PDA

View Full Version : Orkidelerde mantar hastalıkları

praecox
07-03-2007, 22:38
Orkidelerde zararlı olabilecek mantar hastalıkları ve de savaşma giderme yöntemlerini. ve bakım hatasından oluşan bu tarz hastalıkların hiç oluşmaması için önleyici bakım şartlarını yazacağımız bir başlık açtım.

Quardi
08-03-2007, 20:23
merhaba :)
orkidelere ayrı bir alan açılması çok çok zekice olmuş.
ben benomyli uyguladım bugün. yarın ve sonrası nasıl devam edecek bu tedavinin. bir kereye mahsus muydu?

praecox
08-03-2007, 22:37
Sizden ricam sayın Quardi,
şu soruma bir cevap verin lütfen.
Ortadan çıkan son yaprak sallanıyor mu? yoksa sağlam ve diri duruyor mu?

benomyl'ü (veya benlate) gerekse ikinci sulamada yani iki hafta sonra tekrarlamanız. bu arada orkidenizi biraz kuru tutun.

Quardi
09-03-2007, 19:50
yok, ortadan çıkan yapraklar dipdiri. sadece üçlünün en altında kalan yumuşak.
ilginize teşekkür ederim. ben yeni substratı hazırlamaya çalışıyorum, bugün yarın tamamlarım.
*Tamamlayınca hemen yeni substrata mı geçireyim hasta orkidemi yoksa kurumasını mı bekleyeyim iyice?
bir püf noktası var mıdır yanlış bir iş yapmayayım.
bu süreçteki herşey için teşekkür ederim benomyli 2 haftada 1 tatbik edeceğim demek ki.
*peki hastalığın iyileşip iyileşmediğini nasıl anlayacağım? size her defasında resim yollamak çok vaktinizi almayacak mı, bunun yerine hastalığı nereden (hangi bölgenin nasıl bir renge dönüşmesinden vb gibi...) anladığınızı, neyin iyileşmesi gerektiğini bana izah edersiniz öğrenmiş olurum ve kendim takip edebilirim.
herşey için çok teşekkür ederim tekrar.
iyi çalışmalar.

praecox
09-03-2007, 21:03
Şimdi bu substratın içinde ilaçladınız ise orkideyi yeni ektiğiniz saksı harcını da bir kez benomyl tatbiki yeterlidir yani iki hafta sonra bitkiyi fazla strsse sokmanız gerekmez. kök kesim steril makas kömür tatbiki gibi konuları bu forumda devamlı işlendi başkacada püf noktası yok veya benim bilgim dışında.
bitkiyi saksıdan çıkartmakda zorlanırsanız ki kökler saksı çeperlerine yapışmış olabilir o zaman saksıyı ılık suda 10 dk kadar yumuşatın bir gün kökleri açıkda bırakın kök budamasını ve ekimini ertesi gün yapın.

saygılar.

Mine Pakkaner
09-03-2007, 21:14
Sayın Praecox, son zamanlarda Peras ticari ismiyle satılan bir toprak dezenfektanı kullanıyorum ve çok memnunum. Fungal ve bakteriyel hastalıklarda etkisini gözlüyoruz. Güzel sonuçlar aldık. Etkili maddesi, peroksi asetik asit. Çökertene karşı gayet başarılı oldu. Orkide ve etoburlarda da kullanabileceğiniiz düşünüyorum.

praecox
09-03-2007, 21:50
Sayın Mine hanım,

denemek lazım. ancak bana aktif maddesi protein denature eden bir kimyasal olduğunu göz önünde bulundurursam benomyl gibi sistematik olmadığını türetiyorum sonuç olarak bilmem haklı bir varsayım mı? peroxi aca'i bir dizi deney ve analizlerimde denaturant olarak kullanırız da pekde substratda uzun süre stabil kalabilecek bir kimyasal değildir.
tamaen bildiklerim üzerine kurduğum bir varsayım bu...
denerim ama şimdilik captan previcur gibi balyozlardan sonra çökertme arazlı bir bitki bulam gerek... :)

Mine Pakkaner
09-03-2007, 22:03
Haklısınız sistemik değil. Ekim ve dikim öncesi uygulama yapıyorum. Henüz yapraktan hiç denemedim, ancak geçen hafta üniversiteden arkadaşım akademisyen bir bitki koruma hocası ile görüştüm, dozaj ayarlaması ile bitkide de kullanılabildiğini söyledi. Ben dezenfektan kullandıktan sonra bir captan bir de benlate uyguluyorum, tabii ki etmen Rizoctonia solani değilse. (Previcur son çareydi eskiden :) ) malum yazın sıcakta gördüğümüz çökertenin etmeni genelde Rizoctonia, captan ve benomyl de buna etki etmiyor. Geçen yaz Huwasan 50 Tr ile kesin çözüm bulduk. Kolloidal gümüş ve hidrojen peroksit solüsyonuydu. Bitkide de uygulama yaptık, sorun yaşamadık.

Perası yeni denemeye başladım, sonuçlar güzel, ürün iddialı, fiyat çok daha ekonomik. Gelişmeleri sizinle paylaşırım.

Quardi
14-03-2007, 08:09
bu linke tıklayıp bir bakar mısınız, orkide gübresi var ve değerleri yazılmış güvenilir midir bundan sipariş edeyim mi ne dersiniz?

http://shop.gugukcuk.com/UrunAyrinti.asp?UrunID=1893

teşekkür ederim

denizakvaryumu
14-03-2007, 09:59
çiçek coşturan markası güvenilir bir marka kullanabilirsiniz.

praecox
14-03-2007, 10:03
Değerleri müsaite benziyor ancak eser elementlerin miktarları ile ilgili bir bilgi yok...
özellikle örkidelerin saksı harçlarında çok bir besin olmadığını varsayarsak sulama suyu ile gübreleme veya yaprak gübresi bir ustalık konusudur.
burda tafsiyem orkideler için önerilen değerlerin 1/4 i ile her sulama suyuna katmanızdır.
her hafta bunu yağmur suyuna katarak sulamanızdır.

Quardi
15-03-2007, 10:17
teşekkür ederim bilgileriniz için, ben yeni substratı tamamladım nihayet, ama şimdi dönüp okuyunca karışık geldi acaba bu yeni substratı içinde henüz orkide yokken ilaçlayıp sonra orkideyi mi yerleştirmeliyim böyle mi demek istediniz?
sıra sıra yazarsanız sevinirim.
*Kuru bırakmamı önermiştiniz o nedenle bu hafta sulama yapmadım, ve hala iyileşme belirtisi nedir neye bakacağım bunu da anlamadım.
:) yenilerin kafası hep karışık mıdır yoksa bana has bir anlamama mı bilemiyorum, kusura bakmayın.
Neticede şu an elimde 8 gündür sulamadığım, iyileşiyor mu anlamadığım, yeni substrata ne zaman yerleştireceğimi ve yerleştirirken kök kesimini nasıl yapacağımı yazılarda net olarak bulamadığım bir orkide var.
*Gümüş renginde olan kökler mi kesiliyor, yoksa sadece yeşil köklerin sarı olan uçları mı... ?
*Kestikten sonra kömür tozu kesik uçlara ilaç gibi sürülüyor anladığım kadarıyla, kömür yazılıyor bir de aktif kömür yazılıyor bu ikisinin farkını bilmiyorum.
*Ayrıca yağmur suyunu yağmur yağarken elde ederim de aktif kömürden filtrelemek nedir onu anlamadım "aktif kömür" nerde satılır, nedir? Ben şu ana kadar eve gelen damacana su ile suluyordum.
Yetrince bilgi donanımına sahip olsam da birşeyler yapsam, hiçbir şeyi tam yapamadan oturmaktan daha az yorulacağım kesin :)
kolay gelsin. teşekkür ederim tekrar.

Quardi
19-03-2007, 22:42
orkidemi sulamayalı 2 gün sonra tam 2 hafta olacak.
hala ne yapmalıyım bilmiyorum.
lütfen yardımcı olur musunuz?

praecox
20-03-2007, 00:18
sulayın sayın quardi hatta bolca sulayın... sonrada uzunca bir süzülmeye bırakın.

Quardi
25-03-2007, 13:09
yeni resimler çektim. bir sorun oluştu anladığım kadarıyla orkidemin sapı mor renk aldı sadece uç kısmı yeşil kaldı. yapraklar ise aynı üç yaprağın en alındaki ve diğer yanda tek başına duran yumuşak, diğer ikisi diri. sizce ne olmuş, ne yapmalıyım?

praecox
26-03-2007, 11:42
saksı substrat değiştirdiniz mi? sapı alkollediğiniz bir makasla derhal dibinden kesin saksıyı harç değişiminde de bulaşık makinenizde yıkadınız mı veya mikrodalga fırında 10 dkk steril ettiniz mi?????

