle özel ağaçlandırma iş ve işlemlerinin yürütülmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu doğrultuda bölge müdürlüğünüzce proğrama alınan ve ihaleye çıkılan projeli yerler haricindeki ormanlık alanlarda özel ağaçlandırma yapılabilecek potansiyel alanların, ağaçlandırma/ ağaçlandırma ve silvikültür şube müdürlüğü, izin ve irtifak şube müdürlüğü ve etüt proje başmühendisliklerinin koordinatörlüklerinde, işletme müdürlüklerince tespit edilerek Genel Müdürlüğümüze gönderilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Genel Müdürlüğümüze gönderilen özel ağaçlandırma yapılabilecek potansiyel alanlar merkezde değerlendirildikten sonra nihai olarak özel ağaçlandırmaya konu edilip edilemeyeceğine karar verilecek ve ardından bölge müdürlüklerimizin ağ sayfasından duyurulacaktır.

Özel ağaçlandırma sahaları tespit edilirken;
1- Sahalar; idari, hukuki ve teknik yönden incelenmeli, makinalı (paletli traktör veya ekskavatör) çalışmaya uygun, mülkiyet problemlerinin olmadığı, en küçük parçası 0,5 hektar, en büyük parçası da 50,0 hektar olacak şekilde belirlenmelidir. Bununla birlikte saha tespitlerinde özel ağaçlandırma müracaatlarında daha ziyade meyvesinden (ceviz, badem vb.) yararlanılan türlerin tercih edildiği hususu da dikkate alınmalı, özel ağaçlandırma çalışmalarında, köy tüzel kişilikleri, belde tüzel kişilikleri, köy nüfusuna kayıtlı veya o köyde ikamet eden şahıslar ile mahalli tarımsal kalkınma kooperatifleri ve köye hizmet götürme birliklerinin de mevzuat gereği bölge müdürlüğünüzce tespiti yapılacak olan bu alanlarda özel ağaçlandırma çalışmalarında öncelik hakkına sahip oldukları göz ardı edilmemelidir.

2- Gerçek veya tüzel kişiler tarafından kullanılmakta iken orman kadastrosu neticesinde veya mahkeme kararı ile kesinleşen orman sınırları içerisinde kalan alanların, özel ağaçlandırma mevzuatı açısından özel ağaçlandırmaya konu edilebilecek uygun alanlar olması durumunda potansiyel özel ağaçlandırma sahalarına dahil edilecek, ancak bu sahaların, sosyal probleme sebebiyet vermemek gayesi ile tahsis önceliğinin, talepleri halinde bu sahaları önceden kullananların olacağı hususu dikkate alınacaktır.

3- Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri kapsamında bulunan alanlar, doğal tarihi ve arkeolojik sit alanları, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamındaki yerler, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre “özel çevre koruma bölgesi” olarak ilan edilen yerler, otlatma planı ile ayrılan sahalar, kadimden beri kullanılan yaylak ve kışlaklara geçiş yolları, madencilik faaliyeti sonucu doğal yapısı bozulmuş sahalar, Bakanlıkça tescil ve ilan edilen örnek avlaklar ile tür ve ekosistem koruma alanları, amenajman planlarında; bozuk orman, orman toprağı, orman içi açıklık olarak görünmesine rağmen verimli orman niteliğini kazanmış alanlar, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 23 ve 24 ncü maddeleri gereği muhafaza ormanı olarak ayrılmış yerler, deniz kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 2000 metrelik mesafe içinde bulunan yerler ile tabii göl kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 500 metrelik mesafe içinde bulunan yerler, dava sonuçlanıncaya kadar, mülkiyet problemi sebebiyle davaya konu olan yerler, dört tarafı verimli orman ile çevrili ve mevcut taşıt yolu bağlantısı bulunmayan 15 hektardan küçük bozuk orman alanları ile yaban hayatının devamı için mecburi olan orman içi açıklıklar, maden arama veya işletme ruhsatı kapsamında Bakanlıkça muvafakat veya izne konu edilmiş alanlar ile yanık sahalar, mevzuatı gereği özel ağaçlandırmaya konu edilemeyeceğinden saha tespitlerinde özel ağaçlandırmaya konu edilebilecek alanların dışında tutulmalıdır.

Bu doğrultuda Bölge müdürlüğünüzce 100 hektardan az olmamak kaydıyla ormanlık alanlarda son 3 yılda yapılan ortalama yıllık özel ağaçlandırma alanının asgari 3 katı büyüklüğündeki özel ağaçlandırmaya konu olabilecek alanların, yukarıda belirlenen esaslar çerçevesinde işletme müdürlükleri itibariyle ekteki cetvel örneğine uygun olarak tespit edilerek en geç 01 Mayıs 2012 tarihine kadar yazı ile ve ayriyeten CD ortamında da Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi hususunda;

Gereğini önemle rica ederim.

Mustafa KURTULMUŞLU
Genel Müdür

çisem
12-03-2012, 16:39
Sayın Odeh,
Benim mal müdürlüklerine verdiğim dilekçelerin cevap süreleri sizce bu son kararla hızlanabilir mi?

Odeh
12-03-2012, 16:52
Bu iki kurum bağımsız çalışıyor, bu nedenle bir etkisi olacağını sanmam.

Ama, başvuru amacınızın içeriğinde Özel Ağaçlandırma varsa ve Millî Emlâk kurumu da aynı amaçla kolaylaştırma, hızlandırma ve âdil fırsat sunma kararı almışsa bir fark olabilir...

nurguleryuz
15-03-2012, 15:22
Yaşam başlı başına bir sanattır felsefesinden yola çıkan Bay İnşaat, 42 Maslak projesini sanatla harmanlayarak Artful Living konseptini oluşturdu. 42 Maslak inşaatında grafikerler tarafından tasarlanarak rengarenk giydirilen iş makinaları sanırım Türkiye'de ilk kez hayata geçti. Çok renkli ve başarılı olmuş :)

https://vimeo.com/38438416

http://f1203.hizliresim.com/v/h/3jwbx.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Odeh
15-03-2012, 15:31
Yaşam başlı başına bir sanattır felsefesinden yola çıkan Bay İnşaat, 42 Maslak projesini sanatla harmanlayarak Artful Living konseptini oluşturdu. 42 Maslak inşaatında grafikerler tarafından tasarlanarak rengarenk giydirilen iş makinaları sanırım Türkiye'de ilk kez hayata geçti. Çok renkli ve başarılı olmuş :)

https://vimeo.com/38438416

http://f1203.hizliresim.com/v/h/3jwbx.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Bu mesajınızın Özel Ağaçlandırma, Hatıra ormanları, Özel ormanlar ile ne ilgisi var anlayamadım?

çisem
27-03-2012, 11:18
Hazineden talebime cevap 1. derece sit alanı kapsamına alındığından dolayı olumsuz cevap geldi.
Şehircilik ve Turizm Bakanlığı ve Anıtlar Kuruluna ifraz davası açma yoluna girdim.
Çünkü bu yer taşocağı v.b taleplerin çokluğuna karşı, tarihi ipek yoluna çok uzak olmasına rağmen dahil edilmiş bir yer.
Bu yerin bitişiği toprak reformu amaçlı 2012'de dağıtıldı.

Bu tür davalarda bilgisi, tecrübesi olan arkadaşlar varsa lütfen burada paylaşalım.

aydoner
30-03-2012, 21:37
Devlette devam esastır, bizim devlette ise önünüze gelen herkes birbirinin icraatlarını kökünden yok ediyor ise ;"Bu devletin ipiyle kuyuya inilmez!" Boşuna uğraşmayın. Ben 120.000TL harcadım, 6500 zeytini diktim, 4.yıl geri elimden alındı. Bu projeden kalan borçlarımı ödeyebilmek için evimi, sonra da mahkemeye verebilmek için arabamı sattım!
Bilgilerinize...

Odeh
30-03-2012, 23:02
Üzücü ama imzalanan sözleşme buna imkan veriyor.

Sahamı teslim aldığımda özel ağaçlandırma yapan girişimcileri bir çatı altında toplayacak bir girişimi önereceğim.

Sonuç ne olur bilmiyorum ama bu gerekli.

çisem
30-03-2012, 23:46
Sayın Aydoner,
sanırım sizin konunuz benimkinden farklı. Ben, kiralık veya satılık olarak talepte bulunduğum araziye 1.derecede sit alanı cevabına itiraz ettim. Bunun da tek yolu ifraz davası açarak istediğim parselin sit alanı olan bölümden ayrılmasını sağlamak. Kısa bir süre önce yan parselin toprak reformu amaçlı ifrazı, ilgili köy muhtarlığı tarafından gerçekleşmişti.
1. derece site bu bölgeyi alan kurum ise Anıtlar Kurulu. Mutlaka haklı bulduğum gerekçeleri olmasına rağmen, benim talepte bulunduğum yer en az 2 km uzakta bulunuyor. Bir kurum diğerinden habersiz durumda. Gerekçe sorduğunuzda cevaplayamıyorlar.
Ben kısa süre önce bozulmuş kararın, benim için de bozulabileceğini, yasal yollarla ilgili makamlara iletip, uygulattırma yolunu seçtim. Yani maddi bir zarar riskim mahkeme masraflarım haricinde bulunmamakta.

Sizin zararınıza sebep hangi kurum ve olaydı bilemiyorum ama yasalarda bazen açıklıklar işimize yarıyor da olabiliyor.

Miras olan 2 dönüm otoban kenarı bir arsamız vardı. Karayolları, Orman, Belediyeler derken her kurum arsamızın bir bölümünü kırpmış. Kırpmış diyorum çünkü bize kalan arsa 125 m2 gözüküyor şuan. 2000 m2 den geriye kalan 125 m2. İmar geçtiği an bu konuyla ilgili yasal sürecimi de başlatıcağım. İlgili kurumlara ayrı ayrı davalar açmak zorunda kalacağım. Bu şekilde mağdur çok kişi var. Zor ama mutlaka mücadele edilmeli.

Konuyla az ilintili de olsa bir başka örneğim de; 13 yıl sonra hiç borcu olmayan, kapattığım şirketimin vergi borcunun icra yoluyla benden istenmesiydi. 2 yıl sürdü bu davam. Karşı taraf olan vergi dairesi usulsüzlüğüyle davayı kaybetti ve mahkeme masraflarını tarafıma ödemek durumunda bırakıldı. Davayı kazanmama rağmen, vergi dairesi hala mahkeme masraflarımı ödemedi. Bana vergi borcu olarak çıkarttıkları bu borcun hangi tür vergi borcu olduğunu dahi belgeleyemediler. Ama bir daire parasına denk gelen ana borç ve faizlerini bana yılların çarpanlarıyla ödetmek istediler.

Devlet kurumları ile uğraşmak cidden zor ama hakların aranması da şart. Eğer yürütmeyi durdurarak itiraz davası açmasaydım o büyük uydurma borcu ödeyecektim. Bu şekilde çok kişiye borç ödettirildiğini, hatta taksitlendirme kolaylığı bile yapıldığını biliyorum.

Bu davamda istediğim arazi bölünüp, sitten çıkartılıp Milli Emlak ilanlarında yerini alacak. Ama dava açıp-kazanan ve bu bölgeyi sitten çıkaran kişi olarak öncelik hakkım olacak mı bilemiyorum. Keşke o aşamaya bir an önce gelebilsem.

Siz de mutlaka hakkınızı aramışsınızdır ama, bazen yasada açıklıklar da olabiliyor. Yasaları yasalarla çözmek gerekir.

Odeh
05-04-2012, 15:26
OGM'nin yeni hazırladığı Özel Ağaçlandırma taslağında dikkati çeken değişiklikler şöyle;

1- Başvurulabilecek sahalar liste halinde OGM sitesinde yayımlanacak. (Bununla ilgili işletme müdürlüklerine bir emir gönderilerek en az 100ha. lık bir uygun sahalar listesi istendi.)
2- Bunun haricinde hiç bir alana başvuru kabul edilmeyecek.
3- Ara tarım olarak YEM bitkisi üretimi serbest olacak.
4- Kişiler de 300ha. alana kadar başvuru yapabilecek.

2023 e kadar hedeflenen ağaçlandırma alanına ulaşabilmek için OGM kendini parçalasa da işlerin yürümesinin önünü açmadığı sürece yol alınabilecek gibi görülmüyor. Orman dairelerindeki bürokratlar aldıkları maaş ve devlet babanın garantisi altında etliye sütlüye dokunmak istemiyorlar.

ORMAN DAİRELERİNDE İŞLER NEREDEYSE DURMUŞ DURUMDADIR EY OGM!
YETKİSİNİ KULLANMAK ZAHMETİNDE BULUNABİLECEK TEK MUHATAP YOKTUR EY OGM!

syılmaz
05-04-2012, 15:30
Sn. Aydoner, sakıncası yoksa hangi gerekçe ile sözleşmenizin iptal edildiğini öğrenebilir miyiz?

Samsunlu55
05-04-2012, 18:17
OGM'nin yeni hazırladığı Özel Ağaçlandırma taslağında dikkati çeken değişiklikler şöyle;

1- Başvurulabilecek sahalar liste halinde OGM sitesinde yayımlanacak. (Bununla ilgili işletme müdürlüklerine bir emir gönderilerek en az 100ha. lık bir uygun sahalar listesi istendi.)

Başvurulabilecek yerleri halkla paylaşacakları nedense hiç inandırıcı gelmiyor, inşallah başarırlar:)

Ağaçlandırma Yönetmeliği Taslağı (http://web.ogm.gov.tr/birimler/merkez/agaclandirma/Dokumanlar/A%C4%9EA%C3%87LANDIRMA%20Y%C3%96NETMEL%C4%B0%C4%9E %C4%B0.pdf)

syılmaz
18-04-2012, 09:35
Konuyla ilgili bilgisi olan üyelere danışmak istediğim bir husus var.

Kendima ait tarla niteliğinde ki parsele komşu ve hazineye kayıtlı bir parsel var, benim arazim tarla niteliğinde ve toğrağı var, bana komşu olan hazine arazisi ise büyük oranda kayalık ve toprağı yok denecek kadar az. Sembolik bir fiyatı olacağını düşündüğümden bu araziyi almak istiyorum. Amacım toplam arazimi 10 dönümün üstüne çıkararak, gerektiğinde Ziraat Bankasının düşük faizli kredilerinden ve tarım hibelerinden faydalanabilmek. Ayrıca arazi kayalıkta olsa, hiç ağaç dikilemez bir yer değil.

Şimdi sorum hazineye ait bu araziyi nasıl satın alabilirim? İzlenilmesi gereken yol nedir? Prosedür işlemleri ne kadar sürer? Ben satın almak istesem de hazine önce araziyi ihalaye çıkarır mı? Ya da bağlı belde de ilana çıkarır mı?

Odeh
18-04-2012, 12:00
Hepsine olmasa da birkaçına yanıt verebilirim. Öncelikle bu konudaki ilgili makam Milli Emlak. Başvurular buraya yapılıyor. Birkaç makamdan da onay alınarak başlatılan satış işlemi içinse doğrudan satış yerine ihale günü belirlenip artırma usulü satış yapıldığını okumuştum. İşlemlerin kısa sürmeyeceğini söyleyebilirim.

Bu sayfada yazıları olan sayın çisem'in sürmekte olan böyle bir girişimi vardı.

syılmaz
18-04-2012, 13:18
Teşekkürler Sn. Odeh, başvuruda bulunacağım, neler olacak zaman gösterecek artık.

