Bağlan

View Full Version : Hingel (Sivas)

hira
30-06-2014, 01:25
Babaannemin anlattığı sahur hikayeleri aklıma geldi az evvel. Belki çok sağlıksız diyeceksiniz ama sahurda, Sivas'a özgü bir hamur işi olan hingel yiyorlarmış. Aklıma gelmişken tarifinide vereyim dedim. Malzeme ölçüsünü bilmem ama listesini vereyim, siz miktarlarını ayarlayın. Netten fotoğrafını buldum onuda ekliyorum :)

Patatesleri haşlayıp ezerek, tuz ve karabiber ekleyin ve soğumaya bırakın.

Bu arada un, tuz ve su ile tıpkı mantı hamuru kıvamında bir hamur hayırlayıp çokta ince olmayacak şekilde açın.

hamuru kare kare kesip patates koyarak fotoğraftaki şekli verebiliyorsanız verin (ben yapamam:D)

hamurları tuzlu suda haşlayıp üzerine kızartılmış tereyağı gezdirin.

Ayran veya cola ile muhteşem olur. afiyet olsun.

hira
30-06-2014, 01:33
Fotoğraf netten alıntıdır.

resimsel
30-06-2014, 07:03
Ben de Sivas kökenliyim ama bunu bilmiyordum güzele benziyor. Ramazan yiyeceği olmazsada denemek lazım,biz daha ince ve küçük yapıyoruz mantı benzeri adına zaten mantı diyoruz.Teşekkürler Sn.hira

Nefin Nur
30-06-2014, 08:49
evlendikten sonra tanıştığım bir lezzet, eşim çerkez ve annesi çok güzel yapar, bizimkile kabın diyorlar etli ve patatesli yapıyorlar ve kesinlikle yemenizi tavsiye ederim

kelebek çalısı
30-06-2014, 13:51
Hınkal olarak biliyorum ben bu yemeği. Yengemin kökeni Karaçay-Çerkes, çocukluğumdan hatırlıyorum, bu Hınkal, Kafkas mutfağının bir yemeğidir.

hira
30-06-2014, 14:27
Hınkal olarak
biliyorum ben bu yemeği. Yengemin kökeni Karaçay-Çerkes, çocukluğumdan
hatırlıyorum, bu Hınkal, Kafkas mutfağının bir yemeğidir.

Annem ve babam Sivas'lı, iki taraftan koyu bir Sivaslı olarak yanıldığımı sanmıyorum:D hem google'da bana katılıyor:D

Sevgi Durul
30-06-2014, 14:32
Hınkal olarak biliyorum ben bu yemeği. Yengemin kökeni Karaçay-Çerkes, çocukluğumdan hatırlıyorum, bu Hınkal, Kafkas mutfağının bir yemeğidir.

Kafkas kökenli olarak, biz de haluj (http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/04/haluj.html) olarak biliriz, yaparız ve çok severiz.

hira
30-06-2014, 14:34
Ben
de Sivas kökenliyim
ama bunu bilmiyordum

Benim eşimde Sivas Koyulhisar'lı ayrıca kayınvalidem Suşehir'li onlarda bilmiyordu.

Benim anne ve baba Hafik ilçesinden, bizde bilinen ve aşırı sevilenbir yemektir. Çok ağır ve inanılmaz lezzetlidir. Misafire yapılan en güzel ikramdır. Mantı gibi asla yoğurt dökülmez üzerine.

Ozlem A
30-06-2014, 15:31
Biz patateslisine hambal peynirlisine hingel dermişiz, annem söyledi, ben sadece yiyiciyim :)

Ozlem A
30-06-2014, 15:34
evlendikten sonra tanıştığım bir lezzet, eşim çerkez ve annesi çok güzel yapar, bizimkile kabın diyorlar etli ve patatesli yapıyorlar ve kesinlikle yemenizi tavsiye ederim

Gerçekten de kabın çok güzeldir ama fıtçın ve velibah ta harikadır.

jojoba
30-06-2014, 16:47
Bende Sivas'lıyım hingeli çok severim. Teyzem ve annem çok güzel yapar, içince peynir meynir değil, sade ve sadece patates koyulur. Ama ben acıktım yaa!:(

A_NOMAD
30-06-2014, 17:15
Gerçekten de kabın çok güzeldir ama fıtçın ve velibah ta harikadır.

