Bağlan

View Full Version : Yoğurt kovalarında topraksız tarım denemelerim

volkan0048
17-05-2014, 14:21
önce fotoğraflar

volkan0048
17-05-2014, 14:42
Bu sistem Multiflow (çok akışlı) denilen sistemden esinlenme uyguladığım bir sistem,çok akışlı ve durgun su kültürü akıllı vana karışımı bir deneme.
Büyük ana depo'ya bağlı 11 adet 10 Lt. lik yoğurt kovalarından oluşan,büyük ana depo'da ve 1.kova'da bulunan şamandıralar sayesinde sulama otomasyonu sağlandı,1.kovaya 5'erli 2 gruplu kovalar seri olarak su hortumlarıyla bağlantılı,besinli su bileşik kaplar'a doluyor,şamandıralar sayesinde her kovada eksilen su yeni su ilave edilerek tamamlanıyor,1 saat ara ile 15 dakika da bir adet hava pompasıyla'da her kovaya gönderilen hava hortumlarıyla bitkilerin oksijen ihtiyacı'da karşılanıyor.Gelişmeleri takip edeceğim bakalım eksilerimiz artılarımız ne olacak,ilk denemem ustalarımızın yönlendirmelerine de ihtiyacımız var...

leventali
17-05-2014, 21:04
Her şey harika görünüyor. Tek eksiğin ip. Yukarıdan aşağı doğru ip bağlamalısın fidelere.

Hayırlı hasatların olur inşallah...

Saygı ve sevgiler...

volkan0048
19-05-2014, 07:30
Teşekkür ederim sayın leventali hocam,fideler küçük diye ip bağlamamıştım hemen ip bağlanacak....

alitezel
19-05-2014, 08:28
her şey güzel görünüyor bol hasatlar dilerim volkan bey saygılar..

volkan0048
19-05-2014, 09:20
Teşekkür ederim sayın alitezel bey,sizin çilekler takibim'de :)

Ferhat Ozdemir
19-05-2014, 19:36
Emeginize saglik orjinal bir gorunum vermissiniz. Bu arada hava pompasi hepsine yetecek kadar hava verebiliyor mu?

volkan0048
20-05-2014, 08:45
Sayın Ferhat Ozdemir,teşekkür ederim,hava şuan da yetiyor,saten köklerin üst kısmı su seviyesinden 4 cm yüksekte hava verilmese de yeterli gelir belki,iyi gidiyor .haftaya girdik 19-20 cm boylarına ulaştılar,şimdilik problem yok.Bugün iplerini bağlayacağım,dahada uzarlar inşallah.
Ben iş icabı haftada bir kez,bazen gece geç saatlerde yanlarına uğrayabiliyorum,bu yüzden basit te olsa otomasyon gerekli...
sağlıcakla kalın...

volkan0048
27-05-2014, 09:03
sistem devam ediyor,Su pompası ilave edildi,

ancak fotoğraf yükleme fırsatım oldu

14-05-16 tarihli fotoğraflar

volkan0048
27-05-2014, 09:10
Sistem devam ediyor,
yeni üyelerimizde eklendi,5 adet yoğurt kovasında 6 adet biber fidanlarımız ilave edildi,

Su pompası ilave edilip oksijen verimi artırılınca,iplerle asılıp desteklenince domatesler de,büyüme gözle hissedilmeye başladı,
hatta çiçeklenme bile başladı...

işte 14-05-24 tarihli fotoğraflar

volkan0048
27-05-2014, 09:17
Sistem devam,

Alt budamalar yapıldı,boyları 35-40 cm arasında oldu,çiçeklenme artmaya başladı inşallah döllenmede problem olmazda domateslerimiz oluşur,

Biberlerimiz de sisteme adapte oldu,boy atmaya başladılar...

14-05-26 tarihli fotoğraflar

leventali
27-05-2014, 10:34
Merhaba Volkan,

Sistemin de bitkilerin de harika görünüyor. Bir çok uygulama için fidelerin daha küçük.

Çiçeklerinin bulunduğu bölgeye arada bir üfle, dalına fiske vur bir kaç kez. Döllenmen olacaktır. Bitkiler arası mesafe 50 cm den büyük görünüyor bu iyi

Eğer çok profesyonel bir şey düşünmüyorsan, bırak yanlardan da dal versin. Öyle fazla çiçekleri koparma. Unutma biz amatörüz. Yiyeceğimiz üç tane domates.

Bir ay sonra gibi senin orası ormanlık alan gibi olur.

Şu sıra küçüklüklerinin tadını çıkar, çünkü çok şeye ihtiyaçları olmayacak. Büyüdükçe ilgilenme süren uzayacak zaten.

Yanlış görmediysem, biber ekmişsin domatesin birinin yanına. Umarım benim yaşadığımı yaşamazsın. Bende bir süre sonra böceklenmişti. Beyaz sinek bir de ismini bilmediğim bir sihay böcek. Çıkartıp atmıştım seradan.

Saygı ve sevgiler...

volkan0048
27-05-2014, 10:50
Merhaba levent hocam,

aman hastalık olmasın,işin doğrusu,
sistem'e 10 kova ile başladım,5 kova daha ilave ettim,yeni 5 kovada biberler var,ama beslenme ana tankları aynı tanklardan,Biber'mi ilave edeyim,domates'mi ilave edeyim kararsız kalmıştım,acaba hastalık olurmu negatif etkileri olurmu şüphede kalmıştım,
böyle hastalık olayı varsa,hemen biberleri ayrı sisteme alırım,sistem tamamen modüler sistem :) ,yer değiştirmeler çok kolay :)
Balkonum cam balkon,evet dediğiniz gibi arada iplerinden titreşim yaptırıyorum,hatta camları açtığım da rüzğar da alıyorlar,bakalım nasıl gidecek...

volkan0048
27-05-2014, 10:53
Dikkatimi çeken,
çeri domatesler diğer domatesler'e göre daha çabuk boy atıp gelişiyorlar :) ...

leventali
27-05-2014, 12:32
Ben biberleri de domates formülüyle beslemiştim. Hiçbir zararını görmedim.

serkaf
28-05-2014, 10:37
Tavana nasıl astınız onu merak ettim?

fagu03
28-05-2014, 20:04
Amator adam acgozlu olur. Elinize saglik iyi hasatlar.

serkaf
30-05-2014, 06:57
fideleri nasıl askıya aldınız çok merak ettim. bende bu günlerde askıya alacağım. belki bana örnek olur. cevap verirseniz sevinirim

volkan0048
30-05-2014, 07:45
sayın serkaf,
özür dilerim birkaç günden beri şehir dışındayım forma yazamadım,pazartesi ancak döneceğim,işe çıkmadan size kısaca cevap verecek olursam,
Balkonumuz üstten pergüle çatısı ile önden cam balkon ile kapalı,domatesler'in iplerini pergule kolonlarına vidalar taktım,vidalara tutturduğum iplerle domatesleri astım,sağlam oldu...
dönüşte detaylı fotoğraflar çekip yayınlarım...Allah'a emanet olsun saygılar...

serkaf
30-05-2014, 15:39
sayın volkan0048
ilginiz için teşekkürler.

volkan0048
05-06-2014, 09:26
Sayın serkaf,

nerdeyse bir haftadır forma yazamadım,

işte size bitkileri askıya almakla ilgili fotoğraflar....

Kova kapaklarında ki,bitkileri tutturduğumuz deniz makarnaları altına ipleri geçirdik ve alttan ip uçlarını kalın düğümler yaptık ki kapaktan kurtulmasınlar diye,

ipleri bitkinin gövdesini saat yönüne göre sararak tavandaki vidalara düğümledik (bu vidalar yerine askı kancaları olsa daha da iyi olurdu,o anda bulamadım) ve iplerin diğer uçlarını da

sabitledik sağlam oldu,rahat bitkiyi taşırlar (tabi ki domatesleriyle birlikte :) )

Tabi bu arada yoğurt kovalarının kulplarından ,(kendi imalatımız olan :) ) askı klips'i ile de bitkiyi ip'e tutturmayı unutmuyoruz....http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/34884.htm

volkan0048
05-06-2014, 09:51
Dostlar,

ben bu sıralar da yoğurt kovaları na kafayı taktım :) ...

