PDA

View Full Version : Etkinlik ile ilgili genel yazışmalar (2014-2015)

Sayfalar : [1] 2

MeyveliTepe
14-07-2014, 20:15
Değerli agaclar.net üyeleri, forumumuzun 2014-2015 dönemi Tohum Paylaşım Etkinliği tohum tanıtımları ve talep süreciyle başlamıştır.

Etkinliğin prensiplerini burada bulabilirsiniz (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35126.htm). Katılmayı düşünenlerin mutlaka okumasını tavsiye ederim. Sistem geçen yılın aynı olmakla beraber sizlerden gelen geri bildirimler doğrultusunda bazı iyileştirici değişiklikler yapılmıştır.

Tohum tanıtım ve talep etme sürecimiz geçen yılkinin aynıdır.

Paylaşımcı üyelerimiz tohum tanıtımlarını bu başlığın (http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/) altına kendi isimleriyle başlık açarak yapacaklar (geçen yılki gibi).

Prensiplerde yazılı olmasına rağmen vurgulamak istediğim bir husus, yurt dışında olan bazı paylaşımcılarımızın paylaştıkları tohumlara talep yapma zamanı genel takvimden daha önce sonlanabilir. Bunun sebebi gönderi zamanı üç hafta kadar sürebildiği için diğer paylaşımcıların gönderileriyle senkronize olabilme ihtiyacıdır. Bu gibi durumlar yeterli zaman önceden özellikle ilan edilecektir.

Hayırlı olmasını dilerim.

birnefestoprak
19-07-2014, 20:05
Ismail Bey (Kuzucu), Musakça Köyü Kavunu'nun benim bildigim kadariyla ozellikleri:

- Kabugu ag orgulu (baska bir yerli kavun olan ve yurtdisinda da yurticindeki ticari tohum kataloglarinda Ananas olarak gecen kavuna cok benzer ki bildigim kadariyla Ananas'in yerli bir kultivari da mevcut)
- Kategorisinin muskmelon olmasi lazim
- Kabuk rengi acik kahverengi/somon/sari alasimlari
- Sekli oval
- Et rengi buyuk ihtimalle krem/beyaz/acik yesil renklerinin alasimi (gobege dogru renk acilacak sekilde)
- Eti buyuk ihtimalle lifli
- Cok kucuk bir kavun olmasa gerek; sanirim tek meyve agirligi Kirkagac 589 kadar gelir

Spesifik olarak tek bir koy adiyla anildigi icin, baska kultivarlarinin oldugunu sanmiyorum ama eger sizdeki tohum genel bir isimle Kokulu Kavun olarak geciyorsa, isimlendirmeye dikkat etmenizi oneririm. Balikesir'de Kokulu Kavun adiyla anilan ve birbirinden farkli ozelliklere sahip farkli kavunlar olabilir ama Musakça Köyü Kavunu bir tanedir.

birnefestoprak
19-07-2014, 20:29
Ismail Bey, ilk mesajda yazmayi unutmusum. Tohumunu gondereceginiz, paket olarak aldiginizi soylediginiz pancar eger yerli uretimse, bunun Hollanda menseyli olma ihtimali yuksek. Bizim tohum sirketlerimizin Detroit Dark Red, Bull's Blood gibi Amerikan menseyli cesitlerin uretimini yaptigini sanmiyorum. Sizdeki cesit buyuk ihtimalle Bikores'tir. Kontrol edebilir misiniz lutfen? Yerli olma ihtimali cok dusuk ama bunun icin de bilgilendirebilirseniz sevinirim.

İsmail Kuzucu
20-07-2014, 16:56
Ismail Bey (Kuzucu), Musakça Köyü Kavunu'nun benim bildigim kadariyla ozellikleri:

- Kabugu ag orgulu (baska bir yerli kavun olan ve yurtdisinda da yurticindeki ticari tohum kataloglarinda Ananas olarak gecen kavuna cok benzer ki bildigim kadariyla Ananas'in yerli bir kultivari da mevcut)
- Kategorisinin muskmelon olmasi lazim
- Kabuk rengi acik kahverengi/somon/sari alasimlari
- Sekli oval
- Et rengi buyuk ihtimalle krem/beyaz/acik yesil renklerinin alasimi (gobege dogru renk acilacak sekilde)
- Eti buyuk ihtimalle lifli
- Cok kucuk bir kavun olmasa gerek; sanirim tek meyve agirligi Kirkagac 589 kadar gelir

Spesifik olarak tek bir koy adiyla anildigi icin, baska kultivarlarinin oldugunu sanmiyorum ama eger sizdeki tohum genel bir isimle Kokulu Kavun olarak geciyorsa, isimlendirmeye dikkat etmenizi oneririm. Balikesir'de Kokulu Kavun adiyla anilan ve birbirinden farkli ozelliklere sahip farkli kavunlar olabilir ama Musakça Köyü Kavunu bir tanedir.

Muz kavunu ve ananas kavunuda kokuludur ama onlara hiç kokulu kavun demiyoruz.

O bölgede ilk olarak muz kavunu çıkar daha sonra bizim kokulu kavun dediğimiz kavun (musakça) son olarakta kış kavunu çıkar.

Olgunlaşmamış halinin fotoğrafını ekliyorum, başka bilen duyan varsa yazabilir.

510073

Kırmızı pancara gelirsek fuarda aldığımız bir tohumdu özel bir paketli değildi. Cinsi o kadar bilmiyorum.

birnefestoprak
20-07-2014, 22:46
Resimdeki muskmelon gibi durmuyor; kabugu da duz degil (bendeki bilgi baska bir kavuna aittir).

Muz kavunu ve ananas kavunuda kokuludur ama onlara hiç kokulu kavun demiyoruz.

O bölgede ilk olarak muz kavunu çıkar daha sonra bizim kokulu kavun dediğimiz kavun (musakça) son olarakta kış kavunu çıkar.

Olgunlaşmamış halinin fotoğrafını ekliyorum, başka bilen duyan varsa yazabilir.

510073

Kırmızı pancara gelirsek fuarda aldığımız bir tohumdu özel bir paketli değildi. Cinsi o kadar bilmiyorum.

İsmail Kuzucu
21-07-2014, 08:27
Resimdeki muskmelon gibi durmuyor; kabugu da duz degil (bendeki bilgi baska bir kavuna aittir).

O zaman soyle yapabılırsınız;

Yanılmıyorsam muz kavunları bu hafta cıkmaya baslayacak. 10 gun ıcınde de musakca kavunları cıkmaya baslar. Koy muhtarı ıle ıletısım kurup ıstedıgınız kadar kavun gondermesını ısteyebılırsınız. Koyun gırısındekı yerlerde kamyonlarla satıs yapan esnaflar var.

birnefestoprak
21-07-2014, 09:36
Benim tarifim Musakca Kavunu disinda baska bir kavuna aittir. Maksat dogru bilgiye soru/cevap yoluyla ulasmak (benim yanlis bilgi sahibi olmam onemli degil, yanlissa yanlistir, sizden suphe ediyor degilim). Tohum etkinliginin amaclarindan birisi tohum kimliklerini olusturmak. Sizin olgunlukta buraya ekleyeceginiz kavun resmi internette belki de tek resim olacak ve sirf bu yuzden bile cok onemli.

O zaman soyle yapabılırsınız;

Yanılmıyorsam muz kavunları bu hafta cıkmaya baslayacak. 10 gun ıcınde de musakca kavunları cıkmaya baslar. Koy muhtarı ıle ıletısım kurup ıstedıgınız kadar kavun gondermesını ısteyebılırsınız. Koyun gırısındekı yerlerde kamyonlarla satıs yapan esnaflar var.

limon_sever
21-07-2014, 10:42
Sayın birnefestoprak,

Kataloglar sayfasında Anatohum başlığı altında şu ayrıntıyı biraz detaylandırabilir misiniz?

Sonraki yillarda proje yetistiriciligi icin gonullu olmak isteyen agaclar.net uyelerinin iletisim@anatohum.com adresine burdaki uye isimleriyle birlikte e-posta gondermeleri gerekmektedir. Bundan sonraki asamada kendilerine gonderilecek basvuru formunu dolduran uyeler, degerlendirmeye alinarak ihtiyaca gore ve belli bir siralama gozetilerek projeye dahil edilecektir. Basvuru formlarinin gonderimi yil sonunu bulacaktir.

Yani burdaki başvuru formuna neden gerek duyuyorsunuz? İçeriği ve amacı nedir?

Amacımız geleneksel tohumları yetiştirmek, çoğaltmak, dağıtmak ve devamlılığını sağlamaksa neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?

Ben şunuda demek istiyorum...

Tohum paylaşan her üye, talepte bulunan üyelere başvuru formu dağıtıp kriterlere uymayanlara talepte bulundukları tohumları yetiştiremezsiniz mi demeli..!

Etkinliğin esaslarında geçen tohum talebinde bulunan üyelere insiyatifiniz doğrultusunda gönderme yapılabileceğidir. Başvuru formu doldurtup kriter aramak, Anatohum başlığının etkinlikle bağdaşmayan başka bir amacı olduğu hissi uyandırıyor.

İsmail Kuzucu
21-07-2014, 13:45
Sayın birnefestoprak,

Kataloglar sayfasında Anatohum başlığı altında şu ayrıntıyı biraz detaylandırabilir misiniz?

Amacımız geleneksel tohumları yetiştirmek, çoğaltmak, dağıtmak ve devamlılığını sağlamaksa neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?

Ben şunuda demek istiyorum...

Tohum paylaşan her üye, talepte bulunan üyelere başvuru formu dağıtıp kriterlere uymayanlara talepte bulundukları tohumları yetiştiremezsiniz mi demeli..!

Etkinliğin esaslarında geçen tohum talebinde bulunan üyelere insiyatifiniz doğrultusunda gönderme yapılabileceğidir. Başvuru formu doldurtup kriter aramak, Anatohum başlığının etkinlikle bağdaşmayan başka bir amacı olduğu hissi uyandırıyor.

Sayın limon_sever'e katılıyorum, Sayın birnefestoprak belki konu doğru bir yoldur fakat etkinlikte belirli bir standart yok mu? Herkesin konusu ve mesajların belirleri kısımları aynı. Ama sizinkinde başka isteklerde var.

Sizinkisi proje içinde proje oluşturmak gibi olmuş. Bu bölümün sadece etkinlik için kullanılması gerektiğini düşünüyorum, Ana Tohum projesi için diğer başlıklarda konu açılabilir.

MeyveliTepe
21-07-2014, 14:05
Anatohum projesi ilk yıl bazı çeşitlerin belirli kişilerde (istasyonlarda) üretilmesini, ikinci yıl bu kişilerin elde ettikleri tohumları etkinlikte dağıtması şeklinde özetlenebilir. Bu sebeple anatohum'un ilk yıl uygulaması normal talep sürecinden geçmediği için etkinliğin katalog bölümünden ayrılıp başka bir yere konabilir.

birnefestoprak
21-07-2014, 23:18
ANATOHUM Projesi, tamamen kendi kaynaklarimi kullanarak, ekim planinin yapilmasindan yetistirmeye, degerlendirme kataloglarinin hazirlanmasindan, kurallarina ve isleyis sekline kadar sadece benim tarafimdan duzenlenen ve yurutulen bir proje. Agaclar.net yonetimiyle ve/veya uyeleriyle benim ve/veya onlarin gerek gordugu durumlarda fikir alisverisinde bulunabilirim, oneri gelirse degerlendiririm, ben de deger gordugum onerileri onlara sunabilirim ama bu baska bir konu. Agaclar.net yonetimi mevcut olandan daha cok insana ulasip nadir yerli tohumlarin daha fazla yayginlastirilmasina katkida bulunmak adina bana bu imkani sagliyor. Onlari bu iyi niyetlerinden dolayi pisman olacak noktaya getirmenin alemi yok. Bugune kadar “sunlara sunlara tohum gonder, bunlara sakin ha gonderme” gibi ne bir telkinde ne de baska bir mudahalede bulundular, iyi niyetlerini kotuye kullanacak da degilim. Proje tohumlariyla ilgili basligin diger uyelerin basligindan bir ustunlugu yok. Herkes gibi ben de burda tohum paylasiyorum; benim on plana cikmami gerektirecek bir durum yok.

Sn Ismail Kuzucu:
Sayın birnefestoprak belki konu doğru bir yoldur fakat etkinlikte belirli bir standart yok mu? Herkesin konusu ve mesajların belirleri kısımları aynı. Ama sizinkinde başka isteklerde var.

Sizin mesajinizla Sn limon_sever'in mesaji ayni degil ki nesine katiliyorsunuz, anlamadim? O diyor ki, "niye form gonderiyorsun?" (kendisi benim yerime yanitlamis); siz diyorsunuz ki, "mesajinizin formati niye ayni degi?" Sn limon_sever, Jalapeno Biberi'nin besin degerlerini tohum mesajina eklemis ve bu ek bilgi diger uyelerin mesajlarinda yok, eklemesin mi (bence guzel olmus)? Eger ilk mesajda ek bilgi vermek sorun oluyorsa, onu yonetimin uygun gordugu sekilde duzenleyelim. Siz, "Gonullu olur musunuz?" seklinde ozel mesaj yoluyla uyelere ulasin, email adresi verip niye size ulasmalarini istiyorsunuz diyorsaniz, ona da kabul, hemen sileyim. Amac, bagciyi dovmek degil uzum yemek olduktan sonra ben 1-2 saat fazladan zamanimdan ayirir onu da yaparim ama onu yaptiktan sonra kimsenin "aralarina bizi almiyor, sadece kendi istediklerini projeye dahil ediyor" deme hakki da kalmamis olur.

Sn limon_sever, hem soruyu sormussunuz, hem kendinizce yorum yaparak guzelce yanitlamissiniz ama ben yine de sorunuz ustunden gidip sadece sizi degil, herkesi bilgilendireyim:

Basvuru formunda yer alacak bilgileri bahcesi/yetistirme sartlari/ilgisi/bilgisi/tecrubesi konusunda az cok bilgim olan uyelerden ben zaten onlarla mesajlasarak topluyorum. Bu bilgiler, tohum dagitiminin ve projenin diger stratejik uygulamalarinin planlanmasinda gerekli. Su anda “form kullanirsam acaba zaman kazanabilir miyim ve tek bir formda bilgileri toplarsam daha derli toplu olur mu?” bunlarin derdindeyim. Bir projeyi yuruturken, A yontemini denersiniz. Sonra “acaba sunu denesem daha mi iyi sonuc alirim?” sorusunu yanitlamak icin B yontemini denersiniz. Sonra bakarsiniz, B yontemi o kadar da iyi sonuc vermemis, C yontemine gecersiniz ya da daha once deneyip sonuc aldiginiz A yontemiyle devam edersiniz. Basvuru formundan sonuc alamazsam, eski yonteme donerim. Projeler zaman icinde degisim ve gelisme gosteren seylerdir; yol ustunde tecrube ve bilgi birikimiyle birlikte pek cok uygulamayi degistirir, ilk basladiginiz andan yonteminizi gelistirmek adina oldukca farkli noktalara varabilirsiniz. Bu isi, Avrupa Yakasi’ndaki proje adami Sertac’in yaptigi gibi yurutemeyecegime gore sonuclarin niteligini/niceligini arttirmak icin surekli bir arayis icinde olmaliyim.

Basvuru formunda yer alacak bilgiler (bir kismi):
Bahce buyuklugu (balkonunda yetistiricilik yapan birisine, sonuc almak bakimindan karpuz tohumu yerine biber tohumu gondermeyi tercih ederim)
Yetistirme bolgesi (elimde Konya’ya ait bir nadir tohum varsa, Konya’da olan uyeye ozellikle gondermek isterim)
Bahcenin gunes alma durumu (eger gorece az gunes alan bir bahceyse, az gunesle yetistirilebilen bir tohum gondermeyi tercih ederim)

Merak uyandirabilecek baska konular

Proje gonulluleri, bir seckinler klubunu temsil etmiyor. Burda uye olan, buraya geldiginizde fikir alisverisinde bulundugunuz, sohbet ettiginiz, bir bakima arkadaslariniz projede yardimci oluyorlar, bundan bir cikarlari da yok, diger uyeler de isterse onlarin arasina katilabilir. Adi ustunde, bu kisiler tamamen kendi istekleriyle yardimci oluyorlar. Eger iletisim konusunda sorun yasadigim ya da etkinlikten surekli tohum alip hic tohum gondermeyecek bir uye proje yetistiricisi olmak istiyorsa, bu uyeye tohum gondermemeyi tercih edebilirim cunku yapmaya calistigim is, o zaman amacina ulasmamis olur.

Ana istasyonlar olan bahcedenn, heyyamola, MeyveliTepe, bahce alanlarinin buyuklugune, ilgi, bilgi ve tecrube seviyelerine bagli olarak ana istasyon olarak belirlendi (bu faktorler her uye icin farkli seviyelerde olabilir). Diger istasyonlar da zaman icinde bu grubun icine girebilirler ama amac isi kimseyi yormadan, uzmeden, sikintiya sokmadan goturebilmek. Bu yuzden de bazi istasyonlardan digerlerinden daha cok yararlanmayi dilerim cunku onlarin daha cok vakit ayirabilecegi ve ilgi gosterebilecegi konular var.

ANATOHUM Projesi’nin tohumlari, gonullulere sadece agaclar.net etkinligi kapsaminda degil, etkinlik takvimi disinda ve ekim donemleri oncesinde de daha cok tohumu etkinlikten tohum talep edenlere etkinlik sureci icinde ulastirabilmeleri icin gonderiliyor. Bu yilin baslarinda tohum gonderdigim gonulluler, su anda o tohumlari cogaltiyorlar ve eger ongorulemeyen bir talihsizlik yasanmadiysa, bu sene tohumlari etkinlige gonderecekler. Sorun ciktiysa da seneye gonderirler.

Her durumda ana amac, bir tohum, proje yetistiricilerinden birine gonderildikten sonra, yetistiricinin tohum arttirimini basariyla gerceklestirebilmesi ve bunu sagladiktan sonra eger dagitmaya uygun miktarda tohum mevcutsa dagitim yapmasi, mumkun olamadiysa da dagitima yetecek tohum stogu olusana kadar tohum arttirimina devam etmesini de kapsiyor.

Diyelim ki bir nadir cesidin tohumunu basariyla cogaltip 100 tane kadar tohum elde ettim. Yine diyelim ki bunun yarisini etkinlige gonderdim ve paket postada kayboldu (ne paketler postada kayboldu), sonrasinda ne olacak? Burda ideal depolama sartlarimiz yok; tohumun cimlenme ozelligi, her sene dusecektir ki bu benim ana stogumun azalmasi demek. Bazi cesitlerin yerine yeni tohum koymam mumkun degil ve bu sene ektigim bir seyi o zaman hala bu isi yapiyorsam belki bundan 4 sene sonra ekecegim. Postada kaybolan cesidi hemen tekrar ekip daha fazla tohum alayim desem, bu sefer de ekmeyi dusundugum baska bir cesidin ekimini geciktirecegim. Bunlarin disinda, bazi cesitlerin sadece tek bir gonulluye gonderilmesinin de teknik nedenleri var ama bu, benim o yetistiriciyle konusup halledecegim bir konu.

Proje basligi altindaki tohumlarin bir kismi genele de acik ama bunlar da proje kapsamindaki yerli tohumlar oldugu icin, butun bu tohumlari ayni baslik altina topladim. Bu basligi da ANATOHUM isminde robot bir kullanici duzenlemiyor, ben duzenliyorum. Kendi uye basligim altinda da paylasmayi dusundugum yabanci menseyli tohumlari da ayrica duzenleyecegim.

limon_sever
22-07-2014, 00:11
Sn limon_sever, hem soruyu sormussunuz, hem kendinizce yorum yaparak guzelce yanitlamissiniz ama ben yine de sorunuz ustunden gidip sadece sizi degil, herkesi bilgilendireyim:

Size sorduğum soruyla yorum yaptığım kısım cevap niteliğinde değil. Kendim çalıp kendim oynamak istesem soru sormanın ne anlamı var. Kendi düşüncelerimi belirtmek istedim.

Merak ettiğim ve sormaya çekindiğim diğer soruların cevaplarını da yazmışsınız.

Şüphe uyandıran içerikler olduğu zaman insan tereddüte düşebiliyor.

Cevabınız için teşekkür ederim...

İsmail Kuzucu
22-07-2014, 11:13
Sayın lımon severe katıldıgımı soyledım ve araya vırgul koyup devam ettım. Nokta koyup konuyu sonlandırmadım.

