PDA

View Full Version : zharugba / bahçe

zharugba
26-08-2014, 12:54
Bahçenin bulunduğu şehir Ankara-Keçiören-Bağlum

Bahçenin büyüklüğü 1590m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları Güneş alıyor. Çok rüzgarlı değil. Tuzluluğunu bilmiyorum.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri 7a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) Hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? İlk aldığımızda bakımsızdı. Kendi çabamızla bu hale getiriyoruz. Toprak ilavesi yapılmadı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Yaklaşık 1 yıl.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?Hayır.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz Yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel bakım yapıyoruz. Profesyonel yardım hiç almadık.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Ek alan olarak yok.Konteyner aldık.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Bağ ve meyve ağaçları dikmek çok istiyorum.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Şu an aklıma gelenleri yazmaya çalışayım.
Armut ağaçları,
Ceviz ağacı,
Erik ağacı,
Vişne ağacı,
Badem ağacı,
Acı Badem ağacı,
Meşe ağacı,
Üvez ağacı,
Kayısı ağacı
Üzüm asmaları,
Çileklerim,
Mazı ağaçları
v.s.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Bağlara karşı özel ilgim oluştu.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Yok

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? İlerde yapacağım.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Suyumuz yok taşıma su ile yetinmeye çalışıyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Tasarruf için bir şey yaptığımız söylenemez. Damla sulama malzemesi almaya başladım.

Toprak özellikleri Test yaptırıp öğreneceğiz.

Kompost yapıyor musunuz?Hiç denemedim ama zamanla öğrenirsem neden olmasın.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Bağları bilgisizce budamak, ve otları temizlik için yakmak

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Hayır

Bahçeniz organik mi?Evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?daha kullanamadık.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Köstebek ve kaplumbağa var.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Damlama yapacağız ama şu an birkaç çilek ve bağa kova ile yapıyoruz.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Kuzeyi tepe zaten meyilli bir bahçe kuzeyden soğuk almaz ama soğuk Ankara'da illaki alır:)

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? İyi ki bu bahçeyi almışım.

Tetanoz aşısı oldunuz mu?Hayır.

zharugba
26-08-2014, 13:21
Bahçemin ilk halinin fotoğrafı

zharugba
26-08-2014, 13:27
Bitkilere karşı gerek arkadaşların gerekse ailemin etkisi ile bir ilgim oluşmaya başlamıştı.2011 yazında evimin geniş balkonunda aldığım 8 adet dikdörtgen saksıda çiçekler ektim büyüttüm ama mevsimlik hercai menekşeler, yıldız çiçekleri mevsim bitince ölüyordu.Birkaç tane çok yıllık Yasemin, Gül baktım.Onların bakımını yapabilmek için bilgi ararken 2012 de ağaçlar.net ile tanıştım. Böylece hikaye başladı.

zharugba
26-08-2014, 13:31
Sonra Ağaçlar nette okudukça Bonsai denemeye karar verdim. Araştırmalara başladım.Sonraki sene çeşitli bonsai için tohumlar, viyoller ve bonsai makası gibi aletler aldım. Ama balkonu çok kirletmeme hanım kızıyordu vede oğlum viyollerin topraklarını dağıtıyordu vede taşınmak zorunda kaldık. Bonsai tohumlarım heba oldu.

zharugba
26-08-2014, 13:35
Ama bitki börtü böcek sevgisi başladı mı durulmuyordu ve hanımla birlikte kendi organik meyve sebzelerimizi yetiştirmek, hafta sonlarını ağaçların bitkilerin arasında geçirmek fikri artık harekete geçmişti. Babamdan kalan daireyi sattık ve Bağlum'da gezerken çok hoşumuza giden içinde ağaçların bulunduğu bakımsız villa imarlı arsamızı 2013 Ağustosun'da aldık.Ve hikaye gerçekten başladı.

zharugba
26-08-2014, 13:40
Bahçeyi içine evini yapıp oturmayı planlayan bir Adana'lı birisinden eşi ile boşandıktan sonra almıştık.
Hayalleri kalmadığı için uzun zamandır bakım görmüyordu bahçe.
Her yeri otlar sarmış.
Ağaçlar bakımsızca büyümüş.
Nerede ise içinde yürümek imkansız hale gelmişti.

zharugba
26-08-2014, 13:47
Hemen benim gibi bahçe almak için karşılaştıklarımı anlatmak istiyorum.
Almaya karar verdiğimizde daha önce tanımadığımız için çevre hakkında bilgi edinmeye çalıştık.Alacağımız kişiden önce komşularla görüştük. Alt yapı hakkında sorular sorduk. çevrede su ve elektrik var mıydı ve kolayca abone olunabiliyor muyduk?

zharugba
26-08-2014, 13:52
Çevredeki komşular bir paraleldeki ana cadde de su,elektrik ve doğalgaz olduğunu belirtti bölgenin imara açık olduğunu villa bile yapabileceğimizi söylediler. Ama sadece komşuların söyledikleri yeterli olmuyor. Aradık bahçenin eski sahibini konuştuk. Olumlu görüşmeden sonra Belediye ye gidip imar şube müdürlüğünden ada parsel numarasıyla durumunu araştırdığımızda arsanın imar düzenlemesinde olduğunu arsanın yerinin değişebileceğini ama %90 aynı yerde şeklinin değişebileceğini öğrendik.
Belediyeki görevlilerin tavırlarından aldığımı güvenle almaya karar verdik ve yerinin değişme ihtimali olmasına rağmen satın aldık.Bahçe artık bizimdi.

zharugba
26-08-2014, 14:00
Bahçeyi almak sadece başlangıçtı.İçimizden bahçeye bir şeyler yapmak geliyor ama yerinin değişme ihtimali elimizi kolumuzu bağlıyordu. Mecburen imar düzenlenmesinin bitmesini bekliyorduk. Sadece gidip geliyorduk. Bakımsız armutları cevizleri topluyorduk. Bu bile hoşumuza gidiyordu. Sonun da imar düzenlemesi bitti. Arsamız yerinde kalmış ama şekli değişmiş düz olan kısımının birazını alıp yerine bayır olan kısımdan yer vermişlerdi.Canımızı biraz sıksa da önemli değildi.

zharugba
26-08-2014, 14:05
Bahçeyi aldıktan sonra hayaller kurmanız gerekiyor.Başlıyorsunuz şunu yapayım bunu yapayım, burası böyle olsunlar, şurası söyle olsunlar.Bahçe işinde her şey bir nokta iki şeye gelip dayanıyor: 1. zaman, 2. para

zharugba
26-08-2014, 14:08
Hedefler bahçeye gidip geldikçe belirmeye başlıyor. Soğuk havalarda küçük çoçukla bahçede kalmak, zaman geçirmek, ihtiyaçları gidermek, hemen akıllarda bir barınak, bir ev bir kapalı mekan fikri doğuruyor. 1. Hedef belli Barınak lazım

zharugba
26-08-2014, 14:17
Seçenekler hemen dökülüyor.

