View Full Version : badrobot / Zeytin (Serbest Stil)
badrobot
01-08-2014, 13:37
Aslında Zeytinlerle aram çok iyi değil. Bugün bu ağacı karşıma aldım ve çıkan sürgünleri incelerken sevgili Güven Abimin çizdiği bir çizim http://www.agaclar.net/forum/1308681-post52.htm aklıma geldi. Bakalım ne olacak?
Hayırlı olsun Sayın Badrobot,
Size de zeytini sevdireceğiz yavaş yavaş. Daha almam heralde diyordum ama ben de yine dayanamayıp zeytin aldım.
İyi çalışmalar dilerim....
badrobot
02-08-2014, 00:04
Sn.sagol.
Zeytin Bonsai'lerinin ihtişamı tatışılmaz. Bir kere ağacın doğal olarak nebari gelişimi muhteşem. Yavaş gelişmesi ilk anda küçük bir sorun gibi görünsede çok ağaç yetiştiren bizler için problemden ziyade aslında avantaj. Çünki her ağaca yetişmek anlamında yavaş gelişen türler bir avantaj olmakta.
Zeytinde esas beni korkutan olay; budamalarda ve oyma gibi işlemlerden sonra kuruma yapması. Aslında hala anlamışta değilim; internette gördüğüm bir çok zeytin bonsailerinde mithiş bir oyma işçiliği yapılmış. Bu ağaçlar nasılda geri kuruma yapmıyor? Belli bir mevsimi mi var? Belli bir ilacımı var? Yoksa şansmı? Tüm bunlata cevap bulamamış olmam zeytinde hala oldukça geri planda kalmama neden oldu, bugüne kadat
Melih Bakırlıoğlu
02-08-2014, 07:43
Zeytinin kesilmiş en üst noktasına bir çukur açın ve oraya su doldurun, su o bölgeden aşağıya doğru gövdeyi çürütecektir. biraz uzun bir zaman alabilir ama doğal olur.
Zeytin de budama işleri, şubat-mayıs arasında yapılmalıdır. yaz aylarında çok az müdahale etmelisiniz.
Birde kesici aletlerinizi her defasında %10 luk kloraklı su ile dezenfekte eder iseniz çok iyi olur. :)
Sayın Badrobot,
Zeytin ve delice bonsailerini seviyorum, hem güzel nebari yapıyor hem yaprakları kalın ve dayanıklı ve kolay küçültülebiliyor. Melih Beyin yazdıklarına katılıyorum, ilkbaharda oyumalar yapılırsa gelişme döneminde kolay iyileşiyor. Ben sürekli ağaçlarımın yanında olmadığımdan her gidişte birkaç tane ile ilgilenebiliyorum, ilkbaharda da yazın da sonbaharda da oyma yaptığım oluyor. Deliceler her türlü işleme daha dayanıklı, zeytinler biraz daha narin. Şu ana kadar oyma işleminden sonra kuruyan delicem olmadı ama aşırı işlem yapılırsa bazen kuruyan dal oluyor. Oymayı zamana yaymak iyi oluyor, biraz çalışıp biriki ay rahat bırakıp devam edince daha iyi sonuç alıyorum. Dayanıklı bir ağaç olduğundan hemen lime sülfür uygulamaya gerek yok aylar sonra hatta 1 yıl sonra bile uygulanabiliyor(o arada doğal bir eskime de oluyor). Dallar çok kalınlaşmadan budanır veya uç alınırsa geriye doğru kuruma olmuyor ama kalın dalları ilkbaharda budamak daha iyi oluyor. Yavaş gelişmesi benim için çok daha iyi çünkü ayda birden daha sık ilgilenemiyorum. Suyu az verdin çok verdin de demiyor kalender bir ağaç.
İyi çalışmalar dilerim....
Sn.sagol.
Zeytin Bonsai'lerinin ihtişamı tatışılmaz. Bir kere ağacın doğal olarak nebari gelişimi muhteşem. Yavaş gelişmesi ilk anda küçük bir sorun gibi görünsede çok ağaç yetiştiren bizler için problemden ziyade aslında avantaj. Çünki her ağaca yetişmek anlamında yavaş gelişen türler bir avantaj olmakta.
Zeytinde esas beni korkutan olay; budamalarda ve oyma gibi işlemlerden sonra kuruma yapması. Aslında hala anlamışta değilim; internette gördüğüm bir çok zeytin bonsailerinde mithiş bir oyma işçiliği yapılmış. Bu ağaçlar nasılda geri kuruma yapmıyor? Belli bir mevsimi mi var? Belli bir ilacımı var? Yoksa şansmı? Tüm bunlata cevap bulamamış olmam zeytinde hala oldukça geri planda kalmama neden oldu, bugüne kadat
badrobot
02-08-2014, 13:35
Sevgili Melih ve Güven abilerimin verdiği gazla bugün kayınpederimlede bu zeytin konusunu konuştum. Bana uzun uzun anlattı zeytinleri. Galiba daha cesaretli olacağım. Şöyle kalıplı ve eğri büğrü bir Zeytin (Delice) arayıp bulacağım. Urla'da bir fidanlıkta olduğunu biliyorum.
badrobot
19-08-2014, 20:22
19 Ağustos 2014 güncel görseli.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.