View Full Version : yağmur / Balkon, Ev
Çocukluğumdan beri bitkileri severim. Evlendikten sonra da sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek çeşitte bitkiye bakıyordum. Ne olduysa ağaçlar.net ile tanıştıktan sonra oldu :D Şu an balkonumda kabaca 30 çeşit çiçek var(çoğu çiçeğime sahip olmama vesile olan, tüm ağaçlar.net üyelerine bir kez daha teşekkür ederim). Elimden geldiğince hem çiçeklerimi hem de bakımlarını paylaşacağım. Balkonum yaklaşık 4,5 m2. Buyrun bu da bitkilerimin listesi;
1- Ortanca, 2 saksı (geçen sene pembe açtı)
2- 7-8 farklı renkte sardunya (normal, sakız, ceylan)
3- Bir kaç farklı renkte küpeli
4- 2'si yaşam savaşı veren 6 adet kaktüs
5- Güler Atlası :cool:
6- Cineraria ya da Sindirella çiçeği
7- Bodrum papatyası
8- Sukulentler (ne yazık ki adlarını hala bilmiyorum)
9- Kalanchoe (kırmızı ve pembe katlı + kalanchoe manginii)
10- Yumrulu Begonya
11- Şeker Begonya
12- Frezya
13- Petunya
14- Sabah sefası
15- Ayn-ı safa
16- Zinnia
17- Gelin teli
18- Karanfil
19- Aloe vera
20- Fittonia
21- Sıklemen
22- Çuha
23- Elwodii
24- Kolyoz ya da Yaprak Güzeli
25- Buz çiçeği
26- Melissa ya da Kolonya çiçeği
27- Kurdele çiçeği
28- Telgraf çiçeği
29- Yelken çiçeği
30- Ruj çiçeği
31- Cezayir menekşesi
Artık çiçek almamaya çalışıyorum, yoksa balkonda bu güzelleri izlemek için dolaşabileceğim alan kalmayacak. Çok özel türlere ilgi duymuyorum, o nedenle çiçeklerim hep bilindik ama ben onları çok seviyorum. Umarım sizler de beğenirsiniz.
Öncelikle en sevdiğim, ortancam, geçen seneki hali;
483489
Bu da şimdiki hali.
483490
Ve tabi ikinci sırada sardunyalarım! Yapraklarını, çiçeklerini hatta yapraklarının yaydığı kokuyu, her şeylerini seviyorum. Nazsız güzeller.
İlk üç fotoğraf kasım ayından. Güneş çıkınca dışarı çıkıp, soğuk vurunca naylon örtünün altına girdiler ama hep çiçekliydiler..
483494 483495 483496
Bu ikisi de şubat ayından..
483497 483498
Bunlarda son, az önce çekildiler. Bu dört çeşitte Bursa gezisinden elime geçmişti.
Sardunyalarımın bazıları saksı değişimini yeni atlattığı için pek keyifli değiller. 15 güne kadar toparlanıp çiçeklenmelerini bekliyorum.
Sayfanız hayırlı olsun..Sardunyalarınız çok güzel maşallah.. Bol çiçekli günleriniz olsun inşallah..
Çocukluğumdan beri bitkileri severim. Evlendikten sonra da sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek çeşitte bitkiye bakıyordum. Ne olduysa ağaçlar.net ile tanıştıktan sonra oldu :D Şu an balkonumda kabaca 30 çeşit çiçek var(çoğu çiçeğime sahip olmama vesile olan, tüm ağaçlar.net üyelerine bir kez daha teşekkür ederim). Elimden geldiğince hem çiçeklerimi hem de bakımlarını paylaşacağım. Balkonum yaklaşık 4,5 m2. Buyrun bu da bitkilerimin listesi;
1- Ortanca, 2 saksı (geçen sene pembe açtı)
2- 7-8 farklı renkte sardunya (normal, sakız, ceylan)
3- Bir kaç farklı renkte küpeli
4- 2'si yaşam savaşı veren 6 adet kaktüs
5- Güler Atlası :cool:
6- Cineraria ya da Sindirella çiçeği
7- Bodrum papatyası
8- Sukulentler (ne yazık ki adlarını hala bilmiyorum)
9- Kalanchoe (kırmızı ve pembe katlı + kalanchoe manginii)
10- Yumrulu Begonya
11- Şeker Begonya
12- Frezya
13- Petunya
14- Sabah sefası
15- Ayn-ı safa
16- Zinnia
17- Gelin teli
18- Karanfil
19- Aloe vera
20- Fittonia
21- Sıklemen
22- Çuha
23- Elwodii
24- Kolyoz ya da Yaprak Güzeli
25- Buz çiçeği
26- Melissa ya da Kolonya çiçeği
27- Kurdele çiçeği
28- Telgraf çiçeği
29- Yelken çiçeği
30- Ruj çiçeği
31- Cezayir menekşesi
Artık çiçek almamaya çalışıyorum, yoksa balkonda bu güzelleri izlemek için dolaşabileceğim alan kalmayacak. Çok özel türlere ilgi duymuyorum, o nedenle çiçeklerim hep bilindik ama ben onları çok seviyorum. Umarım sizler de beğenirsiniz.
Güle güle büyütün çiçeklerinizi. Size benden de mis kokulu beyaz mini sıklamenler gelsin :) sabırla tohumların olgunlaşmasını bekliyorum..
Sayın ngr33 ve Ozlem A,
Teşekkür ederim. Bende kolyozları tohumdan büyütmeye çalışıyorum. Tam bir sabır işi.
Laleci_03
16-04-2014, 17:12
Sayın Yağmur sayfanız hayırlı olsun. Çiçekleriniz çok güzeller maşallah. :rolleyes: Bende bol çiçekli günler dilerim. Fotoğraflarınızı bekliyoruz ;)
gürcan_keskin
16-04-2014, 18:23
Sayın yağmur sayfanız hayırlı olsun.
Kimleri ne hevesler kaplamadı ki ağaçlar.net ile tanışınca...
Hemde öyle gelip geçici bir heves değil. Hele hele birde içinde o sevgi varsa insanın kimse tutamaz artık... :p
Artık bundan sonra ''kıyıda köşede yer kalmış mı acaba'' diye bakınır durursunuz balkona. Sürekli büyük bir aşkla ''şuraya da bir saksı sıkıştırayım, şu çiçeği de şuraya dikeyim'' derken bir bakmışsınız ki her yer çiçek dolmuş...
Bol bol güzel ve rengarenk çiçekli günler dileğiyle...
münevver48
16-04-2014, 18:35
sevgili yağmur,sayfan hayırlı olsun.çiçeklerin çok güzelve sağlıklı.ama en güzeli ortancaların açınca balkonun şenlenecekolması.ayrıca çiçek almadan durabilmek çiçek hastası bir insana verilen en büyük ceza.bırakın kendinize ceza vermeyi. balkonunuzda rozet ,petunya da çok yakışacak.çiçekleriniz hiç solmasın.sevgilerimle.
Sayfan hayırlı olsun çiçeklerin çok canlı görünüyor Maşallah ama 5 nolu sardunyalara hayran kaldım yakın olsa mevsiminde çelik isterdim:) türleri çok güzel..
İnsan ne görse onu edinene kadar takıntı yapıyor sonunda da ne yapıp edip elde ediyor:)
Merak etme yağmur yalnız değilsin:) çiçek yeşil toprak aşkı hepimizin ortak özelliği
bol çiçekli nice sayfalara...
Birkez daha hoşgeldin dlyorum yağmur'cuğum:) Alt yapı tamam ama biraz cesaret gerekliydi sanırım;) çiçeklerin çok güzel.
Sevgili Laleci03,
Teşekkürler, toplantıya katıldığım halde tanışamadık seninle.Böyle genç yaşta çiçek sevdalısı olman takdire şayan. Kısmet bir sonraki sefere artık.
Sayın gürcan_keskin,
Zaten o hesabı yapa yapa 60 küsür saksıya dayandım :) Hayırlısı artık.
Sayın münevver48,
Haklısınız, daha bugün pazarda çiçeklere baktım durdum. Gerçi belli bir noktaya ulaştım sanırım, şimdi her gördüğüm çiçeği değil beğendiklerimi almak istiyorum :D
Ortancaya sahip olabilmek için senelerdir çırpınıyorum. Daha önce yaşadığım evlerde yaşatamamıştım o nedenle buna daha çok sevgi besliyorum. Top top çiçekleri açar umarım bu yıl.
Sevgili habiş,
Şimdi mevsimi ama o sardunyalar kasım ayında minik çelik olarak dikildiğinden hala 15 cm kadarlar. Bakmayın çiçek açtıklarına. Hele bir büyüsünler, o zaman görüşelim.
Sevgili hira,
Benim gibi tembelleri her zaman biraz dürtüklemek gerekiyor sanırım. Bakalım, umarım devamını kolay getirebilirim.
Sıklemenimi kasım ayında Kipa'dan aldığımda hali böyleydi. En gösterişliler satılmış bu ve diğer iki arkadaşı ölüme terk edilmişlerdi.
483654
Saksısını değiştirmedim, solmuş çiçeklerini ve yapraklarını temizledim. Form vermek için ortasından çıkan yaprakları kestim. Sulamayı altına koyduğum tabaktan yaptım. Tüm soğukları balkonda açıkta geçirdi. O da sevildiğini anladı, düzeldi, güzelleşti. Çuhayla da arkadaş oldular.
