View Full Version : Tohumdan Orkide üretmek
Selamlar;
Sırf Erkan hocama değil,herkeze soruyorum bu işle ilgilenen ve merak duyan.
Türkiyede çok şanslı değilseniz anladım kadarı ile bazı sabit türler bulunmakta orkidelerde.Acaba yurt dışından Türkiyeye sorunsuzca güzel ve özel tür diyebileceğimiz orkide/taze tohum sipariş edebileceiğimiz siteler varmı ?
Teşekkürler ve İyi bayramlar
Tohumdan Orkide üretmek mi?
kokrarım ya hiç bir şey bilmiyorsunuz okumamışsınız araştırmamışsınız **** bizden çok şey bilip nabız yokluyor olabilirsiniz.
güzel ve özel tür orkide yoktur... sadece bakımı ev şartlarında çok özel gereksinimler istiyenleri veya istemeyenleri vardır. terraryum gibi. sıcak nemli soğuk veya serin nemi gece gündüz derece farkına vede yaz kış türüne göre dormancy ye göre ısı nem ihtiyacı vs...vs.. göre ayarlanabilen...
bir prematüre bebek küvez bulacaki alacak imkanınız varsa deneyin derim.ancak tohumdan ekim yapan başarılı biri varsa benim de bir iki bilmek istediklerim olacak.
Küvez değilde,terraryum kurabilirim. =)
Hiçbirşey bilmiyorum ve tam olarak okumadım.Bir yerlerden başlamaya çalışıyorum.Forumda yazılanlar genellikle soru cevap üzerine olduğundan.Faydalınacak kaynak aramaktayım.Daha sonra okumaya başlayacağım sayfaları bilgisayarıma indirip. (forumları yani)
İşte yeni bulduğum bir kaç site belki İngilizce bilen orkide sevenlere yararı olur.Daha inceleme fırsatı bulamadım ama orkideler üzerine forumlar var.
http://www.slipperorchidforum.com/forum/
http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/
http://www.ukorchidforum.com/
http://terrorchid.proboards27.com/
(http://terrorchid.proboards27.com/)http://forum.theorchidsource.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi
http://www.chebucto.ns.ca/Recreation/Orchidcongress/
http://www.goodwinorchids.com/
Ayrıca bir kaç forumda "Pollen and Seed Exchange" bölümü buldum yani polen ve tohum dan demekki yetiştirmek mümkün veya hepsinde küvez var :dilli:.Elimde bir program var belki bazılarınız duymuşsunuzdur.Forumlara üye olduktan sonra.Kullanıcı ve şifrenizi girip sayfa ile ilgili ayarlamaları yaptıktan sonra tek tek indirebiliyorsunuz web sitelerini/forumları vs vs.İlk önce ulaşabileceğim kaynakları listeleyip sonra bu işlemi yapacağım.Malasef tüm kaynaklar yabancı dilde olduğu için,bana yararlı bilgileri bulup çevirmem zaman almakta.Cahilce sorular sormamı bu sebeblerden dolayı şimdilik mazur görün eğer rahatsızlık duyduysanız :rolleyes:.
Bunun dışında iki sorum olucak,bazı yazılarınızda torf karışım tarifleri vermişsiniz bunlar bahsi geçen sarı torf mu ? Eğer değilse sarı torf karışımının içeriğini verirmisiniz ? ve nerden temin edeceğimizi ?
Ve anladığım kadarı ile bazı orkide türleri polen le çoğalıyor bazılarıdı tohumla ? Yukardaki sitelerde tohum ile alakalı konular ve tecrübeler azınmayacak kadar fazla bulunmakta.Ama bu kullanıcılar arasında olan polen alış veriş olayını anlayamadım ? polenden orkide üretmek nası olmakta ?
Son olarak yurt dışında yarışmalar olmakta imiş ve orkide severler kendi üretimleri farklı renklerde olan hybrid ları yarışmalara sokuyorlarmış.Bu nası mümkün anlamadım kendileri farkı renklerde orkideler nasıl üretmekte ? yani aynı türde ama farklı renklerde vs ?
Bunlara ek olarak,merak edenlere bazı orkide türlerinin nası ortamlar istediğini kısaca özetleyen bir resim ekleyeceğim (resimde beyaz bir alet var onun ne olduğunu anlamadım belki Erkan bey açıklarsınız.)
http://www.tomsriverpizza.com/mike/temp/greenhouse.jpg
Bu sayfada ise tohumdan üretim yapmakla alakalı bilgiler mevcut ve başarmışlar.Bazı tarif ve üretim koşulları oluşturmak için bilgiler verilmekte.Erkan hocam belki bilgi alışverişi yapabiliriniz bu kişilerle,ne dersiniz ;)
http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/engelsk.htm
Merak ettiklerim bunlar , cevaplarsanız sevinirim.
Teşekkürler
Konu çok karıştı taunus bey,
torf konusu orkidede sarı veya karışık olması önemli değil toplam substratın pH'ı=6 cıvarı olsun yeter.
nylondan mamul terraryumun üstündeki beyaz alet bir nebulizatör yani ultrasonik soğuk buhar yayan bir alet.
polenleri diğer çiçeklerin dişi kısımlarına yerleştirip döllendirmek için birbirine yollanıyor polenden bir meristem kültür olduğu bilgim dışında.
tohumun pahl.da oluşması 8 ay kadar sonrası steril ekim gerektirir ki bunu da antibiyotik ilaç üretimi yapan fabrikaların imalat bölümlerinde veya laminarflow'u bulunan microbioloji laboratuarında ekimi başarılı bir bitki oluşumuna sahip olunur bunun dışında tüm sitelerde anlatılan tencere tava düdüklü vs. gibi ekimler tamamen macera başarı oranınız % 20 kadar denemekden zarar çıkmaz ancak bu kadar hevesli olduğunuzu görmek kursağınızda kalmaması adına, veya yılmamanız adına konuyu daha derinden araştırın derim.
tohum gerekiyorsa bende yeterince var...:cool:
ama bana microbioloji lab.ındaki laminar flow'unu yahsis edecek bir arkadaş bir meslektaş var mı?
Cevaplarınız için teşekkür ederim =) Evet aynı dediğiniz gibi son sitede ev ortamında tohum ekimi falan gösteriliyor ama oranın düşük olduğu zaten yazılmakta.Ek olarak o kadar sorumun içinde sanırım gözünüzden kaçmış,bir sakıncası yoksa o konudada beni aydınlatırsanız sevinirim.Farkli renklerde hybrid lar nası üretilmekte.Amerikada bir çok orkide ile ulaşan dükkanlar var ve kendi hybrid larını üretip kendi adlarını koyup satışı yapmakta.Ne yapıyorlarda farklı renk kombinasyonları çıkıyor ?
Birde çiçekçim resim ve latince ismini verirsem istediğim türde orkideyi bana getirtebileceğini söledi.Bu konuda sizin öneriniz nedir ? veyahut sizin alışveriş yaptığınız site orchids.com du sanırsam ? ordan getirtmemde bir sorun çıkarmı sağlıklı varırmı elime orkideler ?
Teşekkürler
Ludisa Excellence
25-11-2007, 00:37
Birtanesi bu bilmem işimize yarar mı:confused:
http://www.torchids.co.th/vandaceous.htm
TEŞEKKÜRLER
bIRCOMsYSTEM
02-12-2007, 20:06
Merhaba Arkadaslar
Orkide üretimi bilindigi gibi zor degil:p zor görüken kismi (Mykorizzamantari) sadece bu mantar sayesinde (Protokorme) oluyor yani cimleniyor.bunuda elde etmek aslinda basit elinizde bulunan orkide topragindan elde edbilirsiniz mesela bir tabak icine bosaltip tohumlari onlarin üstüne serpebilirsiniz.sizlere daha fazla bilgi vermek isterdim daha detayli fakat türkcem okadar iyi olmadigindan :( malesef cok zorlaniyorum eyerki yabanci kelimelerde kullanarak anlatmami isterseniz ****** en iyi sekilde bildiklerimi kendim yapmis oldugum testleri severek anlatirim cünki cok interesant mesela cicek solduktan sonra nasil sapindan üretilir **** nasil cicegin tohumlanmsi yapilir.
Saygilarimla
karaselvi
02-12-2007, 20:32
Türkçeniz benimkinden iyi. Bu da sitedekilerle anlaşmanıza yeter sanırım. Ufak tefek yanlışlarıda idare edeceklerdir. Çünkü elde olan birşey değil. Ayrıca yazdıkça türkçeniz de gelişir.
Bende orkide bölümünü sessizce takip ediyorum. İyi çalışmalar.
Denemekte fayda var , ancak birazdaha bilgi gerek sulaması , küf ve mantara karşı nasıl önlem alınıyor , ışık ve ısı ihtiyacı uygunşartlarda tohumların çimlenme süresi gibi konularda birazdaha bilgi verir misiniz ?
Teşekkürler.
Kaynak isteyenlere.
http://www.orchideenvermehrung.at/deutsch.htm
Ana sayfaya girerseniz ingilizce versyonu da var.
Ancak sybiotik ekim deneyiminiz varsa paylaşırsanız sevinirdik.
bIRCOMsYSTEM
03-12-2007, 12:31
Sulama cok önemli ben su yöntemi kullaniyorum ayda birkere saksiyi oda derecesinde sicak suyada banyo yaptiriyorum sirf saksiyi 10dakika ondan sonraki günlerde sadece 3 günde bir fisfisla nemlendiriyorum toprak olarak cam kabugu kullaniyorom caplari 10mm kadar büyüklükte cünki kökler gömülmemeli hava almalrini saglamali bastan sterilize edilmis.isik olarak direk günes görmiyecek ve mümkünse isik 800lux gibi olmali isi olarak bu aylarda 10-12 derece altina inmiyecek tohum paketine gelince olgunlasincaya kadar 6 ile 18 ay sürebiliyor cimlenmesi ise 4 ile 12hafta sürebiliyor. küf ve mantar gibi bir problemle karsilasmadim simdiye kadar.zaten cam kabugu seneler sürüyor cürümeye baslayanakadar oda kendine özgü asitler icerdigi icin.hastaliklarda ise sadece nikotin:D terapisi yapiyorum oda cok nadir eyerki yeni bir cicekle eve tasidiysam:(
Sayın bircomsystem,
Yazınızı ben dahi anlıyamadım. Burda diğer üyeler ( en azından aktif yazışanlar) anlamıyabilirler. Ben yazınızdan orkide ana bitki bakımı ile symbiotik tohum ekiminin karıştığını anlıyorum. Sanırım almancanız var. Bana özelden almanca ne anlatmak istediğinizi yazarsanız, veya buraya almanca yazar isseniz ben bildiğim, anlıyabildiğim kadarı ile tercüme edeyim.
Nicht's für Ungut'
Saygılar
bIRCOMsYSTEM
03-12-2007, 16:07
Hoi praecox
Selam praecox
Meine sprache isch schwizer d und tr aber ich han bie beide sprache die gliche problem
konuşma lisanım hem almanca hemde türkçe ancak her iki dilde de aynı problemlerim var. ( Bu cümle bana yabancı değil gibi ya neyse :D)
miene schuel zit wahr ich wie einen brief marke mall da mall dort leider.:(
okul hayatım bir posta pulu gibi idi. maalesef bir burda bir orda oldum.
darum ist auh meine schreib weise teil d teil ch aber ich hoffe du komss klar damit
bundan dolayı yazış şeklim az biraz almanca biraz da isviçrece. umarım anlarsın yazdıklarımı. (Arkadaşın bahsetiği isviçrece isviçre aksanı ile konuşulan almanca ki franasızca italyanca karışmadığına şükreder konumdayım :D)
i han nur welle mit teile das orchideen gar nicht so schwerig isch orkidelerin hiç de sor olmadığını belirtmek isterim.
das mit simbiose isch einfach aber mamues schterill schaffe
Simbiotik ekim kolay olmakla beraber steril çalışılma gerektiren bir şeydir. (Neyse bare simbiose yi biraz olsun türkçe yazabilmiş ben nedense hala symbiose yazmakta direniyorum :D)
ichhan mehrfach ausprobiert und ich hatte nie welche probleme damit.
Birkaç kereler denedim vede hiç bir problemle karşılaşmadım. (sadece şansı yaver gitmiş diyelim biz burda :D)
normale weise brauche ich nie eine topf fuer meine pflanze alles auf rinde mit mos gebunden
bitkilerim için genelde saksı dahi kullanmadım hep yosun ile ağaç kabuklarına bağlardım. (burda arkadaşın hakkikaten de ülkemizdeki olanaksızlıklardan haberi olmadığı belli :D benim 1. problemim değil saydam saksı bulmak değil mantar meşesi kabuğu... yosun dene şeyden kasıt sphagnum yosunu ki bu bryophytlerde yani yosun gillerde çok değişik bir konumu olan bir yosun )
ich muste leider all meine pflanze an kollegen schenken ich konte sie nicht mit nechmen. Maalesef tüm bitkilerimi çalışma arkadaşlarıma hediye etmek zorunda kaldım hiç birini yanıma taşıyamadım.
ich werde meine erfarungen mitteilen nur brauche ich bischen zeit.ich bin noch nich eingerichtet ich finde meine notizen nicht:mad:
deneyimlerimi paylaşmak için biraz zamana ihtiyacım var. notlarımı henüz derleyip toparlıyamadım. (Ben 30 senedir toparlıyamıyorum sayın bircomsystem... :) ) albert de benim gibi, sizin gibi dağınıktı ach ach... :D ) (burdaki albert sayın meslketaşım monsieur tektaş.... yani Einschtein... veya Eynştayn :D)
Und ich danke dir ich denke du wirs mir grosse hilfe sien mit meine gaudersprache
Ve benim bu komik lisanımda büyük yardımların olacağı için teşekkür ederim. ( valla seve seve bu teşekkürü alırım yok canım estf. diye işi mütevaziliğe vuramıyacağım... :D)
Warum fligen die vögeln im winter nach süden? :D
Kışın neden kuşlar güneye uçararlar. (Nerden bilebilirim ki bu sorunun cevabını ben ornitolog değilim... sadece tercümede metine tecavüz eden bir mütercimim... :D)
Evet mesajın beerebildiğim kadarı ile türkçe çevirisi bu. Parantez içindeki çevirmenin notları asla dalga geçme amaçlı değil sadece espri mahiyetindedir.
