View Full Version : Kerkenez / bahçe
kerkenez
01-09-2014, 15:25
Bahçenin bulunduğu şehir : Tekirdağ
Bahçenin büyüklüğü : Yaklaşık 350 m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Bol rüzgar, az yağış, denize yakın dolayısıyla tuzlu ortam, kışları kuru soğuk
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8B
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Yazlık
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : 1975 yılında satın alındığında tarla olarak kullanılıyormuş.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Babamın vefatıyla birlikte 4 yıldır.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Henüz yok.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel yapılıyor yetişemediğimiz zaman destek alıyoruz.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: Çalışma odası, odunluk, çardak
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Danaburunlarından arındırılmış bir bahçe hayal ediyorum
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : 1 adet armut, ceviz, ünlap 2 adet kayısı, 3 adet zeytin birer adette yeni diktiğim nar ve badem ağacı var. Bunun yanında güzel zakkumlar, yeni diktiğim gauralar, bir adet oya ağacı ve enginarlar ile bolca asmalar var.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Var
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Domates
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Sebze fidelerimi kendim üretmeye çalışıyorum. İleride çelik, aşı vs. denemeleri yapmayı planlıyorum.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Kuyumuz var oradan sulanıyor. Maalesef karıklardan vahşi sulama yapılıyor.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Şu an bir şey yapılmıyor. Önümüzdeki yıl damlama sulamaya geçmeyi hedefliyorum.
Toprak özellikleri : Şu an çok verimli olmayan bir toprağımız var.
Kompost yapıyor musunuz? : Hayır ancak ileride fırsat bulunca yapmak istiyorum
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Saymakla bitmez herhalde. İlk yıl domatesleri sık dikmiştim ortalık amazon ormanlarına döndü. Fide yetiştiremeyip sağdan soldan aldığımız fidelerden verim elde edemediğimiz oldu. Annemi dinleyip bu güne kadar damlama sulama sistemi kurdurmadım bahçe bazen sulanıyor bazen sulanmıyor. Uzar gider bu liste…
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Şu ana kadar 4 yıldır hiçbir ilaç kullanmadım. Örneğin armut ağacında kara leke hastalığı var ne yapsam diye kara kara düşünüyorum. Danaburunları koca koca domates biberleri deviriyor inatla ilaç kullanmıyorum. Bu sene bir aksilik olmazsa ilk defa tuzak kuracağım.
Bahçeniz organik mi? : Etrafından yol geçtiği ve yazlık olduğu dikkate alınırsa organik diyemeyiz. Doğal demek daha doğru olacaktır.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Yanmış hayvan gübresi tercihen koyun kullanıyorum.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Bol miktarda danaburnu, kadı lokması mevcut.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Vahşi sulama
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Etrafta dağ yok, kışları Trakya’ nın kuru soğuklarına maruz kalıyorlar.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Babamın vefatından sonra iyi ki bahçeyi kaderine terk etmemişim. İyi kötü bir şeyler yapmak, kendi yetiştirdiğin sebzeleri dalından koparıp yemek büyük keyif imiş.
Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Hayır.
kerkenez
01-09-2014, 15:44
Evimizin dışarıdan görünüşü,
kerkenez
01-09-2014, 15:51
Rahmetli Babamın el emeği göz nuru mozaikleri. Bir kış boyunca bunları üşenmeden kesti sonra baharda birleştirdi.
kerkenez
01-09-2014, 16:00
Bu yıl evi tadilatdan geçirdiğimiz için temmuz başına kadar bahçe ile doğru dürüst ilgilenemedik ancak bu kadar oldu.
İlk resim önde patlıcanlar arkada biberler. İkinci resim iyi durumdaki domateslerimiz. Üçüncü resimde diğer biberlerimiz.
kerkenez
01-09-2014, 16:04
Diktiğim domates fidelerini habire danaburunları kesti. Ben diktim onlar kesti,ben diktim onlar kesti. Toprakta güçsüz kaldı, hastalıkta vurdu geriye bu garipler kaldı.
Merhaba,
Bahçeniz uzaktan güzel görünüyor.:rolleyes:
Ön sağ tarafın yakından fotoğrafları görmek isterim.
Damla sulama kolaylık. İşi de masrafı da çok değil aslında.
Babanız - Allah rahmet eylesin- ne kadar becerikli, sabırlı, zevkli biri imiş. Çok güzel bir yol yapmış.
Danaburnu için agaclar.net'te yapılan çeşitli tavsiyeler işe yaramadı mı?
kerkenez
03-09-2014, 13:03
Teşekkürler,
Bu yıl tadilat nedeniyle çok ilgilenemedik, zaten ancak hafta sonları uğraşmam mümkün oluyor ama yine de idare eder.
Damlama sulama işine katılıyorum. Masrafından değil de annemi bugüne kadar ikna edemedim bu yıl dinlemeyeceğim. Zaten o da yaş itibariyle artık sularken zorlanıyor.
Rahmetli babam bu tür el becerisi isteyen işlerde gerçekten sabırlı ve zevkliydi. Birde bunun üst kat terasında halı desenlisi var. Bu hafta bir aksilik olmazsa gideceğim daha detaylı resimler eklerim.
Daha önce bahsettiğim gibi bu siteyi geç keşfettim. Okudum ancak bir çok şey için geç kalmıştım. Bu yıl Ekim ayının ilk haftası danaburnu tuzaklarını kurmayı planlıyorum mesela.
Ayrıca toprak verimliliği arttırmaya çalışıyorum. Bolca leonardit, gübre, solucan gübresi aldım fırsat buldukça toprağa döküp belliyorum. Önümüzdeki yıl kardeş bitkileri de deneyeceğim işallah.
Bu arada bilgilendirme açısından bu siteye emeği geçen herkese de tekrar teşekkür eder ve saygılarımı sunarım. Gerçekten çok şey öğrendim fırsat buldukça bahçemde deneyeceğim.
Aslında nihai hedefim İstanbul' dan bunalmış biri olarak doğayla daha içice olabileceğim bir yer alıp eşim ve kızımla birlikte buralardan ayrılmak istiyoruz. Şu an bu bahçeyi daha çok kendimi geliştirmek için kullanmaya çalışıyorum. 5-6 yıldan önce sonuçlanmayacak gibi duruyor ama belli olmaz bu işler.
Bakalım ne olacak...
kerkenez
08-09-2014, 16:18
Bu hafta sonu gitmek kısmet oldu. Söz verdiğim üzere yeni resimler. :D
Birinci resim rahmetli babamın ilk yaptığı mozaiklerden, sehpa. Sadeliğine rağmen çok hoşuma gider.
İkinci resim yine bir kış boyunca kesip birleştirdiği son büyük eseri, terasımızın halı desenli mozaikleri. Hiç unutmam her sabah 2-3 saat boyunca seramik kesmişti.
Üçüncü resimde yine o dönem yaptığı metal bir masa üzeri mozaik kaplama. Bu da çok hoşuma gider.
kerkenez
08-09-2014, 16:27
Geçen hafta ön bahçeden daha yakın fotoğraflar istenmişti. Gauraları temmuz ayı gibi diktik dolayısıyla pek açmadılar ama yine de güzeller.
Daha önce bahsettiğim gibi tadilat nedeniyle bahçeyle geç ilgilenebildik dolayısıyla diktiğim bir çok şey çıkmadı ya da kurudu. Ondan ötürü boşluklar var.
kerkenez
08-09-2014, 16:31
Arka bahçedeki babamın çalışma odası. Ve diğeri de asmaaltı çardağımız. Yaz günlerinin en büyük kurtarıcısı. 2-3 gün hariç altı hep serin oluyor.
kerkenez
08-09-2014, 16:36
Bahçede bu yılın yıldızı biberler oldu. Habire döktüler. Bunlarda iyi durumdaki domatesler ama pek kaliteli değiller maalesef. Seneye bu işe sağlam bir şekilde el atmayı planlıyorum.
kerkenez
08-09-2014, 16:39
Bu son resimde kış için hazırladığım alan.
Karnıbahar, brokoli, havuç, turp, salata ve soğan diktim. Bir hafta oldu. En iri yapraklılar turplar. Bu hafta onları seyrelttim.
kerkenez
08-10-2014, 13:25
Tatile gittiğim için bir ay bahçeyle uğraşamdım. Atalarımız boşuna dememiş bakarsan bağ bakmazsan dağ olur diye. Yağan aşırı yağmurlar nedeniyle bir kısım sırıklar devrilmiş domatesler kırılmış, biberler yan yatmış etrafı ot bağlamış. Kış bahçemin hali bu bakalım altından ne çıkacak diye ilk iş otlara dalıverdim.
520078
Yağan yağmurun etkisiyle rokalar harika olmuş haftaya balık almak farz oldu.
520079
Deneme amaçlı bir adet turp söktüm normalde boyutunun 2-3 misli olması gerekiyor. Yanına da biraz domates ve salatalık.
520080
kerkenez
08-10-2014, 13:30
Kış hazırlıkları kapsamında kuzineyi kurup yaktık. Tadilat sırasında nasıl olduysa ustalar bacaya bir zarar verememiş düzgünce çekiyor.
520081
Kuzinenin olmazsa olmazlarından birisi.
520082
kerkenez
08-10-2014, 13:41
Bayramın birinci günü yola çıkmadan hızlı bir şekilde otları yoldum. Karnıbahar ve brokoliler yenicek hale gelir mi bilemiyorum. Otların içinde kaldığı için havuçlarda pek umut vaat etmiyor. Soğanların çoğu çıkmamış, marullarda zayıf kalmış. (resimler bulanık çıkmış aceleden kontrol edemedim. bu hafta sonu yenileri çekip paylaşırım.) Otlarını yoldum, solucan gübresi verip çapaladım.
Soldan 1 ve 2. sıralar karnıbahar 3 ve 4. sıralar brokoli.
520083
En sağlıklı gözükenler turplar.
520084
520085
Marulları buraya seyrelttim ama pek tutacak gibi durmuyorlar.
520086
Bu da davetsiz misafir yaklaşan kış nedeniyle işleri zor. Ama nasılsa başlarının çaresine bakıyorlar.
520089
kerkenez
15-10-2014, 08:38
Bahçenin başının belada olduğu danaburunlarına karşı bu siteden öğrediğim tuzakları kurmaya başladım. Acaba geç mi kaldım diye düşünürken kazdığım yerde küçük bir danaburnuyla karşılaştım. İyi haber henüz derinlere kaçmamışlar.
Önce çukuru güzelce açtım,
521200
Sonra da içini taze inek gübresiyle doldurdum.
521201
Sonuçlarını merakla bekliyorum, mart başı gibi tuzakları açmayı planlıyorum. :confused:
kerkenez
15-10-2014, 08:44
Kış hazırlıkları kapsamında her yıl pazardan aldığımız kapya biberleri ateşte közleyip derin dondurucuya gömüyoruz. Kışın arada kahvaltılarda ya da misafir geldiğinde hemen tavada ısıtıp servis yapıyoruz. Hem pratik hem de lezzetli oluyor.
521202
Geçen hafta bahsettiğim gibi yetiştirdiğim rokaların şerefine lüferleri alıp yanına da güzel bir roka domates salatası yaptık. Lüferler yağlanmış ağ olmasına rağmen oldukça lezzetliydiler.
521203
kerkenez
24-10-2014, 16:01
Geçen haftasonu arkadaşlarla beraber yazlığa gittik. Sağolsunlar bahçeyi kışa hazırlama konusunda bayağı bir yardımları oldu. İmece böyle oluyormuş. :cool:
Bahçeden son hasılatlar toplanırken.
522646
522648
Bahçeye leonardit döküp bellerken.
522647
522649
522645
kerkenez
24-10-2014, 16:06
Havalar ılık gittiği için çiçekler hala canlı, bakımsız kalmasına rağmen ön bahçe hala keyifli bir halde.
522650
522651
522652
522653
kerkenez
24-10-2014, 16:11
Deneme amacıyla yaptığım kış bahçesi fena gitmiyor gibi.
522654
Karnıbaharlardan çok umutlu değilim ama brokoli olacak gibime geliyor.
522655
Bu da son kalan biberlerdendi. O kadar çok biber topladık ki...
522656
kerkenez
24-10-2014, 16:14
Ve büyük emeklerle bahçenin bellenmiş hali. Vakit yetmediğinden ancak yarısını gübreleyebildim. Kalanı ve ön bahçe bir sonraki sefere.
En sağda kalan kulübenin önündeki verimsiz alana bakla diktim biraz toparlasın toprak kendini.
522657
kerkenez
24-10-2014, 16:19
Terastan günün çeşitli saatlerinde çekilmiş resimler. Hava gerçekten harikaydı. Akşamları hep terasta oturup üşümeden muhabbet ettik.
522658
522659
522660
Deniz o kadar güzeldi ki rüzgarın soğuğu olmasa kesin girilirdi.
522661
Bahçe sayfanız hayırlı ve bereketli olsun..
Sayfanız hayırlı olsun, büyük keyifle baştan sona tüm aşamalarınızı okudum. Fotoğraflarla desteklediğiniz anlatımınız çok başarılı, sayfayı okuyanlara oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.
Özellikle danaburnu mücadelenizin sonuçlarını merakla bekliyorum, umarım zararlılarınızdan tez zamanda tamamen kurtulursunuz...
akçabardak
25-10-2014, 14:00
Sayın kerkenez sayfanız hayırlı, bereketi bol olsun, hoş geldiniz
kerkenez
27-10-2014, 08:56
Bahçe sayfanız hayırlı ve bereketli olsun..
Sn. Sonkez teşekkür ederim.
kerkenez
27-10-2014, 08:59
Sayfanız hayırlı olsun, büyük keyifle baştan sona tüm aşamalarınızı okudum. Fotoğraflarla desteklediğiniz anlatımınız çok başarılı, sayfayı okuyanlara oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.
Özellikle danaburnu mücadelenizin sonuçlarını merakla bekliyorum, umarım zararlılarınızdan tez zamanda tamamen kurtulursunuz...
Sayın A Nomad teşekkürler. Bende sonuçlarını merakla bekliyorum. Danaburunlarına karşı bunun dışında başka sürprizlerde planlıyorum. Seneye denemeye başlayacağım bakalım başarılı olacak mıyım? El mi yaman bey mi yaman ortaya çıksın. :p
kerkenez
27-10-2014, 09:00
Sayın kerkenez sayfanız hayırlı, bereketi bol olsun, hoş geldiniz
Sayın Akçabardak çok teşekkürler.
Sayın kerkenez bahçeniz çok hoş merakınız gözden kaçmıyor hayırlı olsun
kerkenez
03-11-2014, 13:27
Sayın kerkenez bahçeniz çok hoş merakınız gözden kaçmıyor hayırlı olsun
Teşekkürler sayın Attar. Bir şey yapmaya çalışırken buraya rastladım, çöldeki vaha gibi geldi. O kadar çok şey keşfettim ama maalesef zaman yetersizliğinden hepsini yapma imkanım yok. Kısmetse okuyup fikir sahibi oldukça yavaş yavaş, deneme yanılma yöntemiyle daha çok yol almayı hedefliyorum.
Güzel bir bahçe. Kolay gelsin.
kerkenez
11-11-2014, 10:08
Güzel bir bahçe. Kolay gelsin.
Teşekkür ederim sayın Hira.
Bu haftasonu havaların güzel gitmesini fırsat bilip yarım kalan işleri tamamlamak için ailecek yazlığa kaçtık. Giderken büyük hayallerim vardı acaba karnıbaharlar, brokoliler büyümüş müdür? Çiçek açmış mıdır?Gider gitmez arabadan inip hemen kış bahçesine gittim. Ve büyük hayal kırıklığı. :(
525988
Önce salyangoz falan zannettim sonra eşim gerçek suçluları gösterdi.
525989
525990
Karnıbaharların ikisinde de bitler vardı ve kurumak üzereydiler. Hazırda organik ilaç bulunmadığı için karnıbaharları söktüm, brokolilerin üzerindeki kurtları da ara ara elimle temizledim. Bakalım bir sonraki gidişime geriye bir şey kalacak mı?
kerkenez
11-11-2014, 10:16
Arka bahçenin yarım kalan gübreleme işini tamamladım ve ön bahçede çalışmaya devam ettim. Çiçekler söküldü, göbekler leonarditlenip bellendi. Çok çamur olan iki göbek dışında ön bahçe bitti gibi. Yan tarafta kalan fidelerin olduğu alanda leonarditlenip bellendi. Geriye ön bahçedeki iki göbeğin bellenmesi, ön bahçenin tamamının ve fidanların gübrelenmesi kaldı. Ön bahçe fena olmadı gibi.
