View Full Version : Vanda, Ascocenda ve türevleri
denizakvaryumu
08-07-2006, 16:46
Erkan hocam,
Türkiye de vandayı çiçek açtıran tek kişi olarak , vandanızın o muhteşem resmini ekler misiniz?
Hakan bey,
beni bu kadar da övmeyin ltf. herkesde beni bir halt zannedecek diğer yönden de benim koltuklarımın altı öyle bir kabardı ki gömleklere sığmaz oldum.:p
Ayrıca da çok fesat biri olsaydım bunlar danışıklı döğüş mü yapıyorlar da diyeni olabilir derdim...:o
buyrun size Mavi Vanda'mız sanırım bu Vanda çok şımardı bir de biri ona resimlerini devamlı netde yayınladığım söylemiş olmalı ki artık senede 2 kez 6 ayda bir çiçek açar oldu (Fırat bey duymasın :D ) çoğu 3 senede bir açtıramaz iken bu iyiden şımardı bir de göze gelecek diyecektim ama zaten çiçeği mavi. göz değmez...:cool:
http://www.slibe.com/imagestumb/511309e3-IMGP0485_JPG.jpg (http://www.slibe.com/memberimage/511309e3-IMGP0485_JPG/)
Tabii belki bazılarınız bilmiyebilir nedir bu Vandayı bu kadar kıymetli kılan sonuçda mavi menekşeye benzer çiçekleri olan kökleri dışarda ne üdüğü belirsiz bir nebatat... :( diyenleriniz de olabilir ben burda sadece şunu diyebilirim bir vanda tohumdan üretildikten sonra ilk kez çiçek açması 16 sene süreBİLİR. bu sadece benim için bir kriter herkesin düşüncesi değişik olabilir bu konuda buna da saygım sonsuz.
http://www.slibe.com/imagestumb/0a8d460c-IMGP0358_JPG.jpg (http://www.slibe.com/memberimage/0a8d460c-IMGP0358_JPG/)
http://www.slibe.com/imagestumb/090961bf-IMGP0357_JPG.jpg (http://www.slibe.com/memberimage/090961bf-IMGP0357_JPG/)
Ben bu ikisinden de hiç ümitli değilim ya siz...? :(
50985099
filizini kurtarmak için kesebileceğim hastalıksız yer yok filizine kadar ilerlemiş...
tabii bu ikisinin thai hastalığı değil de çökertme olma ihtimali üzerinde de duruyorum. yaprak araları sulu kalmış olabilir eh ne yapalım 70 adeten 2 sinde de fire verelim artık ...:D
bu değerli yaşlı arkadaşımız ise senede 3 kez açmayı ilke edinmişlerden...:D bunu da biraz olsun pozitif bir resimler koymuş olabilmek adına koydum bunun yazın sonlarına doğru açtığı hali ise ki orda çift sürgünlü çiçeklenmiş hali var galeride orkidelerde 1. resimdeki ana bitki bugün bu halde yeniden açmakda..
5100
Resimler kötü kusura bakmayın malum sebeplerden ev karanlık flaş yok ceptelefonu... bir söz vardır bilmem bilinir mi buralarda...
Kilise karanlık, papaz kör, cemaat sağır, yazılar ufak....:p
denizakvaryumu
22-02-2007, 22:12
vanda orkide
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5405&c=580
zaman zaman orkideler anlatılırken konusu geçer ama bir kaç cümle...yine vanda orkide hakkında iki kişi şimdiye kadar fikir beyan etti..biri ****** sayın praecox diğer arkadaşımız ise İSAK forumundan...
Erkan Hocam
nette gezerken rastladım, vanda son ayların en moda en gözde çiçeği imiş...
Tabi bunda güzelliğinin etkisi büyük... diğer bir neden de hiç torf istememesi olabilir mi?
şöyle bir taradım vanda hakkında Türkçe hiçbir kaynak yok...
acaba rica etsek vanda hakkında biraz bilgi vermeniz ve tecrübelerinizi anlatmanız mümkün mü?
------------------------------------------------------------------
Yine herkes orkideleri kokusuz bilir oysa Zygopetalum orkidenin kokusunun muhteşem olduğu söyleniyor
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5423&c=580
bu resimden bile parfüm kokusu geliyor..
Erkan hocam
Zygopetalum hakkında da tecrübelerinizi anlatırsanız çok sevinirim.
.
denizakvaryumu
23-02-2007, 10:23
Bu arada merak eden arkadaşlar için vandaların ortalama 150-200 YTL fiyatla satıldığını belirtiyim.
Ach denizakvaryumu ach.
yine emekliyemeden maratona kalkışıyoruz. Vanda'lar veya Vandaous orkideler. evlerde iki şekilde bakılır ikisi de azami dikkat ve özen isteyen şekilerdir. ya saksı harcı olmadan havada asıp veya uygun büyüklükte bir cam vazoda uygun zamanlarda duruma göre sulama ve yaprak gübrelemesi ile bakmak ister.
Evet bu konuda umarım doku kültürcü nickli arkadaşımız bir V.corulaea üretici olarak bu konuda da yardımcı olabilir. ancak bir bitkinin tohumdan çiçeklenmesine kadar geçen zaman takribi 16 yıl diye varsayarsak fiyatları zaman zaman 95TL ye düşse de değerini anlamak zor olmasa gerek.
saf kan Vanda değil de ascocenda türü hybridlerin de Vanda adı ile satıldığını düşünür isek saf bir Vanda her sp.de olduğu gibi hybridinden de zor bir bakım gerektirir. bu bağlamda aldıklarımızın asıl botanik adı ascocenda olması bizi şu etapda pekde ilgilendirmez düşüncesindeyim.
Vanda corulaea ve bazı vandaların soğuk iklim kuşağı bitkileri iken ascocendalar daha sıcak bakım istekleri ile evde bakımı daha kolaydır.
denizakvaryumu
23-02-2007, 10:51
Erkan hocam teşekkürler
Zygopetalum için ne dersiniz? kokusuna kanıp alalım mı uzaktan mı bakalım?
Zygopetalum çoook daha kolay bir orkide. bana önce nerde bulduğunuzu söyleyin :)
denizakvaryumu
23-02-2007, 11:07
hocam
olur ya bir yerde önümüze çıkar diye soruyorum ....yoksa Ankara da ne vanda var ne de Zygopetalum...
Bu arada merak eden arkadaşlar için vandaların ortalama 150-200 YTL fiyatla satıldığını belirtiyim.
Sevgili denizakvaryumu,
Vanda larin Turkiye de bu kadar pahali oldugunu bilmiyordum.
Birkac gun once calistigim yerden 50 ye yakin Vanda gecti elime ve oldukca saglikli gorunuyorlar, hatta bazilarinda cicek tomurcugu bile var. simdi bir yolunu bulup bunlari Turkiye ye gondermek lazim
Fotolari asagidaki linkte gorebilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2372&page=2&highlight=vanda
Saygilar
Doku_Kültürcü
24-02-2007, 01:49
Ach denizakvaryumu ach.
yine emekliyemeden maratona kalkışıyoruz. Vanda'lar veya Vandaous orkideler. evlerde iki şekilde bakılır ikisi de azami dikkat ve özen isteyen şekilerdir. ya saksı harcı olmadan havada asıp veya uygun büyüklükte bir cam vazoda uygun zamanlarda duruma göre sulama ve yaprak gübrelemesi ile bakmak ister.
Evet bu konuda umarım doku kültürcü nickli arkadaşımız bir V.corulaea üretici olarak bu konuda da yardımcı olabilir. ancak bir bitkinin tohumdan çiçeklenmesine kadar geçen zaman takribi 16 yıl diye varsayarsak fiyatları zaman zaman 95TL ye düşse de değerini anlamak zor olmasa gerek.
saf kan Vanda değil de ascocenda türü hybridlerin de Vanda adı ile satıldığını düşünür isek saf bir Vanda her sp.de olduğu gibi hybridinden de zor bir bakım gerektirir. bu bağlamda aldıklarımızın asıl botanik adı ascocenda olması bizi şu etapda pekde ilgilendirmez düşüncesindeyim.
Vanda corulaea ve bazı vandaların soğuk iklim kuşağı bitkileri iken ascocendalar daha sıcak bakım istekleri ile evde bakımı daha kolaydır.
Aslında V.coerulea, nesili tehlikede olan canlılar sözleşmesi CITES ek listesinden geçen yıl çıkartıldı. Ben de V. coerulea tohumlarını bu sene alabildim.
Tohumlar oldukça eskiydi (2002 yılından kalma) ve bu nedenle çok az bir kısmı çimlendi. Çimlenenlerden (kabaca 500-600 tohumdan) 12 tohumdan yalnızca 3-4 adedi binoküler mikroskopta canlı durumda gözüküyor. CITES yasaklarına melez bitkiler dahil değil. Bu nedenle çok önceden beri melez bitkilerin ticareti serbest durumda.
Vanda türleri serin iklim istiyor. Bununla beraber melezleri daha sıcak iklimlerde gelişebiliyor, tabii taşıdığı kana göre ( Ascocentrum, Phalaenopsis, Arachnis, doritis...). Eğer bir Vanda bitkisini melez elde etmek için kullancaksanız, Vanda'nın poleniyle diğer bitkiyi tozlaştırmak, zaman kazanmak açısından iyi bir taktikdir ( Vanda'nın tohum kapsülü 20 ayda olgunlaşır).
Evet, tohumdan çiçeklendirme aşamasına gelmek oldukça uzun zaman alır. Örneğin Cymbidium'da 7 yıl kadar. Fakat Koreli araştırıcılar doku kültürü koşullarında 6 ayda çiçeklendirmeyi başardılar. Bu konuda (Cymbidium) iki adet makale ve bir adette patent var.
Sayın doku kültürcü,
hazır sizi burda bulmuş iken bir de şu vandaların thai hastalığı konusundaki olası gelişmeleri savaşabileceğimiz yöntemleri (malum steril... hygiene vs. den başka) varsa zirai bir ilacı. olayın virütik olması tehlikesi karşısında hiç bir şey yapamıyacağımız malumumdur. ama nedense fungal bazlıdır diye ümid ediyorum.
bu konuda son yıllarda bir bilgi takibim de yok... belirteyim.şimdiye kadar olası hasta bitkilerim şöminede dolarla sigara yakarcasına imha ettim. de :)
Doku_Kültürcü
24-02-2007, 23:33
Sayın doku kültürcü,
hazır sizi burda bulmuş iken bir de şu vandaların thai hastalığı konusundaki olası gelişmeleri savaşabileceğimiz yöntemleri (malum steril... hygiene vs. den başka) varsa zirai bir ilacı. olayın virütik olması tehlikesi karşısında hiç bir şey yapamıyacağımız malumumdur. ama nedense fungal bazlıdır diye ümid ediyorum.
bu konuda son yıllarda bir bilgi takibim de yok... belirteyim.şimdiye kadar olası hasta bitkilerim şöminede dolarla sigara yakarcasına imha ettim. de :)
Thai hastalığını Ege Üniversitesinin veritabanlarında taradım, bir sonuç çıkmadı. İnternette tarayınca bunun etmeninin bir fungus olduğunu öğrendim. İlaç önerisi yoktu. Size orkide dışındaki bitkilere uygulanan ilaçları ve dozlarını öneremeyeceğim, çünkü orkideler için zehirli olabiliyor. Fakat, Cultivation Guide Phalaenopsis kitabında phalaenopsis hastalıklarına ilişkin bir kısım var. Onu tercüme edip, herkesin yararlanabilmesi için buraya yazacağım.
denizakvaryumu
25-02-2007, 18:15
Sevgili denizakvaryumu,
Vanda larin Turkiye de bu kadar pahali oldugunu bilmiyordum.
Birkac gun once calistigim yerden 50 ye yakin Vanda gecti elime ve oldukca saglikli gorunuyorlar, hatta bazilarinda cicek tomurcugu bile var. simdi bir yolunu bulup bunlari Turkiye ye gondermek lazim
Fotolari asagidaki linkte gorebilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2372&page=2&highlight=vanda
Saygilar
çok şanslısınız...
İstanbul da Kanyon alışveriş merkezindeki çiçekçide geçen yaz sorduğum vandanın fiyatı 300 ytl idi...
bahçıvan-praecox-denizakvaryumu
vanda paketinizi bekliyor...:D
Merhabalar,
yaklasik 3 hafta once Vanda sahibi oldum. Gerek internetten arastirma sonucu, gerekse de uzerinde yazan bakim onerilerini dikkate alarak bakmaya calistigim guzel cicegim, gun gectikce ciceklerini soldurup dokmekte. Bakim onerisinde yazdigi uzere ilk 15 gun, 3 gunde bir - 5 dk suda bekleterek bakimina basladim. Ancak sizlerin buradaki onerilerinizi dikkate alip son 5 gundur de hergun sabah, dinlendirilmis suda 15 dk tutarak, daha sonra suyu dallarindan suzulenedek bekleterek, yayvan bircam kaseye koyup, evimin en fazla isik alan bolgesinde muhafaza ediyorum. Buna ragmen yesil yaprak ve dallarinda bir farklilik gozlemlememe ragmen cicekleri zayiflayip, dokulmekte. Biricik vandami kurtarabilmek icin yardimlarinizi rica ediyorum. Bu konuda tecrubeli olmadigimdan ev ortaminda yapabileceklerim konusunda yardimlariniz bana ve vandama mutluluk verecektir.
saygilarima...
Vandanın çiçekleri çok uzun dayanmaz takribi 2 hafta kadardır. sulama yönteminizde bir hata var kanımca... yapraklar sıya girmeyecek. vede özelikle de suya daldırdığınızda alt yaprak diplerinde su girer ise de bitkiyi kovadan çıkartınca tamaen ters çevirip bu yaprak aralarındaki suyu kabaca süzülüp dökülmesini sağlayın.
kökler suda iken yani su ile kaplı iken üst kısmına yapraklara yaprak gübrelemesi yapabilirsiniz. ancak yaprak diplerine yine dikkat.
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Sanirim yanlis ifade etmisim. Koklerinin uzerini kaplayacak kadar su dolu tasin icerisine koyuyorum, yapraklarinin islanmamasina buradaki yazilarinizi okuduktan sonra ozellikle ozen gosteriyorum, ancak bu son 5 gundur boyle. Daha once yazdigim gibi yapraklarda dahildi bu duruma. Tek sorun, daha once yapmis oldugum yanlisliklarin etkilerini ortadan kaldirip, verdigim zararlari giderebilmek. Ben ciceklerini dokerek tepki verdigini dusunmustum, 2 hafta dayaniyorsa zaten sorun yok. Peki ne siklikta cicek verecek, daha dogrusu saglikli oldugunu ben nasil anlayacagim? Ayrica yaprak gubrelemesi hakkinda bana yardimci olabilir misiniz?
Tesekkurler
Vanda'nın veya Ascocenda'nın fazla suda kalmış olmakdan veya yaprak aralarında serinde su kalmışlıkdan başlıyan çürümelere tepkisi radikaldır. bir şekilde uzun vadeden alttan yapraklarını dökmeye başlar. vede pekde kurtarılamaz. umarım sizinki bu aşamda değildir.
yaprakların kapalı veya buruşaya kurumaya benzer bir büzüşme şekli göstermediğine dikkat edin.
Burda şu aşamada size tavsiye edebileceğim. iki haftada bir kez kalmış alkolü uçmuş bir birayı 1:10 seyreltmek sureti ile yapraklara püskürtmek sureti ile bir yaprak gübrelemesini denemenizdir...
Evet bildik bira... katkılı olmasın... bir iki gün bardakta kalsın sonra kalmış miktarın 9 katı su ekleyip yapraklara püskürtün. bundan evvelde değindiğim gibi kökler suda iken. sonra bitkiyi çıkartıp ters çevirin fazla biralı suyun da yaprak aralarında kalmamısı için süzün.
vede sıcak aydınlık yerine asın.
saygılar
Yardimlariniz ve verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.
saygilar
Merhaba!
2seen önce 10 tane vanda elime geçti.Çiçeksizdiler ancak herhangi bir hastalık belirtisi göstermiyorlardı.Akrabalarıma da verdim bir kısmıda bende kaldı.Ne yazık ki hepsi aynı belirtileri gösterek öldü ve hiçbirşey yapamadık:(:(:(:( Hastalık fotoğraftakilere çok benziyordu önce esmerleşiyor sonradayaprak düşüyor ancak düşünce gövdesi sert kalıyordu belki düzelirler diye seraya soktum hiçbir faydası olmadı ömürleri biraz uzadı sonunda hepsini kaybettim.Hastalık o kadar hızlı ilerlediki 1 ay içinde bitki 3 yaprak kaldı ondan sonra ise öldü :(
Vanda x Ascocentrum = Ascocenda Princess Mikasa
Mavi mi mor mu ? karasızım...