483655
483656
Son hali bu. Hala solmaya başlamadı. Gölgede durduğundan sanıyorum.
483662
Laleci_03
16-04-2014, 22:16
Asıl ben teşekkür ederim sevgili Yağmur, dediğin gibi bir sonraki sefere tanışma fırsatımız olur inşallah :)
Çok şükür yağmurcuğum:)
Aramıza hoş geldin...
Sardunyaların harika, yakın zamanda hırsızlık yapmak lazım:)))
Bana kokusu diğer soğanlılara göre çok hafif gelen Frezyalarım. Bursa toplantısından sayın kgursan'ın hediyeleri.
483663
Zengarden siparişimde unutulup, daha sonra bir adet bodrum papatyasıyla bana gelen Petunyam.
483664
Gelin teli, galiba yakında çiçek açacak.
483665
Gizem aralanıyor. İlk açan küpelim bu olacak.
483666
Müsbet, canım ama önce ben gelip seninkileri yağmalayacaktım öyle bir hayalim vardı :D İstediğin sardunya olsun.
Sevgi Durul
16-04-2014, 22:38
Sevgili yağmur güzelliklerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.:)
Bir türlü yaşatmayı başaramadığım sıklameniniz, sardunyalarınız, gelin teliniz, ortancalarınız, hepsi çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar.
Sağlıkla keyfini sürmenizi dilerim.
YeniGine
16-04-2014, 23:20
Sevgili yağmur nihayet sayfanı açmışsın, sevindim, zira çiçeklerini hep merak ediyor idim. Yeni sayfan hayrlı, bol çiçekli olsun inşallah...
Bu güzellikleri şimdiye kadar bizimle paylaşmadığın için hem bizlere, hem de güzelliklere haksızlık etmişsin. Öncelikle sardunyalarına sonra sıklamenine maşallah; çok güzeller dedikten sonra tekrar çiçeklerine baktım yok yok bütün çiçeklerine maşallah!..
Sevgili yağmur, balkonun hangi yöne bakıyor?
Sevgili YeniGine,
Öncelikle çok teşekkür ederim. Balkonum güney cephe. Öğlen 12.30'dan sonra akşama kadar güneş görüyor. Yazın çiçeklerim ayılıp bayılıyorlar bu yüzden. Küpelileri nasıl yaşatacağım bilmiyorum.
YeniGine
17-04-2014, 00:03
Güney cephe hem güzel hem değil işte... Ben de bina önü güney cephe, tüm sardunyalarım orada, komşumun camekânı ve önü; mavişlerimi ve küpelimi aldım kendi balkonuma getirdim artık, zira kuzey yönlü balkonum. Küpelilerini kesin kaçırman gerekiyor...
Sayın yağmur sayfanız hayırlı olsun. Çiçeklerinizin maşallahı var. Hepsi çok güzeller. Bol çiçekli günler diliyorum.
münevver48
17-04-2014, 07:42
sevgili yağmur, ne güzel bir petunya.hiç görmedim böyle açan rengini tohum kapsülleri oluşursa şimdiden tohumlarına talibim.küpelin ve çocukluğumun çiçeği gelin teli adını çok severdim.acaba ışıl ışıl gelin telleri ne zaman olucak diye merak ederdim.balkonunuza hepsi çok yakışmış.
sevgili yağmur,ayrıca her şeyin bir çaresi vardır balkonnun güney cepheye bakması çiçek yetiştirmenize mani olmaması için güzel bir gölgelik yapabilirsiniz.an basit bir pede saat 12 ile 16 arası çiçeklerinizi güneşten korumuş olursunuz benimkisi bir fikir değerlendirmek size kalmış.umarım işlerinize fazla karışmış olmamışımdır.söz konusu çiçek olunca kendimi tutamıyorum.sevgilerimle...
Sayın münevver48,
Fikrinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Aklımda öyle bir şey var gibi. Geçen sene güneşlik çekiyordum ama o hafif esintide açılıyordu, istediğim tam gölgeliği de sağlamadı. Geçenlerde koçtaş'ta bambu stor gördüm fiyatı ve boyutu uygun geldi. Sanırım onu alıp, monte edeceğim çiçeklerin olduğu tarafa.
Petunyanın solan çiçeklerini koparıyordum ben. Tohum yapar diye kuruyana kadar bekleyeyim sizin için.
Sevgili yağmur güzelliklerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.:)
Bir türlü yaşatmayı başaramadığım sıklameniniz, sardunyalarınız, gelin teliniz, ortancalarınız, hepsi çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar.
Sağlıkla keyfini sürmenizi dilerim.
Sayın SDurul,
Beğenmenize sevindim.
Aslında sıklemen dışarda kendi kendine dahi yaşıyor, acaba neden yaşatamadınız? Saksıda mıydı bahçenizde mi?
Sayın Yağmur, öncelikle hoşgeldiniz...Sayfanız hayırlı ve bol çicekli olsun...
Sayfanız hayırlı olsun.
Sardunyalar çok güzel görünüyor. Bir de o petunyanın rengi harika.
Kendinizi çiçek almamak için tuttuğunuza göre daha kaç çeşit bitki vardır acaba?
Bu arada YeniGine ablam yazmış ama biz de diyelim "Maşallah". :)
Sayın h_dogan,
Teşekkür ederim. Petunyayı, daha önce bu rengi hiç görmediğim için almıştım. Kaç çeşit bitki olduğuna gelince ilk mesaja yazdım ama tabii o biraz kaba taslak oldu, isimlerini ezbere bilmediklerim eklenmedi.
loveforlife
17-04-2014, 20:50
Sevgili Yağmur,
Bunca çeşide kısa sürede sahip olmuşsun, hem de paylaştıklarına bakacak olursak çok sağlıklı ve güzeller. Şimdiye kadar bu sayfayı açmalıymışsın bence. Ama neyse... Zararın neresinden dönsek kardır! Keyifle takip edeceğim bir sayfa daha. Güzellerinin her gün daha da çoğalmasını dilerim... Serde delilik var, kaçınılmaz olarak çoğalacaklar tatlım.... ;)
Sevgi ve selam ile...
Müsbet, canım ama önce ben gelip seninkileri yağmalayacaktım öyle bir hayalim vardı :D İstediğin sardunya olsun.
Buyur gel canım, herzaman beklerim.
Sardunya çalmak işin şakası, bahçe sardunya saksılarıyla dolu.
Clematislerim de açtı onları seyrederek çardakta çay içmeye beklerim.
Mart'ın başından beri saksı değişimi yapıyorum. Fırsat bulduğum her gün 4-5 saksı derken 60-70'e ulaştım sanırım :) Saksı harcım tüm çiçekler için hemen hemen aynı. Çiçeğin türüne göre ufak oynamalar yapıyorum sadece. Örneğin kaktüs toprağına daha fazla kum eklemek ya da çiçek iç mekansa koyun gübresi katmamak gibi. Bugün, köklendirdiğim kurdele çiçeğini diktiğim için kullandığım malzemeleri fotoğraflama şansım oldu. Yeni başlayan arkadaşlar için bir fikir verir diye ekliyorum.
Genel karışımım şu şekilde;
3 ölçü bahçe toprağı,
3 ölçü kompost (yaptığım enzimlerden elde ediyorum, şart değil)
2 ölçü torf
2 ölçü dere kumu
2 ölçü yanmış koyun gübresi
Torf olarak Bauhaus'dan bunu almıştım. Daha önce kullandığım Genta marka torftan daha iyi su tutuyor. Yakınımda Bauhaus olsa hep bunu kullanırım.
483868
Yapısı da Genta'dan farklı. Soldaki Genta marka sağdaki Gardol, farkı anlaşılıyordur umarım.
483864
Kullandığım bahçe toprağı, bana epey uzakta ama çok güzel olduğu için üşenmeden poşetle taşıyorum.
483865
Dere kumu,
483866
Her saksının dibine mutlaka bu şekilde ufak taş koyuyorum. Tabi bunun için boş zamanlarımda çıkıp sürekli taş toplamam gerekiyor.
483867
Bu karışımdan sonra saksılar torfla dolu saksılar gibi hafif olmuyor tabi :D Onu da belirteyim.
Sevgili Loveforlife,
Güzel sözlerin için teşekkür ederim. Balkon doldu bile :) Şimdi sıra sanırım salonda!
Müsbetim,
Bağı bahçeyi bir hale yola koyayım, aklımda zaten.
Balkon sayfanızla hoşgeldiniz Sevgili Yağmur. Sardunyalar her balkonda olmalı bence, arada sulamayı unutsakta naz yapmadan bize güzel çiçeklerini sunuyorlar. Gelin telini balkonun kraliçesi ilan ediyorum müsadenizle. Yanlardan çıkanlar kök mü yoksa çilekte olduğu gibi kol atarak mı büyüyor? Çok güzel bir çiçekmiş, görüntüye bayıldım. ;)
(Bu notum da Musbet'e izninizle: Musbetcim, clematislerini de göster bize :) )
Balkon sayfanızla hoşgeldiniz Sevgili Yağmur. Sardunyalar her balkonda olmalı bence, arada sulamayı unutsakta naz yapmadan bize güzel çiçeklerini sunuyorlar. Gelin telini balkonun kraliçesi ilan ediyorum müsadenizle. Yanlardan çıkanlar kök mü yoksa çilekte olduğu gibi kol atarak mı büyüyor? Çok güzel bir çiçekmiş, görüntüye bayıldım. ;)
Teşekkür ederim sevgili sakdağ. Genel olarak böyle çıtı pıtı sarkan çiçekleri çok seviyorum ama gelin teli ayrı (yıllar önce adını dahi bilmeden sevmiştim onu). Aynen çilek gibi, tellerin ucunda minik yapraklı bir kısım var dikkat ederseniz, onu koparmadan toprağın üstüne koymak yetiyor. Bu kraliçe yakında çiçekte açacak inşallah.
akçabardak
18-04-2014, 10:56
Sayfanız hayırlı olsun, bitkileriniz çok güzel ama petunyenin rengi değişikmiş hepsine maşallah diyorum her şey gönlünce olmasını diliyorum.