çisem
18-04-2012, 21:38
Sayın syılmaz;

Konunuzun muhatabı olan kurum sayın Odeh'in de dediği gibi Milli Emlak'tır.
Ancak Milli Emlak hazineye ait taşınır veya taşınmaz devlet mallarının kiralık ve satılık ihalelerini yapmakla görevli bir kurumdur. Arazi talebi, tahsisi v.s işlemleri Mal Müdürlükleri' ne yapılmakta ve verilen talimatlar doğrultusunda Milli Emlak ofisleri ihalelerini açmaktadırlar.

Ben, parselasyon bilgilerine sahip olduğum bir arazinin 1.derece sit olması sebebiyle satılık ve kiralık olarak talebime uygun olamaması sonucu İfraz Davası (arazinin bölünüp, ayrılması davası) açarak sonuç beklemekteyim.

Sizin işiniz çok kolay. Şöyle ki; elinizde mutlaka bir tapu vardır. Parsel komşu numaralarını da biliyorsunuzdur. Bilmeseniz de elinizdeki tapu ile arazinizin büyük ölçekli bir kadastro paftasına ihtiyacınızı belirterek temin edebilirsiniz.

Satın almak istediğiniz parsellerin hazineye ait olduğundan emin değilseniz, bunu bir dilekçe ile Mal Müdürlüğü'nüze sorabilir ve bu dilekçeye satın alma talebinizi yapabilirsiniz.

Benim parsel numarasını bilmediğim araziyi Mal Müdürlüğü'me soran dilekçem 3 hafta sekreter masasında bekletildi. Bana söylenen harita mühendislerinin harita proğramlarının kendi ofislerinde bulunmadığı ve benim bu parsel bilgilerini bu dışarıda ofisleri olan harita mühendislerinden ücret karşılığı alabileceğim cevabı idi. Tanıdık harita mühendisi varsa çevrenizde işlerinizi mutlaka çabuklaştıracaktır.

Bana da, "parsel numarasını öğrenip gelin" denmişti. Ben de 10 dakika sonra yeni bir dilekçe ile talebimi bildirdim.

Tarla tapunuzun bir fotokopisinin de olduğu bir dilekçeyi , Mal Müdürlüğü'nüze verip, bir kaç hafta içinde gelecek yazılı cevaba göre hareket edeceksinizdir.

Umarım çok çabuk amacınıza ulaşırsınız.
Kolay gelsin.

syılmaz
18-04-2012, 22:40
Teşekkürler Sn. Çisem. Almak istediğim parselin numarasını harita bürosundan öğrendim, önce bir şahsa aittir düşüncesi ile ilgili belediyenin emlak beyannamesi verdiğim kısmına sordum, sahibi emlak beyannamesi vermemiş dediler. Daha sonra kendi arazimi almaya aracılık eden emlakçıdan tapudan sordurmasını rica ettim, hazineye kayıtlı olduğunu, satın almak için ilgili mal müdürlüğüne başvurmamı söyledi.

Arazimin bulunduğu ilçeye gitme fırsatı bulunca başvurumu yapacağım. Beklemek önemli değil, acelem yok ama umarım insanı canından bezdirecek işler istemezler benden.

çisem
19-04-2012, 06:51
Sayın syılmaz;
bizzat gitmeniz gerekmez. Dilekçenizi posta yoluyla göndermeniz de yeterli.
Dilekçenize gelecek cevap, "hazineye aittir ve talebinizi ilgili başka kurumların ihtiyaçları kapsamında değilse, halka satışı için gerekli işlemler başlatılacaktır" gibi bir cevap geldiği taktirde, ilgili milli emlak ofisine ihaleye çıkış izni verilir.
Fakat bu ihaleyi kazansanız bile, eğer köy sınırları içerisinde ise, köy muhtarlıklarının kabul-red cevabına kalmış oluyorsunuz. Tıpkı Orman Bakanlığından ağaçlandırma için sayın Odeh'in de başına geldiği gibi; ilgili muhtarlıklara ilam asılıp, bir itiraz olursa bütün yapılan işlemler boşa gitmiş olabilir. Ama zaten sizin orada bir tarlanız var ve size yabancı muamelesi yapılmayacağını düşünsem bile muhtarlığınızla aranızı iyi tutun derim.
Not: Mal Müdürlükleri bir araziyi satışa sunmak için, Karayolları, Köy Muhtarlıkları, Belediye Şehir Planlamaları, Orman Müdürlüğü, Anıtlar ve Müzeler Müdürlükleri gibi kurumların izinlerini almak zorundadır. Talepte bulunduğunuz bu arazi hiçbir kurumun ihtiyacına gerekmiyorsa size olumlu cevap olarak ihale yolu ile satışı uygundur yazısı gönderilmektedir.
İhale açtıran siz ya da ben olsam da maalesef öncelik hakkımız olmamaktadır.
Sorununuzun çabuk sonuçlanması dileklerimle.

syılmaz
19-04-2012, 09:28
Sn. Çisem, kendi arazimi alalı daha 1,5 ay oldu. Bölgeye yabancıyım, muhtarı tanımıyorum. Yalnız almak istediğim yer kayalık ve kadastro yolu yok ama benim arazi zaten yol üzeri olduğu için benim için yol sorunu yok. Kısacası benim ve sağım solumda ki iki parselin sahibi haricinde kimsenin işine yaramaz. Bu sebeple şansım var diye düşünüyorum. Bakalım kısmet artık.

syılmaz
30-04-2012, 21:58
Bugün almak istediğim arazinin bağlı olduğu ilçe Mal Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvuru yapmak istedim. Milli Emlak Servisi'nde ki memur, sadece imarlı araziler için satın alma işleminin yapıldığını, imarsız bir Hazine arazisini satın alamayacağımı söyledi. Ben de satın alanlar var olamaz öyle şey dedimse de, satın alamayacağım konusunda ısrarcı davrandı. Bunun üzerine dilekçemi işleme koyun, satın alamayacaksam da yazılı cevap verin dedim.

Bu sefer de dilekçemi işleme alabilmek için arazinin 3/6 dereceli haritası ile 1/25.000 ölçekli planı ile başvuru yapmamı gerektiğini söyledi. Tabi arazinin böyle bir planı olmadığı için başvuru yapamadım. Sonrasında arazinin bağlı olduğu belde belediyesinin fen memuruna gidip konuyu danıştım, kendisi de aynı şekilde imarsız bir bölgede Hazine arazisi satın alamayacağımı, satış işlemlerinin durdurulduğunu söyledi. Geçici bir durum mu diye sorum, evet geçici ama 2 yıldır sürüyor bu geçici durum dedi.

Odeh
30-04-2012, 22:19
Sayın Syılmaz,

Yazılı olarak versinler size de bir görelim! Hangi tebliğ, tamim, yönetmelik, yasaya göre satılmıyormuş bunu belirtmek zorundalar. İnsanlar bal gibi alıyor. Bir komşum hayvancılık yapmak için 3-5 dekar bir yer alacaktı fiyat anormal olduğu için almadı, çorak bir araziye 140 bin TL istemişler.

Özetle benim bildiğim gördüğüm işlemler yürüyor.

Sayın Çisem de bunun aksine bir bilgi vermedi zaten. Israrınızı evrak üzerinden yazılı olarak yürütmeniz yerinde olacaktır.

syılmaz
30-04-2012, 22:57
Sn. Odeh, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Antalya Defterdarlığı'na Bilgi edinme şeklinde konuyu yazacağım. Gelecek cevap yazısı ile tekrar aynı ilçenin Milli Emlak servisine gideceğim.

Yalnız tahminim amaçları bu araziyi satmamak ise (ki bunun ancak belli kişilere vermek araya yabancı almamak için bir tezgah olduğunu düşünürüm) bu seferde sizin komşunuzun başına gelen gibi absürd bir fiyat ile karşıma çıkacaklar.

çisem
30-04-2012, 23:29
Sayın Syılmaz;
yazılı cevapları gelecektir yakın zamanda. O cevap birkaç haftada hazırlana dursun, siz yeni bir dilekçe yazın.
Kendi tapunuzdan yola çıkarak , " ...ada, ... parselde kayıtlı, ...nolu, filanca vasfındaki, ilişikteki tapu kaydımdaki sol sınır, veya... yan sınır parsel, olan araziyi satın almak istiyorum"
Dilerseniz hangi amaçla bu araziye talip olduğunuzu da yazabilirsiniz.
Bu ikinci dilekçeye cevap vermek için bir zahmet pafta bilgilerine el atacaklardır.
Ve size ikinci cevabı da vermek zorundalar. Farzedin ki olumsuz bir cevap gelecek, yol geçecek, orman arazisidir v.s gibi bir gerekçe sunmak zorundalar size.
Belediyenin 2 yıldır geçici durum bu demesini ise hiç dikkate almayın.

Sizi de bana yaptıkları gibi başlarından savmışlar. Belediyeler ise bu konularda en son bilgi sahibi kurumlar.
Siz tapunuzu gözlerine sokup, sahip olduğunuz yerin yakınındaki bu araziyi istediğinizi belirten dilekçeleri onlara okutturup, cevap verduirmekten bıkmayın.
Sizin istediğiniz o arazi için onlar imar açmayacaklar ki, sadece gerekli diğer resmi kurumlardan ihtiyaç dışıdır bilgisi alacaklar bu arazi için ve Mal Müdürlüğü'nde bu araziyi sizin talebinizi dikkate alıp satışa-ihaleye çıkartacaklar.
Ama uğraşmak istemiyorlar. İşleri güçleri yok, Karayollarına, Anıtlar ve Müzeler Kuruluna,
Belediye'ye, Orman müdürlüğüne; VE daha benzeri bir çok kurumla yazışacaklar:
Sırf siz arazinizle birleştireceksiniz diye

(klavyemdeki sorunu düzeltemiyorum; imla hatalarım için özür dilerim:)

sayın syılmaz; istediğiniz arazinin parsel nosunu öğrenebilseniz; size daha önce üstte bir mesajdaki yöntemle:
büyük ölçekli tapu bilgisi ihtiyacınız gibi bir istekle kadastrodan aslında edinebilirsiniz:
pafta bilgisine ulaşamadığınız taktirde ilişik tapu bilginizle ikinci dilekçenizle devam edin derim:

Odeh
30-04-2012, 23:40
Bir de şu konuda üzülerek bir not düşmek istiyorum. Memurlar, yasalara ya tembellikten ya da işgüzarlıktan zihninizi karartmaya dönük olarak iddialarda bulunurlar. Gözü -sözde- korkutur, sizi soğutmaya çalışırlar... Bu artık bir elbise olmuş üstlerine!

İmza atmak, işleme koymak umurlarında bile değil, git önümüzdeki ay gel kuralı şiar olmuş neye güveniyorlar ise.

Her yanıtı yazılı ve gerekçeli olarak vermedikleri sürece, laf arasında da yasal haklarım saklı kalmak üzere diye belirtmek yeri geldiğinde kanlarını ısıtacaktır. Ben yaptım. Daha açığını yaptım, hukuksuz işlemleriniz için dava açmadan önce bir kez daha kontrol edin demek kanlarını ısıttı, hareket ettiler. Zaten kaybedeceksem İdare Mahkemesinde yola harcayacağımı avukata vererek kaybetmeyi yeğlerim dedim, yaptım.

Sümsük ruhlar başka türlü uyanmaz, inanın.

syılmaz
01-05-2012, 08:10
Sn. Çisem, başvurumda almak istediğim arazinin ada ve parsel numarasını belirtmiştim. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğim. Gelişmeleri yine zamanı geldiğinde burada yazacağım.

çisem
01-05-2012, 09:33
Sayın syılmaz;
imara açılmamış yerlerin satılamayacağını size belge olarak versinler.
Satın almak istediğiniz parselin 3/6 dereceli haritası ile 1/25.000 ölçekli planla başvurmanızı istemeleri işi yokuşa sürmekten başka bir şey değildir. Kendileri ile çelişiyorlar.
İstedikleri ölçekli harita ile gitseniz imarsız yeri satacaklar mı peki size?
Milli Emlak sitesinde satışa çıkmış o kadar çok ilanın hepsi imarlı mıymış?
Arazi, çalılık, fundalık, bazen de tarla olarak vasıflı satış ilanlarının imarı yoktur.
Bu nedenle de düşük fiyatlıdır.
Size zorluk çıkartarak, ya da beni başlarından savarak, kendi tüzüklerinden bir haber salla başı al maaşı zihniyeti ile bu kurumlar maalesef doldurulmuş.
Bizler bu nedenlerle onları isteklerimiz doğrultusunda çalıştırdığımızda bizleri yıldırma yolu gibi bir saçmalığa sokmaktalar.
Benim şuan 5 ayrı Mal Müdürlüğünde dilekçelerim var. Baştan savma cevaplarına yeni bir dilekçe ile başvuruyorum. Sabırsız bir insanım ama bu gibi durumlarda sabretmeyi de öğrendim.
Gelişmelerden bizleri haberdar edin lütfen, kolaylıklar dilerim.

syılmaz
01-05-2012, 10:03
Sn. Çisem, 1/25.000 ölçekli plan sadece imarlı yerlerde olacağı için en baştan getirmemin mümkün olmayacağı bir evrak öne sürerek engellemeye çalışıyor. Bilgi edinmeden başvuru için bu evrakların şart olup olmayacağını, şart değilse ilgili memurun nasıl bu evrakları şart koştuğunu yazacağım. Gelecek cevapları ve gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

syılmaz
01-05-2012, 10:27
Bilgi edinme ile ilgili Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün sitesinde herhangi bir link bulamadım. Antalya Defterdarlığı'nın Bilgi Edinme linki çalışmıyor. Ben de Milli Emlak Genel Müdür Yardımcılarının e-posta adreslerine ve Antalya Defterdarlığı Sekreterinin adresine aşağıda ki gibi bir mesaj gönderdim, cevap gelmezse ptt ile mektupta yollarım.

-----

Sayın Yetkili,

Antalya İli Korkuteli İlçesi Yelten Kasabası sınırları içerisinde yer alan 191 ada 25 nolu parselin sahibiyim. Arazimle sınır komşusu olan ve Hazine'ye kayıtlı 191 ada 28 nolu parseli satın almak için 30.04.2012 tarihinde Korkuteli Mal Müdürlüğü Milli Emlak Servisine dilekçe ile başvurmak istedim. Serviste ki görevli memur, imarsız bir bölgede Hazine'ye kayıtlı bir araziyi satın almamın mümkün olamayacağını belirtti. Ben de dilekçemi almalarını, olumsuz cevaplarını yazılı olarak bildirmelerini istedim. Bu sefer de başvuru yapabilmem için 3/6 derece koordinatlı harita ve 1/25.000 ölçekli plan ile başvuru yapabileceğimi bu evrakları getirmeden başvuru yapamayacağımı belirtip dilekçemi kabul etmedi. İmarsız bir bölgede Hazine'den arazi satın alabilmek mümkün müdür? Mümkün ise ilgili memur neye dayanarak benden bu evrakları istemiş ve başvurumu engellemiştir? Eğer hakkı olmayan bir uygulama yapmış ise kendisi hakkında yasal işlem yapılması için hangi makama başvurmam gerekmektedir?