Hangi dilde kurdun bu cümleyi arkadaşım? :D
Kaç kere okudum hiç anlam veremedim o nedenle Türkçe mealini rica ediyorum :D :D

Nefin Nur
30-06-2014, 17:30
Hangi dilde kurdun bu cümleyi arkadaşım? :D
Kaç kere okudum hiç anlam veremedim o nedenle Türkçe mealini rica ediyorum :D :D

Özlem A'nın yerine cevap vermiş oldum ama çerkez yemek isimleri, ilk başta bende anlamıyordum :)) şimdi bu enfes tatlara bayılıyorum, bir yemekte ben tavsiye edicem "şıpsı paste" tavuklu bir yemek ve ben bunu yedikten sonra Allahım bugüne kadar boşuna yemek yemişim bu nasıl bir tat demiştim ..

denemek isterseniz FICCIN | ANASAYFA (http://www.ficcin.com/tr/) bakın derim

Ozlem A
30-06-2014, 17:39
Özlem A'nın yerine cevap vermiş oldum ama çerkez yemek isimleri, ilk başta bende anlamıyordum :)) şimdi bu enfes tatlara bayılıyorum, bir yemekte ben tavsiye edicem "şıpsı paste" tavuklu bir yemek ve ben bunu yedikten sonra Allahım bugüne kadar boşuna yemek yemişim bu nasıl bir tat demiştim ..

denemek isterseniz FICCIN | ANASAYFA (http://www.ficcin.com/tr/) bakın derim

Sayfasını verdiğiniz restoran sahibesi yakinim olur :) Kallavi sokakta da kuzenleri.

Sevgili A_NOMAD cim, bunlar Osetin yemek isimleridir, adama parmaklarını yedirtir, 150 kilo yapar kolestrolünü 350ye çıkarır vs vs işte :)

Ozlem A
30-06-2014, 17:41
Bu arada Osetin olmamakla birlikte çok ama çok eski aile dostlarımızdan dolayı iyi bilirim.

Nefin Nur
30-06-2014, 17:45
Sayfasını verdiğiniz restoran sahibesi yakinim olur :) Kallavi sokakta da kuzenleri.

Sevgili A_NOMAD cim, bunlar Osetin yemek isimleridir, adama parmaklarını yedirtir, 150 kilo yapar kolestrolünü 350ye çıkarır vs vs işte :)

bizleri yapar belki ama eşimin ailesinde aşırı kilolu kimse yok, bünye meselesi galiba :) hatta bir akşam kayınvalidemlere gelen misafirlerin yaş ortalaması 60 üstüydü Allah'ım dokunacak şimdi dedim ama 2şer tabak yediler ve maşallah gece vakti hiç birşey olmadı

Ozlem A
30-06-2014, 17:52
Valla bizimkiler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, yediklerini gösteriyorlar :)

kelebek çalısı
30-06-2014, 18:38
İstanbul' a ilk gidişimde soluğu fıccın da alıyorum o halde.

