View Full Version : Ateşkaptan/Perlit ortamında topraksız tarım denemeleri
Bende çileklerde ilk hasadı yaptım, 4 tane :) Yeni kızaranların şekli daha düzgün. Domateslerin gelişimi iyi ama biberlerde durum kötü. 14 fide vardı, 10 fidenin üst yapraklarında büzüşme var. Bazıları büzüşmeden sonra kurumaya döndü resimdeki gibi büzüşme;
BENZER RESİM (http://www.agaclar.net/forum/attachments/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/234502d1310903986-biber.jpg)
Agregat cocopeat ve perlitten oluşuyor. Neden olabilir? Çok nemli kalmasındanmı ki? Haftada bir besinli sulama yapıyorum, her fide için 300ml ama genede nemli gözüküyor.
ateşkaptan
23-05-2014, 19:57
Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan durum. Kalsiyumu artırınız.
Merhaba @ateşkaptan;
Ben evimin terasına ufak çapta bir sera yaptım, bu seramın içerisine akan su kültürüne uygun pimaş borularla hazırladığım bir sistem kurdum. Bu sistem sayesinde 25 adet fide yetiştirebiliyorum, vermiş olduğunuz kimyasalların fiyatları oldukça yüksek.
Sizden ricam bana bir öneride bulunmanız, şu anda hazır olarak satılan besin eriği (http://www.madrasol.com/urun/domates-besin-kiti_1463.aspx) kullansam benim işimi görür mü ? Ben sizin dediğiniz kimyasallardan almaya kalktığıma oldukça yüksek meblağlar ortaya çıkıyor, hassas tartı ve ölçüm aletleri hariç.
Benim elimde hazır olan araç gereçler şu şekilde; dijital ph ve ec metre, akan su kültürüne uygun pimaş borular ile hazırlanmış sistem, sera, su tankı ve 2 şer litrelik a ve b stok besin eriği. (kullandığım besin eriği bknz. (http://www.madrasol.com/urun/domates-besin-kiti_1463.aspx)
Teşekkürler, Sedat.
ateşkaptan
28-05-2014, 21:36
Merhaba @ateşkaptan;
Ben evimin terasına ufak çapta bir sera yaptım, bu seramın içerisine akan su kültürüne uygun pimaş borularla hazırladığım bir sistem kurdum. Bu sistem sayesinde 25 adet fide yetiştirebiliyorum, vermiş olduğunuz kimyasalların fiyatları oldukça yüksek.
Sizden ricam bana bir öneride bulunmanız, şu anda hazır olarak satılan besin eriği (http://www.madrasol.com/urun/domates-besin-kiti_1463.aspx) kullansam benim işimi görür mü ? Ben sizin dediğiniz kimyasallardan almaya kalktığıma oldukça yüksek meblağlar ortaya çıkıyor, hassas tartı ve ölçüm aletleri hariç.
Benim elimde hazır olan araç gereçler şu şekilde; dijital ph ve ec metre, akan su kültürüne uygun pimaş borular ile hazırlanmış sistem, sera, su tankı ve 2 şer litrelik a ve b stok besin eriği. (kullandığım besin eriği bknz. (http://www.madrasol.com/urun/domates-besin-kiti_1463.aspx)
Teşekkürler, Sedat.
Kullanacağınız besin kiti özel üretim. İçeriği belli değil. Aslında içeriğin yazılması lazım.
Besin eriyiğini; Sayın Leventali nin amatörler için büyük özveriyle hazırladığı organizasyondan alma imkanınız varsa, bence o hazır besin eriyiğin den daha kıymetlidir.
Bu işin aslını öğrenmekte bonus'u.
İşin özü seçim sizin.
Rastgele kaptan teknede suda artik. Istanbul tuzlada yasayan arkadasim gecen yagli izmarit mercan baligi yakalamislar bayagi iri idiler.
Cevabınız için çok teşekkür ederim, @Leventali; beyin yapmış olduğu organizasyon bitmiş durumda. Bir başka organizasyona kadar bekleyeceğiz anlaşılan.
ateşkaptan
28-05-2014, 21:49
Bu sezonun ilk balığı bugün kısmet oldu.
Bu gün deniz muhteşemdi, sıcaklık 30 derece ve manzara,
497373
Ve sezonun ilk balıkları,
497374
Mangal yakmaya değer
497375
Ve çatıdaki marullardan bir tanesini, salata olarak sofraya koyup, Meşhur ayranı da yanına ekleyince bir tek roka kaldı.
Onu da komşu getirdi.
497376
Gerisini resimledim ama, reklam olmasın dedim.))
alitezel
28-05-2014, 22:38
Afiyet şeker olsun kaptan istavritler de ye beni diyor mübarek :)
iyiarama
30-05-2014, 09:33
Ateşkaptan bey
Benim biber fidelerimin yaprakları kocaman oldu ama tomurcukları sanki içi boş gibi sorun nedir
Bugün tesadüfen farkettim ki 40 kök çileğin 3 kökünde bit oluşmuş, bu resimdeki(bknz) (http://www.agaclar.net/forum/attachments/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/85353d1244578416-2.jpg) gibi ama yeni başlangıç gib daha az. Ne önerirsiniz?
leoarslan
30-05-2014, 14:06
sn duvane arapsabunu ve kekik suyu sıkın ama bit mi kızılörümcek mi? tüm çileklere sıkın çok hızlı çoğalıyorlar yoksa
beyaz bitler, kırmızı örümcek değiller sanırım. diğer çileklerede bulaşmış. arapsabunu zarar vermez dimi? arapsabununu ne ölçülerde kullanmalıyım? nasıl hazırlamalıyım?
Ates abi baliklar harika gozukuyor. Sonbaharda krace cekerdik Tuzla limaninda kracelerin mangali bir baska tatli oluyor. Dikkatimi cektide bayragimiz yeni galiba. Tekne yenilenince oa yeni olsun dedin galiba.
ateşkaptan
30-05-2014, 19:46
Ateşkaptan bey
Benim biber fidelerimin yaprakları kocaman oldu ama tomurcukları sanki içi boş gibi sorun nedir
Fotoğraf koyabilirseniz, belki nedenini anlayabiliriz.
ateşkaptan
30-05-2014, 19:52
Ates abi baliklar harika gozukuyor. Sonbaharda krace cekerdik Tuzla limaninda kracelerin mangali bir baska tatli oluyor. Dikkatimi cektide bayragimiz yeni galiba. Tekne yenilenince oa yeni olsun dedin galiba.
Bayrak tabii ki yeni, Tekne ile birlikte o da yenilendi. Dikkatin için teşekkürler.
İstavritler de çok nefisti, nedense Karadeniz de avlanan, mayıs ve haziran ayı balıkları çok lezzetli oluyorlar.
ateşkaptan
30-05-2014, 19:54
Bugün tesadüfen farkettim ki 40 kök çileğin 3 kökünde bit oluşmuş, bu resimdeki(bknz) (http://www.agaclar.net/forum/attachments/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/85353d1244578416-2.jpg) gibi ama yeni başlangıç gib daha az. Ne önerirsiniz?
Doğal ilaç yaparak bir kaç gün devam ediniz. Doğal ilaç için Ağaçlar neti bir araştırın derim.
ateşkaptan
31-05-2014, 20:33
Teknenin bakımı nedeniyle uzun zamandır yerlerine dikilmeyi bekleyen biberler, seradaki marulların tükenmesinden sonra, onların yerine dikildiler. Kendilerini şu anda göremezsiniz, zira çok küçükler,
498347
Dün,Sera sıcaklığı rekor düzeydeydi.
498349
Domateslerim de viyoller de epeyi zayiat verdiler , ama; sonun da yeni kanallar hazırladığım, resimdeki yerlerine bugün itibariyle dikildler.
Bir kanalda Likopenli domatesler, bir kanalda iri domatesler, öbür kanalda da pembe domatesler.
498348
Tabi ben bu işlerle uğraşırken, ilçem tam bir cümbüş yeri idi. İki aydır gürültü, patırdı derken bu akşam beş de, herzamanki sakinliğine kavuştu.
Tabii, kimler geldi, kimler geçti buralardan,
Ben oyumu Ankara'da kullandığımdan, pek ilgilenmedim ama, yinede bazı kareler sizler için çektim. Zaten iki parti burada çekişiyor.
Devlet Bahçeli,
498350
Ve Kadir Topbaş,
498351
Küçücük, sakin ve sessiz ilçem yarın başkanını seçecek. Ne değişecekse!..
Seranin ici bayagi bir sicakmis. Havalandirma gecen seneki sistemmi **** bu sene degisiklik varmi?
ateşkaptan
01-06-2014, 19:56
Seranin ici bayagi bir sicakmis. Havalandirma gecen seneki sistemmi **** bu sene degisiklik varmi?
İki adet fan ve ısıya duyarlı termik role aldım. Ancak, henüz onu monte edemedim.
Karadeniz bu, dün 30 derece olan sıcaklık, bugün 15 derece, hatta gece dahada düşer. zira hala yağmur devam ediyor.
Sera içindeki marulları yakın komşulara dağıttım. O sayede biberleri sera ya dikebildim.
Domatesler için ise; sera dışında yaptığım yeni kanallara dikildiler, inanın bir günde yeni yaprak verdiler.
Ama sera dışındaki marullar kaldı. 12 tane daha marul var kıyıp da sökemedim.
Hıyar, Kavun,Karpuz ve Kabaklar da bu yüzden viyoller de kaldılar. Hatta kornişon salatalıklar çiçek bile verdiler. Ya marulları yine hısım akraba dağıtacağız, veya biraz daha bekleyip kornişon salatalıkları viyolde büyümüş göreceğiz. Hele şu yağmurlar geçsin.
alitezel
01-06-2014, 22:59
Sayın ateş kaptan öncelikle iyi geceler ben bu gece ilk besin sülüsyonumu sizin paylaşımlarınız sayesinde hazırladım. Şimdi değerli kaptanım A tankı : kalsiyum nitrat : 125 gr demir : 3.5 gr B tankı : magnezyum sülfat :100 gr potasyum sülfat :34 gr mono potasyum fosfat :55 gr mikrolar : borikasit: 102 ml mangan : 63 ml çinko : 25 ml bakır : 40 ml sodyum molibdat: 33 ml her iki tankında 2.5 litreye tamamladım bu sizin 3 lü domates formülünün 2 evresi dört e böldüm 250 litrelik nihai besin için hazırladım 10 litre için 100 ml A 100 ml B ilave edip besleme yapma niyetindeyim sülüsyonu seyretmek amacıyla böyle yaptım gözle görülür bir yanlış varmı birde demir diğer elementlerden çok dominant gibi sanki ne kadar seyreltsende hep aynı bu normal mi teşekkür ederim. Saygılar...
ateşkaptan
02-06-2014, 08:40
Sayın ateş kaptan öncelikle iyi geceler ben bu gece ilk besin sülüsyonumu sizin paylaşımlarınız sayesinde hazırladım. Şimdi değerli kaptanım A tankı : kalsiyum nitrat : 125 gr demir : 3.5 gr B tankı : magnezyum sülfat :100 gr potasyum sülfat :34 gr mono potasyum fosfat :55 gr mikrolar : borikasit: 102 ml mangan : 63 ml çinko : 25 ml bakır : 40 ml sodyum molibdat: 33 ml her iki tankında 2.5 litreye tamamladım bu sizin 3 lü domates formülünün 2 evresi dört e böldüm 250 litrelik nihai besin için hazırladım 10 litre için 100 ml A 100 ml B ilave edip besleme yapma niyetindeyim sülüsyonu seyretmek amacıyla böyle yaptım gözle görülür bir yanlış varmı birde demir diğer elementlerden çok dominant gibi sanki ne kadar seyreltsende hep aynı bu normal mi teşekkür ederim. Saygılar...
Üç aşamalı üç adet domates eriyiği formülü var, İki adedi kış için, bir adedi yaz için.(178 no'lu mesaj) Sanırım yaz için olanı dikkate aldınız. Oradaki değerleri 4 de bölüp, A ve B stok eriyiği hazırlarsanız 250 litrelik tank için bir defalık eriyik hazırlamış olursunuz. Siz stok ları 2.5 litrelik pet'e hazırladıysanız, eriyik daha da yoğunlaşmış olacaktır.
Ancak; 10 litre tank için Stok A ve Stok B den 100 er ml almanız fazla olacaktır.25 er ml almanız yeterli olacaktır.
ateşkaptan
02-06-2014, 08:47
Viyolde çiçeklenen Kornişon Salatalıklar,
498684
Domatesleri diktikten sonra viyolde kalan domatesler,
498685
Dikim için gün sayan salatalık, kavun, karpuz ve kabak fidelerim.
Dikim için çok geç kalındı . (Bilinen nedenden.)
498686
alitezel
02-06-2014, 09:20
Üstadım şimdi yine kafam karıştı ben formüldeki değerleri dörde böldüm ama seyrelttiğim suyu ikiye böldüm yani 1.25 litre yerine 2.5 litre kullandım bu durumda yoğunluğun azalması gerekmez mi o zamanda nihai besin suyuna 2 kat sülusyon gerekir diye düşünmüştüm
ateşkaptan
02-06-2014, 17:38
Üstadım şimdi yine kafam karıştı ben formüldeki değerleri dörde böldüm ama seyrelttiğim suyu ikiye böldüm yani 1.25 litre yerine 2.5 litre kullandım bu durumda yoğunluğun azalması gerekmez mi o zamanda nihai besin suyuna 2 kat sülusyon gerekir diye düşünmüştüm
Haklısın, Sabah sabah benim de kafam karışmış,
250 litrelik tanka 2500 ml besin eriyiği konursa, 10 litreye ne kadar konacak= 100 ml tabii.
Sayın Tezel ; Yaptıklarınızı da ilgiyle izliyorum. Başarılar dilerim.
ateşkaptan
05-06-2014, 19:24
11 adet Salatalık, 6 adet Kavun ve 6 adet karpuz ve bir adet (sonun da dev kabak olacak) kabak fidesi yerlerinde.
499876
Biberler biraz boy attılar,
499877
Çilekler, önce marul besini ile büyüdüler, Marullar bitip biberler ekilince, biber besin eriyiği çilekleri azdırdı.
499879
Marul dibin biraz üzerinden kesilince ortaya bu çıktı. Yeniden filizlenen marul, biber besin eriyiği ile coştu. Kesilen yerden üç adet marul oluştu.
499878
Bu sezon dört adet besin eriyiği ile çalışıyorum. Çilek besin eriyiği (iki aşamalı deneme aşamasında), biber besin eriyiği (geçen sene uyguladığım), Florida 2012 5 aşamalı domates besin eriyiği ve sekiz aşamalı salatalık besin eriyiği ( kavun, karpuz ve kabak ayni besinle devam edecekler.
Denemeler bakalım nasıl sonuçlanacak.
volkan0048
06-06-2014, 10:31
sayın Ateş hocam,
yine süper örnek bir çalışmalar,bol hasatlar...
kiziltan
06-06-2014, 12:45
Marulu koku ile cikartmayip. yuzeyden 2-3 cm yukaridan keserek almak bir yetistiricilik sekli. Hatta besin erigi verilmeyen ortamlar da var.
Pazardan alinan marulun koklu olmasina dikkat eder, alttan 3-4 cm keser ve bu kismi 2-4 gun 1-1.5 cm su icerisinde bekletip topraga dikerseniz sadece sulamayla bile yeni marul veriyor, kaldi ki besinli su verirseniz..
Boylece beginilen marul tekrar yetistirilmis oldugu gibi, fide alma ve gelistirme zahmeti de olmuyor.
Saglicakla kalin
volkan0048
06-06-2014, 13:40
sayın kızıltan hocam
bu çok güzel bilgi için teşekkürler,uygulayacağım....
kiziltan
06-06-2014, 13:56
Sn Volkan0048
Bu sekilde kokunden yeniden buyuyen sebzeler var, sadece sulama ile yapabiliyorlar bunu. Sanirim dusuk yogunlukta besin sivisi ile daha iyi olur.
Marul, taze sogan, taze sarimsak, kereviz sapi, tum taze yesillikler ( roka, maydnoz, tere vs.. ) bir de bu forum icerisinde basligi olan perpetual spinach ( kuzu kulagina benzer bir ispanak turu ).
Hepsinde system ayni, koku 1-1.5 cm suda tekrar kok uzatana kadar bekletip gunes goren yerde topraga dikmek.
Youtube acarsaniz, regrow lettuce, regrow onion, regrow garlic, regrow celery diye aramalar yaptiginizda videolari var.
Marul denedim oldu, digerleri icin baslamadim, isleri yoluna koyayim deneyecegim.
Saglicakla kalin
volkan0048
06-06-2014, 16:00
Çok teşekkür ederim sayın kızıltan hocam,
iyi ki varsınız :)
ateşkaptan
06-06-2014, 18:47
Marulu koku ile cikartmayip. yuzeyden 2-3 cm yukaridan keserek almak bir yetistiricilik sekli. Hatta besin erigi verilmeyen ortamlar da var.
Pazardan alinan marulun koklu olmasina dikkat eder, alttan 3-4 cm keser ve bu kismi 2-4 gun 1-1.5 cm su icerisinde bekletip topraga dikerseniz sadece sulamayla bile yeni marul veriyor, kaldi ki besinli su verirseniz..
Boylece beginilen marul tekrar yetistirilmis oldugu gibi, fide alma ve gelistirme zahmeti de olmuyor.
Saglicakla kalin
Tesadüfen oluşan bir durum. Kök kuvvetli olduğu için gelişme çok hızlı ve mükemmel. Marul besin eriyiği 0.8- 1.0 aralığında tutmuştum. Biber besin eriyiği ec si yüksek (1.7) , merakım nasıl gelişecek.
Bu sene marula doydum. İlk defa denemiştim. Marul yüzünden, biber ve salatalıkları viyol de tuttum. Onların tükenmesine kadar bekledim. Neyse ki tükendiler.
kiziltan
06-06-2014, 19:42
Sn Ateskaptan
Dibe yakin kestiginiz marul fotograftaki hale kac gunde geldi ?
Saglicakla kalin
ateşkaptan
07-06-2014, 09:52
Sn Ateskaptan
Dibe yakin kestiginiz marul fotograftaki hale kac gunde geldi ?
Saglicakla kalin
Perlite değen kısımdan 2-2.5 cm yukarıdan kesmiştim. Daha biberleri dikmemiş tim. Önceleri marul besin eriyiği ile beslenirken, o kadar canlı değiller di. Biber besin eriyiği ile coştular.
Kestiğim marulların köklerini de çıkartıp atıyordum, bunu unutmuşum. Benimkisi tamamen tesadüf oldu. Marulu kesmem, tahminen 15 gün olmuştur.
Selamlar.
kiziltan
07-06-2014, 10:57
Sn Ateskaptan
15 gunde yeni marul, hem de begenmis oldugunuz turun yeni urunu ciktiysa, fide parasi vermediyseniz, iyi bir sey. Satmak icin degil de evde tuketmek icin oldukca iyi.
Bu tip uretim yapanlar internette cok var, tuketim icin yeni cikan yapraklari topluyor ve tekrar kesmiyorlar, birkac ayri maruldan birer ikiser yaprak alip tuketiyorlar. Yazilanlara gore yaprak alindiginda marul tekrar yaprak veriyormus.
Saglicakla kalin
ateşkaptan
12-06-2014, 10:35
10 günlük domatesler, eski hallerinden eser yok, Florida besin eriyiğini de çok sevdiler,
Ancak; sera dışında olduklarından yağmur ve rüzgara açıklar, yağmur suyu besin eriyiğinin Ec ve Ph miktarlarını etkilediğinden, sabah, akşam kontrol gerektiriyor. Yağmur suyu Ec yi düşürüp, Ph yükseltiyor.
501574
Salatalık, kavun, karpuz da sera dışın da ve ayni şekilde dış etkilere açık,
501575
Biberler, sera içinde ve keyifleri iyi.
501576
Ama sera dışındaki manzara da bu.
501577
Reçel den kurtulanları, akşamları masada misafir ediyoruz.
501578
ateşkaptan
16-06-2014, 20:00
Sayın Halil Önen' nin tarifini verdiği, (bu sayede kulaklarını çınlattım mı bilmem!..) her derde deva, her bitkiye uygulanan ve hastalıkları önlediği belirtilen meşhur Gülleci Bulamacını bugün yaptım ve hemen de uyguladım. Yani hastalık başlamadan. Tüm bitkilere uyguladım. Birer hafta arayla uygulamayı düşünüyorum.