Sevgili sakdağcığım,
Senin için yarın fotolarını çekip paylaşacağım.
Henüz küçükler ama çiçekleri hiç küçük değil:)
Bende mi balkon bahçe sayfası açsam acaba:)
Neyse ben iki çocukla boyumdan büyük işlere kalkışmasam daha iyi galiba...
Balerinim gösteriye hazır.
484491
İlk açtıklarında koyu morken sonradan pembeye döndüler. Bu yalınkat çıktı diğer çeşitlerimin katmerli olacağını umuyorum.
484492
Küpeleri izlemeye gelen pembiş karanfilim. Kokusunu sürünmeyi de ihmal etmemiş. Balkon mis gibi karanfil kokuyor.
484493
Sinerya (Sindirella çiçeği, orjinal adı Cineraria) Değişik bir kokusu var. Susuzluğa ve direk güneş ışığına tahammülü yok. Dipten çıkan minik bir filiz gördüm, onu başka saksıya alıp büyütmeyi deneyeceğim.
484494
Kışın aldığım yumru hala uyanmayınca, dayanamayıp bunu almıştım. Çiçekleri açılırken güle benziyor.
484495
Gelin teli ilk çiçeğini bu sabah açtı. İlk kez gördüğüm için mi bilmiyorum, benim çok hoşuma gitti. Böyle poz verdiğine bakmayın leblebi kadar ancak.
484496
Bu hanım kızımız -ben ona hamarat hanım diyorum- çatıya yuva yaptı. Şu aralar pek sesi soluğu çıkmıyor. Yuvayı yaparken, her gün kediler tarafından böyle ağacta mahsur ediliyordu.
484497
Muhteşem gözüküyorlar Sevgili yağmur, maşallah. Zaten yumrulu begonyaya şu ara fena takmış durumdayım, sizlerde görünce hemen gidip bi tane alasım geliyor:)
Dün ikincisini almaktan son anda vazgeçtim. Öyle güzel renkleri var ki!!
Dün ikincisini almaktan son anda vazgeçtim. Öyle güzel renkleri var ki!!
Benim vazgeçiren tek neden, her dem yeşil kalmamaları. Fakat bugüne dek hangi çiçeğe kafayı taktıysam ya aldım, ya da biryerlerden geldi beni buldu. Şu günlerde ak sakallı dedeyi bekliyorum, bi saksı yumrulu bulupta geleydi iyiydi:)
Ak sakallı dede meşgul olabilir, bence sen bi koşu pazardan kap bir tane :)
Hepsi ne kadar güzeller..Bol çicekli,bol çeşitli günler...
Dün annemi ziyarete gitmiştim. 'Dev yapraklı' sardunyalarını çekmek, uzun zamandır aklımdaydı. 1 ve 2 nolu fotoğraftaki yaprak neredeyse tatlı tabağı kadar. Bu yaprakların aslında traji-komik bir hikayeleri var. Geçen sene enzim yapmaya başladığımda 1 lt kadar anneme vermiştim. Detaylıca nasıl seyrelteceğini anlatmama rağmen (sanırım çiçeklerini yakar, az koy dememe inanmadı:D) hiç! seyreltmeden sardunyalarının hepsine dökmüş. Çiçekleri yanınca bende alt tablalarını çıkarıp toprağına bol bol su dökmesini önermiştim, bir nevi yıkama gibi. Zavallıcıklar 1-2 ay yapraksız kuru dal gibi yaşama savaşı verdiler. Birazda toprağında çok fazla korozyon olmasından sanıyorum ölmediler. Toprağın üstü neredeyse bembeyazdı. Ardından enzimin asit yağmuruyla işler yoluna girdi. Ve sonuç; dev yapraklı sardunyalar. 10. yıl toplantısında annemin sardunyalarından(hepsi kırmızı renk) paylaşmıştık. Umarım gittikleri yerlerde de mutlu olurlar.
NOT: Lütfen maşallah demeyi unutmayalım :)
Maşallah annenin sardunyalarına.
Benimde şu enzim işini acele öğrenmem lazım.
Merhaba yağmur hanım,
Size bi tavsiyem var böceklenme ve mantar sıkıntısını çözmek için ben kullandığım torf+gübre+kum karışımlarını fırın torbasına koyup 100-120 derece fırında 1 saat fırınlıyorum çok faydası oluyor karışımı bir nevi sterilize etmiş oluyorum tavsiye ederim
sami ulus
24-04-2014, 14:31
Gelin teli ilk çiçeğini bu sabah açtı. İlk kez gördüğüm için mi bilmiyorum, benim çok hoşuma gitti. Böyle poz verdiğine bakmayın leblebi kadar ancak.
484496
Bu hanım kızımız -ben ona hamarat hanım diyorum- çatıya yuva yaptı. Şu aralar pek sesi soluğu çıkmıyor. Yuvayı yaparken, her gün kediler tarafından böyle ağacta mahsur ediliyordu.
484497
Sayın yağmur O minik sincapmı, sizmi getirdiniz, yoksa doğadan kendisimi gelip sizin bahçeye yerleşti. Kediler sincaplar için tehlikeli diye biliyorum. Arasıra yavrularıda büyürse fotoğraflarını yayınlarsanız sevinirim. Ayrıca sayfanız hayırlı olsun. Bol çiçekli günler efendim.
Sevgili yağmur ne guzelliklerin varmış da biz gorememisiz özellikle böyle hayvan karelerini yakalayip koyuyorsunuzya işte o zaman daha bi hayranlıkla bakiyorum Maşallah bahçesinize.. Ne diyeyim darısı olmayanlara olur inşallah ;)
birtanecik
26-04-2014, 12:31
Sevgili Yağmur,
Sayfan hayırlı olsun. Herşey fevkaledenin fevkinde. Emeklerin açıkça görülüyor. Enzim olayını basitçe anlatır mısın?
edelvays58
26-04-2014, 14:07
Sevgili yağmur, yeni açtığın sayfan hayırlı olsun. Bir solukta okudum. Tüm çiçeklerin çok güzel, özellikle küpe çiçekleri, annenin sardunyası(maşallah:-)), ortanca, beyaz ama az kokulu dediğin frezyalar, yeni aldığın yumrulu begonya, hepsi çok güzeller. Ellerine ve yüreğine sağlık.
Benim frezyalar da çok güzel açtılar ama yoğun kokulu değiller. Sanırım türlerinden dolayı. Ben de geçen yıldan olan begonyaları bekleyemedim ve dayanamayıp aldım. Bu gidişle daha çok çiçeğimiz olacak:-)) Kullandığın toprak karışımını da bizimle paylaştığın için teşekkürler.
Sayın birtanecik,
Teşekkür ederim. Enzim olayını basitçe anlatmak keşke mümkün olsa. Başlığın mesaj ve sayfa sayısından belli oluyordur. Eğer yapmaya niyetliyseniz enzim başlığının ilk mesajlarında sayın Sarıcan'ın gösterdiği düzenek gibi veya şu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/568769-post227.htm) gibi (ben ikinci fotoğraftaki bidonlu düzeneği kullanıyorum) bir düzenek hazırlayın. Sonrasında meyve sebze atıklarınızı hazırlayın. Enziminizi yapmadan önce başlığa neler katacağınızı yazarsanız ben veya diğer arkadaşlar hata varsa düzeltiriz. Kolay gelsin şimdiden.
Sayın yağmur O minik sincapmı, sizmi getirdiniz, yoksa doğadan kendisimi gelip sizin bahçeye yerleşti. Kediler sincaplar için tehlikeli diye biliyorum. Arasıra yavrularıda büyürse fotoğraflarını yayınlarsanız sevinirim. Ayrıca sayfanız hayırlı olsun. Bol çiçekli günler efendim.
Teşekkür ederim sn. sami ulus.
Evet, o minik hanım, sincap. Biz burada ufak bir ormanla çevrili lojmanlarda yaşadığımız için böyle canlıları görme-izleme şansına sahibiz. Yaban tavşanları, kaplumbağa, kirpi, çeşit çeşit arı, sülün, hatta 4 adet, gelip sebze bahçeme musallat olan geyik :D Lojmanların dışına adım atar atmaz fabrikalarla çevrili olsakta.
Haklısınız, kediler sincapları yakalayıp yiyor. O yüzden ben bu hamarat sincap hanımın tiz çığlıklarını ne zaman duysam hemen cama koşup peynir vererek kediyi oyalıyorum, böylece kaçacak zamanı oluyor. Yavrularını görme fırsatımız olursa ve fotoğraflayabilirsem paylaşırım.
Sevgili yağmur ne guzelliklerin varmış da biz gorememisiz özellikle böyle hayvan karelerini yakalayip koyuyorsunuzya işte o zaman daha bi hayranlıkla bakiyorum Maşallah bahçesinize.. Ne diyeyim darısı olmayanlara olur inşallah
Sevgili habiş,
Burada ne yazık ki süresi dolana kadar oturuyorum ama bu süre zarfında elimden geldiğince değerini takdir edeceğim. Umarım bir gün şehirden uzakta kendime ait bir bahçemde olur. Hepimizin olsun, doğayı seven herkesin.
