PDA

View Full Version : 150 Dekar Chandler Ceviz Bahçesi (Elazığ)

Kursatates
22-04-2014, 18:10
S.a Değerli Ağaçlar.net Forum Üyeleri..
sizlere elazığ merkez rakım 1071 de 150 dekar chandler ceviz Bahçemi nasıl kurduğuma dair, bu işe yeni başlayanlara bir nebze yardımcı olmak adına bilgi ve birikimlerimi aktarmak ve benimde halen kalfalık dönemimde sizin gibi üstatlardan yardım , fikir, öneri vs.. almama olanak sağlar diye düşündüm... mümkün oldukça resimlerle ceviz bahçemi nasıl kurduğumu anlatacağım..
ilk önce ofisimde bulduğum bir ceviz kitabını okumakla başladığım bu ceviz serüveni babadan kalan 150 dekar boş araziden toprak analizi için örnek almakla sonuçlandı. aldığım toprakla tarım il müd. analiz yaparak işe koyuldum.. internetten 100 lerce video, foto,haber,forum vs. derken bandırmadan 3000 bin adet chandler 300 adet franquette 200 fernette olmak koşuluyla 3500 fidanı aldım.. kasım 15 de söküm yapılacağını ve benimde istersem fidanları seçebileceğimi söylediler. bende çocukluğumun çiftçilikte geçmiş olması münasebetiyle kazık kök ve saçaklı köklü fidanları seçerek alırım düşüncesi ile söküm esnasında 2 gün boyunca 3500 fidanı tek tek kök ve domur kontrolleri yaparak seçip bandırmadan kargoya verip memleketin yolunu tuttum.. ilk önce fidanlarım gelene kadar tarlamı güz sürümü dediğimiz derin bir sürüm yaparak toprağı hem havalandırmış hemde istenmeyen otlardan arındırmış oldum.. fidanlarım 1 haftada elime geçti bir sürü aksilikten sonra.. fidanları traktörle bir hat açıp kökleri dışarıda kalmayacak şekilde üstlerini kapatıp su kaybını önlemek için tarlam hazır olana kadar (1 hafta suladım) bu süreçler devam ederken gerek yerinde gerekse telefonla selami bayrak, yaşar akça, mehmet sütyemez, ömer beyhan, mehmet şen, turan karadeniz vb.. bir çok hocalarımdan istişare ve bilgi alışverişinde bulunup ikilemlerime her geçen gün yeni ikilemler katmaya devam ettim :))) hocalarımın bilgi ve birikimlerine saygı duyup teşekkür ederek bir sitemimide dile getirmeden edemeyeceğim.. (sevgili hocalarım bu işi tamamen ticarete döktükleri için her hamleyi çok abartarak sankide onlar olmadan bu iş asla olmaz boyutuna getirmelerini abesle karşıladım.) ve basladık 8*5 ölçüp ip çekip kireç dökmeye (fidan yerlerini belirlemek adına) sonra traktörün arkasına takılan matkap denilen aparatla kuyularını yaklaşık 1mt*45cm deldim...
-------------------- devamı gelecek

Kursatates
22-04-2014, 18:23
deldiğim delikten çıkan toprağı kullanmayıp dış yüzeyden toprak alıp 250 gr dap (taban gübresi) ile karıştırıp fidanlarımı ise köklerini bir kovayı humik asit doldurarak köklerini içine banıp temizledim ve kök budaması yaparak aşı yeri kaybolmayacak şekilde diktim. tabi bunu hocalarımız aşı yeri güneye gelecek diyen oldu kıbleye gelecek diyen oldu bunu bizim dikim ekibiyle paylaştığımda; niye fidanlar kalkıp namazmı kılacak diye benimle edilen alayın ardından dikime başladık. bahçemizde sulama sorunu olduğundan can sularını traktöre taktığım su tankı ile verdim..

Kursatates
22-04-2014, 18:33
daha sonra 100 metre sondaj vurarak dinamık suyu 25 metre bulmak koşuluyla 3 lük diye tabir edilen 15 beygir 15 kademe bir artazyen pompası ile 50 metre derinlikte saatte 58 ton suya ulaştık.. ve damlama yapmak için çalışmalarımıza başlayıp bahçeyi fidanlar dikildikten sonra tekrar derin bir sürüm yapmak koşuluyla sürüp damlama işlemlerine geçtik

Kursatates
22-04-2014, 18:48
2200tl metre fiyatla 1500 metre kangal diye tabir edilen ana şebeke borusu ve 33cm mesafe delikli hortum tabir edilen 400 metresi bir top sayılan ve top u 110 tl de 45 top damlama 3 adet vana 10 adet kangal boruyu birleştirmek için birleştirici 1000 adet nipel 1000 adet kör tapa kapalı çıkış hortumu vb.. derken damlama sulamanın bütün ekipmanlarını alarak iş makinasına 1 mt derinlikte 50 cm genişlikte ana şebeke hattı kazdırıp damlama sulama çekmeye koyulduk.. ben her sıraya iki çıkış alıp bir çıkışı kör tapa ile kapatıp tek hattan çektim şimdilik fidanlar küçük diye.. 3. yılından sonra bu suyu yetmez düşüncesi ile tekrar toprağı kazıp aynı işlemler tekrarlanmasın diye birde yedek çıkış aldık..

Kursatates
22-04-2014, 18:54
damlama çekilimi..

Kursatates
22-04-2014, 19:09
ve suyu damlama şebekesine sokup belli bir süre akıtarak damlama için ana boruyu delerken içine giren kum toprak vb.. maddelerin şebekeden dışarı atılmasını sağlayıp damlamanın tıkanmasının önüne geçtik.

Kursatates
22-04-2014, 19:15
daha sonra iç tarım için tarlamızın aşırı taşlı olduğuna karar verip taş toplama makinası ile taşını temizletip Susam tarımına el verişli hale gelmesini sağlayarak içine susam ektik.

ömür-uşak
22-04-2014, 22:02
Kolay gelsin.Hayırlı olsun, başarılar.

Kursatates
22-04-2014, 22:42
tesekkurler eksik olmayın

goksal
22-04-2014, 22:58
kürşat
bey bahceniz hayırlı olsun

goksal
22-04-2014, 23:01
fidanlar bizim verdiklerimiz mi?

ncp1963
22-04-2014, 23:53
hayırlı olsun.. allah utandırmasın.

Manifesto
23-04-2014, 06:16
Hayırlı olsun.
Samimi açıklamalar eşliğinde güzel bir çalışma başlatmışsınız.

cnrtkt
23-04-2014, 07:04
Maşşallah çok güzel, hayırlı ve bereketli olsun.

ins
23-04-2014, 07:43
Hayırlı olsun. Çok iyi paylaşım

Melih Bakırlıoğlu
23-04-2014, 08:05
Kocaman kocaman , bol verimli ağaçlar olurlar, sizlerde bol kazançlar elde edersiniz inşallah. :)

doğa64
23-04-2014, 11:57
Bahçeniz hayırlı olsun. Allah (c.c) emeklerinizin karşılığını verir İnşaallah...

jinekolog1959
23-04-2014, 16:33
Hayırlı olsun kardeşim, inşallah bu emeklerinizin karşılığını görürsünüz.

cemilahmet
23-04-2014, 19:37
maşallah iyi para harcamışsınız.hayırlı olsun.allah utandırmasın.

gökhan07
23-04-2014, 21:28
900 rakımın üzerine chandler önerilmese de sanırım araştırıp diktiniz ve bölgenizde chandler bahçeleri var.
Hayırlı olsun.

Kursatates
23-04-2014, 21:38
samimi dilekleriniz için ayrı ayrı teşekkür ederim. rabbim herkesin gönlüne göre verir inşallah.. goksal bey evet fidanlar ı 3 fırmadan aldım sizin fidanlarınızda var. herkesten allah razı olsun

Kursatates
23-04-2014, 21:49
900 rakımın üzerine chandler önerilmese de sanırım araştırıp diktiniz ve bölgenizde chandler bahçeleri var.
Hayırlı olsun.

aksine elazığda büyük çapta chandler fidan ekene rastlamadım. ben rakım konusunda tereddüt yaşamadım. nedeni bazı fotolarımda görmüşsünüzdür benim bahçemin yaklaşık 5 km altı keban barajına ait göl var ve bu bir nevi klima etkisi yaparak havayı yumuşatıp rakım sevıyemı 800 lere düşüreceği kanaatindeyim. hem zaten bu işte safsata olayı çok değerli dostum. bu ağacı kim hangi rakımda denemiş ? nasıl bir sonuç almış kesin bir bilgiden ziyade genel kanılar var. benim bu seneki donlarda en çok hasar gören cevizim maraş 18 ve kamanlarımdı 10 yıllık fıdanlarım var 5 er adet. ve ne hıkmetse bu yıl diktiğim chandlerler hiç etkilenmedi çünkü donlar sırasında ağaçlar daha uykudadı.. zaten çelişki şuki hem geç açtığını söyluyoruz hemde ilkbahar donlarından etkilenmedıgını söyluyoruz zaten son bahar soğuklarınada suyu erken kesince ağacımız uykuya geçip yakalanmıyor ozaman bu rakım olayı neden bu kadar önem arz etsinki?

gökhan07
23-04-2014, 21:59
Sayın Kursatates,
Size katlıyorum fakat bu sene benimde tokat'ta kurduğum bir chandler bahçesi var ve Tokat su açısından sıkıntı çekmeyen bir il ama bahçenin yakınlarında ırmak olduğu için bahçe sahibi ve köylüler ırmak yatağından dolayı ilkbahar ve sonbahar da ırmaktan dolayı yanma olayı çok oluyor diyorlar. Bir çok kişi karasal ilime fernor önerdi ama ben inatla chandler diktim.

Türkiye şartlarında en önemlisi geç açandan ziyade erken uyuyan çeşitleri dikmektir diye düşünüyorum.
Ayrıca suyu erken kesmek gerçekten çözüm müdür ? Bunu da iyi tecrübe etmek gerekiyor.

