View Full Version : Aeonium arboreum "Schwarzkopf"
antienflamatuar
05-03-2007, 15:42
“Aeonium Arboreum”
8081
Bilinen Adı: Aeonium ; Swartzkopf
Dayanıklılığı: Hassas bir bitkidir.
Işık: Bol ve doğrudan güneş ister
Toprak: Geçirgen, kabarık hafif toprakları sever
Su: Seyrek sulama
Yükseklik: 60 cm
Yayılma Alanı: 60 cm
Üretim İçin Dal Alma Zamanı: Nisan – Haziran
Yetiştirme Seviyesi : Tecrübeli
Aeonium, rozet şeklinde yaprak dizilimine sahip, dallanabilen çalı görünümlü bir sukulenttir. Siyah-mor renk yapraklara sahip bu bitkinin ana vatanı , sıcaklığın asla sıfır derecenin altına düşmediği, Kuzey Afrika ve Kanarya adalarıdır. O nedenle ülkemizde bu bitkinin kışın mutlaka koruma altına alınması gerekir.
Aeoniumlar sıcak bölgelerde, yaz bahçelerinde fidelenmesi kolay bitkilerdir. Diğer fidelenebilir bitkilerle birlikte uyum içinde yetişirler. Toprakta yetişen aeoniumlar saksıda yetişenlere göre çok daha iyi gelişirler. Bahçede yetiştirilen bitkinin yoğun yağmurlardan korunması gerekir. Aynı zamanda aeoniumlar tüm dünyada yaygın bir biçimde saksı bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.
Bitki özellikle kış aylarında çok az sulanmalıdır, çünkü aeoniumlar kurak iklimlere adapte olmuş sukulentlerdir. Sukulentler kuraklık döneminde kullanmak için yapraklarında su depolarlar. Bahar ve yaz aylarında yapraklarının kurumasına müsade edilmeden, iki haftada bir sulama yeterli olacaktır.
Gelişmiş aeoniumlar, siyaha çalan mor renk yapraklarıyla kontrast, sarı yıldız şeklinde çiçek açarlar. Çiçekler konik dalların bitiminde oluşur. Çiçeklenme döneminden sonra bu dallar kuruyacaktır. Fakat yeni sürgünler bunların yerini alırlar.
Aeoniumlar geçirgen toprağa ihtiyaç duyarlar. Orjinde Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde gelen bu bitki özellikle kış aylarında büyüme gösterecektir. Sıcak yaz döneminde uyku halindedir. Bu durum sukulentler için alışılmamış bir durumdur. Yazın ve sonbahar başlarında Aeoniumların rengi iyice koyulaşır. Kışın ve ilk baharda ise büyüme dönemi olduğundan filizler yeşildir ve açık mora çalar.
Üretilmesi kolay bir bitkidir. Kesilen dallarından yetiştirilmesi çok kolaydır. Rozetleşmiş bir dal kesilir üç gün bekletildikten sonra doğrudan geçirgen güzel karıştırılmış toprağa dikilir.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7544&d=1172605286
Tarafımdan derlenip tercüme edilen bilgilerin bitkiyi yetiştireceklere faydalı olmasını umuyorum.
antienflamatuar
11-03-2007, 23:54
Aeonium arboreum
8082
papatyam
12-03-2007, 10:23
Gerçekten çok hoş.
Bunlarda benimkiler, en sevdigim ciceklerimden birisi bu tur.
sukranayalp
13-03-2007, 08:41
Sn Uyar11 siz üretimi kendiniz yaptınız sanırım.
1 nolu mesajda köklendirme için alınan rozet yapraklı dalın 3 gün boyunca bekletilmesi yazıyor. Siz de bu şekilde bekleterek mi köklendirdiniz? Bu bekletilme açık havada mı yapılıyor: Daldaki fazla su gitsin diye mi? Yoksa başka bir amaçla mı? Yoksa bekletme su içinde mi yapılıyor? Bunu anlayamadım. Cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler.
antienflamatuar
13-03-2007, 09:12
Bu bekletilme açıkta yapılır. Gölge bir alanda bekletmek daha uygun olacaktır.
Bu şekilde bitkinin biraz su kaybederek hafif kuruması sağlanmaktadır. Doğrudan güneş altında bekletmek bitkinin fazla su kaybetmesine neden olabilir ki bu durum bile onun köklenmesine engel değildir.
