PDA

View Full Version : Quercus (Meşe)

Sayfalar : [1] 2

aybala
20-06-2005, 16:19
Meşe-Quercus L.

Familya: Fagaceae - Kayıngiller

Latince İsim: Quercus L.

İngilizce:Oak

Türkçe: Meşe

Yerel:
-Yetiştiği bölgelerde bazen pelit, bazen de palamut ağacı diye isimlendirilir.
-Bir İngiliz rahibi olan Saint Boniface'in bir hikayesinde, bir grup putperest bir meşe ağacının etrafını sarmıştı ve bir çocuğu kurban vermeye hazırlanıyorlardı. Kurbanı durdurmak ve çocuğu kurtarmak için Saint, yumruğunun bir vuruşu ile meşe ağacını yassılaştırdı. Bir küçük köknar yerinden fırladı ve Saint Boniface putperestlere bunun yaşamın ağacı olduğunu söyledi.
-Zile Alibağ Köyü'nde olup, çocuğu olmayanlar Hoca Beden'i ziyarete giderler. Kurban kesip, başındaki ağaca çaput bağlayıp dilekte bulunurlar. Çocuğu olunca da çocukla birlikte gelip kurban keserler. Başındaki yaşlı pelit (Meşe) ağacı saygı nedeniyle kesinlikle kesilmez.
-Meşe ağacı yüzyıllardır kutsal bir ağaç olarak bilinir. Bunun meyvesi olan palamudun da bu sebepten dolayı, özel güçlere sahip olduğu düşünülür. Meşe palamudundan yapılan koruyucu tılsımların, kolera gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. Meşe ağacının uzun olan ömrünün, insanlara yansıyacağı düşüncesi ile, uzun yaşamayı temsil ettiği ve üzerinde meşe palamudu taşıyan kimsenin hiç yaşlanmayacağın inanılır.

Özellik:
-Her yıl yapraklarını döker.
-1000 ve daha fazla yaşlara ulaşabilir.
-Yaprağını döken sınıfına girer ama tam yeni filizlerini vermeden hemen önce, (ilkbahar başında oluyor) kahverengiden 3-4 haftada yeşile dönüverir.
-Meşe ağaçları elli yaşına gelmeden meşe palamudu üretemezler.
-Mart-Nisan aylarında çiçek, Ekim ayında da meyve verirler.
-Tohum toplama zamanı Ekim-Kasım aylarıdır.
-Tohumlar toplandıktan sonra en geç 10 gün içinde ekilmelidir.
-Meşe ağaçları, 400'ün üzerinde türü bulunan yaprak döken ya da her dem yeşil ağaçlardır.
-Meşeler çok büyüyen uzun ömürlü ağaçlardır.
-Güzün hoş bir renklenme oluştururlar.
-Meşelerin pek çok türü ülkemizde tabi olarak yayılım gösterirler.
-Yaprak döken meşeler kızıl ve ak meşe olmak üzere iki gruba ayrılır.
-Meşeler iyi bir bahçe ağacıdır.
-Derin fazla azgın olmayan kök sistemleri ve fazlaca yayılan dalları vardır.
-Hafif gölge verdiklerinden alt kısımlarında çimler ve başka bitkiler yetişebilir.
-Meşeler esas olarak tohumdan üretililirler. Fakat genelde yavaş büyürler.
-Park ve bahçelerde kitle ağacı olarak kullanılabilirler.
-Rüzgara dayanıklıdır, iyi yol ağacı olur.

Habitat: Genellikle karışık ormanlarda bulunur.

Boyu-Genişliği: 30-40 m. ye kadar boylanır, 2 m çap yapar.

Büyüme Biçimi:Geniş, dağınık ve oval taç görünüşlü bir ağaçtır.

Yer: Güneşli ya da yarı gölge yerlerde yaşarlar.

Toprak: Ağır topraklar (kil veya alüvyon içeren balçık toprak) da dahil olmak üzere ph 4.5 - 7.5 değerleri içindeki verimli topraklar.
Genel olarak ortalama yağışın 350 mm nin üzerinde olduğu ve su tutma kapasitesi yüksek, genellikle yeteri kadar kil ihtiva eden topraklar.

Kullanım Alanları:
Fransızlar şarap fıçılarının yapımında kullanır.
Meşe ağacı en iyi kazık materyalidir.
Ayrıca Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay, mide ve bağırsak kanamalarını iyileştirir.
Travers, kaplama, yapı malzemesi, mobilya, doğrama, ev ve süs eşyaları, alet sapları, odun kömürü, ağaç kabuğu, meyve üretimi.

malina
10-12-2005, 18:29
Meşeler yavaş büyür ve sabır taşını çatlatabilir. Bu nedenle bu işten anlamaya başladigim anda TEMA’nın bilmem ne kadar meşe projesi bana komik gelmiştir. Cunku her iklimi agaci degildir. Ayni komiklik buldugu her çorak yere karacam diken orman bakanlığımız için de söz konusudur.

Yahoo gruptaki bir yazıyı alıntıladım.

Bilenlerden meşeyi dinleyelim. Tabii karaçam'ı da :)

sezinci
12-12-2005, 12:17
Quercus L. Meşeler

Fagacese familyasının tür sayısı ve kapladığı orman alanı bakımından en önemli cinslerindendir. Çoğunlukla ağaç, bazı türlerde boylu çalı halinde kışın yaprağını döken ya da her dem yeşil odunsu bitkilerdir.

Meşeler kıymetli yapacak ve yakacak odun ile yan ürün veren ağaçlardır.

Odunlarından fıçı yapımı, soyma sanayi, kaplamacılık, mobilyacılık, gemi sanayi, parke yapımı amaçlarıyla faydalanılır.

Ülkemizde doğal olarak bulunan meşe türü 20'nin üstündedir. Ormanlarımızın da yaklaşık 1/4'ünü oluşturur.

Odunlarına Meşeler 3 gruba ayrılır:
1) Ak Meşeler
a) Q. robur (Saplı Meşe)
b) Q. petraea (Sapsız Meşe)
c) Q. hartwissiana ( Istranca Meşesi)
d) Q. frainetto (Macar Meşesi)
e) Q. vulcanica (Kasnak Meşesi)
d) Q. infectoria (Mazı Meşesi)
f) Q. pontica (Doğu Karadeniz Meşesi)
g) Q. pubescens ( Tüylü Meşe )
h) Q. macranthera (İspir Meşesi)
ı) Q. virgilliana ( Yalancı Tüylü Meşe)

2) Kırmızı Meşeler
a) Q. libani (Lübnan Meşesi)
b) Q.trojana ( Makedonya Meşesi)
c) Q.cerris (Saçlı Meşe, Türkiye MEşesi)
d) Q.brantii (İran Meşesi)
e) Q.ithaburensis (Palamut Meşesi)

3) Her dem Yeşil Meşeler
a) Q.coccifera (Kermez Meşesi)
b) Q.ilex (Pırmal Meşesi)
c) Q.aucheri (Boz Pırnal)

Bu Meşe türlerinden Ülkemiz için önemi olanlar hakkında teker teker bilgi verilecektir.

sezinci
12-12-2005, 12:36
Aybala senin daha önce yazdıklarını sonradan inceledim. Bu bilgiler buraya olmadı. Yukarıda yazdıklarımdan sadece grupları alıp senin daha önce açtığın başlığa ekleyebilir miyiz?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=339

aybala
12-12-2005, 13:11
Tamam, bir ara beraber elden geçirelim istersen
:cool:

Baki Berk Kayalar
12-12-2005, 22:03
TEMA hep meşede meşe, meşede meşe diye diyip duruyordu ve hala duruyor ama bu ağaç hakkında bilgi vermiyordu. Bu başlığı merakla takip edeceğim.

backyard
30-01-2006, 19:03
30 Ocak 2006 saat: 05:33

Bu arkadaşı, diğer bir kaç tür tohumla birlikte bir kaç kaba yaklaşık 2 ay evvel ekmiştim fakat çimlenmelerinden umudu kestiğim için hangi kaba hangisini ektiğimi unuttum.

Bayramda bunlardan birinin çimlenmiş olduğunu fark edince çok şaşırdım. Aslında bu fotoğrafları bu arkadaşın modelinin ne olduğunu öğrenmek için koyacaktım ama dün ne olduğunun farkına vardım. Sanıyorumki büyük ihtimal bir meşe. Gölcük' ün yükseklerinde bir yol kenarından topladığım palamutlardan. Fotoğrafları 27 ocakta çektim.

Şimdilik çok hızlı büyüyor. Kökleri, içinde bulunduğu 1 litrelik dondurma kabını kaplamaya başladı. Tüylü olması yavru olmasından ötürü sanırım. İlerleyen haftalarda tüyleri kalkacak olmalı. Toprağı kumlu, tınlı.

Sürekli ıslak tutmaya özen gösteriyorum. Evin en bol Güneş alan noktasında ama içeride. Şimdilik keyfi yerinde görünüyor. Ne zaman saksılamam gerektiği hakkında bilgi alırsam dostumuz açısından çok iyi olur.

backyard
30-01-2006, 19:05
30 Ocak 2006 saat 5:33 - Bay Mineral

backyard
30-01-2006, 19:07
30 Ocak 2006 - 08:50

Şu durumda tüplere veya küçük saksılara alınabilirler. Hemen en son bulunacakları saksılara alma. Saksı birkaç kez değiştikten sonra en son yaşayacağı yere gelsin

backyard
30-01-2006, 19:07
30 Ocak 2006 - 16:04

Değişim yapmadan evvel, köklerinin tamamen kabı sarmasını bekleyim mi?

Bu arada başlığım değiştirilmiş galiba:)

backyard
30-01-2006, 19:08
30 Ocak 2006 - 17:04

Tam olarak değil. Kök kıvrıklığı oluşturmadan değiştirmek gerekli. Tüpün veya saksının altındaki deliklerden kökler çıkmaya başlayınca değiştirebilirsin.

Baki Berk Kayalar
31-01-2006, 03:46
Yapraklarda tüylenme yavru iken alışılageldik olan bir durum değil mi? Mstfylcn kardeşimle bu fotoğrafları paylaşınca meşe olmasına rağmen şimdiki tüylü yapısı biraz şüphe uyandırdı. Sanıyorum ki bir kaç hafta içinde büyümeye bağlı olarak tüyler kalkmaya başlayacak.

aybala
31-01-2006, 07:50
Diyelim ki ben bu meşe palamutlarını köklendireceğim...
ama tın tınım bu konuda...

gülmece yok, bilmemek ayıp değil...

soru 1: suya koyup, çillenmelerini mi beklemeliyim?
soru 2: dikerken a ucu mu b ucu mu gökyüzüne bakacak?
soru 3: bu iş ne kadar sürer, yani ne zaman sonra bir meşem olacak?

teşekkürler

aybala
31-01-2006, 07:52
adige:

Yıllar önce Tema için çok sayıda palamut dikmiştik. Aklımda kaldığı kadarıyla anlatayım;
1. Altını deleceğin küçük naylon torbalara(çiçek yetiştirilen) toprağı doldur. Her torbaya 2-3 palamutu 4-5 cm derinlikte yatık şekilde toprağa göm ve bastır.İlk suyu ver,daha mevsim ve hava sıcaklığına göre su vermeye devam et.

2. B ucundan sürer dik değil yatık olacak.

3. Oldukça tembel bir gelişme gösterir.Hiç acelesi yoktur.Ağaç olabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç duyar.

1999 yılında diktiğimiz palamutların 23.10.2005 tarihinde çektiğim fotoğrafı.

aybala
31-01-2006, 07:53
2. B ucundan sürer yatık dik değil yatık olacak
aybala: Yatık dikersem sürdüğünü nasıl anlayacağım??
Deneyeyim bakalım
teşekkür ederim

yılmaz: Çimlenir merak etme

adige: Evin etrafında kendi halinde süren çok sayıda palamut oluyor. Baharda göndermeye çalışırım.

Sefer GİRİŞEN
31-01-2006, 17:04
aybala, palamutlar ne alemde?

aybala
31-01-2006, 20:23
kitaplığın önünde duruyorlar hala :(
ekicem de kar falan yağdı
bir de ofisi taşıyoruz
yarın ekicem...söz

aydolum
16-03-2006, 14:53
bu konuya acizane bende yorum yapmak istiyorum

meşeler hemen her türü bir çok iklim koşuluna dayanır.
bence meşe palamutlarını ekerek işe başlayacaksanız önce palamutları mazotla bulaştırın ki doğaya diktiğinizde köstebekler gelengiler ve diğer kemirgenler mazotun kokusu nedeniyle o tuhumu yiyemezler.

tohumları araziye karlar yağmadan sonbarın ortalarında 9-10. aylarda kuzey yamaçlara ekilmeli ki su emerek tohum çimlenmeye başlasın eğer baharda dikilirse baha bir geç çimleneceğinden yaz sıcaklarında etkilenir.

dikim illa bahar yapılacaksa bahara kadar mutlaka katlama yapılmalıdır. meşe bitkisi sonbaharda ekilirse ilkbaharda çıkar ve büyümeye başlar

tohumlar güney yamaçlara dikilirse yazı kurak geçen yerlerde mutlaka sulanmak ister yoksa kurular bu olumsuzluğu önlemek için kuzey yamaçlara ekmekte fayda vardır.

meşe ilk yılı atlattııktan sonra çok hızlı büyür çünkü kanaatkar bir ağaçtır. koyun ve keçiler tepe filizlerini yemediği suretçe 4-5 yılda 3-6 metre boya ulaşırlar

Önemli kısımları kalın yaptım ve paragraf boşlukları oluşturdum (malina)

hasan42
26-03-2006, 09:12
Oldukça tembel bir gelişme gösterir.Hiç acelesi yoktur.Ağaç olabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç duyar

meşe ilk yılı atlattııktan sonra çok hızlı büyür çünkü kanaatkar bir ağaçtır. koyun ve keçiler tepe filizlerini yemediği suretçe 4-5 yılda 3-6 metre boya ulaşırlar

Bilgiler çelişiyor. Acaba alt türlere göre değişiklik mi gösteriyor?

erkolgencer
14-04-2006, 15:45
Meşenin bir yılda 40-50 santimden daha fazla boylandığına tanık oldum ama onun kökleri çok güçlüydü, yani çalı halindeki bir meşeyi keserek temizlemiştim ve tüm gücünü bir kaç sürgüne vermek zorunda kalmıştı. Ancak aynı gelişmeyi kalınlaşma aşmasında görmek mümkün olmuyor, gövdenin kalınlaşması çok uzun yıllar alıyor. 25 yaşında bir meşe ağacı 25-30 cm çapında ve 3-4 metre boyunda ancak oluyor. 25 yılda başka ağaçlar çok daha fazla yol alıyor.
Ek olarak meşe ağacının kökü sürekli derine gider, bir kaç meşe fidanı sökme girişimim bu yüzden başarısız oldu. Zaten sökülenlerde kolay kolay tutmuyor, sanırım bu yüzden palamut dikmek bu kadar yaygın bir yöntem.

Sefer GİRİŞEN
14-04-2006, 23:18
Oldukça tembel bir gelişme gösterir.Hiç acelesi yoktur.Ağaç olabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç duyar

Evet, yok mu karşıt görüş?

hasan42
14-04-2006, 23:56
Ocak sonlarında saksıya ektiğim palamutlardan beş tanesi çimlendi. Sayısını hatırlamıyorum ama bir o kadarı da öylece duruyor, hiç bir hareket yok. Sanırım çimlenmezler artık.
Fotoğrafta da görebileceğiniz gibi küçük saksıya ektiğim daha kısa (10 cm) ama büyük saksıdaklerin ikisi 20 cm oldu. Birisi nedense cılız biraz. İç mekanda ne kadar pencere yanında tutsam da sanırım ışığa uzanma gayretiyle biraz uzama eğilimindeler. Bu yüzden artık balkona çıkarıyorum. Bakalım oradaki gelişmeleri nasıl olacak.

arsakay
15-04-2006, 10:17
Benim meşe palmutları da filizlenip hemen hemen aynı boya geldi.
Çok yavaş gelişiyorlar. Geçen gün plastik bardaklardan
daha büyük saksılara aldım. Rüzgar nedeniyle şimdilik dışarı çıkartmadım.

hasan42
15-04-2006, 10:53
Acer negunda olduğunu Sayın Ormanbotaniğinden öğrendiğim ağacı bonsaiye dönüştürmeye çalışıyorum. Bonsai sayfalarını dolaşarak uygun bir şekil ve yöntem arıyorum ama henüz bulamadım. Gövde dümdüz ve eğim veremedim bir türlü.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=286&page=2
Bu deneyim bana tohumdan yetiştirmenin daha avantajlı olduğunu düşündürdü. yavaş büyüyorlar ama daha şimdiden istediğimiz şekli vererek büyütebiliriz diyorum.
Hem, tohumdan itibaren gelişmelerini izlemek hoş bir duygu. Çocuk yetiştirmek gibi. :)

erkolgencer
18-04-2006, 12:48
Bu meşe ağacı 25 yaşında.

cihant
03-08-2006, 13:44
Ben siteye yeni katılıyorum. Sonbahar olsun isteyene bol bol palamut gönderebilirim.
Bu konuda merak ettiğim konular var
Palamutlardan sağlam olanlar diğerlerinden nasıl ayırt edilebilir ?
Palamular araziye ne sıklıkla ekilmelidir?
kaç cm ekilmelidir ?

Ayrıca meşe ağacı söğüt ağacı kadar hızlı büyümesede iyi bir toprakta en hızlı gelişen anadolu ağaçlarından biridir bence.

tema nın meşe yi tercih etmesinde tohum elde etmenin kolaylığı köklerinin derine inmesinden dolayı toprağı koruması heryerde olmasa bile birçok yerde yetişebilmesi.
Hızlı büyüyen ağaca çok rağbet etmemek lazım, Çünkü hızlı büyür çabuk yok olur.
Bir meşe 15 yılda ağaç görüntüsüne ulaşır yüzyıldan fazla yaşar ( bildiğim Kadarıyla ) Söğüt 5 yılda gelişir 25 yılda ömrü vardır . Meşe daha verimlidir.

cihant
03-08-2006, 13:51
Ağaç için seviçlre çırpınan bunca insan gördüm için mutluyum.

ormanbotanigi
04-08-2006, 10:27
Ekim derinliği fidanların yaşama yüzdesi ve boy artımı üzerinde etki yapar. Meşe türlerine göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 cm derinlikte yapılan ekimler genelde iyi netice verir.