525993
İstanbul' a dönerken balıkçıya uğradık ve bu canavarla karşılaştık. Denizde karşılazsam kaçarım, levrek 10 kg. imiş. :D
525994
kerkenez
04-02-2015, 15:20
Kışın gelişi ardından bir takım sağlık sorunları nedeniyle uzun zamandır yazlığa gitmek kısmet olmadı. Bu haftasonu arkadaşlarla denk getirip nihayet bir kaçamak yapma fırsatımız oldu.
Kış sert vurmuş bahçede pek bir şey kalmamış. Marullar ve soğanlar direk ortadan yok olmuşlar. Bahçeden geriye kalanlar şunlar.
Karnıbahar ve brokolilerin şu an en büyükleri bunlar. Bu mevsimde daha büyürler mi bilmem ama en az 1 ay önce dikilmesi gerekiyormuş.
535818
535819
Haşat olmuş turplar, büyük kısmı çürümüş kalanlarında pek tadı tuzu yok.
535820
Şu ana kadar yetişdirdiğim en arsız bitki olan baklalar bile gayet keyifsiz. Mart ayı başında takviye yapacağım.
535821
kerkenez
04-02-2015, 15:28
Bu hafta sonu ülke genelinde görülen lodos nedeniyle dışarıda takılma imkanı pek olmadı. Eh bizde evde yiyip içip keyif yapalım dedik.
Kuzine üstünde esprezzo.
535832
Kuzinede yaptığımız mısır ekmeği. Leziz olmuş, yemeye doyamadık.
535835
Arkadaş odun kırarken. Yürü be Rocky. :D
535834
Ve yoğun dalgalar nedeniyle kumsaldan geriye kalanlar. Çatının köşesi kırıldı çatıcı ayarlamak gerekecek. :(
Teşekkür ederim sayın Hira.
Bu haftasonu havaların güzel gitmesini fırsat bilip yarım kalan işleri tamamlamak için ailecek yazlığa kaçtık. Giderken büyük hayallerim vardı acaba karnıbaharlar, brokoliler büyümüş müdür? Çiçek açmış mıdır?Gider gitmez arabadan inip hemen kış bahçesine gittim. Ve büyük hayal kırıklığı. :(
525988
Önce salyangoz falan zannettim sonra eşim gerçek suçluları gösterdi.
525989
525990
Karnıbaharların ikisinde de bitler vardı ve kurumak üzereydiler. Hazırda organik ilaç bulunmadığı için karnıbaharları söktüm, brokolilerin üzerindeki kurtları da ara ara elimle temizledim. Bakalım bir sonraki gidişime geriye bir şey kalacak mı?
Biraz geç oldu ama sizin sorun lahana kelebeği.
http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/34290.htm#post1340135
kerkenez
09-02-2015, 08:52
Biraz geç oldu ama sizin sorun lahana kelebeği.
http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/34290.htm#post1340135
Teşekkür ederim, zararlılar kısmında sormuştum, yanıtlamıştınız zaten. :)
Unutmuşum, burda görünce yanıtlayayım dedim başkalarına da lazım olur diye. ;)
kerkenez
05-07-2015, 17:56
Uzun zamandır bahçeme yazmak kısmet olmadı. Oysaki boş durmadık bu arada ancak aksilikler nedeniyle biraz sıkıntılı bir dönem geçti. Neyse ki geçti gitti artık yaz geldi. :cool:
Tohum paylaşım sonrası gelen tohumlar ve kendi tohumları harmanlayarak büyük emeklerle yetiştirdiğim fideler;
http://www.agaclar.net/forum/1389553-post17.htm
Toprakla buluştuktan sonra yine danaburunlarının hışmına uğradılar fidelerin büyük kısmı kesildi maalesef. Kalanlarda birbirine girdi. Şimdi neyin ne olduğunu bulmaya çalışıyorum. :(
Danaburunları için kurduğum ve mart ayı başında açtığım tuzaklardan bir tane bile danaburnu çıkmadı. Son çare olarak kepek, şeker, zehir karışımı kullanmak durumunda kaldım. İki hafta zarfında en az 50 kadar danaburnu öldü ama hala tek tük aralarda dolaşıyor.
Bu da ilacın sonucu;
http://www.agaclar.net/forum/1389565-post18.htm
kerkenez
05-07-2015, 18:02
Sebze bahçesinin genel hali. Danaburunlarından kurtulan fidelerin boyu ile sonradan ekilenlerin farkı açık açık gözüküyor. En az üç hafta kaybettirdiler bana.
kerkenez
05-07-2015, 18:09
Buradan öğrendiklerimi imkanlar dahilinde yavaş yavaş uygulamaya başladım. Sene sonunda leonardit ve gübrele döküp bellemiştik bahçeyi. Şimdi fideleri solucan gübresiyle dikip olarak humik asitli suyla can suyu verdim. Bunun yanında kardeş bitki uygulamaları resimlerde mevcut.
Burada kadife çiçekleri ile fesleğenler mevcut.
564159
564160
Biber ve bamyalar yan yana.
564161
kerkenez
05-07-2015, 18:25
Sayın Meyvelitepe' den tohum takas etkinliğinden gelen San Marzano' lar olmalı.
564162
Bunlar rahmetli babamın domatesleri gibi.
564163
Sayın Bahçedennn' in kıl biberi.
564164
Bu hangi patlıcan acaba?
564165
kerkenez
05-07-2015, 18:32
Bu yıl zakkumlar harika.
564172
Bu çelikten 3 yıl önce yetiştirdiğim zakkum.
564175
Bunlarda tohum takastan gelen çörekotu çiçeği. Keşke devamlı açsa.
564173
Geçen yıl diktiğim gauralardan dördü öldü bunlar yenileri. İşin komiği Bodrum' dan gelen bir tanesi kışı atlattı. :rolleyes:
564174
kerkenez
06-07-2015, 21:15
Bauhaus' tan aldığım ancak bir türlü kullanamadığım kompost kabı.
564427
Aklımda kritik olan ama henüz gerçekleştirmediğim üç konu var.
1) Kompost yapılacak,
2) Kaokil uygulanacak,
3) Enzim yapılacak.
kerkenez
06-07-2015, 21:18
Tohuma bıraktığım bitkiler.
Enginar
564431
Havuç
564430
Ve yemenin kısmet olmadığı brokoliler.
564429
kerkenez
06-07-2015, 21:38
Sakız kabaklar oldukça keyifli gözüküyor.
564439
Danaburunlarının saldırından kurtulan 10 kadar kalıcı ıspanaktan geriye kalan son mohikan. Sonradan diktiklerimdende üç kök falan kaldı.
564440
Önde tutmayacak galiba dediğim şebboy, arkada süs ayçiçeği.
564441
Balkabağı pek ümit vadetmiyor gibi.
564442
Çengelköy salatalığı. Sadece üç kök kaldı.
564443
kerkenez
06-07-2015, 21:44
Red Robin ve Tiny Tim' ler.
564445
San Marzano' lar büyüyor.
564446
Britain' s Breakfeast Chery çılgın gibi açtı.
564447
kerkenez
06-07-2015, 21:49
Gelişimin yavaş gittiğini düşünüyorum bu hafta bitkileri gübreleyip çapalamaya başladım. Elimde bir miktar Biobizz' in solucan gübresi vardı. Onunla başladım. Bahçenin yaklaşık yarısında kullandım. Kalanda yanmış koyun gübresi kullandım. Mecburen karşılaştırma ve kontrol imkanı olacak. Bakalım solucan gübresi fark yaratacak mı?
564448
Ve pazar günü bahçenin gübrelenip çapalanmış hali. muhtemelen sağ baştaki patlıcan elimde kalan son Halep karası olmalı.
564449
564450
kerkenez
06-07-2015, 21:56
Tokaloğlu kayısısı bu yıl yine adetle verdi ama tadı harika.
564451
Kuşkonmaz resme kanmayın boyu sadece 3 cm. falan.
564452
İlk hasat. Biraz az ama ne yapalım Allah arttırsın.
564453
Kalıcı ıspanakları kavurup yaptığımız yumurta harika. Tulum peyniri yoktu kaşar yerine onu kullansak dört dörtlük olacaktı.
564454
Geçen yıl diktiğim badem fidanı. gayet sağlıklı görünüyordu birden kurudu. Kadı böceği larvalarının işi olmalı.
564455
kerkenez
06-07-2015, 21:59
Garip hatta çirkin sesli kuşu ararken bulduk. Kafesten kaçmış bir hint bülbülü olmalı.
564456
Kızım baba uçamayan bir kuş var dedi. Muhtemelen cama çarpmış biraz su verdik, neyse ki sonra havalanıp kaçtı.
564458
Afrikadan gelmiş olabilir mi?
564457
kerkenez
06-07-2015, 22:02
Salatalıklar yetersiz gelecek biraz f1 salatalık tohumu alıp diktim. Birde çok yetiştirmek istediğim ama iki yıldır danaburunlarının yediği cherokee domatesleri için yine tohum alıp ektim. Bir tane bile olsun yiyeceğim inat ettim.
kerkenez
13-07-2015, 20:58
Geçen haftadan bu yana bahçe iyiden iyiye toparlamaya başlamış.
Bu, merakla beklediğim elimde kalan tek Halep Karası. Bu hafta çiçek açtı ve üzerinde bayağı bir tomurcuk var.
565889
Bamyalar bir haftada ciddi büyümüş ve onlarda çiçek açmaya başlıyorlar.
565890
Jalepeno çok büyümemesine rağmen bayağı bir biber döküyor.
565891
Britain' s Breakfest Chery eğer tadı da güzelse bunun hastası olabilirim.
565892
Rahmetli babamın domatesi. Bu yıl daha da güzel gözüküyorlar.
565893
kerkenez
13-07-2015, 21:30
Sayın Bahçedenn' in Çengelköy salatalıkları. Üç kök kaldı, daha çok erkek çiçek açıyor verimlilik düşük gibi.
565894
İlave F1 salatalık fidesi yetiştirip ektim kızımın salatalık ihtiyacını karşılamam lazım. :rolleyes:
565895
Annenim çelikten yetiştirdiği gülü. Her tarafımı yemişler ama direniyor garibim.
565896
süs ayçiçeği açtı açacak.
565897
Bu haftalık bu kadar. Haftaya bayram dolayısıyla yazlığa gidemeyeceğim. Kısmetse iki hafta sonra sağlam hasat başlayacak gibi. Hayırlısı diyelim.
kerkenez
29-07-2015, 09:40
İki hafta aradan sonra merakla gittim. Artık bahçedeki bitkiler iyice dallanıp budaklanmış.
Ön sırada pırasalar, hemen arkasında haziran sonu çimlendirdiğim dolayısıyla daha çok küçük olan cherokee domatesler, çürümeye yüz tutmuş patatesleri dikmiştim çimlendiler, bir adet numunelik mısır, onların arkasında da şeneşerber ile barbunya fasulyeleri.
568675
Bamyalar ve biberler kardeş kardeş takılıyorlar. :p
568676
Pek sevgili ve çeşit çeşit domatesler.
568677
568679
Hormonlu patlıcanlar. :eek:
568678
kerkenez
29-07-2015, 09:50
Rahmetli babamdan kalan domatesler. Bu yıl pek bir sağlıklılar. Aksilik olmazsa tohum paylaşım etkinliğinde kullanacağım.
568683
568686
Geçen yıl ilk kez diktiğim chery' ler. Geçen yılki kadar verimli gözükmüyorlar şimdilik.
568684
Bu yıl Zengarden' dan aldığım pembe domatesler olmalı.
568685
kerkenez
29-07-2015, 10:00
Bamyalar yavaş yavaş ürün vermeye başladı.
568688
Arnavut biberleri büyümeye başladı. Kızarmalarını bekliyoruz.
568689
Bu da rahmetli babamdan kalan verimli bir tatlı biber tohumu.
568690
Bu yıl ziraatten alınma muhtemelen F1 tohumlar. Oturak ve çok verimli.
568691
Dökülen tohumlardan çıkan rokalar. Yiyerek seyreltmek gerekecek.
568692
kerkenez
29-07-2015, 10:06
Yanlış bilmiyorsam türü pembe çavuş olmalı. Haftaya az biraz mayhoş şekilde yenecek kıvama gelirler.
568696
568697
Hala hasat sınırlı ama önümüzdeki hafta kısmetse bollaşmaya başlar diye umuyoruz.
568698
Bu da pek bir ürkütücü bahçe sakini.
568699
Tilki Mete
29-07-2015, 16:05
Sn Kerkenez sayfan hayırlı olsun . Çok güzel bir yazlık - bahçe Allah ömür boyu mutlu huzurlu şekilde kullanmayı nasip etsin. Kusura bakmayın tp sayfasını takip ediyorudum ama , bahce sayfası olduğunu bilmiyordum onun için biraz geç hayırlı olsuna geldik :D
Dutlubahçe
29-07-2015, 22:35
yanlış bilmiyorsam türü pembe çavuş olmalı. Haftaya az biraz mayhoş şekilde yenecek kıvama gelirler.
568696
kerkenez
30-07-2015, 09:00
Sn Kerkenez sayfan hayırlı olsun . Çok güzel bir yazlık - bahçe Allah ömür boyu mutlu huzurlu şekilde kullanmayı nasip etsin. Kusura bakmayın tp sayfasını takip ediyorudum ama , bahce sayfası olduğunu bilmiyordum onun için biraz geç hayırlı olsuna geldik :D
Teşekkür ederim Tilki Mete. Amin diyelim. Ağaçlar.net ve üyeleri sayesinde toparlamaya başladık. Önümüzdeki yıllarda daha iyi olacak inşallah.
kerkenez
30-07-2015, 09:02
Bilgilendirme için teşekkürler sayın Dutlubahçe.
kerkenez
12-08-2015, 20:42
Bahçe toprağını düzeltmek adına buradan edindiğim bilgiler ışığında Ege Zeolit' ten 600 kg kliptonolit ( her nasıl yazılıyorsa artık) şiparişi verdim. Onlarda ambar şirketiyle gönderdiler ancak kocaman TIR' la geldiği için bizim oraya girememiş arabayla taşımak için sabah evden çıktım.
Annem nereye gitti diye sormuş, verdiği siparişler TIR' la gelmiş onu almaya gitti deyince fenalık geçirmiş, Allahım bir TIR dolusu ne gelmiş olabilir diye merak içinde kalmış. Sadece 12 çuval malzemeyi görünce sesi çıkmadı bilakis mutlu oldu. :o
570973
akçabardak
12-08-2015, 20:53
Bahçe toprağını düzeltmek adına buradan edindiğim bilgiler ışığında Ege Zeolit' ten 600 kg kliptonolit ( her nasıl yazılıyorsa artık) şiparişi verdim. Onlarda ambar şirketiyle gönderdiler ancak kocaman TIR' la geldiği için bizim oraya girememiş arabayla taşımak için sabah evden çıktım.
Annem nereye gitti diye sormuş, verdiği siparişler TIR' la gelmiş onu almaya gitti deyince fenalık geçirmiş, Allahım bir TIR dolusu ne gelmiş olabilir diye merak içinde kalmış. Sadece 12 çuval malzemeyi görünce sesi çıkmadı bilakis mutlu oldu. :o
570973
Merhaba Sayın kerkenez, Annenize Allah uzun uzun ömürler versin, sizlere de tabii ki ama yazık fenalık geçirmesine hem üzüldüm, bir TIR lafına da çok güldüm.
Güle güle kullanın iyi günlerde sağlıkla sevgiyle inşallah. Annenize selamlar Saygılar
kerkenez
12-08-2015, 21:01
Rahmetli babamın domatesleri sonunda kızarmaya başladılar.
570976
570977
Bu yıl Zengarden' dan aldığım pembe domatesin kızarmaya başlamış hali. Tadı harika. Önümüzdeki yıl yeri garanti.
570978
kerkenez
12-08-2015, 21:17
Turşu kurulmak üzere toplanan çeşit çeşit acı biberler. Patlıcanlar çoktan közlenip mideye indirildi. ;)
570981
Kahvaltılık domates ve biberler.
570982
Domatesler.
570983
Pembe çavuşlar iyice olgunlaşmaya başladı.
570984
Üst kattan arka bahçe ve komşu bahçelerin görüntüsü.
570985
kerkenez
12-08-2015, 21:30
Takip eden varsa bu yıl ön bahçeyle ilgili bir şey paylaşmadığımı farketmiş olabilirler. Arka bahçeyi nispeten toparlamayı başardık ancak ön bahçede pek bir numara yok. Toprağı kötü durumda, su geçirgenliği zayıf, kuruyunca taş gibi oluyor.