Bu teknik diğer kaktüs ve sukulentlerin üretilmesinde de kullanılmaktadır. Bu şekilde bitkinin çürümesinin önüne geçilmektedir. Kaktüsler ve sukulentler köklendirilmek için hiç bir zaman suda bekletilmiyorlar.
"Bilgiler tecrübe değil tercümedir" Uyar11'den daha sağlıklı bilgiler edinebiliriz.
sukranayalp
13-03-2007, 09:23
Dieffenbachia 'da da içindeki beyaz sütün çıkması için bekletilirmiş.
Sn Uyar11 siz üretimi kendiniz yaptınız sanırım.
1 nolu mesajda köklendirme için alınan rozet yapraklı dalın 3 gün boyunca bekletilmesi yazıyor. Siz de bu şekilde bekleterek mi köklendirdiniz? Bu bekletilme açık havada mı yapılıyor: Daldaki fazla su gitsin diye mi? Yoksa başka bir amaçla mı? Yoksa bekletme su içinde mi yapılıyor? Bunu anlayamadım. Cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler.
Biz bu turun uretimini de yapiyoruz.Ama bekletilme diye bir durum soz konusu degil bizde. Once ana bitkiden ust celikleri aliyoruz ve hemen saksiliyoruz. Saksiladigimiz bitki alti ay sonra yine ayni islemden geciyor. Ustunu kestigimiz bitki yan surgun verip biraz buyugunce satisa gidiyor. Yani senede iki satis yapiyoruz bu bitkiden ve her seferinde ayni bitkinin ust tarafini kullaniyoruz. Zira bu sekilde yapmaz da buyumeye birakirsak cicek acar ve o ucun omru tamamlanir. bu yuzden surekli celik alarak cicek acmasini da engellemis oluyoruz. Zira bu bitkinin cicekleri degil yapraklari gosterisli.
Saygilar.
Sunuda eklemek istiyorum.
Bu bitki susuzluga oldukca dayanikli. bir celik alin ve bir kenara koyun, bir sene beklesede bitki kurumuyor, bir suru hava koku vererek havadaki nemle bile hayatina devam edebiliyor. Yani bitkiyi bekletmenizin bir zarari yok ama seri uretimde buna gerek yok. oldukca dayanikli bir bitki. Yazin siyaha yakin bir renk aliyor kisin ise yesile geri donuyor ve alttaki yapraklarini dokuyor.
bu ufakligi ansindan ayirip, deniz kabuguna ektim..:D ilkbaharda ciceklendiginde cok tatli gorunuyor,birde ozaman gorun...
5 nolu msajdaki güzelden nerde bulabiliriz acaba?
handanhanım
01-11-2007, 19:52
sevgili uyar11
bitkiye hayran oldum, üretimini yapıyorsanız rica etsem ben de alabilir miyim acaba?
handanhanım
01-11-2007, 19:53
Pardon :p Amsterdam'dan bitki yollamak pek mümkün olmasa gerek. Teşekkürler.
Sevgili taita öncelikle aramıza hoşgeldin.
Lütfen önce burada (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) kendini tanıtıp.
Sonra Forum Kullanma Kılavuzunu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) ve özelliklede burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?goto=newpost&t=1669) incelemeni öneririm.
Teşekkürler
Sayın handanhanım 5no'lu mesajdaki güzelden Bodrum'da görmüştüm ben hem de o kadar çoktu ki:)) Hatta birkaç çelik almıştım o zaman ancak İstanbul'da yaşatamamıştım. Bodrum içinde var mı bilmiyorum ama askeri kampta çok vardı. Belki kampa girebilen tanıdığınız biri çelik alıverir sizin için:)))Epey yakınınızda yani:D
handanhanım
04-11-2007, 08:01
Sevgili Coyote,
Bilgi için teşekkürler, derhal gidiyorum. Rica etsem içeri girebilirim sanırım :)
Arkadaşlar 5 nolu güzelden bulup üreten oldu mu acaba?
İklimsiz
09-01-2008, 00:10
Ben de bekliyorum Fevziye hanımcığım, bulan, yetiştiren var mı diye:)
İnşallah bulabiliriz sevgili Güler hanım. Çünkü çok güzeller. Belki yetiştiren arkadaşlar mesajımızı farkedip yanıtlarlar.
Gerçekten güzelmiş:rolleyes:
Sayın Uyar11, yaprakları nasıl böyle parlıyor? Bende yaprak parlatıcı bir sprey var, kullansam çiçek zarar görür mü?