Ekim işlemi Ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Meşeler genelde ışığı seven ve etrafında hiç bir ağaç bulunmadığı zaman azmanlaşma eğilimi gösteren ağaçlardır. Yani geniş bir taç ve dallanma gösterirler. Dolayısıyla sık ekim veya dikim yapılmalıdır.

Ekimde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da tohumların böcek ve kemiricilerden korunmasıdır. Bunun için tohumlar mazot benzeri maddelere muamele edilerek ekilmelidir.

Yere düşen ilk meşe tohumları genelde boş ve kurtludur. Yere düşen ilk tohumlar temizlendikten sonra ikince seferde düşen tohumlar toplanmalıdır. Tohumların üzerinde her hangi bir delik olmadığına dikkat edilmelidir. Tohumlar hemen ekilmeyecekse ağzı bir kap içeresinde buzdolabında + 4 derecede ilkbahara kadar bekletilebilir. Meşe tohumları fazla bekletilmeye gelmez.

Meşe ile söğüdü karışlaştırmanız doğru değil. İki türün ekolojik istekleri tamamen farklıdır. Meşenin yaşam bölgesinde söğüt türlerini göremezsiniz çünkü yüksek miktarda toprak nemi ister. Bu yüzden dere vejatasyonunda kendilerine yer bulurlar.

Diğer yandan meşe türleride kurak ve karasal (Doğu Karadeniz meşesi Quercus pontica nemli ve yağışlı alanlarda görülür) mıntıkalara adapte olmuş türlerdir. Dere kenarlarında gelişim gösteremezler.

Söğüt türlerinin çok daha hızlı büyüdüğünü net bir şekilde söyleyebilirim. Ama meşe türleride bir çok hayvana besin sağlar. Her ikisinin yararlarını göz ardı edemeyiz.

metinnl1
02-10-2006, 02:09
Arkadaslar ben Mesenin bol oldugu Hollandada oturuyorum ve dökülen palamutlari bu yil turkiyeye gönderdim .Sormak istedigim su buradaki mese türü türkiyeye uyum saglarmi? ..Ne zaman ekilse uygun olur ? Ne kadar zamanda sulamak gerek ? BU arada isteyenlere palamut gonderilmesini saglayabilirim ilk planda ben 10 bin kadar gonderdim ama sayiyi artirabiliriz..
Tüm agacseverlere selamlar..

Metin

sezinci
02-10-2006, 08:18
Meşenin türüne bağı uyum sağlayıp sağlamayacağı.

Gerçi uyum sağlasa bile Hollanda'daki formu bulması mümkün olmaz.

Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU
18-03-2007, 19:07
Cihant arkadaş ben meşe palamudu isterim eğer gönderirsen evimin etrafına dikeceğim

Murat Öz
12-09-2007, 10:27
Meşe ve Meşe Ağaçlandırılması

Meşe ağacı ülkemizde en yaygın olarak bulunan bir ağaç türüdür. Bölgenizde bulunan meşe ağacı Ekim aylarında tohumlarını döker. Bu tohumları (palamut) toplayın ve su dolu bir kovaya koyun. Suyun üstüne çıkacak bozuk tohumları ayıklayın. Kalan tohumları 1,5 ölçek mazot, 8,5 ölçek su karışımına atıp çıkarın. Bu işlem tohumlarınızı çok lezzetli bulan fare, böcek ve kuşlardan koruyacaktır.

Ekim; en az 60 x 80 cm. Ebadında 35-40 derinlikte işlenmiş alanda, üçgenin köşelerine 5-8 cm derinlikte 3 adet tohum YAN konularak yapılır. Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır.

Link :
http://www.tema.org.tr/mese/meseekimi.htm

quercuslover
14-10-2007, 22:20
Ev ortamında saksıya ekilmiş meşe palamutlarının ne sürede filiz vereceği hakkında bilgisi olan varmı?Saksıya palamut ekmiştim 1 aydır hala çıkmadı sabırsızlanıyorum

quercuslover
14-10-2007, 22:22
Belki Backyard cevap verebilir nede olsa ektiği meşeler filizlenmiş.:)

ozkulis
02-11-2007, 12:20
*** cihatn ben erzurumdayim ancak sivasliyim. kendi arazimde agaclandirma yapmak istiyorum. bircok palamut topladim ancak hepsi kurtlu cikti. palamudun saglam olup olmadigini anlamak icin suya birakiyosun. yüzeyde kalanlar cürük oluyor. bide delik olmamasina dikkat ediyorsun. benim su an acil olarak palamuda ihtiyacım var. yardımcı olabilirsen sevinirim. maddi olarak yardımcı olurum. yeterki sen palamut gönder. biliyosun zamani geciyor. ekmemiz lazim. simdiden tesekkurler

quercuslover
07-11-2007, 21:20
Herkeze merhaba burada sizlerle bir deneyimimi paylaşmak istiyorum.yukarıdada görüldüğü gibi meşe palamutlarının çimlenme süresini sormuştum biraz bekleyince şahit oldumki şok etkisi yaratarak çimlenme süresini hızlandırmak istediğimden siteden öğrendiğim kaynar su ve sonrasında soğuk suda bekletip ektiğim palamutlar ve at kestaneleri şıkmadı ve tohumlar bozuldu ancak herhangi bir ön işleme tabi tutmadan doğrudan ektiğimmeşe palamutları çimlendi bu deneyimin konuyu hiç bilmeyenler için önemli olabileceğini düşünüyorum.Bilgilerinize

quercuslover
12-11-2007, 21:37
selamlar internetten bulduğum bazı meşe fotoğrafları:

genç meşe

24358

genç meşe

24359

dev meşe

24360

quercuslover
14-11-2007, 12:06
Herhangi bir ön işlem uygulamadan ektiğim meşe palamutları çimlendi ve nihayet 2. ayında çıktılar ancak henüz boyları 1-2 cm kadar.

quercuslover
16-11-2007, 07:54
24647 Tüylü Meşe (Quercus Pubescens)

24648 Pırnal Meşe (Quercus İlex)

quercuslover
13-04-2008, 21:54
Herkeze merhaba.Bütün kış boyunca ev ortamında çimlendirip fidan haline getirdiğim (7 aylık oldular, boyları 30 - 50 cm arasında, odunsu gövde oluşma aşamasında) meşe fidanlarını nezaman doğaya bırakmam gerektiği konusunda bi önerisi olan varmı?

Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 21:58
Eğer bir saksı veya poşet içerisindeyse istediğiniz zaman doğaya salabilirsiniz ;).

cannu
16-07-2008, 07:01
Merhaba Arkadaşlar,
Ben bu siteye yeni üye oldum. Yalnızca çiçeklerle ilgileniyordum.Fakay şimdi diğer bitkilerede ilgi duymaya başladım.Sitenizi çok beğendim. Bana çok faydalı olacağına eminim. Ben Kıbrıstan yazıyorum. Komşumun tavsiyesi ile siteye üye oldum.Komşum Çok güzel balkon bahçeçiliği yapıyor.
Cannu

quercuslover
27-09-2008, 23:17
Meşe ağaçları palamutlarını dökmeye başladı duyurulur.Tabi sağlam ve olgun tohum için ekim sonunu beklemek daha doğru olur.

seaa
28-09-2008, 17:08
yapılacak ağaçlandırma projesinde ilk kullanacağım tür meşe ağacıdır hedefim yüzlerce meşe fidanını yetiştirmek

quercuslover
01-10-2008, 17:34
sayın seaa size ağaçlandırma projenizde başarılar dilerim.

Filiz
01-10-2008, 17:51
Bir arkadaşım nikahında nikah şekeri yerine süslü bir kağıdın içinde büyükce bir meşe palamudu vermişlerdi. Üzerindeki kartta tema baskısı vardı. Bence nikah şekerinden çok daha anlamlı. Ve içinde de nasıl dikileceği yazıyordu. Düğün yapacaklara duyurulur..

Yaklaşık 10 yıl önce çimlendirdiğim meşelerden biri henüz dizime ulaşmamışken diğeri boyumu aştı :D ikisi de yanyana üstelik..

seaa
02-10-2008, 20:02
saolun ekim sonunu sabırsızlıkla bekliyorum yapacağım proje kapsamında 3000 adet ağaç dikimi yapılacak tema vakfı ve bir kaç derneği seferber edeceğim ankara da oturanları beklerim ağaç dikmeye :)

Katsuz
17-11-2008, 13:56
Meşelerin palamut (tohum) toplama mevsimi ekimin son haftaları ben kasım 15 - 16 'sın da topladığım 100 kadr meşe tohumunun hepsi sağırdı yani içi çürümüş kimininki büzüşmüş,kurumuş bazılarınki içersi pamuksu gibi bişi olmuş delik olmadığı halde içine kum toz bişiler dolmuş yani ahı gitmiş vahı kalmış ve hiçbirisi sağlam değildi hepsi sağırdı su testi de yaptım hepsi de suyun yüzeyinde (üzerinde) kalıyordu acaba tohumlar 15-20 günde döküldükten sonra böylemi olur yani anlamadığım hiçmi birisi sağlam olmaz. Hemen ekimin son haftalarımı toplamamız gerekiyordu.

SOLO
18-11-2008, 12:53
İki yıl önce memleketim (Ordu)'den getirdiğim 5 adet meşe palamudununun 3 tanesi artık saksısına sığmayınca bir hafta önce evimin arka bahçesinde geeeeeeeniiiiiiiiiiişce bir alana fidanlarımı oğlumla ve arkadaşları ile dikdik. Dikerken babamdan ve burdan aldığım bilgilerle hareket ettik. Oğlum ve iki arkadaşının da adını verdiğimiz meşelerimizin kenarlarını da korumaya aldık, gerçi orda kimse zarar veremez ama olsun balkondan bakınca nerde olduğunu görebilelim dedik. Hafta sonu bu 3 küçük afacan benden pet şişelerle su aldılar ve sulamaya gittiler onların bu heyecanını görmek mükkemmel bir duyguydu söylemeden geçemeyeceğim. Dönüncede rapor verdiler "birinin yaprakları sararmış ve üzgün gibi boynu bükülmüş ama diğer ikisi oldukça memnunlarmış"

Canlarım benim umarım sizde bu üç meşe kadar uzun ömürlü olursunuz dedim. Öyle heyecanlıyız ki bahara kadar bekleyeceğiz ve gelişimleri bu üç küçük afacanla izleyeceğiz.

Saygılarımla,

Katsuz
19-11-2008, 08:51
Mese tohumunu ekim sonundamı toplamam gerekli bu aylarda tıpladıklarımın hepsi sağırdı.
İlk önceki mesajımdada belirttim ona göre cevap alabilirsem sevinirim 52 MSJ

SOLO
19-11-2008, 12:01
Meşe palamutları Ekim sonunda toplanmaya başlıyor. Ama çok çabuk bozuluyor ve kuruyor bu ara Ankara'da yağış olduğundan benimde bulduğum palamutlar çok bozuk çıktı.
Umarım gönlünüzce palamut bulursunuz.

Katsuz
19-11-2008, 12:36
Ya hayatımda ilk defa meşe palamutu toplayacaktım Ankara-Çubuk (Çankırı-Şabanözü sınırları) civarlarında topladığım tüm tohumları testten geçirdim ve bozuk çıktı içini açtım hakikatende bozukmus şansıma toplama kasımın ortalarına denk geldi ekimin sonlarında gidecektim ama zamanım olmadı Gerçekten tohumlardan dışarıdan olgun ve güzel kusursuz gözüküyorlardiki hiç bozukmus gibi değildi Teşekkürler..

SOLO
19-11-2008, 12:39
Kurtuluş parkında, TCBMM bahcesinde, güvenparkda ve hatta Bakanlıklarda öyle büyük ağaçlar var ki ta Çubuk'a kadar gitmenize gerek yoktu . Burdan da sesinizi duyurabilirsiniz.
Eminimki size göndereceklerdir.

Katsuz
20-11-2008, 15:28
Yok benim çubuğa kadar gitmemin sebebi oralı olmam yani tesadüf gibi bir şey. Bir dahaki sefer bakacam TBMM'nin bahçesine mutlaka.

nese
05-12-2008, 14:51
Palamutları dik olacak şekilde dikmiştim.Sonra orman mühendisi bi abiyle konuştum saksıdan fazla sarsmadan çıkar ama yatay dik dedi.Yatay dikdim ama yer ve saksım az olduğu için dikdörtgen olan balkon saksısına geçirdim.Bir saksıya 7 palamut diktim çarpraz koydum çok fazla rahatsız etmesin birbirlerini diye. 4 tanesi çimlendi 2 cm oldular diğerlerini bekliyorum.Acaba bunları ne zaman ayırmam gerekir.

seaa
05-12-2008, 19:31
ankarada olupta meşe palamudu isteyenler benimle temasa geçebilir geçen pazar 6000 yakın palamut ekimi yapıldı bugünde behiçbey fidanlığından 1 kamyonet karışım toprağı getirdim onla da 1000 tane tüpe ekim yapacağım saygılarımla

semeni
05-12-2008, 23:33
ankarada kasnak meşesi olan var mı?

nerkinozturk
10-01-2009, 19:16
Bugün izmir'de bir parkta bulduğum meşe palamutlarını çevreye ve saksıya kuralına uygun olarak ektim. Bakalım ne zaman çimlenecekler. Resimde de göreceğiniz üzere son haftalarda yağan yağmurlar sebebi ile kendi kendilerine çimlenmeye başlamışlar bile. Gelişmeleri size aktaracağım. Sevgiler...;)

nariçi
11-01-2009, 09:17
Öncelikle meşe çeşitlerini yazmak lazım. Yaprak-palamut örnekleriyle birlikte. Hadi arkadaşlar katkı yapın!

nerkinozturk
17-01-2009, 23:54
Aslında bu saksıda 3 adet meşe palamudu vardı. İlki yaklaşık 1 hafta içinde kendini gösterdi. :) Bakalım diğerleri ne zaman çıkacaklar. Balkondakilerden henüz ses seda yok. Bu resimdeki saksı ev ortamında bekleyen. Isı faktöründen olsa gerek hemen çıkmış... :p

nerkinozturk
19-01-2009, 19:32
Meşe Yaprakları...

brody
20-01-2009, 10:05
Bizim köyde bizimkilerin kirst dediği killi ve kireçli verimsiz bir toprak hakim. Hatta bazı ağaçlar bir süre büyüdükten sonra kuruyabiliyor. Acaba bizim oralar için hangi meşe türü uygundur?

elnino
28-03-2009, 15:47
Meşe

drmgunes
30-03-2009, 15:55
nerkinozturk'ün İzmir'de bir parkta buldum dediği meşe palamutları Quercus ilex (Pırnal meşe) ye çok benziyor. Ortadan basık her iki ucu sivri mermi görünümü pırnal meşe için tipiktir. Bende İstanbulda bulduğum bu güzel ve herdemyeşil gösterşli ağaçtan bolca palamut topladım ve usulüne uygun diktim. Ama seninkiler suyu görünce ne güzel çimlenmişler. Beni en çok sevindiren bu meşe türünün İzmir gibi ege-akdeniz ikliminede uygun olması.Çünkü rakım olarak 500 m'ye kadar uygun olduğunu biliyordum.Ayrıca Antalya civarındada rastlamadım. Yani kurak bu ağacın iklime yanıtını bilmiyordum.

drmgunes
30-03-2009, 16:15
Meşe arşivimdeki bilgi ve resimleri sizlerle paylaşmak istedim. Türkiyedeki tüm meşe tür ve alttürler hakkında bilgi ve resim toplamaktayım. Kendi resim arşivim oluştuğunda ( şühesiz bir ağacı tanımak için en iyi görsel yol ) tüm meşe ve ağaçseverlerle paylaşmak isterim.

Quercus ilex - Pırnal Meşesi : 15-20 m. boylarında ya da boylu çalı halinde herdem yeşil bir meşedir. Genç bireylerde gri ve düzgün olan kabuk, yaşlanınca levhalar halinde çatlar. Deri gibi sert olan yaprakların değişik biçimleri vardır. Yaprakların alt ve üst yüzleri özellikle alt yüzleri tüylüdür. Boyları 3-7 cm. olan yaprak yumurta ya da mızrak biçiminde, kenarları gelişigüzel dişli, ya da tamdır.

Meyveler çoğu kez 2-3 adeti bir arada bulunur. Kadeh palamudun hemen hemen yarısını içine alır. Meyve bir yılda olgunlaşır.

Odunu ağır ve dayanıklıdır. Kömür yapımında ve yakacak odun olarak kullanılır. Yayılış alanı Batı Akdeniz çevresidir. İspanya, İtalya, Portekiz'de yaygındır. Doğuya doğru yayılışı daralmaktadır. Türkiye'de ancak, Muğla, Kuşadası, Marmaris, Sinop, Samsun, Zonguldak yörelerinde izlenmektedir.
Fotğraf da yüklemek istedim ama şuan başaramadım..

Oğuz Karsan
25-04-2009, 15:05
Merhaba,

Bunlar da benim meşe yavrularım.

74641

Küçücük Meşenin köküne bakınız.

74642

İşte koca kökün sahibi.

Saygılar

nese
30-04-2009, 10:30
Kasımda saksılara ektiğim meşeleri bir karış olduğunda nisan ayı ortasında bahçemize diktim.Ama Kayseri iklimi bi soğuk bi sıcak olduğundan meşeler uyum sağlayamadı sanırım doğal ortamlarına.Yapraklarında sararma ve kahverengileşme var.Babam soğuk almış yapraklar ama kökünden tekrar canlanır diyor.Sizce tazelenir mi meşelerim.Boyları bazıları çok küçüktü çünkü aylar sonra çimlenmişti.Bazıları bir karışı geçiyordu.

