View Full Version : litoriachloris / kaktüs ve sukulentlerim
litoriachloris
26-08-2014, 08:21
İş yerimde bulunan idari binanın etrafındaki alanı güzelleştirme çabalarımı sizinle paylaşmak istedim.
514854
514855
514856
514857
litoriachloris
26-08-2014, 10:34
İdari binanın güney yüzünde oluşturduğum kaktüs yatağındaki türler. Taxonomi konusunda oldukça zayıfım. Bahçeye diktiğim kaktüsleri dona dayanıklı türlerden seçmeye çalışıyorum. Semt pazarlarında kendilerinin ürettikleri belli olan türler genelde dona karşı dayanıklı oluyorlar. Bu forum başlığı sanırım uzun soluklu bir deney olacak. Yaşadığım tecrübeleri mümkün oldukça sizinle paylaşmak istiyorum. Bahçesinde kaktüs ve sukkulent yetiştirmek isteyen arkadaşlar için de faydalı olmasını umuyorum.
http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/6569.htm Bu haritada Çanakkale 9a-9b olarak gözüküyor.
Türler konusunda yardımlarınıza açığım :)
Sanırım Parodia roseolutea . Geçen kışı dışarıda sorunsuz geçirenlerden. Dona dayanıklılık -4 gözüküyor. Yaklaşık 30 cm yüksekliğe ve 35 cm çapa ulaşabiliyor.
514868
Sanırım bu arkadaş Orbea variegata. davesgarden'a göre -6,6 ya kadar dayanıyor. Baharda semt pazarından aldım. Toprakta oldukça hızlı gelişti. Yaz boyunca çiçeği eksik olmadı. Bakalım kışı atlatabilecek mi?
514869
Echinocactus quehlianus (Gymnocalycium quehlianum) diye düşünüyorum. Geçen kışı sorunsuz atlatanlardan. Yaz boyu çiçek açtı. Dona dayanımı -3.8 derece. 30 cm yüksekliğe ve 20 cm çapa ulaşabiliyor.
514870
Sanırım Gymnocalycium baldianum. Bu da kışı sorunsuz atlattı. davesgarden'a göre -9,4'a dayanıyor. Kelebek Güzel İparhan - Melitaea trivia. Sanırım çiçeğin rengine dayanamamış :)
514872
Favorilerimden Echinopsis oxygona. Tabiri caizse taş gibi kaktüs :) Dona, neme, güneşe son derece dayanıklı. Güzel çiçekleri nedeniyle Çanakkale'de saksılarda bolca görmek mümkün. Dona dayanımı -9.4 derece. 45 cm yüksekliğe ve 20 cm çapa ulaşabiliyor.
514871
Hoşgeldiniz,sayfanız hayırlı olsun..Bol çicekli günler.
rainbowcolor
26-08-2014, 12:12
Tam olarak iş yeriniz nerede acaba :D Bu güzel görüntüye insanlar ihanet etmez umarım. Çok hoş bir alan oluşuyor. Kış kar yağmur çamur üstesinden gelebilirler umarım.Paylaşım için Teşekkürler.
litoriachloris
26-08-2014, 12:29
Teşekkür ederim rainbowcolor. İş yerim Çanakkale merkez köylerinden Kemel Köyü yakınlarında. İklim yüzünden kaybettiklerim oluyor ama bir çok kaktüs türü de sanıldığından daha dayanıklı olduğunu kanıtladı.
litoriachloris
26-08-2014, 12:31
Çok teşekkür ederim sonkez. Size de :)
litoriachloris
26-08-2014, 12:49
Titanopsisler dona oldukça dayanıklı ama nemden hiç hoşlanmıyorlar. Tohumdan yetiştirdiğim titanopsisleri bahçeye dikmek yerine aranjman yapmayı tercih ettim.
514908
514909
514910
Bu arkadaşı geçen kış bir yapı marketten aldım. Kışı içeride ısıtmasız ortamda geçirdikten sonra baharla birlikte çiçeklendi. Şimdi diğerleri ile birlikte yerine dikildi. Tür konusunda yardıma açığım :)
Edit: Çiçek açanı hala bulamadım ama kırmızı dikenliler Notocactus scopa (Parodia scopa). Dona dayanım -5 gözüküyor.
Edit2: Sanırım hepsi Notocactus scopa. 60 cm boya ve 20 cm çapa ulaşabiliyor.
514911
Bu sanırım Gymnocalycium mihanovichii. Dona dayanacağını düşünmediğim için saksıda.
Edit: Keşke bahçeye dikseymişim. Şiddetli rüzgarda balkondan düştü ve kayboldu.
514912
litoriachloris
26-08-2014, 13:13
devam...
Soğuğa en dayanıklı sukulentlerden sempervivum. Kaya arasını sevdiler. Haftada bir sulanmak istiyorlar.
514914
İnternet üzerinden Echeveria agavoides olarak sipariş ettim. Ama sanırım bu Echeveria 'Black Prince'. Dona dayanımı -4 derece. 30 cm çapa ulaşan büyük bir tür. Susuz kalmayı pek sevmiyor.
514915
Crassula tetragona. Çiçekçiden aldığımda üzerinde saçma sapan süsler vardı. Temizledim saksıladım. Kışı saksıda dışarıda geçirdi. Dona dayanımının -1.1 olduğunu yeni öğrendim. 3 kök bitkimi içeride saklayacağım.
514916
xPachyveria 'Blue Mist' sanırım. 20 cm yüksekliğe ulaşan derli toplu bir tür. Dona dayanımı -6 derece.
514917
Echeveria 'Perle von Nürnberg'. Geçen kış dışarıda idi. Biraz sarardı bozardı ama baharda yeniden canlandı :) 30 cm rozet çapına ulaşan ve dona dayanımı -8 derece olan güzel bir tür.
514918
Hoşgeldiniz, tarafımca varlığı özlenen bir sayfa olacağa benziyor. :)
Sukulent ve kaktüslerin soğuğa dayanıklılıkları ne zamandır merak ettiğim bir konu ama henüz denemeye cesaretim yok. Sizi kutlamak gerek, fotoğraflar sanki Çanakkale değil de adeta bir Arizona, Teksas görüntüsü veriyor :D Çanakkale'de kışı dışarda geçirebilirlerse Tekirdağ'da da olabilir sanırım, burası yalnızca bir tık daha soğuk.
Toprak geçirgenliğini sağlamada kullandığınız malzeme nedir? Taşlardaki likenlere bakılırsa uzun zamandır kaktüs-sukulentlerinize dışarda bakıyorsunuz gibi bir izlenim edindim.
Özellikle iş yeri çevresi düzenlemesi için bu seçimi yapmanız ilgi çekici, insanların tepkilerini merak etmedim değil :)
Semt pazarında orbea satılmasına da ayrıca şaşırdım.
Tekrar hoşgeldiniz, takibinizdeyim :)
Ben de bayıldım. Açık havada ve geniş alanda olmaları büyümeleri açısından avantajlı olabilirler. Tabi iklime uyabilirlerse. Devamını dilerim...
solucan17
26-08-2014, 20:03
Hemşerim hoş geldin aramıza. Sayfan hayırlı olsun.
İdari binanın güney yüzünde oluşturduğum kaktüs yatağındaki türler. Taxonomi konusunda oldukça zayıfım. Bahçeye diktiğim kaktüsleri dona dayanıklı türlerden seçmeye çalışıyorum. Semt pazarlarında kendilerinin ürettikleri belli olan türler genelde dona karşı dayanıklı oluyorlar. Bu forum başlığı sanırım uzun soluklu bir deney olacak. Yaşadığım tecrübeleri mümkün oldukça sizinle paylaşmak istiyorum. Bahçesinde kaktüs ve sukkulent yetiştirmek isteyen arkadaşlar için de faydalı olmasını umuyorum.
http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/6569.htm Bu haritada Çanakkale 9a-9b olarak gözüküyor.
Türler konusunda yardımlarınıza açığım :)
Bu pembe çiçekli arkadaş geçen kışı dışarıda sorunsuz geçirdi türünü bilmiyorum.
514868
Sanırım bu arkadaş Orbea variegata. davesgarden'a göre -6,6 ya kadar dayanıyor. Baharda semt pazarından aldım. Toprakta oldukça hızlı gelişti. Yaz boyunca çiçeği eksik olmadı. Bakalım kışı atlatabilecek mi?
514869
Echinocactus quehlianus (Gymnocalycium quehlianum) diye düşünüyorum. Geçen kışı sorunsuz atlatanlardan. Yaz boyu çiçek açtı.
514870
Sanırım Gymnocalycium baldianum. Bu da kışı sorunsuz atlattı. davesgarden'a göre -9,4'a dayanıyor. Kelebek Güzel İparhan - Melitaea trivia. Sanırım çiçeğin rengine dayanamamış :)
514872
Favorilerimden Echinopsis oxygona. Tabiri caizse taş gibi kaktüs :) Dona, neme, güneşe son derece dayanıklı. Güzel çiçekleri nedeniyle Çanakkale'de saksılarda bolca görmek mümkün.
514871
Çalışmanızı takdir ediyor ve sonucunu merakla bekliyorum.Yakın coğrafyalardayız. İlinize zaman zaman gelirim. Şartlara göre ektiğiniz kaktüsleri görmek, sizi ziyaret etmek isterim.
Sayfanız hayırlı olsun. Kaktüsleri saksılar dışında bir ortamda görmek hayli zevkli. Bol çeşitler görmek dileğiyle. Sevgilerle.
litoriachloris
27-08-2014, 08:33
Çok teşekkür ederim Esin hanım.
Aslında bu hikaye Gökçeada'da tatil yaptığımız otelin bahçesinde gördüğüm bir Cylindropuntia imbricata ile başladı diyebilirim. İş yerindeki bahçenin daha az su kullanılan, az bakım isteyen ve yabani otlarla mücadele gerektirmeyen bir bahçeye dönüştürmeye karar vermemle de değişti. İnternet araştırmaları ile de -40 dereceye dayanabilen kaktüsler olduğunu öğrenmemle hız kazandı. Sağdan soldan topladığım kaktüslerin -7 derecelik bir kıştan balkonda sağ kaldıklarını görünce bu işi yapabileceğimi düşündüm. Şimdi her fırsatta bitki toplamaya çalışıyorum. Bahçede yapılacak çok iş var :)
Kaktüs yatağının tabanında oldukça iri taş ve kayalarla bir zemin oluşturdum. Üzerine iri çakıllı bir tabaka daha serip içerisinde bolca iri malzeme bulunan %90 dere kumu ve %10 kendim ürettiğim komposttan oluşan bir karışımı bu tabakanın üzerine yaydım. Yabani otların üremesine engel olmak için hiç toprak kullanmadım. Ancak yabani otların ne kadar inatçı olduğunu da bu sayede anlamış oldum :) Alanın doğal görünmesi için Etraftan irili ufaklı üzeri likenli kayalar topladım. Bitkileri diktikçe de etraflarını taş ve kaya kırıkları ile doldurdum. Diktiğim bitkilerin kuzey taraflarına kayalar koyarak soğuktan korumaya dikkat ettim.
Alanı oluştururken ilk başlarda olumsuz yorumlar aldım ama alan bitkilendikçe ve kaktüsler büyüyüp çiçek açtıkça insanlar ne yapmaya çalıştığımı anladılar ve çok beğendiler :)
litoriachloris
27-08-2014, 08:35
Çok teşekkür ederim fatitoo. Selamlar...
litoriachloris
27-08-2014, 08:37
Çok teşekkür ederim Solucan17. Selamlar...
litoriachloris
27-08-2014, 08:38
Çok teşekkür ederim YeniBON. Her zaman beklerim.
litoriachloris
27-08-2014, 08:39
Çok teşekkür ederim pulibet. Saksıda büyümeyen ya da çok yavaş büyüyen bitkilerin gerçek toprakta ne kadar keyifli olduklarını görmek çok güzel gerçekten. Selamlar...
litoriachloris
27-08-2014, 10:01
Devam...
En sevdiklerimden Ferocactus latispinus. Geçen kışı sorunsuz geçirdi. Dona dayanıklılığı -3.8. 90 cm yüksekliğe ve 120 cm çapa ulaşıyormuş :) Kaybetmeyi göze alamadıklarımdan. Bu kış çok soğuklarda üzerini örterek korumayı düşünüyorum.
514995
Yine favorilerimden Echinocactus grusonii. Geçen kışı sorunsuz geçirenlerden. Dona dayanıklılığı -10 bazı kaynaklarda -6.6. Bu arkadaş ta Ferocactus latispinus gibi 90 cm yüksekliğe ve 120 cm çapa ulaşıyormuş :)
514996
Tohumdan yetiştirdiğim titanopsis.
514997
Yapı marketten aldıklarım. Türleri bilmiyorum. Bilen varsa yardımlarını beklerim :)
514998
Bu sanırım Mammillaria karwinskiana ssp. nejapensis . 850 - 1.650 m yükseklikte yaşayan, 30 cm yüksekliğe ve çapa ulaşan görece dona dayanıklı bir Mammillaria (-6.6 derce).
Edit: Aralık ortasında açan sarı çiçekleri alt türün karwinskiana olduğunu anlamamı sağladı.
514999
ceyhun emre
27-08-2014, 10:04
Ne kadar güzel bir bahçe. Ellerinize sağlık.
Çok teşekkür ederim Esin hanım.
Aslında bu hikaye Gökçeada'da tatil yaptığımız otelin bahçesinde gördüğüm bir Cylindropuntia imbricata ile başladı diyebilirim. İş yerindeki bahçenin daha az su kullanılan, az bakım isteyen ve yabani otlarla mücadele gerektirmeyen bir bahçeye dönüştürmeye karar vermemle de değişti. İnternet araştırmaları ile de -40 dereceye dayanabilen kaktüsler olduğunu öğrenmemle hız kazandı. Sağdan soldan topladığım kaktüslerin -7 derecelik bir kıştan balkonda sağ kaldıklarını görünce bu işi yapabileceğimi düşündüm. Şimdi her fırsatta bitki toplamaya çalışıyorum. Bahçede yapılacak çok iş var :)
Kaktüs yatağının tabanında oldukça iri taş ve kayalarla bir zemin oluşturdum. Üzerine iri çakıllı bir tabaka daha serip içerisinde bolca iri malzeme bulunan %90 dere kumu ve %10 kendim ürettiğim komposttan oluşan bir karışımı bu tabakanın üzerine yaydım. Yabani otların üremesine engel olmak için hiç toprak kullanmadım. Ancak yabani otların ne kadar inatçı olduğunu da bu sayede anlamış oldum :) Alanın doğal görünmesi için Etraftan irili ufaklı üzeri likenli kayalar topladım. Bitkileri diktikçe de etraflarını taş ve kaya kırıkları ile doldurdum. Diktiğim bitkilerin kuzey taraflarına kayalar koyarak soğuktan korumaya dikkat ettim.
Alanı oluştururken ilk başlarda olumsuz yorumlar aldım ama alan bitkilendikçe ve kaktüsler büyüyüp çiçek açtıkça insanlar ne yapmaya çalıştığımı anladılar ve çok beğendiler :)
Sayfanız hayırlı olsun,hoşgeldiniz.bunu hep merak ediyordum dış mekanda nasıl olur diye gerek yerimin olmaması gerek kaltüslerime kıyamadığım için hiç denemedim.zaten konya çok da müsait değil soğuk nedeniyle.
Yaptığınız araştırmaları takdir ettim doğrusu ilgi çekici .sizi zevkle takip edeceğim bilginize :D
Şu pembe çiçekli türün adını biliyormusunuz ? dona dayanıklı demişsiniz çiçeklerinde çok güzel.
litoriachloris
27-08-2014, 11:03
Sanırım Mammillaria spinosissima ssp. pilcayensis. Dona dayanımı -3.8 derece.
515009
Parodia magnifica sanırım. 90 cm boya ve 45 cm çapa ulaşabilen büyük bir kaktüs. Dona dayanımı -3.8 derece.
515010
Aldığımda bir saksıda grup halindeydiler ben de bölmedim. Notocactus scopa. Dona dayanım -5.
515011
Sanırım Polaskia chichipe. Geçen kış dışarıdaydı. Ufak tefek yanıklarla atlattı. Dona dayanımı -6.6. 4.5 metre yüksekliğe ulaşabilen ağaç formunda bir kaktüs ancak gördüğüm kadarıyla oldukça yavaş büyüyen bir tür.
515012
Bunun da türünü bilmiyorum. Geçen kışı ufak yanıklarla atlattı.
515013
litoriachloris
27-08-2014, 11:06
Çok teşekkür ederim ceyhun emre. selamlar...
litoriachloris
27-08-2014, 11:46
Çok teşekkür ederim Ritulan ama pembe çiçekli olanın türünü maalesef bilmiyorum.
litoriachloris
28-08-2014, 09:04
devam...
Stetsonia coryne . 9 metreye kadar uzayabilen ağaç formunda bir kaktüs. Geçen kışı ufak yanıklarla atlattı. Dona dayanımı -3.8 derece.
515258
Cereus jamacaru 'monstruosus' olduğunu düşünüyorum ama bu formlar çok karışık. Bu da geçen kışı ufak yanıklarla atlattı. 30 cm boya ulaşabiliyor. Dona dayanımı -1.1 verilmiş.
515259
Echinopsis candicans diye düşünüyorum. Semt pazarından alındı. aldığımda boyu 10cm kadardı. Bahçeye diktim ve birçok yavru verdi. Çok hızlı büyüyen bir tür. Son iki kışı sorunsuz atlattı. Geçen sene 2 adet sarı çiçek açtı. Bu sene pas geçecek sanırım. Dona dayanıklılık -10 derece.
515260
Sanırım Mammillaria polythele fa. inermis. Dona dayanımı -1.1 derece gözüküyor ancak -8 dereceden sağ çıktığını yazan kaynaklar da var. 10 cm çapa ve 60 cm yüksekliğe ulaşabiliyor.
515261
Echinofossulocactus erectocentrus olduğunu düşünüyorum. Dona dayanımı -5 gözüküyor.
515262
litoriachloris
28-08-2014, 09:57
Devam...
Karışık Trichocereus tohumlarından yetiştirdiklerimden. Olağan üstü hızlı büyüdü. Tohumdan 20 cm boya 1 senede ulaştı ve bahçeye geçmeye hak kazandı. Diğer tohumlardan yetiştirdiğim türlerin en büyüğü baş parmağım kadar :)
515267
Tür yardımı sayın hnd76 dan geldi. Oreocereus celsianus. Güzel haber dona dayanımı -12 derece :) Zaten geçen kışı sorunsuz atlattı.
515266
Eğer bu tüylü kaktüs düşündüğüm gibi Cephalocereus senilis ise -10 derceye kadar dayanıyormuş :)
Edit: Bu tür sanırım hızlı büyümesine ve tüylenme şekline bakılırsa Cleistocactus strausii. 2.5 m yüksekliğe ulaşabiliyormuş.
515268
Polaskia chende sanırım. Dona dayanım -3.8 gözüküyor.
515269
Bu arkadaşın türünü bilmiyorum.
515270
evdeçiçek
28-08-2014, 10:11
Hoş geldiniz aramıza ... Sayfanız hayırlı olsun.
litoriachloris
28-08-2014, 11:53
devam...
Yapı marketten aldım. Türünü bilmiyorum ama oldukça nazlı bir tür sanırım. Gövdesinde güneş yanıkları oluştu. Kışı atlatabileceğini sanmıyorum :(
515274
Bir internet sitesinden çelik olarak aldım. Echinopsis pachanoi. Bu da sanırım diğer arkadaş gibi gölgede bol sulanarak büyütülmüş. Güneşi görünce üzerinde hafif yanıklar oluştu. Dona son derece dayanıklı olduğu söyleniyor. -10 derceye kadar dayanıyormuş. Diğer kaktüslerden farklı olarak bol suyu seviyor. Kaktüs gibi değil de sıradan bir tropik bitki gibi düşünün diyor internet siteleri.
515275
Austrocylindropuntia subulata. Toprağa geçirdikten sonra çok hızlı büyümeye başladı. dona daynımı -6.6.
515276
Sempervivumlar direk yaz güneşini ve susuzluğu pek sevmiyorlar. Ama bu halleri bile güzel.
515277
Bu arkadaş geçen sene kaybettiklerimden. Ama don yüzünden değil köstebek yüzünden :) Kışı hasarsız atlatmıştı oysa ki. Bu bahar aylarında her yeri kazan bir köstebek dadandı bahçeme, altını üstüne getirdi. Bir sabah işe geldiğimde bu arkadaşın yerinde yeller esiyordu :(
515278
litoriachloris
28-08-2014, 11:55
Çok teşekkür ederim evdeçiçek. Selamlar...
litoriachloris
28-08-2014, 12:15
Devam...
Türlerini bilmediğim bu iki arkadaş geçen kışa dayanamadılar. Zone 9 için uygun değillermiş :(
515291
515292
Kaya üzerindeki Sedum palmeri. Neredeyse susuz yaşıyor :D
515293
Yine kaya üzerindeki Sempervivumlar
515294
Bu işe başlamamı sağlayan Cylindropuntia imbricata. Dona dayanımı, sıkı durun -34.4 :eek: Erzurum'da bile mutlu mesut yetişir :D
Merhaba,
bende bir kaç gün önce üye oldum, çiçekleri çok seviyorum ve özellikle kaktüs ve sukulentleri sayfanızdaki kaktüslere bayıldım, özellikle tohumdan yetiştirmeyi çok merak ediyorum.
litoriachloris
28-08-2014, 13:30
devam...
Çöp tenekesinin yanına bırakılmış olarak buldum. Geçen kışı sorunsuz geçirdi. Eski gövdenin tamamına yakını sanırım gölgede büyütüldüğü için geçen yaz kurudu. Ama yeni gövdeler sağlıklı gözüküyor. Geçen baharda üstü pembe harika çiçeklerle doluydu. Türü sanırım Aporocactus flagelliformis. Dondan koruyun diyor ama bakalım bu kış ne olacak.
515298
Sedum rubrotinctum. 20'ye yakın sedum türüm içinde en sevdiklerim. İnsan yememek için kendini zor tutuyor. Şeker gibiler :) Dona dayanım -6.6 gözüküyor. Geçen kışı saksıda sorunsuz geçirdiler.