Sızın projenız etkın harıcınde olan ve ek kuralları olan bır proje mıdır? O yuzden etkınlık adı altında olmaması gereklı.
Dıger paylasımcılar gıbı ısteklerınız olmazsa bısey dıyemem. 10 kısıye gonderebılırım der gecersınız. Dıger turlu etkınlıgın amacı dısına cıkmıs oluyorsunuz dusuncesındeyım.

kelebek çalısı
22-07-2014, 11:24
İlk kez gönüllü olup katılacağım bu etkinlikle ilgili sormak istediğim bir konu, paylaşım yapacağımız tohumun miktarı ile ilgili. Sn. Lonicera' nın paylaştığı bir bitki tohumunun altına eklediği yalnızca beş kişi ile sınırlıdır notu ile miktar bildirmek gerekiyor mu bunu merak ettim. Belki beş kişiye bir bitkiden tohum çıkarırken, diğerinden elli kişiye çıkarabileceğim. Bunu belirtmek önemli mi?

MeyveliTepe
22-07-2014, 11:55
İlk kez gönüllü olup katılacağım bu etkinlikle ilgili sormak istediğim bir konu, paylaşım yapacağımız tohumun miktarı ile ilgili. Sn. Lonicera' nın paylaştığı bir bitki tohumunun altına eklediği yalnızca beş kişi ile sınırlıdır notu ile miktar bildirmek gerekiyor mu bunu merak ettim. Belki beş kişiye bir bitkiden tohum çıkarırken, diğerinden elli kişiye çıkarabileceğim. Bunu belirtmek önemli mi?

Hayır, önemli değil. Bu sadece paylaşımcının o çeşitteki durumu ile ilgilidir.

Söz gelimi tohumluk olarak sadece tek bir biber ayırabilecek ise doğal olarak belli sayının üzerindeki talepleri karşılayamayacaktır. Bir üst sınır koyup koymamak paylaşımcının insiyatifinde olan bir durum.

Başka olası bir durum, bir üst sınır koymayabilirsiniz fakat o kadar çok talep olur ki elinizdeki tohum yetmez. Bu durumda da tüm talepleri karşılamak zorundasınız diye bir şey yok. Karşılayabildiğiniz kadarını gönderirsiniz.

birnefestoprak
22-07-2014, 17:24
Peki, ben nokta koyup sonlandirayim:

Sızın projenız etkın harıcınde olan ve ek kuralları olan bır proje mıdır?

Etkinlik dahilinde ve projenin bir parcasi olarak dagitilan tohumlar, yine etkinlik dahilinde agaclar.net uyelerine dondurulmektedir (bkz http://www.agaclar.net/forum/1308192-post3.htm). Eger sizin bakis acinizdan gidecek olursak, tohumun tamamini ben dagitiyor olsam, bircok insan benden talepte bulunmus olacak; benim de o kadar cok insandan tohum isteme sansim olacak.

Bir de siz gecen seneki kataloglari incelediniz mi? Ben tohum paylasim etkinligine ANATOHUM basligiyla degil, burdaki baslikla katildim: http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31442.htm. ANATOHUM basligi altinda kimseden tohum talep etmiyorum veya tohum talebime bu basliktaki tohumlarin bir katkisi yok; projenin isleyis ve icerik itibariyle turunun dunyadaki nadir orneklerinden biri olmasi nedeniyle ve tohum etkinligine paralel sekilde yurutulurse en verimli sonuc alacagi icin, agaclar.net uyelerine boyle bir imkan sunuluyor, hepsi bu.

Sayın lımon severe katıldıgımı soyledım ve araya vırgul koyup devam ettım. Nokta koyup konuyu sonlandırmadım.

Sızın projenız etkın harıcınde olan ve ek kuralları olan bır proje mıdır? O yuzden etkınlık adı altında olmaması gereklı.
Dıger paylasımcılar gıbı ısteklerınız olmazsa bısey dıyemem. 10 kısıye gonderebılırım der gecersınız. Dıger turlu etkınlıgın amacı dısına cıkmıs oluyorsunuz dusuncesındeyım.

İsmail Kuzucu
22-07-2014, 17:57
Peki, ben nokta koyup sonlandirayim:

Etkinlik dahilinde ve projenin bir parcasi olarak dagitilan tohumlar, yine etkinlik dahilinde agaclar.net uyelerine dondurulmektedir (bkz http://www.agaclar.net/forum/1308192-post3.htm). Eger sizin bakis acinizdan gidecek olursak, tohumun tamamini ben dagitiyor olsam, bircok insan benden talepte bulunmus olacak; benim de o kadar cok insandan tohum isteme sansim olacak.

Bir de siz gecen seneki kataloglari incelediniz mi? Ben tohum paylasim etkinligine ANATOHUM basligiyla degil, burdaki baslikla katildim: http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31442.htm. ANATOHUM basligi altinda kimseden tohum talep etmiyorum veya tohum talebime bu basliktaki tohumlarin bir katkisi yok; projenin isleyis ve icerik itibariyle turunun dunyadaki nadir orneklerinden biri olmasi nedeniyle ve tohum etkinligine paralel sekilde yurutulurse en verimli sonuc alacagi icin, agaclar.net uyelerine boyle bir imkan sunuluyor, hepsi bu.

Etkınlık harıcı kuralları olan bır proje oldugunu kabul ettıgınız ıcın bır sıkıntı..

birnefestoprak
22-07-2014, 18:08
Etkinlik harici kurallari olan bir proje tabii ki beyfendi, projenin yoneticisi benim, mantiksizligin luzumu yok. Etkinlik bitince proje sona mi eriyor saniyorsunuz? Projenin burda basliginin acilmasinin nedeni tohum toplamak degil, tohum gondermek. Etkinlige sundugu katkilardan ikisi: ilk sene nadir tohumlari tanitmak, sonraki yillarda da tohumlar cogaltildikca etkinlige geri dondurmek... Ben takasa ayrica kendi tohumlarimla katiliyorum...

Tohum etkinligi bu hale gelene kadar cok emek verildi; bunu bilerek hareket ederseniz sevinirim. Istemezseniz, proje gonulluleri araciligiyla agaclar.net uyelerine geri dondurulen tohumlardan talep etmezsiniz, bu kadar basit.

Etkınlık harıcı kuralları olan bır proje oldugunu kabul ettıgınız ıcın bır sıkıntı..

İsmail Kuzucu
22-07-2014, 19:31
Etkinlik harici kurallari olan bir proje tabii ki beyfendi, projenin yoneticisi benim, mantiksizligin luzumu yok. Etkinlik bitince proje sona mi eriyor saniyorsunuz? Projenin burda basliginin acilmasinin nedeni tohum toplamak degil, tohum gondermek. Etkinlige sundugu katkilardan ikisi: ilk sene nadir tohumlari tanitmak, sonraki yillarda da tohumlar cogaltildikca etkinlige geri dondurmek... Ben takasa ayrica kendi tohumlarimla katiliyorum...

Tohum etkinligi bu hale gelene kadar cok emek verildi; bunu bilerek hareket ederseniz sevinirim. Istemezseniz, proje gonulluleri araciligiyla agaclar.net uyelerine geri dondurulen tohumlardan talep etmezsiniz, bu kadar basit.

Bir sıkıntı olmadığını belirttiğim halde "proje gonulluleri araciligiyla agaclar.net uyelerine geri dondurulen tohumlardan talep etmezsiniz, bu kadar basit" demenize anlam veremedim.

Bana bir mesajımı gösterin tohum talep ettiğim. Bir daha foruma dahi giriş yapmayayım.

birnefestoprak
22-07-2014, 19:40

demissiniz. Ben de diyorum ki, yapilan isten hoslanmiyorsaniz, tohum verme/alma, burdaki fikir alisverisleri vs rahatsizsaniz, bu alisverislerde bulunmamakta serbestsiniz. Foruma girip girmemeniz de beni ilgilendiren bir konu degil.

Kapsamli bir sikayetiniz varsa, lutfen yonetime bunu bildirin. Konusulmasi gereken birsey varsa ve uygun gorurlerse beni de davet etsinler, hep beraber ozel olarak konusalim. Burdaki diger insanlarin huzurunu kacirmayalim.

Bir sıkıntı olmadığını belirttiğim halde "proje gonulluleri araciligiyla agaclar.net uyelerine geri dondurulen tohumlardan talep etmezsiniz, bu kadar basit" demenize anlam veremedim.

Bana bir mesajımı gösterin tohum talep ettiğim. Bir daha foruma dahi giriş yapmayayım.

kelebek çalısı
22-07-2014, 20:00
Merak ettiğim diğer konu, paylaşım yapan üyenin tohumları sınırlı kişiye yönelik sayıda ise (diyelim ki 5 kişi) talep eden ilk beş kişi bu kontenjanı doldurmuş oluyor mu? Yoksa kıstas farklı mı işlemekte?

Bütün tohumlardan talep eden bir üye ile sadece 4-5 çeşit tohum talep edecek ama listeleri dakika dakika takip etmeyi kaçıran üye arasında nasıl bir adalet işleyecek? (Eğer kontenjan talep etme sırasına göre işliyorsa)

Bu hususlar bir yerde açıklanmış ve konuya hakim olamayarak yeniden soruyorsam link kopyalarsanız memnun olurum.

MeyveliTepe
22-07-2014, 20:09
Bu konuda daha fazla yazışmaya gerek yok, anlamı da yok.

ANATOHUM projesi birnefestoprak'ın kendi yürütüttüğü daha geniş kapsamlı bir proje. Tohum Paylaşım etkinliği ile alakası ise etkinliğe henüz pek bilinmeyen çeşitler için ilave tohum kaynağı yaratabilmesi. Bu proje kapsamında geçen yıl sınırlı sayıda bazı üyelere göndermiş olduğu tohumlar bu sene o üyeler tarafından sınırsız paylaşıma açılıyor. Bu bakımdan etkileri son derece olumludur.

ANATOHUM başlığını kataloglardan çıkararak Tohum Paylaşım Etkinliği ana başlığının altına taşıdım, ki bu yıl yine sınırlı sayıda ve belirli kişilere gönderilecek tohum olacak ise orada tanıtılsın ve o kişiler tohumları üreterek gelecek yıl sınırsız olarak talep edenlerle paylaşabilsin.

MeyveliTepe
22-07-2014, 20:17
Merak ettiğim diğer konu, paylaşım yapan üyenin tohumları sınırlı kişiye yönelik sayıda ise (diyelim ki 5 kişi) talep eden ilk beş kişi bu kontenjanı doldurmuş oluyor mu? Yoksa kıstas farklı mı işlemekte?

Bütün tohumlardan talep eden bir üye ile sadece 4-5 çeşit tohum talep edecek ama listeleri dakika dakika takip etmeyi kaçıran üye arasında nasıl bir adalet işleyecek? (Eğer kontenjan talep etme sırasına göre işliyorsa)

Bu hususlar bir yerde açıklanmış ve konuya hakim olamayarak yeniden soruyorsam link kopyalarsanız memnun olurum.

Diyelim ki sadece beş kişiye gönderecek kadar tohumunuz var ama on kişi talep etti. Dolayısıyla talep eden on kişiden beşi tohum alacak, beşi alamayacak.

Buna kim, nasıl karar verecek? Tohumların paylaşımcısı olarak siz istediğiniz kıstası uygulayabilirsiniz. İster talep etme sırasını esas alın, ister kendinizce başka kriterler uygulayın, karar tamamen size aittir ve etkinlik yönetimi size isteğiniz doğrultusunda sadece yardım eder.

Etkinliğin motivasyonu katılımcıların taleplerinin tamamının karşılanması yönünde olmakla beraber her paylaşımcının yetiştirme koşulları farklı olduğu için taleplerin tamamı karşılanamayabilir.

Geçen yılki talep karşılama oranımız %93,6 olarak gerçekleşmişti.

birnefestoprak
22-07-2014, 23:41
ANATOHUM Projesi'ne dahil edilen bazi tohumlar, tohum miktari kisitli olmakla birlikte, yalnizca proje yetistiricilerine degil, etkinlige katilan herkese acilacaktir. Bu tohumlari burdan (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35187.htm) takip edebilirsiniz.

MeyveliTepe
23-07-2014, 00:10
Sn.birnefestoprak, herkese açılacak ve talep tuşuna basılarak talep edilecek tohumları ANATOHUM kapsamında olsalar dahi Katalog bölümündeki "birnefestoprak" başlığı altında tanıtın ki talepleri kayda alabilelim. Tohum tanıtımında tohumun proje kapsamında olduğunu belirtebilirsiniz.

Katalog bölümünün diğer bölümlerden farkı "taleplerime ekle" linkinin olması ve tüm talepleri sistemden otomatik alabilmemizdir.

birnefestoprak
23-07-2014, 00:13
Tamam, ben o basligi istatistiklere dahil etmeyeceksiniz diye dusundum.

Sn.birnefestoprak, herkese açılacak ve talep tuşuna basılarak talep edilecek tohumları ANATOHUM kapsamında olsalar dahi Katalog bölümündeki "birnefestoprak" başlığı altında tanıtın ki talepleri kayda alabilelim. Tohum tanıtımında tohumun proje kapsamında olduğunu belirtebilirsiniz.

Katalog bölümünün diğer bölümlerden farkı "taleplerime ekle" linkinin olması ve tüm talepleri sistemden otomatik alabilmemizdir.

MeyveliTepe
23-07-2014, 00:21
Şöyle düşünelim;

katalog bölümündeki "birnefestoprak" başlığınız talebe göre dağıtacağınız tohumları içerir (ANATOHUM veya değil). İşlevi itibarıyla bu bölümdeki katılımcıların açmış oldukları katalog başlığı ile tamamen aynıdır.

Bu tohumlardan bazıları proje kapsamında ise yapmanız gereken tohumun tanıtımı esnasında proje tohumu olduğunu belirtmekten ibarettir.

Bu tohumu ayrıca açtığınız ANATOHUM 2014 başlığında da tanıtırsınız. Buradaki tanıtım proje tohumlarını tanıtarak bilgi vermek amacını taşır ve zaten o başlıkta "taleplerime ekle" diye bir link yok.

kelebek çalısı
23-07-2014, 18:21
Yine, yeniden bir soru ile karşınızdayım. :)

Tohumların merkezde toplanması için gönderim tarih aralığı hakkında netleşmiş bir tarih belirlendi mi? Tohumların merkeze gönderi ve merkezden alıcılara gönderi takvimi konusunda bilgi rica ediyorum mümkünse. Teşekkür ederim.

MeyveliTepe
23-07-2014, 19:23
Yine, yeniden bir soru ile karşınızdayım. :)

Tohumların merkezde toplanması için gönderim tarih aralığı hakkında netleşmiş bir tarih belirlendi mi? Tohumların merkeze gönderi ve merkezden alıcılara gönderi takvimi konusunda bilgi rica ediyorum mümkünse. Teşekkür ederim.

Etkinlik prensiplerinde (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35126.htm) yazıyor :)

defnilaume
24-07-2014, 22:54
Mümkünse sarı yıllardır arıyordum,bir türlü bulamamıştım.Teşekkür ederim

limon_sever
24-07-2014, 23:07
Sayın birnefestoprak,

Turkish Striped Monastery (Çizgili İstanbul) (http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/35177.htm#post1308835) ismiyle paylaşıma açtığınız domates çeşidi Zebra Domates'in meyvelerine çok benziyor. Aynı domates midir yoksa akrabalığı var mıdır?

birnefestoprak
25-07-2014, 01:34
Zebra adinda ufak meyveli ve cizgili domates cesidi mi varmis? Resmini gosterir misiniz lutfen?

Sayın birnefestoprak,

Turkish Striped Monastery (Çizgili İstanbul) (http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/35177.htm#post1308835) ismiyle paylaşıma açtığınız domates çeşidi Zebra Domates'in meyvelerine çok benziyor. Aynı domates midir yoksa akrabalığı var mıdır?

limon_sever
25-07-2014, 10:46
Zebra adinda ufak meyveli ve cizgili domates cesidi mi varmis? Resmini gosterir misiniz lutfen?

Yeşil, siyah, kırmızı ve sarı çeşitleri var...

Google sonuçları... (https://www.google.com.tr/search?q=zebra+domates&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=BxbSU7qgA5KA7QbryoD4BQ&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=675#q=zebra+tomato&tbm=isch&imgdii=_)

https://www.flickr.com/photos/clan_ranald/4823522197/
https://c1.staticflickr.com/5/4099/4823522197_f816363973_z.jpg

Instant Organic Garden (http://instantorganicgarden.com/~instanto/store/product_info.php?products_id=193&osCsid=e23d334d9f22a759ba9abd415b4e4eb7)
http://instantorganicgarden.com/~instanto/store/images/Red%20Zebra%20tomato.jpg

Heirloom Seeds - Vegetable Seeds and Plants, Tomato, Red Zebra (http://www.burpee.com/heirloom-seeds-and-plants/heirloom-tomatoes/tomato-red-zebra-prod001982.html)
http://www.burpee.com/images/product/prod001982/prod001982_lg.jpg

10 Adet Zebra Domates Tohumu Kai Zen Tohum Kalitesi (http://hobitohum.com/tr/home/31-10-adet-zebra-domates-tohumu-kai-zen-tohum-kalitesi.html)
http://hobitohum.com/100-large_default/10-adet-zebra-domates-tohumu-kai-zen-tohum-kalitesi.jpg

Sayın Akhisarlı'nın yetiştirdiği Zebra Domates (http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/24446-5.htm#post1041396)

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/343147d1351894391-546.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/343148d1351894391-499.jpg

birnefestoprak
25-07-2014, 11:00
Evet, Zebra diye bir domates cesidi var ama ufak meyveli ve cizgili degil. Green Zebra var o zaten konumuzla alakasiz cunku rengi olgunlukta yesil :) Red Zebra dediginiz cesitse Tom Wagner'in meshur cesidi Green Zebra ile baska bilinmeyen bir cesidin arazide elde olmadan caprazlanmasiyla tesadufen ortaya cikmis bir cesit. hobitohum.com'un resmini yabanci bir siteden yuruttugu ve adina Zebra domates dedigi domates aslinda o resimdeki domates degil.

Bunlara ek olarak Turkish Striped Monastery icin soyle demisim:

Tohum hikayesine ve cesidin yoresine aykiri bir tez bugune kadar cikmadigi icin, en azindan simdilik yerli tohum sinifina girdigini soyleyebiliriz. Boyle olmadigini tespit etsek bile, yurtdisinda Turkiye'ye ait bir cesit olarak uzun suredir dolasimda bulundugu icin, bu noktadan sonra bir duzeltme yapmak imkansiz olmasa da cok zor.

Yeşil, sarı ve kırmızı çeşitleri var...

Google sonuçları... (https://www.google.com.tr/search?q=zebra+domates&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=BxbSU7qgA5KA7QbryoD4BQ&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=675#q=zebra+tomato&tbm=isch&imgdii=_)

https://www.flickr.com/photos/clan_ranald/4823522197/

Instant Organic Garden (http://instantorganicgarden.com/~instanto/store/product_info.php?products_id=193&osCsid=e23d334d9f22a759ba9abd415b4e4eb7)

Heirloom Seeds - Vegetable Seeds and Plants, Tomato, Red Zebra (http://www.burpee.com/heirloom-seeds-and-plants/heirloom-tomatoes/tomato-red-zebra-prod001982.html)

10 Adet Zebra Domates Tohumu Kai Zen Tohum Kalitesi (http://hobitohum.com/tr/home/31-10-adet-zebra-domates-tohumu-kai-zen-tohum-kalitesi.html)

Sayın Akhisarlı'nın yetiştirdiği Zebra Domates (http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/24446-5.htm#post1041396)

limon_sever
25-07-2014, 11:25

02.34'te haberiniz bile olmadığı bir çeşit ile ilgili bu mesajı gönderiyorsunuz.

Aradan 9-10 saat geçtikten sonra aşağıdaki mesajla böyle diyorsunuz. Bu kadar kısa bir sürede epey bir tecrübe edinmişiniz :) Sanki yetiştirmişsinizde böyle bir yorum yapıyorsunuz.

Evet, Zebra diye bir domates cesidi var ama ufak meyveli ve cizgili degil. Green Zebra var o zaten konumuzla alakasiz cunku rengi olgunlukta yesil :) Red Zebra dediginiz cesitse Tom Wagner'in meshur cesidi Green Zebra ile baska bilinmeyen bir cesidin arazide elde olmadan caprazlanmasiyla tesadufen ortaya cikmis bir cesit. hobitohum.com'un resmini yabanci bir siteden yuruttugu ve adina Zebra domates dedigi domates aslinda o resimdeki domates degil.

Bunlara ek olarak Turkish Striped Monastery icin soyle demisim:

Tohum hikayesine ve cesidin yoresine aykiri bir tez bugune kadar cikmadigi icin, en azindan simdilik yerli tohum sinifina girdigini soyleyebiliriz. Boyle olmadigini tespit etsek bile, yurtdisinda Turkiye'ye ait bir cesit olarak uzun suredir dolasimda bulundugu icin, bu noktadan sonra bir duzeltme yapmak imkansiz olmasa da cok zor.