Alonesmaug
04-05-2009, 19:48
Bir arkadaşım nikahında nikah şekeri yerine süslü bir kağıdın içinde büyükce bir meşe palamudu vermişlerdi. Üzerindeki kartta tema baskısı vardı. Bence nikah şekerinden çok daha anlamlı. Ve içinde de nasıl dikileceği yazıyordu. Düğün yapacaklara duyurulur..

Yaklaşık 10 yıl önce çimlendirdiğim meşelerden biri henüz dizime ulaşmamışken diğeri boyumu aştı :D ikisi de yanyana üstelik..
Bu olayın benzerini bizim bir komşumuz kızını evlendirirken yaptı :D.Nikah şekeri masrafları yerine Tema'ya şu kadar para bağışlanmıştır tarzında birer kart verdi nikaha gelenlere.Ben de ilerde evlenirsem kesinlikle böyle birşey yapmayı düşünüyorum.Sonuçta bu bağış hem fidan dikimi için Tema'ya destek olmak açısından hem de insanların bilinçlenmesi açısından çok güzel birşey.;)

drmgunes
07-05-2009, 14:38
sayın nese öncelikle meşeleriniz için üzüldüm umarım düzelirler. Acaba elinizdeki meşeler hangi tür meşedir onu bilmekte fayda var. Kayserideki iklim özelliğini düşünürsek ( yaklaşık 1ooo m rakım ve karasal iklim ) eğer pırnal veya kermes meşesi gibi akdeniz ve ege bilgesine uygun meşeler dikmişseniz bunlar Kayserinin gece soğuklarından olumsuz etkilenmiş olabilir. Kayseride yaşıyorsanız belki bazı meşe türlerini yetiştirebilirsiniz ( Örn: sapsız meşe, bazı saplı meşeler vb ). Ama bir meşesever olarak ve İç Anadolu bozkırlarını yemyeşil meşelerle bezenmiş olarak görmeyi hayal eden biri olarak size Tüylü meşe (Quercus pubescens) yetiştirmenizi öneririm. Bu meşe türü ile ilgili özet bilgiyi tüm İç Anadolu meşeseverleriyle yeniden paylaşmak istiyorum.

Quercus pubescens - Tüylü Meşe
Çoğunlukla 10-15 m. ender olarak 20 m. boylara ulaşabilen küçük bir ağaçtır. Tomurcuk, sürgün ve yapraklar tümüyle, kadife gibi sık tüylüdür. Çoğunlukla ters yumurta biçiminde olan yapraklar 8-13 cm. uzunluğunda, her bir yanda 5-7 lobu vardır. Bu loblarında bazen tali lobları vardır. Lobların uçları yuvarlak ya da sivridir. Orta damar çok belirgindir. Olgun yaprakların üst yüzü donuk yeşil, çıplak ya da seyrek yıldız tüylü, alt yüzü gri yeşil ve tüylüdür. Yaprak sapı 1 cm. uzunluğunda ve üzeri yıldız tüylüdür. Dişi çiçekler teker teker **** 2-5 adeti bir arada bulunur. Kadeh yarı küre biçiminde, palamudun 1/3 ünü ya da yarısını içine almıştır. Kadeh üzeri kül rengi tüylerle örtülü olup, kadeh pulları yassıdır.

Kuraklığı çok dayanıklı olan bu meşe türü kalkerli toprakları sever. Karasal iklime en çok uyum sağlayan meşe türüdür. Her zaman step sınırlarında görmek olanaklıdır. Ankara yöreleri, Kayseri ve Konya dolaylarında sık görülür. Bundan başka Marmara, Ege çevresinde, Kocaeli yarımadasında, Karadeniz ardı kesimlerde izlenir. Bu meşe türü sürekli otlatma ve aşırı tahriplerle çok bozulmuş ve çalılıklara dönüştürülmüştür. Tüylü meşe çoğunlukla Pinus nigra, Cistus laurifolius, Quercus cerris ile birlikte bir arada bulunur. Odunundan özellikle kömür yapımı ve yakacak olarak yararlanılır. Odunu sert ve ağırdır. Büyümesi de yavaştır.

seaa
07-05-2009, 15:02
Kasım ayında ektiğimiz palamutlar yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladılar.2 konuda hatam oldu birincisi ister istemez ekim yapan grubun başında bulunamadım diğer neden ise 15 cm gibi baya derine ekmişiz geç çıkıyor meşeler.Bir süre sonra işçilerle tekrardan arazi hazırlığı için çukurları açacağız çıkanları tekrardan başka yere aktaracağım. Resimlerini yakında burda yayınlayacağım. Ekilen palamutların ne kadarı doluydu bilmiyorum su dolu bir kaba atmamız lazımdı her şey birden olunca bunu yapamadım neyse bir dahaki sefere daha düzenli ekim yapacağım

drmgunes
07-05-2009, 15:57
sayın seaa; meşe sevginize ve gayretinize hayran kaldım. Bir ağaçsever olarak orta anadolunun hayallerimdeki yerini alması sizin gibi ağaçsever projelerine bağlı. Sizin projeniz projeniz özellik arzediyor neden mi? Çünkü orta anadolunun karasal steplerini ancak meşeseverler canlandırabilir de ondan. Meşe, ardıç vb gibi kanaatkar ağaçlar yaşam şansını artıracaktır. Bende Ankara ve çevresini meşe ormanlarıyla kaplı görmek isterim. Sizin dikimleriniz binlerle ifade ediliyor. Merak ettiğim hangi meşe türünü dikimde daha çok tercih ettiğiniz. Yoksa ankara çevresi doğal meşelerinden rastgele palamutlar mı topladınız. Meşe çalışmalarınız için sizi kutluyorum ...

seaa
07-05-2009, 19:36
Saolun sayın drmgunes benim dikimlerde kullandığım meşelerin bir kısmı Karadenizden geldi diğer kısmıda Tema vakfıyla topladıklarımdır.Binlerce meşe topladık geçen kasım ayında anlatamam size. Bu sene tüpleyeceğim meşeleri yastık yapıp oraya nakledeceğim seneye fidan olup dikeceğim. Belki yine direk tohum ekimide yapabilirim.Projem kapsamında 30000 yakında direk fidan dikilcek Ali Rıza Bey Ormanına.Saygılarımla

drmgunes
08-05-2009, 08:36
Ne diyeyim Allah gayretinizi artırsın. Dilerim tüm meşeleriniz çimlenir. Tümü fidan olur. Yıllar sonra biz ve çocuklarımız bu meşelerin altında dolaşır,serinler ve emeği geçenleri yadederiz..saygılar.

seaa
08-05-2009, 09:08
Milli Ağaçlandırma Seferberliğinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.

06doğaci
08-05-2009, 13:25
sayın sea ağaçlandırma seferberliği konusundaki çalışmalarınızı takdirle izliyorum.Malesef sizin gibi düşünenlerin artması dileğiyle.Kolay gelsin.....

seaa
08-05-2009, 14:19
Sayın 06doğacı umarım benim gibi vatanseverler oldukça ülkemizin erozyon yüzünden bir karış toprağı akıp gitmeyecektir ayrıca da bana gösterdiğiniz ilgi içinde teşekkür ederim.

drmgunes
08-05-2009, 15:16
Sevgili ağaçseverler sizlerle meşeler ile ilgili hisstiğim dizeleri paylaşmak istedim..Saygılarımla

Kurak yamaçlarda,dağ başlarında
Nemli ve soğuk ormanlarda
Devasa taç yapmış,bir tepe başında
Yani ıssız bir yerde bir ağaç görürsen

Meşeler aklına gelsin, meşelerimiz
Pırnal,saplı ve sapsız tertemiz

Sincapların meyvası, sobamızın odunu
Köprümüzün ayağı, sıcağın serinliği

İspirlisi, Makedonu, Macarı, Istrancalısı
Hepsi Anadolunun bağrında hepsi bizim

Meşeler meşelerimiz
Anadolu gibi kaatkar ve temiz

seaa
09-05-2009, 19:07
Ali Rıza Bey orman sahasına geçen kasım ayında tokumdan ekilen meşelerden ikisinin fidan haline gelmiş olanlarının resmidir :) Milli Ağaçlandırma Seferberliği'ne ithaf edilmiştir. Meşe ekimine devam edilcektir
77445

drmgunes
12-05-2009, 09:39
sayın seaa bu kurak topraklarda taptaze meşe filizlerini görmek size ayrı bir zevk veriyordur eminim. Ali Rıza Bey Ormanı nerededir? Ankaraya sık geliyorum merak ettim saygılar..

nese
15-05-2009, 11:13
drmgunes cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim, çok mutlu ettiniz beni.Diktğim palamutların cinsini hiç bilmiyorum zaten bilgisizim bu konularda.Yolda yürürken kaldırım kenarlarından toplamıştım palamutları.Ağacın biri 2 metre boyundaydı ama üstü palamut doluydu.Diğerleri çok büyük ağaçlardı.Yani Kayseri iklimine dayanıklı demek ki.Bundan sonra daha dikkatli olurum en azından dikim yaparken size danışırım.Tekrar teşekkür ederim:)

seaa
15-05-2009, 12:12
Sayın drmgunes dediğiniz gibi meşeleri bu kurak, ağaçsız sahada görmek beni sevindiriyor. Ali Rıza Bey Ormanı Ankara-Eskişehir yolu üzerinde Koru Mahallesi'ndedir. Ekilen meşelerden en azından yarısının çıktığını tahmin ediyorum. Ağaçlandırmaya devam edilmektedir.

drmgunes
18-05-2009, 12:38
sayın nese rica ederim Bende bilgilerimi ağaçseverlere borçluyum. Zaten bilgilerimde yarı teorik yarı görsel meraka dayalıdır. Fakat açıkçası beni tatmin edecek meşe bilgilerine ulaşamadım. Türkiyedeki tüm tür ve alt tür varyantları hakkında bilgi edinmek ve arşivlemek istiyorum. Yaprak,meyve (palamut),gövde hakkında meşe türlerini ayırt etmek için sağlam bilgilere ihtiyavım var. Bu konuda referans verecek olan varsa istifade etmek isterim. Saygılarımla..

Douglas Fir
18-05-2009, 12:50
Küçücük Meşenin köküne bakınız.
İşte koca kökün sahibi.

Çünkü meşeler önce kök sistemini geliştiriyor, sonra gürgün vermeye başlıyor.

goncaozyazici
19-06-2009, 22:07
drmgunes cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim, çok mutlu ettiniz beni.Diktğim palamutların cinsini hiç bilmiyorum zaten bilgisizim bu konularda.Yolda yürürken kaldırım kenarlarından toplamıştım palamutları.Ağacın biri 2 metre boyundaydı ama üstü palamut doluydu.Diğerleri çok büyük ağaçlardı.Yani Kayseri iklimine dayanıklı demek ki.Bundan sonra daha dikkatli olurum en azından dikim yaparken size danışırım.Tekrar teşekkür ederim:)

sevgili neşe; ben Ankarada oturuyorum ama ailem Kayseride, basbamın Hisarcıktan aldığı ve bağ yapmayı planladığı bölgede oldukça iyi durumda meşeler var.üstelik anladığım kadarıyla orada meşelere herhangi bir bakımda yapılmıyor. bana kalırsa dikkat edilecek başka şeyler olmalı. bunlar neler bende bilmiyorum bu işe yeni merek saldım .kolay gelsin..

Volare
04-07-2009, 23:11
Merhaba ,
internette gezerken çok estetik bir meşe ağacına rastladım .
İstanbulun bir çok park ve bahçesinde varmış , Atatürk arboretumunda
da kesin olarak varmış .
İstanbulda yaşayan arkadaşlar ,bana 2-3 palamut gönderirseniz mutlu olurum .Burda (http://www.orman.istanbul.edu.tr/node/9550) anlatılmış .

nese
21-07-2009, 17:05
sevgili neşe; ben Ankarada oturuyorum ama ailem Kayseride, basbamın Hisarcıktan aldığı ve bağ yapmayı planladığı bölgede oldukça iyi durumda meşeler var.üstelik anladığım kadarıyla orada meşelere herhangi bir bakımda yapılmıyor. bana kalırsa dikkat edilecek başka şeyler olmalı. bunlar neler bende bilmiyorum bu işe yeni merek saldım .kolay gelsin..

Evet hisarcık kıranardı tarafında çok meşe gördüm bende.
ekim kasım aylarında bi ekip oluşturup palamut toplamaya gideceğiz
belki sen de gelir katılırsın aramıza:)

shapsough
19-10-2009, 20:42
1

108769

2
108770

3
108771

Samsun'un Çarşamba ilçesini Ayvacık ilçesine bağlayan yol üzerindeki yüksek köylere, yaklaşık 30 km yol giderek meşe palamudu aradım. Çevrede bulunan köy sakinlerine meşe ağacı aradığımı nerde bulacağımı sodum. O ağaçtan buralarda bulamazsın tepeleri göstererek -taaa şu yukarılara çıkmalısın dediler. Gösterdikleri yere gitmem için yaklaşık 30 km daha gitmem gerekiyor. Az ileriye giderek bir kıraathanenin önünde bulunanlara sordum, ama bu sefer hem meşe ağacını hemde verdiği meyveyi anlattım. Hemen yan taraftaki yolu göstererek üst tarafta ki köyde bu ağaçtan var dediler. Gittim ve üst tarafta bulunanları topladım.

Ama o köylerde bu ağaca meşe değilde PELİT diyorlar. Parmağı ile -taa şu yukarılara çıkmalısın diyen amcam ve diğerleri Meşe ağacını nasıl biliyor çok merak ettim gerçekten.

İkinci resimde net görünen ortadaki palamutlar kurtlu değil. Ama kabukları çatlamış, sizce bunları diğerlerinden uzaklaştırmalımıyım.

3. karede ne kadar meşe topladığımı görüyorsunuz, Fotoğrafı görünce acaba bunların hepsini dikebilecekmiyim diye düşünüyorum ;)

Bu tohumlardan ne tür bir meşe olduğu anlaşılabilir mi?

Samsunlu55
20-10-2009, 00:40
Yukarıda 64. mesajdaki resimde 6 meşe yaprağı var bu cinslerden white, swamp white, red yazanlar bizim tarlada bulunanlar. Siz meşe bulmak için çok uzaklara gitmişsiniz bizim köye gelseydiniz. Size en çok bulunan diye bahsettiğim white yazan. Öbür iki cinsin ise en çok sevdiğim özelliği yapraklarının parlak olması. Meşe ağacı her zaman daha iyidir. Hem kurağa dayanıklı, hem yapraklarını bahar ayına kadar yavaş yavaş döker kar yağdığında ağacın üstündeki kuru yapraklar hoş bir görüntü sunar çok huzur verici bir ağaç. Topladığınız tohumda hemen ekmeyin az daha kurusunlar.

shapsough
20-10-2009, 01:21
Ben üçündende istiyorum ;) , ağaçlar çok yüksekse yere düşenler deforme olmadan 20 şer adet lütfen ;) . Ben bişeyler topladım ama ne olduklarından bihaberim.. ;)

Samsunlu55
20-10-2009, 11:32
Burdakiler sizin topladığınız gibi kahferengileşmeye yeni yeni başlıyorlar. Olgunlaşsınlar toplamaya çalışırım.

konkordation
20-10-2009, 17:08
güzelmiş

hidayetcaliskan
10-11-2009, 22:14
TEMA ya ilçe temsilcisi olmak için başvurdum. Hemen ilk görevimi verdiler sağolsunlar. 5 torba meşe palamutu yarın ekilmek üzere havuzda suya yatırılmış durumda bekliyor. Çok heyecanlıyım. Suya konulan palamutlardan suyun yüzüne çıkanları seçip bunların ölü olduğu varsayımıyla ayırıyoruz. Aslında atılmaları gerekiyor ama ben atmayıp onları da ekeceğim. Bakarsınız büyürler. TEMA'nın palamuta önem vermesinin nedeni öyle sanıyorum ki arkadaşların da yazdıkları gibi ömrünün uzun olması, köklerinin derine giderek toprağı kavraması dolayısıyla erozyonu önlemesi, yayvan bir ağaç olması nedeniyle gölge yapıp toprağın nemini koruması gibi sebeplerdir. İnşallah yarın akşam resimleri eklerim. Sanki baharda 10.000 tane bebeğim olacakmış sanıyorum. :)

Katsuz
11-11-2009, 16:12
İnşallah baharda 10.000 adet bebeğin olur devamını bekliyoruz
Ayrıca ağacın ormanın oldugu yer sulak yerdir çünkü yer altı sularını düzenli bir şekilde besler eee tabi yıllar geçtikçede bir aikiferden patlar ve akarsu olurşur iç anadoluda çok kurak çorak arazilerden geçer ve bir akarsuyun üzernden geçerken akarsuyun nereden geldiğine çok uzaklara doğru bakın o yerler ağaçların bol oldugu yerlerdir. En kanıtlı örneğiyle.

hidayetcaliskan
12-11-2009, 09:37
Çok şükür ekimi yaptık. Bunlar ekimden bir gün önce ıslatma çalşmaları:

(http://img18.imageshack.us/i/10112009001d.jpg/)

Baktım kovayla leğenle bu iş olmayacak havuza döktüm 4 çuval palamutu. Sizce kaç tane vardır burda? palamut katmanının kalınlığı 6-7 cm civarında.

[IMG]http://img694.imageshack.us/img694/4954/11112009ah.jpg
Daha sonra da mazotladım bu tohumları. İnşallah köstebek vs. yemez.

Bu da ekim ocağı.
http://img190.imageshack.us/i/11112009003.jpg/

Bunlar da birlikte ekim yaptığımız askerler.
http://img190.imageshack.us/i/11112009005.jpg/

Alonesmaug
14-12-2009, 16:24

Baktım kovayla leğenle bu iş olmayacak havuza döktüm 4 çuval palamutu. Sizce kaç tane vardır burda? palamut katmanının kalınlığı 6-7 cm civarında.

Bu da ekim ocağı.