(Sönmüş kireç ile yapılan gülleci bulamacı;
10 lt su,
3 kg kükürt,
3 kg sönmüş kireç) Geniş bilgi Sayın Halil Önen' in sayfasında.
502577
Domatesleri ipe aldım. Kim derdi bu kadar çabuk büyüyecek.
502578
Pepino bitkim den geçen yıl 8 adet meyve almıştım. Bu sene durumu bu.
502579
Ve Teknemin bağlı olduğu Liman'nın genel görünümü.
502580
ateşkaptan
18-06-2014, 14:57
Kavun ilk çiçeklerini açtı, tabii bunlar erkek çiçekler, (kavun da ilk erkek çiçekler açar ve sonradan açan dişi çiçeğin döllenmesini sağlarlar.) kuvvetin boya gitmesi için koparılacaklar.
503038
Ayni şekilde salatalıklar da,
503039
Kabak sonunda herhalde sökülecek, çok yer kaplıyor.
503040
Biber büyüdü,
503041
Ve ilk çiçeğini oluşturdu. Kral çiçek, o da koparılacak. (Biberin gelişmesi için)
503042
ateşkaptan
19-06-2014, 09:31
Biber de; ana dal ikiye veya üç dala ayrılması sırasın da, ortada çıkan çiçek, kral çiçek veya kral biber olarak adlandırılır ve pek büyümez, ancak bitkinin gelişmesini de etkiler. Mutlaka kopartılır demiştik. (Bu işi yapanlar bilir de, benim sözüm yeni heveslilere).Ayrıca; bitkinin gelişen yan dalları da küçük sürgün ken koparılır.
Kral biber çiçeği, (örnek)
503284
Yan sürgünler,
503285
Salatalık ta ki çiçek ve yan dal,
503286
Domates koltuk yan sürgünü,
503287
Ve kavun, karpuz yan sürgünleri. Ancak; bunlar hemen koparılmaz, üzerinde meyve oluşumu beklenir.Meyve var ise iki,üç yaprak üzerinden ucu kırılır, meyve yoksa tamamı koparılır. Salatalık ta da ayni işlem yapılabilir.
503288
kiziltan
19-06-2014, 09:57
Sn Ateskaptan, kolay gelsin.
Su kokunden kopartmayip yerinde biraktiginiz maruldan ne haber? Bu yontem verimli oldu mu ? Internetten izledigim kadariyla bu sekilde 7-8 marul birakip her seferinde herbirisinden birer ikiser yaprak aliyorlar.
Ayni seyi taze soganda ve ispanak icin de yapiyor, koku cikarmayip 2 cm kadar birakip keserek topluyorlar.
Saglicakla kalin
ateşkaptan
19-06-2014, 13:54
Sn Ateskaptan, kolay gelsin.
Su kokunden kopartmayip yerinde biraktiginiz maruldan ne haber? Bu yontem verimli oldu mu ? Internetten izledigim kadariyla bu sekilde 7-8 marul birakip her seferinde herbirisinden birer ikiser yaprak aliyorlar.
Ayni seyi taze soganda ve ispanak icin de yapiyor, koku cikarmayip 2 cm kadar birakip keserek topluyorlar.
Saglicakla kalin
Marulu ilk defa dikmiştim. Yani ilk denemem. Tabi çok şey gözlemledim. Şimdi tekrar diktim ve onu da gözlemliyorum.
Bildiğimiz gibi marul, kış dönemi yani kısa gün bitkisidir. Soğan ve ıspanak da ayni. Benim diktiğim de kış döneminden çıkılıp, bahar başlangıcı idi. Arkadaşımın, fideleri bana verdiği günlerde, marullar sapa (çiçeklenmeye) kalkmışlardı. Aldığım fidelerinde boyu uzamış ve sapa kalkmak üzere olduklarını gördüm.
Tabii, toprakta bu böyleydi de, topraksız da nasıl olurdu ?. Maksat deneme olunca;
Marulların ilk yaprakları da dahil olmak üzere perlit içine adeta gömdüm. Yani yaprak kök arasın da yeniden kılcal köklenme sağladım. Besin eriyiği ile de çabucak köklendiler.
Sonuç; mükemmel lezzet ve görünüşte marullar. Sapa kalkmaması da sanırım yeniden köklenmeleri.
Şimdi; Söktüğüm çileklerin yerine yine marul diktim. Bakalım sapa kalkacak mı ?. Eğer sapa kalkma eğilimi göstermezlerse dediğiniz konuyu deneyip, burada paylaşırım.
Sorunuza gelince;
Marul dikmiş olduğum kanala, marullar kalkar kalkmaz biber diktiğim den, (zaten marul yüzünden dikimde çok gecikmiştim) Marul besin eriyiği yerine biber besin eriyiğine geçilince, kalan tek kök marul, hızla sapa kalkma eğilimi gösterdi, (Biber besin eriyiği kuvvetli geldi) Sizin belirttiğiniz yaprak, yaprak kopartma aşamasına geçemeden maalesef mideye indi.
Yine de bu uygulamayı kış ayında da yapıp denemek gerekir.
Bu işi profesyonel olarak yapanların mutlaka gözlemleri vardır. Bizimle de paylaşabilirlerse, Balkonlarında bu işi yapmak için çaba sarf eden amatörlere de yaprak yaprak kopartmak kalır.
Ne dersiniz!..
ateşkaptan
20-06-2014, 08:54
Kornişon salatalık dibinde oluşan ve kök gelişimini engelleyen çiçekler koparılmıştı. Ancak, kök gelişimi tamamlandığından artık bu ve sonra oluşanlar koparılmayacak,
503554
Yakından görünümü,
503555
Nihayet Domateslerim çiçekte, dikimden 20 gün sonra. Artık Florida besin eriyiği ikinci safhasına geçebilirim.
503556
Ve devamı,
503557
Bu domates pembe, çiçeği bile büyük,
503558
Sevgili "ateşkaptan",
sizin önerdiğiniz 2 aşamalı çilek besin formülünü uyguluyorum. Yeni doğan yaprakların %80'i uç kurumasıyla başlayıp 1cm olunca ölü çıkıyor. Gövdesi sağlıklı hepsinin ama yaprakları kuru. Sorun ne olabilir?
alitezel
20-06-2014, 20:27
Sayın duvane aynı sorun bendede var biraz araştırdım antraknoz diye bir hastalığın belirtisi sanırım olgun yaprakların saplarında kararma taze yaprakların uçlarında yanma besin eriği ile alakası yok sanırım çeşitli sitelerde bazı ilaçlar önerilmiş ben şimdilik kullamadım saygılar..
Sayın duvane aynı sorun bendede var biraz araştırdım antraknoz diye bir hastalığın belirtisi sanırım olgun yaprakların saplarında kararma taze yaprakların uçlarında yanma besin eriği ile alakası yok sanırım çeşitli sitelerde bazı ilaçlar önerilmiş ben şimdilik kullamadım saygılar..
Evet, kararık bazı fide gövdeleri var.
Ates abi , pepinolari kisin serayami aldin. Bende 4 saksi var kisin nasil muhafaza edeyim.
ateşkaptan
21-06-2014, 10:31
Ates abi , pepinolari kisin serayami aldin. Bende 4 saksi var kisin nasil muhafaza edeyim.
Pepinolar hep sera dışında, Karadeniz de karasal iklim olmadığından, (kışın pek don olayı olmaz, olsa da çabuk çözülür.) kışın sadece yapraklarını döküyor.
Almanya'da; kışın sert iklimi dolayısı ile don bitkiyi öldürür. Sera için de olmasın da fayda var.
Aslında; kışın burada kalsam bende sera içine alırdım.
ateşkaptan
21-06-2014, 10:57
Sevgili "ateşkaptan",
sizin önerdiğiniz 2 aşamalı çilek besin formülünü uyguluyorum. Yeni doğan yaprakların %80'i uç kurumasıyla başlayıp 1cm olunca ölü çıkıyor. Gövdesi sağlıklı hepsinin ama yaprakları kuru. Sorun ne olabilir?
151 nci sayfamda bulunan formül, bu forumda şimdi aramızda olmayan yani forumdan ayrılan bir arkadaş tarafından önerilmiş idi.
Şahsen ben de denedim. Ama sonuç pek iyi olmadı. Sizin dediğiniz durumlar oluşmadı ama, Çok hızlı bir gelişme ile pek az çiçek verip, hemen stolon oluşturdular.
Böylece; deneme başarısız olmuş ve formülün pek sağlıklı olmadığı test edilmiştir.
Aşağıda alıntıladığım. tek evreli çilek formülü denenmiş formül olup, geçen yıl onu denemiştim ve çok başarılı olmuştum.(Jones, 1983) Her ne kadar sonbahar da uygulandığı belirtilse de, ilk baharda da iyi sonuç vermiştir.
[(Hem Katı ortam kültürü (Perlit+Torf) Hem de NFT Sisteminde ve Sonbahar da uygulanmıştır.) Ben bu solüsyonu ilkbaharda uyguladım.
Araştırmada kullanılan besin eriyiğinin içeriği her iki sistemde
N 200, P 37, K 208, Ca 167, Mg 49, S 64, Fe 1.53, B 0.46 , Mn 1.16, Zn 0.09, Cu 0.03 ve Mo 0.02 mg/l olarak düzenlenmiştir. (Jones, 1983;
Tanrısever ve ark., 1998). Tanklardaki besin eriyikleri günlük olarak
kontrol edilerek EC 1.8-2.2 dS/m, pH 5.5-6.5 seviyesinde tutulmuştur.]
Bun dan böyle, daha önce uygulanmış formüllerden başkasını kullanıp da, bir sezonu kaybetmem.
Şimdi, çileklerin yerine marul diktim, Ramazan'a yetişecek mi bakalım.
503781
Deneye, deneye işin doğrusunu bulacağız.
ateşkaptan
21-06-2014, 16:31
Tohumdan fide oluşturmak için harcanan zaman ve emek az değil. Geçen yıl Samsun'dan biber fidesi getirtmiştim. Kahvaltı da dahi yiyebilirsin. Tatlı ve lezzeti mükemmel biber çeşiti.
Bu sene tohumdan yetiştireyim diye ben inat ettikçe, o da fide olmamakta ısrar etti. Zaten en zor fide oluşturan biber tohumudur. Bu viyoldekiler olmadı, hadi öbür viyollere de ektim. Yok, bir türlü köklenip, fide olmadılar. Ancak, 4 adet fide oluşturabildim.
Yine tesadüf, o çıkan 4 adet fideden birine 5-6 tane fazladan tohum atmıştım, ancak bir tanesi filizlenmişti. Viyoldeki toprağı ile birlikte dikip, gelişmesini izlerken, diğer çillenmiyen biberlerin hemen hepsinin filiz verdiğine şahit oldum.
Denemek için tekrar o biber den bir kaç fidenin dibine tohum bıraktım, 2-3 gün içinde çillenme başladı. İşte sonuç,
503840
Deneye deneye işin kısa yolunu bulacağız.
Geçen yıl da, domates koltuk uzantısını dikmiştim hemen köklenmiş idi.
Şimdi ; Filizlendiremediğim ne kadar çiçek varsa, birer ikişer boş alanlara diktim. Hatta sevdiğim üzüm ün çeliğini de. Hep beraber gözlemleyeceğiz.
ateşkaptan
21-06-2014, 16:41
Biberlere de gülleci bulamacı ilacından atmıştım. Güya hastalık başlamadan, Bir kaç gündür biber yapraklarının kıvrıldığı ve büzüldüğünü gözlemledim. İlaç da attığım için, kalsiyum eksik olduğuna hükmettim. Biraz daha kalsiyumu artırdım.
Ancak, durum değişmeyince, yakından inceleyeyim dedim.
sonuç;
503842
Tabii biberlere yeniden ilaç attım, tekrar baktım alt kısımdakiler aynen duruyorlar.
Tek tek bu bitli olan yapraklara tekrar atıp, sonucunu yarın yazmayı düşünüyorum. Belki etkisi uzun zamana yayılabilir.
503843
Bu da yaşadığım küçük ilçemin genel görüntüsü,
503844
ateşkaptan
22-06-2014, 12:33
Bugün erkenden kalkıp, biberleri kontrol ettim. Kontrol aracı, yakın gözlük, elde büyüteç ve tespit den sonra bunu belgelemek için fotoğraflamak.
Teknolojinin nereye geldiğini, daha nereye gideceğini bilmek imkansız. Ama, tahmin edebiliyorsun. Mikroskop ile görülebilen yaratıklar, şimdi 13 megapiksel lik cep telefonu kamera ve objektifi ile tespiti yapılabiliyor.
Tek tek yaprakları gülleci bulamacı ile yıkamama rağmen bana mısın demediler. Bir kısmı tutunamayıp düştüler, ama bir çoğu yaprak altında kaldılar ve aşağıda görüldüğü gibi poz verdiler.
504021
Tekrar büyüttüm,
504022
Bir başka yaprak,
504023
ve büyütülmüş hali,
504024
Gülleci Bulamacının yeşil bite karşı herhangi bir etkisi yok, elimde kimyasal ilaç da var ama, bu forum da sayın Mine Pakkaner'in tarifini verdiği doğal ilaçları kullanmadan, ona başvurmayı düşünmüyorum.
En kolay yeşil bit mücadelesi için Arap sabunu tarifi verilmiş, Deneyeceğiz ve sonuçları burada açıklanacak.
Sora sora Bağdat'ı, deneye deneye doğruyu bulacağız.
Ugur bocekleri cok guzel yiyor onlari Ates abi. Bulabilirsen bir kac tane de yapraklarin uzerine birak. Videodali gibi gunde 400 tane yiyebiliyor. Tam bir ogutucu.
ZDF tivi - Löwenzahn: Mini-Monster Marienkäfer? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=mFfgl2BRNvk)
alitezel
22-06-2014, 13:31
Videonun sonunda yaprak bitinin vücut ifrazatı ile beslenen karınca uğur böceğini uzaklaştırdı sanırım bitleri savunuyor doğal olarak :)
volkan0048
22-06-2014, 13:47
Doğanın kanunu bunlar,
bu düzeni kuran da yüce ALLAh ,öyle bir düzen ki yaratılmışların kurabileceği bir düzen değil,
yaratılan hiç bir şey, boşuna yaratılmamış....
leventali
22-06-2014, 15:46
Merhaba Sayın AteşKaptan,
İlgi ve imreni ile izliyorum sizi. İlk biber ektiğimde benim de başıma gelmişti. Hepsi kurudu. Ben de doğal yollardan sirkeyi denemiştim ama başarılı olamadım.
Şu anda benim de çiçeklerde beyaz küf sorunu var. Tabi bu ismi ben böyle söylüyorum. Kireç gibi yapraklarda ve köklerde beyaz bir küf türü birşey dadandı. Yıkadım hepsini şimdi görünmüyorlar ama geçtiğini sanmıyorum.
ateşkaptan
22-06-2014, 17:45
Orjinal mesaj;fagu03;Ugur bocekleri cok guzel yiyor onlari Ates abi. Bulabilirsen bir kac tane de yapraklarin uzerine birak. Videodali gibi gunde 400 tane yiyebiliyor. Tam bir ogutucu.
Geçen yıl, maydanoz tohumları üzerinde yığınla ateş böcekleri vardı. Bitleri yediğini duymuştum, ama, yakından bakmayınca, bitleri görememiştim.
Video çok güzel anlatmış,
Ancak; benim biberler sera içinde , tek tek tutup içeri koymakta, iğneyle kuyu kazmak, herhalde bu sefer hallettim.
Arap sabunu, biraz zeytinyağı işi çözdü sanırım, En azından yapraklarda bit kalmadı.
Yarın belli olur.
ateşkaptan
22-06-2014, 17:53
Merhaba Sayın AteşKaptan,
İlgi ve imreni ile izliyorum sizi. İlk biber ektiğimde benim de başıma gelmişti. Hepsi kurudu. Ben de doğal yollardan sirkeyi denemiştim ama başarılı olamadım.
Şu anda benim de çiçeklerde beyaz küf sorunu var. Tabi bu ismi ben böyle söylüyorum. Kireç gibi yapraklarda ve köklerde beyaz bir küf türü birşey dadandı. Yıkadım hepsini şimdi görünmüyorlar ama geçtiğini sanmıyorum.
Külleme sanırım,
Çileklerin bir kısmı, (geçen sene de ayni çilekler ve ayni yerdekiler) külleme olmuşlardı. Sezon sonu olduğu için kimyasal ilaç atmıştım. Yine de hastalık devam etmişti.
Gülleci Bulamacını dışarıda topraktaki çileklere de sıkmıştım. Biberler deki yeşil bitlere bir faydası olmadı ama, külleme kayboldu.
Denemekte fayda var.
Murat Uysal
23-06-2014, 12:55
Gübreli su kültürü çalışması sırasında yaptığım hatalardan da konu etmemek olmaz.
Hata 1;
Gübreleri kğ olarak aldığımdan, 4 kğ KalsiyumNitrat gübresi almama rağmen, Azot ve Kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu gübre uygulamanın tam ortasında tükendi. Çilekler çiçekten meyveye geçmişken, domates ve biberler gelişme evresindeyken, son KalssiyumNitrat gübresini de eritip, bir haftalık eriyiğim kalmışken, KalsiyumNitat arayışına girdim.
Bulunduğum ilçede iki adet gübre bayii var, birine sordum yok, Tedarik edilip edilmeyeceğini sorduğumda da burada bu gübreler satılmıyor, elimizde kalır cevabını alıyorum.
Kastamonu'da bu gübreyi arattırdım, yok. En yakın ilçelerdeki gübre bayilerine gittim, yok. Bu havalideki tüm gübre bayilerinde, dengeli gübre dedikleri, ancak içeriğini kendilerinin de bilmedikleri NPK gübreleri, Şeker Gübre (AmonyumSülfat), Üre Gübresi satılmakta olduğundan, Formüllerime uygun gübreleri bulmak imkansız. Ankara dan temin etmeyi en son, bulamadığım takdirde düşünüyorum. Hatta Karabük'te bile araştırdım. yok.
İlçem deki Öbür gübre satan bayii aklımda, ama yoktur diye gitmiyordum. Şeytan dürttü derler ya!..gittim. "Ben de bir de Can gübresi var" dedi. Torba üzerinde yalnız CAN yazıyordu . İnternet ten araştırdım KalsiyumAmonyumNitrat gübresi. Tamam dedim Gökte ararken yerde buldum diye sevindim. İçinde Kalsiyum da var Nitrat da var ya!...
Buraya kadar işin hikayesi;
Şimdi gelelim işin aslına. Ben Kalsiyum ve Azot ihtiyacını bu gübreden karşılama yoluna gittim mi?
Tabii tecrübe parayla olmuyor.
Benim çiçekte olan ne kadar bitkim varsa bir hafta sonra çiçeklenme tamamen sona erdi ve çiçekler döküldü, Bitkiler gelişiyor, fakat yaprakları küçülüp, yaprak uçları kıvrılıyor ve yanıklık meydana geliyor.
Ben işin aslını kavrayana kadar bitkiler Amonyumun toksit etkisine maruz kalarak ve kalsiyum alımının az olması ve bu gübrenin fosfor alımına etkisi nedeniyle maalesef bitkilerim yeşili bol ama hiç çiçek üretmeyen küçük yapraklı ama boy atan bir duruma geçtiler. Sanırım strese de girdiler.
Hemen internet'den Gübre arayışına girdim. Tartes'den 5 torba gübre talep ettim. MagnezyumSülfat, KalsiyumNitrat, PotasyumNitrat, PotasyumSülfat, MonoPotasyumFosfat.
İzmir den nakliye çok tuttu ama, şimdi bir kaç sene kullanacağım gübre mevcut.
Amonyumun da azot toplamında en fazla %20 civarında kullanılması gerçeğini test etmiş oldum. Amonyum; bitkilerce en hızlı alınan gübre. Kalsiyum eksikliği de yaprakların ucunda kararma ve kıvrılma yaptığı, meyvelerde de çürüklük meydana getirdiği gözlemlenmiş oldu. Bu da bedava tecrübe sizler için.
Devam edecek.
