View Full Version : badrobot / Begonvil (Shito)
badrobot
21-04-2014, 21:30
Yaptığım bir Bonsai çalışmasında ağacımın boyunu kısaltma düşüncesiyle üst kısmını Mart sonu havai köklendirme yaptım. İnanılmaz bir hızla 3 haftada köklendi. Bu minik saksıya aldım. Şimdi ise saksının altından köklerin çıktığını ve yaprakların yeniden çıktığını görüyorum.
Daha önce Bonsai çalışması yaptığım ağacın zirvesi olduğundan şu an bu mini bonsaide dallar hazır.
Gözüm büyük ağaçlara alıştığından bu ağaç gözüme bayağı bir küçük geldi.
Çok da iyi etmişsiniz bence, değişiklik iyidir :)
Sayın Badrobot,
İyi bir formu var, güzel bir mini bonsainiz olacak.
sn badrobot ...
onca büyük ağaçtan sonra bu ana yemeğin üzerine yenilen tatlı gibi olmuş ... çok güzel bir seçim ...
badrobot
22-04-2014, 09:14
Sakaki,sagol,meetoo.
Sağolun, varolun sevgili dostlar.
Sn.meetoo'nun dediği gibi onca dev ağaçtan sonra...
İlk defa bir tesadüf eseri bu boyutta çalışmış bulunuyorum.
Çalışma alanının çok az ve dar olması bu boyutta bonsai çalışmalarının en büyük zorluğu olsa gerek. Ama ben şimdiden keyif almaya başladım bile. Herşey 1'le başlar. Belkide büyük ağaçların yanında bu boyuttaki çalışmalarada yönelebilirim. Bakacaz, deneyeceğiz, deneyimleyeceğiz. İleriki zamanlarda bu boyutta adaylarımı arttırabilirim. Bu boyuttaki küçük bonsailerinde taşıma kolaylığı gibi bir avantajı bulunuyor. Diğer büyük boy bonsai çalışmalarının saksı ve ağaç hacimleri çok büyük ve ağırlıkları 20kg geçebiliyor.
badrobot
28-04-2014, 09:06
Bu azgın türün gelişimine hiç bir şey yetişemez. Sadece 7 gündeki farka bakın. Birde bu ağaç havai köklendirme olduğundan öyle çok gelişmiş, güçlü bir kök sistemi yok. Fakat saksının altından kökler çıkmaya başladı. Olmazsa saksının altını kısmen kesip aynı saksıyı başka daha büyük bir saksıya alabilirim. Bu sene kök sistemi gelişsin.
nicholai hel
29-04-2014, 09:49
Sn. badrobot, çok keyifli bir çalışma olacak eminim, begonvilde her ne kadar iri boyları sevsem de bu boyda da çalışmak zevkli, ben de mart ayından bu yana birkaç tanesiyle, shito olmasa da mame ve shohin boylarda çalışıyorum. Reaksiyon hızları çalışmayı zevkli hale getiriyor.
Ağacınızın havai köklendirme aşamalarının fotoğrafları yok muydu acaba?
O şekilde bu minik ağacın hayat öyküsü de pekişirdi, "Annesinden ayrılmadan önce", "ayrılmaya hazırlık" gibi mesela.
Yoksa da artık ileride analı kızlı yan yana fotoğraflarını görürüz inşallah. :)
İyi çalışmalar dilerim.
badrobot
29-04-2014, 10:18
nicholai hel.
Demek istediklerinizi çok iyi anlıyorum. Belki mazeret değil ama; o kadar çok ağaç ve o kadar çok iş varki...Bazen yetişemiyorum. Fotoğraf çekme işide "çamurlu ellerle makinemi kirletmeyeyim" deken, öyle kalıyor. Bu çalışmada da öyle oldu malesef...
Sizinde kendi çalışmalarınızda yaptığınız gibi begonvillerde bu tür ve boy çalışmalarımı havai köklendirmelerle arttırmayı düşünüyorum.