Sevgili İklimsiz, Esen hn.'da olduğunu böylece öğrenmiş olduk. :D :D
Fevziye Hanım, bu kadar gösterişli değil ama evet bende var. Tek sap üzerinde tek rozet şeklinde. Rumelikavağı'ndaki Ünal Çiçekçilik'ten aldım. Fiyat da vereyim, 5 YTL
İklimsiz
09-01-2008, 12:28
Acele etmeyelim bu hava koşullarında bulmak için, hele bir havalar ısınsın, bahar gelsin. Sevgili Esen sen de çok iyi bak çiçeğine:)
Esen hn. tabii ki takılıyorum size, çiçeğinizi güle güle büyütün. Sevgili İklimsiz sana katılıyorum, baharın gelmesini bekleyelim.
Sevgili İklimsiz ve sevgili fevziye, herkes kendini şımartmak için alışverişe, kuaföre falan gider, ben Rumelikavağı'na Ünal Çiçekçilik'e gidiyorum. Evet, öyle ha deyince gidilecek kadar yakın değil ama fırsat yaratıyorum. İlk gidişimde sizler için iki tane alıp, kargoyla göndereceğim, söz. Fevziye Hanım İstanbul'da yaşıyor ama çok ters olabilir, sevgili iklimsiz ise taaa Giresun'da. O kadar çok beklemeyeceksiniz:)))
İklimsiz
09-01-2008, 19:02
Esen'ciğim böyle bir sürprizi hiç beklemiyordum, duygulandırdın beni. Çok ama çok teşekkürler ediyorum.
Sevgili Esen, gerçekten beni çok duygulandırdın ve utandırdın. Teşekkür ediyorum. Arkadaşlarında söylediği gibi yaşasın kaktüs kardeşliği.
Sevgili Fevziye, seni çaya ve kaktüslerimle tanışmaya bekliyorum. İstersen geldiğinde veririm çiçeği:))
Sayın Uyar11; ben benzer bir sukulenti(echevieria olabilir) yoldan geçerken tek rozet şeklinde koparıp, eve gelince suya koydum. İki gün bile geçmeden sarı bir çiçek açtı ve köklendi. Hemen ektim. Şu an üç rozet oldu ama rozetler oldukça ufak ve cılız. Ve büyümesi durdu. Acaba suya koyunca çiçek açtı diye mi büyümesi durdu? Siz çiçek açtırmadan celik alınması gerektiğini yazmışsınız da...
Vildan Sönmez
04-04-2009, 20:00
Fotoğraftaki çiçeğim Aeonium arboreum yanılmıyorsam .Neredeyse her yaprağın dibinden yeni sürgünler geliyor.
Vildan Sönmez
26-05-2009, 00:53
09.05.2009 da yaprak altlarından yeni yumrular yapmaya başladı
Vildan Sönmez
26-05-2009, 00:58
yavru yumrular gelişiyor 16.05.2009
Vildan Sönmez
26-05-2009, 01:01
Çiçeğin alttan görünüşü.
Vildan hanım merhaba,
Bu türden çok rastlamadım ama inanılmaz keyifli bir görüntüsü var.İlerleyen zamanlarda bizlerle fazla olanları paylaşma gibi bir düşünceniz olur mu acaba?
Vildan Sönmez
26-05-2009, 10:22
Biraz daha büyüyüp güçlensinler paylaşabiliriz. Yapraklarının rengi fotoğraftakinden daha canlı ve kırmızı.Çiçek açıyor mu bilmiyorum ama bu hali bile çok güzel.
dragonfly
29-05-2009, 12:27
Arkadaşlar resimdeki çiçeklerin ikisi de Aeonium arboreum türlerinden mi acaba? Eğer öyleyse ikisini aynı saksıda yetiştirmem sorun olur mu? bir de ben 2 günde bir suluyordum fakat sanırım 2 haftada 1 gibi sulanması gerekiyormuş ayrıca direk güneşi seviyorlarmış galiba?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=82085&d=1243504886
rrumeysaa
29-05-2009, 14:41
Maşaallah ne güzel bir bitki bu aman nazarımız değmesin
Renkleri çok güzel alıcı ilk defa gördüm, kınalı gelin gibi duruyor resmen... :)
Arzu Kırlangıç
03-06-2009, 17:19
Biz bu turun uretimini de yapiyoruz.Ama bekletilme diye bir durum soz konusu degil bizde. Once ana bitkiden ust celikleri aliyoruz ve hemen saksiliyoruz. Saksiladigimiz bitki alti ay sonra yine ayni islemden geciyor. Ustunu kestigimiz bitki yan surgun verip biraz buyugunce satisa gidiyor. Yani senede iki satis yapiyoruz bu bitkiden ve her seferinde ayni bitkinin ust tarafini kullaniyoruz. Zira bu sekilde yapmaz da buyumeye birakirsak cicek acar ve o ucun omru tamamlanir. bu yuzden surekli celik alarak cicek acmasini da engellemis oluyoruz. Zira bu bitkinin cicekleri degil yapraklari gosterisli.