Yavaş yavaş işlemeye başladım. Kazıyorum, cocopeat, kliptonolit, tarımsal pomza ve yanmış hayvan gübresiyle karıştırıyorum.
570986
570987
Tamamlanmış hali, bakalım çiçeklerin yanına kedi tırnağı diktim sonucu göreceğiz.
570988
kerkenez
12-08-2015, 21:38
Diğer göbek. rahmetli babam alttan gelen kamışları engelleyemediği için beton dökmüş. Su tahliyesi olmadığı için toprak artık balçık olmuş üst tarafı bıraktım alttan çıkanı yeni toprakla değiştirdim ayrıca yukardaki karışımı ilave ettim.
570991
570992
Bittikten sonra geç olmasına rağmen evde bulduğum son kullanma tarihi de geçmiş zinniaları ektim. Yukarda yazmayı unuttum iki göbeği de ayrıca humik asitli su ile suladım.
570993
kerkenez
12-08-2015, 21:44
Geleceğin potansiyel mafyası siesta yapıyor. İleride sağlam kovalayacaklar bizi. :p
kerkenez
12-08-2015, 21:50
Merhaba Sayın kerkenez, Annenize Allah uzun uzun ömürler versin, sizlere de tabii ki ama yazık fenalık geçirmesine hem üzüldüm, bir TIR lafına da çok güldüm.
Güle güle kullanın iyi günlerde sağlıkla sevgiyle inşallah. Annenize selamlar Saygılar
İyi dilekleriniz için teşekkürler sayın Akçabardak. Enzim yap, onu bunu toprağa karıştır, domates yanına kadife çiçeği dik. Deli muamelesi yapmaya başladılar bana. :o
MeyveliTepe
12-08-2015, 22:37
kliptonolit ( her nasıl yazılıyorsa artık)
Klinoptilolit
kerkenez
13-08-2015, 08:51
Klinoptilolit
Biz ona kısaca kriptonit demeye başladık. :cool:
kerkenez
25-08-2015, 21:27
Bu yıl edindiğim pembe domatesler. Hastası olduk. En babası 627 gram oldu.
572599
572600
572601
Rahmetli babamın emektar domatesleri.
572602
Misafirlere kahvaltıda sunulacak domates tabağı.
572603
kerkenez
25-08-2015, 21:33
Domatesler.
572606
Belgrat Ormanı kıvamına gelen bamyalar. Çok su istemiyorlarmış boy kocaman verim minumum. Günde 2-3 adet bamyamı olurmuş. Boyunuzdan utanın. :p
572607
Heyecanla beklediğim Cherokee' ler çiçekte. Hadi hayırlısı.
572608
Turfanda ektiğim F1 salatalıklar onlarda meyve bağlamaya başladı.
572609
Ve günün hasadı. Bu da mı gol değil? :D
572610
kerkenez
27-10-2015, 13:22
Önce yaz tatili, sonra bayram en sonra da yağmur nedeniyle beş hafta gidemedik ve sonuç. Bahçede savaş çıkmış galiba. :o
582806
582807
Sonunda Cherokee domates oldu. Geç dikildiği için biraz ufak kalmış yine de tadı güzel.
582808
Pırasalar yenecek kıvama geliyor.
582809
Toprağın durumu pek parlak değil. Kaymak tabaka bağlamış biraz tırmıkla eşeleyim dedim taş gibi, bana mısın demedi. Bunun kesin çaresine bakacağim.
kerkenez
27-10-2015, 13:26
Çiçekler çoşmuş. Yazın böyle değildi.
582811
582812
582813
582814
Bunlarda kendi kendilerine bir potbori oluşturmuşlar.
582815
kerkenez
27-10-2015, 13:28
Soldaki acı biberlerden yaptığım sağdaki ise ilk kez denediğim urfa kirazlarının içini lor peyniriyle doldurup yaptığım turşu. Nasıl olacak göreceğiz.
582816
Sn. kerkenez çiçeklerinizin hepsi çok güzel ve doğal görünüyorlar. 3. ve 4. fotoğraftakilerin adı nedir? (4. ye bayıldım.)
kerkenez
27-10-2015, 14:04
Sayın Jakin teşekkürler.
4. gaura çalısı. İstanbul civarında bolca mevcut kaprissiz, bol bol çiçek açar.
3. annem düğme çiçeği diyor ama tam emin değilim. O da biraz geç açar ama her sene tohumdan çimenlenir çokta güzeldir.
Teşekkür ederim. Gaura çalısının tohumunu nereden bulabilirim ve balkonda olur mu acaba?
kerkenez
28-10-2015, 07:53
Teşekkür ederim. Gaura çalısının tohumunu nereden bulabilirim ve balkonda olur mu acaba?
Tohumu var mı bilmiyorum ama çiçekçilerde fidesi 5- 10 TL arası fiyatlarla satılıyor. Diker dikmezde gelişip çiçek açıyor. Olursa büyük bir saksıda olur zira baya bir yayılmaya meyilli.
kerkenez
06-11-2015, 07:51
İyi durumda olmayan ve toparlamak için çaba harcadığım toprağı işleyebilmek için sezon sonu hasadına giriştim. Aslında özellikle domatesler en az 2 hafta daha idare ederdi. 29 Ekim' le hafta sonunu birleştirip net 3 gün çalışma fırsatını kaçırmamak gerekiyor ayrıca yağmurlara da yakalanırsak bir daha işlemek güç olabilir.
Sezon sonu hasatı. Oldukça fazla yeşil domates var. Bir kısmı kızarmaya bırakılacak kalanlardan karışık turşu yapılacak.
584074
kerkenez
06-11-2015, 08:14
Uzun araştırmalardan sonra gavurun no till/ no dig gardening dediği toprağı kazmadan eşelemeden ekim yapmaya başlayacağım. Uzunca ölçüp biçmeden sonra toplamda 1.20 genişliğinde 7 adet esas ada ve 2 küçük ada oluşturmaya karar verdim.
Asıl niyetim adalara gübre, saman yığınları yapıp kışın çürümeye bırakmaktı ancak geç kaldığımdan çevremde saman bulamadım. Bende mecburen daha önce temin ettiğim malzemeleri toprağa döküp belletmenin uygun olacağı kanısına vardım.
Önce cocopeat' leri suda bekletip açmaya çalıştım ancak bayat ya da dandik miydi bilemedim bir türlü açılmadı elimle parçalamak durumunda kaldım. En çok bu yordu ve zaman kaybettirdi. Elimdekiler sadece 2 adaya yetti diğerlerine ilerde eklerim diyordum ama yaşadıklarımdan sonra vazgeçtim.
584075
Daha sonra tarımsal pomza taşı döktüm.
584076
Onun üzerine kayınbiraderin elediği gübreleri ekledim.
584077
En üstede bolca klinoptilolit serptim. Bu şekilde bellenecekler. Tırmıkla düzeltilip bakla ekilecek. Baharda baklalar kesilip toprağa bırakılacak. Ayrıca bahar yaz boyunca bolca kompost yapıp toprağa eklemeyi planlıyorum.
584078
kerkenez
06-11-2015, 08:26
Bellemenin önemli kısmı bitmiş durumda. Diğer yerleri de yine aynı şekilde hazırlayıp bıraktım arkadaş belleyecek. Daha sonra bakla dikemediğim yerlere de gidip bakla dikeceğim. Bu arada baklaları diktikten sonra humik asitli suyla sulamaya başladım. Aralarda gözüken sırıklar yolları ve adaların sınırlarını belirlemek için dikildiler.
584079
584080
Bu da daha önce diktiğim baklalar boylanmaya başladılar.
584081
Bunlarda yeni yeni çıkanlar. Yağmurlardan sonra oluşan kaymak tabaka. Bu toprak beni bayağı uğraştıracak gibi.
584082
kerkenez
06-11-2015, 08:38
Bu kadar yorgunluğun ardından biraz da dinlenip keyif yapmak gerekir değil mi. Sahilde gün batımı.
Bu mevsimi çok seviyorum etraf bomboş, sakin, gereksiz kalabalık yok.
584083
Selamlar,
Değirmenaltımı orası :)
kerkenez
13-11-2015, 13:14
Yok. Bağlar Deresi.
kerkenez
28-11-2015, 15:05
Tek bir kök Fransız Kadife Çiçeği. İnanılmaz. Eğer tohumlarını alabilirsem paylaşacağım.
586948
Diğer çiçekler.
586949
586950
586951
kerkenez
28-11-2015, 15:11
Yağmurlar bastırmadan son kalan yerlere bakla ve bir iki şey dikmek için gittim. Bakla ekimi bitti, mevcut ektiklerimin önemli kısmı çıkmış. Bunu dışında biraz, ıspanak, roka, turp, dereotu ve maydonoz da ektim bundan sonrası doğa anaya kalmış artık.
Hey ıspanak tohumlarımı rahat bırakın.
586959
Bu da arka bahçenin son hali. Hadi hayırlısı diyelim.
586960
586961
emir2604
29-11-2015, 11:40
Sayın Kerkenez bahçeniz çok güzel karıncalar bile dekor olmuş sanki bir de şu küçük eve bayıldım.
kerkenez
30-11-2015, 08:44
Sayın Kerkenez bahçeniz çok güzel karıncalar bile dekor olmuş sanki bir de şu küçük eve bayıldım.
Teşekkürler sayın Emir2604. Rahmetli babam bir yardımcıyla beraber çalışma odası olarak yapmıştı. Son gittiğimde farkettim çatısı çürümeye başlamış. Gelecek bahar yeni bir iş daha çıktı.
kerkenez
25-12-2015, 19:57
Bahçenin son halini görmek için arkadaşlarla hafta sonu kaçamağı yaptık.
Karıncalardan kurtulmaya başaran ıspanak tohumları yeşermeye başlamış.
590272
İlk diktiğim baklalar. İyice palazlanmışlar. Azot depolamaya devam.
590273
Geri kalanlarda yavaş yavaş filizleniyor.
590274
kerkenez
25-12-2015, 20:02
Güzel bir gün batımı daha...
590275
Kıyıda biriken bir su birikintisinin içine sıkışıp kalmış deniz yıldızları. Marmara denizinde hala hayat var, doğaya hayran kalmamak elde değil.
590276
590277
Babanız Tabiatı seven ve çok becerikli bir insanmış, Allah Rahmet Eylesin sizlere de uzun ve sağlıklı ömürler versin.
Yazdıklarınızı çok akıcı ve esprili üslubunuzdan dolayı sıkılmadan büyük bir zevkle okudum.
Anladığım kadarıyla Sizde benim gibi bahçeye masraf etmekten kaçınmıyorsunuz.
Bahçenizde bol verimli güzellikler diliyorum.
Kolay gelsin.
kerkenez
29-12-2015, 08:57
Babanız Tabiatı seven ve çok becerikli bir insanmış, Allah Rahmet Eylesin sizlere de uzun ve sağlıklı ömürler versin.
Yazdıklarınızı çok akıcı ve esprili üslubunuzdan dolayı sıkılmadan büyük bir zevkle okudum.
Anladığım kadarıyla Sizde benim gibi bahçeye masraf etmekten kaçınmıyorsunuz.
Bahçenizde bol verimli güzellikler diliyorum.
Kolay gelsin.
Teşekkürler sayın Sinbas. Evet rahmetli bahçeçileğe oldukça meraklı idi. Boş durmayı hiç sevmezdi, el becerisiyle güzel şeyler yapardı. Mekanı cennet olsun inşallah.
Bahçenin toprağı oldukça kötü durumda olduğu için bir miktar masraf yapmak gerekti ama bundan sonra daha çok organik madde yönünden zenginleştirmeye odaklanacağım. Ayrıca damla sulama, tünel sera gibi yapılması gereken işler var.
Teşekkürler sayın Sinbas. Evet rahmetli bahçeçileğe oldukça meraklı idi. Boş durmayı hiç sevmezdi, el becerisiyle güzel şeyler yapardı. Mekanı cennet olsun inşallah.
Bahçenin toprağı oldukça kötü durumda olduğu için bir miktar masraf yapmak gerekti ama bundan sonra daha çok organik madde yönünden zenginleştirmeye odaklanacağım. Ayrıca damla sulama, tünel sera gibi yapılması gereken işler var.
Tünel serada bölgeniz gereği nem olayını ciddiye almanız gerekir aksi taktirde mantardan gözünüzü açamazsınız.
Kuru iklim bölgelerinde bir havalandırma oluyorsa sizin bölgede bunun iki katı olması daha uygun olacaktır.
Beceri yönünden babanıza çektiyseniz ustanızı geçersiniz.
Her şey gönlünüzce olsun.
Kolay gelsin.
kerkenez
30-12-2015, 08:39
Tünel serada bölgeniz gereği nem olayını ciddiye almanız gerekir aksi taktirde mantardan gözünüzü açamazsınız.
Kuru iklim bölgelerinde bir havalandırma oluyorsa sizin bölgede bunun iki katı olması daha uygun olacaktır.
Beceri yönünden babanıza çektiyseniz ustanızı geçersiniz.
Her şey gönlünüzce olsun.
Kolay gelsin.
Bilgilendirme için teşekkürler. Tünel sera olayını sonbahar gibi yapacağımdan araştırmak için vaktim olacaktır.
kerkenez
14-02-2016, 14:11
Sert kış koşullarında test etmek adına 2 günde izin alıp 4 günlüğüne yazlığa kaçtım. İlk gün hava güzeldi sonraki günlerde ayazla birlikte evden kafayı dışarı çıkartmak imkansız gibi bir hal aldı. Meşhur Trakya ayazını resmen yaşadık. Anladım ki aralık ve mart arası dönem sıcak günler dışında burada zor yaşanır.
Geceleri sağlam don yaptı. Bu yılki soğuklar gerçekten çok kötü zira baklalar bile donmuş.
Geç dikilen baklalar bunlar fena durumda değiller.
595671
Bunlar ilk dikilen baklalar büyük kısmı zarar görmüş durumda muhtemelen kışı çıkaramayacaklar.
595672
Bunlarda karıncalardan kurtulan ıspanaklar. Baharda yenir gibime geliyor.
595673
kerkenez
14-02-2016, 14:26
Ağaçlar.net ailesinin bana kattığı bilgiler inanılmaz. Ama bundan önemlisi tarım üzerine bende uyandırdığı araştırma ve okuma isteği. Basit bir şey hakkında bilgi almak için girmiştim resmen çıkamadım, ayrılamadım. Sitenin kurucuları başta olmak üzere paylaşımda bulunarak ufkumuzun genişlemesine imkan sağlayan herkese teşekkürler.
Ağaçlar.net' ten önce:
595674
Ağaçlar.net 'ten sonra:
595675
Ağaçlar.net' ten önce:
595677
Ağaçlar.net 'ten sonra:
595678
kerkenez
11-03-2016, 21:28
2016 ilkbahar, yaz fide ekimlerine başladım. Salon işgal altında evden kovulmam yakın. :dilli:
599774
İlk çıkanlar % 50 randımanla bezelyeler oldu.
599775
Ve domatesle çıkar, hadi hayırlısı.
599776
Bunlarda yeni kitaplarım. Soldakiler başlarına geleceklerden habersiz garibanlar için. Zehirlenecek yeni insanlar. :cool:
599777
kerkenez
25-03-2016, 21:33
Bahçe çamur olduğu için çok bir şey yapamadım.
Baklalar tahminim aksine coşmuş gitmişler, nasıl kıyılıp kesilecekler bilemiyorum.
601908
Sonbaharda büyük enginardan aldığım iki kök tutmuş. Bu yıl değil ama kısmetse seneye enginar verecekler.
601909
Bahar hasatı. Ispanak ve pırasalar.
601910
Taşların arasından fışkıran çiğdem. Doğanın inadı inanılmaz.
601911
Haseki küpeleri tomurcukta. Heyecanla çiçekleri bekliyoruz.
601912
Bahçeniz çok güzel görünüyor her yer yeşermiş... bahçeniz çiçeklerle dolmaya başlamış.
Pırasalara içim gitti bu yıl kararlıyım bende yetiştireceğim ^^
kerkenez
26-03-2016, 20:24
Bahçeniz çok güzel görünüyor her yer yeşermiş... bahçeniz çiçeklerle dolmaya başlamış.
Pırasalara içim gitti bu yıl kararlıyım bende yetiştireceğim ^^
Teşekkürler sayın Dongyul. Bahar harika bir şey. O karanlık ve soğuk kıştan çıkınca yemyeşil otlar bile güzel gözüküyor.
