PDA

View Full Version : Orkideler için saksı harcı




Dilek Erbil
21-11-2004, 14:51
Sayın Erkan Bey,

bir süredir yazılarınızı takip ediyorum,ben de 2 senedir orkidelerle ilgileniyorum.Size bir kaç sorum olacak : orkideler için toprağı ! ağaçkabuklarını Türkiye'den temin etmek mümkün mü? Yoksa yurtdışından gelen eşi dost'u rahatsız etmeye devam mı etmemiz gerekiyor?

Ayrıca spaghnum moos Türkiyeden temin edilebiliniyor mu?
Umarım sizi sorularımla rahatsız etmemişimdir.

Anladığım kadarıyla almanca biliyorsunuz,belki henüz keşfetmemişsinizdir,çok güzel bir forum var :http://www.orchideenforum.de/ tavsiye ederim.
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Saygılarımla,
Dilek Erbil




praecox
12-10-2006, 12:57
Sayın Dilek hanım,

damardan yaptığımız iğnelerde ilacı hiçbir zaman birden vermeyiz. Bu değil hastanın... sağlıklı bir organizmanın da ani ölümü ile sonuçlandırılabilinir. veya methabolizma şoka girer. ;)
Bende burdan yavaş yavaş bizimkileri bu konuya alıştırıyorum ürkütmeden. (en azından deniyorum... zaman zaman parmak kaçıyorsada görüldüğü gibi henüz şoka giren de yok meftha olan da :D )
Ağaç kabuğu konusuna gelir isek.... ilahi dilek hanım tamda üstünde oturuyorsunuz... bu konuda orkidelerde kullanılan yavaş degrade olan en iyi ağaç kabuğu (ki burda daha başka güzel özelikleri de var...) fıstık çamı kabuğudur. bu kabukları ısınma amaçlı yakanları olanları hattda kabuğunu ormanda sıyırıp atıldıktan sonra keresteciliğe yollandığını yazarsam bilmem bu kabukları benim de nerden temin edebileceğinizi anlamışsınızdır. bazı seracılarda çiçekçilerde un çuvalı dolusunu 3-5 YTL'eye satın almak da mümkün. yalnız burda dikkat edilmesi gereken iki konu var.
1- reçine ....
2-sterilizasyon için fırınlama
bunun için benim takip etiğim prosedür de şu... reçine için 1 sene kadar açık havada bekletmek gerek kabukları. sonrası RO su ile (tabii mümkün ise...:rolleyes: ) bir güzel ıslatıp yıkamak. açık havada kurutuktan sonra mutfak fırınında 20 dk 1 saat kadar 80-120oC de ısıtmak sureti ile sterilizasyonu. fırınlamadan önce Sodiumhypochlorid ile işlenmesi de iyi olur ancak... sanırım aşı hızlı olur şimdi...:cool:
torf konusunda tek sorun ki orkidlerde boluda üretilen sazlık çürünütüsü (ki buna da torf diyorlar) hariç NPK eklenmemiş olanları uygundur. cocospeat denen hindistan cevizi kabuğu unufak edilmiş sıkkıştırılmış organik kütle de uygundur.
ben şahsen aşırı ıslak kalabileceğinden torf eklemekden kaçınıyorum sebei ise şu malumaliniz olan vede phallerin evde hastalanmasına yol açan çöketme dediğimiz hastalık. Phalaenopsis'i saf fıstık çamı kabuğunda yetiştirmek mümkün tabii orkidlerde kullanılacak dozlarda 2 haftada bir gübrelemek sureti ile hatda cymbidiumlar kaya yününde dahi (hatda en makulü) yetiştirebilirsiniz.
torf yerine az perlit veya vermiculite de katabilirsiniz.
Evet lürfen şahsen rica ediyorum soru sormakdan kaçınmayın beni rahatsız etmiyorsunuz bilakis beynimde doluşan bu kadar bilgiyi birileri ile paylaşabiliyor olmam beni sevindiriyor...

praecox
12-10-2006, 13:03
Sphagnum yosunu konusu ise "Ein Wissenschaft für sich!" onu ben evde kendim her su geçirmez kaba az torf üstüne ekim yapmak sureti ile yapıp hasat ediyorum. ithal edeni yok satışı yok şahsi az miktar getirten arkadaşlarımız da (özelikle Mersindeki bey...:cool: ) deneyimlerini anlatsın burda lütfen
fiyatı da malum çok yüksek..

çiğdem11
20-02-2007, 12:24
Merhaba
Ben orkide toprağı bulamıyorum hiç bir yerden nerden bulabilirim? Sadece hindistan cevizi torfu bulabildim yeterli olurmu? **** kendim hazırlayabilirmiyim?
Şimdiden teşekkürler.

praecox
09-03-2007, 12:27
bu başlıkdaki 2 nolu mesaja bir göz atın derim... hindistan cevizi torfu da kullanabilirsiniz ancak tavsiyem biraz pomza taşı veya hydrokültür granülü ile karıştırın.
cocospeat her orkideye uymuyabilir. şişe mantarı toplayıp fındık büyüklüğünde ufalayın o da olur. bu işi mutfak robotunda yapmanızı asla tavsiye etmem...
nerden mi biliyorum.... denedim vede robotu bıçağı ve kabı ile çöpe atmak zorunda kalınca öğrendim... :)

Menekşe sevdalısı
24-03-2007, 00:01
Merhaba selam.Benimde bir orkidem vardı şimdi sadece kurumuş olan kök ve gövdesi mevcut.Çünkü ben onu alınca daha geniş bir saksının onun için daha iyi olacağını düşünüp değiştirmek gibi çok büyük bir hata yapmışım.Tabi o zaman bu siteye üye değildim.şimdiye kadar yazılanları okudumda ne büyük gaflete düşmüşüm.Bu kadar çok sevdiğim bu çiçeğe bakmayı beceremedim diye bir daha almamayı düşünürken karşıma çıktınız.İyide oldu.şimdi sizden yola çıkarak belkide çok güzel orkidelerim olacak.Sahlep yapılandan değil ama ;)

korhan
19-11-2007, 10:03
Hocam iyi günler.

Yine ben :D çiçek bakımı konusunda cahiliyetim ve birazda pimpirikli oluşum nedeniyle sizi daha çok yoracağım izninizle. Forumun phala. bölümünde size çiçeğimin resmini gönderdim ve keikinin üstündeki tomurcuk olduğu için ordan kesmemi tavsiye ettiniz ve dün akşam kesme işini hallettim. Kesilen uca mum damlattım, gerek olmadıgını sölediniz ama ordan sıvı çıktığı için enerjisi boşa gidiyomuş gibi hissettim ve kurur diye korktuğum için mum damlattım :D Sormak istediğim konu şu; sağolsun forumdan bi arkadaş bana çam kabuğu konusunda yardımcı oldu. ilk önce yapmam gerekeni size sormak istedim. Çiçeğin sapını kestiğim için toprağını şimdi değiştirmem yanlış bi zamanlama olur mu acaba? Birde saksının içinde sararmış kökleri görüyorum ve saksı dışına sarkan köklerin çogu kurudu. 1-2 tane kök kaldı dışarıda (her gün azda olsa dışarıdaki köklere su püskürtüyorum), bu yüzden harcını değiştirip toprak altındakileride bi gözden geçirmek istiyorum. gereken yerleri keseceğim. fakat mesela kuruyan kökü tam olarak nasıl kesmeliyim? Yeşil kısımdan mı yoksa kuruyan kısımdan mı kesilmeli (yani kökün bi kısmı yeşil oluyo, bi kısmı kurumuş). Son sorum ise reçine açısından ağaç kabuklarımı bekletmem gerektiği konusu 1 sene kadar uzun bi süre bekletecek kadar zamanım olmadığı, hemen saksı değiştireceğim için en az ne kadar bekletmeliyim ve fırınlama işlemini verdiğiniz verilere baknıca açıkcası korktum o derece ve sürede ağaç kabukları zarar görmez mi yanar diye korktum. Saygılar...