Maksadım,

Plastikten üretilmiş olan bu kovaları çöpe atıp yüzyıllar toprağa zarar vermesini engellemek,

saten üretilmiş olan bu eşyaları ne kadar işe yarar hale getirebilirsek,o kadar kazanç

addediyorum, insanlık adına....

volkan0048
07-06-2014, 10:03
Sistem devam ediyor,

Balkon bahçe olmak üzere :)

işte 14-06-06 tarihli fotoğraflar...

volkan0048
07-06-2014, 10:19
Fotoğraflara devam,

Bahçemizdeki genç,Judo da kahverengi kuşak,iki ege

bölge şampiyonluğu olup milli takım kamplarına katılan,ilerinin Judo dünya

şampiyon adaylarından :),bizim övündüğümüz çocuklarımızdan karateci ablası ve

abisinden sonraki üçüncü çocuğumuz aynı zamanda topraksız tarım gönüllüsü

teknik yardımcım,o da bahçemizi onaylıyor :) ....

Çiçeklenmeler çoğalmaya başladı ve sevgili eşimin haber ettiğinde görüp

heyecanlandığım, küçücük çeri domateslerimiz.....

leventali
07-06-2014, 10:20
Merhaba Sayın volkan0048,

Her şey harika görünüyor. İlaveten düşünceleriniz de öyle.

Başından beri kafama takılan tek şey, kovaları alüminyum folyo ile kaplaman.

Sanırım ışığı yansıtma ve görsellik açısından düşündün.

Çok araştırmadım ancak alüminyumun bir özelliği ısıyı çok çabuk üzerine alır ve çok çabuk bırakır. Yani ısı olduğu sürece sıkı sıkıya tutar bunu üzerinde. Tabi çok çabuk da bırakır.

Nikelajlı oluşundan dolayı ışığı yansıtmayı da bulunduğu yüzey itibari ile kırarak dağıtır.

Bunlar bitkiler için büyük bir olumsuzluk yaratmıyorsa harika. Çünkü güzel bir görüntü de veriyor.

Bu konuda yorumları olan arkadaşlar da olursa daha güzel bir deneyim olur düşüncesindeyim.

Bu konuyu senden izliyorum. Ve bir kaç kovaya ben de yapıp deneyeceğim. Gözlemlerimizi birlikte paylaşırız...

Saygı ve sevgiler...

volkan0048
07-06-2014, 10:28
Fotoğraflar'a devam,

dikkatimi çeken,çeri domatesler sırık domateslere göre daha çabuk uzuyor

boyları 80 cm,sırık domatesler 60 cm,biberlerimiz 25 cm ler de.....

volkan0048
07-06-2014, 10:50
Sayın leventali hocam,

sizin gibi hocalarımızın ilgileri beni sevindiriyor,teşekkür ederim :) ,

kovalara alüminyum folyo sarmamın sebebi,kovaların içine ışık girmesini ve kova daki suyun

ısınmasını da engellemek için kullandım,güneş ışıklarını yansıtmasından dolayı su gerçekten

ısınmıyor,görsel yönden de güzel oldu sanki :) ,kapaklarda ki folyolar bitkinin yapraklarının

altlarına soft bir ışıklandırma da yapıyor,yapraklar için de faydalı sanki ,

Levent hocam bu alüminyum folyolar'ın altı süngerli gibi olanları varmış ben bulamadım

buralarda,bir çiçek saksısında dekoratif folyo olarak kullandıklarını görmüştüm,1 liracı da, ''bu folyo rulo

olarak satılıyor ama bizde yok şu anda'' demişti,satıcı.Belki sizin oralarda vardır,

o folyo olsa kova ile folyo arasında hava boşluğu olunca daha da iyi olur gibi geliyor bana...

Saygılar sevgiler hocam :)

alitezel
07-06-2014, 14:14
Sayın volkan0048 bitkiler mükemmel gözüküyor seneye çeri domatesini kesin deneyeceğim merak ettim doğrusu. Yalnız biberler arkada kalmış bence orada bir hata var gibi biber bitkisi bildiğim kadarıyla domatesten küçük domatesler pek ışık göstermeyecek gibi biberlere saygılar..

volkan0048
07-06-2014, 14:25
Sayın alitezel,

Evet biberler arkada kaldılar,sisteme sonradan ilave edildiler,istersem yerlerini

değiştirebilirim, sistem modüler çok kullanışlı,

ama asıl gözdelerim domatesler :) bu seferlik böyle olsun bir daha ki sefer domateslerle

biberler ayrı sistemlerde olacak....

saygılar sevgiler.....

turhanengin
07-06-2014, 14:31
Merhaba Sayın volkan0048;
Çalışmalarınızı en baştan sona kadar heyecan içerisinde izledim.Çalışmalarınızda olağanüstü bir tertip,düzen ve intizam gördüm.Başarılarınızın devamını diliyorum.

Biber saksılarınız,domates saksılarınızın arka kısmında kaldığından domateslerin gölgesinden ötürü yeterli güneş ışığı alamayabilir.Bence;domateslere göre daha yavaş büyüyor olmaları bu sebepten.Biberlerle domatesleri yer değiştirirseniz biberlerdeki büyüme sorununu çözmüş olacağınız kanısındayım.

Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle bereketli hasatlar dilerim.
Saygılarımla Turhan Engin

volkan0048
07-06-2014, 14:46
Merhaba sayın turhanengin hocam,

Çalışmamı beyenmeniz hoşuma gitti teşekkürler :) .

Evet biberler arkada kaldı,sisteme sonradan dahil olmaları etkili oldu bunda,sistemde sanırım

12.13. günleri,yer de değiştirebilirim.....

Hocalarımızın tavsiyelerine ve yönlendirmelerine ihtiyacımız var...

Saygılar....

thempest
08-06-2014, 11:22
Meraba sayin Volkan bey ;
Sistem cok hosuma gitti ekleme ve cikarma yapmasi kolay oluyor sanirim tam benim balkonuma uygun
Bir sistem eger uygin gorurseniz bende uugulama yapmak icin izninizi talep etmek istiyorum birde ******
Sisteme ait sematik cizim eklme sansiniz olursa tadindan yenmez. :)

volkan0048
09-06-2014, 14:14
Sayın thempest,

Sistem tamamen modüler,eksiltme artırma pratik ve mekanik otomasyon bir sistem,ben

memnununum,ayrıca balkon gibi alanlarda çok rahat ve temiz kullanımlı.

Tabi ki sizde kullanabilirsiniz.

Kudret hocamız ne diyor? ''bilgi paylaştıkca büyür''

bence de bilgi paylaştıkca güzel :) .

Bir ara şematik çizim eklerim gönderirim...

Saygılar sevgiler....

akkus45
14-06-2014, 20:16
harika çalışma, devamı daha da güzel olur inşaAllah :)

volkan0048
21-06-2014, 10:36
sistem devam ediyor....

14-06-14 tarihli fotoğraflar..............

volkan0048
21-06-2014, 10:39
14-06-14 tarihli fotoğraflar devamı..........

volkan0048
21-06-2014, 10:44
fotoğraflar devamı...

volkan0048
21-06-2014, 10:55
Balkon da topraksız tarım yapmanın keyfini bu hafta çıkardım diyebilirim,

6 gün şehir dışında olduğumdan sistemle hiç ilgilenen olmadı ve kurduğum

otomasyon da denenmiş oldu,dönüşümde ana depoda 10 Lt. besinli su kalmış

Ec 3,1 Ph 7 olmuş....