Merhaba yağmur hanım,
Size bi tavsiyem var böceklenme ve mantar sıkıntısını çözmek için ben kullandığım torf+gübre+kum karışımlarını fırın torbasına koyup 100-120 derece fırında 1 saat fırınlıyorum çok faydası oluyor karışımı bir nevi sterilize etmiş oluyorum tavsiye ederim
Haklısınız, garanti olması için böyle yapmak daha uygun. Ancak ben 2 nedenden ötürü yapmıyorum-yapamıyorum.
1. si Bahçe toprağı olan toprakta karınca vs. oluyor onları yakarak öldüremem, mümkün değil.
2. si çok ciddi miktarda toprağı fırınlamam gerek, saksı değişimim 15 günden 1 aya çıkar sanırım :)
Sevgili yağmur, yeni açtığın sayfan hayırlı olsun. Bir solukta okudum. Tüm çiçeklerin çok güzel, özellikle küpe çiçekleri, annenin sardunyası(maşallah:-)), ortanca, beyaz ama az kokulu dediğin frezyalar, yeni aldığın yumrulu begonya, hepsi çok güzeller. Ellerine ve yüreğine sağlık.
Benim frezyalar da çok güzel açtılar ama yoğun kokulu değiller. Sanırım türlerinden dolayı. Ben de geçen yıldan olan begonyaları bekleyemedim ve dayanamayıp aldım. Bu gidişle daha çok çiçeğimiz olacak:-)) Kullandığın toprak karışımını da bizimle paylaştığın için teşekkürler.
Sn. edelvays58,
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Eski yumruyu hile ile uyandıracağım sanırım. Ondan vazgeçmedim :D
YeniGine
27-04-2014, 00:41
Sevgili yağmur, bahçe sayfanı açmadan önce de sen de ne bilgiler, ne cevherler olduğunu düşünüyor idim. Ve görüyorum ki yanılmamışım, ellerine gönlüne sağlık...
Bilirsin ben zaten Maşallahsız hiçbir beğeni yapamam. Ve gerçekten annenin sardunyalarına 41 kere maşallah!..
Geçen hafta bahçeyle uğraşınca bu hafta -ağrılar yüzünden- yatarak geçiyor. Çiçeklerimle ilgilenecek gücü yeni buluyorum. Gelin telim neredeyse tüm çiçeklerini açınca bu güzelliği sizinle paylaşmak istedim.
akçabardak
29-04-2014, 14:23
Geçmiş olsun sevgili yağmur, böyle güzellikleri görünce insan ağrılarını unutuveriyor, ne güzel bir gelin teliymiş maşallah çok hoşuma gitti, çok şirin çok sevimli nazik, tohum yapıyor mu acaba merak ettim.
Geçmiş olsun sevgili yağmur, böyle güzellikleri görünce insan ağrılarını unutuveriyor, ne güzel bir gelin teliymiş maşallah çok hoşuma gitti, çok şirin çok sevimli nazik, tohum yapıyor mu acaba merak ettim.
Sayın akçabardak,
Çok teşekkür ederim. Biraz fazla zorlamışım kendimi, cuma gününden beri ağrılarım geçmedi. Dinleniyorum ki fizik tedaviye gitmek zorunda kalmayayım.
Gelin teli tohum yapıyor mu bilmiyorum ama saçaklarının ucunda -tıpkı çilekteki gibi- yeni bitki oluşuyor. Kol atarak çoğalıyor yani. Gelin teliyle alakalı hislerimiz birebir aynı :)
gürcan_keskin
29-04-2014, 23:44
Sayın yağmur maşallah çiçeklerinize ve sardunyalarınıza diyelim...
Sinerya (Sindirella çiçeği, orjinal adı Cineraria) ne kadar güzel bir çiçekmiş. Çok hoşuma gitti.
Bu arada nasıl bir ortammış öyle orası ne güzel; kedi, köpek, kaplumbağa, sülün, yaban tavşanı, kirpi, sincap ve üstelik geyik...
Kedilerle de hamarat kız sincaba karşı işbirliği haa... :p
Herşey çok güzel.
Sevgilerle...
YeniGine
30-04-2014, 00:30
Sevgili yağmur, geçmiş olsun; ah biz bu ağrılarla ne yapacağız valla belimiz-dizimiz ağrıdığına değil de çiçeklerle uğraşamayacağız, ben bahçede ot yolamayacağım diye üzülüyorum, canım sıkılıyor.
Benim gelin telimin çiçeklerinde pembe yok, demek ki onların da çeşitleri var, çok zarif ve narin çiçekler, o kadar da güzeller maşallah!..
Sayın gürcan_keskin,
Cineraria'nın öyle çok renk seçeneği var ki görseniz hepsini almak istersiniz. Muhteşem bir renk cümbüşü! Burası devlete ait bir kurum olduğundan çevresindeki orman insanlardan! korunmuş, bu hayvanların bazıları -geyikler- sonradan ortama salınmış. Hamarat hanıma gelince kedileri seviyorum ama asla bu şirineye karşı onlarla birleşemem. Sincabı ağaçta kıstırdıkları zaman peynirle kandırıyorum ki peşini bıraksınlar. Yoksa daha önceden yedikleri bir sincabın kuyruğuna rastladım, çok üzülüyor insan.
Sevgili YeniGine,
Geçen sene 1 ay tedaviye gidince aslında kendimi yormamayı öğrenmiştim. Fakat annemler bahçe için yardıma gelince hepsini halledelim diye zorlamışım kendimi. Aynen dediğin gibi çiçeklerimle uğraşamadım kaç gündür ona yanıyorum bende. Öyle bakışıyoruz karşılıklı :(
Gelin telini sayfanda görmüştüm ancak çok yakın olmadığından bu farkı anlamamıştım, eğer yakından bir fotoğraf olursa ne güzel olur. En minik çiçek dahi bir sanat harikası.
YeniGine
30-04-2014, 16:14
Sevgili yağmur, bugün inceledim gelin telinin çiçeklerini benim çiçeklerde de pembe varmış... Evet gerçekten çok zarif dediğin gibi sanat harikası bir çiçek...
Çok geçmiş olsun yağmurcuğum.
Her tarafımız ağrısada iyileştikmi yine bahçeye koşuyoruz.
Hafta sonu bir bahçe belledik ki sorma kolu komşu 6 kişi bir bahçenin çeyreğini anca tamamladık iki tanede sebze adası hazırladık, bu hafta sonu sebzelerimizi ekeceğiz.
Sen neler ektin diktin bu sene, yoksa fotoğraflarını gördüğüm fideler büyüdüde onlarını ektin.
Sevgi Durul
30-04-2014, 22:25
Sayın SDurul,
Aslında sıklemen dışarda kendi kendine dahi yaşıyor, acaba neden yaşatamadınız? Saksıda mıydı bahçenizde mi?
Bahçeye diktiğim de, saksıda balkonda bıraktığım da yaşamadı.
Bu sefer büyük ve açmış değil de, birer liralık poşette küçük olanlardan aldım. Şimdilik iyi devam ediyorlar, bakalım açacaklar mı?
Sevgili yağmur, gelin telinin çiçeğini ilk sizin sayfanızda gördüm ve çok sevdim. Söylemeden geçemedim.:)
Çok geçmiş olsun yağmurcuğum.
Her tarafımız ağrısada iyileştikmi yine bahçeye koşuyoruz.
Hafta sonu bir bahçe belledik ki sorma kolu komşu 6 kişi bir bahçenin çeyreğini anca tamamladık iki tanede sebze adası hazırladık, bu hafta sonu sebzelerimizi ekeceğiz.
Sen neler ektin diktin bu sene, yoksa fotoğraflarını gördüğüm fideler büyüdüde onlarını ektin.
Cidden oldukça zor iş. Bir de toprak ayrık otu istilasında ve taşlıysa! Kazdık, taş temizledik, çapaladık, taş temizledik, gübre ve dere kumu karıştırdık ardından taş temizledik, en son 84 adet domates fidesi diktik ve tabi yine taş temizledik :dilli:
Beni mahveden fideleri 40-50 cm derine açılmış yataklara dikme arzum oldu. Neyse her yanım ağrısa da için rahat :D
Sizin bahçe büyük galiba? 6 kişi çeyreğini tamamladık dediğine göre.
Not: Evet fotoğrafını gördüğün fidelerin 3/2 sini diktim sayılır.
Bahçeye diktiğim de, saksıda balkonda bıraktığım da yaşamadı.
Bu sefer büyük ve açmış değil de, birer liralık poşette küçük olanlardan aldım. Şimdilik iyi devam ediyorlar, bakalım açacaklar mı?
Sevgili yağmur, gelin telinin çiçeğini ilk sizin sayfanızda gördüm ve çok sevdim. Söylemeden geçemedim.:)
Bu vakitten sonra açarmı ki? Kasım gibi çiçeklendiğini havalar ısınınca da kuruduğunu biliyorum. Ama sizin oranın havası daha serin sanırım. Öldü dediklerinizin soğanı yaşıyordur belki?
Maviş(Campanula), Echeveria, Sedum rubrotinctum, Sıklemen ve en sağda üst köşeden el sallayan Kalanchoe.