8008
Sayin Praecox,
verdiginiz onerilere aynen devam ediyorum. Cicegimin yapraklarinda sorun yok, koklerde saglikli gozukuyor. Ancak soylediginiz radikal tepki bu mudur bilmiyorum, dal, ciceklerinin bulundugu kisimdan itibaren sararmaya ve burusmaya basladi. Bunun icin ne yapmam gerekir, onerileriniz bekliyorum.
saygilar
Sanırım bakım hatası var.
ya bitki çiçeklenme aşamasında kuru kalmış **** fazla suda beklemiş. açık çiçek varsa dalında... bu kandilerin de geçmesini baklayin ve de o çiçek dalını dipten kesin... resmi eklerseniz daha kesin yazabilirdim.
Merhaba,
dali kesmeden once yorumlarinizi alabilmek icin resimlerini cektim.
isterseniz o son çiçekde düşene dek bekleyin geçi fazla sürmiyecek gibi en geç bu hafta o çiçekde düşecek gibi görünüyor...
sonrası çiçeğin sapını bitkinin ana sapına yakın yaprağın içine doğru altından bir yerden mümkün olduğunca dipden kesin.
batukhan
30-05-2007, 00:36
hergün bu vanda ları sulamaktan çok yorulduğum için bir tanesini iri taneli ağaç kabuklarıyla toprak bir saksıya diktim.gelişmelerden haberdar ederim:)umarım işe yarar:D
Arkadaşlar bugün bauhaus gezerken hem vanda hemde orkide torfu gördüm...
Torf yanlış bakmadıysam 8.5 ytl ( 5lt). Vandalar ise 75 ytl. Hem sepeti hemde altında cam fanusuyla beraber.
ilgilenenlere.
Renkleri var mı? Çiçeklimiler?
Evet.. 2 renk var.. Bir renk portakal renginde, birde sarı olanı var. Oldukçada çiçekli bir şekilde duruyorlar. Yaprakları ve genel kondisyonları iyi görünüyordu.
Arkadaşlar.. bahsettiğim topraktan aldım. Kabuk ve torfdan ibaret. içinde sadece kömür ve strafor yok. Ancak üstünde yazan ingilizce yazıdan anladığım kadarıyla gübreside içinde sanırım. fiyat da 8.5 ytl. Vanda'lardan alamadım tabi :) malum ay ortası :)
En son baktığımda vandalar bauhausda 79 ytl idi şu an indirimdeymiş. Önce 39 daha sonra da 19 ytl ye inmiş. Belki içlerinden sağlıklı olanlar bulunur.:confused:
denizakvaryumu
20-09-2007, 07:24
Vandalar iyidir güzeldir de bu sulama işine herkes katlanabilir mi ayrı konu...tatillerde de ayrı bir sorun...
adrianus
09-10-2007, 13:03
Sayın Vanda Sahipleri,
Benim gözümde uzun süredir bu çiçekte, ancak okuduklarımdan anladığım kadarı ile sulama işi gerçekten zor. Ayrıca sayın denizakvaryumunun söylediği gibi tatiller ne olacak. Bu konuda buluşu veya parlak fikri olan var mı? Örneğin çiçeğin köklerine ev nemlendirmede kullanılan soğuk buhar makinalarından yönlendirip bunu bir zaman sayacına bağlayıp günde yarım saat çalıştırsak olur mu dersiniz, **** bir ipin ucuna asılan vandamızı altında duran kovaya hergün 15 dakika sarkıtacak bir düzenek kuran var mı? Bunlar benim aklıma şimdi gelenler, umarım çözüm bulan ve tecrübe etmiş bir arkadaş çıkar.
Saygı ve sevgilerimle,
Adrianus
Sulama işi çok da zor değil, en azından sıklık bağlamında. Ben hergün sulama yapmıyorum, haftada 2 kere yapmaya çalışıyorum (bazen hafta içi fırsatım olmayabiliyor ve ancak haftasonu sulama yapabiliyorum). Kışın kalorifer yanmaya başladığında daha sık sulamak gerekebilir tabii.
Elimdeki ilk vanda için 2 yıl önce yaklaşık 1,5cm*1,5cm kalınlığında çıtalardan bir sepet saksı yaptım, içine iri ağaç kabukları yerleştirdim, üzerine de biraz yosun ekledim, saksısı oldukça havadar oldu ama nemi korumak gerçekten çok zor, bitki oldukça boylu (tahminen 40-50 cm) ve alt yapraklar biraz buruşuk-kuru gibi duruyor.
Diğer (daha küçük) vandayı ise 1cm*1cm gözlü kafes telden yaptığım saksı içine yine orta-iri boy ağaç kabuklarıyla yerleştirmiştim. Tel kafesin dış yüzeyini de tamamen yosun kaplamıştım, ama nem kaybetme bağlamında diğer vandadan anlamlı derecede daha uzun dayandığını söyleyemem. Zaten şimdi saksı içinde değil, bir vazoda çıplak köklü olarak hayatına devam ediyor.
Bauhaustan aldığım vandalar ise (biri hariç) orijinal vazoları içinde duruyorlar, ve oldukça sağlıklılar.
Vazo sulamasında sıklık bir sorun değil (hergün kovaya daldırma yapmadığım için), sadece yöntem zor. Orijinal vazolardan biri elimde kırıldı (adamlar olabilecek en ince camdan yapmışlar vazoyu), herbiri içine su doldurup 15-20 dakika bekleyip sonra suyu boşaltma işi zor.
Suyun akıp gidebileceği bir sistem düşünüyorum şimdi, vazo değil de pleksiglas boru olabilir demiştim ama 15 cm çapında şeffaf boru fiyatı 2mtlik parça 70-80 euro + kdv + kesilecek parça başına da 10 YTL kesim ücreti gibi bir maliyeti duyunca vazgeçtim. Kalın camdan üretilmiş boylu kavanozların alt yüzeyini camcıya filan kestirebilirsem eğer altına geniş gözenekli bir ızgara sistemi oturtup içine iri ağaç kabukları ve belki iri ponza ile vanda yerleştirmeyi deneyebilirim.
adrianus
16-10-2007, 11:09
Sayın Ataman,
Bayram Tatilinde İstanbuldaydım ve Bauhausa uğradım. Ellerinde 5 adet vanda vardı bunlarında sadece dördü çiçekli idi. İçlerinden bir tanesinin renkleri beni çarptı mavi beyaz çiçekli, yapraklarından iki tanesi sanki yaralanmış gibiydi ve yaprakların çoğu sanki uçlarından kırılmış gibiydi. Ama dedim ya renkleri beni çarptı ve aldım. Vazo içinde değil. Şİmdilik avizenin birine astım. İstanbul İkea da çok güzel fiyatlarıda uygun cam vazolar olduğunu hatırlıyorum. Bitkinin iki yaprak arasındaki genişliği yaklaşık 30 cm var. Ne kadar çapında bir vazoya yerleştirmem gerekir? Yaprakları yukarıya doğru kaldırmanın bir zararı olurmu?
Sayın Ataman,
Bayram Tatilinde İstanbuldaydım ve Bauhausa uğradım. Ellerinde 5 adet vanda vardı bunlarında sadece dördü çiçekli idi. İçlerinden bir tanesinin renkleri beni çarptı mavi beyaz çiçekli, yapraklarından iki tanesi sanki yaralanmış gibiydi ve yaprakların çoğu sanki uçlarından kırılmış gibiydi. Ama dedim ya renkleri beni çarptı ve aldım. Vazo içinde değil. Şİmdilik avizenin birine astım. İstanbul İkea da çok güzel fiyatlarıda uygun cam vazolar olduğunu hatırlıyorum. Bitkinin iki yaprak arasındaki genişliği yaklaşık 30 cm var. Ne kadar çapında bir vazoya yerleştirmem gerekir? Yaprakları yukarıya doğru kaldırmanın bir zararı olurmu?
Sayın Hocam,
Benim aldığım bitkiler yaklaşık 15 cm çapında, 25-30 cm derinliğinde cam vazolar içindeler. Bitkilerin plastik sepetlerini vazo içine yukarıdan 5-10 cm kadar (en alt yapraklar biraz içeride kalacak şekilde, ama yaprakları çok fazla sıkıştırmadan) oturttum, bitkiyi tamamen vazo içine yerleştirmeye çalışmaya gerek yok. Yaprakları yukarıya doğru çok zorlamadan kaldırabilirsiniz tahminen ama bauhausta gördüğüm bazı bitkilerin yaprakları yukarı doğru zorlandığı için yanlara doğru kırılmıştı, benim gözlemlediğim kadarıyla vanda yaprakları phalaenopsislerinki kadar esnek değil.
Bitkinizi, çiçeklerine zarar vermeden, bolca bir yıkamanızı tavsiye ederim, ben bazı yaprak aralarında ölmüş böceklere rastlamıştım. Ayrıca, yaralanmış dediğiniz yapraklarda hasar çok büyükse veya yaprak çürümeye başlamış gibiyse yaprağı gövdeden ayırın (kestikten sonra gövdeye yapışık kalan yaprak alt kısmını da iyice temizliyorum, bitkiye yapışmış çürüyen bir yapı, bence, tehlikeli). Açık yaralar oluşması durumunda da toz tarçınla yarayı kapatıyorum.
Bitkilerin üzerindeki etikette vazolarını su ile doldurup 10-15 dakika bekledikten sonra suyu boşaltmak gerektiği yazıyor. İlk başlarda bu şekilde sulama yaptım ama "çok vazo + her vazoda 15 dakika = çok zaman" eşitliği, vazoların inceliği ve su boşaltma işleminin bitkiye zarar verebilecek olması gibi nedenlerle şimdilerde ayak üstü sprey uygulaması yapmaktayım. Vazo içinde en fazla 1-1,5 cm su kalacak şekilde en ince sprey ayarıyla (neredeyse sisleme yapar gibi) sulama yapıyorum, dipte az miktarda kalan suyun bir kısmını bitki çekiyor bir kısmı da tahminen buharlaşıyor, akşama vazo içinde su kalmamış oluyor (kökleri çürütmemek bağlamında önemli).
adrianus
08-11-2007, 12:59
Sayın Ataman,
Vandamın çiçekleri maalesef ömürlerini doldurdular. Öğrenmek istediğim phallerdeki gibi göz üstünden kesildiği zaman yeniden çiçeklenmesi mümkün mü? Yoksa çiçek sapını olabildiğince aşağıdan kesmek mi gerekiyor?
Saygılar
isterseniz o son çiçekde düşene dek bekleyin geçi fazla sürmiyecek gibi en geç bu hafta o çiçekde düşecek gibi görünüyor...
sonrası çiçeğin sapını bitkinin ana sapına yakın yaprağın içine doğru altından bir yerden mümkün olduğunca dipden kesin.
Bilmem bu mesajımı atladınız mı?
Hoş gerçi bana sormadınız doğrudan ama...
Bekliyelim bakalım sayın ataman ne yazıcak...
Bilmem bu mesajımı atladınız mı?
Hoş gerçi bana sormadınız doğrudan ama...
Bekliyelim bakalım sayın ataman ne yazıcak...
:)
Sayın Ataman,
Vandamın çiçekleri maalesef ömürlerini doldurdular. Öğrenmek istediğim phallerdeki gibi göz üstünden kesildiği zaman yeniden çiçeklenmesi mümkün mü? Yoksa çiçek sapını olabildiğince aşağıdan kesmek mi gerekiyor?
Saygılar
Sayın Adrianus,
Praecox Hocamın da belirttiği gibi çiçek sapını olabildiğince bitki gövdesine yakın bir yerden kesip bitkinin yeniden çiçeklenmesini beklemek lazım. Aslında çiçek sapı bir müddet sonra zaten kendiliğinden kuruyacaktır (kendi bitkilerimde de bu durumu gözlemledim, phalaenopsislerde olduğu gibi uzun süre yeşil kalmadılar).
Çiçek sapının kendiliğinden kurumasını bekleyip kurumuş dokuyu kesmenin, hala yeşil olan sapı kesmekten daha sağlıklı olabileceğini belirten bazı yazılara (internette) rastladım. Aslında "açık yara" yaratmak yerine, yara açmadan kuru dokuyu uzaklaştırmak çok daha mantıklı gibi (virüs, mantar vb. risklere karşı).
Kendi deneyimlerim ise bu çiçek sapını fazlacada kuruyup çürümeye bırakmadan bitkiden kesip almak gerek olduğu yönünde.
Pek bir kanıtım elimde olmamakla beraber bu fazlaca kararıp kuruyan çiçek sapları sulama şeklinize göre yine de nerden, neden geldiğini, ne olduğunu bilemediğimiz "thai disaes" (thay hastalığı) diye tabir edilen bir tür de vandalara özel, ölümcül bir hastalığın davetiyesi "olabilir"
Tafsiyem sayın atamanın ve benim önerimin ortasını almanız :D
yani çiçeklenme geçip sapın özsuyu çekilir de sarımsı bir hal alınca alkolle sildiğiniz bir temiz makasla kesmek olacaktır.
Saygılarımla
Kendi deneyimlerim ise bu çiçek sapını fazlacada kuruyup çürümeye bırakmadan bitkiden kesip almak gerek olduğu yönünde.
Sayın Hocam,
Bendeki bitkilerin çiçek sapları çürüme yapmadan doğrudan kurudu (hatta bir tanesininki hala üstünde kupkuru duruyor, kesmeye fırsat bulamadım). Çiçek sürgünlerinin bitkinin çok alt yapraklarının (sulamadan sonra ıslak kalma ihtimali çok yüksek olan bölge) arasından çıkmamış olması bu çürümeden kuruyabilme olayını sağlamış olabilir.
Tafsiyem sayın atamanın ve benim önerimin ortasını almanız :D
Ben henüz öğrenciyim, tavsiyem Praecox'un önerilerini daha fazla ciddiye almanız :)
... alkolle sildiğiniz bir temiz makasla ...
Bu konuyu daha uygun bir ortamda (genel bakım bilgileri veya diğer bir başlık altında belki) tekrar gündeme getirmek gerekli bence (aslında forumu taramadım, belki de zaten değinilmiştir). Elektronik kaynaklarda sterilizasyon için "bleach solution" (sulandırılmış çamaşır suyu) veya pürmüz (torch) kullanmak gerektiği, alkolün yeterli olamayacağı (tahminen özellikle virüslere karşı) bağlamında bilgilere rastladım. Tabii, eğer, "sen sterilizasyon için ne yapıyorsun?" diye sorarsanız, cevap malum "hamsi yiyene birşey olmaz" :)
adrianus
09-11-2007, 10:04
Yanıtlar için Teşekkürler. Akşam gittiğimde sap neredeyse yarıya kadar sararmıştı bende olabildiğince aşağıdan kestim. Bakalım birdaha ne zaman çiçeklenecek.
Saygılar
Vanda'lar veya en doğrusu Vanda, Ascocenda çaprazları, ki satılanlar böyle hybridlerdir safkan vandalar kadar problemli değillerdir, iyi bakım şartlarında 3 ayda bir açabilirler. Ben bir sene içinde 5 kez açırdığımı bilirim.
Ludisa Excellence
19-11-2007, 13:41
Herkese merhabalar.
Hocam size ve yine tabiyki forumdaki tüm tecrübeli ve muakkak kendi alanlarında profosyenel olan arkadaşlara küçük birşey danışacaktım.:rolleyes:Şu ana kadar şükürler olsun orkidelerimde, hiçte büyük bir sorunla karşılaşmadım.:cool:Fakat geçen gün NETTE mideni bulandıran bir bilgi ile karşılaştım.:mad:Tamam bende POTASYUMUN çiçeklenmede etkili olduğu biliyorum fakat benim orkidelere uyguladığım gübrelerde genelde AZOT oranı POTASYUM oranından yüksek.:DVe karşılaştığım bilginin devamı şu şekilde:özellikle VANLADARA POTASYUM oranı AZOTTAN YÜKSEK, SODYUM(DÜZELTME DORUSU FOSFOR OLACAK) oranı ise AZOTTAN az kübreler KULLANILMALIDIR.:rolleyes:Dedim ya şu ana kadar bir sorun yok hatta sanırsanm vandam çiçek bile açacak ama...:p:p
İçime kurt düştü dedimya.Belki uzun vadede problem yaratır diye endişeleniyorum.Bu konuda acaba sizin tecrübeleriniz ne yöndedir.:confused:Yine birkez daha yardımcı olursanız çok sevinicem.:o:o
-------------------------------------teşekkürler
Herkese merhabalar.