Güler
19-11-2007, 15:41
Benim de çok güzel 2 adet orkidem var. Saksılarını değiştirmeyi düşünmüştüm. İçinde olan karışıma biraz pomza taşı ile perlit koyarım diye düşünmüştüm ama bu yazılanları okuyunca korktum ve vaz geçtim. Yeni aldığım şeffaf saksılar biraz daha beklesinler bari.

praecox
20-11-2007, 09:55
Kesilen uca mum damlattım, gerek olmadıgını sölediniz ama ordan sıvı çıktığı için enerjisi boşa gidiyomuş gibi hissettim ve kurur diye korktuğum için mum damlattım :D
Zaten kestiğiniz yer anlatığınız gibi ıslak ise mum da o ıslak su yürüyen damarları pekde tıkıyamaz. Bu iş için aşı macunu gerekliydi. Ancak çiçek sapında bu tür bir uygulama pekde duymadım en fazlası tarçın veya kömür tozu uygulaması.

Çiçeğin sapını kestiğim için toprağını şimdi değiştirmem yanlış bi zamanlama olur mu acaba?
Esasen kök durumlarının aciliyetine göre, veya yaprakların sağlıklılık emarelerine göre phalleri bilen biri ister tomurcuklu, ister çiçeğe durmuş herhangi bir durumda ve zamanda saksı harcı değişebilir. kökler oldukça kalın ve etli olduğundan sorunsuzca, ancak dikkatlice saksıdan çıkartılıp harcından kolaylıkla arındırılabilir.

Birde saksının içinde sararmış kökleri görüyorum ve saksı dışına sarkan köklerin çogu kurudu. 1-2 tane kök kaldı dışarıda (her gün azda olsa dışarıdaki köklere su püskürtüyorum), bu yüzden harcını değiştirip toprak altındakileride bi gözden geçirmek istiyorum. gereken yerleri keseceğim. fakat mesela kuruyan kökü tam olarak nasıl kesmeliyim? Yeşil kısımdan mı yoksa kuruyan kısımdan mı kesilmeli (yani kökün bi kısmı yeşil oluyo, bi kısmı kurumuş).

köklerin uç kısımları yeşil füze başı gibi ise geriye dönük tüm kökte sorun olmıyabilir. yer yer gümüşi grimsi yeşilimsi bir renk alır. Kurumuş büzüşmüş veya iki parmağınızın arasında dikkatlice sıkınca çılk ve çürümüş hissi veriyor ise. kökü bitkinin kök buğazına kader gireye kesilebilir.
Son sorum ise reçine açısından ağaç kabuklarımı bekletmem gerektiği konusu 1 sene kadar uzun bi süre bekletecek kadar zamanım olmadığı, hemen saksı değiştireceğim için en az ne kadar bekletmeliyim ve fırınlama işlemini verdiğiniz verilere baknıca açıkcası korktum o derece ve sürede ağaç kabukları zarar görmez mi yanar diye korktum. Saygılar...

Bu kabukları 1 yıl kadar açık havada yağmurda bekletmek sadee Pinus pinea yani fistik çamı kabuklarında gereklidir. Ancak resimde gördüğüm kadarı ile elinizddeki kızılçam kabukları. burda bir sorun olmaz, yani beklemeniz de gerekmez. Ancak bu şekilde steril olmıyan ve bir dizi parogen organizmala içeren kontamine kabukları sterilize etmeniz şart. kabuk arasındaki börtü böceği, yavrusunu yumurtasını yuvasını öldürmek gereklidir. diğer patogen microorganizmalardan çürütebilecek küflendirecek mantarlardan mayalardan da bu şekild arındırmak gereklidir.
Ağaç kabuğunun parlama derecesi yüksektir hatta kömür gibi kavurmak için de daha yüksek ısılar gereklidir. kaldı ki bu zaman zarfında kabuklar su kaybederek daha da satbil bir hale gelip saksı harcında daha uzun müddet kullanılabilir olurlar.

Verdiğim saatler ve değerler deneylerimle sabitlenmiş optimum değerlerdir..


saygılar

korhan
20-11-2007, 22:35
Çok teşekkür ederim hocam. Söylediklerinize göre çiçeğimin saksı değişmesinde bir engel yok. En kısa zamanda değişimi yapacağım. Saksı değişimi sırasında aşama aşama fotoğraflar çekip foruma ekleyeceğim. Umarımda bende bir başka arkadaşa yardımım dokunur fotoğraflarla. Saygılarımla...

bahçevan
23-11-2007, 13:20
merhaba Dilek hnm.Orkidelerde bitki beslenme ile size biraz bilgi veriyorum.umarım faydalı olur.
Phalaenopsis yetiştiriciliğ inde de bitkilerin beslenmesinde Anthurium da olduğu gibi pH ve EC çok önemlidir. Bitki besin solüsyonu pH’sının 5,2-6,2 arasında, EC’sinin ise 0,8-1,2 mS/cm arasında olmasını ister. Hazır kompoze gübreler veya ayrı ayrı gübrelerin karışımı ile hazırlanmış stok gübrelerden kullanılarak da bitkilerin beslenmesi sağlanabilir. Besin solüsyonu hazırlığında sulama suyunun kalitesi ve solüsyon hazırlığındaki diğer faktörlere Anthurium da olduğu gibi dikkat edilmelidir. Phalaenopsis için uygun bitki besin maddeleri kompozisyonu; NH4+:17 mg/l, NO-3: 98 mg/l, K+: 135 mg/l, Ca++: 53 mg/l, S: 13 mg/l, P-: 47 mg/l, Fe++: 0.90 mg/l, Mn++: 0.18 mg/l, B: 0.11 mg/l, Mg++: 10 mg/l, Zn++: 0.12 mg/l, Cu++: 0.13 mg/l, Mo: 0.01 mg/l.

nilüfer.j.s.
31-07-2008, 15:48
merhaba, nihayet doğru konuyu buldum , ben bu forumda yeni konu açmayı bile rica ettim : "TOPRAK" adlı

lütfen bana orkide için "toprak" karışımı konusunda yardımcı olurmusunuz : cam agacı kabuğunu kullanmayı düşünüyorum, ama onu da çok işlemek gerekiyormuş yukarıdaki yazılarınıza göre.......8-10 saat fırında bekletmek şart mı ? hiçbiyerde hazır kurutulmuş bir çam ağacı kabuğu bulunamaz mı ? kozalak ta kullanılıyormuş, doğru mu?

saygılar
nil

praecox
31-07-2008, 17:33
merhaba, nihayet doğru konuyu buldum , ben bu forumda yeni konu açmayı bile rica ettim : "TOPRAK" adlı

lütfen bana orkide için "toprak" karışımı konusunda yardımcı olurmusunuz : cam agacı kabuğunu kullanmayı düşünüyorum, ama onu da çok işlemek gerekiyormuş yukarıdaki yazılarınıza göre.......8-10 saat fırında bekletmek şart mı ? hiçbiyerde hazır kurutulmuş bir çam ağacı kabuğu bulunamaz mı ? kozalak ta kullanılıyormuş, doğru mu?

saygılar
nil

Sayın nilüfer.j.s.

orkide saksı harçlarını herkes değişik bir şekilde kendine uygun bir karışımdan oluşturur. 8-10 saat 120 C da bugün abartılı buluyorum yarım saat bir saat yetebilir. Bunu yapamıyor iseniz forumun değişik yerlerinde yazıldığı gibi açıkta saydam bir nylon altında yazın solarizasyon yöntemini uygulıyabilirsiniz. Bu tüm yaz ağustos sonuna kadar sürse iyi olur. Ondan evveli kış açıkta yağmurun altından bekletilmesi uygun olur. Kısacası fırınlıyamıyacak iseniz ya bir sene uğraşıcaksınız **** bir dizi börtü böcek ile mantar v.d. hastalıkları kapma riskini göze alacaksınız. Çam kozalağı konduğunu ilk kez sizden duydum. ben şahsen pek tavsiye etmiyeceğim. Bu forumda bir dizi ortam ve bakıcının sulama alışkanlıklarına göre karışım reçeteleri yazılı.