Bilgi edinme çerçevesinde Antalya Defterdarlığı sitesinde ki form bir türlü iletilemediğinden, Milli Emlak Genel Müdürlüğü sitesinde ise Bilgi edinme ile ilgili bir link bulamadığımdan, mesajımı adresinize gönderdim.

-----

Altına da kişisel bilgilerimi ve iletişim adresimi ekledim.

çisem
01-05-2012, 10:48
Sayın syılmaz;
Milli Emlak web sitesinde çoğu sistem çalışmıyor.
Üyeliğimi aylardır yaptıramıyorum. Web-master e de ulaşmama rağmen.:))
Neyse, size sizin son yazdığınız mesajı görmeden bir ling atacaktım ki dilekçenizi okudum.
Ben size şu lingi ve sizinle ilgili parağrafı belirtmek istiyorum.
Ling:
Milli Emlak Genel Mdrl (http://eweb.milliemlak.gov.tr/ihaleler/ihaleler_index.htm)

Bu sayfada Taşınmaz Satış Mevzuatı adlı başlığa gelin.

Buradan;
4.madde-hükümler bölümünü iyi okuyun.
Siz dilekçenize istediğiniz parselin resmi prosedülü (adı) "tespiti" ile başvuruda bulunmalısınız.
Benim "ifraz", sizin ki tespit.
Siz parsel numarasını tespit etseniz de onların size bu yerin nereye kime ait olduğunu tespit eden bir cevapla gelmeleri zorunluluğunu anlatıyor.
Daha önce de dediğim gibi, kendi tüzükleri ile onlarla ilgili sorunlarımızı çözmek zorundayız.
Bakın ne demişler:

- 4706 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde yapılan düzenleme ile Hazineye ait taşınmazların değerlendirilmesi ile ilgili işlemlerde, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı tarafından istenilen bilgi ve belgelerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca öncelikle gönderilmesi, görüş yazılarının en geç iki ay içinde cevaplandırılması, bu süre içinde cevap verilmediği takdirde olumlu görüş verilmiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hususun, ilgili idarelere yazılacak talep yazılarında belirtilmesi gerekmektedir.

- 4706 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde yapılan bir diğer düzenleme ile ifraz, tevhit, tescil ve tespit işlemlerinin imar mevzuatındaki kısıtlamalara tâbi olmaksızın ve ilgili idarelerce herhangi bir ücret, bedel ve gider karşılığı talep edilmeksizin talebi izleyen iki ay içinde yerine getirilmesi hükmü yer almaktadır. Bu hususun da ilgili idarelere yazılacak talep yazılarında belirtilmesi gerekmektedir.

Bu kanundan yola çıkın derim.

syılmaz
01-05-2012, 12:20
Bilgilendirme için teşekkürler Sn. Çisem.

Odeh
01-05-2012, 12:51
Sayın Syılmaz, sayın Çisem'in bildirdiği 4706'nın da işleyebilmesi için resmi iletişim yolunu kullanmanız uygun olacaktır. Yani e-posta yerine kağıda yazıp imzalayıp iadeli taahhütlü posta, kargo ya da evrak kayıt bölümlerine elden vererek bir "alındı bilgisine" sahip olmanız şart.

Kolay gelsin...

Odeh
01-05-2012, 12:53
Şikâyetlerde BİMER dâhil izlenen yolda ise olan "silsile haliyle aşağılara giden evrak/mesaj yine şikâyet ettiğiniz memurun önüne gelmektedir." Komik ama böyle.

çisem
01-05-2012, 13:28
Şikâyetlerde BİMER dâhil izlenen yolda ise olan "silsile haliyle aşağılara giden evrak/mesaj yine şikâyet ettiğiniz memurun önüne gelmektedir." Komik ama böyle.

Aynen öyle sayın Odeh.

Sayın syılmaz,
kendi yasalarında sizin yararınıza olan bir madde daha var.
Bunu da ön planda tutabilirsiniz ki "öncelik hakkınız".

İlgili parağraf üstte lingini verdiğim aynı sayfada yer alıyor.

4- Satışta Hak Düşürücü Süre

Bu Kanunun 5, 6, 7 ve 8 inci maddelerine göre doğrudan taşınmaz satın almak veya ön alım hakkından yararlanmak isteyenlerin taleplerinin değerlendirilebilmesi için Kanunun müracaat tarihi olan 19/3/1995 ve 19/3/1997, 13/7/2001 ve 13/7/2003 ile 19/7/2003 ve 19/7/2006 tarihleri arasında ilgili defterdarlık veya malmüdürlüğüne başvuruda bulunmuş olmaları gerekmektedir.

Sizin olayınız tarih bakımından şuan bu yasayı kapsamasa bile şimdi başvurunuz ileride size hak olarak geri gelecektir.

Yasa değişse bile verilen bu hakların geri alınamayacağını bildiriyor yine yasalar.

4706 nolu yasayı tam okursanız eğer, satın alarak sahip olmak istediğiniz tarım arazisini 5 yıl süreliğine kiraladığınız taktirde satış önceliği elde etmiş te olabiliyorsunuz.

Ben yasaları cımbızla çekip tutunacak bir açık arar ve bir kaç yol denerim.
Sizin için gördüğüm kadarı ile çok açıklık var.
Başından savan personele yönelik şikayetten çok, kendinize yararlı olan maddeleri çıkartıp dilekçeye döküp, ilgili Defterdarlığa posta yolu ile yollayın derim.

İnanın o personel bunları yaptığınızda sizden daha az bilgi sahibi oluyorlar.
Al diyorum
"ilgili yasan bu, şurda şunu belirtmişsiniz ve bu benim hakkım öyle değil mi?"
Birisi siz avukat mısınız dedi?
Yasaları çok iyi bilmek sadece avukatlara yakışır diye düşündüklerinden olsa gerek.
Başlarda sabrımı sınadıklarını düşünüp, tepkilerimi fazlalaştırmıştım. Sonra bir sevdiğim ağbim bana akıl verdi.
"senin her işini yine bu memurlar yapacak, onları değiştiremezsin ama, sana herkese davrandıkları gibi davranmamalarını öğretebilirsin" dedi.
Mülayim, araştırmacı, iş bitirici tavrımı öne alan iletişimi daha uygun buldum şu sıralar.
Aynı tavsiyeyi ben de size ediyorum.:)

Bir de, sonuçlar ne çıkarsa çıksın gelen resmi yazılarınızı hiç atmamanızı tavsiye ederim.
Bir gün işinize yarayabilir.

çisem
01-05-2012, 13:38
Size imarı olmayan yerlerin satılamayacağını söylemişlerdi değil mi?

Aşağıdaki tüm maddeleri okuyun ve içinde imarsız yerler satılamaz bendi var mı bakın.
Bu maddeler bile size açık bir kapı. İyi değerlendirin derim.

Kolay gelsin.

2.) Satılamayacak Taşınmazlar

Yönetmeliğin 59 uncu maddesine göre özel mevzuatı gereğince satışı mümkün olmayan taşınmazlar ile satışı izne tabi olup ilgili kamu idaresince satışına izin verilmeyen taşınmazlar satılamaz.

Ayrıca, Hazineye ait taşınmazların satışını düzenleyen 313 sıra sayılı Milli Emlâk Genel Tebliğinin III. kısmında da satışında kısıtlama bulunan taşınmazlar daha geniş şekilde sayılmıştır.

Buna göre, satışı mümkün olmayan taşınmazlar:

a) Kamu hizmetlerine tahsisli bulunan taşınmazlar,
b) Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup tescili mümkün olmayan taşınmazlar,
c) 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında bulunan taşınmazlar,
ç) 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olup, Kültür ve Turizm Bakanlığınca satılması uygun görülmeyen taşınmazlar,
d) 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu uyarınca milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları içinde kalması nedeniyle Çevre ve Orman Bakanlığına tahsisi gereken taşınmazlar,
e) 22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununa göre uygulama alanı ilan edilen bölgelerde kalan ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce satışı uygun görülmeyen taşınmazlar,
f) 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında kalıp Genelkurmay Başkanlığınca satılması uygun görülmeyen taşınmazlar,
g) 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında kalan taşınmazlar ile 17/10/1983 tarih ve 2924 sayılı Kanun gereğince Çevre ve Orman Bakanlığı emrine geçen taşınmazlar,
ğ) 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında kalması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi gereken taşınmazlar (Hazineye ait olmayanlarla tevhit şartı olanlar ile Hazinenin hissedar olduğu taşınmazlar hariç),
h) 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanuna göre tapu tahsis belgesi verilen taşınmazlar,
ı) 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamında kalması nedeniyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığına tahsisi gereken taşınmazlar,
i) 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında kalan taşınmazlar,
j) Teferruğ yoluyla edinilen ve edinme tarihinden itibaren bir yıl geçmemiş taşınmazlar,
k) Kamulaştırma yoluyla edinilip 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 23 üncü maddesinde yazılı süresi dolmamış taşınmazlar,
l) Özel kanun hükümleri gereği kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisi, devri, terki ve kullanım hakkı verilmesi gereken taşınmazlar,
m) Elbirliği halindeki mülkiyet durumu paylı mülkiyete dönüştürülmemiş taşınmazlar,
n) İmar planlarında bir kamu hizmeti için ayrılmış olan taşınmazlar (ilgili idare tarafından bu hizmette kullanılmayacağı belirtilen taşınmazlar hariç),
o) Kısmi satın alma talebi olan ancak, ifrazı Hazine lehine olmayan taşınmazlar,

syılmaz
01-05-2012, 16:38
Sn. Odeh, başvuruyu mektup olarak ta hafta içi yapacağım, Sn. Çisem bir sonra ki gidişimde yazılarınızdan ve linklerinizden çıktı alacağım. Çok teşekkürler...

syılmaz
24-05-2012, 11:41
Mail ile gönderdiğim dilekçeye Korkuteli Mal Müdürlüğü'nden yazılı cevap gelmiş. Cevapta dilekçe numarası ve tapu kayıt bilgileri yazılıp altında şöyle denmekte.

----

Yukarıda tapu bilgileri verilen mülkiyeti Hazine'ye ait olan taşınmazın ilgi dilekçeniz ile satışı talep edilmiştir.

Söz konusu taşınmazı satınalma talebiniz incelenmekte olup, sonucunda ayrıca bilgi verilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

-----
Gelişmeleri bilahare yazarım.

çisem
24-05-2012, 12:12
Çok güzel bir gelişme.
Mal müdürlüğü bu hazine yerine fiyat çıkartacak, bu satış ilan edilecek.
Talepte siz bulunduğunuz için size fiyatı ve ihale gününü bildiren bir yazı daha gönderecekler.

Umarım önceki mesajlarda sayın Odeh'in de söylediği gibi yüksek bir fiyatla ihaleye çıkmazlar. İhaleler açık teklif yoluyla yapıldığından, o gün katılan olup olmadığını zaten görürsünüz.

Bir arkadaşım bu gibi yerlerin 1.ihalede satılmadığı taktirde, 2.ihalede fiyatının yarısına düştüğünden genelde 2. ihaleleri tercih ettiğini de söylemeliyim.

Milli Emlak web sitesinde rayic bedeli göremeyen satış, satılmayanlar bölümüne aktarılıp, tekrar satışı söz konusudur. Hatta yanında hemen satın al butonu bulunur.:p

Kısaca uçuk bir rakam sunulursa 1. ihale girmeyin demek istiyorum.
1. ihale fiyatı ile 2. ihale fiyatlarını incelerseniz arasındaki farkı anlayacaksınız.

Her durumda adınıza hayırlı görünüyor şu haliyle.
Sabırlı olmanızı diler ve kolay gelsin diyorum.

Odeh
24-05-2012, 13:37
Biraz soruşturdum o fiyatın nedenini sayın Çisem. Ne kadar doğru bir bilgi bilmiyorum ama sonuç olarak söylenen, "Muhtar ve köylü arazinin satılmasına karşı olduğu için biraz baskı yapmış" dendi. Olur mu? Olabilir. Ahbap yasa yerine çavuş ilişkileri ile yürütme hala bir çok kurumda sürmekte.

syılmaz
24-05-2012, 21:14
Teşekkürler Sn. Çisem. Kafamda belirlediğim bir fiyat var ve gayet sembolik. :) Zaten bölgenin rayiç bedeli üzerinden satışa çıksa bile satışa ilgi göstermem çünkü rayiç bedelle zaten topraklı, sürülü arazi alırım. Kayalık, çalılık eğimli arazi ile uğraşmam. Hem benim için hem devlet için hayırlısı artık. :)

Ayrıca satın almak istiyorum seçeneğini bilmiyordum, bunun için de ayrıca teşekkür ederim.

çisem
24-05-2012, 21:56
Sayın syılmaz;
milli emlak web sitesinde taşınmaz satış ihalelerine tıkladığınızda bir Türkiye haritası çıkar. Hangi ili istiyorsanız ona tıklayıp, altta ihalesi yapılacaklar bölümü 1.ihaleyi gösterir. Ama hemen sağında satılamayanlar butonu vardır. İlgi ya da talep olmadığı, ya da uygun satış koşulları oluşamadığında 1. ihalede satılamayan ilan 2.ihale kısmına (satılamayanlara) düşer. Tahmini bedel denilen kısım tavan fiyattır. 2. ihale taban fiyatının da bazen altına inebiliyor.

Sizin için Antalya bölgesinin lingini fikriniz olsun diye alta yazıyorum.
Direk milli emlak sitesi çıkarsa lingte, üstteki takibi yaparak Antalya ilinde fiyatlara bakıp fikir edinebilirsiniz.

Milli Emlak Genel Mdrl (http://eweb.milliemlak.gov.tr/ihaleler/ihaleler_index.htm)

Düşündüğünüz fiyatın da altında olursa, arazinize güzel ilaveler yapmanız dileğimle tekrar kolay gelsin.

syılmaz
24-05-2012, 22:18
Teşekkürler Sn. Çisem ben de sizin mesajınızdan sonra Antalya ilinde ki satılmayan arazileri inceliyordum. Çok absürd fiyatlar olduğunu gördüm. Mesela birine örnek vereyim.

Korkuteli Bayatbademler köyü, 881.96 m2 tarla, taşlık bölgede fiyat 30.000 TL üstelik 2009 fiyatı ile.

Serik gibi denize yakın ve rakımın sıfır olduğu bir ilçede, seralık verimli toprağı, elektriği, suyu olan arazilerin dönüm fiyatı bu değil.

çisem
24-05-2012, 22:35
Zaten bu absürd fiyatlarından satılamamıştır diye ben de düşünmekteyim.:)
Buradan seçtiğim iki araziyi görmeye gittim bir gün. %60 meyil, taşlık değil kayalık bir zemin, toprağı nerdeyse yok, çalı bile çıkamamış ama fundalık olarak adlandırılmış ve astronomik bir rakam belirlenmiş. Burayı o fiyata satın alacak kişinin zekasından şüphe duyarım dedim hatta.
Bazen üfürülmüş rakamlar olduğu, burayı fiyatlandıranın hatta gidip bile görmediği düşüncesindeyim.
Bazen de çok uygun fiyatlar düşebiliyor.
Sizin istediğiniz arazinin fiyatında uçmasınlar da, teşvik kredisi de alıp orayı cennete çevirebilesiniz.