Hocam size ve yine tabiyki forumdaki tüm tecrübeli ve muakkak kendi alanlarında profosyenel olan arkadaşlara küçük birşey danışacaktım.:rolleyes:Şu ana kadar şükürler olsun orkidelerimde, hiçte büyük bir sorunla karşılaşmadım.:cool:Fakat geçen gün NETTE mideni bulandıran bir bilgi ile karşılaştım.:mad:Tamam bende POTASYUMUN çiçeklenmede etkili olduğu biliyorum fakat benim orkidelere uyguladığım gübrelerde genelde AZOT oranı POTASYUM oranından yüksek.:DVe karşılaştığım bilginin devamı şu şekilde:özellikle VANLADARA POTASYUM oranı AZOTTAN YÜKSEK, SODYUM oranı ise AZOTTAN az kübreler KULLANILMALIDIR.:rolleyes:Dedim ya şu ana kadar bir sorun yok hatta sanırsanm vandam çiçek bile açacak ama...:p:p
İçime kurt düştü dedimya.Belki uzun vadede problem yaratır diye endişeleniyorum.Bu konuda acaba sizin tecrübeleriniz ne yöndedir.:confused:Yine birkez daha yardımcı olursanız çok sevinicem.:o:o
-------------------------------------teşekkürler
Esasen... Bu konu çok derin.
Ancak bir şeye açıklık getirelim yine.
NPK daki
N demek N=Nitrogen yani azot
P demek P=Phosphor yani fosfor
K demek K=Kalium yani potasyum
Kimyasal terminolojide açılımı bu şekilde burda NPK daki P'yi potasyumla asla karıştırmayın.Sanırım siz burda bir de N=Nitrogeni Na=Natrium yani sodyumla da karıştırdınız ki sodyum pekde gübrelerde tercih edilen bir kation değildir. pekde telafuz edilmez. sodyumsuz zaten bir ortam bulmak dahi çok zordur. :D
Bu bağlamda orkidelerin vegetasyon cycluslarında ( yani siklusunda) çiçeklenme öncesi yüksek oranda ki bu yüksek oran yine bu NPK ya bir birine oranla yüksek demek. K ya yani potasyuma yani Kaliuma gereksinim duyalar. çiçekden sonrası köklenme ve yeni yapraklanmalarda ise N yani nitrogen yani Azot'a gereksinim duyarlar. Bu genelde tüm bitkilerde böyle iken Anthuryum Orkide v.b. bitkilerde oran 1/4 seyreltik olmak şartı istenir. Kullanılacak gübrenin karışımları da genelde çift fosfor tuzlarında Hidrojen içerikli yani az biraz pH ı düşüren yani asidtesi yüksek gübreler kullanmak gereklidir.
Kısacası fazlacada kafa karıştırmadan özel orkide gübresi üniversal olarak kullanmanız iyi olur En azından da bu NPK oranı ile ilgileniyor iseniz 10:15:10 gibi oranları tercih edin tüm yıl için.
Zaten Vanda'larda tam bir ayrım edilecek bir vegetasyon cyclusu açık değildir. Bundan önce de belirtiğim gibi 3 ayda bir keyfi yerinde ise çiçeklenebilir. tüm yıl boyunca uygun şartlarda gelişim gösterir. ciddi bir dinlenme fazı gözlenemez.
Tabii burda Vanda terimi Ascocende yani Vanda ascocentrum v.d. hybrid orchlar için geçerlidir. türlerdde yani sp.= species lerde durum tabii ki çok daha değişiktir.
Saygılar.
P.S. Hiç böyle basit şeylerden miğdeniz bulanmasın. Mümkün ise de burdan bize de link ekleyin.
Ludisa Excellence
19-11-2007, 14:50
Hocam birkez daha teşekkürler.
NPK konusunda kesinlikle haklısınız.
Açılımını biliyorum fakat nedense karıştırmışım.Fosfor yerine sodyum yazmışım her halde...
İkiside 3.Periyot elementi ya çağrışım yaptı galiba.Fark edememişim.
Aslında olmaması lazım ama siz yinede benim kusuruma bakmayın.(SODYUMun simgesi:NA, FOSFORun simgesi: P) Şimdi çok daha bilinçlendim.Tavsiyelerinize aynen uyacağım. Link ise...Hım.kem küm..:( Dürüst olmak gerekir ise mursamadığım için almamışım.:rolleyes:Ama bundan sonra çok daha dikkatli olacağım.
Zararı yok canım...:D
Halen bazı çapraz bulmacalarda demirin simgesi De Sodyumun imi de So çıkabiliyor veya yazılıyor ise de... ;)fazla kimya çevreye zarar verebilir.:p
Bir slogan hatırladım birden üniversite yıllarımda o zaman kimyada ciddi PR yapan kimya sanayi "Es ist Chemie, wenn man die Brille nicht sieht" yani gözlük görünmüyorsa bu kimyadır sloganı ile kontakt lensleri ve böyle Es ist Chemie... diye başlıyan bir dizi reklam. o yıllar da çevrecilerin karşı kampanyası "Es ist Chemie, wenn die Vögel von himmel fallen" gökten kuş yağıyorsa bu kimyadır... gibilerden dalga geçen sloganlar oluşturulmuştu...
bu da bir nebze belki foruma bir nükte olsun diye öylesine yazıverdim.
Nicht's für Ungut...
Sayıglarımla
Ludisa Excellence
23-12-2007, 16:03
Sn. preacox;
Her sabah daldırma sularında devamlı olarak belli bir miktar uygun oranda npk olması sorun yaratırmı.Yani hergün npk + saf suyla sulanması doğru olur mu?
Birde yaprak buruşuklukları vandaous orkidelerde tamamen yok edile bilinir mi ?
Teşekkürler.
Sorum şu.
Her sabah daldırma sularında devamlı olarak belli bir miktar uygun oranda npk olması sorun yaratırmı.Yani hergün npk + saf suyla sulanması doğru olur mu?
Birde yaprak buruşuklukları vandaous orkidelerde tamamen yok edile bilinir mi ?
TEŞEKKÜRLER
Vandalar hatta tüm orchideler en azından evlerimizde baktıkğımız epifit türlerin kökleri yağmur suyuna göre bir evrimleşme göstermiştir. Hergün değil NPK'lı suya şebeke suyuna dahi batırmak sorun olacaktır. Saf su artı gübre de eklerseniz suyun iletkenliği 150μS'i aşmamalı. Bu kadar seyreltik bir çözeltiye dayanabilirlerse de özelikle vandalarda yaprak gübrelemesi tefsiye edilmektedir. Hatta kökler safsu içinde iken yaprak gübrelemesi tatbik edilmelidir diye de bilgiler var... bu konuda...
Yaprak buruşması derken nasıl bir buruşma kastediyorsunuz. Vandalarda hiç rastlamadığım halde akordeon büyümesi gibi bir buruşukluk söz konusu ise bu düzelmez. Yaprakların iki uzun kenarının buylamasına kapanması ise düzelebilir. Bu tarz bir büzüşme veya kapanma köklerdeki soruna işarettir. Ama dikkat thai hastalığı da böyle başlıyor... köklerde siyah noktacıklar gibi oluşumlar gözlemlerseniz durum vahim demektir.
Ludisa Excellence
23-12-2007, 16:32
Hocam yaprak buruşukluğu derken hani şu ''BULB'' a sahip orc. larda içini çekmiş görüntünün nüks etmiş olması gibi.
Susuz kaldığı diye tahmin ettim ama...
Varolan yapraklar biraz daha yumuşak ve yaparakların boyuna doğru hafif dalgalı bir şekilde buruşma söz konusu.Bir kaç gündür sanki düzelme var ama siz ne dersiniz?
Susuz kalan VANDA orkidelerin yaprakları düzele bilirmi?
Yaprakları buruşuk olanın kökleri gayet sağlıklı ve açık yeşil.
Fakat yavrulu olanın kökleri deforme olmuş durumda.
Teşekkürler.
Vanda'larda yaprakların sağlıksız görünmesi diğer orkidelerde de olduğu gibi köklerdeki sorunlardan kaynaklanabilir. Kökleri oluşumunu induke etmek için ortalama 26 deree sıcaklık vede aşırı nemli bir terraryum en uygunu olur.
Böylesi bir olanağınız yoksa köklerin sığabileceği bir cam vazoya oturtmanız da uygun olur.
Ludisa Excellence
23-01-2008, 19:42
Sn. preacox,
Kuvetli bir biçimde kök oluşumunun her hangi bir mevsimde gerçekleşmesi normalmidir? Ve bu bitkilerin çiçeklenme sıklıkları için sizin tecrübeleriniz nedir?
Teşekkürler.
Bir süre kötü bakımdan dolayı eski kökleri işlevliklerini kaybetmişse kök oluşumu herhangi bir mevsimde oluşması doğaldır. Vanda sıcak ve nemli ortamlarda tutuldukça vede günlük kök ıslatılmaları yapıldıkça decamlı gelişim gösterir. hatta ben bir sene süresince 5 kere vandamı açtırdığımı bilirim.
Kabul ediyorum şimdilerde Bitkilerimin fazlalığından gereken ilgiyi pek gösteremiyorum Vandalarıma. bu bir rekordu ama genel anlamda 3 ayda bir açmaları normal sayılabilmektedir.
Sn. praecox,
Orkidelerle ilgili paylaşımlarınızdan ötürü öncelikle size teşekkür etmek isterim. Yeni üyeyim ancak bir süredir buraya yazdıklarınızdan faydalanıyorum. Bunlara ulaşabilmek orkide meraklıları için büyük şans gerçekten.
Bundan bir-iki ay önce Bauhaus'a gittiğimde nefis Vanda orkideler gördüm. Fiyatları Phal'lerin 3-4 misli yüksekti ama asıl sorun onları yaşatıp yaşatamayacağımdan emin olamamamdı ve satın almadım. Birkaç hafta önce tekrar uğradığımda kalan 5-6 tanenin çiçeklerini tamamen döktüğünü ve köklerinin kuru, bembeyaz bir hal aldığını gördüm. Bunları hala satabiliyor musunuz diye sorduğumda fiyatı 9,90'a düşürdüklerini söylediler. Ben de denemeye karar verdim ve 1 tane aldım. Hatta araştırmaya başlayınca kıymetlerini daha iyi anladım ve gidip bir-iki tane daha alayım dedim ama maalesef kalmamıştı; belki de işi bitti diye atmış bile olabilirler.
Evde Vanda'mın kuru köklerini kestim, uçlarını buradan öğrendiğim gibi tarçınladım. (kömür tozu yoktu) Ertesi gün kökleri suya soktum ve 15-20 dk bıraktım. Birkaç gün sonra tekrar suya soktum, aynı esnada sizden öğrendiğim gibi yaprak gübresi verdim. Geniş ağızlı bir cam vazonun üzerinde, kökleri içine sarkmış şekilde duruyor. Suni ışık veriyorum, çünkü cam kenarı kalorifer yüzünden çok sıcak oluyor. Diğer bazı bitkilerim de aynı durumda ve durumlarından şikayetçi değiller. Hatta bir tane Phal'im şu ara dal uzatıyor, aynı yerde durarak.
Sizden ricam çektiğim resimlere bakıp Vanda'nın durumu hakkında yorum yapmanız. Bir iki yaprağı çürüme/kuruma yaptı; kahverengileşip koptu. Bu mağazada geçirdiği bakımsız dönemi düşünürsek normal birşey mi, yoksa bir sorun mu var bilemiyorum. Çektiğim resimlerde aynı durumda olan iki yaprağı görebilirsiniz. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
29059
29060
29061
29062
29063
batukhan
28-01-2008, 05:55
merhabalar
vanda o kadar da kötü görünmüyor.ne yapıyorsanız devam edin derim.bende çok seviyorum bu türleri bugüne kadar 5 tane vandam oldu ama sadece bir tanesi yaşadı.ben köklerinin bir kısmını dışarıda bırakmak suretiyle büyük taneli ağaç kabuğuna diktim ve gayet başarılı oldu.resimlerini eklerim bir ara.
Evet belki Vanda'lar taş gibi orkideler ama onları da kıran "balyoz"lar var. En korkulanı, henüz neden kaynaklandığı bilinmeyen thai hastalığı".
Burda yapabileceğimiz hiç bir şey yok. Ancak burda tek bir yaprak düşüyor diye de thai disaesdan bahsetmek için çok erken.Bence değil, bu tarz yaprak dökümlerini fazlaca suda beklemiş vandalarda görebiliriz.
Size tafsiyem her sabah kökleri 10- 20 dk kadar suda bekletip. kaloriferli bir batı penceresinin camına asmaktır. Burdaki ısı ve ışık Vandaya çok yarıyacaktır.
Bunu ama hergün yapmalısınız. hergün yapamamnıza karşın tedbir olarak da kaloriferin üzerine vandanın altına denk gelen yere bir kap su koyun.
O cam vazoda bakmak istiyor iseniz de haftada bir kez kökleri ıslaıp o cam kapta tutabilirsiniz ancak altında fazla süzülen su kalmasın.
Bu tarz kökleri fazla suda kalan vandalarda yaprak dökümü çok doğaldır. Bunu o hafta değil de ilerki aylarda dahi yapabilirler.
Kısa ama sıkça suya sokun ama asla uzun zaman köklerini suda bekletmeyin.
İlginiz için teşekkür ederim. Thai hastalığı için buradan okuduğum kadarıyla köklerde siyah noktalar oluşup oluşmadığına yönelik bir kontrol yapmıştım; ancak böyle bir durum görünmedi. Umarım sonradan belirginleşecek bir durum söz konusu değildir. Yalnız "serinde su kalmış"lıkla ilgili sorun söz konusu olabilir. Ben dikkat ediyorum ama almadan önce mağazada bu tip şeyler söz konusu olmuş olabilir.
Cam vazonun içine 2-3 günde bir sabah çok erken saatlerde su spreyliyorum. Su değince birçok beyaz kök yeşile dönüyor; yanılmıyorsam bu fotosentezle ilgili, olması gereken bir durum. Vazonun en dibinde küçük bir kırık bulunduğundan dipte su kalma ihtimali yok. Cama ve köklere yapışan damlalar gün boyu nem sağlıyor, akşama ise buharlaşmış oluyorlar. Faydası olacağını düşündüm. Haftada 1 kez ise yarım saatliğine kökleri su dolu bir kovaya sokuyorum. Bunun süresini azaltıp adedini artırabilirim.
Batıya bakan ve önünde balkon olan bir pencerem var. Ancak bu ara istisnai bazı günler dışında havalar o kadar kapalı ki, kot farkından ötürü evin önü tamamen açık olmasına rağmen suni ışık kadar etkili olabilecek bir güneş alamıyorum. Mart-Nisan gibi o tarafa almayı planlıyordum. Tavsiyenize uyup bunu şimdiden yapabilirim.
Sn Ludisia_Bahya, ben de cesaret edemeyebilirdim ama fiyatı neredeyse şu mantar gibi açılan kahvecilerdeki bir kahvenin fiyatına düştüğünden, başarılı olma durumunda vaad ettiği güzelliği de düşünerek şansımı denemek istedim. Hem bu çabanın sonunda başarırsam daha büyük keyif alacağımı hissediyorum. ;)
Bende bu tek yaprak için falza dert etmenin şu etapda bir anlamı olmadığı kanısındaydım. Başarmamanız için bir engel yok. Olabilir vandalar da arada böyle tek tük yaprak dökebilir, yeterki bunlar bir iki yaprakla sınırlı kalsınlar.
Uzun süre kuru veya suda kalmadıkları sürece ana bitkinin ölmesi için bir durum söz konusu değil. En kötü ihtimal çiçek açma sıklığı seyrelmiş olur.
Burdaki diğer öenmli bir konu da kökler suda iken yaprak gübrelemesi yapmak ki siz de bunu böyle yazdığınızı belirtmişiniz.
Sulama şeklinin yanı sıra bol aydınlık ve ısı Vanda'ların diğer önemli ana ihtiyaçlarıdır. Gözünüz aldanır bu bağlamda ondan bir güney penceresini sakınmayın derim ben yine de :D
Kabaca diyebiliriz ki pencerenizin yarım metre gerisinde gün ışığı % 80 değer kaybeder. Tabii tül perde v.s. olmadan :)
Ludisa Excellence
28-01-2008, 17:24
...Ben de cesaret edemeyebilirdim ama fiyatı neredeyse şu mantar gibi açılan kahvecilerdeki bir kahvenin fiyatına düştüğünden, başarılı olma durumunda vaad ettiği güzelliği de düşünerek şansımı denemek istedim.