Pırasa yetiştirmesi çok kolay. Temmuz ortası gibi bir demet fide alıp dikiyorsunuz, sorunsuzca büyüyor. Kışın soğuklarda dondu zannetmiştim, dış kabuklarını temizleyince pırıl pırıl pırasalar çıktı. Kısmetse haftaya kalan son parçaları köklerim.
Bu arada ıspanak ekmeyenler içinde ekmeyi de kesinlikle tavsiye ederim. Ayıptır söylemesi bu kadar lezzetli bir ıspanak yemeği yediğimi hatırlamıyorum.
Teşekkürler sayın Dongyul. Bahar harika bir şey. O karanlık ve soğuk kıştan çıkınca yemyeşil otlar bile güzel gözüküyor.
Pırasa yetiştirmesi çok kolay. Temmuz ortası gibi bir demet fide alıp dikiyorsunuz, sorunsuzca büyüyor. Kışın soğuklarda dondu zannetmiştim, dış kabuklarını temizleyince pırıl pırıl pırasalar çıktı. Kısmetse haftaya kalan son parçaları köklerim.
Bu arada ıspanak ekmeyenler içinde ekmeyi de kesinlikle tavsiye ederim. Ayıptır söylemesi bu kadar lezzetli bir ıspanak yemeği yediğimi hatırlamıyorum.
- Kesinlikle lezzetlidir eminim ben her yıl yetiştiririm tadına doyum olmaz.
- Ben kendi fidelerimi kendim yetiştirmesini seviyorum mutlaka kara pırasa tohumu bulup ekeceğim ^^
YeniGine
27-03-2016, 00:34
Sayın Kerkenez öncelikle babanızın mekânı Cennet olsun inşallah. Size harika, çok güzel bir bahçe bırakmış.
Ve bu bahçe gerçekten harika, inşallah evden kovulmadan önceki verdiğiniz emeklerle daha da güzelleşecek. Bol bol ürünleriniz, hasatlarınız olsun inşallah. Rastgelsin...
kerkenez
28-03-2016, 08:33
Sayın Kerkenez öncelikle babanızın mekânı Cennet olsun inşallah. Size harika, çok güzel bir bahçe bırakmış.
Ve bu bahçe gerçekten harika, inşallah evden kovulmadan önceki verdiğiniz emeklerle daha da güzelleşecek. Bol bol ürünleriniz, hasatlarınız olsun inşallah. Rastgelsin...
Amin diyelim sayın Yeni Gine. Babamın anısını yaşatmak istediğim için başladığım işe saplanıp kaldım. Şimdi emeklilik için gün sayıyorum. :o
Güzel temennileriniz için teşekkür ederim.
emir2604
28-03-2016, 18:20
muhteşem
kerkenez
06-04-2016, 20:35
Sonbaharda toprakta azot bağlamak ve organik madde miktarını arttırmak için bakla dikmiştim. Şimdi artık bunları biçip yeşil gübre haline getirmek gerekiyor.
Baklaları hiç bu kadar sağlıklı görmemiştim. Bunlara nasıl kıyılır bilemem.
603905
Biraz bilinçli biraz bilinçsiz üç farklı deneme ortamı oluştu.
Birincisi ve en sağlıksızı geç ve ıspanaklarla dikilen baklalar. Altları oldukça ot dolu. Otları baskılama konusunda oldukça başarısız.
603906
İkincisi fena değil. Bunlar ilk ve sadece bakla olarak dikilenler.
603907
Bu da en başarılıları. Neredeyse hiç ot yok. Vakit olarak ikisinin ortasında dikildiler ancak rüzgar bahçedeki yaprakları buraya yığmış. Sonuç mükemmel.
603908
kerkenez
06-04-2016, 20:45
Baklaların yeşil gübre olmak üzere kesilip toprağa yayılmış hali.
603909
603911
Bunlarda buradan çıkan otlar. Çoğu ıspanaklı bölgeden. Kompost yapmak için yine saman bulamadım. Bu sefer bahçeden çıkan ot, çalı, çırpı hatta komşulardan artan ne varsa biriktirip kurutacağım. Azmettim bu sene ne yapıp edip güzel bir kompost yapacağım.
603910
kerkenez
06-04-2016, 20:56
İstanbul' da viyolde yetiştirdiğim bezelyeleri toprağa diktim. Danaburnuna karşı bir kısmını deneme amaçlı alüminyum folyo ile iki kat sardım.
603913
603914
603915
kerkenez
06-04-2016, 21:05
İlk haseki küpesi açtı diğerleri yolda.
603916
603917
Balık yanına yeşillikler olmazsa olmaz.
603918
kerkenez
06-04-2016, 21:07
Bombus arısı. Çiçekten çiçeğe konuyor.
603921
603922
603923
Ereğli yarı açık cezaevi.
603924
kerkenez
28-04-2016, 19:54
16 Nisan haftası gittiğimde hafif halsizlik, kusma ve yataktan çıkmayacak kadar bitkinliğe dönünce bütün işler kaldı.
Geçtiğimiz hafta sonu sarkan işleri tamamlama adına bayağı bir yorucu geçti.
İlk olarak senelerdir kurumadığım damlama sulama sistemini tam olarak istediğim gibi olmasa da kurdurmayı başardım. Bu işleri ileride oldukça kolaylaştıracak.
608644
608645
Toprağa azot bağlaması için diktiğim baklalar görevlerini başarmışlar. Bu resimde azot dolu kökler rahatlıkla gözüküyor.
608646
Baklalara saldıran bitlerle mücadele eden kolluk kuvvetleri. Bu yıl o kadar çoklar ki. Bu çok sevindirici.
608647
kerkenez
28-04-2016, 20:09
Havalarında sıcak gitmesiyle bu yıl dikime bir ay kadar erken başladım.
608648
21 çeşitten 72 kök domates dikildi.
608649
Biberlerde ciddi bir hesap hatası yapmışım. Dikmem gereken 20 çeşitten 130 kök ancak planladığım alan sadece 83 kök alıyor. Bir kısmını diktim kalanlar için önümüzdeki hafta sonu için yeni bir planlama yapacağım. Sanırım bütün her yer biber dolacak. :o
608650
Deneme amaçlı mikaruza mantarı aldım. Solucan gübresiyle birlikte kullanacağım.
608651
Alta solucan gübresi üstüne bir çay kaşığı mantar ektim. Deneme amaçlı bir kısmı aynı türlerden oluşan iki göbekten birine mantar ekledim diğerinde mantar olmayacak. Farkı zaman içinde izlemeyi planlıyorum.
608652
Domatesler fena köklenmemişler.
akçabardak
28-04-2016, 20:15
Öncelikle çok geçmiş olsun sn. kerkenez, damlama sisteminiz hayırlı olsun ellerinize sağlık. Kolluk kuvvetlerine de başarılar.
kerkenez
28-04-2016, 20:25
Danaburunlarına karşı ilk kaybı verdim. Bir miktar kepekli zehir yapacaktım ama yaklaşan yağmur nedeniyle vaz geçtim. Bakalım bir hafta sonra geriye ne kalacak. :(
608656
Yazlığın delisi pozisyonunun yanında mahallenin delisi olma yolunda hızla ilerliyorum. Mahallemizde enginar satan adamdan kabukları atmayıp biriktirmesini istedim. Onları alıp çürümemesi için yazlıkta kurutup çuvallara doldurdum. Enginar sezonu bitene kadar biriktirmeyi planlıyorum . Kabukları malçlamada kullanacağım. :o
608654
608655
kerkenez
28-04-2016, 20:32
Bu da haftanın hasılatı. Kalan son pırasalar söküldü ve köklenen bakla bitkilerinden toplanan baklalar. Bu hafta pişirmek kısmet oldu lezzetine doyamadım.
608658
608659
Komşunun bahçesindeki çılgın kartopu ağacının resmiyle kapatalım şimdilik. Kısmetse haftaya kaldığımız yerden devam.
608660
kerkenez
28-04-2016, 20:33
Öncelikle çok geçmiş olsun sn. kerkenez, damlama sisteminiz hayırlı olsun ellerinize sağlık. Kolluk kuvvetlerine de başarılar.
Teşekkürler sayın Akçabardak.
Sayın Kerkenez her şey çok güzel gidiyor ellerinize sağlık ^^
kerkenez
28-04-2016, 21:11
Sayın Kerkenez her şey çok güzel gidiyor ellerinize sağlık ^^
Teşekkürler sayın Dongyul. Hala istediğim ve planladığım seviyenin oldukça gerisindeyim. Artık olduğu kadar diyiyorum.
YeniGine
29-04-2016, 00:06
:) Maşallah maşallah, herşey gayet güzel gidiyor Sayın Kerkenez. Hasadınız, kolluk kuvvetleriniz bereketli ve daim olsun inşallah!..
kerkenez
29-04-2016, 08:14
:) Maşallah maşallah, herşey gayet güzel gidiyor Sayın Kerkenez. Hasadınız, kolluk kuvvetleriniz bereketli ve daim olsun inşallah!..
Teşekkürler sayın Yeni Gine. Daha yapacak çok iş var. :dilli:
Elbereth
29-04-2016, 10:04
Sayın Kerkenez bahçeniz ve eviniz çok güzel maşallah. Çalışmalarınızda kolaylıklar, bol çiçekli günler diliyorum.
kerkenez
06-05-2016, 22:13
Geçen haftadan dikilen domates ve biberler tutmuş gibi. Danaburunlarına sadece iki kök domates kayıp verilmiş.
610221
610222
Dikime devam. Geçen haftadan kalan biberlerin bir kısmı daha dikildi.
610223
Benim salatalıklar henüz yetişmediğinden 9kök salatalık alınıp dikildi.
610224
130 kök biberi nereye sığdıracağımı bilemezken kayınvalidem sağolsun yaklaşık 100 kök daha biber getirmiş. İmdat... :o
610225
kerkenez
06-05-2016, 22:18
Sayın Heyyamola' nın tavsiyesiyle aldığım dal öğütücü. İlk başta çalıştıramadım meğerse güvenlik amacıyla kapağını iyice sıkmak gerekiyormuş.
610228
İlk parçaladığım enginar sapları oldu.
610226
Bunlarda kısmen kurumuş bakla sapları. Nispeten yumuşak oldukları için biraz zorladılar.
610227
kerkenez
06-05-2016, 22:22
Havalarında güzel gitmesiyle serpilmeye başlayan marullar.
610231
Bezelyeler büyüyor ama biraz yavaş gibi geldi.
610232
Toprağa eksen çıkmaz. Karnıbahar ya da brokoli. :cool:
610233
YeniGine
06-05-2016, 23:48
:D Yaşasın kayınvalideler.
kerkenez
02-06-2016, 19:43
Araya bir Bosna Hersek kaçamağı sıkıştırınca bir süre bahçeden uzak kaldık ve sonuç olarak yine coşmuş otlarla karşılaştım. Bazı şeyler asla değişmiyor.
615805
kerkenez
02-06-2016, 19:51
Önce ilk kompost denememi başlattım. Sonuçlarından çok umutlu olmasam da bekleyip göreceğiz bakalım.
615806
Bahçeye serpmek üzere bir miktar gübre eledim.
615807
Bahçenin şu an için yegane ürünü kıvırcık marullar.
615808
Şu an en ciddi sorunum salyangoz ve sümüklü böcekler. Biberleri haşat etmekle meşguller.
615809
kerkenez
02-06-2016, 20:02
İlk etapta yarım gün dışarıdan yardım alarak otlar temizlendi ve hafifçe çapalandı.
615812
En iyi durumda domatesler ve yeşil soğanlar. Domateslerin koltuk altları alındı, sırıkları dikildi ve ilk bağlamaları yapıldı.
615813
615814
Bu yıl havalarında iyi gitmesiyle domatelerde geçen yıla kadar üç hafta kadar öndeyim. geçen yıl bu zamanlar dikmiştim şimdi ilk çiçekler gözüktü.
615815
kerkenez
02-06-2016, 20:14
Ektiğim esmer mısırlar çıkmış ancak havaların Nisan ayına göre nispeten soğuk gitmesi nedeniyle pek büyüyememişler. Aralarda çıkmayan yerlere yeniden ekim yapıldı.
615816
Aynı şekilde salatalık ve kabaklarda büyümemişler.
615817
Deneme amaçlı olarak patlıcanların arası gübrelendi ve malçlaması enginar kabuklarıyla yapıldı. Trakya' nın çılgın rüzgarlarına dayanacağını zannetmiyorum ama göreceğiz.
615818
615819
kerkenez
02-06-2016, 20:23
Yağan yağmur işleri aksatmakla beraber rahmettir. Bütün akşam keyifli ve yavaş yavaş yağan bir yağmur ardından gökyüzü.
615820
Senelere meydan okuyan Amaryllisler.
615821
Ve yeniz gözdelerimiz gauralar çiçeklenmeye başlıyorlar.
615822
kerkenez
02-06-2016, 20:29
Haseki küpelerinin arasında kendiliğinden çıkmış bir petunya.
615823
Yine kendiliğinden çıkmış bir aslanağzı.
615824
Ve güller.
615825
615826
Kızımın doğum günü nedeniyle geçen hafta yine gidemedim artık bundan sonra gidiş gelişler sıklaşır. Bakıcıyla görüştüğümde danaburunlarının biraz biber kestiğini söyledi bakalım bu hafta neler bekliyor, göreceğiz.
Sayın Kerkenez; sümüklü böcek için tashira isimli mavi granüller şekilde ilacı var onu kullanabilirsiniz.
Bahçeniz güzel, temiz görünüyor ^_^
kerkenez
03-06-2016, 08:44
Sayın Kerkenez; sümüklü böcek için tashira isimli mavi granüller şekilde ilacı var onu kullanabilirsiniz.
Bahçeniz güzel, temiz görünüyor ^_^
Bir tek danaburnu için ilaç kullanıyorum, birde çok gerekirse organik ilaçlar o da nadiren. Onun yerine elle toplayıp yandaki dereye atıyorum.
düzen konusunda sizin bahçenizle karşılaştırılmaz bile.
kerkenez
08-06-2016, 12:12
İki hafta aradan sonra gittik, Cuma günü için Trakya' da şiddetli yağış uyarısı vardı ve gerçek olmuş. Komşular 10 dakika daha böyle yağsaydı afet olurdu diyorlar. Yağan yağmurların etkisiyle olsa gerek tahminimden hızlı büyüyen ve iki hafta gidemediğim için bağlayamadığım domateslerle hızla uzamaya başlayan mısırları şiddetli yağmur yan yatırmış.
616914
616915
Danaburunlarına gelince ortada yoklar sadece salyangozların saldırısı ve tutmama nedeniyle üç kök biber zarar görmüş, onları yeniden diktim. Sanırım danaburunları soğuk geçen kış nedeniyle toplu katliama uğradılar, internette bu şekilde toplu kıyıma uğrayabildiklerinden bahsediyor zaten çokta meraklıları değilim. :cool:
616916
Kardeş bitki olarak yetiştirdiğim fesleğen ve kadife çiçekleri sebze bahçesine, tohum paylaşımından gelen kına çiçekleri ise ön bahçeye ekildi.
İki gün uğraşmanın ardından yine toparlanan bir bahçe, bu rutinim oldu.
616917
616918
kerkenez
08-06-2016, 12:19
Kompostu kontrol ettiğimde yavaş yavaş mantar, bakteri oluşumu başlamış ancak azotu az gibi pek ısı yok. Bir miktar yeşil malzeme ilave edip karıştırdım. Yine yetmezse tekrar ilave edeceğim. İngiliz aklına uyup en, boy ve yüksekliği1,25 metre yapmıştım pişman oldum. Ters yüz etmek, doldurmak vesaire çok zor oluyor.
616919
616920
kerkenez
15-06-2016, 21:16
Houston bir sorunumuz var. Muhtemelen viral bir hastalık ile karşı karşıyayız. İlk başta 2 kök domateste iken 7-8 köke yayılmış durumda. Hijyen koşullarına dikkat ederek bir süre daha takip edeceğim. En sevdiğim ve her yıl heyecanla beklediğim domateslerde illa bir sorun çıkıyor. Sakınan göze çöp batarmış. :(
618306
618307
618308
Salatalık yapraklarında da sorun var gübreleme gerekecek gibime geliyor.
618309
kerkenez
15-06-2016, 21:25
Kötü giden domateslerin yanında iyi gidenlerde var.
Sayın Akçabardak' tan gelen Black Vernissage.
618310
Geçen yıl sayın Oz26' dan gelen Sivas Koyulhisar Domatesi.