çisem
24-05-2012, 22:36
Sayın syılmaz;
milli emlak web sitesinde taşınmaz satış ihalelerine tıkladığınızda bir Türkiye haritası çıkar. Hangi ili istiyorsanız ona tıklayıp, altta satılacaklar bölümü 1.ihaleyi gösterir. Ama hemen sağında satılamayanlar butonu ilgi ya da talep olmadığı, ya da uygun satış koşulları oluşamadığında ilan 2.ihale kısmına düşer. Tahmini bedel denilen kısım tavan fiyattır. 2. ihale taban fiyatını da bazen altına iner.

Sizin için Sinop bölgesinin lingini fikriniz olsun diye alta yazıyorum.

Düşündüğünüz fiyatın da altında olursa, arazinize güzel ilaveler yapmanız dileğimle tekrar kolay gelsin.

syılmaz
24-05-2012, 22:37
Sizin istediğiniz arazinin fiyatında uçmasınlar da, teşvik kredisi de alıp orayı cennete çevirebilesiniz.

Cennete çevirme iddiasında değilim ama ağaçlandırabilirim. :)

çisem
24-05-2012, 22:39
Taşlı tarla bir ormana dönüşürse bence cennet olur.

Avanos
25-05-2012, 18:42

2- Bunun haricinde hiç bir alana başvuru kabul edilmeyecek.
3- Ara tarım olarak YEM bitkisi üretimi serbest olacak.
4- Kişiler de 300ha. alana kadar başvuru yapabilecek.

2023 e kadar hedeflenen ağaçlandırma alanına ulaşabilmek için OGM kendini parçalasa da işlerin yürümesinin önünü açmadığı sürece yol alınabilecek gibi görülmüyor. Orman dairelerindeki bürokratlar aldıkları maaş ve devlet babanın garantisi altında etliye sütlüye dokunmak istemiyorlar.

ORMAN DAİRELERİNDE İŞLER NEREDEYSE DURMUŞ DURUMDADIR EY OGM!
YETKİSİNİ KULLANMAK ZAHMETİNDE BULUNABİLECEK TEK MUHATAP YOKTUR EY OGM!

Sayın odeh dediğiniz gibi halka yayınlamayı düşünüyorlar fakat her bölge müdürlüğü içinde sadece 100 hekatarı formaliteyi yerine getirmek için.
Şuan ellerindeki evrakları yapsalar yeter ben ve ekibimin yürüttüğü 300 hektar yer var daha yerlere bakmaya bile gitmediler 1,5 yılı buldu.
2023 kadar bu hızla bişi yapamazlar.

Avanos
25-05-2012, 18:45
Milli emlak konusuna gelince benim arazimde milli emlakta ortalama işlerin bitme süresi 3 yıl.Eskiden işlenler bitince köye askı yoktu şimdi siz uğraşıyorsunuz 3 yl kadar milli emlakta işler bitiyor en son köye 7 gün askıya gidecek. Birileri köyden ben yapacam derse arzi onun siz 3 yıl uğraştıktan sonra.

Avanos
25-05-2012, 18:50
Sayın Syılmaz
kiralama için müracaat ettiğiniz yer mücavir alan sınırlarındamı? Mücavir alan sınırlarında hazine arazilrinde özel ağaçlandırma yapılamıyor.

syılmaz
25-05-2012, 21:34
Sayın Syılmaz
kiralama için müracaat ettiğiniz yer mücavir alan sınırlarındamı? Mücavir alan sınırlarında hazine arazilrinde özel ağaçlandırma yapılamıyor.

Sn. Avanos kiralamak için başvurmadım, satın almak için başvurdum. Amacım ceviz ya da badem dikmek ama projeli bir iş (özel ağaçlandırma) olmayacak asıl amaç kendi küçük arazime ilave yapabilmek.

Odeh
26-05-2012, 00:38
OGM derhal hâl edilerek tüm memurlar ya taş ocaklarına ya da kalebendliğe mahkûm edilmeliler. Böyle bir özgüvenin yaninda patolojik bir korku, böyle bir partizan tavrın yanında müthiş bir satanist cemaat aidiyeti ve umursamazlik aklın ve devlet ahlakının yokluğuna işarettir.

Bu sözler dahi hafiftir, yetmez. OGM devlet icinde kurdukları devletin kölesi olmuştur.

Avanos
26-05-2012, 09:36
OGM derhal hâl edilerek tüm memurlar ya taş ocaklarına ya da kalebendliğe mahkûm edilmeliler. Böyle bir özgüvenin yaninda patolojik bir korku, böyle bir partizan tavrın yanında müthiş bir satanist cemaat aidiyeti ve umursamazlik aklın ve devlet ahlakının yokluğuna işarettir.

Bu sözler dahi hafiftir, yetmez. OGM devlet icinde kurdukları devletin kölesi olmuştur.

Sayın odeh şaka gibi ama gerçekten de yukardaki yazınız gibi.

alpix
05-06-2012, 17:20
İstanbul şile ilçesinde orman vasfını yitirmiş ova durumunda olan bir araziye ceviz ağacı dikebilmek için orman müdürlüğüne dilekçe yolu ile müracaat ettim,bana orman müdürlüğünden gelen yazılı cevapta gerçek ve tüzel kişiliklere arazi tahsis edilmediği ancak kğy tüzel kişiliği veya tarım kooperatifi müracaatları dışında tahsis yapılamayacağı belirtilmekte.

Ancak özel ağaçlandırma yasasında kimlerin muracaat edebileceği gayet net belirtilmiş ve bunların içinde gerçek ve tüzel kişiliklerde yazılmıştır.

acaba bu yasa bölgelere göre değişiyor mu?istanbul için ayrı bi durummu var?Gerçi ben yönetmeliğini bile okuduğum ve böyle bir durum olmadığını gördüm.

acaba bu yasa dışında herhangibir değişiklik oldu mu? Ya da orman müdürlüğündeki memurların işgüzarlığı midir? yardım ederseniz çok minnettar olurum. Herkese saygılar

Odeh
06-06-2012, 14:11
Saha statüsünün bozuk orman arazisi vasfı taşıyıp taşımadığını orman mühendisi eliyle haritalar üzerinde görünüz ve mera ve benzeri durumu yok ise sorgusuz sualsiz resmi başvuruyu kuralına göre (sahayı gösteren 1:25000 memleket ve meşcere haritaları, harç, dilekçe) orman mühendisi eliyle bizzat evrakları da görerek yapın. Başvuru dosya numarasını elinizdeki kağıtta okuyarak resmi kayda emin olun. Başvuruyu mümkünse doğrudan bölge müdürlüğüne bizzat götürün.

Memurlara ve verdikleri "sözlü" bilgiye güvenmeyin, resmi olarak yazın deyin.

Yasa her yerde aynıdır. İstanbul için de geçerlidir. Yasa ve yönetmelikte şu an bir değişiklik yok. İşgüzarlıktır.

Söylediklerimin nedenini bu yolda yürümeye başladığınızda anlayacaksınız.

Avanos
08-06-2012, 09:24
İstanbul bölge çok yavaş özel ağaçlndırma ile ilgili 10 evraktan 5 evrak kayıp oluyor.

demirgonenc
14-06-2012, 10:27
Ağaçlandırma başvuruları bir iki mevzuat değişikliği, iş yükünü artırması gibi nedenlerle de uzadı. Bir arkadaşım İzmir yakınlarında 40 hektar arazi orman arazisi için başvuruda bulundu, 2 yıl sürdü izin işlemleri, izin çıktı fakat şimdi yapacak ne enerjisi ne de zamanı var..kara kara düşünüyor, arayıp bulamayanlar bir de bulup birşey yapamayanlar var..))

syılmaz
07-07-2012, 10:55
Korkuteli Mal Müdürlüğü'nden dilekçem ile ilgili yeni bir yazı gelmiş. Şöyle demekte;

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 03/05/2006 tarih ve 18303 sayılı genel yazıları ile 'Büyükşehir dahil belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan ve 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı dışında kalan Hazine'ye ait taşınmazların satış ihaleleri durdurulmuş olup, bu kapsamda kalan taşınmaz taleplerinin red edileceği bildirilmiştir.'

........

Bu nedenle Yelten Belediye sınırları içerisinde nazım ve uygulama imar planı bulunmayan taşınmazların satış işlemi yapılamamaktadır.

Satın alma talebiniz ile ilgili işlemlere başlanmış olup, olumlu veya olumsuz sonucunda ayrıca bilgi verilecektir.

-----------

Kısaca talebim hâlâ incelenmekte olsa da sen bu işi unut demişler. :) Ne yapalım hâyırlısı artık.

çisem
07-07-2012, 14:16
Çoktandır Milli Emlak'ın sitesine girmiyordum, dün gece hiç bir şehirde satılık ilanı yoktu.
Yani yeni ihale yok. Tüm şehirler için durum ayın yani.
Umutsuzluğa kapılmayın derim. Çünkü yaz tatil uygulaması da olabilir bu.
Devlete ait satışlar tamamen durdurulacak değil ya!
Akşam ilginç geldi bana da bu durum.
Mal Müdürlüğüne gidip nedenini öğrenir, burada da paylaşırım.

Bakın, genel bir karar olduğunu zaten aşağıdaki cümlede açıklamışlar.

"Bu nedenle Yelten Belediye sınırları içerisinde nazım ve uygulama imar planı bulunmayan taşınmazların satış işlemi yapılamamaktadır."

syılmaz
07-07-2012, 14:47
Sn. Çisem benim yazıdan anladığım 2006 yılından beri talepleri reddediyorlar.

çisem
07-07-2012, 18:57
Haklısınız sayın syılmaz, 2006 dan beri belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan 1/5000 ve 1/1000 ölçeklerin dışındaki taleblerin durdurulmasından söz ediliyor.
Büyükşehir Belediyesi dahil dediğine göre bir projemi düşülünüyor bölgede acaba?

Altı yıldır taleplerin red edilmesinin sebebini merak ettim doğrusu.
Bunun cevabını Yelten Belediyesinin vermesi gerekir.
Sahip olduğunuz arazi için bile bir proje kapsamında olup olmadığınızı bilmeniz adına soruşturun derim.
Belediye yönetimleri değişir ve umarım herşey adınıza olumlu gelişir diyorum.
Daha önce de dediğim gibi resmi kurumların birbirinden habersiz olduğu çok konu var.
Bir kurum diğerine bu neden böyle diye sormuyor. En azından siz sorun diyorum.
Kolay gelsin tekrar.

syılmaz
08-07-2012, 09:42
Teşekkürler Sn. Çisem, Yelten'e komşu Büyükköy Belediyesi ile Korkuteli ve diğer ilçelerde zaman zaman Milli Emlak'ın satış ihaleleri oluyor.

Doğru anladığımdan emin olmamakla beraber, benim anladığım Türkiye geneli şahsi satın alma başvurularına, imarlı alan içerisinde değil ise 2006 yılından beri taleplerin reddedildiği.

çisem
08-07-2012, 14:46
Tanıdıklarımdan bir kaç kişi bir kaç yıl içerisinde toplu talepler yapıp Urla, Çeşme, Dikili Çandarlıda yerler satın aldılar ve bir çok amaçlı başvuruları hala Mal Müdürlüklerinde yasal süreçlendirmedeler.
Çeşme'de mesela daha geçen yaz sonu bakir bir koyu, hobi bahçesi amaçlı talep eden ve sadece doktorlardan oluşan bir grup bu yerleri satın aldı. Muayenehaneleri kapanan doktorların özellikle doğa içinde yaşam tutkuları üzerine otoban kolaylıkları ile de sadece
köy yolunu kendileri yaptırıp, elektrik-su ve bir çok hizmetide bölgeye kazandırmış oldular.
Ama talep ederek ihale usulüyle satın alınan, ama irtifak hakkı ile 49 yıllık kiralama olsun bu sistemin hala çalıştığını biliyorum. Yani 2006 yılından beri ülke genelinde taleplerin red edilişi diye bir şey söz konusu değil. Buna örnek benim hali hazırda devam eden talebimin davası var en azından bildiğim.
Hafta ortası ülke çapında hiç bir ihalenin olmama sebebini yakınımdaki Mal Müdürlüğünden öğrenicem.
Sizin olayınızda komşu belediyelere bağlı bazı bölgelerin zaman zaman ihaleleye çıkması da zaten sizin 2006 yılından beri red olayını çürütüyor.
Bence Yelten'e ait bir Büyükşehir kapsamında bir proje söz konusu ve bunun ne olduğunu bilmek adına yol almaya devam edin derim.
Bana da red cevabı geldi ama, satış ihalelerinin geneli red halindedir denmedi.
1.derece sit alanı denmesi üzerine ben bunu kim 1.derece sit ilan etmişse önce onu öğrendim ve Anıtlar Müzelere davamı açtım. Dedim ya kimse neyi neden yapmış bilmiyor.
Hele resmi kurumlar çoğu zaman birbirinden habersiz.
Yelten Belediyesi ihale taleplerinin reddinin özel sebebi ne ise sadece ona odaklanın diyorum.

Odeh
08-07-2012, 16:02
Sayın syılmaz'a verilen yanıttan benim anladığım, maalesef, "Yelten Belediye sınırları içerisinde nazım ve uygulama imar planı yapıldıktan sonra bu taşınmazların çok daha yüksek bedellerle satılacağı" yönündedir...

syılmaz
08-07-2012, 16:40
Sn. Çisem, sizin son mesajınızdan sonra kafam karıştı. Kesin cevap henüz gelmediği için gelecek kesin cevaba göre sonra ki atacağım (ya da atamayacağım :) ) adımı belirleyeceğim.

Sn. Odeh'in düşüncesi akla yatkın olabilecek bir düşünce.

çisem
08-07-2012, 18:52
Cımbızladığım iki noktada:

"03/05/2006 tarih ve 18303 sayılı genel yazıları"

ve

'Hazine'ye ait taşınmazların satış ihaleleri durdurulmuş olup, bu kapsamda kalan taşınmaz taleplerinin red edileceği bildirilmiştir.'

sözlerinde 2006 da genel bir karar ile satış ihalelerinin durdurulduğu yazıyor.

Neden durdurulduğunu belirtilmemiş.
Bunun nedenini siz araştırmalısınız ki altından hangi kurum çıkacak ve hangi gerekçeyle 2006 da bu kararı almışı bilmenizle bu karara karşı yapabileceklerinizi araştırabilesiniz diye.

Sayın Odeh'in dediği "çok daha yüksek bedellerle satılacağı" ibaresini göremedim.
Sayın Odeh'in tahmini yorumu ise bu cümleye ben de katılarak ihtimali yüksek diyebilirim.
Ama altı yıl bir fiyat belirleme süreci olarak çok uzun. Nazım ve uygulama imar planı bildiğim kadarı ile bu kadar uzun tutulamıyor.

