PDA

View Full Version : Zirai Don

limon_sever
14-03-2014, 08:47
Sıcaklığın gün içinde düşüşü genellikle öğleden sonra başlayıp, gece yarısından itibaren kritik seviyenin altına düşer. Düşüş gündoğumuna kadar sürer. Bu düşüş, gökyüzünün açık ya da kapalı olmasına, rüzgar şiddetine, havadaki nispi nem oranına, yağışa, topografyanın güneşe karşı konumuna göre hızlı ya da yavaş olabilmektedir. Sıcaklığın en düşük olduğu saatler sabaha yakın saatler olup genellikle gündoğumundan hemen önce pik değere ulaşmaktadır. Tarımsal üretiminde meydana gelen zararlar, genellikle bu aralıkta meydana geldiğinden, üreticilerimizin tedbirlerini bu periyot için planlaması, meydana gelebilecek zararı en aza indirecektir.

Zirai Don Sınıflandırması:
2 m siper içi sıcaklığına göre bitkiler için don sınıflandırması;
Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C,
Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C
Kuvvetli don: -4.4 °C’den daha düşük.

Zirai Dondan Korunma Yöntemleri (http://www.dmi.gov.tr/site/yardim2.aspx?=ZIRAIDON)

Zirai Don Hadisesinde Kritik Saatler (http://www.dmi.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-takvim.aspx)

Kaynak: Zirai Don Uyarı Sistemi - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.dmi.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-harita.aspx)

limon_sever
14-03-2014, 09:00
Konya'da bugün ve bir kaç gün hafif don(0 °C ila -2.2 °C) olayı olacakmış. Sabah bahçe toprağında buzlanma vardı. Erken çiçek açan ağaçların çiçekleri hafif don olayından ne derece zarar görür? Açmamış çiçek tomurcuklarıda zarar görür mü?

h_dogan
14-03-2014, 10:30
Soğuk dalgasının süresine bağlı olarak don zararı dediğiniz sıcaklık aralığında değişiklik gösterebilir. Bazı kaynaklarda -2.2 derecede açılmış çiçeklerin %10 ile %90 arasında zarar görebileceği yazılmış. Eğer meyve tutumu olmuşsa -1 derecede bile çoğu meyve zarar görebilir. Eğer tomurcuk durumundaysa soğuktan daha az etkilenir.

İsmail Kuzucu
14-03-2014, 16:59
Birde şu var, eğer donun olduğu sabah güneş etkisini erken gösterirse çiçek ve meyvelerin yanma ihtimali daha çok.

Mesela kayısılar hava sıcaklığı 0 bile olmadan döküldü. Önceki senelerde -2, -4lerde bir sorun yoktu..

sardunyadervis
10-01-2015, 16:13
Soguk vuran sardunyalara ne yapmak lazım nasıl müdahele lazımdır

pria
18-01-2015, 09:30
Soguk vuran sardunyalara ne yapmak lazım nasıl müdahele lazımdır

Şiddetli dondan etkilenen sardunyaların dalları özellikle körpe filizleri kararıp yumuşar, koflaşır ve çürür..
Eğer sardunyalarınızın en diplerinde canlı kısımlar varsa bu çürük kısımları kesip atın derim..Böylelikle tepelerden başlayan çürümenin sağlam, yeşil, canlı oan kısımlara yayılmasını önlersiniz..
Kestiğiniz yerde bir kabuk bağlayacaklar ve ilkbaharda yeni filizler oluşacaktır.

Biz site bahçemizde böyle yaptık.

kgursan
18-01-2015, 18:01
Don olayı mekanizması, basit olarak bitki özsuyunun donma ile genişlemesi (Donan suyun hacmı genişler,etrafını patlatır!!) ve hücrelerin parçalanmasıdır. Donma olayı başlangıcında bitkinin çok sulu olan üst kısımları en önce donar. Bitki canlılığını koruyabilmek için öz suyunu geriye doğru (köklere doğru) çeker. Bu nedenle dip kısımları genellikle canlıdır.