Saygilar.
Syn. Uyar11 Ana bitkinin üst çeliğini aldığınızı yazmışsınız . Çelik yeniden yanlardan sürgün veriyormu ? Bu işlemi bitkiye ne zaman yapıyorsunuz. Rica etsem fotoğraf veya şema ile anlatımda yapabilirmisiniz.Şu anda fotoğraftaki bitkimin üst çeliğini almalımıyım.
Arzu Hanım ne kadar keyifli olmuş öyle...
Arzu Kırlangıç
03-06-2009, 22:37
Teşekkür ederim Esen Hanım.Daha önce dışarıda balkonda askılı saksıda duruyordu. Mart ve Nisan aylarında üzerlerine çok yağmur yağdı . O zaman yan sürgün oluşturdular. Boyları uzayıp büyüdüklerinde saksıda hoş durmadılar. Bende içeri alıp saksısını değiştirdim.
Sürekli yeşil kalan ve henüz sürgün vermeyen ''Aenium Atropurpurea'' bitkimin fotoğrafı;
soztekin
08-02-2010, 12:44
Aeonium sahibi arkadaşlar, bitkinize herhangi bir besin takviyesi/gübreleme yapıyor musunuz?
Teşekkür ederim Esen Hanım.Daha önce dışarıda balkonda askılı saksıda duruyordu. Mart ve Nisan aylarında üzerlerine çok yağmur yağdı . O zaman yan sürgün oluşturdular. Boyları uzayıp büyüdüklerinde saksıda hoş durmadılar. Bende içeri alıp saksısını değiştirdim.
Sürekli yeşil kalan ve henüz sürgün vermeyen ''Aenium Atropurpurea'' bitkimin fotoğrafı;
Arzucum Vildancım harika bunlar :)
querelle
16-03-2010, 20:09
Bende de var, hava kararmış olmasa çıkıp fotosunu çekecektim sizler için.
Kışın korunması gerekiyor denmiş ama benimki her daim dışarda; kar yağdığında bile içeri almadım. Yaprakları biraz sündü ama sonra yine dirildiler, hiçbir kaybım yok. Aksine fazla fazla sürgün aldım.
Toprağı kurudukça suluyorum ve biraz gübre kullanıyorum. Toprağına bol miktarda perlit karıştırmıştım, başka farklı birşey yok.
Bir de güneşi çok sevdiğini söylemeliyim.
querelle
21-03-2010, 11:10
Geçen gün çekemediğim fotoyu bugün çektim. Bu arada çelikler de hep tutmuş hatta güneşten kızaranlar da olmuş.
querelle
22-04-2010, 12:18
21 Mart'ta yazdıktan sonra bitkimi güneşe almıştım. 1 ay sonra böyle kızardı, umarım daha da çok kızarır,
NOT: Bu arada bir önceki fotoğrafa baktım da, gerçekten ne kadar da büyümüş 1 ay içinde. Verdiğim gübre işe yaramış olmalı.
Benimki yapraklarını döktü bir daha gelişmedi:( Çok hoşuma gidiyor halbuki o ağaç gibi gelişmiş halleri
querelle
22-04-2010, 13:12
Hay Allah neden öyle oldu ki Sevim hnm, sebebini biliyor musunuz ?
Kışın hava çok soğukken benimki de yapraklarını sündürdüydü ama tekrar toparladı, hiç içeri almadım.