1. İmarlı Villa yapmak:
artıları : Yeni bir eviniz oluyor, sağlam oluyor,planlı ve yasal oluyor.
eksileri : Çok maliyetli, Zaman alıcı, Devamlı işleri takip etmeli ve ustaların başında bulunmalısınız.
2. Kaçak gecekondu tarzı bir bina :
artıları : Yeni bir eviniz oluyor.Ucuz maliyet
eksileri : Hemen zabıta tarafından yıkılabilir.Riski çok yüksek.Zaman alıcı, Devamlı işleri takip etmeli ve ustaların başında bulunmalısınız.
3. Konteyner:
artıları : Yeni bir eviniz oluyor.Göreli Ucuz maliyet.Hızlı olması
eksileri : Görüntüsü ve malzemesi kısıtlı, Boyutları kısıtlı

zharugba
26-08-2014, 14:19
Çalışan biri olarak para ve zaman da ağır basınca cevap Konteyner.

Sorular:
Su basmanı yapmalı mı?Altına beton atmalı mı?
Maliyeti ne kadar?
Ölçüleri ne olmalı?
Nasıl Taşınır?
Nasıl yerleştirilir?
Nerden alınır?

zharugba
26-08-2014, 14:29
Cevaplar.
Bahçemizde bizden önceki sahibinin açtırdığı ev için düzlenmiş araziye yerleştirelim dedik.
Altına atılan beton sabit yapı kavramını doğuracağından altına beton atmak istemedik.
Bizde altına yüzey düzgün olduğundan Kilit taşı döşemeye karar verdik.
İnternetten araştırdık konteyner üreticilerinin çoğu Ankara'da İvedik'in arkadısında çevre yolunun dışında yer alan hurdacılar sitesinde çalışmakta ve hepsinin neredeyse sahibinden sitesinde mevcut.
Fiyat araştırması ,ne malzeme kullandıklarının araştırılması. İyisi ile kötüsü arasındaki kıyaslama ve fiyata etkisi.

zharugba
26-08-2014, 14:31
Genelede hepsi aşağıdaki gibi malzeme kullanıyor.

TAŞIYICI SİSTEM:
Tüm taşıyıcı sistem, birleşim ve kapatma elemanları özel form verilmiş 3 mm DKP saçtan imal edilmekte ve paslanmaya karşı astar boya - son kat boya ile koruma altına alınmaktadır.
Birleşim ve kapatma elemanları 1,5 mm galvaniz sacdan imal edilmekte olup toz boya ile koruma altına alınmaktadır.
Köşe direkler 100*100 mm kutu profildir.

TABAN KAPLAMASI:
Alt yüzey 0,50 mm 27/200 hadve galvanizli trapez sac
Kaplama 18 mm sunta levha ıslak zeminler 16 mm betopan
Zemin kaplaması 2,4 mm PVC yer kaplaması ile kaplanmaktadır.

ÇATI ve TAVAN KAPLAMASI:
Dış yüzey kaplaması 0.55 mm 27/200 hadve galvanizli trapez sac kullanılmaktadır.
İç yüzey tavan kaplaması kuru mekanlarda 8 mm çiftyüz beyaz suntalam ile kaplanmaktadır.
İç yüzey tavan kaplaması ıslak mekanlarda 8 mm ceopandır.
İzolasyon 50 mm cam yünü ile yapılmaktadır.
Konteyner su tahliyesi serbest akış olarak yapılmaktadır.

DIŞ DUVARLAR:
Dış yüzeyler 0.50 mm elektrostatik toz boya ile boyanmış galvanizli sac ile kaplanmaktadır.
İç yüzeyler 0.40 mm elektrostatik toz boya ile boyanmış galvanizli sac ile kaplanmaktadır.
İzolasyon 16kg/m³yoğunluklu polistren veya 40 kg/m³ yoğunluklu poliüretandır.
Paneller sandvic olarak modüler panellerdir.

İÇ DUVARLAR:
Yüzeyler 0.50-0,40 mm elektrostatik toz boya ile boyanmış galvanizli sac ile kaplanmaktadır.
İzolasyon 16kg/m³yoğunluklu polistren veya 40 kg/m³ yoğunluklu poliüretandır.
Paneller sandvic olarak modüler panellerdir.

PENCERE VE KAPILAR:
1. P1 Tip Doğrama : 1020 x 1100 mm PVC (yan açılır) ısı cam
2. P2 Tip Doğrama : 1020 x 400 mm PVC (vasistas açılır) buzlu ısı cam
3. K1 Dış Kapılar : 880 x 2000 mm ebatlarında, çelik göbekli kapı
4. K2 İç Kapılar : 830 x 1970 mm amerikan panel kapı
5. K3 İç Kapılar : 640 x 1900 mm amerikan panel kapı

ELEKTRİK ve SIHHİ TESİSAT:
Elektrik malzemesi:TSE Belgeli 1. sınıf malzeme, sıva üstü olarak döşenecektir.

zharugba
26-08-2014, 14:35
Biz boyut olarak 4mx8m =32m2 kare bir konteyner seçtik ve tabanın tamamının suya ve küflenmeye dayanıklı olan betopan olmasını ve camlarda korkuluk olması extra olarak isteyip 9.800 TL ye yakın olduğu için yerine teslim olarak satıcı ile anlaştık. Yapımı zaman aldığı için 20 gün kadar bekleme süresi verdiler. Tabi ki gecikme oldu. Teslimat günü arabamla gittim 4x8 kontyenerlar geniş olduğu için özel götürülmesi gerektiğinden vinç kamyon be arkada bahçeye kadar getirdik. Bahçe kapısı 4 m, konteyner genişliği 4 m olduğu için hemen öncesinde bahçe kapsının sol tarafındaki direği kepçe ile yıktırıp genişlettim ve hazır gelmişken kepçeye bir logar kuyusu kazdırdım. Yol üstünde kalan 2 agacı kestim. Birinin dallarının yol üzerinde kalan kısmını kestim.Ama genede bir vinç uykarı çıkarken dönüş yaparken bir ağacın daha tamamen kırılmasına yol açtı.Kazasız belası konteyner yerine yerleşti.