( Baraja gölü gerçekten iklimi yumuşatıyor mu? )
Belki kış, erken ilkbahar veya erken sonbaharda iklimi sertleştiriyor mu?

bozy
23-04-2014, 22:05
kardeşim emek ve cesaretin taktire şayan.. başarılar dilerim.. allah emeklerini boşa çıkarmasın.. benim kendi tecrübem ceviz yetiştiriciligi riskli iş... rakım ve iklim koşulları önemli ,aşılı ceviz çeşitleri soguklara hassas bende chandlerin ve pedronun yetişmedigi hiç bir yerde diger çeşitlerinde olmayacagını düşünüyorum..fidanları bence biraz uzun bırakmışsın eger üç göz üzerinden budarsan gelişmeleri daha saglıklı olacaktır birde bazı fidanların derinde kalmış eger kök bölgesinde su birikmesi olursa fidanların bundan etkilenip kuruyabilir. yakındaki baraj mutlaka iklimi yumuşatacaktır ancak nemliligi de artıracaktır bu sebeple de mantari hastalıklara dikkat etmek gerekecektir.. eger toprak yapısı killi ise direnaja çok dikkat et.. saygı ve en iyi dileklerimle..

Kursatates
23-04-2014, 22:16
Sayın Kursatates,
Size katlıyorum fakat bu sene benimde tokat'ta kurduğum bir chandler bahçesi var ve Tokat su açısından sıkıntı çekmeyen bir il ama bahçenin yakınlarında ırmak olduğu için bahçe sahibi ve köylüler ırmak yatağından dolayı ilkbahar ve sonbahar da ırmaktan dolayı yanma olayı çok oluyor diyorlar. Bir çok kişi karasal ilime fernor önerdi ama ben inatla chandler diktim.

Türkiye şartlarında en önemlisi geç açandan ziyade erken uyuyan çeşitleri dikmektir diye düşünüyorum.
Ayrıca suyu erken kesmek gerçekten çözüm müdür ? Bunu da iyi tecrübe etmek gerekiyor.

( Baraja gölü gerçekten iklimi yumuşatıyor mu? )
Belki kış, erken ilkbahar veya erken sonbaharda iklimi sertleştiriyor mu?

öncelikle kurmuş olduğunuz bahçenizde sağlık ve sıhhat içinde bol kazançlar dilerim.

evet ağacın suyunu erken kesersenız erken uykuya geçıyor. baraj veya göl havayı yumuşatırmı sorunuza gelince. gezmiş olduğum bütün ziraat fakültelerinin çiftlik arazılerınde fidanlık larda tepe sulaması spring sulamalar dıkkatımı çekti ve mevcut damla sulamanız varken bu tepe ve spring sulaması ne alaka dıye sordugumda donları onlemek ıcın dediklerinde çok şaşırdım ve detayını şöyle acıkladılar.. suyun bir gramı donduğunda 80 kalori ısı açığa çıkarmış.. bunlar suyu açıp dondurarak ağaç çevresine ısı yaymasını sağlarlarmış.. bknz : http://www.youtube.com/watch?v=dlbO5KSd9Oc

Kursatates
23-04-2014, 22:18
kardeşim emek ve cesaretin taktire şayan.. başarılar dilerim.. allah emeklerini boşa çıkarmasın.. benim kendi tecrübem ceviz yetiştiriciligi riskli iş... rakım ve iklim koşulları önemli ,aşılı ceviz çeşitleri soguklara hassas bende chandlerin ve pedronun yetişmediği hiç bir yerde diger çeşitlerinde olmayacağını düşünüyorum..fidanları bence biraz uzun bırakmışsın eger üç göz üzerinden budarsan gelişmeleri daha sağlıklı olacaktır birde bazı fidanların derinde kalmış eger kök bölgesinde su birikmesi olursa fidanların bundan etkilenip kuruyabilir. yakındaki baraj mutlaka iklimi yumuşatacaktır ancak nemliliği de artıracaktır bu sebeple de mantari hastalıklara dikkat etmek gerekecektir.. eger toprak yapısı killi ise direnaja çok dikkat et.. saygı ve en iyi dileklerimle..

tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkür ederim mutlaka değerlendireceğimden kuskunuz olmasın.. iyi dileklerinizde bence gönlünüzün aynası.. saygılar

gökhan07
23-04-2014, 22:36
Sayın Kursatates,
Fidan yetiştirme konusunda bilgili olduklarını söyleyen ve verdikleri bilgilerin baştan sona yanlış olduğunu gördüğüm çok insan var.

Bu arada fidanlarınızı vakit kaybetmeden 3-4 göz üzerinden kesin ve sutut ile kesik yerleri kapatın. ( fidanlarınızın tutma oranını ve de iyi bir bakımla boylanma açısından, bir sonraki yıl taçlandırma açısından size 1 yıl kazandırır )

8. fotoğrafınızdaki gibi gövdeye yakın, kök boğazına yakın yeri toprakla kapatın ki sulama yaptığınızda göllenme olursa fidanı boğmasın.

Kursatates
24-04-2014, 00:12
içime sinmedi aklımda kalacağına yapmaya karar verdim ve fidanları sırta dikim şekline getirdim. gökhan bey tavsiyeleriniz içinde teşekkür ederim bende hata son hallerini yükleyemedim bahçenin aslında dediklerinizi yapmıştım ama yayınlamak nasip olmadı.. alakanızada minnettarım

akikem
24-04-2014, 01:25
Bahceniz hayirli olsun. Allah emeginizin karsiligini saglikli ve verimli bir bahce olarak geri size nasip etsin.

Kursatates
24-04-2014, 01:39
teşekkür ederim eksik olmayın

gürcan_keskin
24-04-2014, 02:00
Hayırlı olsun. Hasatınız verimli olur inşallah.

Kursatates
24-04-2014, 02:18
teşekkür ederim cümlemizinki inşallah..

hayali_26
24-04-2014, 09:15
Allah utandırmasın çok emek vererek muhteşem olmuş emeğinizin karşılığını alırsınız inşallah

attar
24-04-2014, 09:18
güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim

Kursatates
24-04-2014, 23:04
teşekkur ederim eksik olmayın

kamil keskin
25-04-2014, 09:02
Elinize sağlık,cesaretinize hayran kaldım.Çok güzel örnek büyük bir yer olacak...

bonjour40
25-04-2014, 09:29
Hayırlı ugurlu bereketiniz bol olsun
Ayrıca detaylı paylasımınız ıcın tesekurler.

bebeto016
25-04-2014, 18:35
kürşat bey bahçeniz hayırlı olsun.. mevki olarak yeriniz neresidir kürşat bey.. merak ettim.

geo2007
25-04-2014, 20:58
Hayırlı olsun Kürşat Bey... İklim bölgelerimiz, baraj faktörü hariç aynı sayılır. Ben de 100 civarı Fernor diktim(Karasal bölge olduğu için). Chandler de edineceğiniz tecrübelerinizi paylaşmanızı ilgiyle bekleyeceğiz. Başarılar...

seayden
26-04-2014, 19:38
Kürşat Bey merhabalar,
Bahçeniz hayırlı olsun.
Yabancı türleri tercih etmekle çok iyi yapmışsınız. Ben de Elazığ lıyım köyümüz baraj gölüne 5 km mesafede, 1000 mt rakımda. Küresel ısınmadan mı yoksa baraj etkisinden mi bilmem, Zeytin ağaçları bile yetişiyor köyümüzde. Bahçenizi nerede kurdunuz acaba?
Geçen, 30 Martta tüm yerli ceviz türleri ağır don hasarı gördü, sadece Kaman1 kurtuldu. Sürgünler ve çiçekler tamamen yandı. Ceviz, dondan en fazla zarar gören ağaçlardan biri maalesef, Zeytinlerde bile bu kadar hasar yok. Yabancı türlerde ise hiçbir sıkıntı yok (Chandler ve Fernette) 16 Nisanda sürgün vermeye başladılar.

Kursatates
27-04-2014, 21:58
kürşat bey bahçeniz hayırlı olsun.. mevki olarak yeriniz neresidir kürşat bey.. merak ettim.

Teşekkür ediyorum merkeze bağlı Kıraç köyü

Lilium
29-04-2014, 02:09
Sayın Kursatates, bahçeniz hayırlı olsun,

Çiftçilikten gelmeniz çok şey söylemeye gerek bırakmamış bir çoğunu halletmişsiniz, ben değinecektim sevgili gökhan07 değinmiş açık köklü fidanlarınızı aşının 3-4 göz üzerinden kesiniz, belki kıyamayacaksınız ama yapmanız gereken doğru budur, bir çok yerde paylaştım bu yüksekliklerde bırakılan ya da tepe vurması yapılan fidan kök yer değiştirmesinde bir önceki yıl yapmış olduğu gövdeyi bakamıyor, ya üstlerden güneşe maruz kalıp kuruma görülüyor ya da güçlü filizler veremiyor, bir diğeri istediğimiz lider doruk dallı ve istediğimiz yükseklikte ana yan dal oluşumunu yapamayabiliyoruz asıl önemli olan yıl kaybedebiliyoruz, o nedenle aşının 3-4 göz üzerinden kesilip yeni bir gövdeyle yeşil aksamı çalıştırarak varolan kökleri de geliştirerek yenilemiş oluyoruz,

ilk yılki amaç düzgün güçlü bir gövde yaratıp ikinci yıl 1.20 -150 lerden fidanlarınız güçlü gelişmişlerse 2.00 metrelerden tepe kesimi yapılarak en az 80 santimlerden ana yan dallarını oluşturmasına teşvik etmektir.

Büyük bahçeler ilk alt taçlanmayı bir metrelerin altına düşürmemelerini öneririm.

Başarılar kolay gelsin.

Şu mesajımı da buraya koyayım. bir birini bağlayan bilgiler.

http://www.agaclar.net/forum/1277174-post115.htm

Kursatates
08-05-2014, 20:03
Sayın Kursatates, bahçeniz hayırlı olsun,

Çiftçilikten gelmeniz çok şey söylemeye gerek bırakmamış bir çoğunu halletmişsiniz, ben değinecektim sevgili gökhan07 değinmiş açık köklü fidanlarınızı aşının 3-4 göz üzerinden kesiniz, belki kıyamayacaksınız ama yapmanız gereken doğru budur, bir çok yerde paylaştım bu yüksekliklerde bırakılan ya da tepe vurması yapılan fidan kök yer değiştirmesinde bir önceki yıl yapmış olduğu gövdeyi bakamıyor, ya üstlerden güneşe maruz kalıp kuruma görülüyor ya da güçlü filizler veremiyor, bir diğeri istediğimiz lider doruk dallı ve istediğimiz yükseklikte ana yan dal oluşumunu yapamayabiliyoruz asıl önemli olan yıl kaybedebiliyoruz, o nedenle aşının 3-4 göz üzerinden kesilip yeni bir gövdeyle yeşil aksamı çalıştırarak varolan kökleri de geliştirerek yenilemiş oluyoruz,

ilk yılki amaç düzgün güçlü bir gövde yaratıp ikinci yıl 1.20 -150 lerden fidanlarınız güçlü gelişmişlerse 2.00 metrelerden tepe kesimi yapılarak en az 80 santimlerden ana yan dallarını oluşturmasına teşvik etmektir.