488143
Yumrulu begonyam, kendini gül sanıyor galiba?
488144
Zengarden'dan sardunya ve fuşya siparişimde 1 tane de petunya istemiştim. Unutup onun yerine de ceylan yollamışlardı. Bende kızmıştım. Cevap gelmeyince unutmuştum. 20 gün sonra ansızın kapım çalındı ve taa taa! ;)petunyam gelmişti üstelik yanında arkadaşı Bodrum Papatyasıyla. İşte kendisi.
488145
Zengarden'dan aldığım ceylanlardan biri. Ocak ayından beri büyüyüp açmasını bekliyorum. Sabırsızlık had safhada :mad: Bir kaç ay bekleyip pazardan kocaman çiçekli halini alsam çok daha iyiydi. Bu da kendime not olsun.
488146
Açması için gözünün içine bakılanlardan biri de bu. Gymnocalycium Baldianum. İlk ve son kez 5 adet üstü silikon çiçekli kaktüs almıştım. Bir daha asla almayacağım. Üstündeki yanıklar onu çıkarırken oldu. Çürüyüp ölecekti, 20 gün kökü açık halde kartonun üstünde yaşadı ve şimdi çiçek açacak. Umarım daha uzun yıllar yaşar. Diğer Gymnocalycium bu sene açmayacak galiba, gövdesi tombullaşıyor ama tomurcuk yok.
488147
Yol kenarına saksısıyla koymuşlardı, sanırım evde istemedikleri için. Gelip geçerken gördüğüm kadarıyla kışın soğuklarını hep dışarda geçirdi, sulandığını da görmedim. Önünde durduğu dükkana sorduk annemle "sahibi yok" deyince canlı kalan uç sürgünlerinden 3 tane aldık. Şimdiki halinden memnun gibi.
488153
Tohumdan yetiştirmeye çabaladığım kolyoz(coleus) ya da yaprak güzeli. Şubatın ortasında ekmiştim. Şimdi büyükçe bir saksıya geçecekler, daha hızlı büyürler diye umuyorum. Karışık yazan paketten hepsi aynı tür çıkınca biraz canım sıkıldı ama yine de çok sevimli geliyorlar. Sanırım elimde büyüdükleri için :D :dilli:
488154
Ruj çiçeğim. Ona ne zaman baksam;
"saçlarını dağıtırsın,
rüzgarlara bırakırsın,
sen sevmeye yaraşırsın,
seni sevmeyen ölsün" şarkısı aklıma geliyor. Çiçek tomurcukları çıkmıştı, şehir dışına çıktığımda susuz kaldığından galiba döktü hepsini. İnşallah tekrar tomurcuklanır.
488155
Son olarak Yelken(Barış) çiçeğim. Zahmetsiz bir güzel. Üstelik salonun havasını da temizliyor.
488156
Sayın Yağmur , yaprak güzelleriniz tek renk diye üzülmeyin sakın , büyüdükçe çok değişik renk ve şekillere bürünecekler çok şaşıracaksınız. Bende daha önce yıllarca tohumdan yetiştirdim , bu konuda tecrübeliyim , merak etmeyin kolay gelsin...
YeniGine
02-05-2014, 00:13
Açması için gözünün içine bakılanlardan biri de bu. Gymnocalycium Baldianum. İlk ve son kez 5 adet üstü silikon çiçekli kaktüs almıştım. Bir daha asla almayacağım. Üstündeki yanıklar onu çıkarırken oldu. Çürüyüp ölecekti, 20 gün kökü açık halde kartonun üstünde yaşadı ve şimdi çiçek açacak. Umarım daha uzun yıllar yaşar. Diğer Gymnocalycium bu sene açmayacak galiba, gövdesi tombullaşıyor ama tomurcuk yok.
488147
Sevgili yağmur maşallah maşallah, çiçeklerin hepsi birbirinden güzel ve bakımlı, ellerine sağlık.
Sevgili yağmur bu kaktüsün bendekinden mi acaba, bütün kış dışarıda tuttum ki üşüsün çiçek açabilsin diye ve inceliyor da inceliyorum sanki aynı senin kaktüsündeki gibi mini minicik değişik birşey var üzerinde. Acaba çiçek tomurcuğu mudur? İnşallah evet dersin, beni sevindirirsin zira sen çiçeğini söyleyince çok heveslenmiş idim.
Sevgili yağmur maşallah maşallah, çiçeklerin hepsi birbirinden güzel ve bakımlı, ellerine sağlık.
Sevgili yağmur bu kaktüsün bendekinden mi acaba, bütün kış dışarıda tuttum ki üşüsün çiçek açabilsin diye ve inceliyor da inceliyorum sanki aynı senin kaktüsündeki gibi mini minicik değişik birşey var üzerinde. Acaba çiçek tomurcuğu mudur? İnşallah evet dersin, beni sevindirirsin zira sen çiçeğini söyleyince çok heveslenmiş idim.
Sevgili YeniGine,
Bahsettiğin şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/1249677-post1744.htm) arkada görünen kaktüs, değil mi? Eğer o ise, evet, benimkinin akrabası kesin. İnşallah gördüklerinde tomurcuktur ve açar. Zira çiçekleri ipek gibi yumuşak görünümlü, parlak ve hafiften şeffaf. Renkleri ise ayrı güzel! Benim avatarımdaki kaktüsümde aynı tür ama bu sene çiçek yok diyor. Biraz yatıp göbek büyütecekmiş :dilli:
YeniGine
02-05-2014, 23:34
Sevgili yağmur, maşallah ne kadar dikkatlisin. :D Evet ta kendisi ben küpelimin fotoğrafını çekmiş idim, o kaktüsü de hem üşüsün, hem de kimse görüp almasın diye oraya saklamış idim.
Ve çok arzu ediyorum inşallah çiçek açsın. Komşumun camekânında kaktüsleri çok sever inceliyorum devamlı ve üzerinde bir tane işte senin tomurcuk dediğin gibi birşey var. İnşallah tomurcuktur da çiçek açar... Artık nasip!..
Teşekkür ediyorum, sağolasıın.
Cidden oldukça zor iş. Bir de toprak ayrık otu istilasında ve taşlıysa! Kazdık, taş temizledik, çapaladık, taş temizledik, gübre ve dere kumu karıştırdık ardından taş temizledik, en son 84 adet domates fidesi diktik ve tabi yine taş temizledik :dilli:
Beni mahveden fideleri 40-50 cm derine açılmış yataklara dikme arzum oldu. Neyse her yanım ağrısa da için rahat :D
Sizin bahçe büyük galiba? 6 kişi çeyreğini tamamladık dediğine göre.
Not: Evet fotoğrafını gördüğün fidelerin 3/2 sini diktim sayılır.
Bizim arsa çok büyük değil 250 m2
Yanlış hatırlamıyorsam 3 yıldır bahçe yapıyoruz bu arsaya, ilk yıl ayrık otundan bel girmiyordu toprağa, ayıklaya ayıklaya epey azalttık.
Fidelerin günaahı neydi de 40- 50 cm derine gömdün onları:)
Sen nasıl oldun düzeldinmi bari.
Güzel domates fiden kaldıysa talip olabilirim.
250 m2 az mı canım? Ben toplamda 30 m2 ile uğraşıyorum o bile uğraştırıyor. Fideleri çok çabuk susamasınlar diye gömdüm :)
Üzgünüm ilk diktiklerim domates fideleriydi. Önceden söyleseydin keşke ayırırdım. Elimde sadece deşti domatesler kaldı bahçeye aktarmadığım.
250 m2 boş bir arsa, birde evin etrafı var oda 200 m2ye yakın her sene harıl harıl bahçe yapıyoruz ama busene malum su az sadece boş arsayı ekicez onunda tamamını ekmeyi düşünmüyoruz, su tasarrufu yapmak lazım.
Deşti domatesi şimdi araştırdım biraz, elinde kalanları dikecek yer sıkıntın varsa onlara yer bulabilirim:)
Ruj çiçeğin çok güzel ve bakımlı gözüküyor, ben yaşatamadım 2kez aldım ama öldüler hatta 2.aldığım çiçeklendi tam açacak diye sevinirken yaprakları dökmeye başladı ve sizlere ömür...
Varmıdır ruj çiçeğinin bir püf noktası acaba.
Ruj çiçeğin çok güzel ve bakımlı gözüküyor, ben yaşatamadım 2kez aldım ama öldüler hatta 2.aldığım çiçeklendi tam açacak diye sevinirken yaprakları dökmeye başladı ve sizlere ömür...
Varmıdır ruj çiçeğinin bir püf noktası acaba.
Bildiğim kadarıyla şöyle:
Evin gölge kısmında da yetişiyor ancak çiçek açmıyor. Çiçek açması için günde 3 saat direk üstüne vurmayan güneşe ihtiyacı var.Toprak hafif nemliyken su verilecek ama su abartılmayacak. Çiçek açmaya hazırlandığında su azaltılacak ama kuru bırakılmayacak. Yaprakları sukulent özellikli imiş. İşte böyle. Bende alalı 2 ay ancak olmuştur. Habire uzuyor şu an. Çiçek açtığını da görürüm umarım.
İnşallh çiçeklerinide görürsün canım. Bakımı kolay gibi ama beni sevmediler galiba:)
23 Nisan'dan beri bahçe ile uğraşıyorum, çiçeklerime vakit ayıramadım. Şimdi biraz onlara ilgi gösterme zamanı, gerçi pek ilgisiz kalmış gibi değiller.