Sayın ateşkaptan. Kastamonunun hangi ilçesindesiniz bilmiyorum ama Karabük ve civarında bir şey lazım olursa yardımcı olurum. Dert etmeyin. Bende bireysel olarak deneme aşamasındayım. Denemeler başarılı olursa önümüzdeki yaz 1280 metrekare gotik sera kurup nft sistem marul üretimi yapmayı planlıyoruz. Şu ana maddi hesaplamalar ile teorik ve uygulamalı denemeler içersindeyim.
Diğer işlerden vakit ayırabildiğim sürece. Fırtınada mevcut seram patladı. 10000 adet ıceberg marulum yağmurdan telef oldu...Saygılar..
ateşkaptan
23-06-2014, 12:59
Yapraklarda ki yeşil bitler, yaprak yaprak arap sabunu-zeytinyağı karışımı ile yıkanmalarına rağmen, sabahleyin bazı fidelerde yine poz veriyorlardı, Hatta daha büyük ve siyah olanı en taze sürgünlerin içinde geziniyordu. 6 adet buldum bu siyahlardan, elimle imha ettim.
Bu defa; karışımın içine sarımsak ve acı biber ilave ettim. Tekrar sıktım biberlere, yok edene kadar devam.
En taze sürgünlerin içindeler,
504201
Bu kadar ilaca rağmen, Bitler sanki daha canlı duruyorlardı,
504202
Siyah ve iri olan zararlının daha yakından görünümü, Elimle yerinden alarak, görüntülemek için yaprak üzerine koydum.
504203
volkan0048
23-06-2014, 13:08
sayın ateşekaptan hocam,
bu zararlılar sadece biberlerde mi?
sayın leventinal'ın da biberlerine musallat olup ta biberleri sistemden kaldırdığını
hatırlıyorum.
Mücadale ye devam,benim de biberlerim var inşallah bir şey olmazlar ,
sizi takipteyim...
megbilgi
23-06-2014, 13:17
Yaprak bitlerini siyah karıncalar taşır.
Bir yerde yok etmiş iseniz o bölgeye bu karıncaların ulaşmamasını sağlamnız gerekir.
Yoksa karıncalar yeni bitleri getireceklerdir.
Karıncalar bitlerin çıkardığı tatlı sıvıya tiryaki olurlar ( aynı bağımlılar gibi ) o nedenle sürekli bitleri çoğaltmak isterler.
Yeşil veya siyah bitler fark etmez ikiside karıncalarla ortaklar.
Bahçe içinde uzun bir karınca zinciri görürseniz bilin ki bit taşınması yapılmaktadir.
...
ateşkaptan
23-06-2014, 13:22
Biberleri sera içine diktim. Yanına da başka çeşit dikmedim ki, hastalık bir birlerine bulaşmasın.
Sadece biberlere musallat oldu. Üst yapraklar yani, yeni çıkan yapraklar kıvrım kıvrım ve çok kötü bir görünümleri var. Yaprakların öz suyunu emiyorlar sanırım.
Yaprak sonun da, sanki limon yaprağı gibi kalın ve sert bir hale geliyor.
Gelişmesi de duruyor tabii. Mücadeleye devam, bundan da sonuç çıkmaz ise, henüz çiçeklenme başlamadan kimyasal kullanmak zorunda kalabilirim.
ateşkaptan
23-06-2014, 13:26
Biberleri sera içine diktim. Yanına da başka çeşit dikmedim ki, hastalık bir birlerine bulaşmasın.
Sadece biberlere musallat oldu. Üst yapraklar yani, yeni çıkan yapraklar kıvrım kıvrım ve çok kötü bir görünümleri var. Yaprakların öz suyunu emiyorlar sanırım.
Yaprak sonun da, sanki limon yaprağı gibi kalın ve sert bir hale geliyor.
Gelişmesi de duruyor tabii. Mücadeleye devam, bundan da sonuç çıkmaz ise, henüz çiçeklenme başlamadan kimyasal kullanmak zorunda kalabilirim.
Sahiden dün karınca görmüştüm, ama bir tane idi,önemsememiştim. Hemen takibe alayım. Teşekkür ederim uyarınız için.
ateşkaptan
23-06-2014, 19:26
Yaprak bitlerini siyah karıncalar taşır.
Bir yerde yok etmiş iseniz o bölgeye bu karıncaların ulaşmamasını sağlamnız gerekir.
Yoksa karıncalar yeni bitleri getireceklerdir.
Karıncalar bitlerin çıkardığı tatlı sıvıya tiryaki olurlar ( aynı bağımlılar gibi ) o nedenle sürekli bitleri çoğaltmak isterler.
Yeşil veya siyah bitler fark etmez ikiside karıncalarla ortaklar.
Bahçe içinde uzun bir karınca zinciri görürseniz bilin ki bit taşınması yapılmaktadir.
...
Uyarınız için teşekkür ederim. Tüm aramalarıma rağmen 3 adet karınca ile karşılaştık. Gerisini şimdilik bulamadım. Tabi onlara tuzak kurup avlamayı düşünüyorum. Yolsa elle imha baş olmaz.:)
ateşkaptan
23-06-2014, 19:50
Sayın ateşkaptan. Kastamonunun hangi ilçesindesiniz bilmiyorum ama Karabük ve civarında bir şey lazım olursa yardımcı olurum. Dert etmeyin. Bende bireysel olarak deneme aşamasındayım. Denemeler başarılı olursa önümüzdeki yaz 1280 metrekare gotik sera kurup nft sistem marul üretimi yapmayı planlıyoruz. Şu ana maddi hesaplamalar ile teorik ve uygulamalı denemeler içersindeyim.
Diğer işlerden vakit ayırabildiğim sürece. Fırtınada mevcut seram patladı. 10000 adet ıceberg marulum yağmurdan telef oldu...Saygılar..
Sayın Uysal; Kastamonu'nun sahil şeridindeki en doğudaki, Karabük'te en fazla nüfusu olan ilçesi, siz tahmin edin. Belki ortak dostlarımız bile vardır. kim bilir.
Yardımcı olmanız husunda ki isteğinizden çok memnun kaldığımı belirtmek isterim.
Seranın fırtınada patlamasına ve kaybınıza üzüldüm.Geçmiş olsun.
Yeni planlarınıza ise sevindim. Tecrübeniz var, başarılı olacağınıza inanıyorum. Pazar hazır. Karabük ve Kastamonu size yeter.
Tekrar başarılar.
ateşkaptan
23-06-2014, 22:29
Yeşil bitlerin biber bitkisinde yaptıkları hasar,
504333
Bu da sağlıklı biber,
504334
Kaç gündür Karadeniz'i soğutan hava, Bu gün değişti.
504335
HİNDİSTAN'DA ÇİFTÇİLER, TARLALARINDA BÖCEK İLACI YERİNE COCA COLA VE PEPSI KULLANIYOR (http://www.habervitrini.com/magazin/hindistanda-ciftciler-tarlalarinda-bocek-ilaci-yerine-coca-cola-ve-pepsi-kullaniyor-150699/)
denemekte fayda var:D
sn "ateşkaptan",
#140 da ki 5 aşamalı domates formulünde bakır sülfat oranı tablolarda 0.8g ve 0.08g değerlerinde gidip geliyor :) ama ml hesabı sabit, hep 160ml gözüküyor ki bu miktar diğer formüllerin kat kat üstünde. Doğrusu ne acaba?
Resimdeki besini oluşturuyorum, fideleri dikeli 60 gün üzerinde oldu ve bayağı çiçekli. Bende 3. aşamaya geçtim,acaba doğrumu yaptım.
ateşkaptan
24-06-2014, 13:21
sn "ateşkaptan",
#140 da ki 5 aşamalı domates formulünde bakır sülfat oranı tablolarda 0.8g ve 0.08g değerlerinde gidip geliyor :) ama ml hesabı sabit, hep 160ml gözüküyor ki bu miktar diğer formüllerin kat kat üstünde. Doğrusu ne acaba?
Resimdeki besini oluşturuyorum, fideleri dikeli 60 gün üzerinde oldu ve bayağı çiçekli. Bende 3. aşamaya geçtim,acaba doğrumu yaptım.
Çok dikkatlisiniz. Teşekkür ederim. Hesabı 100 litre tank için yapıp, tablodaki yerine 10 katı artırılmış olarak koymuştum. Bu durumda tablodaki değerlerin doğrusu 0.8 gr olacak.
100 litre tank için 0.08 gr veya 16 ml
1000 litre tank için 0.8 gr veya 160 ml olacaktır.(yani 100 litre tanka 10 katı artırılmış)
Kolay gelsin.
ateşkaptan
24-06-2014, 13:51
Bir arkadaşım topraklı tarım da domates yetiştirmektedir. Yapraklarında sararma olduğunu belirtti.
Daha görmeden, azot veya demir eksikliği olabileceğini, toprak analizi yaptırmasında da fayda olacağını söyledim.
Aşağıda fotoğraflarını çektiğim yapraklara bakarak demir eksik olabileceğini belirttim.
Tahminim acaba doğrumu dur. Sizce bu eksiklik nedir.!..
504452
504453
kiziltan
24-06-2014, 13:53
Sn Ateskaptan
Onceki mesajlari okuyup buraya kadar gelmeyen hata yapabileceginden, vaktiniz oldugunda 140 numarali mesaja donup uzerinde degisiklik yaparsaniz cok iyi olacak.
Sizin vermis oldugunuz formuller ve hesaplamalar bir kitap degerinde, kopyalayarak ve ciktilarini alarak sakliyorum.
Yaptiklariniz ve paylastiklariniz icin tesekkurler,
Saglicakla kaliniz.
kiziltan
24-06-2014, 14:06
Merhaba
Sebzelerde gorulen hastaliklar, sebepleri, teshisi ve tedavi icin iki site secmistim, asagida verecegim. Vakit bulup tercume edemiyorum ama bir kismi icin soran olursa yaparim, sanirim google tercumesi de yetebilir.
1- www.aggie-horticulture.tamu.edu sitesinde sirasiyla
vegetable resources a tiklayiniz
vegetable problem solvers a tiklayiniz
tomato problem solver a tiklayiniz
Diger sebzeler icin de bilgi var, tomato yerine o sebzeyi tiklayabilirsiniz.
2- Growing Tomatoes, Tomato Plants, How to Grow, Varieties (http://www.growgardentomatoes.com) sitesinde sirasiyla
problems tiklayiniz
tomato diseases tiklayiniz
Buralarda fotograflar da bulundugundan teshis kolay olur sanirim.
Saglicakla kaliniz
Çok dikkatlisiniz. Teşekkür ederim. Hesabı 100 litre tank için yapıp, tablodaki yerine 10 katı artırılmış olarak koymuştum. Bu durumda tablodaki değerlerin doğrusu 0.8 gr olacak.
100 litre tank için 0.08 gr veya 16 ml
1000 litre tank için 0.8 gr veya 160 ml olacaktır.(yani 100 litre tanka 10 katı artırılmış)
Kolay gelsin.
5lt(1000lt) solüsyon için Florida tür eriyikte solüsyonunda 0.1(20ml) ve hoaglandda 0.08(16ml) gösteriyor. 5lt(1000lt tank) sölüsyon için bahsettiğimiz eriyikte ise bu miktar 0.8(160 ml). 0.016 koyuyorum 20lt için demekki doğru.
Birde bu aşamaları neye göre belirlemeliyiz. İkinci çiçekten üçüncü çiçeğe demek ne oluyor? Zaman skalası olsa nasıl olur? 40+20+20... gibi
ateşkaptan
25-06-2014, 09:03
5lt(1000lt) solüsyon için Florida tür eriyikte solüsyonunda 0.1(20ml) ve hoaglandda 0.08(16ml) gösteriyor. 5lt(1000lt tank) sölüsyon için bahsettiğimiz eriyikte ise bu miktar 0.8(160 ml). 0.016 koyuyorum 20lt için demekki doğru.
Birde bu aşamaları neye göre belirlemeliyiz. İkinci çiçekten üçüncü çiçeğe demek ne oluyor? Zaman skalası olsa nasıl olur? 40+20+20... gibi
Domates bitkisinde; fidenin dikiminden itibaren, bitkinin gelişmesine uygun olarak denenmiş bu besin solüsyonu, bunu uygulayanlar için, oluşacak ilk çiçeklenme ve sonrasındaki çiçeklenmeleri esas almışlardır.
Dikkat edilirse, çiçekli bitkiler için uygulama hep bu şekildedir. Çeşitli nedenlerden ötürü, ( hastalık,doğal afet, sıcaklık,nem, vs.) bitkilerdeki gelişmeyi zaman sıkalası ile belirlemek mümkün olmaz. Gelişmeyi en güzel çiçeklenme ve meyve tutumu belirler.
MeyveliTepe
25-06-2014, 11:01
Bir arkadaşım topraklı tarım da domates yetiştirmektedir. Yapraklarında sararma olduğunu belirtti.
Daha görmeden, azot veya demir eksikliği olabileceğini, toprak analizi yaptırmasında da fayda olacağını söyledim.
Aşağıda fotoğraflarını çektiğim yapraklara bakarak demir eksik olabileceğini belirttim.
Tahminim acaba doğrumu dur. Sizce bu eksiklik nedir.!..
504452
504453
Ağır ve ani bir demir eksikliğine benziyor. Tüm yapraklar mı böyle? Nasıl bir toprağa dikilmişler?
kiziltan
25-06-2014, 13:26
504611
Merhaba
Domatesinizdeki bu hastalik fotografta gorunen ise, bir mantar hastaligi ve adi " FUSARIUM WILT "
Wikipedia da bu isimle arasaniz google tercumesi yapmak mumkun ve mucadele sekli anlatiliyor.
Anladigim kadariyla mantar hastaligi ve cabuk yayilabildiginden tehlikeli, okumakta fayda var.
Saglicaklakalin
ateşkaptan
25-06-2014, 13:33
Domatesler hayli neşeli görünüyorlar, (Florida - 2012 İkinci evreye geçtim.)
504612
Biberler şimdilik yeşil bit istilasından kurtulmuş görünüyorlar. En son uyguladığım Arapsabunu, sarımsak, acı biber ve zeytinyağı karışımı işi halletti gibi. Hatta hastalıklı biberlerde yeni yapraklanma başladı.
504613
Salatalıklarında gelişmesi güzel ve 2.ci evre besin uygulanıyor.
504614
Marullar epeyi büyüdüler, Ramazan'a yetişmez sanıyordum, gayet güzel geliştiler. Tam büyüme sağlanmazsa Yaprak yaprak kopartarak kullanmayı düşünüyorum. Deneme bakalım nasıl olacak.
504615
ateşkaptan
25-06-2014, 13:39
Ağır ve ani bir demir eksikliğine benziyor. Tüm yapraklar mı böyle? Nasıl bir toprağa dikilmişler?
Telefonla görüştüm. Sanırım yapraktan, hazır bir besin püskürtmüş, ismini alamadım. Domatesleri gidip kendi gözümle görüp, buraya ona göre aktarmayı düşünüyorum.
İlginiz için teşekkürler.
ateşkaptan
25-06-2014, 13:43
Sn Ateskaptan
Onceki mesajlari okuyup buraya kadar gelmeyen hata yapabileceginden, vaktiniz oldugunda 140 numarali mesaja donup uzerinde degisiklik yaparsaniz cok iyi olacak.
Sizin vermis oldugunuz formuller ve hesaplamalar bir kitap degerinde, kopyalayarak ve ciktilarini alarak sakliyorum.
Yaptiklariniz ve paylastiklariniz icin tesekkurler,
Saglicakla kaliniz.
Florida 1990 - Beş aşamalı Domates formülü-DÜZELTİLMİŞ Şekliyle.
504626
A DÖNEM Gübre Hesabı (Dikimden-birinci çiçeğe)
MagnezyumSülfat'dan>Magnezyum>40/0.099*100=4.04 ml.>4.04*100/1000=0.404 gr.>0.404*100=40.4 gr>10 katı>404 gr MagnezyumSülfat--->Kükürt>4.04*0.13*100=52.52 ppm Kükürt
MonoPotasyumFosfat'dan>Fosfat>50/0.2278*100=2.19 ml.>2.19*100/1000=0.219 gr>0.115*100=21.9 gr > 10 katı>219 gr MonoPotasyumFosfat---> Potasyum>2.19*0.2872*100=62.9 ppm potasyum ihtiyaç >120-62.9=57.1 ppm. gerekli
KalsiyumNitrat'dan>Kalsiyum>80/0.185*100=4.32 ml.>4.32*100/1000=0.432 gr.>0.432*100=43.2 gr>10 katı>432 gr KalsiyumNitrat---> Azot>4.32*0.156*100=67.39 ppm azot>yeterli
PotasyumKlor'dan>Potasyum>57.1/0.5246*100=1.09 ml>1.09*100/1000=0.109 gr>0.109*100=10.9 gr >10 katı>109 gr
(Veya yerine PotasyumSülfat-->Potasyum57.1/0.4233*100=1.35 ml>1.35*100/1000=0.135 gr>0.135*100=.13.5 gr 10 katı>135 gr PotasyumSülfat) Kükürt miktarı ihmal edilecektir.
DemirSülfat'dan>Demir>2.8/0.201*10=1.39 ml.>1.39*10/1000=0.139 ml.>0.0139*100=1.39 gr >10 katı>13.9 gr
BorikAsit'den>Bor>0.7/0.17*10=0.41 ml>0.41*10/1000=0.041 ml.0.0041*100=0.41 g>10 katı >4.1 grr
ManganSülfat'dan>Mangan>0.8/0.325*10=0.25 ml. >0.25*10/1000=0.0025 gr->0.0025*100=0.25 gr.10 katı>2.5 gr
ÇinkoSülfat'dan>0.2/0.364*5=0.1ml.>0.1*5/1000=0.0005 gr>0.0005*100=0.05 gr>10 katı>0.5 gr
BakırSülfat'dan>Bakır>0.2/0.254*5=0.16 ml>0.16*5/1000=0.0008 gr.0.0008*100=0.08 gr.>10 Katı>0.8 gr
SodyumMolibdat'dan>Molibden>0.05/0.396*1=0.13 ml>0.13*1/1000=0.00013 gr.>0.00013*100=0.013 gr.10 katı>0.13 gr
ateşkaptan
25-06-2014, 13:45
Gübre tabloları
504630
504631
504632
504633
504634
ateşkaptan
25-06-2014, 19:21
504611
Merhaba
Domatesinizdeki bu hastalik fotografta gorunen ise, bir mantar hastaligi ve adi " FUSARIUM WILT "
Wikipedia da bu isimle arasaniz google tercumesi yapmak mumkun ve mucadele sekli anlatiliyor.
Anladigim kadariyla mantar hastaligi ve cabuk yayilabildiginden tehlikeli, okumakta fayda var.
Saglicaklakalin
Hastalık değil de besin eksikliği, Sayın Meyvelitepe'nin de belirttiği gibi, demir eksikliği,
Gidip, yakından inceledim, Ayni olay geçen senede olmuş, Domateslerin hepsinde yok.
Yapraktan bir besin takviyesi yapmış. ancak, zaten sararma varmış.
Antalya'dan demir ağırlıklı mikroelement siparişi verdi. Onu uygulayacak.
İleride bu konu ilgili gelişme olursa paylaşırım.
Sağlıkla kalın.
MeyveliTepe
25-06-2014, 20:27
Yetiştiricinin toprak PH'ı fazla yüksek olabilir. Yapraklardaki klorofili aniden sıfırlamış gibi.
ateşkaptan
28-06-2014, 13:55
Yeşil bit için kullandığım karışım çok işe yaradı ve biberler rahatladı. Yeni çıkan yaprakların kıvrılması da sona erdi. Hastalık atlatıldı. Büyüme hızlandı.
505320
Domateslerim ikinci çiçeğe geçtiler.
505321
Marullarım yenecek kadar büyüdüler. (Sayın Kızıltan'ın önerdiği yaprak yaprak koparılacaklar)Bu akşam iftar da sofra da olacaklar.
505322
Karpuz dişi meyvesi görücüye çıktı. Bakalım döllenip, büyüyecek mi. Zira, bu sene hiç bal arısı görmedim, Bonbus arısı hiç yok, bir kaç tane eşek arısı gördüm, onlarında pek çiçeğe yaklaştığını görmedim.
505323
Salatalıklar ise büyümeye devam ediyorlar. Yarın kopartırım.