618311
Sayın Birnefestoprak' tan gelen 1884 Purple.
618312
Biberlerde yavaş yavaş çiçek açıp meyve tutmaya başladı.
Kayınvalidemin İnegöl' den getirdiği muhtemelen kıl biber.
618313
Sayın Telato' dan gelen Demre Biberi.
618314
kerkenez
15-06-2016, 21:37
Bahçemiz eskisi gibi sadece domates, biber, patlıcanlardan oluşmuyor. Buradan edindiğim bilgiler ve tohum paylaşımı sayesinde daha geniş bir biyolojik çeşitlilik oluşturmaya başladım. Zaman içerisinde yavaş yavaş bunların resimleri ve gelişimlerini de paylaşmayı planlıyorum.
Sayın Heyyamola' dan gelen Boğa Kanı Kırmızı Pancar. Salyangozların favorilerinden. Bize de bırakırlarsa yaprakların tadına bakacağız.
618315
Yaz kabağı ilk meyvesini verdi.
618316
Domateslerin arasında bir endivye. Tadı hafif acı gibiydi meğerse tohuma kalkıyormuş. Bu mevsim ekmek için yanlış zamanmış.
618317
Tohuma kalkmadan son anda yakaladığımız kıvırcık marul.
618318
Saksıda yetiştirdiğim patatesler. Bu hafta ilk toprak ilavesi yapıldı.
618319
kerkenez
15-06-2016, 21:53
Biraz da renk olsun.
Bahçenin belki de en renkli köşesi zakkumlar yavaş yavaş çiçekleniyor.
618323
Diktiğim bir yığın karanfilden sadece 2 kök kaldı. Koyu kırmızı olanda annemin pazardan aldığı kokulu karanfil.
618324
Houston bir sorunumuz var. Muhtemelen viral bir hastalık ile karşı karşıyayız. İlk başta 2 kök domateste iken 7-8 köke yayılmış durumda.
618306
618307
618308
Salatalık yapraklarında da sorun var gübreleme gerekecek gibime geliyor.
618309
Sayın Kerkenez; domateslerde, domates virüs hastalığı mevcut.
salatalıklarda kanımca kırmızı örümcek musallat olmuş.
kerkenez
16-06-2016, 16:45
Sayın Kerkenez; domateslerde, domates virüs hastalığı mevcut.
salatalıklarda kanımca kırmızı örümcek musallat olmuş.
Sayın Dongyul evet bence de virüs hastalığı ama tam olarak ne olduğunu bulamadım. Sarı kıvırcık yaprak virüs hastalığını andırıyor ama tam olarak o da değil. Bulsam ona göre bir önlem almaya çalışacağım. Bakalım takibe devam.
Salatalıklar için bu hafta gidemeyeceğim ama haftaya daha dikkatli incelerim kısmetse.
kerkenez
23-06-2016, 12:09
Geçen hafta gidemedim bakalım neyle karşılaşacağım merakla bekliyorum.
Beklerken boş durmuyoruz tabi hala kaşınmaktan vaz geçmeyip bir takım fideler üretmekle meşgulüm. Yoğun top ateşi sebebiyle işgal altındaki salonu boşaltıp minik balkonumuza sığınmak zorunda kaldım. Küçük bir sera gibi oldu. Böyle göründüğüne bakmayın yerlerde de bir takım fideler yetişmekte. :o
619544
Tohum paylaşım etkinliği kapsamında bir çok tohumundan faydalandığımız sevgili Bahcedenn herseybahceden ismiyle internetten fide satışına başlamış. Ne var ne yok diye bakarken tohumdan çıkmayan soğan otlarını gördüm. A oda varmış bu da varmış derken ortaya bir potbori çıktı. Ekime hazır fidelerimle birlikte kısmetse bu hafta sonu toprakla buluşacaklar.
619548
619549
kerkenez
27-06-2016, 21:40
İki hafta ara verince sonuç zaten baştan belli. Yavaş yavaş ormana dönüşmeye başlayan bahçe. iki hafta önce ortalık gayet sakinken her taraf yabani semizotlarıyla dolmuş. Tamam seviyoruz kendilerini ama o kadar da değil.
kerkenez
27-06-2016, 21:50
Biberler yavaş yavaş olmaya başladı.
Sayın Telato' dan gelen Demre Biberi. Şekilli ve kütür kütür lezzetli.
620141
Yerli tohum sitesinden aldığım kıl biberler. Bunlarda oldukça lezzetli ve verimli gibi.
620142
2015 yılı etkinliğinden Sayın Oz26' nın kandil biberleri.
620143
Sayın Heyyamola' dan gelen masum bir Çarlistonu andıran Hungarian Hot Wax biberi.
kerkenez
27-06-2016, 21:58
Sayın Birnefestoprak' tan gelen San Marzona Lungo No:2. Geçen yıl ektiğim sayın Meyvelitepe' nin versiyonuna göre daha iyi sonuç verecek gibi duruyor.
620147
Sayın Taşlıbahçe' den gelen Bursa Dağlı Kırmızısı. Boyu kısa kalınca hastalanıyor gibi geldi ama tepeden bir sürü domates verdi. Diğer köklerle beraber takip edilecek.
620148
Sayın Pares' ten gelen Keçi Memesi domates. gerçekten çok ilginç bir meyve gelişimi var.
620149
kerkenez
27-06-2016, 22:04
İlk hastalanan domates. Büyümüyor, çiçek açmıyor. Üzerinde çeşitli böcekler var. Göze çarpanlar bit ve beyaz sinekler. İlk başta sanki yoktular, muhtemelen zayıf düştüğü için böcek saldırısına maruz kalmış olmalı. Etrafa daha fazla tehdit oluşturmaması adına sökülüp imha edildi. Deneme amaçlı yerine aynı türden yeni domates ekildi.
620152
620153
kerkenez
27-06-2016, 22:09
Salatalıkların bir kısmı yamuk yumuk. Mineral eksikliği mi yoksa hastalık mı bilemedim. Bu da takip edilecek. :confused:
620154
620155
kerkenez
27-06-2016, 22:15
Kırmızı pancarlar sanki pazı ile karışık. Çapraz tozlaşma olma şansı var mı ki?
620156
Zamanında toplanmamış bir top kabak. Sayın Kader Bpkp' den.
620157
Kolları alınıp biraz şekile sokulmuş bal kabağı. Bir daha eker miyim emin değilim.
620158
İki haftada iyice büyüyen salatalıklar askıya alındı otları temizlendi.
620159
Kısmetse haftaya kaldığımız yerden devam. Bu mesai bitmez. :rolleyes:
heyyamola
30-06-2016, 22:57
Kırmızı pancarlar sanki pazı ile karışık. Çapraz tozlaşma olma şansı var mı ki?
620156
Muhtemelen Kalıcı Ispanakla çapraz tozlanmışlar. Benim ektiğim tohumlar da karışık çıkmışlardı. Zaten birbirlerinin kuzeni gibiler, biri diğerini çapraz tozlamak için can atıyor. Tüketim amaçlı sorun olmasa da tohum saflığını koruma amacıyla, bitkiyi çiçeklenme aşamasında tül, tülbent benzeri bir malzemeyle izole (http://www.agaclar.net/forum/1217858-post15.htm) etmekte fayda var.
kerkenez
01-07-2016, 08:27
Muhtemelen Kalıcı Ispanakla çapraz tozlanmışlar. Benim ektiğim tohumlar da karışık çıkmışlardı. Zaten birbirlerinin kuzeni gibiler, biri diğerini çapraz tozlamak için can atıyor. Tüketim amaçlı sorun olmasa da tohum saflığını koruma amacıyla, bitkiyi çiçeklenme aşamasında tül, tülbent benzeri bir malzemeyle izole (http://www.agaclar.net/forum/1217858-post15.htm) etmekte fayda var.
Boşu boşuna kalıcı ıspanak yetiştirmeye çalışmasaydım keşke. Bu sene bütün mahalle kalıcı ıspanak yiyecek herhalde. :)
kerkenez
20-07-2016, 21:04
Evet çok ciddi bir semizotu sorunumuz var. O kadar çoklar ki esas bitkiler arada belli bile olmuyor.
kerkenez
20-07-2016, 21:10
Semizotlarını yolduk temizledik, açıldı ortalık. Biberler meydana çıktı.
622462
622463
Güzelce yolduk ama bir sorunumuz daha var. Bu kadar semizotunu ne yapacağız yemeye kalksak bütün yaz bitiremeyiz. Sonra aklıma bir fikir geldi. Malçlama yapmak için ta İstanbul' dan enginar kabuğu taşımak yerine semizotlarını malçlamada kullanmaya karar verdim.
622464
kerkenez
20-07-2016, 21:17
Senelerdir Tokaloğlu kayısısından verim alamıyorduk. Bu yılda doğru düzgün meyve alamazsak kesmeye karar vermiştim. Tehdit işe yaradı. :)
622465
622466
İlk balkabağımız göründü.
622467
Hormonlu biberlerim. :cool:
622468
Yararlı böceklerin en büyük destekçilerinden dereotu çiçekleri. Bu resimde pek belli olmasa da üstleri çeşitli böceklerle dolu.
622469
kerkenez
20-07-2016, 21:53
İlk kompost yapma girişimi çok iyi gitmedi. Soğuk kompost şeklinde seyrediyor ki tohumlar ve patojenler dikkate alındığında pek tercih ettiğim bir şey değil. Dal öğütme makinesinde parçalayıp biriktirdiğim dal, yaprak, vesaireyi bu sefer bire altı oranında yanmış gübreyle karıştırıp, kompost kabına atıp suladım.
622471
622472
Bir buçuk gün sonra bingo. 60 dereceleri aştık bu sefer sıcak kompost olacak gibi.
622473
kerkenez
20-07-2016, 21:58
Yoğun bir çalışmayla bahçeyi toparladık gibi. Bundan sonra daha kontrol altında gider gibime geliyor, bakalım hayırlısı.
kerkenez
20-07-2016, 22:14
İlk domatesleri yemek kısmet oldu.
Sayın Pares' ten gelen Sasha' s Altai Domates. Lezzetli ancak kabuğu biraz kalın geldi, diğer domateslere göre bir hafta erkenci gibi, çok cazip gelmedi şimdilik.
622476
Sayın Kader_bpkp' den gelen pembe üzüm domates. İşte bu çok başarılı, hem verimli, hem de kabuğu fark edilmiyor, oldukça da lezzetli bunun yeri seneye garanti gibi.
622477
Sayın Akçabardak' tan gelen siyah dolmalık biber. İnsanın gözüne bir garip geliyor. :)
622479
Kayınvalideden gelen kıl biberler dökmeye başladı.
622480
kerkenez
20-07-2016, 22:36
Oldukça sevimsiz bir hafta sonu. Sürekli sosyal medya takibi. Gelen twitlere, haberlere bakıyorum bir tarafta ilkel zamanlardan kalma bir darbe girişimiyle ilgili haberler diğer tarafta Jüpiter' in yörüngesine oturmuş Juno ile ilgii haberler. Niye buna muhtacız niye, niye diye kafanın içinde gidip gelen düşünceler. Lanet olsun bize müstahak olan bu mu?
Yapacak bir şey yok, unutmak için bahçeyle ilgilenmeye devam.
Sayın Akçabardak' tan gelen black vernissage.
622483
Geçen yılda pek beğendiğimiz black cherry.
622484
Sayın Taşlıbahçe' den gelen rogue d'ırak. İki türü var, bu yamuk yumuk olanı görüntü ve renkler harika.
622485
Sasha's altai.
622486
Sayın Buz45' ten gelen sarı salkım domates olmalı.
622487
kerkenez
20-07-2016, 22:45
Şimdilik benim için bu yılın bombası. Geçen yıl sayın Oz26' dan gelen ancak bu yıl diktiğim Sivas Koyulhisar domatesi. Bol etli ve sulu, oldukça lezzetli bir tür siyah domates. Rahmetli babamın domatesiyle birlikte seneye bolca dikeceğim domateslerden biri olacak gibi.
622488
Şekilli, şekilsiz salatalık hasatı. Olsun sonuçta doğal ve lezzetli değil mi?
622489
İki sabah için kahvaltı tabağı, emekelrin karşılığı gelmeye başladı gibi. Allah ağzımızın tadını bozmasın inşallah.
622490
622491
YeniGine
20-07-2016, 23:28
Maşallah maşallah Sayın Kerkenez çaba, gayret, emek sonuç harika bir bahçe, ürünler ve hasat; bahçenizi takip etmek benim için çok zevkli... Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..
kerkenez
21-07-2016, 08:46
Maşallah maşallah Sayın Kerkenez çaba, gayret, emek sonuç harika bir bahçe, ürünler ve hasat; bahçenizi takip etmek benim için çok zevkli... Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..
Teşekkürler sayın Yeni Gine.
2014 yılında her şey verimsiz bir şekilde giderken burayı keşfetmem, buradan edindiğim bilgiler, tohumlar, daha sonra yapılan araştırmalar, okunan kitaplar, deneme ve yanılmalar neticesinde ve bu yıl yaklaşık 4 aydır verilen emeklerin karşılığı gelmeye başladı. Henüz hedeflediğim bir çok şeyi gerçekleştirmesem de artık birinci vitesten ikinciye attım diyebilirim. Darısı önümüzdeki yıllarda diğer viteslere. :p
kerkenez
26-07-2016, 12:01
Domates resimleri paylaşmaya devam. Sarı domates açık konuşmak gerekirse lezzetini pek beğenmedik.
622980
Sayın Birnefestoprak' tan gelen 1884 Purple domates. tatlı, sulu ve etli bir çeşit.
622981
Cherokee domates. Lezzetli bir domates ama dört kökten üçü hastalandı. Pek dayanıklı değil mi yoksa rastlantı mı bilemedim.
622982
İlk kez geçen yıl diktiğim ve lezzetli bol sulu pembe domates.
622983
Ve son olarak bahçemizin vaz geçilmezi rahmetliden kalma Pınarhisar domatesi.
622984
kerkenez
26-07-2016, 12:09
Bu yıl ilk kez denediğim Zengarden' dan gelme Sakız Adası salkım domatesi. Hafif mayhoş lezzetli ve verimli bir tür.
622985
Ve domatesler yarışıyor.
Üçüncü 392 gram ağırlığıyla Heybetli.
622986
İkinci hastalıklı olan bitkiden Cherokee. Normalde bu kadar olmaması lazım hastalıklı olduğu için mi yoksa çapraz tozlaşma mı bilemedim. 448 gram.
622987
Ve şimdilik birincimiz. 472 gram ağırlığıyla pembe domates.
622988
kerkenez
26-07-2016, 12:14
Ve büyük hasat başladı. Bu haftanın yıldızı domatesler. Yaklaşık 17 kg toplamak kısmet oldu. Salatalık, Halep karası patlıcan, kıl ve dolmalık biberler, biraz salatalık ve Swiss chard. Amerikalılar pek bir hastası sanki görelim bakalım, nasıl bir şeymiş.
622991
Bu haftanın kapanışını en hoşuma giden görüntü ile yapayım. Renk cümbüşü oluşturan farklı lezzette domatesler.
622992
kerkenez
01-08-2016, 21:15
Geçtiğimiz yıl Sayın Birnefestoprak' tan gelen halep karası. Gerçekten çok verimli ve lezzetli bir tür.
623603
Little finger patlıcan. Görüntü harika, kızartması çok hoşa gitmedi başka bir kullanım şeklini de bulamadık maalesef.
623604
Meyvelitepe turuncu domates. Trabzon hurmasını andırıyor.
623605
Sayın Taşlıbahçe' den gelen Bursa dağlı kırmızı domates.
623606
kerkenez
01-08-2016, 21:22
Yeni rekorumuz. 578 gram ağırlığıyla pembe domates.
623609
Domates yolu.
623610
Bu haftaki hasılat. Fide taşıdığımız plastik kaplarda artık domates taşıyoruz. Bu hafta yine 17 kilo kadar hasılat yaptık.
623611
kerkenez
10-08-2016, 12:13
Patateslerin kuruduğunu görünce heyecanla ailecek saksılara saldırdık.
624588
Ve sonuç. Büyük bir hayal kırıklığı. Anladığım kadarıyla fazla sulandığı için çürüyüp kurumuşlar. Eh en azından bir salatasını yaparız.
624589
Bahçedeki ürünleri çeşitlendirmeye çalıştığımdan bahsetmiştim. Tamamen onlardan yapılan bir salata. Çeşitli domatesler, kırmızı tarhanalık biber, nane, maydonoz, kalıcı ıspanak, swiss chard, ve pancar yaprakları. Tadı da görüntüsü gibi harikaydı.