İsmail Kuzucu
27-12-2015, 20:27
31 Aralık - 2 ocak günleri arasında zirai don gözükmektedir. Şu anlık -8 derecelik veriler var, bu veriler önceden çok bitkiyi dondurmuştu.

Tedbir almak gerekli..

590517

kkale71
15-03-2016, 19:55
Arkadaşlar yine don tehlikesi var dikkatli olalım

aydemiraydın
16-03-2016, 15:08
bu gece hafif, yarın gece orta kuvvette don var.

cockpit
16-03-2016, 17:05
Merhaba,

Sayın "Limon Sever" in geçen yıl verdiği linkleri güncelleyeyim :)

Zirai Don Uyarı Sistemi (http://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-harita.aspx#sfU)

4 Günlük Zirai Don Risk Tahmin Haritaları (http://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-harita.aspx#sfU)

Bölgenizdeki çeşitli bitkilerin/ağaçların (DİKKAT: Pek çok değişkene bağlı olduğunu unutmayınız) "Tomurcuk Kabarması" , " "Çiçeklenme" , "Meyve Bağlama" gibi dönemlerinde zarar görebilecekleri kritik düşük ısı derecelerini ve altında da 4 günlük ısı tahminlerini bulabilirsiniz.

Gene bu linklerden;

"Türkiye Don Takvimi" ,
"Don Olayından Korunma Yöntemleri"

gibi bilgilere de ulaşılabilmekte.

Ancak 2 saat sonrasını tahmin etmeyi pek beceremeyen, birkaç saatte bir sürekli tahmin değiştiren kurum verilerine güvenmek ne derece sağlıklı olur bilemem.

Saygılarımla.

tarku
16-03-2016, 18:38
Ancak 2 saat sonrasını tahmin etmeyi pek beceremeyen, birkaç saatte bir sürekli tahmin değiştiren kurum verilerine güvenmek ne derece sağlıklı olur bilemem.

Yaklaşık olarak 2 senedir MGM sitesinden hava durumunu takip ediyorum. İstisnalar olmakla birlikte çok küçük ısı farkları haricinde pek ıskalamadılar. Bu gece ve yarın geceki tahminlerinin tutmamasını diliyorum. 2 senedir 100 ağaçtan 1 tek kayısı alamadım. Kayısıların cinsini öğrenmek için en azından bir kaç tane kayısı alabilsem mutlu olacağım.

kkale71
16-03-2016, 19:01
Haklısınız inanın buralarda bile ağaçlar meyveyi unuttu. Allah yardımcınız olsun.

cockpit
17-03-2016, 10:27
Yaklaşık olarak 2 senedir MGM sitesinden hava durumunu takip ediyorum. İstisnalar olmakla birlikte çok küçük ısı farkları haricinde pek ıskalamadılar. Bu gece ve yarın geceki tahminlerinin tutmamasını diliyorum. 2 senedir 100 ağaçtan 1 tek kayısı alamadım. Kayısıların cinsini öğrenmek için en azından bir kaç tane kayısı alabilsem mutlu olacağım.

Sn. Tarku; meteorolojik tahminlerin gerçekleşme oranı hakkındaki görüşüm, İstanbul/Üsküdar/Bağlarbaşı içindi. İnanın özellikle yağmur, sağanak, kar, sis gibi doğa olaylarında oran % 25 lerde. Bulutlu dese tepeme dolu yağıyor, güneşli dese yağmur :)

Tarım bölgelerinde, tarlalarda, besicilik alanlarında tutsun ki çiftçi ve besicilerimiz mağdur olmasın :)

Saygılar

tarku
17-03-2016, 13:19
Çok şükür ki, dün geceki tahminleri tutmadı. Sıcaklık 0 derecenin altına düşmedi. Bir de bu geceyi atlatırsak, sonrası Allah kerim.