Dediğiniz gibi zebra domatesinde ufak meyveli ve çeri domateslerden biraz büyük boy boy meyveleri var.

http://i.imgur.com/U3s0h0N.jpg

Ben paylaşıma açtığınız çeşide zebra domatestir diye iddia etmiyorum. Aynısı mıdır veya yakın akrabalığı var mıdır? (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35127-2.htm#post1308869) diye sormuşum.

birnefestoprak
25-07-2014, 11:38
02:34'te Zebra domates adini tasiyan ufak meyveli bir cesit var mi diye soruyorum. Siz bana Green Zebra ve Red Zebra adindaki domateslerin resmini gosteriyorsunuz. Zebra (sadece Zebra) adinda bir domates var ama meyveleri ufak degil, 250-300 gr, kimisi de daha agir geliyor.

02.34'te haberiniz bile olmadığı bir çeşit ile ilgili bu mesajı gönderiyorsunuz.

Aradan 9-10 saat geçtikten sonra aşağıdaki mesajla böyle diyorsunuz. Bu kadar kısa bir sürede epey bir tecrübe edinmişiniz :) Sanki yetiştirmişsinizde böyle bir yorum yapıyorsunuz.

Dediğiniz gibi zebra domatesinde ufak meyveli ve çeri domateslerden biraz büyük boy boy meyveleri var.

http://i.imgur.com/U3s0h0N.jpg

Ben paylaşıma açtığınız çeşide zebra domatestir diye iddia etmiyorum. Aynısı mıdır veya yakın akrabalığı var mıdır? (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35127-2.htm#post1308869) diye sormuşum.

MeyveliTepe
26-07-2014, 23:42
Sayın birnefestoprak,

Turkish Striped Monastery

Bu çeşit nadir bulunan atalık çeşitler arasında dünyadaki bir çok kataloga "Turkish Striped Monastery" adıyla girmiş, bir çok kişi tarafından yetiştirilmiş, kökeni ile ilgili ise Türkiye'deki bir manastırın bahçesinden alınmış olduğu bildiriliyor.

rareseeds.com (http://www.rareseeds.com/turkish-striped-monastery/)
mariannasheirloomseeds.com (https://www.mariannasheirloomseeds.com/heirloom-seeds-catalog/mariseeds-heirloom-tomato-seeds/striped-bi-color-tomatoes/turkish-striped-monastery-new-2014-detail.html)
about.com (http://homesteading.about.com/od/Homestead-Garden-Orchard/fl/25-Bi-Colored-and-Striped-Heirloom-Tomato-Varieties.htm) (25 farklı çift renkli ve çizigili atalık tohum tanıtılmış)
The complete idiot's guide to Heirloom Vegetables (http://books.google.com.tr/books?id=r3IaTHvsFQEC&pg=PT306&lpg=PT306&dq=Turkish+Striped+Monastery&source=bl&ots=x1XQ045tGP&sig=B-GOoEwMtMki8G7Xvs2HhZzs0ng&hl=en&sa=X&ei=6RLUU8zjGOXnywO7yIDAAw&ved=0CCUQ6AEwATgK#v=onepage&q=Turkish%20Striped%20Monastery&f=false)
fuchsia-tomate.com (http://www.fuchsia-tomate.com/pages/tomate-bigarree/turkish-striped-monastery.html)
semenasuper.ru (http://www.semenasuper.ru/catalog.html) (Rusyadan bir katalog)
Seeds of Diversity (http://www.semences.ca/sl/index.php?k=1743) (Kanada)
Smart Gardener (http://www.smartgardener.com/plants/5764-tomato-turkish-striped-monastery-tomato/overview)
Davesgarden.com (http://davesgarden.com/community/forums/t/1078212/) (Saygın bir forum, nadir bulunan 5-10 çeşit arasında sayılmış)
Local Harvest (http://www.localharvest.org/event.jsp?id=49304) Atalık çeşit fide satışındaki listeleri
tatianastomatobase.com (http://tatianastomatobase.com/wiki/Turkish_Striped_Monastery)

Peki, bu domates başka çeşitlere benziyor mu? Kesinlikle evet.

Hibridler hariç dünyada 15.000 atalık domates çeşidi olduğu söyleniyor ve hepsinin ortak adı Solanum lycopersicum, hepsinin geldiği kaynak güney amerika and dağları.

Bu kadar çeşidi ağırlıklarına göre sınıflasak 10-15 çeşit olurdu. Hem ağırlıkları hem de şekillerine göre sınıflasak 50-60 farklı çeşit olurdu. Buna renkleri de katsak sayı 200-300'e çıkardı. Tadlarını, kabuk özelliklerini, kokularını, asit ve şeker oranlarını meyve eti sertliği, dokusunu da katsak sayı kabaca 3000-4000 mertebesine çıkardı. Bitki ve kök yapısını da ilave edersek teorik sayı bilinen ve var olduğu söylenen sayıyı da geçer, ama hepsi domates.

muratcolak55
27-07-2014, 00:19
hocam bahceyi yeni kuracağım için tohum veri tabanı hazırlıyorum ilerki yıllar için..
Yani ben Hepsine talibim :)

birnefestoprak
27-07-2014, 01:47
Etkinlik prensipleri ve nasil talepte bulunacaginiz burda yer aliyor: http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35126.htm

hocam bahceyi yeni kuracağım için tohum veri tabanı hazırlıyorum ilerki yıllar için..
Yani ben Hepsine talibim :)

birnefestoprak
27-07-2014, 23:31
Daha once asagidaki iki cesit icin talepte bulunup talepleri ilgili mesajlarda su anda gozukmeyenler yeniden talepte bulunabilirlerse sevinirim. Mesajlarin duzenlenmesi sirasinda taleplerin bir kismini kaybetmis oldum.

http://www.agaclar.net/forum/1308577-post2.htm
http://www.agaclar.net/forum/1308835-post3.htm

Tilki Mete
28-07-2014, 20:03
Hayırlı bayramlar , bir sorum olacaktı . bir üyeden en fazla kaç tohum talep edebiliriz , kargo ücreti ne kadar ? 8 metrekare kadar bahçem ve balkonum var talep ettiğim tohumların hepsini karşılarlar mı ?

MeyveliTepe
28-07-2014, 20:13
Hayırlı bayramlar , bir sorum olacaktı . bir üyeden en fazla kaç tohum talep edebiliriz , kargo ücreti ne kadar ? 8 metrekare kadar bahçem ve balkonum var talep ettiğim tohumların hepsini karşılarlar mı ?

Etkinlik prensiplerini okuyunuz.

YasinKısa
17-08-2014, 12:42
Gerçekten benim için çok kullanışlı bazı tohumları talep kotası dolduğu için isteyememek üzücü. Balkon bahçeciliği için ideal (malum, derin toprak isteyen bitkileri layığıyla yetiştirilemediği için ekimden imtina ediyorum) Loganberry'yi bulmak zaten zor, kısmet değilmiş, ama talepten geri çeken olursa isterim, haberiniz olsun.

Selamlar,

hyg42
18-08-2014, 16:21
Yer Kirazı (physalis peruviana) Meyveli tepe bu altın çilek değilmi yoksa ona benzer bir bitkimi

MeyveliTepe
18-08-2014, 19:49
Yer Kirazı (physalis peruviana) Meyveli tepe bu altın çilek değilmi yoksa ona benzer bir bitkimi

Tohumun tanıtımında da belirttiğim gibi altın çilek değil, tamamen başka bir çeşit.

malina
19-08-2014, 11:39
http://hobitohum.com/100-large_default/10-adet-zebra-domates-tohumu-kai-zen-tohum-kalitesi.jpg

Şimdiden fotoğrafların biri yok olmuş bile...

Bir süre sonra belki de hangi domateslerden söz edildiğini anlayamayacağımız biçimde diğer fotoğraflar da görünmeyebilir. Çünkü dışarıya link verilen fotoğrafların hep o linkte olacağının bir garantisi yok.

Forum Kuralları'na bu yüzden eklemiştik:
Fotoğrafları foruma yükleyin

kaknus
19-08-2014, 22:13
Benim tohum paylaşımında "taleplerime ekle" yazısı çıkmıyor mu bende mi görünmüyor.

MeyveliTepe
19-08-2014, 22:24
Kendi tanıtım mesajlarınızda paylaştığınız tohumu talep etmeyeceğiniz için "taleplerime ekle" butonunu göremezsiniz, başkaları görür. Siz de başkalarının tanıtım mesajlarında görürsünüz. Nitekim paylaştığınız tohumu 9 kişi talep etmiş bile.

guppy
19-08-2014, 23:58
Gerçekten benim için çok kullanışlı bazı tohumları talep kotası dolduğu için isteyememek üzücü. Balkon bahçeciliği için ideal (malum, derin toprak isteyen bitkileri layığıyla yetiştirilemediği için ekimden imtina ediyorum) Loganberry'yi bulmak zaten zor, kısmet değilmiş, ama talepten geri çeken olursa isterim, haberiniz olsun.

Selamlar,

Merhaba, arzu ettiğiniz tohumlar da benim ismim varsa talebimi geri çekebilirim. Maksat paylaşım amacına ulassin.

Milla
20-08-2014, 22:26
Sayın efor,
Size ve doğayısev'e paylaşımdan dolayı teşekkür ederiz.

efor
21-08-2014, 09:09
Sayın efor,
Size ve doğayısev'e paylaşımdan dolayı teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim sayın Milla keşke daha fazla paylaşımda bulunabilseydik.

Atilgan
21-08-2014, 18:22
bu domatesten alamassam küserim. miktarları küçük tutup daha fazla kişiye paylaştırabilirsiniz.

birnefestoprak
22-08-2014, 00:31
Gelen bir soru uzerine (soruyu da cesitlendirerek), ANATOHUM gonullulerine bir duyurum olacak:

1) Gonullulerden proje kapsaminda cogalttiklari tohumla ilgili benim bir talebim yoktur. Diger deyisle, lutfen bana cogalttiginiz tohumlardan gondermeyin. Esas olan, tohumlarin burdaki etkinlikte talep edenlere dagitilmasi. Eger ilerde herhangi bir nedenden dolayi size gonderdigim herhangi bir cesidin cimlenmesinde sorun yasarsam, tohum devamliligini saglamak adina sizden az miktarda rica ederim.

2) ANATOHUM 2013 tohumlarinin cogaltilmasi sirasinda herhangi bir ceside ait ana stogunuzdaki tohumlari kaybettiyseniz (elinizde fide yapmak icin hic tohum kalmadiysa), lutfen bana bildirin. Nasil bir yol izlemem gerektigine bakayim.

3) Lutfen hem http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35177.htm basligindan bu sene sadece size acilan, hem de http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/35205.htm genele de acilan tohumlari takip edip talebinizi tohum mesajindaki duyurulari dikkate alarak bildirin. Bu seneki tohum gonderimlerini kismen sizin belirlemeniz gerekiyor. Ornegin bir karpuz tohumunu goz onunde bulundurarak yeri gorece genis olan uyeler icin "A, B ve C talepte bulunabilir" dediysem, yetistirecekleri diger cesitleri ve yer kisitlamalarini da dusunerek, bu uc uyeden arzu edenlerin tohumu talep etmesi gerekiyor.

incirli
22-08-2014, 08:48
merhaba.bu sene tahmin ettiğimden daha fazla fesleğen tohumu aldım
paylaşımımda daha fazla talep etmeyin yazmıştım ama onu değiştiriyorum hemen
isteyen talep edebilir tohum var

Andora
23-08-2014, 12:30
Çekirdeklere dakikalarca baktım durdum, sayfayı kapattım sonra döndüm tekrar baktım. Her biri kendi başına bir sanat eseri gibi ve çok etkileyici görünüyorlar. 2015 Yılı paylaşımı için en hevesle bekleyeceğim tohum bu olacak sanırım. Sn. birnefestoprak, çabalarınızı çok takdir ediyorum. Saygılarımla...

nkutsay
23-08-2014, 18:08
Bu sene silivride koylu pazarindan tohumunu alip ektigim barbunya bamyanin (kirmizili, cok lezzetli) tohumlarini paylasmak istiyorum. Ancak kisliklar icin sebze adasini bosaltacagimdan tohumluk birakamayacagim. Elimdeki tohumlar cimlenme kabiliyetini bir sezon daha korurlarsa etkinlikte paylasmak istiyorum. Sizce ise yarar mi tohumlar?

birnefestoprak
24-08-2014, 22:51
Sizin satin aldiginiz tohumlarin taze oldugunu varsayarak sunlar aklima geliyor:

Bamya tohumu icin, uygun kosullarda saklandiginda genelde 2 sene cimlenme ozelligini kaybetmeden dayandigi soylenir fakat burda onemli olan "cimlenme ozelligi'"den ne anladigimiz. Taze bamya tohumu icin endustri standardi %50 (=%50 cimlenme elde ediyorsaniz, bu, kabul edilebilir bir oran) ama satin aldigimiz tohumun cimlenme yuzdeleri genelde bunun oldukca ustundedir. Alinan taze tohumun cimlenme yuzdesi %50'den dusukse, ya tohum bayattir ya da baska bir sorun olmustur. Bu durumda, sizin saticiya sikayette bulunma hakkiniz var.

Eger, tohumlari nasil yetistirdigini bildiginiz birinden aldiniz da, tohumundan paylasacaksaniz ve diyelim ki kisi basi 10 tohum gonderecekseniz ve seneye ekildiginde bu 10 tohumun %40'i cimlendiyse, bence yine ortada bir sorun yok cunku biz, sizden satin almiyoruz. 1 tane bile cimlense ve basarili yetistirilse, onlarca tohum elde edilip cesidin devamliligi garanti altina alinabilir; ilk asamada bence onemli olan bu.

Eger, siz tohumlari aldiktan sonra kendiniz ektiniz ve cogaltip etkinlige gonderdiniz ama sizden tohumu talep edenlerin cogunda sistematik sekilde cok dusuk bir cimlenme orani ortaya ciktiysa, bu durum, sizin bir uygulamanizin sonucu ortaya cikmis olabilir (or. tohumlar tam olgunlasmamistir). Sizden tohumu alanlarin birkacinda dusuk cimlenme olduysa, geri kalan herkes cimlenmede bir sorun yasadiysa, yine o birkac kisinin uygulamasina bakmak gerekir.

Toparlayacak olursam ve ilavelerle soyle diyebilirim:

- Bence ilk seferde, ozellikle cok nadir cesitlerde, butun aileyi doyuracak/butun bahceyi kaplayacak kadar cimlenme saglamaktansa, onemli olan tohum arttirimini gerceklestirebilmek.
- Tohumun kabugu, yillar icinde giderek sertlesir ve bu sertlik, nemin embriyoya ulasmasina engel olur. Bunun yaninda cogu tohum, 5 yil ve ustu surelerde belli oranlarda cimlenme ozelligini koruyabilir.
- Cimlenmeyle ilgili bir endiseniz varsa, paketlere eklediginiz tohum sayisini arttirabilirsiniz. 5 tohumda 2'si cimlenecekse, 10 tohum ekleyerek 4 tanesinin cimlenme olasiligina yardimci olmus olursunuz.
- Diyelim ki, 5 kisi sizden tohum aldi. 4 kisi, cok iyi cimlenme yuzdeleri elde etti. 1 kiside, cimlendirme uygulamasinda bir yanlislik olmamasina karsin, cimlenme yuzdeleri cok kotu oldu; hatta hicbir tohum cimlenmedi. Bu tip bir durumda da, sizden gelen tohumlarin cimlenme durumunda yine sizin bir uygulamanizdan kaynaklanan bir sorun oldugunu soyleyemeyiz. Bahcenizdeki ayni ceside ait farkli bitkilerden hasat ettiginiz tohumlarin cimlenme oranlariyla ilgili karar vermemizi saglayacak bir test yapabilmemiz icin de, ayni anda test ettigimiz tohum sayisinin (orneklem, ing. sample size) temsiliyet saglayacak sekilde, belli bir miktarin ustunde olmasi gerekir. Yani, 10 tohumda ortaya cikabilecek dusuk cimlenme yuzdeleri ustunden, butun tohum stogu hakkinda bir karar veremeyiz.

Bu sene silivride koylu pazarindan tohumunu alip ektigim barbunya bamyanin (kirmizili, cok lezzetli) tohumlarini paylasmak istiyorum. Ancak kisliklar icin sebze adasini bosaltacagimdan tohumluk birakamayacagim. Elimdeki tohumlar cimlenme kabiliyetini bir sezon daha korurlarsa etkinlikte paylasmak istiyorum. Sizce ise yarar mi tohumlar?

nkutsay
24-08-2014, 23:06
Artik gunahiyla sevabiyla actim paylasima. Ben ilk turda hic cimlendiremedim. Birkac hafta sonra gece suda bekletip torfa ektim. Tamami cimlendi. Sasirtirken belki kayip olur diye her dikim cukuruna 2 tane sasirttim. Tamami buyudu. Hatta sonrasinda da ikincisini yok etmedim. Kardes kardes buyuduler.

TCM
28-08-2014, 16:27
Sn. İsmail Kuzucu; tohum alma ile ilgili forumda bulduğum yazıları okudum. Ancak cevabını bulamadığım bir kaç soru var. Kavunların kimi kökenleri mantar sebebiyle zarar gördü ve kurudu. Bir tanesinin meyvesinin dalından koptuğunu görünce kestik. Kokusu muhteşem, tadı ise fazla büyümemiş ve kökeni kurumuş olmasına rağmen oldukça yerindeydi. Bu meyveni tohumlarını aldım. İlk çıkan karpuzlardan birinin üzerinde az bir bölümde anormal renk değişikliği görünce onu da kopardık. Renk olarak tam kızarmamış olmasına rağmen tadı güzel (Muhtemelen kızarınca çok daha güzel olacak) çekirdekleri ise oldukça iriydi. Onun da çekirdeklerini kurumaya bıraktım. Şimdi bu topladığım çekirdekleri tohum olarak kullanabilir miyim?

Bir de baklagillerde tohum almak istenen köklerin ellenmemesi gerektiği yazıyor. Ancak biz bunu sonradan öğrendiğimiz için ellenmeyen kök kalmadı maalesef :) Her kökte beğendiğimiz sebzelere dokunmadık ki tamamen büyüyüp kurusun ve tohum alalım. Kökün hiç ellenmemesinin sebebi ne ki? Bizim halen yapmak zorunda kaldığımız işlem ile aldığımız (alacağımız) tohumları kullanabilir miyim?

Tam kızarmadan aldığımız domateslerin koptuktan sonra olgunlaşmasını tamamlatarak tohumlarını alsak olur mu?

rencberdede
02-09-2014, 16:11
515702
515701

Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: İklime göre mevsimlik ya da çok yıllık
Tohum Türü: Datura
Tohum çeşit adı: Beyaz datura
Tohum kaç yıldır sizdedir: Bu 1. yılıdır.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Tekirdağ
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Bölgemde kendiliğinden bulunuyor. Meralarda ya da tarla kenarlarında rastlamak mümkün.
Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Gübreleme yapılmadı
Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Herhangi bir ilaçlama gereksinimi olmadı
Hasat yıl ve ayı: Muhtemelen 09/2014 2.yarısında başlanacak.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkiye eşimle birlikte çıktığımız akşam gezintisi sırasında yol kenarında denk geldik. Üzeri çiçekli ve boyu 30 cm. kadardı. Dikkatlice söküp bahçemize transfer ettik. Sıkıntı çıkarmadan büyüdü, şimdi 50-60 cm. boylarında ve tohum bağladı. Çiçeklerinin kokusu güzel fakat öyle ortalığa koku yaymıyor, ancak doğrudan kokladığınızda kokuyu alıyorsunuz. Çiçekleri çok geniş açılmıyor.

Tohum keseleri henüz yeşil, bir tanesini çatlamış halde görünce içindeki tohumu aldım ama olgunlaşmasını tam olarak tamamlamış mıydı bilemiyorum. Yazlığa gittiğimde tohumları olgunlaşmış ve tohum kesesinin içinde, henüz ortalığa dağılmamış halde yakalayabilirsem kalanları toplayabileceğim.

Bu bitki için tohum miktarı talebe göre sınırlı olabilir.

Öldürücü derecede toksik diye biliyorum. Küçük çocuğu olanlar dikkatle yetiştirmeli.

Imay
08-09-2014, 08:08
Sayın Meyvelitepe, tohum takas etkinliğini ilk kez kullandım. Soracağım soru garip gelmesin lütfen. Sürecin nasıl işleyeceğini okudum ancak merak ettiğim bir konu kaldı. Lojistik merkezine adreslerimizi nasıl ulaştıracağız? Lojistik merkezine adresimi nereden yazacağım?

