View Full Version : Gulcingiller / Bahçe
gulcingiller
25-04-2014, 15:13
Merhaba,
Bircok bahceyi gezdim dolastim uyelerimizin sayesinde artik karar verdim bahcemi sizlerin begenisine sunuyorum.
Esim ve 3 dunya tatlisi ile Londra da yasiyoruz isyerimizin arkasinda son 2 yildir acemice adam etmeye calistigim bir bahcem var. Havalarin guzel oldugu zamanlar da kendimizi bahce de buluyoruz ekim, dikim, duzenleme, cocuklarin su savaslari derken gecip gidiyor zaman.
Bahcem de uyguladigim yontemler **** yaptigim islerin gecmisi yok hepsi deneme, yanilma, arastirma destegiyle oldu bu surec icerisinde agaclar.net ve uyelerin paylasimlari cok yardimci oldu. Evim de bahceyi birakin balkonum dahi yok ama cam pervazlarimin her biri kendi capinda bir sera. Fidelerimi evde yetistirip ayristirip ekiyorum hatta fazla gelenleri bahcesi olup ta tembellik yapan es dost akrabaya dagitip ekilmelerini sagliyorum. Bu yuzden buyuk kizim "eyvah bahce gribi basladi" diyerek egleniyor ama bahceden gelen urunlerimizi tuketirken hayir demiyor.
Simdilik bu kadar bundan sonrasi kitap gibi olur da begenilerinize layik olur.
Bahcenin bulundugu sehir kuzey Londra.
Bahcenin buyuklugu 60-70 metrekare ama tam olarak olculmedi.
Gunes alma zamanlari sabah 10:00- 16:00 arasi yagmuru bol memleket.
Bahcenin gecmisi copluk gibi birsey. Son iki yildir bahceyi ekip biciyoruz.
Bakimini ben ve esim yapiyoruz elimizden geldigince.
Bahcede bulunan ek alan yok.
Bahce de bulunan bitkilerin listesi
Sardunya
Ceviz
Kestane
Limon
Kayisi
Kiraz
Asma
Cam
Lavanta
Kamelya
Bogurtlen
Ahududu
Gul
Sebze olarak domates, salatalik, biber, taze sogan, patates, kuzukulagi, marul, cilek gibi.
Ozellikle yetistirdigim bir bitki yok ama aklima ne duserse yetistirmeye gayret ediyorum.
Cok ozel bir bitkim yok.
Uretim cogaltma yapmaya gayret ediyorum bir sonraki sene icin tohumlari bu sekilde elde ediyorum.
Bahcenin sulamasi cesme suyu ve hortumla yapiliyor cogu zaman yagmur yagdigi icin dogal yonden sulaniyor.
Bahce icin ilac kullanmiyorum.
Bahcemiz organikmi galiba oyle.
Hangi tur gubre kullaniyoruz yanmis at gubresi.
Bahcemiz tilkilerin ziyeretine ugruyordu limon sevmediklerini ogrendim uyguladim artik kendilerini goremiyoruz.
Bahcenin etrafinda dag yok beton yiginlari var.
Iyiki copluk halinde ve otlarla kaplanmis ve unutulmus bu bahceyi buldum diyorum.
Tetanoz asisini kucukken olmusum tekrar olmam gerekiyormu sormam gerekiyor.
gulcingiller
25-04-2014, 15:24
Salatalik ve kabak icin yaptigim duzenek umarim ise yarar.
gulcingiller
25-04-2014, 15:28
Gecen yazdan kalan meyve cekirdeklerini sonbahar da saksiya rastgele koymustum tam umidimi kesmisken bir cok cekirdegin catlamis oldugunu gordum ve tuvalet kagitlarinin kartonlarini kullanarak hepsini ayirdim ve buyumelerini bekliyorum.
gulcingiller
25-04-2014, 15:32
Kiraz agaci gorunumu harika.
gulcingiller
25-04-2014, 18:19
Gecen sene ektigim asma havalarin iyi gitmesin den dolayi dallanip budaklaniyor.
Son 5 yıl içinde tetanoz aşısı yaptırmadıysanız şimdi yaptırmanızı öneriyorum.
Sayfanız hayırlı olsun, daha fazla görsel bekliyoruz, saygılar...
gulcingiller
25-04-2014, 22:12
Tavsiyenizi dikkate alicam A_NOMAD sayfama hos geldiniz. Tesekkur ederim.
gulcingiller
26-04-2014, 00:03
Bu sene ilk hasadimiz taze sogan yaninda kepekli un ile yapilmis yufka ekmegimiz de var cocuklar seviyor diye.
Gül Batur
26-04-2014, 00:22
Aramıza hoş geldiniz . Sayfan hayırlı olsun .
gulcingiller
26-04-2014, 21:18
Tesekkur ederim Gul Batur sizde hosgeldiniz. Bugun acemi usulu ile ailecek cardak yapmaya basladik bakalim nasil bir sey cikacak ortaya.
dagsa reklam
26-04-2014, 22:25
sayfanız hayırlı olsun.
gulcingiller
27-04-2014, 10:35
Tesekkur ederim mozen ve dagsa reklam sizler de sayfama hosgeldiniz.
gulcingiller
27-04-2014, 15:12
Ikinci senesin de acan pembe gulum.
Ne kadar güzel bir bahçe (: Sayfanız hayırlı olsun...
gulcingiller
27-04-2014, 16:06
Sevgili Iluvia tesekkur ederim sizde sayfamiza bahcemize hosgeldiniz ama uyelerimizin bircok guzel bahcesinin yaninda bizim bahce biraz yavan kaliyor ama bize yetiyor bahcemizde vakit nasil geciyor anlamiyoruz cok keyifli.
... ama uyelerimizin bircok guzel bahcesinin yaninda bizim bahce biraz yavan kaliyor .
Olsun, tüm güzel bahçeler de ilk zamanlar sizin bahçeniz gibiydi..
Birkaç yıl sonra daha birçok güzellikleri de görmek nasip olur bahçenizde..
Kolay gele..
münevver48
27-04-2014, 18:35
sevgili gülcingiller, sayfan hayırlı bahçen bereketli olsun........
Sayfanız hayırlı,bol ürünlü ve çicekli olsun..Kolay gelsin...
gulcingiller
28-04-2014, 18:50
Iyi dilekleriniz icin cok tesekkur ederim sayin Pria, Munevver48, safako ve sonkez sayfama hos geldiniz. Bugun bahcemizde 2 yasindaki defne ile birlikte biberlerimizi ektik o ustunu basini batirdi islandi kisacasi kirlenmek guzeldir dedi gunesin tadina vardi. Tabi butun bunlar olurken bende bahcede ki otlari temizledim biberleri ektim soguk memlekette yasadigimiz icin plastik siselerden mini seralar yaptim havada pek bir guzeldi bugun gunesin sicakligi icimizi isitti.
Akhisarlı
28-04-2014, 20:10
Bahçenizde ailenizle beraber,
sağlıklı güzel günler geçirmenizi dilerim.
gulcingiller
28-04-2014, 23:19
Tesekkur ederim Akhisarli sizde hosgeldiniz. Gecen sene cekirdekten yetistirdigim badem fideciklerimi gunesin onunde cok tutarak malesef kaybettim. Bu sene daha dikkatli davranmam gerektigini biliyorum yeni fideciklerimi sicak ve soguktan koruyarak buyutmeyi hedefliyorum buda yeni catlamis badem uzun omurlu olmasini diliyorum.