Malatya'da önce don, ardından dolu yüzünden kayısı bahçeleri büyük zarar görmüş. Bu sene kayısı 10 liraya çıkarsa şaşırmam.

aydemiraydın
17-03-2016, 13:46
zirai don uyarısını duyunca hemen Marina deniz yosunu ve Super Biofer Deefol u karıştırıp uyguladım . : ) sonucu yazarım.

İsmail Kuzucu
17-03-2016, 17:10
Bu gece için hafif don uyarı gözüküyor. Bu sene üreticinin işi daha zor, çiçeklenmeler çok önceden oldu. Dün sabah dağlarda kar bile vardı. (Geçen sene 23-25 nisanda don olmuştu, tehlike geçmiş değil.)

Soğuk havalardan en az 2-3 gün önce yapraktan sıvı deniz yosunu ve potasyum gübrelemesi çok etkili oluyor.

tarku
17-03-2016, 17:27
Bu gece için hafif don uyarı gözüküyor. Bu sene üreticinin işi daha zor, çiçeklenmeler çok önceden oldu. Dün sabah dağlarda kar bile vardı. (Geçen sene 23-25 nisanda don olmuştu, tehlike geçmiş değil.)

Soğuk havalardan en az 2-3 gün önce yapraktan sıvı deniz yosunu ve potasyum gübrelemesi çok etkili oluyor.
Maalesef bu seneye özgü bir durum değil. İklim değişiminin sonuçlarını yaşıyoruz. 3 senedir erken bahar havası ve ardından gelen soğuklar ürün almayı imkansız hale getirdi. Korkarım ki bu değişimler artarak devam edecek. Bu sene bir de kuraklık eklendi. Hububat ekenler, ürünler çimlenmeyince 2. ekimi yaptı. Buna rağmen durum hiç iç açıcı değil. Allah sonumuzu hayır etsin.

tarku
18-03-2016, 14:42
Vuslat başka bahara. Dün gece -3 derecede kayısılarım dondu. Parasını pulunu geçtim, ağaçları öyle görünce evladı ölmüş anne gibi göründüler gözüme. İçim acıdı. Çiftçilik gerçekten zor iş.

İsmail Kuzucu
18-03-2016, 18:03
Sabaha karşı hafif don ile seradaki cılız kalan bazı domates fideleri donmuş. Hafif don dendi ama bayağı etkili olmuş.

Şuanlık kayısılar sağlam gözüküyor, armutların ve şeftalilerin yarıdan fazlası gidecek gibi. Meyvecilerin işi daha zor, biz kendimize kadar yine buluyoruz.

estikey
19-03-2016, 18:08
İklimsel değişimler ve artan don zayiatları bu alanda uygulanabilir, sonuç veren ve uygun maliyetli çözümleri zorunlu kılıyor. Fakat şuana kadar gerek kültürel gerekse kimyasal çözümlerin yetersiz, uygulaması çok zor ve aşırı maliyetli olduğunu görüyoruz.
Üniversitelerin, büyük ilaç ve gübre firmalarının bu konuda daha çok ar-ge yapmaları gerekiyor kanısındayım.
Yoksa meyvecilik günden güne azalıp sınırlı bölgede sınırlı üreticinin yetiştiriciliğini yapacağı bir alan olacak. Meyveler de Japonya'daki gibi tane işi yüksek paralara satılır hale gelecek.
Allah herkesin yardımcısı olsun...

Muda
20-03-2016, 21:50
Bu yıl da çiçekler muhtemel dona yakalandı.
Fotoğrafları akşam saatlerine doğru çekince Üzerleri karla kaplı olan görüntüleri kalmadı.

Bademler
601144

601145

Kayısılar

601146

601147

tarku
20-03-2016, 21:59
Bu yıl da çiçekler muhtemel dona yakalandı.
Fotoğrafları akşam saatlerine doğru çekince Üzerleri karla kaplı olan görüntüleri kalmadı.