MeyveliTepe
08-09-2014, 11:07
Ekim ayında özel mesaj ile gönderi adreslerini isteyeceğiz.

cetiner
08-09-2014, 19:24
Sn.MeyveliTepe; Bu sene bölgemizde farelerin çokluğu , geçen sene tohum takastan aldığım tohumların bir çoğunu yetiştirememe me sebep oldu . Yetiştirmeyi çok istediğim sizin balkabaklarınızla, boğakanı kırmızı pancar tohumlarından bu sene de paylaşırmısınız?

gizemli46
12-09-2014, 18:43
Bu tohum paylaşım etkinliği tam olarak nedir forumda yeni olduğum için kusura bakmayın lütfen :)

MeyveliTepe
12-09-2014, 22:20
Bu tohum paylaşım etkinliği tam olarak nedir forumda yeni olduğum için kusura bakmayın lütfen :)

Burayı (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35126.htm)okursanız yeterli bilgi bulabilirsiniz.

incirli
13-09-2014, 18:19
selamlar
elime fazladan amasya bamyası tohumu geçti
20 kişi ile sınırlamıştım ama isteyen olursa gönderebilirim

http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/35132.htm

akçabardak
14-09-2014, 13:40
2014 - 2015 Tohum Takas Etkinliğinde paylaşılacak tohumlar.

Arkadaşlar paylaşacağım tohumların %90 ı hemen hemen hazır, yeni sahipleriyle buluşmak üzere paketlendiler. Yeni sahipleri için şimdiden hayırlı olmalarını diliyorum, öyle heyecanlıyım ki belki daha çok erken ama mutluluktan dayanamadım görüntülü olarak paylaşmak istedim.

Kişiye özel etiketler konusunda biraz kafam karışık, anlayamadığım şu, etiketleri biz kendimiz mi yazıp paketlerin içine koyacağız? yoksa Lojistik merkezinin hazırlayıp bizlere mi gönderecek? çok özür diliyorum buradan ilgili arkadaşlar yazarlarsa sevinirim, çünkü ben etiketlerin çoğunu tek tek yazdım fakat ''Üyelerin Paylaşım görevlerini'' okuyunca yazmayı bıraktım. Teşekkürler

cetiner
14-09-2014, 16:57
Bir akrabam köyde yıllardan beri kendi bahçesinde yetiştirdiği sebzeleri köy pazarında satar, resimdeki patlıcanları en az 5-6 senedir tohumdan yetiştirir. Bir iki patlıcan benim için tohumluk ayırdı, taleb eden olursa paylaşabilirim.(işin doğrusu nasıl başlık açacağımı da bilmiyorum)

MeyveliTepe
14-09-2014, 18:39
2014 - 2015 Tohum Takas Etkinliğinde paşlaşılacak tohumlar.

Arkadaşlar paylaşacağım tohumların %90 ı hemen hemen hazır, yeni sahipleriyle buluşmak üzere paketlendiler. Yeni sahipleri için şimdiden hayırlı olmalarını diliyorum, öyle heyecanlıyım ki belki daha çok erken ama mutluluktan dayanamadım görüntülü olarak paylaşmak istedim.

Kişiye özel etiketler konusunda biraz kafam karışık, anlayamadığım şu, etiketleri biz kendimiz mi yazıp paketlerin içine koyacağız? yoksa Lojistik merkezinin hazırlayıp bizlere mi gönderecek? çok özür diliyorum buradan ilgili arkadaşlar yazarlarsa sevinirim, çünkü ben etiketlerin çoğunu tek tek yazdım fakat ''Üyelerin Paylaşım görevlerini'' okuyunca yazmayı bıraktım. Teşekkürler

Etiketleri taleplere göre otomatik olarak biz hazırlayıp size pdf formatında göndereceğiz, siz bir yazıcıda yazdırarak kesecek ve poşetlerin içine koyacaksınız.

akçabardak
14-09-2014, 19:19
Etiketleri taleplere göre otomatik olarak biz hazırlayıp size pdf formatında göndereceğiz, siz bir yazıcıda yazdırarak kesecek ve poşetlerin içine koyacaksınız.

Teşekkür ederim Sn. MeyveliTepe.

TCM
15-09-2014, 09:15

Sonra paketler size gönderilecek, siz de ortak isimleri birleştirip tek kargo ile sahiplerine mi göndereceksiniz, yoksa her tohum gönderici elindekileri isteyenlere teker teker mi gönderecek?

Muda
15-09-2014, 09:25
Sonra paketler size gönderilecek, siz de ortak isimleri birleştirip tek kargo ile sahiplerine mi göndereceksiniz, yoksa her tohum gönderici elindekileri isteyenlere teker teker mi gönderecek?

Paylaşım yapanlar tarafından paketle etiketlenen tohum paketleri bir defada merkeze gönderiliyor. Orada toplanan tüm tohumlar talepte bulunanlara göre tasniflenerek tek kargo ile gönderiliyor.

Tilki Mete
15-09-2014, 10:33
Yani biz tek bir kere kargo ücreti ödemiş olup her tohum için kargo ile uğraşmamış olcaz doğrumu anladım?

Muda
15-09-2014, 10:40
Tohum gönderirken tek kargo ile merkeze gönderilecek, tohum talebiniz var ise o da tek kargo ile size gelecek.

OSMAN45
15-09-2014, 19:50
Tohum paketleri Türkiye deki tohum paketleri büyüklüğünde. Yarın bahçemin bulunduğu evime gideceğim. Arka yüzlerini de fotoğraflar sonra paylaşırım.

Fotoğrafladım,

birnefestoprak
15-09-2014, 21:25
Tesekkur ederim. Asagidaki resim uzerinden daha kapsamli aciklamaya calisayim:

Tohum cesit adi: Acik sekilde tohumlarin hangi ceside ait oldugu belirtilmis. Kirmizi domates, sari biber degil; tohum cesit adi, bitki ve meyve ozelliklerinin ayirt edilmesi, burdan yola cikarak yetistiricinin bahcesini tasarlamasini kolaylastirmasi bakimindan cok onemli bir bilgi. Bu sirket, soz konusu olan durumlarda, paket icine koydugu ayni ture ait farkli cesit tohumlarini organik yolla renklendirip birbirinden ayirt edilebilmesini saglar.

Tohumlarin hangi ekim yili icin paketlendigi bilgisi: Burdaki sirket kucuk bir sirket olsa da (kucuk derken, yurticinde ve belki yurtdisinda belli bir musteri kitlesinin olmasini, ulke genelinde tohumlarinin orjinal paketlerinde satisina onay verdigi temsilciliklerin olmasini ama holdinglesmemis olmasini kastediyorum), isi tam anlamiyla profesyonel yapacak kadar pazarda yer alabilmis bir sirket. Hatta, ulkenin obur ucundaki Florida'da tohumlarinin satisini onayladigi bahce urunleri satan dukkanlar var. Bu konuya tekrar donecegim.

Sirket, paketin icindeki biber tohumuna ait cesidi 2012 yilinda yetistirmis (veya sozlesme imzaladigi bir ciftciye yetistirtmis) ve tohumlar ilk kez 2013 yilinda ekilebilecek sekilde taze taze paketlenmis. Isteyen yetistirici, tohumu, uretim zamanini bilerek, 2014 yilinda da ekebilir. 2014 yilinda cimlenme yuzdeleri (yetistiricinin tohumu saklama kosullarina da bagli olarak) dusmus olabilir ama bu yuzde, sifira inmeyecektir.

Paketin tavsiye edilen son satis tarihi: Sirket, saticiya diyor ki, "ben bu tohumlari, 2013 yili icin paketledim; sen de 2013 yilinin sonuna kadar ya sat bitir, ya da satamadiysan da raftan indir; sana yenisini gonderecegim." Sirket, eger, yukarda bahsettigim gibi, ulkenin herhangi bir yerindeki bir dukkana temsilcilik verdiyse ve 2013 yili icin o dukkana gonderdigi tohumun 2014 yilinda da satildigini ogrenirse, dukkan buyuk ihtimalle temsilcilik hakkini kaybedecektir.

Esas olan yetistiricinin, tohumun uretim tarihi hakkinda bilgi edinmesi. Gorece daha eski tohumu bir sekilde almaniz soz konusu olsa bile, bunu bilerek alirsiniz. Bu durum, ozellikle cok daha kucuk olcekli aile sirketleri icin onemli. Kaliforniya'da tanidigim bir domates tohumu ureticisi var. Ekim yaptigi alan 2 donum. Yukardaki sirketin sartlarindan cok daha azina sahip; butun isi ve tohum uretimini tek basina yapiyor. Bu uretici, her sene yuzlerce domates cesidini kataloguna cikariyor ama sonraki sene yeni cesitler denemek istiyor. Hal boyle olunca, her sene butun yetistirmek istedigi ve daha once kataloguna dahil ettigi cesitleri ayni anda yetistirmesi mumkun olamiyor; herseyden once uretim alani kisitli. Bu yuzden, ornegin 2011 yilinda urettigi bir tohumu 2013 yilinda da satmaya devam ediyor (2011 yilinda ektigi o tohumu birkac sene sonra belli bir rotasyon dahilinde yeniden uretecek). Bu durumu da tohum paketlerinin icine normaldekinden biraz daha fazla tohum koyarak telafi ediyor. Zaten, musteri kitlesi de bunu bilerek ondan tohum aliyor. Cimlenme yuzdesiyle ilgili bir sorun ciktiginda da telafi edecek ve sorunu cozecek sekilde, yetistiriciyle birebir ilgileniyor.

Tohum ekim ve hasat bilgileri: Paketin icindeki tohumun cesidine bagli olarak degisen zamanlama bilgileri. "Tohumu hangi mevsimde ekmelisiniz?"; "ektiginiz tohum ne kadar surede cimlenir?"; "cimlenmeden hasada yaklasik olarak gecen sure nedir?" gibi sorularin cevaplari.

Tohum yetistirme ve tuketim bilgileri: Cimlendirdiginiz fideleri nasil yetistirebileceginiz hakkinda tavsiye niteliginde bilgiler. Burda tuketim hakkinda da oneriler sunulmus.

Paket agirligi: Tohumlar paketlenirken, tek tek saymak zor olacagi icin (cok sayida paket, satis icin hazirlaniyor), agirlik olcu birimini kullanmak isleri kolaylastirabiliyor. Her bitki turune ait tohum agirligi bellidir, bundan yola cikarak paketlere konulacak tohum sayisina ulasilabilir. Bunun yaninda, tohum paketinin ustunde bir yerde yaklasik tohum sayisi da genellikle verilir.

Butun bunlarin isiginda, ozellikle Turkiye'de internet ustunden kucuk ureticiye tohum satisi yapan sirketlerle ilgili tekrar birseyi belirtmek istiyorum. Bunu daha once de birkac kez yazdim ama konu hakkinda forumda bircok sikayet mesaji yazilmaya devam ediyor. Bu sirketler, tohumu yurtdisindan toptan alip, kucuk paketlere bolusturerek size satiyorlar. Ornegin, tohumu 2010 yilinda aldilarsa, tohuma cok talep olmadiysa ve 2014 yilina kadar stoklarini bitiremedilerse ve siz 2014'te o tohumdan siparis verdiyseniz, size stogunu yenilemedikleri tohumdan satiyorlar. Aslinda stoklarini elden cikarsinlar veya cikarmasinlar, tohumun ait oldugu bitki turune bagli olarak, taze tohum temin etmeleri gerek. O yuzden, bu sirketlerden tohum alip bir sorunla karsilastiysaniz, lutfen yukardaki yabanci tohum sirketinin tohum paketinin ustunde yazanlari goz onunde bulundurarak konunun takipcisi olun ve ozellikle "siz tohum cimlendirmeyi bilmiyorsunuzdur" veya "tohumlar cimlenmediyse, sorun sizden kaynaklanmistir" gibi ifadelere aldiris etmeden israrla tohum uretim tarihleri hakkinda bilgi edinmeye calisin. Cimlendirme asamasinda, sizden kaynakli bir sorun da cikmis olabilir ama tohum hakkinda azami oranda bilgi edinme hakkiniz var.

Fotoğrafladım,

birnefestoprak
16-09-2014, 18:08
Yurtdisinda bulunmamdan dolayi, bana gelen taleplerin lojistik merkezine zamaninda ulasmasini saglamak adina, tohum taleplerinizi 20 Eylul gununun bitimine kadar sonlandirmanizi rica ederim.

bahcedenn
16-09-2014, 18:28
Yurtdisinda bulunmamdan dolayi, bana gelen taleplerin lojistik merkezine zamaninda ulasmasini saglamak adina, tohum taleplerinizi 20 Eylul gununun bitimine kadar sonlandirmanizi rica ederim.

Ekim mi, Eylül mü? Eylül diyorsanız 1 ay 10 gün evveli çok erken olmuş olmayacak mı?

Tilki Mete
16-09-2014, 20:56
Tohum paylaşamıyorum? Etkinlik bittimi ?

MeyveliTepe
16-09-2014, 22:34
Tohum paylaşamıyorum? Etkinlik bittimi ?

Neden paylaşamıyorsunuz, ne oluyor?

Tilki Mete
16-09-2014, 23:20
Paylaşmış gibi oluyor birden gidiyor sanırım internette sıkıntı var telefondan paylaşayım ben en iyisi

Milla
17-09-2014, 07:15
selamlar
elime fazladan amasya bamyası tohumu geçti
20 kişi ile sınırlamıştım ama isteyen olursa gönderebilirim

Ben talibim :))

incirli
17-09-2014, 10:25
Ben talibim :))

mesajı beğenmeniz yeterli :))
http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/35132.htm

Milla
17-09-2014, 11:43
Tamam teşekkürler. Ben ekim zamanı geldi diye paylaşımdan önce yollayacaksınız sandım :-)

maya
17-09-2014, 12:06
Peki taleplerimizi toplu halde liste şeklinde görebileceğimiz bir yol var mıdır? Talep ettiklerimi not almadığım için takip edemiyorum da! :o

birnefestoprak
17-09-2014, 18:11
Biraz daha sure vermek icin, 23 Eylul gun bitimine kadar uzatayim. Postadaki gecikmelere karsi onlem almak istiyorum. Gecen sene ucu ucuna yetismisti.

Ekim mi, Eylül mü? Eylül diyorsanız 1 ay 10 gün evveli çok erken olmuş olmayacak mı?

nkutsay
17-09-2014, 20:39
Hic boyle bir cicek gormemistim. Ben ve komsularim bayiliyoruz. Tesekkurler sn sdurul. Bu arada maalesef cocuklar bisikletle daldilar cicege ve yan yatti. Bu haliyle tohumlari olgunlasmis midir?

bahcedenn
17-09-2014, 21:16
Sn. nkutsay o kadifemsi çiçeklerin bitkiye bağlanan kısmının yüzeyine dikkatlice bakarsanız eğer olgunlaşmışsa tohumları kolaylıkla görebileceksiniz. Olgunlaşan tohumlar zaten kendiliğinden dökülüyorlar.

nkutsay
17-09-2014, 21:29
Onlar gorunuyor da bitkiye sıkı sıkı baglilar. Cok da nemliler. Bu haliyle olgunlasmamis oluyorlae herhalde. Mevsim neyi gerektiriyor acaba.

bahcedenn
17-09-2014, 21:56
Onlar gorunuyor da bitkiye sıkı sıkı baglilar. Cok da nemliler. Bu haliyle olgunlasmamis oluyorlae herhalde. Mevsim neyi gerektiriyor acaba.

Artık bu vakitten sonra yavaş yavaş olgunlaşacaklar. Kolayca dökülür hale geldiklerinde tohumları hasat edebilirsiniz.

nkutsay
17-09-2014, 22:31
Teşekkürler. Umarım tohum olgunlastiramayacak kadar zarar gormemiştir bitki.

MeyveliTepe
18-09-2014, 23:30
18 Eylül 01:26 itibarıyla;

35 paylaşımcı üyemiz,
241 çeşit tohumu tanıtarak paylaşıma sunmuşlar,
bunlara 4.754 talep yapılmış durumdadır.

Taleplerin listesini talep yapan üye adına göre sıralanmış olarak bu adresten (https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AiwPpfV-TOdEdDE2TnBLUWg0NkFlTmNrNF9LSC1hdEE&usp=sharing#gid=9) görebilirsiniz.

Forumdaki başlık: Talep edenler / Talep edilenler listesi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35580.htm)

birnefestoprak
19-09-2014, 18:55
Sn MeyveliTepe'nin islah edip tohumunu gectigimiz ve bu sene paylasima actigi Alis' Pembe Kiraz, dunyanin en kapsamli domates veritabanina islenmistir. Veritabani kunyesine bu adres (http://tatianastomatobase.com/wiki/Alis%27_Pembe_Kiraz)ten ulasabilirsiniz.

Henuz veritabaninda, aralarinda Turkey(Heybetli) (http://tatianastomatobase.com/wiki/Turkey)'nin de oldugu birkac cesit yerli domates bulunuyor. Onumuzdeki yillarda, bircok domates cesidi daha kademeli olarak bu veritabanina islenecektir.

salihcan
22-09-2014, 19:03
Tohum dağıtımı adreslerimiz olmadan tabi ki olmaz :D ama kime ve ne zaman adreslerimizi bildirmemiz lazım ?şimdiden teşekürler :D

uss
23-09-2014, 17:46
18 Eylül 01:26 itibarıyla;

35 paylaşımcı üyemiz,
241 çeşit tohumu tanıtarak paylaşıma sunmuşlar,
bunlara 4.754 talep yapılmış durumdadır.

Taleplerin listesini talep yapan üye adına göre sıralanmış olarak bu adresten (https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AiwPpfV-TOdEdDE2TnBLUWg0NkFlTmNrNF9LSC1hdEE&usp=sharing#gid=9) görebilirsiniz.

Sayın MeyveliTepe bu liste tekrar yayınlanacak sanırım. Bu listeye göre talep ettiğim tohumlarda son düzenlemeyi yapmak istiyorum. Şimdilik bir düzenleme yaptım ve birden fazla paylaşımcıdan talep ettiklerimi tek paylaşımcıdan talep ettim.

MeyveliTepe
23-09-2014, 17:57
Evet, ay sonunda yenisini yayınlayacağım.

MeyveliTepe
23-09-2014, 17:57
Tohum dağıtımı adreslerimiz olmadan tabi ki olmaz :D ama kime ve ne zaman adreslerimizi bildirmemiz lazım ?şimdiden teşekürler :D

Adresleri Ekimde isteyeceğiz.

salihcan
23-09-2014, 20:04
teşekür ederim sn meyvelitepe :D

TCM
24-09-2014, 09:49
Elimdeki tohumlardan mümkün olduğunca paylaşmaya çalışıyorum. Evde her taraf kurumayı bekleyen tohum doldu. Tohumunu alacaz diye ağız tadıyla karpuz domates yiyemez olduk ve en kötüsü hanım artık patlama noktasına geldi gibi. Tüm teşkilatı çöpte bulabilirim bir gün :)
Diğer bölümü okudum ancak net bir cevap bulamadım. Elimde bu sene ektiğim pembe kalp domates tohumları var ancak sayıca az. Halen 40-50 kadar ve olsun bir o kadar daha çıksa herkese 10 ar tane versek 10 kişi yapar. 20 işi istese ne yapılacak.
Veya elimde yabani ve cüce lupin tohumları, hercai menekşe, brachycoma, kadife çiçeği tohumları var. Ancak kimisini nasıl alacağımdan emin değilim, kimisini kendime ayırdım ancak muhtemelen artar ve ben bunları da dağıtmak isterim. Peki bunları takasa koysam tohum alamazsam veya atıyorum sadece 10 tek lupin tohumu çıkarsa ne yaparım...

MeyveliTepe
24-09-2014, 10:26
Bir tohum çeşidinden elinizde az varsa ve söz gelimi 20 kişi talep ettiği halde 10 kişiye gönderebilecek durumdaysanız talep edenler içinden sadece 10 kişiye göndereceksiniz demektir. 20 kişi içinden hangi 10 kişiye göndereceğiniz ise tamamen sizin insiyatifiniz ve istediğiniz kriteri uygularsınız. İster talep sırasına göre, ister talep edenlerin aynı zamanda paylaşımcı da olup olmadığına göre, ister forumdaki mesaj saylarına göre, ister kullanıcı isimlerini alfabe sırasına dizip ilk ona veya son ona, ister isimlerini beğendiklerinize.

Tohumunu nasıl alacağınızdan emin olmadığınz veya ne miktar tohum çıkacağından emin olmadığınız çeşitleri bu yıl paylaşmak zorunda değilsiniz, seneye paylaşırsınız :)

oziii05
26-09-2014, 08:23
bende katılmak istiyorum bu tohum etkinliğine ama ekecek bahçem yok daha :)

vetman996
26-09-2014, 10:20
bende katılmak istiyorum bu tohum etkinliğine ama ekecek bahçem yok daha :)
Sayın Oziii05 kardeş merhaba.