Çok güzel bir çalışma sizi ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.Topraktan çıktıkları halinin fotoğraflarını da görmek isteriz.;)

Alonesmaug
14-12-2009, 16:45
Ekimde topladığım palamutları saksılara ekmiştim ve 3 tanesi çıktı.çıkar çıkmaz balkona koyum fidanları.Kışı dışarıda geçirmelerini amaçlıyorum ancak şüphelerim var.Acaba yaklaşık 2 aylık fidanlar ilk kışlarını dışarıda geçirebilirler mi? İstanbul/Kartal da oturuyorum.

Samsunlu55
14-12-2009, 23:00

Bu da ekim ocağı.

Çok güzel bir çalışma inşallah bunca emeğin karşılığı ilerliyen yıllarda alınır.
Tema Türkiye'nin dört bir tarafında ağaçlandırma yapıyor. Ekilecek arazi küçükmüş büyükmüş demiyor. Bizim köyün arka (güney) tarafında bulunan Karapercin Köyünde de ağaçlandırma ve eğitim çalışmaları oldu. İyiki varsın TEMA :)

http://209.85.229.132/search?q=cache:YRbvykIc13YJ:samsun01.blogcu.com/karapercin-koyu-tekkekoy_754953.html+Tema+Karapercin+A%C4%9Fa%C3%A 7land%C4%B1rmas%C4%B1&cd=1&hl=tr&ct=clnk&client=opera

http://www.tema.org.tr/SayfaBilesenleri/Projeler.aspx?id=369

Alonesmaug
16-12-2009, 15:44
Balkondaki 2 aylık meşelerim;

Samsunlu55
16-12-2009, 21:30
İlk çimlenirken aniden çok boy atıp öyle yaprak çıkarıyorlar sizdekiler galiba geç ekildiği için alçaktan yapraklanmışlar.

Alonesmaug
18-12-2009, 19:07
İlk çimlenirken aniden çok boy atıp öyle yaprak çıkarıyorlar sizdekiler galiba geç ekildiği için alçaktan yapraklanmışlar.

Bu benim de dikkatimi çekti.Meşelerim diğer meşe fidanları gibi çok uzamadan yaprak çıkardı.Bu iyi birşey mi kötü birşey mi bilemiyorum.Ayrıca bunlara balkonda bakıyorum.Yarın da kar geliyor,umarım atlatırlar bu kışı.

Samsunlu55
07-01-2010, 19:48
Sn. shapsough, sana meşe tohumu vereceğimi söylemiştim özür diliyerek söylüyorum, ilk başta yeşilden kahferengiye dönmeye başlayan meşelerden toplayıp bir poşete koymuştum. Sonra baktığımda kurtlanmış ve küflenmişlerdi. Sonra ağaçların altına baktım ama 1 tane bile bulamadım Tekrardan özür diliyorum...

121115

Eminim sizin topladımış olduğunuz meşe tohumları çok güzel gelişeceklerdir. Saygılar...

quercuslover
10-01-2010, 23:08
herkese merhaba 25-30 metre boyundaki bir meşe ağacının yerinin nasıl değiştirilebileceği hakkında bilgisi olan varmı?

drmgunes
11-01-2010, 20:29
Bunun yapılmasının çok zor, yapılsa bile sonucunun üzücü olacağını düşünüyorum. Meşelerin köklerini bilirsiniz. Bunun nasıl birşey olduğunu bende Pırnal meşemi yanlışlıkla filizlemeden topraktan çıkarınca gördüm. Kazık kökün ne olduğunu o zaman anladım. Resimlerini de çekip forumda paylaştım (Pırnal meşe-Q ilex). Ben 1 yaşındaki pırnal meşemi toprağıyla beraber derin saksıya taşıdım. Henüz kurumadı ama durgunlaştı. Küçük tecrübemi paylaşmak istedim.
Bu arada sayın Alonesmaug güzel meşeleriniz(maşallah) hangi tür (Saplı meşe olabilir mi?)

Alonesmaug
17-01-2010, 10:58
Meşelerimin türünü bilmiyorum malesef.Sapanca'da meşelik diye bir piknik alanından toplamıştım.Tohumlarını topladığım ağaçlar çok büyüktü.Özellikle boyları çok uzundu.Bunun dışında hiçbir özelliklerini hatırlayamıyorum.

drmgunes
19-01-2010, 13:13
Evet tahmin ettiğim gibi. Çünkü o bölgede saplı meşeye (Q.robur) çok rastladım. Kalın bir sap ile meşe palamudu sürgünlere bağlanır. Geniş bir taç yapar .Çok güzel bir ağaç dikmişsiniz tebrikler.

Alonesmaug
19-01-2010, 15:36
Evet tahmin ettiğim gibi. Çünkü o bölgede saplı meşeye (Q.robur) çok rastladım. Kalın bir sap ile meşe palamudu sürgünlere bağlanır. Geniş bir taç yapar .Çok güzel bir ağaç dikmişsiniz tebrikler.
Teşekkürler.

gayrimelhuz
05-02-2010, 13:19
Merhaba!
Siteye yeni üye oldum, öncelikle herkesin emeğine sağlık. Ben de kendi meşe ağaçlarımı yetiştirmek istiyorum ama meşeler hakkında hiç bilgim yok. Hangi çeşidini tavsiye edersiniz ve nereden bulabilirim. Tabi malatya çevresine uyumlu çeşitler gerekiyor. Bu arada henüz malatyada yaşamıyorum ama yakında malatyaya yerleşicem, dolayısıyla yetiştireceğim meşeleri de o çevrede dikmeyi düşünüyorum.

mico
07-02-2010, 10:43
Merhaba!
Siteye yeni üye oldum, öncelikle herkesin emeğine sağlık. Ben de kendi meşe ağaçlarımı yetiştirmek istiyorum ama meşeler hakkında hiç bilgim yok. Hangi çeşidini tavsiye edersiniz ve nereden bulabilirim. Tabi malatya çevresine uyumlu çeşitler gerekiyor. Bu arada henüz malatyada yaşamıyorum ama yakında malatyaya yerleşicem, dolayısıyla yetiştireceğim meşeleri de o çevrede dikmeyi düşünüyorum.

Sayın Gayrimelhuz ben de Malatya'da yaşıyorum, tür isimlerini bilmiyorum ancak Malatya'da doğal olarak yetişen bir meşe türü var (birden fazla tür de olabilir emin değilim). Bizim köyde (Akçadağ ilçesinde) çok miktarda meşe ağacı mevcut, uzun süredir toplayıp hem saksıya ekmeyi hem de kendi çapımda bir ağaçlandırma çalışması yapmayı planlıyordum ancak fırsat bulamadım. Malatya iklimine uygun olmasını istiyorsanız bu meşe türünden toplamanızı tavsiye ederim, bulmanız da oldukça kolay.

gayrimelhuz
07-02-2010, 18:31
Sayın mico aslında ben yerel cinslerle birlikte yeni cinsleri de denemek niyetindeyim. Örneğin hızlı ve daha fazla büyüyen cinsler tutarsa ihtimalini değerlendirmek istiyorum. Yerleştikten sonra umarım yardımcı olabilirsiniz, malatya ve çevresini bilmiyorum. Tabi bunun için öncelikle yeni bir yere yerleşme işlerini atlatmam gerekecek.

denizakvaryumu
08-03-2010, 16:09
Anadolu kültüründe ağaçlar

Anamızdır, tanrıçamızdır: Meşe

Meşe, hem anamız, hem tanrıçamızdır. Besler, korur, kollar, barındırır, şifa verir. Kurtuluş Savaşı’mızdaki yokluk yıllarında Anadolu meşelerinde hiç meyve kalmadığı o yıllara tanıklık edenlerce aktarılmaktadır. Meşelerimizin meyveleri, en zor zamanları olan savaş ve kıtlık yıllarında bu ülke insanını açlıktan kurtaran bir sigorta vazifesi görmüştür. Binlerce yıl öncesinde, tarım tekniklerinin daha ilkel olduğu yıllarda, meşe palamudunun beslenme ve insanların hayata tutunmasındaki hayati önemi çok daha belirgindi.

Anadolu uygarlıklarını ve kültürümüzü, meşe ağaçları kadar etkileyen ağaç az bulunur. On binlerce yıldan bu yana Anadolu meşeleri ev yapım malzemesi, yakacak, boya, maya, ilaç ve yiyecek amacıyla kullanılmıştır. Anadolu insanının hayata tutunmasında ve kültüründe başrolü oynamış bir ağacımızdır meşe. Ülkemizde 4’ü endemik 20 dolayında meşe çeşidi bulunmaktadır. Daha önce 3 endemik meşemiz varken yakın zamanlarda Mersin’in Mut İlçesi dolayında keşfedilen ve sadece bu ilimize özgü olan Quercus trojana subsp. yaltirikii (Troya meşesi) ile endemik meşelerimizin sayısı 4’e çıkmıştır.

Neolitik çağda hem barınak, hem yiyecek, hem yakacaktır meşe
Ev, neolitik ve paleolitik çağlarda Tanrıçanın bedeni, meşe kovuğu da Tanrıçanın rahmiyle özdeşleşirdi. Anatanrıça heykellerinin bu çağlarda meşe ağacından yapılması ve Anatanrıçaya antikçağlarda meşe ağacı altında tapınılmasının nedenlerinden biri bu olmalıdır. Paleolitik çağda meşe ağacının kovuğunda yaşayan insanoğlu, yerleşik hayata geçince kutsal meşe ağacını da ev malzemesi olarak kullanmıştır. Son kazılarda Anadolu’daki neolitik çağ evlerinin tam ortasında yer alan ve evin çatısını ayakta tutan meşe direğinin aynı zamanda Tanrıçayla özdeşleştiği saptanmıştır.
Neolitik çağın insanı meşe palamudunu yiyecek olarak kullanmıştır. Son kazılarda bu çağa ait katmanlarda meşe palamudu depoları bulunmuştur. Malatya’nın 40 km kuzeyoğusunda, MÖ 7500’lere tarihlenen Caferhöyük neolitik yerleşimi çevresinde bu çağda açık meşelikler bulunmaktaydı. Neolitik çağda meşe, hem yiyecek hem de yakacak olarak kullanılmıştır. Niğde’nin Bor İlçesi’nde bulunan Köşkhöyük neolitik yerleşimi kazılarında en çok rastlanan bitki meşe palamutudur. İzmir Neolitik yerleşimi Ulucak’ta da meşe kalıntılarının bulunması Anadolu’nun neolitik çağında meşenin beslenmede önemli rol oynadığını göstermektedir. Diyarbakır’daki neolitik Çayönü yerleşiminde de meşe palamudu kalıntıları bulunmuştur. (1)

Savaşta ve kıtlıkta meşe palamudu imdada yetişir
Palamut meşesi (Quercus ithaburensis) eskiçağ insanlarının beslenmesinde hayati bir rol oynadığı gibi günümüz Anadolu’sunda da hâlâ insan ve hayvan yiyeceği olarak kullanılmaktadır. Anadolu’da kıtlık zamanlarında meşe palamudu unundan ekmek yapılmıştır. Anadolu’nun pek çok yerinde palamutlar öğütülerek un haline getirilip kimi kez arpa unuyla karıştırılarak, kimi kez sadece palamut unuyla su yoğrularak, sepe benzeri ekmek yapıldığı bilinmektedir. (2) Günümüzde Anadolu’nun çoğu yerinde olduğu gibi Mersin’in Yanıktepe yöresinde meşe palamutları ateşte közlenerek yenir. (18) Tokat dolayında palamut meşesinin meyveleri taze, kavrulmuş ya da kaynatılmış halde gıda maddesi olarak tüketilmektedir. (5) Kurtuluş Savaşı’mızdaki yokluk yıllarında Anadolu meşelerinde hiç meyve kalmadığı o yıllara tanıklık edenlerce aktarılmaktadır. Dolayısıyla meşelerimizin meyveleri, en zor zamanları olan savaş ve kıtlık yıllarında bu ülke insanını açlıktan kurtaran bir sigorta vazifesi görmüştür. Binlerce yıl öncesinde, tarım tekniklerinin daha ilkel olduğu yıllarda, meşe palamudunun beslenme ve insanların hayata tutunmasındaki hayati önemi çok daha belirgindi.

Kürt baklavası da meşe ağacından yapılır!
Meşe ağacı meyvelerinden ekmek elde edilmesinin yanı sıra, meşe üzerinde yaşayan bir böcekten elde edilen tatlı özütten kudret helvası yapılır. Anadolu’da “mana” veya “kudret helvası” da denen yiyecek şark mazı meşesi olarak bilinen Quercus infectoria subsp. boissieri’den yapılır. (3) Doğu Anadolu’da mazı meşesindeki bu tatlı maddeye “gez balı” veya “gezo” gibi adlar verilir. Bu bal, Irak’ta da halk ilacı olarak ve koz helva yapımında kullanılmasının yanı sıra, 16. yüzyılda bu yörede müshil olarak da sabahları yenilmekteydi. Bu tatlı madde Türkiye’de toplandıktan sonra eritilerek ondan “akıt” denilen kırmızı bir pekmez ve “Kürt baklavası” denen bir tatlı yapılmaktadır. (4)
Meşe ağaçları üzerinde oluşan bu tatlı özütün nedenini anlamayan Anadolu ve Ortadoğu insanı bu tatlı yiyeceğin gökten Tanrı tarafından gönderildiğine inanmış, bu madde meşe ağaçları üzerinde oluştuğundan da meşenin Tanrı ile insanlar arasında aracı olan kutsal bir ağaç olduğunu düşünmüştür. Nitekim Kuran ve Tevrat’ta bahsedilen ve Tanrının İsrailoğullarına tükenmeyen bir kudret helvası gönderdiği ve bu helvanın ağaçların üzerinden toplandığına yönelik söylencelerin kaynağında da meşe ağacından elde edilen tatlı özütün olduğu tahmin edilmektedir.

Meşe, kırmızı ve sarı renkli bitkisel boyalara da kaynaktır
Anadolu’da, meşe ağacından neolitik çağlardan bu yana boya elde edilmiştir. Mazı meşesi, insanları sadece besleyerek açlıktan kurtarmakla kalmaz, ondan neolitik çağdan beri sarı boya elde edilir; günümüz Anadolu’sunda halı ve kilimler hâlâ bu boyayla boyanmaktadır. Bu meşemizden Tokat yöresinde kumaş ve yünlülerin boyanmasında yararlanılır, ayrıca derilerin sepilenmesinde kullanılır. (5) Boya ve deri sanayisinde kullanılması dolayısıyla mazı meşesi Osmanlı Dönemi'nde ticarete konu olan değerli bir maldı.

Balıkesir yöresinde Q. infectoria subsp. infectoria’nın (mazı meşesi) mazıları sepicilikte, boya sanayinde de devetüyü rengi elde etmede kullanılmaktadır. (12) Mazı meşesinin taze meyveleri de hayvanlar için besin olarak kullanılır. Aynı şekilde Quercus pubescens adlı meşeden Bodrum yöresinde halı ve kilim boyası elde edilmektedir. (14) Güneşin rengini yansıtan sarı boya elde edilen mazı meşesinin yanı sıra kermes meşesinden (Q. coccifera) eskiçağlardan bu yana Anadolu’da kırmızı boya elde edilir: Galatlar koyundan elde ettikleri yünü kermez meşesinden (Q. coccifera) elde ettikleri kırmızı boyayla boyarlardı. Bu şekilde boyadıkları yünler bu uygarlığın en önemli ihraç malları arasındaydı. Kırmızı boya Anadolu kültürlerinin her safhasında “koruyucu” nitelikler yüklenen bir renktir.

Kırmızı boya, kermes meşesi üzerinde yaşayan ve “kırmıs” olarak adlandırılan bir böcekten elde edilir. Kırmızı boya elde edildiğinden bu meşeye kırmız meşesi de denir. Kırmızı kelimesi de “kermes” ve “kırmıs” kelimesinden türemiştir. Günümüz Anadolu’sunda hâlâ kermes meşesinden kırmızı boya elde edilmektedir. Yaşamın, aşkın, özlemin, sevdanın, koruyup kollamanın rengi olan “kırmızı” kelimesinin kaynağı Anadolunun meşeleridir; onlar, altında yaşayan insanları yiyecek ve ilaçlarıyla koruyup kurtardıkları gibi, kırmızı ve sarı boyalarla yeniden doğuş ve aşk düşüncesinin renklerini de Anadolu’ya armağan etmişlerdir.

Hastalıklara deva da meşededir
Meşe türlerimizden sadece boya elde edilmez, onlardan Anadolu insanı hastalıklarına derman olmasını beklediği ilaçlarını yapar. Mazı meşesinin meyvelerinden antiseptik olarak da yararlanılır. Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nin Kışlak Beldesi’nde Q. infectoria subsp. boissieri’nin (pelit) kupulalarından (meyveyi koruyan muhafaza) ve kabuklarından ayıklanmış meyveler, şeker hastalığının tedavisinde kullanılır. (13) Gümüşhane dolayında mazı meşesinin meyveleri kavrulup soyulduktan sonra suyla kaynatılıp balla karıştırılır ve mide hastalıkları ve kabızlığa karşı kullanılır. (17) Muğla yöresinde “kızıl pinar” olarak adlandırılan Quercus coccifera ishale karşı ilaç yapımında kullanılmaktadır. (14) 1700’lerin sonunda, bir Fransız doğabilimci tarafından Anadolu’da keşfedilen mazı meşesi ve bu ağaçtaki mazı oluşumuna neden olan mazı arısı, batının bilim dünyasına tanıtılmıştır.

“Mazı meşesi” “çivit mazısı” veya “Küçükasya mazısı” da denen Q. infectoria, antik dönemden itibaren Asya ve Anadolu’nun ekonomik ve kültürel tarihinde önemli bir role sahipti. Çivit mazısı eczacılıkta, deri tabaklamada, dokuma boyamada, çamaşır çiviti, boya ve mürekkep imalatında kullanılmış, bu amaçla uzun süre Anadolu’dan Avrupa’ya ihraç edilmiştir. Tarihte Sümerler tifoya karşı, Babilliler ve Mısırlılar dizanteri ve malaryaya karşı, Suriyeliler ise genel kanamalar ve solunum hastalıklarına karşı mazıdan yararlanmıştır.