TaşevliBahçe
29-04-2014, 08:56
sn. gulcingiller ,
sayfanız ve bahçeniz hayırlı olsun ,
bahçenizden çok güzel görüntüler çıkacağının işaretini aldık.
sabırsızlıkla bekliyoruz....
gulcingiller
29-04-2014, 10:00
Tesekkur ederim sn. Tasevlibahce umarim dediginiz gibi olur hosgeldiniz. Yeni bir gune guzelliklerle baslamak lazim bu sabah kafami kaldirip gokyuzune baktigimda gri bulutlar gokyuzunu kaplamisti ama benim umudum var bugun gunes yuzunu gosterecek bize gununuz aydin olsun.
gulcingiller
29-04-2014, 10:57
Istanbul da beton yiginlari arasinda gecirdigim cocuklugumdan sonra bir tohumun beni bu denli mutlu edecegine soyleseler inanmazdim. Balikcilar gibi bagirmak lazim "derya kuzusu bunlar" diye ama 3 gun once ektigim salatalik tohumlarimin cogu filizlenmis ne mutlu bana.
gulcingiller
29-04-2014, 15:02
Gecen yazdan kalan canim kayisi cekirdekleri fide haline geldiler o kadar gonlu genis ki tam yaninda baska bir cekirdek filizlenmis ama ne oldugundan emin degilim. Arastirmalarima gore hurma cekirdegine benziyor sanirim asil sorun iki fideyi birbirinden nasil ayiracagim hadi bana kolay gele...
gulcingiller
29-04-2014, 15:15
Bircok kisi yakinip duruyor benim cevremde ozellikle bayanlar "ben bahce isinden anlamam", "benim evimde cicek olmuyor", "bahce de bir seyler ekersem kedi gelir fare gelir", "evin isine zor yetisiyoruz bahceyle nasil ugrasalim", "uzum ya da asma istemem cunku cok toz yapiyor" gibi bahaneler ile kendilerini kandiriyorlar. Tabi bu bahanelerin yaninda "senin bahcen yok gel benim bahcemi de ek bic" diyenlerin sayisi da az degil. Benim evde yetistirdigim fidecikler, tohumlar beni cok sevindiriyor, cogu zamanda sasirtiyor buda yeni bir ornek. Nar fideciginin yaninda minicik bir mantar gorunumu guzel ama yenilmemesi gerektigini biliyorum.
sayın güçingiller bahçe yapmak yer ve anlama işinden çok sevgi ve istek işidir. içinden gelmedimi yapamaz. iş çekirdeğin topraktan filiz çıkarmasını gördüğünde bitiyor senden daha mulusu olmuyor.
kamelyan güzel olacak yapılanları fotoğraflarsan kamelya yapımında bizde örmek alırız. teşekkürler.
gulcingiller
30-04-2014, 09:09
Sn. Safako cok haklisiniz bahce isi sevgi ister bu konuda hem fikiriz. Bizim evin ustasi yani esim biraz acemi ne kadar saglikli bir kamelyamiz olacak bilemiyorum ama her sekilde fotograflarini paylasicagimdan emin olabilirsiniz.
gürcan_keskin
01-05-2014, 02:31
Sn. gulcingiller bahçeniz hayırlı olsun. Hoşgeldiniz.
''Uzun bir süre kendimce ekip biçip tecrübe edindiğinizi'' paylaşmısınız ve gerçekten de öyle. Tebrik ederim.
Tuvalet kağıtlarını viyole olarak kullanmak yaratıcı bir fikir çok güzel. İlk hasatınızı da yapmışsınız bundan sonrası bereketli olur inşallah. Çardak yapımınız devam ediyor sanırım fotoğraflarını bekliyoruz.
Salatalık ve kabak fideleriniz için yaptığınız düzenek süper bence fakat bir tavsiyem olacak. Arka taraftaki duvarı bir naylon veya başka bir şeyle kaplayıp kapatabilirsiniz (salatalık ve kabakların olduğu bölüm) iyi olur bence. Böcek türü zararlılardan fideleriniz etkilenebilir. Kırmızı örümcek dedikleri veya sinek vb. zararlılar fideleri etkileyebilir.
Bitkilerle, çiçeklerle gönülden, içten gelen sevgiyle uğraştığı zaman insan bambaşka bir duygu oluyor. Daha da hevesleniyor. O duyguyu sevincinizde görebiliyorum.
Güzel bir bahçe bizi bekliyor olsa gerek. Haydi bakalım rastgele.
Sevgilerle...
gulcingiller
01-05-2014, 09:07
Tesekkur ederim sn Gurcan Keskin oncelikle sayfama hosgeldiniz tavsiyelerinizi dikkate alacagimdan emin olabilirsiniz, geri donusum konusunda dikkatli olmaya calisiyorum cop tenekemizin icine yemek artiklarimizdan baska bir sey atilmiyor. Dun yuruyus yaparken gordugum eski telefon kulubesinin degisimi hosuma gitti ve sizlerle paylasmak istedim.
gulcingiller
01-05-2014, 14:02
"Sapkasiz cikmam abi " diyerek hayata tutunmus sevgili fidecigim.
birgaripyolcu
01-05-2014, 14:13
Hurma veya palmiye tohumuna benziyor çıkan tohum.
Nilüferce
01-05-2014, 19:07
sayın gulcingiller bahçeniz hayırlı olsun ...
bol bol resim bekliyoruz ...
Selam gulcingiller; Sizin hayata gözlerini açmış tomurcuğunu, gördükçe insanın içine yaşam sevinci doluyor. Size işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
gulcingiller
01-05-2014, 20:38
Oncelikle bahce sayfama hosgeldiniz sn birgaripyolcu, Niluferce ve 06dilek begenileriniz ve yorumlariniz icin de tesekkur ederim. Haklisiniz birgaripyolcu hurma cekirdegi olmali cunku elime hic palmiye tohumu gecmedi. Elimden geldigince fotograf eklemeye gayret ediyorum sn Niluferce. Sizinle ayni fikirdeyim 06dilek elimden geldigince net fotograflar cekmeye gayret ediyorum bende bu tohuma hayran kaldim ve paylasmak istedim.
gulcingiller
01-05-2014, 20:47
Bu fotograf gecen yazdan kalma ama o zamanlar bir yasinda olan kizim Defne patateslerimizi toplarken minik elleriyle bana cok yardim etmisti. Bazi anneler cocuklar ustunu kirletmesin diye elinden geleni yapiyor ama simdiki zaman da birakin cocuklar ustunu kirletsin, rahat ve guvenli bir sekilde disari bile cikamiyorlar. Imkani olan herkes cocuklarini toprakla bulustursun toprak kirli ve pis degildir zarari olmaz.
sayın gülçinliller size tüm kalbimle katılıyorum çocuklar toprağa dokunsun hatta biraz ileriye gidiyorum ağacın dalına çıksın. küçüklüğüm hep kiraz vişne erik ve dut ağaçlarının tepesinde geçti ve bundan daha güzel bir duygu yok.
gulcingiller
02-05-2014, 09:45
Sayin safako benim cocukluk yillarim istanbul da beton yiginlari arasinda bahceli bir apartman da gecti ve inanin bina sahibinin korkusundan bahcede ki agaclara tirmanmayi birakin elimizi ciceklere suremezdik ve o bahcede oynayamazdik "Hidir amca dan korkar ne kiymetli bahcesi var" diye dusunurduk. Simdi soyle bir donup bakinca Hidir amca keske farkli davransaymis, dusunun ki 12 daireli bir apartman da 13 cocuk yasardi (kendi torunlari da dahil) bizlere gorev verebilirdi yabani otlarin toplanmasi, bahcenin sulanmasi ve benzeri... Hic agaca tirmanmamis bir cocukluk tan sonra cocuklari agaca tirmansin diye agacin tepesine cikmis bir anneyim :) dogadan, agactan , topraktan , bortu bocek ten cocuklara zarar gelmez bunu bilir bunu soylerim.