Büyük bahçeler ilk alt taçlanmayı bir metrelerin altına düşürmemelerini öneririm.

Başarılar kolay gelsin.

Şu mesajımı da buraya koyayım. bir birini bağlayan bilgiler.

http://www.agaclar.net/forum/1277174-post115.htm

öneri ve eleştirileriniz için çok teşekkür ederim.. duyarlı davranıp millete yardımcı olma çabanız taktire şahan.. bu sitede sizler gibi emek ve emekçiye yardım,paylaşım olduğu sürece umarım daha sağlıklı ve bilinçli bahçeler kurulacak..

Lilium
09-05-2014, 00:55
evet ağacın suyunu erken kesersenız erken uykuya geçıyor. baraj veya göl havayı yumuşatırmı sorunuza gelince. gezmiş olduğum bütün ziraat fakültelerinin çiftlik arazılerınde fidanlık larda tepe sulaması spring sulamalar dıkkatımı çekti ve mevcut damla sulamanız varken bu tepe ve spring sulaması ne alaka dıye sordugumda donları onlemek ıcın dediklerinde çok şaşırdım ve detayını şöyle acıkladılar..

Suyu erken kesmenin erken uykuya geçmesine kısmende olsa etkisi var, ben yaşadığım tecrübelere dayanarak genç fidanlarda genel olarak suyu ağustostan sonra vermeyin derim su yürümesi yavaşlasın genç sürgünler pişkinleşmeye kış şartlarına daha mukavemetli olsunlar, ekim ayına kadar sulanan fidanlar su ve besin aldıklarında yeşil aksam çalışmaları da devam ediyor birden kışa girdiklerinde de don etkilerine dayanamayıp kurumalar görülebiliyor.

Sözünü ettiğiniz tepe spring olayı yani donlara karşı su vererek dondan korunma olayı doğrudur, avrupalı bunu yıllardır uyguluyor, bizde daha yeni yeni büyük bahçeler kuruluyor bundan sonra bu uygulamalar bizde de görülebilir, konusu maliyet olunca küçük bahçeler bu külfeti taşıyamadığı için uygulamalar kurulamamış yapılamamış,

Almanya da olan bir arkadaşıma almanyada bir bahçeyi ziyaret etmesini söylemiştim, gidip ziyaret etmiş ve gördüklerini yarım börcük şöyle anlatmıştı.
Abi biz tarımda hiç yokmuşuz, adamlar öyle bir donanım kurmuşlar ki, şaşarsın,

Her şey bilgisayar ve bilgisayara bağlı siz bahçede olun olmayın gece saat kaç olursa olsun hava kontrol cihazları belli bir derecenin altına düştümü otomatikman harekete geçiyor, önce havayı ısıtan havai fişekler harekete geçiyor, yetmedi yeraltı artezyen sularıyla havadan su vererek bahçenin dondan etkilenmesini koruyorlar.

Aynı keza kuş zararına karşıda böyle bir sistemleri var harekete duyarlı kameralar kuşu gördüğünde sistem su fışkırtarak kuşu kaçırıyor.

hazerhan
09-05-2014, 08:23
Bahceniz hayirli olsun. Allah emeginizi boşa çıkarmasın samimi bir çalışma olmuş tebrikler

karabuz
09-05-2014, 11:17
Sözünü ettiğiniz tepe spring olayı yani donlara karşı su vererek dondan korunma olayı doğrudur, avrupalı bunu yıllardır uyguluyor, bizde daha yeni yeni büyük bahçeler kuruluyor bundan sonra bu uygulamalar bizde de görülebilir, konusu maliyet olunca küçük bahçeler bu külfeti taşıyamadığı için uygulamalar kurulamamış yapılamamış,

Almanya da olan bir arkadaşıma almanyada bir bahçeyi ziyaret etmesini söylemiştim, gidip ziyaret etmiş ve gördüklerini yarım börcük şöyle anlatmıştı.
Abi biz tarımda hiç yokmuşuz, adamlar öyle bir donanım kurmuşlar ki, şaşarsın,

Her şey bilgisayar ve bilgisayara bağlı siz bahçede olun olmayın gece saat kaç olursa olsun hava kontrol cihazları belli bir derecenin altına düştümü otomatikman harekete geçiyor, önce havayı ısıtan havai fişekler harekete geçiyor, yetmedi yeraltı artezyen sularıyla havadan su vererek bahçenin dondan etkilenmesini koruyorlar.

Aynı keza kuş zararına karşıda böyle bir sistemleri var harekete duyarlı kameralar kuşu gördüğünde sistem su fışkırtarak kuşu kaçırıyor.

Buna benzer sistemi bir arkadaş kurdu şeftali bahcesine, bilgisayar felan sokmadı işin içine (almanlar coşmuş herzamanki gibi :) ) en basidinden ısı rölesi taktı - elektronık dewre 5-10 lıra para eder. ısının 0 (sıfır) derece altına düştügünde dalgıç pompayı devreye alıp bahcenin her tarafındakı bilgigimiz sulama sprınklerinden su puskurtuyor. sistemi kuralı 2 yıl oldu cok memnun hic don vurması olmadı diyor. topragın altından gelen su hafif ılık oldugundan yapraklarda dallarda oluşan donları iykayıp alıyor

ykaya194
09-05-2014, 11:44
) ısının 0 (sıfır) derece altına düştügünde dalgıç pompayı devreye alıp bahcenin her tarafındakı bilgigimiz sulama sprınklerinden su puskurtuyor. sistemi kuralı 2 yıl oldu cok memnun hic don vurması olmadı diyor. topragın altından gelen su hafif ılık oldugundan yapraklarda dallarda oluşan donları iykayıp alıyor

Bu tür sistemleri, 1980 li yılı başlarında Malatya'da kayısı bahçelerinde kurmak için çalıştığım şirkette projeler üretmiştik ve uygulamasını yapan bahçe sahipleri de olmuştu.

Lilium
09-05-2014, 12:12
Yusuf abi konuyla ilgili bilginiz var ise o halde niye duruyorsunuz ilk uygulamayı senin bahçede deneyip görelim. Elektirik alma durumun var galiba.

ametarasu
09-05-2014, 13:03
Hayırlı olsun, Allah emeklerinizin karşılığını layıkıyla alabilmeyi nasib etsin.

ykaya194
09-05-2014, 13:25
Yusuf abi konuyla ilgili bilginiz var ise o halde niye duruyorsunuz ilk uygulamayı senin bahçede deneyip görelim. Elektirik alma durumun var galiba.

Sayın Üstad, 30 yıl önce çiftçimizin bu gün ki gibi teknolojiyi takip etme imkanı yoktu. Bu gün ise aynı sistemi tasarlayıp ve uygulayabilecek çok çiftçimiz var hatta çoğu sadece teorik bilgisi olan mühendislerdende önde diyebilirim.

Sistem, yağmurlama sisteminden farklı değil. Ağaçların büyüklüğüne,aralık mesafelerine göre uygun spring seçimi, boru tesisatın döşenmesi ve sipringlerin hangi yükseliğe monte edilmesi gibi hesaplamalar gerekli. O yıllarda Malatya'da uygulamalar genelde ilkbahar geç donlarında yapılırdı ve çiftçiler tecrübelerine göre hangi gece don olabileceğini bilirler ve hazır beklerlerdi.

Benim bahçede elektrik var fakat yapılacak masrafa değmez, zira ilkbahar don olayları bölgede çok sık rastlanmaz.

İstersen senin bahçede uygularız. Pompayı çalıştıracak olan jeneratörü uzaktan kumanda ile çalıştırabilecek sistemi kurarsın. Bir diğer önerim; bahçen evine yakın, dışarıdaki ısı düştüğünde (don ihtimali olduğunda) alarm zili çalar ve arabana atlar bahçeye gider sistemi manuel çalıştırırsın.

Haydi kolay gelsin.

Kursatates
10-05-2014, 22:52
bu gibi sistemler zor ama imkansiz değil. . sadece kuşlara karşı alınan önlem sağlıklı gelmedi çünkü hareket sensörü artazyeni tetikleyip suyun springe gelmesi minimum 30 saniye 30 saniye sonra hem kuşun yönü farklı olacaktır hemde konduğu ağaç. karga vb. Kuşlara karşı farklı bir mucadele yöntemi gelistirilebilir. pat pat tabancalar var suan mevcut kullanılan oda çok sağlıklı değil bir süre sonra hayvanlar alisiyor onun sesine

dr.arif
11-05-2014, 09:12
ALLAH yolunuzu açık etsin

ncp1963
11-05-2014, 11:55
merhabalar

arkadaşlar kendimizi ve ülkemizi bu kadar hakir görmeyelim. sprinkler ile dona karşı korunma sistemi 1985 te manavgatta naylon ile kapatılmış seralarda uygulanırdı, halen uygulanıyor.

sera üstüne su atacak şekilde ve sıklıkta tesisat döşenir don olasılığı yükseldiği saatlerde sistem çalıştırılır seranın üzerine sürekli su atar.

bunu otomasyona bağlamak ne çok pahalı nede çok zor ısısını kontrol edeceğiniz alana bir adet dijital termometre koyarsınız Digital Termostatlar / Kontrol Kartlar - Dixell Kontrol Kartlar Teksomar Istma Soutma, Havalandrma, Klima, Pompa, Eanjr, Hava Perdeleri, Nem Alma Cihz. (http://www.teksomar.com/asp/group/149/Dixell-Kontrol-Kartlari) linkteki tüm cihazlarla bu iş yapılır. dalgıçın veya su kaynağından su basan pompanın kumandasını cihazın kontaklarından geçirdikten sonra tek yapmanız gereken cihazın set değerlerini girmek.. ortam ısısı kaç derce olunca devreye girsin kaç derce olunca devreden çıksın işte bu kadar sistem hazır. siz yeterki su tesisatını yapın otomasyon işin en ucuz ve en kolay kısmı.

Kursatates
28-05-2014, 12:21
ALLAH yolunuzu açık etsin

teşekkürler eksik olmayın..

