View Full Version : ParalelEvren / Kaymak Ağacı (Feijoa)
ParalelEvren
28-03-2014, 11:35
arkadaşlar fidanın şekli diğer bütün fidanlarımdan çok farklı geldi, internette bu türün bonsai hallerinede baktım amabu budama ile bir bağ bulamadım açıkcası... resimlerini koyuyorum şimdi kendisini acil budamam lazım ama bu şekilde bir fidan nasıl budanır bilmiyorum açıkcası yardım lütfen..
Sn ParalelEvren bu adaydan çok güzel çok gövdeli bir form olabilir . telleme işlemi biraz sıkıntı olabilir ama bence değer .. aşağıdaki fotoğraflar işinize yaraya bilir ..
479094
479100
ParalelEvren
28-03-2014, 11:55
haklısınız bu tür çok güzel olur buna ama dalalrı çok sert tellenır mı bılemıyorum.. bırde nereler budanıcak kestıremedım yrdım..
tellemeyi sararak değilde saksı yanlarına delikler açıp telleri çektirerek yapabilirsiniz bu bir yöntem ... nereden budanması gerektiği konusuna gelince bence kafanızda nasıl bir form çalışacağınız belirlensin sonra budamaya girişin derim ..
ParalelEvren
28-03-2014, 12:06
1. fotografdaki form uygun gibi geldi bana
doğru bir tavsiye olurmu bilemiyorum ... en dıştaki dalları toprak seviyesinde budayıp ortada 4 tane dal bırakıp bu şekilde çalışıla bilir ... diğer arkadaşların bundan daha güzel fikirler verebileceğine eminim onlarında fikrini almak daha iyi olur ...
ParalelEvren
28-03-2014, 12:35
teşekkür ederim :))
murat doğan
28-03-2014, 13:44
toprak yüzeyini biraz düşürüp, kök boğazı seviyesine getirirseniz, daha iyi fikir verilebilir sanırım. bu kadar fazla dalla çalışamazsınız gibi duruyor. ön yüz olarak nereyi belirlerseniz belirleyin birbirini kapatacaklardır. bence karşınıza alıp acele etmeden üzerinde ne tarz çalışacağınız konusunda düşünün. forumda http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/2788.htm bu linkte kaymak ağacı hakkında oldukça bol bilgi var. yetiştirenlerden ağacın tepkileri ile ilgili bilgi alabilirsiniz sanırım. COLECCION* BONSAI* 4 (http://www.oocities.org/lasbonsai/coleecionbonsai4.html) bu linktede size uygun olabileceğini düşündüğüm bir bonsai örneği var.
ParalelEvren
28-03-2014, 13:56
soldan birinci sıradaki bonsaiyi söylüyorsunuz sanırım
ParalelEvren
28-03-2014, 15:23
öneriniz üzerine dibinde biraz toprak alarak yenı fotograflar cektım..
yaprak küçültmek şart o konuda burada başlık vardı .. arkada görülen ince dalları budamak gerek
479154
ParalelEvren
28-03-2014, 15:56
buda çok güzel hepsi birbirinden güzel karar veremedim...:(
senin bitkinin dalları açık duruyor tıpkı bunun gibi o yüzden tellemede kolay doğal hali bile aynı zaten
ParalelEvren
28-03-2014, 16:15
evet evet buna iki budama yapmak lazım seyreltmek için bi, birde boylarını kısaltmak için..
evet evet buna iki budama yapmak lazım seyreltmek için bi, birde boylarını kısaltmak için..
Merhaba sn ParalelEvren,
Herhangi bir işlem yapmadan önce şu bilgileri göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bu bilgilerin yapacağınız bir çok işlem için vereceğiniz kararı etkileyeceğinden eminim:
Küme tarzında (yani Kabudachi/Kabubuki), üç veya daha fazla sayıda ağaç gövdesi (tek sayı olmak kaydıyla) tek bir noktadan çıkarak büyür. Bu tarzın doğal örneği olarak bir kozalaktan çimlenerek büyümüş çam kümesi veya kesilmiş bir ağacın nebarisinden çıkan sürgünlerin büyüyerek oluşturduğu gövde kümesi örnekleri verilebilir.
Bu tarzda tüm dalların dışarı ve ışığa doğru gelişmesi ve genel görsellik anlamında kompozit bir taç ile üçgen form yapması gerekir.
Küme tarzının avantajları: Belirli bir kural setine uygunluk taşıması beklenmediğinden çalışma konusunda rahatlık sunar. Küme tarzı bonsailerde ağaçların orman tarzındakine kıyasla bir ana ağaca sahip olması beklenmez, ancak özgün & yaratıcı şekilde olması beklenir. Bu bağlamda, her bir ikincil gövdenin lider olma çabası içerisinde ve arayışında olduğu bir kompozisyon izlenimi verilmeye çalışılmalıdır. Dallar doğal olabilir ve genel form sık folyaj ve çiçeklerden oluşan yoğun bir yapıda olabilir. Bu durum, her bir ikincil dal ince olmasına rağmen yoğun bir taç ve folyaj ile izleyene kompakt bir ağaç izlenimi/hissi verebilmenizi sağlayan bir avantaj sunar.
Dezavantajı ise, seyir bakımından çok cezbedici bir görüntü sunmamasıdır. Gözlerimiz, birkaç sene içerisinde gelişmiş gibi görünen birkaç (ince) dal üzerindeki yoğun folyaja uzun süre bakıp seyretmeyi tercih etmez ve ilgisi kolayca dağılır. Bu yüzden kompozisyona, aşırıya kaçmadan olabildiğince çekicilik ve özgünlük öğeleri eklemekte fayda vardır.
Neredeyse tüm ağaç türlerinde bu tarz denenebilir ancak bu tarzda en iyi görüntüyü ayve, yasemin gibi çiçeklenen türler sunar. Bu tür ağaçların çiçekli görüntüsü çok hoştur ve yapraksızken çiçekli görüntü sunma özelliğine sahiptirler. Bu da bize bu tarzda ekstra bir seyir keyfi sunmakla birlikte yukarıda bahsettiğim cazibe eksikliğini gidermemize yardımcı olur.
Kolay gelsin & başarılar...
NOT: Bu arada ağacınızın Türkçe ismi "Kaymak ağacı", başlığı düzenledim :)
ParalelEvren
28-03-2014, 17:41
Merhaba sn ParalelEvren,
Herhan bir işlem yapmadan önce şu bilgileri göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bu bilgilerin yapacağınız bir çok işlem için vereceğiniz kararı etkileyeceğinden eminim:
Kolay gelsin & başarılar...
NOT: Bu arada ağacınızın Türkçe ismi "Kaymak ağacı", başlığı düzenledim :)
teşekkürler
badrobot
28-03-2014, 19:10
Sakaki'nin sunduğu makale çok öğretici. Ağacınızın budaması ve dallanmasını bu önergeleri dikkate alarak yapmanızda çok fayda var.
Benim çalıştığım Kabudachi çalışmamı yakında paylaşacağım.
ParalelEvren
28-03-2014, 20:12
Arkadaşlar ağacı budadım güncel hali...
Yalnız öndeki y şeklindeki daldan emin olamadım, sizce onu da kessem mi? Yoksa kalsa mı estetik açıdan? Fikirlerinizi merak ediyorum..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.