gulcingiller
02-05-2014, 14:07
Bahcemiz icin aldigim guzellikler renklerine bayildim ama bahceme ekmek icin hafta sonunu beklemem gerekiyor evde hasta hasta dinleniyorum malesef... Bol bol bitki caylari, meyve ve benzeri seyler gozume hic cazip gozukmese de (tabi hastaliktan dolayi) iyilesmek icin mecburen mecburen...
gulcingiller
04-05-2014, 16:29
Domateslerim kendisini toparlamis gozukuyor daha cok kucukler ama gunes yuzunu gosterirse hasadimiz bol olur umarim.
gulcingiller
09-08-2014, 13:40
Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar. Bahar gecti neredeyse yaz sonu geldi ve bu sene Londraya yaz geldi. Hava sicakliginin 30 dereceyi bulmasi bizler icin iyi ve bir o kadar da bunaltici oldu. Bahcemiz guzellesti urunler alinmaya baslandi bunlarda gunluk topladigimiz domateslerden kalanlar elinize alinca mis gibi domates kokusu, kabugu kalin tadi hafif mayhos en onemlisi cocuklar dalindan domates koparip yiyebiliyor ve " anne elim domates koktu" diyebiliyor.
gulcingiller
09-08-2014, 14:18
Bu biber tohumlari amcam dan bana miras kaldi. 3 sene once ziyaretine gittigim de rahmetli Arif amcamin bahcesindeki biberlerden bir tane kopartip kendimle beraber buraya getirmistim ve her sene yeniden tohum elde ederek biberleri yetistiriyorum. Bu sene canim amcam yok ama ardindan biraktigi guzel hatiralar, anilar, yeri doldurulmaz bir amca diger degimle "baba yarisi" hayatimda ki en onemli insanlardan birisiydi mekanin cennet olsun canim amcam... Sen gittin gulusun kaldi bana biraktigin manevi miras yaninda bir de bu biberler...
gulcingiller
09-08-2014, 16:56
Kis hazirliklari baslasin evimin icinde 3 tane sarma canavari olunca yazin topladigim taze yapraklar usulune uygun hazirlanip buzdolabimin buzluk bolumunde misafir ediliyor. Kis aylarinda cocuklarin istegi uzerine hazirlaniyor sonra da "ellerine saglik anne bir tabak daha alabilirmiyim" denilince degmeyin benim keyfime. Kis oncesi tatli telaslar bana cocuklugumu animsatiyor salca yapimi, kurulan tursular, konserveler, kurutulan meyve sebzeler , eristeler, receller ve daha neler neler...
gulcingiller
11-08-2014, 14:50
Son iki gundur araliksiz yagan yaz yagmuru sonucunda bazi domateslerimin dallari kirilmisti bu durum da toplanan domateslerin bir kismi tursu yapildi. Sonra da aklima gelen eski bir ani beni yesil domates receli yapmaya yonlendirdi. Usta degilim ama internet uzerinden aldigim bilgiler dogrultusunda bu recel yapilacak bakalim tadi nasil olacak.
gulcingiller
13-08-2014, 11:12
Yillar gecse de unutulmayan bir lezzet 4-5 yasindaydim koyden istanbul'a donus yolun da yol kenarinda toplayip yedigimiz taze nohutlarin tadi hala damagim da... Cocukluk iste 2 yil once yaptigimiz koy ziyaretin de cocuklarim da taze nohut yeme firsati buldular ve bizde bahcemiz de tadimlik nohut yetistiriyoruz tabi ki iklim sartlari "nerede o eski nohutlar" dedirtse de yine de cocukluguma dair bir guzellik bunlar da bizim bahcenin nohutlari.
münevver48
13-08-2014, 13:31
sevgili gülcingiller,bende pek severim taze nohutu,yerken bizaz ekşi biraz tuzlu buruk bir tat gelir ağzına dış kabuğunu açarken. benide çocukluğuma götürdün.bizler neredeyse bu tadı unutmuştuk sayende hatırlamış oldum.ayrıca bu tadı çocuklarına tattırmak için verdiğin çaba karşısında seni kutluyorum.burdaki köy çocukların bile bir çoğu malesef bu tatları bilmiyorlar.
gulcingiller
13-08-2014, 14:55
Tesekkur ederim Munevver48 cocuklarimin iki arada bir dere de geldikleri yeri unutmalarini istemiyorum tabi yaslari ilerledikce benden uzaklasip beni uzayli gibi gormelerini de istemiyorum umarim oyle bir duruma gelmeyiz hic bir zaman... Henuz kucukler 12, 8, 2 yaslarindalar ama elimden geldigince kendi cocukluguma dair paylasimlarimiz oluyor biz kucukken neler yapardik anlatip firsatini bulukca da uygulamaya calisiyorum taze nohut da bunlardan birisi yanisira manti yapmayi ogrendiler gecen hafta kendileri yaptigi icin neredeyse tabaklari bile yiyeceklerdi. Eriste nasil yapilir Ev makarnasi nasil lezzetli oluyor deneme yanilma yontemi ile ogreniyorlar (bana biraz fazladan is cikiyor ama ne yapalim)
Butun dunya da "cig sebze yeme" aliskanligi kazanma derdine dustugu bir zaman da koy cocuklarinin hatta buyuk kucuk herkesin tekrardan bu lezzeti hatirlamasi dilegiyle yasasin "dalindan koparilmis taze nohutlar"
YeniGine
13-08-2014, 23:24
Sevgili gülcingiller anlatımın, paylaşımın ne kadar güzel... Tam bir anne ve ev hanımı. Çok hoş gerçekten. Tohumu, çekirdeği, filizi, anılarını, evlatlarına yansıtmanı, emeğini, bahçeni çok sevdim çok.
Ellerine, emeklerine, gönlüne sağlık... Herşey inşallah gönlünce.
gulcingiller
14-08-2014, 01:33
Sevgili Yenigine cok tesekkur ediyorum yaptiklarimi sizlere boyle yansitabilmek beni mutlu etti. Bahce konusuna gelince sizlerin verdigi emegin yaninda ben daha cirak sayilirim ama once saglik olsun sonra da sabirla, sizlerin tavsiyeleri ile benim bahcem de toparlanicak insallah her sey zamanla... Umarim agaclar.net uyelerinin hepsi hayallerine kavusur, verdikleri emegin karsiligini alir beraberinde bende.
gulcingiller
18-08-2014, 11:14
Sicak memleketler de patatesleri topraktan cikarmak daha ileri bir tarihte olur ama bulundugumuz memleketin gunluk yagmurlari coktan basladi. Evimizin diregi patateslerden sorumlu hayat arkadasim patateslerinin curumesini istemediginden dun hepsini topladi, otlari temizledi, kalan taze nohutlari topladi. Bizim bahcede is paylasimi var benim payima dusenler domatesler, fasulyeler, asma, biber ve digerleri... Cocuklarin payina dusen ust bas camur icinde kalmak, saclarinin diplerinde toprak obekleri olusturmak, arada bir birbirlerine toprak atmak (2 yasindaki defne ve 9 yasindaki berdan), sonrasinda "anne bana toprak atti" diye sikayete gelmeler ve daha neler neler... Sansimiza sabah yagan yagmur durdu da ogleden sonra 3-6 arasi islerimizi bitirdik.
gulcingiller
18-08-2014, 16:44
Tartildik toplam 6 bucuk kilo patatesimiz olmus buna da sukur.
gulcingiller
18-08-2014, 21:39
Sayin sonkez tesekkur ederiz. Buyurun gelin beraber olsun.
gulcingiller
16-09-2014, 08:47
Annemin supriz ziyareti, esimin rahatsizligi derken son zamanlarda bahceye ve foruma ugrayamadim. Annemi ugurladik, esim toparladi derken son 3 haftanin yorgunlugu dun bahce islerini bitirdikten sonra acik havada, kus sesleri esliginde kitap okuyarak azalir gibi oldu. Yazdan kalma bir gundu ve yarim saatte olsa kitap okumak bana ilac gibi geldi.