Anadolu’da MÖ 2000’lerde Hititler’in hastalıklarda kullandığı mazı, Hipokrates ve Theophrastes’in kayıtlarına göre MÖ 400-500’lü yıllarda antik Yunan’da da tıbbi amaçlı kullanılmıştır. (3) Hititler mazı meşesi (Q. infectora) ve palamut meşesinden (Q. ithaburensis) ilaçlar elde ediyorlardı. (11) Günümüzde Tokat yöresinde, palamut meşesinin kadeh ve tırnaklarının toz hale getirilmesinden sonra su katılmasıyla elde edilen karışım bal, şeker ya da diğer yiyeceklerle tatlandırılarak özellikle çocuk ishallerini kesici şurupların imalinde kullanılır. (5)

Günümüzde Uşak İli’nin Eşme İlçesi’nde bulunan Umurbaba Dağı köylüleri Quercus cerris’nin(saçlı meşe) meyvesini toz haline getirerek ishali ve kanamaları önlemede kullanırlar. Quercus pubescens adlı meşenin kabuklarından Çankırı’nın Çerkeş İlçesi’nde ishale karşı ilaç yapılmakta (15); Ankara’nın Güdül dolayında bronşit tedavisi amacıyla aynı meşe türünün ince dallarının kabukları demlenerek çayı içilmektedir. (16)

Meşe çocuk da “mayalar”!
Meşe palamudunun başlığındaki asit sütün yoğurt haline gelmesini sağlayan mayalanma sürecini başlatır. (6) Buna benzer bir fonksiyon da meşe palamudu ve meşe külünün ekmek mayası olarak kullanılmasıdır. (7) Meşe palamudu veya meşe külü ile mayalanan hamurun kabarması ve şişmesi, aynen hamile kadınların karnı gibi hamurun büyümesi, hamuru büyüten meşenin doğurganlık ve bereketle, dolayısıyla Anatanrıça inancıyla ilişkilendirilmesine sebep olmuştur. Özellikle sütün ve hamurun mayalanmasını sağlayan bitkiler Anatanrıça ritüellerinde de kullanılan bitkilerdir. Hamile kalan günümüz Anadolu kadınları “mayalandım” kelimesini kullanarak hamile kaldıklarını anlatırlar. Bu da mayanın hamuru taşırması gibi kadınların karınlarının büyüdüğünü, mayalanma ile hamile kalma süreçlerinin özdeşleştiğini gösterir.

Ayrıca günümüz Anadolu’sunda geç yaşta hamile kalan kadınların doğurdukları çocuklara “tekne kazıntısı” denir. Ekmek teknesinin dibinde kalan hamurdan son ekmeğin yapılması ile kadının son yumurtalarının döllenmesiyle yapılan çocuk özdeşleştirilmektedir. Bu özdeşliği sağlayan mayalanma ise meşe palamuduyla yapılır. Nitekim meşe ağacının insan döllenmesi ile olan bağlantısını Orta Asya Çuvaş Türk toplumunda da benzer şekilde görmekteyiz: Çuvaş’lardan derlenen bir masaldan aktaralım: “Peygamber, kendisini rüyada gören ve çocuğu olmayan yaşlı kadına mutluluğun yolunu söyler. Fakir karı-koca peygamberin tavsiyesiyle kısmet meşesine giderler. Kutsal ağacın kabuğundan bir parça alırlar. Evde hamur teknesinde mayalarlar.

Sabahleyin kabuğun içerisinden çok küçük bir bahadır oğul dünyaya gelir.” (8)
Görüleceği üzere gerek Anadolu ve gerekse Türk kültüründe meşe ağacının sütü ve hamuru mayalama özelliği, meşenin kadınların hamile kalma süreçleriyle ilişkilendirilmesine neden olmuş, bu durum onu doğurganlıkla ilgili Tanrıçaların özel ağacı konumuna yükseltmiştir.

Artemis’e meşe ağacı altında tapınılırdı
Bir ağaçtan yiyecek, boya, yoğurt ve ekmek mayasıyla ilaç elde etseniz o ağaca Tanrıçaya özgü koruyucu ve kurtarıcı özellikler atfetmez misiniz, hem de bir anneye benzer şekilde koruyan ve kurtaran nitelikte? Evet, binlerce yıldan bu yana meşelerimiz Anadolulu tanrıçalarımızla özdeşleşti; Frig ve Galatların doğurgan Kibele’sinin, antik dönemlerin alımlı Artemis’inin ve yardımsever Tanrıça Hekate’nin (20) kutsal ağacıydı şefkatli meşelerimiz.

Antikçağlarda da Anadolu insanı ve özellikle kadınlar Artemis’e tapınmak için çıplak tepelere gider oralarda ayinler düzenlerlerdi. Bu törenlere erkekler katılmazlardı. Ayrıca Artemis’e tapınmanın önemli ritüellerinden biri de meşe ağaçlarıydı. Bu Tanrıçaya meşe ağaçları altında tapınılırdı. Arkaik çağlarda Tanrıça heykelleri ağaçtan yapılırdı. Bir Artemis ilahisinde “Efeste, deniz kıyısında bir meşe ağacı altında senin için bir heykel diktiler” demektedir. Tanrıça Artemis de hep meşe biçiminde kolyelerle betimlenmiştir. Yine bir Afrodit ilahisinde; “Başları göğe eren meşeler / Çıkar insanoğlunu besleyen topraktan / Bu güzelim ağaçlar yeşerip boy atarlar dağlarda, sarp kayalıklarda / Ölümsüzlerin (Tanrıların) kutsal alanı derler bunlara / Ölümlüler de budayıp kesmezler onları demir baltalarla” denmektedir. (9)

Kibele kültünü benimseyen Galatlar, Frigyalıların ağaçlarla ilgili törenlerini de aynen almışlardı. Din adamlarının gözdesi olan meşe Kibele’ye adanmış kutsal bir ağaçtı. Anadolu’da MÖ 300’lerden itibaren hüküm sürmüş Galatlarda meşe ağacı kutsal bilinip, yaş meşe ağacını kesenlerin cezası ölüm idi. Galatların hukuksal ve politik yaptırımlarını dinsel yönlü bir meclis gibi karara bağlayan kurul olan Drynemeton’un Türkçe anlamı “kutsal meşe koruluğu” veya “kutsal meşe tapınağı” anlamına gelmekteydi. Meşe Tanrının bir görüntüsü olarak kabul edilirdi. (10) Nitekim Galatlar veya diğer adıyla Keltler, meşe ağacından devasa Tanrı heykelleri yapmışlardır. Ari halklardan Kelt, Alman ve Slavlarda da meşe ağacı kutsal bir ağaçtı.

Ülkemizin 4 endemik meşe türünden biri olan Quercus mecranthera subsp. syspirensis Amasya, Ankara, Bolu, Çorum, Sivas, Kastamonu ve Yozgat dolaylarında, Galat Uygarlığı’nın yaşam alanında yetişmektedir. Galat topraklarında yetişen diğer bir endemik meşe, volkanik toprakları sevdiğinden bilimsel isminde de volkanik tanımı geçen Quercus vulcanica’dır ve Afyon, Isparta, Konya, Kütahya illerinde yetişmektedir.

Bu endemik türümüzün diğer adı kasnak meşesidir. Bu meşenin odunu kaplama ve parke yapımında çok rağbet görür. Zaten meşenin adındaki “kasnak” kelimesi de bu ağacın tarım aletleri veya örgü işlerinde kullanılan ahşap kasnak yapımında kullanıldığının ipucunu vermektedir.

Meşeler konukseverdir
Antikçağlarda meşe dallarının rüzgârda hışırdamasıyla çıkan ses Baştanrı Zeus’un nefesi olarak algılanır ve Tanrısal bir işaret sayılırdı. Antik mitolojide tebdili kıyafet gezen Zeus’a misafirperver davranan Frigyalı Philemon, Tanrı tarafından ölümsüz olması için meşe ağacına dönüştürülmüştür. Meşe ağacının diğer ağaç ve otların yetişmesini engellememesi, onlarla birlikte yaşaması, antikçağlarda bu ağacın konuksever ve barışçı olduğu şeklinde algılanması sonucunu doğurmuş olabilir.

Nitekim Anadolu’da çok nadir ve tehlike altındaki endemik türler meşe ormanlarında yetişir: Antalya’ya endemik acıçiğdem Colchicum minutum, Mersin’e endemik inci sümbülü Hyacinthella lazulina ve Konya’ya endemik havacıvaotu Alkanna dumanii kermes meşesi açıklıklarında; Kayseri’ye endemik devedikeni Cirsium aytatchii, Konya’ya endemik dam koruğu Sedum cilicicum ile Hatay’a endemik cabla Phlomis amanica saçlı meşe açıklıklarında yetişmektedir.
Antik dönem Trakya krallarının yığma mezarlarında meşe palamudu motifli altın taçlar ve diademler bulunması, sadece Anadolu değil, Trakya kültüründe de meşeye verilen önemi göstermektedir.

Uşak İli’nde bulunan meşhur Karun Hazinesi’nin en nadide parçalarından olan meşe palamudu motifli gerdanlık, görenleri Lidya sanatının üstün estetik anlayışıyla büyülediği kadar, Anadolu bitkilerinin sanat ve uygarlığın doğumunda baskın rolünü göstermesi açısından da dikkat çekmektedir, meşe baştacı edilen bir ağaçtır antikçağlarda.

Adına türkü yakılan meşe: “Gargı deresinin Pinar odunu...”
Dünyada sadece Muğla, Antalya ve Aydın yörelerinde doğal olarak yetişen, bu yöreye endemik olan ve yörede “pirnal” veya “pinar” olarak adlandırılan Quercus aucheri adlı bir meşemiz vardır. Bu endemik meşemizin bahse konu illerimizde kutsal görülen anıtsal nitelikte bireyleri de bulunur. Yöre halkının koruyup kolladığı, bazen de dilek ağacına dönüştürdüğü, İonya’nın görkemli antik kenti Priene’ye giden yol boyunca da yetişen bu endemik meşemiz ne işe yarar acaba? Aslında ne işe yaramaz ki şeklinde yanıt vermek çok daha isabetli olur: Meyveleri korda ve külde kestane gibi kavrularak veya haşlanarak yenir, yaprakları hayvan yemi olarak kullanılır, gövdesi saban, dibek tokmağı, çamaşır teknesi ve su yalağı yapımında, ayrıca yakacak olarak kullanılır.

Bu meşe türünün dallarından sapan yapılır, odun kömürü yapımında kullanılır, balarıları bitkinin çiçeklerinden çok yararlanır. (14) Pinar meşesinden yöre insanı halk ilacı yapımında da yararlanır, örneğin paslı çivi batan yerlere odununun koru sürülmek suretiyle pansuman yapılır. (19) Ama dahası da var; bu kadar işlevi olan ve Türkiye’nin de sadece üç ilinde bulunan endemik meşemizle ilgili bir de türkü yakılmıştır Bodrum dolayında. Her derde deva görülen ve başka diyarlarda yetişmeyen bu nadir ağaç yöre insanının kültürüne de işlemiştir: Lokal endemik bir meşe türümüzün türkülere konu olmasının diğer anlamı şudur; bu meşe türüyle ilgili başka diyarlarda türkü ve kültürel unsur bulunamaz, türküye konu olan meşe ne kadar endemikse, ondan doğan türkü de o kadar endemik ve özgündür.

Şimdi endemik türkümüzün sözlerine gelelim; “Gargı deresinin pinar odunu / A yavrım sürmelim / Amman gel gaçalım / Arabacı yol ver geçelim / Hanımlara fisdan biçelim / Nacaklar mı yardı senin budunu / A yavrım sürmelim” (14). Türküden de görüleceği üzere içinde endemik meşe adı geçen bu türkümüzdeki sıcaklık ve insancıllık, meşe ağacının binlerce yıldan bu yana Anadolu insanına kattığı güzelliklerin yansımalarındandır. Yukarıda belirtildiği üzere, yiyecekten tutun ilaç ve alet yapımına kadar her işe yarayan endemik meşe ağacının bu fonksiyonları antik İonya, Karya ve Likya insanı tarafından da biliniyordu. Ülkemizin antikçağ ve diğer devirlerinin yaşam kültürünü anlayabilmemiz için günümüzün özgün meşeleri bizlere kılavuz olacaktır. Diğer bir deyişle günümüz meşelerinin etnobotanik uygulamaları, etnoarkeoloji disiplini içinde de ele alınmak suretiyle geçmiş uygarlıkları daha iyi anlamamıza yardım edecektir. Meşe, hem antik dönemde hem de günümüzde Anadolu insanının yaşamını ve kültürünü en derin etkileyen ağaçlardandır.

DİPNOTLAR
1) Mehmet Özdoğan, Nezih Başgelen; Türkiye’de Neolitik Dönem, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2007.
2) F. Ertuğ, D. Tümen, A. Çelik, T. Dirmenci; “Buldan (Denizli) Etnobotanik Alan Araştırması”, TÜBA Kültür Envanteri Dergisi, 2/2004.
3) Tuğrul Mataracı; “Mazı Meşesi”, Bağbahçe Dergisi, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yayını, Sayı:15, Ocak-Şubat 2008.
4) Priscilla Mary Işın; “Kudret Helvası Göklerden Yağıyor mu”, Dokuzuncu Tıp Tarih Kongresi Sunum Metni, Erciyes Üniversitesi, 24-27 Mayıs 2006.
5) M. Said Fidan, M. Hakkı Alma, İnci Çınar, Murat Ertaş, Ertuğrul Köse; “Tokat Yöresinde Kullanılan Geleneksel Bitkilerin Etnobotaniksel Özellikleri”.
6) James Mellaart; Çatalhöyük, YKY Yayınları, İstanbul, 2003.
7) Asuman Albayrak, Ülkü M. Solak, Ahmet Uhri; Hitit Mutfağı, Metro Kültür Yayınları, İstanbul, 2008.
8) Pervin Ergun, Türk Kültüründe Ağaç Kültü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara, 2004.
9) Ayşe Eti Sıra, Homeros İlahileri, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2008.
10) Murat Arslan; Galatlar, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2000.
11) Turhan Baytop, “Türkiyede Tıbbi ve Kokulu Bitkilerin Kullanılışına Tarihsel Bir Bakış”, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bülteni, Temmuz 1994.
12) Ali Duran, Fatih Satıl, Gülendam Tümen; “Balıkesir Yöresinde Yenen Yabani Meyveler ve Etnobotanik Özellikleri”, Ot Sistematik Botanik Dergisi, 2001/1.
13) Mustafa Keskin, Kerim Alpınar; “Kışlak (Yayladağı-Hatay) Hakkında Etnobotanik Bir Araştırma”, Ot Sistematik Botanik Dergisi, 2002/2, s.91.
14) Ertan Tuzlacı; Bodrum’da Bitkiler ve Yaşam, Güzel Sanatlar Matbaası, İstanbul, 2005.
15) Nurten Ezer, Kürşat Avcı; “Çerkeş (Çankırı) Yöresinde Kullanılan Halk İlaçları”, Hacettepe Ünv. Eczacılık Fakültesi Dergisi, Sayı 2, Temmuz 2004.
16) Burcu Elçi, Sadık Erik; “Güdül (Ankara) Çevresinin Etnobotanik Özellikleri,” Hacettepe Ünv. Ecz. Fak. Dergisi, 26/2, 2006.
17) A. Kandemir, O. Beyzaoğlu; “Köse Dağları’nın (Gümüşhane) Tıbbi ve Ekonomik Bitkileri”, SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6-3 (2002).
18) Gökhan Abay, Ayhan Kılıç; “Pürenbeleni ve Yanıktepe (Mersin) Yörelerindeki Bazı Bitkilerin Yöresel Adları ve Etnobotanik Özellikleri”, Ot Sistematik Botanik Dergisi, 2001/2.
19) Füsun Ertuğ; “Bodrum Yöresinde Halk Tıbbında Yararlanılan Bitkiler”, 14. Bitkisel İlaç Hammadeleri Bildirileri, 29-31 Mayıs, Eskişehir, 2002.
20) Ellen Dugan, Çev: Selim Yeniçeri; Bitkisel Büyü, Shambala Kitapları, İstanbul, 2008.

Bilim ve Gelecek Kitabevi

Emre Kuzu
18-03-2010, 14:27
Meşe ağacı satın almak istiyorum internetten araştırma yaptım ancak bulamadım satan bir yer. bilen varsa satılan yerleri yazarlarsa sevinirim

shapsough
15-05-2010, 09:46
144237

144238

144239

Pırnal meşe çalışmaları. Uysal01' e müteşekkirim. Samsun da Adanalı pırnal meşeler olacak :)

drmgunes
15-05-2010, 15:53
toprağınız çok güzel. Bu toprakta ne olsa yetişir. Pırnalların Karadenize taşınmasına sevindim. Şimdiden hayırlı olsun

shapsough
15-05-2010, 16:21
Teşekkürler drmgunes. Palamut verecek duruma gelirlerse herkese dağıtacağım. Esenlikler dilerim..

Uysal01
15-05-2010, 17:51
Sayın Shapsough,
Maşe fideleri çok güzel görünüyorlar.Emeğine ve sabrına sağlık.Çünkü çok yavaş büyüyorlar.Seneyemi şaşırtma yapacaksın.

shapsough
15-05-2010, 18:55
Değerli hocam hepsinin sağlığı yerinde, şaşırtmayı seneye bırakırsam yerinden sökemem bu yakışıklıları. O yüzden şaşırtma işlemi yaklaşık 10 gün önce bitti :)

MİRBE
16-05-2010, 22:40
Yeni bahçe kuran bir site üyesi olaraktan bana hayrına meşe tohumu yollayacak var mıdır?

Uysal01
17-05-2010, 14:17
Sayın MİRBE,
Size meşe tohumu gönderen olur tabi,niye olmasın.Paylaşmak çok gezel.
Besene geçti ama kasım ayı başında bana hatırlatırsan istediğin kadar toplar size ulaştırabılırim.