Bademler
601144

601145

Kayısılar

601146

601147

Geçmiş olsun. Üzerlerinde kar olması kuru soğukta kalmalarından daha iyidir. Dondan korunma yöntemlerinde ağacı baştan aşağı yıkayarak buzlanmasını sağlamak var. Böylece buzlanma sırasında çıkan ısı donmayı engelliyormuş. Ağaçlarda kar varken bunu sizin yerinize doğa yapmış oluyor. Benim kayısılarım çiçekteyken dona dayandı ama meyveye dönme aşamasında dondular. Meyve oluşmaya başlamadıysa en az 2 derecelik avantaj var.

estikey
21-03-2016, 19:27
Meyve ağaçları artık donmayacak (http://m.tarimpusulasi.com/tarim/meyve-agaclari-artik-donmayacak/12071)

Eğer bu makine dedikleri gibi iş görüyorsa bence biran önce seri üretime geçilmesi lazım

tarku
21-03-2016, 19:34
Meyve ağaçları artık donmayacak (http://m.tarimpusulasi.com/tarim/meyve-agaclari-artik-donmayacak/12071)

Eğer bu makine dedikleri gibi iş görüyorsa bence biran önce seri üretime geçilmesi lazım

Yapılmışı var, ama kaç kişinin buna gücü yeter?

Don Mücadelesi Hizmetleri (http://www.mikrosera.com/mobil-don-pervanesi.html)

tarku
08-04-2017, 08:36

2-3 gün içinde don olayı bekleniyor. Bahsettiğiniz gübreler gerçekten işe yarıyor mu? Kayısılar meyveye döndüler, pirinç tanesi kadar oldular. 0 dereceyi görürlerse yanacaklar. İşe yarıyorsa hemen bu gün alıp, atayım.

İsmail Kuzucu
08-04-2017, 18:37
Ben önceden bu uygulamayı marullarda denemiştim. Arada çok büyük fark olmuştu. Fotoğrafınıda eklemiştim önceden. Aşırı sıcaklarda ve soğuklarda kullanmaya devam ediyorum.

Muda
08-04-2017, 19:51
Bugün yarın ve ertesi gün don gözüküyor. Hafiften kar atıştırıyor. Dün gece yüksek yerlere kar yağmış. Yapacak çok fazla bir şey yok. Merkez eksi 2 ise benim orası yükselti farkından dolayı eksi 4 veya 5 olur herhalde. Her yüz metre yükseklikte 1 derece düşüyordu hatırladığım kadarı ile.

tarku
09-04-2017, 16:27
Bugün yarın ve ertesi gün don gözüküyor. Hafiften kar atıştırıyor. Dün gece yüksek yerlere kar yağmış. Yapacak çok fazla bir şey yok. Merkez eksi 2 ise benim orası yükselti farkından dolayı eksi 4 veya 5 olur herhalde. Her yüz metre yükseklikte 1 derece düşüyordu hatırladığım kadarı ile.

Mgm sitesinin düzeltme yapması yüzünden dün gece ateş yakmak için bahçeye gittim. 2 gün sonra don olacak diyorlardı, birden bire nasıl olduysa bugün don var dediler. Gittim zor bela ateş düzeneklerini hazırladım. Sonrasında bir yağmur bastırdı, sucuk gibi ıslandım, zatürre olmazsam iyidir. Gerçekleşen sıcaklıklara baktım en düşük 0.5 olmuş, yağmurdan dolayı da don olmadı. Şimdi bu gece de, yarın gece de don olayı var deniyor. Tekrar gidip gitmemekte karar veremiyorum.
Gerçekleşen ısı derecelerine göre bahçenizde don olup olmadığını görebilirsiniz. Don olunca zayiat kaç gün içinde belli olur? Mesela kayısılar meyveye döndü, dona maruz kaldıklarını kaç günde anlayabilirim? Sigorta yaptırdım boşuna eksperleri çağırmayayım.