Quardi
26-03-2007, 17:14
yoo bulaşık mak. mı? hayır. dibinden morarmış sapı mı hemen keseyim. öyle bir bilgi yoktu ben substratı değiştirdim kökleri dediğiniz gibi kestim ve kömür tozu yaptım. ama saksıya bişey yapmadım. kesince sapı ne yapayım anlatırmısınız?

Quardi
26-03-2007, 18:06
ya üff valla sıkıldım ama atıcam şimdi çöpe herşeyi! birşey okuyorum yapıyorum başka birşey oluyor. ne yapacağımı da tam anlamıyorum. mantar hastalıkları diye başlık açtık da bir tek ben varım bir sorun yazan haftalardır. ama çare yok işte öldü gitti benim orkidem ordan kes burdan kes sıkıldım valla kestim işte şimdide en dibinden dediğiniz gibi. E kestim de nooldu kestim masaya koydum. bekler artık öyle orda 4 yaprak kalmış orkide.

praecox
30-03-2007, 10:11
paniklemeyin...
forumu okuyun.

ay-ay-das
16-03-2008, 22:07
Benim bir aylik orkidem var,yapraklarinda kahverengi lekeler olusuyor bu mantar hastaligimi?lütfen cevap bekliyorum.

praecox
16-03-2008, 22:43
Benim bir aylik orkidem var,yapraklarinda kahverengi lekeler olusuyor bu mantar hastaligimi?lütfen cevap bekliyorum.

Kahve rengi lekelerin değişik sebepleri olabilir. Güneş yanığı, bakteryel olabileceği gibi mantari de olabilir. Lekeler sulu cıvık bir dokuya dönüşüyorsa bakteryel bir hastalıktır. yapılabilecek pek bir şey yok. Olan yaprakları kesmek gerekir bitki belki kurtulur. Güneş yanığı ise etrafında siyah hareler olmalı güneşden çekin o lezyon düzelmez ama diğer yaprakları yanmaktan kurtarırsınız.
Mantar ise bir fungicide tatbik etmek gerekir.
Viral bir araz ise leke etrafında simetrik hareler olması gerek bu durumda ise yapılabileek hiç bir şey yok...
Resim eklerseniz daha kesin bir şey söylenebilirdi.

ay-ay-das
17-03-2008, 20:26
Cevap icin tesekkür ederim.Lekeler sulu kücük lekelerdi, bugün sabah sorunlu yapragi kestim.Umarim orkidem düzelir.

ay-ay-das
18-03-2008, 09:52
Sn Moderator bugün sabah orkidemi sularken,köklerinde örümcek agi gibipamukcuklar var ve köklerde cürümeler gördüm sizce ne yapabilirim normalmi?

praecox
18-03-2008, 10:51
Sayın ay-ay-das,

kokarım o gördükleriniz mantar mükozası, ancak fibrinlerin o derece belirgin ve hatta semirilmiş gibi görünmeleri, bakımında ciddi hatalar yaptığınız anlamına gelir. Bu kökleri saran pathogen mantarlar köklerle bir symbiose'ye girmez sadece çürümelerine sebep olur. Saksı harcınızı kurutmak zorundasınız sonra da diğer ilaçları tatbik etmelisiniz.

Tabii tüm bunlar bitkiyi görmeden kesin bir şey söylenemiyeceğinden, tahmini bir söylemdir.

ay-ay-das
18-03-2008, 15:25
Orkidemi aldigim günden beri sitedeki bilgilerden yararlanmaya calistim, ama yinede hatam olabilir.Bu söyledigim pamukcuklar cok azdi ben onu peceteyle temizledim ,diger yandan cicekleri ve tomurcuklari var bir daha gördügümde fotograf gönderecegim. umarim cok gec degildir.

ay-ay-das
19-03-2008, 12:55
Sayin Moderatör fungicidenin nedemek oldugunu anlamadim bana aciklayabilirmisiniz lütfen. Bahsetmis oldugum kök cürümesi cok az 2yada 3kökte bir santime bile ulasmamis cevap bekliyorum lütfen .saygilar

praecox
19-03-2008, 13:03
Fungus = mantar fungicide = mantara karşı ilaç

ay-ay-das
19-03-2008, 14:20
Ben Avusturya"da yasiyorum Bauhausta varmidir?http://www.agaclar.net/forum/images/smilies/frown.gif
:(

sehan
10-05-2008, 20:57
Merhaba Sayin praecox,
Yeni bir orkide hediye aldim,ama sanirim iyi degil köklerinde beyaz kurtlar vardi.Üzeri cicekli olmasina ragmen substratini bosaltmak zorunda kaldim.Köklerin cogu sararmis ve yaprak kökleride siyahlasmis, yapraklarin üzerinde kahverengi lekeler var.Mantar olabilir mi?Sararan kökleri kesip tekrar saksiya koymayi düsünüyorum,sizce neyapmaliyim:confused:Gönderdigim resimlerden bana yardimci olurmusunuz.

praecox
11-05-2008, 11:18
Gönderdiğiniz resimden bitkide bir sorun olduğu belli ancak ne olduğunu anlamadım. En azından Yapraktaki lekeler lezyon mu yoksa kökteki buruşmalardan mı tam anlaşılmadı.

Köklerde sorun olduğu çok belli. Saksı harcı değiştirip kök budaması yapmanız en iyisi olacaktır.

sehan
11-05-2008, 15:27
Sayin praecox,
Tessekürederim ilgilendiginiz icin.Gönderdigim fgotografta lekeler tam net cikmamis. Göründügü gibi koyurenkli degil acik kahverengi.Koklerdeki siyahliklar cürümenin baslangici olabilir mi?
Lekeli yapraklari kesmem gerekir mi?

praecox
11-05-2008, 15:57
Köklerde pek bir siyahlık göremiyorum açıkçası. Yani pathologik rahatsızlıklara emare olabilecek bir şeyleri sadece ben physologik olarak göremedim. Görebildiğim ve de asıl sorun olabilecek imareler ise yukarıya doğru son çıkan köklerin içi boşalmış bir hortum misali büzüşmüş olmaları. Yeni daha üsten kök oluşumları da görülmüyor.
Yaprakları kesmekte pek mantık göremiyorum. Kahverengi lezyonlar iki parmakla hafifçe yaprağın iki tarafından bastırılınca yumuşamış bir his uyandırıyorlar mı? Yani çılk bir çürüme hissedebiliyormusunuz? Şayet böyle ise o bölgeleri veya o yaprağı kesip uzaklaştırmakda fayda var. Aynı şekilde içi boşalmış çürümüş kökleri de kesin. Kesilen yerlere muhakak kömür tozu tatbik edin.

confused
13-07-2008, 11:05
Herkese merhaba, ben yaklasık 4 aydır evimde orkide besliyorum, geldiğinde cok sağlıklı görünüyordu hatta 3 tane daha tomurcuk çıkardı ve onlarda açtı, fakat gecen hafta 4 tane çiçeği kurudu, çiçekçiye sordum, vitaminsiz kalmis olabileceğini, vitamin kullanmamı söyledi, bende internetten , mayıs haziran aylarında çiçeklerin kuruyabileceğini ve sap kısmını kesmem gerektiğini okudum, bunun içinde diğer çiçeklerinde kurumasını beklemeyi düsündüm. fakat bu sabah saksıda inanılmaz küçüklükte böcekler gördüm :( çiçeğimin kurumasına bunlar mı neden oldu, bunlardan kurtulmak için ne yapmam gerekir, bana yardımcı olursanız çok sevinirim...

n-k-h
12-02-2009, 20:53
Sizlere bir sorum olacaktı...
Phalimin en son çıkan yaprağı diri ancak tam gövdeyle birleştiği yerden sallanıyor sanki. Çökertme ihtinali olabilir mi?

praecox
13-02-2009, 08:02
Evet sayın n-k-h, öyle bir ihtimal özelikle bu mevsimde var, ancak yine de yeni gelişen yaprağın az ışıktan, ışık yetersizliğinden de böyle gevşek dokulu oluşma ihtimali de var.
Resim olmadan, bitkiyi görmeden kesin bir şey söylemek mümkün değil sadece böyle ihtimalleri üzerinde durabiliriz.
Bir dizi başka sorun da olabilir. Yukarda saydığımız iki ihtimal en olasılıklı olanlardır.

n-k-h
13-02-2009, 18:38
Bir merdiven boşluğunda terkedilmiş buldum...:(
O yüzden böyle olabilir. Şu anda çiçek açmak peşinde...