Oğuz Karsan
17-05-2010, 20:11
Merhaba.

Geçen hafta, Çanakkale, Bayramiç, Muratlar Köyünde gezerken, değişik meşelerin resimlerini çektim.

144876

144877

144878

Bir km2' lik bir alanda birbirine benzemeyen çeşitlerin olması bana ilginç geldi ben de resimledim.

Saygılar

144879

inebolu
17-05-2010, 20:33
Meşe bizim orda (Kastamonu/İnebolu) Kestane ve Karaçamla (yükseklerde) birlikte çok yetişen ağaçlardan biridir.
Çok sağlam bir ağaçtır. Kök sistemide öyle. Ayrıca uzun yıllar yaşar ve hassas bir ağaç değildir. Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebilir.
Bu arada tohum isteyenlere sonbaharda bende gönderebilirim.

Diva33
18-05-2010, 14:47
Önce aranızda olmaktan mutlu olduğumu paylaşmak isterim .Hep doğadaki bitkilerden yavrusu için şifa arayan bir anne olduğumu anlatırım....Bu sene çok ilginç bir olay yaşadım...Mersinde yaşıyorum herkes bilir ki Mersinde yazın sıcaktan nefes alınmaz yaşam haram olur , bu sebeble kızımın otizmden yana bir derdi olması ve oksijeni temiz havayı doyasıya yaşaması için yayla evi arayışına girdik...Kısmet bu ya bahçesinde 50 yıllık bir ağaç olan bir ev nasip oldu ve tüm bahçeyi kaplıyor gelen giden kes bu ağacı diye söylenirken bende bu ağacın bana nasip olmasında bir hikmet aradım ,ararken Meşe palamutu olduğunu öğrendim ve bu ağacın çevredeki atık madddeleri ve doğayı adeta içine emerek temizlediğini öğrendim kızım ın ağır metalleri bedeninde biriktirmesinden dolayı müthişti.....Ayrıca şeker hastalığına da iyi geldiğini öğrendim zira kızım şekerle tahlillerde bir sorunu gözükmesede kanın düzgün beyninde dağılamadığını öğrendim ve oksijenin kanda sağlıklı gezinmesinin şekerle bağlantılı olduğunu öğrendim şimdi bu ağacın meyvelerindende un ve ondanda ekmek yapıldıuğını 40 lı yıllarda buğday bulunamadığında palamut unu kullanıldığınıda öğrendim.....Sizlerle dahada bilgilenerek gerektiğinde bu ağaç hakkında tüm detayları paylaşmak ve faydalarını paylaşarak gerekirse yaprağını ve meyvesinide paylaşmak istiyorum......

drmgunes
18-05-2010, 17:15
sayın sahpsough. söktüğünüz çıplak köklü meşeler tekrar tutarsa haber verin, zira tecrübem olmadı merak ediyorum. Ben 1 yaşında pırnalları toprağıyla beraber daha derin saksılara aktardım ve uzun süre durgunlaştılar. Kazık kök yapan meşe yeni topraktan çımış bu hassas dönemde tutarsa benim için de çok önemli tecrübe olacak. teşekkürler

shapsough
18-05-2010, 17:38
Diva33 kızınıza hayırlı ömürler dilerim, inşaAllah sağlığına kavuşur.

drmgunes gelişmeleri bu başlık altında aktarırım, esen kalınız..

MİRBE
19-05-2010, 16:55
Sayın MİRBE,
Size meşe tohumu gönderen olur tabi,niye olmasın.Paylaşmak çok gezel.
Besene geçti ama kasım ayı başında bana hatırlatırsan istediğin kadar toplar size ulaştırabılırim.

Sn.Uysal,

Çok teşekkür ederim..Mutlaka hatırlatacağım..

Alonesmaug
19-05-2010, 20:21
4-5 aylık meşelerim ;

haki197
07-10-2010, 21:53
Palamut toplama zamanı geldi, ilgilenenlere duyurulur. Çevrenizdeki meşeleri yakın takibe alın. Ağaç dibine düşmüş palamutları görebilirsiniz.

~Burak~
23-10-2010, 17:00
evet arkadaşlar palamut zamanı geldi tek bir palamutu boşa harcamayalım ve değerlendirelim

the_mc
25-10-2010, 19:32
Yahoo gruptaki bir yazıyı alıntıladım.

Bilenlerden meşeyi dinleyelim. Tabii karaçam'ı da :)

haklıdır bunu yazan kişi en orta okulda diktigim meşeler 40 cm yi hala geçemedi. ki ozamanlar orman mühendisligi olmadıgımdan bilmiyordum her halde demek ki uygun ekolojik şartlara adaptasyon saglayan agaçlar dikilmeli. çünkü iklim ve toprak çok önemli bulundugu yaka ve güneşlenme süresi de önemli meşelerin büyümesi uzun yıllar alır.

Emre Kuzu
29-05-2011, 14:23
Palamut şeklinde tohum yapmayan meşe ağacı var mıdır?

the_mc
01-06-2011, 20:31
Palamut şeklinde tohum yapmayan meşe ağacı var mıdır?

yoktur.

mesedenizi
18-07-2011, 17:23
Arkadaşlar yere, toprağa, suya göre her ağaç büyümede farklılık gösteriyor. Ben geçen yıl diktiğim meşe palamutlarından şu anda 67 cm boya ulaşanda var 15-20 cm de kalanda var. Yerine sevme derler ya, galiba yerini sevmesi gerekli. Resim yüklemeye çalışacağım.

mesedenizi
31-07-2011, 11:04
http://a1107.hizliresim.com/11/7/31/2812.jpg

Emre Kuzu
06-08-2011, 16:19
Kendisi bir tüylü meşedir tohumdan yetiştirilmiş ve doğal çift gövdelidir.

~Burak~
24-09-2011, 20:43
bence meşelerin ne zaman büyüyeceğini düşünmektense onlara hayat vermeyi denemeliyiz, sizcede önemli olan bu değilmi?

alperfect
24-09-2011, 22:09
Bildiğim kadarıyla İç Anadolu meşe-ardıç bölgesi ve ben de ilk mesajların birinde belirtildiği gibi bu adeta kurak bölgeye neden ısrarla çam dikilmeye çalışılır anlamıyorum. Üstelik doğal olarak meşe yetişiyor sadece alanını genişletmemiz gerekiyor. Bu yıl ben de meşe palamudu toplamaya çıkacağım ve inşallah ekeceğim

Emre Kuzu
24-09-2011, 23:38
İç anadoluda karaçam doğal bulunur karaçamda kurak iklim ağacıdır. Bazı ardıç türleriyle meşe türleride iç anadoluda var bunların herhangi birinin dikilmesi sorun olmaz zaten illere göre hangi ağaçların yetişeceği belirlenmiş. Meşede dikiliyordur ama çamlar kadar çok değil.

~Burak~
24-10-2011, 21:36
sivas bölgesinde doğal yetişen tüm meşe türlerini bilen varmı ?

malina
17-03-2012, 16:55
Saplı Meşe (Quercus robur) (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/337.htm?highlight=Me%FEe)

Pırnal Meşe (Quercus ilex) (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/15844.htm?highlight=Me%FEe)

Tüylü meşe (Quercus pubescens) (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/15614.htm?highlight=Me%FEe)

Sapsız Meşe (Quercus petraea) (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/347.htm?highlight=Me%FEe)

Sûz-i Dilârâ
17-03-2012, 17:09
Meşelerin Bitki Sistematiğindeki Yeri:

Angiospermae; Kapalı tohumlular

1. Sınıf Dicotyledoneae

1. Alt Sınıf Choripetalae

A Monochlamydeae

2. Takım Fagales

2. Familya Fagaceae

Cins Quercus

Meşeler; odunlarının anatomik yapıları, meyvelerinin olgunlaşma süresi, yaprak ve kabuk özelliklerine göre 3 gruba ayrılır.

1. Akmeşeler
2. Kırmızı Meşeler
3. Herdem Yeşil Meşeler

Bu gruplara dahil olup, Türkiye'de doğal olarak yetişen türler aşağıda sıralanmıştır;

Akmeşeler

Quercus robur (Saplı Meşe)
Quercus petraea (Sapsız Meşe)
Quercus hartwissiana (Istranca Meşesi)
Quercus frainetto (Macar Meşesi)
Quercus vulcanica (Kasnak Meşesi)
Quercus pontica (Doğu Karadeniz Meşesi)
Quercus infectoria (Mazı Meşesi)
Quercus pubescens (Tüylü Meşe)
Quercus macranthera (İspir Meşesi)
Quercus virgiliana (Yalancı Tüylü Meşe)

Kırmızı Meşeler

Quercus libani (Lübnan Meşesi)
Quercus trojana (Makedonya Meşesi)
Quercus cerris (Saçlı Meşe)
Quercus brantii (İran Palamut Meşesi)
Quercus ithaburensis (Anadolu Palamut Meşesi)

Herdem Yeşil Meşeler

Quercus coccifera (Kermes Meşesi)
Quercus ilex (Pırnal Meşesi)
Quercus aucheri (Boz Pırnal Meşesi)

Kaynak : Trkiye'de Yetien Meeler / Turkey Oaks, Quercus ssp. (http://www.ogm.gov.tr/mese/mese.htm)

Emre Kuzu
17-03-2012, 17:24
Tr indeksi (http://www.ogm.gov.tr/mese/TNDX.htm)

Buradanda yararlanabilirsiniz.

Emre Kuzu
17-03-2012, 18:38
Burasıda var özellikle zor bulunan türlerin yaprak örnekleri mevcut.
Amanos Species List: Geraniaceae (http://lv-twk.oekosys.tu-berlin.de/project/amanos/plantfamilies/09-Amanos-Fagaceae-Geraniaceae.htm)

esox_lucius
30-03-2012, 16:32
Merhaba arkadaşlar,

Benim forumda ilk mesajım olacak, bu yüzden bir hata yaparsam kusura bakmayın.

Ben tabiri caizse tam bir meşe fanatiğiyim. Uzunca bir süre yaşadığım Marmara Bölgesi'nin çeşitli
vilayetlerinde bu muazzam ağacın kendiliğinden küçük ormancıklar kurabildiğine tanık olmuştum. Şu anda Eskişehir'de yaşıyorum ve oldukça çorak bir bölgeyi meşeyle tanıştırmak istiyorum. Bu bağlamda Eskişehir gibi sert iklimi olan bir yöre için en uygun ve tabiri caizse "en arsız" meşe türü hangisidir?

Pırnal meşeyle (Quercus ilex) ilgili olarak gerek siteden gerekse internetten çok araştırma yaptım ancak okuduklarım beni çelişkiye düşürdü. Tüylü meşe (Quercus pubescens) veya saçlı meşe (Quercus cerris) gibi türler Eskişehir'de pırnaldan daha başarılı olabilir mi? Hangi tür daha hızlı büyür? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Saygılar sunarım.

Emre Kuzu
31-03-2012, 23:32
İç anadolu iklimine en uygun meşe tüylü meşe, (quercus pubescens).

MazI
22-04-2012, 02:51
hocam hızlı buyumesini istiyor isen saçlı meşede uygun hem dayanıklıda bir tür ayrıca toprak secimide yapmıyor:)..zaten tüylü meşe ve saçlı meşe iç anadoluda karısık ormanlar kuruyor...yani 2 turde olur secim sana kalmıs...

bernat16
29-04-2012, 10:56
benim ektiğim meşe balkon sadece bir taraftan güneş gördüğü için güneşe doğru uzanıyor bu da eğilmesine sebep oluyor bir tarafa doğru eğilince ablamda onu diğer tarafına çeviriyor.bense uzun bir müddet orada duracağı için çevirmekten yana değilim sizce çevirmek mi doğru doğru olan çevirmeden hangi yöne eğiliyorsa orada kalması mı yardımcı olursanız sevinirim

MazI
29-04-2012, 16:23
meşe çimleneli nekadar oldu hocam?

bernat16
29-04-2012, 20:46
bir ay oldu boyu 15 cm yaklaşık güneşe doğru yöneliyor bir destekle bunu engellemem gerekir mi ya da eğim tam zıttına doğru çevirmem mi gerekir her gün bilemedim.

MazI
29-04-2012, 21:11
hocam sen naparsan yap meşe ışık ağacı oldugu için güneşe yönlencektir..tek secenegin güneşi tam alabilecegi bir ortama alman o halde bile egilmeler olabilir..

bernat16
29-04-2012, 23:30
teşekkürler cevap için ama şimdilik güneşi tam alabileceği yer bulma imkanım yok acaba bu konuda biraz evdekilerle tartışması konusu yaptık da çevirmek bana iyi bir fikir gibi gelmiyor sanki büyümesini engel oluyoruz gibi geliyor çünkü ışığa doğru ayıracağı enerjiyi büyümesine harcayabilir ama hep bir tarafa eğik olması da oraya doğru eğik olmasına sebep olabilir ne yapmalı çevirmeli mi çevirmemeli mi
farkındayım büyük bir paradoks haline getirmiş gibiyim ama lojmana ekmeyi düşünüyorum eğik büyümesinden korkuyorum eğik ve sağlıksız olursa kesebilirler

MazI
30-04-2012, 00:19
meşede duzgun govde nadir gorulen bir durumdur zaten:)...o yuzden her halukarda egik olma ihtimali yuksek ama sorun yapmayın meşeyi meşe yapan ozelliklerden birisidir bu...cevirip cevirmeme konusuna gelince iki durumu uygulamanında agacın buyumesine etki etceni sanmıyorum...

kızıl-çam
29-10-2012, 19:06
Ankara'ya en uygun 2 meşe türü saplı ve tüylü meşe imiş;ama ben alışılmışın dışına çıkmak istiyorum:) Acaba bana bu konuda bilgili büyüklerim hangi türleri önerir diye bu siteye yazdım.Acaba hangi türleri önerirsiniz.

muratkapan
02-12-2012, 10:57
Meşe türünün dışına mı çıkmak istiyorsunuz beyefendi? Ben de hep çam ormanları hayalini kurmuşumdur ama bizim bu Ankara yöresinde çam ağaçları bodur kalıyor. Karaçam renk olarak soluk kalıyor. En güzeli koyu yeşil renge sahip olan sedir ağacı. 12 ay yeşil olması ve koyu yeşil olması beni cezbediyor.

kızıl-çam
08-12-2012, 16:14
Yok,hayır ben meşenin dışına çıkmak istemiyorum. Ben meşeyi çok severim ve bu sıralar ben Ankara'da farklı türler peşindeyim. Türk meşesi ya da kermes meşesi ağacım var,ilerleyen zamanlarda forumda resmini paylaşacağım. Bakalım hangi tür tanımı konulacak. Siz de bu türün Ankara'da yetişip yetimedeği hakkında bilgi vereceksiniz.

Emre Kuzu
10-12-2012, 12:34
Etrafınızda yetişen türleri araştırın, geziler düzenleyin diye öneririm başka türlerde deneyebilirsiniz ama bulunduğunuz çevredeki türler en verimli ve sağlıklı yetişenleri olacaktır.

kızıl-çam
16-12-2012, 19:26
Ben macar meşesi,bulabilirsem anadolu palamut meşesi,mazı meşesi vb. deniyeceğim.

Emre Kuzu
24-12-2012, 19:16
Bu günlerde afyonun ovada yok edilip dağlarında korunan zengin meşe kaynaklarından topladığım palamutları çimlendirmiştim bakalım hangilerini elde edebildim. Bu konuda araştırma yaparkende önerim kendiniz araştırmanız tübives yarım kalan bir kaynak.
Afyonda tespit edilen türler.
Quercus brantii
Qercus cerris
Quercus coccifera
Quercus infectoria subsp. boissieri
Quercus ithaburensis subsp. macrolepis
Quercus pubescens
Quercus robur
Quercus trojana
Quercus vulcanica

Emre Kuzu
07-01-2013, 12:15
Ektiğim palamutların neredeyse hepsi (40 adet) Allahın izniyle çimlendi ve bu kanıtladı ki çimlenme için mevsimin değil sıcaklığın ve nemin ana faktör olduğuydu şu an evdeler odamı sürekli havalandırıyorum büyük ihtimal bahar aylarında balkona çıkardığımda şok yaşayıp bir devre yapraksız kalacaklar sonra mevsime ayak uydurucaklar emin olmamakla birlikte şu türleri elde ettiğimi söyleyebilirim.
Quercus robur
Quercus ithaburensis subsp. macrolepis
Quercus infectoria subsp. boissieri
Quercus brantii
Quercus trojana

Fagus Sylvatica
27-01-2013, 22:58
Sayın kızılçam bildiğim kadarıyla macar meşesi nemi seven bir tür. Meşe olduğu için muhtemelen kurağa nispeten daha dayanıklıdır ama Ankara şartları için nasıl olur bilmem.

Emre Kuzu
29-01-2013, 11:59
Meşelerin son durumu topladığım bütün palamutlar Allahın izniyle çimlenmiş bazıları ilk defa gördüğüm ana gövdesi olmayan 2 gövdeli çalı şeklinde meşeler bazıları da kızıl yapraklı bu ağacı seviyordum, daha çok sevmeye başladım seneye farklı yerden meşe palamutları toplayacağım. belki bu iş koleksiyona dönebilir. :o

Tohumcu Nılgun
30-01-2013, 12:18
Meşelerin son durumu topladığım bütün palamutlar Allahın izniyle çimlenmiş bazıları ilk defa gördüğüm ana gövdesi olmayan 2 gövdeli çalı şeklinde meşeler bazıları da kızıl yapraklı bu ağacı seviyordum, daha çok sevmeye başladım seneye farklı yerden meşe palamutları toplayacağım. belki bu iş koleksiyona dönebilir. :o

Sayin Emre Kuzu, masaAllah guzel yetistirmissiniz. Sanirim hizli buyuyorlar, bir onceki fotograflarda daha kucuklermis. Koleksiyon dusuncenizi begendim, destekliyorum.