Hele bir de eve girdim 20 dakika sonra dolu yağdı,düşünsenize ya bu domatesler

dışarı da bahçede olsaydı....

işte 14-06-20 tarihli fotoğraflar

volkan0048
21-06-2014, 11:00
Fotoğrafların devamı.....

volkan0048
21-06-2014, 11:36
sayın akkus45,

teşekkür ederim,

inşallah bol hasat alırız :)

alitezel
21-06-2014, 12:15
Şimdiden başarıya ulaşmış gözüküyor sistem tebrikler

volkan0048
21-06-2014, 12:20
çok teşekkür ederim ali bey,

inşallah iyi sonuçlar alırız,

sizin çalışmalarınızda takibimde :)

leventali
21-06-2014, 16:35
Merhaba Volkan,

Her şey harika görünüyor. Ellerine sağlık. Çiçeklenmeler başladığında suni olarak döllemen gerekecek. Eğer her çiçekten meyve almak istiyorsan. Bunun için yapacağın çiçeğin bulunduğu dallara fiske vurmak ya da çiçeklere üflemek ara ara. Gerisi tabiata kalmış. Hepsinden çıkmazsa da üzülme zaten daha bir sürü çiçek verecekler.

Isıya çok dikkat et. Aynı bölgedeyiz. Benim burası bir felaket. Jüt çektiğim halde yapraklar yanıyor, domatesler patlıyor. İçeride vantilatör çalıştırdığım halde. Tabi geçen sene jütü %50'lik almıştım. Pazartesi daha yüksek oranlı bir jüt alacam.

Şu an boğuşacağın en büyük şey ısı. Bunu halledersen geriye kalan sorunlar bir hiç...

Kolaylıklar dileğiyle....

volkan0048
21-06-2014, 17:01
Teşekkür ederim levent hocam,

senin bir sözün var ''amatör aç gözlüdür'' diye,bende her çiçek domates olsun istiyorum :)

aynen dediklerini uyguluyorum,sabah tan öğle ye kadar çok sert güneş

görüyorlar,cambalkonun mavi renk olması biraz koruyor ama bir iki haftaya heralde jüt

gerekecek böyle giderse.

Tavsiyelerine uyulacak hocam teşekkürler....

saygılar....

volkan0048
30-06-2014, 08:06
sistem devam ediyor,

28-06-14 tarihli fotoğraflar

volkan0048
30-06-2014, 08:14
28-06-14 tarihli fotoğraflar devamı,

domateslerim aşırı sıcaklarla mücadele ediyor,sıcaklık 32-36 derece arası,

sistem suyunda herhangi ısınma yok,depo suyunda ısınma yok,

havalandırma çok güzel,

ama bu aşırı sıcaklar domatesleri halsiz bırakıyor....

volkan0048
30-06-2014, 08:21
şimdi fotoğraflar

volkan0048
30-06-2014, 14:00
Dostlar Bir haftadan beri buralarda çok sıcak var,

34-42 derece arasında sıcaklıklar görüyoruz,

dün 42 dereceyi gördük,bende domatesler de ne yapacağımızı şaşırdık sanki,

yapraklarda biraz susuzluk cılızlık oluştu,

sabah Ec 2-ph 6 lar da bıraktığım,değerleri akşam ec 3-ph 8 lerde buluyorum

bu kadar oynamalar normal midir?

sistemi kontrol ediyorum gayet güzel çalışıyor,depodan kovalara suyun akış debisinde ve

seviyelerde bir anormallik yok,sistem suyunda da bir ısınma durumu yok,(sanırım alüminyum

folyolar'ın faydası oldu),

bu yüksek sıcaklıklardan çiçekler etkilenir mi?

çiçekleri düşer diye de korkuyorum...

ateşkaptan
30-06-2014, 17:30
Çok sıcak havalarda bitki daha çok suya yönelir. Besin eriyiğini fazla kullanmaz, dolayısı ile dönen besin eriyiği azalmış su için de daha fazla değerler gösterecektir.

Bitki suya ihtiyaç duyduğu müddetçe besin eriyiğinin ec si su ile normal seviyeye getirilip, ph miktarının da istenilen seviyeye getirilmesi ve ısının da normal seviyede tutulması gerekir.

Yani, sabah akşam hatta aklınıza takıldığın da kontrol gerekir. Tam emekli işi!..

Çalışmalarınız da başarılar.

volkan0048
30-06-2014, 18:41
sayın ateş hocam,teşekkürler,

şu anda sistem her akşam kontrolünde 25 litre su tüketiyor, akşamda bu eksilen su

tamamlanıp ec ve ph kontrol ve ayarlama yapılıyor.

daha sıklıkla kontrolde deneyeceğim,

saygılar...

Allah'a emanet olun...

sadro
30-06-2014, 20:53
Arkadaşlar merhaba,

Konuları karıştırdım ama tam istediğim gibi bir cevap bulamadım. Öncelikle domatesle patlıcanı bile karıştıracak düzeyde ilgisiz biri olarak Oğlumun benim kadar ilgisiz ve bilgisiz olmaması için evimde ufak çaplı topraksız tarım mahiyetinde domates (ilk etapta en uygun bu olur herhalde diye) yetiştirmek istiyorum(z).
Piyasada Aerogarden adında satılan hazır bir ürün var 200 TL civarında. Ancak forumlardan araştırdığım ve resimlerden gördüğüm kadarıyla herkes yoğurt kaplarında, pimaş borularda bu işi kotarmışlar. Ancak hiç bir forumda bir bulldog'a anlatır gibi bir anlatım söz konusu değil :) İzlediğim videolardaki anlatımlarda da aynı şekilde bir reçete yok. Hep şu şekilde "Şimdi malzememizi alıp (malzeme nedir!!!) alttaki motordan gelen hava ile (ne motorudur bu !!!:)), solüsyon karışımını görebilirsiniz (nerden çıktı bu solüsyon)" gibi açıklamalar mevcut. Bu işi madde madde anlatan bir forum- konu- video- site varmıdır?
Örneğin:
1 - Yoğurt kabı alınacak (Yörsan olursa iyi olur :))
2 - Solüsyon (Şu marka alınacak)
3 - Motor (Şu model olacak 1.6 olursa iyi olur)

vb. bir reçete bulabilirmiyim... Domatese ve diğer sebzelere olan saygım bu videoları ve forumları okurken çok arttı :) Bundan sonra o domatesi yerken en az 1 dakika saygı duruşunda durmayı düşünüyorum keza balkonumda saksıda topraksız olarak yetiştirmek isteyip beceremeyen sanırım ilk ben olacam :)

Not: Farklı bir konuda işlenmişse bilgi kirliliği için çok özür diler.

leventali
30-06-2014, 23:26
Merhabalar,

Volkan, öncelikle gördüğüm resimlere göre domateslerinin kefyi fena değil. Sayın AteşKaptan çok güzel açıklamış. Ben de ilave olarak şunu söyleyim. EC ve PH tutturmak için uğraşma. Eksildikçe sadece su ilave et. EC çok düştüğünde tamamlarsın. PH için de öyle. Isı farkı, bitkinin beslenme alışkanlığını tamamen standartların dışına çıkartıyor.Aynı bizler gibi. Nerde ne zaman su mu içeceğiz, yemek mi yiyeceğiz belli olmuyor bu sıcaklarda. Onlar da bizim gibi davranıyor.

Yaprakların çok cılız kaldığını düşünüyorsan, burada nem oranı oldukça düşmüştü ki haberlerde bile konu oldu. Büyük ihtimal kuruluktan nem oranı düşmüş olabilir. Nem oranı çok düşmüşse bunu yaşarsın. Şimdi ben burada nem oranını nasıl yükselttiğimi yazsam ayıp kaçabilir :) Tamamen amatörce, belki bilgisizce ama az da olsa işe yarıyor. Sende birkaç yöntem denersin ama nemi çok yükseltme o zaman da hastalıklarla, zararlılarla boğuşmak zorunda kalırsın.