4.tekilkişi
28-04-2009, 22:09
Orkidemin çimen yeşili yaprağında küçük siyah bi leke var. İlk geldiğinde farketmiştim bir haftadır yanında yoktum, sağlıklı olduğunu düşünüyorum çünkü bi tomurcuğu vardı bugün çiçek olmuş hem de kocaman :cool: ama o siyah lekeye tekrar baktım. üstten biraz küçülmüş gibi fakat yaprağın altında sanki leke biraz daha büyümüş gibi. Anlatınca ne kadar yararlı olacak bilemiyorum ama. Forumdaki (orkideyle ilgili bütün yazılanlar dahil) resimlenen hastalıklardaki gibi değil. Bir arkadaş kahverengi lekeden bahsetmiş, ama benim yaprakta gördüğüm leke baya kömür siyahı. Gerçi çok ufak, hani kedinin poposunu görüp yara sanması gibi bi durum da söz konusu olabilir :o Herhangi bir mantar hastalığımı diye endişelendim işte, acemilik hevesime verin.

4.tekilkişi
26-05-2009, 23:59
Yukarıda bahsettiğim yapraktaki leke. Tabi mesajı yazdığımdan sonra daha görünür şekilde büyümüş :( Köklerdeki kararmayla bir ilgisi mutlaka vardır, diye düşünüyorum????

ilknur aşık
29-05-2009, 09:00
Aynı problemden benim cattleyalarda da var. Uzmanlarımızın cevabını bende bekliyorum. Önceki sayfalarda aradım, ama bulamadım.

pukuri08
15-08-2010, 19:59
orkidem ilk alındıgında gayet sağlıklıydı. alındıktan 2 hafta sonra çiçeklerini döktü.2. boğumundan kestim. daha sonra sağlıklıydı ama sürekli yaprak açiyordu.bi müddet sonra sapı kurumaya başladı gittikçe kurudu. alt yapraği sarardı çürüdü kestim.sapnıda bi boğum daha alttan kestim ama hala kuru. yardım edin nasıl kurtarabilrim benım için çok önemliii

rodoslu
15-08-2010, 23:18
sayın pukuri08,
bu işin uzmanı değilim, sadece uzun zamandır orkideleri olan biri olarak;

(foruma yazdığım ve acil cevap beklediğim sorulara cevap alamadığım ve bunun için çok üzüldüğüm için yazmadan edemedim)

ben bir anormallik göremedim resimlerde. yapraklar gayet sağlıklı ve rengi güzel, en alttaki yaprak sararmış olabilir, zaten kesmişsiniz, sorun yok..çiçek sapı kurusun önemli değil,dibinden kesin derim. bende de çok zaman kuruduğu oldu, çiçek vereceği zaman yeniden çıkaracaktır..gennel bakım bilgilerini biliyorsanız (aydınlık bir yer, sulama kuralları vs. ki bunları forumdan bulabilirsiniz) bir sorum yok bence..çok sulamayın, sanki toprağı çok sulanmış gibi ama resimler yanıltıyor da olabilir.

Ziya Soner
16-08-2010, 19:45
sayın pukuri08,
bu işin uzmanı değilim, sadece uzun zamandır orkideleri olan biri olarak;

(foruma yazdığım ve acil cevap beklediğim sorulara cevap alamadığım ve bunun için çok üzüldüğüm için yazmadan edemedim)

ben bir anormallik göremedim resimlerde. yapraklar gayet sağlıklı ve rengi güzel, en alttaki yaprak sararmış olabilir, zaten kesmişsiniz, sorun yok..çiçek sapı kurusun önemli değil,dibinden kesin derim. bende de çok zaman kuruduğu oldu, çiçek vereceği zaman yeniden çıkaracaktır..gennel bakım bilgilerini biliyorsanız (aydınlık bir yer, sulama kuralları vs. ki bunları forumdan bulabilirsiniz) bir sorum yok bence..çok sulamayın, sanki toprağı çok sulanmış gibi ama resimler yanıltıyor da olabilir.

SAYIN RODOSLU,sorularıma cevap alamadım tarzındaki sitemkar tavrınızı anlıyamadım.Bana özelden attığınız mesajınıza 10/07/2010 da detaylı olarak cevap verdim.Cevap ta vermediniz,teşekkürünüzü beklemeyek yaptığım bu davranişima cevap vermeyişinizi bile anlıyamadım.
Sayın preakox dahil elimizden geldiğince cevaplar vermeye çalışıyoruz.SAYGILARIMLA

rodoslu
16-08-2010, 23:42
Sayın Ziya Soner,
Bu mesajıma bir yanıt geleceğini bekliyordum ama inanın yanıtını beklediğim en son kişi sizdiniz :).
Evet siz bir soruma cevap verdiniz, ama hatırlarsanız ben size Acil kodu ile 12-06-2010 tarihinde yazmıştım, siz bana 10/07/2010 tarihinde cevap yazmıştınız. Demem o ki gecikmeler olabiliyor. Teşekkür etmek için bile olsa...

Ayrıca belirtmek gerekir ise de, sizin görüş ve yazılarınızdan çok istifade ettim (Tabi özel mesajıma cevabınızda buna dahildir).Saolun.

Bu sitemkar tavır olarak adlandırdığınız mesaj size yazılmış, aslına bakılırsa bir şahsa yazılmış birşey değil..Genel olarak foruma bir eleştiri belki, belki de üye olarak zaman zaman karşılaştığım bir sorunun ifadesi..Bunun karşılıklı bir polemik haline gelmesi beni çok rahatsız eder.Hepimiz aynı taraftayız burada karşı taraf yok çünkü..Bu tür şeylerin çok normal karşılanması gerektiğini düşünüyorum.Olması çok normal olduğu gibi üyelerin bunu dile getirmesi de gayet normal olmalı.

Herneyse fazla uzatmak istemiyorum, aslında size özelden cevap yazmak isterdim ama iki kere üst üste ısrarlı bir şekilde gönderdiğiniz mesajları okuyunca genelden yazmak istedim, diğer üyelerden işgal ettiğim yer için de özür dilerim.

Lütfen siz güzel bilgiler vermeye devam edin, bizde istifade etmeye...

Sağlık ve sevgiyle kalın...

hulyaa
23-10-2010, 21:58
selamlar orkidemin köklerinde bir sorun var ama nedir ne kullanmam gerekir yardımcı olurmusunuz... lütfen...

hulyaa
23-10-2010, 22:10
önceki çiçeklenme döneminde kökleri çok güzeldi ama birsüre sonra fotoğraflarda görünen beyaz şeylerden dolayı sanıyorum kökler çürümeye başladı ve goncalarını açamadı. ilk çiçeyini açtı ve dondu, bir süre bekledim.dayanamadım goncaları hafif sıkarak çiçek yapraklarının açılmasını sağladım çiçeyin yaprakları kenarlarından birbirine yapışmışdı. bunun sebebi ne olabilir? şu anda iki tane çubuk çıkartıyo yine aynı şey olur diye korkuyorum. tekrarlanmaması için ne yapmalıyım? yardımınızı bekliyorum. teşekkür ediyorum.

alperfect
10-04-2011, 22:58
İşyerindeki komşumun orkidesinin köklerinde örümcek ağı benzeri ağsı yapılar var galiba çok sulanıyor ne olabilir acaba ve çözümü ne olabilir
İlave olarak hediye çiçek olduğu için saksının etrafı sarılmış durumda orkidelerle çok alakam olmadığı için de açılsın açılmasın diyemedim ama köklerin şeffaf saksıda kalması gerekir diye düşünüyorum

Ziya Soner
11-04-2011, 18:42
İşyerindeki komşumun orkidesinin köklerinde örümcek ağı benzeri ağsı yapılar var galiba çok sulanıyor ne olabilir acaba ve çözümü ne olabilir
İlave olarak hediye çiçek olduğu için saksının etrafı sarılmış durumda orkidelerle çok alakam olmadığı için de açılsın açılmasın diyemedim ama köklerin şeffaf saksıda kalması gerekir diye düşünüyorum
Selam.,
İlk önce mekanik savaş yapalım,tüm ağ gibi saran zararlıları elimizle iyice toplıyalım.
Bir iki defa da netice alacağımızı sanıyorum. Netice alamazsanız bildirin ayrı çözüm getirelim,ancak su fazla gelmiş ve havalanması yetersiz kalmış gibi gözüküyor.