505324
volkan0048
28-06-2014, 14:26
Sayın ateşkaptan hocam,
Çok süperler,ellerinize sağlık bol hasatlar,iştah açıyorlar hocam,
bu karışımı da not ettim.
Tecrübelerinizden çok faydalanıyoruz,teşekkürler...
ateşkaptan
29-06-2014, 11:23
Yetiştiricinin toprak PH'ı fazla yüksek olabilir. Yapraklardaki klorofili aniden sıfırlamış gibi.
Yetiştiricinin, Antalya'dan beklediği besin elementi henüz gelmedi.
Toprak sahibi arkadaşım ph metre almayı düşünüyordu. Vazgeçirdim. Bugün, elimdeki ph metre ile toprak ph nı ölçmeyi düşünüyorum.
20-25 Cm derinlikten (gerekirse bir kaç noktadan) toprak alıp, bir bardağa koyup, üzerine saf su koyarak karıştırıp, dinlenmesini bekleyip, ölçüm yapacağım.
Sonucunu paylaşırım.
ateşkaptan
30-06-2014, 12:50
Sararmanın olduğu domateslerin diplerinden aldığım toprağın ph 7.52-7.35 çıktı. yani yüksek,
Antalya'dan talep ettiği Demir ağırlıklı microelemetleri toprağa karıştırarak (üzerinde ki kullanım miktarına uygun) ph ı düşürebileceğini söyledim.
Sezon sonunda, hasat kalkınca toprağa kükürt serpmesini ve toprağı aktarmasını belirttim.
Ayrıca, yapılabilecek bir işlem varsa, önerilerinizi bekliyorum.
Sevgili "ateşkaptan",
#166'da 1990 Florida domates formülünün 2012'de yeniden revize edilmiş hali var. Onda da bakır miktarı dikkatimi çekti. Ana tabloda bakır istemi oranı 0.2g yazılmış. Besin tablosunda ise 0.1 bakırsülfat ile bu ihtiyacın karşılanacağını belirtmişsiniz. Bakır sülfattaki bakır oranını (%25.4) dikkate alırsak ~0.8g bakırsülfat olmalı, bir gözatabilirmisiniz?
ateşkaptan
02-07-2014, 05:15
Sevgili "ateşkaptan",
#166'da 1990 Florida domates formülünün 2012'de yeniden revize edilmiş hali var. Onda da bakır miktarı dikkatimi çekti. Ana tabloda bakır istemi oranı 0.2g yazılmış. Besin tablosunda ise 0.1 bakırsülfat ile bu ihtiyacın karşılanacağını belirtmişsiniz. Bakır sülfattaki bakır oranını (%25.4) dikkate alırsak ~0.8g bakırsülfat olmalı, bir gözatabilirmisiniz?
Domatesler için benim de uyguladığım bu formüldeki bakır hesabı tabloya geçerken 0.79 gr yerine 0.1 gr olarak almışım. Ben de bu şekilde bakırı eksik uyguladım.
Bazen dikkat dağılınca ne kadar da titizlensem, ayni hata devam ediyor. Dikkatin ve uyarın için teşekkürler. Diğer hesapları da kontrol ederseniz çok sevinirim.
Düzeltilmiş tablolar bu sayfadadır.
ateşkaptan
02-07-2014, 05:21
Florida 2012 Beş aşamalı Domates formülü
Tablo 1
506259
Tablo 2
506260
Birinci evre gübre hesabı
MagnezyumSülfat'dan-->Magnezyum>40/0.1*100=4 ml>4*100/1000=0.4 gr>0.4*100*10=400 gr MagnezyumSülfat gerekir.--->Kükürt>4*0.13*100=52 ppm
KalsiyumNitrat'dan-->Azot>70/0.15*100=4.67 ml>4.67*100/1000=0.467 gr.0.467*100*10=467 gr KalsiyumNitrat gerekir. --->Kalsiyum>4.67*0.19*100=88.73 ppm>Mevcut=150-88.73=61.27 ppm Kalsiyum gerekir.
MonoPotasyumFosfat'dan-->Fosfor>50/0.23*100=2.17 ml>2.17*100/1000=0.217 gr>0.217*100*10=217 gr.MonoPotasyumFosfat gerekir.--->Potasyum>2.17*0.28*100=60.76 ppm>İhtiyaç=120-60.76=59.24 ppm.gerekir.
KalsiyumKlor'dan -->Kalsiyum>61.27/0.36*100=1.70 ml>1.70*100/1000=0.17 gr>0.17*100*10=170 gr. KalsiyumKlor gerekir. Veya (KalsiyumSülfat'tan>61.27/0.233*100=2.63 ml>2.63*100/1000=0.263 gr.KalsiyumSülfat gerekir.0.263*100*10=263 gr
PotasyumKlor'dan-->Potasyum>59.24/0.51*100=1.16 ml>1.16*100/1000=0.116 gr>0.116*100*10=116 gr.PotasyumKlor gerekir.(PotasyumSülfat kullanılırsa>59.24/0.449*100=1.32 ml>1.32*100/1000=0.132 gr>0.132*100*10=132 gr. PotasyumSülfat)
DemirIISülfat> 2.8/0.201*10=1.39 ml>1.39*10/100=0.0139 gr>0.0139*100*10=13.9gr DemirIISülfat
BorikAsit>0.7/0.175*10=0.4 ml>0.4*10/1000=0.004 gr>0.004*100*10=4.0 gr>veya ml olarak>0.4*100*10=400 ml BorikAsit
ManganSülfat>0.8/0.325*10=0.246 ml>0.246*10/1000=0.00246 gr>0.00246*100*10=2.46 gr> veya ml olarak>0.246*100*10=246 ml. ManganSülfat.
ÇinkoSülfat'dan>0.3/0.364*5=0.165 ml>0.165*5/1000=0.000825 gr >0.000825*100*10=0.825 gr> veya l olarak>o.165*100*10=165 ml ÇinkoSülfat.
BakırSülfat>0.2/0.254*5=0.157>0.157*5/1000=0.000785 gr>0.000785*100*10=0.785 gr veya 0.157*100*10=157 ml BakırSülfat.
SodyumMolibdat>0.05/0.396*1=0.126 ml>0.126*1/1000=0.000126 gr>0.000126*100*10=0.126 gr> veya ml olarak>0.126*100*10=126 ml. SodyumMolibdat.
ateşkaptan
02-07-2014, 05:24
Tablolar
Birinci evre
506261
İkinci evre
506262
Üçüncü evre
506263
Dördüncü evre
506264
Beşinci evre
506265
ateşkaptan
02-07-2014, 13:19
Her ne kadar formüllere göre gübre tablolarını hesaplayıp burada yayınlıyorsam da, gübreleri kullanacak forum üyelerinin, hesapları yukarıdaki hesap şekline uygun olarak yeniden gözden geçirmelerini bekliyorum.
Nedeni;
a) Ben hata yapabilirim, (on kerede baksam bazen o hatayı yakalayamıyorum)
b) Kullanılan gübre içerikleri değişebiliyor. Aldığınız gübrenin gübre yüzde oranlarını mutlaka dikkate alınız. Ben hesaplarım da DemirIISülfat'ı dikkate alıyorum, Eğer demir işleme tabi tutulmuşsa (şelatlama) o değeri esas almanız gerekir.
c) Genelde dengeli gübre diye çiftçilere satılan Azot, Potasyum ve Fosfat gübrelerinden oluşan karışımdan da faydalanılarak gübre tablosu oluşturulabilir. Örneğin 15.15.15 veya 18.18.18 gibi. Elimizde bu gübrelerden varsa, değişik alternatifler oluşturulabilir.
Kimsenin yanlış uygulama yapmaması için, dikkatsizlik veya başka nedenle oluşan değerlerin düzeltilmesi için, sayın Duvane gibi dikkatlilerin uyarılarını bekliyorum.
ateşkaptan
02-07-2014, 13:39
Marullar, artık kapanma noktasındalar, akşamları yaprak, yaprak kopartılarak sofraya geliyorlar. Sayın Kızıltan'ın önerileri ile bu işin olduğunu kanıtladık..
Bir tiyo da benden.Yapraklarını koparttığım marulların, açılan bu sapları çevresi, perlit yükselmesi yapılarak, buralardan köklenmesi teşvik edilerek, sapa (çiçeğe) kalkması önlenmiş oluyor. Yani bu bölgeyi yeniden dolduruyorum.
506398
Biberlerim bit istilasından kurtuldular, ama karıncalar yine iş başında. Artık tek tek biberleri dolaşıp, bit taşıyabilecek karınca varlığını araştırıyorum. Karınca olan yerde mutlaka bit oluyor.
Ayrıca; karıncalar, bitleri biberin en tepesine yani yeni oluşan yaprakların içine taşıyorlar. Karıncayı gördüğünüz biberin en tepe noktasını bir araştırın, mutlaka çok küçükte olsa bitlerin bu yaprakların yeni oluşan kıvrımlarının içinde olduğunu göreceksiniz. Şimdi karıncaları yok etmenin peşindeyim.
Biberlerim çiçekteler.
506399
Bu döllenmiş karpuz.
506400
Bu da henüz döllenmemiş dev kabak olacak dişi çiçek. Erkek çiçekler henüz açmadı.
506401
Ve kabak bitkisi aldı başını gidiyor. Kabak dişi çiçeği döllenip, büyümeye başlayınca, diğer uzantılarını kesmeyi düşünüyorum. Bırakırsam, her yeri, kaplar.
506402
ateşkaptan
02-07-2014, 13:46
Dün çok rüzgar vardı. Limana kadar yürüdüm.Yürüyüş yolundaki manzara.
506407
506408
Denize girilen plaj kısmı, Rüzgar ve Ramazan nedeni ile bomboş.
506409
Bu kornişon hıyarı akşam sofrada.
506410
Her ne kadar formüllere göre gübre tablolarını hesaplayıp burada yayınlıyorsam da, gübreleri kullanacak forum üyelerinin, hesapları yukarıdaki hesap şekline uygun olarak yeniden gözden geçirmelerini bekliyorum.
Nedeni;
a) Ben hata yapabilirim, (on kerede baksam bazen o hatayı yakalayamıyorum)
b) Kullanılan gübre içerikleri değişebiliyor. Aldığınız gübrenin gübre yüzde oranlarını mutlaka dikkate alınız. Ben hesaplarım da DemirIISülfat'ı dikkate alıyorum, Eğer demir işleme tabi tutulmuşsa (şelatlama) o değeri esas almanız gerekir.
c) Genelde dengeli gübre diye çiftçilere satılan Azot, Potasyum ve Fosfat
gübrelerinden oluşan karışımdan da faydalanılarak gübre tablosu oluşturulabilir. Örneğin 15.15.15 veya 18.18.18 gibi. Elimizde bu gübrelerden varsa, değişik alternatifler oluşturulabilir.
Kimsenin yanlış uygulama yapmaması için, dikkatsizlik veya başka nedenle oluşan değerlerin düzeltilmesi için, sayın Duvane gibi dikkatlilerin uyarılarını bekliyorum.
Todorun bir sayfada soyle aciklamasi vardi. Gubre ayari kosullara bagli olarakda degiskenlik gosteriyor. Hava durumu rakim ruzgar gibi ekenlere bagli olarak.
Murat Uysal
04-07-2014, 02:44
Sayın ateskaptan. Ben safranboluda büyüdüm. Hanım inebolulu. Çatalzeytinin yarısı karabükde. Eniştem çatalzeytinli.
ateşkaptan
04-07-2014, 21:25
Sayın ateskaptan. Ben safranboluda büyüdüm. Hanım inebolulu. Çatalzeytinin yarısı karabükde. Eniştem çatalzeytinli.
Sayın Uysal,
Size söylemiştim, ortak dostlar çıkar diye.
Özellikle ilçe ismini yazmadım. Ama beni takip edenlerin çoğunun beldeyi tahmin edeceğini biliyorum.
Çatalzeytin; benim doğduğum ve bulunmaktan haz aldığım, vaktimin nasıl geçtiğini anlamadan yaşadığım, emeklilikte olması gerekenleri bulduğum, bozulmamış doğasıyla bana göre cennetten bir köşe.
Nisan başı geliyorum, Teknenin bakımı, topraksız tarım ile olan uğraşı derken,Temmuzun sonun da çingene tabir edilen palamut avı, dört gözle beklediğimiz bir etkinlik. İstavrit ve çinekop la devam eden balık avı sezonu, ekim sonun da Ankara'ya dönüşle sona eriyor.
Enişteniz buralı olduğuna göre, ziyaretine geldiğiniz de görüşürüz sanırım. Beni bulmanız için Ateş Kaptan rumuzu ile sorabilirsiniz.
Selam ve sevgiler.
ateşkaptan
04-07-2014, 21:45
Domateslerin alt dallarının alınması elzem. Hava akımının sağlanması, dolayısı ile hastalık oluşmasının önlenmesi ve besin eriyiğinden tasarruf için bu gün alt dallar koparıldı.
506891
Ayrıca; Domates çiçeklerinden döllenme olduktan sonra, taşıyabileceği, beslenebileceği ve dolayısı ile irileşmesi için yeteri miktarda çiçek haricindeki uçta olan ve henüz gelişmemiş olanlar koparılmalıdır.
506892
Nihayet arılar teşrif ettiler. Dereotu çiçekleri ile güzel bir görüntü oluşturdular.
506893
Döllenen minik pembeler.
506894
#151'deki formülü çileklerime uyguluyorum marttan beri. Çileklerimin(festival) aromasında ekşilik fazla, meyveleri 3cm civarı büyüklüğe sahipler.. Biraz daha şekerlenmeleri hoş olur diye düşünüyorum. Aklıma potasyumsülfatı arttırmak geldi ama forumdaşlarıma danışmak istedim. Ne önerirsiniz?
Sevgili "ateşkaptan" bu konuda sizin bir öneriniz varmı?
Büyük çileğimin aromasıda şekerli olmuş :D
ateşkaptan
06-07-2014, 10:36
#151'deki formülü çileklerime uyguluyorum marttan beri. Çileklerimin(festival) aromasında ekşilik fazla, meyveleri 3cm civarı büyüklüğe sahipler.. Biraz daha şekerlenmeleri hoş olur diye düşünüyorum. Aklıma potasyumsülfatı arttırmak geldi ama forumdaşlarıma danışmak istedim. Ne önerirsiniz?
Sevgili "ateşkaptan" bu konuda sizin bir öneriniz varmı?
Büyük çileğimin aromasıda şekerli olmuş :D
151 deki formül ile ilgili düşüncelerimi daha önce yazmıştım. Gelişme çok iyi fakat çiçek tutumu az idi.
Dal, döl, bal. Potasyumu denemekte yarar var.
Büyük çileğini Allah bağışlasın, çok şeker. Çileklerden daha güzel.
Başarılar.
ateşkaptan
06-07-2014, 10:42
Dev kabak, çiçeklerini açtı. Çiçekleri bile çok büyük.
Bu dişi çiçek.
507109
Bu da erkek çiçek.
507110
Bu ise kavun dişi çiçeği.
507111
Bu domates çeşiti. Likopenli domates. Marketten kış mevsiminde aldığım domateslerin tohumlarından.
507112
ateşkaptan
07-07-2014, 12:27
Biberlerin çatal oluşturarak çiçeklenmeye başlamaları ve boylarının 1 metreye ulaşması sonucun da, altta kalan ve güneş alması azalan ve bu nedenle büyüme eğilimi gösteren yapraklarını kopartarak, hem besin eriyiğinden tasarruf yapmış, hem de biberin boylanması ve çiçeklenmesini teşvik etmiş oluruz. Dolayısı ile kuvvet yukarı bölüme kayar. Aynen domates de yaptığımız gibi.
Ayrıca, havalanması da sağlanmış olacaktır.
507368
507369
Domateslerde, ikinci evre besin eriyiği büyümeyi hızlandırdı.
507370
ateşkaptan
11-07-2014, 22:39
Dev kabak; Salatalık için hazırlanan 50 litrelik besin eriyiğinin büyük bir bölümünü tek başına harcıyor. Her gün yeniden ilave yapıyorum. Salatalık besin eriyiği dördüncü aşamasındayım. Geçen yıl Domates besin eriyiği ile birlikte büyüttüğüm salatalıklar, belli bir zaman sonra salatalık dişi çiçekleri döllenmeyip sararıyorlardı. Burada ise böyle bir olayla karşılaşmadım. Salatalık besin eriyiği benden tam not aldı. Profesyonellerce de korkmadan kullanılabilir.
508275
Gözlemlediğim Kabak dişi ve erkek çiçekleri bir gün içinde açtılar ve sonra kapandılar ve düştüler. Bir gün içinde de döllenme gerçekleşti.
508276
Salatalık besin eriyiği ile büyüyen karpuz ve kavunların gelişimi fena değil. Gözlemleyip, sonucunu hep birlikte göreceğiz.
508277
Biberler, çiçekten meyveye döndüler. Biber besin eriyiği geçen yıl kullanıp, sonuç aldığım tek evreli bir formül. Gelişim çok iyi, bit istilasına rağmen. Çok çabuk toparlandılar.
508278
ateşkaptan
15-07-2014, 22:29
Dev kabak 9 gün önce döllendi. Şimdiden 4 kğ buldu. Yukarı doğru büyüyordu. Dalın, meyveyi taşıması imkansız, o yüzden yere yatırıldı. Fazla dallar ve uçlar koparıldı. Besin tasarrufu şart. 50 litrelik tanka, günde iki defa besin ilavesi yapıyorum.
509228
Karpuz dev kabak yapraklarının altında büyürken, kabağa yaptığım operasyon sonun da yakalandı. Habersizce bu kadar büyümüş.
509229
Yine dalların arasında büyüyen kavun meyvesi.
509230
Domatesler de Florida 2012 3. evredeyim. Gelişme mükemmel.
509231
Biberlerin alt dalları ve yaprakları alınınca temelli boylandılar. Çiçeklenme ve çiçekten meyveye dönüşüm mükemmel.
509232
ateşkaptan
15-07-2014, 22:36
Marulların artık hasat zamanı, Yapraklarını kopartarak belki 20 marulu koparmamış olduk.
Artık olgunlaştılar, sapa kalkmadan, çok büyüyenler komşularla birlikte tüketilecekler.
509233
Akşam iftardan önce evin altındaki salıncaklı oturma grubundan limana bakış.
509234
kiziltan
16-07-2014, 07:10
Marulların artık hasat zamanı, Yapraklarını kopartarak belki 20 marulu koparmamış olduk.
Artık olgunlaştılar, sapa kalkmadan, çok büyüyenler komşularla birlikte tüketilecekler
Sn Ateskaptan
Bu soylediginizi tam anlayamadim. Yaprak hasati yaparak fazladan bir miktar marul elde edilmis mi oldu ? Koparsaydiniz toplam hasat daha az mi olacakti ?
Yaprak hasati yaptiginizda sapa kalkma riski olduguna gore, 35 gunde hasat yerine kac gunde mecburi hasat ( koparma ) yapmak durumu olustu ?
Bu tip hasat faydali oluyormu diye meraklandim, ornegin kendi intiyaci icin bir aile 7-8 marul dikip yaprak hasati yapsa ne sure devamedebilir diye meraktayim. Azami sure bilinirse koparmaya gecmeden nekadar once yeni marul dikecegini hesaplayabilecegiz.
Yaprak hasati yaptikca giderek kartlasma veya tat bozuklugu oldu mu ?
Bu ahiret sorulari gelse gelse Rize`liden gelirdi zaten, saglicakla kaliniz.
volkan0048
16-07-2014, 07:58
Sayın ateşkaptan hocam,
ne güzel sonuçlar,başarılarınızı gördükçe,kendim başarmış gibi seviniyorum,
dev kabağın sonunu merak ediyorum :)
kolay gelsin...
ateşkaptan
16-07-2014, 20:35
Sn Ateskaptan
Bu soylediginizi tam anlayamadim. Yaprak hasati yaparak fazladan bir miktar marul elde edilmis mi oldu ? Koparsaydiniz toplam hasat daha az mi olacakti ?
Yaprak hasati yaptiginizda sapa kalkma riski olduguna gore, 35 gunde hasat yerine kac gunde mecburi hasat ( koparma ) yapmak durumu olustu ?
Bu tip hasat faydali oluyormu diye meraklandim, ornegin kendi intiyaci icin bir aile 7-8 marul dikip yaprak hasati yapsa ne sure devamedebilir diye meraktayim. Azami sure bilinirse koparmaya gecmeden nekadar once yeni marul dikecegini hesaplayabilecegiz.
