PDA

View Full Version : ev için izin almanın yolu nedir?

kumyazı
02-06-2014, 12:52
Mart ayında hafta sonları gidip başımızı dinleyelim diye bir yer aldık. kendimizce bir şeylerde ektik ev için izin almaya belediyeye gittik 5 dönümün altına izin vermiyoruz diyorlar. tek tapu olsun diye bekledik. bizimki 1250 metre.

yeri ankara çubukta güya köy ama büyükşehir mahalle yapmış hiç bir şekilde izin vermiyorlar. konteynır veya ahşap diye sorduk onlarıda kabul etmiyolar. depo dedik etrafı kapalı her şey dediler biz eşyalarımızı nereye koyacağız, dedik çardak yap diyorlar. çardağa ne koyacaksak bunun yapılacak bir yolu varsa bilen varsa söylerse memnun olurum yoksa biz de kaçak yapacaz...

Orhank
02-06-2014, 13:13
O bölgede imar izni yoksa haklılar
İmarsız arsa tarla vs. yapacağın her yer kaçak yapı olacaktır.

prıtt
02-06-2014, 22:36
Belediyeler malesef insanların toprak heveslerini kırıyor. Adam şehrin ortasına gökdelen yapar kaçak her türlü imar oyun düzeni döner ama senin iki soğan ekmemen için elinden geleni yapar.

kumyazı
03-06-2014, 14:26
Belediyeler malesef insanların toprak heveslerini kırıyor. Adam şehrin ortasına gökdelen yapar kaçak her türlü imar oyun düzeni döner ama senin iki soğan ekmemen için elinden geleni yapar.

aynen öyle ben tarlam ev olsun elektrik su alayım istemiyorum ki sadece eşyalarımı koyacağım yağmurda yorulduğumda dinleneceğim bir barınak istiyorum çevremdede 10 kadar izinsiz var sanırım belediye ceza keserken onları emsal gösterip mahkeme açılabiliyor hukuki boşluklar var olmadı ceza keserse onları gösterip mahkeme açacaz tekrar gidip soracağım

Nefin Nur
03-06-2014, 16:11
tekerlekli konteyner çözüm olabilir mi ?

kumyazı
03-06-2014, 16:47
tekerlekli konteyner çözüm olabilir mi ?

onu bende okumuştum araç sınıfına girdiği için bişey demiyorlar olmadı bizde öyle bişey yapacaz olmadı normal konteynera teker takacaz:(

pria
03-06-2014, 18:11
Mart ayında hafta sonları gidip başımızı dinleyelim diye bir yer aldık. kendimizce bir şeylerde ektik ev için izin almaya belediyeye gittik 5 dönümün altına izin vermiyoruz diyorlar. tek tapu olsun diye bekledik. bizimki 1250 metre.

...

Bu konuda yasal olarak bence bir engel yok gibi..Belediyeler biraz yanlış yorumluyor gibi bu konuyu..
İlgili yasal mevzuatı buradan okuyun isterseniz:

http://www.agaclar.net/forum/1214394-post21.htm

http://www.agaclar.net/forum/1077552-post19.htm

Zeytinci
04-06-2014, 07:52
Bilgi sahibi olmayıp yorum yapanlar çok memleketimizde.
Pria'nın dediği gibi mevzuatı okuyun. Sonra güvendiğiniz bir hukukçuya danışın. Bölgede faaliyet gösteren harita mühendisliğine de danışın. Kararınızı öyle verin.

Önce yasak deniliyor, sonra gelir elde etmek için su ve elektrik bağlanıyor. İnsanları şehre yığmanın alemi yok. Tarımla uğraşan insanların evlatları, babalarının edindiği tecrübeleri önemsiz görüyor, maalesef. O hale geldik.

Ev yapma kararınız olursa doğayla barışık bir ev yapın. Dört duvar arasında değil etrafında yaşamın güzel olduğunu unutmayın...

kumyazı
04-06-2014, 09:24
Bu konuda yasal olarak bence bir engel yok gibi..Belediyeler biraz yanlış yorumluyor gibi bu konuyu..
İlgili yasal mevzuatı buradan okuyun isterseniz:

http://www.agaclar.net/forum/1214394-post21.htm

http://www.agaclar.net/forum/1077552-post19.htm

benim anladığım kadarıyla imar mevzuatı temeli olan tuğla yapılara açıkça izin vermiyor ama temeli olmayan ahşaptı prefabrikti onlarla ilgili bir şey yok ama büyükşehir benim sınırlarımdasın bişey yapamazsın diyor bir çözüm bulacaz inşallah

horanlı.66
04-06-2014, 11:35
hocam takipçi Biri olarak tavsiyem var, tekerlekli prefabrik yapılar var , içide istediğiniz gibi dizayn edilen, onlardan alıp koydurun, karavandan biraz daha büyük, Netten Küçük bi araştırma yapın çıkar hemen, ama birazcık pahalı gelebilir. Onada izin vermiyecek değillerya, kendi araziniz o kadarda karışamazlar.

tortunga
06-06-2014, 03:40
Konteyner sözcüğü, dilimize İngilizce olan container kelimesinden geçmiş olup yapı inşaat ve kullanım izni gerektirmeyen kutu veya kap anlamına gelen taşınabilir nitelikteki imalatları kapsar.

Elektrik, su, doğal gaz, sabit telefon gibi hizmet alma beklentiniz yok ise, konteyner için hiç bir kamu kuruluşundan izin ve onay almak zorunda değilsiniz diye biliyorum.

Şehirli
16-07-2014, 21:17
Benim başıma geldiği için biliyorum Ankara buyukşehir belediye sınırları içerisinde eskiden köy, yeni mahalle olan yerlerde yapılaşma izinle oluyor.
Benim bağlı bulunduğum kazan ilçesine bağlı mahallede, kendi köyüme yakın yerde satın aldığım 4252 mt tarlama bahçe işleri için ev yapmayı planlamıştım geçen sene temel attım bu sene inşaatı yaparım diyordum bu sene mart seçimlerinden hemen sonra tutanak tutulup ceza kesildi.
Temel mt bazı alınarak yuklu bir ceza ödedim (esnaf olduğum için devletin alacağı olduğu zaman nasılda şahin kesildiğini biliyorum hesaplarınıza anında paranız varsa bloke koyuyor) hemen ruhsat işlerine başladım.
Kazan belediyesine muracat için gittiğimde, 5000 mt altındakı imarsız yerlere ruhsat verilmediği belirtiler tarlam 4252 mt ne olacak dedim? sağındakı solundakı parsellerden yer bakmamı 5000 mt tamamlamamıı istediler.
komsu tarlalar buyuk parsel ve tek tapu dedim. Benim köyün yerlisi olduğum için istinaden köy içi gösterip ruhsat almama izin verdiler.
Demem o ki konteynir koymak için beton temel atacaksınız bunu tespit edip ceza kesebilirler, benim ruhsat almak için sorduğumda konteynır bile ruhsata tabi dediler.
Velhasıl 3+1 köyde vakit gecirebilmek için planladığım köy evine, şehirde nasıl ruhsat alınıyorsa bende aynı produsurleri uyguluyorum ( yapı denetim,zemin etud, harçlar, mimar, muhendis proje onayı vs)

emre06
11-11-2014, 15:20
Bizde ankara kazandan 2750 m2 arsa aldık. Hafta sonları kafa dinlemek için oturabilceğimiz prefabrik bir ev yaptık. Belediye iktar göndermiş evi kaldırın diye. İmarsız olduğu için ruhsat vs vermiolar, ceza neyse ödeyelimev dursun diyoz yanaşmıyolar. Fen işlerine yazı yazar kaldırmazsanız yıktırız diyoz. Siz nasıl ruhsat vs yaptırdıysanız bizede yardımcı olsanız bizde yaptırsak olurmu teşekkürler..

adiyez
10-12-2014, 14:20
Tarla vasıflı arsama nasıl ev yaparım?

Mevzuatı iyi okumak ta yetmiyor bazen. Ben size olayı kısaca anlatayım.

Bu araziler tarla vasıflı arazilerdir. "Tarımsal niteliği korunacak alan" diye geçer. Bu araziler hiç bir şekilde 5000 m2 nin altına indirilemiyor. Yani sizin araziniz 5000 m2 ise gene de ev yapamazsınız. Çünkü ev yaptıktan sonra kalan kısmın 5000 m2 nin altında düşmemesi gerekiyor. Dolayısı ile 1000-2000 m2 lik arazilerde hiç bir şekilde ev yapma şansınız yok. İlgili mevzuatta bahsedilen %5 lik tarım arazisine taşınmaz yapı inşaatı izni, 5000 m2 lik kısmı sağladıktan sonra geliyor. mesela 5500 m2 lik bir tarlanız varsa eğer %5 imar hakkı ile 250 m2 gibi bir yapı yapabilirsiniz. kalan kısım gene 5000 m2 den büyük olur, sıkıntı olmaz. 5050 m2 lik bir araziniz varsa (tarım arazisi vasfında, tarla bağ bahçe gibi) Burada sadece 50 m2 lik bir bina yapabilirsiniz. Yani %5 burda sökmez. İnşaattan sonra kalan kısım 5000 m2 net olmalı.

Diğer bir mevzu; sandığınız gibi bu işin kontrolünü belediyeler yapmaz. Bu işten Valinin başkanlığını yaptığı Toprak Koruma Kurulları sorumludur. sekreteryası il tarım müdürlükleri yapar. Arazi ile ilgili görüşü de aslında onlar hazırlar. Belediyeler sizin İl Gıda ve Tarımdan izin alamayacağınızı bildiği için olmaz diyorlar. Sizin izninizi verecek olan yer (bu araziler tarım arazisi olarak imar planlarında işlendiği için) toprak koruma kuruludur. Bu kurul çok ciddi çalışır. Hiç şakası yoktur. Eğer fabrika filan yapmayacaksanız, esneme şansı hiç yoktur. Çoğunlukla da fabrika yapacak olanlar kodamanlar olduğu için onlara özel "kamu yararı" kararı verilir ve tarım arazisi sanayii arazise dönüşüverir. Son zamanlardaki manisadaki zeytinlik katliamı buna güzel bir örnektir.

Dolayısı ile sizin "tarım arazisinde" yapacağınız ev, kanundaki tek istisna olan "kamu yararı" sağlayacak bir durum olmadığından bu araziyi değerlendirmek için 3 yolunuz bulunuyor.

