View Full Version : Tulipa orphanidea (Manisa lalesi)
Tulipa orphanidea
8367
Fotoğraf: http://arifyilmaz45.tripod.com/Manisa'ninSimgesiMAnisaLalesi.jpg (http://arifyilmaz45.tripod.com/Manisa'ninSimgesiMAnisaLalesi.jpg)
Sistematik hiyeraşisi:
Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta
Class : Liliopsida
Subclass : Liliidae
Order : Liliales
Family : Liliaceae
krkguide
06-03-2007, 20:48
Familyası, Liliaceae (Zambakgiller)
25 cm.’ye kadar boylanabilen, bu lale türünün ince, kanallı ve şerit şeklinde yaprakları vardır. Her soğan 1-4 çiçeklidir. Çiçek boyu 50 mm olup, 6 taç yapraklıdır. Genellikle taç yaprağının zemininde siyah bir leke vardır. Çiçek taç yaprağı turuncu-kırmızı renklere sahiptir.
Çiçeklenme Dönemi : Mart-Mayıs
Çok yıllık otsu ve soğanlı bir bitkidir.
Bitki; ormanlık alanlar, çalılıklar ve makiliklerde 0-1700 m. arasındaki yüksekliklerde yetişir.
Trakya, Marmara ve Ege Bölgelerimizin dağları ile Toros dağlarının batı yarısında yaygın bir türdür.
Ülkemizde nadir türler arasında yer alır.
Manisa lalesi denilen bitki aslında bir Tulipa (lale) değil Anemone blanda türüdür.
8368
Fotoğraf: http://www.fotograf.web.tr/gel.php?f=12261 (http://www.fotograf.web.tr/gel.php?f=12261)
Manisa lalesi ile ilgili değişik yorumlar var.
Her ne kadar Manisa lalesi diye anılan, anemon diye bilinse de, gerçek Manisa lalesi tulipadır.
EgeÜniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Seçmen, bilinenin aksine, Manisa lalesi ile "anemon"un aynı çiçek olmadığını ifade ediyor. Prof. Seçmen, "Anemon makilik alanlarda yetişir. Manisa lalesi ise daha yükseklerde olur" diyor.
Halkın 2 çiçeği karıştırdığını söyleyen Seçmen, "Anemon düğün çiçeği (Ranunculaceae) ailesinden, Manisa lalesi ise soğangillerdendir" diye ifade ediyor.
Gerçekten de Anemone coronaria ve Anemone blanda, Ranunculaceae yani Düğünçiçeğigiller familyasından. Oysa Tulipa orphanidea Liliaceae familyasına ait bir çiçek. Gerçek Manisa lalesi kırmızı ve tulipa görünümünde. Oysa anemonlar farklı renklerde çiçeklere sahip.
Adalet Yağcı
04-10-2008, 20:23
Merhaba, iki gün önce aldığım bu çiçeği hemen ekmek istiyorum, yumrucukları bu akşam suya ısladım, çok kuru görünüyorlardı.
Yarın akşam genişçe bir saksıya hepsini bir arada dikmek istiyorum, Anemon çiçeği özel bir bakım istermi, dikkat etmem gereken bir şey varmı, dış mekanda yetiştirmek istiyorum.
Ayrıca sürekli toprakta kalmasımı gerekiyor, yoksa çiçekleri solduktan sonra çıkartmalımıyım.
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler ediyorum.
Adalet Hanım ıslatmanıza gerek yoktu bana sorarsanız. Aldığınız soğanlar iyi bir firmanın soğanları. Çabucak kökleniyorlar. Doğrudan dikebilirsiniz.
Adalet Yağcı
04-10-2008, 22:43
Sevgili Günüm, öyle kupkuru görünüyorlardıki, taş gibi, biraz ıslatmanın iyi olacağını düşünmüştüm, yanlışmı yaptım dersiniz.