Yaprak hasati yaptikca giderek kartlasma veya tat bozuklugu oldu mu ?
Bu ahiret sorulari gelse gelse Rize`liden gelirdi zaten, saglicakla kaliniz.[/QUOTE]
Sayın Kızıltan;
Marul büyümeye başlayınca, kökünden koparmadan, yan dallarını koparmak suretiyle, her akşam soframızda salata olarak gelmiş oldu. Eğer dibinden koparsa idim, tahminen 20 kök marul kesilmiş olacaktı. (Bu sistemi öneren sizsiniz. Sistem başarılı oldu)
Ancak; Marulların nihayet bir ömrü var. Hele mevsim yaz olunca sıcakların etkisiyle hemen sapa kalkma eğilimindeler. Koparılan kısımların mutlaka perlit içine alınması gerekir.
Yaprak hasatında tat bozukluğu olabileceği (toprakta oluyormuş) söylendi ama, tadında ve büyümesinde hiç bir sorun görmedim.
Kış olsa idi hemen sapa kalkmayıp, uzun süre yaprak hasadı yapılabileceğini sanıyorum.
Benim marullar yedikule marulu, artık kapanıp olgunlaşmak üzereler. 100 kök dikmiştim. Biraz da göbeğinden istifade edelim.:))
ateşkaptan
16-07-2014, 20:40
Sayın ateşkaptan hocam,
ne güzel sonuçlar,başarılarınızı gördükçe,kendim başarmış gibi seviniyorum,
dev kabağın sonunu merak ediyorum :)
kolay gelsin...
Bu kabak 70 kğ gelmiş olan kabağın tohumundan. Bakalım besin eriyiği ile ne kadar büyüyecek, salatalık için hazırlanmış besin eriyiği yeterli gelecek mi? Burada paylaşıp hep beraber göreceğiz inşallah.
İyi dilekleriniz için de teşekkür ederim.
Başarılar dilerim.
kiziltan
16-07-2014, 22:27
Sn Ateskaptan
Denemenin basarili olmasina sevindim.
Tesekkurler
Saglicakla kaliniz
kiziltan
16-07-2014, 22:41
Sn Ateskaptan
Internette okudugum ve kisin toprakta denedigim bir sey daha var, kis sartlari ve evde sadece kuzey isigi aldigimizdan sonucunu goremedigim bir yontem.
Yaprak hasadi yaptiginiz marullari sokmeye baslayinca, mumkunse iki tanesini yuzeyden ( perlitten ) 3-5 cm yukaridan maket bicagi ile kesiniz. Kalan kisim cok kisa surede yeniden yaprak verip buyuyor. Ben denemeyi bitiremedigimden buyume suresini tam olarak bilmiyorum.
Bu bana bir yumurta ureticisinin yaptiklarini da hatirlatiyor. Tavuklar yaslanip artik yumurta verimliligi dustugunde, yemlerini hergun biraz azaltarak sonunda kesiyor. Tavuklar tum tuylerini dokuyor, kellesiyor. Sonrasinda yavas yavas yem veriyor ve eski yemleme duzenine ulasinca tavuklar yeniden yumurta veriyor. Hani cep telefonu pillerine sok elektrik verip tekrar kullananlar gibi.
Iki kokte deneyebilirseniz, sonuc iyi olursa bir yenilik olur. Internette bunu kelem, kirmizi kelem gibi urunlerde de yaptiklarini okudum.
Denemeye meraklisiniz diye onereyim dedim,
Saglicakla kaliniz
volkan0048
17-07-2014, 08:37
Sayın ateşkaptan ve kızıltan hocalarım,
sizlerden çok şeyler öğreniyoruz, birinizin araştırıp öğrendiğini tavsiye ederek
yönlendirmeniz, birinizin de yeni tavsiye ve bilgileri uygulama merakınız, sayesinde biz de
çok güzel bilgiler,denemeler ve sonuçlar sayesinde,
Bilgi haznemiz artıyor,
bu hafife alınacak şeyler değil,
bir sürü arge, zaman ve Ansiklopedi'lere bedel bilgiler,
kısaca hazine değerinde şeyler bunlar,
sizlere teşekkür ediyorum,
Allah razı olsun diyorum,
saygılar....
volkan0048
21-07-2014, 12:02
Sayın ateşkaptan hocam,
size tekrar teşekkür ederim,
bizim biberlere de yeşil bit musallat oldu bu hafta,
sizin şu son karışım; Arap sabunu,sarımsak,acı biber ve zeytinyağı karışından
yaptığım doğal ilaç,
tek uygulamada yeşil biberlerin yeşil bit derdine derman oldular,
işte burası ''bilgi paylaştıkça güzel'' sözünün yeridir...
Allah'a emanet olun...
ateşkaptan
22-07-2014, 11:35
Dev kabağa besin eriyiği dayanmıyor. Her gün büyümesini gözlemlemekteyim.
şimdiden 10 kğ oldu. veya geçti bile.
510350
Domateslerim meyve dökümü ve çiçeklenmesi fevkalade, 3 ncü evre devam ediyor.
510351
Biberlerim 1.5 metreyi geçtiler. Meyve dökümündeler.
510352
Ve marullarım, her gün dörder beşer kesilip, eşe dosta ramazan dostluğu oluyor. Bu mevsimde ve bu günlerde makbule geçiyor.
Önce çilek dikmiştim, sonra marul diktim, sökülen yerlere ise pepino dikiyorum. Daha önce sökülen marulların yerinde yükselen pepinolar, çiçeklenme aşamasındalar. Marul besin eriyiğini de pek benimsediler. Bu sistemle bir mevsimde üç ürün alma imkanı.
510353
Topraksiz tarima benim gibi yeni baslayacaklarin tekrar tekrar okumasi gereken bilgiler ile dolu bir baslik olmus. Ozellikle benim gibi kendi besin eriyigini hazirlamak isteyenler icin cok guzel bilgiler var. Bugun isim dolayisiyla sadece gozden gecirdim, yarin kismetse bastan sona okuyacagim. Takildigim yerlerde ise sizi sorularimla rahatsiz edecegim :)
ateşkaptan
28-07-2014, 22:29
Topraksiz tarima benim gibi yeni baslayacaklarin tekrar tekrar okumasi gereken bilgiler ile dolu bir baslik olmus. Ozellikle benim gibi kendi besin eriyigini hazirlamak isteyenler icin cok guzel bilgiler var. Bugun isim dolayisiyla sadece gozden gecirdim, yarin kismetse bastan sona okuyacagim. Takildigim yerlerde ise sizi sorularimla rahatsiz edecegim :)
"Bilgi paylaşıldıkça büyür" Başka bir cümle kurmaya gerek var mı?..
ateşkaptan
28-07-2014, 22:33
Bayram öncesi
511098
Ve Bayram
511099
Kabak tahminen 30 kğ mı geçti. Bugün yerinden kaldırmak için zorlandım.
511100
volkan0048
31-07-2014, 10:52
Sayın Ateş hocam,
ne kadar güzel yerdesiniz, evinizin manzarası saten güzel daha öncelerden görmüştüm,
sahilde ki kalabalıkla daha da belli olmuş evinizin güzel konumu,
dev kabak saten ayrı güzel, kaç kilo yu bulacak merak ediyorum,
hayırlı bol hasat lar tekrardan....
saygılar....
ateşkaptan
02-08-2014, 13:19
Kavun büyüklük olarak yenecek duruma geldi.
511675
Diğerleri ise hala büyümekteler. Kavunlar iki farklı cins.
511676
Kabak, çevresi 140 cm, sapından itibaren çevresi ise 120 cm. Tahminen 40-45 kğ civarında.
511677
Salatalıklarım, hala meyve vermeye devam ediyor. Benim favorim kornişon salatalık, Seneye yalnız kornişon dikmeyi düşünüyorum. Diğerine göre hastalıklara dirençli ve tadı enfes.
511678
Koparılan Marulların yerine iki adet deneme amaçlı kabak dikmiştim. Marul besin eriyiğinden memnun kaldılar. Pepinolar da ayni karedeler.
511679
ateşkaptan
02-08-2014, 13:34
Domatesler Florida besin eriyiği ile gayet iyi durumdalar,
511680
Bir başka kare,
511681
Biberler orman oldu, Çok sık diktim, bu gün bir kısmını söküp, biberleri rahatlatmayı düşünüyorum. Sökerken zorlanacağım ama bu elzem. Yayılması, güneşten istifade ve hava alması için çok gerekli. Tabii bunu fide aşamasında iken planlamak gerekiyor. Geçen yıl sera dışında bu aralıkta dikmiştim, sera içinde acaip boy attılar, tavana değdiler,hala da büyümek istiyorlar. Her gün biber topluyorum.
511682
Son resim konu dışı, ama bu mevsimle ilintili, Denizden plajın görüntüsü.
Bir haber de palamut dan. Çingene tabir edilen palamut dün itibariyle oltalara gelmeye başladı. Resmi avlanma 15 Ağustos. 12 gün sonra çingeneler, palamut'a dönerler.
511683
ateşkaptan
02-08-2014, 13:48
Sayın Ateş hocam,
ne kadar güzel yerdesiniz, evinizin manzarası saten güzel daha öncelerden görmüştüm,
sahilde ki kalabalıkla daha da belli olmuş evinizin güzel konumu,
dev kabak saten ayrı güzel, kaç kilo yu bulacak merak ediyorum,
hayırlı bol hasat lar tekrardan....
saygılar....
Karadeniz hızla kirlenir ve bozulurken, bakir kalmış yörelerimizden. Kastamonu nun şirin ve küçük ilçesi. Çatalzeytin. Derelerin yağmurla getirdiği besinlerin ve küçük balıkları beslediği ve dolayısı ile Palamut balığının ilk beslendiği deniz alanı, Kalkan balığının yumurta bıraktığı alan. Koruma nedir bilmediğimiz için hızla yok ediyoruz. Karadeniz balıkçısı kendi rızkını nedense kendi yok eder.Bu yıl kışın buraya gelen 7 adet kum midyesi avcısı tekne, 10 metre kıyıya kadar gelerek midye avladılar. Tabi tüm balık yuvalarını yok ettiler. Bu yıl mevsiminde hiç barbunya avlanmadı. Bu ilk sonucu oldu. Bunun etkisini bir kaç yıl çekeriz.
Derdim depreşti.:)))
Kabak 70 kğ geçerse benim için süper olacak, zira 70 kğ lık kabağın çekirdeğinden büyüttüm..
ertugrula
02-08-2014, 19:06
Sn Ateşkaptan,
Merhaba,
Bir süredir sayfanızı izlemekteyim. Bir yandan çalışmalarınızdan yararlanmaya çalışırken, bir yandan da yayınladığınız fotoğrafları imrenerek izliyorum. Fakat imrenerek izlediğim yalnızca ürettiklerinizin fotoğrafları değil. Aynı zamanda güzel ilçenizin fotoğraflarını da imrenerek izliyorum.
Ben de deniz kıyısı bir ilçede oturuyorum ve denizle ilgili her şeyi seviyorum. Fakat son mesajınızda yazdığınız şey tüylerimi diken diken etti.
"Kum Midyecileri". Onlar denizin katilleridirler. Girdikleri bir alanda dip yaşamı tamamen yok oluncaya kadar bir yere gitmezler. Gittiklerinde de geride bir şey kalmaz.
"Bu yıl mevsiminde hiç barbunya avlanmadı. Bu ilk sonucu oldu. Bunun etkisini bir kaç yıl çekeriz." demişsiniz. Emin olun, şimdiden önlem almaz ve bir daha gelmelerini engelleyemezseniz bir daha hiç barbunya avlayamayabilirsiniz. Tabii diğer dip balıkları da yok olacağından onları yemeğe gelen büyük balıkları da göremeyebilirsiniz.
Otuz beş yıl kadar önce bizim burada kum midyecileri birden ortaya çıktılar. On yıl kadar sonra artık kum midyesi kalmadığı için işi bıraktılar. Bu arada dip balıkları yavaş yavaş azalmaya başladı. Onlar işi bıraktığında, kum midyesi ile beraber dip balıkları da bitmişti. Aradan geçen bunca yıldan sonra hala dip balıkları yok. Başka yerlerde avlanmış balıkları getirip sattıklarında, bu balıklar eskiden burada da avlanırlardı diyoruz.
Lütfen dikkatli olun ve şimdiden önlem almanın bir yolunu bulun. Sonra çok geç olabilir. Marmara kıyılarının birçok bölümü kum midyecileri tarafından katledildi.
ateşkaptan
02-08-2014, 21:43
Çok haklısınız. sayın ertugrula;
Konumuz dışında, ama mutlaka ele alınması gereken bir durum. Burada ifade edebilmek de ayrı bir şans,
Aslında kum midyeleri 3 mil üstünde avlanması, 3 mil altında ise, dalgıçlar tarafından elle toplanması gerekirken, ağır trol malzemeleri olan kapı tabir edilen mekanizma ile ve en küçük balık yumurtasını bile içine alabilen algar tabir edilen ağlarla deniz dibi adeta tarla süren çiftçi gibi sürülmekte ve hiç bir canlının kaçışı mümkün olmamaktadır.
Bu havza da yaşayan ve kıyıya yakın yumurta bırakan balıkların tam yumurta mevsiminde bu talana göz yumulmakta, tamda mevsiminde yani mart-haziran ayında gerçekleşmektedir. Her balığın avlanmasının yasak olduğu bu aralıkta, bu canilere göz yumulmakta olması gariptir.
Onlarda; Allah ne verdiyse, önlerine ne çıkarsa avlamakta, güya kum midyesi avlayan bu balıkçı tekneleri, kalkan balığı, barbunya, mezgit gibi dip balıklarının küçük büyük demeden, ambarlarına çekmekte, avlanma limitleri dışındaki ölçülere sığmayan bu balıkları en pahalı şekilde balığın yasak olduğu dönemde satmaktadırlar. En acısı da parmak kadar balıklar satılırken ilgililerin buna göz yumması olmaktadır.
Bir yandan bu balıkların yaşaması için elzem olan dereler Hes adı altında dizginlenirken, denizde de bu talanı yaşatanların, nasıl olur da, balıkların yumurta bıraktıkları dönemde, avlanma ruhsatı alabildikleri, denize bakış açımızın hangi ellerde olduğu ile ancak yanıt bulabilir. Tarla süren çiftçiye destek veren Tarım Bakanlığı ilgilileri, doğal olarak denizi sürene de destek verecektir. Anlayışları bu olsa gerek!..
İlginiz için teşekkürler, gelecek nesiller için, dileğim bu talanın son bulması.
ateşkaptan
11-08-2014, 12:04
Domatesler Florida besin eriyiği 4. evredeler.
512839
Bunlar da pembeler.
512840
Deneme amaçlı kabak meyvesini verdi. Marul besin eriyiği ile bu halde.
512843
Bu resim bulunduğum ilçenin genel görünümü, (Çok kapalı bir havadaki görünümü)
512841
Denizden doğan güneşin, denizden batışı. (üstteki doğuşu, alttaki batışı.)
512842
volkan0048
11-08-2014, 12:28
Sayın ateş kaptan,
Florida ile domatesler şahane,
hele pembe domates ler mutlaka bende dikmek istiyorum,
Denizden doğan ve batan güneş fotoğrafı saten, insanı hemen oraya gelmeyi teşvik
ediyor, Allah sağlık ve huzur versin tadını çıkartın oraların ve hayatın,
ALLAH'a emanet olun....
ateşkaptan
14-08-2014, 15:22
Domateslerin alt kısmı kızarırken, üst kısmında hala çiçeklenmeler mevcut,
513366
Kabak; 50 kg civarında veya daha fazla,
513367
Biberler; seranın tavanına değdiler, ben bu kadar büyüyebileceklerini sanmıyordum.
513368
Bunlar da kapya lar.
513369
Sera nın içi böyle, iki adet kabak her yeri kapladı. Deneme başarılı, artık kabaklar sökülebilir, zira pepinoların gelişimini engelliyorlar.
513370
Sayin ateskaptan domateslerin masaallahi var. Benim arkadasin bahcesinde de domates var, toprakta yetistiriyor. Toplasan 3-5 domatesi gecmez. Cok superler.... Darisi benim basima artik :)
Buarada bir sorum acakti, topraksiz tarim icin malzeme temin ediyorum ve ph metre ile ec olcer cihazlarim elime ulasti. Ph metre kullanmasi ve kalibrasyonu isini ogrendim sayilir. Fakat ec metre biraz karisik geldi. Ec metre ayni zamanda tds olcumude yapiyor. Simdi ec metreyi calistirdigimda ekranda 4 haneli 0000 sayisi gelmekte suyun ici e koydugumda ise 0870 gibi bir ibare olusmakta. Simdi bizim forumlarda bahsedilen ec 2.5 2.7 gibi ibareyi nasil okumam gerekli. Yani 0870 sayisini 8.7 mi yoksa 0.8 diyemi okumaliyim?
Yardiminiz icin simdiden tesekkurler....
Saglicakla kalin...
emeğinize sağlık en kısa zamanda bende başlıyacağım inşallah
aslında bir hafta önce başlıyacaktım foruma uye olamadım aktivasyon kodu bi turlu gelmedi meğer benim dns ayarlarında sorun varmıs bugun olayı cözduk ilk mesajımızda buraya nasıpmıs bikaç tohumda balkona ben dıktım (domates-biber-marul-acur-tere-maydonoz) bunları perlit torf karısımına dıktım cimlendiler üç gün demedi hayret ettım daha öncelerı tarlaya bı cok şey ektım memleketteyken ama bunlar kadar hızlı cıkanını hiç görmemiştim dun kemer altından hisar önü denilen mevkıden kımyasallların bazılarını buldum işin zor kısmı baslıyor benım ıcın bıtanede hassas terazi aldım en ufak değeri 1g ölçüyomus satan kısı ole soyledi şimdi bi karısım hazırlayıp durgun suda deneme yapacam ama terimlere baya yabancıyım gram olarak ayarlama yapsam nederece sonuc alırım ustalarımızdan ve abılerımızden yardım beklıyorum elımde 3-4 tane akvaryumum var 40 lıtrelık balıkları artık 1m akvaryuma alacam onlar boşa cıkacak bu akvaryumlara durgunsu olarak yapmak istiyorum ama ph ve ec metrem yok ph fazla sorun etmıyorum cunku bınamızda arıtma sıstemımız var uv cıhazı dahıl balıklarımda 5-6 ph arasında yasıyolar aylardır yanı suyum 5-6 ph arası geriye ec metre kalıyo onuda en kısa zamanda temın etmeye çalısacam ama ılk ıs karısımı hazırlamak gr olarak nasıl ayarlarız akşama ınsallah resımleri eklerim hepinize bol hasatlar herkese kolay gelsin saygılar
Aceleci davranmisim kusura bakmayin formuler onceki sayfalarda varmis ama benim mikro besinler tek posette almisim onu ne oranda eritecem
ateşkaptan
16-08-2014, 21:00
Buarada bir sorum acakti, topraksiz tarim icin malzeme temin ediyorum ve ph metre ile ec olcer cihazlarim elime ulasti. Ph metre kullanmasi ve kalibrasyonu isini ogrendim sayilir. Fakat ec metre biraz karisik geldi. Ec metre ayni zamanda tds olcumude yapiyor. Simdi ec metreyi calistirdigimda ekranda 4 haneli 0000 sayisi gelmekte suyun ici e koydugumda ise 0870 gibi bir ibare olusmakta. Simdi bizim forumlarda bahsedilen ec 2.5 2.7 gibi ibareyi nasil okumam gerekli. Yani 0870 sayisini 8.7 mi yoksa 0.8 diyemi okumaliyim?
Saglicakla kalin...
Tds metre konusunda geniş anlamda bir bilgim yok. Sıvı içindeki katı madde miktarını ölçtüğünü biliyorum.
Sayın Kudret Tezel'in sayfasını incelerseniz, geniş bir bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca analoğ bir ec metre edinirseniz, ölçüm konusunda, kalibrasyon derdinden kurtulursunuz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
ateşkaptan
16-08-2014, 21:08
Aceleci davranmisim kusura bakmayin formuler onceki sayfalarda varmis ama benim mikro besinler tek posette almisim onu ne oranda eritecem
Mikro besinler çok hassas oranda kullanılması gerekir. Poşetin üzerinde kullanma talimatı na uymanızı öneririm. Microbesin elementlerini, formüllerdeki değerlere uygun olarak kullanmanız için, bu elementleri tek tek alıp, buradan uygun miktarlarda kullanmanız.