1- Büyükşehir Belediyesinde imar dairesi başkanını ayarlayarak burasını "köy içi" olarak imar planına işleteceksiniz. Ozman burası arsa vasfı kazanır ve konumuna göre %20-30 imar alırsınız. (Ben şimdiye kadar köy içinde olmadığı halde, tarlasını köy içi diye imara işleten görmedim, bunu da bilesiniz)

2- Peki başka ne var? Eğer burası tarım arazisi ise, siz de tarımla uğraşacaksınız. Yani tarımsal yapı yapacaksınız. Bir besi ahırı için izin alabilisiniz, doğal olarak yanına bakıcı evi de yapabilirsiniz. Ya da en güzeli arıcılık yapın, arazi müsaitse 50 kovan arıyı koyun, sonra da bal sağım odası kovan deposu bal dinlendirme tankı odası müştemilatı filan olan, 2 katlı bir binayı yapabilirsiniz. Bu bina tarımsal bir yapıdır. İlgili mevzuat tarımsal yapılar için 5000 m2 şartı aramıyor. Burada tek sıkıntı arazinizin kadastral yola 25 metre cepheli olması. Eğer kadastral yola cepheniz yoksa hiçbir şekilde yapı ruhsatı alamazsınız.

3- Peki diyelim yol da yok ne yapacağız? Ozaman devreye geçici ruhsat giriyor. temeli olmayan bir yapı yapacaksınız. Konteyner veya prefabrik yapı. ve belediyecen geçici ruhsat alacaksınız. Elektrik ve suyu böylece bağlayabilirsiniz.

Bildiklerimi yazdım. Umarım yardımcı olmuştur.

ardacan2000
11-12-2014, 10:21
Verilen 250 m2 izin taban olarakmı? Yoksa 125 +125 dublex olarakmı?

İsteyen 150+150 yapabilirmi?

Teşekkürler.

adiyez
11-12-2014, 13:43
Yapının taban alanıdır. kat 6,5 metreden yüksek olamaz. bu da 2 kata tekabul ediyor. Çok ayrıntısı var aslında.
aşağıdaki yönetmeliğin 6. bölümü bu tür araziler içindir.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.4882&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

ardacan2000
11-12-2014, 18:09
Teşekkürler

Karena
11-12-2014, 22:28
Ormana ekli 15 dönüm arazi almayı kararlaştırmıştık, kafamı kurcalayan bir sorunun çözümünü bulduğumdan dolayı çok mutlu oldum. Büyük bir ev yapmayı düşünmüyorduk ama strese girmiştik. Arazinin 5000m2 nin altına düşmeyeceğini düşünürsek bu avantajımı kullanabilirim diye düşünüyorum. Araziyi alırken tapu da bu konuda yardımcı oluyorlar mı? Paylaşımınız için teşekkürler.

kerkenez
12-12-2014, 08:47
Bu işten iyi anlayanlardan hatta mümkünse avukat, mimar gibi insanlardan destek almaya çalışın. Örneğin % 5 imar hakkınız var ancak bunu kullanmanız için bir tarafından kadastral yol geçmesi gerekiyor.

Ormana ekli demişsiniz bunun imara olumsuz bir etksisi olur mu araştırmak lazım. Su koruma havzasında olmaması lazım yoksa yapamazsınız.

Bunun dışında su ve elektirik var mı? Bunlar yoksa çözümü nedir. Örneğin kendi elektiriğinizi üretebilirsiniz ancak pahalı bir yatırım olabilir. Ya da 1 km ötede hat varsa buradan çektirebilirsiniz ama bir yığın direk diktirmeniz gerekir. Bu da bir maliyet ister.

Bunun gibi daha bir sürü madde çıkartabilirsiniz. Başta dediğim gibi bu işlerden anlayan birilerinden mutlaka destek almaya çalışın.

adiyez
12-12-2014, 13:40
Bu işi en iyi bilenler genellikle emlakcılardır. Ama en kesin bilgiyi bulunduğunuz ilin gıda ve tarım müdürlğüne giderek alabilirsiniz.

Belediyeden arazinin imar planını gösteren bir yazı alın, tapudan tapu kaydını alın ve il tarım müdürlüğüne gidin. orada bu işe bakan tad birimi var. (Tarımsal arazi değerlendirme) onlara tapuyu ve imar durumunu gösterin. arazi düz mü varsa eğimi ne kadar gibi bilgileri öğrendikten sonra size, o arazide ev olurmu olmaz mı, olursa hangi şartlarda olur söylerler.

Siz önce kafanızdaki fikri anlatırsanız onlar size kesin olmamakla birlikte bir yol gösterirler.

20 dekar araziniz varsa eğer. orada güzel bir meyve bahçesi yapabilirsiniz. 1 bağ evi ve sulama sistemi kurarsanız. sulama için gerekli elektriği de (tarımsal elektrik diye geçer) çok rahat alırsınız. Meyve ağaçlarını sertifikalı alırsanız fidanlarınıza destek de alırsınız. eğer rakım çok yüksek değilse ve isterseniz IPARD kapsamında %50 hibeli olarak sera kurabilirsiniz. vs. vs.

Bull70
12-12-2014, 16:58
Merhabalar benimde burhaniye gömeç te 3 dönümlük kadastral yola 40 metre cephesi olan bir zeytinliğim var köy imar alanı dışında kalıyor fakat yandaki arsada elektrik su var ve kağir bina yapılmış. Zeytinliklerde bu durum nedir acaba içine bina yapabilir miyim. Tarım il müdürlüğünden izin alınması gerekiyormuş Yapı izni almak için nasıl bir yol izlemeliyim. ? Bilgisi ve tecrübesi olan varsa paylaşırlarsa sevinirim.

Teşekkürler.

pusula0816
16-02-2015, 19:20
bursanın bir köyündeki tarlama 5x5 boyutlarında etrafı açık üzeri kapalı profil direkler üzerine bir baraka yaptım.belediye barakamı mühürledi ve para cezası kesti.çevremde buna benzer yapılar var fakat bazılarına böyle bir uygulama yapılmadı.bahçeye gittiğim zaman yağmurdan güneşten korunmak, tarım aletlerimi muhafaza edebileceğim bir yapıya neden böyle bir ceza verdiler anlamış değilim.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
belediyenin verdiği cezanın metni:
2020 yılı 1/100000 ölçekli çevre düzeni planında tarım arazileri kapsamında kalmakta olup değişik plan hukumlerının 6.2.4.2 maddesi uyarınca 5403 sayılı yasa kapsamında tarım arazileri sınıfları esas alınarak il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü ile ilgili diğer kuruluşların uygun görüşü alınmak kaydıyla tarım ve hayvancılık faaliyetıne olanak veren yapılar dışında hiçbir yapı yapılamaz.
köydeki arazime yaptığım barakaya ceza
bursanın bir köyündeki tarlama 5x5 boyutlarında etrafı açık üzeri kapalı profil direkler üzerine bir baraka yaptım.belediye barakamı mühürledi ve para cezası kesti.çevremde buna benzer yapılar var fakat bazılarına böyle bir uygulama yapılmadı.bahçeye gittiğim zaman yağmurdan güneşten korunmak, tarım aletlerimi muhafaza edebileceğim bir yapıya neden böyle bir ceza verdiler anlamış değilim.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
belediyenin verdiği cezanın metni:
2020 yılı 1/100000 ölçekli çevre düzeni planında tarım arazileri kapsamında kalmakta olup değişik plan hukumlerının 6.2.4.2 maddesi uyarınca 5403 sayılı yasa kapsamında tarım arazileri sınıfları esas alınarak il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü ile ilgili diğer kuruluşların uygun görüşü alınmak kaydıyla tarım ve hayvancılık faaliyetıne olanak veren yapılar dışında hiçbir yapı yapılamaz.
kaçak yapı 5403 sayılı kanuna istinaden ilgili kuruluşlarında görüşlerinin alınması şartıyla plansız alanlar tip imar yönetmeliğindeki yapılaşma şartları doğrultusunda ruhsat alabileceğinden 3194 sayılı imar kanunu 32.maddesine göre yasal hale getirilmesi için 30 gün süre verilmesi ve 2.700 tl para cezasıyla tecziyesi.
Yardımcı okursanız sevinirim

brs_murat
18-05-2015, 19:07
merhaba bende bahçeye sadece gölgelik olsun diye 5x5 büyüklüğnde
betonsuz sadece ahşap malzeme kullanarak bir kamelya yaptım.
(çok sıradan ve basitce )belediyeden kontrole geldiler (veya şikayet edildim) beton kullanmadığımdan ,çevresininde (dörtbir tarafı) açık olduğundan ceza yazmakdan vazgeçtiler kamelyanın bir kaç fotoğrafını çekip gittiler(bir kez daha ziyerete geliceklermiş bir kaç ay sonra)

normal şartlarda kamelya için izin almam gerektiğini belirttiler..
size tavsiyem bir şeyler yapmaya başlamadan önce kesinlikle izin müracatında bulunun..

babacanefe
22-07-2015, 11:41
merhaba geçen sene bartından bir arkadaşımla ortak bir arazi aldık 5500 m2 amacımız sayfiye yeri yazlık veya kafa dinleme yeri biraz da bağ bahçe işleri ile uğraşmak amaçlı.
Tapuyu almadan il özel idaresine arsanın durumunu sorduk ve 200-250 m2 ev yapabilirsiniz projesini bizden alırsanız ücretsiz veriyoruz dediler ve arsayı aldık.
burdaki merak ettiğim şu var 250 m2 karelik inşaat iznini arsanın iki farklı yerine 100-100 m2 veya 125-125m2 olacak şekilde iki ayrı ev yapılabilirmi. Cevaplama zahmetinde bulunduğunuz için şimdiden teşekkürler.

bahcedostu70
10-09-2015, 08:34
merhabalar benim kiraz bahçem var 12 dekar ve 5 yaşında karamandan 70 kilometre mesafeli yani dağın başı ben bu bahçeye bir depo 3 e 3 yani 9 metre kare bir malzemelik yapayım dedim tarım aletleri koymam için .köyün muhtarı yapamassın dedi pilan puroje çizdireden dedi il özel idareye oğra dedi ve oğradım .keşke oğramasaydım olumlu sonuç almayı bırak ben izah ediyorum elektrik obonesi almam diyorum ben sana onumu sordum sert cevap aldım ve bana yardımcı olmayı bırak sert tepki gördüm .sonuç hayallerim gerçekleşmedi bir vatandaşa bu zorluklar neden .

adiyez
04-11-2015, 08:21
il gıda tarıma uğrasaydın ya, önce arazinin imar planı varmı yok mu ona bak. imar planı yoksa plansız alanlar yönetmeliğine tabidir. plan varsa imar planına göre işlem yapılır.

CanK
29-11-2015, 12:05
Arkadaşlar merhaba öncelikle bu güzel forumda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim tüm doğa dostlarına selam olsun..

Edirne enez ilçesinde 8800 m2 olan tapuda tarla olarak geçen arazime bağ evi yaptırmak istiyordum bununla alakalı 2 ay önce il özel idareye dilekçe ile başvuruda bulundum bugün posta kutuma ÇED'den bir belge gelmiş gelen kağıtta anladığım kadarıyla başvurduğum projem (bağ evim) ÇED'in ilgili listesinde yer almadığı için "Kapsam Dışı" olarak değerlendirilmiş, ilk başta ben bu kapsam dışı ibaresini sonuç olumsuz olarak anlasamda sonradan anladım ki yapacağımız bağ evi projesinin çevreye bir zararı bulunmayacağına karar verilmiş ve sonuç olumlu olmuş.