Yanlış anlaşılmasın yine üzülürüm.
Nicht's für ungut.
house-of-wax
07-03-2009, 11:00
Çiçeği döllerken resimde işareetlediğim gibi herhangi bir kürdanla çekiyoruz ve incir çekirdeği gibi çıkan polen paketini okla işretleğim yere mi bırakacağız biri açıklayabilir mi?
karaefsun
07-03-2009, 11:51
hayır oraya değil o kürdanla çektikten sonra yine aynı yerde hemen arka tarafta bi boşluk olacak çiçek sapının uzantısı olan oraya yerleştiriyorsunuz
house-of-wax
07-03-2009, 15:23
Tam o kısımda yapışkan bir jel var sanki, ordan içeri doğru mu yerleştiriyoruz..?
Yeni orkide sahibi bir acemi olarak, bu tohum alma olayını anlayamadım:(
Biraz daha ayrıntılı yazarmısınız. Nereyi kürdanla alıyoruz? Nerede bu polen? O poleni nereye koyuyoruz?
Lütfen açıklama:(((
karaefsun
09-03-2009, 12:47
evet o kısma yerleştiriyosunuz bi güne kalmadan orası kapanıp şişmeye başlar ama praecox hocanında söylediği gibi tohumların olgunlaşması çok uzun bi süre ve bitkiyi yormakta. ayrıca tohumları çimlendirmek çok zor ve ciddi ortam şartları gerekiyor.
house-of-wax
09-03-2009, 18:42
Yerleştirdim ancak baktım orası 19 saat geçti halen kapanmamış ancak koyduğum polen biraz şişmiş sanki. Birde poleni çiçek açtığı gün koymam gerekiyordu galiba bende öyle yaptım.:) Ayrıca denemek için yapmıştım işe yararsa belki bu işi yapabilecek birine gönderirim **** keserim...
Çiçeği döllerken resimde işareetlediğim gibi herhangi bir kürdanla çekiyoruz ve incir çekirdeği gibi çıkan polen paketini okla işretleğim yere mi bırakacağız biri açıklayabilir mi?
Sayın house of wax,
resimde çektiğiniz çizgiden aşağıya doğru uzanan üçgen sivri uca sürtmek kaydı ile bir kürdan geçirirseniz (yani çiçeğin içinden dışarı doğru) polen paktlerinin tahaya veya kürdana yapıştığını göreceksiniz.(ki yanılmıyorsam bunu biliyorsunuz veya yaptınız gördünüz) Polen paketleri ordan alındığında ordaki sivri ucun yılan dili gibi bir yarığa dönüştüğünü göreceksiniz.
Kürdanın üzerindeki polen paketinde hala koruyuca zar varsa onu dikkatlice uzaklaştırın. kürdana yapışan ucu o yılan dişi gibi ayrılmış aralıktan geçirip tekar çekin. normal şartlarda polen paketlerinin o yapışkan saptan kopup altaki stigmaya oturmuş olacaktır. Dişi organ o polen paketini aldığınız yerin hemen altında korunaklı bir yerdedir.
Anlatmaya çalıştığım şekilde yaparsanız polen paketleri oraya tam oturur oturmadı ise de ikinci bir kürdan veya pens yardımı ile (hatta parmak ucunuzla) o polen paketlerini stigmanın boşluğuna bastırıp yapışmasını sağlayın.
Şayet çiçek döllenirse en geç ertesi günü çanak yaprakları solmaya başlar. ve bir iki hafta içinde stigmanın ve arkasındaki sapın da şişmeye başladığını gözlemliyeceksiniz. Döllenme tercihan iki ayrı çiçek arasında ve bir haftalık açmış çiçeklerde yapımı uygun olur.
Ancak deneme amacı ile yapacağınız için bu şu etapda önemli değil. tohumların kapsülde oluşması 6-8 ay sürebilir kuru bir havada patlar milyonlarca tohum dökülür uçuşur kumdan daha ince zerreciklidir. diasporasını veya uçmasını sağlıyan ince tüyler de çıkar.
Daha iyi anlaşılması bakımından aşağıda netden bulduğum bir phal. çiçeği kesiti resimi ekliyorum.
66350
Saygılarımla
Phelenaopsis poleninin alınması.
Bu başlıkla ilgilenenler, Bitki Doku Kültürü Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9020) başlığına da bakmalılar.
karaefsun
10-03-2009, 17:06
evet o boşluğa yerleştiriyosunuz fakat ephesosun verdiği linke girerseniz bu işin ne kadar zor olduğunu ve laboratuar ortamında tohumların çimlendirildiğini görürsünüz. saygılar
rrumeysaa
06-06-2009, 23:20
İyi geceler...
Bu konu hayli dikkatimi çekti açıklamalarınızdan ötürü teşekkür ederim.
Bilmediğim bir şeyi daha öğrenmiş oldum...
rrumeysaa
08-06-2009, 16:22
Merhabalar.
Phalimin çiçeği açalı 5-6 ay olmuştur sanıyorum, bu konuyu okuyunca denemek istedim kendi polenini kendine yerleştirdim sırf merakımdan. Poleni stigmaya yerleştirdim dün gece, bu gün şiştiğinin daha doğrusu o açık yerin kapandığını farkettim sanki korumaya alır gibi, tabi epey heyecanlandım noluyor diye.
Benden denemesi olsun bakalım sonuçları ne olacak merakla beklicem :)
livingdead1978
20-03-2012, 14:38
Arkadaşlar ben kapalı halde orkideden koparılmış şekilde orkide tohumu bulmaya çalışıyorum ama bulamadım nereden bula bilirim bilen varmı birkiden koparılmış içi açılıpta tohumları başka bişeye aktarılmamış şekilde arıyorum elinde olan varsa benimle irtibata gecerse çok sevinirim
Arkadaşlar ben kapalı halde orkideden koparılmış şekilde orkide tohumu bulmaya çalışıyorum ama bulamadım nereden bula bilirim bilen varmı birkiden koparılmış içi açılıpta tohumları başka bişeye aktarılmamış şekilde arıyorum elinde olan varsa benimle irtibata gecerse çok sevinirim
Nasıl yani?
Ne demek istediğiniz anlaşılmadı?
En azından ben anlamadım.
Sanırsam olgunlaşmıyan yakın patlamamış kapsül soruyorsunuz doğru mu?
livingdead
01-05-2012, 13:54
Orkide tohumu arıyorum ama kendi kabugunda acılmamış şekilde arıyorum yardımcı olabilecek biri varsa özel mesaj atarsa çok memnun olurum
ziringaglia
01-05-2012, 15:37
Orkideler 0,1–0,25 mm çapında çok küçük tohumlara sahiptirler. Tohumlarda aynı zamanda endosperm yoktur. Bundan dolayı çimlenmeleri çok zordur.
Orkidelerin doğal yetişme ortamlarında bazı funguslar olduğu zaman çimlenme meydana gelmektedir. Bu nedenle doğal ortam dışında orkide tohumlarının çimlenmesi için şeker, nişasta vb. maddelerin bulunması gerekir.
1903 yılında bilim adamları orkide tohumlarının çimlendirilmesi için çalışmışlar ve ilk defa Knudson solüsyonlar içinde tohumları çimlendirmeyi başarmışlardır. Köklendirme ortamı hazırlanırken her kimyasal madde ayrı ayrı tartılarak 1 lt su içersinde eritilir. Son olarak agar ortama katılır. Agar eriyinceye kadar solüsyon ısıtılır. pH değeri 5-5,2 olarak düzenlenir. Ortam yaklaşık 1 cm derinliğinde bir tabaka oluşuncaya kadar kap içine dökülür. Sterilizasyon ve soğutmadan sonra kap tohum ekimi için hazır hale gelir. Ekim işlemi temiz bir yerde yapılmalıdır. Bütün yüzey temizlenmeli ve oda tozsuz olmalıdır. Ekimden önce tohumları da steril etmekte fayda vardır. Tohumlar küçük bir şişe içersine konularak %10’ luk klor solüsyonu ile karıştırılır. Kapak kapatılarak kuvvetlice çalkalanır. Bu işlem 5–10 dk boyunca devam eder. Sterilizasyonun sağlandığını tohum renkleri sarıya dönüştüğünde anlarız. Bundan sonra tohumlar bol su ile yıkanıp ekilir. Çok beklenmesi halinde tohum rengi beyaza dönüşeceğinden çimlenme yeteneğini kaybeder.
Ekilen tohum kültürleri serada maksimum 1,6 klx ışık yoğunluğunda ve minimum 21–22 oC ortama yerleştirilmelidir. Laboratuar ortamında ise 21 oC’de 1 klx ışıkta ve 16 saat iyi gelişme için yeterli olacaktır.
Çimlenmenin ilk belirtisi 15 gün sonra mikroskopla bakıldığında görülen beyaz tüycük oluşumudur. 1 ay sonunda protokorm oluşumu başlar. Protokorm oluşumundan 1-1,5 ay sonra bitkiler başka ortama şaşırtılırlar. Daha sonra vermikülit, kum, perlit, yaprak çürüntüsü, kum ve torfdan oluşan ara ortamlara nakledilirler. İstenilen boyutlara gelen bitkiler serada küçük saksılara alınırlar.
bunları göz önünde bulundurun lütfen
Orkideler 0,1–0,25 mm çapında çok küçük tohumlara sahiptirler. Tohumlarda aynı zamanda endosperm yoktur. Bundan dolayı çimlenmeleri çok zordur.
Orkidelerin doğal yetişme ortamlarında bazı funguslar olduğu zaman çimlenme meydana gelmektedir. Bu nedenle doğal ortam dışında orkide tohumlarının çimlenmesi için şeker, nişasta vb. maddelerin bulunması gerekir.
1903 yılında bilim adamları orkide tohumlarının çimlendirilmesi için çalışmışlar ve ilk defa Knudson solüsyonlar içinde tohumları çimlendirmeyi başarmışlardır. Köklendirme ortamı hazırlanırken her kimyasal madde ayrı ayrı tartılarak 1 lt su içersinde eritilir. Son olarak agar ortama katılır. Agar eriyinceye kadar solüsyon ısıtılır. pH değeri 5-5,2 olarak düzenlenir. Ortam yaklaşık 1 cm derinliğinde bir tabaka oluşuncaya kadar kap içine dökülür. Sterilizasyon ve soğutmadan sonra kap tohum ekimi için hazır hale gelir. Ekim işlemi temiz bir yerde yapılmalıdır. Bütün yüzey temizlenmeli ve oda tozsuz olmalıdır. Ekimden önce tohumları da steril etmekte fayda vardır. Tohumlar küçük bir şişe içersine konularak %10’ luk klor solüsyonu ile karıştırılır. Kapak kapatılarak kuvvetlice çalkalanır. Bu işlem 5–10 dk boyunca devam eder. Sterilizasyonun sağlandığını tohum renkleri sarıya dönüştüğünde anlarız. Bundan sonra tohumlar bol su ile yıkanıp ekilir. Çok beklenmesi halinde tohum rengi beyaza dönüşeceğinden çimlenme yeteneğini kaybeder.
Ekilen tohum kültürleri serada maksimum 1,6 klx ışık yoğunluğunda ve minimum 21–22 oC ortama yerleştirilmelidir. Laboratuar ortamında ise 21 oC’de 1 klx ışıkta ve 16 saat iyi gelişme için yeterli olacaktır.
Çimlenmenin ilk belirtisi 15 gün sonra mikroskopla bakıldığında görülen beyaz tüycük oluşumudur. 1 ay sonunda protokorm oluşumu başlar. Protokorm oluşumundan 1-1,5 ay sonra bitkiler başka ortama şaşırtılırlar. Daha sonra vermikülit, kum, perlit, yaprak çürüntüsü, kum ve torfdan oluşan ara ortamlara nakledilirler. İstenilen boyutlara gelen bitkiler serada küçük saksılara alınırlar.
bunları göz önünde bulundurun lütfen
Bu bilgiler sonrasinda bir kez daha orkidelerin neden degerli bir cicek oldugu da ortaya cikti :)
Bu arada tohum arayan arkadasa nacizane tavsiyem,tohumdan orkide yetistirmeye yakin bir heyecan yasamak isterseniz orkide fidesi ile baslamanizi tavsiye ederim.
Paylasim icin tesekkurler..
Herkese kolay gelsin. Bu iş bayağı ilgimi çekti sanırım bu akşam bende bir deneme yapacağım umarım tohum almayı ve fide yetiştirmeyş beceririm.