zharugba
26-08-2014, 14:52
Daha öncesinde su ihtiyacını karşılamak için araştırma yaptık.Her halükarda su depsu ihtiyaçtır deyip bir su deposu aldım. Ben 5 tonluk dikey aldım. İhtiyaca göre çeşitler bulunmakta ben aldığımda 5 tonluk dikeye 700TL verdim. 1 tonluk kutular 200TL idi 3 tonluk yataylar 500TL idi. Sadece depo yetmiyor. Vana boru gibi su malzemeleri lazım. Onlarıda aldı. Depoyu gene Hurdacılar sitesinden.Su malzemelerini Ulus Rüzgarlı'dan aldım.
400m damla sulama hortumu 85TL
plastik vana tanesi 10TL
40 lık ana boru metresi 2,5TL 40m=100TL
Damla sulama parçaları tanesi 50kuruş falan
Çeşme,Püşvit **** müşfit,rekor gibi çeşitli malzemeler

Toplamda depo ve damla sulama sistemi hazırlıkları 1000 TL ye mal oldu.

zharugba
26-08-2014, 14:57
Konteyner tabanı için döşediğimiz kilit taşı için Bağlum, Pursaklar arasındaki ardiyelerden fiyat aldık. Birinden m2 si 7,5 TL den 50m2 taş ve bordür taşları, kumu, dolgu malzemesi, üst kumu ve işçilik 1100 TL ye anlaştık ve yaptırdık.Güzel bir iş olması isteniyorsa işçilerin kesinlikle başında durulmalı bence.

zharugba
26-08-2014, 14:59
Bu da son hali

zharugba
26-08-2014, 15:05
Geçen bir sene zarfında istememe rağmen bahçe ile alakalı çok fazla işlem yapamadım. Mart ayında ağaçları uzun zaman sonra ilk kez budamaya çalıştım.Ama budama işinden çok anlamadığım için 70-80 yaşlarındaki komşumun tavsiyeleri ile belli bir miktar budama yapabildim. Ama istediğim gibi olmadı.
Ağaçlar uzun zamandır bakım görmediğinden çok uzamışlar ve çok fazla dal atmışlardı. Aşağıdaki halinden

zharugba
26-08-2014, 15:10
resimler

zharugba
26-08-2014, 15:14
diğerleri

zharugba
26-08-2014, 15:32
resimlerin devamı

zharugba
26-08-2014, 15:34
devam

zharugba
26-08-2014, 15:50
Sadece hafta sonları gidebiliyorum. Tam 1 sene oldu.Bazı işleri yapamaya çalıştım.Aşağıda listeleyeceğim. Ama bahçe işi kurulum ve düzenleme aşamasında çok fazla zaman,emek ve para istiyor.
İlk önce baharda ağaçlar çiçek açmadan budama yapmaya çalıştım. Çalıştım diyorum Ağaçların şekilleri hala içime sinmiyor.Sonuç resimlerde göründüğü gibi bir odun yığını oldu. Hata yaptığım kısım dikenli kuşnurnu parçalarını diğer budanmış dallara karıştırmam oldu. Daha sonra bu dalları toplaması çok zor oldu.

Sonra Yağmur suları ile ıslanmış resimdeki toprak kısmı belledim. Alışkın olmayan biri için ve ilk defa bel gören bir toprak için baya yorucu oluyor.
Ağaçların diplerini bellemeye çalıştım su çukurları oluşturmaya çalıştım.
Bağlarımın budadım ama yanlış budamışım bu sene meyve alamadık:)
Su depsounu yüksekçe bir yere monte ettim su bağlantılarını yaptım.40 lık hortumu toprak altında bahçenin altına kadar götürdüm.Ama damla sulama sistemini kurmadım. Çünkü sabit suyum yok.

Bahçeye baharda 37 domates fidesi ektim ama bu seneki dolu ve geç soğuklardan sadece 1 tanesi tuttu fidelerin.Ektiğimiz Nokut, kabak, kavun, karpuz, tohumlarından yanlız nohut ve 2 tane domates elde edebildik.

zharugba
26-08-2014, 15:53
Gene geç soğuklardan kaynaklı iki adet ceviz ağaçlarımın uç kısımları dondu ve karardı, uç kısımları budamak zorunda kaldım. Ağaçların çoğunda meyveler oluşmadı. Sadece 8-10 adet armuttan 2 adet kışlık armutta ve vişnede ve üvezler de meyveler oluştu.

zharugba
26-08-2014, 15:54
Bahçe büyüklüğüne göre çok fazla efor ve zaman ve işlerin iyi zamanlanmasını istiyor.

zharugba
26-08-2014, 15:56
Bahçede şebeke suyu veya kuyu olmaması bu sene elimizi, ayağımızı çok bağladı. Her şeyin başı su, su, su..

zharugba
26-08-2014, 16:17
Toprağımın kalitesi kötü sanıyorum.Yağmur yağdığında bahçede gezdiğimde ayakkabılarıma çamur bulaşmıyor,kuruduktan sonra taş gibi sertleşiyor toprak.Aynı gün arkadaşın bahçesine gittiğimde ayakkabı kadar da çamur toplanıyordu ayakkabının üstünde. Çamurlaşmaması imiydir kötümüdür onuda bilmiyorum ama. Gübreleme yapsam yetermi yoksa toprak mı getirtmeliyim bilemiyorum. Sitemizin deneyimli ustalarında tavsiyelerini bekliyorum.
Aklımda Çardak türü bir küçük çeşitli üzümlerden oluşan bir bağ kurmak gibi hayalim var ama işte toprağın kalitesi ve taşıma su olayı ne kadar zorlar beni bilemiyorum. Siz değerli ustaların tavsiyelerini bekliyorum.

sonkez
26-08-2014, 20:30
Sayfanız hayırlı olsun..Rabbim kolaylıklar versin,herşey gönlünüze göre olsun...

YeniBON
26-08-2014, 21:30
Bahçemin ilk halinin fotoğrafı

Bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Şu anda bile çok güzel. Keşke yakınlarınız da olsam da yardım edebilsem.

Yeni fotoğraflarınız bekliyoruz.Kolay gelsin.

Rim
26-08-2014, 22:47
Allah hayirli ugurlu bereketli etsin insallah:) hayalleriniz bol,isiniz kolay olsun;)

zharugba
29-08-2014, 16:27
İyi dilekerlerini ileten arkadaşlar çok teşekkür ederim. Yarın gene gidicem ve toprak analizi için örnek alıp toprak analizi yaptırıcam ***. Haftasonunu beklemek artık zor oluyor:D

zharugba
01-09-2014, 12:34
Bugün cumartesi aldığım toprak numunesini Biyotar adlı analiz laboratuarına teslim ettim. Aşağıdaki gibi bir analiz paketi seçtim.KDV dahil 150 TL ödedim. Gelecek hafta sonuçları alacağım. Sonra ver elini toprak kalitesini artırma çalışmaları.

