PDA

View Full Version : İncir yapraklı kabak (Cucurbita ficifolia)




Jezebel
08-03-2014, 20:22
Cucurbita ficifolia
İncir yapraklı kabak



474704




Shark fin melon (Köpekbalığı yüzgeci kavunu), Yedi yıllık kavun olarak da biliniyor.
Farklı ülkelerde farklı isimlere sahip.
Kabak cinsine benzer olmasına rağmen biyokimyasal olarak hayli farklı özelliklere sahip.



474705




Bir kök üzerinde 50 meyve alınabilir.Diğer kabaklardan farklı olarak çekirdekleri siyah renktedir. Diğer kabaklara nazaran yüzeyi düzgündür.
Bir çok iklimde bir yıllık olan bu kabak, uygun iklimde yedi yıl yaşadığı gözlemlenmiş.
1000-3000 metre rakımlarda yetişir. Amerika orijinlidir.
Kök sitemi çok güçlü ve viral hastalıklara dayanıklıdır. Bu sebeple az yağışlı ve farklı rakımlara da uyum sağlayabilir.
Kök siteminden dolayı aşılama için de kullanılır.
Bazı bilimsel çalışmalar , hipoglisemik etkisini teyit etmiştir.
Kabuğu soyulmak yerine kırılıyor olması enteresan bir ayrıntı.



474706




Asyada Diyabet tedavisinde kullanılıyor.




münevver48
09-03-2014, 08:32
sayın jezebel,acaba bu ilgiç kabağın tüketimi nası oluyor?sanki pişirilmeye pek uygun görünmüyor.tadı nasıl neye benziyor?bir bilginiz varsa bunlarıda paylaşırmısınız?

Jezebel
09-03-2014, 16:44
Sn. münevver48, şeker düşürücü etkisini okuyunca önce Youtube 'de bu kabakla yapılan yemeklere baktım. Sayfalarca tarif var. "Köpek balığı yüzgeci" denmesinin sebebi var- bu kabakla yapılan çorba köpek balığı yüzgeci çorbasına benziyormuş :)
Ben kişisel olarak bu kabağı merak ettim.
Son zamanlarda hayvansal besinlerden hayli soğdum.
Bu sebeple alternatif protein kaynaklarını da araştırıyorum.

Jezebel
10-03-2014, 17:12
Merakıma yenik düştüm.
Tek Türkiyeye gönderen satıcıdan 6 adet organik tohum aldım.
Şimdiden hayalını kurmaya başladım.:o



475202



Tarifleri de alsam mı şimdiden:rolleyes:

münevver48
10-03-2014, 22:27
sayın jezebel,bu tohumları alarak çok iyi yapmışsınız.denemeye değer.bence tariflerinide almaya başlayın.artık sıra ekmeye kaldı sanırım.bildiğimiz kabak çabuk filizlenir .bakalım bu ne zaman filizlenecek.daha sonra gelsin ürünler.vallahi ben bile kaptırdım kendimi hayal kurmaya neyse size kolay gelsin.

Jezebel
20-03-2014, 15:10
Tohumlar geldi, tam zamanında :)


477163


Bu gece ılık suda bekliyecekler.

Jezebel
23-03-2014, 16:17
Dün pet bardaklara ektim.
Sera ortamı sağladım.
Gelişmeleri burada paylaşırım.

Jezebel
27-03-2014, 15:03
Bu gün itibarıyla 1 tohum çimlendi :)
Bir kabak için bu kadar heyecanlanacağımı bilmiyordum.

Jezebel
06-04-2014, 14:08
6 ohumdan üçü çimlendi.

İlki


481063



.

Jezebel
04-05-2014, 21:41
Kabaklarda son durum.


489459



489460


Bakalım nasıl gelişecekler, şimdilik durum iyi.

münevver48
05-05-2014, 07:47
maşallah jezebel, bahçeye dikmişsiniz. hasatı bol olur inşallah...

Jezebel
05-06-2014, 11:11
Kabaklarda son durum:


499776

Şu an açmış olan çiçek




499777

İlk açıp geçen çiçek, meyve tuttu sanırım...