Fagus Sylvatica
30-01-2013, 13:59
Arkadaşlar bildiğiniz hızlı büyüyen bir meşe türü var mı? Ama yaprak döken olmalı. Ve Türkiye'nin yerel türü olursa iyi olur.

Emre Kuzu
31-01-2013, 23:45
Sayin Emre Kuzu, masaAllah guzel yetistirmissiniz. Sanirim hizli buyuyorlar, bir onceki fotograflarda daha kucuklermis. Koleksiyon dusuncenizi begendim, destekliyorum.

Teşekkür ederim toprağı kuruduktan sonra sulamaktan başka bir şey yapmadım meşeye genel olarak yavaş büyür deniyor bu yanlış bir algı bu ağaç bozkırın yok edilen ardıç benzeri kuru orman ağaçları tohumdan çok kolay yetişen adeta beni yetiştirin diyen bir ağaç.

Tohumcu Nılgun
01-02-2013, 01:24
Sayin Emre Kuzu, fotograflardaki Mese yapraklarini iki sene once sonbaharda bir parktan toplamistim. Yaprak sekli cok hosuma giden bu Mesenin turunu bilmiyorum. Aslinda biraz internette arastirma yaptim ve Kizil Amerikan Mesesinin yapraklarini tam olmasada biraz benzettim. Bu Mesenin hem turunu, hem de bu turden Turkiye'de olup olmadigini merak ediyorum. Siz, Mese Agacina gonul vermis ve tecrubeli birisi olarak, bu konuda ne dusunuyorsunuz? Belki bu turden Sizde de vardir, onuda ogrenmek isterim.

Emre Kuzu
01-02-2013, 13:42
Benim bilgim şimdiye kadar Türkiye de tespit edilmiş türler üzerinden bunların ekolojisi ve yetiştiği yerler hakkında, daha yeni yetiştirmeye başladım. Meşelerin çok türü var kesin tespit yaparken botanik bilen meşe yaprak yapısını, loblarını öğrenmiş olan birisi lazım özellikle bir meşe türünde bir sürü varyate olabiliyor. Sizinde kanaatiniz üzerine buradaki meşe araştırıp bulduğunuz meşeye tıpatıp benziyor büyük ihtimal odur.

Emre Kuzu
01-02-2013, 13:44
Ve ben artık türlere takılmamaya başladım önüme gelen meşeden toplama yapacağım bu bir yere vardığında tür isimlerine geçeceğim şu an için isimler önemli değil çünkü bulunduğum ekolojinin ağacı bu yüzden bakım bilgileri araştırmam gerekmiyor.

Tohumcu Nılgun
01-02-2013, 15:54
Benim bilgim şimdiye kadar Türkiye de tespit edilmiş türler üzerinden bunların ekolojisi ve yetiştiği yerler hakkında, daha yeni yetiştirmeye başladım. Meşelerin çok türü var kesin tespit yaparken botanik bilen meşe yaprak yapısını, loblarını öğrenmiş olan birisi lazım özellikle bir meşe türünde bir sürü varyate olabiliyor. Sizinde kanaatiniz üzerine buradaki meşe araştırıp bulduğunuz meşeye tıpatıp benziyor büyük ihtimal odur.

Sayin Emre Kuzu, bu konuda dusuncelerinizi paylastiginiz icin tesekkur ederim. InsaAllah Mese yetistiriciligi uzerine olan bu guzel hevesiniz hic bitmez. Ben de elimden geldigince buradan Sizin calisma ve tecrubelerinizi takip edip bilgilenmeye calisacagim. Basarilar dilerim.

Fagus Sylvatica
01-02-2013, 23:40
Sayın Emre Kuzu, meşe ile ilgili yaptığınız her şeyi paylaşabilir misiniz lütfen, ben de sizi taklit edip elimden geleni yapmaya çalışacağım çünkü. Bu güzel ağaçlara yeterince önem gösterilmiyor bence. Ben de bu yüzden onları çoğaltmaya çalışıyorum.

Sagun
09-02-2013, 19:00
Arkadaşlar bildiğiniz hızlı büyüyen bir meşe türü var mı? Ama yaprak döken olmalı. Ve Türkiye'nin yerel türü olursa iyi olur.
bizim memleketimizde hızlı büyüyen meşe olarak saçlı meşe söylenmektedir. diğer meşe türlerine nisbeten hızlı büyür. aslında meşeler çok yavaş büyüyen ağaçlar değiller, uygun şartlarda hızlı büyüyolar zaten

Sagun
09-02-2013, 19:03
Sayin Emre Kuzu, fotograflardaki Mese yapraklarini iki sene once sonbaharda bir parktan toplamistim. Yaprak sekli cok hosuma giden bu Mesenin turunu bilmiyorum. Aslinda biraz internette arastirma yaptim ve Kizil Amerikan Mesesinin yapraklarini tam olmasada biraz benzettim. Bu Mesenin hem turunu, hem de bu turden Turkiye'de olup olmadigini merak ediyorum. Siz, Mese Agacina gonul vermis ve tecrubeli birisi olarak, bu konuda ne dusunuyorsunuz? Belki bu turden Sizde de vardir, onuda ogrenmek isterim.
arkadaşlar bu meşenin türü amerikan kırmızı meşesi, anavatanı kuzey amerika, Türkiyede de parklarda nadiren bulunabiliyor. sonbaharda yaprakları kırmızıya döndüğü için çok güzel görüntüsü oluyor.

Sagun
09-02-2013, 19:14
benimde bu kasım ayında saksılara ektiğim saplı meşeler 11-12 cm kadar oldular, palamudu çimlendirip fidan olduğunu görmek ve onun asırlar boyunca yaşayacagını düşünmek gerçekten çok güzel. fotografı yükleyemedim şimdilik

Sagun
09-02-2013, 19:20
Yok,hayır ben meşenin dışına çıkmak istemiyorum. Ben meşeyi çok severim ve bu sıralar ben Ankara'da farklı türler peşindeyim. Türk meşesi ya da kermes meşesi ağacım var,ilerleyen zamanlarda forumda resmini paylaşacağım. Bakalım hangi tür tanımı konulacak. Siz de bu türün Ankara'da yetişip yetimedeği hakkında bilgi vereceksiniz.

ben de Ankarada meşeleri araştırıyorum amma dahaca saplı meşe dışında meşe görmedim bütün parklarda bahçelerde saplı meşe var.

Fagus Sylvatica
22-02-2013, 20:49
Teşekkürler sayın sagun. Çok yardımcı oldunuz :) . Bir de Marmara Bölgesi'nde bulunup bulunmadığını söylerseniz ne müthiş olur.

Sagun
23-02-2013, 20:52
kırmızı amerikan meşesinin marmara bölgesinde doğal olarak yetiştiğini zannetmiyorum ancak parklarda olabilir, ama marmara bölgesinde sapsız meşe, saplı meşe, saçlı meşe ve pırnal meşesi bulunabiliyor. ben bu yaz yıldız parkından pırnal meşe tohumları topladım ancak toprakta çürüdüler:(

Sagun
23-02-2013, 20:55
kırmızı amerikan meşesi marmara bölgesinde doğal olarak yetişmez, ancak parklarda olabilir. marmara da benim daha çok sevdiğim sapsız meşe(quercus petrea) bulunmaktadır. bir tohumunu bulsam ondan da çimlendirmek isterim

Fagus Sylvatica
23-02-2013, 21:11
Çok teşekkürler ben saçlı meşeyi sormuştum zaten :D Sapsız meşe ve pırnal meşesi konusunda size yardımcı olmaya çalışabilirim. Yakın bir zamanda ormana gidebilirsem eğer geç kalmamışsam yerden biraz tohum bulmaya çalışacağım. Pırnal meşesi ise her tarafta var ama tohum bulmak için biraz geç. Yine de bir denerim. Eğer bulabilirsem size kargo ile gönderebilirim.

Sagun
23-02-2013, 22:13
ilginiz için çok teşekkür ederim fagus-sylvatica sapsız meşeyi gerçekten çimlendirmek istiyorum.

Sagun
24-02-2013, 12:40
mimlendirdğim saçlı meşe(quercus cerris)
372632

Sagun
24-02-2013, 12:43
bu da şimdiki hali arkasında görülen de çimlendirdiğim kestane

372633

Sagun
24-02-2013, 12:46
bunlar da yeni çimlenenler

372634

Fagus Sylvatica
24-02-2013, 15:19
Ben de yeni çimlendirdim iki tane, ama yapraklarının gözükmesi için biraz beklemek lazım, ne tür olduğunu bilmiyorum ama en yakın zamanda fotoğrafını yükleyeceğim

kızıl-çam
27-02-2013, 20:44
Pırnal meşe,Anadolu Palamut meşesi ve Ankara'da yetişebilecek saçlı ve saplı meşe dışındaki türlerin palamudunu sonbaharda verebilecek olan var mı? Ağaçlandırma alanına farklı türler dikmek istiyorum da. Verebilecek olan varsa çok mutlu olurum.

Sagun
01-03-2013, 17:36
maalesef Ankarada zor

Fagus Sylvatica
01-03-2013, 20:10
Sayın kızıl-çam, ben elimden geleni yaparım. Büyük ihtimalle sonbaharda ormana bir gideceğim. Bolca meşe palamudu toplayacağım. Sizin için de almaya çalışırım. Tabii türlerini ayırt edemeyeceğim için türlerini siz ayırt etmek zorundasınız. Sorun olmaz umarım :D Burada macar meşesi vb dahil olmak üzere Türkiye'deki meşe türlerinin çoğu bulunuyor.

kızıl-çam
01-03-2013, 21:22
Sayın Fagus Sylvatica,
Siz bana saplı meşe ve Macar meşesi vermeyin;çünkü elimde 4 tane var (Macar meşesinden 30-40 tane var.)onun dışında her tür olur (Kireçli toprakta yetişen türler olsun, pek iyi yetişmeyenler de olabilir.) Yanına topladığınız ağacın yaprağını da koyarsanız sevinirim.(Tür tanımı için) Farklı tür olması hiç önemli değil gerçekten. Şimdiden teşekkürler.

Sagun
01-03-2013, 23:20
arkadaşlar kasım ayında çimlendirdiğim ve odunsu gövdesi oluşam meşemin 2-3 yapragında sarı noktacıklar oluşmaya başladı acaba yaprak mı dökecek yoksa bir parazit hastalığı felan mı yardımlarınızı bekliyorum.saksıda ev ortamında yaprak döker mi?

374148

Sagun
02-03-2013, 13:10
saksıda ev ortamında kışın ağaç(özellikle meşe) çimlendirip, daha sonra doğal ortamına dikip büyüdüğünü gören var mı?

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 16:36
Peki kızıl-çam. Sonbaharda palamutlar olgunlaşır olgunlaşmaz gönderirim. Sanırım ağaçlandırma yapıyorsunuz. Size yardımcı olabilmek beni çok mutlu edecek.

kızıl-çam
02-03-2013, 17:10
Sayın Fagus Sylvatica,
Ağaçlandırma yapıyorum, hem de çok erken bir yaşta. Ankara'ya istediğim türler şunlar:
Makedonya Meşesi (Quercus trojana)
Saçlı Meşe (Quercus cerris)
Pırnal meşe (Quercus ilex)
Anadolu Palamut Meşesi (Quercus macrolepis)
Kermes Meşesi (Quercus coccifera)
Istranca Meşesi (Quercus hartiwissiana)
Mazı Meşesi (Quercus infectoria)
Sapsız Meşe (Quercus patraea)
Yalancı Tüylü Meşe (Quercus virgiliana)
Bu kadar yeterlidir benim için. Çok kabarık bir liste;ama varsa ve bulursanız gerçekten çok sevineceğim.

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 18:27
Elimden geleni yaparım kızıl-çam. Bu türlerin çoğu var burada. Seni tebrik ederim ayrıca yaptıkların için. Çok güzel bir şey. Ben de ağaçlandırma yapıyorum burada. Ama daha çok kestane ve mimoza kullanıyorum.

Sagun
19-03-2013, 19:35
yavru meşe çift gövdeli çıkıyor :)

379840

Fagus Sylvatica
25-03-2013, 19:16
Acaba bu hangi tür meşe yardımcı olabilir misiniz? (palamutları uzuncaydı)

kızıl-çam
25-03-2013, 20:30
Sayın Fagus Sylvtica,
Bence Macar meşesi; çünkü palamutları ve yaprakları çok benziyor... Benim de bir isteğim var sizden, o da pırnal meşeden 15 tohum vermeniz;çünkü onları dağıtacağım,Anadolu Palamut Meşesini buldum, Beynam Ormanları'nda var imiş;ama tam neresinde olduğu hakkında bilgisi olan varsa sevinirim.Pırnal meşe ile ilgili fazladan bir bilgi:-20 derecede ilk hasarlar başlar,-28 dercede ise artık ağaç kurtarılamaz, yani Ankara'da rahatça yetişir.

Fagus Sylvatica
25-03-2013, 21:22
Sağol kızıl-çam, bilgilendirdiğin için. Pırnal meşesi ise burada hiç sorun değil en irilerinden 15 tane yollarım sonbaharda :)

Muda
25-03-2013, 22:13
Yeni aldığım bağ-dağ olan yerde bir kısım meşe ağaçları var. Yaprakları çıktığı zaman hangi tür olduğunu fotoğraflarını koyarak öğrenebilirim sanırım. Rakım 1280 civarı.

Sagun
30-03-2013, 14:40
383428
hızlı büyüyor...

Sagun
06-04-2013, 01:51
bu meşeyi çok sevdim inşallah doğal ortamında büyütebilirim onu, Atatürk Orman Çiftliğinden almıştım palamutu

386073

Fagus Sylvatica
07-04-2013, 19:03
Bugün, yetiştirdiğim ilk meşeyi (kızılçamın dediğine göre macar meşesi) toprakla buluşturum ( mesaj 191'deki meşe bu). Çalılıkların arasına, bağ evinin bahçesinin hemen ötesine diktim. İki tane de kestane diktim ama telefonun şarjı bitti ve fotoğraf çekemedim. İşte benim ilk göz ağrım;

Sagun
07-04-2013, 21:07
çalılıkların arasına dikmek iyi fikir çünkü küçük meşe fidanlarının çevre şartlarından en az etkilenmesi için siper vazifesi gören şeylere ihtiyacı var, elinize sağlık, inşallah büyüyüp kocaman ağaç olduğunu da görürsünüz.

Fagus Sylvatica
08-04-2013, 23:02
Sağolun, sagun, umarım bir gün gölgesinde serinleriz.

Sagun
03-05-2013, 16:59
6 ay önce palamudunu ankara AOÇ den topladığım, kışın saksısını dışarda beklettiğim ve bahar başında ev ortamına aldığım güzelim meşe, ikinci sürgününü de veriyo, yaklaşık 30 cm oldu.

399113

Sagun
15-05-2013, 21:20
artık toprağa kavuşma vakti geldi diye düşünüyorum

404900

Sagun
21-05-2013, 20:33
artık toprağa kavuşma vakti geldi diye düşünüyorum

404900

bu meşeyi geçtiğimiz haftasonu çorumda bir bağevinin bahçesine diktik orada büyüyecek, gölgelik agaç olacak

Sagun
24-06-2013, 18:10
haftasonu çorumdaki bağevine d,ktiğim meşeyi ziyaret ettim gayet sağlıklıydı, 4 meşe daha diktim saksıdaki bütün meşelerim artık topraktalar.

Sagun
08-07-2013, 22:48
Ankara çubuk karagöl de gördüğüm bir meşe ağacında küre şeklindeki bu oluşum dala bitişikti kopardığımda bir tarafında delik olduğunu gördm ne olduğunu bilen var mıdır, sanki bir böceğe, larvaya yuva olmuş gibi bişey424510
bu daldaki hali

424511
bu dala bitişik olan sap kısmı

424512
bu da diğer tarafındaki delik kısım

northpower
26-08-2013, 17:31
ben de merak ettim ya acaba nedir? ben de üç dört gün önce 5 bugün de 4 palamut diktim saksıya. genel de 2 şer li olarak diktim saksılara çünkü büyük saksım yoktu yoksa üçlü düşünüyordum. şuan istanbulda evimin balkonundalar. bekleyip göreceğim bakalım sonucu. umarım filizlerini ve büyük ağaç olduğunu görürüm.

Sagun
27-08-2013, 02:53
ben de merak ettim ya acaba nedir? ben de üç dört gün önce 5 bugün de 4 palamut diktim saksıya. genel de 2 şer li olarak diktim saksılara çünkü büyük saksım yoktu yoksa üçlü düşünüyordum. şuan istanbulda evimin balkonundalar. bekleyip göreceğim bakalım sonucu. umarım filizlerini ve büyük ağaç olduğunu görürüm.

bu mevsimde palamutları nerden buldunuz, çünkü bu senenin palamutları henüz olgunlaşmmadılar, ben geçen sonbaharda yaklaşık 10 tane çimlendirdim çok güzel bir duygu.

northpower
27-08-2013, 14:29
bu mevsimde palamutları nerden buldunuz, çünkü bu senenin palamutları henüz olgunlaşmmadılar, ben geçen sonbaharda yaklaşık 10 tane çimlendirdim çok güzel bir duygu.

istanbuldayım. eminönünde tohum fide satan yerler var daha önce tohum aldığım bir yerde buldum palamut ve kestane ordan aldım. şimdi ekebilir miyim diye sordum tabi yanıtını alınca beklemek istemedim balkonda saksılarda şuan.

dülger
05-11-2013, 14:17
Ankara da meşe palamudu toplamak isteyenler Ankara üniversitesi Fen fakültesi bahçesinde (Merkez kantin futbol sahası yanında) bolca bulabilirler. Türlerini bilmiyorum. Selamlar....

olcim
05-11-2013, 14:47
Ben kestaneyi saksıda çimlendirdim , boyu 1 m yi bulmuştu , ancak saksıda ev dışına çıkardığım hafta kurudu :( Bol şans.

habiş
26-11-2013, 14:07
456901yaklaşık 10 gün önce iki gün suda bekleterek palamut ektiğim yerden bir bitki çıktı ama tereddüt ettim meşe ağacımı yoksa başka bir bitkimi diye yardımcı olursanız sevinirim yetiştirenler bilebilir :confused: daha büyük resmini yükleyuebilirim isterseniz

avtonoz
27-11-2013, 16:25
Ankara Gölbaşında bulunan bahçemde yetiştirmeye çalıştığım Amerikan Meşesine (Quercus rubra) ait yaprakların yaz ve güz görüntüleri:
457499
457500

Tohumcu Nılgun
27-11-2013, 17:39
Ankara çubuk karagöl de gördüğüm bir meşe ağacında küre şeklindeki bu oluşum dala bitişikti kopardığımda bir tarafında delik olduğunu gördm ne olduğunu bilen var mıdır, sanki bir böceğe, larvaya yuva olmuş gibi bişey424510
bu daldaki hali

424511
bu dala bitişik olan sap kısmı

424512
bu da diğer tarafındaki delik kısım

Sayin Sagun, merak ettiginiz o olusumu MESE MAZISI olarak biliyorum.