515299
Sanırım Mammillaria vetula subsp. gracilis 3 sene önceki -7 derecelik kışı balkonda ufak kayıplarla atlattıktan sonra bahçede yetiştirmeye başladığım bir tür.
515300
Haworthia attenuata olduğunu düşünüyorum. Geçen kışı dışarıda ufak yanıklarla atlattı. Kaynaklar dona dayanımı -1.1 vermiş :(
515301
Geometri :D
515302
litoriachloris
28-08-2014, 13:53
Merhaba,
bende bir kaç gün önce üye oldum, çiçekleri çok seviyorum ve özellikle kaktüs ve sukulentleri sayfanızdaki kaktüslere bayıldım, özellikle tohumdan yetiştirmeyi çok merak ediyorum.
Çok teşekkür ederim hnfes. Eğer özellikle peşinde olduğunuz ve bulamadığınız türler varsa tohumdan yetiştirmeniz mantıklı olur. Ama onun dışında tohumdan kaktüs yetiştirmek oldukça zahmetli ve ilk yıllar çok yavaş büyüyorlar. Yapı marketlerde uygun çok uygun fiyatlı kampanyalı satışlar oluyor. Oralardan bitki temin etmek daha akıllıca bir seçim olur diye düşünüyorum.
Selamlar...
litoriachloris
28-08-2014, 15:11
devam...
Yine bir kaya üstü Sedum palmeri.
515322
Kasım ayında 2 yaşına girecek olan Adenium. Tohumdan yetiştirdiğim 40 civarı bitkim var ama içlerinde en büyüğü bu. 40-50 litre büyüklüğünde bir saksı ile birlikte yere gömülü. Ancak kolaylık olması için boş bir saksıyı toprağa gömüp bu saksıyı da onun içine oturrtum ki kolayca yerinden çıkabilsin. Sonbahar sonuna doğru saksısıyla birlikte içeriye alıp baharda tekrar yerine koymayı planlıyorum.
515323
Bu da yine aynı şekilde iç içe saksi ile toprağa gömülü olan Euphorbia enopla. Kışın içeriye almayı planlıyorum.
515325
İnternet üzerinden sipariş ettiğim 3 adet Agave victoria reginae'den ikisi. Dona dayanımı -12 gözüküyor. Alttaki farklı bir tür mü bana mı öyle geliyor.
515324
515326
İnternet üzerinden sipariş ettiğim 3 adet Agave victoria reginae'den ikisi. Dona dayanımı -12 gözüküyor. Alttaki farklı bir tür mü bana mı öyle geliyor.
515324
515326
Agave victoria reginae'nin üstündeki çizgiler her bitki için farklıdır fakat alttakinin bu türün alt formlarından birine ait olduğunu düşünüyorum. A. v-reginae forma "caespitosa" olabilir, eğer öyleyse yavru vermeye yatkın olacaktır. Normal A. v-reginae genelde tek rozet olarak büyür.
Bu arada toprak kullanmayıp sadece iri partiküllü malzeme ve kum kullanmanızın bitkileri dondan korumaya yardımı olmuş olabilir. Sizin kullandığınız gibi bir bitki yatağı suyu çok hızlı süzdürüp kuruyacaktır ve soğuk havalarda da köklerin donması bu şekilde önleniyor olabilir. Tabi siz kış yağmurlarına ve kara karşı ekstra bir önlem alıyorsanız zaten hava şartlarından korunuyorlardır. Malum, trakya'nın kışı pek kuru olmaz, yağmur illa ki yağar :)
Hoşgeldiniz litoriachloris; bizlerin de bilgileneceği güzel bir sayfa oluşturdunuz. 26. mesajdaki 2. fotoğrafdaki kaktüsünüz Oreocereus Celsianus.
Tebrik ediyorum, saygılar...
litoriachloris
29-08-2014, 08:37
Hoşgeldiniz litoriachloris; bizlerin de bilgileneceği güzel bir sayfa oluşturdunuz. 26. mesajdaki 2. fotoğrafdaki kaktüsünüz Oreocereus Celsianus.
Tebrik ediyorum, saygılar...
Çok teşekkür ederim Katkınız için sayın hnd76. Türün Oreocereus celsianus olmasına çok sevindim. Dona dayanımı -12 dereceymiş :) Selamlar...
litoriachloris
29-08-2014, 09:54
Agave victoria reginae'nin üstündeki çizgiler her bitki için farklıdır fakat alttakinin bu türün alt formlarından birine ait olduğunu düşünüyorum. A. v-reginae forma "caespitosa" olabilir, eğer öyleyse yavru vermeye yatkın olacaktır. Normal A. v-reginae genelde tek rozet olarak büyür.
Bu arada toprak kullanmayıp sadece iri partiküllü malzeme ve kum kullanmanızın bitkileri dondan korumaya yardımı olmuş olabilir. Sizin kullandığınız gibi bir bitki yatağı suyu çok hızlı süzdürüp kuruyacaktır ve soğuk havalarda da köklerin donması bu şekilde önleniyor olabilir. Tabi siz kış yağmurlarına ve kara karşı ekstra bir önlem alıyorsanız zaten hava şartlarından korunuyorlardır. Malum, trakya'nın kışı pek kuru olmaz, yağmur illa ki yağar :)
A. v-reginae forma "caespitosa" konusunda sanırım haklısınız sayın -Esin-. İnterneten baktıklarım arasında çok benzer bireyler gördüm. Teşekkür ederim.
Kaktüs yatağım gerçekten çok geçirgen. Bitkileri hortumla sularken su hiç bir şekilde sağa sola akışa geçmiyor, hemen zemin tarafından emiliyor. Soğuğa dayanımlı kaktüs ve sukulentler ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucunda, bitkilerin soğuktan ziyade kış yağışları nedeniyle kaybedildiği yazıyor. Bir de özellikle gelişme dönemlerinde bol su ve azotlu gübrelerin bitkilerin hızlı gelişmesine neden olduğu ve sonuçta da kışın bu bitkilerin daha dayanıksız olduğu anlatılmış. O yüzden ben bitkilerimi sulama ve gübreleme konusunda oldukça cimriyim. Ama bütün yaz güneş altında kavrulmalarına rağmen çok keyifli ve sağlıklı görünüyorlar :)
litoriachloris
29-08-2014, 11:05
Devam...
Biraz konu dışı ama benim böyle meraklarım da var ;) Persea americana. Namı diğer Avokado. 3 yaşında. Kaynaklar varyetelere göre -6.6 ile -9.4 arasında dona dayanıklı olduğunu söylüyor.Şimdiye kadar -4.7 dereceden sağ salim kurtuldu. Binanın güney doğu ve güney batı tarafına korunaklı olarak kendi yediğim meyvelerin çekirdeklerinden ektiğim 7 adet fidanım var. Bazılarını direk toprağa diktim bazılarını 1 yıl içeride büyütüp toprağa aldım. Toprakta kendi çimlenenler çok daha hızlı gelişti. Kökleriyle fazla oynanmaya gelmiyorlar. Hastalığa oldukça dayanıklı türler. Ancak yaprakları çok mu lezzetlidir bilemem kuşlar ve böcekler yemeye bayılıyorlar. Ama yine de ilaç kullanmıyorum. Zaten ilke olarak bahçemin hiç bir noktasında kimyasal kullanmıyorum.
Ayrıca şuna dikkat ettim. Saksı yerine toprakta yetişen bitkiler çok nadir hastalık ve parazitlere hedef oluyorlar. Zaten evrimsel olarak doğal ortamında günde 8-10 saat kaya aralarında kıraç toprakta kavrulan bitkileri balkonda veya ev içinde yaşatmaya kalkınca hastalanmaları kaçınılmaz oluyor.
Örneğin pencerenin dış pervazında yarım gün güneş alan Adeniumlarım bit ve parazitlerden nasiplerini alıyorlar. Ben de hastalanan bitkilerimi saksılarıyla birlikte alıp kaktüs yatağımda tüm gün güneş altında kavrulmaya bırakıyorum. En geç 5 gün içinde ne bit kalıyor ne hastalık :)
515411
Söz Adenium'dan açılmışken iki yaşına girmek üzere olan bitkilerimden formunu en çok beğendiğim. Bonsaivari bir form vermek için kökler gövde ile birleştiği yerden yatay olarak kesilerek ayrıldı. Tamamen yapraksızlaştırılıp 10 gün gölgede kurutulmaya bırakıldı ve köklerin yanlara doğru uzaması için plastik bir tabak üzerinde toprağa geçirildi.
515412
Görece soğuk iklime sahip yerlerde bahçesinde kaktüs isteyen herkesin ilk aklına gelen türler Opuntia'lar. Bir bahçeden aşırdığım ve türünün Opuntia humifusa olduğunu düşündüğüm bitkim. Eğer tür doğruysa dona dayanımı -31.6 :) Bu kocaman kümeyi sadece 1 yılda oluşturdu. Kışı sorunsuz atlattı. Susuzluğa o kadar dayanıklı ki bahar sonunda kırılan bir lobu asfalt üzerinde yaz boyunca köklenmeden, kurumadan durdu ve çiçek açtı :)
515413
Opuntia microdasys. Diğer Opuntia türlerine göre dona ve neme dayanıklılığı biraz zayıf. Kaynaklar -6.6 diyor. Tek bir lobdan 3 sene içinde bahçenin her yerine yayıldılar.
515414
Opuntia monacantha var. variegata diye düşündüğüm kaktüsüm. Bu da diğer opuntialar gibi oldukça hızlı büyüyor. Dona dayanımı -6.6. Geçen kışı oldukça büyük yanıklarla geçirdi ama baharda hızla toparlandı. Dışarıda biraz zor olacak gibi bu arkadaş.
515415
A. v-reginae forma "caespitosa" konusunda sanırım haklısınız sayın -Esin-. İnterneten baktıklarım arasında çok benzer bireyler gördüm. Teşekkür ederim.
Kaktüs yatağım gerçekten çok geçirgen. Bitkileri hortumla sularken su hiç bir şekilde sağa sola akışa geçmiyor, hemen zemin tarafından emiliyor. Soğuğa dayanımlı kaktüs ve sukulentler ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucunda, bitkilerin soğuktan ziyade kış yağışları nedeniyle kaybedildiği yazıyor. Bir de özellikle gelişme dönemlerinde bol su ve azotlu gübrelerin bitkilerin hızlı gelişmesine neden olduğu ve sonuçta da kışın bu bitkilerin daha dayanıksız olduğu anlatılmış. O yüzden ben bitkilerimi sulama ve gübreleme konusunda oldukça cimriyim. Ama bütün yaz güneş altında kavrulmalarına rağmen çok keyifli ve sağlıklı görünüyorlar :)
Siz ilk elden tecrübe ediyorsunuz gerçi ama bakmak isterseniz bitkileri soğuktan korumayla ilgili güzel bilgiler var
Garden Helper (http://www.thegardenhelper.com/frost.html)
Tabi burda genel olarak bilgi verilmiş. İlk maddede yazdıkları "gece çökmeden bahçeyi sulayın" önerisi kaktüs ve sukulentler için ölüm fermanı olur :) Verdiğiniz dona dayanıklılık dereceleri de yalnızca toprak tamamen kuruysa geçerli zaten. Gübre konusunda da haklısınız, yeni büyüme dona dayanıksız oluyor, o yüzden eylülden sonra gübre verilmesi önerilmiyor.
Çalışmalarınızı zevkle takip ediyorum, başarılar :)
litoriachloris
29-08-2014, 13:34
Devam...
Bu da uzun sık dikenleri olan bir Opuntia sp. Türünü bilmiyorum. Bahçeyle bu yaz başında buluştu.
515424
Bol çiçekli Cylindropuntia imbricata. Yaz boyu bolca çiçeklendi, üzerindeki meyvelerden anlaşılıyordur.
515425
Sanırım Espostoa guentheri . Bazı yerlerinde güneş yanıkları oluştu. Boylu ve yaşlı kaktüs almamaya karar verdim. Hem küçüklere göre daha pahalı oluyorlar hem de gölgede ve bol su ile büyütüldükleri için bahçeye adaptasyonda sorun yaşıyorum. Dona dayanım -3.8 gözüküyor.
515426
Tam güneş ve çok az su ile gelişen Graptopetalum paraguayense. Renklerinin güzelliğini buna borçlular :)
515427
Sedum palmeri. Ocak şubat aylarında açan çiçekleri yaz başında kuruyunca çirkin bir görüntü oluşturuyorlar. Tek tek temizledim :rolleyes: Genelde bu tüm sedumlar için geçerli.
515428
litoriachloris
29-08-2014, 13:43
Devam...
Kötü kokusu nedeniyle sinekleri kendine çeken Orbea.
515429
Mammillaria polythele. Çiçekleri küçük ama renkleri muhteşem.
515430
Yapı marketten aldığım türünü bilmediğim kaktüsüm. Şu kaktüslerin üzerine silikonla çiçek yapıştırma huyundan ne zaman vazgeçecekler acaba :mad:
515431
Of ya, sanki cennet bahçesinde geziyorum!. Maşallah ne kadar güzeller. Yakın olsam kesin ziyarete gelirdim bu güzel bahçeyi...Tebrik ediyorum tekrar.
çok güzel kaktüsleriniz var benim de iki tane küçük kaktüüsm var saksıda kıştan buyana bakıyorum ama henüz çiçek açmadılar gerçi çiçek açan türler mi onu da bilmiyorum:)
morkaktus
30-08-2014, 11:19
Kaktüs bahçesi güzel olmuş soğuga dayanıklı tür olarak pacheycereus pringlei, carnegiea gigantea, opuntia robusta türlerini önerebilirim. bu türler kışın kar altında bile yaşayabilir. hem de bir bahçe için radikal kaktüs görünümüne sahip bu türler güzel bir hava katacaktır.
litoriachloris
01-09-2014, 09:49
Of ya, sanki cennet bahçesinde geziyorum!. Maşallah ne kadar güzeller. Yakın olsam kesin ziyarete gelirdim bu güzel bahçeyi...Tebrik ediyorum tekrar.
Her zaman beklerim. Selamlar...
litoriachloris
01-09-2014, 09:49
çok güzel kaktüsleriniz var benim de iki tane küçük kaktüüsm var saksıda kıştan buyana bakıyorum ama henüz çiçek açmadılar gerçi çiçek açan türler mi onu da bilmiyorum:)
teşekkür ederim. Selamlar...
litoriachloris
01-09-2014, 10:07
Kaktüs bahçesi güzel olmuş soğuga dayanıklı tür olarak pacheycereus pringlei, carnegiea gigantea, opuntia robusta türlerini önerebilirim. bu türler kışın kar altında bile yaşayabilir. hem de bir bahçe için radikal kaktüs görünümüne sahip bu türler güzel bir hava katacaktır.
Teşekkür ederim morkaktus. Çanakkle her ne kadar haritada 9a-9b gözükse 2004 yılında -11 dereceyi görmüş bir şehir. o yüzden Pachycereus pringlei gibi yetişkin hali optimum koşullarda dona dayanımı -6.6 olan bir bitki kışı geçirmekte zorlanır gibi geliyor. Elimde tohumdan yetiştirdiğim 20 karar Carnegiea gigantea var. henüz 1 yaşındalar ve ancak ceviz büyüklüğündeler. Bu tür de her ne kadar dona dayanımı -10 gözükde de yetişkin hale gelmesi bir 30-40 yıl sürer ;). 2-3 yıl daha saksıda büyütüp dışarıya öyle almayı düşünüyorum. Opuntia is gözü kapalı güvendiğim türlerden. robusta yok ama 5-6 tür opuntia var bahçemde.
morkaktus
01-09-2014, 17:14
Hakılısınız Trakya bölgesi kaktüs yetiştirmek için zor bir bölge. buna rağmen bahçeniz çok çeşitli ve hoş görünüyor. bu yüzden sizi tebrik etmek lazım. bahçenizdeki yenilikleri ilgiyle takip ediyoruz..
cicek2000
03-09-2014, 09:53
Kaya bahçenizi zevkle gezdim. Kaktüsler, sukulentler yerlerine çok yakışmışlar.
litoriachloris
03-09-2014, 10:18
Kaya bahçenizi zevkle gezdim. Kaktüsler, sukulentler yerlerine çok yakışmışlar.
Teşekkür ederim. Selamlar...
Maşallah, bende şirketin bahçesine mi diksem acaba Opuntia microdasyslardan, evde saksımda var ama 1 yılda bir saksıyı zor doldurdular ve çiçekte açmadılar...Ne yapmalıyım acaba?l
litoriachloris
05-09-2014, 09:13
Maşallah, bende şirketin bahçesine mi diksem acaba Opuntia microdasyslardan, evde saksımda var ama 1 yılda bir saksıyı zor doldurdular ve çiçekte açmadılar...Ne yapmalıyım acaba?l
microdasys çok dayanıklı bir tür değil ama İstanbul'da dışarıda olur bence. Evdeki Opuntianızı bahar başında bahçeye alın. Büyüme hızına inanamayacaksınız.
Selamlar...
Sn litoriachloris sayfanız çok renkli bir sayfa olmuş ben kaktüslerimi iç mekanda bakmakta zorlanırken siz dış mekanda bakıyorsunuz bravo kolaylıklar dilerim.
litoriachloris
05-09-2014, 11:57
Bunlardan istiyorum :eek:
Prairiebreak: Hardy mesembs (http://prairiebreak.blogspot.ch/p/hardy-mesembs.html)
Bunlardan da:D Bu aralar en çok peşinde olduğum tür Echinocereus coccineus
Prairiebreak: Cacti (http://prairiebreak.blogspot.ch/p/cacti.html)
litoriachloris
05-09-2014, 11:59
Sn litoriachloris sayfanız çok renkli bir sayfa olmuş ben kaktüslerimi iç mekanda bakmakta zorlanırken siz dış mekanda bakıyorsunuz bravo kolaylıklar dilerim.
Çok teşekkür ederim Bayçalı. Benim bu maceram ilerledikçe ve meyvelerini verdikçe bahçesi olan ve kaktüs-sukulent seven bir çok kişi bahçesinde bu güzelleri ağırlamaya cesaret eder diye umuyorum.
Selamlar...
türkan demirel
08-09-2014, 09:20
Forumda gördüğüm en çok çeşit. Sevgiler
litoriachloris
10-09-2014, 08:39
Forumda gördüğüm en çok çeşit. Sevgiler
Çok teşekkür ederim sayın türkan demirel. Selamlar...
Bahçenin genel halinin fotografını yüklernisiniz?
alperen 45
10-09-2014, 16:13
sayın litoriachloris evet sanki çocuğuz anlamayacağız biz o yapmacık çiçekler içinmi alıyoruz hem kaktüse zarar veriyor iyi günler bahçeniz harika özel yetiştiricilere taş çıkarırsınız ve siz bunu hobi olarak yapıyorsunuz Allah gönlünüze göre versin
litoriachloris
22-09-2014, 10:54
Sayın Ritulan geniş açı objektifimi sürekli evde unutuyorum. Getirince fotoğraflayıp paylaşırım.
Selamlar...
litoriachloris
22-09-2014, 11:43
sayın litoriachloris evet sanki çocuğuz anlamayacağız biz o yapmacık çiçekler içinmi alıyoruz hem kaktüse zarar veriyor iyi günler bahçeniz harika özel yetiştiricilere taş çıkarırsınız ve siz bunu hobi olarak yapıyorsunuz Allah gönlünüze göre versin
Teşekkür ederim alperen 45. Selamlar...
litoriachloris
22-09-2014, 11:52
Devam...
Opuntia microdasys'in çiçeği.
518376
Opuntia humifusa'nın çiçeği.
518377
Tohumdan yetiştirdiğim Carnegiea gigantea'lar. Bu arkadaşları en kısa sürede ayırmam gerek.
518378
Kaktüs yatağının sakinleri :eek:
518379
518380
litoriachloris
22-09-2014, 15:01
Devam...
Orbea variegata detay.
518395
Echeveria Black Prince çiçek açıyor.
518396
2 numaralı mesajımdaki Notocactus roseoluteus tohumlarından çimlenenler. Taze tohumların çimlenme oranı satın alınanlara göre muazzam farklı.
518397
Uzun süredir peşinde olduğum türlerden biriydi Opuntia chlorotica. Bu kış içeride. Seneye bahçenin baş köşesine :p Dona dayanıklılık -9.4. 1.8 metre yüksekliğe ulaşan büyük bit kaktüs.
518398
Bu da yeni aldığım kaktüslerden. Sanırım Stenocereus pruinosus. dona dayanımı -3.8 gözüküyor. 6 metre yüksekliğe ulaşan büyük bir kaktüs.
518399
morkaktus
22-09-2014, 17:41
Saguarolar mükemmel görünüyor. Onları tohumdan yetiştirmek çok büyük bir sabır ve yetenek ister. Bu yüzden sizi tebrik etmek lazım..
litoriachloris
23-09-2014, 12:48
Saguarolar mükemmel görünüyor. Onları tohumdan yetiştirmek çok büyük bir sabır ve yetenek ister. Bu yüzden sizi tebrik etmek lazım..
Çok teşekkür ederim morkaktus. Selamlar...
litoriachloris
23-09-2014, 13:05
Devam...
Yeni aldığım Faucaria sp.
518477
Bu da aramıza yeni katılan Echinopsis subdenudata. 45 cm boya ve çapa ulaşabiliyor. Dona dayanımı -6.6 derece
518478
Bunlar da yeni. Sanırım Aloe ferox ya da hibritleri. Forumlarda bazı aloe türlerinin kültür ortamında çok fazla hibritleştiği ve tam türlerinin çiçek açmadan kestirilemediği yazıyor. Dona dayanımı -6.6 derece.
518479
518480
Tohumdan yetiştirdiğim Sedum pulchellum. Artık üretim saksısından çıkma zamanı geldi.
518481
yeşilelma09
23-09-2014, 13:17
Arkadaşlar ben de kaktüs yetiştiriyorum geçen yıldan beri ama bir türlü açmıyor. Güneşini alıyor kışın da soğukta kalıyor, toprağı da kumlu gibi ama açmıyor. :)
litoriachloris
24-09-2014, 09:07
Devam...
Tohumdan ürettiğim Sedum selskianum.