akçabardak
16-09-2014, 10:16
Sevgili gülçingiller bahçe sayfanız hayırlı bereketi bol olsun. Patatesler çok güzel görünüyorlar, iyi günlerde sağlıkla tüketin.
gulcingiller
16-09-2014, 10:57
Tesekkur ederim sevgili Akcabardak bende bahce sayfami ziyaret ettiginiz icin memnun oldum. Patateslerimizin gorunumu kadar tadi da pek bir guzeldi ve bitti malesef.
akçabardak
16-09-2014, 11:14
Afiyet bal şeker olsun.
gulcingiller
04-04-2015, 19:48
Nihayet Londra ya bahar geldi agaclar ciceklendi ama aksam uzeri hava buz gibi oluyor... Benim gibi bahce sevdalisi olanlar dort gozle hava sicakliginin yukselmesini bekliyor malesef. Cok degil 1-2 hafta sonra fideciklerimi toprakla bulusturabilirim umarim.
gulcingiller
04-04-2015, 20:02
Bu fotograf gectigimiz pazar gunu cekildi. Cocuklar ile yuruyus sonrasi bahcemiz de mola verdigimiz sirada masamiza misafir olan ugurbocegi ve ona sarkilar soyleyip ellerinin uzerinde tasiyan bizim ufakliklar. Sonun da ne mi oldu? Ucurmayi basardilar.
gulcingiller
04-04-2015, 20:21
Yillardir niyetlenip sonra da yetistirmeyi unuttugum guzellik sumbul. Dillerden dusmeyen mis gibi kokusu bize de kismet olur umarim.
gulcingiller
05-04-2015, 12:43
Oglumun kendi elleri ile sectigi ve ektigi cam fistigi, 1 hafta icin de cimlendi. Bana sordugu ilk soru (tabi ki sevinc cigliklarin dan sonra) "simdi ne olacak" benden aldigi cevap "istersen buyuk bir saksiya ekeriz ileri de bahceli bir evimiz olursa bahcemiz de buyur, ya da istedigin birisine hediye ederiz". Henuz karar vermis degil dusundukten sonra bana kararini bildirecekmis. Cocuklar dogayi sevsin, korusun istiyoruz ya bunun için bu isin her asamasini ogrensinler. Bir agacin kolay yetismedigini yasayarak ogrenirlerse o kadar kiymet bilirler diye dusunuyorum.
gulcingiller
09-04-2015, 20:04
Son bir kac gundur hava sicakligi yukseldi bahce de isler beni bekler dedim ve kollari sivadim beraberim de 3 cocuk ile. Bahcede gecirilen 3 saat boyunca domates, havuc, maydanoz, misin, fasulye ve semizotu ektim. Cocuklar gunesin tadini cikardi oglum gelip bana yardim etti solucanlari inceledi sonrasin da birbirlerine toprak attilar ustlerini batirdilar eve gelince de tepeden tirnaga temizlenip en kucugumuz uyudu digerleri yorgunluk tan yerinde kalkamiyor. Cocuklarla bagbahce isleri oncelikle sabir, sonrasi da yorgunluk tan yerinden kipirdamayan cocuklar demek.
gulcingiller
10-04-2015, 12:52
Karsiniz da cerkez kabagi tohumunun cimlenmesi ama benim kendisi hakkin da hic bir bilgim yok. Tavsiyesi olan uyelerin onerileri dikkate alinacaktir yoksa da deneme yanilma yontemi ile ogrenicez. Arkada ki yumurta kabuklarini ise biriktiriyorum bizim cocuklar tabiri caiz ise "yumurta canavarlari" hal boyle olunca onlar da topraga karisip bir ise yarasinlar degil mi.
gulcingiller
11-04-2015, 16:04
Kitaplara konu olmus meshur gri bulutlar kaybolup, gunes actigi zaman bizim evin hali. Gunes nerede ise biz oradayiz malum buyumemiz gerekiyor. Bol gunesli, yeterince yagisli gunler olmasi dilegiyle.
gulcingiller
11-04-2015, 17:52
Yuruyus zamani bahcesini temizleyen bir teyzenin cope atmak uzere iken, kendisine "cok guzel gozukuyor neden atiyorsunuz" diye sordugum da teyzenin "istiyorsan alabilirsin" demesine cok sevindim. Tesekkur edip bahcemizin yeni uyesini bundan sonra yasiyacagi yere goturdum. Adi "Unutma beni cicegi" buralar da "forget me not" diye biliniyor.
akçabardak
11-04-2015, 18:29
Sevgili gulcingiller atılmaktan son anda kurtulan bitkileriniz yeni evinde çok mutlu görünüyorlar, güle güle iyi günlerde sağlıkla, mutlulukla özgürce çiçeklensinler.
Bu fotograf gecen yazdan kalma ama o zamanlar bir yasinda olan kizim Defne patateslerimizi toplarken minik elleriyle bana cok yardim etmisti. Bazi anneler cocuklar ustunu kirletmesin diye elinden geleni yapiyor ama simdiki zaman da birakin cocuklar ustunu kirletsin, rahat ve guvenli bir sekilde disari bile cikamiyorlar. Imkani olan herkes cocuklarini toprakla bulustursun toprak kirli ve pis degildir zarari olmaz.
Bayılırımm böyle cümlelere..
Ben toprakla uğraşırken kesinlikle eldiven kullanmam..Havalar ısınınca ayağımdaki terlikleri de atarım..
Ellerine toprak bulaşan ve kirlendiğini sanan insanlara hep şaşarım..
Sitemizin bahçevanları bahçeyle uğraşırken hep eldiven takarlar..Sorarım niye diye..Hatta, yöneticiye de söyledim bunu..Yöneticimiz ''ekmek dağıttıkları için takıyorlar eldivenleri'' dedi..
Ben de ''toprakla uğraşırken değil, ekmekleri dağıtırken eldiven taksalar daha doğru olur'' dedim..
Kolay gelsin sayın gulcingiller..
gulcingiller
11-04-2015, 19:07
Sizinle ayni fikirdeyim akcabardak cope gitmekten son dakika da kurtuldu ama hayata tutunmus gozukuyor. Simdi ozgurce kok salsin, dallanip budaklansin bizim de gozumuz gonlumuz acilsin degil mi. Iyi dilekleriniz icin tesekkurler.
akçabardak
11-04-2015, 19:11
Sizinle ayni fikirdeyim akcabardak cope gitmekten son dakika kurtuldu ama hayata tutunmus gozukuyor. Simdi ozgurce kok salsin, dallanip budaklansin bizim de gozumuz gonlumuz acilsin degil mi. Iyi dilekleriniz icin tesekkurler.
Aynen öyle.
gerçekten çok güzel ve hoş bir mizahınız var bayıldım.. unutma beni çiçeğinizde çok güzel umarım uzun ömürlü olur^^
gulcingiller
11-04-2015, 19:26
Sayin Pria hayatimiza dahil olmus, sayisiz kimyasal maddeleri dusununce topragin zararsiz olduguna inaniyorum. Bizim cocuklar bahce de yerlere oturur, topraga bulanir, camur yapar, su savasi oynarlar, en kucugumuz hizini alamaz toprak atar abisine ablasina. Eve donunce aklanir paklanirlar sonrasin da derin bir uyku cekerler (yorgun anneler icin ele gecmez bir durumdur bu).Cocuklarin yasama sevincini "kimyasal maddeler" ve "temizlik hastaligi" ile kirletmemek gerektigine inaniyorum. Cocuklugun da eline solucan almasina izin verilmemis birisi olarak benim cocuklar bocek toplar, solucanlari ellerine alir inceler onlar icin kucuk bir krallik ilan eder. Toprakla bulusan ellerden, guzellik sacilir Dunya ya.
gulcingiller
11-04-2015, 19:45
gerçekten çok güzel ve hoş bir mizahınız var bayıldım.. unutma beni çiçeğinizde çok güzel umarım uzun ömürlü olur^^
Tesekkur ederim sayin dongyul, bende uzun omurlu olmalarini diliyorum. Bundan sonrasi bekleyip gormek.