Kışın dışardaydı, sonra soğuklara dayanamıyacaklar galiba diye içeri aldım. İçeri aldıktan bir süre sonra yapraklarını döktü. Bir daha yapraklanmadı:( Bir umut bekliyorum ama galiba gelişmeyecek:(
querelle
22-04-2010, 13:52
Ben suyunu fazla kaçırdığım zaman o yaprak dökme olayına şahit oldum. Özellikle kışın fazla su verdiğimde (bir sefer değil, bir dönem boyu fazla sulama diyelim) nerdeyse tüm yaprakları dökülmüştü. Suyu kesince yaprak dökme olayı da durdu. Sadece kurumayacak kadar azıcık suladım kışın.
Şimdi suyunu az ama sık sık veriyorum, bana mısın demiyor.
Sevgili Querelle sayesinde artık benim de oldu ,
köklenirse tabi ;)
querelle
14-05-2010, 19:18
Köklenir köklenir, öyle uyumlu ki hayret edeceksiniz. 2 yıldır köklenmeyen bir çeliği olmadı, kırıldıkça altına dikerim. Süzek toprağa aynen öyle dikip güneşin alnına koyun, ertesi gün ışığa dönmüş bulursunuz.
Filizlenir mutlaka dediğiniz için ben hala bekleyip duruyorum:( . O da öyle yapraksız sade gövde olarak bekliyor:mad:
querelle
16-05-2010, 13:04
Sevim hanım benimkine su dayanmıyor şu sıralar, sizinki neden dondu kaldı anlamadım. Besin veriyor musunuz ?
Ben düzenli olarak gübre veriyorum, düzenli suluyorum, en güneşli noktada duruyor ve harç olarak kaktüs harcı yani süzek toprak kullanıyorum; inanın hepsi bu.
Köklenir köklenir, öyle uyumlu ki hayret edeceksiniz. 2 yıldır köklenmeyen bir çeliği olmadı, kırıldıkça altına dikerim. Süzek toprağa aynen öyle dikip güneşin alnına koyun, ertesi gün ışığa dönmüş bulursunuz.
Güneşe aldım hemen .
Köksüz olduğu için onu da köklenmeyi bekleyen Küpelerin yanına almıştım .
Sukulent netekim , gölge istemez tabi ki ...
Dün yaşasın diye sevinç çığlığı attım balkonda:p. Umut yok galiba söküp atsam mı acaba dediğim Aeonium Arboreumumun çıplak gövdesinde üç dört tane çıkıntı gördüm:p. Büyümeye karar verdi anlaşılan
halk arasındaki adı nedir ?
günebakan
31-05-2011, 19:20
Ben İzmir de bir evin sahibinden isterken Enginar çiçeği dendiğini duytmuştum:)
Orkun Kırcı
05-06-2011, 10:40
Bu da benim siyahım :D
Formu harika. Kendisi mi bu şekilde gelişti? Müdahale ettiniz mi?
Orkun Kırcı
05-06-2011, 14:06
Henüz müdahale etmedim ama birkaç ay sonra aralardaki minik yavruları temizlemek suretiyle ağaç formu vermeyi düşünüyorum.
Orkuncum ne güzel yetiştirmişsin. Benim belalı sukulentim o.:) Minicik bir tanem var bakalım bu kez nazlanmadan büyüyecekmi
Orkun Kırcı
05-06-2011, 21:47
Bu da 3-4 ay birkaç santim çelik olarak bekledi. Sonra nolduysa birden gelişmeye başladı. Şimdi durum bu.
Orkun yapma gibi duruyor çok çok güzel ışıl ışıl. Benimki sizlere ömür maalesef:(
Orkun Kırcı
07-06-2011, 17:07
Ablam bu tozlu hali bir de yıkandıktan sonra görmelisin....
Orkun Kırcı
02-01-2012, 10:04
Kabuklu bit sarmış aoeniumu ve aristatayı ne yapmalıyım arkadaşlar. Genelde fidan vb mücadelesi var. Sukulentlerde nasıl yapsak acaba?
Sayın ankstel'in bu mesajı belki size yardımcı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/884191-post50.htm
Orkun Kırcı
02-01-2012, 20:32
Teşekkür ederim. Yarın ilacı bulamaya çalışıcam...
Habire alttan yaprak döküyor ne yapabilirim neden?
The Island
29-04-2012, 10:55
Benimki de kendini ağaç zannediyor, sürekli uzayıp eğiliyor. Ne yapmalı acaba?
başkabahar
24-05-2012, 11:22
Ben de farklı tür bir Aeonium eklemek istiyorum, Aeonium Decorum. Başka Aeonium başlığı göremedim, burası uygun sanıyorum. Bitkideki bir sorun için http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-hastaliklari/27022.htm sayfasına yazdım. Bilgisi olanların önerilerini beklerim:)
299845
Cymbelina
24-01-2013, 01:07
Aeonium Arboreum 'Atropurpureum' bu türün bir alt türü olabilir mi????