Ben de bu yaz cektigim Mese Mazilarinin fotograflarini ekleyeyim.

ahmetkaya50
16-06-2014, 18:56
Meşe dalını kesip toprağa diksek ve sulasak tutar mı deneyen var mı

Sagun
20-06-2014, 23:01
503705
gayet sağlıklı.Tokat/Erbaa

Sagun
15-07-2014, 12:36
509156

Hazsal
08-09-2014, 05:11
Merhabalar, ben gruba yeni üye oldum. Ama uzun zamandır yazılanları takip eediyorum. Şimdiye kadar sadece 3 kayın ağacı ve bir kaç limon ağacı yetiştirdim. Ama en çokyyetiştirmek istediklerim meşe ve cinar. Ancak tohum bulmakta sıkıntı yaşıyorum. İcinizde meşe ve cinar tohumu olan var mi? Her turlu posta masrafını ben karsilarim.Tesekkurlee

korkmazay
26-09-2014, 12:55
Meşe fidanım. Geçen sene Bursa Mustafakemalpaşa Dallıca köyünden topladığım palamutları bir kaç gün suda beklettikten sonra ektim ve sonuç bu oldu. Bir ara kurudu sandım. Temmuz ayında toprağını havalandırdım tekrar palazlandı yaprak cıkardı. Yapmam gereken neler var bilen arkadaşlaıdan bilgi istiyorum..Saygılar.... ;)

Sagun
26-09-2014, 21:59
saksıda yetiştirmek istiyorsan saksıyı biraz daha büyütmen lazım, meşelerin kökleri çok derine iniyor, dış ortamda büyütmek istiyorsan mart ayında toprağıyla birlikte dikebilirsin.

korkmazay
26-09-2014, 23:15
:confused:Meşenin yanında bir bitki daha çıktı. Bende sökmedim ama ne olduğunu bilmiyorum. Anlayabilen varsa iyi olur.:confused:

Sagun
27-09-2014, 17:28
ilk başta yonca zannettim ama odunsu bir bitkiye benziyor. bilemedim.

Sagun
08-10-2014, 18:32
520164

Ozlem A
09-10-2014, 08:27
ilk başta yonca zannettim ama odunsu bir bitkiye benziyor. bilemedim.
Fotograftan gorebildigim kadariyla simsire benziyor, oyleyse bonus olmus diyebiliriz.

Sagun
29-11-2014, 21:21
sonunda sapsız meşeyi de çimlendirdim. İstanbula giderken Kocaelinde bir dinlenme tesisinin kenarındaki ormandan topladığım palamutların birisi çimlendi.
528151

528152

528153

saplı meşeye göre ilk sürgün biraz kısa..

toak
19-12-2014, 03:25
Merhabalar,

Tamamen romantik nedenlerle basladigim agac tohumlandirma seruvenim tam bir tutkuya donustu. Kaliforniya'da yasiyoruz ve mese oldugunu dusundugum kapimizin onundeki hasmetli agactan bu ekim ayinda bir sekilde sincaplardan korunmus ve topraga dusup hafif yesermis tohumlarindan elime gecen ilk saksiya diktim ve iclerinden biri hemen boyverdi. Her gecen gun de buyuyor. Yalniz dogada palamutu tepede, topraga dogru kok saliyor oldugunu gorunce ben de "demek ki yaradilisi boyle" diyerek, buldugum gibi diktim. Ancak simdi forumu okuyunca ne kadar komik bir hata yaptigimi anladim. Simdi minik agacimi daha rahat buyuyebilecegi bir saksiya tasiyacagim. Siz doga severlere sorum var:

1) Toprak satin almaliyim! Su an icinde buyudukleri topragi bir parktan kazdim belki daha minerallidir diye ama toprak suladikca her gecen gun daha da sertlesti, kaskati kesildi. Nasil bir toprak onerirsiniz?
2) Nasil bir saksiya tasimaliyim?
3) tasirken bu havada kalmis palamutu da gommeli miyim? :D

Cok hevesliyim ve bu forumu buldugum icin cok mutlu oldum. Iste sapsal mesemin fotograflari.

Sagun
20-12-2014, 14:04
Marketlerde torf denilen saksı toprağından alın, bunun mineralli olanları da vardır. Meşe derin kok yaptığı için yeni saksınızın boyu en az 25-30 cm olmalı. Saksıdaki toprağınız killi veya sert topraksa saksıyı değiştirme işlemi zor olabilir. Normalde torflu saksılarda fidanın gövdesini parmaklarınızın arasına sıkıştırıp saksıyı ters çevirirseniz ve saksıyı yukarı doğru çekerseniz fidan toprağıyla birlikte elinizde kalır.Eğer böyle olmazsa saksıyı kesip toprağı dağıtmadan fidanı çıkarın. Yeni saksıya dikerken palamut toprak altında kalsın. Saksıda en fazla 2yıl dursun daha sonra uygun bir dış ortama fidanı dikin. Kolay gelsin..

toak
21-12-2014, 22:59
Marketlerde torf denilen saksı toprağından alın, bunun mineralli olanları da vardır. Meşe derin kok yaptığı için yeni saksınızın boyu en az 25-30 cm olmalı. Saksıdaki toprağınız killi veya sert topraksa saksıyı değiştirme işlemi zor olabilir. Normalde torflu saksılarda fidanın gövdesini parmaklarınızın arasına sıkıştırıp saksıyı ters çevirirseniz ve saksıyı yukarı doğru çekerseniz fidan toprağıyla birlikte elinizde kalır.Eğer böyle olmazsa saksıyı kesip toprağı dağıtmadan fidanı çıkarın. Yeni saksıya dikerken palamut toprak altında kalsın. Saksıda en fazla 2yıl dursun daha sonra uygun bir dış ortama fidanı dikin. Kolay gelsin..
Cok tesekkur ederim! Onerdiginiz gibi bir torba toprak ve derince de bir saksi aldim. Umarim yeni yerini sever :) Ancak yukarida kalan palamutu pek gomemedim, kirilacak diye korktum. Bu arada cinsini de arastirdim: Valley Oak (Quercus Lobata)
Simdi bahceden yeni palamutlar da buldum ufak ufak cimlenen, onlari da artan topragima diktim. Bakalim gorucez onlar da buyuyecek mi :)

Sagun
24-12-2014, 03:08
Çok güzel olmuş elinize sağlık. Palamudu gömmek çok da gerekli değildi. Çok farklı bir tür palamutları topladığınız ağacın resmi de var mı, yaprak döken bir tür mü

toak
31-12-2014, 02:18
Noel tatilinde oldugumuzdan cevap yazmam zaman aldi. Ama bugun fotograflari cektim. Yaprak doken bir tur degil sanirim bizdeki. Her ne kadar sararan yapraklari varsa da, diger agaclar gibi tum yapraklarini dokmedi. Size yapraklarinin ve dokulmus bebek palamutlarinin resimlerini de cektim. Benim agacim da yerini sevmis olacak ki bir suru yeni yaprak verdi. Ama pek uzadigini soyleyemem.

Sagun
31-12-2014, 15:05
çok sevindim baya heybetli bir ağaçmış gerçekten. Türkiyede ki kermes meşesine benziyor yaprakları anca kermes meşesi bu kadar boylanmıyor. tabii toprak ve saksı genişleyince yeni sürgün verebilir fidancık.

Sagun
31-12-2014, 15:23
bu da benim yavru sapsız meşem 5 cm boyu var ama ikinci sürgün için tomurcuk hazırlanıyor sanırım.
531149

531150

toak
02-01-2015, 06:46
Evet, epey buyuk bir agac. O yuzden daha da sabirsizlaniyor insan, fidanin buyumesi icin.
Sizin ektiginiz sapsiz mese simdiden abi olmus bile. ne kadar kocaman ve yesil yapraklari var :)
Burada mese agaclari icin satilan besleyici kimyasallar var. Icindeki bakteriler kokune yerlesip, topraktan daha cok mineral, su vs almasini sagliyor, besliyormus. Sizin konuyla ilgili bir bilginiz var mi? Hic bu tip bir destek kullandiniz mi?

Sagun
02-01-2015, 13:01
Evet, epey buyuk bir agac. O yuzden daha da sabirsizlaniyor insan, fidanin buyumesi icin.
Sizin ektiginiz sapsiz mese simdiden abi olmus bile. ne kadar kocaman ve yesil yapraklari var :)
Burada mese agaclari icin satilan besleyici kimyasallar var. Icindeki bakteriler kokune yerlesip, topraktan daha cok mineral, su vs almasini sagliyor, besliyormus. Sizin konuyla ilgili bir bilginiz var mi? Hic bu tip bir destek kullandiniz mi?

böyle bir şeyi hiç kullanmadım heralde sabırsızlananlar içindir. meşe çok kanaatkar bir ağaçdır her şekilde büyüyecektir ancak bazı türleri hızlı bazıları yavaş büyür. saksıda bir yere kadar zaten, belli bir büyüklüğe geldiğinde doğal ortamına almak lazım.
ben bu fidanım için içinde azot demir vs.. bulunan sıvı bir gübre kullanıyorum. çünkü bu sapsız meşe gençlik yıllarında yavaş büyüyor sonradan hızlanıyor.
daha önce saplı meşe çimlendirip doğal ortama 2 yaşında 1 metre boyuta ulaşan var.
çoğunlukla torfların içinde herhang bir besin maddesi bulunmuyor. fidanı beslemek için sıvı gübre kullanabilirsin. şu bkteri konusunu bilmyorum biraz araştıraym.

toak
02-01-2015, 19:22
Simdi tekrar tam ismi icin baktim mycorrhizal fungi (mikorizal mantar) diye geciyor. Belki arastirmaniza yardimci olur.

Sagun
04-01-2015, 15:49
saksınızın derinliği uygun, kış mevsiminde dış ortama almaya kalkarsanız bu şekilde soğuğa dayanamayıp kururlar. bahar mevsiminde saksıyı dış ortama(balkon veya bahçeye) dış ortama alın yaz mevsimini de saksıda geçirsinler. kasım ayı gibi 2 yamesini elinizle topragıyla birlikte çıkaracak şekilde ssökmeye çalışın. saksıda kalan üçüncü fidan için saksıyı ters çevirip toprağıyla birlikte blok halinde çıkarn ve dikmek istediğiniz yerlere dikin.

Sagun
04-01-2015, 15:51
Simdi tekrar tam ismi icin baktim mycorrhizal fungi (mikorizal mantar) diye geciyor. Belki arastirmaniza yardimci olur.
araştırmalarıma göre biyolojik gübre sayılıyor bu mantarlar ağacın beslenmesine yardımcı oluyorlarmış. kullanılabilir yani.

Orhan1915
04-01-2015, 17:58
Bulundukları oda güneş görmüyor fakat oksijen yeterli oda da soba yani sıcaklıkta var bu şekilde güneş görmemesi olumsuz etki yaratır mı ? Bu arada suyunu haftada 1 kez veriyorum yeterli olur mu ?

Sagun
05-01-2015, 18:45
güneş görmüyor derken hiç mi güneş ışığı girmiyor içeriye yani odanın penceresi yok mu? güneş görmese bile yapay ışıkla yani lamba ışığı ile de fotosentez yapabiliyorlar.ama en sağlıklısı güneş ışığıdır. su haftada bir uygundur duruma göre değişebilir. parmağınla toprağın nemini kontrol edebilirsin. haftada bir veya 10 günde bir olabilir. nem çok fazla olursa da köklerde çürüme olabilir.

Sagun
06-01-2015, 20:45
Pencere var yani güneş görmüyor derken hani çiçekleri ya da fidanları balkona filan koyarlar gün batımına kadar güneş ışınları bitkinin üstüne gelip fotosentez yapmasını sağlar ya o şekilde bahsetmiştim ben :) en iyisi 10 günde 1 o zaman :) Çıkan fidelerin fotoğrafını bakmışsınızdır ailem büyük bir ağaç olmuycak çalı mı Pıynar mı neymiş sanırım ondan olucakmış zaten çıkan yaprakları da dikenli,Palamutun tohumu daha büyük oluyormuş açıkcası bunu duyunca üzüldüm nasıl bir ağaç olduğunu biliyorsanız anlatırmısınız :)
pencere varsa hiç sorun olmaz büyürler. şimdilik yaprakları yeni çıktığı için türü konusunda emin olamadım, yapraklarının rengi kızıldan yeşile dönüştüğü zaman tekrar bir fotograf göster. bir de palamutları nerden topladın çevredeki ağaçlar yaprakdöken meşe miydi, büyükler miydi onları da bilmek lazım. Ailen heralde pırnal meşe yi kastetmişler ama onun da kendi içinde iki türü vardır. Türkiye şartlarında en iyi gelişip büyüyenler saplı meşe, sapsız meşe, kasnak meşesi, saçlı meşe dir. pırnal meşenin de boz pırnal türü 30-40 metre boylanabilir ama seninkinin yaprakları pırnala benzemiyor.

toak
09-01-2015, 05:32
araştırmalarıma göre biyolojik gübre sayılıyor bu mantarlar ağacın beslenmesine yardımcı oluyorlarmış. kullanılabilir yani.

bir denemek lazim o zaman. yalniz saksi degistirdikten sonra simdilerde o kadar hizli buyumeye basladi ki, dengesini bozmaktan korkuyorum :) bir anda pek cok yerinden surgun verdi. belli ki topragini sevdi. ama toprak biraz sinek yapiyor.

zeytin32
10-01-2015, 00:19
Bu meşe ağacı türlerinden hangisi uzun yıllar yaşayabilir? Bilenler yazabilirse sevinirim. Birde tohumunu nereden bulabilirim?

Sagun
10-01-2015, 13:11
Bu meşe ağacı türlerinden hangisi uzun yıllar yaşayabilir? Bilenler yazabilirse sevinirim. Birde tohumunu nereden bulabilirim?
meşenin bütün türleri çok uzun yılar yaşayabilir. yaşadığınız bölgeye göre uygun olan türler değişebilir. Ancak türkiyenin hemen her yöresinde meşe ağacı yetişmektedir. özellikle sapız meşe, saplı meşe, kasnak meşesi ve macar meşesi 25-30 metre kadar uzayabilirler. gövde çapı 2 m ye kadar gelişebilir. tohumları meşe ormanı araziinde özellikle ekimin 2. yarısı ve kasım aylarında olgunlaşmış şekilde bulabilirsiniz. Bir de parklarda da bulunabilir.

zeytin32
12-01-2015, 20:02
meşenin bütün türleri çok uzun yılar yaşayabilir. yaşadığınız bölgeye göre uygun olan türler değişebilir. Ancak türkiyenin hemen her yöresinde meşe ağacı yetişmektedir. özellikle sapız meşe, saplı meşe, kasnak meşesi ve macar meşesi 25-30 metre kadar uzayabilirler. gövde çapı 2 m ye kadar gelişebilir. tohumları meşe ormanı araziinde özellikle ekimin 2. yarısı ve kasım aylarında olgunlaşmış şekilde bulabilirsiniz. Bir de parklarda da bulunabilir.

Tohum toplama zamanı geçti o halde. Yaşadığım yerde bir kaç çok büyük meşe ağacı var onların resmini çeksem türünü söyleyebilirsiniz sanırım. Eğer uzun yıllar yaşayan türden ise tohumlarından almak istiyorum.

Sagun
14-01-2015, 00:00
Tohum zamanı ekim -kasım ayları olsa da bu mevsimde de ağacın dibinde sağlam palamut bulabilirsiniz.eğer ezilmemişse veya hayvanlar tarafından yenmemişse. Ağaç resimlerine gelince yaprakları bu mevsimde dökülmüş olduğu için türünü tanıyamayabilirim, genelde yaprağına bakarak tanırım çünkü

Sagun
02-06-2015, 09:50
215 numaralı mesajımdaki fidanın 31 mayıstaki hali
556707

Sagun
08-08-2015, 16:05
570261

murathut
10-08-2015, 22:53
merhaba
rica etsem bana meşe palamudu gönderirmisiniz lütfen rizede bulamadım yardımcı olursanız çok memnun olacağım teşekkür ederim.

Sagun
18-08-2015, 18:47
merhaba
rica etsem bana meşe palamudu gönderirmisiniz lütfen rizede bulamadım yardımcı olursanız çok memnun olacağım teşekkür ederim.

Şu an mevsimi değil Ekim Kasım ayında uygun olur.

Sagun
19-08-2015, 14:18
571841

murathut
24-08-2015, 14:57
Şu an mevsimi değil Ekim Kasım ayında uygun olur.

cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim
belirttiğiniz aylarda tohum elde ettiğinizde banada gönderirmisiniz ve bu resmini paylaştığınız saçlı meşe de palamut üretiyormu acaba ;)

Sagun
25-08-2015, 08:18
cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim
belirttiğiniz aylarda tohum elde ettiğinizde banada gönderirmisiniz ve bu resmini paylaştığınız saçlı meşe de palamut üretiyormu acaba ;)

bu henüz çok küçük onun için palamudu yok. ancak ekim aylarında ankarada parklarda bahçelerde bolca saplı meşe buluruz.