YeniGine
11-04-2015, 23:47
Sevgili gulcingiller maşallah, bahçeniz hareketlenmiş, çimlenenler, açacaklar. O güzelim çiçeği neden atmaya kalkışmışlar açıkçası merak ettim. Ama o güzelliğin sizinle buluşması da bence bir tesadüf değil, çok da iyi olmuş güle güle büyüsün inşallah...
gulcingiller
12-04-2015, 00:50
Sevgili gulcingiller maşallah, bahçeniz hareketlenmiş, çimlenenler, açacaklar. O güzelim çiçeği neden atmaya kalkışmışlar açıkçası merak ettim. Ama o güzelliğin sizinle buluşması da bence bir tesadüf değil, çok da iyi olmuş güle güle büyüsün inşallah...
Sevgili yenigine yasli teyze evin yeni sahibiymis ve "cimler uzerinde oturmayi cok seviyormus" anliyacaginiz canim cicek cim sevdasina yenik dusmus. Iyiki ben yuruyuse cikmisim da kendisi ni kurtarma serefine nail olabildim. Bence de tesadüf değil.
YeniGine
12-04-2015, 01:08
Demek ki sadece çim sevenler de var... Bizim burada da yeni bir ev sahibi, bahçesinde ne kadar ağaç, çiçek var (2 çam, 3 ıhlamur, 1 erik, 3 ortanca tomurcukta laleler, 2 şimşir, 2 gül) hepsini kesti biçti bahçeyi dümdüz edip çim tohumu ekti bahçesine.
Ne yazık ki ben özellikle ortancalara denk gelemediğim için çok da üzüldüm. :(
gulcingiller
12-04-2015, 02:37
Demek ki sadece çim sevenler de var... Bizim burada da yeni bir ev sahibi, bahçesinde ne kadar ağaç, çiçek var (2 çam, 3 ıhlamur, 1 erik, 3 ortanca tomurcukta laleler, 2 şimşir, 2 gül) hepsini kesti biçti bahçeyi dümdüz edip çim tohumu ekti bahçesine.
Ne yazık ki ben özellikle ortancalara denk gelemediğim için çok da üzüldüm. :(
Ne uzucu benim evim de ne balkon ne de bahce var. Buna ragmen isyerimizin arkasin da bulunan bahceyi ekiyorum uzerine 5 metre karelik hobi bahcesini ekiyorum. Keske buyuk bahcem olsa da meyve agaclari ekebilsem... Cocuklar dalindan meyve koparip yeme sansina sahip olsalar. Kimisi de imkani oldugu halde sevmiyor hatta varligina bile tahammul edemiyor ne yazık ki.
gulcingiller
12-04-2015, 12:00
Insanlar isteyince yapabiliyor... Neden mi? Bu sene kucuk bir hobi bahcemiz var sehrin gobegin de gizli bir bahce olarak kalmis. Bolge de oturan cevre sakinleri ki bunlarin yas ortalamasi 30-65 arasinda. 10 yil once belediyeye basvuru yapip kullanilmayan bos bir araziyi gizli bir cennet haline donusturmusler. 70 kisiye 5 metre karelik alan vermisler, sera kurmuslar, tuvalet, buro, hafta sonu gorevli olan kisiler icin kucuk bir kulube yapmislar. Bahcenin ortak kullanim alanin da kucuk bir golet, ari kovani, oturma masa lari var. Iyi ki yapmislar cocuklar icin kus, bocek tanima bulma gunleri duzenliyorlar ucretsiz durbun, kagit, kalem ve benzeri ihtiyaclari onlar temin ediyorlar. Cok iyi bir is basarmislar onlarin sayesin de cocuklarim kurbaga ailesi ile tanisti yumurtlama donemlerini, yumurtalarin gelisimini takip edebildi bende bu fotografi cekebildim. Karsiniz da bizim cocuklarin "benekli" kurbagasi 7 kurbaga icerisinden biz bunu sahiplendik fotografini cektik, resmini cizdik, isim verdik... Eve misafir etmekten bahsedenler dahi oldu ama imkansiz oldugunu ogrenince bahcede misafir ettik... "aman ne olmus alt tarafi bir kurbaga" diye dusunmeyin lutfen..! Gunumuz sartlarin da bazi cocuklar domatesin agacta yetistigini zannedip, kurbagayi sadece kitaplar da gorebiliyorlar...
gulcingiller
12-04-2015, 15:47
Bu sabah kizcem defne ile bahcemizi sulamaya gittik. Tam isimiz bitmis eve donerken defnenin attigi ciglik ile yuregim agzima geldi ve "ne oldugunu" sordugum da "kebelek" diyince kahkahayi bastim. "Hayir kelebek" dedim kizcem defne inatla "kebelek iste kebelek" dedi. Bu fotograf karesi ile bu konu da boylece kapanmis oldu...
gulcingiller
15-04-2015, 18:20
Sardunyalar cicek acarken... Cocuklugumun iki guzel cicegi vardi "gece sefalari" ve "sardunyalar" neden bu kadar cok severim bilmiyorum ama bu sardunyanin cicegini gorunce sebep aramayi biraktim. Dalindan koparilan bu sardunyacik yeni topragina hemen uyum sagladi ve çiçek acti rengi de harika, karar aldim rengarenk sardunyalar yetistirecegim.
gulcingiller
15-04-2015, 19:31
Ari kardesleri beslemek lazim. Hobi bahcemizin her kosesine biberiye ekilmis. Mis gibi kokusunun yaninda boyumu gecen devasi biberiyelerin hepsi ciceklenmis . Ari kardesler de etraflarin da dolanip duruyor, dilime takilan sarki da "ari viz viz viz..."
gulcingiller
19-04-2015, 11:47
Gecen sene 20cm boyunda koklu olarak satin aldigim fidecik.
Gecen zaman icerisin de boyu 1 metre yi gecmis, dallanip budaklanmis ama cicek acmamisti. Sanirim bu gozukenler cicek tomurcuklari, ciceklerinin rengi "kirmizi" olucak diye biliyorum. Henuz goremedik ama olsun bekliyorum... Hanimeli ve mis gibi kokusunu hayal edince beklemeye deger.
gulcingiller
19-04-2015, 12:04
Geri donusum ve yeniden degerlendirip kullanilan esyalarin icine bir yenisi daha ekledi. Bir cok tamir badiresi atlatip "yok artik rahat birakin beni" diye feryat figan eden emektar buzdolabini rahat birakmaya karar verdik. Bu karari aldik ama Londra sokaklarin da "hurdaci" bulmak gibi bir sansimiz yok, ustune dolap alindiktan sonra yapilan duzenlemeler ile disari cikarip atilmasi da mumkun degil... ne yaparim ne edelim derken geldigimiz son nokta "mini sera" kucuk fideciklerin korunakli yeni evi. Dolabin ustundeki pervane kapagi acildi icinin sicaklik dengesi korunsun ve temiz hava girisi olsun diye. Kocaman sera icinde bu kadar fidecik mi olur demeyin lutfen bu fidecikler dun itibari ile ekilenler digerleri evde cam pervazlarin da buyumeyi bekliyorlar hafta ici nakil islemlerini gerceklestirilecek.