Kabul ediyorum.Fiyatının çok makbul olmasına karşın sizde bulunan vandayı cecaret edip elime bile alamadım.Siz benden daha cesurmuşsunuz. :p
Kabul ediyorum.Fiyatının çok makbul olmasına karşın sizde bulunan vandayı cecaret edip elime bile alamadım.Siz benden daha cesurmuşsunuz. :p
Söz konusu olan Vanda için 9,90 TL ücret talep edilmiş ise, bence artık bu fiyata "makul" demek çok komik kalır. Ben bu fiyata "bedava" veya "hediye" edilmiş derim. :) :D
Eh malum hediyenin de iyisi kötüsü olmazmış :D
Yine almanların bir lafı vardır.. "Hediye edilmiş atın dişine bakılmazmış." Yani konumuza adapte edersek yediye edilmiş vandanın yapraklarını fazla kurcalamamk gerekir :D
Eh hal böyle ise de bu fiyata alınan Vandalara da bakmak çok cesaret gerektirmese gerek.
Ya yolu olsaydı da tohumdan yetiştirip 10-16 yıl sonra çiçek açıcak hale getirdiğimiz Vandanın yaprağı bu halde olsaydı ne panik koparırdık...
Düşünmek dahi istemiyorum.
Ludisa Excellence
30-01-2008, 15:35
Sn. Hocam şu bahsi geçen vanda hakkında son olarak şunu ilave etmek istiyorum.
Hasta veya değil ki hasta olmasını asla istemeyiz, siz zaten bir teşhis koydunuz.Artık aksini kim idda edebilir ki?Siz sorun yok diyorsanız sorun yoktur.Ben sadece yakından görme fırsatını yakaladığım için ,biraz sizi aşarak sn. Ent inde midesini bulandırdım herhalde,:( ama tamamen iyi niyetli bir hatırlatma idi.:( :confused:
(Gene aklıma Nasrettin Hocadan seçmeler gedi :( ;Adamın biri birgün Hoca dan malumunuz uzun kulaklıyı ister...)
...Söz konusu olan Vanda için 9,90 TL ücret talep edilmiş ise, bence artık bu fiyata "makul" demek çok komik kalır...
Zaten bende ''beleş'' demek istemiştim.:D
Ama gerçekten samimiyetle söylüyorum o orkidelerle o markette bile o an o kadar çok ilgilenen vardı ki ben de o insanların içinde hepsini alacak kadarda bencil olamazdım herhalde.Zaten bendekiler bana yetiyor.
..."hediye" edilmiş derim...
Odiseyus da Turuvalılara bir ''AT'' hediye etmişti.Bilmem anlata biliyormuyum.:confused:
Aman sayın Ent ortada ne Odiseyus var nede Turuva.Yanlış anlaşılmaya.Size ve vandanıza bol sağlıklı günler diliyorum.:p
Teşekkürler
Yok yanlışlık olmasın ben zaten uzaktan öyle resimlerle hastalık teşhis edebilen biri değilim. Böylesi bir durum söz konusu olsaydı kedi misali ciğerci dükkanı açardım :)
Ben sadee öyle olmadığını var yayalım dedim.
Eh tabii ki arada bir de uzun kulaklıya inanmak doğu oluyor...
Truva atı konusu esasen benim en korktuğum olay tüm orkide bakıcılarının yeni bir bitki aldıklarında da azami dikkat isteyne bir durum bu iş için karantina oluşturmak şart yoksa bir bulaştı mı hele böylesi bir thai hastalığında hiç kurtarma şansınız yok tüm Vandalar şöminede cızır cızır...
Bu karlı havada şöminede vandalarla ısınmak da pek bir lüx olsa gerek :D
Sn. Ludisia_Bahya, iyi ya da kötü tüm ihtimalleri -bilgi ve tecrübe çerçevesi içinde- paylaşmanızdan daha doğal ne olabilir. Kesinlikle bir mide bulantısı söz konusu değil. Dediğim gibi yaşar da çiçeğiyle ödüllendirirse ne ala; bir sorun olur da ölürse de azıcık burukluk olur ama bu da bir tecrübe olur. Diğer bitkilere bulaşacak birşey olduğunu şu aşamada pek sanmıyorum; ama olursa o da daha büyük bir tecrübe (ders!) olur. ;) Zaten sizlerin de önerdiği gibi cam kenarına aldım ve diğer bitkilerle dip dibe değil. Şu an başka bir yaprakta sorun yok.
Yabancı bir sitede saf glikozun zayıf dönemlerinde vandalara iyi geldiğini okudum. Kökleri, içine mantara öldürücü ilaç ve biraz şeker konulmuş ılık suyun içine sokuyorlarmış. Hatta ölmek üzere olan birçok vandayı bu yolla yaşatabildiklerini yazmışlar. Herhalde sadece sorunlu dönemlerde 1-2 kez uygulanıyordur; sıklığı belirtilmemiş. Bir de önlem amaçlı olarak 2-3 ayda bir mantar öldürücü ilaç (captan örneklerden biri) kullanımı önerilmiş; özellikle Thai virüsüne karşı. Şeker ve önleyici olarak mantar ilacı kullanımı hakkında fikirlerinizi öğrenebilir miyim?
Teşekkürler, saygılar.
merabalar bu konulara uzak birisiyim gecen gün buharusta gezerken mavi cicek'li cam kasenin icinde cok güzel bir orkide gördüm ve bu orkidenin cazibesine dayanamıyıp aldim eve geldiğimde üstündeki etiketinden bu orkidenin asma orkide yani ( vanda orkide ) oldunu örendim furomda ki yazılanları kendi capımda uygulamaya calıştım ama soru cevap olduğu icin tam olarak anlıyamadım şuanda vanda m cok güzel durumda bu güzelli ği kaybetmesini istemiyorum ve siz den yardım larınızı bekliyorum
denizakvaryumu
15-05-2008, 14:29
Sizin de değindiğiniz bu soru-cevap konusu ilerleyen zamanlarda daha da sorun olacak çünkü 100 leri bulan sayfalar gündeme gelecek.
Bu durumda benim önerim;her konunun 1.mesajına yetkin kişilerce o konu hakkındaki sayfalarda yer alan önemli bilgileri yüklemek, ve önemli bilgiler geldikçe de 1.mesajı güncellemek.(böylece ilgisiz bir çok mesajı elenmiş ve 1.mesaj en rafine haliyle o konu hakkında bilgi vermiş olacak)
Bunu moderatörler yapabileceği gibi o konuyla ilgili yetki verilecek kişiler de yapabilir.
Aralık ayından buyana ikinci çiçeklenmesi.
Cansunarya
24-08-2008, 21:45
Şimdiden çok güzel görünüyorlar, maşallah :)
Teşekkürler hocam , ne dersiniz buda kültürlenebilir mi? ama açması için 16 sene bekleyemem .
Bu hybridlerde 16 yıl değil ama en az bir 5 sene sabır gerekebilir.
Ancak ben Vanda'nın 2. resminde, arkasında sanki Vanillia planifolia görünüyor gibi... :)
Cansunarya
26-08-2008, 14:40
Maşallah tekrardan, çok güzelller. Ben sabırlıyımdır :) 16 sene göz açıp kapayıncaya kadar geçer hem hocamızın dediğine göre 5 sene yeterliymiş, belki kültürde daha hızlı büyütülebilir, bunların kültürleri hakkındada araştıma yapayım bakıyım :) Bu saplarda da uyuyan gözler var mı Ephesos, eğer siz gönüllü değilseniz belki çiçekleriniz geçtikten sonra bu amaçla saplarına talip olabilirim ;)..
Bu arada Praecox hocam ne kadar dikkatlisiniz :)
Phalaenopsis hariç diğer çoğu orkidelerin çiçek saplarından nod kültürü yapma şansımız yok. Zaten üzerinde Phal.lerdeki gibi çiçek açmamış göz de olmıyacaktır.
Ancak yaprak altı gözlerden meristemlerden doku kültürü yapabilirsiniz.
Vandada bu iş zor öncelikle Cattleya'larda rizomdaki uyuyan gözlerin meristemden üretimini denemeniz daha kolay olacaktır.
Evet hocam o sizin çelik verdiğiniz vanilya 2m oldu ve dallandı .Vandalarda , phelenaopsisler gibi bir uygulamanın yapılamaması çok üzücü ama zaten 5 yılda bekleyemem açmasını anca ilerde bir seram olursa ozaman düşünürüm.
Cansunarya
26-08-2008, 16:40
Phalaenopsis hariç diğer çoğu orkidelerin çiçek saplarından nod kültürü yapma şansımız yok. Zaten üzerinde Phal.lerdeki gibi çiçek açmamış göz de olmıyacaktır.
Ancak yaprak altı gözlerden meristemlerden doku kültürü yapabilirsiniz.
Vandada bu iş zor öncelikle Cattleya'larda rizomdaki uyuyan gözlerin meristemden üretimini denemeniz daha kolay olacaktır.
Teşekkürler, ileride bunlar aklımda olacak..
Vandam tamamen açtı yaprak gübre kullanılmasını tavsiye ederim köklerini daldırdığım suya sıvı gübre katmayı denedim ama zamanla köklerin kurumasına neden olduğunu gördeüm .
Tecrübe ettiğim kadarıyla vanda için en uygunu yaprak gübre brn NPK 10 6 6 kullanıyorum diğer vandamda çiçeksapı oluşturmaya başladı.
Ziya Soner
07-09-2008, 14:36
sizi tebrik ediyorum. olağanüstü
Sn. ephesos gerçekten çok güzel, elinize sağlık. Yalnız sera, özel ortam gibi koşullara sahip olmadan (bilmiyorum yanılıyor muyum), salt ev ortamında ne gibi imkanlar ile vanda yetiştirdiğinizi biraz anlatsanız da diyorum. ;)
Mesela nasıl konumlandırdınız, yaz kış aynı yerde mi, ne kadar ve hangi yönden güneş alıyor, sıcaklık ne durumda, kökleri hergün suya sokuyor musunuz, aynı suya iki kez sokuyor musunuz yoksa her gün yeni kova su mu kullanıyorsunuz, ayrıca su püskürtüyor musunuz, yaprak gübrelemesinin frekansı nedir?...
"Vanda nasıl yetiştirilmeli" diye bakarsak çok bilgiye ulaşırız ama dediğim gibi bir değişken ev imkanlarında idealden farklı olunca belki diğer değişkenlerin de farklı olması gerekiyor ve doğru denge, kitapta yazılandan farklı bir noktada yakalanabiliyor. Bu yüzden ev tecrübesiyle bu işin nasıl olduğunu bilmekte fayda var.
Teşekkürler, saygılar.
Kış aylarında direk güneş alacağı , yaz aylarında direk güneşsiz ama ışığın enbol olduğu yerde dururlar , her gün aynısuya ama saf suya (yağmursuyu klima suyu vs.) ortalama 1- 2 saat kalır kökleri suda , suyuna asla gübre katmayın , gübreyi yapraktan uygulayın en geç haftada bir diğer günlerdede yapraklarına safsu püskürtün .
Kullandığım yaprak gübrenin oranı NPK 10- 6- 6 .
Biraz görgüsüzlük gibi oluyor ama çok güzel bu yaratık ya...
Pembe,bordo ve sarısını da teminetmeye çalışıyorum ama fiyatlar astronomik, tekçare dışardan getirtmek olacak ama o nasıl olacak?
Biraz görgüsüzlük gibi oluyor ama çok güzel bu yaratık ya...
Gerçi bu konuda size hak vermemek için kendimi zor tutyorum. :)
Ancak resimlerinizi Galeriya eklemeniz daha iyi olur.
Tabii güzel çekimleri ekleyin. Diğerlerini de isterseniz daha da küçültüp foruma ekleyin.
Cansunarya
27-09-2008, 00:20
Bir kez daha maşallah diyorum :) Ephesos bu güzellikleri döllemeyi düşünüyormusunuz, tohum oluşturacakmısınız ?
Bu arada konu dışı olacak ama 79. mesajınızda fotoğrafın sağında terraryum içinde phal gördüm gibi, güzel bir çalışmaya benziyor, görüntülerini görmek isterim :) mümkünse tabii..
Diğerine nazaran biraz küçük çiçekli.
oceanheart
23-10-2008, 10:17
Benim henüz vandam olmadı ama bugüne kadar gönülden istediğim herşeyi bana Allah bahşettiği için en kısa zamanda birşekilde vandam olacağını düşünüyorum.Bu arada National Geography dergisinin Ağustos 2002 sayısında gördüğüm Robert Fuchs'un serasında çekilmiş resimdeki vandaları hala unutamadığım için internetten araştırdım ve Florida da Robert Fuchs adındaki kişinin vanda konusunda oldukça tanınmış olduğunu gördüm.Ekte zamanım olmadığı için çevirisini yapamadığım ama faydalı olduğunu düşündüğüm alıntı yazıyı, NG 2002 Ağustos sayısındaki vanda resimlerini, bana ait şu anda çiçek açmış olan phal ve oncicium resimlerini de gönderiyorum
Vandaceous Orchids:
Their Care and Culture"
by Robert F. Fuchs
The objectives of good orchid culture are to promote robust, disease-free plants with high quality blooms. These goals are especially important for vandaceous orchids which produce quality flowers only from strong plants.
The Vandaceous orchids which we will discuss fall mainly into the genera of Vanda. Ascocentrum and Ascocenda (Vanda X Ascocentrum). For the purpose of culture, we may continue to treat Euanthe sanderiana, the reclassified species from which most of our popular vandaceous hybrids originated, in the genus Vanda.
When considering the cultural requirements of vandaceous plants, it is important to remember that all vandaceous orchids are of monopodial growth habit. This type grows from the tip, or crown, of the plant. Lateral buds are present on the main stem and these may develop into plantlets when the plant has attained sufficient size and strength to support them. In accordance with the growth habit of the main stem, each plantlet will also continue to grow indefinitely from its tip. The inflorescences of vandaceous monopodial orchids emanate from the azils of the leaves which are arranged in two rows or ranks. The stem spaces between leaves are extremely variable in size, from less than an inch to several inches apart.
Vandaceous orchids can be further categorized by leaf shape into three groups with somewhat different cultural needs. These are: strap-leaved, terete, and semi-terete.
Strap-leaved plants have flat, leathery leaves. This category includes such vanda species as coerulea, dearei, luzonica, merrillii, tricolor and sanderiana, as well as the ascocentrums.
Terete orchids have tapering, pencil-shaped leaves which are circular in transverse cross-section. The most common species in this group are V. teres and V. hookeriana.
Semi-teretes, as they are referred to here, are a hybrid combination with some terete species in the background. Their leaves are somewhat pencil-shaped and tapered but not always completely round in cross-section.
Cultural Requirements
Cultural requirements can be generally summarized in the five categories of temperature, water or humidity, light, air movement, and fertilizer. We will consider each category individually as it applies to vandaceous orchids:
Temperature - Vandaceous orchids grow best under daytime conditions of 65° or higher (18°C or higher), but can withstand long spells of hot weather and short spells of cold. They will continue in active growth anytime of the year if given warm temperature and bright light. Night temperatures should not generally be lower than 55°F (12°C). We have seen some vandaceous plants withstand temperatures as low as 38°F (4°C) for 2-3 hours with damage to root tips and flower buds, but not to the plant itself. It is most important to protect plants from air movement during brief periods of extreme cold.
Light - The strap-leaved types can be grown indoors, in greenhouse conditions. With high humidity, maximum sunlight should be given with only enough shade to keep the temperature within the appropriate range. For our greenhouses in South Florida we use 46% shade cloth covered with 6 mil plastic on the top and sides of greenhouses, producing about 50% shade.
Terete vandas and their semi-terete hybrids are sun lovers. Not only will they flower year round in tropical areas, they are also floriferous in the subtropics. They can be grown in the full sun and are ideal for landscape use.
Air Movement - In the greenhouse, under summer sun, vigorous air movement from a fan is important to keep leaf temperature down and avoid cell damage from heat. As mentioned previously, it is important to restrict air movement under colder temperatures.
Water - A high daytime humidity is essential, especially on sunny days, and misting once or twice a day in bright weather will be helpful. On hot, sunny days around 80% humidity is appropriate. Water sparingly in winter, during long cloudy spells, or after repotting. In any season, avoid watering plants late in the afternoon. Vandaceous plants should be dry before nightfall.
In addition to the natural ingredients of temperature, air and water, good culture of vandaceous orchids also requires some **** from man-made supplies: containers, potting media, insecticides, fungicides, and fertilizers.
Fertilizing - Vandaceous orchids are heavy feeders. Once a week during the growing season, plants should be given a solution of a complete fertilizer. High-nitrogen fertilizers should not be used on vandaceous plants as they will inhibit flowering. All plants should be flushed thoroughly with plain water once a week to remove built-up salts. If using an automatic proportioner, plants may be fertilized as often as daily with a more dilate solution. Whatever feeding plan you follow, remember it is important to be faithful to the regimen you have established.