Canınız sağolsun. Toprakla buluşunca ıslanacaklar zaten. Hemen ekin derim Adalet Hanım.
Taş gibi olması da soğanın sağlıklı olduğunu gösteriyor. Çürümüş soğanlar yumuşak oluyorlar. Siz bundan sonra sert soğanları alın ve ıslatmadan dikin.:)
Dün akşam oturdum sizin için ders çalıştım internette. Adalet Hanım soğanları suya bastırmakla doğru yapmış olabilir mi dedim.
Ve sayenizde bir eksiğimi daha tamamlamış oldum.
Siz benden çok daha iyi hissediyormuşsunuz çiçekleri. Yaptığınız ve hissettiğiniz kesinlikle doğru imiş.
Anemone ve Ranunculus soğanları 24 saat önceden suya bastırılırmış.
Sizden ve yanlış yönlendirdiğim üyelerimizden özür dilerim.
48795
Anemone
48796
Ranunculus
Adalet Yağcı
05-10-2008, 10:57
Sevgili Günüm, ilginiz için çok teşekkür ediyorum, şimdi içim rahatladı.
Yabancı dil bilmememk büyük kayıp, bir çok yerde aradığım bilgilere ulaşamadım, ulaşabildiğim yabancı sitelerdekinide anlayamamıştım.
Konu ile ilgili başka önemli noktalar varmıydı acaba, ben ona çok güzel geniş bir saksı aldım, hepsi bir arada çok güzel duracak, dışarda tutmayı düşünüyorum, Mersin de kış ılıman geçer.
Çiçek oluşumu ne kadar sürermiş, çiçekler bittikten sonra yumruları çıkartmam gerekiyormu, bu konuda ve aklıma gelmeyen diğer bakım yöntemleri ile ilgili bilgi toplayabildiyseniz beklerim.
Yardımlarınız için sağolun, işe yarıyor :p
Ben seve seve araştıracağım Adalet Hanım..
Sizin sayenizde hepimize faydası olacak bilgiler bulacağıma inanıyorum.
Adladırma işlemleri geniş çaplı araştırmalar neticesi konulması gerekir. Rant yapsın sansasyon yaratsın diye olmamalı bu konuda şüphelerim var. Bende şimdi nemrut lalesi dersem ne olacak! Nemrut Tümülüsü kuzetindeki bitişik Belliyayla alanındaki laleleri bu konuda uzman olanların incelemesini öneriririm. Bu türe en uygun olan herhalde toros lalesi olsa gerek. Yetişme muhitine göre boylanma gösteriyor olabilir. ama çiçeklenme ve yaprak formları aynı. Mevsimde aynı.
http://www.resimupload.com/ds181612053_DSC03155.html
http://www.resimupload.com/ds315641563_DSC03258.html
ibrahim37
05-10-2008, 14:38
Nemrut laleleri farklı bir tür olsa gerek.
Ancak yukardaki laleler İstanbul'da mevcut bizde onlara Çataltepe lalesi demiştik. Sonuçta her ikiside aynı tür.
Tulipa orphanidea
Neticede her bölge kendini tanıtmak için kendine özgü objeler bulma yarışında. Böyle olunca isimler birbirine giriyor. Aslında en doğrucu bitkinin kendi isminin kullanılması.
Anemonlarınızı güle güle büyütün.
Bende lalelerimi sanırım haftaya ekmeye başlarım.
Aslında bu laleler hep aynı tür zannediyorum ancak yöresel iklim şartları biraz etkiyor olabilir. Güneydoğu toroslarda taşların aralıklarına saklanarak yaşamaya çalışan sığırdili 2000 rakımında iyice bodurlaşıp çiçekleri renk renk olurken, Marmaris içmeler arası sahilde deniz seviyesinde aynı yaban çiçeği boyu bir metre civarında olduğunu gördüm.
ibrahim37
05-10-2008, 20:53
Sayın nariçi yöre ve iklimlere göre bitkilerin boyutları değişiyor. Ancak farklıdan kastım bazı organların farklı olmasıydı. Mesala soğanları, çiçek merkezindeki desenler, lalenin şekli, yaprak sayıları ve genişliği gibi. Bunlar yere ve yüksekliğe göre değil türüne göre değişiklik gösterir.