624590
Bu da laz domatesimiz. :D
624591
kerkenez
10-08-2016, 12:24
Sayın Dongyul bahçesinde sürekli ekimden bahsetmişti, bende kendi bahçemden örnekler vereyim dedim.
Eskiden yaz hasadını bitirip kışlık bitkiler ekiyordum ancak lahanagiller bir türlü olmuyordu. Bu yıl ilk kez temmuz ayından başlayarak kışlık bitkileri ekmeye başladım. Aynı türleri de bir anda ekmeyip yaklaşık 15 gün arayla dikiyorum ki aynı anda yenecek kıvama gelmesinler. Şu ana kadar diktiklerim, beyaz lahana, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz ve brokoli.
Patlıcanların arasına dikilmiş ve sayın Bahcedenn' in internet sitesinden aldığım January King beyaz lahana. Arada palazlanmaya başladı.
624595
Domatesleri yanına ekilmiş kök kereviz.
624596
Bu sıranın diğer tarafında pırasa, arkasında domates ve en onun arkasında ortada karnabahar bulunmakta.
624597
kerkenez
18-08-2016, 12:14
Tohuma bıraktığım kalıcı ıspanağın tohumları kurumaya başlayınca ilginç bir şey oldu. Yeniden körpe yapraklar çıktı ve oldukça lezzetli. Salatası bile harika oluyor.
625466
Geç kalan ve sonunda açmayı başaran süs ayçiçeği.
625467
Bu yıl Zengarden' dan tohumunu aldığım speckled roman domates. Görünüşü güzel, etli, lezzetli ve az çekirdekli bir tür.
625468
Yokluğumda unutulmuş ve hafifçe geçmeye başlamış bir adet heybetli. İsmine yakışıyor.
625469
Domateslerde sıcakla birlikte hastalıklar iyice artmaya başladı. Her hafta dörder beşer söküp imha ediyorum. Bu külleme tarzı fungal bir hastalık gibi.
625470
kerkenez
18-08-2016, 12:20
Little fingers patlıcan. Güzel görüntüsü dışında bir işlevini bulamadık, kalanları toplayıp bitkilerini söktüm.
625471
Arnavut biberleriyle, Urfa kirazları toplanıp turşuları kuruldu. Urfa kirazlarında bu yıl lor yerine beyaz peynir kullandım.
625472
625473
625474
kerkenez
18-08-2016, 12:26
Helep karaları herse yapılmak üzere mangalda yerlerini aldı.
625475
Balık biber, Hungarian hot wax biber ve Arnavut biberi mangal sırasını beklerken.
625476
Fırtınalı bir hafta sonunun ardından sahilde gün batımı vakti.
625477
Bu yıl tonla acı biber ektim ancak ilk önce arnavutlar oldu, aslında tam da oldu sayılmaz, kızarmadılar, ama ben de öyle yiyorum, acılığı yerinde, herhalde beklemeye gerek yok :)
Manzara pek güzel.Hanımla emeklilik hayalimiz, küçük bir balıkçı kasabası, yayla zamanının haricinde burada yaşayıp, hava şartları uygun olduğunda ufak bir tekneyle balığa çıkmak. O zamana bizler kalır mıyız, biz kalsak böyle yerler kalır mı, hadi hepsi tamam da denizlerde tutulacak balık kalır mı? :D
Son söz: 'Kul plan yaparken kader gülermiş'
kerkenez
19-08-2016, 08:50
Bu yıl tonla acı biber ektim ancak ilk önce arnavutlar oldu, aslında tam da oldu sayılmaz, kızarmadılar, ama ben de öyle yiyorum, acılığı yerinde, herhalde beklemeye gerek yok :)
Manzara pek güzel.Hanımla emeklilik hayalimiz, küçük bir balıkçı kasabası, yayla zamanının haricinde burada yaşayıp, hava şartları uygun olduğunda ufak bir tekneyle balığa çıkmak. O zamana bizler kalır mıyız, biz kalsak böyle yerler kalır mı, hadi hepsi tamam da denizlerde tutulacak balık kalır mı? :D
Son söz: 'Kul plan yaparken kader gülermiş'
Aslında Arnavut biberleri bana çok acı geliyor, ama etli güzel bir biber. Közleyip yoğurtlu olarak ya da turşusundan bir parça bağıra çağıra yemeye çalışıyorum. Benim ideal acılığım balık biber ya da jalapeno.
Eskiden teknemiz vardı baya güzelde balık yakalardık. Tabi artık pek yok gibi. Ama hedefim emekli olunca yine bir tekne almak. Hayırlısı bakalım.
Dutlubahçe
19-08-2016, 09:34
Bu hayaller ve hedefler olmasa, herhalde hayat çekilmez olurdu.
Ellerinize sağlık. O kadar domatesi görünce resmen gözüm döndü. :)
Sarı domatesin ben iki çeşidini ektim. Birisi Brandywine diğeri Jübilee. Brandywine'ı tek geçerim.
Bu yıl Zengarden' dan tohumunu aldığım speckled roman domates. Görünüşü güzel, etli, lezzetli ve az çekirdekli bir tür.
625468
Domateslerde sıcakla birlikte hastalıklar iyice artmaya başladı. Her hafta dörder beşer söküp imha ediyorum. Bu külleme tarzı fungal bir hastalık gibi.
625470
Sayın Kerkenez, speckled roman domatesini çok beğendim eğer tohumunu alabilirseniz etkinlikte talep edebilirim ^^
Ayrıca domateslerin yapraklarında nekrozis başlamış sıcak kaynaklı olabilir ancak bunu yaprak galeri sineği yapabiliyor.
birnefestoprak
21-08-2016, 15:52
Yukarda resmini gösterdiğiniz Speckled Roman'ın üreticisi, bugün kurulu bulunan en köklü tohum koruma derneklerinden biri olan Seed Savers Exchange (SSE)'in sarımsak danışmanlığını da yapan John Swenson'dır. Aslen avukattır. Bugün ticari dolaşımda yüzlerce sarımsak çeşidi varsa, Swenson'ın sayesindedir.
Aşağıdaki resmi geçtiğimiz ay (Temmuz 2016) SSE'nin yıllık konferansında çektim. Solda oturan John Swenson, 87 yaşında. Çeşitli sağlık sorunlarına rağmen, 6 saatlik yolu arabasıyla tek başına katederek her sene konferansın yapıldığı dernek çiftliğine geliyor. Sağda oturan da yine çok önemli bir tohum koruyucusu olan Jim Henry. Jim de müteahhittir.
kerkenez
22-08-2016, 08:20
Ellerinize sağlık. O kadar domatesi görünce resmen gözüm döndü. :)
Sarı domatesin ben iki çeşidini ektim. Birisi Brandywine diğeri Jübilee. Brandywine'ı tek geçerim.
Sayın Elif38 bilgilendirme için teşekkürler. Kısmetse onu da denerim.
kerkenez
22-08-2016, 08:30
Sayın Kerkenez, speckled roman domatesini çok beğendim eğer tohumunu alabilirseniz etkinlikte talep edebilirim ^^
Ayrıca domateslerin yapraklarında nekrozis başlamış sıcak kaynaklı olabilir ancak bunu yaprak galeri sineği yapabiliyor.
Speckled roman' ı 2 kök ekmiştim biri daha başta kurumuştu tek kök kalmıştı. Bu meretin boyuna göre çekirdeği çok az ama bir miktarda olsa paylaşıma açmayı hedefliyorum.
kerkenez
22-08-2016, 08:32
Yukarda resmini gösterdiğiniz Speckled Roman'ın üreticisi, bugün kurulu bulunan en köklü tohum koruma derneklerinden biri olan Seed Savers Exchange (SSE)'in sarımsak danışmanlığını da yapan John Swenson'dır. Aslen avukattır. Bugün ticari dolaşımda yüzlerce sarımsak çeşidi varsa, Swenson'ın sayesindedir.
Aşağıdaki resmi geçtiğimiz ay (Temmuz 2016) SSE'nin yıllık konferansında çektim. Solda oturan John Swenson, 87 yaşında. Çeşitli sağlık sorunlarına rağmen, 6 saatlik yolu arabasıyla tek başına katederek her sene konferansın yapıldığı dernek çiftliğine geliyor. Sağda oturan da yine çok önemli bir tohum koruyucusu olan Jim Henry. Jim de müteahhittir.
Helal olsun amcama. Kesin telefondan domates, biber resimlerine bakıyorlar. :D
kerkenez
23-08-2016, 12:05
Aslında bu hafta paylaşacak pek bir şey yok. Biraz daha brokoli, karnabahar, kırmızı lahana ve marul fidesi dikildi. İlk parti ıspanak, roka ve turp tohumları ekildi.
Domates hastalıkları devam ediyor bu haftada 7 kök söküldü toplam 20 köke falan ulaştık.
Arada sırada bazı patlıcanlar böyle garip şekilde meyveler veriyor. Sebebi nedir acaba? Genetik bozukluk mu, hastalık mı yoksa mineral eksikliği mi bilemedim.
625795
Şimdi ilk bakışta muhtemelen çok anlamsız gözükecek bir resim paylaşacağım.
625797
Konuyu takip edenler belki hatırlayacaktır, semizotlarını söküp malçlamada kullanmıştım. Burada geçen hafta söktüğüm salatalıklar ekiliydi ve bir buçuk ay kadar önce malçlamıştım. Ispanakları ekmek için malçları kaldırdım ve sonuç. Neredeyse sıfıra yakın ot, altında yaşayan bilumum börtü böcek ve nispeten daha yumuşak bir toprak. Orta uzun vadede toprağın özelliklerini düzeltme adına kesinlikle başarılı bir yöntem.
Tatil vakti geldi çattı, biraz ara vereceğim, üç hafta yazlığı gidemeyeceğim bakalım gidince nasıl bir bahçe ile karşılaşacağım? :cool:
kerkenez
22-09-2016, 12:02
Üç haftalık aradan sonra gittiğimde bahçe genelinin fena olmadığını gördüm. Düşündüğümün aksine oldukça fazla domates olgunlaşmış. Bayram boyunca misafirlerimizle bize yetti hatta bir miktar evlere bile götürecek kadar arttı. Biberler ve patlıcanlardan da bol bol hasat etme imkanı bulduk.
628278
628279
Bu yıl mısırlar düşündüğüm gibi olmadı. Kızılderililerin üç kız kardeş uygulamasını denedim ancak mısırları fazla sık diktiğimden ne fasulyeler oldu ne de mısırlardan verim elde edebildi. Altına ektiğim 2 kök balkabağı ise işgal ettiği yerlere oranlara sadece 1 adet orta boy kabak verdi.
628280
628281
Mısırların sapları ayrıldı kuruyunca parçalanacak, meyveleri ise tavuk yemi olarak komşuya verildi.
kerkenez
22-09-2016, 12:13
Sayın Taşlıbahçe' den gelen Tatar karpuzu en sonunda ilk meyvesini tuttu. Yolda bir tane daha var.
628282
Yavaş yavaş pancarları sökmeye başladım. Haşlayıp salataya koyduk, salatada yaprak halini kullanmak daha hoşuma gitti.
628283
Kış dikimlerine devam. Ekstra azot sağlamak adına bayatlamış kahve yatağına brüksel lahanası dikiyorum. :D
628284
Kışlık demişken lahana kelebekleri de piyasaya çıkmış, afiyetle brokoli yaprağı yiyen tırtıllar. Bu aşamada elle temizlemek yeterli oldu.
628285
kerkenez
22-09-2016, 12:17
Şeker bayramında yaptığım kompostu bu bayram çıkartıp yaydım. İkinci denemede yapmayı başardım, şimdilik az ama ileride miktarı ciddi oranda arttırmayı hedefliyorum.
628286
Geçen yıl çok aradığım ama geç kaldığım için bulamadığım samanları bu yıl erkenden temin ettim. 10 balya saman ve gübreler. Zaman içinde lazanya malçlama yapmakta kullanılacak.
628287
kerkenez
22-09-2016, 12:36
Geçtiğimiz yıl oldukça sert bir forma ve verimsiz bir hale gelen toprağı artık işlemeden ekmeye karar vermiştim tabi bunu yapmak için toprağı da uygun forma getirmek gerekiyordu. Bunun için lazanya malçlama yapacaktım ancak saman bulamadığım için geçen yıl kalmıştı. Onun yerine sonbaharda bulabildiğim malzemeleri döküp toprağı belleyip bırakmıştım ve ilkbaharda tekrar belleme yapmadan sadece fide ekimi gerçekleştirmiştim. Sonuçlara baktığımda bu yıl daha iyi verim aldım ancak hala yetersiz. Bu sonbahar tarlanın yaklaşık üçte ikisini seneye de kalan kısmını lazanya malçlama ile tamamen toprağı işlemeden ekime uygun hale getirmeyi hedefliyorum.
Öncelikle toprağa bir miktar klinoptolit ve leonardit döktüm.
628289
Otları baskılamak için biriktirdiğim gazeteleri serip üzerlerini suladım.
628290
Daha sonra gazetelerin üzerine 10 cm kalınlığında samanı serip tekrar güzelce suladım.
628291
Samanların üzerine yaklaşık 3 cm kalınlığında hayvan gübresi ekleyip suladım. Yalnız bu ve bir sonraki katmanın suyuna daha önce yaptığım enzimlerden kattım.
628292
Bunların üzerine yine aynı kalınlıkta bir kat saman ve bir kat gübre ekledim. Bitmiş hali bu şekilde. Bu sebze yatağının şu an için yaklaşık 30 cm kadar bir yüksekliği oldu. Muhtemelen bir kısmı kışın çürüyüp azalacaktır.
628293
kerkenez
22-09-2016, 12:40
Malçlamayı yaparken çok yıllık bitkilere zarar vermemek için etraflarında en az 15' er cm' lik bir alanı boş bırakmak gerekiyor. Burada geçen yıl çıkan tek kuşkonmaza yaptığım uygulama şekli.
628294
kerkenez
22-09-2016, 12:45
Yavaş yavaş kış yaklaşırken bunca işin arasında yazın lezzetlerini hatırlamak adına bir miktar patlıcan ve biber közleyip buzluğa atmayı da ihmal etmedik. Patlıcanlar bahçeden ancak maalesef biberler pazardan.
628295
628296
628297
Bahçenin artan üzümlerinden bu yıl ilk defa sirke yapmayı deniyorum bakalım otaya nasıl bir şey çıkacak?
628298
Ve bu haftayı çiçek açmış zıpçıktılar ile kapatalım.
628299
YeniGine
22-09-2016, 22:51
Sayın Kerkenez maşallah maşallah, çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz; emeklerinize sağlık, rastgelsin, kışlıklarınızı da ağız tadı ile tüketin inşallah!..
kerkenez
23-09-2016, 09:25
Sayın Kerkenez maşallah maşallah, çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz; emeklerinize sağlık, rastgelsin, kışlıklarınızı da ağız tadı ile tüketin inşallah!..
Teşekkürler sayın Yeni Gine. Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin inşallah.
Sayın Kerkenez; benim kafama takılan şey o gazetelerin toprakta çözünme hızı hadi çözündü ancak gazetede mürekkep var ve kimyasal madde... sonuç olarak toprak kimyasalla kirlendi ve toprağa direk ekim yapacaksınız bu konu biraz tartışılır...
gazete yerine kimyasal boya, yapıştırıcı içermeyen karton serilse daha iyi olur diye düşünüyorum...
kerkenez
26-09-2016, 08:32
Sayın Kerkenez; benim kafama takılan şey o gazetelerin toprakta çözünme hızı hadi çözündü ancak gazetede mürekkep var ve kimyasal madde... sonuç olarak toprak kimyasalla kirlendi ve toprağa direk ekim yapacaksınız bu konu biraz tartışılır...
gazete yerine kimyasal boya, yapıştırıcı içermeyen karton serilse daha iyi olur diye düşünüyorum...
Sayın Dongyul tavsiye edilen daha sağlam olması ve daha iyi ot baskılayıcı olması nedeniyle sarı kartonlardır, bulunamaz ise gazete kağıdı kullanılabilir. Gazeteyi çok araştırdım, bu konu hakkında genel görüş kimyasal madde içermediği. Mürekkepler soya fasulyesinden yapılıyor imiş sorun yaratmaz, ancak parlak kuşe kağıt gibi kağıtları kesinlikle kullanmayın diyorlar. Zaten kompost yaparken sarı malzeme olarak gazete kağıdı kullanılabiliyor. Ben ikna oldum ve kullandım. Kullanıp kullanmamak size kalmış.