Kaloriferli ev ortamında en uygunu çam kabuğu, sphagnum, mangal kömürü, şişe mantarı kırıntısı ve/veya styropor parçacıkları ile oluşanıdır. Torf, perlit vermiculite gibi katkılar, bu günki deneyimlerime dayanarak artık tavsiye etmiyorum.

Piyasada cocos chips denen hindistan cevizinin lifli kısmının küpler halinde doğranmış şekilde sunum formları mevcut. Bunlar da kullanılabilir. Burada cocs chipslerin fazla tuzlu olma ihtimali yüksek bu bağlamda kullanım öncesi iyice yıkamanız gerekebilir.
Çam kabuğu olarak da sadece "pinus" ailesinden ağaçların kabuklarını kullanabilirsiniz. En uygunu sarıcam yani Pinus sylvestris dir. sonradan Pinus pinea yani fıstık çamı (Ki reçinesi sorun yaratabilir) kızıl çam kara çam da uygun olduğunu deneyimlerim sonucu söyleyebilirm. Orkide saksı harçlarını en geç ikinci senede yenilemeniz ise şart.

Saygılar

post scriptum: hazır fırınlanmış ufalanmış uygun çam kabuğu ben hiç bir yerde bulamadım. Bazı firmalar malçlama amaçlı kabuk kırıntıları satıyor ise de bunların orkideye uygunlukları ile ilgili ciddi terredütlerim var.

eylems
31-07-2008, 19:29
Sayın Praecox, köyümün dağlarında sarıçam, karaçam ve kızılçam mevcut.Bu yıl gittiimde kabuklarını toplayacağım. Hatta orman kesim yapmış ağaçların kabuklarını soyup ormanda bırakmışlar. Eğer bol miktarda bulursam sizede getirebilirim. Asıl sormak istediğim ise; kabuklar 120 C de yanmazmı, alevlenme **** alevlenme eğiliminde olmazmı? Çünkü derece çok yüksek.

praecox
31-07-2008, 20:34
Sayın Praecox, köyümün dağlarında sarıçam, karaçam ve kızılçam mevcut.Bu yıl gittiimde kabuklarını toplayacağım. Hatta orman kesim yapmış ağaçların kabuklarını soyup ormanda bırakmışlar. Eğer bol miktarda bulursam sizede getirebilirim. Asıl sormak istediğim ise; kabuklar 120 C de yanmazmı, alevlenme **** alevlenme eğiliminde olmazmı? Çünkü derece çok yüksek.

Size şu deneyi düşünmenizi önersem... fırını 120 ºC ye ayarlayın ve içine bir kap şebeke suyu koyun. Göreceksininz ki kaynamıyacak. Ya da Fritözü 120ºC'ye ayarlayın o yağın içine bir cezve su koyun o da kaynamaz. Saf su olsa ancak kaynıyabilir.

Tabii bu gibi deneyleri küçükler evde yapmasınlar hatta büyükler d yapmasın. Bunlar sadece örnek babında yazıldı... Cezvedeki suyu yağ banyosuna damlatırsanız felaket olur.

Demem o ki suyun kaynamadığı bir ısı çok da sıcak sayılmaz. Tabii ilk başlarda tedbiri elden bırakmamak adına fırının kapağını bir kaç kez aralayıp kapatın. Ne de olsa kabukdan ucucu parlayıcı gazlar çıkabilir vede havadaki oksijenle karışımda tehlikeli olabilirler. Gerçi bana bu güne kadar olmadı demek bu günden sonra bu tedbirleri almazsam olmıyacak anlamına gelmez...

Sorunuza açık bir cevap yazmak adına...
Odunun veya kabuğun parlama ısısı veya "flam punkt" veya "flashing point" denilen ısı çok yükseklerdedir. Kabuk reçinesiz ise ev fırını ile alev aldırmak zordur ama yüksek ısılarda 180ºC ve üzerlerinde kavrulma başlıyabilir evi duman sarabilir.

Evde doku kültürü yapacak arkadaşlara da uyarım saf su veya besi yerlerini fırında bu şekilde sterilizasyon yaptıklarında fırın ısısını çok iyi kontrol etmeliler. kavanoz kapakları asla kapatılmamalıdır.

Tabii fırın kavramı bu yazımda sadece elektrikli ısı sirkülasyonu sağlıyan turbo fırın dediğimiz fırın kavramıdır. Sakın ola Gazlı fırında bunları yapmayın...!

Tekrar uyarıyorum bu gibi şeyleri küçükler hatta büyükler de evde yalnız başlarına asla yapmalılar. Büyüklerin yanında da o sırada evde muhakak biri yetişkin daha bulunmalıdır. Fırını çalıştığı sürece gözetim altında bulundurmakda fayda var.

sweet_cat
26-01-2009, 22:47
merhaba.orkidem olmadan önce çam ağaçlarının türlerine dikkat etmezdim;) orkide toprağı için sarı çam kabuğu kullanabileceğimizi öğrendim.araştırmak için üniversitenin bahcesine gittim ve biraz toplamayı başardım.emin olamadığım için sizede göstermek istedim.inşallah sarıçamdır:)

eylems
27-01-2009, 00:24
Sweet cat, özellikle 2. fotoğraftan sarıçam olduğunu düşünüyorum. Yüksek ihtimalle sarıçam.

sweet_cat
27-01-2009, 16:02
yanıtınız için teşekkür ederim.

sweet_cat
14-03-2009, 09:52
orkidemin çiçekleri döküldü ve bende sizlerden edindiğim bilgilerle saksısını değiştirme hazırlıklarına başladım.topladığım çam kabuklarını ufalayıp yıkadım ve sonrada fırınladım.benim sorum şu olacaktı: bu aşamlar sonunda çam kabuklarında hala keskin bi koku var bu normalmi,bu haliyle orkidem için kullansam zararı olurmu,gözle görülür bir reçine farketmedim ama kokusunun sebebi bu olabilirmi?

house-of-wax
14-03-2009, 11:42
Bence kokunun bir zararı olmaz... Tabii Bence

praecox
14-03-2009, 13:27
Kokunun ne olduğu önemli.
Küf mü kokuyor? Yoksa ağacın kendi doğal kokusu mu? Ağacın doğal reçine kokusu gibi bir koku ise bu normal elbetteki zararı olmaz, ancak küf kokuyor ise sorun olabilir.

sweet_cat
14-03-2009, 14:26
küf kokusu değil sanırım çam ağacına özgü bir koku.beni endişelendiren reçineden dolayı kokuyo olabileceğiydi.yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.şimdi saksı değiştirmesine gönül rahatlığıyla başlayabilirim:)

Oğuzhan
27-03-2009, 13:38
Orkide harcına hindistan cevizi torfu eklemekte bir sakınca olabilir mi ?

praecox
27-03-2009, 19:01
Orkide harcına hindistan cevizi torfu eklemekte bir sakınca olabilir mi ?