estikey
09-04-2017, 20:05
Mgm sitesinin düzeltme yapması yüzünden dün gece ateş yakmak için bahçeye gittim. 2 gün sonra don olacak diyorlardı, birden bire nasıl olduysa bugün don var dediler. Gittim zor bela ateş düzeneklerini hazırladım. Sonrasında bir yağmur bastırdı, sucuk gibi ıslandım, zatürre olmazsam iyidir. Gerçekleşen sıcaklıklara baktım en düşük 0.5 olmuş, yağmurdan dolayı da don olmadı. Şimdi bu gece de, yarın gece de don olayı var deniyor. Tekrar gidip gitmemekte karar veremiyorum.
Gerçekleşen ısı derecelerine göre bahçenizde don olup olmadığını görebilirsiniz. Don olunca zayiat kaç gün içinde belli olur? Mesela kayısılar meyveye döndü, dona maruz kaldıklarını kaç günde anlayabilirim? Sigorta yaptırdım boşuna eksperleri çağırmayayım.

Sigorta yaptırdıysan ve bu kadar uğraş da verdiysen gerisini de ben olsan oluruna bırakırdım artık.
Bu arada sigortayı nasıl yaptırdın, maliyeti yaklaşık ne tutuyor? Değiyor mu? Benim 2500 armut ağacım var. Bizim burda dondan ziyade dolu daha çok oluyor. Seneye tül yaptıracam, bu sigorta işini de düşünüyorum fakat hiçbir fikrim yok.

Muda
09-04-2017, 21:57

Geçmiş olsun. Sizi de boşuna telaşlandırmışız. Don olayı havanın açık olduğu zaman oluyor. Hava kapalı ise normalde olmuyor. Bizde henüz çiçekler açtı. Muhtemelen meyveye dönemeyecekler. Çiçekler karardığı zaman daha önceki mesajlarımdaki resimlerden üçüncü olandaki gibi oluyor. Tabi o daha yeni olduğu için tam kararma gözükmüyor. Ağacın tamamındaki çiçekler kararıp yanmış gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Meyveye döndüğünde ise tam bilemiyorum. O aşamaya ulaşamadan don ortaya çıkmış oluyor bizde genellikle. Meyvelerin dökülmeye başlaması durumunda don görmüş olur muhtemelen. Bilen arkadaşlar daha iyi açıklama yaparlar.

Umarım bitkilere de size de bir şey olmaz.

Sizin geçtiğimiz yıl yetişen kayısılarınız mı meyveye döndü. Sanki erken çiçek açmışlar gibi geldi bana.

tarku
10-04-2017, 12:14
Geçmiş olsun. Sizi de boşuna telaşlandırmışız. Don olayı havanın açık olduğu zaman oluyor. Hava kapalı ise normalde olmuyor. Bizde henüz çiçekler açtı. Muhtemelen meyveye dönemeyecekler. Çiçekler karardığı zaman daha önceki mesajlarımdaki resimlerden üçüncü olandaki gibi oluyor. Tabi o daha yeni olduğu için tam kararma gözükmüyor. Ağacın tamamındaki çiçekler kararıp yanmış gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Meyveye döndüğünde ise tam bilemiyorum. O aşamaya ulaşamadan don ortaya çıkmış oluyor bizde genellikle. Meyvelerin dökülmeye başlaması durumunda don görmüş olur muhtemelen. Bilen arkadaşlar daha iyi açıklama yaparlar.

Umarım bitkilere de size de bir şey olmaz.

Sizin geçtiğimiz yıl yetişen kayısılarınız mı meyveye döndü. Sanki erken çiçek açmışlar gibi geldi bana.