Merhaba Arkadaslar
Orkide üretimi bilindigi gibi zor degil:p zor görüken kismi (Mykorizzamantari) sadece bu mantar sayesinde (Protokorme) oluyor yani cimleniyor.bunuda elde etmek aslinda basit elinizde bulunan orkide topragindan elde edbilirsiniz mesela bir tabak icine bosaltip tohumlari onlarin üstüne serpebilirsiniz.sizlere daha fazla bilgi vermek isterdim daha detayli fakat türkcem okadar iyi olmadigindan :( malesef cok zorlaniyorum eyerki yabanci kelimelerde kullanarak anlatmami isterseniz ****** en iyi sekilde bildiklerimi kendim yapmis oldugum testleri severek anlatirim cünki cok interesant mesela cicek solduktan sonra nasil sapindan üretilir **** nasil cicegin tohumlanmsi yapilir.
Saygilarimla
Bu ağaç kabuğuna serpilen tohumlar nasıl bir ortamda (ışık, güneş, gölge) olmalı ve her hangi bir besin su, vitamin vs. veriliyor mu? Teşekkür ederim.
Charlaux
08-07-2014, 14:16
Bu ağaç kabuğuna serpilen tohumlar nasıl bir ortamda (ışık, güneş, gölge) olmalı ve her hangi bir besin su, vitamin vs. veriliyor mu? Teşekkür ederim.
Sn.PEYK74,
Eger tohumdan orkide yetistirmek isterseniz incelemeniz gereken birkac kaynak olacak cunku orkide tohumlari topraga ek ve cimlenmesini bekle seklinde buyumuyor maalesef.Tohumlar elde edildikten sonra iki tane onemli islem var.Bunlar;
1.Tohumlarin ve kavanozun sterelizasyonu (Anlatimli uygulama icin : Sowing and sterilising orchid seeds from dry seed pods on to agar sowing media - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=tjrO4_CJuW4))
2.Icinde agar maddesi bulunan karisimin hazirlanmasi
Agar nasil yapilir ( How to Make Your Own Agar for Orchids | eHow (http://www.ehow.com/how_12050002_make-own-agar-orchids.html))
Agar nerede satilir (Agar Agar (http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3150&Itemid=299))
Karisimin tarifi (Orchid flasking medium 'home made' (http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/flasking-equipment-technique/38496-orchid-flasking-medium-home-made.html))
Tabii surec uzun ve sancili;size tavsiyem bundan once ebay'den de duzgun bir arastirmayla bulabileceginiz uygun bir saticidan NOID (tanimlanamayan,hybrid'in turunu bilmedigimiz) olmayan phalaenopsis almaniz ve kendinizi zaten boylu poslu gelmeyecek olan yeni orkidenizi yetistirmeniz olacak.Umarim yardimci olabilmisimdir.
Sevgiler
Ludisa Excellence
08-07-2014, 21:59
Charlaux paylaşımına ek olarak,
Tüm bu işlemler sanıldığı kadar imkansız ve ya çok güç olmasa da en azından videodaki kadarda basit de değil.
Şöyle ki, hiç bir zaman dışarıdan aldığınız özeği doğrudan kabine koyamazsınız, kabinde tohum vs ayıklayamazsınız, ayıklamamalısınız. Ben yaptım oldu mantığı da burada ne kadar geçerli bilemeyeceğim ki sanrım video neyin nasıl olması gerektiğini göstermek için gelen bir eğitim vermek amaçlı hazırlanmış.
Kaldı ki agar nasıl yapılır, nerede satılır, karışım tariflerinden önce herkesin elinin altında bir steril ekim kabini olmadığını var sayarak en azından ekim yapılması için gerekli şartlar nelerdir, ne şartlarda ekim yapılır vs. hatta ekim kabini dahi bu iş için nasıl kullanılır bunları konuşmak bence çok daha mantıklı olur, steril ekim adına.
Saygılar.
Fahriye Sever
28-10-2014, 10:18
Merhabalar... Aranıza ben geldim. Yeni bir orkide sever olarak sizlerden çok şey öğreneceğimi düşünüyorum. İlerleyen günlerde görüşmek üzere.
Evde orkide çiçeği tohumu çimlendirme , solisyon hazırlanması, kullanacağınız malzemeler
videoyu izleyin
<iframe width="854" height="510" src="//www.youtube.com/embed/60f3V3zEuzk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> (http://https://www.youtube.com/watch?v=60f3V3zEuzk)
:) gayet uğraşmış güzel yapmış kim yaptıysa
Orkide Tohumu Nasıl Ekilir ?
https://www.youtube.com/watch?v=eyiGIjD3hvQ
gizemyekta
05-01-2015, 16:05
Merhaba arkadaslar ben yeni katıldık ve bilgi almak istiyorum orkidemin polenini stigmaya yerleştirdim kendini kapatmamıştır ama polenler biraz şişmiş sanki tohumlama isi sizce olurmu bilgi verirseniz sevinirim.
gizemyekta
12-01-2015, 10:17
Arkadaşlar bana biri yardımcı olabilrmi stigmaya polenin yerlestirdim yapraklar kendini kapattı 2 gün sonra yaprak düştü neden acaba bir şeyi yanlismi yaptım lütfen cevap verin
Charlaux
12-01-2015, 14:48
Arkadaşlar bana biri yardımcı olabilrmi stigmaya polenin yerlestirdim yapraklar kendini kapattı 2 gün sonra yaprak düştü neden acaba bir şeyi yanlismi yaptım lütfen cevap verin
Benim bildigim kadariyla sans eseri karsi karsiya kalabileceginiz bir durum.Ancak uzulmeyin; NOID (tanimlanamayan,kimligi olmayan) orkidelerse karakteristik ozelliklerini bilmek oldukca zor oluyor.
gizemyekta
13-01-2015, 15:49
Benimcicegim kendini kapattı ben stigmanin düşmesini beklerken çiçeğini döktü sizce neden
Charlaux
13-01-2015, 15:57
Benimcicegim kendini kapattı ben stigmanin düşmesini beklerken çiçeğini döktü sizce neden
Basarisiz bir ureme oldugunu okumustum diye hatirliyorum.
gizemyekta
13-01-2015, 16:15
Babada yardim edin lütfen stigmaya yerlestirdim polenleri kapatmışlardır kendilerini ama çiçekler kurudu bilgi verin lütfen sizce neden oldu
gizemyekta
13-01-2015, 16:17
Tekrar denesem acaba bir sonuç alabilir miyim acemi dansı bu defa belki tutar ama cicegiminde kümesinden korkuyorum
gizemyekta
13-01-2015, 16:19
Basarisiz bir ureme oldugunu okumustum diye hatirliyorum.
Tesekkur ederim
gizemyekta
13-01-2015, 16:22
Orkidemin turu phalaenopsis tir
Sayın gizemyekta, dölleme sonrası çiçeğin kuruması normal. Eğer sap kurumadıysa büyük ihtimalle işlem tamamdır;)
gizemyekta
13-01-2015, 17:09
Sayın gizemyekta, dölleme sonrası çiçeğin kuruması normal. Eğer sap kurumadıysa büyük ihtimalle işlem tamamdır;)
Sapiyla birlikte düştü çiçeğim tekrar desem mi
gizemyekta
17-01-2015, 15:54
Arkadaşlar ben yeniden demedim stigma icinde polenler sisti ama kapatmadi kendini ben beceremiyormuyum sizce tohumlama isini
Charlaux
17-01-2015, 19:07
Arkadaşlar ben yeniden demedim stigma icinde polenler sisti ama kapatmadi kendini ben beceremiyormuyum sizce tohumlama isini
NOID (Tanımlanamayan) orkideler ki bunların içinde Ikea,Koçtaş gibi yapı marketlerinde olan türlerin bir kısmı steril olabiliyor veya türler arası gen uyuşmazlığı olabiliyor.(Genetik kısmı ilginizi çektiyse bigleaf orchids ingilizce üretim bilgisi alanında sağlam bir kanaldır) Kısacası noidler orkidelerin süpriz yumurtası gibidir;kimi sağlıklı kimi değil,genetik özellikleri nedir ailesi bilinmediğinden bilinmez.Bu sebepten ötürü üremeniz sonuç verse bile tescilletemezsiniz orkidenizi.Rhs (Royal Hotricultural Society - Birleşik Krallık) vasıtasıyla tescilli türlerden olan üremenizin kaydını yeni bir türse çiçeklenmeden sonra yapabilirsiniz.
Peki Türkiye'de bu işe nasıl başlayacağım diyebilirsiniz 5-40 euroluk bir bütçeniz varsa Schwerter Orchidenzucht (DHL ile yollayacağı için sıkıntılı,Almanyada olan tanıdığınız varsa ucuz) Ebay Uk vasıtasıyla ürünü alabilirsiniz.Alacağınız satıcıds aramanız gereken ingilizce kıstas nursery(bakımevi) var mıdır yok mudur olacaktır.Aldığınız yerin bilgilerini saklamanız önemlidir.
Sevgiler
gizemyekta
19-01-2015, 16:45
Charlaux verdiğiniz bilgi için çok tesekkur ederim koctastan almıştım orkidemi evdeki diğer orkidemin çiçeklenmesini bekliyeyim bir müddet en iyisi birde o şekilde deniyeyim
gizemyekta
19-01-2015, 16:48
Charlaux çok tesekkur ederim verdiğiniz bilgi için çiçeğini koctastan almıştım bir sure bekliyeyim en iyisi diğer orkidemin ciceklensin birde onda deniyeyim evde yetişen bir cicek te şansım daha yuksek olur belki
Poleni aldığınız an çiçek kenini döker aynı çiçek içerisinde dölleme yapmak o yüzden zaten pek başarılı olmaz. Tam anlayamadım ancak o şekilde yaptıysanız bir neden o olmuş olabilir.
gizemyekta
20-01-2015, 14:20
Poleni aldığınız an çiçek kenini döker aynı çiçek içerisinde dölleme yapmak o yüzden zaten pek başarılı olmaz. Tam anlayamadım ancak o şekilde yaptıysanız bir neden o olmuş olabilir.
O şekilde yaptım bir turlu beceremedim
gizemyekta
20-01-2015, 14:24
Ben diğer çiçeğimin çiçeklenmesi için birşey yapabilir miyim 6 ay oldu hala çiçeksiz ama minik minik dala benzer şeyler cikartiyor
solakoglu
26-02-2015, 11:10
Arkadaslar ben orkide yetistirmeye yeni basliyacamm. Orkide tohumunu neyin icinde cikariyoruz bunun bir katkisi varmi veya normal topraktami cikiyo yardimci olursaniz sevinirim
Selçuk Boz
02-03-2015, 23:08
Arkadaşlar ben orkide yetiştirmeye yeni başlayacağım. Orkide tohumunu neyin içinde çıkarıyoruz, bunun bir katkısı var mı veya normal toprakta mı çıkıyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
Öncelikle bu linki (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm) iyi incelemenizi tavsiye ederim.
Orkide çeşitlerinin büyük bir bölümünün tohumdan yetiştirilmesi için laboratuvar ortamı oluşturulması gereklidir. Yeni orkide yetiştiren biri için tohumdan orkide üretmek demek, işe sondan başlamak demektir. Bazı satış sitelerindeki orkide tohumu satışlarına da kanmamalısınız.
Naçizane;
Öncelikle, bu sitedeki orkide ile ilgili tüm bilgi ve tecrübeleri okuyun. Sadece bu site ile de kalmayın, orkideler ile ilgili herşeyi öğrenmeye çalışın.
Bu arada, yetiştirilmesi en kolay cinslerden olan bir 'phal' satın alın ve edindiğiniz bilgileri tatbik ederek; çiçekli olarak aldığınız bitkinin normal zamanda çiçek dökmesine ("Normalde" çiçeklerinin ömrü, 2-4 aydır. Ama bilmeden yapabileceğiniz bir işlemden dolayı, aldığınız günün ertesi sabahında da çiçeklerinin dökülmesine neden olabilirsiniz.) ve bitkinin sağlıklı kalmasına çalışın. Sonra da, tekrar çiçeklenmesini sağlamayı amaçlayın derim.
Kolay gelsin.
Ben yurt dışından bir miktar Dracula Simia tohumu getirdim ancak elimde tohumu nasıl yetiştireceğime dair hiç bir bilgi bulunmamaktadır. Dilerseniz tohumun bir kısmını sizinle paylaşabilirim. Bana da tohumdan çimlendirme ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler
zeynep sümer
25-03-2015, 13:33
Selamlar;
Sırf Erkan hocama değil,herkeze soruyorum bu işle ilgilenen ve merak duyan.
Türkiyede çok şanslı değilseniz anladım kadarı ile bazı sabit türler bulunmakta orkidelerde.Acaba yurt dışından Türkiyeye sorunsuzca güzel ve özel tür diyebileceğimiz orkide/taze tohum sipariş edebileceiğimiz siteler varmı ?