A_NOMAD
30-06-2014, 18:45
Beraber gidelim :D

kelebek çalısı
30-06-2014, 18:48
Beraber gidelim :D

Olur tabi :)

A_NOMAD
30-06-2014, 18:50
İsimlerini dahi söyleyemediğim/bilmediğim yemekleri canımın çekebilmesi ne saçma değil mi? :D :D

kelebek çalısı
30-06-2014, 18:52
Valla lezzetlerine kefil bunca insan varken bence bu bir hata değil. :)

Nefin Nur
30-06-2014, 19:00
İsimlerini dahi söyleyemediğim/bilmediğim yemekleri canımın çekebilmesi ne saçma değil mi? :D :D

eldiven takın yoksa parmaklarınızı yersiniz:)
ben çok şanslıyım kayınvalidem süper yapıyor dışarda yememe gerek kalmıyor

Ozlem A
30-06-2014, 20:46
Olur tabi :)

Gitmeden haber verin :)

Benol Hazaroğlu
30-06-2014, 23:51
Fıccını facebooktan takipteyim. İstanbulda 24 gün kaldım bu ay, gitmek yine kısmet olmadı.
Bir gün mutlaka o lezzetleri tadacağım.

resimsel
01-07-2014, 07:12
Benim eşimde Sivas Koyulhisar'lı ayrıca kayınvalidem Suşehir'li onlarda bilmiyordu.

Benim anne ve baba Hafik ilçesinden, bizde bilinen ve aşırı sevilenbir yemektir. Çok ağır ve inanılmaz lezzetlidir. Misafire yapılan en güzel ikramdır. Mantı gibi asla yoğurt dökülmez üzerine.

Sevgili hira, dün sizin bu yazınızı okuduktan sonra ablama sordum o biliyor aynısını yapmıyoruz ama dediğiniz gibi yoğurtsuz servis edilirmiş,eee ben yemek konusunda çok bilgi sahibi değilim ondandır:)) ben de Gürünlüyüm,orada hala dayımlar oturuyor arada bir gidiyorum, elmamız ve alabalığımız çok güzel.

resimsel
01-07-2014, 07:24
Abi, yukardaki yemek isimlerine bayıldım,birde tatlarına bakma şansımız olsaydı keşke.

HİNGEL
KABIN
HINKAL
HALUJ
FICCIN
VELİBAH
ŞIPSI-PASTE.

Valla ne yalan söyleyeyim biraz yemek kültürüm eksik hep balıkla olmuyor bu işler demekki.Yiyenlere afiyet olsun,yapanların ellerine sağlık.

hira
01-07-2014, 10:48
Sevgili hira, dün sizin bu
yazınızı okuduktan sonra ablama sordum o biliyor aynısını yapmıyoruz
ama dediğiniz gibi yoğurtsuz servis edilirmiş,eee ben yemek konusunda
çok bilgi sahibi değilim ondandır:)) ben de Gürünlüyüm,orada hala
dayımlar oturuyor arada bir gidiyorum, elmamız ve alabalığımız çok
güzel.

Ben İstanbul doğumluyum, sedece bir kez 7 yaşındayken gitmiştim Sivas'a. Zaten kimsede yok orada, sadece bi halam var. Köylerimiz boşalıyor, halkın yaşlanıyor. Elma ve alabalığımız güzelde, Kızılırmak hepsine bedel:D

bu arada burası baya baya Hingel Sivas kahvehanesi oldu:D

resimsel
01-07-2014, 11:57
Ben İstanbul doğumluyum, sedece bir kez 7 yaşındayken gitmiştim Sivas'a. Zaten kimsede yok orada, sadece bi halam var. Köylerimiz boşalıyor, halkın yaşlanıyor. Elma ve alabalığımız güzelde, Kızılırmak hepsine bedel:D

bu arada burası baya baya Hingel Sivas kahvehanesi oldu:D

Sn. hira,çok güzel bir isim buldunuz.HİNGEL SİVAS KAHVEHANESİ.:))

ayzek20
02-07-2014, 12:27
Aynı yemeğin Azerbaycan versiyonu Xengel'dir.

kelebek çalısı
02-07-2014, 12:35
X harfi okunurken H gibi mi okunuyor peki?

malina
02-07-2014, 13:11
Gerçekten kahve gibi olmuş :)