518600
Yine tohumdan ürettiğim Sedum ussuriense.
518601
Sanırım Echinopsislerden. Kolleksiyona yeni katıldı.
518602
Sanırım Mammillaria elongata var. echinaria. Bu kış içeride ısıtmasız odada duracak. Baharda bahçedeki yerine alırım. Dona dayanımı -4.
518603
Austrocylindropuntia cylindrica f. monstrosa. Bahçeye geçmek için baharı bekleyecek olanlardan. Dona dayanımı -6.6 derece.
518604
litoriachloris
24-09-2014, 09:21
Devam...
Pazardan aldım :D Sanırım Aloe broomii. Dona en dayanıklı aloe'lerden (-10). 90 cm yüksekliğe 60 cm çapa ulaşabiliyor.
518606
Yine pazardan. Tür yardımı sayın -Esin-'den geldi Mammillaria polythele ssp. durispina.
518607
Sanırım Parodia leninghausii. 1 metre boya ve 12 cm çapa ulaşabilen bir tür. Dona dayanımı -4 derece.
518608
Mammillaria matudae. Diken yapısı muhteşem. 30 cm yüksekliğe ulaşabiliyor. Dona dayanımı -3.8 derece.
518609
Echinopsis gibi ama bilemedim. Yaz güneşi yaramadı. gövdede güneş yanıkları oluşunca gölgeye aldım.
518610
litoriachloris
24-09-2014, 09:45
Devam...
Tohumdan yetiştirdiğim sedumlarım. Üretim saksısında yazın biraz hırpalandılar ama artık toprakla buluşma zamanları geldi.
Karışık tohumlardan ürettiklerim.
518620
518624
Sedum hispanicum.
518621
Sedum kamtschaticum
518623
Yine bir Sedum selskianum varyetesi
518622
litoriachloris
24-09-2014, 10:36
Devam...
Carnegiea gigantea, namı diğer Saguaro'ları ayırdım. Tam 34 tane :D
518628
Ön sıradakiler sanırm Opuntia rufida f. pumilus. Küçük yumaklar halinde büyüyen bir tür. Geçen kışı bahçede hasarsız geçirdi. Baharda yavaş yavaş çürümeye başladı. Sağlam olanları ayırdım.
Arka sıranın ortasındaki arkadaş Mammillaria polythele ile aynı saksıdaydı. Ayırıp büyümesi çin bu saksıya aldım. Arka sıradaki iki küçük tohumdan yetiştirdiklerim. 2 senedir fındık kadar duruyorlar.
518629
Echinopsis, Echinocereus ve Trichocereus tohumlarından yetiştirdiklerim. Seneye bahçeye geçmeye hazırlar.
518630
518631
518632
Tohumdan yetiştirmek meşakkatli iş. Tebrik ediyorum. Ayrıca kaktüslere o silikonla yapma çiçek yapıştırmanın manası ne anlamış değilim...
litoriachloris
24-09-2014, 10:55
Tohumdan yetiştirmek meşakkatli iş. Tebrik ediyorum. Ayrıca kaktüslere o silikonla yapma çiçek yapıştırmanın manası ne anlamış değilim...
Teşekkür ederim sayın fatitoo. Kaktüslerimi dona dayanıklı cinslerden seçmek için uğraştığımdan o türlerin tohumlarını bulunca kaçırmıyorum. Yapma çiçek konusunda son derece haklısınız.
selamlar...
Sevgili litoriachloris bu nasıl bir koleksiyon aklım yerinden çıkacak gibi oldum. :D Böylesine güzel bir koleksiyona sadece maşallah demek gerekir. Sizi sık sık takip edeceğim, bu arada başarılarınızın devamını içtenlikle dilerim.
günebakan
24-09-2014, 17:55
Sayın litoriachloris öncelikle sayfanız hayırlı olsun kaktüs ve sukulentleriniz gerçekten çok güzel maşallah hepsi de çiçeklenmeye başlamış umarım daha bir çok bitkiniz olur:)
loveforlife
24-09-2014, 18:20
Sayın litoriachloris,
Bayılıyorum ben bu sayfaya... Hele ki konu soğuğa dayanıklı türler olunca, daha da ilgimi çekiyor. Ben de soğuğa dayanıklı türleri daha çok edinme gayretinde olduğumdan daha çok cezbediyor verdiğiniz bilgiler. Emeklerinize, yüreğinize sağlık...
litoriachloris
25-09-2014, 09:21
Sevgili litoriachloris bu nasıl bir koleksiyon aklım yerinden çıkacak gibi oldum. :D Böylesine güzel bir koleksiyona sadece maşallah demek gerekir. Sizi sık sık takip edeceğim, bu arada başarılarınızın devamını içtenlikle dilerim.
Çok teşekkür ederim sayın lusoari. Bu forumdaki bazı arkadaşlara göre benim koleksiyonum devede kulak kalır :D Ancak bu başlık, bahçesinde kaktüs ve sukulent yetiştirmek isteyenler için bir rehber haline dönüşürse amacına ulaşmış demektir.
Selamlar...
litoriachloris
25-09-2014, 09:34
Sayın litoriachloris öncelikle sayfanız hayırlı olsun kaktüs ve sukulentleriniz gerçekten çok güzel maşallah hepsi de çiçeklenmeye başlamış umarım daha bir çok bitkiniz olur:)
Çok teşekkür ederim sayın günebakan. Selamlar...
litoriachloris
25-09-2014, 09:49
Sayın litoriachloris,
Bayılıyorum ben bu sayfaya... Hele ki konu soğuğa dayanıklı türler olunca, daha da ilgimi çekiyor. Ben de soğuğa dayanıklı türleri daha çok edinme gayretinde olduğumdan daha çok cezbediyor verdiğiniz bilgiler. Emeklerinize, yüreğinize sağlık...
Çok teşekkür ederim sayın loveforlife. Çok benzer iklimlerde yaşıyoruz. Bursa'da balkonda yaz kış yetiştirebileceğiniz bir sürü harika tür var.
Selamlar..
Ne kadar şahane bir sayfa açılmış, çalışmalarınız için tebrik ederim Sayın Litoriachloris. İlgiyle takip edeceğim. Yıllardan beri defalarca deneyip yetiştirmeyi bir türlü başaramadığım aporocactusun doğal haline bayıldım doğrusu. Bu yıl ki, aporocactus yetiştirme çabalarımda olumsuz sonuçlandı, yine kök çürüklüğünden kaybettim.
litoriachloris
29-09-2014, 10:26
Ne kadar şahane bir sayfa açılmış, çalışmalarınız için tebrik ederim Sayın Litoriachloris. İlgiyle takip edeceğim. Yıllardan beri defalarca deneyip yetiştirmeyi bir türlü başaramadığım aporocactusun doğal haline bayıldım doğrusu. Bu yıl ki, aporocactus yetiştirme çabalarımda olumsuz sonuçlandı, yine kök çürüklüğünden kaybettim.
Çok teşekkür ederim sayın sakdag. Sizin gibi tecrübeli bir yetiştiriciden övgü almak çok güzel.
Bu yıl bahar ortasında ana gövdeden ayırıp yetiştirdiğim 10 kadar aporocactus var. Eşime balkonda sarkan bir çiçek saksısı yapmak için sözüm vardı o yüzden ben de aporocactus iyi bir alternatif diye düşündüm. Acer palmatum saksısının dibe diktiğim bitkiler 2-3 ay hiç büyümeden durdular. Genelde tüm kaktüslerin hızla büyüdüğü zamanda büyümemeleri kötüye işaret diye düşündüm. Kimisi buruşup küçüldüler hatta. Ben de artık gözden çıkarmıştım. Haftada 1 Acer için sulama yaptım sadece. Yaz sonunda beklemediğim biçimde atağa kalktılar hızla geliştiler. Sanırım kök gelişimini tamamlamadan büyümüyorlar. Çok havadar gölge ve rüzgarlı bir alandaydılar. Oldukça az sulandılar. Belki bu ip uçları bir daha ki denemenizde size yardımcı olur.
Selamlar...
Bu sayfa beni çok mutlu ediyor. Paylaşımlarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum.
litoriachloris
30-09-2014, 09:42
Devam...
Mammillaria polythele her zaman çiçekli, hala çiçekli. Kaynaklar dona dayanımı -1.1 vermiş. Ancak Fransız bir yetiştirici bahçesinde -8 den sağ çıktığını söylüyor. Güzel haber :D
519345
Koleksiyona yeni katılanlardan Sedum allantoides. Fazla büyümeyen küçük bir Sedum türü. Dona dayanımı -3.8 derece.
519346
xGraptosedum 'Francesco Baldi'. 15 cm çapa ulaşabilen bir tür. Dona dayanımı -8 derece.
519347
Echinofossulocactus erectocentrus olduğunu düşündüğüm arkadaşın 3 tane büyüme ekseni var. Sizce bu normal mi ?
519348
Literatüre göre güya gölge seven Orbea variegata. Bütün yaz en sert güneşi yedi hem de kayaların arasında. Sonuç:
519349
litoriachloris
30-09-2014, 09:44
Orbea variegata'nın yaz başındaki hali
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/514869d1409038176-20140714_155517.jpg
litoriachloris
30-09-2014, 09:54
Devam...
Makro fotoğrafçılık için en güzel ışık bence yağmur sonrası... Filtrelenmiş, homojen ve berrak...
519350
519351
519352
519353
519354
litoriachloris
30-09-2014, 10:00
Yağmur sonrası fotoğraflara devam...
519355
519356
519357
519358
519359
litoriachloris
02-10-2014, 08:46
Sayın Ritulan bahçenin genel halinin fotoğraflarını cep telefonu ile çektim. O yüzden fotoğraf kalitesi vasat. Bahçe de tamamlanmaktan çok uzak ama şu anki hali budur.
519581
519582
519583
519584
519585
litoriachloris
02-10-2014, 08:59
Devam...
Köklerine şekil vermeye çalıştığım Adenium. Kök ve gövde arasını düz bir şekilde ayırdıktan sonra yeniden köklendirdim. 3 ayda bir köklerin durumunu görmek ve şekillendirmek için kontrol ediyorum.
519586
519587
Yaz bitti... Şimdi Sempervivumların zamanı :D
519588
Yağmur sonrası...
519589
519590
litoriachloris
02-10-2014, 09:15
Devam...
Orbea variegata sonbaharı sevdi. Bol bol çiçek açıyor.
519592
Tohumdan yetiştirdiğim 1 yaşındaki Titanopsislerim.
519593
519594
519595
519596
Sayın Ritulan bahçenin genel halinin fotoğraflarını cep telefonu ile çektim. O yüzden fotoğraf kalitesi vasat. Bahçe de tamamlanmaktan çok uzak ama şu anki hali budur.
519581
519582
519583
519584
519585
Sayın litoriachloris ,tamamlanmaktan uzak dediğiniz bahçe mükemmel çok güzel .bir yükselti yapmışsınız ve orada kaktüsler ve sukulentler çok güzel gözüküyor ve ve opuntia larınız çoşmuş önlem almazsanız bir kaç yıla sanki tüm bahçenizi istila edebilirler : D çok beğendim keşke biraz yakınlarda olsaydı ,görmek bende fotograflamak isterdim böyle bir bahçeyi.ellerinize sağlık,fotograflar için teşekkürler.bol çiçekli günler diliyorum.
litoriachloris
02-10-2014, 09:33
Devam...
Havalar soğusa da çiçek açmaya devam eden Adeniumum.
519597
Saksıda da olsa bitkileri saksıyla beraber toprağa gömmenin gelişmeleri için faydalı olacağını okumuştum. Sanırım haklılarmış :D Yaz boyunca neredeyse 2 kat büyüyen bu Adenium 2,5 yaşında ve neredeyse 1 m boya ulaştı. Gövdesine 1 TL koyup öyle fotoğrafladım boyutları daha iyi anlaşılabilsin diye.
519598
Sabah çiyleri başladı :p Graptopetalum paraguayense'nin renkleri değişiyor.
519599
519601
Aramıza yeni katılan Echeveria runyonii 'Topsy Turvy'. Hiç bekletmeden bahçeyle buluşturdum. 25 cm çapa ulaşabilen gösterişli bir bitki. Bakalım kışın ne yapacak. Dona dayanımı -4 derece.
519600
Yine pazardan. Mammillaria ama hangisi ?
518607
Mammillaria polythele ssp. durispina. Sizin pazara sürekli şaşırmaktayım bu arada :D
Devam...
Tohumdan yetiştirdiğim 1 yaşındaki Titanopsislerim.
519593
519594
519595
519596
Titanopsisler harika görünüyor, hem de benim de çok beğendiğim primosii türü;) 1 yılda bu boya gelmelerini beklemezdim, bu kadar hızlılar mıydı bunlar yahu? :D Toprak karışımınızda gübre kullanmış mıydınız?
Bu arada henüz birkaç hafta önce oraya çok yakın olan Hasanboğuldu Şelalesi'ni görme amacıyla Kızılkeçili Köyü'ne gitmiştik. Siz de ilk mesajlarınızdan birinde Kemaller Köyü civarındayım demişsiniz. Meğer bu iki köy baya yakınmış, bilseydim bir uğrayıp hem sizinle tanışmak hem de bahçeyi görmek isterdim. Artık başka bir zamana umarım :)
litoriachloris
02-10-2014, 14:20
Mammillaria polythele ssp. durispina. Sizin pazara sürekli şaşırmaktayım bu arada :D
Titanopsisler harika görünüyor, hem de benim de çok beğendiğim primosii türü;) 1 yılda bu boya gelmelerini beklemezdim, bu kadar hızlılar mıydı bunlar yahu? :D Toprak karışımınızda gübre kullanmış mıydınız?
Bu arada henüz birkaç hafta önce oraya çok yakın olan Hasanboğuldu Şelalesi'ni görme amacıyla Kızılkeçili Köyü'ne gitmiştik. Siz de ilk mesajlarınızdan birinde Kemaller Köyü civarındayım demişsiniz. Meğer bu iki köy baya yakınmış, bilseydim bir uğrayıp hem sizinle tanışmak hem de bahçeyi görmek isterdim. Artık başka bir zamana umarım :)
Sayın -Esin- tür yardımı için çok teşekkür ederim. Hemen ekledim fotoğrafa.
Titanopsislerim için ayrıca bir bakım uygulamadım. Çok sıcak öğlen saat 14'e kadar güneş alan bir yerde bol su ile büyüttüm. Kışın ısıtmasız odada yine az güneş bol aydınlık 0 su ile kışı geçirdiler. Büyüme dönemlerinde diğer saksı bitkilerim için kullandığım humik asit, iz element takfiyesi, yavaş çözünen akıllı gübreler ve organik bir sıvı gübreden az miktarda kullandım. Toprakları %10 torf ve geri kalan tüm malzeme kum ve çakıl çukul malzemeler :D
Köyler ve isimleri ile ilgili bir karışıklık olmuş. Sizin gittiğiniz köy Kızılkeçililer köyü. Benim iş yerimin bulunduğu Kemel köyün yakınındaki köyün adı ise Kızılkeçili. Aslında birbirine oldukça uzak bu iki keçili köy:p
Selamlar...
Doğru, iki tane kızılkeçili varmış :D Bizim gittiğimizin adı da Kızılkeçili, -ler yok sonunda ama o baya güneydeymiş. İsmin aynı olması yanılttı beni :D Yine de Çanakkale-Bursa yolunu takip ettiğimiz için sizin Kemel köyün de yakınından geçtik de keşke daha önceden aklıma gelseydi, haberleşip ayarlayabilirdik. Neyse artık :)
Bitkilere kullandığınız tüm bu takviyeleri kompoze sıvı gübre yerine ayrı ayrı mı alıp kullanıyorsunuz? Kullandığımız toprak besin açısından çok fakir olduğu için ben de arada gübre takviyesi yapma taraftarıyım fakat sukulentlerde gübre kullanımı biraz da tartışmalı bir konu olduğundan gübre miktarı konusunda bazı çekincelerim vardı. Siz hem yavaş salınımlı hem de organik gübre kullandığınız halde bitkilere hiç de fazla gelmiş gözükmüyor :) Kullanım konsantrasyonlarını yazabilir misiniz acaba?
Humik asit konusunu söylediğiniz de çok iyi oldu. Özellikle bitkileri saksıda yetiştirince tamamen organik kalıntıdan yoksun toprakta humik asit olmayışı sebebiyle sıvı gübredeki mineralleri bitki kullanabiliyor mu diye şüphedeydim. Bir-iki saksıda toprağı asitleştirerek sonucu gözlemleyecektim ama şu an direk gidip humik asit almayı düşünüyorum :) Teşekkürler
rasimkanat
02-10-2014, 22:18
Keşke bir de "bayıldım" butonu olsaydı!!! :)
litoriachloris
03-10-2014, 02:24
Sayın litoriachloris ,tamamlanmaktan uzak dediğiniz bahçe mükemmel çok güzel .bir yükselti yapmışsınız ve orada kaktüsler ve sukulentler çok güzel gözüküyor ve ve opuntia larınız çoşmuş önlem almazsanız bir kaç yıla sanki tüm bahçenizi istila edebilirler : D çok beğendim keşke biraz yakınlarda olsaydı ,görmek bende fotograflamak isterdim böyle bir bahçeyi.ellerinize sağlık,fotograflar için teşekkürler.bol çiçekli günler diliyorum.
Çok teşekkür ederim sayın Ritulan. Selamlar...
litoriachloris
03-10-2014, 02:30
Keşke bir de "bayıldım" butonu olsaydı!!! :)
Beğenmenize sevindim sayın rasimkanat. Selamlar...
litoriachloris
08-10-2014, 09:27
Doğru, iki tane kızılkeçili varmış :D Bizim gittiğimizin adı da Kızılkeçili, -ler yok sonunda ama o baya güneydeymiş. İsmin aynı olması yanılttı beni :D Yine de Çanakkale-Bursa yolunu takip ettiğimiz için sizin Kemel köyün de yakınından geçtik de keşke daha önceden aklıma gelseydi, haberleşip ayarlayabilirdik. Neyse artık :)
Bitkilere kullandığınız tüm bu takviyeleri kompoze sıvı gübre yerine ayrı ayrı mı alıp kullanıyorsunuz? Kullandığımız toprak besin açısından çok fakir olduğu için ben de arada gübre takviyesi yapma taraftarıyım fakat sukulentlerde gübre kullanımı biraz da tartışmalı bir konu olduğundan gübre miktarı konusunda bazı çekincelerim vardı. Siz hem yavaş salınımlı hem de organik gübre kullandığınız halde bitkilere hiç de fazla gelmiş gözükmüyor :) Kullanım konsantrasyonlarını yazabilir misiniz acaba?
Humik asit konusunu söylediğiniz de çok iyi oldu. Özellikle bitkileri saksıda yetiştirince tamamen organik kalıntıdan yoksun toprakta humik asit olmayışı sebebiyle sıvı gübredeki mineralleri bitki kullanabiliyor mu diye şüphedeydim. Bir-iki saksıda toprağı asitleştirerek sonucu gözlemleyecektim ama şu an direk gidip humik asit almayı düşünüyorum :) Teşekkürler
Sayın -Esin-, benim gübre işim biraz karışık :D Gübrelerin üzerinde yazan konsantrasyonlar dışında hiç bir sistem kullanmıyorum. Tamamen içgüdüsel olarak ama genellikle oldukça az miktarda her çeşit gübreden kafama göre kullanıyorum. Bitkilerime dönüşümlü olarak sıvı halde humik asit, leonardit, organik pellet gübre, iz element, küresel formda yavaş salınımlı gübre (akvaryumcularda çok ucuz fiyata bulunabiliyor), şeker pancarından elde edilen organik gübre ve sıvı haldeki yararlı organizmalardan uyguluyorum. Ama bunları dediğim gibi çok az miktarlarda kullanıyorum. Mesela humik asit takviyesini bu bahar sadece 1 kez uyguladım. İz element ve pellet gübreyi de birer kez. Yavaş salınımlı gübreyi Toprak karışımı oluştururken çok az miktarda ekliyorum. Organizma takviyesini de bahar başında yaptım.
Şimdi forumlarda çok olumlu yorumlar alan iki pahalı ama etkili hormon ve organizma karışımı almayı planlıyorum. Temelde kök gelişimini hedefleyen ürünler bunlar, dolayısı ile bitkinin genel olarak kök hastalıkları ve çürümeleri ile dona dayanımını geliştirmeyi hedefliyorum. Linkleri aşağıda:
H & G Roots Excelurator 100ml - MagicPlant (http://www.magicplant.net/tohumklon-koklendiriciler/999-house-garden-roots-excelurator.html)
advanced nutrients, piranha, mikoriza mantarlar1, hidroponik, cocopeat, ve, toprak, için (http://www.magicplant.net/tohumklon-koklendiriciler/1267-advanced-nutrients-piranha-faydali-bakteriler-mikoriza-mantarlari.html)
Bu ürünleri temelde Adeniumlarım ve kök hastalıklarına çok duyarlı olan tropik meyve fidanlarım için almayı planlıyorum ama kaktüs ve sukulentlerime de uygulamayı düşünüyorum.
Bu arada akvaryumcularda toprak karışımları için harika malzemeler bulunuyor. Kaktüs çimlendirirken kullanılan ince, beyaz silis kumu bazı internet siteleri fahiş fiyatlara satarken ben dün 2 kg silis kumu 5 liraya aldım. Lav taşı, iri dişli dere çakılı, yavaş salınımlı gübre gibi malzemeleri ben hep akvaryumcudan alıyorum bilginize...
selamlar...
litoriachloris
14-10-2014, 11:01
Devam...
Sempervivumlar renklerine kavuşuyor...
521119
Polaskia chende. Yaz boyunca hızlı büyüyenlerden.
521120
Echinopsis candicans. Opuntialar dışındaki en büyük kaktüsüm. Boyut anlaşılsın diye dikenine pet şişe kapağı koyup fotoğrafladım.
521121
521123
Tohumdan yetiştirdiğim Adansonia digitata. Bilinen adıyla Baobab. Bonsai olarak form vermeyi düşünüyorum.
521122
litoriachloris
14-10-2014, 12:05
Devam...
Bahçede yetiştirilebilecek en sorunsuz ve gösterişli türlerden bence Graptopetalum paraguyense. 1 senede tek bir gövdeden bu hale geldi.