Teşekkür ederim. Evvelsi gün ıslanmama rağmen, dün gece ateşleri yakmak için bahçeye gitmeye karar verdim ve sabaha kadar ateşlerin etrafında koşturup, durdum. Gece 1 gibi 0 derecede ateşleri yaktım. Bahçeye 1 derece gibi bir faydası oluyor. Ateşlerin küçük olması en iyisi. Sabah gün aydınlandığında eksi 2 dereceyi gördüm. Tam ateşler sönmek üzereyken -2 oldu. O arada meyveler donduysa, emekler boşa gitti demektir.

Kayısılar aslında bu sene 25 gün geç uyandılar. 25 mart gibi açmaya başladılar. Kışın gövdelerine kar yığmıştım, bundan dolayı mı geç uyandılar yoksa kışın sert geçmesinden mi bilemiyorum.

tarku
10-04-2017, 12:31
Sigorta yaptırdıysan ve bu kadar uğraş da verdiysen gerisini de ben olsan oluruna bırakırdım artık.
Bu arada sigortayı nasıl yaptırdın, maliyeti yaklaşık ne tutuyor? Değiyor mu? Benim 2500 armut ağacım var. Bizim burda dondan ziyade dolu daha çok oluyor. Seneye tül yaptıracam, bu sigorta işini de düşünüyorum fakat hiçbir fikrim yok.

Tarsim sigortası gerçekten insanın içini rahatlatıyor. Tavsiye ederim. Hangi ürünü yetiştiriyorsunuz bilmiyorum (Armut üreticisi olduğunuzu yazmışsınız ben eksik okumuşum. Kusura bakmayın uykusuzluğuma verin) ama sanırım bu sene kaçırdınız. Tarsimin yayınladığı son kabul tarihleri var. Bu tarihlerden önce sigorta yaptırmanız gerekiyor.

Ben anladığım kadarını anlatmaya çalışayım. Kendi yaptırdığım sigortadan örnek vereyim. Bir tarsim sigorta bayiine veya ziraat bankasında yaptırabilirsiniz (sigorta bayiilerini tavsiye ederim. Ziraat bankası kim kime dum duma) Sigorta bayii ağaç adedinizi, ürünün cinsini (kayısı ve roksana çeşidi gibi) Ağaç adedini, ağaç yaşını, ağaç başı verimi, meyvelerin hangi amaçla kullanılacağını (kurumalık, sofralık vs), hasat başlangıç ve bitiş tarihlerini ( bu tarihi mümkün olduğu kadar uzun tutmanızda fayda var) ve ürünü kaç liradan sigortalayacağınızı sorarlar (Ben sürekli en düşük bedelle sigortalatıyorum. Maksat sigortadan para kapmak değil masraflarımı kurtarmak) Bunları yapmadan ince tarsimin internet sitesinden yaptıracağınız sigortanın ne kadar tutacağını hesaplayabilirsiniz.

Don sigortasında bir kaç seçenek var. Tarsimin karşılayacağı miktar değişiyor. %40, %30 ve %20 bu seçeneklerdeki miktar muafiyet tutarları. %40 örneğini verirsek, bahçenizde don oldu ve bütün meyvelerinizi kaybettiğinizde Tarsim poliçede belirtilen bedelin %60'ını ödüyor. Bunun için ilk don olayı olduğunda eksperler gelip sayım yapıyor ve hasat zamanı yaklaştığında bir sayım daha yapıp zararınızın boyutunu ölçüyor. Burada önemli konu her don olayı olduğunda tekrar hasar belirtmeniz çok önemli.
Dolu sigortası daha farklı onda muafiyet yok ve sigorta bedelleri daha ucuz.

Kayısı sigortam, don %40 ve dolu için 600 lira tuttu. 2 lira kilo fiyatı ve ağaç başı verimi 45 kilo olarak belirttim. Yaklaşık 4 ton kayısı için ödediğim bedel.

estikey
10-04-2017, 21:29
Çok teşekkürler verdiğin bilgiler için. Tarihini geçirmişiz öyle görünüyor.

tarku
13-04-2017, 13:24
https://www.facebook.com/pg/cobantarim/videos/?ref=page_internal

Böyle bir makine yapılmış. Bunun donu önlemeye faydası olabilir mi? Egzos mantığı ile çalışıyor sanıyorum.