At our nursery we use Peter's® 20-20-20 (All Purpose)® fertilizer weekly during the growing season. Inside the greenhouse, under a controlled environment, the concentration we use is the standard recommended one of 1 teaspoon per gallon. During the winter, i.e. non-growing season, we apply the same proportions every two weeks rather than weekly. In addition, at every third feeding we substitute Peter's® 10-30-20 (Bloom Booster)®. This substitution applies to plants in all seasons of the year. Further, once a month we add 1/4 teaspoon of SUPERthrive®, a concentrated vitamin and hormone solution for plants, to each gallon of fertilizer solution.
Potting - Vandaceous plants will grow very well in any porous medium if properly aerated. Tree-fern chunks, coarse bark or charcoal are good choices. The roots should not be smothered by tight potting or soggy medium. Wooden baskets are preferred, but pots can be used if drainage is good. If potting in baskets, those made of teakwood are the best choice as they will last the longest. If teakwood is not available, redwood is a good second choice, and cedar a third option. We use 3" teakwood baskets for the first two years after seedling size, 6" baskets for the next two years, and 8" baskets for mature plants. Plants should be suspended so that the aerial roots are free; otherwise, the roots attach themselves to the bench or wall and are damaged when the plants are moved. Recently potted plants should be maintaned under slightly more shaded conditions until they are established.
Because vandaceous plants have large aerial roots, they do not like to be disturbed by removal from their container. Therefore, we "elevate" plants from smaller to large baskets. This step-up procedure is accomplished by soaking the roots briefly in water until they become plible. Roots are then worked through the slats in the larger basket as the old smaller basket and plant are placed intact in the larger basket. Never coil the roots around the old basket because vandaceous plants will feed better with an unrestricted root system. A few large pieces of charcoal can be added to hold the smaller basket securely within the larger, or wiring the smaller basket into the larger will accomplish the same result. This method minimizes shock to the plant and permits continued, uninterrupted growth. Adding SUPERthrive® to the water used to soak the plant will further minimize its shock and seems to encourage faster gtrowth of new roots.
There are occasions, however, when distubing the roots cannot be avoided, e.g. a rotten basket, or repotting of plants grown in pots. These plants should be soaked in water, removed as carefully as possible, and placed in a solution of vitamins/hormones and fungicide, allowed to soak 5 minutes and then potted in a new basket.
The best season for the potting or repotting of vandaceous plants is late spring to early summer, but these orchids may be repotted at almost anytime of the year.
Since Vandaceous orchids grow rapidly with good light, water and regular fertilizing, seedlings should be grown in 3" pots, using a mix of fine charcoal and tree-fern fiber, and loosely potted. Seedlings should be kept in slightly more shaded conditions than mature plants, but included in smae water and fertilizer programs. Humidity and good air movement should be maintained.
Sayın oceanheart, bu metinini tercüme edebilirmisiniz? **** edebilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum.Belki birsüre sonra köklerde yaşanan kurumanın nedeni ve çaresi hakkında benim görmediğim bir bilgi vardır.
Vandalar hakkında bildiğiniz kaynak varsa lütfen paylaşalım, nekadar tecrübeli olunursa olunsun her bitkinin bakımı ile ilgili çok önemli püf noktaları olduğunu anladım zamanla, önemli olan bunlara vakıfolabilmek, bir şekilde bunlara ulaşmalı ve sır olmaktan çıkarmalıyız.
Sanırım bu sitenin amaçlarından biride bu, tüm vanda sevenleri çalışmaya davet ediyorum.
Hepsi birbirinden güzel ..:)
Sevgli Ephesos,
Maşallah güzel görünüyor.
Bauhausede yaklaşık bir aydır satılmayan ve çiçeği geçen vandaları 92 ytl den 20 ytl ye indirdiler. Hemen bir tane aldım. Vanda arayanlara duyurulur. Etiketinde buranın (http://www.ancoorchidee.nl/nl/plants.html) adresi vardı. Sanki vanda cenneti.
Ludisa Excellence
21-12-2008, 00:52
Sn. preacox, merhabalar;
Bu bitkide ki, lezyonu dün sabah farkettim ve hemen captan+previcur müdahalesinde bulundum.Yaklaşık 12 saat sonrada foto. larda da görüldüğü üzere, yer yer sıvı çıkışları mevcut.
56818
Sn. preacox, Sizce;
Bu oluşum neden meydana gelmiş olabilir?
Etkeni nedir?
Yapmış olduğum uygulama yeterli mi ve bundan sonra yapmam gerekenler nelerdir?
Teşekkürler.
Lezyon daki doku yumuşak ve sulu gibi ise, bu bir bakteryel enfektion. Genelde bitkilerde de antibiotik tatbik edilse de pek de başarılı olunamamaktadır. bitkiyi kuru ve sıcak tutun. mümkünse o lezyonun olduğu yaprağı uygun (mümkünse fazlaca uzağından) bir mesafeden kesip imha edin. Bitkiyi ve hatta diğerlerini de anti-bios olan bir desenfektan ile yıkamanız iyi olur. sulama sularınızı şayet bekletiğiniz bir kova varsa boşaltın onları da dezenfekte edin.
Kesim yerine kömür tozu tatbik etmenizin uygun olacağını bilmem belirtmeme gerek var mı? :)
Ludisa Excellence
21-12-2008, 14:15
Sn. Praecox;
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Sizin, tavsiye edebileceğiniz bir anti-bios özellikli dezenfektan var mı? **** bu sorun için, kullanabileceğim herhangi bir anti-bakteriyel dezenfektan?
Yanılmıyorsam streptomycine veya benzeri antibiotikler kullanılıyor sa da pek sonuç alınamamış. Ziraai ilaç olarak satışı var mı yok mu onu da bilemiyorum. Zaten lezyon düzelmeyeceğinden, tedavi olmadığından, dokuda bir regenerasyon veya yenilenme zaten görülemiyeceğinden dokunun etraflıca amputasyonu en uygun yöntem. Sulanmayı emici bir kağıtla kurutup imha edin. Etrafa bulaştırmayın. Hygienic çalışmanız bulaşmaları önlemeniz için en iyi yöntem yani preventif önlemleri elden bırakmayın. Forumda bir arkadaşımız Physan kullandığını söyle di ise de akıbetini bilemiyoruz.
Ludisa Excellence
23-12-2008, 18:08
Lezyon lu bölgenin amputasyonu 2 gün önce son derece hijyenik ve dikkatli bir şekilde, bitkinin siteril edilmesinden sonra gerçeklerştirildi.
Beni asıl düşündüren sizin de dediğiniz gibi bu lezyon etmeninin diğer yetişkin bireylere de bulaşması.(!)
Esasında bu bitki genç bir birey, üzerinde bol miktarda da keiki mevcut.Umarım en az hasar ile atlatabiliriz.
Teşekkürler.
Yeni yılın ilk çiçekleri olacaklar.
newyorker
06-01-2009, 19:23
Bakmak bana düşmez ama cumartesi günü alacağım mor renkli vanda için sizden yardım istemekteyim... Henüz bakamayacağımı düşünüyordum ancak bana süpriz yapmışlar, ne yapalım...
Nasıl bakımını yapacağımı az çok öğrendim ancak hiç deneyimim yok malesef. Küçük notlar halinde nelere dikkat etmem gerektiğini öğrenebilirmiyim?:confused:
Vanda Siyam Ink'imin 2 farklı yaprağında oluşan bu lekeler nedir?
Ne yapmam lazım?
gentleman
28-08-2009, 10:47
Siam Ink çok sevdiğim bir tür.umarım bitkiniz düzelmiştir.
Bende bir tane Vanda teres aldım geçenelrde daha küçük ama çiçeklerini görürsem blue magic ile melezlemeyi deneyeceğim.
Melezlemeye sonradan çiçeğini görmeye artık benim geri kalan ömrüm yetmez.
Ben bende yine yeni yeniden açanlarla idare ediyorum.
Beyaz sarımsı hafif cafeole lekeli Vandam.
100441
Maşallah .Güzel görünüyor :)
Siam Ink çok sevdiğim bir tür.umarım bitkiniz düzelmiştir.
Bende bir tane Vanda teres aldım geçenelrde daha küçük ama çiçeklerini görürsem blue magic ile melezlemeyi deneyeceğim.
Sayin Gentelman,
Teresinizi gule gule buyutun.
Vandamin durumu iyi.
Iyi deyip sizlerle paylasmadan gecmeye gonlum razi olmadi.
Benimle Ayvalik,Bodrum ve Olimposa gelen sevgili cicegim gittigi yerleri yadirgadi ama benide mutlu etmekten geri kalmayip bu seneki 2inci cicegini verdi.
Sayin Praecox,
Muhtesem.
Gorunce icim acildi ve bir tanede beyaz almaya karar verdim. :-)
kopshtar
28-02-2010, 21:56
Tüm orkidelerim arasında açtırmayı başamayacağımı düşündüğüm vandam bana sürpriz yaptı, açmasını bekleyemeden resmini koydum, açtıktan sonra bu güzelliği sizinle tekrar paylaşmak istiyorum :)
Ortaklaşa vanda almayı düşünüyoruz. Bize katılmak isteyen arkadaşlarımız var mı?
Link: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24228
kopshtar
10-06-2011, 08:39
Geçen yıl açtıktan sonraki fotoğrafını koyamamıştım. Bu yıl iki fotoğraf birden koyup başlığı canlandıralım :)
Süha Şendoğan
16-01-2012, 14:20
Kozyatağı Bauhaus'ta ufak boy (çiçekli) Vanda'lar satışa verilmiş, fiyat 70.-TL
arayanlara duyurulur.
3 sene evvel Praecox'tan aldığım vanda...
Senede 2 veya 3 kere çiçeklenir. Bu sene 2.inci veya 3.üncü açışı, 2 çiçek saplı...
Değmeyin keyfime :)
Nur hanım,
muhteşem gerçekten.Sizi kutluyorum.vandanızın kök civarındaki yaprakları neden fazla.Bu özel bir tür mü?
Özel bir tür değil. Yanında yavruları var :)
Anne ve yavruları çok güzel görünüyorlar:)
Evden sonra serada açmaya yüz tutmuş olanın fotoğrafını paylaşmazsam olmaz :)
Süha Şendoğan
01-02-2012, 14:04
Nur hanım,
Fotograflar harika, birde ne şartlarla yetiştirdiğinizi bizle paylaşsanız çok daha mükemmel olacak. Bu sayede bizde tecrübelerinizi öğrensek.
Evde baktığım Vanda'yı gün aşırı su dolu kovaya batırıyorum.
15 dakika kadar suda bekletip yerine asıyorum.
15 günde bir de köklerine değmeyecek şekilde orkide gübresi ile yapraklarından gübreliyorum.
Mutfakta aydınlık bir pencere önünde aslı duruyor.
Sıcak mevsimlerde hergün suluyor ve ara ara spreyle ıslatıyorum.
Kış aylarında evim 18-22 derece sıcaklıkta.
Sera ortamında da yaptığım aynı. Pencere önünde değil seranın iç kısmında asılı duruyorlar.
Bakımı için aklıma gelenler bunlar.
PEKİ NUR HANIM,
asılı durduğu yerde kökler veya bitki herhangi bir yere temas ediyor mu?(duvar dolap vb.)
Evde az da olsa değiyor serada değmiyor. Cama yapışmazsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Pencerenin camı soğuk olur gece :)
su fıslamak için asılı yerden indiriyormusunuz?Yoksa asılıyken mi su fıslıyorsunuz?
Süha Şendoğan
03-02-2012, 13:04
Nur hanım,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Sizin gibi prof.yetiştiriciler sadece resimle yetinmeyip bizim gibi acemilere vereceği tavsiyeler herzaman yararlı oluyor, lütfen bilgilere devam edin.
Süha Şendoğan
08-02-2012, 13:41
Yaklaşık iki ay önce aldığım Vanda bir hayli bozuk yapraklarını döktükten sonra bütün gücünü yavruya verdi, ve şu anda yaprak dökmeyi de durdurdu.
Süha Şendoğan
08-02-2012, 13:45
Buda Yalova'da bir serada çiçek dökümünden sonra bir kenarda unutulan (vede piyasa şartlarına göre) bayağı ucuza mal olan yeni Vanda'm.
Süha bey yavruda anne de gayet iyi görünüyor maşallah. Yeni vandanız da hayırlı olsun. Harikalar ;)
Süha Şendoğan
09-02-2012, 13:53
Teşekkürler sevgili Emily,
darısı sizinkinin başına..
nılgun_dogan
13-02-2012, 14:33
Merhabalar tecrübeli arkadaşlarım vandamdaki kök kurumalarının önüne geçemiyorum sürekli nemlendirmeye uğraşıyorum kökleri günaşırı yamur suyuyla 10 dakka bekletiyorum fısfıslıyorum birde yapraklarında yapışkan su damlacıklarına benzer birşeyler var sanki salyanyoz gezmiş gibi parlaklıklar bulunuyor yurt dışından sipariş etmiştim birbuçuk ay üzere geldi acaba hastalıklımı şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar tecrübeli arkadaşlarım vandamdaki kök kurumalarının önüne geçemiyorum sürekli nemlendirmeye uğraşıyorum kökleri günaşırı yamur suyuyla 10 dakka bekletiyorum fısfıslıyorum birde yapraklarında yapışkan su damlacıklarına benzer birşeyler var sanki salyanyoz gezmiş gibi parlaklıklar bulunuyor yurt dışından sipariş etmiştim birbuçuk ay üzere geldi acaba hastalıklımı şimdiden teşekkür ederim
Resim ekliyebilirmisiniz?
nılgun_dogan
13-02-2012, 15:27
http://lh5.googleusercontent.com/-Y1WeUItK7EY/TzkcW2Vo0DI/AAAAAAAAAGU/rBfffjj-C3U/s512/IMG_0518.JPG
http://lh3.googleusercontent.com/-rwtgVGgROEo/Tzkcwi2ryvI/AAAAAAAAAG0/AtU8pbWx4iQ/s512/IMG_0524.JPG
http://lh6.googleusercontent.com/-WfQMjkrPmcQ/TzkctLW8tWI/AAAAAAAAAGs/o_7LC-2QAw4/s512/IMG_0523.JPG
http://lh6.googleusercontent.com/-Rm9S832_ar0/Tzkcmmn-kEI/AAAAAAAAAGc/EWMnsfinrQw/s512/IMG_0522.JPG
http://lh5.googleusercontent.com/-rbrBr1pDZqo/TzkcpMpz96I/AAAAAAAAAGk/o5yUNn257ec/s512/IMG_0521.JPG
http://lh5.googleusercontent.com/-geLtMtW8ADo/TzkcVyx441I/AAAAAAAAAGI/VqZY3N82fZw/s512/IMG_0520.JPG
http://lh6.googleusercontent.com/-ppelAwSE4Mo/TzkcVJ0gJiI/AAAAAAAAAGE/KRRBaFuim6I/s512/IMG_0519.JPG
nılgun_dogan
13-02-2012, 15:28
4. resimdekilerde budadıklarım tamamen kurumuşlardı.
Kökler fena değil aslında optimal değilse de yine de durum çok vahim değil. Ancak bir thai hastalığı başlangıcı söz konusu. alt yapraklarını kaybetmiş kök boğazı ile ilk yapraklı sapın arası ne kadar açılırsa o kadar sorun büyük demektir.
En üstten çıkan kökün ucuna su dolu tüp takıp emmesini sağlarsanız çok iyi olur.
Zaman bu boşalan sap kısmından kök verip kendini kurtaran vandalara şahit olduysak da. ortalama 20 dk ancak 30 dk dan fazla suda tutmak kökleri cam fanus içerisinde nemli tutmak bu sorunu ilerletecektir. köklerin sudan çıktıktan sora havadar kalıp kuruması şart.
Saygılarımla
p.s. budadığınız kökler resimde pek de ölü gibi durmuyor.
nılgun_dogan
13-02-2012, 16:20
Sayın praecok yanıtınız için teşekkür ederim budadığım köklerin içi bomboş olmuştu thai hastalığı için muhakkak bilgi vardır hemen araştıracağım köklerde içi boşalmış kuruma olunca cam vazoya koymuştum hemen asıcam heralde suda bekletme süreside az onuda uzatıcam bakalım düzelme olucakmı inşallah düzelir çok isteyerek edindiğim bir çiçek çok teşekkürler.
Şeffaf bol delikler açılmış bir saksı içine strafor parçaları ve çok seyrek sphagnum yosunu içine yerleştirirseniz gayet iyi köklenir
nılgun_dogan
14-02-2012, 13:03
Sayın praecox sorularımla sizi meşgul etmek istemiyorum ama aklıma bir soru takıldı bu suda 20 dakika bekleticem ama kaç günde bir yapmalıyım.