Kursatates
28-05-2014, 12:37
sn. ncp1963 ülkemizi hakir görme konusu aslında tartışılmalı.. mesela 1956 model mercedeste klima olmasına karşın bizim ülkemize 2000 li yıllarda klimanın gelmesi gibi.. veya almancı kelimesini o kadar afiilli yapan şeyin sadece foter olmadığını hepimiz biliyoruz.. araçlar iş makinaları vs.. kısaca bizim ülkemize teknoloji geç geliyor malesef en azından 10 sene geriden geliyoruz. mesela chandler ceviz bahcesi 10 yaşını doldurmuş bir bahçeye sahipmiyiz? veya cevizin asıl vatanı olan anadolu neden a.b.d şili veya çinden %70 ceviz ital eder? bunu ister zihniyet tembelliğine bağlayın ister gericiliğe elbet bir isim bulunur ama gerçek değişmez. verdiğiniz örnekte sera üstüne springden bahsetmişsiniz.. buyurun işte sera altında bitki donuyorsa buna spring kar etmez.. ben sera naylonuna battaniye serenleri gördüm güzelim yurdumda.. seraya spring yapacağına ısıtıcı koyar insan hem daha az maliyetli ve daha etkili.. benim anlatmak istediğim 100 hektar açık alanı dondan koruyabilmek.. geçen yıl almanyada bir bahçeyi gezerken güneş enerjisi ile yazın şarj edilen konasatör veya akü işlevli bir aparat sayesinde bütün kış sıcak su elde edecek aparat kurduklarını gördüm.. ve springden soğuk yerıne sıcak buhar ve suyu akıtarak min. 5 derece daha sıcak bir ortam yaratıyorlardı.. biz halen seraya battaniye seriyoruz :)

Cemal Özcan
29-05-2014, 12:15
Sayın Kursatates.
Sizi tebrik ediyorum bu konudaki cesaret ve çalışmalarınızdan dolayı. Yazı ve yorumları okudum. Bence kimseyi dinlemeyip yolunuza devam edin. Çünkü doğru yoldasınız. Yerli çeşit şebin cevizi 1000 metrede yetişiyor da chandler bundan yaklaşık bir ay sonra uyanıyor sa neden yetişmesin. Bende 3000 adet chandler ağacı var. 1 ila 7 yaşında. Çeşit olarak chandler derim. Başka çeşitleri bende denedim. Sonuç hüsran. Hayırlı ve bereketli olsun. Öncelikle size ve ardından ülkemiz adına. Ne mutlu bunu yapmışsınız. Sizin yaptığınızı kaç kişi başarabilir. Allah yolunuzu açık etsin. Canı gönülden başarılar dilerim kardeşim. Saygılarımla.

Kursatates
31-05-2014, 15:04
Sayın Kursatates.
Sizi tebrik ediyorum bu konudaki cesaret ve çalışmalarınızdan dolayı. Yazı ve yorumları okudum. Bence kimseyi dinlemeyip yolunuza devam edin. Çünkü doğru yoldasınız. Yerli çeşit şebin cevizi 1000 metrede yetişiyor da chandler bundan yaklaşık bir ay sonra uyanıyor sa neden yetişmesin. Bende 3000 adet chandler ağacı var. 1 ila 7 yaşında. Çeşit olarak chandler derim. Başka çeşitleri bende denedim. Sonuç hüsran. Hayırlı ve bereketli olsun. Öncelikle size ve ardından ülkemiz adına. Ne mutlu bunu yapmışsınız. Sizin yaptığınızı kaç kişi başarabilir. Allah yolunuzu açık etsin. Canı gönülden başarılar dilerim kardeşim. Saygılarımla.

çok teşekkür ederim bu güzel dilekleriniz için. umarım sizinde herşey gönlünüzce olur rabbim bol kazanclar versin

vetinte
31-05-2014, 15:50
Sn.Kursatates,

Büyük gayretlerle kurulan bahçeniz hayırlı olsun,
emeklerinizin karşılığını alırsınız inşallah.

Ayrıca yapılan çalışmaları detaylı şekilde paylaşımız için de teşekkürler.

Bu paylaşımları okudukça benim tüplü chandler diktiğim bahçem de
yaptığım yanlış veya eksik uygulamaları görüyorum.

Size kolaylıklar dilerim.

Kursatates
01-06-2014, 19:56
Sn.Kursatates,

Büyük gayretlerle kurulan bahçeniz hayırlı olsun,
emeklerinizin karşılığını alırsınız inşallah.

Ayrıca yapılan çalışmaları detaylı şekilde paylaşımız için de teşekkürler.

Bu paylaşımları okudukça benim tüplü chandler diktiğim bahçem de
yaptığım yanlış veya eksik uygulamaları görüyorum.

Size kolaylıklar dilerim.

çok teşekkür ederim umarım sizinde herşey gönlünüzce olur.. bol kazançlar

Kursatates
17-08-2014, 21:56
gün itibari ile 1 yaşındaki chandler cevizinin gelişimi

kamilokyaz
27-08-2014, 10:17
*** öncelikle bahçeniz hayırlı olsun allah başarılarınızı daim eylesin.yapmanız gerekenleri yaptınız mı bilmiyorum ama fotolara göre yorum yapacağım fidanlar dikim sonrası toparak hizasından 60-70 cm den kesilip kesilen yerler sutut veya aşı macunu ile kapatılarak gövde beyaz plastik boya ile boyamaliydınız tabi yaptıysanız sorun yok.birde ağustos bitince sulama yapmayınız.bu önerilerin sizlere yararlı olacağını umuyorum kamil OKYAZ EKİZ FİDANCILIK işletme müdürü denizli

hazerhan
27-08-2014, 10:36
çok başarılı ve bilinçli bir çalışma hayırlı olsun tebrik ederim

Kursatates
04-09-2014, 00:39
*** öncelikle bahçeniz hayırlı olsun allah başarılarınızı daim eylesin.yapmanız gerekenleri yaptınız mı bilmiyorum ama fotolara göre yorum yapacağım fidanlar dikim sonrası toparak hizasından 60-70 cm den kesilip kesilen yerler sutut veya aşı macunu ile kapatılarak gövde beyaz plastik boya ile boyamaliydınız tabi yaptıysanız sorun yok.birde ağustos bitince sulama yapmayınız.bu önerilerin sizlere yararlı olacağını umuyorum kamil OKYAZ EKİZ FİDANCILIK işletme müdürü denizli

bilgi ve birimkilerinizi bizimle paylaşmanız çok ince bir davranış. teşekkür ederim. dediklerinizin içinde sadece bir konunun altını çizmek isterim.. ağustos mart şubat diye belirleyici bir zaman dilimi vermekten kaçınmamız gerektiğini düşünüyorum.. sebebine gelince; güzel ülkemde belirtilen aydaki sıcaklık şehrine göre 10 hatta 15 derece sıcaklık farklılığını gösterebiliyor. fidanların aşırı susuzluktan strese girip gelişimini tam tamamlamadan kışa girmesi önümüzdeki yıl için büyük kayıplara yol açacağı kanaatindeyim. mesela şuan benim arazim kumlu tınlı toprak ve sıcaklık 36 derece 5 gün su vermedim başladı strese girip yapraklarını yummaya..

Kursatates
04-09-2014, 00:41
çok başarılı ve bilinçli bir çalışma hayırlı olsun tebrik ederim

teşekkür ederim

ncp1963
04-09-2014, 07:45
bilgi ve birimkilerinizi bizimle paylaşmanız çok ince bir davranış. teşekkür ederim. dediklerinizin içinde sadece bir konunun altını çizmek isterim.. ağustos mart şubat diye belirleyici bir zaman dilimi vermekten kaçınmamız gerektiğini düşünüyorum.. sebebine gelince; güzel ülkemde belirtilen aydaki sıcaklık şehrine göre 10 hatta 15 derece sıcaklık farklılığını gösterebiliyor. fidanların aşırı susuzluktan strese girip gelişimini tam tamamlamadan kışa girmesi önümüzdeki yıl için büyük kayıplara yol açacağı kanaatindeyim. mesela şuan benim arazim kumlu tınlı toprak ve sıcaklık 36 derece 5 gün su vermedim başladı strese girip yapraklarını yummaya..

bu konuda defaten sizin fikirlerinizle örtüşen yazılar oldu. ama nedense insanımızda bir inanış hala aynen devam ediyor.

örneğin sizin bahçenizin toprak yapısına sahip bahçelerde fidanı söküp toprağın üzerine atmakla, susuz bırakmak arasında hiçbir fark yoktur.

su kenarında, dibinden ark (kanal) geçen kısaca kökleri neredeyse suyun içinde olan ağaçları canlı olarak yaşayan gören birçok kişi mutlaka vardır. bu ağaçlar kışa nasıl hazırlanıyor??

yaşlı ağaçlar meyve yaptıkları için sürgün boyları kısa olup kışa kadar pişkinleştirir. genç fidanlar çok uzun sürgün boyları yaptıkları için kışa
sürgün uçları pişkinleşmeden girebilirler. varsın böyle girsinler nasılsa baharda uç kısımlarından budama yapmayacakmısınız??

bu sene denemek için 10 ağustosta suyunu kestiğim fidan çok değil 19 ağustosta yapraklarını dökmeye başlayarak susuzluğa tepkisini verdi..

resimleri forumda mevcut.

kısaca her yöre hatta her bahçe kendi sulamasının sıklığını ve su kesme tarihini kendi belirlemeli.
ilaçlama tarihlerini kendi belirlemeli.
batıdaki uygulama tarihi ile içanadoludaki uygulama tarihleri aynı olamaz. aynı coğrafyada yağışı çok alan bir bölge ile az alan bölgenin uygulamaları aynı olmaz. coğrafi durumundan dolayı nem oranı yüksek (baraj, göl, gölet yakını) olan yer ile nem oranı düşük olan yerde aynı ilaçlama sayısı olmaz.

herkes kendi bahçesinin mühendisi olmalı.