Yok bilakis ince köklülerde eklenmesi uygun olur. Eklenmesi ve miktarı, sulama alışkanlığınıza göre değişir.

Dezavantajları; tuz içerebilir, asidik değildir.
Avantajları torf kadar çabuk ayrışmaz, uzun süre köklerin ıslak kalmasını, su tutma kapasitesinin düşük olmasından, önler.

Oğuzhan
27-03-2009, 21:36
Sizden aldığım cattleya bir avuç üstüne eklesem olur mu ?Tuzu için bir kaç gün suda bekleteyim.Eğer tuz varsa gider çoğunluğu.

praecox
27-03-2009, 21:56
Sizden aldığım cattleya bir avuç üstüne eklesem olur mu ?Tuzu için bir kaç gün suda bekleteyim.Eğer tuz varsa gider çoğunluğu.

Neden torf eklemek ihtiyacı duydunuz ki?
bitkide sorun mu var? yeni kök oluşumları gözlemlemiyormusunuz?
Yani yeni kökler oluşturmuyor mu?

Oğuzhan
27-03-2009, 22:14
69354

Hocam bu son hali .Yeni kök yapmıyor aynı.Hatta bir kaçı kuru gibi oldu

69355
Buda ilk hali

Sizce eklemeye gerek var mı?**** ben biraz tez canlıyım galiba hemen büyüsün istiyorum.:D

praecox
27-03-2009, 22:37
Üzerine kabuk ekleyin biraz yosunla karıştırıp.
Ancak tavsiyem o deniz kabuklarını ivediyetle ordan uzaklaştırmanız.
Veya dekor olsun diye istiyorsanız epoxy reçine ile kaplayıp koyun.
Hem o asidik substratda eriyen kireç ihtiyaç fazlası sorun yaratıcaktır hemde saksının hava alıp kurumasını bastıracaktır.

Oğuzhan
27-03-2009, 22:47
Hemen alıyorum .Teşekkür ederim.

geophyte
17-05-2009, 11:53
Sulama suyunda da fazla miktarda kireç var. Acaba onu nasıl uzaklaştırabiliriz?

Eovyn
28-12-2009, 09:51
Kabukların mikrodalga fırında sterilizasyonu mümkün müdür?
Bu yönde bir çalışma var mı? Varsa değerlerini öğrenebilir miyiiim?

Eovyn
28-12-2009, 13:35
Sizce bu çam kabukları saksı harcı için uygun mudur?
Türü pinus radiata
Bunları sterilize ettikten sonra biraz kömür, strafor, çok az torf ile karıştırsam olur mu?
Tabi önce orkidemin kök çürümesi sorununu halletmem lazım:(

praecox
28-12-2009, 14:37
Benim bu namı diğer Monteri çamı kabuğu ile bir deneyimim olmadı.
Pinus sınıfı geneli itibarı ile tavsiye edilse de kara çam örneğin çok çabuk çürümekte.
Kabuk yapısı kompaktça ise yani brutia sylvestris ve ya maritimus gibi ise uygun olabilir. Kara çam gibi kullay pullanıyorsa belki kısa sürede değiştirme hasıl olabilir.

Mikro dalga için 650 watt da 4 dakka yeterli olabilir. Acil ihtiyaçlarımda az miktarları ben de 4 dk 650 watt lık MD fırınımda yapıyorum.
Torf katmanızı hiç salık vermem su tutcu olarak sphagnum yosunu veya diğer bir yosunu tercih etmiyorsanız size tavsiyem oasis katmanız.

Eovyn
28-12-2009, 15:19
Bir sorum daha olacak sayın praecox..
Köklendirme için IBA bulabilirim. Sizce konsantrasyonu ne kadar yapmalıyım?
Biz çay çelikleri için 2000 ppm hazırlıyoruz (10 sn. kadar tutup çıkarıyoruz). Ancak çay odunsu bir bitki, orkide daha otsu olduğu için tereddüt ettim. Kaç ppm hazırlayayım? Sonra daha kötü bir iş yapmayayım diye soruyorum. Bir de aslında ''Phalaenopsis'' sayfasında köklendirme için sorduğum 1550 nolu fotoğraftaki yosun sizce uygun mudur?
Fazla soru sordum kusura bakmayın ama orkidemi kurtarmak istiyorum napayım:(

praecox
28-12-2009, 15:37
150 ppm yapın ve köklenmesini istediğiniz yere bu sıvıyı yosuna emdirip sarın.
Theoride bir tek sphagnum yosunu uygun deniliyorsa da pratikte bir dizi değişik yosunlar da kullanılıyor.
Resimden yosunun konsistenzini anlıyamıyorum ancak çok sulak gölge yerde yetişenleri tercih edin.
Sanırım Rize desiniz ve de orda böylesi gevşek yapılı yosun bulmak sorun olmasa gerek :D

Eovyn
28-12-2009, 15:43
Çok teşekkürler. Haklısınız.. Araştırmaya devam o zaman ..

Ziya Soner
31-12-2009, 16:03
Çok,Saygıdeğer Orkidesevenler.,

Orkide harcı ,yosunu,çam kabuğu ve karışımı konusunda kendinizi bu kadar telef etmenizi

üzüntüyle izliyorum.

Deneyimlerimiz göstermiştirki,Çam kabuk larının hepsi tabii halleriylede

yararlı olabilmektedir,Ancak çiçeğe verdikleri güç hepsinde değişken olup ,içlerinde bizim

çiçeğimize vereceği ğüç ve süre olarak en uygun olanı KIZIL ÇAM kabuğudur.

orcun yaman
19-07-2010, 12:56
Merhaba,
Bir miktar sarıçam kabuğu buldum. Bu kabuklar muhtemelen çamların kereste haline getirilmesi esnasında elde edilmiş. Çünkü bazılarının üzerlerinde ağaç gövdesinden de çok düzgün kesikler var ve bazıları da sanki çok küçük dallardan çıkma, kağıt gibi ince, kıvrılmış...
Bu kabuklardan phallere en uygun substratı nasıl elde edebilirim?
Mantıken eski kalın gövde kabuklarını kullanmalıyım ama emin değilim. İnce kabuklar çabuk çürür mü ? ağaç gövdelerini tamamen ayıklamalı mıyım?
ince, kalın kabukları ayırmalı mıyım ?
Şimdiden teşekkürler...

praecox
19-07-2010, 13:49
Sizin de doğru tespit edebildiğiniz gibi ince. genç dallardan sıyrılan kabukları değil yaşlı kalın kabukları kullanmalısınız.
Ağaç ana gövdedeki kereste kısmından da ayırmanız gerekli.
Bundan sonra o en yaşlı kabukları, ki kabuk kalınlığı en az 1-2 cm olmalı, keser veya yan keski ya da eskimiş bir bahçe makası ile köklerin kalınlığına orantılı olarak ufalayın. takribi nohut veya bakla büyüklüğünde olabilir.
Kolay gelsin.

gossip
17-01-2011, 22:33
Yapımarketlerde "orkide toprağı" adıyla satılan substrat , bana kurumuş palmiye dallarının parçalanıp fırınlanmış hali gibi geldi.

kns
20-02-2011, 10:33
arkadaşlar bu bahsettiğiniz malzelemeri nerden buluyorsunzu ben Phalaenopsis cinsi orkidelerimin harcını değiştirmek istiyorum fakat bahsettiğiniz malzemeleri İstanbulda nerden bulabileceğimi bilmiyorum biri bana bu konuda yardımcı olabilirse sevinirim.. bunu ilk kez yapacağım için dikkatli olmak istiyorum hazır bir harç almıştım ama onda fazla torf var diye kullanmadım sonra.. pratik yollarla yapılabilecek ama sğalıklı bri yol arıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim..