AZOT+FOSFOR+POTASYUM+
ORGANİK MADDE+SATURASYON+pH+EC+TUZ+KİREÇ+ BAKIR+DEMİR+MANGAN+ÇİNKO+KALSİYUM+MAGNEZYUM+SODYUM
+BOR+TEKSTÜR

zharugba
02-09-2014, 14:29
Bahçeme dikmek için aşağıdaki sayıda asma fidani siparişi verdim. Minik bir bağım olacak ilerde.

1xAta sarısı
1xBig Perlon
1xFlame seedless
1xHamburg Misketi
1xTekirdağ Çekirdeksizi
1xTrakya İlkeren
1xVictoria
1xYalova İncisi
4xAlphonse Lavalle
4xCabarnet Sauvignon
4xCardinal
4xCrimson Seedless
4xHasan Dede
4xHoroz Kaararsı
4xItalia
4xKalacik Karası
4xMerlot
4xNarince
4xPembe Gemra
4xRazakı
4xRed Globe
4xSultani Çekirdeksiz
4xSuperior Seedless

zharugba
09-09-2014, 12:18
Analizi yaptırdım ve sonuçları değerlendirme konusunda bağ dikimine uygun olarak sizden yardımlarınızı bekliyorum.

zharugba
16-09-2014, 14:01
Bu hafta konteyner'ın içini döşedik ve bu seneki bahçe davetini gerçekleştirdik. 30 kişi ağırladık. Hizmet etmekten başka işlere vakit bulamadık. Sadece üzümleri bu sene için sonkez suladım. Bu tarihten sonra okuduğuma göre sulama yapılmamalıymış. Üvezler kızarmaya başladılar ama hala koparıp yediğinizde ağzını buruyor acı elma gibi. Sadece yere düşen olgunlardan bazıları nın tadı çok güzeldi. Toprak analizine kimsenin yorumu olmamış.

h_dogan
16-09-2014, 16:50
Analize göre öncelikle toprağınızı organik maddece zenginleştirmenizi öneririm. Çevrenizde yanmış hayvan gübresi bulup arazinize serperseniz vereceğiniz suni gübrelerin de yarayışlılığını artırabilirsiniz.

NPK gübrelerinden NP ağırlıklı olan gübrelerle taban gübresi uygulaması yapın. Potasyum yeterince varmış. Hasattan bir ay önce potasyum ağırlıklı bir gübre kullanırsınız.

Mikrolarda mangan dışında toprağınız fakir görünüyor. Onları da bitkileriniz yeşerdiğinde yaprak gübresi ile takviye edersiniz ya da taban gübrelerinde mikro elenemt katkılı olanlar var. Onlardan da kullanabilirsiniz ama yine de yaprak uygulama yapılmasında fayda var. Mikro elementler için diyorum makro elementler bence topraktan verilmeli.

birolcicek
16-09-2014, 22:21
Doğal gübreden şaşma.Az olsun öz olsun .Bu işin ticaretini yapmak istemiyorsan organik olmasını istiyorsan koyun , tavuk , yarasa , güvercin gübrelerini kullanmanı öneriyorum.İlaçlamayı da kimyasal kullanmadan yapmanı tavsiye ediyorum.Organik ilaçlama yap .Kimyasal kullanıp çok ürün alacağına az olsun organik olsun

zharugba
17-09-2014, 15:21
Analize göre öncelikle toprağınızı organik maddece zenginleştirmenizi öneririm. Çevrenizde yanmış hayvan gübresi bulup arazinize serperseniz vereceğiniz suni gübrelerin de yarayışlılığını artırabilirsiniz.

NPK gübrelerinden NP ağırlıklı olan gübrelerle taban gübresi uygulaması yapın. Potasyum yeterince varmış. Hasattan bir ay önce potasyum ağırlıklı bir gübre kullanırsınız.

Mikrolarda mangan dışında toprağınız fakir görünüyor. Onları da bitkileriniz yeşerdiğinde yaprak gübresi ile takviye edersiniz ya da taban gübrelerinde mikro elenemt katkılı olanlar var. Onlardan da kullanabilirsiniz ama yine de yaprak uygulama yapılmasında fayda var. Mikro elementler için diyorum makro elementler bence topraktan verilmeli.
Yorumlarınız için teşekkürler. Tahminen söylediklerizi önümüzdeki aylarda uygulamaya çalışacağım. Ama öncelikle bahçe çitlerimin yerlerinin değişmesi işi var onu yaptıktan sonra gübre getirtip karıştırmak içinde sürdürmek istiyorum.Ama işte ha deyince olmuyor. Zaman lazım:)

zharugba
17-09-2014, 15:24
Doğal gübreden şaşma.Az olsun öz olsun .Bu işin ticaretini yapmak istemiyorsan organik olmasını istiyorsan koyun , tavuk , yarasa , güvercin gübrelerini kullanmanı öneriyorum.İlaçlamayı da kimyasal kullanmadan yapmanı tavsiye ediyorum.Organik ilaçlama yap .Kimyasal kullanıp çok ürün alacağına az olsun organik olsun

Gübrelerin organik olmasına dikkat etmek istiyorum ama genede organik olmayan maddeler kullanmak zorunda kalacağım sanırım. Bahçedeki çok miktardaki yabani otlardan ayrık otları dahil kurtulmak için roundup kullanacağım gelecek bahar. Bu sene bir türlü başa çıkamadım. Bellediğim yerlerden tekrar yabancı ot çıktı.Gelecek senede böyle olsun istemiyorum.

zharugba
17-09-2014, 15:32

Üzümleri dikerken çukurunu dibine leonardit ve taban gübresi koymak istiyorum. İki farklı öneri geldi. Bir arkadaşım DAP kullan dedi diğeri ise TSP kullan dedi. Sizce hangisini kullanmam gerekir. Hatta birisi rapora bakarak

2-3Kg leonardit

250gr TSP

200 gr PotasyumSülfat

150 gr Çinko sülfat

150 gr Demirsülfat

100 gr Magnezyum Sülfat

50 gr Borik asit
koymamı söyledi.