Bölgenizi turizm amacına uygun veya Büyükşehir Belediyesinin kapsamında daha farklı bir proje içine alma düşünceleri de olabilir. Bunu sürenin uzunluğuna bağlı olarak ve bölgeyi hiç tanımadan söylediğimi de belirtmek istiyorum.

syılmaz
08-07-2012, 22:58
Sn. Çisem, bana gelen yazıyı tekrar okudum. Üstte ki mesajımda yazmadığım bir kısmı (kırmızı renkle) ekliyorum. Ben yazıyı tekrar okuduğumda hâlâ bunun Türkiye geneli bir uygulama olduğu kanısına varıyorum. Daha önce dediğim gibi kesin cevap henüz gelmedi, gelsin burada paylaşacağım. Ona göre de bir sonra ki adımımı atarım.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 03/05/2006 tarih ve 18303 sayılı genel yazıları ile 'Büyükşehir dahil belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan ve 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı dışında kalan Hazine'ye ait taşınmazların satış ihaleleri durdurulmuş olup, bu kapsamda kalan taşınmaz taleplerinin red edileceği bildirilmiştir.' Bu nedenle 327 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği satış işlemleri başlıklı F bendi 2. maddesinde,

''Hazineye ait taşınmazların belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan ancak nazım veya uygulama planı dışında (plansız alanda) kalanların satışı yapılmayacağından; Valiliklere (Defterdarlıklara) ve Kaymakamlıklara (Mal Müdürlüklerine) yetki devri yapılmamıştır.'' denilmektedir.

"Bu nedenle Yelten Belediye sınırları içerisinde nazım ve uygulama imar planı bulunmayan taşınmazların satış işlemi yapılamamaktadır."

Odeh
08-07-2012, 23:35
Tarihler için emin değilim, ancak 2006 Mayıs tarihli bu genelge aklıma 2B'yi çağrıştırdı. Belki bir ilintisi olabilir.

Peki, satmıyorum diyor madem, kirala arkadaş? Bu mümkün olur mu? Ya da değer mi?

syılmaz
08-07-2012, 23:58
Arazi 8 dönüm ve kayalık olduğu için kiralamaya değecek bir arazi değil. Satarlarsa kendi arazimi büyütürüm (benim ki 5 dönüm) diye niyetlendim sadece.

Odeh
09-07-2012, 00:10
Halisane duygularla el koysak :) Hem vatan toprağı değil mi? Kendi malımız... :)

syılmaz
09-07-2012, 00:22
:) Satmasalar bile oraya (en azından bir kısmına) fidan dikeceğim, zaten kimse işlemiyor, çalı çırpıdan başka birşey yok. Yalnız dikeceğim fidanlar ticari amaçlı değil yeme amaçlı olacak. (çeşitli meyve ağaçlarından bir iki tane.) :)

Odeh
09-07-2012, 00:29
Sayın syılmaz, bence beklediğiniz hata! Çok samimiyim. Köylü ah vah mah mıh demeyecekse ufaktan başlayın bence...

Odeh
13-07-2012, 00:16
Kaç gün geçti saymıyorum artık... Buranın en güzel yanı antik çağdaki adı olduğuna ne zaman karar verdim bunu bile hatırlamıyorum... :/

Katakekauemene'de (Yanık Ülke) esnaf bile beni kabullendi artık! :)

Kimi ressam kimi asker(?) kimi yazar kimi de (söylemeyenler) deli sanıyor artık beni... :)

Yahu bu orman işletmesi ve çalışanlarını bir ara kalebendliğe bir ara da küreğe mahkûm etmek istemiştim ya yok, yetmez!

Bir cinnet herşeyi çözecek ama dur bakalım, ya sabır!

demirgonenc
13-07-2012, 14:48
Sn Odeh, siz badem ağaçlandırması yapıyorsunuz anladığım kadarıyla. Bütün mesajları görmedim kusura bakmayınız. Nedir arazi büyüklüğü, bir proje üzerinde ben de çalışıyorum..

Odeh
13-07-2012, 15:03
Manisa'da 350-450 da arası iki saha soz konusu. Bir de Dikili var ama büyüklüğü belirsiz.

demirgonenc
13-07-2012, 15:50
İzmir'de 40 ha bir arazi üzerinde çalışıyorum, tahsisi geldi projeyle uğraşıyoruz...Siz ileridesiniz..

Odeh
13-07-2012, 17:06
:) Aman efendim ileri değil gerideyim! Komisyon olur vermişti ancak bürokratik bir hataları 1 yılıma mâl oldu. Sanırım Pazartesi-Salı günü bu olur alıp proje safhasına geçeceğim...

demirgonenc
13-07-2012, 17:14
Komisyon sonrası Ankara'ya gitmesi gerekiyor ve tahsis oluru oradan geliyor..

syılmaz
13-07-2012, 23:44
:) Aman efendim ileri değil gerideyim! Komisyon olur vermişti ancak bürokratik bir hataları 1 yılıma mâl oldu. Sanırım Pazartesi-Salı günü bu olur alıp proje safhasına geçeceğim...

Bekliyoruz güzel haberlerinizi...

Odeh
16-07-2012, 00:42
Yarın için Salihli 42 derece öngörülüyor... :( Bir işim de kolaylıkla olsa dişimi kıracağım!

demirgonenc
17-07-2012, 08:42
Sn Odeh. nasıl gitti arazi incelemesi? Badem projesi hazırlattığım için maliyet, fidan temini, sulama vs gibi konular da deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim..

Sayın Syılmaz, sanıyorum TT formdan tanışıyoruz..))

Odeh
17-07-2012, 09:49
Sayın demirgönenc,
Sizi burada gördüğüme sevindim. Biz de sayın syilmaz ile birlikte TT Forum'dan Agaclar.net'e sızma harekâtı gerçekleştiriyorduk, isabet oldu! :)

Komisyon nihayet az önce aradı, 2 saha için de sabah 9 da davet etti. Bu çok güzel bir haber benim için! Ama işin kötüsü hangi akla hizmet bilemem diğer başvuru sahiplerini de aynı saatte çağırmışlar... Yarın şeflikte kavga çıkartırlarsa şaşırmam!

Sizin arazi hangi bölgede? Mahsuru yoksa öğrenmek isterim...

demirgonenc
17-07-2012, 10:07
Sayın Odeh, benim arazi Urla, Çeşme arasında...2 yıl önce 700 dönüm için müracat ettim, deniz kıyı çizgisi vs derken, yeni projeye yaparak 400 küsür dönüm temiz bir alana indirdik. Kendi halinde ilerledi, müdahil olmadım, şükür projeyi hazırlamaya başladık, toprak tahlili vs yapıp ay içinde teslim ederiz diye düşünüyorum..

İster istemez müdahil oldum sizin konuya, komisyon sonrası malum dosya onay için Ankara'ya gidiyor. Siz proje dediğiniz için sormak ihtiyacı duydum, bu aşamada proje için erken gibi. İlk kez bütün müracat sahiplerinin sahaya çağrıldığını görüyorum, tabi benim kendi başvurumla sınırlı bilgim. Böyle bir yöntem olmadığı gibi ne amaçlandığını da anlamadım. İlk müracat sahibi öncelikle sahada hakka sahip. Hakkı olmayanların orada ne işi olabilir ki? Ormanın bazı mülakat yöntemleri vs yaptığını biliyorum, niyeti öğrenmek için fakat herkesi toplamak garip olmuş..

çisem
17-07-2012, 10:18
Sayın Odeh;
ben de merakla bekliyorum bu komisyonun kararını...
Adınıza olumlu gelişmeler bekliyorum. Hayırlı olsun.
Kolay gelsin.

Odeh
17-07-2012, 10:19
Eksik ifade ettim sanırım sayın demirgönenc... Şeflik sınırlarında farklı sahalara birçok başvuru var, malum. Komisyon bu kadar çok yere aynı saatte nasıl gidecek diye hayıflanmıştım kastım bu idi.

Komisyon olurundan sonra köyde askı süreci, ardından ön proje, toprak tahlilleri, müze ve Migem oluru, ardından asıl proje yapılacak. Bir sahada tahlil hariç hepsi hazır. Kurttutan sahası için bir şey yapmadığımdan sanırım 2 haftada halleder proje safhasına getiririm diye düşünüyorum.

Odeh
17-07-2012, 10:21
Valla sormayın sayın cisem, artık sıkıntı ve stresten gökyüzünde yıldız saymaya başlamıştım burada... :) bakalım yarın akkoyun karakoyun ortaya çıkacak...

demirgonenc
17-07-2012, 10:42
Sn Odeh, siz anladığım kadarıyla bir başvurunuzda proje aşamasına gelmişsiniz, yani tahsis çıkmış, diğerinde daha ilk müracat aşamasındasınız..Siz büyük çaplı tarımla uğraşıyorsunuz, nedir burada yapmak istediğiniz, badem, fıstık çamı?

Odeh
17-07-2012, 10:53
Orman uygulamalarında tahsis en son gerçekleşiyor. Proje onayı ardından birkaç taahhüt eşliğinde... Aldığım en son haber bu bölgedeki tüm projelere eksiksiz onay verildiği yönünde. 1 yıl bekleyip topluca yol verilmiş.

Bu sahaların birkaç ay icinde teslim edileceğini düşünüyorum çünkü yeni tebliğ ve hükumet bu işin önünü açmak niyetinde.

İki sahada badem, bir sahada badem ve gözüm keserse ara tarım (tıbbi-aromatik, vs) plânliyorum. Arıyı soylememe gerek yok, hepsinde olacak.

demirgonenc
17-07-2012, 11:10
Sayın Odeh, müracatınıza Ankara'dan onay geldikten sonra sahanın 49 yıllığına 'tahsis" edildiğini, projenizin uygun bulunmasından sonra, bu arada da bir dizi işlem var, sulama projesi, toprak profili vs, saha "teslimi" yapıldığını sanki biliyorum. Evraktaki ifadeye şu an bakamadım, yanımda değil, mühendiste. Neticede, size bir müracatınızda, 49 yıllığına arazi tahsisi yapıldığını, proje vs sonrası saha teslimi yapılacağını varsayabiliriz.

Tabi size gelen yazı yanınızdaysa bakar mısınız, Ankara'dan gelen olurda 49 yıllığına hangi ifade yer alıyor, benim de kafama takıldı şimdi..

Odeh
17-07-2012, 13:32
Bu konuda bir terslik var. Önce şunu açıklığa kavuşturalım, benim başvurum Orman Bakanlığına... Yani bozuk orman arazileri üzerinde özel ağaçlandırma işi.

Sıralama şöyle:
- Başvuru sonrası bir komisyon sahayı inceler, uygundur der
- Köye yazılırak sorulur, (Muhtar bulunur ve öpülür :) ) köy talepte bulunmaz,
- Hazırlık dosyası sunulur
- Migem ve müze oluru alınır
- İşletme tarafından ön tahsis yapılır,
- Toprak profilleri ve analizler alınır,
- Su bulunur, gerekirse izinleri alınır,
- Proje dosyasına sulama, analizler, türler, bakım, vs... tümü eklenir ve 6-7 kopya olarak sunulur.
- Önce işletme sonra Ankara inceler, olur verilir.
- Taahhütler eşliğinde saha teslim tutanağı ile saha teslim edilir.

Bu süreç tamamlanmadan saha teslim edilmiyor.

demirgonenc
17-07-2012, 14:05
Sayın Odeh, işletme ön tahsisi diye bir şey bilmiyorum..Orman arazisi benim müracatımda da..Ankara'dan gelen tahsis sonrası, işte sizin belirttiğiniz sıralamayı izleyeceğiz..siz bana iletişim bilgisi verir misiniz, projelerde ortak ne yapabiliriz bir bakalım..

Odeh
17-07-2012, 14:18
Ön tahsis dedikleri "tamam hak sahibi sensin, projeni getir sana tahsis edebiliriz" demekten başka birsey değil ve Ankara'dan değil İşletme Müd.den (ya da bölge müd.lugunden) oluyor diye biliyorum. Yarın zaten komisyon ve mühendislerle birlikte olacağım. Kontrol ederim aşamaları.

demirgonenc
17-07-2012, 14:27
En sağlıklı bilgiyi yarın alırsınız şimdiden kolay gelsin

syılmaz
18-07-2012, 07:37
Sayın Syılmaz, sanıyorum TT formdan tanışıyoruz..))

:) özel mesaj ile tt.com daki rumuzunuzu gönderirseniz sevinirim.

Odeh
18-07-2012, 12:08
Erenbağı sahasından şimdi indik. Komisyon ikinci kez olur verdi.

Şimdi Kurttutan sahasına gidiyorum, o saha icin bir köylü vatandaş işe çomak sokuyor, aynı yere başvuru yapmış bile bile, ek maliyet doğacak, anlaşıldı...

Odeh
18-07-2012, 19:55
Her anlamda zor bir gündü. Ama değdi. Kurttuan'dab donüyorum...

Kurttutan sahası da olur aldı.

Toplanda yaklaşık 1.000 da alanda faaliyet gösterilecek...

Odeh
19-07-2012, 00:10
2010 Ağustos 25 ınden 2012 Temmuzu...

Büyük masraf ve fedakarlıklara mâl olan bu yolculukta mide bulantisi had safhada olsa da bu yorgunluğu basarı ile sonuçlandırmak sevinç yerine her nedense bir hüzün duygusunun rüzgarını taşıyor icime. Evime donebilirsem ve hala burada olursam deneyimlerimi daha detaylı paylaşacak ve 2 yılda alınan bu yolun dikenlerinin başka insanları yaralamamasi icin bir kaç satır karalayacağım.

(aramizda kalsin, yorulmuşum)

syılmaz
19-07-2012, 07:40
Bu projenin adım adım gerçekleşmesini heyecanla izleyeceğim.

demirgonenc
19-07-2012, 08:42
Sn Syılmaz, TT girip çıkmışlığım var son olarak (mirgun) olarak faaliyet gösteriyorum..Sizi pek göremiyorum )))

Geçmiş mesajlara bakarken sizin bir araziyle ilgilendiğinizi anladım. Milli Emlak, bu tür müracatlar üzerine arazi satışını bir süre önce durdurdu. Arazilerin arsa vasfına dönüşmesi nedeniyle değer kazanması vb gibi gerekçelerle bunu yaparken, yani arazi satacağımıza daha kıymetli olan arsa satışı yapalım, dediler. Fakat bu arada arsa olma ihtimali olmayan yerlerde de satışı durdurmuş gibi görünüyor..

İkinci dikkatimi çeken konu forumda, hazine arazilerinin satışında, ilk satışta alıcı çıkmazsa ikinci satışta daha düşük bedelle alınabileceğini belirtir yorumların olması. Hazine böyle bir yöntem izlemez, satılmazsa müracat halinde ikinci kez değer tespiti yapılır ve genelde bu düşük olmaz. İcra satışı gibi değildir hazine arazilerin satışı.

Tam mesajları okumadın fakat siz oraya ağaçlandırma amaçlı olarak başvuruda bulunun, arazi genişliğini biraz artırın, belirli bir sınırı var, bu yöntemle araziyi değerlendirmeniz bana göre daha mümkün. Veya bir ara görüşelim, arazide temizlenmesi gereken uçan ve koşan yaratıklar var onların temizliğinde yardımcı olursanız, size adet başı ağaç hibe edebilirim ..))

Sayın Odeh, 2 sahadaki başvurularınızın olumlu bir aşamaya gelmesine sevindim.

syılmaz
19-07-2012, 09:30
Sn Syılmaz, TT girip çıkmışlığım var son olarak (mirgun) olarak faaliyet gösteriyorum..Sizi pek göremiyorum )))

Hoşgeldiniz tekrardan, sizi burada gördüğüme çok sevindim. Malum tt.com da çokça emek harcadığımdan arada hava değişimine çıkıyorum, yoksa orası artık evimiz. :)

Geçmiş mesajlara bakarken sizin bir araziyle ilgilendiğinizi anladım. Milli Emlak, bu tür müracatlar üzerine arazi satışını bir süre önce durdurdu. Arazilerin arsa vasfına dönüşmesi nedeniyle değer kazanması vb gibi gerekçelerle bunu yaparken, yani arazi satacağımıza daha kıymetli olan arsa satışı yapalım, dediler. Fakat bu arada arsa olma ihtimali olmayan yerlerde de satışı durdurmuş gibi görünüyor..