Siz isteyince olur. Ekmek için mutlaka bahçeniz olması gerekmiyor. Balkonun bir köşesinde bile çok güzel ekim, dikim yapabilirsiniz. Bunun için forumları gözden geçirmeniz yeterli olacaktır.

Siz yeni üyesiniz ama çok güzel yerden başlıyorsunuz bence. Şahsen ben tersten başladım biraz. İlkönce topraksız tarımdan başladık. Kimyasal gübre kullanımını görünce doğal gübre kullanılarak topraksız tarım yapılabilir mi diye araştırırken solucan gübresi üretimine başladık.

Solucan gübresini hobi bahçemizdeki bitkilerde kullanırken yerli tohumun önemini anladık. Meğer "Her Şey Tohumla Başlar"mış. Ben bunu geç anladım. Bir kaç aydır köy köy yerli tohum arıyordum ki agaclar.net'teki tohum takas etkinliğinin tüm üyelere açık olduğunu öğrenmiş oldum. Bu etkinlikte emeği geçen tüm dostlara teşekkürlerimi sunuyorum.

Önümüzdeki yıl için programımda 400 metrekare alanda ayrı ayrı sebze adaları oluşturarak tohum takas etkinliğinden gelen ve ayrıca benim köylerden topladığım tohumları çoğaltmak. Bunları da tüm dostlarla paylaşmak. Umarım başarılı olurum.

Paylaşmanın ayrı bir zevki var. Bunu agaclar.net müdavimleri çok daha iyi bilir. Bu zevki tohumlarla yaşamak daha kolay, çünkü kargo sorunun yok gibi. Burada bir anımı anlatayım:

Topraksız tarımda çilek yetiştiriyoruz, forumdan bir bayan arkadaşıma çilek fidesi göndermek üzere söz verdim. Saksılar içindeki yetiştirdiğim ve üzerinde çilekleri de olan fidelerden kargolayıp göndermek istedim. Fakat kargoda zarar görebileceği endişesiyle yolum o tarafa doğru düşünce kendim götüreyim diye düşündüm.

Komşu ilimizin ilçesinde oturan arkadaşa saksılı çilek fidelerini ve bir miktar da çilek toplayıp götürdüm. Ama tanışmadığımız için yüz yüze görüşmenin uygun olmayabileceği düşüncesiyle çilekleri ve fideleri ilçedeki bir markete bıraktım. Kendilerine de telefon mesajıyla bildirdim. Ayrıca mail gönderdim. Arkadaşımız çeşitli nedenlerle bir kaç gün sonra gidince market sahibi çilekleri çöpe atmış.
Paylaşmanın zevkini yaşamak isterken hüznünü de yaşayabiliyorsunuz bazen...

Yerli tohumun önemini yeni yeni anlamaya başladığım için (geç anladığım için kendime kızsam da) üzerime düşeni layıkıyla yapmaya çalışacağım.

Her şey gönlünüzce olsun... Selamlar... Saygılar...

cetiner
26-09-2014, 19:37
Sayın Oziii05 kardeş merhaba.

Siz isteyince olur. Ekmek için mutlaka bahçeniz olması gerekmiyor. Balkonun bir köşesinde bile çok güzel ekim, dikim yapabilirsiniz. Bunun için forumları gözden geçirmeniz yeterli olacaktır.

Siz yeni üyesiniz ama çok güzel yerden başlıyorsunuz bence. Şahsen ben tersten başladım biraz. İlkönce topraksız tarımdan başladık. Kimyasal gübre kullanımını görünce doğal gübre kullanılarak topraksız tarım yapılabilir mi diye araştırırken solucan gübresi üretimine başladık.

Solucan gübresini hobi bahçemizdeki bitkilerde kullanırken yerli tohumun önemini anladık. Meğer "Her Şey Tohumla Başlar"mış. Ben bunu geç anladım. Bir kaç aydır köy köy yerli tohum arıyordum ki agaclar.net'teki tohum takas etkinliğinin tüm üyelere açık olduğunu öğrenmiş oldum. Bu etkinlikte emeği geçen tüm dostlara teşekkürlerimi sunuyorum.

Önümüzdeki yıl için programımda 400 metrekare alanda ayrı ayrı sebze adaları oluşturarak tohum takas etkinliğinden gelen ve ayrıca benim köylerden topladığım tohumları çoğaltmak. Bunları da tüm dostlarla paylaşmak. Umarım başarılı olurum.

Paylaşmanın ayrı bir zevki var. Bunu agaclar.net müdavimleri çok daha iyi bilir. Bu zevki tohumlarla yaşamak daha kolay, çünkü kargo sorunun yok gibi. Burada bir anımı anlatayım:

Topraksız tarımda çilek yetiştiriyoruz, forumdan bir bayan arkadaşıma çilek fidesi göndermek üzere söz verdim. Saksılar içindeki yetiştirdiğim ve üzerinde çilekleri de olan fidelerden kargolayıp göndermek istedim. Fakat kargoda zarar görebileceği endişesiyle yolum o tarafa doğru düşünce kendim götüreyim diye düşündüm.

Komşu ilimizin ilçesinde oturan arkadaşa saksılı çilek fidelerini ve bir miktar da çilek toplayıp götürdüm. Ama tanışmadığımız için yüz yüze görüşmenin uygun olmayabileceği düşüncesiyle çilekleri ve fideleri ilçedeki bir markete bıraktım. Kendilerine de telefon mesajıyla bildirdim. Ayrıca mail gönderdim. Arkadaşımız çeşitli nedenlerle bir kaç gün sonra gidince market sahibi çilekleri çöpe atmış.
Paylaşmanın zevkini yaşamak isterken hüznünü de yaşayabiliyorsunuz bazen...

Yerli tohumun önemini yeni yeni anlamaya başladığım için (geç anladığım için kendime kızsam da) üzerime düşeni layıkıyla yapmaya çalışacağım.

Her şey gönlünüzce olsun... Selamlar... Saygılar...
Sn. vetman996; Sizin gibi ben de önümüzdeki yıl sebze adaları hazırlamak istiyorum. En büyük sıkıntım cocopeat gibi ürünleri en yakın nereden temin ederim bilmiyorum,Manisa'lı olarak siz nereden temin edeceksiniz? saygılar sunarım...

bahcedenn
26-09-2014, 19:51
Sn. vetman996; Sizin gibi ben de önümüzdeki yıl sebze adaları hazırlamak istiyorum. En büyük sıkıntım cocopeat gibi ürünleri en yakın nereden temin ederim bilmiyorum,Manisa'lı olarak siz nereden temin edeceksiniz? saygılar sunarım...

Sn. vetman996'ya sorulacak soru mu şimdi bu, Sn. cetiner? Tam da membasına soruyorsunuz. :)

Derya Yıldız
26-09-2014, 20:25
Tohum takas etkinliğinden aldığımız tohumlardan ben tohum elde edemedim. Tabii tamamen benden kaynaklanan durumlardan.
Bu seneki dağıtımdan tohum talep edebilir miyim?
Elazığ daki bir yakınımızdan mılla köy kavunu tohumu getirtmiştim. Geç kalınca ekemedim. Onlardan dağıtabilirmiyim?

vetman996
26-09-2014, 21:53
Sn. vetman996'ya sorulacak soru mu şimdi bu, Sn. cetiner? Tam da membasına soruyorsunuz. :)
:D :D

Sayın Cetiner Bey merhaba.

Sebze adaları için cocopeattan ziyade daha ucuz ürün olan torfu öneririm. Biz solucan gübresi karışımlı torf hazırladık ki denemelerimizde çok iyi sonuç aldık.

Şimdi link verip reklam yapmayalım :) İhtiyaç duyduğunuzda mesaj atabilir veya agaclar.net'teki alış veriş sayfasını inceleyebilirsiniz. Selamlar..

Atilgan
27-09-2014, 11:31
Bu kalıcı ıspanak Yozgatlıların pezik dediği sebzeye çok benziyor. Turşusunu böreğini yapıyorlar.

517956
Evvelki sene tohum takas ile Meyveli tepe den gelen ıspanaklar isimleri gibi kalıcı oldular.
517957
Saksıda ve bahçede güzel geliştiler. Üsttekiler aşağıdakilerin yavruları,
517953
Bahçeye ekilen on tohumdan, iz bırakarak ilerleyen düşmanlarından kurtularak hayatta kalan üç kafadar

Resmini koymayalım, yeni filiz ve fidanları canlı canlı mideye indirenleri sevmesek de, tavuklar gördükleri an temizliyorlar.
İki sene öncesi köye giden köylü güzeli çilli hanım kabuklu olanlarını da yere çalıp hallediyordu.
517954 517958
Kafadarlar kışı atlatınca serpildiler boylandılar. Nüfusları az olunca bir defalık kavurması oldu.
Malzeme kuzu değil de geç hasat edildiği için fil kulağı gibilerden olunca haliyle biraz kart idi. Tadı kuzu kulağı diye satılan hemcinsleri gibi olmasa da güzeldi.

Sağlıcakla kalınız.

Derya Yıldız
28-09-2014, 22:47
Takas konusunu yeniden okudum ve
1. sorumun cevabını evet 2.sininkini de hayır olarak cevapladım :)

esgül73
01-10-2014, 10:50
Anlamadığım bir nokta var.Sayın Macuroğlu paylaşacağı tohumları liste halinde yazdıktan sonra altta ayrıca tanıtım bölümü açmamış.O zaman biz tohumlardan isteyemeycek miyiz?Ben Kütahyalı olduğum ve senelerdir ayrı yaşadığım için bu tohumları görünce çok sevinmiştim.

Lonicera
01-10-2014, 12:13
Sn esgül73, bu şekilde kalırsa isteyemeyeceğiz anlaşılan. Üstelik ben kendisine 15-20 gün önce sizin sormuş olduğunuz soruları bizzat özel mesaj ile sordum ama bir yanıt alamadım. Neredeyse her gün foruma da giriş yapıyor ama ...Neyse sağlık vb. gibi bir sıkıntısı yoktur inşallah .

esgül73
01-10-2014, 12:28
Sn esgül73, bu şekilde kalırsa isteyemeyeceğiz anlaşılan. Üstelik ben kendisine 15-20 gün önce sizin sormuş olduğunuz soruları bizzat özel mesaj ile sordum ama bir yanıt alamadım. Neredeyse her gün foruma da giriş yapıyor ama ...Neyse sağlık vb. gibi bir sıkıntısı yoktur inşallah .

Sizin düşündüklerinizin aynısını ben de düşündüm.Ve ben de özelden mesaj attım.Yanıt alamadım.Umarım hemşerimin sağlık gibi herhangi bir sorunu yoktur.Gerisi hallolur gider.. Kütahya çamlıca da oturan teyzem var .Ben sadece tohumlardan edinip çoğaltabilirsem ona da veririm diye düşünmüştüm.Yani tohumun doğduğu yere geri dönüp mümkün olduğunca çoğalması için..

incirli
02-10-2014, 19:32
selamlar
yakın bi tarihte izmire taşınacağım
şu an itibariyle tohum isteyen herkesin poşetini hazırladım.ama tabi isimleri yazılı halde değil.
taşınmam 1 ayı bulur belki daha fazla.
acaba şimdiden göndersem mi merkeze? ya da ne yapayım 1 ay daha bekleyeyim mi?
taşınma telaşında kaybolmasını ya da zarar görmelerini istemiyorum

MeyveliTepe
02-10-2014, 22:23
Sizin paylaştığınız tohumlara yapılan talepleri herkesten daha erken bir tarihte dondurursak sizin için gerekli etiketleri hazırlayabilirim. Böylece erken etiketleyip lojistik merkezine gönderebilirsiniz. Sizin için mümkün olan en geç tarihi bildirirseniz ona göre planlayalım.

incirli
03-10-2014, 07:52
öyleyse taşınma tarihi kesinleştiğinde haber veririm ;)

heyyamola
03-10-2014, 22:46
Sn. malbman, bir meyvenin çekirdeklerini çıkarıp, içinin dolgunluğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer çekirdekler dolgunsa ve 3-4 gün kurutulduktan sonra, kabukları buruşmadıysa tohumlar olgunlaşmış demektir. Aslında işi sağlama almak için, meyve sapı kuruyana kadar dalında bekletmek gerekiyor. Hastalıktan dolayı erken hasat etmek zorunda kaldığınız meyveler, tam da tohum olgunlaştırma eşiğinde gibi duruyor.

Melih Bakırlıoğlu
07-10-2014, 09:04
İyi bayramlar. :)
Zeytin toplamaya başlıyacağım için epey bir zaman siteye giremiyebilirim.
Yerimidir bilmiyorum ama adresimi limdiden yazayım dedim. Tohumlardan nasibimiz varsa banada laşabilir. Zahmetleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Melih Bakırlıoğlu; Sanayi sitesi 4. Bl No:14- Akhisar/Manisa

malbman
07-10-2014, 11:52
Sayın heyyamola verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim ama hengisine kıyıp da çekirdeklerini çıkarayım bilemedim. Durdukları yerde kurumalarını beklesem diye düşünüyorum. Eğer bu şekilde olgunlaşmazlarsa da zaten değişen bir şey olmayacak ama olgunlaşırlarsa hepsi de sağlam kalacak :)

Andora
08-10-2014, 12:05
Bir çok üyemizden gazanya tohumlarının neye benzediğini soran özel mesajlar aldıktan sonra merak edenler için bayram tatilinde fotoğrafladım.

Ortalığa savrulmaya hazır olgun tohumlar...
520074

Ortalığa savrulmuş tohumlar nedeni ile boş tohum kesesi ;)
520073

SAGNOPE
09-10-2014, 10:24
Hic boyle bir cicek gormemistim. Ben ve komsularim bayiliyoruz. Tesekkurler sn sdurul. Bu arada maalesef cocuklar bisikletle daldilar cicege ve yan yatti. Bu haliyle tohumlari olgunlasmis midir?

Adı Horoz ibiği ve minik minik siyah tohumları oluyor..

eneskrky
09-10-2014, 20:12
merhabalar ben tohum paylaşım etkinlerden edinmek istediğim tohumlar için mesaj yolladım lojistik merkezine anacak cevap gelmedi sorun oluşurmu?

birnefestoprak
10-10-2014, 02:39
Daha once Sn bahcedenn'in etkinlige gonderdigi ve simdi Sn heyyamola'nin burda (http://www.agaclar.net/forum/1323717-post53.htm) tohumunu paylastigi kabak, saniyorum Antalya'ya ait. Bu konuda, Sn bahcedenn de daha detayli bilgi verecektir ama eger dusundugum kabaksa, bu cesit, Antalya'nin meshur balkabagi olsa gerek. Bilgisi olan varsa, yazabilirse cok sevinirim. Sekli cok tipik oldugundan, yorede yasayan birisi icin ayirt etmesi zor olmayacaktir diye tahmin ederim.

YeniBON
10-10-2014, 04:01
merhabalar ben tohum paylaşım etkinlerden edinmek istediğim tohumlar için mesaj yolladım lojistik merkezine anacak cevap gelmedi sorun oluşurmu?

İzlediğiniz yol yanlış. Lojistik Merkeze sadece kargo gönderi bilgileri ve küçük bir taahhütname göndereceksin. Konuyla ilgili sayın Meyveli Tepe'nin mesajlarını iyi okuyunuz.

Tohum talep etmek için 2014-2015 Tohum Takas Etkinliği Kataloglar başlığı altında tohum paylaşan üyelerin mesajlarına bakacaksınız.

Tohum taleplerinin nasıl yapılacağı da ilgili bölümlerde açıklanmıştır. Okursanız bilgi sahibi olursunuz.

Meyveli Tepenin mesajında görüldüğü gibi tohum talep etmek için son tarih 31 Ekim, kargo gönderi bilgilerini Lojistik Merkeze göndermek için son tarih 30 Ekim dir.

bahcedenn
10-10-2014, 09:42
Daha once Sn bahcedenn'in etkinlige gonderdigi ve simdi Sn heyyamola'nin burda (http://www.agaclar.net/forum/1323717-post53.htm) tohumunu paylastigi kabak, saniyorum Antalya'ya ait. Bu konuda, Sn bahcedenn de daha detayli bilgi verecektir ama eger dusundugum kabaksa, bu cesit, Antalya'nin meshur balkabagi olsa gerek. Bilgisi olan varsa, yazabilirse cok sevinirim. Sekli cok tipik oldugundan, yorede yasayan birisi icin ayirt etmesi zor olmayacaktir diye tahmin ederim.

Ben durumu şöyle toparlamaya çalışayım. Geçen sene etkinliğe bu çeşidi gönderdiğimde ürün ile ilgili aşağıdaki bilgileri paylaşmıştım.

''Tohumu anneannem tarafından Isparta ziyareti esnasında edinilen bir çeşit. Şekil olarak farklı gördüğü ve beğendiği bir çeşit olduğundan dolayı ilk defa bu sene ekilip denenen bir çeşittir. Açıkçası ismi tam olarak bilinmiyor. Anneannemce ismi tohumunu oradan edindiği için Isparta Kabağı. Bir yerden isminin Naturel Kabak olduğunu öğrendim ama emin de değilim. Şimdilik ismini bu şekilde paylaştım. Varsa bilinen bir ismi paylaşırsanız hemen değiştiririm.''

Kabağın ismi anneannemce hala Isparta kabağı. :) Bizim damat Isparta'lı. Bu yaz oraya gittiğimde durumu netleştirdik. Kendisi aşçıdır ve bu türün yörede kesinlikle Antalya kabağı olarak adlandırıldığını söyledi. Gerçek Isparta kabağının ise anneannem tarafından Isparta kabağı olarak adlandırdığı bu kabak ile yakından uzaktan alakası yoktur. Golf sopasına benzeyen, sadece tazeyken hafif ekşili nohut yemeği yapılan asıl Isparta kabağının bir diğer adı da Keşken kabağıymış. Tohumlarını geç edindiğim için kendim yetiştiremedim. Fakat onlardan edindiğim tohumları paylaşıma açacağım.

Yalnız şunu da belirtmek isterim. Geçen sene Naturel kabak olarak isimlendirdiğim kabağın ismini Can Yücel Tohum Merkezi'nde aşağıdaki resmi görerek isimlendirmiştim. Orada kabağın paylaşılan ismi Naturel kabaktı. Akdeniz bölgesinde çeşit Antalya kabağı olarak biliniyorsa da Ege de Naturel kabak olarak ta isimlendiriliyor olabilir. Asıl adının Antalya kabağı olduğu kesin, fakat başka bir isimle de adlandırılıyorsa doğrusunu ben de öğrenmek isterim.

520462

pares
10-10-2014, 09:57
Sayın bahçeden, etkinlikte sizden costata romanesco kabak talep etmiştim, onların arasında yaprakları farklı bir kabak ta çıkınca ne olduğun bilememiş başka tohumlardan karıştı sanmıştım, şimdi görüyorum ki natürel kabakmış :) hafta sonu fotoğrafını çeker eklerim, yalnızca bendeki uzun değil yuvarlak oldu, kökeni belli olduğuna göre etkinlikte paylaşabilirim sanırım :)

birnefestoprak
10-10-2014, 15:48
Burdaki (http://www.agaclar.net/forum/1323717-post53.htm) yaprak yapisina ve tohumlarin yapisina gore, cesit Cucurbita moschata gibi gozukuyor ki Turkiye'de bal kabagi olarak kullanilan az sayida moschata var. Cogu bal kabagi, Cucurbita maxima'dir. Diger bir ifadeyle, en cok bilinen Adapazari kabagiyla (maxima) burdaki Antalya kabagi (moschata) cok nadiren birbiriyle hibritlesirler.

Asagidaki videoda Vedat Milor'un Antalya'daki 7 Mehmet'e yaptigi ziyaretten bir kesit goreceksiniz. Vedat Bey'in yedigi kabakla burdaki kabak ayni midir bilemiyoruz ama simdilik Antalya'ya rahatca atifta bulunabiliriz.

https://www.youtube.com/watch?v=Q-VNPM_FWwM&feature=player_detailpage#t=1237

Naturel ismi de Ege'de Rumlardan aktarilmis geleneksel bir isimlendirme sekli mi bilmiyorum. Dilden bagimsiz olarak, tohum merkezinde tohumu kayit altina alan kisi, ayrimi kolaylastirmak adina, boyle bir isim vermis de olabilir. Dikkatimi ceken birsey var; internetteki tohum saticilari da bu tabiri seviyor. "Naturel kabak tohumu", "dogal kabak tohumu" gibi isimlendirmeler siklikla yapiliyor.