Önerim PH ve EC yi akşam 9-10 veya daha geç saatlerde kontrol et, çok sapma varsa tamamlamaya çalış yoksa sadece su ilavesi ile yoluna devam et. Yani sistemde 2.4 tutturmak için çabalama zaten gerek de yok. 2.1 e düşsün, 2.0 a düşsün ya da 2.3 olsun bunlar çok büyük farklar değil. Adamlara embesil muamelesi yapma, inanılmaz zekidir bitkiler. Sen ne verirsen ver (yeter ki çok eksik verme ya da çok fazla) onlar ihtiyacı neyse onu tüketiyorlar. O kadar karışımın içinden canları su çekiyorsa sadece su içiyorlar ya da besin almak istiyorlarsa besin alıyorlar. Adamları da kendini de fazla yorma o yüzden.

Sayın sadro, kola şişesinden tutun da Sayın Malina'nın kadın çorabında denediği topraksız tarım yöntemleri var. Bunun yanında bahsettiğiniz gibi su borusundan tutun da yoğurt kovası vs. daha neler.

Teknik şu : Size bir ekim alanı gerekli. Canınız neye ekmek istiyorsa artık. İçine perlit koyacaksınız (Katı ortam kültürü) ya da direk suda yetiştireceksiniz (Akan-Durgun su kültürü)

Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri oranlarına göre (her bitkinin her elementten istediği ayrı bir oran oluyor) sıvı halde veriyoruz. İster surahi ile, ister akvaryum motoru ile, ister dalgıç pompa ile. Tamamen sizin sistemin büyüklüğünü idare edecek kadar bir pompa. En iyi seçim akvaryum pompaları. Çünkü su içinde çalışacak mantıkla yapılmış. Hemde ekonomik.

Solüsyon konusu karmaşa, muamma, hatta imkansız gibi gelebilir. İki seçeneğiniz var. Hazırlayıp satan arkadaşlarımız mevcut onlardan satın alabilirsiniz, ya da ben de yapmak istiyorum derseniz elementleri alıp denemeye başlayabilirsiniz.

Solüsyon hazırlamayı nasıl yaparım derseniz sitede birçok makale bulursunuz. Ama önerim Sayın AteşKaptan'ın başlığında bizlerle paylaştığı gramajlı tarifler mevcut. Bu tariflerle köylü Memet amca bile hazırlar bu solüsyonu (besin eriyiğini)

Gerisi tamamen sizin hayal gücünüz ve zamana kalmış.

Saygı ve Sevgiler...

volkan0048
01-07-2014, 10:48
sayın leventali hocam,

teşekkürler,aynı iklimlerdeyiz evet aşırı nem düşüşü buralarda da oldu,

bitkilerin yapraklarını cılızlaşmış,solgun görünce ben telaşa geldim ama onlar rahat :)

evet bence Ec ve ph yi oluruna bırakmaya karar verdim,çok yükselip düşmedikçe

yoksa bitkileri de kendimi de strese sokuyorum :)

tavsiyelerine uyulacak,

saygılar...

volkan0048
01-07-2014, 11:11
sayın sadro,

aramıza hoş geldiniz,siz bu forma girmişsiniz birde üye olmuşsunuz ya sizin topraksız tarım

dan kurtuluşunuz yok haberiniz olsun,bağımlılık yapıyor bilesiniz :)

Topraksız tarımı uygulama şekilleri çok,

size acizane tavsiyem,form'u çok iyi inceleyip araştırmanız,ki buradaki bilgiler topraksız

tarım için derya deniz,

her üye öğrendiklerini karşılıksız ve menfaatsiz en ince ayrıntısına kadar paylaşıyor,

üşenmeden size bilgiler veriyor ve yardım ediyorlar,bilgilerin paylaşıldıkça büyüdüğü

gerçek samimi bir form,

benim bu formu incelemem her satırını dönüp dönüp okumam abartmasız bir aydan fazla

sürmüştür...

Bu araştırmalarımın sonucunda da,bir balkon da çok pratik,temiz,evde bulunabilen atılacak

malzelemelerden,modüler olacak şekilde topraksız tarımı uygalanabileceğini,

kendi kendini sulama yapabilen otomasyon bir sistem yapılabileceğini göstermek istedim.

Bunlar içinde yoğurt kovalarını çöpe atılmaktan kurtardım,kenarda köşede atılan deniz

makarnasını,domateslere dost yaptım,yoğurt kova kulplarını da domates bitkisini ipe

tutturma klipsi yaptım vs,herkes kendine göre bir düzenek kurabilir,sonsuz bence bu...

önemli olan bitki,ekim alanı,besin kaynağı düzeni oluşturmak ve en önemlisi

sevgini katmak, bitkiler insanları iyi duyuyor ve anlıyor...

bir yerde okumuştum,

seradaki domateslere mozart'ın müzikleri'ni dinletiyorlarmış,o domatesler daha kırmızı daha

aromalı oluyor ve daha çok hasat alınıyormuş :)...

ilgi ve sevginin sonucu....

eminim siz daha da iyi sistemler kurabilirsiniz

saygılar ....

volkan0048
05-07-2014, 13:22
Sisteme devam

05-07-14

tarihli fotoğraflar

volkan0048
05-07-2014, 13:32
fotoğraflara devam

volkan0048
05-07-2014, 13:34
fotoğrafların devamı

aşırı sıcaklarla mücadele ediyoruz

chery domateslerimizde ilk kızarmalar başladı :)

volkan0048
07-07-2014, 11:24
Buralarda aşırı sıcaklar var,

42 dereceleri görüyoruz,bir domatesler isyan edecekler sandım ama toparladılar,

Hakikaten domatesler çok inat ve o kadar da dirençli bitkiler...

Ec ve ph kontrol mümkün değil,otomasyon sistem günlük eksilen sularını tamamlıyor,

günde 300 cc A ve B ilave ediliyor devam.

baktım ki kendi kendilerine toparladılar durumu...

STLMS.DZMN
07-07-2014, 12:45
volkan0048 hocam senin sistemde çok basit gelmeye başladı gözüme. leventali hocamdan gübreler gelsinde son anda karar vericem artık belki yazı tura atarım hangi sistemi kuracağım diye :)

Domatesler kaç saat direk güneşe maruz kalıyorlar bu gün itibariyle?

volkan0048
07-07-2014, 13:28
Sabah güneşi Domateslerin üstüne doğuyor :)

ortalama 6 saat direk güneş görüyorlar,

Sisteme gelince, modüler bir sistem, kovaların sayısını artır azalt işin bitince topla paketle :)

STLMS.DZMN
07-07-2014, 13:50
PH ve EC kontolü yapıyor musunuz?
Yoksa sadece eksildiği kadar eriyik hazırlayıp ilave mi ediyorsunuz depoya?

volkan0048
08-07-2014, 07:46
Sayın STLMS.DZMN,

Sistem eksilen suyu kendisi tamamlıyor saten,

bu sıcak günlerde sabah 150 cc A ve B takviye yapıyor,

akşamda 150 cc A ve B takviye yapıyor, akşama kadar toplam 300 cc A ve B

takviye yapmış oluyor,

ben sadece geceleri hava serinleme ortamında genelde saat 23-24 de

Ec ve ph kontrol ediyorum,

ayarlar da pek oynama olmuyor...

Bir ara sıcaklar başladığında, sabah ayrı ölçüm akşam ayrı ölçüm hatta fırsat bulursam

öğleyin de, ölçüm yapıyordum tabii ki ,bitkilerde bende bocalamıştım :)

Aslında bitkiler ne zaman ne yapılacağını biliyor,bizim fazlada bitkilere müdahale etmememiz

lazım,

Bugünlerde 1 - 2 gün arayla kontrol yapıyorum,kendi hallerine bıraktım,

mutlular....

saygılar sevgiler....

STLMS.DZMN
08-07-2014, 08:57
Anladım sağolun gittikçe tam bana göre bir sistem gibi gelmeye başladı. Sizin depo kaç litre?
Depo yeterli olsa 15 gün evde olmasak sorun olur mu bu sistemde?
Büyük bir depo kullansak rutin olarak haftada bir kontrol etsek falan böyle idare edebilir mi?
Aklıma gelen soruları sorayımda ona göre hareket ederim :)

volkan0048
08-07-2014, 09:16
Depo 40 litrelik,

Sistem depo 25 litreye düştüğünde devreye geçip eksilen suyu 40 litreye tamamlıyor,

bu böylece devam ediyor.