Tekrar il özel idaresi imar ve kentsel iyileştirme müdürlüğünü aradım konu hakkında bilgi istedim ancak çıkan arkadaş kurumlar kendi aralarında yazışarak uygunluk durumu ile ilgili fikir alıyorlar en son hepsi toparlandıktan sonra başvurunuz neticesinde biz size telefonla ya da posta yolu ile geri dönüş sağlarız dedi.

Bilgisi olan arkadaşlardan ricam bundan sonraki aşama nedir ? Ve ben daha ne kadar beklerim yardımcı olursanız bilgi verirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler herkese iyi forumlar kalın sağlıcakla.

ozguratalay
10-12-2015, 12:42
Merhaba
Bölgedeki lihkab bürosuna gidin derdinizi anlatın size en doğru bilgiyi verecektir.Harita ofiside olabilir.

GT-I8200Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

selim_50
10-12-2015, 14:49
arkadaşlar, bağ evi veya kır evi diye başvuru yaparsanız başından %50 kaybetmiş sayılırsınız, başvurularınızı tarımsal amaçlı depo olarak yapın (malzeme odası, tarlada çalışan işçilerin soyunma ve duş alma odası vb)

duy-gu
10-12-2015, 15:11
İmara açık olmayan alanda taşınmaz yapılamaz. Ama bahsi geçtiği gibi konteyner koyabilirsiniz. Tekerlekli **** tekerleksiz farketmez, sonuçta her şekilde taşınabilir bir eleman...Bunu hem bir mimar hemde aynı durumu İstanbul'da yaşamış biri olarak söyleyebilirim :)

benim anladığım kadarıyla imar mevzuatı temeli olan tuğla yapılara açıkça izin vermiyor ama temeli olmayan ahşaptı prefabrikti onlarla ilgili bir şey yok ama büyükşehir benim sınırlarımdasın bişey yapamazsın diyor bir çözüm bulacaz inşallah

CanK
15-12-2015, 21:34
arkadaşlar, bağ evi veya kır evi diye başvuru yaparsanız başından %50 kaybetmiş sayılırsınız, başvurularınızı tarımsal amaçlı depo olarak yapın (malzeme odası, tarlada çalışan işçilerin soyunma ve duş alma odası vb)

Ben tarım arazim için bağ evi şeklinde başvuru yapmıştım 2ayın sonunda henüz resmi belge elime ulaşmadı ancak telefonla memur arkadaştan öğrendiğim kadarıyla başvurum tüm müdürlükler tarafından onaylanmasına rağmen "Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü" tarafından olumsuz değerlendirilmiş..
Tarımsal amaçlı depo olarak başvuruda bulunmam için bütün işlemlere yeniden mi başlamam gerekli ?
Bu izni alabileceğim veya işi bilen evrak takibi yapan yerler varmıdır acaba ?
Çevrede ev yapan yerler var bana izin çıkmadı anlamadım hayallerim suya düştü.

brs_murat
22-01-2016, 18:08
merhaba komşum bakçesine yerden 2m yükseklikde profil ve ahşab karışımı altı beton zeminli 30 m2 serender ev yaptı 3 bin tl yakın ceza geldi.(yaptığı serender maliyeti 3 bin tl)

şimdi elektirik bağlatacak nede olsa yıkmıyorlarmış.
bende bu yaz yapsammı diye düşünüyorum.
..

FikretBulut
05-02-2016, 01:26
Merhaba, bende 10 Dönüm gibi Çanakkale-Bayramiç veya Balıkesir-Gönen köylerinden Orman kenarı köyden 2-3 km gibi yer almayı düşünüyorum, normal ev yaptırmazlar benim kanımcada peki normal bildiğimiz ev değilde yerin altına kendim hiç bir izin almadan yapar isem ne olur cezamı yıkmamımı isterler, yerin altınadamı karışırlar? ev 1-2 Metre gibi topragın altında kalacak şekilde olacak dışarıdan sadece kış bahçesi gibi ön tarafı görünecek, Mevzuatların hiç birisinde öyle birşey yok bir kaç Mimar ilede görüştüm düzgün yanıt alamadım ******.

Bu Linklerde bulunan resimlerdeki gibi olacak şekilde.

Bauwelt Blog: Märchenhaft wohnen im Erdhaus (http://bauweltblog.blogspot.com.tr/2015/08/marchenhaft-wohnen-im-erdhaus.html)
___ erdhaus // architekt di hackl ___ (http://www.erdhaus.at/plan/plan.html)

FikretBulut
05-02-2016, 01:34
Merhaba, bende 10 Dönüm gibi Çanakkale-Bayramiç veya Balıkesir-Gönen köylerinden Orman kenarı köyden 2-3 km gibi yer almayı düşünüyorum, normal ev yaptırmazlar benim kanımcada peki normal bildiğimiz ev değilde yerin altına kendim hiç bir izin almadan yapar isem ne olur cezamı yıkmamımı isterler, yerin altınadamı karışırlar? ev 1-2 Metre gibi topragın altında kalacak şekilde olacak dışarıdan sadece kış bahçesi gibi ön tarafı görünecek, Mevzuatların hiç birisinde öyle birşey yok bir kaç Mimar ilede görüştüm düzgün yanıt alamadım ******.

Bu Linklerde bulunan resimlerdeki gibi olacak şekilde.

Bauwelt Blog: Märchenhaft wohnen im Erdhaus (http://bauweltblog.blogspot.com.tr/2015/08/marchenhaft-wohnen-im-erdhaus.html)
___ erdhaus // architekt di hackl ___ (http://www.erdhaus.at/plan/plan.html)

Nedense önceki yazıma sığmadı yazdıklarım bu videodaki gibi fakat dışarıdan
sadece camlı kısım görünecek gerisi yerin altında kalacak.

https://www.youtube.com/watch?v=PWVtBqaGaLE

doğada
04-05-2016, 20:03
Arkadaşlar öncelikle kendi tecrübemi paylaşayım. benim arsam net 1 dönüm. Arsayı aldım. Konteyner koycam zemin düzeltildi kalıp çakıldı, kalıp içine yeteri kadar taş döküldü. çatlama dökülme olmasın diye hasır bağlandı. Beton sağlam olsun diye gittim mikser getirdim. kalıp içine döküldü bulduğum 2-3 eleman bi güzel düzeltti yaydı betonu. beton ölçülerim izin verilenden büyük. Daha sonra konteyner yüklendi kamyona. önlü arkalı gidiyoruz. Bi baktım kamyon yok arkada. Meğer yıkım ekibi durdurmuş "hayırdır" diyorlar şoföre. bizimle beraber bahçeye kadar geldiler betonu gördüler sıkıntı çıkarmadılar. lafını bile etmediler Allah razı olsun dedim. Bi yazı verdiler en kısa zamanda belediyeden izin al dediler. Gittim yenimahalle belediyesine bahçeye konteyner koycam dedim 2500 tl masraf çıkardılar. Ödedik makbuzu sakla dediler. O günden beri yıkım ekibi her geçişinde korna çalar selam verir gider. Önemli olan empati yeteneği olacak insanda. Bana betonu küçült dese hapı yuttum. ceza kesse hapı yuttum. Problemsiz 2. sezona giriş yaptık bakalım. :)

bahçe heveslisi
28-10-2016, 10:11
son zamanlarda ev yaptıranlar oldu mu acaba? hala izin konusunda sorunlar devam mı ediyor

hamseey
28-10-2016, 11:12
Baştan sona bütün yazılanları okudum. Sonuç olarak herkesin kaçırdığı bir nokta var. Söz konusu almış olduğunuz arsaların imar durumu olup olmaması. Hiç kimse arsasının vasfını burada belirtmemiş. Siz aldığınız toprağı kendinize göre tarla **** arsa olarak nitelendiremezsiniz. Tapunuzun imarlı olup olmaması, hangi kanun ve yönetmeliklere dahil olduğunu belirler. Planlı alanlar tip imar yönetmeliği, plansız alanlar tip imar yönetmeliği, 3194 sayılı imar kanunu. Tapularınız bunların hangisine giriyor onu bir belirlemek lazım önce.Israrla tapu diyorum çünki arsa demek imarlı toprak parçası demektir. Tarla dediğinizde ise imar mevzuatına göre üzerinden imar geçmemiş, hiç bir şekilde planlı yapılaşmaya açılmamış toprak demektir. Birde şu var. Her ne kadar yasa ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ediliyor olsa da sorumlu idarelerin kendilerince aldıkları kararlar var. Burada bazı yasa maddeleri paylaşılmış. Örneğin 5000 m2 arsa olmaması gibi. Maddede (Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.) demek istediği şu. Eğer 5000 m2 den büyük arsanız varsa bunu bölerken (ifraz) bu hususlara dikkat edin demek. Yoksa arsanız 5000m2 den küçük bişey yapamazsınız demek değildir. Aslında burada bahsedilen madde ( Madde 63 - (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda bulunan parsellerde; inşaat alanı katsayısı %5 den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir.) ve hemen hemen herkesi kapsayan madde budur. Burda anlatılmak istenene şu. Eğer tapunuz imar dışı bir bölgede ise ve arsanızın içerisine ne kadar büyüklükte bir bina yapacağınızı ifade etmektedir. Bu maddelerde adından da anlayacağınız üzere ''İmar Dışı Alanlar Yönetmeliği''. Her ne kadar bina yapma hakkınız belirli ölçüler ve sınırlar içinde yapılacaksa da bu binaların projelerinin çizilip o bölgede ilgili makamlara da onaylatılması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili aklınıza takılan başka sorular da olursa dilimin döndüğünce cevaplamaya çalışırım.

feyziuslu
28-10-2016, 12:21
Benim asfalt yola 104 metre cepheli,2813 m2 alanı olan ve trilye
zeytin,ayva,incir,dut,kayısı,elma,cennet elması,iğde vs..meyve ağaçları ile doldurduğum, ilkbaharda bülbül ve kuş seslerinin eksik olmadığı babadan kalma bir bahçem var. Buraya bir bağ evi yapmak istedim ve tapusuyla birlikte Manisa Yunus Emre belediyesine müracaat ettim.Bahçe ile ilgili kendilerinde kayıtlı planlara baktılar.Öncelikle belediyenin anlaşmalı olduğu harita müh.bürosundan çizdireceğim bir aplikasyon krokisi(430.00 TL Çizim Ücreti) ve dilekçe ile başvurmam söylendi.Dilekçem hakkında Tarım İl Müdürlüğü'nün görüşünün alınacağı,görüşün olumlu olması halinde,bahçemin yola yeterli uzunlukta cephesinin bulunması,2000 m2'nin üzerinde olması ve yerleşim alanı dışında olması(kuş uçuşu 1 km) nedeniyle muhtemelen izin alabileceğim ifade edildi.Şimdilik kroki çizdirme aşamasındayım.Tecrübelerimi buradan paylaşacağım(Manisa Büyükşehir statüsündedir.Yunus Emre merkez ilçedir.Belki Büyükşehir statüsü olmayan yerler farklıdır).