Bunun disinda, sekil itibariyle bu kabaga benzeyen ve yurtdisinda Butternut Squash olarak bilinen kabaklarin agirligi 2-3 kg'i gecmez (aklima gelmeyen bir cesit varsa baska bir konu). Bu noktada bir ayrinti daha vereyim: Yine ABD'de Waltham Butternut olarak bilinen ve 1956 yilinda begeniye sunulan cesidin uretiminde kullanilan anac cesitlerden bir tanesi boyunsuz bir Turk moschata kabagidir. Zamanim oldugunda, caprazlamada kullanilan bu cesidin yoresini ogrenmeye calisirim ama eger burdaki Antalya kabagi caprazlamada, "sekil ve et dokusu itibariyle Antalya Kabagi'na benzesin, agirligi da 2-3 kg'i gecmesin" niyetiyle kullanildiysa sasirmam.

Ben durumu şöyle toparlamaya çalışayım. Geçen sene etkinliğe bu çeşidi gönderdiğimde ürün ile ilgili aşağıdaki bilgileri paylaşmıştım.

''Tohumu anneannem tarafından Isparta ziyareti esnasında edinilen bir çeşit. Şekil olarak farklı gördüğü ve beğendiği bir çeşit olduğundan dolayı ilk defa bu sene ekilip denenen bir çeşittir. Açıkçası ismi tam olarak bilinmiyor. Anneannemce ismi tohumunu oradan edindiği için Isparta Kabağı. Bir yerden isminin Naturel Kabak olduğunu öğrendim ama emin de değilim. Şimdilik ismini bu şekilde paylaştım. Varsa bilinen bir ismi paylaşırsanız hemen değiştiririm.''

Kabağın ismi anneannemce hala Isparta kabağı. :) Bizim damat Isparta'lı. Bu yaz oraya gittiğimde durumu netleştirdik. Kendisi aşçıdır ve bu türün yörede kesinlikle Antalya kabağı olarak adlandırıldığını söyledi. Gerçek Isparta kabağının ise anneannem tarafından Isparta kabağı olarak adlandırdığı bu kabak ile yakından uzaktan alakası yoktur. Golf sopasına benzeyen, sadece tazeyken hafif ekşili nohut yemeği yapılan asıl Isparta kabağının bir diğer adı da Keşken kabağıymış. Tohumlarını geç edindiğim için kendim yetiştiremedim. Fakat onlardan edindiğim tohumları paylaşıma açacağım.

Yalnız şunu da belirtmek isterim. Geçen sene Naturel kabak olarak isimlendirdiğim kabağın ismini Can Yücel Tohum Merkezi'nde aşağıdaki resmi görerek isimlendirmiştim. Orada kabağın paylaşılan ismi Naturel kabaktı. Akdeniz bölgesinde çeşit Antalya kabağı olarak biliniyorsa da Ege de Naturel kabak olarak ta isimlendiriliyor olabilir. Asıl adının Antalya kabağı olduğu kesin, fakat başka bir isimle de adlandırılıyorsa doğrusunu ben de öğrenmek isterim.

520462

akçabardak
14-10-2014, 15:44
Tespih bitkisi

Tohum Takas Etkinliğinde paylaşmayı çok istemiştim ama istediğim sonucu alamadım ne yazık ki, bitki sıcaklardan etkilenerek adeta kavruldu, taze tohumları tam olgunlaşmadan kurudular.
Havaların serinlemesiyle yeni sürgünler vererek yeniden tohum oluşturmaya başladı lakin ay sonuna yetişmezler diye düşünüyorum.
Çok az miktarda tohum alabildim, takasta paylaşmaya değer mi bilemiyorum...
Değerli arkadaşların fikirlerini almak istedim.

Sıcaktan etkilenen tohumlar ve yaprakları,
Yeşil yapraklı olanlar yeni sürgünler.
521148

Yeni sürgünlerin oluşturduğu tohumlar
521149

Alabildiğim tohumlar hepsi bukadarcık
üçer adet koyarsam 8 kişilik
521150

Lonicera
15-10-2014, 13:41
Etkinlik için Lojistik merkezinin hangi kargo firması ile anlaştığını adres bildirim süresi son gününden önce öğrenebilirsek iyi olacak. En azından ben tüm gönderileri ikamet adresimde sürekli bulunmadığım için bizzat kargo firmasından şahsen gidip teslim alıyorum. Bu yüzden adresim hep kargo şubelerinin kendisi oluyor.:rolleyes:

birnefestoprak
18-10-2014, 05:44
Sn Coskun4216, Sugoren Koyu'nden misiniz yoksa tohumu almak icin koye mi gittiniz?

Sn Coskun4216'nin paylasima actigi Sugoren Pembesi, cok onemli bir cesit. Cesidin ait oldugu koy, Bulgar gocmeni bir koy. Bu domates oldukca eski bir atalik cesit. Koy kooperatifinde tohum satisi da yapiyorlar. Sugoren Pembesi'nin tohumu mumkun oldugu kadar cogaltilabilirse, cok iyi olur.

cetiner
18-10-2014, 18:19
Sn Coskun4216, Sugoren Koyu'nden misiniz yoksa tohumu almak icin koye mi gittiniz?

Sn Coskun4216'nin paylasima actigi Sugoren Pembesi, cok onemli bir cesit. Cesidin ait oldugu koy, Bulgar gocmeni bir koy. Bu domates oldukca eski bir atalik cesit. Koy kooperatifinde tohum satisi da yapiyorlar. Sugoren Pembesi'nin tohumu mumkun oldugu kadar cogaltilabilirse, cok iyi olur.

Çeşit sırık mı, yoksa oturak mı?

birnefestoprak
18-10-2014, 18:46
Yari sirik gibi gozukuyor. Hastaliklarla dolu bir domates mevsimi gecirdigimiz ve bu konuda yeterince onlem alma firsatimiz olmadigi icin ideal bir gozlem yapma, saglikli tohum alma imkanim olmadi. Ana stoktan tekrar cogaltmam gerekecek. Bir de bendeki kultivar, Sn Coskun4216'ninkiyle ayni mi bilmiyorum. Bazi durumlarda, ayni koyde ayni isimle anilan, bitki ve meyve ozellikleri birbirine benzeyen bir cesidin birbirinden kucuk de olsa kimi ozellikleri farklilik gosterebiliyor (bu durumda, resimdeki meyveler benim elde ettiklerime cok benziyor). Diger bir olasilik da, birbirinden farkli iki veya daha fazla cesidin Sugoren Koyu'ne atfen uretiliyor olmasi. Domates, o koyden cikmaysa, farkli cesitlere farkli isimler verilmeden, koy disinda Sugoren Domatesi olarak cogaltiliyordur.

Çeşit sırık mı, yoksa oturak mı?

esgül73
19-10-2014, 10:39
Tohum takas etkinliğine katılalıdan beri etrafımda yerli tohum arar oldum.Alaşehir ecmeli biberinin neslinin tükendiği ile ilgili bir yazıyı forumda görünce pazarda bu biberi satan kişiyle konuştum.Bana zaten bu tohumun pakette olmadığını kendileri çoğaltıp her yıl dikimini yaptıklarını söyleyince kızaranlardan aldım.

Bir de adını Kütahya'nın köyünden alan muhat biberini araştırdım.Annem bu biberin zeytinyağlı turşusunu ve dolmasını yapar.Acı olan bu biber ince kabuklu ve dolmadık bibere yakın büyüklüktedir.Annemde bana Kütahya'nın pazarından bu biberden buldu.

Iki biberin tohumunu da kurutup keselere kattım.Kendim emceli biberini acı olduğu için hiç yemedim.Ama çoğaltıp sizlerle paylaşmak için aldım.Tabi bu yaptığım ne derece sağlıklı bilmiyorum.Pazarcıların söylediğine güvendim. Birde geçen yıl etkinlikten gelen tohumların bazılarından da 5 kişiyle sınırlı paylaşacak kadar var.Hala paylaşım oluyor mu?Ben bir de 5 kişiyle sınırlı kırmızı yazısını nasıl yazacağımı bilmiyorum.

esgül73
19-10-2014, 10:46
Biber tohumlarını bu yıl kendim çoğalttıktan sonra paylaşıcam.Yanlış anlaşılmasın diye açıklamak istedim.Tohum takas kataloglarda bazı paylaşımcıların tohum bilgilerinde ticari tohum veya paket bilgileri yazıyor.Bunlar neden paylaşılıyor anlamadım.Ben bu etkinliğin amacının yerli tohumları yok etmeden çoğaltmak olduğunu düşünüyorum .Çünkü pakettikiler hibrit tohum olmuyor mu?

Sevgi Durul
19-10-2014, 11:06
Ben bir de 5 kişiyle sınırlı kırmızı yazısını nasıl yazacağımı bilmiyorum.

Ben tarif etmesini bilemedim, bilgisayar kullanımına daha hakim arkadaşlar tarif edecektir.

Sayın esgül73, 5 kişiyle sınırlı yazısını yazsanız ne olacak ki, yazıya rağmen talep edenler oluyor.:) Ben bunu hiç anlayamıyorum.:)

Ben de kendimden kaynaklanan sebeplerden (geç ekim gibi), etkinlikten gelen sebzelerin bazılarını yetiştirebilmeme rağmen henüz tohumlar olgunlaşmış değil. Dolayısıyla paylaşıma açamıyorum.

Geri dönüş yapamadığım için taleplerim de sınırlı olacak.

Muda
19-10-2014, 11:42
Ben tarif etmesini bilemedim, bilgisayar kullanımına daha hakim arkadaşlar tarif edecektir.

Sayın esgül73, 5 kişiyle sınırlı yazısını yazsanız ne olacak ki, yazıya rağmen talep edenler oluyor.:) Ben bunu hiç anlayamıyorum.:)

Ben de kendimden kaynaklanan sebeplerden (geç ekim gibi), etkinlikten gelen sebzelerin bazılarını yetiştirebilmeme rağmen henüz tohumlar olgunlaşmış değil. Dolayısıyla paylaşıma açamıyorum.

Geri dönüş yapamadığım için taleplerim de sınırlı olacak.

Sayın SDurul ve esgül73;

Düzelt butonu ile sonradan meydana gelen değişikler eklemeler yapılabilir.
Bende de aynı sıkıntılar var. Bir kısım tohumlar daha tam olarak olgunlaşmadı. Onları ekleyemedim. Eklediğim tohumlardan da talepleri tam olarak karşılayabilecekmiyim diye düşünmeye başladım. Umarım talep eden herkese yeterli miktarda tohum çıkar.

MeyveliTepe
19-10-2014, 11:54
Biber tohumlarını bu yıl kendim çoğalttıktan sonra paylaşıcam.Yanlış anlaşılmasın diye açıklamak istedim.Tohum takas kataloglarda bazı paylaşımcıların tohum bilgilerinde ticari tohum veya paket bilgileri yazıyor.Bunlar neden paylaşılıyor anlamadım.Ben bu etkinliğin amacının yerli tohumları yok etmeden çoğaltmak olduğunu düşünüyorum .Çünkü pakettikiler hibrit tohum olmuyor mu?

Pakette satılan her tohum hibritir diye bir şey yok. Özellikle yurt dışında atalık tohumlar da paketlenerek satılır. Ülkemizde de hibrit olmadığı halde tohumcular tarafından paketlenerek satılan tohumlar var. Tanıtımlarda gördüğünüz "ticari tohum" ibaresi paylaşımcının tohumu ilk kez nasıl elde ettiğini açıklamak içindir. Bu tohumu ekmiş, yetiştirmiş ve elde ettiği tohumu paylaşıyor şeklinde düşünmek gerek.

malina
19-10-2014, 15:33
Tohumların olgunlaşmama sorunları olduğunu yazarlar var. Süreyi uzatsak mı?

MeyveliTepe
19-10-2014, 15:45
Tohumların olgunlaşmama sorunları olduğunu yazarlar var. Süreyi uzatsak mı?

4.3 Etkinlik Takvimi

Paylaşımcıların başlık açarak tohum tanıtımına başlaması ... 15 Temmuz 2014
Taleplerin başlaması ... 15 Temmuz 2014
Taleplerin veri tabanında toplanıp işlenerek paylaşımcıları bilgilendirme başlangıcı ... Ağustos sonu (her ay sonu tekrarlanacak)
Taleplerin tamamlanması ... Ekim sonu (dikkat ! bazı paylaşımcılar lojistik nedenlerle paylaştığı tohumlar için daha erken bir tarih belirleyebilirler)
Paylaşımcılar için tohum poşetleme etiketlerinin hazırlanması ve yayınlanması ... Kasım üçüncü hafta
Paylaşımcıların taleplere göre tohumları hazırlayarak lojistik merkezine göndermesi ... Kasım dördüncü hafta
Lojistik merkezinde gelen tohumların tasnif, ayrım ve talep edenlere göre zarflanması ... Aralık ilk hafta
Talep edenlere ait zarfların kargoya verilmesi ... Aralık üçüncü hafta

Kasım dördüncü haftaya kadar gönderime hazır olamayacak tohum ne olabilir ki?

birnefestoprak
19-10-2014, 15:54
Ayrica Turkiye'de de atalik tohum olup ticari tohum olarak satilan cesitler var.

malina
19-10-2014, 16:15
[/B]
[/LIST]

Tohumlarım olgunlaşmayacak diyenler de benim gibi bu tarihi yani kasımın son gününe kadar zamanları olduğunu atladılar sanırım :)

Adresleri toplamaya başladık ya :)

Özür dilerim :)

burak.kotan
19-10-2014, 19:35
merhaba her ısteyen tohum alabılıyor mu yoksa sadece takas yapanlar mı alabılıyor? ve en fazla kaç tohum seçebiliyoruz ve tohumlar tek kargo ile mi geliyor yoksa her urun ayrı mı kargoya veriliyor?

bunyaçamı
19-10-2014, 21:01
Hangi tohumların gönderildiği nerde yazıyor

burak.kotan
19-10-2014, 22:01
2014-2015 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)

buradan talep edıyoruz

Tilki Mete
19-10-2014, 23:02
Etkinlik prensipleri ve genel yazışmaları okuyunuz...

esgül73
20-10-2014, 19:25
2013-2014 etkinliğinden sayın Meyveli tepeden gelen sarımsak otu ve kalıcı ıspanak tohumlarını ilkbahar sonunda diktim.Tohumların gelişimi sayfasında da resimlerini paylaştım.Sarımsak otunu maydonoz koparır gibi üstünden kopardım.Kalıcı ıspanak ve pazıyı dış yapraklarından koparıp kullandım .Fakat ikisinizde de tohum oluşmadı henüz.Oluşsaydı paylaşımda bulunacaktım.Daha zamanımı değil yoksa bir yerde yanlış mı yaptım?

pares
20-10-2014, 19:49
Sayın meyvelitepe den banada geldi kalıcı ıspanak, 2. Yıl tohum oluşturacak diye biliyorum p yüzden allah nasıp ederse onumuzdekı yıl yapılacak olan takasa gonderecegım

bahcedenn
20-10-2014, 20:00
2013-2014 etkinliğinden sayın Meyveli tepeden gelen sarımsak otu ve kalıcı ıspanak tohumlarını ilkbahar sonunda diktim.Tohumların gelişimi sayfasında da resimlerini paylaştım.Sarımsak otunu maydonoz koparır gibi üstünden kopardım.Kalıcı ıspanak ve pazıyı dış yapraklarından koparıp kullandım .Fakat ikisinizde de tohum oluşmadı henüz.Oluşsaydı paylaşımda bulunacaktım.Daha zamanımı değil yoksa bir yerde yanlış mı yaptım?

Henüz zamanı değil. Kalıcı ıspanak ta pazı da önümüzdeki yaz tohum oluşturacaklar. Zaten her ikisi de aynı aileden.

oz26
20-10-2014, 23:42

Bu iki çeşidim yetişmeyecek gibi görünüyor.

522146

522147

Hızlandırmak için yapılabilecek birşey var mı, seneye mi bırakmalı?

MeyveliTepe
21-10-2014, 00:34
Olmazsa seneye bırakırsınız. Geç ektiniz herhalde.

oz26
21-10-2014, 01:05
İlkini, tadını beğendiğim için, paylaşamaya sonradan karar verdim . İkincisi (Gül Biberi) şaşıttıktan on gün kadar sonra rüzgar nedeniyle altta iki yaprak kalacak şekilde koptu. Ben inatla batım o'da inatla yaşama tutundu. Biraz da bu nedenle paylaşmak istemiştim. Anca gelişiyor.

Coskun4216
22-10-2014, 19:28
Bu pembelerin hikayesi geçen yaz 2013 Sugören köyüne gittiğimiz de çay içerken köy muhtarı Osman amcanın yoldan geçen bir ahbabına bahçesini sorması ve onunda olumlu cevabına istinaden.
Davet edildiğimiz bahçede ikram edilen kavun, karpuz, salatalık ve domateslerden sonra, çam sakızı çoban armağanı misali hediye edilen domateslerden elde edildi.
Bahçede ikram edilen ürünlerin tadı insanı eskilere götürecek lezzetteydi.

Sugören adı gibi suyu bol olan bir köyümüz, ismide buradan gelmekte, bahçede toprak kazılarak yapılan içi naylon döşeli geçici havuza gelen su buz gibiydi.
E bu su ile sulanan sebzelerin tadı da bir başka güzel hani. Bahçe sahibi sadece keçi gübresi kullandığını söyledi.
Karpuz ve kavunlar için dikimden önce yer hazırlamış 40*40 şeklinde çukur kazarak her fidan için gübreli karışım yapmış.
Su görenin pembeleri, Bursa nın Tahtakale semtine, dağ köylerinden gelen pembelerden daha lezzetliydi. Bunun bir güzelliği alt kısmında kabuk nokta gibi olması.
Dağ köylerinden gelen kırmızı ve pembelerin çoğu genelde alt kısımları kabuklu ve birbirinden farklı şekilde.

Köyde davet edildiğimiz bahçede tek meyve ortalama 300-400 gr arası gibi duruyordu. Daldaki meyve sayısına göre büyüklükleri değişiyordu. Tam güneş alan bir bahçe idi.

Aşağıdaki internetten alınma resimlerde oturak-sırık konusu hakkında bir fikir verir.
Tohumlukları aldığımız bahçedeki uygulama da küçük hanım ın arkasındaki şekildeydi.
522359

Bizim az güneş gören bahçe de iki metre boy attı. İki kökte on domates oldu.

522360

bezginkuh
23-10-2014, 16:38
Arkadaşlar ilk defa paylaşımda bulunduğum için beni mazur görün. Bu tohumları ne zaman ve nasıl Lojistik Merkezine göndereceğiz. Paylaşımı nasıl yapacağım.

MeyveliTepe
23-10-2014, 17:12
Arkadaşlar ilk defa paylaşımda bulunduğum için beni mazur görün. Bu tohumları ne zaman ve nasıl Lojistik Merkezine göndereceğiz. Paylaşımı nasıl yapacağım.

Etkinlik prensiplerinde (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35126.htm) Paylaşımcıların rolü ve Etkinlik takvimi bölümlerini okur musunuz.

Sevgi Durul
26-10-2014, 13:43
Ben etkinlikten tohum talep ettiğim dağıtımcılardan özür diliyorum. Sebze tohumu elde etmekte başarısız oldum.

Sebebini daha önce yazmıştım. (Gerek geç ekim, gerekse geç şaşırma dolayısıyla.)

Havuçları bugün topraktan çıkardım, biraz daha kalsalar tohum yapar mıydı, bilemiyorum.

522872

Jalapenoların son durumu, hepsi henüz yeşil.

522873

Urfa kirazı (http://www.agaclar.net/forum/1161787-post5.htm) biberlerden kızaranlar olmuş. Tohum alacak olgunluğa gelip gelmediğini kestiremedim. Bu yüzden paylaşıma açıp açmamakta kararsızım. Bilgi verilirse sevinirim.:)

522874

birnefestoprak
27-10-2014, 18:16
Sn heyyamola'nin bu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/1323914-post55.htm)da paylastigi cesidin tohumu Ermenistan kokenli. Turkiye, Ermenistan ve Iran'in icinde bulundugu cografya, kavun cesitliligi bakimindan ana gecis bolgelerinden birisidir. Turkiye'de bugun de ekilmek uzere, Tigger'in desenlerine benzer kabuga sahip, ele sigacak boyutta, cok tatli olmayan ama hasat zamaninda cok guclu-hos bir kokuya sahip, koku oranlari, aromalari ve seker seviyeleri birbirinden farkli kultivarlari vardir. Dogu'da Şamama ya da Şemmame, Denizli-Çal yoresinde Zırlaç olarak bilinen cesitler var. Bir de bunun Salihli Ovasi'nda en azindan cok eskiden yaygin olarak yetistirilen; uzun, yine cok buyuk olmayan ve benzer desene sahip bir kultivarini tespit ettim. Bunun tohumunu cogaltmaya calisacagim; bir iki aksilikten dolayi kokleri maalesef kaybettim.