gulcingiller
19-04-2015, 14:29
Gecen yazdan geriye kalan son hasat. Dun yaptigimiz bahce temizligi sirasin da rastladim kendilerine. Hazine bulmus gibi oldum.
gulcingiller
19-04-2015, 18:48
Sonun da actilar mis gibi kokuyorlar...
gulcingiller
20-04-2015, 18:35
Geleneksel sifayi kapma senlikleri baslamis bulunmakta... Bahce temizligi yaparken havanin ruzgarli olmasina aldirmadim taki bogazim agrimaya basliyana kadar. Vucut kirginligi ile evde kalinca insan daha da kotu oluyor diye bahcemi sulamaya gittim kalan zaman da kitap okurum diye dusundum. Ama olmadi hobi bahçesinde cok fazla ziyaretci oldugundan hastalik da bahane olunca gerisin geri eve dondum. Oysa kuslar otuyor ve hava mis gibiydi...
gulcingiller
22-04-2015, 09:53
Çörek otu ekip bicenler oldugunu ogrenince, bende denemek istedim (gecen yaz donemi) ve basarisiz oldum. Gectigimiz hafta çörek otu ekimleri yapildigini gordum ve yilmak yok diyerek tekrar denedim. 1 hafta icinde cimlendiler henuz cok kucukler umarim buyuduklerini ve çiçek actiklarini gorebilirim.
gulcingiller
23-04-2015, 22:50
3 senelik bahce isleri arasin da bezelye yetistirmeyi basaramamistim ama sonun da oldu. Bezelyeler tutmaya baslamis ne mutlu bana.
gulcingiller
23-04-2015, 23:02
2014 sonbaharin da saksiya ekilen kayisi cekirdeklerinden bir tanesiydi. Artik yesermez umidi ile unutulan ama bahar da yeserip 30cm boyuna gelen bu kayisi fidesi, son iki hafta da dallanip budaklandi tabiri caiz ise costu. En kisa zaman da buyuk bir saksiya almaliyim.
gulcingiller
28-04-2015, 22:33
Bahcemde ki sebzeler buyumeden talan eden yaramazi suc ustu yakaladim. Poz vermeye hazir vaziyette gorunce dayanamadim fotografini cektim, yaklasik 10 tane :eek:
Sonrasin da bugunun hatirina canini bagisladim benim bahcemin cok uzagina birakip dondum.
gulcingiller
29-04-2015, 00:15
Endamin yeter...
gulcingiller
24-05-2015, 01:21
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba, kotu giden hava sartlari aile boyu soguk alginligi derken forum arada kaynadi :rolleyes:. Benim yoklugum da bahcemde cok hasar olmamis son 3 haftayi dusunursek yagmur, camur, dolu, firtina ile uyandik her yeni gune. Arkadasimin hediyesi olan cicegim serpilmis, guzellesmis. Adi bildigim kadariyla hercai meneksesi yanlis biliyorsam beni bagislayin ama gorunumu cok guzel.
gulcingiller
24-05-2015, 01:25
Kadifeler ve domates fidelerinin kardesligi, gorunumleri sahane.
gulcingiller
25-05-2015, 13:58
Gecen hafta elime gecen 40 gunluk fasulyeler filizlenmis bahceye gitmek icin beni bekliyorlar. Sira sira dizilmis inciler gibi her saksi da 2-3 fasulye gostermis kendisini. Bir fasulye insani neden bu kadar sevindirir dersiniz? Benim cocuklugum aklima geliyor soba altinda pamuk icinde cimlenen fasulyeleri hatirliyorum ve yuzumde bir tebessum yaslandik galiba diyorum.
gulcingiller
25-05-2015, 14:35
Bu cicegin adi ne bilmiyorum ama dort gozle tohum keselerinin olusmasini bekliyorum. Komsu bahçede yetisen bu cicek kis boyu hayata tutundu bahar da tabiri caiz ise arsizca sari cicekleri acmaya basladi ve hala devam ediyor kocaman bir cali gorunumu var ama ciceklerle bezenmis olmasi benim gonlumu calmaya yetti :rolleyes: oncelikle adini ogrenmek gerekiyor sonra da tohumlardan nasiplenmek.
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/5870.htm
Olduğunu düşünüyorum.
gulcingiller
25-05-2015, 17:54
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/5870.htm
Olduğunu düşünüyorum.
Isimi kolaylastirdiniz sayin Muda, tesekkur ederim.
gulcingiller
25-05-2015, 19:07
Evimizin minik kizi parkta eglenirken. Hava sartlari guzel olunca bu memlekette cocuklar ile yapilabilecek en iyi plan, hazirlikli bir sekilde parka gitmek. Park ta ne var canim demeyin sakin dev gibi agaclar in oldugu, hayvanlar in bulundugu (keci, geyik, tavsan, kus), kelebek bahcesi olan, acik havuzu olan(cocuklar icin), cocuk oyun alani bulunan tam olarak buyuklugunu bilmiyorum ama festivallerin yapildigi bir parkimiz var. Park boyle olursa cocuklara "hayir" diyebilmek mumkun degil en iyisi gidip tadini cikarmak.
gulcingiller
26-05-2015, 23:49
"Papatya gibisin beyaz ve ince. Eziliyor ruhum seni gorunce..."
bahcemde ki papatyalardan bir tanesi ve misafirleri.
gulcingiller
27-05-2015, 13:39
Gecen seneden bu yana cicek acmasini bekliyorum ve sonun da oldu. Cam pervazinda ki saksiya dikmistim, simdi bu guzelligi bahceye goturup ekmelimiyim yoksa oldugu yerde kalsin mi kararsizim. Adini kedi tirnagi diye biliyorum, ciceklerinin rengi ve gorunumu ise sahane. Ben dalindan koparip filizlendikten sonra saksiya dikmistim, sanirim tohum da vericek bu sene
Menekşeler ve diğer çiçekleriniz harika görünüyor .Ve üç çiçeğiniz hepsinden güzel . Çocuklarınızla birlikte güzel paylaşımlarınızdan ve güzel anlatımınızdan dolayı kutluyorum . Sevgiler .
gulcingiller
27-05-2015, 21:44
Menekşeler ve diğer çiçekleriniz harika görünüyor .Ve üç çiçeğiniz hepsinden güzel . Çocuklarınızla birlikte güzel paylaşımlarınızdan ve güzel anlatımınızdan dolayı kutluyorum . Sevgiler .
Cok tesekkur ederim Aleydi, goren gozlerin guzelligi beni mutlu etti. 3 cicek, bahce, bortu bocek derken zaman su gibi akip gidiyor. Bizden de size kucak dolusu saygilar sevgiler.
gulcingiller
30-05-2015, 01:07
Kucuk bir cocuk iken isminden dolayi "kusburnu recelinin" neden yapildigini merak eden bendeniz, benden 5 yas buyuk olan kuzenimin "kusun burnunu kesip yapiyorlar, o yuzden bu renk oluyor" demesi uzerine uzun bir sure tadindan mahrum kalmistim :( yillar gecti buyudum ogrendim ki hersey bir sakadan ibaretmis . Kusburnu agacinin yanindan gecerken simdiye kadar ciceklerini hic gormedigimi fark ettim ayni yerde ekilmis 2 farklı kusburnu agaci ve birbirine karismis dallar arasinda ki 2 farkli renkte acan cicekleri gormege deger. Demek ki neymis bakmak ile gormek birbirinden cok farklıymis.
milaca2010
31-05-2015, 22:49
Bahçe sayfanız hayırlı olsun sn.gulcingiller; Kolay gelsin.
gulcingiller
01-06-2015, 13:02
Bahçe sayfanız hayırlı olsun sn.gulcingiller; Kolay gelsin.