Benim derdim de işimden dolayı sistemin başında duramıyorum,bazen günlerce

ilgilenemiyorum, bende en azından bir hafta yanına uğramadan,bakım istemeden çalışan bir

sistem yapmaya çalıştım,kendimce :)

Ama asıl bu mantıkla çalışan en güzel sistem sayın Kudret Tezel hocamın Sera Bekçisi.

saygılar...

STLMS.DZMN
08-07-2014, 11:35
Sera bekçisini incelemedim ama başlangıç olarak sizin sistem yeterli bence.
İlk fırsatta sera bekçisinide inceliyeyim.
mavi bidon 40 litre anladığım kadarı ile 25 litreye düşünce nasıl tamamlıyor onu anlamadım?
Sadece su mu dolduruyor?

STLMS.DZMN
08-07-2014, 11:54
Birde su motoru anladığım kadarı ile şamadıranın olduğu kovadan bidona devirdaim mi yapıyor? Eriyikteki oksijen oranı artsın amacıyla koymuşsunuz yanlış okumadıysam.

volkan0048
08-07-2014, 12:04
Normalde

mavi bidon 140 lt lik,

40 lt lik kısmını depo olarak kullanıyorum,onun içinde aşağıda su seviyesi 25 litreye

düştüğünde devreye geçen şamandıra var, 25 lt de faaliyete geçiyor 40 lt de duruyor.

Normalde sadece su takviye yapıyor,

ama sabah ve akşamları toplam 300 cc A ve B de takviye yapıyor....

volkan0048
08-07-2014, 12:06
Birde su motoru anladığım kadarı ile şamadıranın olduğu kovadan bidona devirdaim mi yapıyor? Eriyikteki oksijen oranı artsın amacıyla koymuşsunuz yanlış okumadıysam.

evet,

ama son zaman lar da sistem üstünde yeni değişiklikler yapıldı...

STLMS.DZMN
08-07-2014, 12:07
Sistemde kullandığınız şamandıranın fiyatı nedir? İnternette 375 TL gibi bir fiyat gördüm doğru değildir herhalde :D

STLMS.DZMN
08-07-2014, 12:14
Son değişikliklerden de bahsedebilirsen sevinirim sizin sistemi kuracam gibi :)

volkan0048
08-07-2014, 12:18
Sistemde kullandığınız şamandıranın fiyatı nedir? İnternette 375 TL gibi bir fiyat gördüm doğru değildir herhalde :D

Benim kullandığım şamandıra 10 tl :)

STLMS.DZMN
08-07-2014, 12:29
Son değişikliklerden de bahsedebilirsen sevinirim sizin sistemi kuracam gibi :)

Bu sorumu gözden kaçırmayın :)

volkan0048
08-07-2014, 12:43
Bu sorumu gözden kaçırmayın :)

İlk fotoğraflar da su ve A-B takviye yapamıyordu,

ihtiyaç duydukça eksilen suyu takviye sistemi ekledim,

A ve B takviyesine de ihtiyaç duydukça A ve B takviyede eklendi,

bu günler de Ph ayarlama için de düşüncelerim var,

sistem daha şekillenecek,

belli bir duruma geldiğinde tam detaylı bilgi ve paylaşımda bulunacağım,

Bu benim uygulamalarım da en pratik en basit en ucuz otomasyonla yapılabilecek,

en az elektronik'e ihtiyaç duyacak bir sistem için bir şeyler deniyorum..

STLMS.DZMN
08-07-2014, 13:05
Bekliyoruz o zaman :)

volkan0048
12-07-2014, 12:21
sisteme devam

14-07-12 tarihli fotoğraflar

volkan0048
12-07-2014, 12:30
14-07-12 tarihli fotoğrafların devamı

Domates ormanına dönüştü bizim şampiyon aralarında zor görünüyor :)

volkan0048
12-07-2014, 12:35
14-07-12 tarihli fotoğraflara devam,

göründüğü gibi domatesler de kızarmalar başladı,

hatta geçen gün sahurda ilk hasadımızı yaptık,

çok güzel'di aroma ve koku sululuk harikaydı,

belkide kendi yetiştirdiğimiz domates olduklarından bize öyle gelmiş olabilir

ama işte o an,tüm uğraştıklarımıza değdi doğrusu :)

volkan0048
12-07-2014, 12:40
14-07-12 tarihli Fotoğraflara devam,

domates dökümleri devam ederken,

üst katlarda çiçeklenmeler de devam ediyor bir taraftan,

chery domatesler .230 cm boylarda pergüle çatısına dayandılar,

salkım domatesler 180 cm boylarda,

chery lerin uçlarını burksam mı,uzamayı durdursam da ,

çiçeklenmeler devam edermi?

Hocalarımızdan fikir alsam.

Ferhat Ozdemir
13-07-2014, 04:50
Masallah volkan abi. Balkonda olman buyuk bir avantaj. Ben sistemi iceri kurmustum, simdi basedemiyorum. :S Yer kucuk geldi. Domatesler tavana yapisti kaldi. Ustune bir de ışık sorunu cikti. Yapraklar cok buyuk o yuzden işik yetersiz geliyor. Benim domateslerde de ciceklenme ve meyve var, lakin seninkiler kadar degil. :)
Kisa zamanda seninki gibi bir sey yapabilirim insallah.
Bu arada mailine kisa zamanda cevap verecegim, Selametle.
Hayirli ramazanlar.

alitezel
13-07-2014, 06:01
Domatesler maşallah ne kadar çiçek açtıysa o kadar döl tutmuş. Açık balkonda yapmama rağmen döl olayı bende %30 gibi oldu çok fazla çiçek kuruyup düştü. biberler ne alemde onlarda çiçek varmı bahsetmemişsiniz resimlerde göremedim. Saygılar..

Ferhat Ozdemir
13-07-2014, 08:17
Simdi farkettim de, yukaridaki yakin cekim kizaran domatesi asmak icin ipe attigin dugumu gorunce ise ne kadar onem verdigini anladim :)
Abi hic usenmedin mi? O nasil dugumdur oyle :)))

kiziltan
13-07-2014, 08:36
Sn Volkan 0048

Duzeneginizi, paylasim seklinizi ve basarilarinizi ilgiyle izliyorum.

Kullandiginiz sifon sistemi metal parcalar ile yapilmiz, siviniz ise asitli, dogal olarak etkilenecektir. Mumkunse bir atolye bulup asite dayanikli boya attirsaniz veya kaplama yaptirsaniz yi olur, Umarim mumkundur.

Sistem seri sekilde baglanmis hortumlardan olusuyor, birisinde sorun cikarsa tum sistem bosalir, mumkunse ikiye bolup ana depodan sonra iki ufak depo yapip sistemi biraz daha garantiye alsaniz, biraz masrafi olur elbette.
Saglicakla kaliniz

volkan0048
14-07-2014, 07:55
Masallah volkan abi. Balkonda olman buyuk bir avantaj. Ben sistemi iceri kurmustum, simdi basedemiyorum. :S Yer kucuk geldi. Domatesler tavana yapisti kaldi. Ustune bir de ışık sorunu cikti. Yapraklar cok buyuk o yuzden işik yetersiz geliyor. Benim domateslerde de ciceklenme ve meyve var, lakin seninkiler kadar degil. :)
Kisa zamanda seninki gibi bir sey yapabilirim insallah.
Bu arada mailine kisa zamanda cevap verecegim, Selametle.
Hayirli ramazanlar.

Ferhat kardeşim,

teşekkür ederim, Sistem bir balkon için hakikaten uygun,hele cam balkon olunca

çok daha faydası oldu sanırım,cam ları balkondaki hava sirkülasyon'unu

yönlendirmede kullanma avantajım'da,fazla güneşte de camların mavi renkli

olmasının da ışıkları kırma yumuşatma açısından faydası oldu.