494445
494446
494447
494448
494449
Dikerken, hepsi çiçekli olmadığından şu an renk curcunası yaşıyoruz. Kısmetse seneye daha düzenli dikeceğim.
Güneşi görünce petunyamın keyfi yerine gelmiş.
494461
Çok şık bir poz olmadı ama gelin telinin "tellerini" gösterebilmek için böyle çektim. Bir sürü yavrusu var uçlarında, acaba saçakların ucundaki yavrular, toprağa dikmeden bu şekilde yaşar mı?
494462
Telgraf çeşitleri ve kolonya çiçeği de hızlı büyüyenlerden. Kolonya çiçeğinin kokusunu çok merak ediyorum, tek bir çiçeğe bile razıyım :rolleyes:
494463
Kendi hallerinde yaşayan sukulentlerim.
494468
Şeker begonyam, umarım bu sene mantar hastalığı yaşamayız.
494469
Lemaireocereus chende cinsi diye bildiğim kaktüsüm. 2 taneler; diğeri aldığımdan beri aynı, ortadaki taze kısma bakılırsa bu büyüyor.
494470
Kışın 3 tl diye alıp, önce yaşatmak sonra uyandırmak için çabaladığım yumrulu begonyam. Mayıs'ın başında hala uyanmayınca bende hileye başvurdum, nemli pamuğa sardığım yumruyu sadece kökünün 1 cm i suda kalacak şekilde çay bardağında 20 gün beklettim. İlk yapraklar belirginleşince toprağa geçirdim. Büyüyüp çiçek açtığını da görürüm umarım. Çünkü ne renk olduğunu bilmiyorum :)
494471
bay tömürcek
20-05-2014, 14:28
Maşallah yağmur ablacım sardunyalar göz alıcı güzellikteler Allah nazarlardan saklasın ;) Gelin telinin yavrularını şey yapabilirsin. Yanına saksıyla toprak koyup o yavruları toprağın üstüne bırak kökleniyor onlar toprağın üstünde. Sonra iplerini kesersin ayrı ayrı saksı olmuş olurlar aynı çilek gibi yani :) Kolay gelsin :p
Sevgili tömürcek,
Teşekkür ederim, zaten hep düşünürüm "yaz-kış açan bu sardunyalar olmasa ne yapardım" diye. Aslında ben böyle tel tel bırakmak istiyorum zira yeni saksı koyacak yer yok kardeşim :D
bay tömürcek
20-05-2014, 22:09
Sevgili tömürcek,
Teşekkür ederim, zaten hep düşünürüm "yaz-kış açan bu sardunyalar olmasa ne yapardım" diye. Aslında ben böyle tel tel bırakmak istiyorum zira yeni saksı koyacak yer yok kardeşim :D
Sardunya vazgeçilmez çiçekler arasında :) Hiç bitmez çiçeği az sularsın şikayet etmez sıcak demez güneş demez :) Gelin telini çoğaltmak istersen dediğim gibi yapabilirsin abla istersen o yavruları kopar dik öyle de tutuyor arsız yani :) Ama yer sıkıntısı varsa salınsın öylece :)
YeniGine
20-05-2014, 23:56
Sevgili yağmur; sardunyalarına maşallah, çook güzel olmuşlar çok. Hele beyazına bayıldım, maşallah. Ellerine, gönlüne sağlık.
:( Benim o üzerindeki tomurcuk mu acaba dediğim kaktüsten hiç ses soluk yok. Ben tomurcuk diye heveslenmişim sanırım. Üşüttük, su vermedik ama açmayacak galiba bu sene. :(
Sardunyaların çok güzel çiceklenmişler...Hem ne kadar çok çeşidin var maşALLAH...Demekki sahibi onları,onlar sahibini çok seviyor..
Sevgili yağmur; sardunyalarına maşallah, çook güzel olmuşlar çok. Hele beyazına bayıldım, maşallah. Ellerine, gönlüne sağlık.
Benim o üzerindeki tomurcuk mu acaba dediğim kaktüsten hiç ses soluk yok. Ben tomurcuk diye heveslenmişim sanırım. Üşüttük, su vermedik ama açmayacak galiba bu sene.
Sevgili YeniGine,
Benimki de hala aynı duruyor. Açmaya kıyamıyor sanırım :D 2. bir tomurcuk gözükmüştü ama sulamayı geciktirince kuruyup düştüğünü gördüm, sizinki de öyle olmasın? Yakından bir fotoğraf eklerseniz anlaşılır.
Sardunyaların çok güzel çiceklenmişler...Hem ne kadar çok çeşidin var maşALLAH...Demekki sahibi onları,onlar sahibini çok seviyor..
Sayın sonkez,
Gerçekten çok seviyorum. Hep dediğim gibi çiçeğini, yaprağını hatta o yaprakların kokusunu. Onlarda anlıyor sanırım. Çeşitlerimin bir kısmı annemden, bir kısmı Bursa toplantısından, bir kısmınıda zengarden'dan aldım. Gözüm doydu mu? hayır. Annemin komşusunda lila sardunya gördük şimdi aklımız orada kaldı.
Biz bitki severler hep açız zaten..Doyan görülmüyor.:p
sumeyra47
25-05-2014, 15:37
Sevgili yağmur,
Öncelikle sayfan hayırlı uğurlu olsun. Sardunyalarına kocaman bir maşallah diyorum. Nerdeyse bütün renklerden var umarım lilasını elde edersin. Benimde ektiğim altı çelikten ikisi tuttu hangi renk açacak merak ediyorum. Gelinteli bende de var geçen sene minik bir teli üst komşunun balkonundan düşmüştü, bende ektim şimdi kocaman oldu.
Sevgili sumeyra47,
Teşekkür ederim. Bursa toplantısından edinip diktiğin kırmızı açan sardunyadan bende de varmış, açtı. Daha sahip olmadığım pek çok renk var ama şimdilik yerim bu kadar. Bunlar yetiyor da artıyor çok şükür.
Sabah sefalarımdan ikisi açtı
497956
Keşke daha uzun ömürlü olsalar, sabah açıp öğlen ölüyorlar :(
497957
Uzun süredir açmasını beklediğim küpelerimin de ilki açtı! Hemde en çok istediğim renk! Siyah-kırmızı. Darısı diğer beş küpelinin başına.
497953
497954
497955
Yumrulu begonyamın maşallahı var, tek bir çiçeğini dahi soldurmadan habire açıyor.
497959
497960
497961
Begonya muhteşem olmuş gerçekten! Bakmaya doyamadım, beğen tuşu kifayetsiz kaldı :)
Sevgili yağmur, sardunyalarına ve begonyalarına bayıldım, hele kırmızılı sakız sardunyalara iki kere bayıldım:) çok güzeller maşallah, ellerine sağlık...
Sevgili -Esin-
Teşekkür ederim. Begonyayı balkona gelen herkes çok beğeniyor. Ayrıca kendisi çok fotojenik. Bende beğeniyorum ama bazen plastik çiçekmiş gibi görünüyor gözüme, sanırım hiç solmadığı için.
Sevgili aheste,
Teşekkür ederim. Gerçekten de kırmızının çok çeşidi var, sakızı, klasiği, çizgili olanları bile ton olarak 3 çeşit. Kimisinin ortası hafif beyaz. Bu hızla büyürlerse ilerleyen zamanlarda dağıtacağım çok dalım olacak.
sumeyra47
31-05-2014, 16:28
Küpelin çok harika maşallah rengide muhteşem, benim ayrı zamanlarda aldığım beş fideden üçüde aynı renk çıktı çok üzgünüm bu yüzden :( Büyük ihtimal diğerleride aynısından pembe açacak, eğer bir gün budama yaparsan talibim çeliklerine.
birtanecik
31-05-2014, 21:34
Bayıldım tuşu yok mu?
O begonya aldı beni benden :)))
gürcan_keskin
06-06-2014, 10:51
Sardunya ve petunyalar ne kadar güzel açmış öyle maşallah.
Yumrulu begonya da gerçekten muazzammış sayın yağmur.
Sevgilerle...
10 gün süren yağmurlu ve nemli havadan sonra dört gün kadar evde değildim, o nedenle güneşe çıkaramadım. Islak toprak çürümesine neden olmuş. Çok üzgünüm umarım geri kalanı yaşar.
502741
Mutlu gelişmeler de var elbet. Küpelerimin hemen hemen hepsi açtı. Çiçek sayıları az olsa da çok güzeller.
502747
Özellikle bu lila rengine bayılıyorum.
502748
502749
502750
502751
Açmak için sırada bekleyen bu ikisi kaldı.
502752
502753
Mevsimin ilk ortancası, nedense hep yapraklara çalışıyor bu sene doğru düzgün tomurcuk yok. Oysaki sürekli besin veriyorum:mad:
502754
Yaprak güzelleri güneşi görünce ergenliğe geçtiler.
502755
Bir aydır tutmasını beklediğim Hedera, sonunda minik taze sürgünler verdi.
502756
bay tömürcek
17-06-2014, 12:09
Abla geçmiş olsun üzüldüm begonyana pek güzeldi :( O dallarını kırıp tekrar dik abla şimdi kök çürümeye başladıysa o dalar da çürür hiç olmazsa onlar kurtulsun belki bi kaç saksı begonyan olur :) Suda da köklenip yumru veriyolar sanırım ister direk dik ister suya koy yağmur abla :) Küpeliler çok güzeller maşallah en üstteki çok hoşuma gitti ;)
Küpelilerin tonları bi harika Yağmur'cum maşallah keyfini çıkart bu güzelliklerin. Biz tomurcuktayız henüz, nasıl sabrediyorum anlatamam:)
Sevgili tömürcek kardeşim,
Daha önce ufak bir dalında denemiştim ama beceremedim. Bakalım bu sefer olacak mı. Ortadan kırılan dalları nemli toprağa daldırdım, üstündeki çiçekleri toplasam mı acaba?