Tesekkur ederim milaca2010.
gulcingiller
10-06-2015, 00:38
Sonun da tomurcuklanan guller yuzunu gosterdi.
gulcingiller
20-06-2015, 13:04
Haziran ayinin ortasindayiz ama henuz isinmayan hava sartlari ve tepemizde ki gri bulutlar ile ancak bu kadar buyuduler benim canim domateslerim :o ama olsun buna da sukur domateslerim sonunda cicege durdular umarim kizardiklari gunu de gorebiliriz.
gulcingiller
01-07-2015, 11:55
Cocuklar ile birlikte ektigimiz aycekirdegi tohumlarindan sadece bir tanesi cimlenmisti. Bizde onu bahcemize ekmistik benim hic umudum yoktu ama sonunda cicegini gorduk. Tadina bakmak kismet olurmu bilmiyorum ama cicek actigini gormekte marifet :rolleyes:
gulcingiller
02-07-2015, 23:01
Gecen sene recel yapma konusun da epeyce denemelerim oldu ve sonrasinda bazen gurur duydum kendimi ile, bazen de kizdim. Bu sene icin belirledigim bir hedefim var kislik malzemeler kendi ellerimle ve mevsiminde hazirlanacak recel, salamura, tursu, domates sosu, konserve, meyve ve sebze kurulari ve cesitleri. Artik kolllari sivama vakti geldi ilk is recel yapimi. Komsu bahçede ki devasi visne agacinin bizim bahceye dusen dallarindan sarkan visneler toplandi, ayiklandi ve sekere yatirilmadan fotografi cekildi :p agacin sahibi yok ne arayani var nede sorani dallarina konan kuslar ve agacin golgesi altinda oturup gokyuzunu izleyen benim disinda.
gulcingiller
03-07-2015, 08:48
Yillardan 2005 ilk memleket ziyaretimiz. Ailem 17 Agustos depreminden sonra Ankaraya tasinmisti bahcesi olan bir evde yasiyorlardi ve ben Istanbul cocugu olarak Ankarayi hic sevmemistim, annemin ailesinin orada yasamasina ragmen. Bana tek cazip gelen tarafi orada bahceli bir ev olmasiydi. Gelelim asil hikayeye annem bos buldugu teneke kutularina bir suru sey ekmis ama aralarindan sadece 2 tanesini sulamiyor hatta yuzlerine bile bakmiyor ben bu duruma daha fazla dayanamadim ve cicekleri sulama gorevini ustlendim. Ilk isim sulanmayan saksilara su vermek oldu. Aradan cok zaman gecmedi annem durumu fark etti saksilarda ki naneler costu. Ben bu durumdan cok memnundum ama annem degildi :p cok soylenip beni bunaltinca bende dedim ki
"Sende naneleri kurutursun bana yollarsin" bu lafimin uzerine anacim beni kirmadi. Ben naneler suladim, onlar costu, sonra da kurutulup 2 evin ihtiyacini gorduler. Aradan yillar gecti ben hala taze naneyi pek sevmeyen birisi olarak her sene nane kurutmaya devam ediyorum ama bu sene ki mahsulumuz cok olacak.
Demek ki neymis "emek olmadan, yemek olmazmis" yasasin kuru nane sevenler :D
gulcingiller
03-07-2015, 13:58
Dun yaptigim bahce ziyaretinde tadimlik taze nohutlarin tuttugunu gorunce cocuk gibi sevindim. Sebebine gelince cocuklugunda taze nohut yemis es dost akrabaya nohut dagitabilecegim icin. Gecen yil ekilen nohutlari 1 avuc dolusu olacak sekilde talip olanlara dagitmistik bebek bekleyen anneler de dahil olmak uzere. Bakalim bu sene bu nohutlar kimlere kismet olacak. Henuz dalinda duruyorlar...
gulcingiller
04-07-2015, 10:51
Tohumdan cicege yolculugumuz bitmistir efendim. Ekilen gul tohumlarindan filizlenen bir tane gul fidesi sonunda cicek acti ve mis gibi kokuyor. "Tohumdan gul yetismez" "asilama yapmadan cicek acmaz" diyenler cok oldu cevremde ama oluyormus :D insanoglu isterse yapamayacagi sey yok onemli olan
niyetinin iyi olmasi.
Sevgi Durul
04-07-2015, 11:36
Aradan yillar gecti ben hala taze naneyi pek sevmeyen birisi olarak her sene nane kurutmaya devam ediyorum ama bu sene ki mahsulumuz cok olacak.
Demek ki neymis "emek olmadan, yemek olmazmis" yasasin kuru nane sevenler :D
Bu gelenek bizde de var, sevgili gülcingiller.
Kurutulurken ev mis gibi nane kokar, hele ovalarken çıkan buram buram nane kokusu çok hoşuma gider.
Tarhana yaparken yüklü miktarda kullanıyorum. Çorbalara, zeytinyağlı sarma ve dolmalara yakışıyor.
Ovalayıp elekten geçirince saplı kısımlarını da ayrı kavanozlayıp nane limon kaynatırken kullanıyorum.
Ancak annemden öğrendiğim, gün dönümünden önce kurutulmalıymış. Sebebini ve mantığını çözemesem de hep öyle yaparım.
Ürünlerinizi sağlıkla tüketmeniz dileklerimle... Sevgiler...
gulcingiller
04-07-2015, 12:20
Bu gelenek bizde de var, sevgili gülcingiller.
Kurutulurken ev mis gibi nane kokar, hele ovalarken çıkan buram buram nane kokusu çok hoşuma gider.
Tarhana yaparken yüklü miktarda kullanıyorum. Çorbalara, zeytinyağlı sarma ve dolmalara yakışıyor.
Ovalayıp elekten geçirince saplı kısımlarını da ayrı kavanozlayıp nane limon kaynatırken kullanıyorum.
Ancak annemden öğrendiğim, gün dönümünden önce kurutulmalıymış. Sebebini ve mantığını çözemesem de hep öyle yaparım.
Ürünlerinizi sağlıkla tüketmeniz dileklerimle... Sevgiler...
Sayenizde yeni yontemler ogrendim Sevgili SDurul. Nane saplarini degil sadece yapraklarini kurutuyordum, ama saplarini nane limon icin ayirmak daha mantikli. Ayrica naneleri ovalarken yayilan koku sahane bir sey oldugu icin azaldikca ovalayip kullanmayi tercih ediyorum. Annenizden ogrendiginiz gun donumu konusunun vardir bir hikmeti uygulamak lazim ve gelecek nesillere aktarmak gorevi de bizlere dussun. Iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim.
Sevgiler, saygilar bizden.
Sevgi Durul
04-07-2015, 12:35
Yanlış anlatmışım, sevgili gülcingiller.
Ben de sadece yaprak kurutuyorum, ama ille de damar kısımları elek üstünde kalıyor.
Şimdi anlaştık sanırım.:)
gulcingiller
04-07-2015, 13:18
Yanlış anlatmışım, sevgili gülcingiller.
Ben de sadece yaprak kurutuyorum, ama ille de damar kısımları elek üstünde kalıyor.
Şimdi anlaştık sanırım.:)
Kesinlikle anlastik SDurul. :eek:
gulcingiller
12-07-2015, 08:17
Dun hava mis gibiydi biz ise coluk cocuk arabada kosturuyorduk. Neden mi? Yillik izin telasi yuzunden "gurbetci" diye anilmak bazen etiketlemek gibi geliyor insana ama inanin isin ozunde hic de kolay degil.
Ne oralisin, ne burali...
Yasadigim ulkede yasadigim sistem, vazgecilmez ama yine de buraya ait olamiyorsun.
Memlekete gittiginde hasret gideriyorsun ama evini yasadigin duzeni ozluyorsun.
3 cocuklu bir anne olarak bebek arabasi ile otobuse, trene, metro ya
binip istedigin yere yolculuk yapabilmeyi mesela.