Bu kadar laf var ama internetten bulunma dışında bir fotoğraf bile yok.
Yapılışını aşama aşama gösteren bir tarif bekliyoruz :)

hira
02-07-2014, 13:47
Önce güncellenmiş balkon sayfama bakayım dedim ama son anda Sivas hingelde Sn. malina'nın yazdığını görünce istikamet değiştirip buraya geldim:)

Sn. malina, ben elimden geldiğince, tüm bildiklerimi anlattım:)

A_NOMAD
02-07-2014, 13:49
Bence Sevgili hira bu tarifi kendiniz yapmalı ve aşama aşama fotoğraflayarak bizimle paylaşmalısınız :D
(Davet edip tadını da paylaşmak isterseniz sanırım hayır diyen olmaz)

hira
02-07-2014, 13:57
İnan ben sadece yerim A_NOMAD:) Şimdi 95 yaşındaki babaanneme "hadi babaanne, sıva kolları" da denmez ki oruçlu ağzıyla hemde :) Ben yapımını denemiştim ama kuyruklu kuyruklu oluyor benim yaptıklarım:D kuyruklu kuyruksuz fareketmez derseniz buyrun gelmek isteyen herkesi beklerim:)

A_NOMAD
02-07-2014, 14:05
Kuyruklu-kuyruksuz fark etmez :D

hira
02-07-2014, 14:08
Ciddimisiniz:) Çok mutlu olurum sizi misafir etmekten.. Ama lütfen ben yapmayayım, annemlere gideyim ben yakın zamanda, o yapsın ve siz gelin.. ama lütfen ben yapmayayım, inanın fotoğraftakinden çok farklı birşey oluyor:D:D

A_NOMAD
02-07-2014, 14:11
10.Yıl Kahvehanesi'ne gelin orada devam edelim ;)

Ozlem A
02-07-2014, 15:28
Bence buradan pikniğe gidelim :) Hıngelleri de alalım..

avtonoz
02-07-2014, 16:21
Babaannemin anlattığı sahur hikayeleri aklıma geldi az evvel. Belki çok sağlıksız diyeceksiniz ama sahurda, Sivas'a özgü bir hamur işi olan hingel yiyorlarmış. Aklıma gelmişken tarifinide vereyim dedim. Malzeme ölçüsünü bilmem ama listesini vereyim, siz miktarlarını ayarlayın. Netten fotoğrafını buldum onuda ekliyorum :)

Patatesleri haşlayıp ezerek, tuz ve karabiber ekleyin ve soğumaya bırakın.

Bu arada un, tuz ve su ile tıpkı mantı hamuru kıvamında bir hamur hayırlayıp çokta ince olmayacak şekilde açın.

hamuru kare kare kesip patates koyarak fotoğraftaki şekli verebiliyorsanız verin (ben yapamam:D)

hamurları tuzlu suda haşlayıp üzerine kızartılmış tereyağı gezdirin.

Ayran veya cola ile muhteşem olur. afiyet olsun.

Bahsettiğiniz yemek, kafkas ve Gürcistan orjinlidir. Gürcüler "Hinkali" derler. Gürcü Mantısı diyebiliriz. Hem patatesli hemde kıymalı türleri vardır. Sırf bunu yapıp satan restoranlar vardır.

Ozlem A
02-07-2014, 17:20
Teyzemizin Gürcü yardımcısı kıymalısını yapmıştı geçen yıl, onlarınki bir çocuk yumruğu büyüklüğünde ve kese gibi boğazından büzerek yapılıyor. İçini epeyce doldurduklarından hamurunu da kalın açıyorlar.

Restoran olarak Yalova Çiftlikköy karayolu üzerinde bonzaicinin hemen yanında Hınkal adıyla bir tane biliyorum.

hira
02-07-2014, 20:37
Arkadaşlar, hingel tıpkı fotoğraftaki şekilde ve iç malzeme olarak sadece patatesle yapılır!! farklı malzemelerle yapılan, sadece isim benzerligi olan yemeklerle karıştırmayın...

ayzek20
02-07-2014, 21:53
X harfi okunurken H gibi mi okunuyor peki?