499778

Bitkinin verimi konusunda bu tomurcuklar fikir veriyor sanırım.
Boyu 5 metre oldu( her biri) ve gün be gün uzuyor.
Bu kabağı sevdim:rolleyes:

münevver48
10-06-2014, 08:20
sevgili jezebel,yanılmıyorsam normal kabak gibi iki tür çiçeği var. meyveli ve meyvesiz.sizde izmir de oturuyorsunuz kabak çiçeği dolmaını sanım bilirsiniz.denemeyi hiç düşünmedinizmi?

Jezebel
10-06-2014, 09:05
Kıyamam bu kabağa, meyve versin istiyorum.
Kabak çiçeği dolması güzel de Türkiye için yeni bir türden tohum elde etme arzusu ağır basıyor.
Hem yiyecez hem şekerimiz düşecek, süper bir şey bence:rolleyes:

Jezebel
13-06-2014, 13:53
Haklısınız. Ben hiç kabak yetiştirmedim, her çiçek kabağa dönüşmüyormuş.
Yani birçok çiçek kabak olacakken olmadı, dolma olabilirdi, artık geçti...
Kabak olacak çiçek böyle olacakmış, şimdi anladım:)



501778



Bir musibet bin nasiyatten iyiymiş.
Keşke tüm musibetler böyle masum olsa:)

münevver48
14-06-2014, 22:09
eh!bazen tecrübeler yaşanarak öğrenilirmiş. dolma yapmak için henüz geç kalmış sayılmassınız. normal kabaklar gibiyse sürekli çiçek açacaktır.meyvesiz çiçekleri sabah toplayıp, dolmasını deneyebilirsiniz. hani biber kabak patlıcan ne doldurursanız üzerinede üç beş çiçek doldurup koyabilirsiniz. birde çiçeğin tadını deneyip tecrübe ediniriz. bazı kabak türlerinde kabak çiçeklerinin tadı acı mavrımsı bir tat oluyor. size zahmet olmazda denerseniz, çiçeğindende faydalanmış oluruz.

Jezebel
03-10-2014, 18:10
Bitkilerim onlarca metre uzunluğa ulaştı.
Şimdiye kadar kabak elde edemedim.
Izmiri sevmedi, aşırı sıcaklardan hoşlanmadı.
2 haftadır havalar serinleyince durum değişti.
Son durum:



519685


Umut var.
7 yıllık olduğu iddası var, bu sene olmazsa seneye olur :)

Jezebel
14-10-2014, 00:07
"1000-3000 metre rakımlarda yetişir" denmiş ama artık denize 0 rakımda da yetiştiğini ıspatladık.
Rakım filan bakmıyor, arsız vesselam.
Boşuna sızlanmışım, hızla meyve veriyor ve büyümeye devam ediyor.
Netteki yemek tarifleri ilginç gelmedi.
Kendi çorbamızı kendimiz yapacağız belli oldu...

Jezebel
16-10-2014, 16:02
Kabak bu :)


521386



Tam olgunlaşmasına kadar bekleyelim.
Hali hazırda en az bir düzine var.

Jezebel
23-11-2014, 09:00
Hasadı toplasam mı?
Kararsızım.

527322



Çekincem tohumların olgunlaşması.
En yaşlı olan kabağı bırakıp geri kalan rekolteyi toplayacağım :)

Jezebel
23-11-2014, 11:28
Bu kadarcık


527325


Bir kısmini gençken tükettik.
Kızartmasını ve zeytinyağlı dereotlu olarak:)

Muda
23-11-2014, 22:13
Sn. münevver48, şeker düşürücü etkisini okuyunca önce Youtube 'de bu kabakla yapılan yemeklere baktım. Sayfalarca tarif var. "Köpek balığı yüzgeci" denmesinin sebebi var- bu kabakla yapılan çorba köpek balığı yüzgeci çorbasına benziyormuş :)
Ben kişisel olarak bu kabağı merak ettim.
Son zamanlarda hayvansal besinlerden hayli soğdum.
Bu sebeple alternatif protein kaynaklarını da araştırıyorum.