Acaba biraz abartmışmı bir asma için yoksa gereçekten doğru şeyler mi söylemiş merak ettim. Diğeri ise DAP önerdi. DAP ile TSP nin farkı nedir acaba?

bahcedenn
17-09-2014, 15:43
Gübrelerin organik olmasına dikkat etmek istiyorum ama genede organik olmayan maddeler kullanmak zorunda kalacağım sanırım. Bahçedeki çok miktardaki yabani otlardan ayrık otları dahil kurtulmak için roundup kullanacağım gelecek bahar. Bu sene bir türlü başa çıkamadım. Bellediğim yerlerden tekrar yabancı ot çıktı.Gelecek senede böyle olsun istemiyorum.

Round Up ı ha bahçede kullanmışsınız ha bardağa döküp bi duble içmişsiniz.

Bu sene anneannem yakınıyor soğanlar yağmurlardan hastalık yaptı diye. Ben ona soğanların hastalık yapmasının tek sebebi bu mu diye sorduğumda ise evladım toprak ta hastalandı diyor.

Kullandığımız kimyasal gübreler ve bu tür zehirlerle toprağı hastalandıran gene bizleriz.

Bu tür ilaçların (zehirlerin) toprağa ve içinde yaşayan canlılara verdiği zararı düşünün. Bu üçüncü senem ufaktan bahçe yapıyorum. Her sene bahar aylarında bahçeyi bellediğimde gitgide artan solucanları kullandığım doğal gübrelere ve hiç kullanmadığım zehirlere bağlıyorum.

Umarım siz de kullanmazsınız. Kendinizi zehirlemeyin. :)

h_dogan
18-09-2014, 09:44
Üzümleri dikerken çukurunu dibine leonardit ve taban gübresi koymak istiyorum. İki farklı öneri geldi. Bir arkadaşım DAP kullan dedi diğeri ise TSP kullan dedi. Sizce hangisini kullanmam gerekir. Hatta birisi rapora bakarak

2-3Kg leonardit

250gr TSP

200 gr PotasyumSülfat

150 gr Çinko sülfat

150 gr Demirsülfat

100 gr Magnezyum Sülfat

50 gr Borik asit
koymamı söyledi.

Acaba biraz abartmışmı bir asma için yoksa gereçekten doğru şeyler mi söylemiş merak ettim. Diğeri ise DAP önerdi. DAP ile TSP nin farkı nedir acaba?

Gübre konusunda bu kadar ayrıntıya girmeyin bence. Leonardit veya Ekoflora'nın yanmış hayvan gübresi çeşitleri var.

TSP ve DAP arasındaki fark;
TSP %43-44 fosfor içeren bir gübre ve hafif asidik topraklar için öneriliyor içinde kalsiyum da var.
DAP ise %18 azot ve %46 fosfor içeren bir gübre.

Fidanlarınız tüplü olsun, çıplak kök dikecekseniz ilk başta kesinlikle suni gübre kullanmayın derim, kökleri yakma ihtimaliniz fazla. Organik gübrelerde sıkıntı yok eğer hayvan gübresi koymamakta ısrarcıysanız leonarditi fazla kullanın. Diğer seçenek bahçenizdeki otları biçip bir köşede biriktirin ve kendi kompostunuzu yapın. Bir yılda bayağı gübreniz olur.

Roundup kullanabilirsiniz ama topraktaki mikroorganizmalara etkisi fazla olan bir ilaç. İlle de ayrıktan kurtulmak için ilaç kullanacağım diyorsanız seçici herbisit kullanmanızı öneririm.

Eğer bahçenizi kurarken ticari kaygı taşımıyorsanız bahçenizi zehirle doldurmanızın alemi yok.

zharugba
18-09-2014, 12:38
Ticari bir kaygım yok,zaten dikmeyi düşündüğüm asmalar baya karışık çeşitten oluşuyor bu yüzden ve halen özel bir şirkette çalışıyorum. Elimiz ayağımız toprağa değsin, Gün boyu oturuyoruz bira hava alalım diye aldık bu bahçeyi.

Maalesef üzüm siparişlerini çıplak kök olarak vermiştik. Aralıkta gelecek parafinli olarak.Çıplak kök dikerken leonardit ve hayvan gübresi koyacağım galiba ama hayvan gübresinin illaki yanmış olmasına gerek var mı? Yabancı ottan başka yanmamış gübre köklere zarar verir mi?

Cevabınıza göre dikim yapmadan önce 3-4 traktör gübre döktürüp derince sürdürmeyi düşünüyorum.Ama gübre sanırım tam yanmamış olacak çünkü traktörcünün insafına kalacağız. Gene aynı gübreyi çukurlara koyabilir miyim yoksa hazır satılanlardan mı alama gerekir?

h_dogan
18-09-2014, 13:25
Yanmamış gübre sıkıntı yaratabilir. Bahçeye atacaksanız çukurlara leonardit koyarsınız. Suni gübreyi ilk başta kullanmayacaksınız bu durumda. :)

Organik madde suni gübrelerin alımı ve yarayışlılığı için de önem arzediyor. Topraktaki organik madde yetersizse attığınız gübrelerin de yarayışlılığı azalıyor.

Orhank
18-09-2014, 13:44
Merhaba öncelikle hayırlı uğurlu olsun zor ama keyifli bir yolculuk başlamış ama yolunuz uzun :)
Öncelikle toprak analizine göre bol miktarda yanmış hayvan gübresi (tercihen koyun keçi ama ekonomiklik ve bulunabilirlik açısından sığır) kullanmanız gerekir.
Örnek olarak 1100 m2 araziye ben iki kamyon sığır gübresi kullandım tüm yüzeye saçıldı.
Tavuk gübresinin kullanımı tecrübe ister ağaçları vs. yakabilir.
Toprağın kumlu ve tınlı olması güzel benim toprağım killi maalesef bu nedenle kum takviyesi yapmam gerekti. Toprağın kolay direne olması iyi ama su tutmayacağı için sulamada daha fazla su harcamanız olası
Toprak işlemek için bel güzel ama çapa makinası alsanız daha az yorulursunuz.
Organik olsun vs. derken dikkat edin toprağın ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin azot eksikliği için inorganik gübre kullanmak sorunda kalıyorum sizin de başınıza gelecek.
leonardit bulunmaz nimet mutlaka kullanın ben hayvan gübresi ile beraber kullanıyorum.
Bahçem Ankara Kalecikte gelirseniz daha derin konuşuruz
Kolay gelsin :)

zharugba
24-09-2014, 10:18
Bu haftada gene bahçeye gittik. NE yapacağımı bilemedim. Sulama dönemi bitti. Budama zaten bu dönemde yapamıyoruz. Geçen sene ektiğimiz sebze ve meyveler zaten yazı çıkaramamıştı. Ben geçen seneden kalan budama ve kesimlerden kalan ağaçları topladım bir araya.Dikim sezonunu bekliyoruz artık.