Asya_lotus
20-02-2011, 14:57
Yapımarketlerde "orkide toprağı" adıyla satılan substrat , bana kurumuş palmiye dallarının parçalanıp fırınlanmış hali gibi geldi.

Ben bu tür substrat phalaenopsisler 4 sene kullanıyorum, bu substratta benim phalenopsisler çok iyi büyüyor. Başka bir ad onu - cococips.

tamaşa
20-02-2011, 17:22
arkadaşlar bu bahsettiğiniz malzelemeri nerden buluyorsunzu ben Phalaenopsis cinsi orkidelerimin harcını değiştirmek istiyorum fakat bahsettiğiniz malzemeleri İstanbulda nerden bulabileceğimi bilmiyorum biri bana bu konuda yardımcı olabilirse sevinirim.. bunu ilk kez yapacağım için dikkatli olmak istiyorum hazır bir harç almıştım ama onda fazla torf var diye kullanmadım sonra.. pratik yollarla yapılabilecek ama sğalıklı bri yol arıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim..

Sayın kns,bauhaus,koçtaş, gibi yapı marketlerde bulabilirsiniz.

kns
20-02-2011, 21:53
Sayın kns,bauhaus,koçtaş, gibi yapı marketlerde bulabilirsiniz.


teşekkür ederim..peki hazır orkide topraklarını mı kast ediyorsunuz ben koçtaşta geçenlerde olastik kova gibi bişeyde haızr orkide toprağı görmüştüm markası hakkında bişey dieymicem ama sanırım pembe bir resmi var kovanın iyimidir bilemiyorum geçenlerde bi tane laıdm onda çok fazla torf var o yüzden kullanmadım..

gossip
20-02-2011, 22:12
Ben bu tür substrat phalaenopsisler 4 sene kullanıyorum, bu substratta benim phalenopsisler çok iyi büyüyor. Başka bir ad onu - cococips.

iyi tahmin etmişim ozaman :)

bana çam kabuğundan daha uygun gibi geldi. özellikle izmirde palmiye gövdesinde
yetişen bitkileri gördükten sonra

Asya_lotus
21-02-2011, 11:20
teşekkür ederim..peki hazır orkide topraklarını mı kast ediyorsunuz ben koçtaşta geçenlerde olastik kova gibi bişeyde haızr orkide toprağı görmüştüm markası hakkında bişey dieymicem ama sanırım pembe bir resmi var kovanın iyimidir bilemiyorum geçenlerde bi tane laıdm onda çok fazla torf var o yüzden kullanmadım..

Bu tür substratı ben oncidium ve cymbidium grubu orkidelere kullanıyom.

Asya_lotus
21-02-2011, 11:39
Ben şu eklemek istiyorum: er acil durum substrat degiştirmeye yoksa, bunu nisan veya mayis ayında edin. O zaman ortalama gündüz sıcaklıgı 22-26 derece olacak, ve yeni substrat sulamadan sonra hızlı kuruyacaktır, ve kök çürüklüğü sorunların olmayacaktır.

kns
21-02-2011, 14:37
Ben şu eklemek istiyorum: er acil durum substrat degiştirmeye yoksa, bunu nisan veya mayis ayında edin. O zaman ortalama gündüz sıcaklıgı 22-26 derece olacak, ve yeni substrat sulamadan sonra hızlı kuruyacaktır, ve kök çürüklüğü sorunların olmayacaktır.

Bahsettiğiniz harç torflu olan mı yoksa kovada satılanlarmı? Hangi tip toprak Phalaenopsis için daha uygun olur.Ya da tavsiye edebileceğiniz bir hazır harç markası var mı? Bu arada dediğiniz zamanda değişikliği yapıcam bu bilgi içinde ayrıca teşekkürler..

Asya_lotus
22-02-2011, 15:20
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=758305&postcount=49, http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=757937&postcount=45 - burda cevaplar var.

OİR1938
04-03-2011, 13:50
Sayın Ziya Soner Bey'in göndermiş olduğu substrat'ı Phalaenopsislerim için
kullanmaktayım. Çok özenle hazırlanmış bu malzemenin olağan üstü
faydasını gözlemlemekteyim. Substrat ihtiyacı olanların Ziya Bey'den
temin etmelerini önemle vurgulamak isterim.
Ziya Bey; Orkide severlere faydalı olabilmekten memnuniyet duyuyor.

musbet
13-03-2012, 16:21
Çiçeği geçen orkidemin toprağını, yapı marketten aldığım çiçek coşturan marka orkide toprağı ile değiştirdim, fakat daldırma yöntemiyle suladığım su çay rengine dönüyor, yani toprak suya renk veriyor. Sizce bu normalmi ? Bu toprağın çiçekleğime bir zararı olurmu?
Yardımcı olursanız sevinirim.

musbet
14-03-2012, 17:41
Arkadaşlar, bana yardımcı olabilecek kimse yokmu?

musk
14-03-2012, 18:09
Çiçeği geçen orkidemin toprağını, yapı marketten aldığım çiçek coşturan marka orkide toprağı ile değiştirdim, fakat daldırma yöntemiyle suladığım su çay rengine dönüyor, yani toprak suya renk veriyor. Sizce bu normalmi ? Bu toprağın çiçekleğime bir zararı olurmu?
Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba, Kullandığınız substrat yeni ve kırmızı çam kabuklarından oluşuyorsa ilk bir kaç sulamada kırmızı renk bırakması normaldir. Bende yanilediğimde aynı sekilde kırmızı su bırakıyor.

musbet
14-03-2012, 20:53
Merhaba, öncelikle vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Aldığım substrat yeni daha doğrusu yeni aldığım için yeni olacağını tahmin ediyorum.
Simdiye kadar iki kez suladım ikisin de de berrak çay renginde yoğun bir renk verdi.
Siz sorun yok dediğinize göre diğer saksılarımda da bu harcı kullanacağım o zaman.

praecox
14-03-2012, 21:23
Merhaba, Kullandığınız substrat yeni ve kırmızı çam kabuklarından oluşuyorsa ilk bir kaç sulamada kırmızı renk bırakması normaldir. Bende yanilediğimde aynı sekilde kırmızı su bırakıyor.

Kırmızı renk kızıl çam veya diğer ağaç kabuklarından gelen bir renk değildir. Büyük ihitmalle saksı harcında torf var. asıl kahverengimsi rengi salan torf olsa gerek.

musk
15-03-2012, 09:12
Kırmızı renk kızıl çam veya diğer ağaç kabuklarından gelen bir renk değildir. Büyük ihitmalle saksı harcında torf var. asıl kahverengimsi rengi salan torf olsa gerek.

Benim kullandığım substrat Sayın Ziya Soner'den aldığımız substrat ve içinde torf yok. Sadece kabuk, sünger, spagnum ve köpük karışımı. İlk bir - iki sulamada yukarıda da dendiği gibi berrak açık çay renginde bir su olusuyor altında. (Çok fazlaca koyu ve yoğun değil) Karışımda bu rengi verebilecek başka bir şey de yok kabuktan başka...

