View Full Version : meetoo / Kızılcık
Sn arkadaşlarım bugün aldığım bir diğer fidanım ... bu fidanda da sizlerden fikir almadan hiç bir işlem yapmak istemedim ...bu adayım içinde fikirlerinizi bekliyorum
şimdiden teşekkürler ... iyi çalışmalar..
485859
485860
485861
485862
485863
Merhaba sn meetoo,
Fidanınız hayırlı olsun, ancak bu bir alıç ağacı değil.
Emin değilim ama kızılcığa benziyor yaprakları.
yanlış yazdım sayın sakaki evet kızılcık doğrudur ...
Eğer havai köklendirme düşünmüyorsanız ilk yapacağınız iş boyunu bayağı bir kısaltmak olacak (yaklaşık çatallanmaların başladığı nokta gibi).
Başarılar dilerim.
sn sakaki yardımınız için teşekkürler ...
havai köklendirmeyi bu adayda düşünmüyorum ... dediğiniz gibi epeyce kısaltıp şekillendirceğim sanırım ...
bu adayımda en sağdaki kalın dalı budayıp gövdeyi konikleştirmeme yardım edeceğini düşündüğüm dalla devam etmek istiyorum budamayı şöyle tasarladım ...
485993
Biraz daha kısa olmasında fayda var.
Aslında şu an hemen bonsai (biçimlendirme) uygulamalarına geçmeden önce, boyunu belirlediğinizden daha da kısaltıp, daha sonra en az 2 kere kes ve büyüt tekniği uygulasanız daha güzel olur diye düşünüyorum.
sn sakaki dediğinizi anladım şöyle bir kısaltma sizce uygunmudur ...
486066
Bu fotoğrafın arka kısmında daha uygun 1-2 dal var gibi geldi bana ama fotodan tam net seçemediğim için şurası diyemedim doğrusu. Bu son fotoğrafta uzun kırmızı çizginin hemen sağındaki kalın dal tam arkada kalacak şekilde bir fotoğraf yükleyebilirseniz sanırım daha iyi anlaşılır.
bunlar belki işe yarayabilir sn sakaki ...
486067
486068
Bu fotoğraflardan da tam net anlamadım ama bana sanki şöyle daha iyi olur gibi geliyor.
1 numaralı dalı yeni lider olarak seçtim:
486069
Daha sonra diğer gereksiz dalları temizleyip sert budama yaptım:
486070
Ve daha sonra ağacı 50 derece sola yatırdım:
486071
Bu şekilde en az 2 kere (2 yıl üst üste) gelişme sonrası geri budama yaparak (yani kes ve büyüt tekniği) çok güzel konik bir gövde elde etmeye yaklaşmış, belki de elde etmiş olursunuz.
Sn sakaki adeta ders niteliğinde bir öneri olmuş aynen dediğinizi uygulayacağım çok teşekkürler .. Dün Sn badrobotta sizin tavsiyenize atıfta bulunarak hemen hemen aynı tavsiyede bulundu ... kendisine de burada hakkını teslim etmek istedim ...
yardımlarınız için teşekkürler...
sayın arkadaşlarım budama sonrası fotoğraflar ... henüz saksı değiştiremedim bu yüzden 50 derecelik yatırma işi yarına kaldı ..
486255
486256
486257
badrobot
25-04-2014, 19:42
Sn.meetoo.
Sakaki ustanın (benim için öyle) söylediklerine katılıyorum. Bu ağaçtaki olası seçenekler arasından en mantıklı olanını size önermiş ve sizde uygulamışsınız. Fakat uygulamada iki önemli şeyi beğenmediğimi hemen belirtmek isterim.
-Aşı macunu klasik kırmızı renkli aşı macunu. Bende bir zamanlar bu tip macunları kullanıyordum. Ama bu macunların gerek rengi gerekse yarayı iyileşmesindeki olumsuz etkisinden dolayı piyasada satılan şeffaf macunları kullanmanızı şiddetle tavisiye ederim.
-Budama işi el alışkanlığı ve bakış açısı gerektirir. Siz mademki bu budamayı konikleşme için yapıyorsunuz. Bu kesiminiz bence ağaca hiç yakışmıyor. Ben sizin yerinizde olsam böyle keserdim. Ancak o zaman, zamanla yaranın kapanmasıyla birlikte ağacınızın gövdesiyle zirve dal arasında daha uyumlu bir görsel doğrultu yakalayacaksınız.
Sn badrobot aşı macununu epey bir aradım fakat o şeffaf olandan bulamadım ... bu yüzden bu macunu aldım ....
budama konusunda kesinlikle tavsiyenize uygun yeni budamayı yapacağım ..tavsiyeleriniz çok teşekkür ederim ...
badrobot
25-04-2014, 20:16
meetoo.
Size bu macunu öneriyorum.