Saygılarımla

hakan murat
10-02-2012, 18:30
merhaba..orkidenin kökleri beyaz küf gibi birşey oldu tam adlandıramıyorum resim koymayı becerebilirsem bakıp bir yanıt verirseniz sevinirim

hakan murat
10-02-2012, 18:31
birinci resimdeki ayrı duran orkide hasta

fzthalil
11-02-2012, 01:25
Sayın Hakan Bey,
Phalaenopsis başlığı altında gerekli bilgileri bulabilirsiniz. orada sizin orkidenizle aynı problemleri olan diğer üyelerin önceki sorularına verilmiş cevaplar var. ama yine de üstadlarımın affına sığınarak cevap vermeye çalışayım. gördüğüm kadarıyla orkidenizin köklerinde mantar oluşumu başlamış. hemen bir antifugal ile müdahale etmenizi öneririm. ve orkide harcınızın da değişmesi gerekir kanaatindeyim. saksının yan taraflarını net göremedim ama sanki yosun gibi gördüm. eğer yosun varsa sulama problemi de var demektir. ayrıca alt yapraklar da sararma göstermiş ki bu da sulama hatasını gösterir nitelikte. saksı harcı iyice kurumadan sulamayın derim. bu da haftalık olarak yaklaşık bir ya da iki kere, bir bardak en az iki gün dinlenmiş su ile sulamanıza tekabül eder. tabi su dipte kalmayacak ve iyi drene olması gerekir. benim söyleyebileceklerim bu kadar. bir de kök bakımı var ama o konuya üstadlarımız girse daha iyi olur:)

hakan murat
11-02-2012, 09:58
ilginiz için teşekkürler

best86
23-02-2012, 10:09
Merhabalar, benim orkidem de hem çiçek yanıklığı hemde yapraklarda görülen fungal hastalık belirtileri var. Orkideyi alalı çok kısa bir süre oldu aslında 2 kez de değiştirdim. Ankara'dayım. Sorun şu ki çiçekçiler Hollan'dadan gelen çiçeklerin bu ay hep hastalıklı geldiğini söylüyorlar. Önce inanmamıştım ancak iş yerinde farklı yerden orkide alan diğer 3 arkadaş da aynı sorunla karşı karşıya kaldı. Nasıl bir uygulama yapılabilir? Bir öneride bulunursanız çok sevinirim ve diğer bir sıkıntı bauhaus'a gidip mantar ilacı baktım fakat satışı yok. Önereceğiniz iilaç var ise eğer temin imkanlarını da (online alış adresi vs) paylaşabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

praecox
23-02-2012, 10:22
Bu sene avrupada da ciddi soğuklar yaşandı/yaşanıyor. Dolayısı ile bu bitkiler yolda gereksiz yere uzun zaman limitlerinin altında soğuklara maaruz kaldılar. Birincisebep bu bir diğeri de Sınırlarımızda tırların beklemeleri. Bu sene sevgililer gününde ciddi darboğazlar yaşandı. En azından benim bildiğim bu Phal. konusunda. Bundan önceki yazılarımda da belirtiğim gibi piyasada aynı orkideyi çiçekçide 90-100 hatta 120 TL lerde satılırken yapı marketlerde 5-10 TL den de bulabilirsiniz.

Amatör gözle bakınca ayırt edemezsiniz ancak hastalandığını ve öleceğini anlamanız da 3-5 ayınızı alır.

Bitkiyi kurtarmak istiyorsanız.

1. çiçeği kesin atın
2. derhal saksı harcı ve saksı değişimi yapın. (asla eski harcı kullanmayın)
3. kökleri temizleyin budayın mantar ilacı içeren bir suda 10-15 dk bekletin.
4. sulama ve ısıya dikkat edin.

best86
24-02-2012, 09:14
Çok teşekkür ederim bir de Ankara'da nerede bulabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. **** internet üzerinden alabileceğim bir mantar ilacı önerirseniz.

Bu sene avrupada da ciddi soğuklar yaşandı/yaşanıyor. Dolayısı ile bu bitkiler yolda gereksiz yere uzun zaman limitlerinin altında soğuklara maaruz kaldılar. Birincisebep bu bir diğeri de Sınırlarımızda tırların beklemeleri. Bu sene sevgililer gününde ciddi darboğazlar yaşandı. En azından benim bildiğim bu Phal. konusunda. Bundan önceki yazılarımda da belirtiğim gibi piyasada aynı orkideyi çiçekçide 90-100 hatta 120 TL lerde satılırken yapı marketlerde 5-10 TL den de bulabilirsiniz.

Amatör gözle bakınca ayırt edemezsiniz ancak hastalandığını ve öleceğini anlamanız da 3-5 ayınızı alır.

Bitkiyi kurtarmak istiyorsanız.

1. çiçeği kesin atın
2. derhal saksı harcı ve saksı değişimi yapın. (asla eski harcı kullanmayın)
3. kökleri temizleyin budayın mantar ilacı içeren bir suda 10-15 dk bekletin.
4. sulama ve ısıya dikkat edin.

elif..
04-03-2012, 10:53
Merhaba, orkideler konusunda bilgili biri yardımcı olursa sevinirim.
Sorunum şu ki aldığım orkidenin köklerinden bi kaçı çürükmüşaldıktan sonra farkettim..bu aralar köklerinde tüyümsü bir yapıda küflenme farettim bitkinin yaprakları sağlam fakat bugün tomurcukları dökülmeye başladı.çiçek şeffaf plastik bi saksıda ve saksının su sızdırmak için delikleri yok sorun burdan mı kaynaklanıyor acaba? tekrar nasıl sağlıklı bir hale gelebilir?

nrkrkmz
04-03-2012, 22:28
Sayın Elif..
Foruma hoşgeldiniz :)
Sorunuzun cevapları mesajlarda yazılı okursanız bilgilere ulaşırsınız.

ironik11
30-03-2012, 14:20
merhaba,ben bir ay önce orkidemi su dolu saksının içinde bıraktım ve dün gördüm ki küçük beyaz böcekler var içinde.ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz???

niven
07-05-2012, 10:48
merhabalar.. benim Phalaenopsis cinsinde yeni edindiğim bir orkidem var.. orkidem bir kaç hafta önce cansızlaştı.. filizi ve çiçekleri sağlamdı.. yaprakları elimde kaldı.. dipleri çürümüş ve çok pis kokuyordu..çürüyen yere tarçın ektim kurumaya bıraktım.. şu anda hiç yaprağı yok.. kökleri uçları yeşil sağlıklı gözüküyordu.. ama saksıdan çıkardığımda sapsarı olmuşlar.. daha sonra çiçekleri döküldü.. filizi 3. boğumdan kestim.. filiz üzerinde renkli yapışkan baloncuklar oluştu..filizin dibi beyazlaşmış.. orkidem bu durumda yaşar mı? tekrar yaprak çıkarır mı?
teşekkür ederim..

Pebbless
27-05-2012, 18:16
Merhabalar, bu başlıktan orkideler ile ilgili çok güzel bilgiler edindim, herkese teşekkürler. Tekrar gibi olacak ama ben bir hata yapmamak adına hem orkidelerimi tanıştırmak, hem de birkaç sorumu yöneltmek isterim. 2 adet Phalaenopsis cinsinde orkidem var.
1. Bir keikim var, ilk ve ikinci fotoğraftan görebilirsiniz, kendisi yaklaşık1,5 yaşında, sizce ayrılma vakti gelmiş mi? :)
2. Bu orkidem 1,5 sene önce çiçekli geldi, çiçeklerini döktükten sonra bir daha açmadı. Sizce normal midir?
2. 3. fotoğraftaki orkidem yaklaşık 2,5 yaşında, ilk çiçek açışını tamamlayıp çiçekleri döküldükten sonra, alttan 3 adet boğumu kalacak şekilde bir arkadaşım kesti, fakat kesilen dal bir süre sonra sarardı ve kurudu. Sonrasında koptu. Uzun süredir ne bir dal gelişimi var, ne de negatif bir durum, yapraklar gayet sağlıklı görünüyor. Sizce sorunu nedir?

Şimdiden teşekkürler

nrkrkmz
29-05-2012, 15:52
Sayın Pebbless,
Keikinizin kök çıkartmasını bekleyin ve kökler 5 cm olmadan ayırmayın.

Diğer orkidenizin çiçek sapı kurumuş. Önemli değil. Çiçekleneceği zaman tekrar çiçek sapı verecektir.

DilekGuven
19-09-2012, 12:54
Merhaba,
Bugün elime geçen bir cattleya yavrusunda yapraklarında resimde görebileceğiniz lekeler gözüme çarptı, ayrıca yapraklarından birinin dibinde de kararma var. Bitkinin genel hali, kökleri sağlıklı görünüyor. Düzelmesi için ne yapmam gerekli? antraknoz başlığı altında yer alan ilaçlar bunun için yardımcı olur mu? Bir de uygulaması nasıl yapılmalı, bilgilendirebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

neslihanK
09-12-2012, 15:47
Daha yeni hediye olarak geldi ama üzerinde kahverengi benekler var kahverengi benek hastalıgına mı yakalandı .yakalandıysada ne yapmam gerekiyor.