Zeyonsal
19-09-2014, 19:53
Sn.Kursatates,
Bahçeniz için tebrikler, birikim ve deneyimleriniz için de teşekkürler.. Umarım bahçeniz sorunsuz bir şekilde gelişir ve verim verir.
Susam konusu nasıl sonuçlandı? Ben de ilk yıllar ara tarım yapmayı düşünüyorum. Bu konudaki tecrübelerinizi öğrenebilir miyim?
Teşekkürler

Kursatates
24-09-2014, 02:19
kusura bakmayın cevap vermem biraz geç oldu.. susam şuan itibari ile hasat ediliyor. sonuş iklim , toprak , bakım itibarı ile mukemmel.. dekara 150kğ aldık.. ara tarımla alakalı forumda bir çok seçenek mevcut fakat ben bildiğim ve bakımından haz duyduğum susam tarımını tercih ediyorum.. getirisi açısındanda gayet mantıklı.. elimden gelen yardımcı olmamı istediginiz konu olursa cekınmeden sorabılırsınız.. saygılarımla

kamkat38
16-11-2014, 21:48
Cevizler ne alede acaba?

Kursatates
21-11-2014, 17:38
bugun tam bir yıl oldu dikim yapılalı ve gün itibari ile son halleri

darkelf
28-11-2014, 19:17
Çok emek harcamışsınız. Umuyorum bu çabanın karşılığını kat be kat alacaksınız. Ara Tarımda susamı seçmek de gayet mantıklı olmuş.

bebeto016
14-12-2014, 17:59
kürşat bey mesajımı gördügünüzde özelden mesajımı cevaplarsanız sevinirim.. teşekkurler. iyi akşamlar.

İhsan Kocatürk
27-12-2014, 17:44
Allah emeğinizi karşılıksız bırakmasın, büyük iş yapmışsınız elinize canınıza sağlık.Bahçenizi görmek isterim.

Kursatates
28-12-2014, 22:33
iyi temennileriniz için tesekkur ederim.. ihsan bey buyrun herzaman beklerim

bebeto016
29-12-2014, 20:05
kürşat bey gelen mesajlar bölümünde 2 tane mesajım var uygun zamanda bakabilirseniz sevinirim.. :-))) teşekkurler..

Kursatates
30-12-2014, 02:28
bebeto016 mesajlarınız cevaplanmıştır. kusura bakmayın geç gördüm

Kursatates
04-01-2015, 21:09
ilkbahardan kalma bir kaç resim.

Kursatates
04-01-2015, 21:15
ilkbahardan kalma resimler

Kursatates
04-01-2015, 21:19
1. Yaşını Bitiren Fidanın Son Hali

Kursatates
04-01-2015, 21:28
1. Yaşını Bitiren Fidanın Son Hali

sedatkso
04-01-2015, 21:37
kurşat bey ozelden sıze bır soru sormustum gormedınız galıba cevap verırsenız cok sevınırım saygılar

Kursatates
04-01-2015, 22:16
kusura bakmayın bende özel mesaj okumama hastalığı var unutuyorum hatırlatan olunca cevap yazıyorum. cevap yazdım saygılar

patara67
07-01-2015, 23:31
Sn. kursatates,
Benim merak ettiğim şu chandler cevizi bahar donlarına yakalanmıyor bu güzel. suyu da erken kestik sonbahar donları olmadan ağaç pişkinleşiyor bu da güzel. Peki bu ağaçları ne zaman hasat etmeyi düşünüyorsunuz benim takip ettiğim kadarıyla Chandler cevizleri Eylül sonu ile 15 Ekim arasında hasat ediliyor. benim bulunduğum bölgede 2 senedir hava durumunu takip ediyorum ve hava sıcaklığı 2 Ekim 2013' te -5 derece oldu ve 10 Ekim 2014 tarihinde -2 derece oldu ve burada chandler ağaçları daha meyveleri toplanmadan dona yakalanmış olabilecekti. benim bulunduğum yer Ayaş/ANKARA saygılar. Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa çok sevinirim.

serkanyigit
08-01-2015, 13:26
kurşat bey once emeğinize sağlık bizde bir bahçe kurma niyetindeyiz maden bölgesinde bizde ki rakım 1300-1400 mt arası burası yakında sizin gibi baraj goletıde yok chandler bizde yetişmeyebilir fernor ve maraş 18 arasında kaldık ne onerırsınız bide fidanları alabileceğimiz bi fidancıyla maliyet konusunu biraz paylaşabilirmisiniz ne kadar nakıt parayla bu iş yapılır.

serkanyigit
08-01-2015, 13:27
50 donumluk bı arazide düşünüyoruz.

Kursatates
08-01-2015, 22:47
yabancı çeşit fidanlar 7-12 tl arasında yerli ise 4-6 arası.. bu verdiğiniz bilgilerle maliyet çıkarmak mümkün değil. kaça kaç ekmeyi planlıyorsunuz? yerlimi yabancımı çeşit tercih edeceksiniz? fidanı kaç liradan alacaksınız? bunların hepsi doğrudan maliyete etki edecek faktörler. bence fernor ticari açıdan maraş 18 den daha mantıklıdır.

patara67
09-01-2015, 00:54
Sn. kursatates,
Yukarıda bir mesaj yazmıştım cevap verebilirseniz sevinirim.....

zeyve
09-01-2015, 10:19
Bahçeniz hayırlı ve bereketli olur inşallah.Fotoğraftaki cevizler ilk senede mi verdi?Masallah, subhanallah,barekallah...

Kursatates
12-01-2015, 00:22
Sn. kursatates,
Benim merak ettiğim şu chandler cevizi bahar donlarına yakalanmıyor bu güzel. suyu da erken kestik sonbahar donları olmadan ağaç pişkinleşiyor bu da güzel. Peki bu ağaçları ne zaman hasat etmeyi düşünüyorsunuz benim takip ettiğim kadarıyla Chandler cevizleri Eylül sonu ile 15 Ekim arasında hasat ediliyor. benim bulunduğum bölgede 2 senedir hava durumunu takip ediyorum ve hava sıcaklığı 2 Ekim 2013' te -5 derece oldu ve 10 Ekim 2014 tarihinde -2 derece oldu ve burada chandler ağaçları daha meyveleri toplanmadan dona yakalanmış olabilecekti. benim bulunduğum yer Ayaş/ANKARA saygılar. Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa çok sevinirim.
benim bulunduğum bölgede öyle bir sorun yaşamadık. dolayısıylada bu konuda tecrube sahibi değilim. bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar yazarlarsa sayenizde bizde öğrenmiş oluruz. saygılar

horanlı.66
13-01-2015, 19:19
hocam hayırlı günler. Rabbim bahçenizi kat kat bereketli kılsin inşallah. Hocam bi kaç Sorum olacakti , sayfaniz baktım sorulmamis Sanırsam. Soruya gelince siz acaba bu bahçe için devlet desteği aldınızmi, aldiysaniz prosedür nasıl oldu, sertifikalı fidanmi kullandınız. Destek aldiysaniz Kredimi idi yoksa hibemi acaba. Şimdiden çok teşekkür ederim..

Kursatates
13-01-2015, 20:59
hocam hayırlı günler. Rabbim bahçenizi kat kat bereketli kılsin inşallah. Hocam bi kaç Sorum olacakti , sayfaniz baktım sorulmamis Sanırsam. Soruya gelince siz acaba bu bahçe için devlet desteği aldınızmi, aldiysaniz prosedür nasıl oldu, sertifikalı fidanmi kullandınız. Destek aldiysaniz Kredimi idi yoksa hibemi acaba. Şimdiden çok teşekkür ederim..

tesekkur ederim. hibe veya kredi kullanmadım. fidanlar sertifikalı.

cantemel
18-01-2015, 16:53
sevgili kürşat bey merhabalar benim sormak istediğim birkaç soru var ben henuz cok buyuk bir ceviz bahçesinin arifesindeyim bahsettiğim rakam inanın çok büyük önümüzdeki aşamalarda muhakkak ki orman muhendisi ziraat muhendisi calısanlarda olacaktır fakat ben yinede bu işi deneyimleyip yapan kişilerin samimiyetine ve tecrübesine çok daha fazla güveniyorum eğer siz veya diğer arkadaşlarımız sorularımı cevaplandırırsa cok mutlu olurum.
1-Her sitede her satıcıda farklı ekim aralıkları var chandler cevizi için doğru olanı hangisidir?
2- Yine her site ve satıcı farklı bir verim aralıgından bahsediyor eğer mümkünse doğru yetişmiş bir chandler cevizi kaç yaşında verime başlar **** kaç yaşında toplanması dogrudur ve yıllara göre ortalama kaç kg aralıgında ceviz verir
3- Aile olarak tarım ve çifçi kokenli olduğumuz için gübreleme işlemlerinin maliyetli oldugundan haberdarım (buğday) fakat durum cevizdede aynımıdır?

4- örneğin 100 dakar bir bahçenin toplanması ve diğer tüm işlemleri için kaç kişinin çalışması gerekiyor düşündüğüm proje trakya bölgesinde oldugundan malum memleketimin insanından çalışmayı seven azdır acaba çok fazla çalışan eksikliği çekermiyim?

5- eğer mümkünse yine ortalama 100 dakardan alarak 100 dakar alanın sulama sisteminin maliyeti nedir veya bu katlarıyla çarpıldıkça maliyeti ne boyutta düşer.

6- Pek duyduğum fakat bilmediğim bir terim farklı cins cevizle bir cevizi tozlamak nedir ne anlama gelir neye yarar?

7- son olaraksa benim halihazırda 2 adet 125lik class marka 1 adet 105 lik lamborghini 1 adet te 105lik new holland traktörüm var bunları bu ceviz bahçesi için en iyi nasıl değerlendiririm ve hangi aletlere gereksinim duyarım

8-bonus olarakta mavi sertifikalı ceviz nedir?

cantemel
18-01-2015, 16:55
Önceki paylaşımlarınız ve bilgilendirmeleriniz için tüm arkadaşlara minnettarlıklarımı sunar bu aklımdaki sorularada verilecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim ayrıca kürşat bey ellerinize emeğinize sağlık bol kazançlı az dertli bir yatırım olur inşallah

ibas06
19-01-2015, 07:52
sevgili kürşat bey merhabalar benim sormak istediğim birkaç soru var ben henuz cok buyuk bir ceviz bahçesinin arifesindeyim bahsettiğim rakam inanın çok büyük önümüzdeki aşamalarda muhakkak ki orman muhendisi ziraat muhendisi calısanlarda olacaktır fakat ben yinede bu işi deneyimleyip yapan kişilerin samimiyetine ve tecrübesine çok daha fazla güveniyorum eğer siz veya diğer arkadaşlarımız sorularımı cevaplandırırsa cok mutlu olurum.
1-Her sitede her satıcıda farklı ekim aralıkları var chandler cevizi için doğru olanı hangisidir?
2- Yine her site ve satıcı farklı bir verim aralıgından bahsediyor eğer mümkünse doğru yetişmiş bir chandler cevizi kaç yaşında verime başlar **** kaç yaşında toplanması dogrudur ve yıllara göre ortalama kaç kg aralıgında ceviz verir
3- Aile olarak tarım ve çifçi kokenli olduğumuz için gübreleme işlemlerinin maliyetli oldugundan haberdarım (buğday) fakat durum cevizdede aynımıdır?