Bu tip kavunlar, ayni zamanda, modern parfumun ve kadin cantasinin Avrupa'da ortaya cikmasindan once, guzel koku vermesi icin kadinlarin ceplerinde tasidiklari kavunlardir. Bu yuzden zaman zaman bunlara genel bir isim olarak cep kavunu (Melon de Poche) da denir.

birnefestoprak
28-10-2014, 20:16
Bu arada Sn http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/35188.htm kayiplara karismistir. Bilen, goren, yakin zamanda gorusen varsa lutfen haber versin. Umarim bir aksilik ya da saglik sorunu yoktur; herseyin yolunda ve kendisi icin hayirli gitmesini dilerim. Surekli uretimdeyse, bu da cok iyi bir haber; ciftcimizin surekli uretip surekli kazanabilmesini umuyorum. Bunun disinda bir sorun yok da butun aile yadigari tohumlari aylar once etkinlige acip sonra pisman olduysa, onun nedenini de merak ediyorum.

hanımeli
28-10-2014, 20:47
Kusuruma bakmazsanız bir sorum olacak,biz tohumları hazırladıktan sonra siz etiket oluşturup bize vereceksiniz bizde etiketlere göre paketleyip size lojistik merkeze mi gönderincez tüm tohumları.doğru mu anlamışım.

MeyveliTepe
28-10-2014, 21:18
Kusuruma bakmazsanız bir sorum olacak,biz tohumları hazırladıktan sonra siz etiket oluşturup bize vereceksiniz bizde etiketlere göre paketleyip size lojistik merkeze mi gönderincez tüm tohumları.doğru mu anlamışım.

31 Ekimde talep etme süresi sona erdikten sonra adresi gelen talepler için her paylaşımcıya etiketler hazırlayıp PDF formatında göndereceğim. Bu etiketleri yazdırıp keseceksiniz ve tohum poşetlerine dışarıdan okunabilecek şekilde koyacaksınız. Ayrıca bu yıl, etiketli poşetleri içinde talep sahibini gösterir bir etiket koyacağınız (onu da göndereceğim) talep sahibine göre daha büyücek bir poşete koyup hepsini Lojistik Merkezine göndereceksiniz.

MeyveliTepe
28-10-2014, 23:51
28 Ekim saat 17:35 itibarıyla talep kayıtlarını sistemden çekerek eski tabloları güncelledim.

Bu kez ilave bir sütunda o tohumun kaç adet talep gördüğünü de ekledim.

Hem talep eden, hem de paylaşımcı sıralı iki tablo halinde buradan (https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AiwPpfV-TOdEdDE2TnBLUWg0NkFlTmNrNF9LSC1hdEE&usp=sharing#gid=14)incelenebilir.

MeyveliTepe
29-10-2014, 00:01
Yine aynı zaman kesiti için;

43 paylaşımcı,
436 çeşit tohumu paylaşmak üzere tanıtmış,
bunlara 240 üye,
10998 adet talepte bulunmuştur.

MeyveliTepe
29-10-2014, 00:41
Paylaşımcı | Çeşit Sayısı | Talep Sayısı
heyyamola | 60 | 1735
bahcedenn | 47 | 1557
İsmail Kuzucu | 38 | 1241
akçabardak | 24 | 619
MeyveliTepe | 11 | 503
TCM | 29 | 452
pares | 26 | 409
Andora | 17 | 381
SDurul | 12 | 362
oz26 | 15 | 356
Selçuk Boz | 9 | 307
sevoş | 11 | 252
-Esin- | 5 | 251
limon_sever | 9 | 230
birnefestoprak | 9 | 217
Atilgan | 11 | 194
sakagun | 7 | 186
Lonicera | 11 | 183
Muda | 11 | 155
incirli | 4 | 127
oma1453 | 7 | 113
dagsa reklam | 4 | 113
yağmur | 7 | 92
Tilki Mete | 4 | 82
h_dogan | 2 | 81
hanımeli | 3 | 75
Mincel | 3 | 75
bezginkuh | 3 | 71
esgül73 | 5 | 67
rana58 | 4 | 66
kaknus | 3 | 63
guppy | 2 | 62
Coskun4216 | 3 | 59
efor | 1 | 41
nkutsay | 3 | 39
Taşlıbahçe | 1 | 32
sernur | 3 | 29
haru | 3 | 21
ozencan43 | 1 | 20
metesoylemez | 2 | 19
hafez | 1 | 17
aleydi | 4 | 16
Seabert74 | 1 | 11

Yine aynı zaman kesiti için Paylaşımcılar, paylaştıkları Çeşit Sayısı ve bunlara gelen Talep Sayısı yukarıdaki tablodadır.

Sn.Heyyamola, bahcedenn ve İsmail Kuzucu, hazırlayacakları poşet sayısı itibarıyla etkinliğin şampiyonları olarak görünüyorlar. Kendilerine peşinen teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyoruz.

MeyveliTepe
29-10-2014, 00:56
100 adedin üzerinde tohum talep eden üyeler

Talep_Eden | Talep Sayısı
Milla | 435
Tilki Mete | 268
bahtiyar02 | 261
Termiye | 229
vetman996 | 229
yolgezer2001 | 228
neşecan | 227
TRAKLI | 178
YeniBON | 171
heyyamola | 164
eneskrky | 163
hcorak | 162
tamaşa | 160
inkero | 154
absTRe1905 | 151
dagsa reklam | 150
ayred | 144
uss | 140
salihcan | 134
yarenimex | 129
siskebap | 127
Sinkam | 125
incirli | 121
Makinistt | 114
Archi | 114
Andora | 112
olmez | 102

Yine aynı zaman kesiti için halihazırda 100'ün üzerinde tohum talep eden üyeler yukarıdadır. Paylaşımcıların yüklerini azaltmak adına, şayet mükerrer talep varsa veya yetiştirebileceğinizin çok üzerinde çeşit talep edilmiş ise taleplerin gözden geçirilmesi faydalı olur.

Yukarıdaki tablolarda kargo adresleri zamanında gelmediği için iptal edilecek talepler dahil edilmemiştir.

birnefestoprak
29-10-2014, 13:43
ing kale ve yine ing collard greens olarak bilinen ve Brassica oleracea grubuna ait olan iki farkli bitki icin, Turkiye'de halk arasinda geleneksel olarak bir ayrim yapilip yapilmadigini bilen var mi?

Turkiye'de kara lahana olarak bilinen bitki, collard greens gibi duruyor.

Kale=Collard greens olarak kabul yapilmissa, Karadeniz Kara Lahanasi olarak bilinen ve ticari tohumluk olarak da uretilen cesit disinda cok sayida cesit oldugunu tahmin ederim.

jaffa
30-10-2014, 19:49
Mükemmel bir akıl, müthiş paylaşım duygusu. Üyesi olmaktan bir kez daha gurur duydum. Tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.

LojistikMerkezi
30-10-2014, 22:56
Dikkat! İsminiz aşağıdaki listede görünüyor ise ve yarın gece yarısına kadar (31 EKim 24:00) adresinizi hala göndermemiş olursanız talep ettiğiniz tohumların sizin için hazırlanma imkanı kalmayacaktır.

Talep_Eden | Talep_Sayısı
Abdi | 3
abk | 13
ahmet123456 | 1
ahsennaz | 21
alabora | 2
alien | 22
aliyumrutas | 13
alperen 45 | 1
ametarasu | 3
aydın | 11
ayred | 144
bekirhamza | 11
bizimbahcemiz | 46
Blacksoul1903 | 33
Cako | 6
casperia | 5
cetine | 24
Charlaux | 1
dadalin | 3
defnilaume | 7
droren | 11
ekinnaz | 14
ela07 | 2
Er-art | 13
esemeral | 22
f&h | 8
fındıkçı74 | 10
Filiz Yalçın | 3
greenlife | 5
guppy | 58
Gül Batur | 4
gülemeftun | 2
habiş | 12
hacsel | 11
hberbul | 19
hk50 | 3
İnci Akalp | 3
İpekböcegi | 10
iselas | 34
jakobiyem | 5
kafkasay | 11
karabatu | 8
katamurat | 2
Kayahann | 9
kutupbahcesi | 64
Laleci_03 | 18
Lalem | 19
Lathspell | 13
limon_sever | 35
Makinistt | 114
mavi tutku | 4
medinilla | 1
megbilgi | 29
MehmetAral | 25
melanmelan | 1
muminbaykal | 20
Murat Uysal | 38
muratcolak55 | 9
murvettuncer | 1
musbet | 10
Nadir Karataş | 25
nebiyee | 15
nefereses | 3
nurani | 63
okocabiyik | 1
oksan | 1
ratio41 | 3
Remlak | 4
Ritulan | 3
Safranlı | 1
saksafon | 55
saksıdan bahçe | 17
Selçuk Boz | 19
senkron | 46
sezer250 | 5
Sinkam | 125
wortex | 4
yağmur | 63
YANLIZKURT33 | 3
YeniGine | 1
yeşilyayla | 17

oz26
31-10-2014, 01:41
Paylaşımda bulunduğum sayfadaki ilk mesajımı beğenen yeni üye bir arkadaşa gönderdiğim özel mesaja olumlu yanıt aldım.

Orijinal Mesaj Sahibi oz26
Sayın ...
Kataloglarda yer alan ilk mesajdaki taleplerime ekle butonuna basmayınız. İstediniz tohumların altında yer alan butona tıklayın. Talepler sisteme ancak bu şekilde geçmektedir. İlk mesajı beğenmiş olmanız hem sistemin işleyişini engellemekte, hem de hiç bir tohum talep etmemişsiniz demektir. Lütfen ilk mesajdaki taleplerimden çıkar butonuna basın.

Etkinlik prensiplerini okuyup, adres bilgilerinizi vaktinde göndermeniz gerekmektedir.
İyi forumlar dilerim.

Bilgilendirme için teşekkür eden arkadaşa ben de burada teşekkür ederim.

Termiye
31-10-2014, 08:25
Süpürge otu
Benim aldığım dağbağda ise çok yıllık olan başka bir çeşit var. İsteyen olursa ondan da gönderebilirim. O uzun yıllar kökü ölmüyor. Cinsini bilmiyorum.

Sayın Muda,
Bu sözünü ettiğiniz türden istiyorum. Paylaşıma açmanız yetişirmi bilmiyorum, o yüzden burdan yazmayı uygun buldum. Teşekkürler, selamlar.

Muda
31-10-2014, 09:09
Sayın Muda,
Bu sözünü ettiğiniz türden istiyorum. Paylaşıma açmanız yetişirmi bilmiyorum, o yüzden burdan yazmayı uygun buldum. Teşekkürler, selamlar.

Sayın Termiye;
Çok yıllık olan süpürge otu tohumlarını henüz kurutmadı. Ancak tohum gönderme zamanına kadar yeteri kadar olgunlaşır. Doğal halde uygun bulduğu ortamda hemen filizleniyor. Kökünün ölmemesi her yıl çıkması iyi. Her iki tohumu birlikte göndermeyi düşünüyorum.

guppy
31-10-2014, 09:24
Öncelikle her şey için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bana çok şey katan, uzun süredir net üzerinde bir aile ortamı yakaladığım çok güzel bu web sitesinde paylaşımlar yapabilmek ayrı bir sevinç kaynağı oldu benim için.

Biraz önce listemi incelediğimde bazı mükerrer taleplerim olmuş. Birazda arsızlık etmişim. Keza geçen süre zarfında evimi sattım. Yeni bir ev aldım. Bu nedenle foruma düzenli giremedim. Dolayısıyla listemi kontrol etme şansım olmadı. Listemi düzenleyebilmek için ek bir süre var mı?

Saygılar...

MeyveliTepe
31-10-2014, 10:45
Öncelikle her şey için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bana çok şey katan, uzun süredir net üzerinde bir aile ortamı yakaladığım çok güzel bu web sitesinde paylaşımlar yapabilmek ayrı bir sevinç kaynağı oldu benim için.

Biraz önce listemi incelediğimde bazı mükerrer taleplerim olmuş. Birazda arsızlık etmişim. Keza geçen süre zarfında evimi sattım. Yeni bir ev aldım. Bu nedenle foruma düzenli giremedim. Dolayısıyla listemi kontrol etme şansım olmadı. Listemi düzenleyebilmek için ek bir süre var mı?

Saygılar...

Bugün gece yarısına kadar yapabilirsiniz.

guppy
31-10-2014, 11:58
Teşekkürler. Size ö.m. olarak attım.

eyazici
31-10-2014, 13:18
Merhaba, nasıl tohum talebi verebilirim,listeden seçtiğim tohumların adet bilgisini de yazıp lojistiğe mi özel mesaj atacğım

MeyveliTepe
31-10-2014, 13:32
Lojistik Merkezi veya başka bir mercii sizlerin adına tohum talebi yapmaz. Tohum listesi göndermekle tohum alamazsınız çünkü göndereceğiniz listenin herhangi bir şekilde dikkate alınma ve işlenme imkan ve ihtimali yoktur.

Tohum talep etmenin tek yolu, Tohum Paylaşım Katalogları (http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)ndan tohum seçip, "taleplerime ekle" tuşuna basmaktır.

Not: Tohum talep etme süresi bu gece (31 EKim 2014) saat 24:00'de sona ermektedir. Bu saatten sonra yapılan talepler dikkate alınmayacaktır.

LojistikMerkezi
31-10-2014, 13:39
Hazırlanacak etiket dosyalarının gönderilebilmesi için tohum paylaşan katılımcılarımızın e-posta adreslerini LojistikMerkezi'ne özel mesaj ile göndermeleri gerekmektedir.

akçabardak
31-10-2014, 16:15
Gül biberlerim

Tohum takasta paylaşmayı düşündüm ama bir kaç üye arkadaşımız
paylaştığı için vazgeçtim, inşallah seneye kısmet olursa.
524494

pares
31-10-2014, 16:19
Gül biberlerim

Tohum takasta paylaşmayı düşündüm ama bir kaç üye arkadaşımız
paylaştığı için vazgeçtim, inşallah seneye kısmet olursa.
524494

Ben bu yıl bu biberleri geç ekmişim, kızarsınlar diye gözlerinin içine bakıyorum ama tohum alamayacağım sanırım çünkü havalar çok soğudu, o yüzden takas tan talepte bulundum :)

akçabardak
31-10-2014, 16:27
Ben bu yıl bu biberleri geç ekmişim, kızarsınlar diye gözlerinin içine bakıyorum ama tohum alamayacağım sanırım, riske girmemek için takas tan talepte bulundum :)

Benim de topu topu hepsi bukadarcık kızarabildiler. Daha bu gün topladım tamamını, çok az olduğu için paylaşıma yetersiz buldum.

pares
31-10-2014, 16:30
Kısmet olursa gelecek yıl paylaşırsınız :) görüntüleri çok güzel

ahaknet
31-10-2014, 21:00
Sayın LojistikMerkezi,
Tohum isteği için adresimi göndermeme rağmen hala listede adımı bulamıyorum. Bir hata olmaması için tekrar listeyi kontrol eder misiniz. mesajımı bu ayın 22 ve 30'da gönderdim.
Dün gönderdiğiniz listede de adımı bulamadım.

Teşekkürler

MeyveliTepe
31-10-2014, 21:06
Adres gönderdiyseniz yayınlanan son listede adınızı görmemelisiniz zaten. Liste adres göndermeyenlerin listesi :)

MeyveliTepe
31-10-2014, 21:27
Adres göndermek ve tohum talep etmek için 1,5 saat.

brs_murat
31-10-2014, 21:52
Sitenin kurulmasında emeği geçenlere,
Özellikle paylaşımda bulunan arkadaşlara,
Ayrıca sayın meyvelitepeye,
Bu imkanı bize sundukları için çok teşekkürederim.

Sinkam
31-10-2014, 22:58
Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim...

MeyveliTepe
31-10-2014, 23:03
Değerli katılımcılar, tohum paylaşım etkinliğinin tohum tanıtma, talep etme ve talep edenler için kargo adresi bildirme süresi sona ermiştir. Bu dakikadan sonra yapılacak tohum talepleri dikkate alınmayacaktır.

Adres bildirirken isim yazmayan, ilçe/il eksik adres yazan kişilere özel mesaj ile eksiklikleri bildirilmiştir. Bu eksikliklerini en kısa sürede tamamlamaları gerekiyor, aksi halde kargo doğru adresi bulamayacak veya isim eksik olduğu için zarfı teslim almayacaktır.

MeyveliTepe
31-10-2014, 23:07
Tohum paylaşıp e-posta adreslerini bildirmeyen paylaşımcıların e-posta adreslerini acilen LojistikMerkezine özel mesaj ile bildirmeleri gerekiyor, ki bundan sonraki bir kaç gün içinde hazırlanacak etiketler gönderilebilsin.

Agaclar.net adına tüm paylaşımcı ve tohum talep eden üyelerimize teşekkür ederim. Yarından itibaren nihai istatistikleri yayınlamaya başlayacağım.

yeşilkolik
31-10-2014, 23:20
Emegi geçen herkese çok teşekkür ederim. Elinize, emeginize, gönlünüze saglık.

Tilki Mete
31-10-2014, 23:43
Ve son .. Allah devamını getirsin inşlh öncelikle herkeze teşekkür ediyorum ama özel olarak ta sn bahceden , sn loniceria , sn ismail kuzucu ve sn meyveli tepe ayrıca teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum . Bir çok tohum taleb ettim ve hepsini çok beğenerek takeb ettim ama sonra bayabir taleb sayısı cıktı ortaya azaltmaya calıştım ama yeni gelen tohumlardanda taleb edince sayı pekte değişmedi ama nasip olur ölmez isem bütün tohumları ekmeye calışacağım , paketleme işi çok zor bir işmiş bira uğraştım sonra sıkıldım bıraktım kalanı yarın halledicem bu zor işte herkeze bol sabır temenni ediyorum... Birde bir çok farklı üyeden ezan çiçeği talebi ettim bu tohumu hasta yengem benden istemişti ona bu tohumları ulaştırmak istiyorum inşallah ekip çiçeklerini görmek onada nasib olur , iyi akşamlar ...

serquat
01-11-2014, 11:52
etkinliği düşünen ve emeği geçenlere teşekkür ederim.

Lonicera
01-11-2014, 15:39
Zamanında adres bilgisi göndermeyen tohum talep eden üyelerin talepleri tohum talep bölümünden sistem tarafından mı silinecek, yoksa tohum paylaşanlar mı listeye bakıp ayıklayacak?

salihcan
01-11-2014, 15:48
Etkinlikte tohum paylaşan bütün üyelere teşekür ediyorum :)

MeyveliTepe
01-11-2014, 16:04
Zamanında adres bilgisi göndermeyen tohum talep eden üyelerin talepleri tohum talep bölümünden sistem tarafından mı silinecek, yoksa tohum paylaşanlar mı listeye bakıp ayıklayacak?

Etiketler sadece adres gönderen talep sahipleri için hazırlanacağından adres göndermeyenlerin talepleri dışarıda kalmış olacak.

ggne
01-11-2014, 17:04
Emegi geçen herkese çok teşekkür ederim.

MeyveliTepe
02-11-2014, 00:14
Geçerli taleplerin listeleri güncellenmiştir. Talep eden sıralı ve Paylaşımcı sıralı olarak buradan (https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AiwPpfV-TOdEdDE2TnBLUWg0NkFlTmNrNF9LSC1hdEE&usp=sharing#gid=16)erişebilirsiniz.

cetiner
02-11-2014, 07:14
Taleblerim arasında sn.Limon-sever'den çekirdeklik kabak tohumu vardı , listede göremedim. Listeye daha dikkatli baktığımda sn. Limon-sever'den hiç tohum talebi yazılmadığını gördüm, herhalde yanlışlık oldu.

TCM
02-11-2014, 08:54
Liste hatalı olmalı. Talep sayısı sadece 2.500. de kalmış. Oysa bir önceki sayfada en çok talep eden ilk beş kişinin talep sayısı bu kadar...

Excell de kaydedince oldu sanırım. 11891 talep gözüktü. Merkezdekilere Allah kolaylık versin.

MeyveliTepe
02-11-2014, 09:20
Liste hatalı olmalı. Talep sayısı sadece 2.500. de kalmış. Oysa bir önceki sayfada en çok talep eden ilk beş kişinin talep sayısı bu kadar...

Excell e atmaya çalışınca verileri, tek hamlede tamamını atamadığı için eksik gördüm, şimdi atmaya çalışıyorum ancak bu işlem bile uğraştırıcı, Allah merkezde taleplerle uğraşacaklara kolaylık versin...

Geçerli talep sayısı 11.891.

Tilki Mete
02-11-2014, 10:26
Benden Tohum talep eden üyeler etiket için mailime gelicek mi ? yukardakini açamadım

MeyveliTepe
02-11-2014, 11:28
Benden Tohum talep eden üyeler etiket için mailime gelicek mi ? yukardakini açamadım

Evet

ahsenn
02-11-2014, 11:39
Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Lonicera
02-11-2014, 12:15
Taleblerim arasında sn.Limon-sever'den çekirdeklik kabak tohumu vardı , listede göremedim. Listeye daha dikkatli baktığımda sn. Limon-sever'den hiç tohum talebi yazılmadığını gördüm, herhalde yanlışlık oldu.