Sayın nariçi yöre ve iklimlere göre bitkilerin boyutları değişiyor. Ancak farklıdan kastım bazı organların farklı olmasıydı. Mesala soğanları, çiçek merkezindeki desenler, lalenin şekli, yaprak sayıları ve genişliği gibi. Bunlar yere ve yüksekliğe göre değil türüne göre değişiklik gösterir.
Ben sizi yanıtlamak için değil aynı bitkinin farklı yerlerdedi form (boyut) değişimini dile getirmiştim. Tabi bu laleler adalet yağcı'nın linkindeki anemonlara hiç benzemez, soğanlıdır ve lale şekli dışında görünümü yoktur.
neyzen01
26-04-2009, 21:11
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25901
Merhaba, iki gün önce aldığım bu çiçeği hemen ekmek istiyorum, yumrucukları bu akşam suya ısladım, çok kuru görünüyorlardı.
Yarın akşam genişçe bir saksıya hepsini bir arada dikmek istiyorum, Anemon çiçeği özel bir bakım istermi, dikkat etmem gereken bir şey varmı, dış mekanda yetiştirmek istiyorum.
Ayrıca sürekli toprakta kalmasımı gerekiyor, yoksa çiçekleri solduktan sonra çıkartmalımıyım.
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler ediyorum.
merhaba
ben bu sizin aldığınız alamode çeçeğinı cok aradım ama bulamadım nereden aldığınızı bildirimisiniz bu arada ben ankaradayım nerde bulurum acaba tesekkur ederim
hakankutlu.54@hotmail.com
cem kaptan
02-05-2010, 23:25
Rakım 647m. Fotoğraf İzmir'de çekilmiştir.
ismailözcan
11-05-2011, 17:09
MERHABA ARKADAŞLAR BENİM BU MANİSA LALESİ VEYA ANEMON TABİR EDİLEN BİTKİ ÇİÇEK HERNEYSE BUNU BULMAM LAZIM ÇÜNKÜ GÖZLERİMİN İYİLEŞMESİ İÇİN ARİF PAMUGUN ŞİFALI BİTKİLER KİTABINDA OKUDUM BANA BU LAZIM VE ACİL MANİSADAN BİTKİCİ BİTKİ SATAN VEYA MANİSANIN YERLİSİ YÖRREYİ İYİ TANIYAN ARKADAŞ DOST EDİNMEM LAZIM
ÇÜNKÜ BEN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİYKEN ANKARA DA BİR DEVLET KURUMU BANKADA SİLAHLI ÖZEL GÜVENLİKKEN GÖZLERİMDE KERATAKONUS DİYE BİR RAHATSIZLIK ÇIKTI DURDURMAK AMAÇLI SAG GÖZE INTACKS TAKILDI AMA FAZLADA ONUNE GEÇİLEMEDİ DUYDUGUM KADARIYLA MANİSA LALESİ KÖR GÖZÜ DAHİ AÇIYORMUŞ ANKARA DA SOGANINI BULDUM FAKAT BANA ÇİÇEGİ LAZIM BU BİTKİNİN
YARDIMCI OLMAK İSTEYEN OLURSA TAM TEŞEKKÜLLÜ DEVLET HASTANESİNDEN SAGLIK RAPORU KONUSUNDA VEYA MANİSA LALESİ KONUSUNDA BENİ is.ozcann@hotmail.com veya 0531 790 73 09 numaralı hattımdan arasın
ALLAH YARDIM EDENDE ETMEYENDENDE RAZI OLSUN SAGLIK GUNLER ALLAHA EMANET OLUN ARKADAŞLAR
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.