Balkonun bir kısmında yemek masası,diğer kısmında bizim domatesler,

oldu bizimki ''balkon bahçe :)'',

ALLAH'a şükürler olsun, bize böyle bir ev nasip etti, (Allah borcunu ödetsin inşaallah)

Allah sizlere bizimkinden daha iyisini nasip etsin.

Askı iplerinin düğümlerine gelince, çok hasat beklediğimin beklentisi herhalde,

düğümler sağlam olsun ki,domatesleri taşısın :)

oradaki düğümde ip baya uzun gelmişte, kesmeye kıyamadım uzunca düğüm yapmışım :) .

Benim anlayışım yaptığım bir şeyi, ya tam yaparım ya da hiç yapmam :)

üşenmek ne demek,inan ki zevk alıyorum ,onlarla uğraşırken dünyayı

unutuyorum,

Aslında topraksız tarım çok güzel bir terapi.

Selametle kardeşim, Allah hepimize hayırlı ramazanlar versin,feyzinden hepimize

nasip etsin inşaallah,

Allah'a emanet olasın....

volkan0048
14-07-2014, 08:11
Domatesler maşallah ne kadar çiçek açtıysa o kadar döl tutmuş. Açık balkonda yapmama rağmen döl olayı bende %30 gibi oldu çok fazla çiçek kuruyup düştü. biberler ne alemde onlarda çiçek varmı bahsetmemişsiniz resimlerde göremedim. Saygılar..

Ali bey,

Döl tutması için domates çiçeklerinin iplerini titreşim yaptırdım,

o işle genelde asistanım olan bizim şampiyon ilgilendi,

Ben de fırsat buldukça, şişme yatak var onun pompasıyla,

çiçeklerin üstlerine hava bastım,

sayın levent hocam'ın üfleme taktiğinden aklıma geldi :).

Biberlerin kral çiçekleri açtı ama arkası gelmedi ama durumları dallanmalar

boylanmalar güzel,

Biliyorsun biberlerin Ec leri Domateslere göre düşük, ama aynı sisteme bağlı

mecburen aynı Ec leri alıyor, onun etkisi de olabilir diye düşünüyorum.

Biberleri aynı sistemde olur mu olmaz mı?

Denemek düşüncesiyle ekledim sisteme, bakalım göreceğiz.

volkan0048
14-07-2014, 08:42
Sn Volkan 0048

Duzeneginizi, paylasim seklinizi ve basarilarinizi ilgiyle izliyorum.

Kullandiginiz sifon sistemi metal parcalar ile yapilmiz, siviniz ise asitli, dogal olarak etkilenecektir. Mumkunse bir atolye bulup asite dayanikli boya attirsaniz veya kaplama yaptirsaniz yi olur, Umarim mumkundur.

Sistem seri sekilde baglanmis hortumlardan olusuyor, birisinde sorun cikarsa tum sistem bosalir, mumkunse ikiye bolup ana depodan sonra iki ufak depo yapip sistemi biraz daha garantiye alsaniz, biraz masrafi olur elbette.
Saglicakla kaliniz

Sayın kızıltan hocam,

ilginiz için teşekkür ederim,

Sisteme başladığımda her kova için birer vana vardı hesabımda,

alınmış malzeme depomda var saten,

ama domates fideleri neredeyse çürümek üzere idi,

sistemi bir gecede kurdum,acele ettim.

Sonradan tıkanmalara önlem için,

küçük depo ile kovaların bağlantı boru girişine birer vana ilave ettim ki,

tıkanmalar olursa, kovalardaki besinli suyu küçük depoda ki, su pompası ile

ana depoya aktarıp, vanayı kapatıp boş kovalara boruları söküp,

hatta kapakları da açıp müdahale edebiliyorum,

Boru tıkanma olayı bir kez başıma geldi,

Doğal olarak kökler su akıntı yönüne yönleniyor,

iki kovada kova tahliye T boru içerisini kök tıkamış,

kapağı açıp kontrol ederken gördüm,

birisini kökü geri asılarak ,diğerini bağlantı hortumlarını söküp T borusunu

temizledik, pratik oldu :)

Bir daha ki sefer kökleri T borularına gidişi engelleyecek bir şey uygulamam

gerekecek.

Metal Sifon'a gelince, plastik Sifon buldum, basınlı su ile çalışıyordu

problem yaşadım, paslanmayan sifon ancak bunu bulabildim,

bu sifon pirinç madeninden, asitten etkilenmez paslanmaz dediler aldık,

ama şimdilik paslanma ya da başka etkileşim yok,

plastik kaplama ve boyama yaptırmak istedim,aç kapa mekanizması

çalışmada problem olur dediler vazgeçtim, sezon sonu gene araştıracağım.

Bizim buraları değişik malzeme seçeneği yüzünden kısıtlı bir yer,

Esnaflar maalesef malzeme bulundurma da,

çeşitli marka bulundurmuyorlar, birisinde ne varsa diğerinde de aynı.

Hocam sistem de eklemeler ve değişiklikler yapıldı,

sistem de saten üç depo var Asıl Birinci ana depo var üst balkonda,

150 lt çeşme suyunu dolduruyor

ve dinlemiş su, ikinci ana depoda A ve B besin eriyiği ile buluşuyor,

üçüncü ara depo da üç çıkışlı,

kovalara su dağıtım işlemini yapıyor,

her depo'da, Sifonlar vasıtası ile otokontrol sağlanmış vaziyette,

elektronik olarak, sadece zaman saatiyle çalışan,

su pompası ve hava motoru var...

Şimdilik iyi gidiyoruz....

Sistemin tüm son halini , sezon sonunda yayınlıyacağım inşaallah

Saygılar , Allah'a emanet olun....

drno27
16-07-2014, 10:48
çok güzel olmuş

tWoFuNN
16-07-2014, 11:45
Maaşallah sayın volkan0048. Çalışmalarınızı baştan sona kadar keyifle izledim. Ellerinize sağlık. Gelişim gayet güzel görünüyor. Bereketli günler dilerim.

volkan0048
16-07-2014, 14:27
Sayın drno27,

teşekkür ederim...

saygılar...

volkan0048
16-07-2014, 14:28
Sayın tWoFuNN,

sizede teşekkürler :)

saygılar...

volkan0048
19-07-2014, 12:16
Sistem devam ediyor,

14-07-19 tarihli fotoğraflar,

Dostlar balkonumuzun bir tarafı bize ait yemek masası olarak,

diğer tarafı domateslere ait,

chery domateslerin salkımlarının olgunlaşmasına fırsat

bile verilmiyor, domatesleri koparıp yiyen yiyene,

en güzel yanı da bu :) ...

volkan0048
19-07-2014, 12:23
işte 14-07-19 tarihli fotoğraflar....

volkan0048
19-07-2014, 12:29
14-07-19 tarihli fotoğrafların devamı,

bu hafta çok aşırı fırtına vardı, cam balkon açık unutulunca akşam

eve döndüğümüzde, tabi ki hırpalanmış domateslerle karşılaştık,

Olgunlaşmadan düşen domatesleri kovaların üzerine bıraktık ki gene kızarmalara devam etsinler diye...

volkan0048
19-07-2014, 12:32
14-07-19 tarihli fotoğrafların devamı

domateslerin üst katlarında yeni çiçeklenmeler devam ediyor,

sisteme sonradan ilave edilen biberler kral çiçeklerinden sonra

sanki küstüler, çiçek vermemişlerdi,

ama sürpriz yaptılar yeni çiçeklenmeler başladı bakalım

taisenberg
21-07-2014, 11:30
Azminize ve becerinize hayran kaldım. Elinize sağlık. Başarılarınızın devamını dilerim. Sağlıcakla.

volkan0048
21-07-2014, 11:55
Sayın taisenberg ,

teşekkür ederim,

güzel bir uğraşı beni dinlendiriyor,

devamı da gelecek :)