521125
Uzun süredir peşindeydim. bir internet sitesinden Boyutuna göre çok uygun fiyata aldım. Euphorbia resinifera. Kaynaklar -6.6 diyor ama Amerika2dan bir yetiştirici bahçede -9 dan sağ çıktığını söylemiş :D
521126
Yaz boyunca en hızlı büyüyenlerden Cephalocereus senilis olduğunu düşündüğüm kaktüsüm. Yaz başında 10 cm çaplı saksıda aldığım bu arkadaşın büyüme hızı hakkında fikriniz olsun diye dibine 1 tl koyarak fotoğrafladım.
Edit: Sanırım bu tür Cleistocactus strausii. Cephalocereus senilis'e benziyor ama tüyler daha kısa.
521127
Mammillaria vetula subsp. gracilis öbeğini bir kaç parçaya bölmüştüm yine kümelendiler :p
521128
Opuntia humifusa'yı mesken tutan bir konuğum var :D Lacerta trilineata. İri Yeşil Kertenkele. Civar köylerde zehirli deyip korkarlar bu arkadaştan oysa ki son derece zararsız bir tür.
521129
litoriachloris
22-10-2014, 11:33
devam...
Koleksiyona yeni katılan türünü bilmediğim mammilaria.
522322
Portulacaria afra. Dallarda sürekli bir aşağıya eğilme isteği var. kayalardan destek yaptım. Dona dayanımı -6.6 gözüküyor.
522323
Yucca gloriosa olduğunu düşündüğüm bu arkadaş çiçek açmaya karar verdi.
522324
Diken kalkanı :D
522325
Pachyphytum compactum. Yaz boyunca neredeyse hiç büyümedi. Uzaktan bakılınca var mı yok mu belli değil. Sanırım bahçe için uygun bir tür değil :(
522326
litoriachloris
22-10-2014, 11:56
Devam...
Bu günlerde Echinopsis oxygona'nın müşterisi bol :D
522327
Opuntia microdasys'in yeşil konuğu :p
522328
Parodia haselbergii ssp. graessneri olabilir mi acaba. Koleksiyona yeni katıldı.
522329
Opuntia microdasys "albata". Henüz çok küçük ama sanırım seneye bahçede yerini alır.
522331
Kış öncesi bahçenin son hali. Artık bitki eklemesi yapmayıp kışı hepsinin başarıyla atlatmasını bekleyeceğim.
522330
litoriachloris
23-10-2014, 08:34
Bu arkadaşı duyanınız, bileniniz göreniniz var mı :eek:
Su içinde yüzebilen, -15'e dayanıklı Mammilaria...
Mammillaria theresae (http://www.cactuspedia.info/schede/MAMMILLARIA/Mammillaria_theresae/Mammillaria_theresae/Mammillaria_theresae.htm)
Evet ünal kaktüsün sayfasında gördüm hatta bu sabah sordum ellerinde olup olmadığını:))bu kadar dayanıklı olduğunu bilmiyordum açıkcası:)ben büyük çiçeklerine bayıldım ve çok büyümeden bir tür olarak biliyorum o nedenle ellerinde varsa sizede haber veririm .
Bu arkadaşı duyanınız, bileniniz göreniniz var mı :eek:
Su içinde yüzebilen, -15'e dayanıklı Mammilaria...
Mammillaria theresae (http://www.cactuspedia.info/schede/MAMMILLARIA/Mammillaria_theresae/Mammillaria_theresae/Mammillaria_theresae.htm)
https://www.facebook.com/unalkaktus/media_set?set=a.520650311303253.122407.10000074867 5161&type=3
Isterseniz bu sayfaya bir bakın
Echinopsis candicans olarak isimlendirdiğiniz kaktüsünüz başka bir tür olabilir, sarı çiçek açtı demiştiniz. Bu arada epey boylu poslu sanırım, çok gösterişli görünüyor.
Bu arada koleksiyonunuzda chamaecereus silvestrii yok mu? Oldukça yaygın ve dayanıklı bir tür, çok yakışır kaktüs bahçenize.
gürkan63
27-10-2014, 01:40
Sayın litoriachloris öncelikle sayfanız hayırlı olsun.Bende kendi adıma kaktüs ü biliyorum diyordum ama baştan sona sayfanızı gezince ağzım açık kaldı.Hele tek tek bilgilendirmeniz Vallahi muhteşem elleriniz dert görmesin.
litoriachloris
27-10-2014, 15:10
https://www.facebook.com/unalkaktus/media_set?set=a.520650311303253.122407.10000074867 5161&type=3
Isterseniz bu sayfaya bir bakın
Sayın Ritulan baştan sona baktım ama bulamadım :(
litoriachloris
27-10-2014, 15:21
Echinopsis candicans olarak isimlendirdiğiniz kaktüsünüz başka bir tür olabilir, sarı çiçek açtı demiştiniz. Bu arada epey boylu poslu sanırım, çok gösterişli görünüyor.
Bu arada koleksiyonunuzda chamaecereus silvestrii yok mu? Oldukça yaygın ve dayanıklı bir tür, çok yakışır kaktüs bahçenize.
Sayın sakdag Echinopsis candicans olarak isimlendirdiğim türün çiçeğini malesef izinde olduğum için göremedim ama gören bir arkadaş sarı olduğunu söyledi. Bir de bu Echinopsis türleri hibritleşmeye çok açık ve çiçek renkleri farklılıklar gösteriyor. Form olarak en çok candicans'a benzettim ama aklınızda başka bir tür varsa paylaşırsanız sevinirim. Çok kısa zamanda kocaman oldu. En uzun kol 1 metreye yakın :eek:
Chamaecereus silvestrii bahçenin başka bir köşesinde var. Kayaların arasında sıkışıp kaldı :( Seneye daha mutlu olabileceği bir yere almayı planlıyorum.
litoriachloris
27-10-2014, 15:22
Sayın litoriachloris öncelikle sayfanız hayırlı olsun.Bende kendi adıma kaktüs ü biliyorum diyordum ama baştan sona sayfanızı gezince ağzım açık kaldı.Hele tek tek bilgilendirmeniz Vallahi muhteşem elleriniz dert görmesin.
Çok teşekkür ederin sayın gürkan63. Selamlar...
Bitkileriniz ve makro fotoğrafları gerçekten harika! Tebrik ederim.
Sayın Ritulan baştan sona baktım ama bulamadım :(
*** litoriachloris,
Mammillaria therasea bu türü ben sormuştum .bahara Satışa hazır olacağını şuan çok küçük olduklarını söylediler.o siteyi arada takip edin farklı türleride sorun bazen küçük olduğu için yayınlamıyorlar.
Görüşmek üzere..
litoriachloris
28-10-2014, 07:54
Bitkileriniz ve makro fotoğrafları gerçekten harika! Tebrik ederim.
Teşekkür ederim sayın maya. Selamlar...
litoriachloris
28-10-2014, 08:40
Devam...
Aramıza yeni katılanları tanıştırayım...
Sırasıyla Astrophytum capricorne var. niveum, Astrophytum myriostigma forma columnare ve Astrophytum myriostigma nudum cv. Maiden's blush.
Dona dayanım -7 görünüyor ama dinlenme döneminde havanın nemine karşı bile duyarlılarmış. Bahçede biraz zor görünüyor :(
523155
523156
523157
Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus 'Fairy Castle'. İnternet üzerinden toplu siparişlerin arasında olduğunu unutup bir tane de semt pazarından aldım. Soldaki daha sağlıklı duran semt pazarından :D Dona dayanım -1.1.
523158
Echinocereus viereckii ssp. morricalii. Bahçemin demirbaşlarından olacak gibi görünüyor. dona dayanım -7
523159
litoriachloris
28-10-2014, 09:23
Devam...
Echinocereus enneacanthus var. enneacanthus. Favorilerimden. Zaten dona dayanıklı Echinocereus deyince akan sular durur benim için :D Dona dayanım -12.
523164
Echinocereus rigidissimus var. rubrispinus. Diken renkleri nefis... 60 cm genişliğinde ve 25 cm yüksekliğinde bir küme oluşturuyormuş. Dona dayanımı -12.
523165
Echinocereus viridiflorus. Şimdilik oldukça küçük. seneye bahçede yerini alacak. Dona dayanım -20 :D
523166
Olsa da alsam dediğim ama bulabileceğimi pek ümit etmediğim bir türdü. Escobaria missouriensis. Dona dayanım rekortmenlerinden. Zone 4a -35 derece. Kuzey populasyonları -45'e dayanıyormuş :eek: Kanada sınırına kadar yayılış gösteriyor. İskandinavya'da bile dışarıda rahatlıkla yetiştirilebiliyormuş :D
523167
Leuchtenbergia principis. Agave kaktüsü olarak biliniyor. Çok ilginç bir formu var gerçekten. Yavaş büyüyen ancak 70 cm'ye ulaşan nevi şahsına münhasır bir tür. Leuchtenbergia cinsinin de tek üyesi. Dona dayanım -8 derece.
523168
litoriachloris
28-10-2014, 10:19
Devam...
Semt pazarından aldığım ve türünün Austrocylindropuntia subulata f. monstrosa olduğunu düşündüğüm bitkim. Dona dayanım -6.6 derece.
523188
Lobivia kupperiana. Dona dayanım -5 derece.
523189
Sanırım Mammillaria schiedeana. Dona dayanımı -5 derece.
523190
Rebutia canigueralii. Henüz fındık kadar :D Sanırım bahçeye geçmek için biraz bekleyecek. Dona dayanımı konusunda kaynaklar farklı şeyler yazmış. -3.8 ile -15 derece arasında. Deneyip kendimiz göreceğiz.
523191
Turbinicarpus viereckii. Dona dayanım -4 derece.
523192
Internetten toplu sipariş verdim demişsiniz site ismi verebilirmisiniz?
litoriachloris
28-10-2014, 20:06
Internetten toplu sipariş verdim demişsiniz site ismi verebilirmisiniz?
Şeyma çiçekçilik.
litoriachloris
31-10-2014, 12:41
Devam...
Şimdi tohum çimlendirme zamanı :D
Sırasıyla karışık tohumlardan Aloe, Echinocereus, Astrophytum, trichocereus ve Parodia roseolutea çimlenenler.
524409
524410
524411
524412
524413
Aaahhhh müthiş görünüyorlar ;)
litoriachloris
31-10-2014, 12:56
Devam...
Semt pazarında 5 TL'ye bir sürü kaktüs ve sukulent buldum hem de çiçekçilerde bulunmayan türlerden.
Sanırım Cleistocactus winteri. Kaynaklar dona dayanımı -2 ile -6.6 arasında vermiş.
524420
Echeveria elegans dedim ama emin değilim.
524421
Sedum pachyphyllum. Aradığım türlerdendi. Dona dayanım -9.4 derece.
524422
Sedum rubrotinctum 'Aurora'. Sedum rubrotinctum'a göre daha gri-pembe tonlarda.
524423
Yine türünü bilmediğim Aloe olduğunu düşündüğüm bir arkadaş.
524424
litoriachloris
31-10-2014, 13:28
Devam...
Pazardan ya da çiçekçiden bitki almanın da sıkıntısı türleri bilmemek oluyor. Sonra internet başında tür tespiti için geçen saatler...
Bu arkadaş sanırım Opuntia rufida f. pumilus.
524432
Cephalocereus senilis olabileceğini düşünüyorum. Eğer o ise 12m'ye kadar uzuyormuş:eek: Dona dayanımı -10 derece.
524433
En çok Cereus validus'a benzettim ama...
524434
Sanırım Trichocereus ama emin değilim.
524435
Oreocereus trollii galiba. Eğer tanımlamam doğruysa -17.7 dereceye dayanıyormuş :D
524436
tarla kuşu
31-10-2014, 21:28
Harika ötesi bir kaktüs bahçesi. Ellerinize sağlık...
Devam...
Semt pazarında 5 TL'ye bir sürü kaktüs ve sukulent buldum hem de çiçekçilerde bulunmayan türlerden.
Sanırım Cleistocactus winteri. Kaynaklar dona dayanımı -2 ile -6.6 arasında vermiş.
524420
Echeveria elegans dedim ama emin değilim.
524421
Sedum pachyphyllum. Aradığım türlerdendi. Dona dayanım -9.4 derece.
524422
Sedum rubrotinctum 'Aurora'. Sedum rubrotinctum'a göre daha gri-pembe tonlarda.
524423
Yine türünü bilmediğim Aloe olduğunu düşündüğüm bir arkadaş.
524424
Hepsi çok güzeller. Allah nazardan saklasın.
Şu semt pazarını söyleseniz de birara ben de gelip alışveriş yapsam. Tabii gününü yazın lütfen.
litoriachloris
03-11-2014, 07:58
Harika ötesi bir kaktüs bahçesi. Ellerinize sağlık...
Çok teşekkür ederim tarla kuşu. Selamlar...
litoriachloris
03-11-2014, 08:00
Hepsi çok güzeller. Allah nazardan saklasın.
Şu semt pazarını söyleseniz de birara ben de gelip alışveriş yapsam. Tabii gününü yazın lütfen.
Çok teşekkür ederim YeniBON. Her cuma Marmara Bölgesi'nin en büyük pazarlarından biri kurulur Çanakkale'de. Beklerim...
Devam...
Semt pazarından aldığım ve türünün Opuntia monacantha monstrose variegata olduğunu düşündüğüm bitkim. Dona dayanım -6.6 derece.
Bu bitki Opuntia monacantha monstrose ancak variegata değil. Variegata türünde gövdede beyaz-pembe renkler mevcuttur Sayın Litorichloris.
Bendeki variegata türü -9ları gördü, hatta kopmle dondu; çözüldü ve hayatına devam etti; ediyor.
Devam...
Şimdi tohum çimlendirme zamanı :D
Sırasıyla karışık tohumlardan Aloe, Echinocereus, Astrophytum, trichocereus ve Parodia roseolutea çimlenenler.
524409
Sn litoriachloris,
Gözünüzden kaçmış olabilir diye söyleyeyim dedim, bu fotoğrafta toprakta küf oluşmaya başlamış, yeni çimlenenlere sıçramadan önlemini almak gerek. Umarım kolayca başa çıkarsınız da mini fideciklere yazık olmaz.
Selamlar..
litoriachloris
17-11-2014, 11:02
Bu bitki Opuntia monacantha monstrose ancak variegata değil. Variegata türünde gövdede beyaz-pembe renkler mevcuttur Sayın Litorichloris.
Bendeki variegata türü -9ları gördü, hatta kopmle dondu; çözüldü ve hayatına devam etti; ediyor.
Evet sayın sakdag ben de farkettim. Sanırım o arkadaş Austrocylindropuntia subulata f. monstrosa.
litoriachloris
17-11-2014, 11:03
Sn litoriachloris,
Gözünüzden kaçmış olabilir diye söyleyeyim dedim, bu fotoğrafta toprakta küf oluşmaya başlamış, yeni çimlenenlere sıçramadan önlemini almak gerek. Umarım kolayca başa çıkarsınız da mini fideciklere yazık olmaz.
Selamlar..
Teşekkür ederim sayın Esin. Fıs fıs suyuna biraz oksijenli su eklemek lazım ;)
litoriachloris
24-11-2014, 11:47
Devam..
Pazardan aldığım türünü bilmediğim arkadaşlar.
527409
Notocactus mammulosus olduğunu düşünüyorum. 5-10 cm yüksekliğe, 7-13 cm çapa ulaşan küçük bir tür. Dona dayanımı -5 derece.
527410
Görünce hemen üstüne atladım :D Opuntia polyacantha var. erinacea. En fazla 45 cm yüksekliğe ulaşan görece küçük bir Opuntia türü. Dona dayanımı -9.4 derece.
527411
Türünü bilmediğim bir arkadaş daha.
527412
En çok Echinopsis spachiana'ya benzettim ama emin değilim.
527413
litoriachloris
25-11-2014, 10:45
Arkadaşlar yurt dışından tohum sipariş eden var mı ya da forumda bu konuyla ilgili açıklayıcı bilgilerin olduğu bir başlık açılmış mı? Bazı türlere ancak bu şekilde ulaşabileceğiz anlaşılan. Mesela:
Echinocereus triglochidiatus (http://www.cactus-art.biz/schede/ECHINOCEREUS/Echinocereus_triglochidiatus/Echinocereus_triglochidiatus/echinocereus_triglochidiatus.htm)
Bu kaktüs bahçesiyle benim hayallerimi gerçekleştirmişsiniz.Yaptıklarınızı takdir ettim,ne mutlu size.Cemo ve size imreniyorum.Takipteyim.
morkaktus
25-11-2014, 15:16
Ben ebay'dan tohum aldım birkaç kere. siz kaktüslerinizi nerEden alıyorsunuz?
litoriachloris
25-11-2014, 15:22
Bu kaktüs bahçesiyle benim hayallerimi gerçekleştirmişsiniz.Yaptıklarınızı takdir ettim,ne mutlu size.Cemo ve size imreniyorum.Takipteyim.
Çok teşekkür ederim sayın smrvdl. Selamlar...
litoriachloris
25-11-2014, 15:44
Sayın morkaktus tohumları zengarden, bitkileri ise şeymaçiçekçilik, bitkiçiçek ve Taner Angay'ın internet sitelerinden alıyorum. Bunun dışında Çanakkale'deki çiçekçilerden ve semt pazarından edinmeye çalışıyorum.
ebay güzel bir kaynak tohum açısından ama cesaret edip hiç alışveriş yapmadım. Biraz zahmetli gibi geldi bana yurtdışı alışveriş ama bu gidişle bu işe de el atmak gerekiyor sanırım.
morkaktus
25-11-2014, 22:02
İtalya'dan aldığım kaktüsler 3 günde elimde oluyor genelde. Tohumlar Amerika'dan ortalama 15 günde geliyor. Zaten tohum fiyatlarını da ucuz tutuyorlar genelde. Ebay'dan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey satıcının feetback oranıdır. ben %99,3 ve üstü satıcılardan gönül rahatlığıyla alışveriş yapıyorum.
litoriachloris
01-12-2014, 11:11
Beklenmeyen gelişme :D
Tohumdan yetiştirdiğim Titanopsis'lerim arasında calcarea'lar çoğunluktaydı. Ben de kışın bahçede ne olacak diye bir tanesini dışarıya dikmiştim. Sonuç: Aralık başında çiçekleri ile sürpriz yaptı bu güzel arkadaş. Gece hava sıcaklığı 2 derecelere düşse de toprak oldukça ıslak olsa da güzel çiçeklerini esirgemedi benden.
İçeride literatür koşullarında ideal ortamlarında korunan diğerlerinde ise tık yok :mad:
528287
Harika görüniyor, çevresindeki renkleri almış sanki bukalemun gibi , çok şirin
Beklenmeyen gelişme :D
Tohumdan yetiştirdiğim Titanopsis'lerim arasında calcarea'lar çoğunluktaydı. Ben de kışın bahçede ne olacak diye bir tanesini dışarıya ekmiştim. Sonuç: Aralık başında çiçekleri ile sürpriz yaptı bu güzel arkadaş. Gece hava sıcaklığı 2 derecelere düşse de toprak oldukça ıslak olsa da güzel çiçeklerini esirgemedi benden.
İçeride literatür koşullarında ideal ortamlarında korunan diğerlerinde ise tık yok :mad:
528287
Yılın bu zamanında böyle manzaralar çok iyi geliyor değil mi? :) Harika görünüyor. Bendekiler de 1 aydır tomurcukta, havaların kapalı ve soğuk olmasından dolayı henüz açamadılar ama sanırım çok fazla beklemem gerekmeyecek. Sarı sarı göz kırpmaya başladılar ;)
litoriachloris
02-12-2014, 10:20
Harika görüniyor, çevresindeki renkleri almış sanki bukalemun gibi , çok şirin
Çok teşekkür ederim sayın Sıdıka. Selamlar...
litoriachloris
02-12-2014, 10:25
Yılın bu zamanında böyle manzaralar çok iyi geliyor değil mi? :) Harika görünüyor. Bendekiler de 1 aydır tomurcukta, havaların kapalı ve soğuk olmasından dolayı henüz açamadılar ama sanırım çok fazla beklemem gerekmeyecek. Sarı sarı göz kırpmaya başladılar ;)
Gerçekten öyle sayın -Esin-. Echinopsis oxygona, Orbea variegata ve Mammillaria polythele hala çiçekli Aralık ayında olmamıza rağmen. Ama bu güzelden hiç beklemiyordum bu performansı. Kaktüs ve sukulentlerin çiçek açması için en önemli şart güneş ışığı. 2-3 gün güneş yüzünü göstersin sizinkiler de sevindirecektir eminim.
Selamlar...
Nurtenese
12-12-2014, 19:14
Bu kadar güzelliği birada yaşatmanız müthişbirşey .Mümkün olsa canlı seyretsek . emeğinize ve sevginize sağlık.
litoriachloris
15-12-2014, 10:09
Bu kadar güzelliği birada yaşatmanız müthişbirşey .Mümkün olsa canlı seyretsek . emeğinize ve sevginize sağlık.
Çok teşekkür ederim Nurtenese. Selamlar...
litoriachloris
18-12-2014, 09:23
Aramıza yeni katılanlarla tanıştırayım...
Önce Aloe'ler.
Aloe aculeata Aloe'ler içindeki favorim. Diken yapısı harika. 1 metre boya ve 1 metre çapa ulaşan orta büyüklükte bir Aloe. Kayanaklar dona dayanıklılık için farklı şeyler söylemiş. Kimisi dondan koruyun diyor kimisi -7.2 derece diyor. Deneyip göreceğiz.
529816
Aloe aristata. Dev bir Haworthia'ya benzeyen Küçük ve kompakt bir Aloe türü. En dayanıklı Aloe'lerden. Dona dayanımı -14.9 derece :D
529817
Aloe cv. 'Tarrington'. 45 cm çapa ve boya ulaşan orta büyüklükte bir Aloe türü. Dona dayanımı hakkında güvenilir bir veriye ulaşamadım.
Edit: Bazı kaynaklarda Aloe rauhii diye geçiyor. Aynı tür mü bilmiyorum ama dona daynımı -1.1 derece imiş.