Teşekkürler ve İyi bayramlar
merhaba bende sizin gibi bu işlere çok yabancıyım. evde kendi çapımda çiçek bakıyorum. internetten bilinçsizce orkide tohumu aldım. çok büyük heyecanla gelmesini bekledim. geldi ekim için araştırma yaptım ve karşıma sizin sorunuz cıktı. yorumları okuyunca boşuna heveslendiğimi anladım. tohumlar içinde çok az para ödemiştim zaten. ama yinede ev ortamında denedim ve orkidelerim bu gün filizlendi. çok şaşırdım. tabi filizlendi ama inşallah dikim seviyesine kadar büyürler. ama ilk aşamada başarılı olduğum için yazmaya karar verdim. belki benim gibi umutlananlara yardımcı olur yazdıklarım. dediğim gibi herşeye rağmen umudumu kaybetmeden denedim minik bi porselen kasemin için evde yetişkin olan orkidemin toprağından (ağaç parçacıklarından) bi kaç tane aldım kasemin içine tabana serbest bi şekilde yerleştirdim. çeşme suyuyla üzerine su dökerek toprağı ıslattım. üzerine minik orkide tohumlarımı serptim sonra üzerine tekrar su döktüm orkideler su üstüne çıktı onları parmağımla suyun dibine doğru ittim o şekilde 3-4 gün durdular. benim 200 tohumum vardı yarısını anneme verdim hangimizinki tutarsa diye :) annemde pazardan orkide toprağı almış saçaklı bişi. ondan da bir tutam aldım. evdeki orkide tohumlarımın üzerine onları kapattım onlarında üzerine su döktüm. ve 2 günde bi suyunu takip ettim. tohumları ıslatalı henüz 1 hafta oldu ama bugün patladıklarını gördüm. hiç beklemiyordum çok şaşırdım. üzerinde saçaklı orkide toprağı olduğu için hepsini göremiyorum. aradan bi kaç tanesi patlamıştı. zaten tohumları ıslattıktan bi gün sonra tohumlar şişmişti ama yinede burdaki bu kadar olumsuz yoruma karşı umutlanmak istemedim. bu zamana kadar iyi geldik inşallah orkidelerim dikim seviyesine ulaşırlar. bi kaç arkadaş yazmış bu işi kolay yolla anlatımı yokmu. onları çok iyi anlıyorum bende hiç yazılan terimleri anlamadığım için bu şekilde benim yorumum da diğerlerine alternatif olabilir
merhaba bende sizin gibi bu işlere çok yabancıyım. evde kendi çapımda çiçek bakıyorum. internetten bilinçsizce orkide tohumu aldım. çok büyük heyecanla gelmesini bekledim. geldi ekim için araştırma yaptım ve karşıma sizin sorunuz cıktı. yorumları okuyunca boşuna heveslendiğimi anladım. tohumlar içinde çok az para ödemiştim zaten. ama yinede ev ortamında denedim ve orkidelerim bu gün filizlendi. çok şaşırdım. tabi filizlendi ama inşallah dikim seviyesine kadar büyürler. ama ilk aşamada başarılı olduğum için yazmaya karar verdim. belki benim gibi umutlananlara yardımcı olur yazdıklarım. dediğim gibi herşeye rağmen umudumu kaybetmeden denedim minik bi porselen kasemin için evde yetişkin olan orkidemin toprağından (ağaç parçacıklarından) bi kaç tane aldım kasemin içine tabana serbest bi şekilde yerleştirdim. çeşme suyuyla üzerine su dökerek toprağı ıslattım. üzerine minik orkide tohumlarımı serptim sonra üzerine tekrar su döktüm orkideler su üstüne çıktı onları parmağımla suyun dibine doğru ittim o şekilde 3-4 gün durdular. benim 200 tohumum vardı yarısını anneme verdim hangimizinki tutarsa diye :) annemde pazardan orkide toprağı almış saçaklı bişi. ondan da bir tutam aldım. evdeki orkide tohumlarımın üzerine onları kapattım onlarında üzerine su döktüm. ve 2 günde bi suyunu takip ettim. tohumları ıslatalı henüz 1 hafta oldu ama bugün patladıklarını gördüm. hiç beklemiyordum çok şaşırdım. üzerinde saçaklı orkide toprağı olduğu için hepsini göremiyorum. aradan bi kaç tanesi patlamıştı. zaten tohumları ıslattıktan bi gün sonra tohumlar şişmişti ama yinede burdaki bu kadar olumsuz yoruma karşı umutlanmak istemedim. bu zamana kadar iyi geldik inşallah orkidelerim dikim seviyesine ulaşırlar. bi kaç arkadaş yazmış bu işi kolay yolla anlatımı yokmu. onları çok iyi anlıyorum bende hiç yazılan terimleri anlamadığım için bu şekilde benim yorumum da diğerlerine alternatif olabilir
tebrik ederim zeynep hanım bende tohumdan yetiştirmeye çalışacağım orkideleri umarım sizin gibi başarılı olabilirim :)
bravo, çok büyük tebrikler. cesaretlendirdiniz valla, teşekkür ediyorum. ben de 3,5 yaşındaki kızımla aktivite olsun diye bir tohum ekme işine girmeyi planlıyordum ve çok iyi bir yorum oldu sizinki. umarım saksı aşamasını da haber edersiniz; ama biraz besine ihtiyaç duyabilirler sanki :)
541655 orkidemde yapraklarının uçları kahverengimsi oldu ne yapabilirim
öncelikle sorunuzun cevabını yanlış yerde aradığınızı üzülerek söylemek istiyorum sonra da orkidelerle ilgili "http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/1577.htm" bu sayfaya odaklanmanızı öneriyorum.
Merhaba Zeynep hanım, ben de aynen sizin gibi inernetten tohum almıştım, çimlendirme kısmının çok zor olduğunu öğrendiğimde yıkılmıştım, orkide toprağına satıcının talimatı doğrultusunda tohumları ekmem de bir işe yaramamıştı. Elimde kalan tohumlara sizin bahsettiğiniz yöntemi uygunladım ve dün bir tanesinin çimlendiğini gördüm. Peki bundan sonraki aşamada ne yapacağız? Dikim için ne kadar beklemek gerekiyor?
573900
gokseller
08-09-2015, 00:52
herkese teşekkürler .
Zeynep Sümer hanım orkide fidelerinizle
ilgili gelişmeleri burada paylaşırsanız çok mutlu oluruz
Orkide tohumu aldım acabA orkide topragında mı büyütcem yoksa normAl topraktamı
ecem.aldemir
21-01-2016, 20:41
Öncelikle merhabalar ;
Aranızda yeniyim. çiçeklere büyük bir ilgim var özelliklede orkidelere :-) geçen yıl ben de yurt dışından orkide tohumu sipariş ettim fakat netten bilgi toplayıp ekeyim dedim çok karmaşık geldi anlatılanlar. en sonunda cesaretlenip şekerli su içine bir miktar mor orkide tohumlarını serttim 1 hafta oldu ağaç kabuklarının üzerlerine taşıdım şuan minik filizleri gördüm ve çok mutlu oldum.fotoğraf eklemek istedim. Tabii daha sonra ki aşamada nasıl bir izlemeliyim kestiremiyorum. :confused:
ecem.aldemir
21-01-2016, 21:02
Merhaba
Sizin orkide tohumlarının akıbeti ne durumda bilgi paylaşımı yapabilirmisiniz. Şimdiden teşekkürler
ertudeniz
01-03-2016, 22:37
ben de orkide tohumlarımı filizlendirmiştim hatta 10 cm kadar da büyümüşlerdi fakat sonra ne yapacağımı bilemedim. bu konuda bana yardımcı olabilecek olan olursa çok sevinirim.
Barcalena
05-03-2016, 08:56
bIRCOMsYSTEM bu foruma öncelikle size teşekkür etmek için üye oldum, verdiğiniz bilgiler orkideyi tohumdan yetiştirme konusunda bana cesaret verdi. Diğer siteden de yapmış olduğum araştırmalar sonucu, 6 çeşit orkide tohumu siparişi verdim. Bir kovanın içine bir çay kaşığı tarçın, bir tatlı kaşığı kadar çamaşır suyunu kovaya ekledim üstüne 3 litre kaynar suyu ilave ettim topladığım çam ağaçlarının kabuklarını (2 kg kadar) kovanın içine atıp 20 dakika kadar beklettim, arada bir karıştırdım. Daha sonra suyunu süzdürüp çam kabuklarını balkonda 1 gün kurumaya bıraktım. 26.02.2016 tarihinde gelen orkide tohumlarını (her poşette 2-3 er tane vardı :( ) kurumaya bıraktığım çam kabuklarının ufak parçalarından seçerek kutunun (6 bölmeli lokum kutusuydu) en altına kağıt havludan bir parça kesip üstüne nemli ufak çam kabuğu parçalarını yerleştirdim. Üstüne her bölmeye evde bulunan orkidenin dibinden aldığım 1 parça ağaç parçasını ufalayarak serpiştirdim ) Orkide türlerini karıştırmamak için her bölmeyi numaralandırdıktan sonra ayrı ayrı ufak kaplarda [1 damla çamaşır suyunu yarım litre suya (kaynatılmış soğuk suya) karıştırarak hazırlamış olduğum suda] suyun içinde 15 dakika kadar dezenfekte ettim. Tohumları hazırlamış olduğum çam kabuklarının üstüne bıraktım. Püskürterek toz tarçın karışımlı suyla tohumları ve çam kabuklarını nemlendirdim. Üstünü kaparak 24-27 derece sıcaklıklarda olduğu için ışıklı ortam da olduğundan TV nin önüne yerleştirdim. 26.02.2016 tarihinden itibaren çektiğim fotografları sizinle paylaşacağım. Çok hızlı gelişme gösterdiler 1 haftada boyları 8-9 cm ulaştı. Tekrar teşekkür ederim.
Barcalena
05-03-2016, 09:05
Resim
Barcalena
05-03-2016, 09:06
4. günden itibaren
Barcalena
05-03-2016, 09:11
Boyu kabından taşan kelebek orkidemi pet şişenin içine taşıdım (6. günden itibaren suyunu değiştirdim, yaş sögüt ağacı yaprağını haşlayarak elde ettiğim suyla fısfıslayarak veriyorum.) Denemekten çekinmeyin laboratuvar ortamına ihtiyacınız olmadan da tohumdan orkide yetiştirebilirsiniz.
Barcalena
05-03-2016, 09:13
Sorularınız olursa memnuniyetle yanıtlarım. Orkidelerin gelişimini sizlerle paylaşacağım.
Doku_Kültürcü
05-03-2016, 12:17
Boyu kabından taşan kelebek orkidemi pet şişenin içine taşıdım (6. günden itibaren suyunu değiştirdim, yaş sögüt ağacı yaprağını haşlayarak elde ettiğim suyla fısfıslayarak veriyorum.) Denemekten çekinmeyin laboratuvar ortamına ihtiyacınız olmadan da tohumdan orkide yetiştirebilirsiniz.
Sayın Barcalena,
Moralinizi bozmak istemem, ama, bunlar orkide değil. Bütün orkideler monokotildir. Yani tohum çimlendiğinde tek yaprak oluşturur. Sizin fotografta paylaştığınız gibi iki adet kotiledon (dikotiledon) yaprağı oluşturmaz. İkincisi, orkide tohumları çok küçüktür, tam olarak görebilmeniz için 20-40x büyütmeli bir mikroskop kullanmanız gerekir. Orkide tohumları yaklaşık 500-1000 tohum grubu olarak satılır. Orkide tohumu çimlendiğinde protokorm benzeri gövde (kısaca: PLB =protocorm like bodies) denilen küre **** yumurta şeklinde bir yapı oluşturur. Sonra bu yapıdan tek yaprak çıkar, daha sonrasında kök oluşur. Orkide tohumları çok ufaktır. Eğer, İngilizce biliyorsanız, size önerim şu: Bu konuda 2000 yılında Joseph Arditti ve Abdul Karim Ghani'nin New Phytologist Dergisinde kaleme aldıkları 54 sayfalık bir yazı var.
Tansley Review No. 110. - ARDITTI - 2000 - New Phytologist - Wiley Online Library (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1469-8137.2000.00587.x/full) bağlantısına tıkladığınızda açılan sayfada sol üst köşedeki PDF dosyasını tıklayıp bilgisayarınıza indirin.
Barcalena
05-03-2016, 16:07
Değişik cinslerde 6 paket aldım her pakette 2-3 tohum vardı. Orkide tohumu diye aldım ve çimlenenler bu tohumlar. Paketleri elimde mevcut.
Merhaba arkadaşlar;
Orkidemde daha önce polenle deneme yaptım tutmadı.Yalnız fotoğrafta gördüğüm yapı bir tohum oluşumu mu?Bu yapıda Stigmaya polen yerleştirmedim..Anlayamadım,bilginize ihtiyacım var.
Teşekkürler.
Doku_Kültürcü
13-03-2016, 23:31
Phalaenopsis'te hiç duymadım. Ama kendiliğinden tohum kapsülü oluşturuyorsa muhtemelen oluşan tohumlar boş tohum olacaktır. Tohumlar olgunlaştığında mikroskop altında incelemek gerekir.
Merhaba cevabınız için teşekkür ediyorum..