DilekGuven
12-12-2012, 10:48
Daha yeni hediye olarak geldi ama üzerinde kahverengi benekler var kahverengi benek hastalıgına mı yakalandı .yakalandıysada ne yapmam gerekiyor.

merhaba, orkidenizi sularken çiçeklere su değmemesine özen gösterin, bir de havasızlık bu gibi lekelerin ve mantar hastalıklarının en önemli nedenidir, o yüzden orkideleriniz cereyanda kalmayacak şekilde bulundukları odayı sık sık havalandırın.

birtancan
26-01-2013, 15:46
Orkidelerde triadimenol kullanımı güvenli midir? Ne kadar kullanılması yeterlidir?

esra_al
26-01-2013, 16:32
dün eminönü'ne gittim. Bana mantar ilacı olarak kobuz diye bir ilaç verdi.
kullanmaktan korktum açıkçasi. bitki daha çok küçük ve uzun bir yoldan geldi.
fotoğraflara bakarak bir yorum yapabilir minisiz?.yoksa yosuna sarıp beklemeli miyim?:confused:
nerdeyse hiç sağlam kökü yok ama bir tane çıkarmaya çalışıyor bu arada

peliny
07-02-2013, 14:05
orkideme ne oluyor anlamadım yardım eder misiniz

letoon
30-04-2013, 12:24
Merhabalar 2 ay önce yapı marketten aldığım orkidelerimin 2 çiçeği vardı. 1 ay sonra çiçeklerin dibinden şekerli bir sıvı çıkmaya başladı. ardından çiçek dipleri çürüyerek döküldü. şimdi tetkrar 1 çiçek ve tomurcuk verdi çiçek büzülmeye başladı. tomurcuk açmadan kuruyup döküldü. aynısı şekerlenme difenbahyada vardı balkona aldım bulaşık detejanıyla yıkadım geçti. orkideme de aynısını yaptım ama geçmiyor. 1 hafta sonra yeniden çıkıyor. bu ne tür bir hastalık. sitede araştırdım bulamadım

valerya
15-07-2013, 10:20
Benim orkidem malesef Hakkın rahmetine kavuşmak üzere beyaz çiçek açan bir türdü. yaklaşık 2 senedir bizde. bir kere çiçekleri döküldükten sonra budadım bir daha çiçek felan açmamıştı ama taa aylar önce. Sonra o budadığım daldan yavrusu çıktı. ama yavrusunun kökleri çıkmadı sonra anne orkide kök çürüğü oldu gçen hafta saksının içi mantar felan olmuş hiç dikkat etmemişim :S saksısından çıkardım torf ve çam parçalarından ve kömür tozu ve hindistan cevizli yosunlu özel bir toprağa diktim alta torf ekledim toprağın üstüne çiçeği kalan bir sağlam köküyle öylece diktim ve üzerine de özel toprağını bocaladım. keikinin olduğu yeri de burda bahsedilen özel yosunla sardım bakalım hayırlısı diktikten ertesi günde suladım. yalnız bu yosun kuru etkisi olur mu acaba :S

valerya
15-07-2013, 14:01
valla cevap yazmamış kimse 16 kere okunmuş ama :D sağolun tabi yazmak zrnda değilsiniz. Bir de orkidenin tomurcukları açacakken üzerinde kuruyup kalmışsa bunun sebebi ne olabilir acaba?

YesimKeskin
15-07-2013, 15:16
merhabalar,
forumdan anladığım kadarıyla orkidem mantar hastalığına yakalandı. çiçeklerini kesip attım, çürümüş-küflenmiş köklerini temizledim, kestiğim her yerin ucuna tarçın sürdüm, yapraklarını %50izotropik alkol+%50 su karışımı ile sildim, saksı harcını değiştirdim, saksıyı çamaşır suyuyla dezenfekte ettim, yeni harca diktim.

sormak istediğim iki soru var: ilki bulunduğum yerde benomyl, previcur gibi mantar ilaçlarını temin edemedim. ev yapımı, alternatif çözüm önerileriniz olabiilir mi?

ikincisi, ne yazık ki sağlam iki kök-dalı kalmış orkidemin. kökü güçlendirmek için ne yapabilirim?

yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler!
yesim

nielshenrikabel
17-07-2013, 00:28
Valerya cevap verenin olmaması hoş değil. forumda bilgiler mevcut, arayıp ulaşmak gerekiyor. Anladığım kadarıyla arama yapmışsınız; fakat yeterli cevap bulamamışsınız.

orkidenizde mantar oluşumu varsa ilaç kullanmanız gerekmez mi?
Ya saksı harcını değiştirmek yeterli olmazsa, yeni harca bulaşabilir. kaldıki harcın içinde altta bile olsa torf kullanmak pek doğru değil, çünkü mantar oluşumunu veya varsa bu oluşumu artırıcı etkisi olur.
orkidenizin keiki vermesi güzel, ama bitki için yorucu etkisi olacaktır. Bunun yanında keikiyi yosuna sarmanız ve nemli tutmanız gerekmez mi? Eğer sphagnum yosunu ise nereden bulduğunuzu sorabilir miyim?
Tomurcukların kuruması orkidenin köklerinin durumu ile ilgili; yeterince su alamıyorsa en uç kısımlardan kuruması normal olmaz mı?

kökleri olmadığı için yeterli suyu alamayan, mantar oluşumu olan, üzerinde keikisi olan ve çiçek açan bir orkide. Oldukça zor bir durum.

duygucan
13-08-2013, 20:23
merhaba

bugün orkidemin köklerinde resmen mantar cıkmıs oldugunu gördüm. yani bildiğimiz saplı şapkalı minicik bir mantar vardı. fotografta görebilirsiniz. daha inceleyinde kökleri minik beyaz nokta gibi şeylerin kökleri sarmıs oldugunu gördüm. fakat yaprakta ve çiçekte hiçbir şey yok. zaten mantarları da tesadüfen gördüm. şimdi ilaçlayıp saksı ve subtrat değişimi mi yapmam gerek?

galadriel_elf
26-09-2013, 15:05
Bu orkide bana dün hediye olarak geldi. Üzerinde resimdeki şekilde lekeler var. İlaç kullanmama gerek var mı? Hangi ilacı kullanmalıyım?

seykomenty
26-09-2013, 20:33
Göndermiş olduğum fotoraflardaki gibi orkidemdeki sıkıntılar konusunda bana yardımcı olurmusunuz.Nasıl bir yol izlemem gerek bakımı nasıl olmalı!!!

PEYK74
10-07-2014, 13:18
Benim sorunum orkidemin saksı üzerinden çıkan ve etrafa dağılan kökleri içi boşalmış balon gibi sönmesi **** pörsümesi. Ne yapmalıyım formda aradım ama tam anlamıyla benim sorunumu anlatan bir yazı bulamadım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

sar-dunya
10-07-2014, 13:48
Problem köklerin -nihayetinde- kuruması mı? Etrafta nem az ise saksının içinde büyümeyen kökleri bekleyen son maalesef böyle olabiliyor.

Benim sorunum orkidemin saksı üzerinden çıkan ve etrafa dağılan kökleri içi boşalmış balon gibi sönmesi **** pörsümesi. Ne yapmalıyım formda aradım ama tam anlamıyla benim sorunumu anlatan bir yazı bulamadım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

PEYK74
10-07-2014, 14:02
Cevap için teşekkür ederim ama köklere ne olacak bilmiyorum belki dediğiniz gibi kurur ama ben deniz kenarı bir yerde yaşıyorum ve nem oranı en az %50'den aşağı düşmüyor. buna rağmen sizce üst kökleri akşamları fısfıs ile ıslatsam sizce faydalı olur mu?

Charlaux
11-07-2014, 10:07
Cevap için teşekkür ederim ama köklere ne olacak bilmiyorum belki dediğiniz gibi kurur ama ben deniz kenarı bir yerde yaşıyorum ve nem oranı en az %50'den aşağı düşmüyor. buna rağmen sizce üst kökleri akşamları fısfıs ile ıslatsam sizce faydalı olur mu?