Sayın praecox sorularımla sizi meşgul etmek istemiyorum ama aklıma bir soru takıldı bu suda 20 dakika bekleticem ama kaç günde bir yapmalıyım.
Her gün :) Özelikle yaz aylarında. Kışın bazı günler atlıyabilirsiniz.
Bu türün geldiği yere ve habitatına bakarsak sebebini çok iyi anlarız.
Ağaçların üzerinde dallarında kovuk olmıyan yerlerde yetişirler ve her gün düzenli Yağmur alırlar monsun misali. sonra güneş açar ve kurutur. Kökler adeta sadece su çekme özeliği ile sınırlandırılmıştır yapraklar ise bromeliadlarda (anansgiller) etobur bitkilerde de olduğu gibi yapraktan besin emme özelikleri daha da gelişmiştir.
Bu çevre ve/veya yaşam şartlarına adapte olmuş bu türü yapraklarından fısfıslıyarak gübreliyoruz köklerine de sadece su veriyoruz kökler kova içinde su ile kaplı iken de yapraklara sıvı gübre püskürtebilirsiniz.
nılgun_dogan
16-02-2012, 17:10
Sayın praecox thai hastalığı varsa genede kök çıkarırmı ? bu gün kök sulaması yaparken en dipteki kurumuş yaprak altında küşük küçük şişlik hissettim hafif kaldırdım kök var 2 tane çok sevindim aklımada takıldı.
nılgun_dogan
17-02-2012, 13:24
Sayın praecox thai hastalığı varsa genede kök çıkarırmı ? bu gün kök sulaması yaparken en dipteki kurumuş yaprak altında küşük küçük şişlik hissettim hafif kaldırdım kök var 2 tane çok sevindim aklımada takıldı.
fzthalil
17-02-2012, 13:30
Merhaba arkadaşlar,
bugünlerde bauhause, ikea tarzı yerlerde çiçeksiz veya atılmak üzere olan vanda göreniniz oldu mu? tabi kendinize almadıysanız:D
Zaman bu boşalan sap kısmından kök verip kendini kurtaran vandalara şahit olduysak da.
Sizde de böyle bir durum söz konusu olabilir. Çıkan kökler en son yeşil yaprağa ne kadar yakınsa şansınız o oranda artar.
Bazen o bölgeye sphagnum sarmak köklenmeyi de hızlandıracağından faydalı olabilir.
nılgun_dogan
26-02-2012, 12:11
Sayın praecox kökler ortaya çıktı 2 tane olarak gözüküyor arka tarafta 2 tane daha var durumu nasıl gözüküyor.
http://lh3.googleusercontent.com/-k5uKlJJfeq4/T0oRiYq7DNI/AAAAAAAAAJA/yLkVl3Is6is/s640/IMG_0554.JPG
nılgun_dogan
26-02-2012, 12:14
İzninizle bir sorum daha var yazılarınızda gübre olarak seyreltilmiş alkolsüz bira tarifi vermişsiniz çiçeklenmesi için bu tarifimi kullanmalıyım çiçekte kesilmiş 2 adet çiçek sapı var.
2-2,5 ay önce Bauhause dan aldığım Vanda.Biraz ışık sıkıntısı var gibi.Bu başka bir odamda Doğu güneşini almakta.Yabrak uçlarındaki kuruluk aldığımdan beri aynı.
nılgun_dogan
27-02-2012, 11:57
Sayın praecox sorumu belki gözden kaçırmış olabileceğinizi düşünerek sizi bir daha rahatsız ediyorum.
Saygılar
Sayın praecox sorumu belki gözden kaçırmış olabileceğinizi düşünerek sizi bir daha rahatsız ediyorum.
Saygılar
Köklerin resimlerini rica etsem...
nılgun_dogan
27-02-2012, 13:06
Hocam bora beyin mesajının hemen üstünde.
Hemen yukarıda 135. resim
Sayın praecox kökler ortaya çıktı 2 tane olarak gözüküyor arka tarafta 2 tane daha var durumu nasıl gözüküyor.
http://lh3.googleusercontent.com/-k5uKlJJfeq4/T0oRiYq7DNI/AAAAAAAAAJA/yLkVl3Is6is/s640/IMG_0554.JPG
Resimi foruma eklemezseniz görünmüyor.
Ancak böyle alıntalıdığımda linki görebildim.
Neyse browserimde sorun var sanırsam.
durumu iyi kurtulmuşa benziyor.
Bu aşamada bira ile gübrelemeden uzak durun normal orkide sıvı gübresi kullanın
nılgun_dogan
27-02-2012, 13:19
Ahhh hocam cahilliğin gözü kör olsun ben yapamıyorum bu işleri akşam olsun kızım gelsin diye bekliyorum onun için tekrar yollayamadım resmi kusura bakmayın.
Yani anladığım kadar Vanda'nız o seviyeden iki önde ikisi de arkada olmak üzere toplamda 4 yeni kök veriyor. Hal böyle ise bildiğiniz gibi bakmıya devam edin. iki haftada bir saksı suda iken yaprakları gübreli su ile püskürtün. Bira lı gübrelemeden kaçınmanızın sebebi ise bitki nekahate olduğundan bira da kontamine olacağından ve bu soğuk havalarda serin ortamda üremeye sebebiyet ve/veya teşfik edebileceğindendir.
nılgun_dogan
27-02-2012, 15:26
Çok teşekkür ederim gübre olarak haftada bir Ziya beyin cattleya için gönderdiği gübreden fısfıslıyorum doğru gübre olduğunu bildiğimden değil hangi gübre kullanacağımı bilmememden dolayıdır gübre olarak tavsiyeniz varmı tekrar teşekkür ederim.
kartal124
28-02-2012, 23:57
Marmara Forum Bauhause'da vanda orkide mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/alisverisler-ve-ilanlar-hakkinda/12545-35.htm#post918151
Forumda ordan oraya gezip yazılanları okurken fark ettim bu güzel orkideyi. Yine şans eseri 'yapı markette satışı olan bitkiler' başlığını okurken Ankara Bauhaus'ta satıldığını öğrendim. Sonunda yarın inşallah Vandama kavuşacağım.
Bütün yazılanları dikkatlice okudum, dersimi çalıştım=)
Ne kadar dersimi çalışmış olsam da olası durumlarda sizlerin deneyimlerine, sayın hocalarımın bilgilerinine buradan ulaşma şansımın olması içimi rahatlatıyor.
Hepinize bol çiçekli günler dilerim.
Bu arada anneler günü dolayısıyla Ankara Cepa Bauhausta Vanda, Dendrobium, Cambria var bilginiz olsun. Başka şehirlerde de olacağını düşünüyorum, isteyenlerin bir telefon açıp sormasında yarar var.
Sonunda Vandalarıma kavuştum:p
Her gün kökleri iyice fısfısla ıslatıyorum, gün içinde çok kuru gelirse fısfısı tekrarlıyorum. iki günde bir 15dk. ıslatıyorum. 2 haftada 1 tekrarlayacak şekilde 1'e 10 oranına sunandırılmış alkolü uçmuş biralı su ile yaprakları gübreliyorum (bu başlıkta yaprak gübresi olacağını okumuştum, bugün ilk defa yaptım umarım yanlış değildir). Sonrasında kağıt ile yaprak aralarında biriken suları kuruluyorum.
Yaprak gübresi ile ilgili sorularım olacak:
Yaprak gübresi olarak biralı su yeterli midir, ya da hangi durumlarda yapılmalıdır?
Piyasada yaprak gübresi adıyla satılan ürünlerden mi kullanmalıyım yoksa orkideler için kullandığımız besini yine üzerinde yazan oranda sulandırıp yapraklara mı uygulamalıyım hangisi doğrudur?
295379
295380
295381
295382
295383
Ne dersiniz sağlıklılar mı, yapmam gereken bir şey var mı:p
Ankara - Cepa - Bauhaus'da çiçekli vanda var. Geçen hafta gelmiş sanırım ve kalanlar da çok sağlıklı görünmüyor ama mevcut. Fiyatı 67 tl. Bir de çiçeklerini dökmüş beyaz dend. orkideler vardı ve sanırım 6 tl civarı.
İlgili arkadaşların bilgisine...
Arkadaşlar Vanda'larla ilgili konu ve resimlere baktım. Artık ben de bir Vanda almak istiyorum. Fakat yapımarketlerde hep mor renk bulunuyor. Sarı veya kırmızı renkleri nerelerden bulabilirim bilgisi olan var mı?
fzthalil
16-06-2012, 12:13
Vanda'ların zaten mor-mavi tonları makbul oluyor:) ama yine de sizin tercihiniz.. Nur Hanım ya da Ziya Bey'de varsa onlardan alabilirsiniz. ya da yurtdışından da sipariş edebilirsiniz..
fzthalil
17-06-2012, 20:00
Sayın Hocalarım,
Resimlerde görünen vanda'mın köklerini çıkaramama sorunu var ne yapabilirim? daha önce destek olsun diye tutturduğum çubuğa sıkışmıştı kök ve nohut tanesi gibi topak hale gelip kalmıştı, sonrasında çubuğu ayırdım ve kök büyüdü normal formunu aldı. fakat bu sefer de yaprak aralarına sıkıştı ve yine topak hale gelmeye başladılar.. ne yapmalıyım bu durum için? alt taraftaki 1-2 yaprağı ayırsam zarar vermiş olur muyum?
Batuhan 1905
28-06-2012, 13:45
of kaç ay oldu giremeyeli sınavdı falan.şu zamanda çiçekli,çiçeksiz nerden almamı tavsiye edersiniz vanda yı?
nılgun_dogan
03-07-2012, 00:14
Sayın Batuhan yalova tarafında akdoğa serasında bu gün aldım çiçeksiz olarak.
Nur hanımın serasından bu güzelliği paylaşayım;
Teşekkür ederim Bora Bey:) Çok güzel bir fotoğraf olmuş.
Yaz sıcaklarının başlamasıyla Vandalar hareketlendi.
Ziya Soner
10-07-2012, 20:36
Ellerinize,gönlünüze sağlık Nur hanım.
İçimizi açtınız.
Teşekkür ederim Ziya bey.
birtancan
14-08-2012, 20:42
İstanbul Kozyatağı şubesinde iki tane atılmak üzere olan var. Başka bir ağacın dibine atılmış duruyorlar. Niye almadın diye sormayın çok karışık. İçim acıdı ama taze bir tanesini almayı tercih edeceğimden almadım.
Süha Şendoğan
18-09-2012, 10:04
Buda bizim aileye yeni katılan Vanda,
Süha Şendoğan
18-09-2012, 10:09
Bunlar da uzun bir müddet uyum sorunu yaşayan ama neticede şu an hareketlenmeğe başlayan yaklaşık 8 aydır evimide misafir olan 2 Vanda.
fzthalil
18-09-2012, 20:00
Süha Bey,
maşallah. gönlünüze sağlık..
Süha Şendoğan
19-09-2012, 10:33
Teşekkürler Halil,
Darısı senin başına.
narincir
10-10-2012, 13:30
Merhaba, geçen hafta Bauhaus Ankara'dan Süha Bey'in yukarıda eklediği Vanda'ya bir anda vurularak aldım. Daha önce hiç Orkide bakmışlığım yok. Evde tam taşınma telaşındaydık. Bir çeşit ev hediyesi olarak aldım bu güzel çiçeği... Ama taşınma sırasında evde internetimiz de olmadığından satıcının söylediği bilgi (ne kadar doğru anladığım da şüpheli) doğrultusunda fısfısla sulama yaptım ama kök yaprak ayrımına gitmedim. Çook güneşli olmasa da buzlu cam ardından ışık (güney cephe) alan bir yerde duruyordu.
Sonuç: :( yaprak aralarında ve daha sonra da yaprak üstlerinde siyah benekler! - böceklendi mi diyordum, elle temizleyince çıkıyorlar. Derken beyaz ağ benzeri bir yapı da oluşmaya başladı. Taşınma nedeniyle fotograflarını yükleyemiyorum su anda. Forumda okuduğum kadarı ile kökleri suya daldırmam gerekiyormuş. Bense yapraklarını ıslattım ve ne yazık ki öyle de bıraktım.
Çiçeğimi kurtarmak için ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.. Şimdiden teşekkürler!
Düzeltme: Aslında sanırım herkesin aynı soruları sormasından sıkılmış ve eski yazılanların okunmadığından şikayetçi bir hal de var burada. Aslında iki gündür sürekli çeşitli başlıkları okuyorum. Sorunumun ne olduğunu tam çözebilsem okuduklarımı da uygulamayı deneyeceğim.
Şimdilik sulamayı yanlış yaptığımı öğrendim,
daha ışıklı bir yere alabileceğimi düşünüyorum.
mekanik temizleme yapacağımı...
Çiçeklerini döktüğü için sapı kesmem gerektiğini öğrendim ama bunu yaparken açık yara oluşturur bu böcek, küf her ne ise hastalığı bulaştırmaktan da endişe ediyorum...
köklerini de temizleyip budamalayım ama bunun daha çok cesarete ihtiyaç duyuyorum...
umuyorum sizlerden bir yanıt alabilirim..
Süha Şendoğan
11-10-2012, 17:08
Sayın Narincir,
Ben sorununuza ustalara saygısızlık olmaması nedeniyle cevap veremiyeceğim.
Sayın Praecox,Sn.Ziya Soner veya Nur Kırmızı hn.bu işin uzmanları onlar cevap verirse daha sağlıklı olur.
Sadece şunu söylemek istiyorum.Çiçekli olmayan Vandalarımdan (resim.160) bir tanesi şu anda yeni bir çiçek aşamasında resimleri bir iki gün içersinde basacağım.Bu iki Vanda tüm yaz boyunca balkonda sadece sabah erken saatte güneş gördüler, (saat 7.00-9.00 arası)
2-3 günde bir bir kovada kök banyosu ve gün içinde 2-3 çok sıcaklarda 4 defa yaprak ve kök fısfıslaması (yağmur suyu) uygulandı.
Son hafta havalar serinlediğinden mutfakta nemli bir ortamdalar.Ayda 1 defa vitamin yapraklara fısfıs yapıldı.Kısaca benim vereceğim bilgiler bukadar.Diğer konuları lütfen ustalardan talep edin.Selamlar.
Süha Şendoğan
18-10-2012, 13:34
İkinci kez çiçek aşamasına geçen Vanda'nın son durumu.
nılgun_dogan
02-11-2012, 09:59
Sayın Canan ben kendi kullandığım abamec diye ilaç var her çiçeğe onu kullanıyorum benim tavsiye edebileceğim bu ilaç kırmızı örümcek v.s haşerelere kullanıyorum vandamada kullandım ters giden bir şey olmadı birde mantar için ilaç kullanmanız lazım ama mantar ilacı öneremicem.
Sayın Canan ben kendi kullandığım abamec diye ilaç var her çiçeğe onu kullanıyorum benim tavsiye edebileceğim bu ilaç kırmızı örümcek v.s haşerelere kullanıyorum vandamada kullandım ters giden bir şey olmadı.
Nilgün hanım teşekkürler, mantar için ilaç tavsiyesi de alana kadar tüm bitkiyi oksijenli su solüsyonuna batırmayı düşünüyorum. Siz olsanız ne yapardınız? Bu arada clematis aklımda, her gittiğimde bakıyorum, telefonumda kayıtlısınız. kolay gelsin..
nılgun_dogan
02-11-2012, 10:07
Hiç oksijenli su kullanmadım hiç bir fikrim malesef yok ama abamec gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz menekşelere bile kullanabildiğim ilaç
narincir
14-11-2012, 09:56
İlginiz için çok teşekkür ederim Süha Bey,
Forumu okudum uzun süre neler yapabilirim diye, şimdilik idare ediyor sanırım. korktuğum gibi "ölümcül" aşamaya gelmedi. ama çiçeklerinin de hepsini döktü. Ona seveceği bir ortamı nasıl yaratabileceğim bakalım. Kısa zaman içinde onu bir bakıma almam gerekiyor sanırım. Köklerini ayıklamak, besin filan.. Sizin vandanızın çiçeklenmiş halini heyecanla bekliyoruz.. :) Bir umut bizimki de açar diye :)
Sayın Narincir,
Ben sorununuza ustalara saygısızlık olmaması nedeniyle cevap veremiyeceğim.
Sayın Praecox,Sn.Ziya Soner veya Nur Kırmızı hn.bu işin uzmanları onlar cevap verirse daha sağlıklı olur.