2 adet phal var elimde,ben daha önce beyaz phalde Stigmaya dölleme işlemi yaptım.Ama sonuç olumsuzdu tutturamadım.Resimdeki havadan nem mi kaptı :) Stigma şişti döllenmiş gibi anlayamadım.Merak içinde takipteyim.Gelişmeleri size bildireceğim .
zulkufhacettepe
24-03-2016, 10:31
Merhabalar. 10.03.2016 tarihinde çin sitesinden aldığım orkide tohumu diye gelen tohumları ektim.:confused:
Ve kısa sürede çimlendi. 24.03.2016 tarihinde bu haldelerdi. :D
Çimlenenleri çam fıstığı kabuğu ve peçete parçalarının olduğu şişenin içine attım. Bakalım sonuç ne olacak. :)
İşin uzmanı değilim. tamamen internetten edindiğim bilgiler ile hobi olarak yapıyorum. :rolleyes:
tohumu aldığım sitede burası. (http://tr.aliexpress.com/item/phalaenopsis-orchid-plant-Indoor-desktop-flowers-When-flowering-butterfly-orchid-seedlings-about-100-seeds-bag/32285204470.html)
Birde burayı (http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/engelsk.htm) inceleyin. Biz insanızda bunlar ne Allah aşkına :))
Doku_Kültürcü
24-03-2016, 17:38
Merhabalar. 10.03.2016 tarihinde çin sitesinden aldığım orkide tohumu diye gelen tohumları ektim.:confused:
Çimlenenleri çam fıstığı kabuğu ve peçete parçalarının olduğu şişenin içine attım. Bakalım sonuç ne olacak. :)
İşin uzmanı değilim. tamamen internetten edindiğim bilgiler ile hobi olarak yapıyorum. :rolleyes:
tohumu aldığım sitede burası. (http://tr.aliexpress.com/item/phalaenopsis-orchid-plant-Indoor-desktop-flowers-When-flowering-butterfly-orchid-seedlings-about-100-seeds-bag/32285204470.html)
Birde burayı (http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/engelsk.htm) inceleyin. Biz insanızda bunlar ne Allah aşkına :))
Sayın zulkufhacettepe,
Ne yazık ki siz de dolandırılan kişilerden biri durumundasınız. Bunlar orkide tohumu değil. Orkide tohumlarını tam olarak görebilmeniz için 20-40X büyütmeli
bir mikroskop kullanmanız gerekir, yani o derece küçüktürler, toplu görünümleri toz görünümündedir. Orkide tohumlarının büyüklükleri ile ilgili olarak Joseph Arditti ve Abdul Karim Abdul Ghani'nin 2000yılında kaleme aldıkları bir makale var: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1469-8137.2000.00587.x/epdf
Makale İngilizcedir. İkinci olarak verdiğiniz site, yer orkidelerinin (bizim salepler bu gurupta yer alır) üstadlarından biri olan Svante Malmgrem'e ait. Orkide tohumları çok küçük olmaları ve besin maddesi içermemeleri nedeniyle tek başlarına çimlenemezler. Doğada bu bir mikoriza küfü sayesinde olur. Laboratuvarda ise küfün tohuma sağladığı besin maddelerini (mineral maddeler, şeker, amino asitler, vitaminler) steril koşullarda sağlanır,tohumlar başka bir canlı ile rekabet yaşamadan çimlenirler.
sirius50
28-03-2016, 15:45
sayın zulkufhacettepe
sizin takip ettiğiniz yollarla bende orkide tohumu getirtim. forumda edindiğim bilgilerden çimlenmesi zor diye sitede isteyen arkadaşlara dağıttım. ancak doğada bu nasıl yetişiyor neslini nasıl devam ettiriyor düşüncesi ile ıslattığım çam kabukları üstüne yerleştirip plastik kutuda nemli bir ortam sağladım ve resimde göreceğiniz gibi siznkilere benzer bir çimlenme oldu. şimdi bu nedir orkide değilse :mad: siz neden fıstık kabuğu ve kağıt peçete içine aldınız onu açıklarsanız sevinirim.
kolay gelsin
Doku_Kültürcü
28-03-2016, 22:58
Sayın sirius50,
Ne yazık ki sizde dolandırıcılık kurbanlarından birisiniz. Orkide tohumu yayınladığınız resimdekiler kadar büyük olmaz. İkinci olarak, orkideler monokotiledon bitkilerdir, tohum çimlendiğinde tek yaprak oluşturur. Daha fazla bilgi için Joseph Arditti ve Abdul Karim Abdul Ghani'nin 2000 yılında kaleme aldığı bir makale var: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1469-8137.2000.00587.x/epdf
Makale İngilizcedir. Makalenin 378 numaralı sayfasında bazı orkide türlerine ait tohumların 1,5metre yüksekten serbest düşüş süreleri verilmektedir.
Tohumdan üretmek isteyen arkadaşlar;
Malum video sitesinde bir sürü video bulunmakta.
Buradan videoları izleyiniz.Yalnız yeni başlayanlar ilk etapta yetiştirme yerine orkide alıp bir süre onu sağlıklı yetiştirmeye çalışınız.
Orchid seed germination olarak videoları aratınız.
Zor bir iş tekrar söylüyorum ..
Kolaylıklar
selam herkese...
bende amatör olarak orkide yetiştirmek istiyorum.
forumdaki bilgilerden faydalanmaya geldim.Paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim
ayrıca az önce tohumu aldığım yere mesaj attım..
tohumların sahte olduğunu , orkide tohumu olmadığını söylüyorlar dedim..
bakalım ne cevap verecekler.
NesliSezgin
02-04-2016, 12:52
merhaba,
ben de tohumdan filiz aldım belki gerçek orkide değildir ama yine de çok heyecan verici sağlıklı büyür umarım
hobi maksatlı yapıyoruz..
tohuma umutlarımı yerleştirdim...orkide çıkarsa ne âlâ...çıkmazsa onların ayıbı
sonuçta 20 tl verdim kaktüs ve orkide için...
denemekten bişey olmaz.belkide orkidedir.
mevzu gidip çiçekçiden orkide ya da kaktüs almak değil ki..Mevzu onu yetiştirip büyüdüğünü görmek..
ama çok heyecanlıyım belirtmek isterim.
Sayın Günsel;
Ne yazık ki orkide değildir.
Orkideyi asil yapan orkide yapan işte bu yetiştirmede ki gizemdir,zorluktur.
Tohumdan üretim bukadar kolay olsaydı heryer orkide dolardı.
Ama size tavsiyem tohumdan üretim yerine kendinize orkide alıp bunun üstünde keiki pastaları kullanarak üretimi biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.
Sayın Günsel;
Ne yazık ki orkide değildir.
Orkideyi asil yapan orkide yapan işte bu yetiştirmede ki gizemdir,zorluktur.
Tohumdan üretim bukadar kolay olsaydı heryer orkide dolardı.
Ama size tavsiyem tohumdan üretim yerine kendinize orkide alıp bunun üstünde keiki pastaları kullanarak üretimi biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.
teşekkür ederim...
ama ben emek vermek istiyorum...
şansıma artık...
orkideyse de, değilse de napalım...
çıkana bakacaz.
Barcalena
21-04-2016, 20:41
Doku_Kültürcü teşekkür ederim bilgilendirmeniz için maalesef dediğiniz gibi tohumlar orkide tohumu değil. Piyasa dolandırıcı dolu sizden sonra siteye mail attım verdiğiniz bilgiler doğrultusunda parayı iade ettiler ama yüzlerce kişiye bu tohumları orkide tohumları diye satıyorlar. Cevapları ise biz tedarikçiden alıyoruz ne tohumu olduğunu bilemeyiz. Komik ama gerçek onlar da bal gibi bunların orkide tohumu olmadığını biliyordur. 3-5 liranın kimse peşine düşmez nasıl olsa kuruyup gider diye halen satışa devam sitenin adı DEĞİŞİMBAHÇE http://www.n11.com/magaza/degisimbahce boşuna alıp beklentiye girmeyin diğer arkadaşların paylaştıklarını da inceledim orkide tohumu değil. Benim sahte orkidelerin fotosunu paylaşıyorum. Selam ve saygılarımla.
Barcalena
21-04-2016, 20:50
Almayın arkadaşlar.
anaaaaaaa
barcelena şaka gibi bu ya..
üzüm asması bu .hahahahha
iyi kandırıldık desene...
ben şokkkk
barcelena sen bunları çinden mi almıştın..
Barcalena
25-04-2016, 19:45
N11 den aldım üst mesajlarda aldığım mağazayı yazdım. Deneyim oldu :) Bakalım ne çıkacak yabani ot gibi bir şey, forumda bu bitkiyi tanıyan var mı acaba?
ZehraIşık
26-04-2016, 22:32
Arkadaslar bende tohumdan orkide yetistirmesinin zor oldugunu okumustum.Fakat elimde tohum vardi bende okudugum bilgiler dahilinde ektim.pilastik bardagin birinin altina delikler actim.Digerine ise toruf yosun kum strafor gibi karisimlari koyup yikadim.Tohumlari bunun icine yerlestirdim.Delik olmayan bardaga biraz su koydum.Delip tohum koydugum bardagin uzerine yerlestirdim ama suya temas ettirmedim sonra bunlari iyice sitrecledim ve gunes goren camin onune koydum.Hic umudum yoktu. Bir bucuk ay sonra yeseren tohumlari gorumce cok sevindim.
Zehra ışık inşallah orkide çıkar.
benim tohumlar daha gelmedi...1 ay oldu sipariş vereli.uzakdoğudan geliyor :)
sürekli mesaj attım tohumlar sahte çıkıyomuş diye...
kadın bana no problema .güvenli.korkmayın diyor.
umarım orkide gelir. yanında kaktüste istemiştim
bekliyorum hala.
Doku_Kültürcü
27-04-2016, 13:45
Orkide (salepgiller familyası) familyasına dahil olan bitkilerin tohumları gerçek manada toz tohum diye nitelendirebileceğimiz tohumlardır. Tohum ağırlıkları 0,31µg - 24µg aralığındadır. Mikro gram (µg), miligramın 1/1000'i dir. Arditti ve Ghani'nin 2000 yılında kaleme aldığı gözden geçirme yazısında, deniz yüzeyinden 1800 metre yukarıda alınan hava örneklerinde orkide tohumlarına rastlandığı bildirilmektedir. Bulgu 1981 yılında Dafni A. isimli bir araştıcıya aittir. İlgili yazının 407. sayfasında yer almaktadır: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1469-8137.2000.00587.x/epdf
Tohumlar bu kadar küçük olunca 5-10 adet tohum satışı yapan kişiler "Ben sizin orkide merakınızı dolandıran biriyim" diye avazı çıktığı kadar bağırıyor demektir. 5-10 adet gerçek orkide tohumunun neye benzediğini görebilmeniz için 20-40 kat büyüten bir mikroskopla incelemeniz gerekir. Yerli ve yabancı satış platformlarında 5-10 adet, 50 adet gibi tohum sayısı vererek satış yapan insanlar doğru söylemiyor, sizin orkide merakınızı kötüye kullanıyorlar.
tohumları m bugün geldi...çok küçücüklerrr..neredeyse görünmez gibiler.
bunlardan orkide mi olucak diye düşündüm bir an.
bugün işleme başlayacağım.kaktüste var
paylaşırım gelişmeleri...
bol şans diliyorum kendime
yvz kbrt
30-04-2016, 19:05
Elimde katalea tohumu var nasil cimlendirecegimi bilmiyorum internette orkide tohum cimlendirme ile ilgili videolar var butun malzemeleri elde ettim yanliz videolarda eksik bilgiler var yardimci olabilirmisiniz ziya bey
Ziya Soner
01-05-2016, 18:25
Elimde katalea tohumu var nasil cimlendirecegimi bilmiyorum internette orkide tohum cimlendirme ile ilgili videolar var butun malzemeleri elde ettim yanliz videolarda eksik bilgiler var yardimci olabilirmisiniz ziya bey
Selamlar.
Orkide,hemde Cattleya ,tohumdan üretmek sizin sandığınız kadar kolay iş değildir.Boş yere zaman ve heyecan kaybetmeyin.
Saygılarımla
Merhaba arkadaşlar ;
Ben Çindeki birçok orkide üreticisinden orkide tohumu ve çeşitli tiplerde bebek orkide fidelerini getiriyorum.Ancak bunları kendi ev koşullarımda üretmek istiyorum.Besin jelini oluşturan birçok ürüne yavaş yavaş ulaşıyorum.Ancak Türkiye'de halen orkide tiplerine göre hazırlanmış jel satan firmalar var mı ,öğrenmek istiyorum.
Doku_Kültürcü
13-05-2016, 10:49
Merhaba arkadaşlar ;
Ben Çindeki birçok orkide üreticisinden orkide tohumu ve çeşitli tiplerde bebek orkide fidelerini getiriyorum.Ancak bunları kendi ev koşullarımda üretmek istiyorum.Besin jelini oluşturan birçok ürüne yavaş yavaş ulaşıyorum.Ancak Türkiye'de halen orkide tiplerine göre hazırlanmış jel satan firmalar var mı ,öğrenmek istiyorum.
Çİn, pek güvenilir değil. Aliexpress'den orkide tohumu diye tohum alanların dolandırıldığına burada tanık olduk. Doktora tez çalışmam döneminde Avustralya'da faaliyet gösteren Burleigh Park Orchid Nurseri'den steril tüp içerisinde orkide PLB'leri (bebek orkide) almışlığım vardır. Aynı satıcı orkide tohumu da satmaktadır. Species Orchids from Burleigh Park Orchid Nursery (http://www.speciesorchids.com/) bağlantıyı tıkladığınızda açılan sayfada sol tarafta steril tüpte satışı olan orkide türleri yer alıyor. Tohum için, ianbpon(at)speciesorchids.com e-posta adresine mesaj atıp tohum listesini isteyin. E-posta gönderirken (at), @ ile değiştirilmelidir. Tohum seçerken de, hasat tarihi en yeni olanları seçin. Bir ay gibi bir sürede geliyor. Bu bir aylık süre içerisinde tohumların canlılığını kaybetme riski vardır. Sonbahar ve kış mevsimlerinde sipariş verin. Hava ne kadar serinse tohumların canlı kalma olasılığı o kadar yüksek olur.
Orkide türlerine göre hazırlanmış agarlı ortam satan firma bildiğim kadar yok. Kendi besin ortamınızı kendiniz oluşturmak zorundasınız. pH metre, hassas terazi, sterilizasyon için düdüklü tencere gibi ekipmana ihtiyacınız var. Kimyasal maddeler için Hammaddeler.com sitesinden malzeme alabilirsiniz. Gıda kalitesinde ve teknik kalitede kimyasal madde satışları var. Gıda kalitesinde olanlar çok daha ucuzdur. Besin ortamlarında en fazla kullanılan, amonyum nitrat, potasyum nitrat, magnezyum sülfat gibi mineral maddeleri sera damla sulama ürünleri satan yerlerden alabilirsiniz. Demir şelat için Fe-EDTA yerine Fe-EDDHA kullanmanız önerilir. Fe-EDDHA'dan 80mg/l kullanmanız önerilir.