Merhaba sn.PEYK74,
Orkidelerin cografyasi Filipinler ve Endonezya'dir ve buralar da tropikal yagmur ormanlaridir yani orkideler sulanmaktan hoslanan bir turdur.Orkidenizi toprak kuru oldugunda daldirma yontemiyle sulamalisiniz ki burada da en onemli esas substratin ne zaman su istedigini anlayabilmekte.
Sevgiler

tranquila
20-10-2014, 16:59
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Epeydir yoğunluktan forumu takip edemedim. Yazmadığım dönemde ev de değiştirdim. Orkidelerim durumdan pek hoşnut değil maalesef :(

İki tanesinde resimdeki gibi minik beyaz tanecikler oluştu. Bu bir mantar enfeksiyonu mudur? Harç değiştirmemde fayda olur mu? Acil yardım lütfen :(

Charlaux
20-10-2014, 22:00
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Epeydir yoğunluktan forumu takip edemedim. Yazmadığım dönemde ev de değiştirdim. Orkidelerim durumdan pek hoşnut değil maalesef :(

İki tanesinde resimdeki gibi minik beyaz tanecikler oluştu. Bu bir mantar enfeksiyonu mudur? Harç değiştirmemde fayda olur mu? Acil yardım lütfen :(

Sn.tranquila,
Kusura bakmayin ben maalesef goremedim beyaz tanecikleri.Ancak saksi degisimi yapilabilecek bir durumdaysa benim yapacagim sey su olurdu. Harci tarcinli ve oksijenli suda bekletirdim,uzunca bir sure bekledikten sonra yikar kok durumuna bakar kotu olan kokler varsa keserdim ve bulundugu odanin havalanmasini saglardim.

tranquila
21-10-2014, 09:45
Sevgili Charlaux, orkide harcının içinde 0,5 cm çapında beyaz styroporlar var. Ok, bu normal. Ama harca benim koymadığım 1,5-2 mm lik yuvarlak beyaz şeyler oluşmuş. Bunlar styropor parçası mı, sonradan oluşan mantar mı emin olamıyorum. Kökler yemyeşil görünüyor ama bu sonradan ortaya çkan minik beyazlar kafamı karıştırdı... Endişe ettiğim onlar.

sar-dunya
21-10-2014, 10:23
Bence bitkiyi suya yarım saat daldırarak bir defa sulayın ve suyun rengini-kokusunu inceleyin. Eğer suda belirgin sararma/kahverengileşme veya çürük koku yoksa çok endişelenmeye gerek yok. Öte yandan kullandığınız malzeme çok iri parçalı değil. Bu nedenle suyla sürüklenen veya suda eriyen küçük parçalar az bir miktar renk veya koku verebilir.

Beyaz şeylerin mantar olması durumunda sulamayı biraz seyreltmeyi (bir gün daha geç mesela) deneyebilirsiniz, büyük olasılıkla mantarlar böyle şeylere orkidenizden daha hassas :D

Bu şekilde önerilerim var zira belirgin bir çürüme yok anladığım kadarıyla. Saksıyı boşaltıp geri toplamak bitkinin büyümesini etkileyebilir.

Sevgili Charlaux, orkide harcının içinde 0,5 cm çapında beyaz styroporlar var. Ok, bu normal. Ama harca benim koymadığım 1,5-2 mm lik yuvarlak beyaz şeyler oluşmuş. Bunlar styropor parçası mı, sonradan oluşan mantar mı emin olamıyorum. Kökler yemyeşil görünüyor ama bu sonradan ortaya çkan minik beyazlar kafamı karıştırdı... Endişe ettiğim onlar.

Fusunt
14-11-2014, 10:56
Merhaba benim orkidemin çiçeklerinde bir problem var İlk olarak evime mavi orkide geldi ve çiçeklerinde siyah kahve lekelenmeler vardı daha sonra pembeyi aldım onda hiç bir sorun yoktu ikisi yanyana duruyor mavideki problem pembeyede gecti mantar olduğunu söylüyorlar ne yapabilirim bunun için :(

orkide06
14-02-2015, 13:31
Arkadaslar abiler ablalar konuyu okumama ragmen kendi kafama gore yaptigim seyler yuzunden olen 10. Orkidem falandir heralde
lutfen yardim edin
saksi topragi fazla kumluydu kokler curumeye baslamis fazla suladigimi dusundum kis icin sonra kumu eledim sadece agac kabuklari kaldi
curumus kokleri kestim yikadim geri diktim yine suladim can suyu hesabi :D
Ofisde iki gun gelmeyecektim kombiyi kapattim bi geldim yaprak assagi bukulmus bi baktim kokler hala curumeye devam ediyor diger orkidelerim fena degil artik hic sulamiyorum ne yapmaliyim lutfen acil yalvaririm

orkide06
14-02-2015, 13:47
Arkadaslar abiler ablalar konuyu okumama ragmen kendi kafama gore yaptigim seyler yuzunden olen 10. Orkidem falandir heralde
lutfen yardim edin
saksi topragi fazla kumluydu kokler curumeye baslamis fazla suladigimi dusundum kis icin sonra kumu eledim sadece agac kabuklari kaldi
curumus kokleri kestim yikadim geri diktim yine suladim can suyu hesabi :D
Ofisde iki gun gelmeyecektim kombiyi kapattim bi geldim yaprak assagi bukulmus bi baktim kokler hala curumeye devam ediyor diger orkidelerim fena degil artik hic sulamiyorum ne yapmaliyim lutfen acil yalvaririm
resim yüklemeyi denedim beceremdim upload failed yazıo :S

Pin-pin
17-03-2015, 13:35
Merhaba,
Yaklaşık2-3 sene önce hediye olarak gönderilmiş orkidemi yıllardır az güneş gören bir yerde haftada 1 saksı tabağına az miktar su koyarak bakıyorum. Yaklaşık 2-3 hafta önce saksını değiştirdim ve güneş alan bir yere koydum. Köklerinde kırmız ile işaretlediğim sarı şeyi gördüm.(saksının içinde kalan yerde da daha büyük miktarda sarılıktan var) Önce yeni bir dal diye sevindim ama sanırım bu bir tür hastalık. Ne olduğuna dair yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler..

cosisty
19-03-2015, 10:55
orhidemde bir hastalık var ne oldugu hakkında bilgim yok yardımcı olur musunuz ne yapabilirim 541658

Bircan035
20-05-2015, 09:22
Merhabalar herkese
benim 3aylık bir orkidem var toprağında küf ve böcekler fark ettim bir yerde sirkeli su iyi geldiğini okudum ve denedim böcekler şimdilik yok gibi .. toprağını değiştirdim saksini çamaşır suyuyla yıkadım kökleri yosunlaşıyor ..Mantar küf yine oluştu ne yapmak gerekiyor lütfen yardımcı olurmusunz çiçeğimi hediye kaybetmek istemiyorum.

arifkaptan
04-03-2016, 13:50
Orkidemin birinde, yaprakların altında ve yeni çıkan küçük yaprakların göbeğinde beyaz pamucuklar oluşuyor.Alkollü pamukla silip temizliyorum ancak bir süre sonra tekrarlıyor..Bu durumun tedavisi hakkında önerisi olan arkadaş var mı?

maysan80
15-03-2016, 11:51
Eskisi gibi forum katılımcısı kalmamış.

SM-G530F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TolgaMoscow
14-04-2016, 23:40
Degerli Praecox,

Sayfaniza yeni uye oldum. Size kislari ev ortami sicak ve kuru, yazlari ise nemli ve sicak Moskova`dan yaziyorum. Yaklasik 3 yildir orkidelerimle ugrasiyorum. Sonuc fena degil ama iki senedir ciddi bir sorunum var. Neler denemedim ki. Adini henuz tam ogrenemedigim, asagida resimlerini goreceginiz bu bit turu canimdan bezdirdi. Fitoverm kullandim. Sonuc alamadim. Portakal kabugunu kaynar suda beklettim, onunla spreyledim. Yine olmediler. Iki uc gunde bir elimde kurdan, kulak pamugu, ve bezle onlari temizlemekten gina geldi artik. :( Genelde yaprak altlari, yeni surgun yapraklar ve ciceklerin ici ve arka sap kisiminda bulunuyorlar. Ne yapmami tavsiye edersiniz?

Ve dun farkina vardigim ve ilk defa gordugum mantar olusumlari var. Resimleri asagida. Bu konuda da tavsiyenizi bekliyor, saygilar sunuyorum

Doku_Kültürcü
15-04-2016, 01:32
Bir litre su içerisine bir yemek kaşığı arap sabunu + 10ml alkol ilave edin. Homojen oluncaya kadar karıştırın (en iyisi mikserle çarpın). Sonra bunu püskürtücü içerisine koyup bitkiye püskürtün. Arap sabunu unlu bitin hava almasını önleyip öldürecektir.

petibor
18-04-2016, 18:49
orkidemin biri hastalanmış.Köklerin hepsi yumuşamıştı ve kestim şuan hiç kök yok,uçlarına tarçın sürdüm bu haliylemi bekmeliyim yoksa toprağa ekmelimiyim?
Uçlarını nasıl koruma altına almam lazım?

Bu orkidemi nasıl kurtarıcam yardımcı olurmusunuz.

Orkidemin büyük yaprağı sarardı onlarıda kestim çiçekleri dökülmek üzere tam dökülmediğinden saksı değişimi uygun olmaz dediler, doğrumudur?

Ayrıca sıvı bitki besini aldım. sulama esnasında vericem sanırım, peki sıvı karışımını suya döktüğümde orkidelerimi ne kadar süre içinde tutmalıyım, yoksa daldırma sulama yöntemi gibi mi yapmalıyım.yani sıvı gübre içinde bekletmem lazımmı, yapraklarını, bu sıvı gübreyle silsem canlandırırmı.