Allah'a emanet olun ...

volkan0048
21-07-2014, 12:34
Dostlar,

bu hafta biberlere yeşil bit musallat oldu,

ama sayın ateşkaptan dan alıntı yaptığım doğal karışımı uyguladık ve sonucunu aldık,

buradan atşekaptan hocama teşekkür ediyorum,

Karışımda; Arap sabunu,zeytinyağı,sarımsak (ezilmiş 2 diş rarımsak) ve acı biber (2 adet küçük ama çok acı ince ince doğranmış ve suyu çıkıncaya kadar ezilmiş acı biber)vardı,

bunların hepsini küçük bir kapta toplayıp,sıvılaşma oranını artırmak için de çok az su ilave

edip, arada bir karıştırarak 2-3 saat sonra kıvamlaşmış olan sıvı'yı ilaç pompası ile

biberlere uyguladık, ve

tek uygulamada biberlerin derdine derman oldu.....

saygılar....

volkan0048
26-07-2014, 13:42
sisteme devam,

14-07-26 tarihli fotoğraflar

anlatıyor saten,

hasat başladı,

geçen hafta yapılan hasat fotoğrafları çekilmedi ama

ikinci hasat da unutulmadı 6,5 kilo kadar toplandı,

tabi ki çeri domatesler çerez niyetine anında yutuluyor :)

volkan0048
26-07-2014, 13:46
sistem devam ediyor,

14-07-26 tarihli

hasat fotoğrafları devamı

volkan0048
26-07-2014, 14:02
Dostlar,

sistem 14-05-16 de kuruldu,

14-05-17 de fideler dikildi,

14-05-27 de ilk çiçeğimiz açtı :)

14-06-07 de ilk meyve göründü,

14-07-05 de ilk domates kızardı,

14-07-20 de ilk hasat yapıldı,

14-07-26 da ikinci hasat yapıldı,

sistem üretime devam ediyor, üst katlardaki çiçeklenme ve domates oluşumları da

devam ediyor,

sistemin başında da kendim 15 günden beri yokum,

bayram ve tatil nedeniyle 15 gün daha başında olmayacağım,

ancak kamera ile sistemi uzaktan görme durumum olacak,

bakalım dönüşte ne gibi durumla karşılaşacağız...

Bu arada herkesin Ramazan bayramını kutlar, milletimize,yurdumuza ve tüm İslam alemine

sağlık mutluluk ve barış getirmesi dileği ile,

saygılar sevgiler,

ALLAH'a emanet olun....

Kudret Tezel
26-07-2014, 14:04
Oh Oh maşallah, Ellerinize sağlık. İnsanın kendi yetiştirdiği domatesten daha güzel domates olamaz. Afiyet olsun.

volkan0048
26-07-2014, 14:35
Çok teşekkür ederim hocam,

kendi yetiştirdiğin domates en iyi domates :)

sayeniz de bu duyguyu tattım,

sizin emeğiniz de var bunlarda, besin kitleri sizden,

bu formdaki ilk bilgiler sizden,

envor hocam, ateşkeptan, kiziltan, leventali, basriacar, turhanengin hocalarım

ve isimlerini sayamadığım bilgilerini paylaşan kişilerin de emeği var,

emeği geçen herkesten Allah razı olsun,

bu daha ilk çalışmamdı, arkası gelecek :)

saygılar hocam....

volkan0048
26-07-2014, 15:02
Sayın kudret hocam,

sizin analog EC metreniz var bende ama arkadaş hediye etti TDS-3 de var bende,

TDS-3 ile Ec ölçümü nasıl yapılır?

merak ettim, siz biliyorsunuz dur mutlaka, yardımcı olursanız sevinirim.

Kudret Tezel
26-07-2014, 20:50
Sayın Volkan0048, EC metre ve TDS metre kullanmak her zaman kafa karıştırmıştır. Gerçekten de karışık bir iştir.EC yani iletkenlik kesin ölçülebilen bir değerdir. EC metreler bu iletkenlik değerini hatasız ölçebilirler. ancak bu değerle sudaki tuz miktarının bulunması zordur. Bu zorluğu ortadan kaldırmak için bazı kabüller yapılmıştır. Bazı cihazlar 1 ms/cm yi 500 ppm bazıları 640 ppm bazılarıda 750 ppm olarak ölçer. Bu değerler sudaki gercek tuz miktarı değil, bu iletkenliğe sebep olan Sodyum clörür NaCl konsantrasyonunu gösterir. Hiç bir zaman bizim besin eriyiğimizdeki gerçek tuz miktarı değildir. Biz hazırladığımız besin eriyiğinin EC sini ölçeriz azalan veya yükselen EC değerini ilk ölçtüğümüz değere göre su veya gübre ilave ederek ayarlama yaparız. Durum böyle olunca EC ölçmekle TDS ölçmek arasında bir fark yoktur. Birinde EC yi baz alıyorsak diğerindede TDS i baz alırız.
TDS metredede ne gibi bir sorun yaşıyorsunuz. biraz daha detay verirmisiniz.

volkan0048
31-07-2014, 09:05
Sayın hocam,

TDS-3 kullanma kılavuzunda şöyle açıklamalar var,

( Ec için TDS(ppm) değeri 1,56 ile çarpılır

örnek: suyumuzu ölçtük TDS değeri 38 ppm geldi
iletkenlik değeri us(mikrosiemens) olarak karşılığı
38x1,56=60 dır yuvarlak hesap..milisiemens'e
yani ms birimine çevirdiğimizde bu sefer mikrosiemens değeri 1000 e bölünür.Karşılığı
60/1000=0,06 olarak okunur. )

böyle ölçtüğüm de değer bizim analog ölçüme göre nerdeyse yarı yarıya değer çıkıyor,

belki ben bir yerde yalnış anlamış hata yapıyor da olabilirim....

serhatb
13-08-2014, 23:04
uygulamanızı tek nefeste okunan roman gibi baştan sona uzun uzadıya okudum. ilgin bilgilendirmen ve nezakaetin için seni ve tüm soru sorup cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim.

bir kaç sorum olacak cevaplayabilirsen mutlu olurum
ilk önce besin eriğiyi hazır mı kendinmi hazırladın bu kadar kısa surede fidelerden çiçek aldın. ben saksıda neredeyse 2 ayda yeni domatesleri görmeye başladım. daha yemek nasip olmadı ama ilk domatesi devlet töreni ile yiyeceğimizi düşünüyorum.

eğer bu besin eriğini kendin hazırdıysan ücreti karşılıgı banada göndermen mümkünmü sulandırmasını senin söylediğin oranda yapabilirim kanımca. eğer kendi karışımın değilse bana yol gösterirsen çok sevinirim. şu an tohumdan 20 ye yakın sıırk domatez neredeyse 10 cm oldu fakat bunlar sadece boy atıyor ve 2 yapraktan öteye gitmiyor, gidecek gibide gelmiyor bana yanlış mı yapıyorum bir yerlerde acaba bilgilendirebilirsen çok sevinirim.
şimdiden sana ve tüm forumdaki arkadaşlara teşekkür ederim.

volkan0048
14-08-2014, 12:26
Sayın serhatb,

teşekkür ederim ilginize,

besin eriyiği sayın kudret beyin hazır kit'i, sizde ondan hazır alabilirsiniz form da

( kudrettezel ) olarak mutlaka görmüşsünüz dür, mesaj atın mutlaka ilgilenecektir,

size yardım ve yönlendirme yapacaktır.