4 yasindaki kizimin ilk Turkiye ziyareti sonrasinda evimize donunce " baba ma soyle bize bahce alsin" diyerek aglamasini hic unutamam aslinda istedigi bahce degil ozledikleriydi...
2 arada 1 derede kalmak bu olsa gerek... Yine de herseyin basi saglik olsun. Yine yeniden bir kosturmaca icindeyiz derleyip toparlama, hazirlanma derken oturup hesapladim toplam 5 defa valizler acilip kapanacak inanin simdiden yoruldum :dilli: gitmeden evimi bahcemi ozlemeye basladim eskiden böyle degildim yaslaniyorum galiba :)
gulcingiller
22-08-2015, 14:51
Anneanne evinde cocuk olmak bana gore ozgurluk demek. Mangal komurunden tebesir yapmak ta bizim sipaciklarin isi olursa kapi onunun hali bu. Annem de "Karisma cocuklara derse" kim takar beni. "Torun sevgisi baska oluyor" demelerinin sebebi bu olsa gerek... biz odamizin duvarina cizgi cekemezdik ama benim cocuklar her yeri karalayinca cit yok... (imrenmedim degil)
YeniGine
23-08-2015, 00:12
Sevgili gülcingiller; hep derim ben okumayı sevmem fakat öyle güzel anlatıyorsun ki yorumlarını okumadan geçmiyorum ve yine o güzel anlatımından dolayı nane kurutasım geldi valla.
Nohutlarına ben de çok sevindim. Çünkü şu anda çevremde orta, lise hatta üniversite okuyan çoğu çocuğa, gence sorsam bu bitki nedir diye nohutu bilmezler ne yazık ki. :(
Emeklerine, gönlüne sağlık, rastgelsin inşallah!..
gulcingiller
23-08-2015, 09:55
Sevgili gülcingiller; hep derim ben okumayı sevmem fakat öyle güzel anlatıyorsun ki yorumlarını okumadan geçmiyorum ve yine o güzel anlatımından dolayı nane kurutasım geldi valla.
Nohutlarına ben de çok sevindim. Çünkü şu anda çevremde orta, lise hatta üniversite okuyan çoğu çocuğa, gence sorsam bu bitki nedir diye nohutu bilmezler ne yazık ki. :(
Emeklerine, gönlüne sağlık, rastgelsin inşallah!..
Cok tesekkur ederim yorumunuz icin sevgili YeniGine goren gozler guzel ben sadece icimden gecenleri sizlerle paylasiyorum. Ilkokul caglarin da "ogretmen" olacagimi soyleyip duran ben, lise yillarin da "yazar olucam, kitap yazicam"der dururdum... ama henuz basliyamadim kitap yazmaya :o sizlerden gelen yorumlar ile kanim da kaynamiyor degil hani bu gidisle bahce de ekicem, kitap ta yazicam ustune yazar olucam galiba :D
gulcingiller
23-08-2015, 10:02
Yillar sonra koyde gokkusagi gorduk :rolleyes: cocuklar heyecandan yerinde duramadi. Yagmur sonrasi, mis gibi toprak kokusu esliginde bu manzarayi gorupte fotografini cekmemek olmazdi. Cocuklugumda inandigim yalanla karisik masallar geldi aklima "gokkusaginin dibinde gomulu olan hazineler, defineler..."
gulcingiller
07-11-2015, 17:21
Bulundugumuz memleketin hava sartlarindan dolayi 8.- 9. ay sonrasi bag bahce ile ugrasmak verim almak pek mumkun degil. Fabrikasyon urunlere ve iclerinde bulunan kimyasallara savas actigimdan dolayi evde elma sirkesi yapmaya karar verdim ve calismalara basladim. Bu ilk denemem umarim dogru yoldayim :( yaptigim arastirmalar, izledigim videolar alinan tarifler sonucunda karsiniz da "bay sirkecik"
gulcingiller
08-11-2015, 20:18
Bahar mevsimin de yeserip, filizlenen tohumlar ne kadar guzel ise sonbahar mevsimin de dokulen yapraklarin da ayri bir guzelligi var... Bizim ufakliklar yaprak toplayip, kagitlara yapistirip evirip cevirip resim yaptiklarini zannediyorlar :dilli: benim payima dusen yaprakta sekilde goruldugu gibi sahane o kadar ki abi (9 yasinda) ile kardes (4 yasinda) yaprak guzeli icin tartismaya baslayinca hemen arayan girdim. Fotografini cektikten sonra kardes payi yaparak 2 parcaya bolduk. Simdi ikisi de mutlu, yaprak guzeli de paylasilamadigi icin pek gururlu.
gulcingiller
13-11-2015, 14:34
Uzun zamandir hava sartlarindan dolayi ugramadigim bahcemde dalinda kurumus fasulyeler buldum :eek: hazine bulmus gibi oldum. Seneye toprakla bulusana kadar misafirim olucaklar.
gulcingiller
20-11-2015, 12:59
Yollar da olmak... Hava buz gibi ama sabah yuruyuslerine devam. Sonbaharin guzelliklerini paylasmaya devam :rolleyes:
gulcingiller
02-04-2016, 19:41
Beklemeye degdi daglarina bahar gelmis memleketimin.
gulcingiller
02-04-2016, 19:49
Dallar yeserip, cicekler acmaya baslayinca insanin icini huzur kapliyor...
gulcingiller
03-04-2016, 17:59
Nergisler acarken...
gulcingiller
05-07-2016, 20:32
Sarimsaklar cicek acarsa...
gulcingiller
06-07-2016, 09:45
Yasamasi icin gozunun icine baktigim gul fidesi, en sonun da yuzunu gosterdi. Nihayetinde rengi cok guzelmis...
gulcingiller
07-07-2016, 20:48
Bu sene yaz tatilimiz bir aksilik cikmadigi surece uzun olacak. Bu yuzden buradaki bahceme sebze ekmedim. Hos hala gunes yuzu de gorebilmis degiliz :dilli: gri bulutlariyla meshur ulkede gunes olmayinca malesef bahceden urun almakta pek mumkun olmuyor.
Bu sene sebzelerin yerini guzel guzel cicekler doldursun istedim fotograflarini cektikce ne iyi yapmisim demekten kendimi alamiyorum.
gulcingiller
07-09-2016, 15:42
Kirma zeytin zamani dediler :rolleyes: bende deneyeyim dedim. Yaz tatili gurbetciler icin bitti malesef cocuklarin okullari acildi. Tabi hal boyle olunca kislik hazirliklar da tamamlansin degil mi.
gulcingiller
08-09-2016, 21:32
Badem sevdasi ile kitap sevdasi birbirine karisirsa, bademler gec kirilir :dilli:
gulcingiller
13-09-2016, 17:07
Biberiye yagini bilmeyen yoktur, herkes farkli sekilde kullaniyor. Gecenler de biberiye yagi almak icin bakinirken kucucuk sise icindeki yaglarin akin almaz fiyatlarla satildigini gorunce satin almaktan vazgectim. Yaptigim arastirmalar sonunda evde biberiye yagi yapmaya karar verdim. Isin uzmani degilim umarim basarili olurum :( Cam sise icine doldurulan bahcemde yetismis biberiye yapraklarinin uzerine zeytinyagi ekledim ve gunes goren bir kosede beklemeye biraktim.
gulcingiller
13-09-2016, 20:35
Bahcemde kendi kendine buyuyen arkadasim cicek sagolsun, tatil donusu ciceklerini acmis, kurutmus ustune tohum vermis :D Cicegin adini bilmiyorum arastirabilirdim ama yogunluktan umursamadim isin acikcasi. Ama o beni utandirdi tesekkurler arkadasim cicek.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.