Mantar kapmış olabilirmi ilaç online nasıl temin edebilirim.
Teşekkür ederim.

petibor
18-04-2016, 18:50
Bu da kökü

Doku_Kültürcü
18-04-2016, 19:31
Bu da kökü

Çiçek sapının hemen altında sağlam bir hava kökü var. Bu bitkiyi kurtarabilmenize yardımcı olur. Bitkiyi ıslak perlit içerisine yerleştirin ama alttaki 1. yaprağı fazla geçmesin. Sonra her gün hava köküne saf su püskürtün, 7-8saat arayla.Gübreleme, ayda bir yapılmalı ve hava köküne gübre sıvısı temas etmesin. Sonraki ay, gübreleme yapmadan önce perliti 4-5 bardak içme suyu dökerek yıkayın, sonrasında sıvı gübre uygulayın. Bitkiniz yeni kök oluşturacaktır. Kolay gelsin.

sglm
06-11-2016, 16:55
Merhaba,
Benim de orkidemin köklerinde beyaz pamukçuklar var, ilk kez orkide bakıyorum ve acemiyim. Ben farkedene kadar iyice ilerlemiş gibi duruyor. Ayrıca köklerde çürüme, yosunlaşma ve sineklenme de var. Antifugal kullanımının iyileştirdiğini yazmışlar çoğu sitde fakat kullanmalı mıyım eğer kullanacaksam nereden alabilirim? Eğer ölürse çok üzülürüm çünkü çiçekleri çok güzeldi. Yardımlarınızı bekliyorum.

Doku_Kültürcü
07-11-2016, 13:45
Merhaba,
Benim de orkidemin köklerinde beyaz pamukçuklar var, ilk kez orkide bakıyorum ve acemiyim. Ben farkedene kadar iyice ilerlemiş gibi duruyor. Ayrıca köklerde çürüme, yosunlaşma ve sineklenme de var. Antifugal kullanımının iyileştirdiğini yazmışlar çoğu sitde fakat kullanmalı mıyım eğer kullanacaksam nereden alabilirim? Eğer ölürse çok üzülürüm çünkü çiçekleri çok güzeldi. Yardımlarınızı bekliyorum.

Saksı harcınız eskimiş. Eskiyen saksı harcında küf gelişimi olur. Bu küfleri yemek için sinekler gelişir. Harcı değiştirin. Yeni aldığınız orkide toprağını (aslında ağaç kabuğu) kullanmadan önce, bir tencereye koyun, üzerini örtecek kadar su ilave edin ve kaynatın. Soğuduktan sonra kullanıma hazırdır. Bu işlemin şöyle bir amacı var: Harçla gelmesi olası kabuklu bit, unlu bit, salyangoz gibi canlıların yumurtalarını yok eder.

nix
05-05-2017, 15:12
Bir litre su içerisine bir yemek kaşığı arap sabunu + 10ml alkol ilave edin. Homojen oluncaya kadar karıştırın (en iyisi mikserle çarpın). Sonra bunu püskürtücü içerisine koyup bitkiye püskürtün. Arap sabunu unlu bitin hava almasını önleyip öldürecektir.

Merhaba, benim orkidemde de aynı şekilde beyaz böceklenme oldu. Resimlerini ekte sunuyorum.

Ancak izlediğim kadarı ile bu böcekler köklerde de var. Yukarıda belirttiğiniz karışımı köklere de uygulamak mümkün müdür?

##Ayrıca, yazdığınız alkol, eczanelerde satılan ethil alkol yani saf alkol müdür?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla.

Doku_Kültürcü
05-05-2017, 15:38
Merhaba, benim orkidemde de aynı şekilde beyaz böceklenme oldu. Resimlerini ekte sunuyorum.

Ancak izlediğim kadarı ile bu böcekler köklerde de var. Yukarıda belirttiğiniz karışımı köklere de uygulamak mümkün müdür?

##Ayrıca, yazdığınız alkol, eczanelerde satılan ethil alkol yani saf alkol müdür?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla.

Arap sabunu pH değeri oldukça yüksek olduğu için köklere zarar verebilir. Detan'ın hazır sprey ilacı var (detan maxi sprey). Onu kullanın.

Tuba__
14-04-2018, 20:26
İyi akşamlar arkadaşlar yardıma ihtiyacım var. Üç yıldır benimle olan sağlıklı orkidemin toprağının çeşitli yerlerinde küçük beyaz nokta şeklinde şeyler gördüm ne olabilir ? toprağı değiştirip kökleri yıkadım kökleri yeşil değildi yanık gibi kahverengiydi neyi olabilir bilgisi olan var mı?

ohohohoy
08-06-2018, 07:57
orkidem çiçek verdiği dalından sararmaya başladı bir daldaki çiçeklerin hepsi kuruyup döküldü şimdi altındaki dala sıra geldi yorumlarınız için şimdiden teşekkürler

Polat46
06-12-2018, 11:17
Merhabalar, Orkidem gayet sağlıklıydı ve sürekli çiçekler açardı. Ancak son 2 ayda yapraklarında gariplikler oldu ve çiçeklenme durdu. Acaba bu bir hastalık mıdır veya virüs mü? Fotoğrafa bakıp tavsiyelerde bulunursanız çok memnun olurum. Teşekkürler

Doku_Kültürcü
06-12-2018, 11:50
Merhabalar, Orkidem gayet sağlıklıydı ve sürekli çiçekler açardı. Ancak son 2 ayda yapraklarında gariplikler oldu ve çiçeklenme durdu. Acaba bu bir hastalık mıdır veya virüs mü? Fotoğrafa bakıp tavsiyelerde bulunursanız çok memnun olurum. Teşekkürler

Saksı harcını değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencere içine yerleştirip kaynatın. Bu, harç içerisinde bulunması muhtemel salyangoz ve böcek yumurtalarını yok etmek içindir. Soğuduktan sonra kullanın. Bitkiniz susuz kalmış gibi gözüküyor. Sulamayı aksatmamışsanız, muhtemelen kökleri bozulmuştur.

kerim3791
29-12-2018, 09:31
Bu çiçek çok güzel

eyaş-orkide
02-02-2019, 18:05
Orkidem hastalandı yapraklarını kestim düzelir mi yardım edin lütfen ilk orkidemdi

Doku_Kültürcü
02-02-2019, 20:32
Orkidem hastalandı yapraklarını kestim düzelir mi yardım edin lütfen ilk orkidemdi
Bütün yapraklarını kaybettiyse düzelmez. Fotograf yüklerseniz daha açıklayıcı olur, ona göre yanıt verebiliriz.

casperia
10-02-2019, 13:41
İyi günler.
2 adet Cattleya cinsi orkidem var. Öncelikle Antrakoz'a benzettiğim için bu konuda yardımcı olacak, fikir verecek biri olursa sevinirim. Bir de çiçeklerin durumu müsait ise ayrım yapılabilir mi bunları öğrenmek istiyorum.
Cattleyalar salonda ve tülden süzülerek gelen batı güneşinin son 2-3 saatini görüyor. Salon; genellikle gece vakti klima (27-28 C'de çalışıyor ) çalışan bir mekan fakat klima esintisi onların üzerine gelmiyor. Gündüz ortam sıcaklığı 18-20 C'den aşağı çok düşmüyor. Günde bir - iki kez yapraklara su püskürtüyorum( yeni başladım )
Ayrım sonrası köklerine sphangium yosunlarına ve bulabilirsem lichen türü koymayı düşünüyorum. Şimdiden cevap verecek arkadaşlara teşekkür ediyorum.

casperia
02-03-2019, 12:11
Bu konuya ilgi gösteren yok galiba :(

Doku_Kültürcü
02-03-2019, 15:25
Bu konuya ilgi gösteren yok galiba :(

Sanırım cevabı burada:
http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/12716.htm

Sinmx
25-03-2019, 11:59
Merhabalar yazılarınızı okudum benim orkidelerim de mantar oldu pamukcuk gibi ve suan hiç yaprağı ve kökü kalmadı atmaya da kıyamıyorum yardımcı olurmusunuz

Doku_Kültürcü
25-03-2019, 15:03
Merhabalar yazılarınızı okudum benim orkidelerim de mantar oldu pamukcuk gibi ve suan hiç yaprağı ve kökü kalmadı atmaya da kıyamıyorum yardımcı olurmusunuz

:( Üzgünüm, bitkinin enerji kaynağı olan yapraklar öldüyse yapılabilecek bir şey kalmıyor.