Sadece şunu söylemek istiyorum.Çiçekli olmayan Vandalarımdan (resim.160) bir tanesi şu anda yeni bir çiçek aşamasında resimleri bir iki gün içersinde basacağım.Bu iki Vanda tüm yaz boyunca balkonda sadece sabah erken saatte güneş gördüler, (saat 7.00-9.00 arası)
2-3 günde bir bir kovada kök banyosu ve gün içinde 2-3 çok sıcaklarda 4 defa yaprak ve kök fısfıslaması (yağmur suyu) uygulandı.
Son hafta havalar serinlediğinden mutfakta nemli bir ortamdalar.Ayda 1 defa vitamin yapraklara fısfıs yapıldı.Kısaca benim vereceğim bilgiler bukadar.Diğer konuları lütfen ustalardan talep edin.Selamlar.
Sayın Canan ben kendi kullandığım abamec diye ilaç var her çiçeğe onu kullanıyorum benim tavsiye edebileceğim bu ilaç kırmızı örümcek v.s haşerelere kullanıyorum vandamada kullandım ters giden bir şey olmadı birde mantar için ilaç kullanmanız lazım ama mantar ilacı öneremicem.
abamec nerede satılıyor acaba?
Orkun Kırcı
11-12-2012, 18:37
Ben zirai ilaç satan dükkanlardan alıyorum, hemen hepsinde buldum.
Orkun Kırcı
26-12-2012, 19:43
Bitkimde görüldüğü üzere orta kısımda 2 sıra yaprak sararıp dipten kararma yaptı.
Aydınlık sıcak bir ortamda, 2 günde bir 7-10 dk safsuya köklerini daldırıp tekrar asıyorum. Ama ters giden birşey var demek ki. önerilerinizi bekliyorum. Yaprak arasında su kalmasıyla oluşabilecek bir durum mudur?
Üsteki yapraklarıda zamanla kaybedeceksiniz birer birer. Bir çeşit mantar bu, şanslısınız ortadan başlamış altkısım yaşamaya devam edecektir, zamanla yeni bir göbek verir bir yerinden. Aynısını ben de yaşadım hiç bir fungusit işe yaramadı.
Orkun Kırcı
23-01-2013, 18:00
Üsteki yapraklarıda zamanla kaybedeceksiniz birer birer. Bir çeşit mantar bu, şanslısınız ortadan başlamış altkısım yaşamaya devam edecektir, zamanla yeni bir göbek verir bir yerinden. Aynısını ben de yaşadım hiç bir fungusit işe yaramadı.
Maalesef dediğiniz gibi oldu. Alt kısımda 3 sıra yaprak kaldı sanırım ordan da kayıp olacak. Ancak köklerin en dibinde odunsu bölgede 4 farklı noktadan filizlenme oluşmuş, az önce fark ettim. İnşallah o kısımlar kazasız büyür.
fzthalil
23-01-2013, 21:28
Haydaa:( niye ya çözümü yok mu...
Orkun Kırcı
23-01-2013, 21:54
Maalesef gitti artık yarım vandam var :D
fzthalil
23-01-2013, 22:14
hay allah gülsem mi ağlasam mı bilemedim.. yarım vanda:) inşallah o gözlerden çıkarır da yeni gövde:(
zencefil cicegi
29-01-2013, 14:48
Bugün internetten siparis verdigim vandam geldi.
Ama acikcasi biraz hayal kirikligi oldu...kendisinin kücük oldugunu tahmin ediyordum... fakat kökleri yok denilecek kadar az.
Resimlerini ekliyorum tecrübeli arkadaslar yardimci olurlarsa cook sevinirim.
Simdi benim ne yapmam gerekiyor bu kücük hanima?
birde paketin icinden siyah sert bir toprak cikti bu nedir?
vandam bardakta akibetini beklemekte acil yardim lütfen.
Rhy.Gigantea"Alba"
nılgun_dogan
29-01-2013, 14:59
Otoprak gibi şey pakette nemlenmesindiye konulan bir şey hani ayyakkabı kutularınada koyuluyor ya öyle birşey atın gitsin kökler kötü gözüküyor orkide köklerine uygulanan mantar ilaçları var sayfalarda vardı bu bilgi onu uygulayın kök bölgesine spahgnum yosunu sarın belki yeni köklere kavuşur çıkmadık candan ümit kesilmez.
Sayin arkadasim aldiginiz orkide Vanda degil dir. sadece vandanin yakin akrabasi sayilabilir.
Kokleri bu kadar zayif bir bitkiyi insan yollamaya utanir, isiniz var acikcasi, fotograftaki bitkiyi toparlamak sizin icin zor olacak gibi. Saygilar
zencefil cicegi
29-01-2013, 15:35
Otoprak gibi şey pakette nemlenmesindiye konulan bir şey hani ayyakkabı kutularınada koyuluyor ya öyle birşey atın gitsin kökler kötü gözüküyor orkide köklerine uygulanan mantar ilaçları var sayfalarda vardı bu bilgi onu uygulayın kök bölgesine spahgnum yosunu sarın belki yeni köklere kavuşur çıkmadık candan ümit kesilmez.
Sevgili Nilgün_dogan
Su an elimde spahgnum yosunu yok malesef. Kuzey tarafa bakan bahcem günes görmedigi icin ektigimiz cimler büyümüyor ve sadece yosun haline geliyor
bende bunlardan söküp yikayip kurutup afrika meneksesi köklendirmede kullaniyorum.
Acaba simdi vanda icinde bunu kullanabilirmiyim?
Fotograflarini ekliyorum.
Yesil göründügüne bakmayin aslinda kurudur yaklasik 1 ay oldu bunu toplayali.
Kökünü sariptami koyayim yoksa böylece saksinin icinemi alayim?
Sorumu yanlis konudan sormusum özür dilerim
olmasi gereken yer burasi (http://www.agaclar.net/forum/orkide/3523.htm)
Tekrar özür dilerim.
saygilar...
nılgun_dogan
29-01-2013, 15:39
Elinizde bu varsa bu imkanı deneyin yosunun olduğu saksı çok uygun bence arda fısfıslayarak nemlendirin derim ama daha tecrübeli arkadaşlarımızında yorumunu alın ama acilen kök temizliği ve ilaçlamasını yapmanız gerekiyor onu bekletmeyin.
zencefil cicegi
29-01-2013, 20:38
Elinizde bu varsa bu imkanı deneyin yosunun olduğu saksı çok uygun bence arda fısfıslayarak nemlendirin derim ama daha tecrübeli arkadaşlarımızında yorumunu alın ama acilen kök temizliği ve ilaçlamasını yapmanız gerekiyor onu bekletmeyin.
Sevgili nilgün_dogan;Tesekkür ederim ilginiz icin
Simdilik bu saksiya koydum kök icin herhangi bir ilacim yok
suyla yikadim sadece.
Sizinde söylediginiz gibi yokmu baska yardimci olabilecek biri?
Rica etsem
hem verdigim param ziyan olacak,hemde en önemlisi cicegim
cok üzüldüm bugün bu duruma :(
fzthalil
29-01-2013, 23:59
Sayın zencefil çiçeği,
inşallah öyle suda beklemiyordur hep... ben de zamanında rhyncostylis gigantea almıştım ve inanın 3-4 adet minicik kökü ya vardı ya yoktu.. acilen yosun bulana kadar şunu yapmanızı tavsiye ediyorum ama bir yerlerden sphagnum moss bulun; günlük iki kere sabah ve akşam en fazla beş dk sadece kökleri suda tutun ve bir bardağa dibinde su olacak şekilde ama kökler değmeyecek şekilde koyun. bardaktaki su buharlaştıkça kökleri nemli tutacaktır ama yeni kök oluşumu için yetmez.. yeni kök oluşumunu da ben şöyle yapmıştım işe yaradı da; sphagnum yosununu bulduktan sonra altı dernajlı pet bir bardak veya minicik bir saksıya yosunu doldurup ( çok da boğmadan) orkidenizi koyun. yosun sadece nemli olacak, ıslak değil! ve köklendirme hormonu kullandım ben (IBA) size de kullanın diyemem ama ben faydasını gördüm.. IBA'yı da şu şekilde kullandım; 1/2ml IBA'yı 30ml suya karıştırıp yosuna alttan yani bardağın dibinden çekecek şekilde. tabi karışımın tamamını değil, yeterli nemlilik sağlandığı kadar. belki faydasını görürsünüz.. güle güle büyütün orkidenizi.. IBA'yı orkidelerde kullanan varsa daha doğrusunu yazabilirlerse sevinirim şayet benimki kendi deneme yanılmam:)
eğer mantar ilacınız yoksa KMnO4 çözeltisi kullanabilirsiniz 1/1000 lik olabilir. ben eczaneden permasol alıp yarım tableti suda çözdürdüm içerisinde 5 dk beklettim. işe yaradı galiba çünkü çürüme durdu.bu arada çözeltinin rengi açık pembe olmalı.
(nette okumuştum bende)
(ama siz genede bir bilene sorun)
zencefil cicegi
31-01-2013, 14:03
Sayın zencefil çiçeği,
inşallah öyle suda beklemiyordur hep...
yeni kök oluşumunu da ben şöyle yapmıştım işe yaradı da; sphagnum yosununu bulduktan sonra altı dernajlı pet bir bardak veya minicik bir saksıya yosunu doldurup ( çok da boğmadan) orkidenizi koyun. yosun sadece nemli olacak, ıslak değil! ve köklendirme hormonu kullandım ben (IBA) size de kullanın diyemem ama ben faydasını gördüm.. IBA'yı da şu şekilde kullandım; 1/2ml IBA'yı 30ml suya karıştırıp yosuna alttan yani bardağın dibinden çekecek şekilde. tabi karışımın tamamını değil, yeterli nemlilik sağlandığı kadar. belki faydasını görürsünüz.. güle güle büyütün orkidenizi.. IBA'yı orkidelerde kullanan varsa daha doğrusunu yazabilirlerse sevinirim şayet benimki kendi deneme yanılmam:)
Sayin fzthalil,
Öncelikle ilginiz icin tesekkürler.
Hep suyun icinde durdurmuyorum.
Geldigi an paketten cikarinca yaklasik 10 dakika beklettim cikardim.
Aynen sizinde söylediginiz gibi,gidip yosunu aldim fisfisla biraz nemlendirip
cicegin köküne sardim.
Drenaji iyi olan bir bardak demissiniz pilastik bardak yoktu o an elimde
böyle bir bardagin icini cocuklarin misketleriyle doldurup,
misketleri asmayacak sekilde su ekleyip,kuzey tarafa bakan pencerinin önüne koydum.
Resimde gördügünüz gibi iste,benim elimden gelen bu kadar :)
artik neleri yanlis yaptim bilmiyorum:D
Simdi bundan sonuc alabilirmiyim, ve bu sekilde orkidelerin köklenmesi kac gün veya kac ay sürer?
fzthalil
31-01-2013, 21:51
güzel tasarım:) köklenme zamanını kestiremem sayın zencefil çiçeği.. ama gövdenin köklere yakın yeri nemli tutulunca uyarılıyor ve kök çıkarmaya başlıyor. aman ıslak kalmamasına dikkat edin.. bir de şunu gözlemledim ben, eğer yosun 1 hafta kadar açılıp havalandırılmazsa küf vari kokmaya başlıyor.. acaba küf oluşumu başlangıcı mı bilemedim.. siz de dikkat edin. zira küf ise köklere zarar verebilir.
Ludisa Excellence
02-08-2013, 22:47
Doku kültürü ile ürettiğim Vanda orkidelerim 1 yaşına geldiler, çiçeklerini de görmek arzusu ile:)))
431631
Hoş geldin sevgili Ludisa Excellence, mesajını görünce şaşırdım, ayrıca da çok memnun oldum.
Orkide hastalığın depreşmiş yine. :D
Ludisa Excellence
02-08-2013, 23:07
Çok teşşekkür ederim Güler Hanım. :))
Hastalıktan çok alışkanlık oldu benimkisi. :))
Gül-bahar
07-05-2014, 07:03
İki yıl önce çiçeği geçmiş iken almıştım. Rengini merak ediyorum, mavi mi yoksa vişne rengi mi? :)
sar-dunya
14-05-2014, 11:23
Bir buçuk-iki aydır haftada birkaç defa çiçeksiz vanda suluyorum, sabrınızı takdir etmemek elde değil :D Çiçekli fotoğraflarınızı da bekleriz.
İki yıl önce çiçeği geçmiş iken almıştım. Rengini merak ediyorum, mavi mi yoksa vişne rengi mi? :)
Gül-bahar
19-05-2014, 08:28
Rengi sürpriz çıktı...Sar-dünya ilginize teşekkür ederim, bir zaman sonra sulama işi rutinleşmeye başlıyor alışıyorsunuz.
Gül-bahar
19-05-2014, 08:49
Daha yakın çekim.
Ne kadar güzel bir çiçek.Hayran olmamak mümkün değil.
Gül-bahar
21-06-2014, 17:09
An itibariyle yaklaşık 35 gündür çiçekleri tazeliğini korumakta. Köklerini ıslatma zahmeti hariç; topraksız, gübresiz diğer orkide türlerine göre hastalıklara daha dayanıklı olması benim nazarımda vandayı değerli kılıyor.
Merhaba!
Bana dün elime geçen Vanda orkidem hakkında yardımcı olabilir misiniz? Cansız bir Phalaenopsis' i tekrar hayata döndürme konusunda tecrubem var ama Vanda konusunda hiç yok.
Daha önceden de Vanda sahibi olmak istiyordum ancak fiyatları takdir edersiniz öğrenciler için biraz yüksek (: Zaten çiçek açtırılmış bir Vanda satın almaktansa bu haldeki bir Vanda' yı kaybetmeden yaşatmayı öğrenmek benim için daha önemli.
Ben bu Vanda' yı çok sıkışık olmayan torflu bir karşımın üstünde dururken aldım. Üstünde dururken diyorum çünkü kökleri yok dolayısıyla bir yere tutunamıyor. Resimlerini de gönderiyorum.
Sayın irme, ben de benzer bir vandayla şansımı denedim fakat olmadı. Havada asılı tuttum sürekli nem sağlamak çok zor oldu, sphanguma sardım küflendi, orkide harcına diktim çürüdü... Gerçi benim aram vandalarla pek iyi değil, emekliliğime saklıyorum:) Şimdi deneyecek olsam, şeffaf bir torbanın içinde asar, torbayı da havayla şişirip sabahları içine fıs fıs yapardım. Denemediğim bir bu kaldı;)
Sayın dinozor,
Vanda şu an için çok iyi gidiyor. Resimde tek kök var, ancak şu an iki köklü ve iki kök daha da yolda. Fark iyice belli olduğunda tekrar resim atacağım. Nasıl olduya gelirsek;
-Sabahları içinde içme suyu bulunan bir bardağın içinde yaklaşık 20 dakkika tutup çıkartıyorum (sadece köklerini). Çıkarttıktan sonra da boş bir bardağın içine tekrar yerleştiriyorum.
-Boş bardağın içinde, pencere kenarında yaklaşık 1 saat sabah güneşi alıyor.
-Bazı günlerde elime alıp camdan dışarıya çıkartıp su fıslıyorum (yapraklara,köklere..) Sonra tekrar boş bardağın içine yerleştirip bu sefer balkona çıkartıyorum, esinti ile kendi kendine kuruyor.
Şimdilik yaptığım bu kadar. Sanırım işe yarıyor, çok mutluyum (:
sar-dunya
17-01-2015, 12:15
Geçen yıl aldığım vanda hafta başında açtı. Haftada iki-üç defa vazosunu üç litre suyla doldurmanın sonucu aşağıdaki gibi :D
Birçok orkide türünün tomurcukları 180 derece dönüp sonra açar, bu bitkide durum üçüncü resimdeki gibi daha belirgin.
Benim Vanda 😊
541158
Açmış aldım, seneye açtırabilirsem başarı sayacağım.
Yeni edindiğim Vanda türü orkidemde bir keiki fark ettim.
Nasıl ayırmam gerekiyor bilmiyorum.
Bilgi verirseniz sevinirim.
sar-dunya
19-03-2015, 08:25
Birkaç parçadan fazla kökü varsa bir jiletle deneyin yoksa biraz daha bekleyin.
İnternetten alıp denediğim kadarıyla söyleyeyim, küçük vandaların bakımı zor. Güneşte kavrulup çok suda çabuk çürüyebiliyorlar.
Boydan 😊
541801
Keiki var Kökten vermiş.
Kuru kökler var, YouTube den nasıl bakılıyor inceliyorum.
Kesilen köklere veya sapa macun benzeri bir şey sürülüyor mu onu anlamadım.
Tarçın ve vazelinden/ parafinden kendime özel bir macun mu yapsam diye düşünüyorum.