4- örneğin 100 dakar bir bahçenin toplanması ve diğer tüm işlemleri için kaç kişinin çalışması gerekiyor düşündüğüm proje trakya bölgesinde oldugundan malum memleketimin insanından çalışmayı seven azdır acaba çok fazla çalışan eksikliği çekermiyim?

5- eğer mümkünse yine ortalama 100 dakardan alarak 100 dakar alanın sulama sisteminin maliyeti nedir veya bu katlarıyla çarpıldıkça maliyeti ne boyutta düşer.

6- Pek duyduğum fakat bilmediğim bir terim farklı cins cevizle bir cevizi tozlamak nedir ne anlama gelir neye yarar?

7- son olaraksa benim halihazırda 2 adet 125lik class marka 1 adet 105 lik lamborghini 1 adet te 105lik new holland traktörüm var bunları bu ceviz bahçesi için en iyi nasıl değerlendiririm ve hangi aletlere gereksinim duyarım

8-bonus olarakta mavi sertifikalı ceviz nedir?
hocam Sen siteyi baştam sona oku eminim cevaplarını bulacaksın 100 dekar için yapım maliyeti zevk ve tercihlere göre değişir Mınumum 100.000 bin maxsimum =sonsuz
siteti tamamen oku tüm cevağlar içinde
selamlar

Kursatates
19-01-2015, 21:56
son sorunuza cevapla başlayayım

Mavi Sertifikalı Fidan Nedir?
Ülkemizde çoğu fidancının ürettiği fidanların sertifika kademsi kısmında ‘Standart’ yazmaktadır. Bu Standart sertifikalı fidanların etiketleri ise ‘Sarı’ renkli olarak Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Standart sertifikalı fidanlarda Fidan Üreticisinin bir damızlık parseli olması zorunluluğu yoktur . Ayrıca en önemli konu ise sertifikada yazan çeşit ve anaç kısımları Fidan Üreticisinin beyanına dayanılarak yazılır. Yani çeşit ve anaçta ‘ismine doğruluk’ kısmı için herhangi bir kontrol yoktur.
Fidan sertifikasyon sisteminde birde fidanın kademesi kısmında ‘Sertifikalı’ yazan fidanlar vardır. Bu gerçek ‘Sertifikalı’ fidanlarda ise sertifikaya ait etiket rengi ‘Mavi’ dir. Bu sebeple Mavi sertifikalı fidan olarak anılmaktadır.
Mavi sertifikalı fidanlarda Fidan Üreticisinin bir ‘Damızlık Parseli’ parseli olmak zorundadır. Bu Damızlık parseli sertifikasyon sisteminde ‘3 Nolu Damızlık Parsel’ olarak isimlendirilmiştir. 3 Nolu Damızlık Parsele dikilen damızlık ağaçlar Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri tarafından hastalıklardan ari olarak üretilmek zorundadır. Yani Mavi Sertifikalı fidan üretmek isteyen Fidan Üreticisi, Üniversiteler ve Araştırma Enstitülerinden aldığı bu hastalıklardan ari fidanlar dan alarak, Tarım Bakanlığınca belirlenmiş izolasyon mesafesine dikkat etmek koşulu ile 3 Nolu Damızlık parsel kurmak zorundadır.
Kurulan 3 Nolu Damızlık parsellerde Damızlık Çeşit tespiti yine yetkili Üniversiteler ve Araştırma Enstitülerince yapılır ,her yıl Damızlık parsel için bir ‘Kapasite Raporu’ düzenlenerek. Bu parselden üretilebilecek fidan **** klon anaç miktarı Tarım Bakanlığı Uzmanlarınca tespit edilir ve Fidan Üreticisi bu miktar kadar Mavi Sertifikalı Fidan üretebilir. Burada ismine doğruluk esası en önemli koşuldur.
Kısacası Tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlarca tescil edilmiş bir parselden gelen aşı kalemi, aşı gözü ve klon anaçlarla üretilmiş fidan gerçek ‘Sertifikalı’ fidandır ve Mavi Sertifikalı fidan olarak anılmaktadır.
Tarım Bakanlığı desteklemelerinde Sarı sertifikalı fidana verilen destek dekara 50- 150 TL aralığındayken Mavi sertifikalı fidanda ise dekara 230-350 TL aralığındadır. (alıntı)

7.sorunuza cevap: 100 dönüm arazi için saydıklarınızın bir tanesi bile yeterli olur. gereksinim duyacağınız alet edavatlar ise her çiftçide olması gerekenler yeterli olur. eğer dikimi iş makınası (kepçe vb.) ile yapmayacaksanız extra olarak sadece burgu (matkap) gerekecek.

6.sorunuza cevap tozlama = dölleme.. dişi çiçek + erkek çiçek

5.soruna cevap : maliyet dönüm üzeri çıkmaz. sizin kullanacağınız malzemenin kalitesinden tutunda tarlanızın coğrafi konumuna kadar hepsi birer etkendir.

4.sorunuza cevap : kuyuları iş makınası ile açarsanız (traktör arkası burgu veya kepçe) dikim için 3 kişi 10 gün sürede 100 dönümü rahatlıkla ekebilirsiniz.

3.sorunuza cevap: aynı değildir. nedeni ise buğday , arpa vs. komple tarlayı yanı 100 dömünse araziniz hepsine atmanız gerekir. ama cevize sade kök bölgesine olduğundan dolayı yarı yarıya düşer.

2.sorunuza cevap: doğru yetiştirilmiş bir fidan ilk yılından moral meyvesi dediğimiz meyve ile başlar meyve vermeye. ama fidanın sağlığı açısından biz meyveleri kopararak 4-5 yıl meyve almayız fidanı güçlendirmek adına. 5. yılda 3-5 kğ meyve ortalaması düşünebilirsiniz. ve her yıl artar

1.sorunuza cevap: ceviz için doğru olan bir aralık diye birşey yoktur. sizin için doğru olan aralık vardır. 10*10 da ekseniz ceviz meyve verir 5*5 de ekseniz meyve verir. arasındaki fark şudur. bahçe girdi çıktı maliyet hesapları. yani şöyle düşünün 10*10 ekerek 1 dönüme 15 fidan sığdırırsınız diyelim ve 100 dönüm araziniz olduğunu kabul edelim. 1500 fidan dikersiniz. 5.yılından sonra her fidanınız ortalama 10 kğ meyve verse 10. yaşına kadar.. 15 ton ceviz alırsınız ortalama.. 7*5 dikerseniz 30 fidan dikersiniz 1 dönüme.. 100 dönüme 3000 fidan gider.. aynı mantıkla yine 5. yıl ile 10. yıl arasındaki ortalamayı 10 kğ ceviz kabul edersek bu defa 30 ton ceviz alırsınız. her iki dikim şeklindede vereceğiniz su, içini sürerken harcayacağınız mazot aynıdır. neticede 100 dönüm arazi.. ama geliri %75 artırmış olursunuz.. neden %100 değil onuda söylim çünkü gübre ve ilaçlama ağaç sayısına göre artış gösterecektir. 10. yılından sonra 5*5 ektiğiniz fidanlardan birer tane sökerek yine 10*10 dikim aralığına getirebilirsiniz..

not: 5*5 dikim aralığı 10*10 dikim aralığı 100 dönüm vb. verilen bütün değerler örnek niteliğindedir. benim bahçem 7*6 dikim aralığındadır.

buzul_karizma
20-01-2015, 10:59
son sorunuza cevapla başlayayım

Tarım Bakanlığı desteklemelerinde Sarı sertifikalı fidana verilen destek dekara 50- 150 TL aralığındayken Mavi sertifikalı fidanda ise dekara 230-350 TL aralığındadır. (alıntı)
Bu destek sadece bir kere mi veriliyor yoksa her yıl bu destek veriliyor mu?

Kursatates
21-01-2015, 00:14
Bu destek sadece bir kere mi veriliyor yoksa her yıl bu destek veriliyor mu?

sadece bir defaya mahsus veriliyor.

Hayat ve Doğa
22-01-2015, 13:52
Dediğiniz gibi her konuda çok bilgi kirliliği mevcut.Bunun için siz yeni bir uygulama sonucu sonuç aldığınız için en doğru cevap sizinki kabül ederek bir sorum olacak.Aralıkta yeni dikilen ceviz fidanlarının tepe budaması için sizden bilgi rica edeceğim.Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

İsmail Kuzucu
22-01-2015, 20:25
Bahçeniz hayırlı olsun sayın Kursatates, emeğinizin karşılığını kat ve kat almanız dileğiyle..

selim_50
23-01-2015, 09:06
Kürşat Bey, böyle büyük ve maliyetli bir işe girmeye cesaret gösterdiğiniz için gerçekten tebrik ederim. Benim 10 adet ceviz fidanım var, inanın bakımsızlıktan nerdeyse kuruyacaklar. Konu ile alakalı değil ama Tarım Müdürlüklerinin bölgenini coğrafi ve iklimsel koşullarını takip etmeden fidan getirip üreticiye dağıtmaları çoğu üreticiyi uzun vadede mağdur etmektedir, örnek; Nevşehir İlinde yalova ceviz çeşidi diktirmeleri gibi.

Kursatates
23-01-2015, 23:00
Dediğiniz gibi her konuda çok bilgi kirliliği mevcut.Bunun için siz yeni bir uygulama sonucu sonuç aldığınız için en doğru cevap sizinki kabül ederek bir sorum olacak.Aralıkta yeni dikilen ceviz fidanlarının tepe budaması için sizden bilgi rica edeceğim.Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

sonbaharda tepe vurulmasına ben sahsen karsıyım. ama kesin bir hukum değil ******

eypkzrk
24-01-2015, 01:01
Kursat abi hayirli olsun. Cok guzel bir bahce olmus.
Abi bende Elazig Baskilliyim. Valla ilgiyle takip ediyorum. Kismet olursa seneye bende ceviz dikecegim. Insallah abi bilgi birikiminede basvurcam abi.