Başarılar dilerim.
ateşkaptan
16-08-2014, 21:18
Palamut yasağı, biz oltacılar için 15 ağustos itibari ile kalktı. ilk gün iki adet palamut yakalamıştım, bugün ise sepet doldu.1 Eylül itibariyle büyük balıkçılar için yasak kalkıyor.
513724
Denizde, tekneden diğer tekneler ve manzara.
513725
Izgarami tava dami?
Ates Abi yaninda bahce salata secenegi off
ateşkaptan
17-08-2014, 08:47
Izgarami tava dami?
Ates Abi yaninda bahce salata secenegi off
Ne balığı olursa olsun, benim favori pişiriş şeklim, ızgaradır. Bir tek kalkan balığını yağda pişiririm. Balık yağsız ise az bir zeytinyağı, ızgaraya hazır eder.
Terastan salatalık ve domates, yanında biber de olunca bir tek balığı ağlatmamak kalıyor. :))
Palamut balığı; büyük balıkçıların henüz vira diyememeleri nedeniyle, oltacı lardan İnebolu'lu balıkçılarca toplanıp, soğutucularla günlük olarak İstanbul'a gönderilir. İlk balıklar mevsim itibariyle yasak dönemde iyi para getirisi vardır. Büyük otellerin veya sayılı lokantaların menüsündedir.
Bu gün tutulan palamut tartı da 250 gr geldi. Yani çingenelik kalmadı. Çingene tabir edilen ise 50 gr ila 200 gr arası olandır.
Bu göç balığı hızla doğu Karadeniz'e gider. kıyı boyunca hamsi ile beslenen balık, olgun iriliğe ulaşınca tekrar boğaz yolu ile Marmara'ya geçmek üzere geri döner. Bu dönemde balık 500 gr ile 1.5 kğ arasındadır.
Arkadasim da Tuzla aciklarinda köpekadasi onlerinde 3 lüfer yakalamis . Sicak Cikinca geri dönmüs. Bizde dondurulmus cupuralara talim.
ateşkaptan
17-08-2014, 20:30
sayın xbaron;
Bu gübre; azot içerkli, kalsiyumoksit ilaveli gübredir.
Resimlerinizi format içinde tutarsanız daha izlenebilir olur.
Başarılar.
volkan0048
19-08-2014, 15:39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 622ali Mesajı Göster
Saglicakla kalin...
sayın 622ali,
TDS metre direk Ec yi göstermiyor,
bende de TDS-3 var, bende EC de ölçmekte sorun yaşamıştım,
araştırırken bulduğum formül şöyle;
TDS metre'nin çarpım sayısı=1.56 dır.
diyelim ki sizin TDS metre 0870 gösteriyor,
EC yi nasıl buluruz?
0870*1.56=1357 TDS
1357:1000=1.357 TDS
1.357*2 =2,714 yani EC = 2.7 MicrosiemensCM
Bu ölçüm sonucu hemen hemen Kudret bey'in Analog EC metre ile aynı çıkıyor
ama size tavsiyem genede Analog EC metre kalibrasyon derdi yok :)
saygılar....
Alıntı:
Saglicakla kalin...
sayın 622ali,
EC yi nasıl buluruz?
0870*1.56=1357 TDS
saygılar....
Volkan bey verdiginiz bilgiler ilac gibi geldi. Tesekkur ederim.
Analog ec metreye rastlamadim veya gorduysemde ben bilemedim. Yurt disinda oldugumdan genelde diger ulkelerden aliyorum. Ama soylediklerinizi muhakkak dikkate alip bir analog ec metre arayisina basliyorum.
Verdiginiz bilgiler icin tekrar tekrar tesekkurler...
volkan0048
19-08-2014, 18:50
sayın ali bey,
Analog EC metre metre kudret bey'in kendi imalatı var ve çok güzel,
kudret beyle irtibat kurarsanız size yardımcı olabilir, tabi size nasıl ulaşır,
onu siz bileceksiniz....
saygılar....
Japonya da bir bina icinde topraksiz tarim uygulamalari.
Alıntı:
Saglicakla kalin...
sayın 622ali,
EC yi nasıl buluruz?
0870*1.56=1357 TDS
saygılar....
Volkan bey bugun firsat bulup ec metreyi iyice kurcaladim ve sunu gordumki bendeki tds ve ec metre her ikisinide ayri ayri olcuyormus. Normal musluk suyunu olctum tds 0298 ec olarak olctum oda 0554 du. Normal musluk suyu ec si ortalama 0.50 civarinda diye gordum birkac yerde. Bu durumda sikinti yok gibi. Ama ince ayar gerektirir mi onu bilemiyorum iste. Acaba ec si onceden olculmus, belirli olan bir su veya sivi bulabilirmiyim saglama yapabilme acisindan.
volkan0048
27-08-2014, 14:45
Sayın ali bey,
cihazınızın TDS ve Ec değerlerini ölçmesi avantajlı güzel biri durum,
malumunuz her yerdeki suyun EC değerleri farklıdır, sizin oradaki su 0298 dir bizin su 0498
lerde EC değerinde çıkıyor,
Aslında Tds metre ler fabrikasyon ayarlı geliyor, hatta yanında sabit Ec değerli su
geliyor, kalibrasyon için,
ama Ec değeri bilinen bir suyu ölçerek te kalibrasyon yapılabilir bence de mantıklı,
kolay gelsin...
Allah'a emanet olun...
ateşkaptan
29-08-2014, 17:02
Uzun sayılacak bir aralık oldu, uğraşılarım sebebiyle forum da olamadım.
Salatalıkları ve kavun-karpuz diktiğim bölümde, yaprak biti ve külleme hastalığı sardı.Bu kısımda ilaçlama yapmama rağmen, bazılarını kurtaramadım. Buna kabak da dahil. Kabak tahmini 50 kğ civarı.
515447
Karpuzlar ve kavunlar söküldü, savaştan kalan kavun,
515448
Hastalıktan korunmak için tüm yapraklarını koparttığım salatalık, yeniden toparlandı.
515449
Kornişonlarda kendilerini toparlamakla meşguller.
515450
ateşkaptan
29-08-2014, 17:09
Domateslerim; Beş aşamalı Florida domates formülü son evresinde.
515451
İri domateslerimden bir grup,
515452
Bunlar da pembe domateslerimden bir bölüm,
515453
Biberlerim, açılan üst pencereden dIşarıya çıktılar,
515454
Pepinolarım, marul besin eriyiği ile besleniyorlar. Ec; 1.6, Ph 6.0
515455
ertugrula
31-08-2014, 15:35
Merhaba,
İzlediğim sayfalar arasında en çok perlit kullanan sizsiniz. Bu nedenle bu soruyu bu sayfada sormak istedim. İnternette bulduğum perlit fiyatları genel olarak çok yüksek. Perlit fiyatlarının bu kadar yüksek olmaması gerektiğini düşünüyorum. Sizin ya da perlit kullanan diğer arkadaşların önerebileceği makul fiyatlarla perlit alabileceğim adresler varmıdır?
Teşekkürler.
ateşkaptan
31-08-2014, 19:17
Merhaba,
İzlediğim sayfalar arasında en çok perlit kullanan sizsiniz. Bu nedenle bu soruyu bu sayfada sormak istedim. İnternette bulduğum perlit fiyatları genel olarak çok yüksek. Perlit fiyatlarının bu kadar yüksek olmaması gerektiğini düşünüyorum. Sizin ya da perlit kullanan diğer arkadaşların önerebileceği makul fiyatlarla perlit alabileceğim adresler varmıdır?
Teşekkürler.
Ben tarım perlitini Çankırı'dan alıyorum. İki türlü perlit üretiyorlar. Toz halindeki ince perlit, genelde inşaatlarda sıva ve yalıtım için kullanılıyor. Kalın perlit ise tarım için pazarlanıyor.
Tarım perliti 200 litre (200 dm3) si 25 tl idi. Akper diye ararsanız, adresine ulaşabilirsiniz. Ancak bulunduğunuz yere göre kargo pahalıya gelir.
İstanbul daki satıcılar size daha uygundur sanırım.
Merhaba,
Teşekkürler.
Ayazaga'ndaki genper fabrikası bir ara 100 lt'sini 10 tl'ye satıyordu. Hatta fabrikaya bile davet etmişlerdi. Bence bi deneyin.
thempest
01-09-2014, 09:46
Merhaba ,
Sayın ateşkaptan'a katılıyorum çankırıdan geldiği için ankarada akper perlit'in bayiliğini yapan bir yer var pursaklar'da benım evıme cok yakın bende oradan almıştım fıyatlar normalde bu tıp yerlerden alırsanız uyguna geliyor ve hemen hemen degısmıyor ama ısın ıcıne kargo veya ambar gırerse en az 50 tl eklemenız gerekiyor ( ambar ıle gelrse ) bence ınternetten bır araştırın etrafınızda satısını yapan toptancı mutlaka vardır.
ateşkaptan
06-09-2014, 19:49
Artık sezon sonu, biberler toplanıp kış hazırlığı için , biber salçası veya ezmesi yapılacak. İnsanın kendi emeği ile ürettiği bir başka oluyor. Bu toplanan 10 da biri kadar.
516455
Pembe domatesim, yanındaki salatalıklar hastalanıp sökülünce, rahatladı da rahatladı. İki adet pembe domatesim kapladığı alan bu. Tarımda dikim aralığı bunun için önemli. Bu alanda 8 kök salatalık vardı.
516456
ateşkaptan
14-09-2014, 20:12
Sezon sonu geliyor. Ankara'ya dönmek için gün sayarken biberlerim pek beni bırakmaya niyetleri yok gibi. Resimler yalan söylemez.
517424
Kornişon salatalık hastalığa rağmen hala meyvede.
517425
Pembe domateslerim büyüklük olarak epeyi irileştiler.
517426
Kabak hastalığa rağmen hala beslenmesine devam ediyor.
517427
Eriyiklerin artanı ile beslenen maydanozlarım. Yaz sezonu pazardan maydanoz aldırmadı. Bize yetti. Hemde taze taze.
517428
ateşkaptan
14-09-2014, 20:20
Salatalıklar sökülünce boşalan yerlere yeniden marul ektim. Ankara'ya dönene kadar yetişmesi nasıl olacak. Bu defa kıvırcık marul.
517429
Pepinolar maalesef geç kaldılar. Hastalandılar. Bende hepsini söktüm. Onları yerine de kıvırcık ektim.
517430
Yaz sezonu amatör balık için denize açılınca, benim devamlı gördüğüm enfes manzarayı birde sizlerle paylaşayım dedim. Bugün palamut oltası ile 4 kilo sarıkanat avladım.
517431
Denizden manzara bu.
517432
ateşkaptan
15-09-2014, 20:07
Avladığım sarıkanat balıklarım. Bir önceki mesajda bahsetmiştim. Şimdi resimleri. Topraksız tarım ve amatör balık keyfi. İkisi de insanı dinlendiriyor.
517597
Ahh ahhh keske imkanlarimiz olsada bizde boyle dinlenebilsek....
Kiskanmamak elde degil.
ateşkaptan
22-09-2014, 19:33
Ankara'ya dönüş için gün saymaya başladık. Kurban Bayramı öncesi yaz bitecek, kışa gireceğiz. Giderken de sistemin fişini çekeceğim.
Biberlerin en verimli zamanı,
518442
Marullar, tam gelişemeden,
518443
518444
Domatesler toplanacak, kalanlar böylece kalacak,
518445
Balık sezonu da artık sona erecek,
518441
ateşkaptan
23-09-2014, 13:49
Pembe Domateslerim, tatları çok nefis. Kahvaltılarda ki favorimiz. Yanında da kornişon salatalık.
518488
Palamut Karadenizi turlayıp, tekrar geri döner demiştim. Karadeniz den Boğaz yolu ile Marmara ve Ege ye geçer. Şimdi dönüş balıkları zamanı. Çok hızlı yol alan palamut balığı, biz amatörlerce sürütme olta ile yakalanır. Bugün avladığım palamutlardan bir tanesi 720 gr geldi. 7 adet yakaladım diğerleri yarım kilodan fazla idi.
518489
Tekne bu hafta sonu iskeleden , çekek yerine alınacak.
518490
ateşkaptan
24-09-2014, 12:16
Gece 3.30-4.00 civarında esen fırtına nedeniyle dev dalgalar oluştu. Pembe domateslerimin ekili olduğu kanalet ile yanındaki marul ekili kanaletim bu gece büyük bir gürültü ile devrildiler. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur da cabası. Seram sapasağlam kaldı. Domates ekili diğer üç kanalet de sapasağlam.Sahilden sabah saat 8.00 civarı alınan görüntüler.
518645
518646
518647
Sera da bulunan biberlerin bir kısmı bugün toplandı. Acılı salça ve biber sosu yapılacak. Kalanı Ankara ya giderken toplanacak.
518648
Kudret Tezel
24-09-2014, 17:43
Geçmiş olsun sayın ateşkaptan, busene fırtınalar baya korkuttu. Dün İstanbulda da büyük bir fırtına vardı ancak bize çok fazla zararı dokunmadı. Seranızın hasar görmemesine sevindin. Devrilen kanallar üzücü ama Onunla geçmiş olsun, ALLAH beterinden korusun. Bu sezon güzel bir performans sergilediniz seneye inşallah sağlık sıhhat içinde daha büyük hasadlar dilerim. Selamlar kolaygelsin.
ateşkaptan
25-09-2014, 19:40
Altı aylık tatil sona ermek üzere, Kurban Bayramı öncesi Ankara da olacağım.
Teras ta topraksız tarımın dezavantajlarından biri de rüzgar. Neyse ki domates zayiatından başka bir zararım yok. İki yıl önce de oluşan hortum; terasımı teğet geçmişti. Allah beterinden saklasın.
Ustamız dan edindiğimiz bilgileri, pratikte uygulayarak, burada paylaşmak, topraksız tarımı ister amatörce isterse profesyonel yapmak isteyenlere kaynak olması en büyük dileğim.
Sayın Tezel; Selam ve sevgilerimle, sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim.
ateşkaptan
01-10-2014, 20:47
Ankara; hem deniz, hem de topraksız tarım sevdamın sonu. Döndüm. Şimdi bayrama hazırlık zamanı.
Uyguladığım besin solüsyonu formüllerinin sonuçlarını, burada ayrıntılı bir şekilde anlatmayı düşünüyorum.
sağlıkla kalın.
Murat Uysal
02-10-2014, 02:11
Hoagland Formülü
475582
Gübre Hesabı (100 litre tank için 10 katı artırılarak hesaplamıştır. Yani 1 tonluk tank için bir defada kullanılabilir.)
MagnezyumSülfat--->Magnezyum> 48/0.099*100=4.85 ml>4.85*100/1000=0.485 gr> 0.485*100*10=485 gr.>Kükürt>4.85*0.13*100=63.05 ppm
KalsiyumNitrat'dan--->Kalsiyum>200/0.185*100=10.81 ml>10.81*100/1000=1.081 gr> 1.081*100*10=1081 gr>Azot>10.81*0.156*100=168.64 ppm.gereken=210-168.64=41.36 ppm ihtiyaç.
MonoPotasyumFosfat'dan--->Fosfat>31/0.2278*100=1.36 ml>1.36*100/1000=0.136 gr> 0.136*100*10=136 gr.>Potasyum>1.36*0.2872*100=39.06 ppm>gereken=235-39.06=195.94 ppm gerekir.
PotasyumNitrat'dan--->Azot>41.36/0.137*100=3.02ml>3.02*100/1000=0.302 gr>0.302*100*10=302 gr>Potasyum>3.02*0.386*100=116.57 ppm.>gereken=195.94-116.57=79.37 ppm gerekir.
PotasyumSülfat'dan--->79.37/0.449*100=1.77ml>1.77*100/1000=0.177 gr>0.177*100*10=177 gr< Kükürt>1.77*0.184*100=32.57 ppm Kükürt>>32.57+63.05=95.62 ppm Toplam Kükürt
Demir2Sülfat'dan--->5/0.201*10=2.49 ml>2.49*10/1000=0.0249 gr>0.0249*100*10=24.9 gr
BorikAsit'den--->0.5/0.175*10=0.286 ml>0.286*10/1000=0.00286 gr>0.00286*100*10=2.86 gr
ManganSülfat'dan--->0.5/0.325*10=0.154 ml>0.154*10/1000=0.00154 gr>0.00154*100*10=1.64 gr
ÇinkoSülfat'dan--->0.05/0.364*5=0.0275 ml>0.0275*5/1000=0.0001375 gr> 0.0001375*100*10=0.138 gr
BakırSülfat'dan--->0.02/0.254*5=0.0158 ml>0.0158*5/1000=0.000079 gr>0.000079*100*10=0.079gr
SodyumMolibdat'tan--->0.01/0.396*1=0.025 ml>0.025*1/1000=0.000025 gr.> 0.000025*100*10=0.025 gr
475581
Sayın Ateşkaptan müsaitseniz bir kaç sorum olacak...
1- Hougland formülünü Kuru soğandan yeşil soğan yetiştirirken kullanabilirmiyiz acaba..
2- Birde anlamadığım bir şey var. 1 ton için hazırlanmış solüsyon derken bitkileri direkt olarak sulayacağımız sudan bahsediyoruz değilmi...
3- Ph ayarlamasını sulama tankı içerisinde mi yapacağız..yoksa 5 litrelik solüsyon tanklarında mı?
Seralar hazırlanıyor. Soğanlar alındı (15 ton) . Perlit geldi.(60 metreküp). Gübreler alındı... alınan gübre listesi aşağıdadır.
Kalsiyum nitrat
Potasyum nitrat
Demir Sülfat
Magnezyum sülfat
Monopotasyum fosfat
Potasyum sülfat
Potasyum nitrat
…………………………………………………….
Borikasit
Mangansülfat
Çinkosülfat
Bakırsülfat
Sodyum Molibdat
Solüsyonu hazırlayıp dikim yapacağız... Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler...
ateşkaptan
02-10-2014, 09:38
Sayın Uysal;
Öncelikle yeni seranız hayırlı olsun, Başlangıç olarak yeşil soğan yetiştirmeniz en ideali, belki marul da olabilir. Domates veya hıyar a göre hata kaldırabilir.
Ben Hoagland formülünü hiç denemedim.
Bu yıl marul ile birlikte evde geçen yıldan kalan soğanları deneme amaçlı yetiştirdim. Her ikisi de kısa gün bitkisi,bahar da çok iyi sonuç aldım, Marul besin eriyiği formülünü uyguladım. Ec;0.8-1.2 aralığında, Ph; 6 civarında tuttum.
Şimdi sorularınıza gelince;
Hoagland besin formülünü her bitkiye uygulayabilirsin, ancak Ec ve Ph değerleri yukarıda belirttiğim aralıkta olması gerekir, Bence Marul besin eriyiği formulünü uygularsanız daha net sonuç alırsınız.
Seranız hazırlanıyor, ancak kuracağınız sistem hakkında hiç bir bilgi vermemişsiniz. Yani perliti kanallara mı koyacaksınız, sulama sistemi nasıl olacak, kaç tonluk tank kullanacaksınız, Drenaj ve geri dönüşüm olacak mı?. vs.
Benim formüllerim de, 5 litre A ve 5 Litre B eriyiği 1 tonluk su içine karıştırılması gerekir. Yani direk olarak suluyacağımız 990 litre su içine bu 10 litre (5 +5) eriyiği karıştırıyoruz.
Ph ayarlamasını da besin eriyiği karıştırılan bu tank içindeki su için yapıyoruz.
Sayın Uysal; kaç sera ve kaç m2 alan da kuruyorsunuz, Kuracağınız perlit içerikli kültür de, sisteminiz nasıl olacak!..
Cevabınız için deki bilgiler, bu konuda daha deneyimli arkadaşlarca da değerlendirilip, yol gösterici olacaktır.