Topraksız tarımla yeterki ilgilenin mutlaka karşılığını alacaksınız,

en başta besin eriyiği formülü ve sistem çalışması önemli,

başka yardımcı olabileceğim, bir şeyler varsa, elimden geldiği kadar yardımcı olurum,

saygılar,

Allah'a emanet olun...

volkan0048
14-08-2014, 12:30
Sistem devam ediyor,

domateslerde son hasadı yapıyoruz,

biberlerimiz de 1 metre boylarını buldu, güzel biber döküyorlar,

yakında fotoğraflar yükleyeceğim,

işimin sezon gereği fırsat bulamıyorum,

saygılar....

serhatb
19-08-2014, 11:13
volkan ve kudret tezel beylerin verdiği gazla 20 ve 30 litrelik iki derin kapta olaya başladım. 2 buyuk fide 10 adet te kucuk fide suya bırakıldı gelen besin eriyiğini o kadar çok okudumki saflıgımdan 10 lt suya 100 cc eklemem gereken besin eriğini 10 cc eklemişim hemen kudret abinin kapıyı çaldım 2 gundur bu fideler neden uzamadı büyümedi diye hep aynı boyda bekliyo diye " cehalet VALLAHİ çok kötü şey " sanki besin eriğine fideyi koyunca ertesi gün domates vermesi gerekiyormuş gibi gönlümde bir beklenti oldu. Beklememde normal neredeyse tüm topraksız tarım forumunda her gün 3-5 cm uzadı yazıyolar. Neyse su temizlenerek yeni bir uygulama ile kımete bu gun maruluda ekleyerek marul & domates ikiliinden oluşan bir ekiple yola başlayacağım. Yakında umarım sizlerle fotograflarımı paylaşırım. 40 yaşımda başıma iş mi aldım bilmiyorum ama bu kadar iyi niyetli arkadaşın oldugu bir forumda da bu işe başlamasak ayıp olurdu diye düşünüyorum. Volkan beyin sitemini kuracam kısmetse dev domatez ağaçları ile Rusya ya evimin balkonundan domates satacam kısmetse. "oglum cıksınlarda domatezler şu ambargoyu delelim dedi" ))) en kısa zamanda siz dostlarla tekrar görüşmek umudu ile Rabbim gönlünüzden & Gönlümüzden geçenleri hakkımızda hayırlı kılsın diyerek şimdilik yanınızdan ayrılıyoum. Görüşmek dileği ile

volkan0048
19-08-2014, 11:50
Sayın serhatb,

hayırlısıyla başladıktan sonra arkası gelir,

hata yapıla yapıla doğrusunu öğreniyoruz,

fide yerine dikildiğinde bir hafta yerine alışıyor sonra kendisine geliyor,

tatlı telaş bunlar,

Bakarsınız ambargoyu da kırarsınız,

Çekoslovakya da oturan bir kişi varmış, hiç deniz görmemiş adam,

sadece denizi görmek bahanesiyle İtalya'ya tatile gidiyor ve dönüşte deniz kenarında

bulduğu bir çuval kadar İstiridye kabuklarını toplayıp götürüyor, memleketine.

Daha sonraları bu kabuklardan ne yapalım derken, terzi olan eşi sen bize bu kabuklardan

elbise için düğme yap diyor ve adam İstiridye' nin kabuklarının iç kısmının (sedef kısmını) dış

kısımda görünecek şekilde düğme yapıyor.

Eşi ve komşuları çok beğeniyor düğmeleri ve elbise diktirenler ve daha sonra çevrelerden

istek çoğalınca, adam seri üretime geçiyor,

ve o adam şimdi Dünya'nın bir numaralı düğme tedarikçisi,

eski bir Şatoyu'da satın alıp düğme Müzesi yapıyor, O müzeyi ziyaret edenlerden alınan

ücret bile büyük rakamlarmış...... :)

neden olmasın :)

Saygılar..... bol hasatlar...

Allah'a emanet olun.........

serhatb
19-08-2014, 16:45
Bu arada volkan bey kardeşim en kıa zamanda sizden fotografların ayrıntıını bekliyorum sistemin. ucuz ama genişlemeine kaplar bulamadım bulaydım eger kışın marul la devam ederek eylenceyi sürdürmeyi düşünüyordum. maliyeti çok olmayan önerii olan arkadaşlar lütfen yazınlar

622ali
01-09-2014, 02:41
Volkan bey aklima takilan bi soruyu sorayim. Simdi 10 kok domates ve 5 kok biber icin asagi yukari harcadiginiz gubre ne kadardir? Mikrolar haric.

Soruyu sormamdaki neden toz gubre temininde bulundugum yer itibari ile sikinti yasiyorum. Mikrolarin cok az gittigini biliyorum ama makrolarda durum nedir?

Ise baslayipta yolun yarisinda kalmiyayim oyuzden soruyorum :)

volkan0048
01-09-2014, 07:21
Ali bey,

Ortolama 1500 Lt. lik besin eriyiği kullanmışım,

kolay gelsin,

saygılar sevgiler...

622ali
01-09-2014, 14:38
Ali bey,

Ortolama 1500 Lt. lik besin eriyiği kullanmışım,

kolay gelsin,

saygılar sevgiler...

1500 lt besin eriyigi derken toplam harcadiginiz gubreli su yanilmiyosam.
Gramaj olarak makrolardan kac gram gitmisdir tahminen?

volkan0048
02-09-2014, 09:20
Ali bey,

evet toplam besin eriyiği olarak,

gramaj olarak kaç gramaj gittiğini size akşam bildireyim,

şu anda şehir dışındayım,

Kudret beyin hazırladığı hazır kitlerden kullanmıştım,

akşam bakar size yazarım,

Sizin orada bu makro elementleri gramaj olarak alma şansınız var mı?

Bizde gramaj olarak alma şansın yok, kiloluk torbayla almak zorundayız,

bir ara ortak alım olmuştu hatta,

saygılar sevgiler,
Allah'a emanet olun...

622ali
02-09-2014, 14:20
Volkan bey alma sansim bile yok neredeyse, makrolarin hepsinden 1 er kilo turkiyeden getirtmistim. Yetmeyecegini biliyorum :) ingiltere veya turkiyeden getiriyorum genelde, onlarda kargoyla dunyanin parasina mal oluyor.

Anliyacaginiz isim bayagi zor :(

volkan0048
02-09-2014, 14:45
Ali bey,

size öneri olarak söylüyorum,

tam yaz sezonu Türkiye ye gelen giden tanıdıkların birileri varsa o kişinin adresine

Kudret bey gönderebilir, o kişi de size teslim eder, çok ucuza gelir,

o kadar zor bir olay değil,

bunu bir düşünün derim,

saygılar...

622ali
02-09-2014, 15:21
Anladim simdi kafamdaki plan su; arka bahceye 10 ila 15 m2 arasinda bir mini sera kurma dusuncesindeyim. Orada da yetistirebilecegim kadariyla meyve sebze yetistirme fikrindeyim.

Gubrelerin ne kadar kullanildigini arastirma nedenimde yarin birgun ise baslayip tam yarisinda gubresiz kalmamak icin.

Kudret beyden alacagim besin kitlerinin gramaji ve kullana bilecegim sure benim icin cok onemli? Tahminimce 15 m2 bir serada bircok urun yetistirilebilir ve bunlara da epey bir gubre gider kanisindayim.

Yani simdi kudret beyden 10 kilo besin kiti alirsam( tahminen soyluyorum) getirecek kisi icin yine sorun olur tahminindeyim. Ama tabi soyle bisey olsa; 2 kilo besin eriyigi ile 10 kok domates 10 kok biber 5 kok salatalik birazda marul ve cilek yetistirebilsem (bir sezonda). O zaman mantikli olur. Ama tahminimcede 2 kilo eriyik ile yolda kalirim ;(

Yanlis bir tahminse cok sevinirim :)

extant958
14-04-2015, 05:49
Ali bey,

size öneri olarak söylüyorum,

tam yaz sezonu Türkiye ye gelen giden tanıdıkların birileri varsa o kişinin adresine

Kudret bey gönderebilir, o kişi de size teslim eder, çok ucuza gelir,

o kadar zor bir olay değil,

bunu bir düşünün derim,

saygılar...
sayın volkan0048 üstadım hasat sonunda sistemin son halinin fotolarını değişiklikleri anlatacaktınız konunun sonuna geldim göremedim. Bir teknik detay anlatırsanız mümkünmüdür