Bahçe için sabırda lazımmış.

zharugba
24-09-2014, 10:27
Bahçemde tahminen kendiliğinden yetişen 5 adet üvez ağacı var. Altlarında birçok ışkın denilen fidanları var. Ben bir türlü kesmeye kıyamıyorum fidanları.
İlk defa bu sene tadına baktım üvezlerin. Olgunları çok lezzetli fakat arasında olmamış bir taneyi ağzınıza atarsanız yandınız demektir. Ama tamamen olmadılar daha. Resimlerde göründüğü gibi kırmızılar ama hala koparıp yemeğe çalışırsanız olmadıklarını anlayabiliyorsunuz. Acaba üvez ağacı tam olarak ne zaman ve nasıl hasat edilir. Bilenler yardımcı olursa sevinirim.

zharugba
24-09-2014, 10:31
Üvezlerin durumu

zharugba
24-09-2014, 10:36
Bahçemde bu ağalardan var bunların birinde görülen meyvelerden var ama sadece birinde. Bu diğerlerinden farklı mı acaba? Bunlardan bu ağaçlardan nasıl çoğaltabilirim. Direk bu meyve gibi şeyleri toprağa mı dikmem gerekiyor. Ne zaman dikmem gerekiyor.

zharugba
25-09-2014, 15:47
Yanmamış gübre sıkıntı yaratabilir. Bahçeye atacaksanız çukurlara leonardit koyarsınız. Suni gübreyi ilk başta kullanmayacaksınız bu durumda. :)

Organik madde suni gübrelerin alımı ve yarayışlılığı için de önem arzediyor. Topraktaki organik madde yetersizse attığınız gübrelerin de yarayışlılığı azalıyor.

Artık dediğiniz gibi leonardit koyacağız sanırım çukurlar. İlgili cevaplarınız için teşekkürler.

zharugba
25-09-2014, 15:52
Merhaba öncelikle hayırlı uğurlu olsun zor ama keyifli bir yolculuk başlamış ama yolunuz uzun :)
Öncelikle toprak analizine göre bol miktarda yanmış hayvan gübresi (tercihen koyun keçi ama ekonomiklik ve bulunabilirlik açısından sığır) kullanmanız gerekir.
Örnek olarak 1100 m2 araziye ben iki kamyon sığır gübresi kullandım tüm yüzeye saçıldı.
Tavuk gübresinin kullanımı tecrübe ister ağaçları vs. yakabilir.
Toprağın kumlu ve tınlı olması güzel benim toprağım killi maalesef bu nedenle kum takviyesi yapmam gerekti. Toprağın kolay direne olması iyi ama su tutmayacağı için sulamada daha fazla su harcamanız olası
Toprak işlemek için bel güzel ama çapa makinası alsanız daha az yorulursunuz.
Organik olsun vs. derken dikkat edin toprağın ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin azot eksikliği için inorganik gübre kullanmak sorunda kalıyorum sizin de başınıza gelecek.
leonardit bulunmaz nimet mutlaka kullanın ben hayvan gübresi ile beraber kullanıyorum.
Bahçem Ankara Kalecikte gelirseniz daha derin konuşuruz
Kolay gelsin :)

Evet Baya bir işimiz var. Bahçe tel çitlerinin yeni yerine alınması, teraslama işlemlerini yaptırdıktan sonra sürdüreceğim toprağı. Çapa makinası çalınır diye korkuyorum. Birde toprağın şu anki halini çapalamak için çağırdığım çapacılar ağız birliği etmişcesine çapa makinası ile olmaz sen önce bir sürdür dediler. Deyinimlerinizden yararlanmak çok güzel. Çok sağolun.

zharugba
21-01-2015, 16:51
En son yazdığımda aşağıdaki gibiydi bahçem. Tel çit ustaları sağolsunlar beni baya uğraştırdılar. Birisi ile anlaştık bu hafta gelecek hafta tam 2 ay oyaladı ve yapmaya da gelmedi. Sonra bulduğum usta da saolsun sadece pazar günleri gelip çalıştı. 3 haftada ancak bitti çitlerin yeni haline gelmesi.

zharugba
10-03-2015, 13:04
Sonunda bahçenin tel çitlerini imar planına göre düzelttirmiş oldum. Ustalar eski tellerin beton direklerle bağlantılarını kestiler ve olduğu yere yatırıp rulo haline getirdiler ve topladılar. Daha sonra yeni kuyuları kazmadan bozma bir aletle 30 cm çapında 40-50 cm derinliğinde kazdılar. Ustalardan birisi dikili olan beton direkleri yerinden söküp dibindeki eski betonu kırdı. Diğer ustalar bu direkleri sırtlanıp yeni kazılmış çukurlara taşıdı ve diğer iki usta is hazırladıkları beton harcı ile çukurları doldurdular. Betonlar kuruduktan sonra gergi teli denen 3 sıra düz teli çektiler ve rulo haline getirmiş oldukları tel çitleri tekrar açarak gergi tellerine kerpeten ve tel yardımı ile bağladılar. İşte sonuç aşağıda

zharugba
10-03-2015, 13:29
İmar planına göre bahçe daha da dikleşen bahçeyi kullanabilmek için biraz işlem gerekiyordu. Zaten tel çitleri yerine aldırmak için eski malzemeleri kullanarak bile olsa ustaya 2000 TL vermek zorunda kaldım. Bir de bahçeyi şekle sokmak için bir kepçe çağırdım. Kepçeler 10 dk'lık bir işiniz olsa bile 150 TL almadan duraklarından çıkmayan arkadaşlar tarafında kullanılıyor bilginize. Gittim duraklarına birisi ile saati 85 TL den anlaştık ve bahçeye getirip teraslama yaptırdım. iş toplam 3- 3,5 saat sürdü ve 250 TL verdim bu işleme de. Fiyatları özellikle birileri planlama yaparken lazım olursa diye veriyorum. Sonuçta aşağıdaki hale geldi bahçem.

zharugba
10-03-2015, 13:33
resimlerin devamı

zharugba
10-03-2015, 13:57
Daha önce yukarıdaki yazdığım gibi açık köklü asma fidanları sipariş etmiştim. Siparişler 27 şubatta geldi fakat hava çok soğuk olduğundan hemen dikmek yerine bahçedeki kum yığınının ortasına diktim ve üzerine şeffaf naylon ile örttüm. Çünkü Ankara hala soğuktu. Cumartesi günü gittim bahçeye ve bel ve kürek yardımı ile teraslama yaptığım en üst sıraya iki sıra toplam 33 adet
40 cm çapında 60 cm derinliğinde çukurlar açtım 3-4 saat sürdü.