hamseey
28-10-2016, 14:56
Feyzi bey. "Bahçe" olarak nitelendirmişsiniz . Sanırım imarlı olmayan bir arsanız var. Yukarıda da belirttiğim gibi "imarlı dışı alanlar" yönetmeliğine tabi olabilirsiniz ama yine de kapsam kapsamında Tarım il Müdürlüğü'nden izin alınması da ayrı bir prosedür sanırım. Tarım il'den de gerekli izni alırsanız ilgili yönetmelik gereği 140 m2 inşaat sahasına sahip tek **** iki katlı ( bodrum için izin alıp alamayacağınızı bilmiyorum ) bir bina yapabilirsiniz. Ancak ilgili bütün projeleri çizdirmenizi isteyebilirler. Ama siz konaklama amaçlı değil de ağaçlarımın bakımı, korunması vs amaçlı bir yapı koymayı **** inşaa etmek istediğinizi söylerseniz belki izni alabilirsiniz. Bunun içinde büyükşehir statüsünde olduğu için su ve elek. abonelikleri almanız ve ona göre hareket etmeniz gerekmektedir. Bu konudaki gelişmeleri yazarsanız elimden geldiğince yol göstermeye **** aydınlatmaya çalışırım.

feyziuslu
28-10-2016, 16:43
Feyzi bey. "Bahçe" olarak nitelendirmişsiniz . Sanırım imarlı olmayan bir arsanız var. Yukarıda da belirttiğim gibi "imarlı dışı alanlar" yönetmeliğine tabi olabilirsiniz ama yine de kapsam kapsamında Tarım il Müdürlüğü'nden izin alınması da ayrı bir prosedür sanırım. Tarım il'den de gerekli izni alırsanız ilgili yönetmelik gereği 140 m2 inşaat sahasına sahip tek **** iki katlı ( bodrum için izin alıp alamayacağınızı bilmiyorum ) bir bina yapabilirsiniz. Ancak ilgili bütün projeleri çizdirmenizi isteyebilirler. Ama siz konaklama amaçlı değil de ağaçlarımın bakımı, korunması vs amaçlı bir yapı koymayı **** inşaa etmek istediğinizi söylerseniz belki izni alabilirsiniz. Bunun içinde büyükşehir statüsünde olduğu için su ve elek. abonelikleri almanız ve ona göre hareket etmeniz gerekmektedir. Bu konudaki gelişmeleri yazarsanız elimden geldiğince yol göstermeye **** aydınlatmaya çalışırım.

Teşekkür ederim Sayın hamseey; İmarlı olmayan,tapusunda tarla yazan ama emekliliğe hazırlık için hobi bahçesi veya çoğunlukla zeytin olduğu için zeytinlik diye nitelendirebileceğim şekilde düzenlediğim bir yer.Gelişmeleri paylaşacağım.

sokaklambasi
02-11-2016, 09:56
taşınmaz olarak 5 dönüm altında yere hiçbir konut yapılamaz 5 dönümden küçükse illede betonarme derseniz tarımsal amaçlı yapı olmalı bunlarda mantar üretim yeri ahır ve çoban barınağı gibi

diğer seçenek ise taşınmaz bunları yapmak kanunen yasak değil dikkat etmesi gereken nokta yapının taşınır olması gerekir beton vs. kullanılmamalı bu yapıya bakıldığı zaman burada kalıcı değil bir süre sonra kaldırılabilir görünmeli buda temelsiz konteyner ağaç ev vs. olabilir

ama belediyeler bunuda sıkıntı yapıyolar neden çünkü bunlardan para kazanamıyolar belediyenin tek derdi paradır. gelir tutanak yazar gider bir süre sonra ercümen kararını evine gönderir işte yapmanız gereken bundan sonrası ercümen kararına 60 gün içinde itiraz hakkınız var gider mahkemeye ben burada bina nitelikli yapı değil baraka nitelikli yapı yaptım der keşif istersiniz bilirkişi gelir bakar temelsizse davayı kazanırsınız çünkü kanunda bir yapı birde binanın tanımı yapılmış yapıya taşınır binaya kalıcı demiş ve bina yapmak yasaktır demiş. yapı yapmak yasak değil

hamseey
02-11-2016, 10:02
Sokaklambası.... Kanunun hiç bir maddesinde 5 dönüm altına yapı yapılamaz ibaresi yoktur. Üstte maddelerde belirtmiştim. İfrazdan sonra 5.000 m2 altında alan oluşturmazsınız der. Bu yapılaşmadan ziyade arsa oluşturmak için yürürlüğe konulmuş bir maddedir. Bir daha göz gezdirmenizi dilerim.

CrimsonVisions
06-11-2016, 14:59
Merhabalar, müsadenizle bilgisi olan arkadaşlara bir soru sormak istiyorum. Yakın bir zamanda şehirden, hatta mümkünse köyden bir hayli uzakta küçük, tek katlı bir ahşap ya da taş ev yapmak istiyorum. Beton ve temel olmayacak. Elektrik, su vs. bağlanmayacak. Bunun için mutlaka alınan yerin resmi yola cephe olması mı gerekir?

Teşekkürler.

hamseey
06-11-2016, 16:08
Merhabalar, müsadenizle bilgisi olan arkadaşlara bir soru sormak istiyorum. Yakın bir zamanda şehirden, hatta mümkünse köyden bir hayli uzakta küçük, tek katlı bir ahşap ya da taş ev yapmak istiyorum. Beton ve temel olmayacak. Elektrik, su vs. bağlanmayacak. Bunun için mutlaka alınan yerin resmi yola cephe olması mı gerekir?

Teşekkürler.

Yakın bir zamanda şehirden, hatta mümkünse köyden bir hayli uzakta küçük, tek katlı bir ahşap ya da taş ev yapmak istiyorum. Bunu yapa bilmeniz için arsa ( imar geçmemiş ) vasfına sahip olmayan bir yer almanız gerekmektedir. İmar uygulaması geçmemiş bölgelerde (Tarla diye adlandıralım ) kadastral yollar bulunur ve bu yollar illa her tarlanın bir kenarından geçmek zorunda değildir. Kadastral yollar ise resmi yol değildir. Sadece bölgenin ihtiyacını karşılamak üzere kolaylık açısından ve arazinin engebesine göre rastlantısal olarak kendiliğinden oluşmuş yollardır. Tarlalar ya bir kadastral yola cephedir ya da diğer tarlalarla bitişik halde ve diğer tarlalardan geçilerek kadastral yola ulaşırlar. Böyle bir tarla alacağınız zaman ulaşımı göz ardı etmeyin Yoksa bir yere kadar araçla gidip sonrasını yürüyerek devam etmeniz gerekebilir.

CrimsonVisions
06-11-2016, 16:13
Yanıt için çok teşekkür ederim hamseey. Yani bir kadastral yola cephe olmasa dahi belirttiğim gibi bir yer yapabiliyorum değil mi?

hamseey
06-11-2016, 16:25
Yanıt için çok teşekkür ederim hamseey. Yani bir kadastral yola cephe olmasa dahi belirttiğim gibi bir yer yapabiliyorum değil mi?

Aslında bu konuda kesin bir karar yoktur. Tarlayı aldığınız bölgenin değişik vasıfları olabilir. Sit alanı, orman bölgesi, arkeolojik durum vs. Ama imarsız bir yerde imar hakkınız maksimum 250 m2 olup tarlanın %5'i kadardır. Tarlanızın %5'i 250 m2 sınırını geçse bile 250m2 den fazla yapamazsınız. Yine de alacağınız bölge ile ilgili belediyelerden bilgi almanızı tavsiye ederim. Sakın köylüden ve ya emlakçılardan bilgi edinerek sonuca varmayın yanıltılma payınız çok yüksek olabilir.

CrimsonVisions
06-11-2016, 16:38
Aslında bu konuda kesin bir karar yoktur. Tarlayı aldığınız bölgenin değişik vasıfları olabilir. Sit alanı, orman bölgesi, arkeolojik durum vs. Ama imarsız bir yerde imar hakkınız maksimum 250 m2 olup tarlanın %5'i kadardır. Tarlanızın %5'i 250 m2 sınırını geçse bile 250m2 den fazla yapamazsınız. Yine de alacağınız bölge ile ilgili belediyelerden bilgi almanızı tavsiye ederim. Sakın köylüden ve ya emlakçılardan bilgi edinerek sonuca varmayın yanıltılma payınız çok yüksek olabilir.

Anladım. Aslında bugün okuduğum bir yönetmelik maddesi kafamı karıştırdı da, o yüzden danışma ihtiyacı hissettim. Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği' nde şu şekilde geçiyor:

"Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz."

Tabi hukuk metni olunca anlayıp anlamadığımdan da, doğru yönetmeliğe bakıp bakmadığımdan da emin olamadım. :) Dediğiniz gibi en doğrusu bölgedeki makamlarla görüşmek gibi görünüyor.

hamseey
06-11-2016, 17:01
Herkesin takıldığı bu madde aslında çok açıktır. Eğer sizin 5000 m2 den büyük tarlanız varsa bunu bölmek ( ifraz etmek ) istediğinizde 5.000 m2 den ufak parçalara ayırmazsınız. Bunu demek istiyor ve ayırdığınız zaman da yola cephesi bulunması lazım diyor. Ama siz çok evveliyattan kadastor geçmiş bir tarladan bahsediyorsunuz. O yüzden konularınız çok farklı.

CrimsonVisions
06-11-2016, 17:16
Herkesin takıldığı bu madde aslında çok açıktır. Eğer sizin 5000 m2 den büyük tarlanız varsa bunu bölmek ( ifraz etmek ) istediğinizde 5.000 m2 den ufak parçalara ayırmazsınız. Bunu demek istiyor ve ayırdığınız zaman da yola cephesi bulunması lazım diyor. Ama siz çok evveliyattan kadastor geçmiş bir tarladan bahsediyorsunuz. O yüzden konularınız çok farklı.

Şimdi anladım. Yani imarı olmayan, herhangi bir yola cephe de olmayan bir tarlada, sit alanı ya da yapı yapmaya engel herhangi bir vasıfta olmadıkça bağ evi gibi bir şey yapılabiliyor; fakat yine de her ihtimale karşı ilgili makamdan bilgi almak lazım.

Son bir şey; acaba yola cephe olma şartının olmadığının yer aldığı bir kanun maddesi var mıdır?

hamseey
06-11-2016, 17:22
Şimdi anladım. Yani imarı olmayan, herhangi bir yola cephe de olmayan bir tarlada, sit alanı ya da yapı yapmaya engel herhangi bir vasıfta olmadıkça bağ evi gibi bir şey yapılabiliyor; fakat yine de her ihtimale karşı ilgili makamdan bilgi almak lazım.

Son bir şey; acaba yola cephe olma şartının olmadığının yer aldığı bir kanun maddesi var mıdır?