Çalışmalarınız da başarılar dilerim.
kiziltan
02-10-2014, 12:18
Sn Uysal
Kolay gelsin, 15 ton sogan demissiniz. Seraniz nekadar? Ekim ve hasat icin bir duzenleme fikriniz var mi? Farkli basliklarda iscilik konusuna dikkatedilmesi gerektigi belirtilen yazilar var. Ornegin sabit kanalla mi yapacaksiniz yoksa kasa tipi yapip mali isciniin onune mi getireceksiniz ? Pazarlamayi temizleyip demetleyerek yapacaksaniz bu konuda bir arastirmaniz var mi ? Aciklamalariniz bize yol gosterecektir, simdiden tesekkurler.
Saglicakla kalin
sayin ateskaptan her mesajinizda bir bilgi ogreniyorum. iyiki varsiniz....
ateşkaptan
03-10-2014, 19:58
Marul besin eriyiği ve Salatalık son evre besin eriyiği;
Birinci resim marul besin eriyiği ve sera şartlarındaki marulun durumu,
519692
İkinci resim ise hıyar besin eriyiği son evre ile beslenen sera dışındaki marulun görünümü,
519693
Marul besin eriyiği ve sera şartlarında ( ec; 1.2, ph; 6.0) gelişim daha yavaş ve marulun albenisi yeterli değil,
Salatalık son evre besin eriyiği (ec;1.8, ph; 6.0) gelişim ve görünüm mükemmel.
Tabii bu durum sıfır rakımlı rutubetli ve Karadeniz şartlarında.
Devam edebilseydim !. Ankara ya döndüm, öylece bıraktım.
ateşkaptan
04-10-2014, 20:40
Geride bıraktıklarım yalnız marullarım değil,
Bunlar sera içindeki marullarım,
519736
Bunlar dışarıdaki marullarım,
519738
Sera içindeki biberlerim, hala çiçekteler,
519737
Sera dışındaki artan besin eriyikleri ile beslenen maydonozlarım, ben kopardıkça yenisi daha da gür geldi,
519739
Bunlarda sera dışındaki çileklerim, seneye sera içindeki yerlerine alınacaklar,
519740
ateşkaptan
05-10-2014, 09:12
Geride bıraktıklarım, devam;
Tekneyi, sarıp sarmalayıp çekek yerinde sabitledim.
519771
Liman a giden yoldan görünüş,
519772
Liman yolunda tabii olarak yetişen Birledin ağacı
519773
Yine liman yolunda böğürtlenler
519774
Murat Uysal
08-10-2014, 00:02
Sayın Uysal;
Öncelikle yeni seranız hayırlı olsun, Başlangıç olarak yeşil soğan yetiştirmeniz en ideali, belki marul da olabilir. Domates veya hıyar a göre hata kaldırabilir.
Ben Hoagland formülünü hiç denemedim.
Bu yıl marul ile birlikte evde geçen yıldan kalan soğanları deneme amaçlı yetiştirdim. Her ikisi de kısa gün bitkisi,bahar da çok iyi sonuç aldım, Marul besin eriyiği formülünü uyguladım. Ec;0.8-1.2 aralığında, Ph; 6 civarında tuttum.
Şimdi sorularınıza gelince;
Hoagland besin formülünü her bitkiye uygulayabilirsin, ancak Ec ve Ph değerleri yukarıda belirttiğim aralıkta olması gerekir, Bence Marul besin eriyiği formulünü uygularsanız daha net sonuç alırsınız.
Seranız hazırlanıyor, ancak kuracağınız sistem hakkında hiç bir bilgi vermemişsiniz. Yani perliti kanallara mı koyacaksınız, sulama sistemi nasıl olacak, kaç tonluk tank kullanacaksınız, Drenaj ve geri dönüşüm olacak mı?. vs.
Benim formüllerim de, 5 litre A ve 5 Litre B eriyiği 1 tonluk su içine karıştırılması gerekir. Yani direk olarak suluyacağımız 990 litre su içine bu 10 litre (5 +5) eriyiği karıştırıyoruz.
Ph ayarlamasını da besin eriyiği karıştırılan bu tank içindeki su için yapıyoruz.
Sayın Uysal; kaç sera ve kaç m2 alan da kuruyorsunuz, Kuracağınız perlit içerikli kültür de, sisteminiz nasıl olacak!..
Cevabınız için deki bilgiler, bu konuda daha deneyimli arkadaşlarca da değerlendirilip, yol gösterici olacaktır.
Çalışmalarınız da başarılar dilerim.
Sayın Ateşkaptan. Toplam sera alanımız 600 metrekare. Yaklaşık kullanım alanı ise 450 metrekare. Kullanım alanına yaptığımız meşereler içerisine hurda naylonlardan sererek içerisine 10 cm kalınlığında perlit ile doldurmak istiyoruz.
Seraların güneşlenmesi güzel. Tahminimiz Mart sonuna kadar 2 **** 3 ürün almak. Sulamayı ise tank içerisine atacağımız dalgıç pompa ile üstten yağmurlama iş gücü ile sulama yapacağız. Sürekli nemli bir ortam olması bizim için yeterli... 1+1+1 (toplam 3 parçadan 3 ton) tonluk sulama tankının bu iş için bize yeteceğini düşünüyoruz. Drenaj yapmıyoruz. Sulamayı sadece nemli tutmak ve beslemek amacıyla yapacağız..
Satın alıp depoladığımız soğan çeşidi ise Amasya Kara soğan dedikleri bir çeşit. Ceviz büyüklüğünde bazen 2-3 ışkın çıkartan bir çeşit. Soğan alınıncaya kadar fiyatlar çok yükseldiğinden kilosunu 0,18 Tl'ye alacağımız soğanları ancak 0,40 TL ye alabildik. Soğan kaliteli. 35 kiloluk bir çuvalda 500 gram kadar ancak çürük çıkıyor.
Pazar sorunumuz yok. Ürün daha dikilmeden pazar ayarlaması yapıldı. günlük 200 kg kadar ürün çıkarmayı düşünüyoruz. Sabit çalışan işçilerimiz var.
Soğan seçme sebebimiz ise geniş bir alanda marul üretimi zaten yapıyordum. Ve pazarım vardı. Soğanın kış mevsiminde daha karlı olmasıdır.
Marul'da karlı bir iş. Ama hava şartlarından dış ortamda Karabükte çok etkileniyor. Her türlü hastalığı görmeniz mümkün. Bu beni bıktırdı biraz da. Ancak soğan işi karlı olursa 1200 metrekarelik gotik sera kurarak bu sistemde günlük yaklaşık olarak 1000 adet marul hasat etmeyi düşünüyorum. Bölgede pazar sorunum hiç bir şekilde yoktur. Ürettiğim her malı hangi miktarda olursa olsun Hal'e girmeden pazarlayabilirim...
Teşekkürler...
ertugrula
08-10-2014, 03:04
Merhaba,
Fotoğraf çok net değil, benim gözlerim de artık pek iyi seçemiyor:) Birledin ağacı dediğiniz kocayemiş mi?
kiziltan
08-10-2014, 09:36
Sn Uysal
Hayirli olsun.
Drenaj yok demissiniz. Topraga gececekbesin ile toprak EC sini tehlikeye atmiyor musunuz? Yukselirse sonra geri donus olmayabilir. En azindan suyla karistirip (seyrelterek ) bahcedeki agac ve digger bitkilerin sulama kanallarinda suya katabilirseniz..
Toplama sorunu olmamasi icin kasa sistemi olur mu? Bir kisi kasadan toplarken digeri dikebilir saniyorum.
Demet yapmak icin google da " bitki demetleme " "bitki baglama " diye ararsaniz guzel el aletleri var. Yardimci olabilir.
Toplam 21 gun icerisinde hasat yapilacagina gore serayi 20 kisim yapmak ve hergun birisini toplayip yeniden ekmek olabilir mi? Hasat yeri kuculeceginden iscilik kolaylasir sanirim.
Deneme basarili olursa alani buyutup hepsini sogan yapmak yerine, nane, feslegen, sarimsak, roka ekleyerek cesitlendirmek pazarlama icin kolaylik olabilir sanirim.
Saglicakla kalin, fotograflari yuklerseniz zevk alir , en azindan basariniz icin dua ederiz.
Saygilarimla
ateşkaptan
08-10-2014, 10:44
Merhaba,
Fotoğraf çok net değil, benim gözlerim de artık pek iyi seçemiyor:) Birledin ağacı dediğiniz kocayemiş mi?
Evet, Dağçileği, veya Kocayemiş olarak da bilinen ama bizim yörede ki adı, Birledin dir.
Akdeniz bitkisi olmasına rağmen, Karadeniz de kıyıya yakın yerlerde bol miktarda bulunur. Ayrıca siyah ve beyaz mersin de bol miktardadır.
ateşkaptan
08-10-2014, 11:06
Sayın Uysal; sayın Kızıltan, drenaj konusunda çok haklı.
Sera içinde oluşturacağınız meşerelerin (karık) en az 10 cm yüksekte yapıp karık aralarında yürüme ve çalışma mesafesi bırakacaksınız, sanırım. Vereceğiniz eriyik de, otomatikmen bu yürüme yoluna drene olacaktır.
Eğer meşereleri bir tarafa doğru eğimli olarak düzenlerseniz, perlit dolu naylonların eğimi dolayısı ile besin eriyiği en uçlarda toplanacaktır.
Bu uçlara çukur kazıp, besin eriyiğini toplayabilir, yeniden kullanabilirsiniz.
Çalışmalarınızın verimli ve bol kazançlı olmasını dilerim.
Murat Uysal
09-10-2014, 00:26
Teşekkürler Sayın kiziltan. Doğrusuna bakarsanız Drenaj hususunda kararsızım. Kararsızlığımın sebebi ise toprak tuzluluğundan çok ortam tuzluluğunun artması.
Şöyle de anlatabilirim. Gübreli su ile sulama yaptıktan sonra bitkiler ****** gübrenin bir kısmını kullanacak. Aynı şekilde suyunda bir kısmını kullanacak ve büyük bir kısmıda buharlaşacak.
Kalan madde miktarının ortamda EC değerlerini artıracağından korkuyorum.
Naylona delik delerek drenaj yapsam toprak kaynaklı hastalık ve haşerat ile uğraşacağımı zannediyorum.
Drenaj yapacaksam oluşturacağım meşerelere hafif bir eğim vererek drenaj oluştursam mı diye düşünüyorum...
Fikirlerinize açığım...
Murat Uysal
09-10-2014, 00:29
Perlit kamyonla yola çıkmış. Haberi geldi.
Tarım perlitinin metreküpünü 50 TL+kdv ile alıyoruz. Kamyon kapasitesi toplam 65 metreküp. biraz fazla ama sonra yeşillik de yapmayı düşünüyoruz. Almışken bir kere de alalım dedik.
Perlit İstanbul'dan 1300 TL nakliye ile geliyor. Yarın indireceğiz..
ateşkaptan
09-10-2014, 12:21
Perlit; M3 50.TL den çok uygun, Ben Çankırı'dan hemde fabrikasına kadar gidip de almama rağmen M3 fiyatı 125. TL ye geldi, Nakliye de bedava. :))
520330
ateşkaptan
09-10-2014, 12:25
Marul besin eriyiği olarak (http://www.agaclar.net/forum/1259447-post171.htm) formüle edilen eriyik, tarafımdan bu sezon iki defa denenmiştir. Yedikule marulu; tam not almıştır. Karadeniz de sahile sıfır rakımda ki şartlar. Marulu hem sera için de hem de sera dışın da yetiştirdim. Araların da pek bir fark görmedim.
520333
Başlangıç olarak Ec; 0.8 alınmış, Marulun büyüme evresine göre artırılarak en son Ec;1.2 olmuştur. Ph; 6.0 aralığında tutulmuştur. Bu besin eriyiği ile de ayni zaman da yeşil soğan da yetiştirdim. Hatta çilek de yetiştirdim .
Kıvırcık Marulun 1.8 Ec de ki( Hıyar Besin Eriyiği son evre http://www.agaclar.net/forum/1260994-post180.htm) yetişmesi başlangıç olarak mükemmele yakındı, Ankara'ya dönmek zorunda olduğum için sonucunu göremedim. Seneye ilk bahar da denemek istiyorum.
520334
kiziltan
09-10-2014, 17:29
Sn UYSAL
Meserelere hafif egim verip alttaki bir yarim PVC boru ( yagmur olugu gibi ) ile artan besini plastik bidona toplasaniz sanirim iyi olur. Zaten bir muddet sonra gelen drenaja bakip sulama miktarini ayarlayabileceginiz icin toplanan atik sifira yaklasacak.
Saglicakla kalin
Murat Uysal
11-10-2014, 22:17
Sayın ateşkaptan sulamayı hergün mü yapacağız acaba....
ateşkaptan
12-10-2014, 15:18
Sayın ateşkaptan sulamayı hergün mü yapacağız acaba....
Sayın Uysal;
Öncelikle ortaya bir sistem koymanız gerekir.
Yapacağınız sistem her ne kadar katı ortamda (perlit) topraksız tarımsa da, bu perliti (forumda ki bazı arkadaşların yaptığı gibi) toprakla mı karıştıracaksın, yoksa sadece perlit olarak mı kullanacaksınız.
Drenajı nasıl halledeceksiniz, sulamayı damlamalı mı yoksa hortumla mı yapacaksınız, bunlar hep bilinmeyenler olduğu için sulama konusun da tam bir fikir vermek için erken olduğu kanısın dayım.
Öncelikle bir planınız olması gerekir. Resimle de bunu destekleyip, ortaya koymanızı bekleriz.
Yapacağınız harcamaların da bu plan doğrultusun da olması sizin güvenli ve çalışmalarınızı daha şevkle yapmanızı sağlayacaktır.
Drenaj; Topraksız tarımda, çok önemli ve olmazsa olmaz koşuludur. Vereceğiniz besin eriyiğiniz Ec ve Ph kontrolunu, dolayısı ile ekeceğiniz bitkinin büyümesi için elzem olan şartları sağlamanız gerekir.
Drenaj olmazsa perlit için de biriken tuzlanma sizin bitkilerinize, sağlıksız ortamı yaratır. Bunun giderilmesi için haftada bir yapmanız gereken , fazla tuzun atılması veya temizlenmesi, yapılamayacaktır. demektir.
Bitkiler alacağı besini belli ph aralığında alırlar ve tüketirler, Bir kısım gübrelerin tamamını alırlar, bir kısım gübreleri de hiç alamazlar. Bu besinleri alması için tüm gübrelerin ph aralığı olan ve de o bitki için denenmiş sınırlar içinde olması şarttır.
Devamlı olarak sulama ile alınan besin içindeki istenmeyen tuzlar, köklerde ve perlit içinde birikmesi sonucu, bitkinin diğer elementleri de istediği ölçüde alamamasına sebebiyet verir. Mutlaka bu tuzun çeşme ve ya kullandığınız diğer temiz su ile drenaj yolu ile atılması gerekir.
Kısaca; sisteminiz sulama için size yol gösterici olacaktır.
Sisteminizi resimle anlatabilirseniz, forum da çok deneyimli arkadaşlarımız gönülden size yardımcı olacaklardır.Topraksız tarım yapıyorum derken, size sıkıntı yaratacak duruma dönüşmemesi dileğimiz.
Kabaca; alttaki plan size belki yol gösterir.
520934
Sağlıkla kalın, başarılar.
ateşkaptan
12-10-2014, 20:27
Sera içinde toprak içine basitçe yapılan drenaj kesiti
520982
kiziltan
12-10-2014, 22:26
Sn. UYSAL
Forum icerisinde TAZE YESIL SOGAN URETIMHANESI basligini okursaniz cok faydali olacaktir. Sulama konusu, basit ve ucuz sistemler, birim alana yapilacak ekim miktari, yetisme suresi, hangi tur ve irilikte sogan dikilmeli, karsilasilmasi olasi sorunlar orada anlatildi. Fotograflar da var zaten.
Saglicakla kaliniz.
Murat Uysal
13-10-2014, 21:48
Teşekkürler. Forumun çoğunu takip ediyorum. Drenajı tahmin ettiğim gibi anlatmışsınız. Planlar için ise ayrıca teşekkürler.
Bir kaç sorum daha olacak müsadenizle. %50'lik hidrojenperoksit ve sülfürik asiti ph ayarlaması için hangi oranda seyreltmemiz gerekecek. Nasıl kullanacağız.
meşereyi 28 metreye 120cm yapıyoruz. Yürüme yollarını 75cm yapıyoruz. Sırt sırta dikim yapıyoruz. Sulamayı üstten yapıyoruz.1 tonluk deponun içerisine dalgıç pompa attık. Sulama tabanca ile. İlk meşeremize drenaj yapmadık. Sulamayı az yaparız diyorduk ancak ateşkaptanın söyledikleri çok doğru.drenaj sorununu çözmem lazım. Fotoları yakında paylaşacağım. Saygılarımla
kiziltan
14-10-2014, 10:31
Sn UYSAL
Fotograflari bekliyoruz.
28 x 1.2 cok buyuk olmadi mi ? Birkac parcaya bolup farkli zamanlarda ekseniz nasil olur, 120 cm ekimve toplama icin uygun mesafe midir? Daha dar olsa bir tarafta yuruyen isci toplarken digeri yeni dikimyapabilirdi.Iscilik suresi ve maliyetietkileyebilir.
Saglicakla kaliniz
ateşkaptan
14-10-2014, 12:07
Teşekkürler. Forumun çoğunu takip ediyorum. Drenajı tahmin ettiğim gibi anlatmışsınız. Planlar için ise ayrıca teşekkürler.
Bir kaç sorum daha olacak müsadenizle. %50'lik hidrojenperoksit ve sülfürik asiti ph ayarlaması için hangi oranda seyreltmemiz gerekecek. Nasıl kullanacağız.
meşereyi 28 metreye 120cm yapıyoruz. Yürüme yollarını 75cm yapıyoruz. Sırt sırta dikim yapıyoruz. Sulamayı üstten yapıyoruz.1 tonluk deponun içerisine dalgıç pompa attık. Sulama tabanca ile. İlk meşeremize drenaj yapmadık. Sulamayı az yaparız diyorduk ancak ateşkaptanın söyledikleri çok doğru.drenaj sorununu çözmem lazım. Fotoları yakında paylaşacağım. Saygılarımla
Asitler çok tehlikeli sıvılardır. Bilhassa Sülfürikasit ' i inceltirken mutlaka koruyucu gözlük, eldiven ve koruyucu giysi ile işlem yapmalısınız. . Kesinlikle kapalı bir yerde bu işlemleri yapmayınız. İşlem esnasında oluşan gazlar da çok tehlikelidir.Ağız ve burunu da işlem esnasında en azından bir bezle kapatınız.
Her ikisini de 10 da bir oranında inceltebilirsiz. Yani 1 litrelik mezur (beher de olabilir ama sıçramalar düz kapta daha fazla olur) içine 100 ml asit koyalım ve üzerine yavaş yavaş 900 ml su ilave edelim. Artık bu sıvıyı ana tanka PH ayarlamak için ilave edebiliriz. Biliyoruz ki hidroksit Ph ı yükseltir, Sülfürikasit ise Ph ı düşürür. Miktarını ise elinizdeki PH metre ile ayarlamanız gerekecektir.
Eğer drenajınızı uygun şartlarda yaparsanız, perlit içindeki besin eriyiği belli bir zaman içinde drene olup, en alttaki toplama kabına yönlenecektir. Yeniden besin eriyiği talebi gözünüzle muayene sonucunda oluşacaktır.
Kış aylarında yapılacak üretimde daha az sulama yeterli olacaktır. Otomatik sisteminiz olmadığı için , sera içinde devamlı takipte olmanız gerekecektir. Sulama miktarı ve sulama sayısını, perliti el ile, yeşil soğanı da göz ile kontrol ederek , takibini yapmanız gerekecektir.
Dikimi de sırt sırta değil de, bir dikim aralığı kadar boşluk bırakarak yaparsanız veriminiz daha fazla olacaktır. Gerek güneşten gerekse köklerin beslenmesi ve yayılması için tarım da dikim aralığı çok önemlidir.
En fazla 8 n ci günde sulamayı temiz su ile yapınız. Perlitin istenmeyen tuzlardan arındırılması ve EC nin, dönen tank da,şebeke suyunun kendi EC sine inmesini kontrol ediniz.
Kökteki tuzlanma bazı elementlerin alımına etki etmektedir. Bilhassa demir ve kalsiyum alımı azalmaktadir.
Suyunuzun Ec sini ve Ph ını baştan ölçünüz. Hatta yapabilirseniz suyun analizini yaptırınız.