Taşlıbahçe
26-09-2016, 10:08
Sayın Dongyul tavsiye edilen daha sağlam olması ve daha iyi ot baskılayıcı olması nedeniyle sarı kartonlardır, bulunamaz ise gazete kağıdı kullanılabilir. Gazeteyi çok araştırdım, bu konu hakkında genel görüş kimyasal madde içermediği. Mürekkepler soya fasulyesinden yapılıyor imiş sorun yaratmaz, ancak parlak kuşe kağıt gibi kağıtları kesinlikle kullanmayın diyorlar. Zaten kompost yaparken sarı malzeme olarak gazete kağıdı kullanılabiliyor. Ben ikna oldum ve kullandım. Kullanıp kullanmamak size kalmış.
Gazeteleri ölçülü kullanmakta fayda var. Matbaa mürekkebi içinde kurşun gibi ağır metaller var diye hatırlıyorum. Daha başka zararlı bileşenler de içerebilir. Benim de komposta ara sıra attığım oluyor ama tabiri caizse kırk yılda bir.
Elimde Patricia Lanza'nın "Lasagna Gardening" isimli kitabı var. 98 basımlı harika bir kitap. Uzun zamandır bir köşede kalmıştı. Şimdi tekrar göz önüne aldım. Orada da gazete kullanımı var ama 98'den bu yana bazı gerekli hassasiyetler de edindik. Çok önemli değildi, o sıralar üniversitede matbaa mürekkebiyle çalışır, elimize bulaştırır, sorun etmezdik, kimse de bir uyarıda bulunmazdı. Sonraları öğrendik ki sakıncalıymış. Neyse, kitabı sayenizde yeniden incelemeye başladım :)
kerkenez
26-09-2016, 11:29
Gazeteleri ölçülü kullanmakta fayda var. Matbaa mürekkebi içinde kurşun gibi ağır metaller var diye hatırlıyorum. Daha başka zararlı bileşenler de içerebilir. Benim de komposta ara sıra attığım oluyor ama tabiri caizse kırk yılda bir.
Elimde Patricia Lanza'nın "Lasagna Gardening" isimli kitabı var. 98 basımlı harika bir kitap. Uzun zamandır bir köşede kalmıştı. Şimdi tekrar göz önüne aldım. Orada da gazete kullanımı var ama 98'den bu yana bazı gerekli hassasiyetler de edindik. Çok önemli değildi, o sıralar üniversitede matbaa mürekkebiyle çalışır, elimize bulaştırır, sorun etmezdik, kimse de bir uyarıda bulunmazdı. Sonraları öğrendik ki sakıncalıymış. Neyse, kitabı sayenizde yeniden incelemeye başladım :)
Kurşun duvar boyalarının içinde bile artık olmadığı için gazete boyasında olmaz diye düşünüyorum. Tabi en güzeli kullanmamak, belki de otlarla boğuşmaya devam edip o katmanı kullanmamak en doğrusu olabilir. Şimdi yine şüphe düşürdünüz içime. :)
Kitaba gelince internetten bulmaya çalışayım bakalım neler varmış içinde.
Taşlıbahçe
26-09-2016, 20:26
Kurşun duvar boyalarının içinde bile artık olmadığı için gazete boyasında olmaz diye düşünüyorum. Tabi en güzeli kullanmamak, belki de otlarla boğuşmaya devam edip o katmanı kullanmamak en doğrusu olabilir. Şimdi yine şüphe düşürdünüz içime. :)
Kitaba gelince internetten bulmaya çalışayım bakalım neler varmış içinde.
Gazete kağıdı yerine bilindik kartonlar iyi olur, her çöpte var, temini kolay ki aynı amaçla kullanımı var zaten. Kullanmadan önce suya yatırırsanız iyi olur.
Bu arada kitap İngilizce; Türkçe çevirisi yok.
Bu sitenin bu yönünü çok seviyorum karşılıklı bir şeyler hakkında tartışıp yanlışları düzelte biliyoruz iyi ki varsınız ^^
kerkenez
27-09-2016, 08:30
Gazete kağıdı yerine bilindik kartonlar iyi olur, her çöpte var, temini kolay ki aynı amaçla kullanımı var zaten. Kullanmadan önce suya yatırırsanız iyi olur.
Bu arada kitap İngilizce; Türkçe çevirisi yok.
İngilizce olması sorun değil de Türkiye' ye getirtmek çok pahalıya geliyor. nette biraz araştırayım bakayım. :rolleyes:
Taşlıbahçe
27-09-2016, 08:41
İngilizce olması sorun değil de Türkiye' ye getirtmek çok pahalıya geliyor. nette biraz araştırayım bakayım. :rolleyes:
Yurt dışından almıştım, isterseniz özelden adresinizi gönderin, kargoyla göndereyim, okuyunca geri yollarsınız.
kerkenez
28-09-2016, 08:16
Yurt dışından almıştım, isterseniz özelden adresinizi gönderin, kargoyla göndereyim, okuyunca geri yollarsınız.
Tamam biraz araştırayım, bulamazsam gönderirim.
İlginize teşekkürler.
kerkenez
07-10-2016, 12:07
Artık kendini hissettirmeye başlayan sonbaharla birlikte öncelikli olarak verimi düşen bitkilerden başlayarak bahçeyi yeni sezona hazırlamaya devam ediyorum.
Son demlerini yaşayan ve pek hoşumuza giden sarı salkım domates.
629483
Söküm işleminden sonra kalan domatesler.
629484
Geçtiğimiz yıl toprağa kattığımız malzemeler ve damla sulama kurulumu sonrası bu yıl çapalama yapılmamasına rağmen çok ciddi bir kaymak tabaka olumu görülmedi.
629485
Artık verimi iyice düşen ve hastalıklı olan domateslerin bulunduğu göbeği söküp lazanya malçlamayı yaptım. Bu göbekte malzemeyi fazla tutmuşum biraz daha yüksek oldu.
629486
Sayın Birnefestoprak' tan gelen mor domates. Az çekirdekli, bol etli ancak hastalıklar nedeniyle pek ürün alamadım dolayısıyla tohumunu bu yıl paylaşıma açamayacağım. Neyse ki kendime yetecek kadar tohum alabildim.
629487
kerkenez
07-10-2016, 12:15
Arkadaşın ablasının İtalya' dan getirdiği acı süs biberi. Oldukça acı bir çeşit. Kısmetse tohum paylaşımına açacağım.
629488
Kırmızı pancar hasadına başladık.
629489
Bu yıl tohum paylaşımına açmak istediğim ve etli ve lezzetli speckled roman tohumları. Bu kadar tohumu 4 tane kocaman domatesten teker teker toplayarak elde edebildim.
629490
Kış hazırlıklarına devam. Bir an önce olsalarda yesek.
629491
Ön bahçenin toprağı o kadar kötü durumdaki bu düğme çiçekleri dışında pek bir şey olmuyor. İyi ki varlar.
629492
kerkenez
14-10-2016, 12:03
Bu hafta hava durumuyla başlayalım istedim.
Vakit kaybetmemek için sabah 6:00' da uyanıp yola düştüm. Vardığımda kuvvetli bir lodos vardı.
630234
Hızlıca kahvaltımı edip çalışmaya başladım. Siparişini verdiğim ilk parti gübreler gelip tam çalışmaya başlayacaktımki hava bozdu, yağmur çiselemeye başladı.
630235
Bahar mevsimlerinin en güzel yanı yağmurun hızlıca geçmesi nitekim bir saat kadar tatlı tatlı yağmur yağdıktan sonra hava yatıştı, pırıl pırıl bir gökyüzü çıktı.
630236
Bu da gün batımından sonrası.
630237
kerkenez
14-10-2016, 12:12
Sayın Bahçeden' den satın aldığım turuncu lunchbox biberi. Biraz geç ekildiği için geç olgunlaştı. Görüntüsü de yemesi de tatlı mı tatlı, bol sulu bir çeşit. ben kendi adıma beğendim.
630238
Speckled Roman domates. iki kök ekmiştim biri daha başlarda kurudu. Bu inanılmaz verimli bir çeşitmiş, hala üstünde domatesler var ve çiçek açıyor. Seneye kesin daha çok ekilecek türlerden.
630239
Üzerindeki biberler sökülen göbekte lazanya malçlandı. Haftaya kısmetse kalan 3 küçük göbeği bitirmeyi hedefliyorum.
630240
Ağırlıklı olarak sökülen biberler başta olmak üzere bu haftaki hasat. Şükür hala dalından domates, biber yiyebiliyoruz.
630241
Bu da bahçemizin panteri.
630242
kerkenez
19-10-2016, 12:14
Sonbahar kendine has güzellikleriyle birlikte geldi.
630647
630648
kerkenez
19-10-2016, 12:22
Son üç küçük göbekte kalan biberler sökülüp üzerlerindeki meyveler toplandı. Arka bahçedeki lazanya malçlama işi bitti. Arsanın yanındaki küçük alan ve ön bahçe kaldı yapılacak.
630649
Kenarda sayın Bahçeden' den gelen yeşil malabar ıspanağı gözüküyor. Benim diktiğim kırmızılar böyle sağlıklı olmadı.
630650
Sayın Taşlıbahçe' den gelen Bursa dağlı domatesi. Bende sağlıklı ve verimli olmadı maalesef ama bu mevsime 2 adet büyük domates yetiştirdi.
630651
Toparlanan son biberler, hala sökmediğim patlıcan ve domateslerden toplananlar, ceviz ve bir miktar kalıcı ıspanak yaprağı. Bu mevsimde Allah bereket versin.
630652
Sn Kerkenez,
Bahçenizi baştan sona kadar inceledim. Babanız taşlara çok emek harcamış ve çokta güzel estetik görüntü vermiş. Allah rahmet eylesin.
Bahçenizi de çok beğendim. Küçük,sade keyif verecek tarzda.
Saygılar.
kerkenez
07-11-2016, 07:34
Sn Kerkenez,
Bahçenizi baştan sona kadar inceledim. Babanız taşlara çok emek harcamış ve çokta güzel estetik görüntü vermiş. Allah rahmet eylesin.
Bahçenizi de çok beğendim. Küçük,sade keyif verecek tarzda.
Saygılar.
Amin Sayın Pritt. Gerçekten çok emek verdi ancak mozaikler zaman içinde çatlayıp patlamaya başladılar maalesef. Bir elden geçirmek lazım ama bu tür işlerden pek anlamam, henüz yapabilecek birisini de bulamadım.
Bahçemiz ufak, şu an için yeterli oluyor aslında ama bir 50 metrekare kadar daha yerim olsa güzel olurdu. Bu kadar alanda ürün rotasyonu yapmakta zorlanıyorum.
Sayın kerkenez, çok uykum olmasına rağmen dün geç saate kadar hepsini okudum, beni bir yolculuğa götürdünüz adeta, içim açıldı.
Bu kadar istekli ve gayretli olduğunuzu gördükten sonra, size vakti zamanında Amazon'dan aldığım Botanical Interests markalı çeşitli domates tohumlarını göndermek istiyorum. Benim bahçem olmadığından boşuna duruyorlar, bari siz değerlendirin...
Naçizane bir isteğim olabilir yalnız; tohum aldığınızda bana yeni tohumlardan göndermeniz.
kerkenez
15-11-2016, 07:45
Sayın kerkenez, çok uykum olmasına rağmen dün geç saate kadar hepsini okudum, beni bir yolculuğa götürdünüz adeta, içim açıldı.
Bu kadar istekli ve gayretli olduğunuzu gördükten sonra, size vakti zamanında Amazon'dan aldığım Botanical Interests markalı çeşitli domates tohumlarını göndermek istiyorum. Benim bahçem olmadığından boşuna duruyorlar, bari siz değerlendirin...
Naçizane bir isteğim olabilir yalnız; tohum aldığınızda bana yeni tohumlardan göndermeniz.
Sayın Anarius bahçe sayfamın hoşunuza gitmesine çok mutlu oldum. Tohum teklifiniz için ayrıca çok teşekkür ederim.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 80 kök kadar domates ekmiştim ancak hastalıkları önlemek adına rotasyon uygulayabilmek için bu yıl daha dar bir alanda domates ekimi yapacağım. Bu da yaklaşık 60 kök kadar yapar. Denemek istediğim yeni bir kaç çeşit var bu sebeple eskilerden bir kısmını eleyeceğim. Uzun lafın kısası sizden alacağım tohumları ekecek yerim olmayacak, yazık olmasınlar ekecek birisine gitmesi daha doğru olacak gibi. Düşünmeniz yeter, göndermiş kadar oldunuz tekrar teşekkür ederim.
kerkenez
29-11-2016, 11:07
Yaklaşık bir ay kadar sonra yazlığa gitmek kısmet oldu. Tabi bir ay gitmeyince çeşitli sürprizlerle karşılaşmakta normal oluyor.
Lahanagiller lahana kelebeği tırtıllarının yoğun saldırısına maruz kalmışlar oldukça hırpalanmışlar. Ayrıca yağmur kıtlığı da bitkileri oldukça olumsuz etkilemiş ancak yağan kırağılar haytta kalmalarını sağlamış.
Bunlar January King lahanalar. Göbek yapabilecekler mi çok emin değilim.
634516
634517
Sopa gibi kalmış bir beyaz lahana.
634518
Salyangoz saldırılarından kurtulmayı başaran bir brüksel lahanası ancak ürün alabilir miyim çok emin değilim.
634520
Bu da en iyi durumdaki beyaz lahanam sanırım bu geçte olsa göbek yapacak gibi.
634519
kerkenez
29-11-2016, 11:19
Sonunda brokoli yetiştirmeyi başardım. Fideleri 15 gün arayla dikmiştim kısmetse peyderpey verecekler.
634521
Karnabaharlar da göbek yapmaya başladılar.
634522
Kerevizlerin yaprakları oldukça güzel gözüküyor ama toprağın altında neler oluyor henüz bilmiyoruz.
634523
Yetiştirmesi en kolay bitkilerden birisi roka. At tohumu biraz sula işlem tamam. Yabancılar boşuna rocket demiyor. Roket gibi büyüyorlar maşallah.
634524
Pırasalar ise bu yıl biraz yavaş gidiyor. Yağmur azlığına bağlıyorum.
634525
kerkenez
29-11-2016, 11:25
Kalıcı ıspanaklar oldukça sağlıklılar.
634526
Bir turp türü olan Swiss Chard. Benim dışında pek seven olmadı. Bende kendim yetiştirdiğim için sevmiş olabilirim pek emin değilim.
634527
Bir ay önce diktiğim bakla ve ıspanaklar yeni yeni çıkmaya başlamışlar. Ispanaklar ancak bahara yetişirler.
634528
kerkenez
30-11-2016, 11:06
Bahçede son kalan patlıcanlar ve domatesler toplandı. Domateslerin önemli kısmı yeşil ama sorun değil balkonda kızarmaya bırakacağım. Domatesler ve patlıcanlar artık söküldü. Sağlıklı patlıcanları sökerken neredeyse ağaç söker gibi zorlandım. İşte sebebi, oldukça sağlıklı gelişmiş kökler.
634618
3 ay kadar önce başlattığım kompostum da artık toprağın üzerine serilmeye hazır.
634619
Bu göbekte patlıcanlar söküldü bir kenara bezelye diğer boş yerlere ıspanak ve bakla tohumları ekildi. Üzerine bir kat yanmış gübre üzerine de hazır kompost serildi. Bu renge bayılıyorum, millet bana sen bir garip oldun diyiyor. :o
634620
Bunların dışında daha önce fidelediğim marul ve endivyeler ile soğan, sarımsakta ekildi. Yeşilliklerin soğukları atlatacaklarını sanmamakla birlikte en kötü ihtimal yeşil gübre olurlar, kısmet.
Bu da arka bahçenin 2016 yılı için bitmiş hali. Artık önümüzdeki maçlara bakacağız.
634621
kerkenez
30-11-2016, 11:12
Yoğun bir çalışma temposunun ardından sahil keyfi.
634622
Birde tatlı bir misafir geldi ne de güzel oldu.
634623
634624
Bu haftalık bu kadar. Bir hafta sonu daha kaçabilirsem bir günlük işim kaldı. Ön bahçe ve yan bahçenin lazanya malçları da yapıldı mı bundan sonrası ara tatil. Buna en çok eşim sevinecek. :D
kerkenez
21-12-2016, 11:26
Yazlık için 2016 senesinin kapanış haftası. Son kez gidildi. Hava güneşli bir sonbahar günü gibi ama sabahları bir miktar ayaz oluyor. Dolayısıyla bahçede çalışmak için bir miktar kuzine yanında beklemek gerekti.