529818
Aloe juvenna. 60 cm boya ulaşan ilginç bir Aloe. Kaynaklar dona dayanımını -6.6 olarak vermiş.
529819
Aloe striata. Diğer adı "Mercan Aloe". 1 metre boya ve 45 cm çapa ulaşabilen orta büyüklükte bir Aloe türü. Kaynaklar dona dayanımı -6.6 derece vermiş.
529820
litoriachloris
18-12-2014, 09:58
Devam...
Aloe variegata. 30 cm boya ve genişliğe ulaşan küçük bir Aloe türü. Dona dayanım -7 derece.
529821
Aloe vera. Tıbbi kullanımı sebebiyle tarımı da yapılan en meşhur Aloe türü. 60 cm çapa ve boya ulaşıyor. Dona dayanım -6.6 derece.
529822
Tohumdan yetiştirdiğim Aloe'lerim karakteristik özelliklerine kavuşmaya başladı. Minik dikenler kefeni yırttıklarının habercisi :D
529823
Adromischus rupicola. 10 cm boya ulaşan küçük bir sukulent. Dona dayanım -7 derece.
529824
Aeonium 'Kiwi'. Güzel renkleri olan bir Aeonium hibriti. Kargoda oldukça hırpalanmış ama yavaş yavaş toparlanıyor. Büyüme dönemi kış olduğu için bol su ve mümkün olduğunca güneş ışığı sağlamaya çalışıyorum. Dona oldukça dayanıklı bir Aeonium türü. Fransız bir yetiştirici bahçede korunaklı bir şekilde -8 dereceden sağ çıktığını söylüyor.
529825
litoriachloris
18-12-2014, 10:32
Devam...
Cereus jamacaru monstrosus. Bazı kaynaklarda koyu renkli bireyler için "Dark Form" diye bir tanımlama kullanmışlar ama ne kadar bilimsel bir yaklaşım bilmiyorum. Bahçedeki ağabeyine göre daha koyu ve kompakt bir görüntüsü var :rolleyes: Dona dayanım -6.6 derece.
529826
Crassula perforata. Bu türün isimlendirmesinde bir sorun var. Kimisi Crassula conjuncta demiş kimisi Crassula perfossa demiş. Ama ben perforata'nın daha yaygın kullanıldığını düşünüyorum. Dona dayanımı -6.6 derece.
529827
Crassula ovata 'Gollum'. En bilinen ağacımsı sukulentlerden. Dona dayanıklılık konusunda belirsizlikler var. Kimisi hafif dondan bile koruyun derken kimisi -9.4 dereceye dayandığını söylüyor. Bahçeye geçince kim doğru söylüyor anlayacağız :D
529828
Crassula exilis subsp. picturata. Kargoda en çok hasar görenlerden. Oldukça narin bir bitki. Anladığım kadarıyla susuzluktan pek hoşlanmıyor. Dona dayanımı -3.8 derece.
529829
Crassula pellucida ssp marginalis 'Variegata'. Yerel bir çiçekçiden bir dal rica ettim verdi :D dona dayanıklılık ile ilgili bir bilgi bulamadım.
529830
litoriachloris
18-12-2014, 13:16
Devam...
Brasiliopuntia brasiliensis. Semt pazarında görünce dayanamayıp aldım. Maalesef biraz araştırınca dona en dayanıksız Opuntia'lardan çıktı (-1.1 derece). Saksısını değiştirmek tam bir işkence oldu dikenleri yüzünden. İnsanın eline değer değmez batıyor ve yapışıyor. Sanırım ters yönde minik çıkıntılar var balık oltası gibi.
529838
Bunlar da türünü bilmediklerim veya emin olmadıklarım...
İlk resimdeki Notocactus gibi. 2. resimdeki hakkında hiç bir fikrim yok :rolleyes: 3. resimdeki Echinocereus enneacanthus ? ve 4. resimdeki de Gymnocalycium baldianum sanırım ama dikenler çok uzun bilemedim :rolleyes:
529839
529840
529841
529842
litoriachloris
18-12-2014, 13:48
Echeveria'larla devam edelim...
İnternet siparişleri çok fazla çeşitlilik gösteriyor. Kimisi etiketiyle güzelce paketlenmiş olarak geliyor ama fındık kadar, yaşatmak için insanın canı çıkıyor. Kimisi açık kasada berbat bir paketlemeyle, adı sanı belirsiz kafasına göre türler gönderiyor ama bitkiler kocaman...
Keşke büyük seralardan görerek alışveriş yapabilsek :rolleyes:
Echeveria agavoides. Uzun zamandır istediğim bir türdü ama böyle soytarıya çevirilmiş bir halde karşıma çıkacağını tahmin etmemiştim. Bitki boylu ve sağlıklı olunca gözümü karartıp aldım. Umarım bahçede yağmur ve güneşle boyası kısa zamanda çıkar. Dona dayanıklı Echeveria'lardan (-7 derece)
529848
Echeveria derenbergii. mi acaba ? Satıcıya güvenirsek öyle. İşte kocaman saksıda gelip de türünden tam emin olamadıklarımdan. Dona dayanımı -4 derece.
Edit: Tür yardımı sayın -Esin-'den geldi: Echeveria pulidonis.
529849
Echeveria elegans. Dona dayanımı -6.6 derece.
Edit: Tür yardımı yine sayın -Esin-'den geldi: Echeveria secunda var. glauca.
529850
Echeveria haagai 'Tolimanensis'. Pek Echeveria'ya benzemeyen bir Echeveria :D Formu hoşuma gittiği için sipariş etmiştim. Dona dayanım -1.1 gözüküyor ama ben daha iyisini başarabileceğinden eminim :p
529851
Echeveria peacockii. Bu da takip listemdeki türlerdendi. Çok güzel bir rengi var. Umarım bahçede yaşatabilirim. Dona dayanım -3.8 derece. Bkz. fındık kadar.
529852
litoriachloris
18-12-2014, 14:03
Devam...
Echeveria pulidonis. Aradığım türlerdendi. Dona dayanım -8 derece.
529853
Echeveria setosa. Dona dayanımı -3.8.
529854
Euphorbia aeruginosa. Renkleri harika... Eğer yaşatabilirsem kışın içeri almak suretiyle dışarıda saksıyla toprağa gömmeyi planlıyorum. Dona dayanımı -1.1 derece.
529855
Euphorbia inermis. Dona dayanıklı Euphorbia'lardan. -6.6 derece.
529856
Euphorbia obesa. Bu arkadaş da kışı içeride geçireceklerden.
529857
litoriachloris
18-12-2014, 14:33
Devam...
Pazardan aldım. Türünü bilmiyorum ama en çok Euphorbia pugniformis'e benzettim.
529858
Ferrocactus herrerae. Eğer Marmara kışına dayanabilirse 40 cm çapında ve 2 metre boyunda dev bir kaktüs olacak :D Dona dayanım -6.6 derece.
529859
Graptopetalum macdougallii. Oldukça küçük, Sempervivum gibi ucunda yavru bitki olan bir dal uzatarak çoğalan bir tür. Dona dayanım ile ilgili bir bilgi bulamadım. Ama Graptopetalum genusu oldukça dayanıklı türler barınıdırıyor.
529860
Ne olduğu hakkında hiç bir fikrim yok. Beğendim aldım :D Sukulent mi ondan bile emin değilim.
Edit: Tür yardımı sayın Esin'den geldi. Crassula orbicularis var. rosularis. Dona dayanımı -3.8 derece imiş.
529861
Siparişlerim arasında Echeveria potosina ve Echeveria peacockii 'desmetiana' vardı ama bana bu arkadaşı göndermişler. Türünü bilmiyorum ama bu iki tür olmadığına eminim. Yaprakların pütürlü bir yüzeyi var. Hastalık mı yoksa mutasyon mu yoksa türün kendi özelliği midir bilmiyorum.
529862
Siparişlerim arasında Echeveria potosina ve Echeveria peacockii 'desmetiana' vardı ama bana bu arkadaşı göndermişler. Türünü bilmiyorum ama bu iki tür olmadığına eminim. Yaprakların pütürlü bir yüzeyi var. Hastalık mı yoksa mutasyon mu yoksa türün kendi özelliği midir bilmiyorum.
529862
Bu kesinlikle hasta bir echeveria, diğerlerinden izole edin, hastalık etmeni büyük ihtimal bulaşıcı olabilir. Muhtemelen yaprak biti veya unlu bit istilası geçirmiş ve bitlerin taşıdığı virüs veya bakteri(ler) ile de enfekte olmuş. Görünümü o yüzden farklı duruyor ama türü bence E. peacockii.
Bu arada E. derenbergii yazdığınız E. pulidonis, E. elegans yazdığınız da E. secunda glauca :)
İsimleriyle birlikte gelenleri nerden aldığınızı anladım, benim de en son aldıklarım sitede belirtilenden çok çok küçük boyda geldi. Sizin de dediğiniz gibi fındık kadar bitkilere koyduğu fiyatlar hem çok fazla, hem de bitkiler beklenilenin altında boyutlarda geldiği için insanda hayalkırıklığı oluyor.
Crassula ovata gollumu bende aranjman yapıp kocaman bir saksıda diğer bitkilerle ektiğim için kışı dışarıda geçirtmeyi planlıyorum. Dayanacağına inanıyorum, kök kısmını fazla sudan koruyacağım.
litoriachloris
19-12-2014, 09:33
Bu kesinlikle hasta bir echeveria, diğerlerinden izole edin, hastalık etmeni büyük ihtimal bulaşıcı olabilir. Muhtemelen yaprak biti veya unlu bit istilası geçirmiş ve bitlerin taşıdığı virüs veya bakteri(ler) ile de enfekte olmuş. Görünümü o yüzden farklı duruyor ama türü bence E. peacockii.
Bu arada E. derenbergii yazdığınız E. pulidonis, E. elegans yazdığınız da E. secunda glauca :)
İsimleriyle birlikte gelenleri nerden aldığınızı anladım, benim de en son aldıklarım sitede belirtilenden çok çok küçük boyda geldi. Sizin de dediğiniz gibi fındık kadar bitkilere koyduğu fiyatlar hem çok fazla, hem de bitkiler beklenilenin altında boyutlarda geldiği için insanda hayalkırıklığı oluyor.
Bilgiler ve uyarınız için çok teşekkür ederim sayın -Esin- tür isimlerini düzelttim. Enfekte olan bitkiyi de diğerlerinden izole ettim. Acaba yapraklarından sağlıklı bir bitki elde etmem mümkün olur mu ? Ya da bitkinin kendisini iyileştirmek mümkün mü?
Bahsi geçen üreticinin bitkileri açık kök geldiği için kargo sürecinden bir kat daha fazla hasar görüyorlar. xGraptoveria 'Albert Baynes‘ geldikten kısa süre sonra hastalandı ve gövdesi çürümeye başladı :(
litoriachloris
19-12-2014, 09:34
Crassula ovata gollumu bende aranjman yapıp kocaman bir saksıda diğer bitkilerle ektiğim için kışı dışarıda geçirtmeyi planlıyorum. Dayanacağına inanıyorum, kök kısmını fazla sudan koruyacağım.
Bence korunaklı ve yağmur almayan bir noktada kışı atlatabilir sayın sakdag.
Selamlar...
litoriachloris
19-12-2014, 10:05
Devam...
Bu ufaklık aldığım kaktüs saksısının içinden bonus olarak çıktı. Kalanchoe Daigremontiana. Dona dayanımı -3.8 derece
529909
Semt pazarından aldım. Mammilaria ama hangisi?
529910
Mammillaria camptotricha marnier-lapostollei. Dona dayanım - 7 derece.
529911
Mammillaria glassii var. glassii. Kaya aralarındaki boşlukları doldurmak için ideal bir tür. Dona dayanımı -5 derece.
529912
Mammillaria vetula ssp. gracilis cv. 'Arizona Snowcap'. Diken yapısı çok güzel. Dona dayanım -4 derece.
529913
litoriachloris
19-12-2014, 10:28
Devam...
Görünüşleri biraz farklı olsa da bu üç arkadaş sanırım Myrtillocactus geometrizans. Dona dayanımı -6.6 görünüyor. Sanırım 2 kış önce bahçemde vardı ama kışı geçirememişti. Yanlış zamanda diktiğim için yaşamadığını düşünüyorum. Bakalım bunlar ne yapacak.
529920
529916
529917
Mammillaria hahniana olduğunu düşünüyorum. Pazardaki satıcıyla artık kanka olduk :D Kocaman kaktüsleri çok ucuz fiyata alabiliyorum. Bu arkadaş da yumruk büyüklüğünde en az 5 yaşında vardır. Dona dayanımı -6.6 derece.
529918
Mammillaria prolifera. Yerel bir serada kenara atılmış bir şekilde buldum. Toprak saksıda ve çok sağlıklı görünüyordu yok pahasına aldım :D Dona dayanımı -3.8 gözüküyor.
529919
GuneSunar
19-12-2014, 10:31
Merhaba, #157 mesajınızdaki en üstteki, Aşkın Gözyaşlarına benziyor :)
litoriachloris
19-12-2014, 10:56
Devam...
Pachyphytum glutinicaule. Kargodan kötü durumda çıkanlardan. Dona dayanımı -6.6 derece.
529921
Pilosocereus glaucescens. Pazardan :D Ama maalesef dona dayanıksızmış (-1.1 derece.)
529922
Sedum Adolphi. Aradığım türlerdendi. Dona dayanım -6.6 derece.
529923
Sedum dasyphyllum var. glaucum. Kargodan çok küçük ve perişan bir halde çıktı. Şimdilik durumu iyi gibi görünüyor. Dona dayanımı -39.9 derece :D
529924
Sedum spathulifolium. İnternetteki fotoğraflarına bakıp iç geçirdiğim bir türdü :p Sonunda kavuştum. Kargoda biraz hırpalanmış ama kocaman bir saksıda geldi. Bol güneş ve az su ile kompakt formunu yakalayabilirsem harika olacak. Dona dayanımı -39.9 derece.
529925
litoriachloris
19-12-2014, 11:00
Yani şunlar gibi :eek:
http://www.alpinegardensociety.net/image_files/onlineshow/sizedDSCF78218582.JPG
http://www.botanicalgarden.ubc.ca/potd/sedum_spathulifolium.jpg
GuneSunar
19-12-2014, 11:12
Hayır canım.
Benim sayfamda bende olan türe benzettim
Kalanchoe Daigremontiana (Aşkın Gözyaşları)
526354
litoriachloris
19-12-2014, 11:25
Devam...
Sedum spurium 'Tricolor'. Bol güneşle bu güzel renkleri korumak lazım. Dona dayanımı -34.4 derece.
529928
Senecio barbertonicus. Seradan bir dal istedim verdiler :D 90 cm boya ve 60 cm çapa ulaşan çalı formunda bir bitki. Dona dayanımı -3.8 derece.
529929
Senecio serpens. Yer örtücü olarak kullanabilirim ancak dona dayanımı biraz zayıf (-3.8 derece).
529930
Sinocrassula yunnanensis. Çok uzun süredir peşindeydim. Dona dayanıklı sukulentleri araştırırken gözüme ilk çarpan bitkiydi sonunda kavuştum. Dona dayanımı -17.7 derece.
529931
xGraptosedum 'Vera Higgins'.. Kızıl tonlara sahip güzel bir hibrit. Ebeveynleri Graptopetalum paraguayense ve Sedum stahlii. Dona dayanımı -1.1 olarak verilmiş ama ebeveynlerinin ikisi de -10 derecenin üzerinde dayanıklılığa sahip. Bence söylenenden daha dayanıklıdır.
529932
litoriachloris
19-12-2014, 11:57
Devam...
xGraptoveria ‘Fred Ives'. 45 cm yüksekliğe ulaşan boylu bir bitki. Tüm Graptoveria'lar gibi Graptopetalum ve Echeveria hibriti. Dona dayanımı -3.8 verilmiş ama kanında Graptopetalum olduğu için daha iyisini yapabileceğine eminim :p
529935
xGraptoveria 'Douglas Huth'. Namı diğer Huth's Pink. Bu bitki de xGraptoveria ‘Fred Ives' gibi boylu bir bitki ve 45 cm'ye ulaşabiliyor. Dona dayanım bilgisine ulaşamadım ama -6 dereceden aşağı olacağını sanmıyorum.
529937
xGraptoveria 'Darley Dale'. Dona dayanımı ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım.
529936
xGraptoveria 'Silver Star' Çok güzel bir yapısı var. Sanki bir deniz canlısını andırıyor. Dona en dayanıklı türlerden (-14.9 derece).
529938
xGraptoveria 'Titubans'. Bu bitki de kargo madurlarından. Dona dayanımı -1.1 verilmiş. Ama dona dayanıklılık konusunda adını temize çıkaracağına eminim :rolleyes:
529939
litoriachloris
19-12-2014, 12:05
xGraptoveria 'Albert Baynes‘. Kargodan kötü durumda çıktı bir de üstüne gövdeye mantar enfeksiyonu dadandı. Sağlıklı yaprakları ayırıp saksıya koydum bakalım durumları ne olacak.
529940
litoriachloris
19-12-2014, 14:26
Şu bitki isimlendirmeleri ile ilgili biraz bilgi paylaşmak istiyorum. Malum Crassula pellucida ssp marginalis 'Variegata' gibi bir ismin açıklamaya ihtiyacı var :D
- Graptopetalum bellus. "Graptopetalum" cins ismi "bellus" tür ismidir.
- Cins ismi büyük harfle başlar tür ismi küçük harfle.
- Bitki isimlerinde denden işareti " " kullanılmaz.
- Hibrit, iki farklı ebeveynin çaprazlaması ile oluşan yeni bitkidir.
- Örnek: Echeveria 'Blue Curls'. "E" cins ismini belirtir. 'Blue Curls' hibrit olduğu anlamına gelir. Hibritin adı her zaman büyük harflerle yazılır.
- Kültivar bitki gerçek bir türdür asla hibrit değildir. Kültivarlar, bir türün içindeki örneğin renk ve soğuğa dayanıklılık bakımından farklılık gösteren bireyler arasından seçilmiştir. cv. olarak kısaltılabilir.
- Kültivarlar şöyle yazılmalıdır: Echeveria haagai 'Tolimanensis'. Echeveria (cins) haagai(tür) 'Tolimanensis' (kültivar ismi).
*Hibrit bitkilerde tür ismi yoktu hatırlarsanız.
- Bir bitki aynı zamanda hem hibrit hem kültivar olamaz.
- 'Variegata': V harfi büyük ise bitki kültivardır. Örnek: Crassula perforata 'Variegata' ya da Crassula ovata 'Tricolor'.
- variegate ya da variegated şeklinde küçük harfle yazılırsa bitkinin rengi ile ilgili bir duruma işaret eder. Beyaz ya da sarı şeritleri vardır ve hibrit veya kültivar değildir.
- Echeveria sp. bitkinin bir Echeveria türü olduğunu gösterir.
- Echeveria sp. (pulidonis hybrid): Sukulentin bir Echeveria türü olduğunu gösterir. Bitkinin pulidonis genleri olduğunu ancak hibritin adı konusunda tam bir kesinlik olmadığını anlatır.
- Echeveria aff. 'Dondo': Bitki Echeveria 'Dondo'ya benzemektedir ancak bundan 100% emin değilizdir.
- xGraptoveria 'Acaulis': İki genusun hibridi olduğunu gösterir (Graptopetalum x Echeveria). Cins ismi büyük harfle başlar ve başında hibrit olduğunu gösteren bir x bulunur. Yine aynı şekilde tür ismi olan Acualis tırnak içinde ve büyük harfle yazılır.
ssp:Alttür demektir. Türün orijinalinden genetik olarak en uzaktır (bir basamak daha uzak olsa başka bir tür olur).
var: Varyete demektir. Bitkinin aslına ssp den genetik olarak daha yakındır.
fa, fma, forma: Form demektir. Asıl bitkiye genetik olarak en yakındır.
Sayin litoriachloris saglikla buyutun kaktus ve sukulentleri.Ben de sukulent almak istiyorum nerden aldiniz ciciekleri
xGraptoveria 'Albert Baynes‘. Kargodan kötü durumda çıktı bir de üstüne gövdeye mantar enfeksiyonu dadandı. Sağlıklı yaprakları ayırıp saksıya koydum bakalım durumları ne olacak.
529940
Gerçekten çok yazık. Böylesine bilinen bir satıcının bitkiler konusunda çok daha özenli olması beklenirdi. Daha önce benim de kendisinden aldığım bir lithops ilk 5 gün içinde mantar enfeksiyonundan ölmüştü. Enfeksiyonun kendi koleksiyonu içinde başladığını ve bunu farketmemis olmasının imkansız olduğunu düşünüyorum. Gitgide küçülen bitki boyları, o bitkilere koyduğu yüksek fiyatları da göz önüne alırsak bence bir satıcı olarak itibarında ciddi bir düşüş var.
Diğer hasta echeveria'ya gelirsek, aslında bu gibi durumlarda bakteri veya virüsün yayılmaması için bitkinin imha edilmesi öneriliyor ama sizin yerinizde ben olsam ben de kıyamazdım. Bence siz iyisi mi antibiyotiğe başlayın :) Streptomycin içerikli bir antibiyotik elinizde varsa, sulama suyuna biraz ezip karıştırın. Bu aynı zamanda bir deneme olsun, güzel sonuç alırsanız bizimle de paylaşırsınız. ;)
Ne olduğu hakkında hiç bir fikrim yok. Beğendim aldım :D Sukulent mi ondan bile emin değilim.
529861
Kendisi bir sukulent :) Crassula orbicularis var. rosularis
Nurtenese
21-12-2014, 16:41
Harika, harika bir görsellik sunuyorsunuz resmen. İnanın bende aynen tesbih çeker gibi hergün tekrar,tekrar seyrediyorum . Ve yine doyamıyorm. Saksıda seker gibiler sanki. Sevginiz bol olsun. Sağlacakla kalın.
litoriachloris
21-12-2014, 18:59
http://www.xericworld.com/forums/attachment.php?attachmentid=2911&stc=1&d=1313373870
Bu nasıl bir güzelliktir böyle ... Azorella compacta
litoriachloris
22-12-2014, 10:24
Hayır canım.
Benim sayfamda bende olan türe benzettim
Kalanchoe Daigremontiana (Aşkın Gözyaşları)
526354
Teşekkür ederim GuneSunar. tür ismini ekliyorum.