Sn limon_sever uzun süredir foruma girmiyor her nedense. Son mesajını 8.ayda yazmış. Sürekli forumu takip edip bir şeyler yazardı oysa. İnşallah kötü bir durum yoktur. Kendisine özel mesaj da yazıp sordum ama herhangi bir yanıt alamadım.

Benim de kendisinden tohum taleplerim vardı, kendisinin de bizlerden. Foruma girip adres bilgilerini gönderemediği için tohum paylaşımına dahil edilmemiştir herhalde.

rana58
02-11-2014, 21:13
Elimizdeki tohumlar istekleri karşılayamazsa ne olacak? İstekleri nasıl sıraya koyacağız ?

MeyveliTepe
02-11-2014, 21:17
Elimizdeki tohumlar istekleri karşılayamazsa ne olacak? İstekleri nasıl sıraya koyacağız ?

Bu mesaja (http://www.agaclar.net/forum/1327708-post132.htm) ve bu mesaja (http://www.agaclar.net/forum/1328325-post159.htm) bakarsanız yardımcı olabilir.

rana58
02-11-2014, 21:40
Sn. Meyvelitepe
Teşekkür ederim. Keşke bu mesajları daha önce görebilseydim,bu görüşe katılmamak mümkün değil

sevoş
03-11-2014, 08:15
Tohum paketlerini hazırladım.Lojistik merkezinin açık adresi ne zaman bildirilecek.saygılar.

pares
03-11-2014, 09:17
Tohum paylaşıp e-posta adreslerini bildirmeyen paylaşımcıların e-posta adreslerini acilen LojistikMerkezine özel mesaj ile bildirmeleri gerekiyor, ki bundan sonraki bir kaç gün içinde hazırlanacak etiketler gönderilebilsin.

Agaclar.net adına tüm paylaşımcı ve tohum talep eden üyelerimize teşekkür ederim. Yarından itibaren nihai istatistikleri yayınlamaya başlayacağım.

Biz size teşekkür ederiz, çok güzel bir iş çıkardınız, tüm tohum poşetlerini hazırladım etiketleri bekliyorum:) size kolay gelsin, bu süreçte keşke yardımım dokunabilseydi

esgül73
04-11-2014, 11:04
Göndereceğimiz kişi adları e-mail adreslerimize gönderildi mi?

Andora
04-11-2014, 12:05
Sn. Meyvelitepe,

Etiketlere ait mailimi aldım, emekleriniz için teşekkür ederim. Haftalardır tohum paketlemek için bekleyen kuzum ile birlikte bu hafta sonu paketleri hazırlamak eğlenceli olacak...

Sn. esengül73,

Etiketlerin kullanıcı adlarına göre alfabetik olarak gönderiliyor olması bence kuvvetli bir ihtimal, bu tezden yola çıkarsak sanırım sizinki de yakında ulaşır.

Hepimize kolay gelsin :p

MeyveliTepe
04-11-2014, 16:34
Kalan etiketleri bu gece göndermeye çalışacağım. Her bir paylaşımcı için ayrı ayrı hazırlamak gerektiği için biraz uzun sürüyor.

yeşilkolik
04-11-2014, 22:19
Kolay gelsin arkadaşlar elleriniz dert görmesin :)

Tilki Mete
04-11-2014, 22:22
Liste elime ulaştı sn meyveli tepe 4 ekten hangisini etiket olarak basıcaz

TRAKLI
05-11-2014, 02:04
Bir dahaki paylaşımda bizlerde bu zevkli telaşı yaşarız ömrümüz olursa inşALLAH.
Herkese kolaylıklar diliyorum, ellerinize sağlık.

maya
05-11-2014, 07:58
Herkese kolay gelsin. Emeğinize, yüreğinize sağlık...

TCM
05-11-2014, 10:33
Dün akşam etiketleme işine heyecanla başladım ancak yarısına bile gelemedim :( bu akşam kalanlara devam:p

Kimi tohumları pek bol koymuşsunuz maşallah...

pares
05-11-2014, 10:38
Kimi tohumları pek bol koymuşsunuz maşallah...

Elimdeki tohum miktarına göre poşetledim :)

esgül73
05-11-2014, 13:19
Bir dahaki paylaşımda bizlerde bu zevkli telaşı yaşarız ömrümüz olursa inşALLAH.
Herkese kolaylıklar diliyorum, ellerinize sağlık.

Ben o telaşı bu yıl yaşıyorum ve çok mutluyum.Emeği geçen herkesi de buradan kutluyorum.Elleriniz dert görmesin.

ümit korkmaz
05-11-2014, 17:18
herkesin emeğine sağlık inşallah seneyede ben dağıtıcı konumunda olucam çok çok güzel bir organizasyon fevkalade yaa....

TCM
05-11-2014, 19:44
Sayın Meyveli Tepe göndermiş olduğunuz ekler bana da ulaştı,ellerinize sağlık.Yanlız 3 kişiyle paylaşabilirim dediğim tohuma talep 13 kişiyle gelmiş.Bunları göndermede zorlanacağım.Acaba göndereceğim tohum miktarını azaltıp daha çok kişiylemi paylaşayım bilemedim.

Çörekotu ölümden başka her derde devaymış ama...

esgül73
05-11-2014, 20:48
Çörekotu ölümden başka her derde devaymış ama...

Bu yüzden ben de kendim içerim diye yetiştirmiştim .Ama paylaşmadan boğazımdan geçmedi.Hayat paylaşınca güzel .Aslında verimli bir bitki.Ben erken hasat sonucu az tohum elde ettim.Bu yıl daha çok tohum olur.Zaten paylaştığım için de çoğalacak tohumlar.Etkinlikte yer almaktan mutluyum.

bahcedenn
06-11-2014, 00:00
hotmail kullanan arkadaşlar mesaja nasıl dosya ekleneceğini yazabilir mi?

Genelde mesaj ekranında ataç işaretiyle gösterilen bir dosya ekleme butonu vardır. Ona basılınca dosya seçme ekranı gelir. Buradan eklenece dosya bulunur ve onay tuşuna basılır.

Bu şekilde gönderebildiğiniz takdirde hem sizin hem de benim için kolaylık olur.

Eğer dil olarak İngilizce seçilmişse en yukarıdaki renkli sütunda ilk önce + New tıklanır, sonra ataç işareti olan Insert seçeneği tıklanır. Çıkan seçeneklerde Files as attachments tıklanır ve dosya nerede ise bulunur ve eklenir.

Eğer dil olarak Türkçe seçilmişse en yukarıdaki renkli sütunda ilk önce + Yeni tıklanır, sonra ataç işareti olan Ekle seçeneği tıklanır. Çıkan seçeneklerde Ek olarak dosyalar tıklanır ve dosya nerede ise bulunur ve eklenir.

vetman996
06-11-2014, 09:11
Değerli paylaşımcı dostlarım merhaba.

Muhteşem bir organizasyonun sonuna doğru geliyoruz. Paylaşımcıya çok emek gerektiren, bir o kadar da sevap kazandıran bir organizasyon bu. Size sabır ve kolaylıklar diliyorum.

Yeni tohum kanunu ile bu etkinlik daha da anlamlı hale geliyor aslında.

Tohumu ve önemini yeni yeni kavramaktayım. Bu konudaki düşüncelerimi burada paylaşmıştım: http://www.agaclar.net/forum/1321474-post768.htm

Bu yıl etkinlikte talep edici olarak yer alıyorum malesef. Ama önümüzdeki yıl paylaşımcı olmayı çok istiyorum ve buna göre planlıyorum kendimi. Ne de olsa "veren el alan elden üstündür".

Bu yıl da paylaşımcı olabilirdim aslında ama etkinlikten sonradan bilgim oldu, iklim şartları nedeniyle zirai ilaç kullanmak zorunda kalmıştım ayrıca kullandığım tohumlar doğal değildi.

Böyle bir etkinliği organize eden başta Sayın MeyveliTepe Hocam olmak üzere site yönetimine ve siz değerli paylaşımcılara teşekkür ediyorum, kolaylıklar diliyorum.

malina
06-11-2014, 12:18
http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35859.htm

Sadece paylaşımcıları ilgilendiren konuları ayrı başlık olarak taşıdım...

YeniBON
06-11-2014, 20:12
Arkadaşlar bazı paylaşımcı üyelerimizin, paylaştıkları tohumlara fazlaca talep geldiğini ve ne yapmaları konusun da kararsız kaldıklarını okudum.

MeyveliTepe'nin ve bu konuyla ilgili görevli-bilgili diğer arkadaşların mesajlarını da okumaya çalıştım.

Kendi adıma paylaşımcı arkadaşların talebi, paylaşılandan fazla olan tohumlar için beni talep eden listesinden silmelerini istiyorum.

Ayrıca başta MeyveliTEPE, Malina, Güler, birnefestoprak, bahçedenn olmak üzere bu süreci başından sonuna kadar yürüten, yönlendiren, her türlü eksiklikte devreyen giren yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Saygılarım sonsuz tabii.

Andora
10-11-2014, 07:58
Sevgili arkadaşlar,

Paylaştığım zinnia tohumlarını çok fazla temizleme şansım olmadan paketlemek durumunda kaldım. Doğrudan bahçeye ekecek arkadaşlarım için sorun olmaz ama saksı ekimi yapacak olup tohumu tanımayan arkadaşlarım için tohumun neye benzediğini fotoğrafladım. Fidelemek için tohumu ayırt edebilmenize yardımcı olur.

pares
10-11-2014, 08:07
Sevgili arkadaşlar,

Paylaştığım zinnia tohumlarını çok fazla temizleme şansım olmadan paketlemek durumunda kaldım. Doğrudan bahçeye ekecek arkadaşlarım için sorun olmaz ama saksı ekimi yapacak olup tohumu tanımayan arkadaşlarım için tohumun neye benzediğini fotoğrafladım. Fidelemek için tohumu ayırt edebilmenize yardımcı olur.

Zinna tohumlarınıda bende çok iyi temizleyemedim, zor işmiş gerçekten

hira
10-11-2014, 08:12
O kadarını takmayın kafanıza;) Merak etmeyin ilgilenenler zaten anlar neyin ne tohumu oldugunu. Ayrıca yazmıyormu zaten paketlerde? ellerinize sağlık, uğraşıyorsunuz bizler için deli gibi.

mausi
10-11-2014, 19:00
Ben etkinliği kaçırmış im çok üzüldüm doğrusu :( özelikle f1 olmayan domates ve bulamadığım kahve tohumunu çok istiyordum çok üzüldüm :( :( bunun dışında tekrar ne zaman gönüllüler paylaşır tohum öf :(

intibah
10-11-2014, 21:05
Ben etkinliği kaçırmış im çok üzüldüm doğrusu :( özelikle f1 olmayan domates ve bulamadığım kahve tohumunu çok istiyordum çok üzüldüm :( :( bunun dışında tekrar ne zaman gönüllüler paylaşır tohum öf :(

bende kaçırdım artık seneye katılırız :)

A_NOMAD
10-11-2014, 22:14
...ve bulamadığım kahve tohumunu çok istiyordum çok üzüldüm...

Üzülmeyin, zaten kahve çekirdeği paylaşılmadı :D

mausi
11-11-2014, 07:12
Intibah kısmet değilmiş diyelim napalım :/ seneye artık :)
A_nomad en azından kaçırmış sayılmam :) zaten yokmuş

birnefestoprak
12-11-2014, 18:14
Tohum gonderimleri tamamlandiktan sonra, tohum stogu konusunda daha rahatladigim ve seneye etkinlige donmesini umdugum bir iki cesidi, ANATOHUM Projesi gonulluleri haricinde, bu sene etkinlige tohum gondererek katilan uyelere acacagim. Yine kisitli miktarda olacak; bu yuzden ilk talepte bulunan birkac kisi alabilecek; mesajimi takip ederseniz talepte bulunabileceksiniz.

birnefestoprak
12-11-2014, 20:40
ANATOHUM Projesi genc/cocuk yetistirici kadrosu olusturulacaktir. Bunun icin simdilik uc kisilik yer acacagim. Ilgilenenler icin aradigim sartlar soyle:

- 18 yasindan kucuk olmalisiniz.
- Foruma uye olmali ve iletisim bilgileri dahil bilgi aktarimiyla ilgili anne/babanizdan izin almalisiniz (yetiskin uyeler, uye degillerse ilgilenen cocuklarini uye olmaya tesvik edebilirler).
- Forumun size faydali oldugunu dusundugunuz bolumlerini ve ozellikle tohum etkinligiyle ilgili proje kurallarini/duyurularini duzenli olarak takip etmelisiniz.
- Tohum yetistirme surecinde, buyuklerinizden/forum uyelerinden yardim alabilirsiniz ama proje surecinde dogrudan siz sorumlu olacaksiniz.

Ilgilenen uyelerin, bana ozel mesajla yetistirme sartlarini (balkon mu bahce mi, bahceyse buyuklugu, yetistirme ortaminin ne kadar gunes aldigi, toprak ozellikleri basta olmak uzere), mumkunse email adreslerini ve son olarak tohumlarin gonderilecegi posta adreslerini iletmesi ve bu mesaj disinda, her turlu iletisimi forumun genel basliklari ustunden gerceklestirmesi gerekmektedir.

esgül73
14-11-2014, 09:50
Dün bir köşe yazarının GDO'lu tohumlarla ilgili yazmış olduğu yazıyı okudum.Sarı pirinç diye köylüye ekmesi gerektiği pirincin özellikle çocuklarda sağlık problemlerine yol açtığı yazıyordu.Yaptığımız etkinliğin önemini birkez daha anladım.Bu konuda ilgili olunca çevremde de farkındalık yaratmaya başladım. Dolayısıyla şimdiden seneyeki etkinlik için tohum toplamaya başladım.İlk olarak Karadeniz-Bartın 'dan mısır ve salatalık tohumlarını öğretmen arkadaşım getirdi.Sırada ailemin memleketi olan Uşak-Karahallı'dan gelecek olan glik domates dediğimiz ,şimdiki cherry domatesine benzeyen tohumlar var.Ama lezzeti kat kat fazla...Bizim ailemizde köy kökenli çiftçilik yapan kimse yok.Meraklı ben varım.Onun için çevremden bulduğum kadarıyla yetiniyorum.

yolgezer2001
14-11-2014, 21:59
emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ederim...

malina
15-11-2014, 19:36
ANATOHUM Projesi genc/cocuk yetistirici kadrosu olusturulacaktir.

Çocuklara ve Genç Arkadaşlara Özel (http://www.agaclar.net/forum/cocuklara-ve-genc-arkadaslara-ozel/) bölümüne kopyaladım.

http://www.agaclar.net/forum/cocuklara-ve-genc-arkadaslara-ozel/35933.htm

Lonicera
19-11-2014, 12:42
Geçen yılki etkinlikte Sn sevoş' tan gelen susak hala kuruyamadı. Gecikeceğini bildiğim için bu yılki paylaşım listeme almamıştım. Kısmetse seneye artık.

Lonicera
19-11-2014, 12:43
Aynı şekilde gül biberi de tüm yaprakları sararmasına rağmen yeni yeni kızarmaya başlıyor.

Muda
19-11-2014, 13:12
Geçen yılki etkinlikte Sn sevoş' tan gelen susak hala kuruyamadı. Gecikeceğini bildiğim için bu yılki paylaşım listeme almamıştım. Kısmetse seneye artık.

Benim dikmiş olduğum susak ve lif kabakları da sizdeki kadar olamadan soğuklarda öldüler. Lif kabağı en az beş metre boyunda dört beş tane kol atmasına rağmen hiç çiçek açmadı. Havalar soğuyunca dişi çiçekleri açtı. Ancak geç kaldı. Aynı durum susaklar için de geçerli oldu. Bir tane büyümeye çalışırken soğuklardan dondu. Gelecek yıl tekrar deneyeceğim. Yetiştiremez isem bizim iklimde olmadığını deneyerek öğrenmiş olacağız.

h_dogan
19-11-2014, 14:52
Sizin iklimde çok geç kalıyorsa tohumları saksılara ekip hava sıcaklığı dış ortamda yeterince yükselene kadar fidelerinizi sera ortamında büyütmeniz gerek. Şu anda Adana'da bile bitkiler ölüme yakın, Afyon'da çoktan ölmüştür.

En az 5 aylık bir sıcak sezon lazım. Siz ona göre tohumlarınızı ekmeyi planlayın. Hem susak hem de lif kabağı için de geçerli.

Muda
19-11-2014, 16:36
Sizin iklimde çok geç kalıyorsa tohumları saksılara ekip hava sıcaklığı dış ortamda yeterince yükselene kadar fidelerinizi sera ortamında büyütmeniz gerek. Şu anda Adana'da bile bitkiler ölüme yakın, Afyon'da çoktan ölmüştür.

En az 5 aylık bir sıcak sezon lazım. Siz ona göre tohumlarınızı ekmeyi planlayın. Hem susak hem de lif kabağı için de geçerli.

Sayın H_dogan;

Benim domateslerde yaptığım gibi önceden bitkiyi büyütmem gerekecek. Daha sonra kalıcı yerine ekip duruma bakacağım. Genelde bizim burada bir iki ay dışında gece mevsimine göre soğuk veya serin geçmekte. Tabi bu da bitkilerin yetişmesinde sıcaklık sevenler için ayrı bir sıkıntı olmakta. İlginç olan lif kabağında uzamasına rağmen sıcaklarda hiç çiçek açmadı. Çiçek açtığı zaman ise soğuklar kendini göstermeye başladı. Bende dört beş tane kol attı. Kolların bir tanesini bırakıp diğerlerini kesmiş olsam belki geç kalsa da çiçek açıp meyve oluşturabilirmiydi.

h_dogan
19-11-2014, 19:26
Budama yapmayı hiç denemedim ama denenebilir. Zaten sizin amacınız birkaç tane de olsa yetiştiğini görmek. Biz keyfine göre bırakıyoruz.

malina
01-12-2014, 17:23
528327

Sevgili Engin Bey ve sevgili eşi kargoları karşıladı :) Böylece sevgili kargo firmalarının üst katlara çıkmamak için "eve geldik yoktunuz" gerekçesini önledik... Kendilerine çok çok teşekkür ediyoruz...

528328

Çalışmalara başlamadan önce evi koşullara uygun hale getirdim :) Diğer zarflar evin diğer odasında...

malina
01-12-2014, 17:24
528329

A_Nomad, gelen tohumları kontrol edip, kimlere gönderildiğini bilgisayara geçti...
Bu çalışma üç gün, bir gece sürdü...

528330

Bu gün zarflara yerleştirmeye başladılar. Bir odada A_Nomad ve Kelebek Çalısı çalışıyor...

528331

Güler, Zafer İnandıklı ve Nilgün de diğer odada tohumları zarflara yerleştiriyorlar...

528332

528333

Yarın tamamlanmış olacak...

Doğal olarak Güler'in işi biraz daha sürecek, kargoları gönderme işi var :)

Ben ne mi yaptım?
Ortalarda dolandım :)

Güler
01-12-2014, 18:03
Yok canım... harika ikramlarda bulundunuz, teşekkür ederiz.

samur
01-12-2014, 18:04
Ellerinize saglik

salihcan
01-12-2014, 18:09
Ellerinize sağlık :D

esgül73
01-12-2014, 18:24
Orada olup ben de sizlere yardım etmek isterdim.Bence çok heyecan verici.

birnefestoprak
01-12-2014, 18:32
Burda en alttaki resimde cameo yapmissiniz :)

528327

Sevgili Engin Bey ve sevgili eşi kargoları karşıladı :) Böylece sevgili kargo firmalarının üst katlara çıkmamak için "eve geldik yoktunuz" gerekçesini önledik... Kendilerine çok çok teşekkür ediyoruz...

528328

Çalışmalara başlamadan önce evi koşullara uygun hale getirdim :) Diğer zarflar evin diğer odasında...

yeşilkolik
01-12-2014, 18:51
Hepinizin eline, emegine ve gönlüne sağlık.

Aysel Yavuz
01-12-2014, 19:07
Elleriniz dert görmesin..çok teşekkürler..

Güler
01-12-2014, 19:15
Forumumuzun gururu olarak adlandıracağımız Tohum Takas Etkinliğinde siz katılan gönüllü arkadaşlara, etkinliği en ince detayları ile hazırlayan sayın MeyveliTepe ve emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ederiz.

YeniGine
01-12-2014, 23:21
ağaçlar.net'in emektarları; ellerinize, gönlünüze sağlık. Bir güzellik paylaşarak bu kadar güzel olur. Hiçbirşeyden haberim yokmuş meğerse inanın fotoğrafları görünce hem gurur duydum, hem de çok duygulandım.
Her zamanki gibi harikasınız!..
Elleriniz dert görmesin, sağoluun...