Tesadüfen gördüm ve hoşuma gitti, ben de bu gidişle sukulentçiler kervanına katılacağım gibi:) Çiçeği de çok ilginç, sarı açıyormuş.
Bulduğum bir video şöyle:
Aeonium arboreum 'Atropurpureum' - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=OBMb-k6HqZ4)
Bunun da Aeonium Sunset Blush olduğu yazıyor, bu videoda da nasıl çelik alınarak çoğaltılacağı gösteriliyor:
Aeonium propogation.wmv - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=POp0F5fqGoA)
Aeonium Arboreum 'Atropurpureum' bu türün bir alt türü olabilir mi????
Geçenlerde sevgili Yener.T'nin Kaktüs ve Sukulentlerinde Aeonium arboreum atropurpureum'u görünce bana fotoğrafladığı bitki (http://www.agaclar.net/forum/1087566-post765.htm) Schwarzkopf gibi gelmişti. İkisi arasında ne fark olduğunu merak edip biraz araştırdım.
Birbirlerine çok benzeyiyor Aeonium arboreum 'Atropurpureum' ve Aeonium arboreum 'Schwarzkopf'. Sadece gövde boyları, oluşturduları rozet genişliği ve yaprak renklerinde farklılıklar mevcut.
Schwarzkopf'un gövdesi daha uzun, dallanabiliyor ve rozetleri daha iri. Yapraklar ise siyaha yakın koyu renklerde.
Atropurpureum ise daha kısa gövdeli, rozetleri nispeten daha küçük, yaprakları ise kırmızı, bordo tonlarında. Bu türün ayrıca gövdesi cristat formda olan türlerine de rastlamak mümkünmüş.
Yanıltıcı olan şu olabilir belki; Schwarzkopf baharda güneş görmeye yeni başlamışken yapraklar yeşilden kırmızı- bordoya dönüyor, bu aşamada Artropurpureum'a benziyor. Ardından tam güneşle aldıkça siyahlaşmaya başlıyor yapraklar. Her ikisi de çok güzeller netice olarak :)
Cymbelina
24-01-2013, 18:34
İkisi aynı değilmiş o halde. Atropurpureum sanırım daha böyle yuvarlak, enginar gibi yapısı değil mi? Diğer dediğiniz türde ise bu kadar belirgin bir yuvarlaklık yok gibi - resimlere bakınca yani. Çok teşekkür ederim detaylı bilgi için:)
Belladonna
26-04-2013, 18:24
Üç gün önce Marmaris'te kurulan pazarda buldum Aeonium. Oldukça büyümüş halde satıyorlar. Göz kararı 35-40 cm boylu olarak. Kendimi çok şanslı hissediyorum. :)
esclamazione
11-02-2014, 15:31
Üretim aşamasından görseller buldum. İşe yarayabilir.
Arkadaşlar merhaba. Geçen yıl İstanbul'da kaktüs sergisi vardı oraya gitmiştim, gitmişken İBB'nin satış yerinden bir kaktüs ve bir de AEONIUM aldım (bunun Türkçe bir adı var mıdır?) AEONIUM'u yarım saat önce araştırmaya başladım, ismini bilmiyordum önce bir şekilde ismini buldum, sonrasında ise hakkında bilgi ararken burayı gördüm, bende bu çiçekten çoğaltmak istiyorum (çiçek deyimlerini bilmiyorum, çoğaltmak kelimesi doğru mudur bilemiyorum) fakat alıntı yaptığım resimlerdeki pek çok dala sahip değil. Ne yapmam gerekir acaba tavsiyeleriniz var mıdır?
[/URL]http://i.hizliresim.com/xEDzpD.jpg (http://hizliresim.com/emor52)
[URL="http://hizliresim.com/xEDzpD"]
merhaba.. bende ilk defa gördüm bu çiçeği ve bayıldım..bebek gibi seviyorum onu :)
Aeonium arboreum 'Zwartkop' (Black rose) çiçeğinin hastası oldum:)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=482236&d=1397089798
Seabert74
10-04-2014, 07:37
Merhaba,
İnternet satışı dışında İstanbul'da alabileceğim yer neresi olabilir acaba??
teşekkürler
Merhaba Seabert74, geçen sene Muzaffer beyin serasından almıştım. Cumartesi günü aksilik olmazsa oraya uğrayacağım sizin için bakar bilgilendiririm.