Tam mesajları okumadın fakat siz oraya ağaçlandırma amaçlı olarak başvuruda bulunun, arazi genişliğini biraz artırın, belirli bir sınırı var, bu yöntemle araziyi değerlendirmeniz bana göre daha mümkün.

Bir dönem özel ağaçlandırma için Isparta'da güzel bir saha bulmuştuk ama bazı özel sebeplerle ertelemek zorunda kaldık. Uzun vadede tekrar özel ağaçlandırma ile ilgili bir çalışmaya girişebilirim ama şu an değil çünkü önümüzde ki birkaç sene önümü göremiyorum, başka şehirlerde hatta ülkelerde yaşamam gerekebilir, düzenimi tam kurayım sonra tekrar düşüneceğim. Bahsi geçen hazine arazisi ise benim araziye komşu olduğundan satılırsa alayım diye heveslenmiştim.

Veya bir ara görüşelim, arazide temizlenmesi gereken uçan ve koşan yaratıklar var onların temizliğinde yardımcı olursanız, size adet başı ağaç hibe edebilirim ..))

Sn. Demirgönenç, savaş baltalarını yeni gömdük, tekrar çıkarmak istemiyorum. Gereksiz kalp kırıcı mesajlaşmalar oluyor sonra.

http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/26089.htm

Odeh
19-07-2012, 11:39
Teşekkür ederim sayın demirgönenc...

çisem
19-07-2012, 21:20
Yoğunluğumdan gündüz vakti sadece beğen butonuna basabildim ama inanın adınıza olumlu sonuçlanmasına çok ama çok sevindim.

Bu topikte arazi hazırlığınız, fidanların dikimi ve bir çok konuyu zamanınız kaldığı ölçüde elinizden geldiği kadar paylaşacağınızı biliyor ve merakla bekliyorum.

Hayırlı olsun "ormanınız" demek istiyorum.

demirgonenc
24-07-2012, 16:53
Teşekkür ederim sayın demirgönenc...

Projeyi hazırlamam için ilgili işletme müdürlüğünün yazısı elime ulaştı. Yazıda 49 yıllığına özel ağaçlandırma izni verildiği hatırlatılıyor..90 gün içinde projeyi teslim edeceğiz hayırlısıyla..

syılmaz
29-07-2012, 10:30
Bu haber özel ağaçlandırmayı etkiler mi?

‘Başbakanlık onayı’ yatırımcıyı panikletti - Hürriyet EKONOMİ (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21091351.asp)

demirgonenc
30-07-2012, 10:26
Sayın Yılmaz, etkileyeceği yönünde görüşler var. Bu genelgeyi ilk gördüğümde, eski tahsislerin etkimeyeceğini düşündüm fakat genelge, eskidekilerin geçerli olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklama içermediği için, arazilerde tahsis ve kiralama gibi işlemler söz konusu olduğu için, onay etkiler..Yeni başvuralar genelgeye göre Başbakanlık onayına gidecek, onaylanmış olanlar ise hazine ise kira sözleşmesi yapılacağı için, orman arazilerinde ise tahsis yapılacağı için, yeniden onaya gidecek. Tabi süre uzatılmadan imzalanması da söz konusu olabilir fakat her koşulda bir birime daha gidecek.

syılmaz
30-07-2012, 11:14
Yatırımcılara hayırlı (!) olsun diyelim o zaman.

çisem
30-07-2012, 12:22
Hayırlara vesile olsun diyelim.
Bürokratik engeller kalkacağına uzatılıyor.
Bunun da vardır bir sebebi.
Bir yandan satılık koylar, bir yanda 2b'ler...

demirgonenc
01-08-2012, 16:35
Daha önceki bir mesajımda sözünü ettiğim bir arkadaşım, İzmir, Urla yakınlarında 400 dönümlük bir orman arazisinde badem projesi için yanına ortak arıyor. Birlikte başvurduk, biz farklı arazide devam ediyoruz, sanıyorum kendi ortağı ile yaşadığı sorun nedeniyle projeyi tek başına sürdüremeyeceğine karar verdi..veya hiç sürdüremeyecek..

rise_com
04-08-2012, 09:28
Sayın Odeh, nacizhane bir fikir olarak yazmak istedim. Badem ağaçları 3 yaşında aşılı, tüplü standart sertifikalı Gaziantep Fıstık Araştırma Enst.de 3TL ye satılmakta. Fidan lazım olduğunda eğer almayı düşünürseniz şimdiden irtibata geçin ki, sizin için (sayı çok olacağından) sertifikalarını alsınlar.

emrekaya
09-09-2012, 09:44
Arkadaşlar, Ağaçlandırma Yönetmeliği değişmiş, sorunlar ortadan kaldırılmış gibi görünüyor. Artık muhtarlıklar ve beldeler izin vermemezlik yapamayacaklar.

http://web.ogm.gov.tr/birimler/merkez/agaclandirma/Dokumanlar/agaclandirma_yonetmeligi.pdf

MADDE 12 – (1) Devlet ormanlarında özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü veya özel imar-ihya yapılacak sahalar orman idaresi tarafından tespit edilir. Tespit edilen bu sahalar;
a) Orman idaresi tarafından köy tüzel kişiliği adına ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve imar-ihya yapılacak sahalar,
b) Gerçek ve tüzel kişilere özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü veya özel imar-ihya amacıyla izin verilebilecek sahalar,
c) Gerçek veya tüzel kişiler tarafından çeşitli gayelerle kullanılmakta iken kesinleşen orman kadastrosu veya mahkeme kararı ile orman sayılan yerler içerisinde kalan özel ağaçlandırmaya konu sahalar,
olmak üzere tefrik edilir.
(2) Orman idaresi tarafından köy tüzel kişiliği adına ağaçlandırma, imar-ihya veya erozyon kontrolü çalışmaları yapılabilir. Bu çalışmaların yapılacağı sahalar öncelikli olarak köy yerleşim yerlerine yakın yerlerden seçilir. Çalışmalarda, yetişme muhiti şartlarının uygun olması halinde öncelikli olarak, odunundan ziyade
meyvesinden yararlanılan odun dışı orman ürünü veren türler kullanılır. Orman idaresi tarafından köy tüzel kişiliği adına tesis edilen ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve imar-ihya sahalarının bakımları köy tüzel kişilikleri tarafından yapılabileceği gibi o köyde ikamet eden hane sahiplerinin nüfus sayıları dikkate alınarak talep eden hanelere kura usulü ile paylaştırılmak suretiyle de yaptırılabilir. Sahanın bakımını yapanlara, bu sahalardan elde edilen odun dışı orman ürünleri tarife bedeli ile verilir.
(3) Gerçek ve tüzel kişilerin özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü veya özel imar-ihya yapmaları gayesiyle tefrik edilen alanlar yılda en az bir defa orman idaresine ait internet sitelerinde 30 gün süreyle ilan edilir. Ayrıca ilan edilen bu sahalardan köy ve belde mülki hudutları içerisinde bulunanlar aynı süre içerisinde ilgili köy ve beldenin uygun yerlerine asılmak suretiyle de ilan edilir.
(4) Bölge müdürlüğünce özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya müracaatlarının değerlendirilmesi için, bölge müdür yardımcısı başkanlığında ilgili işletme müdürü veya işletme müdür yardımcısı, ilgili orman işletme şefi, varsa ağaçlandırma ve toprak muhafaza şefi ile kadastro ve mülkiyet şefinden oluşacak en az 3 kişilik komisyon kurulur.
(5) İnternet sitelerinde ilanı yapılan sahalara; ilan süresi içerisinde tek bir müracaatın olması halinde müracaatçı, birden fazla müracaatın olması halinde ise kura sonucu belirlenen gerçek veya tüzel kişi hak sahibi olur.
(6) Kura çekilişi, aynı sahaya birden fazla müracaatın yapılması halinde ilanın bitiş tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde yapılır. Kura çekilişi için işletme müdürlüğünce kura çekilişinin yapılacağı yer, tarih ve saat, yatırmaları gerekli başvuru bedeli ve başvuru bedelinin yatırılacağı tarih ve saat müracaatçılara yazılı olarak tebliğ edilir. Ayrıca ilgili köy muhtarlıklarına ve belde belediye başkanlıklarına, yapılacak kura çekilişinde hazır bulunmaları hususu yazılı olarak bildirilir.
(7) Kura çekilişi, dördüncü fıkrada belirtilen komisyon marifetiyle ilgili köy muhtarları ve belde belediye başkanlarının hazır bulunduğu ortamda yapılır ve ilk üç kişinin yer aldığı hak sahipliliği sıralama tutanağı düzenlenir. İlk sırada yer alan kişi hak sahibi olarak belirlenir. İlgili köy muhtarı ve belde belediye başkanının yazılı tebligata rağmen kura çekilişine katılmaması halinde bu husus komisyon tarafından yazılı olarak tutanağa bağlanır. Bu durum kura çekilişine engel teşkil etmez.
(8) Müracaatçıların kuraya katılabilmeleri için ilgili işletme müdürlüğü veznesine başvuru bedelini yatırmaları ve bildirilen yer ve saatte kendilerinin veya noterden onaylı özel yetki belgesine sahip temsilcilerinin bulunmaları zorunludur. Başvuru bedelleri her yıl ocak ayı içerisinde genel müdürlük tarafından belirlenir. Hak sahipliliği sıralama tutanağında yer almayan müracaatçıların başvuru bedelleri iade edilir. Hak sahipliliği sıralama tutanağında yer alan müracaatçıların başvuru bedelleri ise saha izni verildikten sonra iade edilir. Hak sahibinin saha izninden vazgeçmesi halinde başvuru bedeli orman idaresine gelir kaydedilir.
(9) İşletme müdürlüğünce hak sahibinden, izin raporunun düzenlenmesi için özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya ya konu edilen sahanın üzerinde gösterildiği koordinat özet çizelgesi (6 derecelik memleket koordinatları) istenir. İstenen belgelerin en geç 30 gün içinde işletme müdürlüğüne teslim edilmemesi halinde hak sahipliği ortadan kalkar. Hak sahipliliği sıralama tutanağındaki bir sonraki müracaatçıya, ilgili belgeleri işletme müdürlüğüne teslim etmesi için yazılı tebligatta bulunulur. İkinci hak sahibinin de gerekli belgeleri zamanında sunmadığı veya hakkından vazgeçmesi durumunda, hak sahipliliği sıralama tutanağındaki üçüncü sıradaki müracaatçıya tebligat yapılır. Şayet üçüncü sıradaki müracaatçıda hakkından vazgeçer veya istenen belgeleri zamanında sunmaz ise söz konusu saha tamamen iptal edilerek bir sonraki ilan dönemine bırakılır. İstenen belgeler işletme müdürlüğüne teslim edildikten sonra bu maddenin dördüncü fıkrasına göre oluşturulan komisyon tarafından tanzim edilen izin raporu bölge müdürlüğünce uygun görülmesi halinde onaylanır.

Odeh
15-09-2012, 00:29
Uzun bir aradan sonra son bir mesaj yazmak, forum aracılığı ile bu sayfalarda karşılıklı olarak -takma da olsa- adlarımızı telaffuz ederek söyleştiğim, tartıştığım, bilgi paylaşma fırsatı bulduğum, akıl danıştığım saygıdeğer insanlara son bir selam vermek istedim.

Malum, özel ağaçlandırma amacıyla toplam 1.000 da alan için yaptığım iki başvurumun kabul edildiğini müjdelemiş, iki yıla varan kendi adıma çok pahalı bir mücadelenin sevinci ve yorgunluğunu ilk saatlerinde yine bu sayfalarda paylaşmıştım.

Ancak bir kez daha gördüm ki, biz ne plan yaparsak yapalım, o yolda ne kadar mücadele edersek edelim Tanrı'nın da bir planı olduğunu unutmamak lazım! Bunu bir kez daha yaşayarak zihnime nakşettim...

Sahalarım "olur" alsa da yürürlüğe giren ve üzerinde yorum yazmaya tenezzül dahi etmeyeceğim kadar pespaye bir yönetmelik nedeniyle topraklarımı, planlarımı, iki yılımı ve hepsinden önemlisi bu konuya olan inancımı kaybettim artık. Kapasitemin yettiği her yolu denesem de, ı-ıh, düzeltemedim bu durumu.

Yol bitti mi? Elbette ki hayır... Daha fazla beklemeye tahammülüm kalmadığından bu yaşananları 1 hafta süren berbat bir sindirme sürecinden sonra sindirip önüme bakmam lazım geldiğine karar verdim. Bir tarla satın alıp sofralık üzüm için bağ kurmaya karar verdim. Son kararım bu oldu.

Neyse, laf lafı açıyor, uzatmamak lazım, veda kısa olmalı.

Olur aldığım haberini yazmamın üzerine sevincimi tüm samimiyetiyle paylaştığına inandığım ve tebrik etme nezaketini gösteren iki saygıdeğer insana, sayın syılmaz'a, sayın çisem'e aynı samimiyet ve aynı saygı ile bilhassa teşekkür etmek istiyorum. Cesaret ve umut veren içten mesajlarınızı asla unutmayacağım!

Yeşil Yağmur Kahvehanesi'nde benim mesajlarıma tahammül eden tüm saygıdeğer müdavimlere de teşekkür ederim. Türkülerimizi ve âşıklarımızı ara sıra yâd edersiniz umarım... E ne de olsa türküler Türk'ü söyler, değil mi?

Halil ağam... Sizi şahsen tanıma fırsatı bulamasam da yerinizin ayrı olduğunu bilmenizi isterim. Ama suç bende, uyarmıştınız! O, Kervankıran'dır demiştiniz...
(Kayseri'de ağabey yerine sıkça ağa kullanılır.)

(Ayrıca, açıklamasını yapmak bir yana karmaşıklığını dahi tarif etmenin imkansızlığını hissettiğim (19)23 konusu var... Anlatsam da inanılması güç bir durumda iken, ama o ruh haliyle, ama kasten, bilerek ve isteyerek yaptığım bir haksızlığın tarifsiz sıkıntısını her an hissediyorum. Yaptığım haksızlık neticesinde halen çektiğim sıkıntının benim için yeterince büyük bir ceza olduğunun bilinmesini isterim.)

Yokluğum hissedilmez ;) ama, birkaç dostumun yokluğunu hissedeceğim... :/

Selam ve saygılarımla,
Hoşçakalın!

Halil Önen
15-09-2012, 03:19
Yol bitti mi? Elbette ki hayır... Daha fazla beklemeye tahammülüm kalmadığından bu yaşananları 1 hafta süren berbat bir sindirme sürecinden sonra sindirip önüme bakmam lazım geldiğine karar verdim. Bir tarla satın alıp sofralık üzüm için bağ kurmaya karar verdim. Son kararım bu oldu.

Yeşil Yağmur Kahvehanesi'nde benim mesajlarıma tahammül eden tüm saygıdeğer müdavimlere de teşekkür ederim. Türkülerimizi ve âşıklarımızı ara sıra yâd edersiniz umarım... E ne de olsa türküler Türk'ü söyler, değil mi?