Ama sizler daha deneyimlisiniz mutlaka.
Saygılar

umutyolcusu
15-03-2012, 10:05
Geçe yıl aldığım ilk oridemle beraber poşette satılan orkide harcıda alıp harcını değiştirmiştim.O orkidemde sorun yok,çok güzel gelişiyor.Ama bir kaç ay önce aldığım ikinci orkidemde de bu harcı kulandımm.Fotoğrafta göründüğü gibi küf oluştu.Acaba zararı var mı?(Bu orkidemde çiçekleri geçtikten sonra şimdi yeni yaprak oluşumu var)Ne yapmalıyım?

praecox
15-03-2012, 10:13
Benim kullandığım substrat Sayın Ziya Soner'den aldığımız substrat ve içinde torf yok. Sadece kabuk, sünger, spagnum ve köpük karışımı. İlk bir - iki sulamada yukarıda da dendiği gibi berrak açık çay renginde bir su olusuyor altında. (Çok fazlaca koyu ve yoğun değil) Karışımda bu rengi verebilecek başka bir şey de yok kabuktan başka...

Ama sizler daha deneyimlisiniz mutlaka.
Saygılar

Ziya beyden aldınızsa sorun yok o zaman. Kaynağını söyleseydiniz boşuna mesajlaşmazdık burda.
Ben normal torbada satılanlardan sandım ki onlarda torf da var.

Asıl sorunun muhatabı Ziya beydir. Bize neyi sordunuz ki...?
Olabilir organik maddeler renk verebilir bunun neresini sorun ediyorsunuz anlamadım?

Burda kırmızı rengin nüansları ile sorguladğınız saksı harcında sorun var deyip de ortalığı mı karıştırmaktı amaç? onu söekemedim.

musk
15-03-2012, 10:21
Ziya beyden aldınızsa sorun yok o zaman. Kaynağını söyleseydiniz boşuna mesajlaşmazdık burda.
Ben normal torbada satılanlardan sandım ki onlarda torf da var.

Asıl sorunun muhatabı Ziya beydir. Bize neyi sordunuz ki...?
Olabilir organik maddeler renk verebilir bunun neresini sorun ediyorsunuz anlamadım?

Burda kırmızı rengin nüansları ile sorguladğınız saksı harcında sorun var deyip de ortalığı mı karıştırmaktı amaç? onu söekemedim.

Praecox, kimin ne sorduğunu, kimin neyi cevapladığını biraz karıstırdınız sanırım. Biraz dikkat lütfen!

Ayrıca bu kadar agresif ve ithamkar bir cevaba ne gerek vardı bende onu sökemedim...

praecox
15-03-2012, 10:47
Praecox, kimin ne sorduğunu, kimin neyi cevapladığını biraz karıstırdınız sanırım. Biraz dikkat lütfen!

Ayrıca bu kadar agresif ve ithamkar bir cevaba ne gerek vardı bende onu sökemedim...

Uyarınız için teşekkürler.

Bir daha çok dikkat edeceğim.
Başlık çorbaya dönünce ben de karıştırıyorum.

Bundan sonra sadece bana doğrudan sorulan sorulara ya cevap veririm ya da susma hakkımı kullanırım.

Kafa yorupcevap yazanda kabahat haklısınız.

musk
15-03-2012, 11:00
Uyarınız için teşekkürler.

Bir daha çok dikkat edeceğim.
Başlık çorbaya dönünce ben de karıştırıyorum.

Bundan sonra sadece bana doğrudan sorulan sorulara ya cevap veririm ya da susma hakkımı kullanırım.

Kafa yorupcevap yazanda kabahat haklısınız.

Sayın Preacox,

Ben dahil, buradaki bir çok arkadışımız sizin bilgi ve tecrübelerinizden yararlanıyor ve saygı duyuyoruz.

Ben sadece yanlış bir anlaşma sonucunda tarafınızdan "ortalığı karıstırmak" gibi bir ithama maruz kalınca doğal olarak kendimi savunma ihtiyacında kaldım ki, bunu da anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum.

Sizi kırmak, küstürmek gibi bir amacım yok, olamaz.

Saygılarımla

musbet
15-03-2012, 15:42
Saksı harcında sorun olan kişi benim, soruyu ilk soran kişi de benim doğal olarak...
Sağolsun musk arkadaşımız ilgilendi bildiği kadarıyla cevap verdi, yardımcı olmaya çalıştı ama
Sayın Preacox sizin uslubunuz çok kaba, bazı şeyler hakkında elbette bilgi sahibisinizdir, saygı duyarım ama bu size insanları türlü şekillerde yerme hakkı vermez.
ben bu foruma çok vakit geçiriyorum çok değerli insanlardan çok faydalı bilgiler ediniyorum,
bilgiye elbette saygım var ama haksızlığa tahammül edemiyorum ben malesef.
Keşke bende herkes gibi ''haklısınız hocam'' deyip susabilsem...

praecox
15-03-2012, 19:57
Saksı harcında sorun olan kişi benim, soruyu ilk soran kişi de benim doğal olarak...
Sağolsun musk arkadaşımız ilgilendi bildiği kadarıyla cevap verdi, yardımcı olmaya çalıştı ama
Sayın Preacox sizin uslubunuz çok kaba, bazı şeyler hakkında elbette bilgi sahibisinizdir, saygı duyarım ama bu size insanları türlü şekillerde yerme hakkı vermez.
ben bu foruma çok vakit geçiriyorum çok değerli insanlardan çok faydalı bilgiler ediniyorum,
bilgiye elbette saygım var ama haksızlığa tahammül edemiyorum ben malesef.
Keşke bende herkes gibi ''haklısınız hocam'' deyip susabilsem...

Burda bir iki bilgili hocalarımız var. Ve bu tarz polemikler yüzünden hocaların birbirine kırdırılma safhasına kadar polemikler yaşadık sanırım musk da bunu farketti. Siz farketmediniz ise "haklısınız hocam" demeniz de gerekmez.

madem substrat sorunu yaşadınız o zaman kaynağını yazın ben torf renk verir diyorum siz nerden ne harç aldınız onu yazın.
Siz çok vakit geçirebilrisiniz forumda ancak ben bilgimi harcıyorum burda.

Ve hiç gerekmediği halde üslubum tartışılıyor tavrım kritize ediliyor. Bana ders vermeyin sadece objektif olarak sorunlarınızı yazın cevaplıyayım.
Bunu da ben artık sadece bana hitaben yazılan yazılarda yapıcam olmadı susacam. yıllardır bu başlıklarda emek harcedım ancak çok vakit harcadığınız halde torfun renk verebileceğini kabuğun renk verdiğini bulamamızın sebebi bu muhabetlerdir.

Saygılarımla

musk
15-03-2012, 20:42
Burda bir iki bilgili hocalarımız var. Ve bu tarz polemikler yüzünden hocaların birbirine kırdırılma safhasına kadar polemikler yaşadık sanırım musk da bunu farketti.

Saygılarımla

Sayın Praecox,

Uzatmak istemiyorum ama uzuyor. Ben bir şey farketmedim. Zaten farkındayım.

Bilginiz ve paylaşımlarınız münasebetiyle size karşı saygılı olmaya çalısıyorum ancak karşımdaki kişiden de (hoca sıfatını kazanmış olsa dahi) aynı saygıyı beklemek en doğal hakkım.
Yukarıdaki satırlarınızda şahsıma karşı haksız yere hiç yoktan ithamda bulunduğunuz halde, bu konuda tek kelime etmediniz. Halbuki biraz hoşgörülü olup bir iki gönül alıcı söz söylemek size de sıfatınıza da bir şey kaybettirmez aksine kazandırır. En azından bu saçma sapan konu buralara kadar gelmezdi. Ama nedense ısrarla kırıcı olmayı seçiyorsunuz.