Nöyle bir kanun maddesi yok. Bir toprak parçasının illaki bir vasfı vardır imar çalışması yapılmadıkça planda yola hiç bir şekilde yer ayrılmaz. Siz yine de karar verme aşamasında almayı düşündüğünüz yerin özelliklerini özelden gönderin. Noktasal olarak çalıştığımızda nasıl olduğunu sanırım daha iyi anlatabilirim.

CrimsonVisions
06-11-2016, 17:31
Nöyle bir kanun maddesi yok. Bir toprak parçasının illaki bir vasfı vardır imar çalışması yapılmadıkça planda yola hiç bir şekilde yer ayrılmaz. Siz yine de karar verme aşamasında almayı düşündüğünüz yerin özelliklerini özelden gönderin. Noktasal olarak çalıştığımızda nasıl olduğunu sanırım daha iyi anlatabilirim.

Çok teşekkürler, sayenizde pek çok şeyi yanlış bildiğimi öğrendim. Yere karar verme aşamasında sizi bir kez daha rahatsız edebilirim. :)

İyi akşamlar.

cuins
08-11-2016, 15:42
Merhabalar.Çok güzel bilgiler paylaşmışsınız. Benimde bir sorum olacak.
Marmarisde tarla vasfında 11 dönüm arazinin 500 m2 sini hisse devri ile aldık.Malum araziler o bölgede çok pahalı olduğu için ancak bu kadarına gücümüz yetti.Aldığımız kişide aile dostmuz güven açısından da bir problem olmadığı için bu işe kalkıştık. Hiç bir şekilde imar izni olmayan ve köy mücavir alanı içerisinde kalan bu tarlada mevcutta kendilerinin bir evi hali hazırda var ve oğulları içinde yılar önce kaçak yapı yapmış durumdalar.Bu yapıya ceza yazıldığını kendilerinden duydum ancak herhangi bir şekilde yıkım kararı gelmedi.
Benim sormak istediğim tarlanın istediğim 500 m2 sini hisse olarak devir alıcam bunu alırkende imarda yola cephe olan kısmın 25 metre olmasına dikkat edicem,ancak bunlar için ne kadar uğrassamda hisseli bir tarlanın kendi hissemin olduğu kısma kaçak bir yapı dışında bağ evi yapmam mümkün gözükmüyo anladığım kadarıyla.
-Ben bu 500 m2 kısmın etrafını duvar ile çevirip içerisine tarımsal amaçlı bir yapı yapabilirmiyim(Arıcılık falan yapıyo gösterip)
Eğer hiç bir şekilde oluru yoksa hali hazırda temeli olan ve 21 m2yi aşmayan ağaçtan yapılan bağ evine izin verildiğini ve bu yönde emsal kararlar olduğunu duydum. Çekme Ahşapdan karavan ile bu 21 m2lik evi birletirerek bu parseli kullanmayı planlamaktayım. Bana Fikir verebiliriseniz **** yanıldığım noktaları aydınlatırsanız sevinirim.
-Son zamalarda serander yapılarla ilgilide görseller gördüm buna ruhsat gerekip gerekmedğini bilen varsa paylaşabilirse çok sevinirim.

tarku
08-11-2016, 15:56
Merhabalar.Çok güzel bilgiler paylaşmışsınız. Benimde bir sorum olacak.
Marmarisde tarla vasfında 11 dönüm arazinin 500 m2 sini hisse devri ile aldık.Malum araziler o bölgede çok pahalı olduğu için ancak bu kadarına gücümüz yetti.Aldığımız kişide aile dostmuz güven açısından da bir problem olmadığı için bu işe kalkıştık. Hiç bir şekilde imar izni olmayan ve köy mücavir alanı içerisinde kalan bu tarlada mevcutta kendilerinin bir evi hali hazırda var ve oğulları içinde yılar önce kaçak yapı yapmış durumdalar.Bu yapıya ceza yazıldığını kendilerinden duydum ancak herhangi bir şekilde yıkım kararı gelmedi.
Benim sormak istediğim tarlanın istediğim 500 m2 sini hisse olarak devir alıcam bunu alırkende imarda yola cephe olan kısmın 25 metre olmasına dikkat edicem,ancak bunlar için ne kadar uğrassamda hisseli bir tarlanın kendi hissemin olduğu kısma kaçak bir yapı dışında bağ evi yapmam mümkün gözükmüyo anladığım kadarıyla.
-Ben bu 500 m2 kısmın etrafını duvar ile çevirip içerisine tarımsal amaçlı bir yapı yapabilirmiyim(Arıcılık falan yapıyo gösterip)
Eğer hiç bir şekilde oluru yoksa hali hazırda temeli olan ve 21 m2yi aşmayan ağaçtan yapılan bağ evine izin verildiğini ve bu yönde emsal kararlar olduğunu duydum. Çekme Ahşapdan karavan ile bu 21 m2lik evi birletirerek bu parseli kullanmayı planlamaktayım. Bana Fikir verebiliriseniz **** yanıldığım noktaları aydınlatırsanız sevinirim.
-Son zamalarda serander yapılarla ilgilide görseller gördüm buna ruhsat gerekip gerekmedğini bilen varsa paylaşabilirse çok sevinirim.

11 dekar arazinin 500 metre karesini nasıl aldığınızı çok merak ettim. Tapu'da devir işlemlerini yaptınız mı? Yukarıda pek çok yer de bahsedilmiş, tarımsal yapı yapabilmeniz için, yapıdan sonra kalan tarlanız 5 dekardan küçük olamaz. 500 metreye ev yapmanız mümkün değil.

hosseda
08-11-2016, 16:01
İmar olmayan bir tarladan hisse alamamanız gerekir. Yasalar buna izin vermez. Oldu da hisseye sahip oldunuz diyelim 11 dönüm büyüklüğündeki tek parça bu yerin şurası benim deme şansınız yoktur. Siz 11 dönümün 500 m2 sine sahip olduğunuzda tüm arazide 1/22 hisseye sahip hale gelirsiniz ancak tapu kayıtlarında arazinin şurası bana ait diyebileceğiniz bir bölüm olması mümkün değildir.

İmarlı arsalarda hisse satışı mümkündür ancak orada da şu kısım bana ait deme şansınız yoktur arsanın belli bir hissesine sahip olmanız söz konusu olur. Ancak kat mülkiyeti yasasına konu edilecek olursa arsa ( yani üzerine çok katlı bir bina veya birden çok bina inşa edilecek olursa) o takdirde tesis edilecek dikey veya yatay kat irtifakı ile binada veya binalarda sahip olacağınız bağımsız bölüm yasal olarak belirlenebilecektir.

cuins
09-11-2016, 07:16
Öncelikle teşekkür ederim cevaplarınız için.
Başta bahsettiğim güvenilir aile dostlarımız derken bu kısmını kastetmek istemiştim.Daha üzerimize herhangi bir şey almadık yani satış işlemi gerçekleşmedi.Ancak hisse devri yani dediğiniz gibi 11 dönümde 500 m2 1/22 hisseye sahip olarak tarlaya ortak oluyoruz anladığım kadarıyla.Tarlanın sahibi istediğiniz kısmını alabilirsiniz diyor ki resmiyette böldüremediğim için bu mümkün değil ancak aramızda karşılıklı güven ile bir aplikasyon krokisi çizdirip tarlanın hangi bölümünün bizde olduğunu belirleyen bir noter saışı yapılabilir mi bilmiyorum. dediğim gibi olay sadece karşılıklı güven esaslı ve tarlaya ortak olmadan ibaret.Her ne kadar üzerine resmi yapı yapamasakda karavan tarzı imar izni gerekmeyen ahşapdan çekilebilir yapı konabilir.veya 21 m2 yi aşmayan temeli olana ahşap yapı yapılabilir diye biliyorum.
-21 m2yi aşmayan ağaçtan yapılan bağ evine izin verildiğine yönelik bilgisi olan var mı?

Bu arada yan parsel daha önceden babamlara aitti araziyi yan parseldeki başka bir kişiye sattı.o bölgede hissedarlar birbirlerine arazinin belli bölümünü devir edebildiklerini söylediler.Siz eski hissedar olduğunuz için böle bir hakkınız olabilir sormak lazım dediler böyle bir hak olsa bile bana çok mümkünatı var gibi gelmedi sonuçta araziyi sattık.Ancak o araziyle ilgili mahkeme problemleri var ki hala bize yazılar geliyor sanki arazinin sahibiymişiz gibi.

Yani yan yana parseli olan kişiler arazinin belli bölümlerini birbirlerine devredebiliyolar mı?Bunda belli bir m2 sınırı var mı?
Çok teşekkür ederim tekrardan ilginiz için.

hosseda
09-11-2016, 08:16
Hisseli arazide ( imar olmayan yerlerdeki) hissedarlar hisselerini bir diğer kişiye satabilirler. Yapılamayan şey, hisseli arazide hissedar sayısını arttırmaktır.
Tek parsel bir araziniz var diyelim ki 25 dönüm. Bu araziyi tümüyle bir başka kişiye devredebilirsiniz.
Tek parsel arazi var ama kardeşinizle 1/2 hisselere sahipsiniz. İsteyen kardeş 1/2 hissesini satabilir ancak tek kişiye satabilir. 1/2 hisseyi birden fazla kişiye satarak g.menkuldeki hissedar sayısının artmasına yasa müsaade etmez.
Sizin olayınıza gelirsek arazide hissedar sahibi birden çoksa size bir tanesi hissesinin tamamını olmak şartıyla satış yapabilir. Ancak bu şekilde yapılacak satış sonrası siz o arazide sahip olacağınız kısmı/yeri yasal dayanaklarla garanti etme şansına sahip olamazsınız ancak güvene dayalı bir tesbit mümkün olabilir.

Guernica
09-11-2016, 13:34
Bu başlıkta paylaşılan bilgiler kafamdaki pek çok belirsizliği giderdi. Ben de kendi durumumu yazarsam belki hem sizlerden fikir alırım ve hem de soruları olan arkadaşlara ışık tutabilirim.

Ödemiş'te, imar planı alan dışında, köy dışında, iki parselden (5000 m + 2300 metre bitişik) oluşan bir tarla aldım. Bu araziyi alırken belediyeye danıştığımda bana bu bölgede imar planı olmadığı söylendi. Arazimde elektrik ve su var. Ancak kuyu 10 metre altı gösterilip 70 metre derinliğe ulaşmış. Bu kuyuyu üzerime almak için bir jeoloji müh. ile tespit yaptırıp DSİ'ye başvurmam gerektiği ortaya çıktı. Bu işlemi şu an için bekletiyorum.