Sayın Jezebel; Köpek balığı yüzgeci çorbası çinlilerin çok beğendiği ve pahalı bir çorba. Nerede ise bir kısım köpekbalıklarının neslini tüketecekler. Her çinli bir tabak günlük çorba içse zaten geriye bir şey kalmayacak. Bizim damak zevkimize hitap etmese de. Sizin kabağın lezzeti konusunda gözleminiz nasıl.

h_dogan
24-11-2014, 10:53
"1000-3000 metre rakımlarda yetişir" denmiş ama artık denize 0 rakımda da yetiştiğini ıspatladık.
Rakım filan bakmıyor, arsız vesselam.
Boşuna sızlanmışım, hızla meyve veriyor ve büyümeye devam ediyor.
Netteki yemek tarifleri ilginç gelmedi.
Kendi çorbamızı kendimiz yapacağız belli oldu...

Sn. Jezebel, kabakgilleri İzmir'de rahatça yetiştirmek istiyorsanız erken ekim yapmalısınız. Çiçeklenme sıcaklara denk gelince meyve tutumu azalıyor. Sizin iklimle bizim iklim birbirine yakın.

Şubat ayında tohumları sera ortamına ekin, havalar dışarıda 15 derecenin üzerine çıkınca dışarıya dikin. Mayıs- haziran aylarında nur topu gibi meyveleriniz olur. :)

Eğer ekimde geç kalırsanız ancak sonbahara doğru meyve tutumu artar.

Jezebel
24-11-2014, 16:20
Sn. Muda ben de oğlum da bu farklı kabağın tadını sevdik.
Genç kabakların tadı bizim yemeklik kabaktan çok da farklı değil.
Kızartması da yemeği de lezzetli oldu.
İnternetteki o garip tarifleri beğenmedim ve denemedim.

Sn. h_dogan yazılana göre bu kabak 7 yıl yaşarmış.
Hangi iklimi kastediyorlar bilmiyorum.
İzmirde bu kışı atlatacak olursa tekrar tohumdan ekmeme gerek kalmayabilir.
Kökü korumak için bolca malçlamak gerekecek..
Tohumları dağıtmak için düşünmüştüm.
İki bitki nar ağacının tepesine ve garaj yolunu kapatacak kadar çok gelişti.
Bakalım daha neler yaşarız.
İzmir iklimi öyle bir şey ki üçüncü senelerine giren biber fidanlarım var.
Kabak da olur :)

h_dogan
25-11-2014, 07:00
Sn. h_dogan yazılana göre bu kabak 7 yıl yaşarmış.
Hangi iklimi kastediyorlar bilmiyorum.
İzmirde bu kışı atlatacak olursa tekrar tohumdan ekmeme gerek kalmayabilir.
Kökü korumak için bolca malçlamak gerekecek..


Tropikal iklimi kastediyorlardır çünkü o iklimde kış yok. Sıcaklık belli dereceler arasında seyrediyor. Sera ortamı sağlayabilirseniz seneye yaşayabilir ama ne kadar verimli olur bilemem.

Bazı kabaklar bayağı bir yer kaplıyor ağaçlara tırmanması normal. Hatta nedense ağaca tırmanan bitkilerdeki meyveler daha iri oluyor.

Jezebel
22-12-2014, 10:30
Kabaklar hala hayatta, çiçek açıyorlar ancak meyve oluşmuyor.
Malçlama da yapamadım, sağlığım elvermedi.
Şubatı atlatırlarsa uzun ömürlülüklerini ışpat edecekler.
Bu iklimi ilk denemiş olacaklar, bakalım...

celalim01
03-01-2015, 15:18
İlginç bir kabakmış.

Lonicera
16-05-2015, 13:49
Bu bitkinin karpuzun atası olduğunu bir sitede okumuştum. Hastalıklara oldukça dayanıklı olduğundan bahsedilmiş. Aşılamada anaç olarak kullanılabilir o halde. Lezzet nasıl acaba?