Toprak tahlini yaptırdığım Biyotar'ın Sirkeli'deki deposundan 4 torba 25 kg'lik Leonarditi 80 TL ye almış bahçeye götürmüştüm. Daha sonrada Ankamall'e çok yakın olan İskitler'deki zahirecilerden birinden aldığım 50 kg'lik 70 TL'ye TSP gübre almıştım.Eylül ayında yine Bağlum radar yolunda bulunan koyun besicilerinden birinden 1 traktör romörkü koyun gübresini 170 TL'ye getirtmiştim.

Sitelerde gürgenden kestirdiğim 2 metre boyundaki herekleri de kuyuları kazıktan sonra aldım geldim. Saat 14:00 de kuyuların diplerine önce 1-2 avuç TSP daha sonra 3-4 kg Leonardit ve 3-4 kg koyun gübresi koyduk eniştemle beraber ve üstene 10 cm toprak attık. Daha sonra herekleri dikipi fidanları bağladık ve çukurları toprakla doldurup hepsi tam bir boya kovası can suyu verdik. İşimiz bittiğinde saat 18:00'i gösteriyordu ama ben alışkın olmadığım için perişan olmuştum. Ama değmiş mi siz değerlendirin.Resimler aşağıda.

ligustrum
11-03-2015, 19:52
Sayın zharugba; Hayırlısı olsun güzel bahçenizin.
Asmalar tek sıra olsa, daha iyi olacaktı.. Bakımı zor olacak!
Bağ omcaları aşılı ise; aşı noktaları çok çok aşağıda kaldılar.
Kolaylıklar gelsin.

zharugba
12-03-2015, 08:38
Sayın zharugba; Hayırlısı olsun güzel bahçenizin.
Asmalar tek sıra olsa, daha iyi olacaktı.. Bakımı zor olacak!
Bağ omcaları aşılı ise; aşı noktaları çok çok aşağıda kaldılar.
Kolaylıklar gelsin.

Teşekkürler Syn Ligustrum. Çardak usulü yetiştirmeyi planladığımdan iki sıra ektim. Fidanlar boylanınca profillerden çardak yapacağım. Bağ omcaları aşılı ve sertifikalı olarak aldım. Aşı noktaları topraktan 5-10 cm dışarıdalar. Resimlerdekilerin aşı noktaları dallanmanın olduğu yerdeydi hatırladığım kadarıyla.

Muda
14-03-2015, 11:57
Sayın zharugba;

Hayırlı olsun güzel bahçeniz.

Bahçenizi teraslama yaptığınız çok güzel. Ancak yapabilirseniz her terasın ön tarafına aşağıya doğru toprağın kaymasını önlemek için taş duvar çekebilirseniz iyi olur. Tabi önemli olan toprağın yağan yağmurlardan, esen rüzgarlardan korunması. Asma bahçelerinde eğimli arazide mutlaka teraslama yapılıyor.

Benim aşağıya inmek için toprak ıslak iken yapmış olduğum merdiven dahi zaman içerisinde nerede ise eski haline geldi.

İlk iki yıl özellikle fidanların gelişmesi açısından çok önemli. Siz yapabilirseniz damlama sulamayı çekip fidanlarınızı sulamaya dikkat edin. Benim geçen yıl diktiğim asmalar yazın çok kurak geçmesi, suyun arıza nedeni ile kesilmesinden dolayı nerede ise 250 tanesi kurudu. Çok az yaşayan kaldı.

Üvezleriniz Ankara'da yaşadığına göre bizim burada da yaşar sanırım. Ben meyvesinin olgunlaşamayacağını düşünüyordum. İlerleyen zamanlarda biraz diksem iyi olacak.

Muda
14-03-2015, 21:47
Üvezlerin durumu

Bahçemde tahminen kendiliğinden yetişen 5 adet üvez ağacı var. Altlarında birçok ışkın denilen fidanları var. Ben bir türlü kesmeye kıyamıyorum fidanları.
İlk defa bu sene tadına baktım üvezlerin. Olgunları çok lezzetli fakat arasında olmamış bir taneyi ağzınıza atarsanız yandınız demektir. Ama tamamen olmadılar daha. Resimlerde göründüğü gibi kırmızılar ama hala koparıp yemeğe çalışırsanız olmadıklarını anlayabiliyorsunuz. Acaba üvez ağacı tam olarak ne zaman ve nasıl hasat edilir. Bilenler yardımcı olursa sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/508335-post52.htm

Yenilebilen tür anladığım kadarı ile bahçenizdeki üvez ağaçları. Diplerindeki fidanlardan gönderme durumunuz olur mu.

zharugba
16-03-2015, 15:21
http://www.agaclar.net/forum/508335-post52.htm

Yenilebilen tür anladığım kadarı ile bahçenizdeki üvez ağaçları. Diplerindeki fidanlardan gönderme durumunuz olur mu.

Merhaba Sayın Muda,

Şu an için yağan yağmurlar yüzünden bahçem çamur durumda o yüzden giremiyorum ama havalar biraz düzelince bakmak lazım.

Kolay gelsin.

zharugba
16-03-2015, 15:45
Bağları dikerken bu leonarditi kullanmıştım. Bilen arkadaşlar acaba değerleri uygunmudur yoksa başka bir markayı mı önerirler acaba?

zharugba
16-03-2015, 16:15
Ankara'da hava bu hafta cumartesi pazar günleri yağmurlu idi.Bahçemin olduğu Bağlum'da dolu bile yağdı. Bu hafta damla sulama sistemi için Rüzgarlı'ya gittim 40'lık hortumdan musluk çıkarmak ve sulama kısmını ayırmak için malzeme aldım. Bilmeyen için bu malzemelerin isimlerini öğrenmek zor olsada anlaşıyorsunuz. Kangal plastik borular için olmazsa olmaz parça püşvit, te boru,manşon , dirsek, kaval boru, rediksiyon, vana ve çeşmelerden oluşan bir kaç parça malzeme 70 lira tuttu.Bunlara bir deponun altına bir de konteynerın altına olmak üzere borudan yükselen iki çeşme ayıracağım. Aşağıdaki çeşmeden sonra ise yeni bir vana takıp damla sulamanın kontrolünü buradan yapacağım. Bir adet 400 m deliksiz damla sulama borusu aldım ona da 90 TL verdim. Cumartesi Bağlum'daki bir traktörcü ile anlaşıp bahçemin uygun olan yerlerini ki çok az bir kesimi oluyor sürdürdüm. Sonrada oğlumla yağmurdan dolayı konteynerın içini temizledik. Dört yaşındaki aslan oğlum fırsatını bulup gene üstünü başını çamur etti.