Arazime bir ev yaptırmak için neler yapmam gerektiğini de biraz araştırdım. Bunun için belediye beni İzmir İl Tarım Müdürlüğüne yönlendirdi. Tarım Müdürlüğü'nün Tarımsal Arazi Değerlendirme (TAD) birimi ile tapu devir işlemlerinden önce gidip şifaen görüştüm. Özetle bana,
. arazimin şu anki tarla vasfı korunduğu sürece oraya ev yapma imkanı olmadığını,
. bina yapmak istiyorsam arazimin tapudaki vasfını tarladan bahçeye çevirmem gerektiğini,
. bu değişiklik için arazilerimi birleştirip ağaçlandırdıktan sonra İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulunarak tapu cins değişimi işlemini tamamlamamı,
. Bu işlemler tamamlandıktan sonra yeniden İl Tarım müdürlüğü Tad ile irtibata geçerek planlar ( yeraltı su etüdü, zemin etüdü, bina imar projesi, bina elektrik projesi,...) sunduktan sonra kuruldan 125 m2 zemine oturan 2 katlı ev yapabileceğim
bilgisini verdiler.
Ben de bu bilgiler ışığında araziyi satın aldım. Daha sonra tapu cins değişimi için ağaçlandırma sonrasında 6 aylık br bürokratik süreç gerektiğini öğrendim.

Sizlere sormak istediğim şu; bu akış planında benim öngöremedim başka kademeler var mı? İşleri aksatacak bir sorun noktası görülüyor mu? Atladığım ya da eksik düşündüğüm bir nokta var mı?

tarku
09-11-2016, 14:37
Bu başlıkta paylaşılan bilgiler kafamdaki pek çok belirsizliği giderdi. Ben de kendi durumumu yazarsam belki hem sizlerden fikir alırım ve hem de soruları olan arkadaşlara ışık tutabilirim.

Ödemiş'te, imar planı alan dışında, köy dışında, iki parselden (5000 m + 2300 metre bitişik) oluşan bir tarla aldım. Bu araziyi alırken belediyeye danıştığımda bana bu bölgede imar planı olmadığı söylendi. Arazimde elektrik ve su var. Ancak kuyu 10 metre altı gösterilip 70 metre derinliğe ulaşmış. Bu kuyuyu üzerime almak için bir jeoloji müh. ile tespit yaptırıp DSİ'ye başvurmam gerektiği ortaya çıktı. Bu işlemi şu an için bekletiyorum.

Arazime bir ev yaptırmak için neler yapmam gerektiğini de biraz araştırdım. Bunun için belediye beni İzmir İl Tarım Müdürlüğüne yönlendirdi. Tarım Müdürlüğü'nün Tarımsal Arazi Değerlendirme (TAD) birimi ile tapu devir işlemlerinden önce gidip şifaen görüştüm. Özetle bana,
. arazimin şu anki tarla vasfı korunduğu sürece oraya ev yapma imkanı olmadığını,
. bina yapmak istiyorsam arazimin tapudaki vasfını tarladan bahçeye çevirmem gerektiğini,
. bu değişiklik için arazilerimi birleştirip ağaçlandırdıktan sonra İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulunarak tapu cins değişimi işlemini tamamlamamı,
. Bu işlemler tamamlandıktan sonra yeniden İl Tarım müdürlüğü Tad ile irtibata geçerek planlar ( yeraltı su etüdü, zemin etüdü, bina imar projesi, bina elektrik projesi,...) sunduktan sonra kuruldan 125 m2 zemine oturan 2 katlı ev yapabileceğim
bilgisini verdiler.
Ben de bu bilgiler ışığında araziyi satın aldım. Daha sonra tapu cins değişimi için ağaçlandırma sonrasında 6 aylık br bürokratik süreç gerektiğini öğrendim.

Sizlere sormak istediğim şu; bu akış planında benim öngöremedim başka kademeler var mı? İşleri aksatacak bir sorun noktası görülüyor mu? Atladığım ya da eksik düşündüğüm bir nokta var mı?

Arazinizin kadastral yola sınırı var mı?

Guernica
09-11-2016, 14:50
Evet Sayın tarku, arazinin bir cephesi komple yol. Ayrıca belirtmemişim, arazinin olduğu yaylada 3 km mesafede kayak oteli, telesiyej tesisleri ve diğer tesisler mevcut. Bu araziye giden yeni bir yol yapılacağı, benim arazimin yanından asfaltlanan ve kışın tuzlanarak açık tutulacak bir yol geçeceği söyleniyor.

tarku
09-11-2016, 19:18
Sayın Guernica arazileri birleştirmek için ne gerekiyor? Benim bahçem 7 tapudan oluşuyor, birleştirmek istediğimi söylediğimde "çok zor, uğraşma boşuna" dediler. Tapu dairesinde mi birleştirdiniz?

Guernica
09-11-2016, 19:32
Arazimizi alalı çok süre olmadı o yüzden birleştirme işlemini henüz gerçekleştirmedim. Ama prosedürü biraz soruşturdum, işlem şöyle oluyormuş.

Her bir tapu için ayrı ayrı aplikasyon krokisi çıkarmak gerekiyor. Bu işlemi bir harita mühendisi ile değil tapu dairesinin kadrosundaki resmi görevlilere yapmanız gerek. Aşağı yukarı her ölçüm için 200-500 tl fiyat aralığı söylendi, bu farkın sebebini bilmiyorum. Sonra birleştirilmiş parselin ayrı bir aplikasyonu oluşturuluyor, tapu harcı ve ilçe tarım müdürlüğüne değişen parsel bilgisi veriliyor.

Bu prosedürü arazimizi almaya yardımcı olan bir takipçi anlatmıştı. Henüz işlemlere başlamadığım için doğruluğu konusunda emin değilim.

crzysscrckr
23-11-2016, 18:26
Baştan sona bütün yazılanları okudum. Sonuç olarak herkesin kaçırdığı bir nokta var. Söz konusu almış olduğunuz arsaların imar durumu olup olmaması. Hiç kimse arsasının vasfını burada belirtmemiş. Siz aldığınız toprağı kendinize göre tarla **** arsa olarak nitelendiremezsiniz. Tapunuzun imarlı olup olmaması, hangi kanun ve yönetmeliklere dahil olduğunu belirler. Planlı alanlar tip imar yönetmeliği, plansız alanlar tip imar yönetmeliği, 3194 sayılı imar kanunu. Tapularınız bunların hangisine giriyor onu bir belirlemek lazım önce.Israrla tapu diyorum çünki arsa demek imarlı toprak parçası demektir. Tarla dediğinizde ise imar mevzuatına göre üzerinden imar geçmemiş, hiç bir şekilde planlı yapılaşmaya açılmamış toprak demektir. Birde şu var. Her ne kadar yasa ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ediliyor olsa da sorumlu idarelerin kendilerince aldıkları kararlar var. Burada bazı yasa maddeleri paylaşılmış. Örneğin 5000 m2 arsa olmaması gibi. Maddede (Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.) demek istediği şu. Eğer 5000 m2 den büyük arsanız varsa bunu bölerken (ifraz) bu hususlara dikkat edin demek. Yoksa arsanız 5000m2 den küçük bişey yapamazsınız demek değildir. Aslında burada bahsedilen madde ( Madde 63 - (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda bulunan parsellerde; inşaat alanı katsayısı %5 den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir.) ve hemen hemen herkesi kapsayan madde budur. Burda anlatılmak istenene şu. Eğer tapunuz imar dışı bir bölgede ise ve arsanızın içerisine ne kadar büyüklükte bir bina yapacağınızı ifade etmektedir. Bu maddelerde adından da anlayacağınız üzere ''İmar Dışı Alanlar Yönetmeliği''. Her ne kadar bina yapma hakkınız belirli ölçüler ve sınırlar içinde yapılacaksa da bu binaların projelerinin çizilip o bölgede ilgili makamlara da onaylatılması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili aklınıza takılan başka sorular da olursa dilimin döndüğünce cevaplamaya çalışırım.

Merhabalar,

Kardeşimle birlikte, 30'lu yaşlarına yeni girmiş iki aile olarak şehir hayatından bıkmamız ve "emekliliğe 30 sene var, çoluk çocuk yeşille iç içe büyüsün" hevesiyle ortak bir girişimde bulunalım istiyoruz. İstanbul il sınırları içerisinde Tepeören/Üvezli civarlarında yaklaşık 3.000 m2 tarla satın alıp, duvarla çevirip, 100m2'lik kısmına iki aile için ikiz dubleks ev, yaklaşık 1.000 m2'lik kısmına sera ve yine yaklaşık 1.000 m2'lik kısmına kümes/ağıl vb. yapmak ve 365 gün bizzat orada yaşamak istiyoruz.

1- Öncelikle, yukarıdaki plan doğrultusunda söz konusu yapıları inşa etme hususunda sıkıntı olur mu? Göstermelik ağaç dikip arada kafa dinlemelik ev yapma değil, bilakis arazinin neredeyse tamamını tarımsal faaliyette kullanacağız. Bu durum bina izni vs hususlarında yararı olur mu?

2- Baktığımız arazilerin çoğunluğu doğrudan yol kenarı, ama mevcut yola sınırı 25 metrenin altında olursa sıkıntı olur mu?

3- Su, elektrik ve hatta doğal gaz "mevcut" diye pazarlama yapan arazi sahiplerinin boş tarlaya bu imkanları getirmiş olma ihtimali nedir? Biz araziyi aldığımızda eksik olan altyapıyı tamamlama imkanımız var mıdır?

4- Arazi satın almadan bilgi alabileceğimiz yetkili makam tavsiyeniz var mıdır? Belirli bir arazi olmadan da bilgi verebilirler mi? Takdir edersiniz ki İstanbul gibi bir yerde küçük bir tarla bile servet değerinde olduğu için parayı gömmeden isteklerini garantilemek istiyor insan.

5- Son olarak da, her şeyin olumlu olması ve plan dahilinde gitmesi durumunda, bürokratik işlemler yaklaşık olarak ne kadar sürer? Yani araziyi satın almamız ile duvar ve binaları dikmemiz arasında yaklaşık ne kadar bir zaman dilimi olur sizce?

Çok soru sorduğum için şimdiden kusura bakmayın, cevap verirseniz çok sevinirim.

doğa07
26-11-2016, 02:14
Merhaba 1dönüm yerim var tapuda tarla olarak geçiyor
burası ilçenin köyüydü mahalle oldu tarlanın önünden köyün (mahallenin ) merkezine yol geçiyor 60 metrekare ev yapmayı düşünüyorum subasman üzerine tuğladan izin verirlermi

acar35
10-03-2017, 22:01
Merhabalar,

Kardeşimle birlikte, 30'lu yaşlarına yeni girmiş iki aile olarak şehir hayatından bıkmamız ve "emekliliğe 30 sene var, çoluk çocuk yeşille iç içe büyüsün" hevesiyle ortak bir girişimde bulunalım istiyoruz. İstanbul il sınırları içerisinde Tepeören/Üvezli civarlarında yaklaşık 3.000 m2 tarla satın alıp, duvarla çevirip, 100m2'lik kısmına iki aile için ikiz dubleks ev, yaklaşık 1.000 m2'lik kısmına sera ve yine yaklaşık 1.000 m2'lik kısmına kümes/ağıl vb. yapmak ve 365 gün bizzat orada yaşamak istiyoruz.