Keşke praecox olsaydı da sorabilseydik.
sar-dunya
20-03-2015, 08:18
Ben ilk aldığımda serbest köklü ve vazosuzdu. Köklerin bir kısmını kuru olmasından diğer kısmını da vazoya sığmamasından dolayı kesmiştim. :dilli:
Sadece tarçın yeterli olmalı; bu işi yapmadan önce sulayın ve kökleri iyice ıslatın (böylelikle daha az gevrek olurlar), daha sonra tarçınlayıp birkaç gün sulamayın.
Diğer taraftan kökleri rahatsız etmenin çiçeklenme performansına etkisi olabilir diyorlar. Benim durumumda tam bir yıl sonra çiçek açtı, kabul edilebilir bir durum.
Boydan 😊
541801
Keiki var Kökten vermiş.
Kuru kökler var, YouTube den nasıl bakılıyor inceliyorum.
Kesilen köklere veya sapa macun benzeri bir şey sürülüyor mu onu anlamadım.
Tarçın ve vazelinden/ parafinden kendime özel bir macun mu yapsam diye düşünüyorum.
Keşke praecox olsaydı da sorabilseydik.
hasibe yılmaz
26-03-2015, 21:25
Geçen yıl aldığım vanda hafta başında açtı. Haftada iki-üç defa vazosunu üç litre suyla doldurmanın sonucu aşağıdaki gibi :D
Birçok orkide türünün tomurcukları 180 derece dönüp sonra açar, bu bitkide durum üçüncü resimdeki gibi daha belirgin.
merhaba
3 litre suyu haftada 2-3 kere uyguluyorsunuz,peki bu suyu boşaltıyor musunuz?3 litre suda bekletiyor musunuz?bu kısmı biraz açarsanız çok memnun olurum?iyi akşamlar...
sar-dunya
27-03-2015, 06:17
Üretici bir firmanın sulama tekniği hakkında şöyle (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XySzhEEosHo) bir videosu var bu konuyla ilgili. Yaklaşık yarım saat suda kalıyor ve kaptaki suyun tamamı boşaltılıyor.
Bu iş için büyük miktarda içme suyu kullandığım için yaklaşık bir ay aynı suyu kullanıyorum. Ancak benim elimdeki bitki biraz büyük ve cam vazo da çok dayanıklı gibi durmuyor. Bu nedenle suyu geri boşaltmak için nalburdan aldığım bir akaryakıt sifonunu (http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/32256835248_1/Wholesale-Price-font-b-Hand-b-font-Manual-Siphon-Syphon-Oil-Water-Petrol-Diesel-font-b.jpg) kullanıyorum.
Unutmadan, suda çok az miktarda gübre de var, normalin 1/16'sı falandır sanırım. Bu nedenle suyu -yosunlanmaya karşı- karanlık ortamda saklıyorum.
merhaba
3 litre suyu haftada 2-3 kere uyguluyorsunuz,peki bu suyu boşaltıyor musunuz?3 litre suda bekletiyor musunuz?bu kısmı biraz açarsanız çok memnun olurum?iyi akşamlar...
hasibe yılmaz
31-03-2015, 19:12
cevabınız için teşekkür ederim,bir sorum daha olacak,geçen gün kök kısmından bozuk olduğunu düşündüğüm bir kısmı kestim,tarçınlama yapmalı mıydım?yapacaksam ne şekilde ?Üretici bir firmanın sulama tekniği hakkında şöyle (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XySzhEEosHo) bir videosu var bu konuyla ilgili. Yaklaşık yarım saat suda kalıyor ve kaptaki suyun tamamı boşaltılıyor.
Bu iş için büyük miktarda içme suyu kullandığım için yaklaşık bir ay aynı suyu kullanıyorum. Ancak benim elimdeki bitki biraz büyük ve cam vazo da çok dayanıklı gibi durmuyor. Bu nedenle suyu geri boşaltmak için nalburdan aldığım bir akaryakıt sifonunu (http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/32256835248_1/Wholesale-Price-font-b-Hand-b-font-Manual-Siphon-Syphon-Oil-Water-Petrol-Diesel-font-b.jpg) kullanıyorum.
Unutmadan, suda çok az miktarda gübre de var, normalin 1/16'sı falandır sanırım. Bu nedenle suyu -yosunlanmaya karşı- karanlık ortamda saklıyorum.
sar-dunya
01-04-2015, 12:01
Merhaba,
Kullanıp gördüğüm kadarıyla tarçın kesilen yerin daha çabuk kurumasını ve koruyucu kabuk oluşmasını sağlıyor. Bitkinizin durumuna bağlı olarak tarçına gerek olmayabilir bile; sabahtan suladığınızda öğleden sonraya kökleri beyazlayıp kuruyan bir bitkiyse tarçın kullanmayabilirsiniz.
Tarçını sadece kesilen bölgede kullanın her bir tarafa dökmeyin. Bitkinin emmesi gereken nemi çekeceği için sağlıklı köklerin üstüne dökülen tarçın döküldüğü bölgelerde sıkıntıya neden olabilir.
cevabınız için teşekkür ederim,bir sorum daha olacak,geçen gün kök kısmından bozuk olduğunu düşündüğüm bir kısmı kestim,tarçınlama yapmalı mıydım?yapacaksam ne şekilde ?
hasibe yılmaz
05-04-2015, 21:13
Merhaba,
Kullanıp gördüğüm kadarıyla tarçın kesilen yerin daha çabuk kurumasını ve koruyucu kabuk oluşmasını sağlıyor. Bitkinizin durumuna bağlı olarak tarçına gerek olmayabilir bile; sabahtan suladığınızda öğleden sonraya kökleri beyazlayıp kuruyan bir bitkiyse tarçın kullanmayabilirsiniz.
Tarçını sadece kesilen bölgede kullanın her bir tarafa dökmeyin. Bitkinin emmesi gereken nemi çekeceği için sağlıklı köklerin üstüne dökülen tarçın döküldüğü bölgelerde sıkıntıya neden olabilir.
sulama sıklığı haftada 3 kez 30 dk(yaz-kış)aynı şekilde mi yapıyorsunuz?
hasibe yılmaz
11-04-2015, 11:55
546099
hasibe yılmaz
11-04-2015, 12:19
umarım vandalarımı sağlıkla büyütebilirim:))
sar-dunya
11-04-2015, 17:19
sulama sıklığı haftada 3 kez 30 dk(yaz-kış)aynı şekilde mi yapıyorsunuz?
Kışın haftada 2-3 defa, yazın çok şiddetli ve sıcak güneş aldığı zamanlar iki günde bir suladım.
30 dakika makul bir süre; benim durumumda suyun dışında kalan köklerin de mat beyazdan ıslak yeşile dönmesi için yeterli.
Hasibe hanım, çiçekleriniz çok güzel.Özellikle mavi olanı
hasibe yılmaz
09-07-2015, 21:27
teşekkür ederim..
14 mart 2015 te gelen Vandam tüm köklerini kaybetti.
Sebebi bilmiyorum.
1 yıldır her gün bazen 3 günde bir ( kışın)suladım.
Ölmedi ama yeni yaprak da çıkmadı.
Bu sabah bunu görüp umutlandım.
610567
Umarım kurtulur :)
sar-dunya
08-05-2016, 12:45
Benzeri bir durum benim de başıma geldi. Dipten keiki vermesi sonrasında Şubat ayında acemice ayırdım, büyük parçada üç dal kök bıraktım. Keikide kocaman bir kök sistemi kalmasına rağmen o kök sisteminin hepsi bitti gitti.
Phalaenopsislerden (ve tahminim doğadaki vandalardan) farklı olarak piyasada satılan vandalar kök çıkarma konusunda pek istekli değiller. Bu nedenle kök seviyesinden üstte kalan kısım bir yerlerden kırılabiliyor/esneyebiliyor ve dipten keiki veriyor.
Üç parça kök bıraktığım vandada baharla birlikte bir uyanma oldu, kök miktarı 2-3 haftada ikiye katladı. Benzeri bir atılım görürsünüz umarım. Benim durumumda eski kök seviyesinin üstünde hala köklenme yok. :(
14 mart 2015 te gelen Vandam tüm köklerini kaybetti.
Sebebi bilmiyorum.
1 yıldır her gün bazen 3 günde bir ( kışın)suladım.
Ölmedi ama yeni yaprak da çıkmadı.
Bu sabah bunu görüp umutlandım.
Umarım kurtulur :)
TolgaMoscow
20-02-2017, 18:00
Merhaba arkadaslar. En sonunda bir Vanda sahibi olabildim. Ascocenda Natcha Magic Orange. 4 yildir phalaenopsisler ile ugrasiyorum. Andak Vanda bunlardan cok daha farkli bir bitki. Fotolarda gorebileceginiz uzere en ustteki 3 yeni, taze yaprak ben durumlarini yoklamak icin cok hafifce yokladigimda elimde kaldilar. Sanirim diplerinden curumusler. Yahut bir cesit mantar hastaligi midir bilmiyorum. Ve hafif bir burusukluk da gozlemledim bu yaprakta.
Vanda konusunda deneyimli arkadaslar ve kiymetli hocalarim. Bana ne tavsiye edersiniz. Moskova`da yasiyorum ve camlarim sadece kuzey-dogu ve guney-bati yonlerine bakiyorlar. 1. katta yasadigim icin malesef uzun saatler gunes alabilme sansim yok. Vanda sicak seviyor bunu biliyorum. Ne varki su anda bile cam yanlari 18 derece civarinda. Gunduzleri onu olabilecek en sicak yerde tutuyorum ve sulamasini yapiyorum,. Aksamlar yatak odasinda daha serin bir yere aliyorum.
Charlaux
21-02-2017, 04:33
Merhaba arkadaslar. En sonunda bir Vanda sahibi olabildim. Ascocenda Natcha Magic Orange. 4 yildir phalaenopsisler ile ugrasiyorum. Andak Vanda bunlardan cok daha farkli bir bitki. Fotolarda gorebileceginiz uzere en ustteki 3 yeni, taze yaprak ben durumlarini yoklamak icin cok hafifce yokladigimda elimde kaldilar. Sanirim diplerinden curumusler. Yahut bir cesit mantar hastaligi midir bilmiyorum. Ve hafif bir burusukluk da gozlemledim bu yaprakta.
Vanda konusunda deneyimli arkadaslar ve kiymetli hocalarim. Bana ne tavsiye edersiniz. Moskova`da yasiyorum ve camlarim sadece kuzey-dogu ve guney-bati yonlerine bakiyorlar. 1. katta yasadigim icin malesef uzun saatler gunes alabilme sansim yok. Vanda sicak seviyor bunu biliyorum. Ne varki su anda bile cam yanlari 18 derece civarinda. Gunduzleri onu olabilecek en sicak yerde tutuyorum ve sulamasini yapiyorum,. Aksamlar yatak odasinda daha serin bir yere aliyorum.
Merhaba sn.TolgaMoscow,
Oncelikle yeni bitkiniz hayirli olsun.
Sorunuzu yanitlamaya baslamadan once Ascocenda'nin Vanda olmadigini Ascoscendum ve Vanda melezi oldugunu belirtmekte fayda var (genuslari ayni fakat turleri farkli). Neden Vanda ya da Phalaenopsis hybridi olmuyor gibi konulara hic girmiyorum kafa karismasin diye ama genetik uyusmazlik dersek mesele anlasilmis olur saniyorum genel icin (anlayacaginiz genler muhim konu :D)
Detaylara Vandalar hakkinda daha bilgili arkadaslar girer ama genel detaylar var .Phalaenopsislerde Vandalarda sicak sever. Ancak sicaktan ziyade cayir cayir gunes yemeyecek (cam kenari uygun ancak ne kadar dik aciyla aldiginin onemi var), havadarlik saglanacak ve nem saglanacak.Heating matler var bunu biliyorum kullanilabilir. Nemin saglanmasi icin nem aletleri var ve isik icinde yine bitki isiklari var. Bir diger konu orkidenizin yerini oyle gunicinde falan degistirmeyin;yeri neresiyse orasi olsun. Yapmasi hem pratik degil hem ne orkideler ne bitkiler bizim gibi yer degistirebilen turler degiller, demek ki bir sebebi var :D
Orkidenizde saglik olarak bir sikinti oldugunu sanmam. Buyuk olasilikla marketten kaynaklanan eksikliklerdir. Mine Pakkaner'inde tarifini verdigi oksijenli su karisimini uygulayarak duzenli korumasini zaten saglarsiniz. Uygun bir gubre verir ve gozlemlersiniz.
Sevgiler
Doku_Kültürcü
21-02-2017, 18:10
Merhaba sn.TolgaMoscow,
Oncelikle yeni bitkiniz hayirli olsun.
Sorunuzu yanitlamaya baslamadan once Ascocenda'nin Vanda olmadigini Ascoscendum ve Vanda melezi oldugunu belirtmekte fayda var (genuslari ayni fakat turleri farkli). Neden Vanda ya da Phalaenopsis hybridi olmuyor gibi konulara hic girmiyorum kafa karismasin diye ama genetik uyusmazlik dersek mesele anlasilmis olur saniyorum genel icin (anlayacaginiz genler muhim konu :D)
Detaylara Vandalar hakkinda daha bilgili arkadaslar girer ama genel detaylar var .Phalaenopsislerde Vandalarda sicak sever. Ancak sicaktan ziyade cayir cayir gunes yemeyecek (cam kenari uygun ancak ne kadar dik aciyla aldiginin onemi var), havadarlik saglanacak ve nem saglanacak.Heating matler var bunu biliyorum kullanilabilir. Nemin saglanmasi icin nem aletleri var ve isik icinde yine bitki isiklari var. Bir diger konu orkidenizin yerini oyle gunicinde falan degistirmeyin;yeri neresiyse orasi olsun. Yapmasi hem pratik degil hem ne orkideler ne bitkiler bizim gibi yer degistirebilen turler degiller, demek ki bir sebebi var :D
Orkidenizde saglik olarak bir sikinti oldugunu sanmam. Buyuk olasilikla marketten kaynaklanan eksikliklerdir. Mine Pakkaner'inde tarifini verdigi oksijenli su karisimini uygulayarak duzenli korumasini zaten saglarsiniz. Uygun bir gubre verir ve gozlemlersiniz.
Sevgiler
Sayın Charlaux,
Lauren Maria GARDINER'in 2012 yılında Phytotaxa 61:47-54. sayfalarda çalışma bulgularını yayınladıktan sonra Ascocentrum taksonu iptal edildi. Ascocentrum üyeleri Vanda taksonuna dahil edildi. 1913'den beri Ascocentrum olan takson neredeyse 100 yıl sonra iptal edildi. :(
Charlaux
22-02-2017, 00:56
Sayın Charlaux,
Lauren Maria GARDINER'in 2012 yılında Phytotaxa 61:47-54. sayfalarda çalışma bulgularını yayınladıktan sonra Ascocentrum taksonu iptal edildi. Ascocentrum üyeleri Vanda taksonuna dahil edildi. 1913'den beri Ascocentrum olan takson neredeyse 100 yıl sonra iptal edildi. :(
Tesekkur ederim sn.Doku Kulturcu,
Ascocentrum (http://www.aos.org/orchids/orchids-a-to-z/letter-a/ascocentrum.aspx) Amerikan Orkide Dernegi de paylasmis kusura bakmayin. Vanda turleriyle ilgilenmiyorum aslinda tabii sn.TolgaMoscow'un sikintilarinin cokta Vanda turune bagli oldugunu dusunmuyorum cunku sonucta hastaliklar (varsa) orkide genusunda genelde hep benzer,bakimi derseniz kurallar en azindan temelde aynidir.
Gülçin Tutuncu
06-07-2017, 14:55
Merhaba,
Köklenmesi için ne yapabilirim acaba?
Mina gül
15-09-2017, 15:30
Çok güzel maşallah
sar-dunya
05-10-2017, 20:47
Merhaba,
Köklenmesi için ne yapabilirim acaba?
Birkaç yıldır öldürmeden baktığım bir bitkilik deneyimimle söyleyebildiğim kadarıyla yüksek nem köklenme için önemli, bol ve serin ışık+sık sulama yapabildiğim dönemlerde köklenmenin yoksa başladığını ve köklerin büyüdüğünü gördüm. Öte yandan bu şartları sabit tutmaya çalışın, ışık-su dalgalanması köklenmeyi aksatacaktır.
Diğer taraftan da bitkiyi ıslak bırakmayın, çürür diyorlar.
Bugün bu Vanda orkidesini aldım. Köklerine arada su püskürtüyorum. Böyle asılı halde duracak. Orkide toprağına dikmesem sorun olur mu? Kökleri çok uzun. Bitkinin toplam boyu 1.63 metre.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.