Sizede iyi çalışmalar.
murat doğan
29-04-2014, 11:00
O şekilde bu minik ağacın hayat öyküsü de pekişirdi, "Annesinden ayrılmadan önce", "ayrılmaya hazırlık" gibi mesela.
Yoksa da artık ileride analı kızlı yan yana fotoğraflarını görürüz inşallah. :)
İyi çalışmalar dilerim.
''analı kızlı yan yana fotoğraflarını görürüz inşallah'' analı kızlı tabiri çok hoşuma gitti. keşke havai köklendirme yerine bu isim kullanılsa imiş. analı kızlı köklendirme çok hoş :)
Sayın badrobot ben bu begonvili çok beğendim. Mame ve shohin boyutta çalışmalar benim çok hoşuma gidiyor. Beni daha çok mutlu ediyor sanırım.çiçeklenmiş halini merakla bekliyorum
badrobot
29-04-2014, 11:55
murat doğan.
Beğeniniz için teşşekür ederim. Daha öncede söylediğim gibi bir ağacımın boyunu kısaltmak adına ve birazda deneysel yaklaşarak bu ağaca sahip oldum. Yer problemi olmadığından ben genelde büyük ağaçlarla çalışıyorum. Ama tabii büyük başın derdi de büyük oluyor. Büyük ağaçlarda ağaç para, saksı para, toprak para vb. yani küçük boylara göre herşeyi daha maliyetli. Bu tercih ve imkan meselesi tabiiki. Aslında ağaç güzel oldumu büyük veya küçük olmasının da pek önemi kalmıyor. Elbette büyük ağaçlarda taşıma ve nakiletme gibi çok büyük bir problem daha var ki bu problem bazen başa bayağı bir bela oluyor.
Problemlerde olsa ağaçları ve ağaçlarımı seviyorum. Onlar için en iyiyi yapma hedefindeyim.
Bendeki begonvillerin çoğu Glabra ırkı, yani bodur ağaç olanlarından. Diğer ırklara göre daha küçük boğum ve yaprak yapısı var. Durum böyle olunca 10cm altındaki dalcıklarında bile çiçek açıveriyor. İleriki dönemlerde bu ırktan bonsai adaylarımın sayısını oldukça arttıracağım.
ParalelEvren
29-04-2014, 16:05
Çok tatlı bir çalışma çok beğendim ..:)
badrobot
29-04-2014, 19:39
Sn.ParalelEvren.
Beğeninize sevindim. Sizdende en az böyle çalışmalar bekliyorum.
Akhilleus
17-05-2014, 08:31
Sn badrobot;
Ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş gerçekten bu çalışmalar kendi adıma ufkumu çok genişletiyor yeni fikirler uyandırıyor kafamda bu anlamda da çok teşekkürler...
badrobot
05-06-2014, 21:00
Saksısının altından kökler çıkmaya başlayınca saksı değişimi şart oldu. Toprağını bozmadan 15-20 gün önce bu saksıya aldım. Gelişim ve yeni sürgünler çıkmaya devam ediyor.
Bu sene formunu alsın seneye seramik saksıda görebileceğiz.
badrobot
17-06-2014, 14:27
Hızlı bir başlangıç yaptığım ve zaman içinde hızlı bir şekilde şekle giren ağacıma artık bundan sonra forum üyesi ParalelEvren devam edecek.
Kendisinin begonvillere olan büyük ilgisi ve Bonsai'ye karşı duyduğu büyük sevgiden dolayı bu ağacı kendisine vermiş bulunuyorum. Ağaca çok iyi bakacağınada şüphem yok.
Bu Shito çalışması gibi elimde yüzlerce çalışmam var. Bu küçük bonsai tarzınıda, büyük boy bonsailer gibi çok sevdim. Yakında yine yeni adaylarımı göreceksniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.