SerdarKaptan
17-03-2015, 22:20
Merhabalar,

Öncelikle hayırlı olsun bahçeniz, güzel günlerde sağlıkla kulanmanız dileğiyle.

Meyve ağaçları güzel oluyor fakat herdem yeşil ağaçları da ihmal etmeyin bence. Bahçeyi çok daha güzel gösteriyorlar. Rüzgar ve güneşi kesebiliyorlar. Ķışin diğer ağaçlar yapraklarıni döktüklerinde bahçenin renkli kalabilmesini sağlıyorlar. guzel ferah kokular veriyorlar özellikle yağmurlardan sonra.Arizona servisi, Leylandi ve Sedir ağaçlarının Ankaraya çok iyi adapte olduğunu düşünüyorum. Sarıçam ve karaçamlar biraz sorunlu gibi.

Ben de 2013 yılında Bağlumdan bir arsa aldım. Tabii ki oldukça meyilli :) meyilli araziler aslında güzel bir şekilde organize edilince düz arazilerden daha gösterişli olabiliyor, güneşlenme daha iyi oluyor, taban suyu problemi az oluyor, fakat işlenmesi daha problemli tabii ki.

Bağlumda üzum, badem ve armut zaten standart bilirsinuz. Visne kiraz ceviz ise digerlerinden daha kolay yetişiyor gibi geldi bana. Toprak çok iyi olmasa da su tutma kapasitesi bence iyi.

tekrar hayırlı olsun bahçeniz

zharugba
18-03-2015, 12:59
Merhabalar,

Öncelikle hayırlı olsun bahçeniz, güzel günlerde sağlıkla kulanmanız dileğiyle.

Meyve ağaçları güzel oluyor fakat herdem yeşil ağaçları da ihmal etmeyin bence. Bahçeyi çok daha güzel gösteriyorlar. Rüzgar ve güneşi kesebiliyorlar. Ķışin diğer ağaçlar yapraklarıni döktüklerinde bahçenin renkli kalabilmesini sağlıyorlar. guzel ferah kokular veriyorlar özellikle yağmurlardan sonra.Arizona servisi, Leylandi ve Sedir ağaçlarının Ankaraya çok iyi adapte olduğunu düşünüyorum. Sarıçam ve karaçamlar biraz sorunlu gibi.

Ben de 2013 yılında Bağlumdan bir arsa aldım. Tabii ki oldukça meyilli :) meyilli araziler aslında güzel bir şekilde organize edilince düz arazilerden daha gösterişli olabiliyor, güneşlenme daha iyi oluyor, taban suyu problemi az oluyor, fakat işlenmesi daha problemli tabii ki.

Bağlumda üzum, badem ve armut zaten standart bilirsinuz. Visne kiraz ceviz ise digerlerinden daha kolay yetişiyor gibi geldi bana. Toprak çok iyi olmasa da su tutma kapasitesi bence iyi.

tekrar hayırlı olsun bahçeniz

Sayın SerdarKaptan, teşekkür ederim.

Bahçede mazı ve ardıç mevcut herdem yeşil olarak. Meşe de bulunmakta. Sadece meyve ağacı değil amacım ama çok çeşit olmasını istiyorum.

Meyil olayına gelince yavaş yavaş şekle sokmaya çalışıyorum bahçeyi ilerde güzel olacak gibi.

Dediğiniz gibi armut, badem üzüm standart, vişne , erik, ceviz, üvez de bulunmakta bahçemde. Meyilli kısmın toprağı iyi olmasa da alt kısmın ki idare eder gibi.

zharugba
18-03-2015, 13:07
Bugün A.O.Ç fidan satış yerine gittim açık köklü fidanlara bakmaya. Çok az fidan kalmış durumda. Hemen dikemeyeceğim için tüplü bir kaç fidan aldım.
1 adet erkek Ihlamur 20TL
1 adet dişi ıhlamur 6TL
1 adet ters dut 25TL
2 adet çınar 8TL
1 adet sarmaşık gül 7,5 TL
4 adet hanımeli 12 TL

Toplamda 78 TL verdim. Oradaki arkadaş çok yardımcı oluyor. Artık hafta sonu dikerim bunları.

zharugba
26-03-2015, 16:12
Cumartesi Terkrar A.O.Ç'ye gidip

1x Amasya elması
1x Z900 kiraz
1x Napolyon Kiraz

33TL

aldım. Daha sonra hemen yakındaki tigemin fidanlığına gittim

2x Ayva (eşme,ekmek)
2x Şefali (Hale)
1x Nektarin
2x Kayısı(şekerpare ve roxana)
1x Kütahya vişne
1x Ahudu
3x ceviz( 2 şebin, 1 bilecik)

140 TL

fidanlarını aldım. Doğru bahçeye gidip hafta içi aldıklarımla beraber 27 ağacın hepsini toprakla buluşturdum. Kovalarla su vermek gayet zor oldu. Eniştem gene yardımcı oldu.

Artık

33 adet bağ
27 adet benim diktiğim meyve agacları
20+ adette önceden var olan meyve ağaçları

yaklaşık 80'den fazla ağacım oldu sulanacak ve bahçede devamlı bir su kaynağım yok. 5 tonluk depoyu doldur sula tekrar doldur yapacağız artık.

zharugba
26-03-2015, 16:18
Birde internet üzerinden sanalbahcem den aldığım 4 elma 3 şeftali vardı hafta içi elime ulaşan. Onları diktim. Bu sayede tek yerden alışveriş yapmamış olup riski dağıtmış oldum.

Amasya Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur
Pink Lady Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur
Granny Smith Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur

Cresthaven Şeftali Fidanı (GF677) Bodur
Spring Bella Şeftali Fidanı (GF677) Bodur

zharugba
31-03-2015, 09:44
Ankara merkezde daha alçak yerlerde çiçekler açmaya ağaçlar uyanmaya başlasa da Bağlum'da hala ağaçlar uyanmadı.

zharugba
06-05-2015, 14:53
Sonunda Ankara'da ağaçlar biraz canlandı. Büyük ağalar çiçeklendi. Soğanlar azcık boylandı. yeni diktiğim ağaçlar patlamalar gözlemlendi.

yenikentli123
10-01-2016, 18:28
5 aydan bu yana yoksunuz neler yaptınız bahcenizde...

Zharugba2
15-09-2019, 17:09
Selam

tropikalist
15-09-2019, 18:48
evet son durum ne acaba birkaç fotoğrafla anlatabilir miyiz

Zharugbason
23-06-2020, 22:32
Aynen devam bahçeye gidip geliyorum. Hala su işini çözemedim.