(Ayrıca, açıklamasını yapmak bir yana karmaşıklığını dahi tarif etmenin imkansızlığını hissettiğim (19)23 konusu var... Anlatsam da inanılması güç bir durumda iken, ama o ruh haliyle, ama kasten, bilerek ve isteyerek yaptığım bir haksızlığın tarifsiz sıkıntısını her an hissediyorum. Yaptığım haksızlık neticesinde halen çektiğim sıkıntının benim için yeterince büyük bir ceza olduğunun bilinmesini isterim.)

Yokluğum hissedilmez ;) ama, birkaç dostumun yokluğunu hissedeceğim... :/

Selam ve saygılarımla,
Hoşçakalın!

Böyle ayrılık olmaz dostum...

Nilüfer - Böyle Ayrılık Olmaz - konser - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=cMhmEf1Q1FA)

dostlar böyle bırakılmaz...

en sıkıntılı günlerine denk gelmiş tartışmanız en azından arifesine_ ki sen de hatalarını görmüşsün; zaten bilgi üzerine değildi kırgınlıklar üslup üzerineydi...

Karşı binaya sarılmış bir asma görüyorum. Tam 4. kata kadar tırmanmış, terasa yayılmış, üzeri üzüm dolu...

Halbuki ben onu yıllarca bir metreden fazla büyütmedim, her yıl budadım her yıl şekil verdim...

Şimdi bir tarla alıp sofralık üzüm yetiştireceğim diyorsun...

Böyle çekip giderken _ ki arkana bakıyorsun beni, dostlarını ve bu yazıyı hatırlayacaksın, asmayı bodurlaştırmak için vurduğun her bıçakta; göğsün sıkışacak boğazın düğümlenecek, kirpiklerin ıslanacak...

kendimden bilirim bu duyguları...

bu gidişler gidiş değil...

böyle veda olmaz...

böyle tartışmalarla ayrı kalınmaz dostlardan; yeterince bize acı veren 'keşke' lerle yaşamaya hakkımız yok...

Bak şimdi; köyde bir üretici arkadaşım da senin gibi sıfırdan asma yetiştirmeye başladı. Kendisine miras kalan yerde tüm gelenekleri yıkan bir yöntem uyguladı bu yıl. Herkes şaştı kaldı aldığı verimde...

Gel bir sayfa açalım sana tüm üzüm üreticilerine örnek olsun; sıfırdan nasıl üzüm yetiştirilirmiş gösterelim_ hani bir şeyi ispatlamak için değil böyle olması gerektiği için...

Bu sayfada yazmışsan seni seven dostlarını bildiğin içindir...
beni ve onları kırmaya hakkın yok, bunu böyle bil...
eğer gidersen arkana her baktığında bizi göreceksin, hatırlayacaksın; böyle yaşanmaz ve böyle ayrılık da olmaz...

Şimdi git bakalım gidebirsen...

Beste Özdemir elendi - Iste Gidiyorum - Sen Türkülerini Söyle - 27/12/2008 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=q47U1-iWPzc)

Hadi şimdi her başın sıkıştığında türkülerini söyleyebilecek misin?..

( eğer gidersen bu iletiyi sileceğim bilirsin işte; değer meselesi)...

jineop
15-09-2012, 09:47
Sevenlerim, sevmeyenlerim hepinize günaydın.
Gitmeler, kalmalar, geri dönmeler insanın içini acıtıyor bilirim. Hani derler ya , '' Tavşan dağa küşmüş, dağın haberi olmamış '' diye. Lütfen olaylara, canlı ya da cansız varlıklara hakettiğinden daha fazla önem vermeyin. Sizin suskunluklarınız, yüreğinizdeki acı ve isyan unutmayın onların yaşam iksiri...
İçinizdeki isyan çığlıklarını, umursamaz kahkalara dönüştürün. Zaman onlara en iyi yanıtı verecektir.

Haydi güzel gülücüklerle sabah kahvemizi içelim. İçelim ki, kırk yıl hatırımız olsun.
Sevgiler, selamlar...

bilmar
19-09-2012, 12:34
arkadaşlar fidanlık kurmak istiyorum peyzaj ve orman ağaçları üzerine

orman bakanlığına gittim,ilk etapta 5 dönüm üzerinden göerüştüm. fakat proje çizdir dediler. yaklaşık proje maliyti 5000 tl yi geçiyor bu işin evrak kısmına giden para sonra değerlendirmeye alıyorlarmış bütçe uygunsa kredi açıyorlarmış ya bu ülkede brokrasi hiç düzelmiyecek zannedersem devlet destek yerine köstek oluyor orman bakanı bir gazetede açıklama yapıyor kredi açtık kimse ilgi göstermedi diye nasılgöstersin milet

Samsunlu55
22-09-2012, 00:30
Sn. Odeh, gerçekten de böyle ayrılık olmaz. Daha bir önceki sayfada projenin olur aldığından badem dikip arasında ara tarımıyla arıcılık düşündüğünüzü yazarken, birden "hepsinden bıktım usandım" moduna nasıl oldu da girdiniz? Belli ki bardağı taşıran son damla gelmiş damlamış. Madem siteye girmek istemiyorsunuz, gitmeden son bir kez olup biteni ayrıntılı olarak yazın. Proje olur aldıktan sonra niçin vaz geçtiğinizi yazın. Yazın ki başkaları da sizin gibi uğraşıp sonra bütün uğraşları bir kenara koyup "bir tarla satın alıp sofralık üzüm için bağ kurmaya karar verdim" demesin. Saygılarımla.

Samsunlu55
29-09-2012, 22:15
Sn. Odeh'in son girişinin üzerinden iki hafta geçmiş. Bu derece moral bozukluğunun ardından umarım her şey gönlünüzce olur.

aydoner
28-10-2012, 00:47
Sn Odeh
En azından küçük bir uğraştan sonra işi bırakmışsınız. O size imzalattıkları lanet sözleşme, maddeleri, bir sürü masraftan sonra elinizden gitseydi? Benim gibi memur maaşıyla 15 yıllık birikiminizi harcadıktan ve ağaçlarınız meyveye durduktan sonra arazi elinizden alınsaydı? Burası Türkiye, hiçbir şeyin devamlılığı yok ve yapabilen TC sini sildirip gitsin! En kolayı bu maalesef...

rise_com
25-11-2012, 11:52
Sayın aydoner, sizin arazi hangi gerekçe ile elinizden alındı. Taahüt harici işlem mi yaptınız, şehirleşme planı içinde mi kaldı araziniz? Merak ettim.

Enver
22-01-2013, 10:50
Herkese Selamlar
Düzce ili Güven Köyünde ikamet ediyorum.
Olayı kısaca şöyle anlatayım.
Köyümüz bundan 3 yıl öncesine kadar sessiz sakin doğallığı bozulmamış bir yerleşim yeriydi. Köyümüzün güneyinde yer alan boş bir arazi bulunuyordu. Bu arazi bundan 25 sene önce meşe ormanlığı idi ve Orman işletme müdürlüğü tarafından bu meşe ormanı tamamen söküldü ve çam fidesi dikilecek dendi. Daha sonra bu yer mahkemeye verildi. Köy tüzel kişiliği orman genel müdürlüğü ve hazine mahkemeleştiler ve sonunda bu arazi hazineye kaldı. Arazinin etrafında bulunan köylere de çok az miktarda araziler verdiler. Hazineye kalan araziye devlet Düzce 2.organize sanayi bölgesini kurdu. 5 tane köyün tam ortasına osb kuruldu. Bu osb de cam fabrikası ( çok büyük bir bacası var) kombi fabrikası gibi 5 tane fabrika kuruldu. Cam fabrikası daha sonra fabrika alanını genişletti.
Şimdi bizim düşüncemiz aşağıdaki fotoğrafta da gördüğümüz alanı ağaçlandırmak istiyoruz. Ama bu alanın bazı bölümleri hazine arazisi bazı bölümleri köy tüzel kişiliğine ait arazi. Ağaçlandırmak istememizin sebebi de ileride bir gün osb nin genişlemesini istemediğimizden. YAni iileriki zamanlarda bu ağaçlandırdığımız alan orman haline gelirse ormanı yok edip fabrika kurmak zor olur diye düşünüyoruz. Ağaçlandırmak istediğimiz arazi şu anda dikenlik bir durumda.
Sizlere danışmak istediğim konular şunlar:
1-Hazineye ait bir araziyi bizim ağaçlandırmamız mümkün mü? Ağaçlandırırsak ne olur? Biz ağaçlandıramazsak ağaçlandırılması için ne yapabiliriz?
2-Köy tüzel kişiliğine ait bir araziye orman kurabilirmiyiz? bunun için yasal prosedür var mıdır? Mesela Hatıra Ormanı gibi
3-OSB de bulunan fabrikalara ağaçlandırma konusunda bir yasal zorunluluk var mıdır?

nevol
18-03-2013, 15:43
merhabalar;
Özel ağaçlandırma konusunda başvuru yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim. bu işi gerçeken yapmak isteyen on ayak olan memur ve görevlilerden daha çok yapmak istemeyen sizin yolunuza taş döşeyen sizin bulduğunuz araziyi başkası adına başvuru yaptıran OGM elemanları var.
yaklaşık 5 aydır uğraşıyorum. ancak bugün muhtara yazı gelebildi.
çok uzun ve bürokratik bir iş
kaldı ki istediğim arazi eskiden bize ait olan bir yer.
bu işe başlayacaklara 2 yıllık süreyi göze almalarını öneririm

adembaba1
18-03-2013, 17:34
Herkese Selamlar
Düzce ili Güven Köyünde ikamet ediyorum.
Olayı kısaca şöyle anlatayım.
Köyümüz bundan 3 yıl öncesine kadar sessiz sakin doğallığı bozulmamış bir yerleşim yeriydi. Köyümüzün güneyinde yer alan boş bir arazi bulunuyordu. Bu arazi bundan 25 sene önce meşe ormanlığı idi ve Orman işletme müdürlüğü tarafından bu meşe ormanı tamamen söküldü ve çam fidesi dikilecek dendi. Daha sonra bu yer mahkemeye verildi. Köy tüzel kişiliği orman genel müdürlüğü ve hazine mahkemeleştiler ve sonunda bu arazi hazineye kaldı. Arazinin etrafında bulunan köylere de çok az miktarda araziler verdiler. Hazineye kalan araziye devlet Düzce 2.organize sanayi bölgesini kurdu. 5 tane köyün tam ortasına osb kuruldu. Bu osb de cam fabrikası ( çok büyük bir bacası var) kombi fabrikası gibi 5 tane fabrika kuruldu. Cam fabrikası daha sonra fabrika alanını genişletti.
Şimdi bizim düşüncemiz aşağıdaki fotoğrafta da gördüğümüz alanı ağaçlandırmak istiyoruz. Ama bu alanın bazı bölümleri hazine arazisi bazı bölümleri köy tüzel kişiliğine ait arazi. Ağaçlandırmak istememizin sebebi de ileride bir gün osb nin genişlemesini istemediğimizden. YAni iileriki zamanlarda bu ağaçlandırdığımız alan orman haline gelirse ormanı yok edip fabrika kurmak zor olur diye düşünüyoruz. Ağaçlandırmak istediğimiz arazi şu anda dikenlik bir durumda.
Sizlere danışmak istediğim konular şunlar:
1-Hazineye ait bir araziyi bizim ağaçlandırmamız mümkün mü? Ağaçlandırırsak ne olur? Biz ağaçlandıramazsak ağaçlandırılması için ne yapabiliriz?
2-Köy tüzel kişiliğine ait bir araziye orman kurabilirmiyiz? bunun için yasal prosedür var mıdır? Mesela Hatıra Ormanı gibi
3-OSB de bulunan fabrikalara ağaçlandırma konusunda bir yasal zorunluluk var mıdır?
Millet issizlikten yillardir sehirlere gocmek zorunda kalirken sizin koylerinizin ortasina fabrikalar kurulmus,sizde bu fabrikalar cogalmasin diye hemen yanindaki araziyi agaclandirarak bunu engellemeye calisiyorsunuz,bu Turkiye gercekleriyle bir tezat olusturmuyormu?

Enver
20-03-2013, 20:47
Millet issizlikten yillardir sehirlere gocmek zorunda kalirken sizin koylerinizin ortasina fabrikalar kurulmus,sizde bu fabrikalar cogalmasin diye hemen yanindaki araziyi agaclandirarak bunu engellemeye calisiyorsunuz,bu Turkiye gercekleriyle bir tezat olusturmuyormu?

biz fabrikaların çoğalmasına karşı değiliz
fabrikaların tarım arazilerine kurulmasına doğal hayatı bozmasına ve doğayı kirletmelerine karşıtız
düznyanın hiçbir yerinde fabrikalar tarım alanlarına ya da yerleşim yerlerinin içine kurulmaz
düzceyi bilmediğiniz için eleştiriniz bence yersiz.
Okadar çok arazi varki boş olan atıl durumda geldiler 5 köyün ortasına organize sanayi bölgesi kurdular.
bizim buraları ağaçlandırma düşüncemiz ondan
Zaten daha önce bu alan yaklaşık 3000 dönüm meşe ormanıydı.
Orman işletmesi meşe ormanını ortadan kaldırdı çam ormanı yapma kararı aldı 20 yıl boş kaldı daha sonra bu arazi OSB için ayrıldı. Bizim istediğimiz sanayileşirken doğamızı korumak.
Yoksa sanayiye karşı olduğumuzdan değil yani

prıtt
23-03-2013, 10:05
Merhaba,

Arkadaşlar köyümüzün bir yardımlaşma deneği var ve dernek olarak, ağacın özel ilgi ve alaka gösterilerek yetiştirildiği iç anadolu'da bir hatıra ormanı oluşturma düşüncemiz var.

Bu konudaki bürokrasi nasıl işliyor ve fidan konusunda nerelerden yardım alınabilir?

Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Tura
23-03-2013, 11:13
Orman ve su işleri müdürlüğü ile temasa geçin. Size yardım edeceklerdir.

aydoner
27-03-2013, 23:49
Sayın aydoner, sizin arazi hangi gerekçe ile elinizden alındı. Taahüt harici işlem mi yaptınız, şehirleşme planı içinde mi kaldı araziniz? Merak ettim.

Organize Sanayi Bölgesinin genişleme alanı olarak seçildi. Başkaca bir durum yok maalesef.

relic
04-06-2013, 16:30
ormandan yer kiralayıp mesela ceviz veya badem dikmek için neler yaptığını başlıklar halinde kısaca birisi yazsa da bizde ona dua etsek iyi ansak neye inanıyorsa artık?

deli_dervish
23-02-2014, 20:07
arkadaslar selamlar,
forumu tekrar canlandıralım bizler yeni başlıyoruz arazi kiralama işine, sizlerin yardımlarınıza ihtiyacımız var. Öncelikle arsaları tespit için mal müdürlügnüne dilekçe verip beklememiz mi gerekmektedir. Antalya korkuteli bölgesinde arazi arıyorum yol gösterebilirmisiniz. Kime ve nereye gidersem zaman kaybetmeden arsa bulup inceleyebilirim

Denizvebalikci
23-02-2014, 21:19
Artık yeri siz bulmuyorsunuz, hazine veya orman aynı, ilan ediyorlar kura çekiyorlar

deli_dervish
24-02-2014, 09:11
ilanları nereden takip edebiliyoruz, basvuruyu kime yapıyoruz peki orman bölge müdürlüklerine mi yoksa ankara merkeze mi?