1- Öncelikle, yukarıdaki plan doğrultusunda söz konusu yapıları inşa etme hususunda sıkıntı olur mu? Göstermelik ağaç dikip arada kafa dinlemelik ev yapma değil, bilakis arazinin neredeyse tamamını tarımsal faaliyette kullanacağız. Bu durum bina izni vs hususlarında yararı olur mu?

2- Baktığımız arazilerin çoğunluğu doğrudan yol kenarı, ama mevcut yola sınırı 25 metrenin altında olursa sıkıntı olur mu?

3- Su, elektrik ve hatta doğal gaz "mevcut" diye pazarlama yapan arazi sahiplerinin boş tarlaya bu imkanları getirmiş olma ihtimali nedir? Biz araziyi aldığımızda eksik olan altyapıyı tamamlama imkanımız var mıdır?

4- Arazi satın almadan bilgi alabileceğimiz yetkili makam tavsiyeniz var mıdır? Belirli bir arazi olmadan da bilgi verebilirler mi? Takdir edersiniz ki İstanbul gibi bir yerde küçük bir tarla bile servet değerinde olduğu için parayı gömmeden isteklerini garantilemek istiyor insan.

5- Son olarak da, her şeyin olumlu olması ve plan dahilinde gitmesi durumunda, bürokratik işlemler yaklaşık olarak ne kadar sürer? Yani araziyi satın almamız ile duvar ve binaları dikmemiz arasında yaklaşık ne kadar bir zaman dilimi olur sizce?

Çok soru sorduğum için şimdiden kusura bakmayın, cevap verirseniz çok sevinirim.
Alacağınız yeri tarımsal amaçlı yapılar yapacağınızı belirttiğinize göre bunun için tarım il ilçe müdürlüklerine başvurduğunuzda bilgi alırsınız.her bölgenin farklı izinleri olduğu için kesin birşey buradan söylenemez.kadastrol yola cepheniz 25m altında olmamalı.yerinize yakınsa elektrik su almak kolay.ancak;size hertürlü olanağın hazır olduğunu iddia eden komisyoculara güvenmeyin.su havzası sitalanı bölgelerinden yer satarlar çivi çakmak yasak.tarım bakanlığı sürekli valiliklete yazı yazarak kaçak yapılara izin vermemesi uyarısı yaptığı için işi sıkı tutuyorlar.bizde tarım bakanlığını sürekli uyarıyoruz tabi..tarım alanlarına tatil için yer yapmayınız efendim.aletlerimi koyacağım küçük bir ahşap veya prefabrik yapı derseniz valilikteki kurula bağlı.bazı bölgelerde izin veriyorlar

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

acar35
10-03-2017, 22:04
Merhabalar,

Arazinizi almadan evvel gerekli bilgileri alın.alacağınız yerin ada ve parsel nosu ile bilgi edinebilirsiniz.belediyeden imar durumunu tarım müdürlüklerinden haklarınızı öğrenirsiniz.

mn33
02-04-2017, 19:46
Bizim tarla asfalta cephe elektrik ve kuyusu var, 5600 m2 . Fakat tarlanın yola cephesi 22 metre şimdi buraya ev yaptırmazlarmı yani... illa ki yola cephesi 25 metremi olacak..:confused: bilen var mı acaba

mn33
02-04-2017, 19:51
Birde konteynır büyüklüğünde ahşaptan yapılan küçük evler var bunlara ruhsat **** bir yolu neyse bilen varmı acaba http://i.hizliresim.com/8MYO4Q.jpg (http://hizliresim.com/8MYO4Q)

mihmander
11-04-2017, 11:09
Ustat ahşap beya prefabrik ruhsatta fark etmiyor.

ancak m2 küçük olduğu için yatırılacak harçlarda düşük oluyor.
ayrıca beton işi olmadığı için beton numunesi ve testleri yapılmıyor..

hatta en güzeli subasman da dökmemek. onunda bir dünya prosedürü var.

weysel.83
11-04-2017, 14:31
istanbul Beykoz'da şu an ödemesi devam eden 2b arsaya herhangi bir yapı yapılabilir mi? Arazi 2 dönüm. İstanbul olduğu için prosedürü zorlarlar mı?

acar35
11-04-2017, 20:00
istanbul Beykoz'da şu an ödemesi devam eden 2b arsaya herhangi bir yapı yapılabilir mi? Arazi 2 dönüm. İstanbul olduğu için prosedürü zorlarlar mı?
2b arazinizi müstakil tapu almadığınıza göre orman değil hazine arazisi.izmirde temelsiz baraka prefabrik olarak izin veriyorlar.istanbul için tarım ilçe müdürlüğü ve belediyeye sor.yazılı yapılmayan başvurularda başlarından savmaya çalışırlar.ilerde araziye herhangi bir proje çıkması halinde iki hafta içinde bedelsiz terk etmek zorundasın.orada kiracısın mal sahibi değil planlarını ona göre yap.

acar35
11-04-2017, 20:09
Bizim tarla asfalta cephe elektrik ve kuyusu var, 5600 m2 . Fakat tarlanın yola cephesi 22 metre şimdi buraya ev yaptırmazlarmı yani... illa ki yola cephesi 25 metremi olacak..:confused: bilen var mı acaba
Bulunduğunuz ilin valilik kurulu ve belediye ye bağlı bir durum.kanunen yasak ancak burda 12m cephesi bulunan bile ev yapmış.yetkililer işine sahip çıkanlardansa yaptırmazlar **** göz yumulan bir yerse kaçak yspı cezalarını ödersiniz.örn:buca-kaynaklar;2800m2 araziye 180m2 taş ev yapan kişi 40 bin ceza ödedi bağevi ruhsatı aldı.torbalı-çamlıca;2700m2 araziye 150m2 ev yaptı ceza bile ödemedi köyde ikametgahı vardı.bu sene köylü bile evine tamirat yapmak için bir sürü izin alıyor.işini düzgün yapan kişiler geldi galiba biraz fazla zorluyorlar ama

weysel.83
13-04-2017, 10:45
Şöyle birşey için sorun çıkartırlar mı acaba?

CanK
11-06-2017, 20:09
Evet Sayın tarku, arazinin bir cephesi komple yol. Ayrıca belirtmemişim, arazinin olduğu yaylada 3 km mesafede kayak oteli, telesiyej tesisleri ve diğer tesisler mevcut. Bu araziye giden yeni bir yol yapılacağı, benim arazimin yanından asfaltlanan ve kışın tuzlanarak açık tutulacak bir yol geçeceği söyleniyor.

Merhaba ne aşamadasınız merak ettim ? Eğer bir ilerleme olduysa lütfen paylaşırsanız sevinirim.

Poyrazs
11-06-2017, 23:18

Merhaba weysel.83;

Arsanız 5000 m2 altı olduğu için yapı yapamazsınız, beykoz'da bende yer baktım biliyorum 2b tapuların tamamı tarla vasıflı zaten bu kanun daha evvelden oraya yerleşmiş devlet arazisini kullanan kişilerin kullandığı arazileri tapulandırmak maksadıyla çıkarıldı. 5 dekar üzerinde ise kadastral yola cephelik şartı var.

Tarlanızda evvelden belediye kayıtlarında baraka, ev gibi bir yapı gözükmüyorsa olmaz.

Şu şansınız olabilir ancak:

Köy nüfusuna kayıtlı kişilerin yani köylülerin tarlalarına yapacağı derme çatma yapılar yani konteyner ve ya kerpiç ev gibi, muhtar izniyle yapılabiliyor. Tabi bunun içinde o köy nüfusuna kayıtlı ve orada ikamet ediyor olmak gerekiyor.

İkinci bir seçenekte tekerlekli yani mobil bir ev koyabilirsiniz. Bu izne tabi değil, elektrik ve su içinde tarımsal izin alabilir ve mobil evinize bağlayabilirsiniz tabi bunun içinde tarımsal faliyette bulunmanız gerecektir.

Kanunlar eskisi gibi değil bu sebeple ne yaparsanız yapın mutlaka muhtar be belediye ye danışarak yapın daha sonra hem ceza hemde yıkım gibi sıkıntılara maruz kalmamış olursunuz.

Ayrıca tarla vasıflı yer almak isteyen arkadaşlara önerim: Mutlaka ve mutlaka alacağınız yerin durumunu ilgili tapu dairesinden öğrenin. Bu adresten https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ size gösterilen yer mi değil mi anlamaya çalışın hatta iş ciddiye bindi ise kadastro çağırıp resmi tespit yaptırmakta fayda var. Başka yer gösterilip başka yer satın alan çok sayıda mağdur var. Çok düşünüp, araştırıp hamle yapmanızı dilerim.
Sevgiler.

weysel.83
11-06-2017, 23:22
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Guernica
12-06-2017, 08:40
Merhaba ne aşamadasınız merak ettim ? Eğer bir ilerleme olduysa lütfen paylaşırsanız sevinirim.

Henüz pek ilerleme kaydedemedik. Arazimizin tapudaki kayıtlı olduğu cins ismi değiştirmek için sonbaharda müracaat edeceğiz. Şu anda arazimiz tarla statüsünde, bahçe statüsüne çevirmek için meyve ağaçları diktik ilkbaharda. Fidanlar yerini sevip tutunca İlçe Tarim Müdürlüğüne başvurup değişiklik için işlemlere başlayacağız.

Bahçe statüsüne geçtiğimizde, arazimizin olduğu bölgede imar planı olmamasına rağmen bir ev yapmak için gerekli izinleri alabileceğimizi İl Tarım Müdürlüğü bize teyit etti. Şu aşamada fidanlarımızın büyümesini bekliyoruz özetle.

Poyrazs
12-06-2017, 10:11
Sayın Guernica arazileri birleştirmek için ne gerekiyor? Benim bahçem 7 tapudan oluşuyor, birleştirmek istediğimi söylediğimde "çok zor, uğraşma boşuna" dediler. Tapu dairesinde mi birleştirdiniz?

Sn. tarku, şayet arazinize ev yapma gibi bir durumdan ötürü tapu birleştirme yapmayacaksanız bence yapmayın. Çünkü 5000 m2 altına tarla vasıflı tapular artık düşemiyor yani birleştirdikten sonra 5 dekar altına parçalayamazsınız buda ilerde size sıkıntı yaratabilir, bu konuyu iyi düşünmek lazım. Uğraşı ve maliyeti de cabası.
Sevgiler.

tarku
12-06-2017, 16:23
Sn. tarku, şayet arazinize ev yapma gibi bir durumdan ötürü tapu birleştirme yapmayacaksanız bence yapmayın. Çünkü 5000 m2 altına tarla vasıflı tapular artık düşemiyor yani birleştirdikten sonra 5 dekar altına parçalayamazsınız buda ilerde size sıkıntı yaratabilir, bu konuyu iyi düşünmek lazım. Uğraşı ve maliyeti de cabası.
Sevgiler.