Sent from my GT-I5510 using Tapatalk 2

Kursatates
24-01-2015, 15:47
[QUOTE=eypkzrk;1350749]Kursat abi hayirli olsun. Cok guzel bir bahce olmus.
Abi bende Elazig Baskilliyim. Valla ilgiyle takip ediyorum. Kismet olursa seneye bende ceviz dikecegim. Insallah abi bilgi birikiminede basvurcam abi.

Teşekkür Ederim Umarım Hakkında Hayırlısı Olur.

selim_50
26-01-2015, 10:09

Yeni dikilen cevizlerde tepe vurma dediğimiz, tepe budaması, ilkbahar geç donlarının sona erdiği dönemde yapılması, Örnek; Nevşehir İli için Mayıs sonu

amelika
03-03-2015, 08:53
Bahçeniz hayırlı olsun
Nasip olursa bende Bingöl'de ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum.
Elazığ ve çevre ilerde kaliteli fernor ceviz fidanı temin ede bileceğim yer var mıdır? veya siz nereyi tavsiye edersiniz

Kursatates
04-03-2015, 21:55
öncelikle teşekkür ederim. fernor fidanı elazığ bölgesinde satan yer duymadım. o konuda açıkcası çokta bilgi sahibi değilim. sizi yanlış yönlendirmek istemem

gokgozlu101
05-03-2015, 17:55
Maşaallah allah gönlüne göre versin kardeşim

amelika
06-03-2015, 08:48
Peki tavsiye ettiğiniz yer var mı?

gnc.ali
06-03-2015, 13:52
Maşallah diyelim...
Gerçekten çok emek harcamışsınız ama güzel olmuş...

Kursatates
06-03-2015, 22:34
Maşaallah allah gönlüne göre versin kardeşim

allah razı olsun. cümlemizin inşallah

Kursatates
06-03-2015, 22:35
Peki tavsiye ettiğiniz yer var mı?

balıkesir sahil yenice köyündeki firma değil köylülerden temin yolunu araştır.

Kursatates
06-03-2015, 22:35
Maşallah diyelim...
Gerçekten çok emek harcamışsınız ama güzel olmuş...

çok teşekkür ederim

musculus
26-03-2015, 19:39
cevizleriniz tomurcuklanmaya başladımı

Kursatates
10-08-2015, 02:43
geç yazdığım için bağışlayın işlerimin yoğunluğu nedeni ile giremiyordum. evet ceviz tuttular ama kopardım seneyede koparıp ağacın gelişimini tamamlamak istiyorum

Cinciali
11-09-2015, 04:32
Kürşat bey, bu bahçe için ilk yıl toplam ne kadar harcama yaptınız çok merak ettim doğrusu. Özelden de cvp yazabilirsiniz. Saygılarımla.

Adakurutma
05-02-2016, 16:31
İleride karşılaşacağınız sorunlarınızı çözdük

Kursatates
31-05-2016, 00:47
Kürşat bey, bu bahçe için ilk yıl toplam ne kadar harcama yaptınız çok merak ettim doğrusu. Özelden de cvp yazabilirsiniz. Saygılarımla.

bahçe için ne kadar harcama yaptım :) güzel soru..
buradan nasıl bir kıyas yaparsanız yapın asla sizinki ile benim yaptığım masraf birbirini tutmayacaktır.
150 dekar taşlı ve içinden 3 tane dere geçen bir araziydi.. taşını toplatmak iş makınaları ile o dereleri doldurmak hep maliyeti etkileyen hususlardı.. işinize yarayacakmı bilmiyorum ama 3. yılım 3000 e yakın ağacım var ve şuan itibari ile 400 bini buldu maliyeti (ilk ektiğim günden bu güne kadar)

g.c.
31-05-2016, 07:45
Büyük emek, büyük saygı...

Bilinçli ve örnek olup, takip edilecek bahçenizde başarılar diliyorum.

Kursatates
10-07-2016, 01:32
Büyük emek, büyük saygı...

Bilinçli ve örnek olup, takip edilecek bahçenizde başarılar diliyorum.

teşekkur ederim..

WALNUTREES
14-07-2016, 11:17
Emeğiniz büyük allah yardımcınız olsun inşallah yaptığınız hiçbirşey boşa çıkmaz. Başta siz ve diğer ceviz dostalarına bilgi paylaşımlarından dolayı çok teşekkür ederiz, paylaşılmayan hiçbirşeyin güzel olmayacağı gibi , Bilgin'in paylaşılması , ticarete dökülmesi ayrı bir güzellik. Ben bunu vatana yapılan en büyük hizmetlerden görüyorum, nede olsa biz gidicez ağaçlar kalacak...herneyse
Benim adım Batuhan İstanbul'da yaşıyorum, 1000 lık bi ceviz bahçesi yapacağım yer Çanakkale
Kafam da milyon tane soru var ama burda hepsini soracak değilim , bende sizin önceden yaptığınız gibi şuan araştırma evresindeyim, araştırıyorum soruşturuyorum okuyorum...
Bazı bahçeleri yerinde gidip ziyaret etmem lazım bana veribileceğiniz tavsiye var mı acaba İstanbul çevresi ****... Marmara ve Ege bölgesi olabilir.
Sizce bırakacağımız (8&5) boşluklara (aralara) şeftali dikilirimi.neden şeftali derseniz cevizleri dikeceğim yerde çok fazla şeftali tarımı yapılıyor. Düşüncem bu işlere yatıracak çok fazla param olmadığı için şeftaliler en azından tarlanın giderlerini karşılar diyorum.
Herkese selamlar saygılar

Kursatates
18-07-2016, 12:33
Emeğiniz büyük allah yardımcınız olsun inşallah yaptığınız hiçbirşey boşa çıkmaz. Başta siz ve diğer ceviz dostalarına bilgi paylaşımlarından dolayı çok teşekkür ederiz, paylaşılmayan hiçbirşeyin güzel olmayacağı gibi , Bilgin'in paylaşılması , ticarete dökülmesi ayrı bir güzellik. Ben bunu vatana yapılan en büyük hizmetlerden görüyorum, nede olsa biz gidicez ağaçlar kalacak...herneyse
Benim adım Batuhan İstanbul'da yaşıyorum, 1000 lık bi ceviz bahçesi yapacağım yer Çanakkale
Kafam da milyon tane soru var ama burda hepsini soracak değilim , bende sizin önceden yaptığınız gibi şuan araştırma evresindeyim, araştırıyorum soruşturuyorum okuyorum...
Bazı bahçeleri yerinde gidip ziyaret etmem lazım bana veribileceğiniz tavsiye var mı acaba İstanbul çevresi ****... Marmara ve Ege bölgesi olabilir.
Sizce bırakacağımız (8&5) boşluklara (aralara) şeftali dikilirimi.neden şeftali derseniz cevizleri dikeceğim yerde çok fazla şeftali tarımı yapılıyor. Düşüncem bu işlere yatıracak çok fazla param olmadığı için şeftaliler en azından tarlanın giderlerini karşılar diyorum.
Herkese selamlar saygılar

Batuhan bey temenni ve görüşleriniz için öncelikle teşekkür ederim.
dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz elimden geldikçe cevaplamaya çalışırım. konum itibari ile izmitte bulunan Ataman çiftliği size yakın gezip araştırma yapmanızı tavsiye edebilirim. Ataman ceviz çiftliği (http://www.atamanciftligi.com/iletisim.htm) şeftali konusunu gelince sezonluk bitkiler ekerek iç tarım yapıp girdi maliyetlerini düşürebilirsiniz. (susam,yonca,sebze gibi..) ama sizinde taktir edeceğiniz gibi şeftali de ceviz gibi 3-4 yıldan önce verim alabileceğiniz bir bitki veya ağaç türü değildir. kaldıkı onunda kendine göre bakım ve yetiştirme masrafları olacaktır. buda sizin girdi maliyetinizi düşürmek yerine artırıp zarara uğratacaktır. o yüzden ağaç içine ağaç dikmen mantıklı değildir maliyet düşürme açısından.. kolay gelsin

Ayşegül2346
22-07-2016, 16:36
Merhaba Kürşat bey bende Kıraç köyünde 5 6 dönümlük bir alanda ceviz ağacı dikmek istiyorum. Sizin iki yıl geride kalmış şuan ki durumunu merak ettim. Kıraç köyü malum toprağı hem taşlı hem de fazla su isteyen bir yapıya sahip bu açıdan biraz endişeliyim

Kursatates
09-08-2016, 22:16
Merhaba Kürşat bey bende Kıraç köyünde 5 6 dönümlük bir alanda ceviz ağacı dikmek istiyorum. Sizin iki yıl geride kalmış şuan ki durumunu merak ettim. Kıraç köyü malum toprağı hem taşlı hem de fazla su isteyen bir yapıya sahip bu açıdan biraz endişeliyim

merhaba ayşegül hanım hiç endişe etmenize gerek yok ben chandler ve franguette den oluşan bir bahçe kurdum gayet saglıklı tavsıye ederım.

cevizci 44
09-10-2016, 00:20
Kürşat bey merhaba ben malatya dan ben üç sene önce ceviz hastalığına yakalandım cevizle yatıyom cevizle kalkıyım iş güç çağa coluk unutuk . Üç sene önce yeşilyurta 1150 rakıma chantler 500 diktik onlara fazla bakım yapamadık ama bi sorun yok iyide gelişti cevizden tektük aldık içi doldurma ççok iyi . Bu geçen kış 1200 civarıda hava alanını yanında gayet güzel toprağı olan bir ceviz bahçesi yaptım . 2000 kök daha düşünüyorum nasip olursa .size sorum bu yeni sürgünleriniz sonbahar erken donlarından zarar gördümü veya kışın kurumalar oldumu yeni sürgünlerden ve önlem için bir şey yaptınımı .ayrıca bahçeniz allah hayırı etsin allah utandırmasın büyük cesaret

NRS
11-10-2016, 21:51
Merhaba,

Öncelikle bereketli olsun inşallah. Rabbım hevesini ve şevkinizi kırmasın inşallah.

Ne kadar sürede ne kadar kazanmayı planladınız? Mesela ilk kazancınız kaçıncı yılda ne kadar olacak ve ne kadar sürede harcadığınızı amorti edeceksiniz?

Anladığım kadarıyla Ceviz işi 10. yıldan sonra ciddi kazançlar sağlıyor.

Hayırlı işler dilerim.