Siz bu sekilde soru soranlara agresif davranırsanız o zaman kimse bir sey sormaz, soramaz. Bu da forumun amacına ters düşer. Bizler bir şeyler öğrenmeye geliyoruz, siz ve sizin gibiler bilgilerini bizlerle karşılıksız paylaşıyorsunuz, teşekkür ederiz ama! birileri bunu yapıyor diye hiç bir zaman karşısındakine karşı kırıcı, ezici olma hakkını kendinde görmemeli. -diyor ve bu konuyu kendi açımdan bir daha açmamak üzere kapatıyorum.

*Bu satırları özel msg olarak gönderecektim ancak profili ayarlarınız buna müsade etmediğinden buraya yazmak zorunda kaldım.

Saygılarımla

musbet
15-03-2012, 22:04
Bu kadar gereksiz konuşmalara neden olan,
kullandığım çiçek çoşturan marka orkide toprağı cocopeat karışım imiş, içerisinde torf yok ama bol lifli bir karışım, dolayısı ile çok su tutuyor...
Ben orkide toprağı almadan önce araştırdım ama yinede böyle bir hata yapıp almış bulundum.
Belki benim gibi benim gibi acemilere bir faydam olur diye yazıyorum.
Saygılar.

praecox
17-03-2012, 17:53
Sayın musk,

sizi kırıcı bir şey yazdığımın farkında değildim. Çok neutral olduğumu zannediyorum. Beni yazılarımla değil ama şahsen tanıyanlar daha değişik düşünüyorlar. Sanırım yazı şeklimde bir sorun var. Kimseyi kırmak gibi bir çabam yok. Kırıcı değil de "ayık" (nüchtern) yazılar/cevaplar yazmıya çalışıyorum. Gereksiz mesajlar beni şu bağlamda rahatsız ediyor; hâla çiçek sapının nerden keseceği gerektiğinin soruları, hâla keiki nin ne olduğunu nasıl oluşacağı konusunda eski gönderileri okumadıkları için sorulan sorulardan dolayı şişen başlıklar beni üzüyor.
Ancak forum üyelerinin çoğunu bu tarz dialoglar hoşuna gidiyorsa saygı duyar susarım.

(hoca sıfatını kazanmış olsa dahi) bu sıfatı ben kendime yapıştırmadım. Sadece beni sanalda da tanıyan ancak reelde tanıyanlar VERDİ.

Özel ayarlarımı bilemiyorum bana genelde özel mesaj geliyor ama yine bilahare bakarım.

Saygılarımla

musk
17-03-2012, 18:33
Sayın Praecox,

Ben o okunuyu çoktan unuttum.
Biz şimdi orkidelerimize, çiçeklerimize yaklaşan baharımıza bakalım :)

Hocalık konusuna gelince. İtiraz babında yazılmadı zaten ve sahsen bir çok arkadışımız gibi ben de bu sıfatın hakkını fazlasıyla verdiğinizi düşünüyorum.

Saygılarımla.

zeyuna
11-06-2012, 15:01
Sn. Praecox,
Saksı harcının sterilizasyonu için fırınlamadan bahsetmişsiniz. en son saksı harcı fırınlamamda harcı yakıp fırını da bozduğum için (derece ve sürede yanlışlık yapmışım), belki komik olacak ama merak ediyorum acaba harcı kaynatmak bir seçenek olabilir mi?

Bir de daha önceden kısmen yanan harcı kullanmamda bir sakınca olur mu?

praecox
17-06-2012, 16:35
Sn. Praecox,
Saksı harcının sterilizasyonu için fırınlamadan bahsetmişsiniz. en son saksı harcı fırınlamamda harcı yakıp fırını da bozduğum için (derece ve sürede yanlışlık yapmışım), belki komik olacak ama merak ediyorum acaba harcı kaynatmak bir seçenek olabilir mi?

Bir de daha önceden kısmen yanan harcı kullanmamda bir sakınca olur mu?

Birkaç değişik yöntem var. 120°C derecede sadece 20 dk. Fırının termostatlarının hysterez aralığı fazla olabileceğinden fırını 120°C ayarlayıp bir kaç dk sora kapatıp soğuyana dek fırında bırakabilirsiniz. Bu sürede fırının kapağını açmayın.
Ufak miktarlar için microdalgayı da tavsiye etmiştim.
Büyük miktarları saydam büyük nylon torbalarda solarizayon da uygulıyabilirsiniz.

Yanmış ağaç kabuklarını da kullanabilirsiniz. Zira sonuçta doğal yaşamlarında orkidelerin geliştiği ağaçlarda kömürleşmiş kabuklara da rastlanmıştır, ondan dolayı da saksı harçlarına bir miktar mangal kömür (aktif kömür de) eklemekteyiz.
Kömür her hali ile patogenleri bastırma özeliği taşırlar.

dünyam1
03-01-2013, 09:05
Yeni aldığım 6 adet orkideler için evde toprak hazırlamak istiyorum,tava da kızarmış içini yediğimiz kestane kabukları da dahil etsem zararı olurmu?

Orkun Kırcı
10-01-2013, 19:59
Haftasonu zeytin toplamaya gittiğimizde, komşu bahçedeki çam ağacının dibinden dökülen kabuklardan topladım :) Önce oksijenli su ve çeşme suyu karışımında bekletip yıkadım sonra da 180 derece fırında 30 dk beklettim. Şimdi kullanıma hazır bekliyolar. :D (tabii yine hanımla papaz olduk :D )

ephesos
10-01-2013, 20:14
Haftasonu zeytin toplamaya gittiğimizde, komşu bahçedeki çam ağacının dibinden dökülen kabuklardan topladım :) Önce oksijenli su ve çeşme suyu karışımında bekletip yıkadım sonra da 180 derece fırında 30 dk beklettim. Şimdi kullanıma hazır bekliyolar. :D (tabii yine hanımla papaz olduk :D )

Çok uğraşmayın dostum ya :D :D:D:D
sadece yıkamak ya da sadece fırınlamakta yeter.

Orkun Kırcı
11-01-2013, 14:47
Olsun olsun neme lazım böcük falan yaparda uğraşırız sonra. :)

Denizardacan
19-01-2013, 21:15
Arkadaşlar merhaba,
Biri eski ikisi yeni aldığım phal.lerimin saksı harçlarını acil değiştirmem lazım. Birisinin durumu ağır bilerek aldım resmen, çok güzeldi:D. Ancak hindistan cevizi torfu hariç piyasadan internet de dahil alıp güvenle kullanabileceğim, kullandığınız marka veya internet sitesi bilgisine ihtiyacım var. Umarım doğru yere sordum, henüz yeniyim orkide konusunda iyi ve doğru kaynakları bilmiyorum malesef.

Şimdiden herkese teşekkür ederim,
Saygılar.

Orkun Kırcı
19-01-2013, 23:37
Alışveriş bölümünde satış yapan arkadaşlar var.