Selamlar..
litoriachloris
22-12-2014, 10:30
Sayin litoriachloris saglikla buyutun kaktus ve sukulentleri.Ben de sukulent almak istiyorum nerden aldiniz ciciekleri
Sayın samur bitkileri pek çok farklı kaynaktan alıyorum. Kimisini internet siparişi ile kimisini semt pazarından kimisini arkadaşlarımdan kimisini de büyük yapı marketler ve yerel seralardan edindim. Belki aşağıdaki başlık size yardımcı olur.
Kaktüs ve Sukulent Alınacak Mekanlar, Seralar, Etkinlikler... - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-alinacak-mekanlar-seralar-etkinlikler/)
litoriachloris
22-12-2014, 10:35
Gerçekten çok yazık. Böylesine bilinen bir satıcının bitkiler konusunda çok daha özenli olması beklenirdi. Daha önce benim de kendisinden aldığım bir lithops ilk 5 gün içinde mantar enfeksiyonundan ölmüştü. Enfeksiyonun kendi koleksiyonu içinde başladığını ve bunu farketmemis olmasının imkansız olduğunu düşünüyorum. Gitgide küçülen bitki boyları, o bitkilere koyduğu yüksek fiyatları da göz önüne alırsak bence bir satıcı olarak itibarında ciddi bir düşüş var.
Diğer hasta echeveria'ya gelirsek, aslında bu gibi durumlarda bakteri veya virüsün yayılmaması için bitkinin imha edilmesi öneriliyor ama sizin yerinizde ben olsam ben de kıyamazdım. Bence siz iyisi mi antibiyotiğe başlayın :) Streptomycin içerikli bir antibiyotik elinizde varsa, sulama suyuna biraz ezip karıştırın. Bu aynı zamanda bir deneme olsun, güzel sonuç alırsanız bizimle de paylaşırsınız. ;)
Evet o üretici hakkındaki görüşlerinize tamamen katılıyorum ancak bu konuda ciddi bir rekabet piyasası olmadığı için üreticiler bundan faydalanıyorlar ne yazık ki.
Streptomycin tedavisine başlıyorum sabah akşam tok karnına :D Sonucu paylaşırım.
Bu arada bitkimin Crassula olmasına sevindim hemen ekliyorum tür ismini.
Selamlar...
litoriachloris
22-12-2014, 10:38
Harika, harika bir görsellik sunuyorsunuz resmen. İnanın bende aynen tesbih çeker gibi hergün tekrar,tekrar seyrediyorum . Ve yine doyamıyorm. Saksıda seker gibiler sanki. Sevginiz bol olsun. Sağlacakla kalın.
Çok teşekkür ederim sayın Nurtense. Beğenmenize çok sevindim.
Selamlar...
litoriachloris
25-12-2014, 11:43
Devam...
Sanırım Echeveria lilacina. Biraz hırpalanmış ama sağlığı yerinde. 40 cm çapa ulaşabilen büyük bir tür. Dona dayanımı -3.8 derece.
530527
Mammillaria bocasana. 6 cm çapa ulaşabilen küçük bir tür ancak bolca yavru vererek grup halinde büyüyor. Bazı kaynaklar -12 dereceye kadar dayandığını söylüyor ki bu benim için güzel haber :D
530528
Bu arkadaşın türünü bilmiyorum ama E. agavoides gibi çok etli ve kompakt bir yapısı var.
530529
Echinocereus olmaları umuduyla aldığım bu arkadaşların türünü bilmiyorum.
530530
530531
Bu arkadaşın türünü bilmiyorum ama E. agavoides gibi çok etli ve kompakt bir yapısı var.
530529
Sedum adolphii
litoriachloris
25-12-2014, 13:30
Devam...
Mammillaria elongata 'Cristata'. Diğer adı beyin kaktüsü. Dona dayanımı -1.1 derece.
530551
Gymnocalycium eurypleurum. 15 cm çapa ve 20 cm yüksekliğe ulaşabilen bir tür. Çiçekleri beyaz. Dona dayanımı -5 derece.
530552
Thelocactus hexaedrophorus. 20 cm çapa ve 7.5 cm yüksekliğe ulaşabilen yassı şekilli bir tür. Dona dayanımı -7 derece.
530553
Mammillaria hernandezii. Koleksiyonumun nadide parçalarından. 2.5 cm çapa ve yüksekliğe ulaşabilen çok küçük bir tür. Ama kendinden beklenmeyecek büyükükte 2.5 cm çapında çiçek açan bir Mammillaria(Gövde ile aynı büyüklükte). Dona dayanımı -5 derece ama bahçede riske atamayacağım kadar değerli benim için. Zaten bu tür gibi etli köklere sahip kaktüsler neme karşı çok duyarlı oluyorlar.
530554
Mammillaria albiflora (Mammillaria herrerae var. albiflora). Diğer bir nadide parça :D 2 cm çapa ve 7 cm yüksekliğe ulaşan ve dikenden gövdesi gözükmeyen bir tür. Doğal ortamında yaklaşık 2200 m yükseklikte yaşıyor ve - 5 dereceye kadar dayanıklı bir tür. Bu da bahçede riske atamayacağım bir bitkim. kendi boyutuna göre devasa denebilecek (3.5 cm) beyaz çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum :D
530555
litoriachloris
25-12-2014, 14:17
Devam...
Frithia pulchra. Mesebrianthemaceae (Aizoaceae) familyasından küçük ilginç bir tür. Ana vatanı Güney Afrika. Doğal ortamında yaz yağmuru alan yüksek rakımlı ve kayalık yerlerde yaşıyor. Dona dayanımı -4 derece.
530556
Lophophora williamsii var. caespitosa. Yavaş büyüyen kök çürümesine yatkın bir tür. Dona dayanımı -7 derece.
530557
Bu iki arkadaş pazardan. Türlerini bilmiyorum ama ikisi de Notocactus sp. gibi geldi bana
530558
530559
Mammilloydia candida. Elimdeki tür ile ilgili internet araştırması yaparken ilginç şeyler öğrendim, sizinle de paylaşayım. Öncelikle Mammilloydia diye bir Genus varmış onu öğrendim. Bu tür bir çok yerde (satıldığı yer de dahil) Mammillaria candida olarak geçiyor. Ama google görsellerinde 4-5 farklı renkte çiçekleri olan türler var. Ayrıca bazılarında sadece radyal dikenler varken bazılarında merkezi dikenler de var. Sonra anladım ki Mammillaria candida (Mammillaria humboldtii) başka bir türmüş. 2001 yılında Mammiloydia farklı bir Genus olarak kabul edilmiş.
Türümüze gelirsek :D 30 cm çapa ve yüksekliğe ulaşan büyük bir bitki. Yakın akrabalarına göre de dona oldukça dayanıklı (-6.6 derece).
530560
litoriachloris
25-12-2014, 14:31
Devam...
"reuse reduce recycle"...
Tekrar kullan, azalt, geri dönüştür. Atık azaltımının temel prensipleri. Bahçeye geçecek kaktüslerim için atık ambalaj kutularını saksı olarak kullanıyorum. Gymnocalycium horstii'de bundan nasibini alıp hamburger kutusundaki yerini aldı :D
Gymnocalycium horstii. Parlak yeşil ve pürüzsüz bir yüzeyi olan az dikenli bir tür. 25 cm çapa ulaşabiliyor ve -4 dereceye kadar dona dayanıklı.
530561
Mammillaria longimamma. Kocaman sarı çiçekleri için aradığım bir türdü. 12 cm çapa ve 10 cm yüksekliğe ulaşabiliyor ve genelde öbekler halinde genişliyor. Dona dayanımı -3.8 derece.
530562
Homalocephala texensis (Syn: Echinocactus texensis). Dona dayanıklılığı sebebiyle aradığım türlerdendi. 30 cm çapa ve 20 cm yüksekliğe ulaşabilen gösterişli bir tür. Dona dayanımı -18 derece :D
530563
litoriachloris
25-12-2014, 14:38
Sedum adolphii
Evet çok benziyor. Yetiştirme koşullarındaki farklılıktan sanırım Önceden aldığım adolphii boylu, yaprakların arasından gövde gözükecek şekilde gevşek ve uzun yapraklı. Bunun yaprakları daha etli ve tombul ayrıca birbirine sıkıca geçmiş şekilde.
Evet çok benziyor. Yetiştirme koşullarındaki farklılıktan sanırım Önceden aldığım adolphii boylu, yaprakların arasından gövde gözükecek şekilde gevşek ve uzun yapraklı. Bunun yaprakları daha etli ve tombul ayrıca birbirine sıkıca geçmiş şekilde.
Sizin anlattığınız uzun yapraklı olan Sedum nussbaumerianum (http://www.agaclar.net/forum/1321725-post373.htm)'a benziyor.
Bu iki bitkinin adı tüm dünyada çok sıkça karıştırılıyor. Her iki isimle de arama yaptığınızda google görsellerde fotoğrafların yarısı S. nussbaumerianum, yarısı S. adolphii çıkıyor. :) Bazı yerlerde S. adolphii yerine Sedum "Golden Glow" da kullanılıyor, hatta bu iki isimden hangisinin doğru olduğu konusu biraz tartışmalı. O yüzden ben güvenilir bir kaynaktan işin doğrusunu okuyana kadar golden glow yerine adolphii ismini tercih ettim :D
meryem güman
26-12-2014, 11:37
kaktusleriniz ve bahceniz cok guzel ellerınıze saglık
litoriachloris
29-12-2014, 13:54
kaktusleriniz ve bahceniz cok guzel ellerınıze saglık
Çok teşekkür ederim Meryem hanım. Selamlar...
litoriachloris
29-12-2014, 14:02
Kaktüs bahçemi zor günler bekliyor. -7 derece Çanakkale için oldukça düşük bir sıcaklık. 3-4 senede bir görülür. Bitkiler erişkinliğe ulaşmadan, ilk yılda bu derecelerin yaşanması kayıplarımın sayısını arttıracak gibi gözüküyor :(
Ancak tahminlere göre kar yağacak ve kar yüksekliği 40-60 cm. Belki bu sayede karla örtülü olan kaktüslerin yaşama şansı biraz artabilir...
530922
çok güzeller, bu siteye üye olma sebebim kaktüsler çok beğendim
Nurtenese
29-12-2014, 17:22
Aman, Allah korusun!!! Sevgili Litoriachloris, Hep birlikte kahroluruz.
Eksilmez, artarlar inşallah. Allah emeklerinize bağışlasın bu güzellikeri.İnşallah. Sevgi selamlarla, hoşçakalın...
Kaktüs bahçemi zor günler bekliyor. -7 derece Çanakkale için oldukça düşük bir sıcaklık. 3-4 senede bir görülür. Bitkiler erişkinliğe ulaşmadan, ilk yılda bu derecelerin yaşanması kayıplarımın sayısını arttıracak gibi gözüküyor :(
Ancak tahminlere göre kar yağacak ve kar yüksekliği 40-60 cm. Belki bu sayede karla örtülü olan kaktüslerin yaşama şansı biraz artabilir...
530922
Merhaba, umarım kayıp yaşamazsınız.nasıl yapılır bilemiyorum ama bir örtü ve naylon birşeylerle üstlerini kapatsanız birkaç gün olabilir mi? En azından -7 ye dayanamayacağını düşündüklerinize.
litoriachloris
30-12-2014, 10:03
Aman, Allah korusun!!! Sevgili Litoriachloris, Hep birlikte kahroluruz.
Eksilmez, artarlar inşallah. Allah emeklerinize bağışlasın bu güzellikeri.İnşallah. Sevgi selamlarla, hoşçakalın...
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim sayın Nurtenese. Ancak kayıplar mutlaka olacaktır. Neyse ki baharda onların yerlerini alacak bir çok bitkim içeride korunaklı ortamda mışıl mışıl uyuyorlar :D
Selamlar...
litoriachloris
30-12-2014, 10:28
Merhaba, umarım kayıp yaşamazsınız.nasıl yapılır bilemiyorum ama bir örtü ve naylon birşeylerle üstlerini kapatsanız birkaç gün olabilir mi? En azından -7 ye dayanamayacağını düşündüklerinize.
Sayın ritulan sadece 2 bitkimin üzerini kapattım. Feracactus latispinus ve Echinopsis pachanoi. E. pachanoi'nin gövdesinde hiç de hayra alamet olmayan lekeler oluştu. Diğerlerinin tümü açıkta. Çanakkale kışlarından sağ çıkabilecek türleri öğrenebilmem için bitki kayıplarını göze almam gerekiyor maalesef :( Bir de küçük halleriyle belki birkaç sene üstlerini örterek korumak mümkün ama büyüdükleri zaman bu pek mümkün olamayacak (1 metre boyundaki bir kaktüsü örterek korumak pek mümkün olmaz) ve 3-4 yıl koruyarak büyüttüğünüz bir türün kaybı daha büyük üzüntü olur diye düşünüyorum.
Şu anda şiddetli kar yağışı başladı ve kaktüslerimin gövdelerinde buz parçacıkları gözüküyor. Bahçemin 20 m uzağında anlık meteorolojik verileri ölçen bir meteoroloji istasyonum var. Tam olarak hangi türlerin kaç derece soğuğa dayanacaklarını net olarak ölçebileceğim. Şu anda sıcaklık 0.1 derece ve yavaş yavaş düşmeye devam ediyor. 10-15 gün içerisinde hangilerinin sağ kalacağı belli olur.
Selamlar...
litoriachloris
30-12-2014, 11:12
Kış bir geldi pir geldi...
Kaktüs bahçemin ilk yılında bu kadar sert bir kış beklemiyordum doğrusu. Sabah saatlerinde başlayan tipi bir kaç saat içinde bahçeyi beyaza boyamaya başladı. bahçeme 20 m uzaklıktaki meteoroloji istasyonum sayesinde bitkilerimin maruz kaldıkları tüm koşullar anlık olarak kayıt altına alınıyor. Belki de elimdeki verilerle peyzaj alanında bir yüksek lisans tezi bile çıakrılabilir :D
7.7 m/s rüzgar hızı ve yoğun kar yağışı ile birlikte hava sıcaklığı hızla 0 dereceye düştü ve sanırım düşmeye devam edecek.
Bahçeden canlı canlı foroğraflar... Kimileri çiçekleri ile yakalandılar sert kışa.
530985
530986
530987
530988
530989
litoriachloris
30-12-2014, 11:21
Devam...
Titanopsis calcarea'nın tomurcuğu hala üzerinde. 2 gün önce sarı çiçeğiyle çok mutlu görünüyordu.
Echinopsis pachanoi için su bidonundan koruma yaptım. Henüz çok genç ve şimdiden gövdesinde koyu renk lekeler oluşmaya başladı :(
İlk grup fotoğrafı yükleyinceye kadar sıcaklık -0.5 dereceye düştü.
530993
530994
530995
530996
530997
litoriachloris
30-12-2014, 11:29
Devam...
530998
530999
531000
531001
531002
Kötü sonuçlar doğurabilecek olmasına rağmen, görüntü muhteşem! Umarım kışı zararsız ya da en az zararla atlatabilirsiniz...
litoriachloris
30-12-2014, 13:00
Devam...
2 saat içinde sıcaklık -0.8 dereceye düştü. Dün öğleden sonra 16 derece gözüküyordu hava sıcaklığı. 24 saat içinde 17 derecelik bir sıcaklık farkı çok ekstrem bir durum. Kar devam ediyor son durum budur:
531005
531006
531007
531008
531009
litoriachloris
30-12-2014, 13:04
Devam...
Bir çok kaktüsümle vedalaştım :( Akşama tamamen karla örtülmüş olurlar.
531010
531011
531012
neyseki kar yağmış en azından soğuğun zararı bir derece azalır ... kendi yaşadığım yerdeki hava durumunu bırakıp çanakkalede hava nasıl onu takip ettim gün boyu ... bununla geçmiş olsun ...
loveforlife
30-12-2014, 20:30
Sizin göze aldığınız bu durum hepimize referans olacak. Umarım en az kayıpla atlatırsınız bu süreci... Büyük bir merakla bekeyeceğim gelişmeleri...
Baktikca icim acidi.Insaallah sonuc guzel olur.Acaba naylon ortu ortse miydiniz
litoriachloris
31-12-2014, 09:31
neyseki kar yağmış en azından soğuğun zararı bir derece azalır ... kendi yaşadığım yerdeki hava durumunu bırakıp çanakkalede hava nasıl onu takip ettim gün boyu ... bununla geçmiş olsun ...
:p Teşekkür ederim aerosol. Şu anda tüm bitkiler kar yorganı altındalar. Bu onlara biraz koruma sağlar umarım.
Selamlar...
litoriachloris
31-12-2014, 09:32
Sizin göze aldığınız bu durum hepimize referans olacak. Umarım en az kayıpla atlatırsınız bu süreci... Büyük bir merakla bekeyeceğim gelişmeleri...
Çok teşekkür ederim. 10-15 gün içinde kim kurtuldu kim kurtulamadı belli olur sanırım.
Selamlar...
litoriachloris
31-12-2014, 09:33
Baktikca icim acidi.Insaallah sonuc guzel olur.Acaba naylon ortu ortse miydiniz
Teşekkür ederim sayın samur. Korumasız olarak hangilerinin bu işi başarabileceğini görmem lazım :p
Selamlar...
litoriachloris
31-12-2014, 09:47
Pazartesi'ye kadar bitkilerimden uzak kalacağım. Hepsi kar altındalar. Sadece birkaç kaktüsümün tepesi dışarıda ama kar olanca hızıyla devam ediyor. Umarım kar daha da yükselip tamamen kapatır da Cuma gecesi tahmin edilen -7 derecelik dondan bir nebze korur bitkileri.
Son durum budur:
1 hafta önce...
531099
Aynı noktadan bugün çektiğim fotoğraf...
531100
Ve bahçenin genel hali.
531101
531102
531103
[QUOTE=litoriachloris;1344097]Pazartesi'ye kadar bitkilerimden uzak kalacağım. Hepsi kar altındalar. Sadece birkaç kaktüsümün tepesi dışarıda ama kar olanca hızıyla devam ediyor. Umarım kar daha da yükselip tamamen kapatır da Cuma gecesi tahmin edilen -7 derecelik dondan bir nebze korur bitkileri.
Son durum budur:
1 hafta önce...
531099
531100
Merhaba litoriachloris ,Çanakkale'de hava durumu Çarşamba'dan itibaren 0 üzerinde umarım kayıp yaşamazsınız .Sayfanızı merakla takip ediyorum ,ne zaman açsam acaba bende balkonda yetiştirebilirmiyim deyip -10 ve -15 lere dayanan kaktüsler almaya başlamıştım ki bu hafta Konya'da gece Sıcaklığın -25 olacağını görünce hüsrana uğradım.artık sizi takipteyim. :cool:
Ağaçlar net ,ağaçlar net olalı kar altında kaktüs görmedi.😃:D şahsen ben sadece yabancı kaynaklarda ,doğal ortamlarında kar Altında kaktüs görmüştüm.tebrik ediyorum. ;)
eneskrky
04-01-2015, 16:06
Kar zarar vermiyor mu sayın litoriachloris ?
litoriachloris
05-01-2015, 11:07
[QUOTE=litoriachloris;1344097]Pazartesi'ye kadar bitkilerimden uzak kalacağım. Hepsi kar altındalar. Sadece birkaç kaktüsümün tepesi dışarıda ama kar olanca hızıyla devam ediyor. Umarım kar daha da yükselip tamamen kapatır da Cuma gecesi tahmin edilen -7 derecelik dondan bir nebze korur bitkileri.
Son durum budur:
1 hafta önce...
531099
531100
Merhaba litoriachloris ,Çanakkale'de hava durumu Çarşamba'dan itibaren 0 üzerinde umarım kayıp yaşamazsınız .Sayfanızı merakla takip ediyorum ,ne zaman açsam acaba bende balkonda yetiştirebilirmiyim deyip -10 ve -15 lere dayanan kaktüsler almaya başlamıştım ki bu hafta Konya'da gece Sıcaklığın -25 olacağını görünce hüsrana uğradım.artık sizi takipteyim. :cool:
Ağaçlar net ,ağaçlar net olalı kar altında kaktüs görmedi.😃:D şahsen ben sadece yabancı kaynaklarda ,doğal ortamlarında kar Altında kaktüs görmüştüm.tebrik ediyorum. ;)
Çok teşekkür ederim sayın ritulan. Asıl soğuk bu hafta geliyormuş. Sanırım dayanamayıp bazı bitkilerimin üzerini örteceğim.
Danimarka'da bile bahçede kaktüs yetiştiren insanlar var. Forumları takip ederek hangi bitkilerin bu derecelere dayanabileceğini öğrenebilirsiniz. Özellikle balkon gibi korunaklı bir ortamda topraklarını kuru tutarak ve çok soğuklarda üzerlerine bir şeyler örterek Konya'da bile bir çok tür yetiştirebilirsiniz. Tabi o bitkilere ulaşmak kolay olmuyor. Yurt dışından tohum getirtip kendiniz yetiştirmeniz gerekiyor.
Selamlar...
litoriachloris
05-01-2015, 11:08
Kar zarar vermiyor mu sayın litoriachloris ?
Hep beraber bekleyip göreceğiz sayın eneskrky:D Selamlar...
litoriachloris
05-01-2015, 11:53
İlk rapor...