Evet H gibi okunur Sayın kelebek çalısı ama biraz hırıltılı h dir.

kelebek çalısı
02-07-2014, 22:01
Tahminim doğruymuş :)

Bu arada hira kendi hingel tarifi dışındaki yorumları kabul etmediğinden bizim bahsettiklerimiz için farklı farklı başlıklar açmaya kalkarsak epey bir karışır herhalde ortalık. Halva da deriz, helva da...Bu biraz böyle bir şey. Kıyma yoksa patates konur, bunun gibi.

Yine de sayfayı açan hira. Fotoğraflı tarif bekliyoruz. :)

lusoari
02-07-2014, 22:08
Annem aynı malzemelerle yapıp ( iç harcına kuru nanede çok yakışıyor) kızartır adına da ''bişi'' deriz, yanında da sıcacık çayla nefis olur.
''hngel'' ise bizde mantı hamuru gibi hamuru açılır, yine aynı şekilde kare kare kesilir, kaynayan suda haşlanılır. Hamurlar piştikten sonra geniş bir tepsiye haşlanmış hamurlar gelişi güzel konulur, üstüne sarımsaklı yoğurt ve onun üzerine de kızdırılmış tereyağı dökülüp servis edilir. (bu saatte karnım acıktı) :D

ayzek20
02-07-2014, 22:13
Türkiye'de et pahalı olunca patatese talim edilip hıngel yapmaya devam edilmiş demek ki :)

yağmur
19-07-2014, 00:17
Yarım kilo un
1 yumurta
Ilık su ve tuz katarak hamurunu yoğurdum. Patates, soğan, salça ile iç malzemeyi hazırladım. Bu yemeği ilk kez deniyorum, şekillendirme olayı bana tüm yemeklerde zor geldiğinden bunda da gelenek bozulmadı, epey uğraştım. Sonuç yine de - şekil olarak- vasattı. Ama tadı harika. Böyle ağır yemek canım çektiğinde yapabileceğim bir lezzet. Güzel olmadığını bilsem de başlıkta ev yapımı fotoğraf olsun diyerek ekliyorum. Ben 1,5 saat uğraştım ama eli çabuk olanlar, eminim yarısı sürede hazırlar bu yemeği.

509725

509726

509727

509728

kelebek çalısı
19-07-2014, 00:57
Emek vermiş, uğraşmışsınız sayın yağmur. Elinize sağlık. Daha güzellerini de yaparsınız. :)

Ozlem A
19-07-2014, 18:33
Sevgili yağmur, ellerine sağlık. Alçak gönüllülüğünden şekillerini beğenmediğini belirtmişsin ama bence gayet güzel görünüyor. Hiç yapmamaktansa kendi yolumuzla yapma gayretini göstermek ve çocuklarımızın geleneksel yemekleri tatmasını sağlamak, kültürel mirasımızın devamını sağlayan önemli bir iş.

Senin kuzucuk ta anneden yana şanslılardan :)

Ozlem A
19-07-2014, 18:36
Ek: tarifini bizlerle paylaştığın için de ayrıca teşekkürler...

yağmur
19-07-2014, 23:10
Kelebek çalısı ve Ozlem A,
İkinize de teşekkür ederim. Sevgili Özlem, yok valla alçak gönüllülük değil, kendini bilmek bu. Ben mesela poğaça yaparım, onlarda yamuk yumuk olur :D Şanslı olmaya gelince, sanırım biraz öyle bizim oğlan. Çünkü ben tüm hamur işlerini aynı zamanda eğlence-etkinlik adı altında onunla birlikte yapıyorum, yemesi de cabası oluyor. Bakalım bir arada sizin yorumlar da gördüğüm şıpsi pasteyi yapacağım inşallah.