635834
Bu sene yeterince ilgilenemediğim ön bahçenin artık kaya kıvamına gelmiş toprağını düzeltmek için malzemenin yettiği kadarıyla 5 adet yükseltilmiş göbek yaptım. Tabi arka bahçede kimse bu göbekleri fark etmiyor ama ön bahçede gelen geçen bakıyor. Acaba gömü falan mı var diye düşünüyor olabilirler. :rolleyes:
635835
Kalan kısıtlı malzemeyle yan ve arka bahçenin kalan kısımlarına da takviye ve ağaçlara gübreleme yapıldı. Gelen gübreler artık yağmurla ıslanmış olduğundan çalışmak çok zor ve pis oluyor. Dolayısıyla bu yılı kapattık. Seneye hayırlısı diyelim.
635836
635837
İnsan umut ve hayal ettiği kadar yaşar derler. Her ne kadar canımız çok sıkkın olsa da geleceğe ait planlar programlar devam etmekte. Hala nereye ne dikmeli ne etmeli diye düşünmekteyim. Bahara kadar gereken planları yapıp seneye kaldığımız yerden devam etmek ümidiyle güle güle 2016.
kerkenez
13-03-2017, 11:16
Hava durumundan takip edebildiğim kadarıyla Ereğli' de ocak ayında uzunca bir süre geceleri -10 derece civarında seyretti. Fırsat yaratamadığımdan planladığım şekilde Ocak ve Şubat ayları başında gitmek kısmet olmadı ancak Şubat sonu gibi gidebildim. Gördüğüm şeyin özeti şu soğuklar bahçeye darmadağın etmiş.
Kurumuş bir karnabahar.
640712
Swiss Chard' ı soğuğa dayanıklı zannederdim ama Trakya' nın ayazına dayanamamış.
640713
En dayanıklılar brokoliler olmuş. Bu oldukça hırpalanmış olanı.
640714
Bu da nispeten daha iyi durumdaki.
640715
kerkenez
13-03-2017, 11:24
Beyaz lahana göbek yapamamış.
640716
Aynı şekilde January King' te. Bunun bence en büyük nedeni başında olamadığımdan zamanında tırtıllara müdahale edememem olmalı.
640717
Kereviz kurumamış ama kökte yapmamış. Toprağın sert olmasına bağlıyorum. Bu sene kısmetse birde lazanya yataklarında deneyeceğim.
640718
Ön bahçedeki yatakların bir kısmı patlayan su borusu kaynaklı su baskını sonucu zarar görmüştü onları yeniden düzenledim.
640719
Bundan sonra mart sonu gibi yeni sezon hazırlıklarına başlamak ve 1 Mayıs gibi fideleri ekmek hedefindeyim. Hadi hayırlısı bakalım.
kerkenez
13-04-2017, 22:11
Kışı öyle ya da böyle atlattık ancak biraz geç kaldık gibi. Brokoli ve lahanalar doğru düzgün yiyemeden tohuma kalkmışlar.
643937
643938
Karnıbaharlar bir miktar yanmakla birlikte yenecek gibiler.
643939
643940
kerkenez
13-04-2017, 22:18
Pırasalar bugüne kadar hiç yanıltmadılar, her zaman tadına bakmak kısmet oldu. Ispanakla birlikte soğuğu yedikçe daha lezzetli oluyorlar.
643941
Harika rengiyle göz alıcı bir marul.
643942
Tokaloğlu kayısısı çiçek açmış. Donlara yakalanmazsa yemek kısmet olacak.
643943
kerkenez
13-04-2017, 22:24
Sonbaharda yaptığım lazanya yataklardan bol miktarda buğday ve muhtemelen yaban havucu fışkırmış. Bunları zaman içinde kırpıp yeşil malçlamada kullanacağım.
643944
643945
643946
Ve işin güzel yanı yataklar humusa dönmeye başlamış.
643947
Tabi bu işin en büyük iştirakçileri; görebildiğimiz mantarlar ile göremediğimiz bakteriler.
643948
kerkenez
13-04-2017, 22:37
Yan tarafta bulunan alana çimenlerden ayrık otları atlıyordu. Onları plastik bir bariyerle ayırmaya karar verdim.
643949
Ön bahçeye yaptığım lazanya yataklar kışa dayanamamış, darmadağın olmuş onları da zaman içinde plastik bariyelerlerin içine alacağım.
643950
Biz bahçeyi verimli hale getirmek için bu kadar emek harcıyoruz ama aslında ne kadar gerekli tartışılır. Yan tarafta komşunun bakım görmeyen bahçesinde ceviz ağacının altını solucanlar olduğu gibi kazmışlar. İşte işin sırrı burada.
643951
Bahçeden çıkan yeşilliklerle yapılmış bir salata.
643952
Senelerdir ne bir bakım ne bir şey istemeden kendi kendine çıkıp açan ve sonra kuruyan sümbüller.
643953
kerkenez
13-04-2017, 22:51
Yeni yataklar iyice coşmuş eksen böyle buğday çıkmaz.
643954
Yavaş yavaş çok yıllıklara dönüyorum. Kızım için çekirdeksiz üzüm, şarap yapmak için Tekirdağ bölgesinin yerel üzümü papaz karası, frenk üzümü, bektaşi üzümü, vişne, biberiye, lavanta, lavantin, zahter ve ön bahçeye şimşir fidanları.
643955
Sanırım Sayın Sdurul' dan gelen turuncu şebboy ikinci kez açıyor.
643956
Ziyaretçilerimiz var.
643957
Va bahar hasadı...
643958
kerkenez
04-05-2017, 21:47
Bahçeyi otlardan temizleme ve toparlama operasyonu devam ediyor. Ön bahçenin yüksek göbeklerini plastik içine alma işi tamamlandı, düzenli bir hal aldı. Sonbaharda kalan göbekleri de tamamlayınca daha da güzel olacak gibi.
646864
Hava harika, son derece sakin ve keyifli. Nisan ayı ortası olmasa insan denize atlayacak.
646865
Komşuların vişne ağaçları. Çılgınlar gibi açmışlar.
646866
kerkenez
04-05-2017, 21:49
Bu yıl fideleri balkonda büyüttüm. Geçtiğimiz yıl fidelerinin oldukça gerisinde kaldılar.
http://www.agaclar.net/forum/1457615-post113.htm
646867
646868
kerkenez
04-05-2017, 22:00
Bu yıl yükseltemediğim yataklar onca organik madde takviyesine rağmen taş gibiler. Buna çözüm olarak dikeceğim fidelerin çukurlarını bolca fermente gübre ile doldurup fide ve tohumları o şekilde dikmeye karar verdim.
646869
Hazır aldığım 16 kök salatalık fidesi hazırlanan yerlerine dikildi. Yanlarında tohuma bıraktığım beyaz lahana var.
646870
Tohumu Sayın Bahcedenn' den gelen tomatillo fidesi.
646871
Bu da yanılmıyorsam Sayın TCM' den geldi. Blue beauty. Arkada fesleğen ekili.
646872
Geçen yıl çok beğendiğim için kıl biber fidelerini yine İnegöl' den aldırdım. Biraz baygınlar, tutanlar tutar, tutmayanların yerine bolca yenisi var.
646873
kerkenez
04-05-2017, 22:06
İki hafta önce diktiğim kekik boyuna posuna bakmadan çiçek açmış.
646874
Haseki küpeleri bu sene daha bir güzel açmışlar. Bu kadar erken ve tek sefer açmasalar bütün bahçeyi bunlarla kaplayabilirim.
646875
Çimler biçildi bahçe yakışıklı bir hal aldı.
646876
Kısmetse önümüzdeki hafta sonu kaldığımız yerden devam. O kadar çok iş var ve çalışmak zorunda kalıyorum ki akşamları yorgunluktan uyuyamıyorum.
Ama pişman mıyım?
Kesinlikle hayır. Bol bol dalından koparıp yiyeceğim domateslerin hayalini kuruyorum.
Kekiklerin çiçeklenmelerine izin vermeyin bence. Çiçeklendikten sonra 'işim bitti, hadi bana eyvallah' moduna geçiyorlar..
kerkenez
01-06-2017, 21:16
Maşallah dediğim 2 gün yaşamıyor maalesef. Oh çimenler ne güzel oldu derken mahalleye doğalgaz getirmişler. Çimenleri güzelce kepçeyle kazarken suyu patlatmışlar, ıslak alana kepçeyle müdahale edince ortalık mahvolmuş. İşimiz yok ya birde bunu nasıl düzelteceğiz bakalım. :mad:
650052
650053
650054
Kepçe kapının demrini de yamultmuş açılmıyor.
650055
Rezaletin resmi.
650056
kerkenez
01-06-2017, 21:21
Bu hafta kompost başlatmayı planlıyordum ama o ne, bir sürpriz daha. Anne kedi kompost kabıma yavrulamış hem de yeni, daha yavruların gözleri açılmamış.
650060
650061
kerkenez
01-06-2017, 21:34
Tokaloğlu kayısısı bu yıl iyice coşmuş. Dökmezse çok iyi bir hasat alabilirim.
650062
Kırmızı marul, rengine hastayım.
650063
Sayın Zekoş' tan gelen mizuna. Teşekkürler.
650064
Frenk soğanları çiçek açtı.
650065
Enginarlar baş yapıyor.
650066
kerkenez
01-06-2017, 21:45
Biraz da iş vakti. Damlama sulama borularını yeniden döşedim. Ana hattı üçe böldüm böylece artık yoldan yürürken damlama borularına takılmayacağız.
650067
Bu yıl kokopet ve gübre karışımına seyrelttiğim fideler güzel kök yaptılar.
650068
Önde pak choy arkada domatesler.
650069
Bu yaban havucu mu sizce. Öyleyse yetiştirmeyle uğraşmayacağım keza her yerden çıkıyor.
650070
Bu da arkadaşım panter. Güneşleniyor.
650071
kerkenez
01-06-2017, 21:55
Fideleri fidemobile yükleyip getirdik.
650072
650073
Geçtiğimiz yıl ilk sıcak kompost denememde başarılı olamamıştım, hem patojen hem de ot tohumu taşıma riski nedeniyle bahçede kullanmadığım kompostu bozulan çimen alana serpeceğim. Belki daha hızlı toparlar.
650074
Çimenlik alan düzeltilip üstüne kompost serildi. Zamanla çöktükçe toprak ilave edilip düzeltilecek.
650075
Neyse anne yavru kedileri taşımış yeni kompostu kurdum. İngilizden feyz alıp kocaman kap yaparsan böyle olur. 2,5 balya saman kullandım ama kabı dolduramadım.
650076
kerkenez
01-06-2017, 22:05
İşler ters gidiyor. Geçtiğimiz yıl bu dönemde bahçeyi vuran hastalık yine gelmiş, hem de bir göbeğin neredeyse tamamı etkilenmiş durumda ve çoğu da bu yıl etkinlikten gelen domatesler. :(
Sarı kıvırcık yaprak hastalığı olduğunu düşünüyorum, virüs yapıyor. Takip edip çok etkilenenleri sökeceğim zira meyve falan vermiyorlar. Yan tarafta ilave fasulye ekeceğim yere kalanlardan 10 kök daha domates ektim. Haftaya biraz daha takviye yapacağım ama bu işe çok canım sıkıldı.
650077
650078
650079
Yavaş yavaş ön bahçeye de çiçekler ekmeye başladım kısmetse 2-3 haftaya orası da şekillenmeye başlar.
650080
Yaşlı çılgın beyaz gülümüz. Bu mevsim hep böyle açar.
650081
kerkenez
04-07-2017, 20:28
Verilen emekler heba oluna insanın içinden pek bir şey paylaşmak gelmiyor ancak gelişmeleri takip etmek isteyenler için yazmaya devam edeceğim. En azından bir süre daha...
Enginarlar bu yıl oldukça verimli üç kök enginardan bu kadar hasat fena değil gibi.
653234
Sayın Zekoş' tan gelen mizunalar çiçek açtı. Rokaya yakın bir tadı var ama birde kışın soğuk yedikten sonra tatmalı. Sayın Zekoş' a teşekkürler.
653235
Pak Choy' ların tadına bakmadan çiçek açıverdiler. Sanırım dikmek için sonbahar daha uygun gibi.
653236
Aynı gün ektiğim biberler. İlki yükseltilmiş yataklara ikincisi normal toprağa. İlki daha hızlı gelişiyor.
653237
653238
kerkenez
04-07-2017, 20:34
İşte sıkıntı. İncelen yapraklar ve sersemlemiş bir domates.
653239
Neredeyse bu göbeğin tamamı etkilenmiş. Bir hafta daha gözlemleyip duruma göre karar vereceğim.
653240
Söktüğüm hastalıklı domatesin yükseltilmiş yatakta oluşturduğu kökler. Oldukça iyi gibi ama bitkiyi kurtarmaya yetmemiş. :(
653241
kerkenez
04-07-2017, 20:44
Ve o göbekte olan domatesleri söküp elde kalan tüm fidelerle değiştirmeye karar verdim. Oldukça zor bir karardı zira sökülecek domateslerin gövde kalınlığı bu kadar. :mad:
653242
Sayın Hcorak' tan gelen turuncu domateste hastılıktan payına düşeni almış gibi. Onlar da söküldü. Yine de teşekkürler. :(
653243
Sayın Bahcedenn' den gelen kıvırcıklar. Tohuma bırakıldılar. Teşekkür ederim.
653244
İlk biberler gözüktü. F1 fide aldığım kapya biberler.
653245
kerkenez
04-07-2017, 20:58
Bitmek bilmeyen Haziran yağmurları ve araya giren bayramla birlikte bahçedeki otlar coşmuş, kontrolden çıkmış. Önümzdeki günlerde temel işimiz belli oldu.
653246
653247
653248
Ne olduğunu bilemediğim küçük bir fideyi geçtiğimiz sonbahar gibi ekmiştim ortaya bu dev hatmi çiçeği çıktı. Hey maşallah. Kapladığı alan nedeniyle tohumu alınıp sökülecek.
653249
Kompost olmuş gibi. Son kez havalandırılıp sulandı. Yaklaşık iki hafta sonra toprağa serilecek.
653250
kerkenez
04-07-2017, 21:06
Hastalık neredeyse bütün bitkilere bulaşmış gibi. Araştırdığım kadarıyla Curly Top denilen virütik bir hastalık. Maalesef tedavisi yok. Minicik çekirgeler tarafından bulaştırılıyor tek yol onlarla kültürel ve ilaçla mücadele.
Bu yıl dikiğim Goji Berry.
653251
Ayçekirdeği.
653252
Patlıcan.
653253
Ve lahana.
653254
kerkenez
04-07-2017, 21:09
Domates.
653255
Biber.
653256
653257
Ve hatta asmalar bile. :(
653258
kerkenez
04-07-2017, 21:13
Biraz da güzellik olsun. Sayın Heyyamola' dan gelen siyah süs biberi. Çok güzeller. Teşekkür ederim.
653259
Bitkiler kapyaları taşımakta zorlandığından desteklemek zorunda kaldım.
653260
Ailecek el birliğiyle bahçeyi toparladık. Çok sağlıklı olmasa da en azından tertipli gözüküyor. Çiftçilik gerçeken zor bir işmiş.
653261
akçabardak
04-07-2017, 21:55
Sn. kerkenez üzülmemek elde değil ama yapacak pek bir şey yok sanırım, ne emeklerle bu günlere getirmeye çalışıyoruz ama olmayınca da olmuyor, bu tür olumsuzluklar zaman zaman hepimizin başına gelebiliyor maalesef.
Ne denir bilemiyorum ama, geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor aklıma:(
kerkenez
05-07-2017, 08:21
Sn. kerkenez üzülmemek elde değil ama yapacak pek bir şey yok sanırım, ne emeklerle bu günlere getirmeye çalışıyoruz ama olmayınca da olmuyor, bu tür olumsuzluklar zaman zaman hepimizin başına gelebiliyor maalesef.
Ne denir bilemiyorum ama, geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor aklıma:(
Teşekkür ederim Sayın Akçabardak. Geçtiğimiz yıllardan beri çok emek verildi artık bu yıl karşılığını alırız derken aksilikler üst üste geldi ama yapacak bir şey yok. İlk domatesi yediğimde keyfim yerine gelir herhalde. Aslında beni esas düşündüren çok yıllık bitkiler. Onları ne yapacağım bilemiyorum. Bu yıl takip edeceğim seneye kısmetse duruma göre bakacağız.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.