Bu mesajı dikkate almayın lütfen. Patenti biz de diyerek, dünya da yıllardın kullanılan sistemi millete kakalamaya çalışıyorlar.
https://www.youtube.com/watch?v=dAEyfMD6f_I

tarku
22-04-2017, 16:39
Tam nisan bitiyor, dondan kurtuldum diye sevinirken, yine don geliyor. İlçe de eski Lastik bırakmadım. 2 römork dolusu lastiği bahçeye yığdım ama ilçede adım manyağa çıkacak. Tepeleme eski lastiği görenler garip garip bakıyorlar. Buralarda pek meyve bahçesi olmadığından anlayan herhalde az. Bu arada Kütahyalı arkadaşlara Allah kolaylık versin, eksi 8 den bahsediliyor (o da siper içi sıcaklık, açık alanda en az eksi 10 olur.).

tarku
22-04-2017, 16:44
Çok teşekkürler verdiğin bilgiler için. Tarihini geçirmişiz öyle görünüyor.
Tarsim hakkında bugün öğrendiğim bir detayı paylaşayım. Son kabul tarihi olarak belirtilen tarihten sonra sigorta yaptırabiliyormuşsunuz. Bunun için tek şart bahçenizde hasarın olmamış olması. Son kabul tarihi geçtikten sonra sigorta yaptırmak isterseniz, önce eksperler gelip, hasar olmadığını onaylıyorlar ondan sonra poliçeniz işleme konuluyor. İşgüzar bir bankacı sayesinde bunu öğrenmiş oldum, Her şerde bir Hayır varmış. :p;)

sabunlar
16-01-2019, 12:58
Yılın en soğuk döneminde; şu bölgede, bu iki nokta arasındaki sıcaklık farkı kaç derecedir?
www.google.com/maps/place/G%C3%B6z%C3%BCk%C3%BC%C3%A7%C3%BCkl%C3%BC,+G%C3%B6 z%C3%BCk%C3%BC%C3%A7%C3%BCkl%C3%BC+Mahallesi,+0740 0+Alanya%2FAntalya,+T%C3%BCrkiye/@36.5331986,32.0406294,1138m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x14dc98f8a563394d:0x 98938277c0ef730d!2sAlanyum!8m2!3d36.5435731!4d32.0 321142!3m4!1s0x14dc84d4653d7a37:0xb3c43978cc388458 !8m2!3d36.5027371!4d32.1796417

cevνal
17-01-2019, 14:52
www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/42812.htm

ΑyyyΥapmayaaa
20-01-2019, 13:53
Ak deniz suyu, eksi dereceleri görse de donmaz, çünkü tuzluluk oranı kara denizden yahut ege denizinden daha yüksek orandadır.

Emin değilim ama sahillerde iklim olarak sıfırın altında dereceleri gören yerler belki var olabilir.

Gerçi sıfırlı dereceleri görmesi imkansız gibi görünüyor, kışın deniz suyu sıcaklıkları çok yüksek derecelerde gösteriyor, karadan denize doğru bir soğuk hava akımı olsa bile sahile yakın yerleri yinede sıfırlı derecelere düşüremeyeceği kanaatindeyim.

evet sıradaki
01-03-2019, 22:09
Ak deniz suyu, eksi dereceleri görse de donmaz, çünkü tuzluluk oranı kara denizden yahut ege denizinden daha yüksek orandadır.

Emin değilim ama sahillerde iklim olarak sıfırın altında dereceleri gören yerler belki var olabilir.