Sn Jezebel yeniden ekmeyi düşünüyor musunuz? Daha açık sorayım, ekilmeye değer bir tür mü? Gerçi damak tadı kişiye göre de değişiyor ama olsun. Sizin yorumunuz benim için önemli. Malum yer sıkıntısı hat safhada. Değmez ise onun yerine lif kabağını tercih edeceğim.

Jezebel
16-05-2015, 13:59
Sn.Lonicera, ben tadını çok da beğenmedim.
Taze hali yenir de olgun hali hiç yenmiyor. Ben pes ettim.
6 adet kabak hala duruyor. Tohum talep eden varsa verebilirim.
Kesinlikle Türk ağız tadına uygun bulmadım.
Saygılar.

Jezebel
16-05-2015, 14:04
Sn. Lonicera Dikenli kabağı tavsiye edeceğim. Yetiştirmeye değer. Tadı da Salatalık gibi, biraz daha katı.

Lonicera
16-05-2015, 14:23
Sn.Lonicera, ben tadını çok da beğenmedim.
Taze hali yenir de olgun hali hiç yenmiyor. Ben pes ettim.
6 adet kabak hala duruyor. Tohum talep eden varsa verebilirim.
Kesinlikle Türk ağız tadına uygun bulmadım.
Saygılar.

Sn Jezebel, yorumunuz benim için yeterli. Henüz tohumunu ekmemiştim. O zaman dümeni lif kabağına doğru çevireceğiz anlaşılan.

Lonicera
16-05-2015, 14:27
Sn. Lonicera Dikenli kabağı tavsiye edeceğim. Yetiştirmeye değer. Tadı da Salatalık gibi, biraz daha katı.

Bu bitkiyi 3 yıl boyunca yetiştirdim. Bu yıl soğuklardan tamamen kaybettim. Tadı benim için fena değildi. Pişmişini pek tercih etmem işin doğrusu. Rendeleyip çok güzel cacık da yaptık salataya da kattık. Bir iki aya kalmaz Antalya pazarlarına tazesi düşmeye başlar. İzmir ikliminde ilk yılında meyvesini almak çok zor. Korunabilirse(ben büyük saksıda yetiştirdim ve meyvesini gördüm) 2.yılında daha verimli olacaktır. Öneriler için teşekkürler.

devrann
09-11-2018, 09:39
Sn.Lonicera, ben tadını çok da beğenmedim.
Taze hali yenir de olgun hali hiç yenmiyor. Ben pes ettim.
6 adet kabak hala duruyor. Tohum talep eden varsa verebilirim.
Kesinlikle Türk ağız tadına uygun bulmadım.
Saygılar.

S.n Jezebel
Eğer elinizde hala bu kabaklardan bulunuyorsa tohumlardan rica edebilir miyim ?

Jezebel
12-11-2018, 14:38
S.n Jezebel
Eğer elinizde hala bu kabaklardan bulunuyorsa tohumlardan rica edebilir miyim ?


Yıllar önceydi, artık yetiştirmiyorum. :)

naturefan
19-12-2018, 07:01
Bahcemde var; ancak henüz hasat etmedim. Tohum tutup tutmadığını bilmiyorum, hâlâ yeşil. Tohumlar net adlı sitede tohumu satılıyor. İki yıl önce ekmistim. Malc desteği ile kökleri kışı atlattı. İlk yıl -geç ekimden dolayı- az ürün vermişti; bu sene oldukça verimli. Biraz soğuk hırpalasa da, hâlâ üzerinde meyve var. Bir komşuya vermiştim -ne olduğunu bilmediği için-turşu yapmış, "güzel" diyor. Küçük meyveler çiğ olarak da yenilebiliyormuş. Zeytinyağı ve baharatlarla salata olarak değerlendirilebilir.
Sıcaklarla arasi iyi değil, düzenli sulama ve kısmi gölgeli yerlerde yaz aylarını kolay atlatır. Sonbaharda coşuyor!... Erken krağı düşmezse, yılsonuna kadar ürün veriyor. Fidesini iç mekanda yetiştirmek kaydıyla, yayla köylerinde başarılı sonuç verebilir.