Sera damala sulama sistemleri için kullanılan amonyum nitrat, potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat, patlayıcı üretiminde kullanılmasın diye bazı engelleyici maddeler katılır. Bunları suda eritip bir gün süreyle bekletildikten sonra çöken bu maddeleri atıp çözeltiyi kullanmanız önerilir. Çözeltiyi kurutmayı denemeyin, kristal suyu bağlanacağı için tartımlarınız güvenli olmayacaktır. Bir elektriki iletken ölçer ile veya refraktometre ile yoğunluğunu ölçerek ortam karışımınızı yapmanız önerilir.
sn doku kültürcü
çok haklısın..çinden gelen orkide tohumlarımdan hiç bişey çıkmadı...mantar bitti saksımda :(
Öncelikle herkese selamlar
Yazılanlara biraz göz gezdirdim ve anladığım kadarıyla kendi filizlerime bakıyorum 75 tohumdan 8 tanesi filizlendi fakat anladığım kadarıyla orkide değiller haksız mıyım?
Doku_Kültürcü
18-10-2016, 14:34
Öncelikle herkese selamlar
Yazılanlara biraz göz gezdirdim ve anladığım kadarıyla kendi filizlerime bakıyorum 75 tohumdan 8 tanesi filizlendi fakat anladığım kadarıyla orkide değiller haksız mıyım?
Üzgünüm, orkide değil. Orkide tohumu, gerçek anlamda toz tohum olarak nitelenebilir. Tam anlamıyla neye benzediğini görmek için 20-40x büyütmeli bir mikroskoba ihtiyacınız olur. En az 500-1000 adet olarak satılır. Bu miktarların bir kısmı, steril besin ortamına ekebilmek için çamaşır suyu çözeltisinde dezenfekte edilirken ölür.
Üzgünüm, orkide değil. Orkide tohumu, gerçek anlamda toz tohum olarak nitelenebilir. Tam anlamıyla neye benzediğini görmek için 20-40x büyütmeli bir mikroskoba ihtiyacınız olur. En az 500-1000 adet olarak satılır. Bu miktarların bir kısmı, steril besin ortamına ekebilmek için çamaşır suyu çözeltisinde dezenfekte edilirken ölür.
Anlıyorum peki bendekiler ne :rolleyes: tüylü kökler gittikçe kalinlasiyor ve ağaç kabuklarını tutuyorlar . Orkide değil bu konu okey ama büyüdüğünde ne olacağını merak ediyorum ve sırf bu yüzden aynı titizlikle büyütmeye devam edicem :p
638649
638648
Arkadaşlar Taylant'a giden bir arkadaşımdan kokulu çiçeklerden bulursan alır mısın ricamın üzerine 2 şişe içerisinde Cattaleya ve Vanda türü yavru orkide almış.
Gelirken özellikle 1 şişedeki yetiştirme jelleri dağılmış ve parçalanmış. Şimdi ne yapmam gerekiyor.
Bu aşamadan sonra nasıl yetiştiriliyor. Saksı nasıl olmalı, Toprak nasıl olmalı, ışık, sulama rejimi nasıl olmalı vb. bir sürü soru var. Yetiştiren arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Doku_Kültürcü
11-02-2017, 22:14
638649
638648
Arkadaşlar Taylant'a giden bir arkadaşımdan kokulu çiçeklerden bulursan alır mısın ricamın üzerine 2 şişe içerisinde Cattaleya ve Vanda türü yavru orkide almış.
Gelirken özellikle 1 şişedeki yetiştirme jelleri dağılmış ve parçalanmış. Şimdi ne yapmam gerekiyor.
Bu aşamadan sonra nasıl yetiştiriliyor. Saksı nasıl olmalı, Toprak nasıl olmalı, ışık, sulama rejimi nasıl olmalı vb. bir sürü soru var. Yetiştiren arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Sayın SKY83,
Şişelerin büyüklükleri hakkında bir bilgi edinemiyoruz (etrafında referans alınacak bir nesne yok). Ancak, bu durumda sizin koşullarınızda şunu söylemek mümkün, bekleyin ve bitkiler köklenince şişeleri bir beze sarıp kırın (cam sıçramasının ve dolayısıyla yaralanmanın önüne geçmek için). Bitki köklerindeki agarlı besin maddesini ılık suda yıkayın. Soğuk su bitki dokusundaki mezofil hücrelerini öldürür. Köklenmiş bitkileri yıkanmış hindistan cevizi liflerinden oluşan saksı harcı içerisine dikin. Üzerine plastik bir torba geçirin, torba üzerinde 4-5 adet delik bulunsun. Çevre sıcaklığına bağlı olarak 2-7 günde bir memba suyu ile sulayın. Ayda bir defa gübreleme yapın (piyasada satılan orkide besini adındaki gübre çözeltilerinden önerilen ölçüde bitkinize verin). Her gübreleme öncesinde bitki saksısından 1-2 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (aksi taktirde bitkiniz ozmotik stres yüzünden ölür), hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre çözeltisini saksıya uygulayın....
Kolay gelsin....
Charlaux
13-02-2017, 04:31
Sn. Doku Kültürcünün dediklerine ek olarak,
Yavrular üçlü üçlü olarak biraada ekilmelidir ve ayrıyeten Spaghnum yosununu saksı karışımı olarak kullanmalısınız. Şu an orkidelerin içinde bulunduğu karışım onları besleyecektir. Tercihen dayanabildiği kadar içinde kalmalı;yani sararma belirtisi görmediğiniz sürece (küçük miniminnacık sararma görmediğiniz sürece) kavanozu açmaya yeltenmeyin. Hatta resmini çekip buradan sorun;şu an için en iyi gelişeceği ortam kavanozdur. Bu süreçte dediğim gibi spagnhnum yosununuzu hazır edin, bitkiler için lamba (amazondan) alabiliyorsanız alın ve oda nemi arttırıcılarından edinin. Oda temizleyici özelliği olduğu için nemlendirme makineleri hem sizin açınızdan hem de bitkiler açısından oldukça sağlıklıdır. 80 lira nemlendirme makinesi,60 türk lirası kadar ışık,20-30 türk lirası kadarda spaghnum yosunu tutacaktır.
Alacağınız tüm ürünler ömrü uzun ve diğer orkidelerinizde de kullanabileceğiniz ürünlerdir. Bitkiniz küçük olduğu için nem ışık önemli detaylar (kavanozdan çıkınca)
Sayın SKY83,
Şişelerin büyüklükleri hakkında bir bilgi edinemiyoruz (etrafında referans alınacak bir nesne yok). Ancak, bu durumda sizin koşullarınızda şunu söylemek mümkün, bekleyin ve bitkiler köklenince şişeleri bir beze sarıp kırın (cam sıçramasının ve dolayısıyla yaralanmanın önüne geçmek için). Bitki köklerindeki agarlı besin maddesini ılık suda yıkayın. Soğuk su bitki dokusundaki mezofil hücrelerini öldürür. Köklenmiş bitkileri yıkanmış hindistan cevizi liflerinden oluşan saksı harcı içerisine dikin. Üzerine plastik bir torba geçirin, torba üzerinde 4-5 adet delik bulunsun. Çevre sıcaklığına bağlı olarak 2-7 günde bir memba suyu ile sulayın. Ayda bir defa gübreleme yapın (piyasada satılan orkide besini adındaki gübre çözeltilerinden önerilen ölçüde bitkinize verin). Her gübreleme öncesinde bitki saksısından 1-2 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (aksi taktirde bitkiniz ozmotik stres yüzünden ölür), hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre çözeltisini saksıya uygulayın....
Kolay gelsin....
Sn. Doku Kültürcünün dediklerine ek olarak,
Yavrular üçlü üçlü olarak biraada ekilmelidir ve ayrıyeten Spaghnum yosununu saksı karışımı olarak kullanmalısınız. Şu an orkidelerin içinde bulunduğu karışım onları besleyecektir. Tercihen dayanabildiği kadar içinde kalmalı;yani sararma belirtisi görmediğiniz sürece (küçük miniminnacık sararma görmediğiniz sürece) kavanozu açmaya yeltenmeyin. Hatta resmini çekip buradan sorun;şu an için en iyi gelişeceği ortam kavanozdur. Bu süreçte dediğim gibi spagnhnum yosununuzu hazır edin, bitkiler için lamba (amazondan) alabiliyorsanız alın ve oda nemi arttırıcılarından edinin. Oda temizleyici özelliği olduğu için nemlendirme makineleri hem sizin açınızdan hem de bitkiler açısından oldukça sağlıklıdır. 80 lira nemlendirme makinesi,60 türk lirası kadar ışık,20-30 türk lirası kadarda spaghnum yosunu tutacaktır.
Alacağınız tüm ürünler ömrü uzun ve diğer orkidelerinizde de kullanabileceğiniz ürünlerdir. Bitkiniz küçük olduğu için nem ışık önemli detaylar (kavanozdan çıkınca)
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Şişeler 15 cm yüksekliğinde ve orkideler 10 cm civarındalar. Vanda türü olan şişedeki agar biraz dağılmış. Durumlarını takip edip ona göre şişeden çıkarayım.
Ama aklıma takılan Spaghnum yosununu mu, hindistan cevizi lifleri mi ?
Hindistan cevizi lifleri elimde steril olarak var. Nemlendirme cihazım var. Ama aydınlatma için gereksinimleri, ne kadar süre ile aydınlatmam gerektiğini sulama zamanını (gün içerisinde ne zaman) bilmiyorum.
Aydınlatma için led mi, normal lambamı, yoksa Hps lamba mı kullanmam gerekli.
Çok sordum, çünkü heyecanlıyım ve orkide konusunda tecrübesizim.
Doku_Kültürcü
13-02-2017, 22:03
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Şişeler 15 cm yüksekliğinde ve orkideler 10 cm civarındalar. Vanda türü olan şişedeki agar biraz dağılmış. Durumlarını takip edip ona göre şişeden çıkarayım.
Ama aklıma takılan Spaghnum yosununu mu, hindistan cevizi lifleri mi ?
Hindistan cevizi lifleri elimde steril olarak var. Nemlendirme cihazım var. Ama aydınlatma için gereksinimleri, ne kadar süre ile aydınlatmam gerektiğini sulama zamanını (gün içerisinde ne zaman) bilmiyorum.
Aydınlatma için led mi, normal lambamı, yoksa Hps lamba mı kullanmam gerekli.
Çok sordum, çünkü heyecanlıyım ve orkide konusunda tecrübesizim.
Hindistan cevizi lifi kullanacaksanız iyice yıkamanız, içerdiği tuzu uzaklaştırmanız gerekiyor (deniz suyu ile preslenip satılır, genelde ve bu nedenle tuz içerir). Lif, içerdiği tuzu hızlı şekilde atmaz. Lifleri bir kaba doldurun, üzerine musluk suyu boca edin. O şekilde 2-3 saat kalsın. Sonra lifleri bir kevgirle ayırın. Suyu dökün, tekrar doldurun lifleri suyun içerisine atın. Bu şekilde 3-4 defa yıkayın.
Spaghnum yosunu kullanacaksanız böyle bir işleme gerek yok. Yosunu ıslatın, köklerin etrafına yerleştirin. Köklerin hava almalarını sağlayacak şekilde yerleştirme yapmanız gerekiyor.
Grolux floresan kullanın. Orkideleriniz melez, muhtemelen iki ya da daha fazla türün melezleri. O nedenle ışıklandırma hakkında bir şey söylemek zor. Ama, orkide ansiklopedisi Jay's Internet Orchid Species Photo Encyclopedia C - Cattleya (http://www.orchidspecies.com/indexc.htm) sitesine baktığınızda, parlak ışık isteği Cattleya ve Vanda orkidelerinin genel özelliği gibi gözüküyor. 12 saatten daha uzun süre ışıklandırmanız, tropikal koşulları karşılar diye düşünüyorum.
Kolistirva
08-03-2017, 13:04
Diğer konuya da yazdım buraya da yazayım :)
Ben çinden bir sürü orkide tohumu aldım, kafamda olan salatalık gibi ekerim, güzel güneş görürse çıkar, asiktürkün yaptıklarını okuyup görünce hayrete düştüm.
Tohumun çimlenmesi için o kadar şeye ihtiyaç var, eve gidince fotoğraf çeker buraya atarım, büyük ihtimalle bana da sahte orkide tohumu göndermişler.
Bari yiyilebilen bir şey çıksalar, zararsız.
tohum elde etmek için bir kaç deneme yaptım bakalım...Olgunlaşma süresi ni belirleyen özel bir şey varmı?
Charlaux
16-03-2017, 23:30
tohum elde etmek için bir kaç deneme yaptım bakalım...Olgunlaşma süresi ni belirleyen özel bir şey varmı?
Sn.keopstr,
Sitede de defalarca belirtildiği üzere maaleeef Noid'lar hakkında bilgi öğrenmek oldukça zordur; ancak genelleme yapabilir ki genelleme yaparken tamamen genelden uzak bir orkide olup olmadığını bilemezsiniz.