Kaktüs bahçem ilk sınavını verdi. Korkunç bir tipi ile birlikte yağan kar Bazı noktalarda 1 metre yüksekliğe ulaştı. Kağıt üzerinde Cumartesi gecesi yaşanan -3 derece ile çok da soğuk değil gibi görünse de tipi, 50-100 yaşındaki kızılçamları bile devirdi ya da dallarını kırdı. Binanın korunaklı tarafında olmasına ve karla örtülmesine rağmen kaktüs bahçem büyük bir badire atlattı. Tipinin şiddetini daha iyi anlamanız için kaktüs bahçesinin 10 metre ilerisinden çektiğim video aşağıdaki linkte:
HD izlemenizi tavsiye ederim (Videonun sağ alt köşesindeki HD ikonuna tıklayın)
https://www.facebook.com/video.php?v=10152746454568025&set=vb.616963024&type=2&theater
Bu sabah büyük bir merak ve endişe ile iş yerime geldim. Gördüğüm manzara beni çok şaşırttı. Bitkilerimin çok büyük bir çoğunluğu son derece iyi durumda. Elbette kayıplar var ama bu kadar az hasarla yırtacağımı hiç tahmin etmiyordum :D
Şimdilik sadece hasar gören ya da tamamen ölen bitkilerimi fotoğrafladım. Bu hafta hava bir tık daha soğuk olacakmış. Çanakkale geceleri -5,-6'ları görecek gibi duruyor. Bu haftayı da atlattıktan sonra bitkilerin akıbeti tam olarak belli olacaktır diye düşünüyorum. Ve sanırım dayanamayıp bazılarının üzerini örtececeğim :rolleyes:İşte zarar görenler:
Austrocylindropuntia subulata. Havaların oldukça ılık gitmesi yüzünden bu bitki bence tam olarak dormansiye girememişti. Çünkü uç kısmı çok canlı ve parlak yeşildi. Gövdede pek bir yumuşama yok ama tepe kısmı son derece ölü. Önümüzdeki haftayı atlatabilirse belki kurtulabilir.
531522
Polaskia chende. Henüz tam olarak kar gövdesini görmeme müsaade etmese de dikenlerinin dökülmesinden durumunun hiç de iç açıcı olmadığı anlaşılıyor. Kurtulabileceğini sanmıyorum.
531523
Polaskia chichipe. Gövde oldukça yumuşak. Bazı türler soğukla baş edebilmek için gövdedeki su miktarını azaltma yoluna gidiyorlar. Umarım şu anda bu bitkide yaşanan şey budur.
531524
Crassula tetragona. Tamamen ölü :(
531525
Opuntia monacantha var. variegata. Narin gövdesi şiddetli rüzgara dayanamamış. Ama geri kalan kısımları son derece sağlıklı görünüyor.
531526
Nurtenese
06-01-2015, 00:08
Çok üzgünüm, fakat caınız sağ olsun. Bizlerde tecrübe etmiş oluyoruz Siz üzul
meyin. Sizde bu yurek varken , inananıyorum. Mukafatını alıp yine biziimle
Paylaşacaksınız.
Yalnız siz kendinize iyi bakın . Zira onlara siz lazımsınız...
Sevgiyle kalın.....
şenol dalkıran
06-01-2015, 06:20
Umarım en az kayıpla atlatırsınız,ama sibirya soğukaları geldi denilince,biraz daha fazla kayıbı göze almak gerekecek galiba.Don-kırağı örtüsü denen bir malzeme var onu kullansaydınız keşke bir arkadaşım çok faydasını gördü.
Sayın litoriachloris;
Kaktüslerinizin durumuna üzüldüm. Umarım en az kayıpla atlatırlar. Benim cesaret edemediğim bir şey. Dışarıda unuttuğum zaman, çocukken ve sonrasında cam kenarında bile çok kaktüsün donduğuna tanık olunca iklim nedeni ile cesaret edemedim. Bir arkadaşın Dağdan getirip diktiği kaynana dilinin yaşadığını anlatınca ondan da dikmek istesem de sizin yaşadıklarınızı görünce vazgeçtim. O naylon ile gövdesini sarıp altına sanırım gübre koyuyormuş.
En güzeli bizim burada soğuğa dayanıklı sukulentler.
Biktileriniz ortamı iyi görünce büyüme devresine girmişler. Hiç su vermemek gerekiyor sanırım. En azından ağustos ayından sonra. Gidenler de onlar olmuş.
Baharla birlikte tekrar daha iyi hale gelirler umarım.
litoriachloris
06-01-2015, 15:36
Çok üzgünüm, fakat caınız sağ olsun. Bizlerde tecrübe etmiş oluyoruz Siz üzul
meyin. Sizde bu yurek varken , inananıyorum. Mukafatını alıp yine biziimle
Paylaşacaksınız.
Yalnız siz kendinize iyi bakın . Zira onlara siz lazımsınız...
Sevgiyle kalın.....
Çok teşekkür ederim Nurtenese. Bitki kayıpları beklediğim bir şeydi. Hiç kayıp olmaması zaten imkansız. Bu işe başlarken bunu göze almıştım. Onca bitkinin içinde birkaç tane fire beni mutlu etti bile diyebiliriz.
Selamlar...
litoriachloris
06-01-2015, 15:53
Umarım en az kayıpla atlatırsınız,ama sibirya soğukaları geldi denilince,biraz daha fazla kayıbı göze almak gerekecek galiba.Don-kırağı örtüsü denen bir malzeme var onu kullansaydınız keşke bir arkadaşım çok faydasını gördü.
Çok teşekkür ederim Şenol bey iyi dilekleriniz için. Bazı bitkilerimin üzerlerini örttüm ama bunu sadece 1-2 kış yapmayı planlıyorum. Bitkilerin kış soğuklarına dayanabilmeleri için sağlıklı ve güçlü kök yapısına sahip olması gerekiyor. Bahçeyle bu bahar buluşan bitkilerimin bir kısmının üzerini bu yüzden örttüm. Ancak hiç bir şekilde koruma yapmadan Çanakkale kışına dayanebilen türleri belirleyebilmem için koruma işini dediğim gibi 1-2 sene ile sınırlı tutmayı planlıyorum.
Bahçesinde kaktüs ve sukulent yetiştiren ve tek gerçek aşkının (karısından özür dileyerek)sukulentler olduğunu söyleyen bir blog yazarının dediği gibi "We also know that, if a succulent has marginal hardiness, you’re supposed to venture out into the icy night and cover up your precious babies before the frost descends. Hmmm. Am I the only one that doesn’t have time for that crap? There is nothing worse than having to babysit a damn plant. I, for one, have way better things to do, like curling up on the couch with a pug, a Fat Tire, and an episode of “Portlandia." :D
litoriachloris
06-01-2015, 16:01
Sayın litoriachloris;
Kaktüslerinizin durumuna üzüldüm. Umarım en az kayıpla atlatırlar. Benim cesaret edemediğim bir şey. Dışarıda unuttuğum zaman, çocukken ve sonrasında cam kenarında bile çok kaktüsün donduğuna tanık olunca iklim nedeni ile cesaret edemedim. Bir arkadaşın Dağdan getirip diktiği kaynana dilinin yaşadığını anlatınca ondan da dikmek istesem de sizin yaşadıklarınızı görünce vazgeçtim. O naylon ile gövdesini sarıp altına sanırım gübre koyuyormuş.
En güzeli bizim burada soğuğa dayanıklı sukulentler.
Biktileriniz ortamı iyi görünce büyüme devresine girmişler. Hiç su vermemek gerekiyor sanırım. En azından ağustos ayından sonra. Gidenler de onlar olmuş.
Baharla birlikte tekrar daha iyi hale gelirler umarım.
Çok teşekkür ederim sayın Muda. Bitkilerin dona dayanım kriterlerinden biri de ani ısı değişiklikleri. Bu hem kışa girerken ani donma şeklinde ya da kış bitiminde ani çözülme şeklinde olabiliyor. Bu seneki şanssızlık da bu oldu. Yüksek giden sıcaklıklardan sonra ani gelen don bitkilere ciddi zararlar verdi.
Ağustos ayından sonra kaktüsleri sulamama konusuna katılıyorum. Ancak yağmura engel olamıyorsunuz ve bahçede kaktüs yetiştirmenin zorluklarından biri de bu. Çevresel şartları kontrol edemiyorsunuz. Normalde ben bahçedeki kaktüslerimi hiç sulamıyorum zaten. Bu bahar ve yaz aylarında sadece 2 kere gübre verme amacıyla sulandılar.
Şu anda tümü doğal seleksiyona tabiler. Tüm çevresel şartlardan sağ kurtulanlarla yoluma devam edeceğim :D
Selamlar...
Nurtenese
06-01-2015, 17:16
Fazla kayıp vermiyecenizi bende zannediyorum. Çünkü, tanımlarında dona dirençleri
yüksek diye belirttiniz.Fakat, insan yine de hırkasız bebek gibi
hissediyor bu kadar soğukta. Sevginiz ısıtıyordur umarım...
Bizden de bol sevgi sunun onlara... Size kolay gelsin. Nice güzel yıllar dilekl
lerim ile hoşça kalın.
vetman996
06-01-2015, 21:51
Sayın Litoriachloris merhaba.
Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum öncelikle. Umarım beklediğiniz gibi az bir kayıpla atlatırsınız.
Kaktüsleriniz dona dayanıklı belki ama suya dayanıklı mı acaba. Demek istediğim kar suyu toprakta yavaş yavaş eridiği için kökler uzun süre suyla temas etmiş olur mu. Bu nedenle de köklerde problem oluşabilir mi?
Fotoğraflarınız, vermiş olduğunuz bilgiler çok güzel. Ayrıca kaktüsleri dış ortama bırakabilmek sizin sahip olduğunuz cesaretle ilgili olsa gerek. Bende bu cesaret yok. Sizi tebrik ediyor, çalışmalarınızın devamını diliyorum.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar.. Saygılar..
litoriachloris
07-01-2015, 09:26
Sayın Litoriachloris merhaba.
Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum öncelikle. Umarım beklediğiniz gibi az bir kayıpla atlatırsınız.
Kaktüsleriniz dona dayanıklı belki ama suya dayanıklı mı acaba. Demek istediğim kar suyu toprakta yavaş yavaş eridiği için kökler uzun süre suyla temas etmiş olur mu. Bu nedenle de köklerde problem oluşabilir mi?
Fotoğraflarınız, vermiş olduğunuz bilgiler çok güzel. Ayrıca kaktüsleri dış ortama bırakabilmek sizin sahip olduğunuz cesaretle ilgili olsa gerek. Bende bu cesaret yok. Sizi tebrik ediyor, çalışmalarınızın devamını diliyorum.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar.. Saygılar..
Çok teşekkür ederim sayın vetman996. Bitkilerin, özellikle kaktüs ve sukulentlerin dona dayanımları oldukça karmaşık bir konu. Nem, sıcaklık, güneş ışığı, toprak yapısı, rüzgar gibi temel faktörler ve bunların aralarındaki ilişki, bitkilerin sert bir kışı atlatıp atlatamayacağını belirliyor. Dediğiniz gibi kışın dormansi durumundaki kaktüslerin mümkün olduğunca kuru kalmaları gerekiyor. Bizim gibi kış yağışlarının bol olduğu bir ülkede bu mümkün olmadığı için nemin etkilerini en aza indirebilmek adına yapılabilecek tek şey substratın yani toprağın drenajının mükemmel olması. Bu hem köklerin su içinde kalmamalarını sağlıyor hem de kök bölgesinde hava sirkülasyonu sağlıyor. Benim de kaktüs ve sukulentlerimin dikili olduğu yer, içinde eser miktarda organik madde (kendi ürettiğim iri daneli kompost) bulunan ve geri kalanı tamamen iri çakıl ve dere kumundan oluşan yerden yaklaşık 1 metre yükseltilmiş bir kaktüs yatağı.
Doğru bitkiler seçerek hiç kayıp yaşamadan bir kaktüs bahçesi yapmak mümkün. İskandinav ülkelerinde bile başarılı bir şekilde bahçesinde kaktüs ve sukulent yetiştiren bir çok yetiştirici mevcut.
Dediğim gibi doğru bitki seçimiyle Marmara bölgesinde bahçede doğru koşullarda hiç kayıp yaşamadan en az 100 tür kaktüs ve sukulent yetiştirmek mümkün. Ancak bu bitkilere ulaşmak çok da kolay değil ve bitki satın aldığınız yerde gördüğünüz kaktüsün veya sukulentin bu türlerden biri olup olmadığını tespit etmek de büyük bilgi ve tecrübe gerektiriyor.
Bir de bazı bitkilerin dona dayanımı ile ilgili bilgiler ya hiç yok ya da yanlış. Şu anda bahçemde kaynaklarda dona dayanımı -1.1 olarak belirtilen Aporocactus flagelliformis hiç bir stres belirtisi göstermezken dona dayanımı -6.6 derece olan Austroylindropuntia subulata'nın tepesi tamamen ölmüş durumda ve yine dayanımı -6.6 derece olan ve gövdesi yumuşamış Polaskia chichipe'nin kışı atlatıp atlatamayacağı meçhul. (Şu ana kadar en düşük -3 derece yaşandı.)
Bu yüzden bütçem elverdikçe bulabildiğim her türlü kaktüs ve sukulenti bahçemde denemek istiyorum. Bence bu işi asıl eğlenceli ve heyecanlı kılan şey de bu. Belki de bu şekilde dona dayanıksız olarak yaftalanmış bazı türlerin adlarını temize çıkarır ve bu tecrübeden hepimiz faydalanırız :D
Selamlar...
litoriachloris
07-01-2015, 12:17
İşte size gerçek bir mucize ...
Dışarıda hava sıcaklığı -2.6 derece.
531743
Ve Titanopsis calcarea...
531744
Bahçede kaktüs ve sukulent yetiştirme denemem meyvelerini vermeye başladı ve değerli bir bilgi elde etmiş olduk. Demek ki Titanopsis calcarea'nın çiçek açması için sadece güneş ışığı yeterliymiş :D
litoriachloris
07-01-2015, 12:32
Bahçemin genel bir görüntüsü...
En önde iki küçük sarı çiçeğiyle T. calcarea. Arkada hala erimemiş olan kar görülüyor. Karın altında bir kaç kaktüsüm daha var ama karı kaldırmıyorum çünkü güneş ışığı bitki gövdesindeki buzun aniden çözünmesine neden olup bitkilere zarar verebilir. Yüzeye serdiğim küçük kaya kırıkları işini son derece iyi yapıyor. Birkaç saat güneş ışığı, yüzeyin tamamen kurumasını sağladı.
Kevgirin altında izolasyon köpüğüne sarılı Ferocactus latispinus var :D
vetman996
07-01-2015, 14:21
Çok teşekkür ederim sayın vetman996.
.... Benim de kaktüs ve sukulentlerimin dikili olduğu yer, içinde eser miktarda organik madde (kendi ürettiğim iri daneli kompost) bulunan ve geri kalanı tamamen iri çakıl ve dere kumundan oluşan yerden yaklaşık 1 metre yükseltilmiş bir kaktüs yatağı
...
Tekrar Merhaba Sayın Litoriachloris.
Cesaretinizin altında bilgi, tecrübe ve ince bir zeka ürünü olan substrat ortamınız da varmış;)
Ben dışarıda küçük sera ortamında yetiştirmeye çalıştığım kaktüslerimin üzerini naylon örtüyle de örttüm (sera içinde ikinci bir naylon örtü) soğuktan zarar görecekler düşüncesiyle. Hala da içim rahat değildi acaba ısıtıcı bir şeyler bulundursam mı diye. Sizin dış ortam çalışmalarınızı görünce bir nebze teselli buldum. Sizden öğreneceğim çok şey var.
Bu arada engin tecrübelerinizden yararlanmak için sorayım: Topraksız tarım seramı kaktüs serası haline dönüştürmek düşüncesindeyim. (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm) Fazla sayıda kaktüse, kaktüs çeliğine ihtiyacım var. Nadir bulunan türler de dahil çeşitli kaktüs ve sukulentleri edinmek ve çoğaltmak düşüncesindeyim. Bunun için fazla bütçe ayırmak istemiyorum. Nasıl hareket etmem gerekir. Bana nasıl yol gösterirsiniz.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Selamlar... Saygılar...
litoriachloris
07-01-2015, 15:50
Tekrar Merhaba Sayın Litoriachloris.
Cesaretinizin altında bilgi, tecrübe ve ince bir zeka ürünü olan substrat ortamınız da varmış;)
Ben dışarıda küçük sera ortamında yetiştirmeye çalıştığım kaktüslerimin üzerini naylon örtüyle de örttüm (sera içinde ikinci bir naylon örtü) soğuktan zarar görecekler düşüncesiyle. Hala da içim rahat değildi acaba ısıtıcı bir şeyler bulundursam mı diye. Sizin dış ortam çalışmalarınızı görünce bir nebze teselli buldum. Sizden öğreneceğim çok şey var.
Bu arada engin tecrübelerinizden yararlanmak için sorayım: Topraksız tarım seramı kaktüs serası haline dönüştürmek düşüncesindeyim. (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm) Fazla sayıda kaktüse, kaktüs çeliğine ihtiyacım var. Nadir bulunan türler de dahil çeşitli kaktüs ve sukulentleri edinmek ve çoğaltmak düşüncesindeyim. Bunun için fazla bütçe ayırmak istemiyorum. Nasıl hareket etmem gerekir. Bana nasıl yol gösterirsiniz.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Selamlar... Saygılar...
Çok teşekkür ederim sayın vetman996. Kendi yediğim tropik meyvelerin çekirdeklerinden ve oradan buradan edindiğim tohumlardan fidan yetiştirmeye çalışan biri olarak sera maceranızı bir solukta okudum ve bir çok yeni şey öğrendim.
Öncelikle ben daha henüz bu işin başındayım ama kendi edindiğim tecrübeleri sizinle seve seve paylaşırım. Ben bu işi zevk için yaptığımdan elimdeki bitkileri yaklaşık 2-3 sene gibi bir sürede, semt pazarlarından, yerel seralardan, arkadaş paylaşımlarından ve tohum çimlendirerek elde ettim. Ama bu işi ticari anlamda yapmayı düşünüyorsanız bu konuda açıkçası çok bir faydam olamaz size :rolleyes:
Ancak başlangıç olarak çok bir sermaye ayırmadan ben bu işi yapsaydım Yapraklarından kolayca üretilebilen sukulentler ve bolca yavru veren ya da kolayca çelik alınıp hızlı büyüyen türlerle başlardım. Sayfanızda gördüğüm kadarıyla siz bunun ilk adımını atıp Cylindropuntia imbricata çeliklerini substrat ile buluşturmuşsunuz :D Bence de Opuntia türleri bolca çelik alınabilmesi, çok hızlı gelişmesi ve ısıtmaya ihtiyaç duymamaları bakımından çok ideal türler. Sizin için tek sorun bu türlerin hızlı gelişebilmesi için güçlü bir kök yapısına ihtiyaç duymaları ancak sığ kanallarınızda bunu başaramamaları olacaktır.
Yukarıda bahsettiğim bitkiler ile seranızı canlandırırken bir yandan da tohumdan kaktüs üretebilirsiniz. Bunun için tohumdan tek bir sezonda satış boyutuna gelebilecek türler seçmelisiniz. Trichocereus türleri bunun için idealdir. Büyük bir çoğunluğu 1 yıl içinde yaklaşık 20 cm boya ulaşır ve oldukça göz alıcı çiçekleri vardır. Yine ortalama -10 derece dona dayanımları ile ısıtmasız serada sizi üzmezler.
Bunun dışında toplu üretim yapan seraları zamanınız ve bütçeniz elverdikçe dolaşarak bitki çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz.
Bu işi yapmaya karar verirseniz forumdaki en sıkı takipçilerinizden biri olurum emin olabilirsiniz :D
Sera içindeki sera, kaktüsleriniz için bulunmaz bir cennet. Topraklarını kuru tuttuğunuz sürece hiç korkmayın derim. Kafamızdaki imajının aksine kaktüsler çok dayanıklı bitkiler. Zaten kaktüslerin bolca çiçek açabilmeleri için dormansi döneminde soğuğa ihtiyaçları vardır.
Açıkçası ben doğru bitkiler ile açık tarlada bile rahatlıkla ticari anlamda kaktüs üretiminin yapılabileceğini düşünüyorum. Toprağa dikili durumdaki bazı kaktüslerim 1-2 senede o kadar çoğaldılar ki bir kısmını temizleyip çöpe atmam bile gerekti :D
Selamlar...
siteye yeni üye oldum ve kaktüs merakım başlayalı 1 ay oldu umarım bakımında başarılı olurum
litoriachloris
09-01-2015, 11:32
4 gündür - derecelerin üzerine çıkmayan sıcaklık ve Perşembe ve Cuma geceleri yaşanan -8 ve -9 derecelik ekstremler bahçede büyük hasara yol açtı. Şu anda bitkiler hala donmuş durumda oldukları için hangilerinin ne kadar hasar gördüğü tam olarak belli olmasa da sanırım en az yarısını gözden çıkardım.
-8 ve -9 derecelerin yaşandığı geceler dayanamayıp bitkilerimin bir kısmının üzerinde koruma uyguladım. Onların durumu diğerlerine göre çok daha iyi.
vetman996
09-01-2015, 13:00
-8 ve -9 derecelerin yaşandığı geceler dayanamayıp bitkilerimin bir kısmının üzerinde koruma uyguladım. Onların durumu diğerlerine göre çok daha iyi.
Sayın Litoriachloris tekrar merhaba.
Bitkilerinizin son durumunu en az sizin kadar merak ediyorum. Sayfanızın sıkı takipçisiyim yani;) Bizi resimsiz bırakmazsınız umarum.
Bitkilerin üzerine nasıl bir koruma uyguladığınızı da merak ettim doğrusu, işin inceliğini öğrenmek için. Naylon vs. mi, kumaş tarzı bitki örtüsü mü.
Topraksız tarım seramızı bir arkadaşımla birlikte ticari çilek yetiştiriciliğini deneme amaçlı kurmuştuk. Üretimde çok kimyasallar kullanılması gerektiğini görünce daha doğal bir şey üretelim düşüncesiyle solucan gübresi üretimine başladık. Arkadaşım solucan gübresinin daha iyi olduğunu görünce serayı bana devretti. Ben de deneme amaçlı çok farklı bitkiler yetiştirirken kaktüsün benim için daha uygun olduğunu gördüm. Çünkü devlet memuruydum ve hafta sonları bitkilerimi görebiliyordum. Demek istediğim kaktüsü hobinin yanında bir tutkuyla yetiştirme düşüncesindeyim.
Seramızdaki Cylindropuntia imbricata çelikleri köklendiler ve onları saksılarına aldım. Bazı uzmanlar kışın (ocak şubat gibi) kaktüslerin saksı değişimi ve kök ayırma işlemi yapılması gerektiğini belirtirken, bazı uzmanlar da kışın her hangi bir işlem yapılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir.