Gerçi sıfırlı dereceleri görmesi imkansız gibi görünüyor, kışın deniz suyu sıcaklıkları çok yüksek derecelerde gösteriyor, karadan denize doğru bir soğuk hava akımı olsa bile sahile yakın yerleri yinede sıfırlı derecelere düşüremeyeceği kanaatindeyim.

Bilgi yanlış, deniz donuyor. Ancak don olayı iç kesimlerdeki kadar uzun süreli olmayabilir...

Kayrum38
01-04-2019, 17:23
Resimdeki kayısılarımı soğuk vurmuş mu ? Birer dallarını korumak için sardım.

huso93
01-04-2019, 20:43
Sayın Kayrum38
Çiçeğini yakından çekip çiçeğin boyuna kesidini atarsanız kesin cevap veririm.

Kayrum38
03-04-2019, 08:00
Dökülmeye başlamış .Çiçekler maalesef büyük ihtimal vurmuş gibi.

huso93
03-04-2019, 11:07
Ağaç üzerinde açan çiçeklerin %10 u bile meyve tutsa gayet yeterli verim olur. Bu ihtimali gözönünde tutunuz.

Kayrum38
08-04-2019, 10:16
Soğuk vurmamış galiba.-7 leri görmüştük.Kurt ilacı ne zaman atılır ?

kızıl-çam
17-04-2019, 11:23
Merhaba,
Ankara'da dikili karaçam, kızılçam, sarıçam ve sedir türü ağaçlarım var, çoğunluğu 3-5 yaş arasında küçük fidanlar ve sürgün vermeye başladılar. Önümüzdeki günlerde soğuk hava geleceği düşünülünce, bu ağaçların sürgünlerinin soğuktan etkilenme ihtimali var mıdır?
Teşekkürler.

asilonline
29-03-2021, 09:11
Arkadaşlar biraz fantastik bir düşüncem var. Ceviz bahçesine 50 tonluk havuz yapacağım. Acaba yapmışken altına tuğla döşeyip alttan ısıtma yapsam don gecelerinde suyu ısıtabildiğim kadar ısıtıp damlamadan versem dondan koruma olabilir mi acaba?

estikey
01-04-2021, 23:58
O su biter, gece uzun ve yine don yapabilir. sıcak su damlamalara ve icabında köklere zarar verebilir. Ayrıca o tankı ısıtmak için harcayacağın odun ve enerjiyi bahçenin muhtelif noktalarına koyacağın kovalarda ateş yakmaya versen bence daha faydalı olur. Diyebilirsin ki bu sefer odun bitince yine don olabilir. Onun için de parafin mumlarından hazır kovalar varmış. Bulabilirsen bahçeye homojen olarak yerleştir ve yak. Bir çok gece bitmeden işini görebilir. Hem sonucu bizle de paylaşırsın. İnsanlara faydalı bir uygulamaya sebep olabilirsin.

Melih Bakırlıoğlu
02-04-2021, 07:24
Ağaçların üstünden kuracağın sisleme sistemi ve ısıya dayalı pompa sistemi ile don olabilecek saatlerde otomatik olarak çalışarak donu engeller ayni zaman da sulama yapmış olursunuz.
Bir de perdeleme sistemi kurabilirsiniz, açılıp kapana bilen.

aydemiraydın
22-07-2021, 09:22
bu yıl baharda Cropaid NPA Doğal Bitki Antifrizi uyguladım faydasını gördüm. çevremde meyve yokken ilk defa bu yıl meyve bolluğu yaşadım.

Gübre
29-07-2021, 13:25
Bitkilerin gövde çapı ve yükseklikleri arttıkça, kısa fidanlara göre daha fazla soğuğu tolere etme ihtimali var mı?
Bazı fidanlar ilk etapta örtüsüz olunca soğuğa dayanıksız olabiliyor, bilmiyorum ama mesela palmiyeler belirli bir gövde çapı ve yüksekliğe ulaştıktan sonra, ancak peyzaj için dışarda kullanılıyor.