Denizvebalikci
24-02-2014, 11:54
Ağaçlandırma yapmak istediğiniz bölgenin Orman müdürlüklerine sorabilirsiniz. Arazileri ve kura tarihlerini söyleyebilirler.

muratdemirkol
24-04-2014, 16:40
sivasta firmamızın adına bir hatıra ormanı planlıyoruz ...

Konu ile ilgili olarak hiç bir bilgimiz yok , yer ile alakalı olarak sıkıntımız yok , ancak ;
Dikim için en uygun zaman ?
en uygun ağaç ?
bakımı hakkında yardım alabileceğimiz kuruluş ?
ayrıca bizim bilmediğimiz dikkat edilmesi gereken konular ?

yardımcı olabilecek **** yol gösterebilecek arkadaşlar rica ediyorum ...

Mine Pakkaner
24-04-2014, 23:27
Orman il müdürlüğü ve ilinizin Tema Vakfı temsilcisi size yardımcı olacaktır.

tepeciks
25-04-2014, 10:54
kolay gelsin
mersin erdemli evdilek yaylasında 49 yıllık özel ağaçlandırma sahasına sahibim
saha çit ile çevrildi damlama sulama döşendi gölet yapıldı ceviz ağaçları dikildi
arazi 2 arkadaş olarak 299514 m2 ancak yatırıma devamda zorlanıyoruz
devir veya ortak düşünmekteyiz.
ilgenen ağa gönüllüleri iin tel:552 385 46 64

majakowski
23-05-2014, 15:54
Hindistan Tar Çölüne 70 yıl önce getirilen Prosopis juliflora toprak erozyonunun kontrolünde, sahadaki kuraklığı azaltmada ve yakacak odun kaynağı olarak, hatta, yabani ve evcil hayvan yemi ve gölgeleme açısından çok faydalı olup, çok yoğun bitki örtüsü oluşturur.

Prosopis çesitleri ve özellikle Prosopis cineraria Türkiye nin İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Anadolu bölgeleri için çörekleşmeye ve erozyana karşı en uygun Ağaç türleridir....

Tüm exotik bitkiler türkiye florasına tam tersine çok büyük ekonomik ve erozyon ile müçadelede yararlı olabilir. Örneğin:

-Pseudotsuga menziesii (Douglasie Göknarı) ağaç niteliğinden ve ekonomik değerinden dolayı avrupada geniş bir ağaçlandırma gelecek 50 yıl için gerçekleştiriliyo..özellikle Almanya da. Bundan ötesi Yangınlara karşı en dirençli ağaç türlerinden birisi

-son Fes tatiliminde özellikle ilgimi çeken Argan Ağacı (Argania spinosa), anavatanı Fas'ın güneybatısında bulunan kireçli topraklara sahip, yarı çöl olan Sous vadisi ve meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen kozmetik ve mutfakta kullanılan oldukça değerli yağı için yetiştirilen fundagillerden bir ağaçtır. Hem Ülkenin ekonomisine büyük katkısı vardır...erozyana ve çölleşmeye karşı önlemli bir ağaç türüdür.

-Mantar meşesi (Quercus suber L.), kabuğu çok değerli olan ve yetiştirildiği ülkelerin ekonomisine çok büyük katkısı olan bir meşe türüdür. Mantar meşesinin kabuğu, başta içki sanayiinde şişe tıpası olmak üzere, ilaç, ayakkabı ve motor sanayileri gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Conta yapımı, yer döşemeleri, ısı ve ses izolasyonlarında mantar meşesinin kabuğundan yararlanılmaktadır.
Mantar meşesinin kabuğundan elde edilen çeşitli mantar ürünleri içerisinde tıpalar mantar endüstrisinde çok önemli bir yere sahiptir ve en yüksek katma değeri yaratmaktadır. Çünkü mantar tıpa üretimine kadar bir çok aşama sözkonusudur. Bu aşamalar ağacın yetiştirilmesinden başlar, kabuğunun hasat edilmesi ve hasat edilen kabukların tıpa üretimi ve diğer ürünlerin üretimiyle sona erer. Dolayısıyla bu aşamalarda hem katma değer hem de istihdam yaratılır. Böylelikle hem ağacın yetiştirilmesi ve mantar hasadı sırasında kırsal kesime istihdam sağlanmış olunur, hem de tıpa üretimi aşamalarında mantar endüstrisi istihdam sağlamış olur... Ondan Ötesi YANGINLARA karşı en dayanıklı ağaç türlerinden birisidir!!!

DeHLiZ
27-09-2014, 20:55
Ağaçlar.net'in bir orman projesi var mı arkadaşlar? Fidanımızı alıp gelelim :)

geopratik
25-05-2015, 10:15
33 İlimizde Orman Genel Müdürlüğü özel ağaçlandırma sahalarını ilan etmiştir. Özel ağaçlandırma projesine başvuru yapabilmek için, başvuru dilekçesinin doldurulması ve özel ağaçlandırma birim fiyatının ödenmesi gerekmektedir. Özel ağaçlandırma birim fiyatları aşağıda belirtilmiştir.
Sahanın Alanı (m2) Başvuru Bedeli (TL)
5.000 - 50.000 : 500
50.001 - 100.000 : 1.000
100.001 - 200.000 : 1.500
200.001 - 500.000 : 2.500

Bu proje kapsamında birbirinden çeşitli ağaçlar kullanılabiliyor. Örneğin, ceviz , badem, akçaağaç, karaağaç, sofora, ıhlamur, kayın, gürgen, çam, sedir, göknar, ladin, meşe, akasya, mahlep, gibi ağaç ve ağaççık türleri kullanılabiliyor.

Özel ağaçlandırma başvurusu için T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü resmi web sitesinden Orman Bölge Müdürlükleri tarafından ilan edilen özel ağaçlandırma sahalarını LİNKE Tıklayarak inceleyebilirsiniz

Özel Ağaçlandırma Başvuruları | Özel Ağaçlandırma Projesi | Özel Orman (http://www.geopratik.com/hakkimizda-geopratik/haberler/ozel-agaclandirma-basvurulari)

Dursunbeyli
25-05-2015, 12:33
İçlerinde bir tane balıkesir yok. Nasıl iş anlamadım.

geopratik
25-05-2015, 12:54
Balıkesirli olmama rağmen haklısınız. Balıkesir Bölge Müdürlüğü olarak sadece Çanakkale ilinde çıkılmıştır.

arkeo
25-05-2015, 17:43
orman il müdürlükleri özel ağaçlandırma olaylarında oldukça temkinli davranıyor. afyon orman müdürü bizzat "bana vatandaş dosya getirmedikçe ihaleye dosya göndermeyeceğim." dedi. orman arazilerinde tahsis kura sonucu verildiği için bayağı tartışma-kavga oluyormuş.

geopratik
25-05-2015, 20:04
çünkü yer bulmak birazcık uğraştırıcı bir iş olduğu için işletmelerde birçok iş olduğundan buna vakit ayıramıyorlar. Hazır dosyalar varsa çıkıyor yoksa çıkmamaya önem veriyorlar.
Aslında kavgayı bilmiyorum ama düşündüğünüzden daha kalabalık oluyor...

arkeo
25-05-2015, 21:40
çünkü yer bulmak birazcık uğraştırıcı bir iş olduğu için işletmelerde birçok iş olduğundan buna vakit ayıramıyorlar. Hazır dosyalar varsa çıkıyor yoksa çıkmamaya önem veriyorlar.
Aslında kavgayı bilmiyorum ama düşündüğünüzden daha kalabalık oluyor...

Ben hazine arazisi kiralama yolunu seçtim, terkedilmiş bir mıcır ocağı buldum ve ilk dilekçemi kasım 2014te yazdım. ardından sayısız dilekçe ve görüş yazısından sonra ancak geçen hafta arazinin bulunduğu ilçenin kaymakamı imzalama zahmetinde bulundu da afyon il milli emlaka dosyayı getirtebildim. daha bu dosya ankara orman bakanlığına gidip oradan başbakanlığa havale edildikten sonra onay yazısı alınıp tekrar orman bakanlığına getirilip ihale açılacak. arazi ne zaman askıya çıkacak merakla bekliyorum. tabii bir de ihaleyi kazanmak için uğraşacağız. bu kadar emek, para ve zaman harcadığınız yere ihale günü türkiyenin dört bir yanından insanların geldiğini görürseniz haliyle sinirlenirsiniz, ki öyle de oluyor tecrübe ettim bunu.

bu ülkenin en büyük sorunu bürokrasi ve kamu kurumlarının keyfiyeti. devlet arazilerinde özel ağaçlandırma işine girmek isteyenlerin 2 yıl sürecek bürokrasi işlerini göze alması gerekiyor, sabırsızsanız kiralama işini düşünmeyin.

Murat Kayadelen
25-05-2015, 23:33
Ben de bugün bursa orman İşletme Müdürlüğü ile görüştüm. Başvuru normalde yalnızca dilekçe ile yapılıyor. Kura günü katılım bedeli olan para yatırılıyor. Geçen sene sadece 1 arazi için 2000 başvuru olmuş ve bunların 1000 tanesi kuraya katılmış. Kurum da onca işimizin arasında 2000 kişiye tebligat gönderiyoruz yarısı gelmiyor bile diyerek katılım bedelini başvuru esnasında almaya karar vermiş. Ayrıca büyük iş adamlarının geçen sene 200-300 kişi adına vekalet ile kuraya katıldığını ve zaten sonuçta o kişilere çıktığını anlattılar. Sıradan vatandaş olarak pek şansımız yok anlayacağınız.

geopratik
26-05-2015, 08:25
Ben hazine arazisi kiralama yolunu seçtim, terkedilmiş bir mıcır ocağı buldum ve ilk dilekçemi kasım 2014te yazdım. ardından sayısız dilekçe ve görüş yazısından sonra ancak geçen hafta arazinin bulunduğu ilçenin kaymakamı imzalama zahmetinde bulundu da afyon il milli emlaka dosyayı getirtebildim. daha bu dosya ankara orman bakanlığına gidip oradan başbakanlığa havale edildikten sonra onay yazısı alınıp tekrar orman bakanlığına getirilip ihale açılacak. arazi ne zaman askıya çıkacak merakla bekliyorum. tabii bir de ihaleyi kazanmak için uğraşacağız. bu kadar emek, para ve zaman harcadığınız yere ihale günü türkiyenin dört bir yanından insanların geldiğini görürseniz haliyle sinirlenirsiniz, ki öyle de oluyor tecrübe ettim bunu.

bu ülkenin en büyük sorunu bürokrasi ve kamu kurumlarının keyfiyeti. devlet arazilerinde özel ağaçlandırma işine girmek isteyenlerin 2 yıl sürecek bürokrasi işlerini göze alması gerekiyor, sabırsızsanız kiralama işini düşünmeyin.

Allah kolaylık versin. fakat artık milli emlağında yönetmeliği değiştiğini iyi biliyorsunuzdur. artık milli emlakta arazilerini orman genel müdürlüğü gibi kura / açık arttırmalı yapmaya başlamıştır.
Sizin bulmuş arazide zaten ihale usulu ile satışa çıkacaktır. İnşallah size kalırda emeğinizin karşılığını alırsınız.
Fakat yeni yönetmeliğe görede sizin demiş olduğunuz 2 yıl bürokrasiyi şahıslar değiller devlet takip ediyor. Genelde çıkan arazilerin diğer kurumlardan görüşleri tam oluyor. Sadece başbakanlığa gidiyor

geopratik
26-05-2015, 08:29
Ben de bugün bursa orman İşletme Müdürlüğü ile görüştüm. Başvuru normalde yalnızca dilekçe ile yapılıyor. Kura günü katılım bedeli olan para yatırılıyor. Geçen sene sadece 1 arazi için 2000 başvuru olmuş ve bunların 1000 tanesi kuraya katılmış. Kurum da onca işimizin arasında 2000 kişiye tebligat gönderiyoruz yarısı gelmiyor bile diyerek katılım bedelini başvuru esnasında almaya karar vermiş. Ayrıca büyük iş adamlarının geçen sene 200-300 kişi adına vekalet ile kuraya katıldığını ve zaten sonuçta o kişilere çıktığını anlattılar. Sıradan vatandaş olarak pek şansımız yok anlayacağınız.

Orman arazilerine hazine arazilerinden daha çok katılım var. Çünkü yıllık kira bedeli gibi bir bedel yok 49 yıllık bedelsiz saha size tahsis ediliyor.
Geçen yıllarda bende bandırma ve ankara tarafları ile ilgilendim epey bir kalabalıktı. 1 saha için 500-1000 kişi katılmıştı. Genelde büyük holdingler çoklu girip ihaleyi almaya çalışıyor. Fakat moralinizi bozmayın bu bir şans. Zaten ihaleye girip ihale size kalmadıkça paranızda size iade ediliyor çok büyük bir kaybınız yok. sadece 1 gününüz gidiyor...

arkeo
26-05-2015, 08:49
Allah kolaylık versin. fakat artık milli emlağında yönetmeliği değiştiğini iyi biliyorsunuzdur. artık milli emlakta arazilerini orman genel müdürlüğü gibi kura / açık arttırmalı yapmaya başlamıştır.
Sizin bulmuş arazide zaten ihale usulu ile satışa çıkacaktır. İnşallah size kalırda emeğinizin karşılığını alırsınız.
Fakat yeni yönetmeliğe görede sizin demiş olduğunuz 2 yıl bürokrasiyi şahıslar değiller devlet takip ediyor. Genelde çıkan arazilerin diğer kurumlardan görüşleri tam oluyor. Sadece başbakanlığa gidiyor

ben orman arazilerinin kura, hazine arazilerinin açık artırma usulü ihale ile tahsis edildiğini biliyorum, bu yönetmelik değişikliği ne zaman yapıldı öğrenebilir miyim?

ayrıca dediğiniz gibi bürokrasiyle ilgilenmesi gereken biz değil kamu kurumları. fakat bu durum şehirden şehire değişiklik gösteriyor. Kimi yerdeki kamu kurumları bu iş için bayağı istekli bir şekilde çalışırken, kimisi kılını kıpırdatmıyor haliyle iş size düşüyor.

geopratik
26-05-2015, 23:42
ben orman arazilerinin kura, hazine arazilerinin açık artırma usulü ihale ile tahsis edildiğini biliyorum, bu yönetmelik değişikliği ne zaman yapıldı öğrenebilir miyim?

ayrıca dediğiniz gibi bürokrasiyle ilgilenmesi gereken biz değil kamu kurumları. fakat bu durum şehirden şehire değişiklik gösteriyor. Kimi yerdeki kamu kurumları bu iş için bayağı istekli bir şekilde çalışırken, kimisi kılını kıpırdatmıyor haliyle iş size düşüyor.

doğru biliyorsunuz. Orman arazisi kura, hazine arazileride açık arttırma fakat ormana katılım kadar hazineye olmuyor.
Yönetmeliğin sayı ve numarasını bilmiyorum kusuruma bakmayın.
İnsallah orman arazileri için başvuru yapıp elinize kuradan çıkar..
www.geopratik.com

guppy
27-05-2015, 09:12
Kendi arazimize(75 dönüm) ne tür bir ağaçlandırma kredisi kullanabiliyoruz?