Benim durum zaten biraz karışık. Birleştirme yapmak isteme nedenim çeşit değiştirme sırasında destek alabilmek için belirli bir büyüklükte parsel olması gerektiğini söylemiş olmaları. Birleştirme sırasında tarlamın içinden geçen ancak kullanılmayan yolun ne olacağı da soru işareti. Toplam 7 parça tapudan oluşuyor ve tam ortadan resmi haritada görünen ama kadastral yol olup olmadığını öğrenemediğim bir yol görünüyor ve kimse kullanmadığı için bahçenin içine kaynamış gitmiş. Arazi birleştirmeye çalışırsam o yol sorun yaratabilir diye hiç uğraşmadım.

Poyrazs
12-06-2017, 16:40
Benim durum zaten biraz karışık. Birleştirme yapmak isteme nedenim çeşit değiştirme sırasında destek alabilmek için belirli bir büyüklükte parsel olması gerektiğini söylemiş olmaları. Birleştirme sırasında tarlamın içinden geçen ancak kullanılmayan yolun ne olacağı da soru işareti. Toplam 7 parça tapudan oluşuyor ve tam ortadan resmi haritada görünen ama kadastral yol olup olmadığını öğrenemediğim bir yol görünüyor ve kimse kullanmadığı için bahçenin içine kaynamış gitmiş. Arazi birleştirmeye çalışırsam o yol sorun yaratabilir diye hiç uğraşmadım.

Tapu müdürlüğüne giderek yolun kadaastral olup olmadığını öğrenebilirsiniz, genelde tarla içlerinden geçen yollar köy halkının zamanında açıp kullandığı traktör yolu benzeri yollar oluyor.

Aynı durum bende de var tarlamın içine kadar yol var ama aslında kadastral yola 250 metre ve 8 parsel gözüküyor :) komşum geçiş için para isteyince araştırıp öğrenmiştim.

CanK
19-06-2017, 17:39
Henüz pek ilerleme kaydedemedik. Arazimizin tapudaki kayıtlı olduğu cins ismi değiştirmek için sonbaharda müracaat edeceğiz. Şu anda arazimiz tarla statüsünde, bahçe statüsüne çevirmek için meyve ağaçları diktik ilkbaharda. Fidanlar yerini sevip tutunca İlçe Tarim Müdürlüğüne başvurup değişiklik için işlemlere başlayacağız.

Bahçe statüsüne geçtiğimizde, arazimizin olduğu bölgede imar planı olmamasına rağmen bir ev yapmak için gerekli izinleri alabileceğimizi İl Tarım Müdürlüğü bize teyit etti. Şu aşamada fidanlarımızın büyümesini bekliyoruz özetle.

Yanıtınız için teşekkür ederim.
Vasıf değişikliğine başvuru için fidanların büyümesini beklemek zorunda mısınız ? Diktiğimiz günün hemen ertesi başvuruda bulunamıyor muyuz ?

Guernica
19-06-2017, 18:00
Yanıtınız için teşekkür ederim.
Vasıf değişikliğine başvuru için fidanların büyümesini beklemek zorunda mısınız ? Diktiğimiz günün hemen ertesi başvuruda bulunamıyor muyuz ?
Başvuruyu henüz yapmadığım için süreci tam bilmiyorum ama bildiğim kadarını yazayım. Cins değişikliği için tapu dairesine başvuru yapılınca tapu ilçe tarım müdürlüğünden görüş istiyor. İlçe tarım müdürlüğü de tarlaya gelip durumu değerlendiriyor. Ağaçların gelişimi cins değişikliği için yeterli olduğunda değişim işlemi için görüşünü bildiriyor. Bana söylenen yeni dikilmiş fidanların gelişimini görmeden onay vermedikleri. Suistimali engellemek için böyle bir süreç işletiliyormuş.

D6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

müh.berk
11-07-2017, 13:13
Merhabalar

Tarla vasfında 2-3 dönümlük yer için kurulacak camdan yapılı sera içinde özellikle sera için yapı izni şartı gerekiyor mu burada sonuçta bir işletme yapılacak ve işletme ruhsat alınması gerekir.
Bilgisi olan arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa çok sevinirim

MeyveliTepe
11-07-2017, 14:19
Merhabalar

Tarla vasfında 2-3 dönümlük yer için kurulacak camdan yapılı sera içinde özellikle sera için yapı izni şartı gerekiyor mu burada sonuçta bir işletme yapılacak ve işletme ruhsat alınması gerekir.
Bilgisi olan arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa çok sevinirim

Bildiğim kadarıyla tabanı toprak ise yapım için izne ihtiyacınız yok. İşletme olması ayrı bir konu.

AÇakıcı
14-07-2017, 00:16
Başvuruyu henüz yapmadığım için süreci tam bilmiyorum ama bildiğim kadarını yazayım. Cins değişikliği için tapu dairesine başvuru yapılınca tapu ilçe tarım müdürlüğünden görüş istiyor. İlçe tarım müdürlüğü de tarlaya gelip durumu değerlendiriyor. Ağaçların gelişimi cins değişikliği için yeterli olduğunda değişim işlemi için görüşünü bildiriyor. Bana söylenen yeni dikilmiş fidanların gelişimini görmeden onay vermedikleri. Suistimali engellemek için böyle bir süreç işletiliyormuş.

D6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Merhaba, benim bahçem Çanakkale'de 4 tarafındaki yollara 100 mt, köydeki evlere 100 mt ve denize 400mt yakın, hiçbir yerinden yol geçmiyor ve tapuda meyve bahçesi olarak geçiyor. Bu şekilde yolu olmasa bile meyve bahçesi niteliğinde bir arsaya ev yapabilir miyim?

Bu soruyu resmi bir başvuru ile Çanakkale İl Özel İdaresi, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'ne sormam gerektiğini öğrendim. Fakat şöyle bir sorun var ki; oraya soruyu sorunca arsaya imar izni verilirse, park yol gibi terk edilmesi gereken alanlar da ortaya çıkabiliyormuş... yani arsanın mt2 olarak küçülme ihtimali var.

Ayrıca Çanakkale seneye Büyükşehir olacaklar listesine alınmış, Büyükşehir olursa şimdiki köy, mahalle olacak. şimdi mi müracat etmeliyim, mahalle olunca mı? yani eğer büyükşehir olmadan müracat etmem gerekiyorsa geç kalmadan müracat edeceğim, ama mahalle olunca müracat etmem gerekiyorsa 6 ay daha bekleyeceğim...

MeyveliTepe
14-07-2017, 09:41
Merhaba, benim bahçem Çanakkale'de 4 tarafındaki yollara 100 mt, köydeki evlere 100 mt ve denize 400mt yakın, hiçbir yerinden yol geçmiyor ve tapuda meyve bahçesi olarak geçiyor. Bu şekilde yolu olmasa bile meyve bahçesi niteliğinde bir arsaya ev yapabilir miyim?

Bu soruyu resmi bir başvuru ile Çanakkale İl Özel İdaresi, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'ne sormam gerektiğini öğrendim. Fakat şöyle bir sorun var ki; oraya soruyu sorunca arsaya imar izni verilirse, park yol gibi terk edilmesi gereken alanlar da ortaya çıkabiliyormuş... yani arsanın mt2 olarak küçülme ihtimali var.

Ayrıca Çanakkale seneye Büyükşehir olacaklar listesine alınmış, Büyükşehir olursa şimdiki köy, mahalle olacak. şimdi mi müracat etmeliyim, mahalle olunca mı? yani eğer büyükşehir olmadan müracat etmem gerekiyorsa geç kalmadan müracat edeceğim, ama mahalle olunca müracat etmem gerekiyorsa 6 ay daha bekleyeceğim...

Arazinizin yolu varsa bina izni verilir diye bir şey yok ama yolu yok ise mevcut mevzuata göre izin verilmeyeceği çok açık. Mevzuata göre diğer tüm şartlar sağlansa bile 25 metre yol cephesi (bazı yerlerde 12,5 mt diye uygulanıyor) yok ise net olarak ruhsat vermiyorlar. Bu yüzden deneyeceğiniz bir şey varsa hemen deneyin.

g.c.
14-07-2017, 09:55

Büyükşehir olmadan köyden arazi alım-satımı muhtar aracılığı iken yapılıyordu, şuan büyükşehirden izin gerekiyor. Tapu ve harç masrafları arttı. Eğer imkanınız varsa hemen girişimde bulunmanızı tavsiye ederim.

Guernica
14-07-2017, 09:59

Sorduğunuz noktalar konusunda bilgi sahibi değilim ancak belki size bir yardımı olabilir diye akıl yürütmek istiyorum. İmar izni ile ilgili bakılan temel noktalardan biri kadastral yolun olup olmaması. Belki ilçe belediyesi ile konuşup imar planına yol eklenmesi şekilde bir revizyon talebinde bulunabilirsiniz.

Mahalle - köy değişimi ile bu tip başvurulara yanıt almak daha meşakkatli olabilir. Bahçemize komşu olan kişilerin anlattıklarından bildiğim kadarıyla yetki büyükşehire devredildikten sonra işlem yapma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin kuyu kazdırma için izin konusuna yerleşim birimi mahalleye döndükten sonra İl Tarım bakıyor ve onlar da jeoloji mühendis raporunu şart koşuyorlar, köy statüsündeyken bu şart aranmıyormuş (10 metreden derin olmayan kuyular için). Bu verdiğim örnek artan burokratik adımların Çanakkale'nin büyükşehir statüsü kazanmasıyla size daha fazla merhale çıkarabileceğini işaret ediyor bence. Sanki büyükşehir değişimi olmadan bu konuda adım atsanız daha hızlı yol almanız mümkün olabilir. Tabi araştırılması gereken çetrefil bir durum bu, sizi yanlış yönlendirmek de istemem.

Tayfun44
04-08-2018, 17:27
Ben de daha yeni 3250 metrekarelik bir bahçe aldım bahçe çeşit olarak bağ diye geçiyor köye çok yakın yanından resmî bir yol geçmiyor 350 metre ötede asfalt normal yol var bir kaç aylık araştırma sonucu prefabrik evler çok pahalı konteynırlar bile 21 metrekaresi 14000 tl benim istediğim tarzda forumda okuduğuma göre 5 dönümün altına ceza ve yıkım var deniliyor bu durumda bahçeye elektrik çekme olasılığım da düşük bahçe Malatya’da şimdi tüm bu şartlar altında bahçeye ne diksem bana gelir getirir ve ev yapma ya da başka birşey yaptırmak için ne önerirsiniz

yilmaz38
20-08-2018, 01:04
Sayin Admin

Antalya finikede denize sifir 20 x 150 metre arsam var tapuda tarla gecyior,3. derece sit böygesi,
Ben burayi nasil degerlendirebilirim , cadir disinda hic birseye izin yok .

drn
21-02-2025, 00:33
***..Arkadaşlar malum arıcılık yapıyorum.Acilen gerek malzeme gerekse
Arı kışlatmak için 4 dönümlük tarlama Arıhane yapmak istiyorum.Tarımsal amaçlı olduğu için bi yasaklık yok.Ancak bu işi ruhsatlı yapmak istiyorum.Yerimiz ilçe Belediyelik.Nereye başvuracam ve daha da önemlisi hangi belgeleri hazırlamam gerekir.
Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum....teşkr ederim