Hacı Keleş
03-11-2016, 14:33
Kürşat bey selam aleykum, merhaba;

Ciddiyetiniz ve yardımsever tutumunuz için teşekkür ederim. Sayenizde çok şey öğrendim.
Başta chandler'in internetten edindiğim bilgilerin aksine 800 kotu üstünde de dikilebileceğini öğrendim...

Elazığlıyım. Yıllardır başka şehirlerde yaşıyorum. Memleket özlemiyle geçen yıllar...
Ve yıllar sonra memleketime dönüp atadan kalma araziler üzerinde ceviz üretimi yapmayı düşünmeye başladım...

Sizi takip ediyorum. Keşke herkes sizin gibi faydalı olmak gayesinde olsa...

Selam ve saygılarımla.

bbozkurt23
06-11-2016, 19:09
Kürşat bey çalışmalarınızı takdirle karşılıyorum bende elazığda ceviz bahçesi yapmak istiyorum ve tecrübelerinizden faydalnmak isterim

Kursatates
29-11-2016, 06:00
Kürşat bey merhaba ben malatya dan ben üç sene önce ceviz hastalığına yakalandım cevizle yatıyom cevizle kalkıyım iş güç çağa coluk unutuk . Üç sene önce yeşilyurta 1150 rakıma chantler 500 diktik onlara fazla bakım yapamadık ama bi sorun yok iyide gelişti cevizden tektük aldık içi doldurma ççok iyi . Bu geçen kış 1200 civarıda hava alanını yanında gayet güzel toprağı olan bir ceviz bahçesi yaptım . 2000 kök daha düşünüyorum nasip olursa .size sorum bu yeni sürgünleriniz sonbahar erken donlarından zarar gördümü veya kışın kurumalar oldumu yeni sürgünlerden ve önlem için bir şey yaptınımı .ayrıca bahçeniz allah hayırı etsin allah utandırmasın büyük cesaret

öncelikle temennileriniz için teşekkür ederim. sürgünde erken don sorunu bizim bahçenin bulunduğu yere 100 metre mesafede keban barajı mevcut olduğundan dolayı görmedik dolayısıylada herhangi bir önlemimiz olmadı. sizinde bahçenizi allah hayırlı etsin. bol kazançlar dilerim

Kursatates
29-11-2016, 06:02
Kürşat bey selam aleykum, merhaba;

Ciddiyetiniz ve yardımsever tutumunuz için teşekkür ederim. Sayenizde çok şey öğrendim.
Başta chandler'in internetten edindiğim bilgilerin aksine 800 kotu üstünde de dikilebileceğini öğrendim...

Elazığlıyım. Yıllardır başka şehirlerde yaşıyorum. Memleket özlemiyle geçen yıllar...
Ve yıllar sonra memleketime dönüp atadan kalma araziler üzerinde ceviz üretimi yapmayı düşünmeye başladım...

Sizi takip ediyorum. Keşke herkes sizin gibi faydalı olmak gayesinde olsa...

Selam ve saygılarımla.
allah sizlerden razı olsun. elimizden geldikçe yardımcı olmaya çalısırız yeterki siz kararınızı verin

Kursatates
29-11-2016, 06:05
Merhaba,

Öncelikle bereketli olsun inşallah. Rabbım hevesini ve şevkinizi kırmasın inşallah.

Ne kadar sürede ne kadar kazanmayı planladınız? Mesela ilk kazancınız kaçıncı yılda ne kadar olacak ve ne kadar sürede harcadığınızı amorti edeceksiniz?

Anladığım kadarıyla Ceviz işi 10. yıldan sonra ciddi kazançlar sağlıyor.

Hayırlı işler dilerim.

internetten bakarsanız bazı (özellikle bazı dıyorum) kan emici fidan satıcılarına göre her ne kadarda 4 uncu senede urun vermeye baslıyor desede tıcarı boyuttan bu 7 yıldan once tam manası ıle mumkun degıldır. ne kadarlar kısmına gelecek olursak 'ALLAH' bilir :) ama hedeflediğimiz 7. senede bahcenın butun malıyetlerını amortı etmek ve 8 yıl 100 bin dolar gelir elde etmeyı planlıyoruz. ayrıca temennılerınız ıcın cok tesekkur ederım.

ngzs
28-12-2016, 23:14
chandlerı budadığınızda bana 3 aşı kalemi gönderebilir misiniz?

Kursatates
30-12-2016, 00:30
chandlerı budadığınızda bana 3 aşı kalemi gönderebilir misiniz?

gönderırım ozelden adres yazın lutfen

Darius41
06-02-2017, 10:19
Bahçeniz çok güzel sizi tebrik ediyorum

tayfun215
11-04-2017, 15:50
Kürşat bey bahçeniz hayırlı olsun. Allah emeklerinizin karşılığını verir inşallah.
ağaçların gelişim durumları nasıl. mümkünse fotoğraflarını yükleyebilir misiniz.

IMP
31-05-2017, 01:49
Kürşat bey
bende sizin gibi büyük ölçekli bir bahçe planlıyorum,
konunuzu ilgiyle okudum, başarılar bol kazançlar dilerim.

Kursatates
19-09-2017, 11:00
en kısa zamanda yüklenecektir. cok tesekkur ederim

sinan42
21-09-2017, 17:30
İlgiyle takip ediyorum. Allah bereketli kazançlar nasip etsin. Ben de Konya'da 1100 rakımdaki 9000 m2 arazimize Fernor pedro şebin dikmeyi düşünüyorum.

yasinacikdeniz
10-11-2017, 05:38
Kursat bey Allah Bol kazanc versin, bahcenizin son resimleri varmi? Birde aydin soke bolgesinde hangi ceviz turunu tavsiye edersiniz ? Benim icin onemli olan kaliteli Urun almak kisa vadede Urun almak degil

Paylasimlariniz icin tesekurler

Kursatates
25-01-2018, 19:14
Kursat bey Allah Bol kazanc versin, bahcenizin son resimleri varmi? Birde aydin soke bolgesinde hangi ceviz turunu tavsiye edersiniz ? Benim icin onemli olan kaliteli Urun almak kisa vadede Urun almak degil

Paylasimlariniz icin tesekurler

resımlerı bahara dogru cekıp atmayı planlıyorum.. cesıt secımıne gelınce bolgeye aıt hıc bır bılgım yok bende sızın gıbı ınternetten bakıp buraya yazmıs olacam. bılgısı olan arkadasın fıkır vermesı daha dogru olur. kolay gelsın...

Kursatates
25-01-2018, 19:15
İlgiyle takip ediyorum. Allah bereketli kazançlar nasip etsin. Ben de Konya'da 1100 rakımdaki 9000 m2 arazimize Fernor pedro şebin dikmeyi düşünüyorum.

allah hayırlı etsın ınsallah

Yenisu
22-02-2018, 12:50
Kürşat bey sizi tebrik ederim,başarılı olan ve olacak bir çalışma için.
bütün çalışmalarınızı okudum,aslen Elazığlıyım ama şu anda Zonguldakta yaşıyorum,bravo size.Boş yatan arazileri düşündükçe ,bu tür çalışmalar daha bir değer kazanıyor,Allah yolunuzu açık etsin .Ben de burada kalınca Blueberry(mavi yemiş) bahçesi kurdum.Elazığ'a gelirsem uğrayabilirmiyim?

HAKAN_O
23-02-2018, 13:11
tebrikler çok güzel olmuş Allah hayırlı bereketli ürünler versin inşallah

Kursatates
17-03-2018, 23:00
Kürşat bey sizi tebrik ederim,başarılı olan ve olacak bir çalışma için.
bütün çalışmalarınızı okudum,aslen Elazığlıyım ama şu anda Zonguldakta yaşıyorum,bravo size.Boş yatan arazileri düşündükçe ,bu tür çalışmalar daha bir değer kazanıyor,Allah yolunuzu açık etsin .Ben de burada kalınca Blueberry(mavi yemiş) bahçesi kurdum.Elazığ'a gelirsem uğrayabilirmiyim?

tabıkı herzaman beklerım

vosvos17
18-03-2018, 15:39
internetten bakarsanız bazı (özellikle bazı dıyorum) kan emici fidan satıcılarına göre her ne kadarda 4 uncu senede urun vermeye baslıyor desede tıcarı boyuttan bu 7 yıldan once tam manası ıle mumkun degıldır. ne kadarlar kısmına gelecek olursak 'ALLAH' bilir :) ama hedeflediğimiz 7. senede bahcenın butun malıyetlerını amortı etmek ve 8 yıl 100 bin dolar gelir elde etmeyı planlıyoruz. ayrıca temennılerınız ıcın cok tesekkur ederım.
Öncelikle bereketli olsun Kürşat Bey.Umarım bu ciddi yatırımınızın ve emeklerinizin karşılığını alırsınız.
Ben yukarıdaki mesajınıza istinaden bir ilave yapmak istiyorum.
4 ve 5 yaş gibi yaşlarda ticari olarak para kazanabilirsiniz.
Bu sizin bakımlarınızlada alakalı ******.
Ben 5 yaşındaki pedrolarımdam şu an ağaç başı ortalama da 5 kg kuru ürün amış bulunuyorum.
Bu ağaćların içerisinde 15 ve 17 kg yaş ürün aldığım ağaçlarda var 5 kg aldığım ağaćlarda.
Genel olarak bütün kurutma ve firelerden sonra ortalama 5 yaşında bir ağaç 5 kg ürün verirse bu ticari boyuta geçmiş demektir.
Sizin aeazinizin büyüklüğü de göze alınırsa en azından kendi masraflarını çıkarıp ticari olarak bişeylerde bırakacağını düşünüyorum.

cevizhastası
21-03-2018, 13:04
Selamınaleyküm ,

Abi nasıl oldu bahçen İnşallah sorun yoktur 2013 yılında paylaşım yapmışsın .

Kolay Gelsin.

sinan42
12-09-2018, 15:08
kürşad bey merhaba. ceviz bahçenizin son durumu nedir? merakla bekliyoruz.

gülmez
28-03-2019, 14:06
kürşat bey Elazığ Merkez Köyümde bende ceviz ekeceğim size nasıl ulaşabilirim.

gülmez
28-03-2019, 14:07
kürşat bey Elazığ Merkez Köyümde bende ceviz ekeceğim size nasıl ulaşabilirim.

MUSTİ.42
08-10-2021, 10:42
Kurşat bey keşke fidanların şimdiki halinide paylaşsanızda bizde görsek gerçekden chandler uyum sağlamışmı acaba