Küpeliyi de çiçek açmadan önce uç alıp çoğaltmaya çalışmıştım, olmamıştı :) Çiçekleri geçince becerebilirsem o beğendiğini senin için köklendirmeyi denerim.
Sevgili hira,
Tomurcuk çıktıktan sonra çooook uzun bir süre geçiyor açması için. İnsanı deli ediyor neredeyse. Kötü haber vermek gibi olmasın ;)
bay tömürcek
17-06-2014, 19:39
Sevgili tömürcek kardeşim,
Daha önce ufak bir dalında denemiştim ama beceremedim. Bakalım bu sefer olacak mı. Ortadan kırılan dalları nemli toprağa daldırdım, üstündeki çiçekleri toplasam mı acaba?
Küpeliyi de çiçek açmadan önce uç alıp çoğaltmaya çalışmıştım, olmamıştı :) Çiçekleri geçince becerebilirsem o beğendiğini senin için köklendirmeyi denerim.
Evet abla üstündeki çiçeklerini kopar ki kuvveti onlara gitmesin. Yumrulu begonya dalından kolay tutuyor çok fazla sulama toprak nemli olsun yeter. Abla küpeliyi 10 cm kadar bi çelik al alt yapraklarını kopar, üstte 3 sıra yaprak kalsın yani 6 tane, nemli toprağa dik üstüne pet şişe kesip kapat öyle daha iyi kökleniyor. Küpeli dalından biraz uğraştıran bi çiçek.
münevver48
17-06-2014, 21:37
sevgili yağmur, begonyana üzüldüm inşallah kurumaz da çobuk toparlanır.küpelilerin muhteşem güzellikteler maşallah, renkleride bir harika ellerine sağlık herşey gönlünce olsun.sevgiler.....
YeniGine
18-06-2014, 00:28
Sevgili yağmur küpelilerine maşallah, çok güzel olmuşlar.
Yumrulu begonyana üzüldüm inşallah toparlar kendisini. Nacizane ilk bakışta gördüğüm zararlı dıştaki saksısı, yanılmıyorsam saksısıyla o saksının içine koymuşsun; :) dekoratif olsun tabi. Bence ilk önce o saksının içinden çıkart, şöylee bir rahatlasın hava alabilsin.
Sevgili yağmur küpelilerine maşallah, çok güzel olmuşlar.
Yumrulu begonyana üzüldüm inşallah toparlar kendisini. Nacizane ilk bakışta gördüğüm zararlı dıştaki saksısı, yanılmıyorsam saksısıyla o saksının içine koymuşsun; :) dekoratif olsun tabi. Bence ilk önce o saksının içinden çıkart, şöylee bir rahatlasın hava alabilsin.
Bu saksıyı atmaya kıyamıyorum ama şimdi düşününce içinde çürüyen 2. çiçeğim begonya. İlk çürüyeni direk saksıya dikmiştim, seramik olduğundan belki kışın daha soğuk oldu o yüzden çürüdü diye düşünmüştüm ama var bu saksıda bir şanssızlık. Dediğin gibi çıkardım, bugün pek güzel hava aldı, bakalım, geleceğinden ümitliyim.
sevgili yağmur, begonyana üzüldüm inşallah kurumaz da çobuk toparlanır.küpelilerin muhteşem güzellikteler maşallah, renkleride bir harika ellerine sağlık herşey gönlünce olsun.sevgiler.....
Sevgili münevver48,
İnşallah, toparlanacak diye umuyorum. Küpeliler ise bugünden başlamış bulunan yaz sıcaklarını atlatacaklar mı endişeliyim.
YeniGine
19-06-2014, 00:15
Bu saksıyı atmaya kıyamıyorum ama şimdi düşününce içinde çürüyen 2. çiçeğim begonya. İlk çürüyeni direk saksıya dikmiştim, seramik olduğundan belki kışın daha soğuk oldu o yüzden çürüdü diye düşünmüştüm ama var bu saksıda bir şanssızlık. Dediğin gibi çıkardım, bugün pek güzel hava aldı, bakalım, geleceğinden ümitliyim.
Sevgili yağmur tabi ki haklısın saksı güzel, kim kıyabilir ki? Saksıda tabi ki şanssızlık yok, fakat ben o saksıların bitkiye hava aldırmadığını düşünüyorum. Çıkartmışsın haydi hayrlısı, o güzel begonyan kurtulur inşallah...
Rastgelsin.
YeniGine
19-06-2014, 00:17
Sevgili münevver48,
İnşallah, toparlanacak diye umuyorum. Küpeliler ise bugünden başlamış bulunan yaz sıcaklarını atlatacaklar mı endişeliyim.
:( Benim küpeliyi beyaz sinekler bastı, arapsabunu yaptım ama bakalım ne olacaklar. Bütün tomurcuklar dökültü üzerinden, yapraklar bir garip bayıldım bayılıyorum diyorlar. :(
selestat
19-06-2014, 00:19
*** herkeze. ben yeni uyeyim burda fazla tanidigim yok bahce hakkinda bilgi edinmek istiyorum yardimci olursaniz tsk ederim
gürcan_keskin
19-06-2014, 19:29
Ne kadar güzel açmış küpeler sayın yağmur. Maşallah. Renkleri de harika.
Sevgilerle...
Ne kadar güzel açmış küpeler sayın yağmur. Maşallah. Renkleri de harika.
Sevgilerle...
Teşekkürler sayın gürcan_keskin. Mini fide olarak aldım hepsini, elimde büyüyüp tek tükte olsa açtıkları için mutluyum.
Yağmurcuğum bence begonyana nazar değmiş, onasıl bir güzellikti öyle... Bence senin balkona bi nazar boncuğu şart.
Küpelilerine bayıldım renk renk çok güzeller.
Bende istiyorum bendeeeee.
Sanki bende yok! Ama insanın gözü doymuyor işte...
Sanırım kendi nazarım değdi, hiç çiçeği solmuyor kaç zamandır diye düşünüyordum ki çiçeğin kendi soldu!
bay tömürcek
24-06-2014, 16:49
Sanırım kendi nazarım değdi, hiç çiçeği solmuyor kaç zamandır diye düşünüyordum ki çiçeğin kendi soldu!
Abla saksılarına yumurta kabuğu as nazara karşı ;)
Aa evet sen yapıyordun değil mi? Altına da bir Calimero tamamdır!
bay tömürcek
26-06-2014, 13:52
Aa evet sen yapıyordun değil mi? Altına da bir Calimero tamamdır!
Evet abla ben hep yumurta kabuğu asarım çiçeklerime :p Tavsiye ederim, eski insanların deneyimlerini tecrübelerini herzaman sevmişimdir ;)
Evet abla ben hep yumurta kabuğu asarım çiçeklerime :p Tavsiye ederim, eski insanların deneyimlerini tecrübelerini herzaman sevmişimdir ;)
Hiç duymamıştım. Nasıl asıyorsun neresine asıyorsun ve kokmuyor mu :)
bay tömürcek
26-06-2014, 18:00
Hiç duymamıştım. Nasıl asıyorsun neresine asıyorsun ve kokmuyor mu :)
Yumurtanın sivri tarafını hafif tezgaha vurup 25 kuruş büyüklüğünde açıyorum içini alınca da yıkıyorum güzelce kuruyunca da çiçeğin dibine bi çubuk dikiyorum tepesine de yumurtayı geçiriyorum koku yapmaz ;)
Kurdele kardeşler büyümeye devam ediyor.
509060
Yaprak güzeli - Coleus. Şubat ayında tohumları ektiğimde, kısa sürede bu kadar büyüyeceklerini hiç düşünmemiştim.
509061
Hypoestes. Kendisi sessiz sedasız bir güzel. Bulursam yanına bir de fittonia almayı düşünüyorum.
509062
Kalanchoe Manginii. 10. yıl toplantısında sayın edelvays'ın çiçeğinden aldığım iki dal bu kadar büyüdü. Çiçek açmayı düşünüyor mu ya da ne zaman açar merak ediyorum.
509063
Boyu bir metreyi geçmeye başlayan Sarıkız'ım (L. nummularia). Üstüne güneş vurduğuna bakmayın,çekim için bir dakikalığına. Her gün güneş balkona vurmadan o içeriye geçiyor, direk güneşi hiç sevmiyor. Sabah akşam fıs fısla serinlemeye bayılıyor. Ayrıca her sabah suluyorum.
509064
4 renk telgraf çiçeğimden ilki Tradescantia zebrina
509065
İkincisi, yeşil beyaz olan - Tradescantia albiflora
509066
Arkada görünen de T. zebrina ama yaprak yapısı daha sivri ve açık renkli. Tüylü olan Tradescantia sillamontana. Telgraf genel anlamda kolay bir bitki, çok sulayıp çürütmedikçe pek bir şikayeti yok.
509067
Ve oğlumun Küstüm çiçeği. Her akşam birlikte azıcık suluyoruz. Çiçek açmasını bekliyoruz.
509068
Bunlarda tomurcuklarımız...