Sinmx
27-03-2019, 11:17
Yeniden yeşerme ümidi yokmudur resim de atmayı bilmiyorum

Doku_Kültürcü
27-03-2019, 17:49
Yeniden yeşerme ümidi yokmudur resim de atmayı bilmiyorum

Phalaenopsis gibi tek gövde oluşturan orkidelerde ne yazık ki tekrar yeşerme umudu yok. :(

Sinmx
02-04-2019, 11:58
Cevap içim teşekkürler

emelodabasi
20-04-2019, 12:24
Merhaba, minyatür orkidemin yapraklarında yapışkan kabuk gibi birşey oluşuyor pamukla temizliyorum ancak birkaç yaprak kaybettim. Aynı hastalık köküne de zarar veriyordur diye fikir yürütüyorum sarmalların içinde de gördüm elimin yettiğince temzledim. Kökleri de kurudu. Bu hastalık nedir ve doğal bir ilacı var mıdır?
Teşekkür ederim

Doku_Kültürcü
20-04-2019, 14:07
Merhaba, minyatür orkidemin yapraklarında yapışkan kabuk gibi birşey oluşuyor pamukla temizliyorum ancak birkaç yaprak kaybettim. Aynı hastalık köküne de zarar veriyordur diye fikir yürütüyorum sarmalların içinde de gördüm elimin yettiğince temzledim. Kökleri de kurudu. Bu hastalık nedir ve doğal bir ilacı var mıdır?
Teşekkür ederim

Kabuklu bit. NeemAzal kullanın. İnternette satılıyor.

emelodabasi
21-04-2019, 16:03
Teşekkür ederim.

Hakan DAG
24-05-2020, 18:41
Merhaba arkadaşlar.Herkesin bayramı mübarek olsun. Konuya 1 yıldır hiç yazan olmamış. Orkidelerdeki mantar hastalıkları için ağaçlarda kullanılan mantar ilaçları kullanılabilir mi? Herkese sağlıklı günler dilerim.

Doku_Kültürcü
24-05-2020, 19:02
Merhaba arkadaşlar.Herkesin bayramı mübarek olsun. Konuya 1 yıldır hiç yazan olmamış. Orkidelerdeki mantar hastalıkları için ağaçlarda kullanılan mantar ilaçları kullanılabilir mi? Herkese sağlıklı günler dilerim.

Kullanılabilir.

Hakan DAG
25-05-2020, 21:10
Sn. Doku_Kültürcü aynı oranda mı su-ilaç karışımı yapılmalı? Yoksa daha az oranda mı ilaç kullanılmalı?

Doku_Kültürcü
25-05-2020, 23:35
Sn. Doku_Kültürcü aynı oranda mı su-ilaç karışımı yapılmalı? Yoksa daha az oranda mı ilaç kullanılmalı?
Anthura firmasının Phalaenopsis üretimiyle ilgili bir kitabı var (2005 basımı) , ama orada önerilen ilaçların tamamına yakını yasaklanmış durumda. Şu anki ilaçlar hakkında bir şey söyleyemeyeceğim.

Hakan DAG
26-05-2020, 21:05
Anthura firmasının Phalaenopsis üretimiyle ilgili bir kitabı var (2005 basımı) , ama orada önerilen ilaçların tamamına yakını yasaklanmış durumda. Şu anki ilaçlar hakkında bir şey söyleyemeyeceğim.

Teşekkür ederim ilginize. Kiraz ağacında kullandığım fungusit ilacını bir tanesinde denicem. Sonuç olumlu olursa burdan gelişmeleri paylaşırımı.

zeygültan
18-06-2020, 10:38
iyi günler 2 ay önce hediye gelen orkidemde yeşil lekeler vardı . bu lekeler gittikçe büyüyor. ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. mantar mı acaba? çiçeğimi kurtarabilmek için ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim.

Doku_Kültürcü
18-06-2020, 11:22
iyi günler 2 ay önce hediye gelen orkidemde yeşil lekeler vardı . bu lekeler gittikçe büyüyor. ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. mantar mı acaba? çiçeğimi kurtarabilmek için ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim.

Çiçekteki yeşil beneklenme, çiçeğin solmaya başlayacağının göstergesi kabul ediliyor.

zeygültan
18-06-2020, 15:06
Çiçekteki yeşil beneklenme, çiçeğin solmaya başlayacağının göstergesi kabul ediliyor.
çok teşekkür ederim cevabınız için. bu lekeler mantar ya da başla tür bir hastalık belirtisi değil mi yani? diğer orkidelerimin çiçekleri solarken böyle olmuyor hiç

kamildag10
17-02-2021, 22:22
Merhabalar, şimdiden vermiş olacağınız bilgiler için teşekkür ederim. İlk defa bir Orkide yetiştireceğim ve yeni aldığım bitki saksını ve toprağını önlem amaçlı değiştirmek istedim fakat görsellerde olduğu gibi toprak ve kök çevresinde küflenme gibi sorun yaşadım. Bunu nasıl çözebilirim. Yardımlarınızı beklemekteyim.

pelen23
06-05-2021, 08:04
Cikcekler canli olmasina ragmen bu tip lekler varsa uzun sure soguga ve neme maruz kalmis demektir. birkinin kendisi saglikli oldugu surece sorun yok bu leklerde

iyi günler 2 ay önce hediye gelen orkidemde yeşil lekeler vardı . bu lekeler gittikçe büyüyor. ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. mantar mı acaba? çiçeğimi kurtarabilmek için ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim. (https://nasilgezdim.net/2020/01/17/venedik-gezi-rehberi-venedik-gezilecek-yerler/)

Yukiyuki
20-10-2021, 12:01
Merhaba,
Bitkilerim için takip ettiğim bu siteye orkidemdeki mantar sounu içn üye oldum, resim paylaşamadım ne yazık ki, durumu anlatayım.
Mayıs ayında aldığım orkidenin kökleri çürümüş gibi görünüyordu. Eylül ayında çiçeklerini dökünce toprağını değiştirdim. Bu arada evi çok sevdi iki büyük yaprak çıkardı ve tüm tomurcukları açmıştı.
Toprak değişiminden yaklaşık iki ay sonra toprağında beyaz pamukçuklar farkettim, gövde ve yapraklar temiz.
Şimdi toprağı tekrar değştiriyorum pamukçuklar genelde ağaç kabuklarında, bazı köklere azıcık bulaşmış onları kestim.
Burda yazdığı gibi yeni toprağı kaynattım ama içim rahat etmedi sonuçta aynı paketteki toprak.
Kaynatma yeterli olur mu? Antifungal kullanmam gerekir mi?
Aynı dönemde buzla sulama yapmaya başlamıştım mantara o sebep olmuş olabilir mi?
Son olarak önerebileceğiniz toprak markası var mı? Her toprak değişiminde bitkilerimde böyle sorunlarla karşılaşıyorum.
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Doku_Kültürcü
20-10-2021, 15:18
Merhaba,
Bitkilerim için takip ettiğim bu siteye orkidemdeki mantar sounu içn üye oldum, resim paylaşamadım ne yazık ki, durumu anlatayım.
Mayıs ayında aldığım orkidenin kökleri çürümüş gibi görünüyordu. Eylül ayında çiçeklerini dökünce toprağını değiştirdim. Bu arada evi çok sevdi iki büyük yaprak çıkardı ve tüm tomurcukları açmıştı.
Toprak değişiminden yaklaşık iki ay sonra toprağında beyaz pamukçuklar farkettim, gövde ve yapraklar temiz.
Şimdi toprağı tekrar değştiriyorum pamukçuklar genelde ağaç kabuklarında, bazı köklere azıcık bulaşmış onları kestim.
Burda yazdığı gibi yeni toprağı kaynattım ama içim rahat etmedi sonuçta aynı paketteki toprak.
Kaynatma yeterli olur mu? Antifungal kullanmam gerekir mi?
Aynı dönemde buzla sulama yapmaya başlamıştım mantara o sebep olmuş olabilir mi?
Son olarak önerebileceğiniz toprak markası var mı? Her toprak değişiminde bitkilerimde böyle sorunlarla karşılaşıyorum.
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Genleştirilmiş kil bilyesi kullanın. Organik olmadığı için küf sorunu oluşturmaz:
https://www.e-tartes.com/yetistirme-ortami--LECAT-GENLESMIS-KIL-8-16mm-10litre.html

Doğa:)
21-01-2024, 11:19
Orkide eve geleli yaklaşık iki hafta oluyor bugün saksıdında minik beyaz mantarlar olduğunu gördüm ne yapmalıyım(mantar hastalığı değil küçük beyaz mantarlar var)

almuud
21-01-2024, 14:02
Orkide eve geleli yaklaşık iki hafta oluyor bugün saksıdında minik beyaz mantarlar olduğunu gördüm ne yapmalıyım(mantar hastalığı değil küçük beyaz mantarlar var)

Büyük ihtimalle küf kolonileridir, saksı harcı değişimi yapabilirsiniz.