ZiraiShop.Com - Zirai Ürünlerin Türkiyedeki En Uygun Adresi, oleomac, stihl, husqvarna, dolmar, makita, taral, secho - ARBOKOL İTAL AŞI MACUNU 250GR - AŞI MACUNU - (http://www.ziraishop.com/ARBOKOL-ITAL-ASI-MACUNU-250GR,PR-185.html)
Sn badrobot ... aşı macunu linkini aldım hemen sipariş geçeceğim
yeni budama yaptım ama elimdeki alet edevatla ancak bu kadar oldu ...artık kusurum varsa affola ... öneriler ve yardımlar için çok çok teşekkürler...
(sayın hocam saksıyıda eğimleyerek dediğiniz gibi sürgünü dik konuma getirdim ... herşey için teşekkürler)
486290
badrobot
25-04-2014, 20:35
Sn.meetoo.
Kesim çok güzel olmuş. Boyuda çok cesaretli bir kesim. Saksının sağ altına bir iki takozla ağacı olması gereken konuma getirirseniz yeni sürgün seneye hazır.
Yapmayın etmeyin arkadaşlar :)
Sizden birkaç sene önce başlamış olmam beni asla bir usta yapmaz ki değilim de zaten. Daha uzun yıllar ve kazanılması gereken tonlarca deneyim var o mertebeye yaklaşmak için bile. Deneyim ve bilgi paylaşımı, bolca okuyup araştırmak, birbirimize destek olmak bu işin elbette en olmazsa olmazlarından, kaldı ki bonsaiyi gerçekten severek ve şevkle yapmak istediğine inandığım bir arkadaşımı gördüğümde severek yardımcı oluyorum ve zaten yaptığım tek şey de edindiğim bilgi ve deneyimleri paylaşmak o kadar :)
Bu sanatla yaşadığınız sürece uğraşmanızı, uzun yıllar aramızda kalmanızı ve elbette ileride başarılı bonsailere imza atmanızı dilerim sn meetoo ve badrobot.
Sn sakaki sizin dediğiniz gibi bonsai gerçekten bir sanat ... tekamül sanatı diyorum ben buna ... iki oyuncusu var ikiside canlı ... ağaç olanı fiziksel olarak kesiliyor budanıyor besleniyor beklemeyi biliyor eninde sonunda fizisel tekamülünü gerçekleştiriyor .... insan olanı fikir olarak şekilleniyor besleniyor öğreniyor ruhsal tekamülünü gerçekleştiriyor ... bizler ağacımızın fiziksel tekamülüne yardım ederken sizler bizim fikirsel tekamülümüze yardım ediyorsunuz ... fikir bahçevanlığı yapıyorsunuz ... sağolun hep buralarda olun ...
gerekli eğimide saksıyı eğerek verdim toprak seviyesi az olduğundan saksının boyunu biraz kestim son halini sizlerin görüşüne sunarım ... iyi çalışmalar dileklerimle ....
Akhilleus
27-04-2014, 10:29
Sn Sakaki ve Sn badrobot gerçeten sizlere çok teşekkür ediyorum bilgilerinizi bizim gibi yeni yeni bu sanatın içine girmeye çalışan arkadaşlardan bilgilerinizi esirgemediğiniz için...
assassinan
01-05-2014, 15:32
Merhaba sn. Badrobot,
Epeydir uğrayamadım siteye... Bahsettiğiniz arbokol aşı macunundan ben de sipariş verdim ce bugün elime ulaştı. Daha önce sn. Sakaki de size önermişti bu macunu. Sorum şu, ben beyaz daha sonra şeffafa dönecek bir macun beklerken gri renkli çıktı acaba artık şeffaf olanı üretilmiyor mu? Bilginiz var mı?
Merhaba sn. Badrobot,
Epeydir uğrayamadım siteye... Bahsettiğiniz arbokol aşı macunundan ben de sipariş verdim ce bugün elime ulaştı. Daha önce sn. Sakaki de size önermişti bu macunu. Sorum şu, ben beyaz daha sonra şeffafa dönecek bir macun beklerken gri renkli çıktı acaba artık şeffaf olanı üretilmiyor mu? Bilginiz var mı?
Sn assassinan bende bu macunu kullandım ...ince bir kat yaraya sürüyorsunuz ve kuruyunca şeffalaşıyor ...
badrobot
01-05-2014, 21:52
Sn.assassinan.
Arbokol aşı macununu ince bir tabaka sürdükten ve kuruduktan sora şeffaf bir tabaka oluyor.
assassinan
05-05-2014, 00:43
Merhaba meetoo, badrobot,
Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler. Sanırım ilk etapta yanlış ürün aldım diye telaş ettim ancak macunu uygulayınca şeffaflaştığını gördüm :)
Tekrar teşekkürler!
badrobot
21-05-2014, 21:04
Sn.meetoo.
gözler patlamış, hayırlı olsun. Gelişmeleri adım adım bu şekilde yayınlamanıza çok sevindim.
Sn badrobot ... beni çok endişelendirdi bu adayım ama neyseki yakın zamanda yeni sürgünler verdi ... bir ara kaybettiğimi düşünmeye başlamıştım işin gerçeği ... umarım zaman içinde daha güzel durumlarını da paylaşmak nasip olur ...
kalınlaşması ve konikleşmesi için sabır bakım sabır ...
504622
504623
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.