Laborutuvar koşulları dışında tohumdan orkide yetiştirmek imkansıza çok yakın birşeydir. Bunu geçtim elinizdeki Noid orkidelerinin genetiklerinin üremeye elverip elvermediğini bile bilmiyoruz. Orkidelerde infertilite isimli orkidelerde bile olabilirken bu oran Noidlarda daha yüksek oluyor çünkü birnevi akraba evliliğine benziyor bu iş (Tanımsız orkideler için)
Biraz sert konuşmuş olabilirim ama piyango sizin sorunuza çıktı çünkü maalesef tohum konusunu tanımsız orkideler üzerinden yapmak hem çok zor hem bunu kolayca sağlayabilecek bir yapı Amerika ve Avrupa'daki gibi güçlü değil. İki tane tanımlı orkideniz olur (tanımlı olarak aldığınız yoksa benim orkidem şuna benziyor demekle maalesef yine orkide tanımlayamayız) o zaman bu orkidelerin genetik detayları incelenir ve ihtimaller üzerine yorum yapılır. Ama şu an dediğim gibi Türkiye'de böyle bir ihtimal amatör işi olarak oldukça zor.
Deneyeceğiz hocam çok sağol.yardımcı oldun.
masal_naz
09-05-2017, 22:14
Ben de orkidemden tohum alabildim, henüz tam olgunlaşmadı fakat olgunlaşsa bile artık çimlendirebileceğimden hiç ümidim kalmadı [emoji20]
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Charlaux
10-05-2017, 00:04
Sn. masal naz ve diğer tüm üyeler,
Orkide tohumları ve çimlendirilmesi bildiğiniz bildiğimiz tüm bitkilerden farklı ve meşaketli bir süreç. Eminim yapı marketlerinde alınan orkideler insanda heyecan yaratıyordur çünkü aynı hikayeyi yaşayan bir isimde benim. Fakat gerçekçi olmak gerekirse bu forumda daha adamakıllı şu kadar yıldır orkidem büyüyor ediyor diyen çıkmamıştır (sn. Ahmeter gibi isimleri elbette tenzih ediyorum). Aynı şekilde phalaenopsis'in alt türleri nelerdir diye sorgulayan insan sayısı kaçtır bilemiyorum. Ancak şunu diyebilirim yavru orkideler ya da en yapı marketi tabiriyle minyatür orkideler (tercihen Noid olmayan) sizlere aynı zevki verecektir. Zaten her tanımsız olmayan türünüzle beraber her orkidenin prototip olmadığını anlayacaksınız ve her gün süprizlerle karşılaşacaksanız. Kim bilir belki bu süprizler zamanla yeni türlere gebe olur. Ama tohumdan orkide yetiştirmek ümidi yetişkin orkideleri çeşitli koşullarda yetiştirmeden,yavru orkide büyütmeden yersizdir.
olcayzile
18-10-2017, 02:07
selam bende orkide çimlendirmek istiyorum elimde tohumlar var
biraz araştırdım takıldığım konu agar agar denilen madde kimi şeker ve nişasta kullan diyor kimi de olmaz diyor bu işin doğrusu nedir agar agar dedikleri maddeyi almak gereklimi gerekliyse nereden temin edebilirim bilginize ve ilginize şimdiden teşekkürler.
Doku_Kültürcü
18-10-2017, 20:53
selam bende orkide çimlendirmek istiyorum elimde tohumlar var
biraz araştırdım takıldığım konu agar agar denilen madde kimi şeker ve nişasta kullan diyor kimi de olmaz diyor bu işin doğrusu nedir agar agar dedikleri maddeyi almak gereklimi gerekliyse nereden temin edebilirim bilginize ve ilginize şimdiden teşekkürler.
https://magaza.hammaddeler.com/Tito-Agar-Agar-Gida-Tipi-100-gr,PR-26712.html
hanımeli
30-01-2018, 16:09
Merhaba, tohum sitelerinde dolaşırken rengarenk orkide tohumları gördüm, üstelik epey alan da var, acaba tohumdan orkide yetiştirilebiliyor mu yoksa hüsran ile mi sonuçlanıyor, aramızda hiç tohumdan yetiştiren varmı? Yoksa bir risk alıp denemek istiyorum gerçekten, varsa da tecrübelerinden faydalanmak isterim.
Doku_Kültürcü
31-01-2018, 14:37
Merhaba, tohum sitelerinde dolaşırken rengarenk orkide tohumları gördüm, üstelik epey alan da var, acaba tohumdan orkide yetiştirilebiliyor mu yoksa hüsran ile mi sonuçlanıyor, aramızda hiç tohumdan yetiştiren varmı? Yoksa bir risk alıp denemek istiyorum gerçekten, varsa da tecrübelerinden faydalanmak isterim.
Sayın Hanımeli,
Büyük çoğunluğu insanların orkide merakını sömürmeyi hedefleyen dolandırıcılar. Orkide tohumları, çok küçüktür (ince çekilmiş toz kahve iriliğinde) ve bu nedenle tane ile değil topluca(mesela yaklaşık 1000adet) grup olarak satılırlar. Bağlantıda kumpol Panyawechmanit'e ait EBay sitesindeki türlerden bir tanesini gösteriyor. Sayfada bitkinin ve tohumunun yan yana küçük resimleri var. Üzerine tıklayınca büyüyor, inceleyin. https://www.ebay.com/itm/Orchid-specie-seeds-Aerides-houlletiana-Year-2017/201593606508?hash=item2eefea516c:g:vcUAAOSwA-ZTbmjN
Orkide tohumları çimlenmek için gerekli besin maddelerini taşımazlar bu nedenle steril besin ortamı kullanmanız gerekir. Dolandırılmayın.
hanımeli
31-01-2018, 16:01
Çok teşekkür ederim doku kültürcü. Epey bir araştırma yaptım steril şartlar çok önemli satın alma yoluyla değil kendim tohum elde ederek denemek istiyorum bakalım başarabilecekmiyim.
ankaramk
09-06-2018, 18:48
Orkide tohumlarım hazır. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180609/99294fdc9971db580c22206f4c847bed.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180609/d276bf1576e6a0305cad2ab0b867ea1d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180609/54f4bfd7007a0de51a10008a875b15c6.jpg
Doku_Kültürcü
09-06-2018, 21:40
Orkide tohumlarım hazır. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180609/99294fdc9971db580c22206f4c847bed.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180609/d276bf1576e6a0305cad2ab0b867ea1d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180609/54f4bfd7007a0de51a10008a875b15c6.jpg
Hemen ekin. Phalaenopsis tohumları çok uzun ömürlü değil.
ankaramk
10-06-2018, 08:43
Hemen ekin. Phalaenopsis tohumları çok uzun ömürlü değil.Teşekkür ediyorum.
Vestel_5530 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hasansarraf
09-04-2020, 09:56
Elinde orkide tohumu olup gönderebilecek var mı ?
Merhaba arkadaşlar, bugün ilk tohumlarımı ektim. Konu hakkında bilgiye sahip değilim ancak toplamaya çalışıyorum. Mavi orkide tohumu aldım. Bir sürü göndermiş tedarikçi. Suya koymamı ve 6 saat beklememi yazmış yazısında. Ben de bir kısım tohumu dediği gibi yaptım. Suyun içindeler şuan. Aradan yarım saat geçmeden tohumların çevresinde bir şeyler oluştu. Tam olarak adlandıramıyorum ve kümelendiler. Bazıları bardağın dibinde tek başına kaldı. Bu davranış normal mıdır acaba?
Doku_Kültürcü
14-04-2020, 10:43
Merhaba arkadaşlar, bugün ilk tohumlarımı ektim. Konu hakkında bilgiye sahip değilim ancak toplamaya çalışıyorum. Mavi orkide tohumu aldım. Bir sürü göndermiş tedarikçi. Suya koymamı ve 6 saat beklememi yazmış yazısında. Ben de bir kısım tohumu dediği gibi yaptım. Suyun içindeler şuan. Aradan yarım saat geçmeden tohumların çevresinde bir şeyler oluştu. Tam olarak adlandıramıyorum ve kümelendiler. Bazıları bardağın dibinde tek başına kaldı. Bu davranış normal mıdır acaba?
Üzgünüm ama, sizde orkide tohumu diye dolandırılan insanlar kervanına katılmışsınız. Sayfayı yukarı kaydırırsanız üyelerin Phalaenopsis orkide tohumlarının resimlerini görebilirsiniz. Orkide tohumları gerçek anlamda toz tohumlar olarak nitelenebilir. Çok ince çekilmiş kahve iriliğinde olurlar. Bu konuda Joseph Arditti ve Abdul Karim Abdul Ghani tarafından kaleme alınmış İngilizce bir makale var: https://www.researchgate.net/publication/297516900_Numerical_and_physical_properties_of_orc hid_seeds_and_their_biological_implications_vol_14 5_pg_367_2000
Üzgünüm ama, sizde orkide tohumu diye dolandırılan insanlar kervanına katılmışsınız. Sayfayı yukarı kaydırırsanız üyelerin Phalaenopsis orkide tohumlarının resimlerini görebilirsiniz. Orkide tohumları gerçek anlamda toz tohumlar olarak nitelenebilir. Çok ince çekilmiş kahve iriliğinde olurlar. Bu konuda Joseph Arditti ve Abdul Karim Abdul Ghani tarafından kaleme alınmış İngilizce bir makale var: https://www.researchgate.net/publication/297516900_Numerical_and_physical_properties_of_orc hid_seeds_and_their_biological_implications_vol_14 5_pg_367_2000
Üzücü bir durum. bakalim bunlardan ne çıkacak. :) 1 ay içinde filizlenir umarım. Foroğraf atarim.
Tohumlarım çimlendi. :) Kaderde ne varsa onu görürüz. :))
tropikalist
28-05-2020, 19:22
arkadaşlar ben kendim orkideyi dölleyip tohum oluştursam bu tohumların dolu boş olduğu nasıl anlaşılır bir de hibrit değildir değil mi daha yapmadım sadece soruyorum ben evde denesem doku kültürüyle çimlendirebilir miyim maliyeti ne kadar olur bir çiçek ne kadar tohum yapar bilmiyorum ama sadece bir çiçeğin tamamını ekeceğim evde sterilizasyon yapabilirim ama dediğim gibi toplam maliyet ne olur ne kadara olur liste şeklinde yazabilir misiniz lütfen birde aşama aşama nasıl yapmam gerektiğini nasıl ortamda bulundurmam gerektiğini yazar mısınız
şimdiden teşekkür ederim
Herkese merhaba siz orkide yetiştiricilerine küçük bir sorum olacaktı;
Ben gittigidiyor sitesinden maymun orkide tohumu sipariş vermiştim, kargo elime geçtikten sonra tohumları orkide toprağına ektim ardından etrafını kilit poşetle kapattım, her gün fısfısladım, 3 gün sonra da filizler çıkmaya başladı. Aklımdaki tek soru şu; orkide tohumlarının bu kadar kısa sürede filiz vermesi normal mi yoksa aldığım tohumlar sahte mi ?
https://images.app.goo.gl/AKxFGADbmF7efT6ZA
Doku_Kültürcü
01-07-2020, 14:26
Herkese merhaba siz orkide yetiştiricilerine küçük bir sorum olacaktı;
Ben gittigidiyor sitesinden maymun orkide tohumu sipariş vermiştim, kargo elime geçtikten sonra tohumları orkide toprağına ektim ardından etrafını kilit poşetle kapattım, her gün fısfısladım, 3 gün sonra da filizler çıkmaya başladı. Aklımdaki tek soru şu; orkide tohumlarının bu kadar kısa sürede filiz vermesi normal mi yoksa aldığım tohumlar sahte mi ?
Siz de dolandırılanlar kervanına katılmışsınız. 2016 yılında, (bir önceki sayfada) bu konuda yazmıştım. Kopyalayıp yapıştırdım:
Orkide (salepgiller familyası) familyasına dahil olan bitkilerin tohumları gerçek manada toz tohum diye nitelendirebileceğimiz tohumlardır. Tohum ağırlıkları 0,31µg - 24µg aralığındadır. Mikro gram (µg), miligramın 1/1000'i dir. Arditti ve Ghani'nin 2000 yılında kaleme aldığı gözden geçirme yazısında, deniz yüzeyinden 1800 metre yukarıda alınan hava örneklerinde orkide tohumlarına rastlandığı bildirilmektedir. Bulgu 1981 yılında Dafni A. isimli bir araştıcıya aittir. İlgili yazının 407. sayfasında yer almaktadır: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...0.00587.x/epdf
Tohumlar bu kadar küçük olunca 5-10 adet tohum satışı yapan kişiler "Ben sizin orkide merakınızı dolandıran biriyim" diye avazı çıktığı kadar bağırıyor demektir. 5-10 adet gerçek orkide tohumunun neye benzediğini görebilmeniz için 20-40 kat büyüten bir mikroskopla incelemeniz gerekir. Yerli ve yabancı satış platformlarında 5-10 adet, 50 adet gibi tohum sayısı vererek satış yapan insanlar doğru söylemiyor, sizin orkide merakınızı kötüye kullanıyorlar.
