View Full Version : mesutik / Ficus Benjamin
Merhabalar herkese,
Bu akşam öylesine fidan bakmak için bauhaus a gideyim dedim ve daha sonra çıkarken bu ficus u gördüm. Gövdesi biraz ince ama yaprakları çok hoşuma gider bu bitkinin eskiden salonumuzda vardı çok severdim, fiyatıda uygun olunca alayım en kötü yine salonumuzda bi ficus olur dedim. İsmini Ficus Benjamin olarak biliyorum eğer yanlışım varsa lütfen düzeltin. Budamayla ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum. Hafif bir budama ile kışı geçirmelimiyim yoksa sert bir budamayı kaldırır mı ? Bazı kişilerden çok yavaş büyüdüğünü duydum ama internette araştırınca esintili ortamda olursa çok hızlı büyüdüğünü söylüyorlar biraz çelişkide kaldım. Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.*
504985
504986
504987
Nexus 4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
badrobot
27-06-2014, 09:25
Sn.mesutik.
Aldığınız bitki Ficus Benjamina (Benjamin). İç mekanlarda yaşabildiği için salonlarda bakılabilen ve her daim yeşil bir bitki. Bonsai olarak düşünmediğim bu ağaçlardan bendede 4 tane var. Kışları sera ortamı gibi her tarafı kapalı olan terasıma alıyorum. Fakat yaz aylarında bahçede, güneş ışığını direkt almayan, yarı gölge bir yerde konumlandırıyorum. Bol su veriyorum. Tabii bu ortamda gelişim hızı artıyor. Fakat kış dönemlerinde gelişim hızı nerdeyse yok denecek kadar azalıyor. Yaz aylarındaki bakım bile olsa yinede bir dut, erik, kiraz gibi ağaçların gelişim hızlarına yaklaşamaz.
Ficus türlerinden bonsai yapılıyor, bu cinsini pek görmemekle beraber, azda olsa bir kaç kere karşılaştım. Ağacınız beden olarak henüz daha çok ince. Gelişim hızının yavaşlığını düşünürsek daha önünde çok zaman olduğunu söylemeliyim.
Sn.mesutik.
Aldığınız bitki Ficus Benjamina (Benjamin). İç mekanlarda yaşabildiği için salonlarda bakılabilen ve her daim yeşil bir bitki. Bonsai olarak düşünmediğim bu ağaçlardan bendede 4 tane var. Kışları sera ortamı gibi her tarafı kapalı olan terasıma alıyorum. Fakat yaz aylarında bahçede, güneş ışığını direkt almayan, yarı gölge bir yerde konumlandırıyorum. Bol su veriyorum. Tabii bu ortamda gelişim hızı artıyor. Fakat kış dönemlerinde gelişim hızı nerdeyse yok denecek kadar azalıyor. Yaz aylarındaki bakım bile olsa yinede bir dut, erik, kiraz gibi ağaçların gelişim hızlarına yaklaşamaz.
Ficus türlerinden bonsai yapılıyor, bu cinsini pek görmemekle beraber, azda olsa bir kaç kere karşılaştım. Ağacınız beden olarak henüz daha çok ince. Gelişim hızının yavaşlığını düşünürsek daha önünde çok zaman olduğunu söylemeliyim.
Sn Badrobot,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Dediğim gibi en kötü ihtimalle evde bir süs bitkisi olur ama denemek istiyorum yinede bonsai için. Peki budama hakkında bir fikriniz var mı ? çatallandığı yerden kısa kessem olur mu bu mevsimde ?
badrobot
27-06-2014, 12:25
Sn.mesutik.
Bildğim kadarıyla Ficus Benjamin Tropik bir tür. Yani onlar için kış mevsimi yok, dolayısıyla uyku dönemleri yok. Bu nedenle bir çok uygulama bizim tanıdığımız diğer ağaçlar gibi değil.
Bu yaz dönemi serin bir yere alın ve serbest gelişime bırakın. Sert budamayı Eylül ayına bırakın. Fakat daha sabırlı davranıp 2015 Mart sonuna bırakırsanız ağacınızın her tarafından patlayacağını garanti ederim.
En dipten çıkmış dürgünleri alın. Eğer ileride çatallanmanın altından bir yerden kesecekseniz, kendinize bir lider belirleyin ve o lidere göre kesim yapın. O lideri elbette diğer dip sürgünlerden ayrı tutarak ağaçtan uzaklaştırıp, almayın.
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Mart ayına kadar sabredebilirmiyim bilmiyorum olmadı eylüle bırakırım sert budamayı şimdilik ufak budamalar yapabilirim biraz daha düzgün gözükmesi için. Bu arada çatallanmanın altından kesmeyi düşünmüyorum yani çatalalrı bırakmayı düşünüyorum. Bakalım o zamana kadar fikrim değişmezse tabi.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.