Denizardacan
20-01-2013, 23:55
Teşekkür ederim Orkun bey,
Ben de mesajı yazdıktan sonra ya bir bakıyım belki satış vardır dedim, varmış:D.

kuzzeyli
08-05-2015, 23:21
merhaba arkadaşlar,
phalaenopsis harcı hazırlamayı düşünüyorum ama bazı bilgilere daha ihtiyacım var.
çam kabuklarının reçinesini kaybettiğini nasıl anlarız
yapacağım karışıma mangal kömürü de koymayı düşünüyorum ama büyüklükleri nasıl olmalı?
aynı şekilde ponza taşının büyüklüğü nasıl olmalı?
son olarak 4 ölçü çam kabuğu, 1 ölçü ponza taşı, 1 ölçü kömür nasıl bir karışım olur? saksı dibine strafor köpük te koymayı düşünüyorum.

sev-gül
23-05-2015, 23:28
Merhabalar sitenize yeni üye oldum.Forumdaki bilgiler çok yardımcı oldu.Ben de bir orkide severim,bir tanesini öldürünce yenilerine cesaret edemedim biraz bilgi edinmek istedim
Orkidemin nemini korumak için yanında soğuk buhar makinası bile çalıştıdım.
Torrak olarak çürümeye başlamış kestane kütüğü parçalarını kullandım. sterilizasyon yapmamıştım,önce en ortadaki yaprak dibinden çürüdü sonra kökler çürüdü.
Acaba kabukları fırınlasam kestane ağacı parcaları işe yararmı?

Selçuk Boz
25-05-2015, 21:57
Merhabalar sitenize yeni üye oldum.Forumdaki bilgiler çok yardımcı oldu.Ben de bir orkide severim,bir tanesini öldürünce yenilerine cesaret edemedim biraz bilgi edinmek istedim
Orkidemin nemini korumak için yanında soğuk buhar makinası bile çalıştıdım.
Torrak olarak çürümeye başlamış kestane kütüğü parçalarını kullandım. sterilizasyon yapmamıştım,önce en ortadaki yaprak dibinden çürüdü sonra kökler çürüdü.
Acaba kabukları fırınlasam kestane ağacı parcaları işe yararmı?

O kadar uğraşmanıza hiç gerek kalmadı artık. Orkide toprağı tüm yapı marketlerinde mevcut. Fazla pahalı da değil.

kuzzeyli
23-07-2015, 13:43
Merhabalar sitenize yeni üye oldum.Forumdaki bilgiler çok yardımcı oldu.Ben de bir orkide severim,bir tanesini öldürünce yenilerine cesaret edemedim biraz bilgi edinmek istedim
Orkidemin nemini korumak için yanında soğuk buhar makinası bile çalıştıdım.
Torrak olarak çürümeye başlamış kestane kütüğü parçalarını kullandım. sterilizasyon yapmamıştım,önce en ortadaki yaprak dibinden çürüdü sonra kökler çürüdü.
Acaba kabukları fırınlasam kestane ağacı parcaları işe yararmı?

Yapı marketlerde dekoratif amaçlı satılan çam kabukları var. sterilize edilmiş. onlardan alıp küçük parçalara ayırıp, ponza taşı ve odun kömürü parçacıklarıyla karıştırıp güzel bir harç hazırlayabilirsiniz. yalnız dikkat edin orkide toprağı diye satılan kabuklardan bahsetmiyorum. onlar genelde ağacın en dıştaki çok ta verimli olmayan ince tabakasından yapılıyorlar. benim bahsettiğim 15-20 lt lik paketlerin içinde, büyük kabuk parçaları.

syagdiran
09-02-2016, 20:54
Merhaba Arkadaşlar. Orkide toprak harcını kendim hazırlamak istiyorum. Bulunduğum bölgede sarıçam bulamadım. Bunun yerine Ardıç kabuğu kullansam olur mu?

General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

holyhero
02-07-2016, 12:05
Orkide toprağı aldım su tutma gücü çok yüksek haftada bir sulamama rağmen sinek ve koku oluştuğunu fark ettim ve hemen sulamayı kestim harcı kuruttum tekrar koydum.Dışarıda satılan orkide toprakları tek başına yeterli mi içerisine kömür,perlit vs koymam gerekiyor mu?

Barborose
27-08-2016, 16:37
merhaba, orkide hastalığı bulaşmış durumda iki orkidem var saksı değişimi yaptım topraklarına güvenemiyorum şu klasik koçtaşlarda satılan topraklardan almıştım, biraz çamurlu ve kum gibi, değiştirmemi önerir misiniz?

asyaa
17-02-2017, 11:19
merhaba sazlık orkidesinin bakımı ve soğukluk sıcaklık şartlarını öğrenebilirmiim

acs
10-05-2017, 11:48
merhaba
benim avm den aldığım bir orkidenin toprağı normal çiçek toprağı yani içinde çam kabuğu yosun vs yok ne yapmalıyım orkide toprağım var değiştirmelimiyim üzerinde çiçekleri de var bozulurmu

Charlaux
10-05-2017, 14:20
merhaba
benim avm den aldığım bir orkidenin toprağı normal çiçek toprağı yani içinde çam kabuğu yosun vs yok ne yapmalıyım orkide toprağım var değiştirmelimiyim üzerinde çiçekleri de var bozulurmu

Orkide toprağıyla hemen değiştirmeniz gerekir çünkü orkideler toprakta yetişen bir tür değildir. Bizim toprak olarak kullandığımız karışım orkide bakımını kolaylaştırmak için kullanılan bir tekniktir. Uzun bir süre orkideniz toprakta kaldıysa havasızlıktan köklerde çürüme gerçekleşmiş olabilir. Tamamen büzüşüp iplik gibi olan,beyazlık emaresi görmediğinzi kökleri kesin (zebra deseni gibi renklenme kesikliyse kesmiyorsunuz). Daha sonrasında orkidenizi şeffaf bir saksıya alın ve sulama rutininizi haftada bir 2 litre suya 1 yemek kaşığı okdijejli su olacak şekilde değiltirin. Bu orkidenizin köklerine hava gelmesine, bakteri önlenmesine katkıda bulunacak. Her evzanede bulabileceğiniz basit bir tedavi çözüm tekniğidir.

acs
11-05-2017, 09:36
Charlaux çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için hemen değiştiriyorum toprağını

Charlaux
11-05-2017, 12:35
Charlaux çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için hemen değiştiriyorum toprağını

Ne demek :)) değişimden sonra bir süre kökleri kontrol etmek, sulamayı dozunda yapmak (1 hafta) ve yarı aydınlıkta olan bir alanda (yani güneşi görebileceği ama dibi olmayacağı bir yer) durmasına özen gösterin.

nazlıorkide
17-05-2017, 16:11
Merhaba,
bana hediye gelen orkideme yanlış bakım yaptığımdan dolayı köklerinde kısmi olarak çürümeler meydana geldiğini görüyorum. Zamanında ağaçlar.net ile tanışmam sayesinde zararın bir yerlerinden döndüm çok şükür hatta ikinci bir orkide daha edindim. Bu sebeple çiçekleri geçtikten sonra orkidenin harcını değiştirmek istiyorum ancak forumda okuduğum harç tariflerini toparlayabilmem için maalesef ki zamanım yok. Bu sebeple hazır orkide harçlarından kötünün iyisi diyebileceğiniz bir marka önerebilir misiniz?
Herkese bol çiçekli sağlıklı günler diliyorum.

hurut
07-01-2018, 17:16
Merhabalar. Orkidemin harcındaki bazı kabukların kenarlarında beyazlıklar fark ettim. Yer yer var hepsinde yok. Bu nedir acaba küf ya da mantar olabilir mi? Ne yapmam lazım? (Not: Orkidem bana 21 aralıkta gelmişti, ben hiç bilmediğim için yılbaşında seramik saksısından çıkardığımda dibinde su olduğunu fark ettim. Yani 10 gün kadar suda beklemiş.)

663939