Tohumla üretimi de deneyeceğim. Yurt dışından gelen tohumların bayat olduğu hakkında yaygın bir kanı var ki ben de bu düşüncedeyim. Tohumları nerden temin etmemi önerirsiniz.
Üzerindeki donu çözülünce de yaşayan, hasarsız kaktüsler dileğiyle...Sevgiyle kalınız..
litoriachloris
09-01-2015, 14:21
Sayın Litoriachloris tekrar merhaba.
Bitkilerinizin son durumunu en az sizin kadar merak ediyorum. Sayfanızın sıkı takipçisiyim yani;) Bizi resimsiz bırakmazsınız umarum.
Bitkilerin üzerine nasıl bir koruma uyguladığınızı da merak ettim doğrusu, işin inceliğini öğrenmek için. Naylon vs. mi, kumaş tarzı bitki örtüsü mü.
Topraksız tarım seramızı bir arkadaşımla birlikte ticari çilek yetiştiriciliğini deneme amaçlı kurmuştuk. Üretimde çok kimyasallar kullanılması gerektiğini görünce daha doğal bir şey üretelim düşüncesiyle solucan gübresi üretimine başladık. Arkadaşım solucan gübresinin daha iyi olduğunu görünce serayı bana devretti. Ben de deneme amaçlı çok farklı bitkiler yetiştirirken kaktüsün benim için daha uygun olduğunu gördüm. Çünkü devlet memuruydum ve hafta sonları bitkilerimi görebiliyordum. Demek istediğim kaktüsü hobinin yanında bir tutkuyla yetiştirme düşüncesindeyim.
Seramızdaki Cylindropuntia imbricata çelikleri köklendiler ve onları saksılarına aldım. Bazı uzmanlar kışın (ocak şubat gibi) kaktüslerin saksı değişimi ve kök ayırma işlemi yapılması gerektiğini belirtirken, bazı uzmanlar da kışın her hangi bir işlem yapılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir.
Tohumla üretimi de deneyeceğim. Yurt dışından gelen tohumların bayat olduğu hakkında yaygın bir kanı var ki ben de bu düşüncedeyim. Tohumları nerden temin etmemi önerirsiniz.
Üzerindeki donu çözülünce de yaşayan, hasarsız kaktüsler dileğiyle...Sevgiyle kalınız..
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim sayın vetman996.
Aslında bitkilerimin dona dayanımlarını tam olarak tespit edebilmek için hiç koruma yapmayı düşünmüyordum. Ancak hem çok genç oldukları için hem de Çanakkale için ekstrem dereceler yaşanacağını bildiğimden dayanamayıp bir kısmının üzerlerini alelacele örttüm. Örtme işini çeşitli boyutlardaki pet su şişelerini keserek kubbe şeklinde yaptım. Bu aslında pek doğru bir koruma şekli değil. Örtme işinin şeffaf olmayan malzemeler ile yapılması gerekiyor. Çünkü gece donlarından sonra sabah güneşi ile birlikte şeffaf örtü sera etkisi yaparak örtü altındaki sıcaklığın birden yükselmesine yol açıyor ve yükselen sıcaklık bitkilerin çok hızlı bir şekilde çözünmelerine yol açıyor. İdeal olan bitkilerin yavaşça donmaları ve yavaşça çözünmeleridir. Bir çok yetiştirici güçlü bir dondan sonra güney cepheye bakan bitkilerin kuzey cepheye bakanlara oranla daha fazla hasar gördüğünü belirtmiş. Bu nedenle ben de sabah gelir gelmez daha sıcaklık - derecelerdeyken bitkilerin korumalarını kaldırdım.
Ayırma ve saksılama işi için bence en doğru zaman bitkilerin uyanmasından hemen önceki zaman yani mart ortaları gibi diyebiliriz. Dormansi döneminde bitki üzerinde oluşan yaralar iyileşmeyeceği için bitki çürümeye ve hastalıklara daha açık hale gelir diye düşünüyorum.
Evet tohum işi biraz şansa bakıyor ama çokça satış yapan büyük tohum merkezlerini tercih etmekten başka da pek şansınız yok gibi. İnternet üzerinden pak çok farklı yerden tohum siparişim oldu. Hiç yurt dışından alışveriş yapmadım. Ama öyle istisnasız her tohumu çimlenen bir satıcı bulamadım. Dediğim gibi bu biraz şans işi.
Selamlar...
litoriachloris
14-01-2015, 13:23
Hasar raporu...
Zaman geçtikçe hasarın boyutları daha iyi anlaşılmaya başladı. Kaybetmeyi umduğum bir çok bitki beni yanıltmadı. Ama aralarında sürpriz yapanlar da olmadı değil.
Ps: Google aramalarında bilgi notlarını üste yazdığım için yanlış bilgilerin yanlış fotoğraflarla ilişkilendirildiğini gördüm bu yüzden bundan sonra bilgi notları fotoğrafın altında olacak.
533794
Graptopetalum paraguyense yüzümü kara çıkarmadı. Bu bitki, binanın korumasının dışında kalıp tipiyi tüm şiddeti ile karşılayanlardan. Yanan yapraklar bile sağlıklı ve diri. Hiç bir yumuşama emaresi gözükmüyor.
533795
Tipi yüzünden kavrulan yaprakları olsa da bu Sedum rupestre canlanmak için baharı bekliyor.
533796
Beni şaşırtanlardan biri de bu Sedum palmeri oldu. Belki kökten canlanabilir ama şu anda puding kıvamında.
533797
Sedum rubrotinctum da aynı durumda. Ama sanırım hasar köklere kadar ulaşmış :(
533798
Polaskia cichipe. -3 derecelik tipide gidişini haber vermişti zaten.
litoriachloris
14-01-2015, 14:02
Devam...
533799
Gymnocalycium triacanthum olduğunu düşünmeye başladığım bu arkadaş korumasız ve sırılsıklam bir şekilde -9 dereceye dayandı.
533800
Yine beni şaşırtanlardan biri Gymnocalycium baldianum. Korumasız -9 derece :D
533801
Echeveria glauca Bahçedeki en eski bitkilerimden. 3. kışında maalesef aramızdan ayrıldı. Soğuğa daha dayanıklı bir Echeveria var mı bilmiyorum ama bu bile bu hale geldiyse Çanakkale'de bahçede korumasız olarak Echeveria yetiştirmem pek mümkün gözükmüyor.
533802
Echeveria 'Black Prince'. -3 dereceyi kar altında, -8 ve -9 dereceyi koruma ile atlatanlardan. Durumu şimdilik iyi gibi duruyor.
533803
Echinocactus grusonii. Binanın köşesinde kaldığı için -3 derecelik tipiden nasibini aldı. -8 ve -9 derecelerden korudum. Durumu şimdilik çok iyi gözüküyor :D
litoriachloris
15-01-2015, 09:15
Devam...
533804
Ferocactus latispinus. Fırtınadan ve -8 ve -9 dereceden koruduğum 2 bitkimden biri. Durumu gayet iyi gözüküyor.
533805
Titanopsis calcarea. Fırtınada korumadım ama -8 ve -9 dereceden korudum. Sanki hiç bir şey olmamış gibi çiçek açıyor :D
533806
Mammillaria karwinskiana ssp karwinskiana. Sadece -8 ve -9 derecelari koruma altında geçirenlerden. Hafif bir renk değişimi var ama durumu şimdilik iyi gibi.
533807
Mammillaria spinosissima ssp. pilcayensis. Kar fırtınasını tüm şiddeti ile karşıladıktan sonra korudum. Ama bence durumu hiç de iç açıcı değil.
533808
Kar fırtınasının vurduğu bu iki arkadaştan sağdakinin durumu pek iyi değil. Onun korumasından kalan ufaklık sağlam gibi.
litoriachloris
15-01-2015, 09:31
Devam...
533809
Orbea variegata. hiç korumadıklarımdan. Jöleye döndü :(
533810
Parodia magnifica. Sadece -8 ve -9 derecelerden korudum. Durumu iyi gibi.
533811
Notocactus scopa. Bu da sadece -8 ve -9 dan koruduklarımdan. Durumu çok iyi görünüyor.
533812
Espostoa guentheri. -3 derecelik tipide ben gidiyorum demişti zaten.
533813
Haworthia attenuata. Dışarıdan iyi gibi gözükse de içi çorbaya dönmüş :(
litoriachloris
15-01-2015, 09:56
Devam...
533814
xPachyveria 'Blue Mist'. Fırtınayı açıkta -8 ve -9 dereceleri korunaklı olarak geçirenlerden. Durumu şimdilik iyi.
533815
Cereus jamacaru 'monstruosus'. -3 derecelik fırtınada kötüleşmişti zaten. Dipten sürgün verir mi bilmem ama üst kısım tamamen ölü.
533816
Echeveria 'Perle Von Nürnberg'. Hiç korumadıklarımdan. Dibindeki yavrusunda bir umut ışığı var ama çok zayıf.
533818
533817
Echinopsis candicans. Bu da koruma uygulamadıklarımdan. Dipteki yavrular iyi durumda ama uç kısımlar çok büyük hasar aldı.
akçabardak
15-01-2015, 10:05
Sayın litoriachloris geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden ne yazık ki, üzülmemek elde değil, benim sukulentlerim de soğuklardan nasibini aldılar ama en çok üzüldüğüm bir gecelik gelinim oldu, bir buçuk metreyi aşmıştı, çiçeğini bile göremedim umarım kök ve gövde kısmında fazla hasar görmemiştir diye kendimi avutuyorum. Çok geçmiş olsun.
litoriachloris
15-01-2015, 10:53
Devam...
533819
Türünü bilmediğim Echinopsis. Hiç korumadıklarımdan. Durumu fena görünmüyor.
533820
Stetsonia coryne. Tamamen ölü...
533821
Echeveria runyonii 'Topsy Turvy'. Kar altında -3, koruma altında -9 derece. Hiç fena değil :D
533822
Mammillaria polythele fa. inermis. Bu da aynı şekilde Kar altında -3, koruma altında -9 dereceyi atlatanlardan. Utanmasa çiçek açacak :D
533823
Echinofossulocactus sp. :( Bence hiç ümit yok.
litoriachloris
15-01-2015, 11:12
Sayın litoriachloris geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden ne yazık ki, üzülmemek elde değil, benim sukulentlerim de soğuklardan nasibini aldılar ama en çok üzüldüğüm bir gecelik gelinim oldu, bir buçuk metreyi aşmıştı, çiçeğini bile göremedim umarım kök ve gövde kısmında fazla hasar görmemiştir diye kendimi avutuyorum. Çok geçmiş olsun.
Çok teşekkür ederim sayın akçabardak. Size de geçmiş olsun. Evet insan biraz üzülüyor ama bitki kayıplarını başından göze almıştım zaten.
Selamlar...
litoriachloris
15-01-2015, 11:34
Devam...
533825
Oreocereus celsianus. En dayanıklı sütun kaktüslerden biri olmasına rağmen (-12) beni hayal kırıklığına uğrattı. Dayanır diye koruma uygulamadım ama tepe kısmında belirgin bir hasar görülüyor.
533826
Disocactus flagelliformis (Aporocactus flagelliformis). Bu arkadaş ta beni olumlu yönde şaşırtanlardan. Korumasız -9 atlattı ama durumu fena gözükmüyor :D
533827
Espostoa lanianuligera olabileceğini düşündüğüm bitkimin durumu da çok parlak değil. Oysa -8 ve -9 derecelerde koruma uygulamıştım.
533824
Mammillaria vetula subsp. gracilis. İçi yumuşamış, toparlanabileceğini zannetmiyorum.
533828
Opuntia microdasys. Baharda yeniden ayağa kalkar.
litoriachloris
15-01-2015, 11:50
Devam...
533829
Portulacaria afra. :(
533830
Tohumdan ürettiğim Trichocereus sp. Bahçemin şampiyonlarından. Koruma uygulamadan -9 dereceye bana mısın demedi. Baharda çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum :D
533831
Polaskia chende. :(
533832
Türünü bilmediğim bir arkadaş. Bu da gidenlerden.
533833
Cleistocactus strausii. Gidişine en çok üzüldüğüm. Bahçede harika görünüyordu.
litoriachloris
15-01-2015, 12:02
Devam...
533834
Pilocereus sp. -3 derece işini bitirmeye yetti.
533835
Echinopsis pachanoi. Kar fırtınasından önce korumaya aldığım diğer bitki. Durumu son derece iyi görünüyor.
533836
Austrocylindropuntia subulata. Bu da tipide gidenlerden.
533837
Türünü bilmediğim Opuntia sp. Sadece kırıldı. Baharda yeniden toparlanır.
533838
Agave victoriae-reginae. Şampiyonlardan biri daha. Ufacık boyu ile tipiyi tüm şiddeti ile göğüslemesine rağmen taş gibi :D
litoriachloris
15-01-2015, 13:01
Devam...
533839
Cylindropuntia imbricata halinden çok memnun.
533840
Yucca gloriosa en ufak bir stres belirtisi göstermiyor.
533841
Carpobrotus acinaciformis büyük hasar aldı ama baharda toparlanacak gibi.
533842
Üzerinde soğuk yanıkları oluşan Agave americana.
533843
Bu minik Sempervivum arachnoideum bile soğuktan nasibini aldı.
litoriachloris
15-01-2015, 13:40
Şimdilik son fotoğraflar.
533844
Jovibarba olabileceğini düşündüğüm bu ufaklığın keyfi yerinde.
533845
Drosanthemum floribundum. (Acem Halısı) Üst kısım kavruldu ama altı hala canlı.
533846
Parodia roseolutea. Fırtınadan sonra koruma uyguladım. Durumu son derece iyi.
533847
Opuntia monacantha f. monstrose. Durumu pek iyi değil.
533848
Ve büyük şampiyon... Echinopsis oxygona. Bahçenin her yerinde en az 10 bitkim var ve hiçbirinde çizik dahi oluşmadı.
Görüntüleri üzülerek izledim, kendi bitkilerim kaybetmiş gibi üzüldüm. Fotoğrafları takip ederken Echinopsis candicans ve aporocactus'e ne olduğunu çok merak ettim, daha doğrusu koleksiyonunuzun benim gözümdeki en favori parçaları oldukları için soğuktan etkilenmiş olmamaları için dua ettiğimden emin olabilirsiniz.
Bundan sonrası için ne gibi bir yol izleyeceksiniz onu da merak ediyorum. Bahçeyi canlandırmak için yeni bitkiler ve türler edinecek misiniz?
Bir de şu an zarar gören bitkilere müdahalede bulanacak mısınız budamak, köklemek vs. gibi. Özellikle kaktüslerin kök kısımları ölmemiştir söküp atmayın bence.
litoriachloris
20-01-2015, 09:09
Görüntüleri üzülerek izledim, kendi bitkilerim kaybetmiş gibi üzüldüm. Fotoğrafları takip ederken Echinopsis candicans ve aporocactus'e ne olduğunu çok merak ettim, daha doğrusu koleksiyonunuzun benim gözümdeki en favori parçaları oldukları için soğuktan etkilenmiş olmamaları için dua ettiğimden emin olabilirsiniz.
Bundan sonrası için ne gibi bir yol izleyeceksiniz onu da merak ediyorum. Bahçeyi canlandırmak için yeni bitkiler ve türler edinecek misiniz?
Bir de şu an zarar gören bitkilere müdahalede bulanacak mısınız budamak, köklemek vs. gibi. Özellikle kaktüslerin kök kısımları ölmemiştir söküp atmayın bence.
Sayın sakdağ,
editör tarafından sayfama yapılan müdahale sonrası sayfamı eski düzenine getirmek bir hayli zamanımı aldı. Bu arada size yazmış olduğum mesajın da silinmiş olduğunu fark ettim. Umarım o mesajı okumuşsunuzdur. Fotoğrafları da yükledikten sonra silmiştim. Kusura bakmayın.
Selamlar...
vetman996
20-01-2015, 10:39
Sayın Litoriachloris kardeş merhaba.
Kaktüslerinizin kaybına en az kendi kaktüs ve sukulentlerimin kaybı kadar üzüldüm.
Siz daha metanetli davranıyorsunuz gördüğüm kadarıyla. Ben henüz kendimi toparlayamadım. Biliyorum ki zaman her şeyin ilacıdır. Bitkinin olduğu yerde kayıplar da olacaktır mutlaka.
Sera ortamındaki kaktüslerimin üzerine ikinci bir naylon örttüğümü de belirtmiştim. Soğukta üşüyen köpeklerin sera naylonunu yırtarak serayı barınak olarak kullanabileceklerini düşünemedim. Olan benim kaktüs ve sukulentlerime oldu.:(
Evde mini sera içinde büyütmeye çalıştığım kaktüslerime bir şey olmadığına şükrediyorum. Kendimi biraz daha toparladığımda paylaşacağım ama yaşadığım şoku atlatamadım henüz. Siz bunu nasıl beceriyorsunuz dostum.
Eskisinden daha fazla kaktüsleriniz olsun dileğiyle... Selamlar...
litoriachloris
23-01-2015, 10:10
Sayın Litoriachloris kardeş merhaba.
Kaktüslerinizin kaybına en az kendi kaktüs ve sukulentlerimin kaybı kadar üzüldüm.
Siz daha metanetli davranıyorsunuz gördüğüm kadarıyla. Ben henüz kendimi toparlayamadım. Biliyorum ki zaman her şeyin ilacıdır. Bitkinin olduğu yerde kayıplar da olacaktır mutlaka.
Sera ortamındaki kaktüslerimin üzerine ikinci bir naylon örttüğümü de belirtmiştim. Soğukta üşüyen köpeklerin sera naylonunu yırtarak serayı barınak olarak kullanabileceklerini düşünemedim. Olan benim kaktüs ve sukulentlerime oldu.:(
Evde mini sera içinde büyütmeye çalıştığım kaktüslerime bir şey olmadığına şükrediyorum. Kendimi biraz daha toparladığımda paylaşacağım ama yaşadığım şoku atlatamadım henüz. Siz bunu nasıl beceriyorsunuz dostum.
Eskisinden daha fazla kaktüsleriniz olsun dileğiyle... Selamlar...
Sayın vetman996. Köpekler baş belası biliyorum. Benim de bahçemde bir çok bitkime zarar veriyorlar. Seradakilerin kışı rahat atlatacağını düşünmüştüm ama her zaman düşünülmeyen aksilikler çıkabiliyor.
Bahçede kaktüs ve sukulent yetiştirmek benim için yeni şeyler öğrenebileceğim bir macera. Daha önce -2,5 derece soğukta çiçek açan Titanopsis deseler yalan derdim ama bunu gözlerimle görmek bir mucizeye tanık olmak gibi. Kış bitip baharda sağ kalanlarla ilgili mesajlarımda yeni öğrendiğim bilgileri de sizinle paylaşmayı planlıyorum.
Soğukkanlılığıma gelince; bu işe başlamadan önce ve bu süreç boyunca çok fazla forum okudum. Bahçesinde kaktüs ve sukulent yetiştiren bir çok yetiştiricinin yaşadıklarından haberdardım. O yüzden bitki kayıplarının kaçınılmaz olduğunu bildiğim için içim bir nebze de olsa rahat. Tabi ki gidenlerden bazılarına çok üzüldüm. Bu baharda çiçeklerini görmeyi planladığım 2-3 yaşındaki bitkilerimi de kaybettim ama olsun çok daha fazlası içeride baharı bekliyor :D
selam ve sevgiler...
Bizde Bahar'ı bekliyoruz sayın Litoriachloris :) odadakileri çok merak ediyorum
Kar yağışı ve aşırı soğuklardan sonra lodos fırtınası bahçenizi nasıl etkiledi acaba?
litoriachloris
09-02-2015, 09:45
Kar yağışı ve aşırı soğuklardan sonra lodos fırtınası bahçenizi nasıl etkiledi acaba?
Sayın sakdag lodos mu bilmiyorum ama iyi gibi görünen bir çok kaktüsüm kötüye gitti ve ya çürümeye başladılar ya da gövdelerinde çirkin görünümlü siyah lekeler belirdi. Ama hiç zarar görmeyen bitkilerim de yok değil :D
Selamlar...
loveforlife
09-02-2015, 10:47
Ama hiç zarar görmeyen bitkilerim de yok değil :D
O hiç zarar görmeyenlerin isimlerini ve fotoğraflarını büyük bir merakla bekliyorum. Umarım bundan sonra başka kayıp yaşamazsınız...
litoriachloris
09-02-2015, 11:08
Yine soğuklar kapıya dayandı sabah kar atıştırıyordu burada. Hele bir kışı atlatalım kalanların hem fotoğraflarını hem de yazın tohumlarını paylaşırım dileyenlerle :D
Selamlar...
Nurtenese
09-02-2015, 17:17
Sizin bahçeye nazarlık gerekiyormuş maşallah demek yetmedi. Çünkü çok güzellerdi.
Umarım bu defa can yakmadan geçer soğuk. Geçen de epey can yaktı. Yollarda mahsur kalan, dışarıda şantıyede çalışan, başı boş dolaşan birçok can yandı. Bu arada bizde bitkilerimize üzüldük...
Allah hepsine yardım eder tüm doğayı korur inşallah.
Biz de tekrar çiçek açmalarını sabırsızca bekleriz.
Hoşçakalın...
Yine soğuklar kapıya dayandı sabah kar atıştırıyordu burada. Hele bir kışı atlatalım kalanların hem fotoğraflarını hem de yazın tohumlarını paylaşırım dileyenlerle :D
Selamlar...
Tohum paylaşımınıza çok sevinirim:)bu konuya talibim :)
fahriyee
24-02-2015, 01:20
Merhabalar, sizin kaktüs ve sukulentlerinizi bahçede yetiştirdiğinizi görünce heves ettim ben de. Sık gitmediğimiz bir bağ evimiz ve 30-40 kadar ağaç var. Ben de bazı kaktüs ve sukulentlerimi denemek istiyorum saksısız ve direk toprağa dikerek. Daha önce hiç tecrübem olmadığı için onlara uygun bir ağaç altı seçmeli miyim, yarı gölge olsun diye? Yoksa ayrı bir alan mı oluşturmalıyım hiç bilemedim. Mesela güney cephesi kapalı küçük bir alan var oraya sukulentleri diksem mi diyorum. Çünkü yazın kuzey cephe balkonumda coşuyorlar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.