509069
Üç yıldır benimle olan kızım bu sene çiçek açmadı diye üzülüyordum ama o da ne iki tane nur topu gibi yavru doğurdu. Şimdi onları büyütme derdinde. Gymnocalycium baldanium türü.
509071
Diğer gymnocalycium baldanium ise ilk çiçeğini mayıs yağmurlarında açamadan düşürmüştü. Bu tomurcuğu uzun zamandır bekliyordum, nihayet bugün açtı.
509072
Echinopsis subdenudatum çiçek açmaya niyeti yok.
509073
Echinopsis oxygona (Kaynana Topuzu) Kasım toplantısında paylaştığınız o minik topuzun ne kadar büyüdüğüne bakın sayın Muda. Tekrar teşekkür ediyorum.
509074
Lemaireocereus chende. Çizgilerden yukarısı, marttan itibaren büyüyen kısım.
509075
Saniyeler öncesine kadar uykulu gözlerle ekrana bakarken şu an gözlerim kocaman kocaman açılmış halde, uykudan eser kalmadı. Sarıkızın beni çarpmış durumda sevgili yağmur!:eek::eek::eek: Bu ne ihtişam, bu ne güzellik! Bayıldım tek kelimeyle ;) Ben minicik iki-üç daldan ibaret sarıkızı bulduğuma sevinerek almıştım ve her gün başına gidip bakıyorum, yeni bir yaprak çıkardı mı diye kontrol ediyorum fakat bugünden sonra küseceğim bitkime sanırım:rolleyes: Şu an kendi sarıkızım gözüme tamamen komik ve çirkin gelmeye başladı :p
Ahh naptın sen yağmurcum, bu sarıkız rüyama girecek bu gece kesin:D
Sevgili yağmur, bayıldım kaktüslerinize...Maşallah!. Gymnocalcıum baldanium dan bende de var bir tane, yaşı epey büyük. Benimkinde de o kahverengi lekelerden var. Korkuyordum hasta diye ama sanırım güneşten oluyor. Sizinkinde de görünce biraz rahatladım, sanki normalmiş gibi geldi bana...
Arkadaşlar daha önce belirtmiş, bende katılıyorum onlara, sarıkız çok güzel sevgili yağmur... Gölgeyi seviyorsa, güneşe koymak benim hatam demek. Echinopsis subdenudata bende iki tane var, ikiside açmadılar!:(
Saniyeler öncesine kadar uykulu gözlerle ekrana bakarken şu an gözlerim kocaman kocaman açılmış halde, uykudan eser kalmadı. Sarıkızın beni çarpmış durumda sevgili yağmur!:eek::eek::eek: Bu ne ihtişam, bu ne güzellik! Bayıldım tek kelimeyle ;) Ben minicik iki-üç daldan ibaret sarıkızı bulduğuma sevinerek almıştım ve her gün başına gidip bakıyorum, yeni bir yaprak çıkardı mı diye kontrol ediyorum fakat bugünden sonra küseceğim bitkime sanırım:rolleyes: Şu an kendi sarıkızım gözüme tamamen komik ve çirkin gelmeye başladı :p
Ahh naptın sen yağmurcum, bu sarıkız rüyama girecek bu gece kesin:D
Sevgili Esin,
Beğenmene sevindim. Senin yaşadığın bu duyguyu bende onu pazarda gördüğümde yaşadım. Eridim resmen. Hele adam 15 tl deyince bayılacaktım. Sanırım bu yüzden, eşim "sürekli çiçek alıyoruz" olayına hiç girmedi. Sadece 'omzun ağrırken taşıyabilecek misin' diye sordu. Yahu taşımam mı? Kolum koptu ama taşıdım. Semt pazarlarına dikkat et derim. İstersen yarın pazara gittiğimde senin için bakabilirim. Dikey karton kutuya koyup getiriyorlar, kargoda dayanır bence.
Not: Yazık kıyamam ama küsme bitkine. Zaten kışın kuruyup bahara tekrar baştan başlamayacaklar mı? Belki seneye o atağa geçer.
Sevgili yağmur, bayıldım kaktüslerinize...Maşallah!. Gymnocalcıum baldanium dan bende de var bir tane, yaşı epey büyük. Benimkinde de o kahverengi lekelerden var. Korkuyordum hasta diye ama sanırım güneşten oluyor. Sizinkinde de görünce biraz rahatladım, sanki normalmiş gibi geldi bana...
Sevgili fatitoo,
Evet onlar güneş lekesi. Bir kısmını da ben yakalayamadan önce unlu bitler yapmıştı. Savaş yarası diyorum ben onlara.
Arkadaşlar daha önce belirtmiş, bende katılıyorum onlara, sarıkız çok güzel sevgili yağmur... Gölgeyi seviyorsa, güneşe koymak benim hatam demek. Echinopsis subdenudata bende iki tane var, ikiside açmadılar!:(
Ne kadar zamandır açmıyorlar sevgili hira? Açmasa da tüylü dikenleri hoşuma gidiyor benim. Napayım onu da öyle kabul ederim. Sarıkız gölgeyi, rüzgarı, fısfısla suyu çok seviyor. Ben artık yapraklarından anlıyorum. Blendax reklamındaki gibi dalga dalgaysa susuz değil, yağlı saç gibi yapışmışsa acil su gerekiyor.
münevver48
15-07-2014, 13:24
sevgili yağmur ,son mesajın beni çok güldürdü sen çok yaşa emi .allahta senin ve muhteşem çiçeklerin yüzlerini hep güldürsün. hypoestes çiçeğinle benim fittunya takasına girelim diyecektim. bende istiyorum fittunyamın yanına bir renkli arkadaş alayım diye. fakat ikiside takas edilecek kadar büyük değiller. işin en kötüsü bu çiçekler çok ağır büyüyor.acaba bi nedeni varmı.
Sevgili Münevver Hanım,
Sizi güldürdüysem ne mutlu bana. Gülmek kalbi gençleştirirmiş. Haklısınız hypoestes çok yavaş büyüyor. Bende kendimden kaynaklanıyor sanıyordum. Yanlış bakıyorum filan diye. Acaba çelikten tutuyor mu ki? 2 Tane dalı var, daha çok olsa kırıp denerdim ama. Bakalım kışın çoğalırsa takas edebiliriz.
Ne kadar zamandır açmıyorlar
sevgili hira? Açmasa da tüylü dikenleri hoşuma gidiyor benim. Napayım
onu da öyle kabul ederim. 1 sene olmadı daha yeni aldım sayılır. kaynana topuzunun çiçekleriyle aynı açıyor.
Hayatım boyunca ilk kez kurdele çiçeğinin "çiçeğini" görüyorum. Ben sadece sürgünlerinden çoğalıyor sanıyordum. Minik, zarif çiçekleri çok hoşuma gitti. Mini Lilyum gibiler.
512037
512038
Melissa çiçeğimde açtı. O nasıl bir koku!! Hava karardıktan sonra çiçeklerin uçları yıldız şeklinde açılıyor ve ortaya (bana göre) hacı amcaların sürdüğü koku benzeri yoğun ve baygın bir koku çıkıyor. Yakından koklayamıyorum. Zaten her yeri sarıyor.
512039
Buz çiçeğim uzamaya ve açmaya devam ediyor. Çok kanaatkar bir bitki.
512040
Karanfilim mayıs ayından beri hastaydı. Biraz toparladı ve ilk çiçeğini açtı. Çok yavaş büyüyor gibi geliyor ya da hastalıktan böyle oldu bilemiyorum. Saksısını dolduramadı bir türlü.
512041
Küstüm çiçeğimizin ilk tohum kapsülü -en azından öyle sanıyorum- fırçayla da tozlaşma yaptım ama sonuç henüz belli olmadı. Büyüyüp fasulye benzeri hale geldiklerinde umarım tohumlarımıza kavuşacağız. Tohum almak zorundayız çünkü oğluma çiçeğinin kış gelince öleceğini henüz söylemedim :(
512047
Sürekli yeni tomurcuklar, yeni çiçekler açmanın peşinde...
512048
Sarıkız'ın tohum kapsülü, tıpkı çiçek gibi.
512049
Anne Echeveria da çiçek açmaya karar verdi.
512050
Güler atlasım çiçek açar diye umdukça yeni sürgünler çıkarıyor. Sevgili SDurul'unki gibi 4 yıl bekletmez umarım :rolleyes:
512051
Sevgi Durul
04-08-2014, 13:35
Güler atlas, kesinlikle sizi dört sene bekletmez sevgili yağmur. Arkadaşlarınki çelik hallerinde açtılar. Ben çok üzerlerine düşüyor ve rahat bırakmıyorum, ondandır çok bekletmesi.:)
Örneğin, sizin sarıkız tohum yapmış, benim ki açmadı, henüz açma belirtisi de yok.:)
Hepsi çok güzel, emeklerinize sağlık. Sevgiyle...
Aysel Yavuz
07-11-2014, 14:35
Merhaba Sevgili Yağmur.. Balkon sayfanı şimdi gezme fırsatım oldu.. Bütün çiçeklerin çok güzel ama gelin teline ve sarıkızına ayrı bir bayıldım.. İyi günler..
İki aydır ortalarda olmadığını fark ettim yağmur, umarım sorun yoktur. Baharla birlikte renklenen balkonunu fotoğrafla bizler için.
2014'den beri bir türlü bahçe, balkon yapamadığım için girmemiştim foruma. Umarım bu sefer bir aksilik çıkmaz ve paylaşım yapabilirim. Herkese tekrar merhaba.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.