tropikalist
01-07-2020, 16:04
arkadaşlar ben kendim orkideyi dölleyip tohum oluştursam bu tohumların dolu boş olduğu nasıl anlaşılır bir de hibrit değildir değil mi daha yapmadım sadece soruyorum ben evde denesem doku kültürüyle çimlendirebilir miyim maliyeti ne kadar olur bir çiçek ne kadar tohum yapar bilmiyorum ama sadece bir çiçeğin tamamını ekeceğim evde sterilizasyon yapabilirim ama dediğim gibi toplam maliyet ne olur ne kadara olur liste şeklinde yazabilir misiniz lütfen birde aşama aşama nasıl yapmam gerektiğini nasıl ortamda bulundurmam gerektiğini yazar mısınız
şimdiden teşekkür ederim
rica etsem cevaplayan çıkar mı :o
Siz de dolandırılanlar kervanına katılmışsınız. 2016 yılında, (bir önceki sayfada) bu konuda yazmıştım. Kopyalayıp yapıştırdım:
Orkide (salepgiller familyası) familyasına dahil olan bitkilerin tohumları gerçek manada toz tohum diye nitelendirebileceğimiz tohumlardır. Tohum ağırlıkları 0,31µg - 24µg aralığındadır. Mikro gram (µg), miligramın 1/1000'i dir. Arditti ve Ghani'nin 2000 yılında kaleme aldığı gözden geçirme yazısında, deniz yüzeyinden 1800 metre yukarıda alınan hava örneklerinde orkide tohumlarına rastlandığı bildirilmektedir. Bulgu 1981 yılında Dafni A. isimli bir araştıcıya aittir. İlgili yazının 407. sayfasında yer almaktadır: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...0.00587.x/epdf
Normalde orkide konusunda hiç bilgim yok, deneyimlerim hep etobur bitkiler üzerine olduğu için bu konuda sınıfta kaldım anlaşılan. Bu arada o ektiğim tohumlar sanırım semizotu:(
Böyle sahtekarlar yüzünden bu işe heveslenen insanlar hem paralarından oluyor hem hayallerinden... Şikayet etmek ve bilidirmek lazım böyle kişileri
Doku_Kültürcü
06-07-2020, 23:24
şimdiden teşekkür ederim
Orkide tohumlarının dolu-boş olduğunu anlamak için mikroskop altında incelemek gerekir. Mikroskop yoksa, bilgisayar tarayıcısı ile de yapabilirsiniz. Tarayıcıyı en yüksek çözünürlüğe ayarlayın. Toz tohumdan bir miktar tarayıcı camına dökün ve taratın. Çok büyük olasılıkla hibrittir. Bir çiçek 1,5-2 milyon tohum yapar. Hassas terazi (30-40TL), cep tipi pH metre (100TL), aktif kömür (15TL), 18-18-18 suda çözünen kompoze gübre (10TL) https://urun.n11.com/bilim-ve-teknik/18-18-18-npk-me-500gr-yaprak-ve-damlama-sulama-gubresi-suda-cozun-P434344343?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMIisCXk7u56gIVCLrtCh1RgwWZEAQYASAB EgJ74vD_BwE
Jelleştirici (agar) 52TL, Pharmax Canvit Aminosol Vitamin Ve Aminoasit Solüsyonu alınır (vitamin ve aminoasit desteği için) https://www.hepsiburada.com/pharmax-canvit-aminosol-vitamin-ve-aminoasit-solusyonu-150-ml-pm-HB000004Z05H
Benzin istasyonundan akü suyu (saf su).
Teraziyle 500mg kompoze gübre tartılır. Cam bir kavanoz içerisine konur. Üzerine 20 gram şeker tartılır ve kompoze gübreye ilave edilir. vitamin ve aminoasit solüsyonunda 10ml enjektörle çekilir ve karışıma ilave edilir. Karışıma 1 litreye tamamlanacak şekilde saf su ilave edilir. hepsi çözününceye kadar iyice karıştırılır. pH metre ile pH değeri 5,6 yapılır. Bunun için kalibre edilmiş pH metrenin elektrod kısmı çözelti içerisine sokulur. Değer okunur. Eğer değer 7'nin üzerindeyse limon asidi veya sirke ilave edilir. Eğer 5,6'nın çok altındaysa (5 gibi) bu sfer içme sodası ileve edilir ve 5,6'ya gelmesi sağlanır. Sonra, karışımın içerisine 2 gram aktif kömür ilave edilir. Aktif kömür çözünmez ama sıvı içerisinde süspansiyon (asıltı) halde kalır, bir kısmıda çöker. En son, karışım içerisine 5,4 gram agar ilave edilir. Mutfakta mikro dalga fırın varsa karışım fırın içerisine konur, çalıştırılır. 3-5 dakikada bir kapağı açılır ve bir kaşıkla karıştırılır. Karışım kaynamaya başladığında mikrodalga fırından çıkartılır. Mikrodalga fırın yoksa, hazırlanan çözelti kabıyla birlikte düdüklü tencere içerisine konur (tencerenin tabanına değmemesi için 5-6 tane metal kavanoz kapağı tencere dibine yerleştirilir ve kap bunların üzerine konur). Cam kavanoz içerisinde tencereye konmuşsa, tencere dibine doğrudan temas, sıcaklığın dengesiz yayılması nedeniyle kavanozun çatlamasına neden olur. Düdüklü tenceye su ilave edilir ve kapağı kapatılır. Ocak açılır, tencerenin buhar çıkışından sonra düdük mandalı indirilir. ve fışlama sesi beklenir. Fışlama duyulduktan sonra 15 dakika bu şekilde tencere ısıtılır. 15 dakika sonunda, tencere ocaktan indirilir ve buhar basıncının düşmesi beklenir. Kapak açılır, kavanozun içerisine bir kaşık daldırılır ve iyice karıştırılır. Mutfak eldiveniyle kavanoz tencereden çıkartılır (dikkat haşlanmayın!!!!!). Mutfak eldiveniyle kavanoz tutularak daha önceden ayarladığınız daha küçük kavanozlara paylaştırılır. Kavanozların kapakları sıcakken kapatılır. Tekrar düdüklü tencere içerisine yerleştirilir (tabana kavanoz kapağı döşemeyi unutmayın, kavanozlar kırılmasın). Düdüklü tencere içerisine kaynar durumda 3 bardak su dökülür. Tencerenin kapağı kapatılır. Yukarıdaki işlemler yapılır. Bu sefer 25 dakika pişirilir. Süre sonunda tencere ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir. Sonrası için : https://www.youtube.com/watch?v=3EBH8SZVOpI
Orkide tohumlarının dolu-boş olduğunu anlamak için mikroskop altında incelemek gerekir. Mikroskop yoksa, bilgisayar tarayıcısı ile de yapabilirsiniz. Tarayıcıyı en yüksek çözünürlüğe ayarlayın. Toz tohumdan bir miktar tarayıcı camına dökün ve taratın. Çok büyük olasılıkla hibrittir. Bir çiçek 1,5-2 milyon tohum yapar. Hassas terazi (30-40TL), cep tipi pH metre (100TL), aktif kömür (15TL), 18-18-18 suda çözünen kompoze gübre (10TL) https://urun.n11.com/bilim-ve-teknik/18-18-18-npk-me-500gr-yaprak-ve-damlama-sulama-gubresi-suda-cozun-P434344343?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMIisCXk7u56gIVCLrtCh1RgwWZEAQYASAB EgJ74vD_BwE
Jelleştirici (agar) 52TL, Pharmax Canvit Aminosol Vitamin Ve Aminoasit Solüsyonu alınır (vitamin ve aminoasit desteği için) https://www.hepsiburada.com/pharmax-canvit-aminosol-vitamin-ve-aminoasit-solusyonu-150-ml-pm-HB000004Z05H
Benzin istasyonundan akü suyu (saf su).
Teraziyle 500mg kompoze gübre tartılır. Cam bir kavanoz içerisine konur. Üzerine 20 gram şeker tartılır ve kompoze gübreye ilave edilir. vitamin ve aminoasit solüsyonunda 10ml enjektörle çekilir ve karışıma ilave edilir. Karışıma 1 litreye tamamlanacak şekilde saf su ilave edilir. hepsi çözününceye kadar iyice karıştırılır. pH metre ile pH değeri 5,6 yapılır. Bunun için kalibre edilmiş pH metrenin elektrod kısmı çözelti içerisine sokulur. Değer okunur. Eğer değer 7'nin üzerindeyse limon asidi veya sirke ilave edilir. Eğer 5,6'nın çok altındaysa (5 gibi) bu sfer içme sodası ileve edilir ve 5,6'ya gelmesi sağlanır. Sonra, karışımın içerisine 2 gram aktif kömür ilave edilir. Aktif kömür çözünmez ama sıvı içerisinde süspansiyon (asıltı) halde kalır, bir kısmıda çöker. En son, karışım içerisine 5,4 gram agar ilave edilir. Mutfakta mikro dalga fırın varsa karışım fırın içerisine konur, çalıştırılır. 3-5 dakikada bir kapağı açılır ve bir kaşıkla karıştırılır. Karışım kaynamaya başladığında mikrodalga fırından çıkartılır. Mikrodalga fırın yoksa, hazırlanan çözelti kabıyla birlikte düdüklü tencere içerisine konur (tencerenin tabanına değmemesi için 5-6 tane metal kavanoz kapağı tencere dibine yerleştirilir ve kap bunların üzerine konur). Cam kavanoz içerisinde tencereye konmuşsa, tencere dibine doğrudan temas, sıcaklığın dengesiz yayılması nedeniyle kavanozun çatlamasına neden olur. Düdüklü tenceye su ilave edilir ve kapağı kapatılır. Ocak açılır, tencerenin buhar çıkışından sonra düdük mandalı indirilir. ve fışlama sesi beklenir. Fışlama duyulduktan sonra 15 dakika bu şekilde tencere ısıtılır. 15 dakika sonunda, tencere ocaktan indirilir ve buhar basıncının düşmesi beklenir. Kapak açılır, kavanozun içerisine bir kaşık daldırılır ve iyice karıştırılır. Mutfak eldiveniyle kavanoz tencereden çıkartılır (dikkat haşlanmayın!!!!!). Mutfak eldiveniyle kavanoz tutularak daha önceden ayarladığınız daha küçük kavanozlara paylaştırılır. Kavanozların kapakları sıcakken kapatılır. Tekrar düdüklü tencere içerisine yerleştirilir (tabana kavanoz kapağı döşemeyi unutmayın, kavanozlar kırılmasın). Düdüklü tencere içerisine kaynar durumda 3 bardak su dökülür. Tencerenin kapağı kapatılır. Yukarıdaki işlemler yapılır. Bu sefer 25 dakika pişirilir. Süre sonunda tencere ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir. Sonrası için : https://www.youtube.com/watch?v=3EBH8SZVOpI
Hocam sizde bana satabileceğiniz fazladan orkide tohumu var mıdır ?
tropikalist
07-07-2020, 10:11
evet ya eğer tohum boşsa hiç bu kadar zahmete girmeyeyim ama daha ben tohum oluşturmadım yani denemedim eğer orkide tohumunuz varsa almak isterim açıkçası eğer fazlaysa tabii
Doku_Kültürcü
07-07-2020, 12:24
Sayın uygarb ve Sayın tropikalist,
Ne yazık ki elimde tropikal orkide tohumu yok. Daha önce önerdiğim tropik orkide tohumu satışı yapan Tayland'dan Kumpol Panyawechmanit ve Amerika Birleşik Devletlerinde orkide Tohum Bankası projesi yönticisi Aaron Hicks yakın zamanda attığım mesajlara yanıt vermediler. Sanırım, virüs salgını onları da etkiledi. Hatta, Taylandlı satıcının Ebay üzerindeki satış sitesinden sipariş verdiğim tohum elime bile ulaşmadı. Tekrar deneyeceğim, havaların serinlemesi için eylül ayının ortasını bekleyeceğim. Sıcak dönemde gelen tohumlar ölü oluyor. Daha önce kendisinden tohum almıştım ve başarılı bir şekilde çimlenmişlerdi.
evet ya eğer tohum boşsa hiç bu kadar zahmete girmeyeyim ama daha ben tohum oluşturmadım yani denemedim eğer orkide tohumunuz varsa almak isterim açıkçası eğer fazlaysa tabii
Tropikal bitkilerle gördüğüm kadarıyla çok uğraşıyorsunuz, nepenthes te yetiştiriyor musunuz
HobiBotanik
02-10-2020, 12:30
rica etsem cevaplayan çıkar mı :o
Belki sorunuza cevap almışsınızdır ama ben yeni gördüm :)
Evinizde hazırlayacağınız bir medya ile orkide tohumlarınızı çimlendirebilirsiniz.
Evde bulunabilecek Malzemelerle Orkide Çimlendirme Medyası Hazırlıyoruz. (https://youtu.be/81uVcTdD4Us)
tropikalist
02-10-2020, 14:20
Belki sorunuza cevap almışsınızdır ama ben yeni gördüm :)
Evinizde hazırlayacağınız bir medya ile orkide tohumlarınızı çimlendirebilirsiniz.
Evde bulunabilecek Malzemelerle Orkide Çimlendirme Medyası Hazırlıyoruz. (https://youtu.be/81uVcTdD4Us)
Teşekkürler sanırım cevap almıştım ama iyi oldu teşekkürler
tropikalist
02-10-2020, 16:26
Tropikal bitkilerle gördüğüm kadarıyla çok uğraşıyorsunuz, nepenthes te yetiştiriyor musunuz
maalesef hayır yetiştirmiyorum ama evet doğru tahmin tropik bitkilerle haşır neşir olmayı seviyorum;)
görmemişim bu arada kusura bakmayın lütfen
kadirkcbyk
07-10-2020, 09:54
Yıllar öncesinde yurt dışından orkide tohumu aldım. Büyük uğraşlar sonucu hiçbir sonuca varamadım. Ya ben beceremedim **** dolandırıldım :) Buradaki önerilere göre yeniden deneyeceğim :)
evandevan5
26-10-2021, 11:19
Mücevher orkide hakkında bilgisi olan var mı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.