Seabert74
11-04-2014, 09:21
Merhaba Hnd76,
Muzaffer bey'in serası nerede?? Benim İstanbul'da bildiğim pek sera da yok.. Bu konuda da bilgi edinmem lazım. Yapı marketleri gezmekten öte gidemiyorum :(
Teşekkürler
Merhaba Hnd76,
Muzaffer bey'in serası nerede?? Benim İstanbul'da bildiğim pek sera da yok.. Bu konuda da bilgi edinmem lazım. Yapı marketleri gezmekten öte gidemiyorum :(
Teşekkürler
Sayın Seabert74, aynı gün size özelden mail attım. Bugün de denedim ama farkettim ki size mail atarken hata verdi. Neyse kısaca dediğim seraya gittim. Elinde var. Burayı fazla işgal etmemek adına Siz bana özelden mesaj atar mısınız?
ben de aeonium sunbrust ariyorum nerden bulabilirim fikri olan varmi
haticek15
13-11-2015, 05:40
bende istiyorum.çelik gönderen olurmu acaba
Aeonium Sunburst
gerçekten çok güzel bir sukulent miş hele de şu fotoğrafı görünce inanılmaz hoşuma gitti... ben ankarada bu varyetesini bulmaya çalışacağım eğer bulabilirsem buradan sizleri de haberdar ederim ...
585165
Merhabalar,ben de bu bitkiyi yeni aldım. Aldığımda gayet diri ve sağlılkıydı. Fakat eve getirmemle daha ilk günden alt yaprakları pörsüyüp düştüler. Direk güneş almayan oldukça aydınlık bir yere koymuştum. Toprağı aldığımda hafif nemliydi. Kurumasını bekledikten sonra su verdim. Şu an güneşi fazla sevmediğini düşünerek daha az aydınlık yine güneş ışığını direk almayan bir yerde duruyor. Sizce yanlış olan nedir eski yerinde mi durmalı veya ne yapmalıyım bilemedim :(
Merhaba srius, Aeoniumlarda alt yapraklar zamanla önce pörsür ardından kuruyup dökülür. Fakat rozet oluşumu iç yapraklardan devam eder. Alt yapraklar kuruyup dökülmesi bitkinin doğal döngüsü. Endişe etmeyin. Direkt güneş almayan ama aydınlık ortamda tutmaya devam edin. Sulamayı toprak tamamen kurudukça direnaj deliklerinden su çıkıncaya kadar yapın.
Bunun yanısıra yeni alınan bitkilerde toprak değişimi yapmak gerekiyor. Her ne kadar Aeonium şu anda dinlenme döneminde olsa da köklere zarar vermeden direnajı iyi bir toprakla değişim yapabilirsiniz. Genelde torf ağırlıklı saksı harcı ile satış yapıyor üreticiler bu da zamanla köklere yeterli su ulaşmamasına sebep oluyor. Yaprak kaybı bu sebeple de yaşanabilir.
kardelen58
18-09-2016, 18:28
Muhteşem bunlar
Mahmut Tebir
09-12-2017, 15:04
Bende de var bitkiden ama yaprakları çok uzuyor. Uzamasını istemiyorum. 1 yaprak neredeyse 10cm ye kadar uzuyor. Ne yapmam gerek. Büyümesi falan normal.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/659701d1508749360-20171021_233017.jpg
Bu eski fotoğrafı şimdi sağdan soldan dallar oluştu. Ama yaprakların uzunluğu aynı.
bende bitkimin türünü ararken buldum nihayet .)
https://i.hizliresim.com/z038rg.jpg
Binbircesni
08-08-2018, 19:02
Merhaba ismim Saliha..Bende aeonium diye bir bitki almistim ve nasil bakacagim diye ararken bu siteye denk geldim benimde sormak iatediklerim var cevaplarsaniz sevinirim
murattyildizz
11-03-2021, 18:21
Benim genel olarak sorunum güneş.Malesef yeteri kadar güneş alamıyorlar âmâ yine de formları fena sayılmaz hani. Güneş yeterli gelmeyince yapraklar biraz uzuyor ve tam siyahlaşmıyorlar. Bitki tepe çeliği alındığında çok güzel form almaya başlıyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.