Pespektif görünüş belki daha iyi fikir verebilir.
521131
Pompa koyacağınız tank, drenaj tankı olabilir. Ec ve ph kontrolu yaparak, besin eriyiğinden azami tasarruf edebilirsiniz.
kiziltan
14-10-2014, 16:57
Sn Uysal
Sn Ateskaptam`in uyarilari cok faydali. Internette gezerken yesil sogan icin gubre olarak 20-20-20+ME nin kullanildigini okumustum. Bir ufak deneme yapilirsa ve yeterli oldugu gorulurse sizi besin hazirlamaktan kurtaracaktir. Hektas sirketi uretip satiyor fiyati uygun. Taze sogan icin, ekimden sonra yesillenme, meyve verme ve meyve gelistirme gibi evreler olmayacagindan bu gubrenin tek basina yeterli oldugu yazilmisti. Maalesef nerede okudugumu hatirlayamadigimdan link veremiyorum.
Ben drenaj suyunun tekrar kullanilmasina karsiyim. Drene olan su icerisinde hangi elementten nekadar kaldigini bilemeyeceksiniz sadeve EC ve PH ayarlayacaksiniz. Bu olumsuz olabilir.
Bahsettigim gubre denemede iyi sonuc verirse donen miktar ( drenaj ) siviyi bahce
sulama suyunuza ekleyebilirsiniz, karisim oraniniz dusuk yuzdeli olursa EC dusuk
cikacak ve toprakga pek hasar vermeyecek sanirim, yine de Sn Ateskaptan ve Sn Tezel`in deneyimlerine basvurmaniz faydali olacaktir.
Saglicakla kaliniz
ateşkaptan
14-10-2014, 19:23
Düzeltme;
Konsantre sülfürik asit, birçok organik maddeden suyu çeker ve ısıveren (ekzotermik) bir tepkime oluşturur. Bu özelliğinden dolayı, temas edildiğinde cilde büyük zararlar verebilir. Yine aynı sebepten dolayı, sülfürik asiti seyreltme işlemi çok dikkatli yapılmalıdır. 1 mol sülfürik asit bol miktarda suya eklendiğinde, yaklaşık 880 kJ ısı açığa çıkar. Konsantre sülfürik asitin içine su eklemek çok tehlikelidir. Çünkü su, yüksek ekzotermik tepkimeden dolayı asitin üstünde kabarcıklar oluşturarak, çok ani bir şekilde kaynar.
Daha önceki yazılarımda da sülfürikasite su dökülmesi tehlikelidir diye belirtmeme rağmen bir önceki yazımda sehven tam tersini yazdım.
Dalgınlığımı verilmesini, uyaran sayın Hocam'a da teşekkür ederim.
ateşkaptan
17-10-2014, 15:52
Sn Kızıltan;
Hektaş'a ait olduğunu belirttiğiniz NUTRI LEAF 20-20-20 + ME
gübresi içeriği aşağıdadır.
Garanti edilen içerik .................................................. .( % w / w )
Toplam Azot (N)............................................... ........................20
(Amonyak azotu ...........5,2)
(Nitrat azotu .................6)
(Üre azotu.....................8,8)
Suda çözünür fosfor pentaoksit P2O5.........................................20 (SAF HALDEKİ P=20x0.436=8.72)
Suda çözünür potasyum oksit K2O............................................20 (SAF HALDEKİ K=20x0.830=16.6)
Suda çözünür Bor (B)............................................... ................0,02
Suda çözünür Bakır (Cu) Tamamı EDTA şelatlı............................0,05
Suda çözünür Demir (Fe) Tamamı EDTA şelatlı.............................0,1
Suda çözünür Manganez (Mn) Tamamı EDTA şelatlı......................0,05
Suda çözünür Molibden (Mo).............................................. ...... .0,001
Suda çözünür Çinko (Zn) Tamamı EDTA şelatlı.............................0,05
Bu gübrenin topraklı tarım da her türlü bitkiye uygulanabileceği belirtilmiştir.Hektaş (http://www.hektas.com.tr/DesktopDefault.aspx?tabid=449)
Sayın Uysal;.Sanırım Hoagland formülünü kullanmak istiyor. Bu amaçla da gübrelerini temin etmiş bulunmaktadır. Belirttiğiniz eriyiği kullandığı takdir de, Nitrat, Fosfor,Potasyum ilavesi yapması, ayrıca hiç olmayan kalsiyum, magnezyum ve sülfür ilave edilmesi ve micro besin eriyiğinin de yeniden düzenlenmesi gerekir.
http://www.agaclar.net/forum/1258770-post168.htm
Ülkemizde gübre fiyatları çok pahalıdır. Bu nedenle drene olan ve yeniden tanka dönen besin eriyiği Ec ve Ph ayarlaması ve ilave edilecek su ve besin eriyiği ile yeniden istenilen değere çıkarılmaktadır. Belli bir süre sonra bitkinin köklerinde ve agrega içinde meydana gelen tuzlanmanın artması nedeniyle, besinli suyun değişmesine ve kök bölgesinin ve agreganın yıkanması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu süre 7-10 gün kadardır. Zaten dönen besinli suyun değişmesi gerektiği, bilhassa sıcak günlerde ec sinin anormal olarak yükselmesi ile belli etmektedir.
Topraksız tarımın , topraklı tarıma göre en büyük avantajı, gübre ve su dan azami tasarruf sağlamaktır.
Amacım da; Gübre temin edebilen arkadaşların mevcut formüllere göre eriyiği kendilerinin hazırlamalarıdır. Sizin de sayın Leventali ile yapmayı arzu ettiğiniz çalışma tam bu idi.
idris şenol
18-10-2014, 21:12
sayın ateşkaptan çalışmalarınızı hayranlıkla seyrettim
besin formülleri excel e uygulanabilirmi
benim gibi anlarca tembeller hem hatasız hemde çabuk formüllere ulaşabilir :))ücrete tabi fılaş belleklere yazılıp biz amatörleri sevindirin af buyurun,,saygılarımla :))
http://www.youtube.com/watch?v=O4eGC4kR3NM
ateşkaptan
19-10-2014, 20:08
sayın ateşkaptan çalışmalarınızı hayranlıkla seyrettim
besin formülleri excel e uygulanabilirmi
benim gibi anlarca tembeller hem hatasız hemde çabuk formüllere ulaşabilir :))ücrete tabi fılaş belleklere yazılıp biz amatörleri sevindirin af buyurun,,saygılarımla :))
Sayın Şenol;
Forum paylaşılmak için vardır. Amacım topraksız tarımın daha anlaşılır olarak anlatılması ve sevdirilmesi yanında yaygınlaşarak uygulanmasının teminidir.
Çok kolay Excel' e uygulanabilir.
Ancak; Matematiksel işlemler görünmeyeceği için formüllerin hesabı hiç anlaşılmayacaktır. O yüzden Excel'e uygulamasını yapmaya gerek görmedim.
Çok çeşitli gübre hesaplarının ve alternatif gübrelerin uygulanabilmesi için bu gidiş yolunun mutlaka bilinmesi gerekir.
Selam ve sevgilerimle.
kiziltan
19-10-2014, 22:09
Sn Ateskaptan
20 20 20 ME icin uyarmissiniz cok tesekkurler.
Bu gubrenin suda tamamen cozundugunu okumustum, icerisinde eksiklikler var biliyorum ama acikcasi bu eksiklikler nasil giderilebilir bilmiyorum, dusunmedim hic.
Tahminim suna dayaniyor, sogani sade suya biraksak zaten yesil sogan yetisiyor, cimlenme, cicek ve sonrasi meyve asamalari yok. Daha 21nci gunde hasat ediliyor.
Eksik de olsa bu gubre kullanilabilir saniyorum, kendim burada bulabilirsem denemek isterim.
Elbette ozel bir formul faydali olur, sadece denemek isterim, okadar. Uyarilariniza tekrar tesekkurler, bu forum icerisinde cok faydalisiniz.
Levent ALi ile fikirbirligi ile bir is basladi ama su anda yurumuyor sanirim. Bir de ilk partide mal alanlar ne yaptilar bilmiyorum, belki ayri basliklar acip yazmislardir. Sizin bilginiz var mi ?
Bahsettigim gubreyi kullanarak bir deneme yapabilirsem bildiririm, denemekten zarar gelmez, yoksa benim elimde tum ihtiyac duyulan malzeme zaten var. Bunlari bir ufak serada denemek istedigimden kullanmiyorum simdilik.
Internette bahsedilen ve yesilliker ( feslsgen, nane, y.sogan. maydonoz gibi ) icin uygun oldugu soylenen basit bir karisim soyle :
One common recipe combines ½ ounce of potassium phosphate, 2 ounces of potassium nitrate, 3 ounces of calcium nitrate and 1 ½ ounces of magnesium sulfate dissolved in 25 gallons of warm water. This recipe also requires ½ pint each of iron sulfate, boric acid and manganese chloride, as well as ½ teaspoon of zinc sulfate and copper sulfate to provide important micronutrients. Because plants exhaust the nutrient solution over time, changing the solution every three weeks is necessary to prevent damage to the plants.
Hatirladigim kadariyla 1 ounce 28.35 gram 1 pint 473 gram olacak ama kontrol etmek lazim.
Bu karisim bilimsel bir yayindan degil bu nedenle sizin gibi konuyu bilen birisinin teydi sart.
Isteyen olursa tercumesini yazarim. Bu gece yola cikmam gerek, tercume edemedim.
Sagilcakla kaliniz
kiziltan
20-10-2014, 17:24
Sn UYSAL
Sizin kurmayi dusundugunuzu sandigim sisteme benzeyen ve ozellikle G.Afrika`da kullanilan GFT sistemi ile ilgili birkac resim yuklemeye calisacagim.
522068
522067
Bu sistem NFT gibi, farki kanallarin icerisinde granit kiriklari ( mazaik gibi ) bulunmasi. % 1 egimli, ince besin tabakasi surekli alttan geciyor, sonunda yere gomulu depoda toplanan besin tekrar bas taraftan basiliyor.
Sistem icerisinde, marul, pirasa, taze sogan , feslegen, nane, maydonoz gibi koku derin olmayan urunler yetistiriliyor.
Bununla ilgili kapsamli bir pdf dosyayi size email atacagim, pdf buraya yukleyebilecegimi sanmiyorum.
Saglicakla kaliniz
ateşkaptan
20-10-2014, 18:16
Sayın Kızıltan;
Piyasada bulunan bir çok besin eriyiği; topraklı tarımda, bitkilerin topraktan tam olarak sağlayamadıkları besinleri alabilmeleri için üretilmişlerdir. Ancak; topraksız tarım da içerik olarak yetersiz kaldıkları, aşağıda yaptığım hesap neticesinde de görülecektir.
Diyelim ki Sayın Kızıltan'ın belirttiği NUTRI LEAF 20-20-20 + ME gübresi elimiz de mevcut. (Gübre içeriği bir önceki yazı içindedir) http://www.agaclar.net/forum/1325696-post436.htm
Sayın Murat Uysal'ın satın aldığı gübreler de elimizde mevcut. Bu durumda Nutri Leaf gübresini de kullanarak Hoagland formülüne göre besin eriyiği nasıl hesaplanır. Biraz karışık bir hesap olmasına rağmen, amacım piyasada satılan gübrelerin topraksız tarım formüllerine uygulamasının nasıl yapılacağını göstermektir.
522075
100 LİTRELİK TANK İÇİN ERİYİK HESABI
Öncelikle burada en düşük Fosfor (31 ppm) elementini dikkate alacağız.
Nutri Leaf gübresinden> Fosfor'dan>31/0.0872x100=3.56 ml.>3.56x100/1000=0.356 gr>0.356x100=35.6 gr NutriLeaf gübresinden alacağız. Bu gübreden 35.6 gr alınca Azot,potasyum ve iz elementlerinin ppm değerleri ne olacaktır. bunun hesabını da yapalım.
Azot'dan>3.56*0.2x100=71.2 ppm .gereken azot=210-71.2=138.8 ppm gerekecektir. Bu 71.2 ppm in (3.56x0.052x100=18.51 ppm i AmonyumAzotu, (3.56x0.08x100=28.48 ppm Üre azotu, kalanı da nitrat azotudur.Amonyum Azotu (18.51/210=0.088)nun toplam azot içindeki oranı % 8.8 dir ve makul miktardadır.
Potasyum'dan>3.56x0.166x100=59.1 ppm Gerekli Potasyum>235-59.1=175.9 ppm potasyum gerekir.
İz elementlerinden>
Demir'den(Şelatlı demir)>3.56x0.01x10=0.36 ppm Demir ihtiyacı=5-0.36=4.64 ppm demire ihtiyaç vardır.
Bor'dan>3.56x0.002x10=0.071 ppm gereken bor>0.5-0.071=0.429ppm bor gerekir.
Mangan'dan> 3.56x0.005x10=0.178 ppm gereken mangan=0.5-0.178=0.322 ppm.Mangan gerekir.
Çinko'dan>3.56x0.005x5=0.089 ppm Gereken Çinko>0.05-0.089=- 0.039 çinko fazlalığı var.
Bakır'dan> 3.56x0.005x1=0.018 ppm>gereken Bakır>0.02-0.018=0.002 ppm bakır gerekir.
Molibdenden>3.56x0.0001x1=0.00036 ppm Gerekli Molibden>0.01-0.00036=0.0096 ppm gerekir.
Buraya kadar NutriLeaf gübresinde bulunan elementlerin hesabını yaptık.
Bu durumda bir tek çinko elementi fazladır.
Eksik elementleri, ppm değerlerine göre Sayın Murat Uysal'ın elindeki gübrelere göre hesaplayacağız.
MagnezyumSülfat'dan< Magnezyum> 48/0.099x100=4.85 ml>4.85x100/1000=0.485 gr>0.485x100=48.5 gr MagnezyumSülfat gerekir.Kükürt>4.85x0.13x100=63.05 ppm Kükürt yeterli.
KalsiyumNitrat'tan>Azot>138.8/0.156x100=8.90 ml >8.9x100/1000=0.89 gr>0.89x100=89 gr KalsiyumNitrat gerekir. Kalsiyum>8.9x018x100=160.2 ppm Gerekli Kalsiyum>200-160.2=39.8 ppm Kalsiyum gerekir.
Kalan Kalsiyum ihtiyacını KalsiyumKlor dan karşılayalım.
39.8/0.36x100=1.106 ml>1.106x100/1000=0.11 gr>0.11x100=11 gr KalsiyumKlor gerekir. Klor miktarı ihmal edilecektir.
PotasyumSülfat'dan>175.9 /0.449x100=3.92 ml> 3.92x100/1000=0.392 gr>0.392x100=39.2 gr PotasyumSülfat gerekir.
Burada Kükürt fazlası ihmal edilecektir.
Böylece Makro elementler için 35.6 gr NutriLeaf(20+20+20+ME), 48.5 gr MagnezyumSülfat, 89 gr KalsiyumNitrat, 11 gr KlasiyumKlor, 39.2 gr PotasyumSülfat gübresine ihtiyaç vardır.
Microelementlerin hesabı;
DemirIISülfat'dan>4.64/0.201x10=2.31 ml>2.31x10/1000=0.0231 gr>0.0231x100=2.31 gr DemirIISülfat gerekir.
Borikasit'den>0.429/0.175x10=0.245 ml>0.245x10/1000=0.00245 gr.>0.00245x100=0.245 gr BorikAsit gerekir.
ManganSülfat'dan>0.322/0.325x10=0.099 ml> 0.099x10/1000=0.00099 gr>0.00099x100=0.099 gr ManganSülfat gerekir.
Çinkomuz NutriLeaf gübremizden fazla olarak geldiği için yeterli addediyoruz.
BakırSülfat'dan>0.002/0.254x1=0.008 ml>0.008x1/1000=0.000008 gr> 0.000008x100=0.0008 gr BakırSülfat gerekir.
SodyumMolibdat'dan>0.0096/0.396x1=0.024 ml>0.024x1/1000=0.000024 gr>0.000024x100=0.0024 gr SodyumMolibdat gerekir.
Böylece; 2.31 gr DemirIISülfat, 0.25 gr BorikAsit, 0.1 gr ManganSülfat, 0.001 gr BakırSülfat, 0.0024 gr SodyumMolibdat gerekir.
kiziltan
20-10-2014, 23:17
Sn Ateskaptan
Ellerinize saglik, akliniza saglik.
Bu formulu bastan yapmak mi karli yoksa haziri alip tamamlamak mi? Sizde fiyatlar varsa hesaplayip bildirebilirseniz sevinirim. Sn Uysal 15 ton sogan demislerdi sanirim epey besin kullanacaklar. Maliyet farki varsa epey karlarina olur.
Bugun 100 gozlu iki viyol istedim gelince sogan ekip sadece 20-20-20-ME ile deneyecegim bakalim ne olacak, internette yazanlar dogru cikacak mi? Elbette dogru formule itirazim yok, sadece bilmek istiyorum, 20-22 gunluk bir devrede eksik gubre ne sonuc verecek, onceden dedigim gibi duru suda bile yesil sogan veriyor, denemek faydali olacak, enazindan bana.
Saglicakla kaliniz
Murat Uysal
01-11-2014, 17:00
Sn. ateşkaptan ve Sn. kiziltan Çektiğim videoyu youtube yükleyemedim. en yakında paylaşacağım...
Sormak istediğim şu... Suyumun Ec değeri 0,47 çıktı... Marul besin eriyiğinden hazırlayıp 1 ton suya kattığımda suyun EC değeri 0,74 çıkmakta.. EC değeri iyimidir. Yoksa biraz daha mı fazla besin kullanayım?
Şimdiden teşekkürler...
ateşkaptan
02-11-2014, 10:24
Sn. ateşkaptan ve Sn. kiziltan Çektiğim videoyu youtube yükleyemedim. en yakında paylaşacağım...
Sormak istediğim şu... Suyumun Ec değeri 0,47 çıktı... Marul besin eriyiğinden hazırlayıp 1 ton suya kattığımda suyun EC değeri 0,74 çıkmakta.. EC değeri iyimidir. Yoksa biraz daha mı fazla besin kullanayım?
Şimdiden teşekkürler...
Çeşme suyunun Ec si iyi sayılır.
Ancak; soğan için Ec değerinin ilk başlarda en az 1.2 olması ve artarak 1.8 e kadar çıkarılması gerekir. Sudan gelen ec değerinin de dikkate alınması gerekir.
Oysa marul da bu değerler 0.8 ila 1.2 aralığındadır.
Bu durum da; besin eriyiğini artırmanız gerekir. Ph aralığı da, 6.0-6.7 civarın da olacaktır.
Kolay gelsin.
Kullanılan kimyasalların çok pahalı olması nedeni ile üzülerek kendimi uzaklaştırdım :(
ateşkaptan
03-11-2014, 17:48
Kullanılan kimyasalların çok pahalı olması nedeni ile üzülerek kendimi uzaklaştırdım :(
Haklısınız.
ilk yatırım masrafları da bir hayli tutan topraksız tarımın; kimyasalcılar da, kimyasal madde olarak satışa sunulan gübrelerin fiyatlarının da yüksek olması ile gönül verenleri sıkıntıya soktuğu malumdur.
Ancak;
Gübreleri toptan almak veya sayın Leventali'nin yaptığı gibi toptan alınan gübrelerin paylaşılması yoluna gidilmesi ile Kimyasalcılar da ki fiyatlara göre çok uygun olacağı saptanmıştır. Bu yardımlaşma devam ederse, topraksız tarıma gönül verenler çoğalacaktır.
Bu sene izleyiciyim :) Elinize emeğinize sağlık güzel güzel seyrediyoruz. geçmişte kalmış ama kısa bir şey önermek isterim ( okudum ama gözümden kaçtıysa kusura bakmayın ) Gülleci bulamacını veya bordo bulamacını uygularken bir avuç toz şeker ile uygularsanız güzel sonuçlar alırsınız. bunlar bitki bünyesine alınması beklene ilaçlar değildir, bunlar kaplama yapar ve koruma yapar şeker burada yapıştırıcı görevi görür isterseniz yayıcı yapıştırıcıda kullanabilirsiniz etrafta bulabilirseniz Etkinliği artar.
İki resim ekliyorum işinize yarayacağını umuyorum Saygılarımla
ingilizce olan resimde yaz ve kış domateste potasyum azot fosfor oranlarını belirtmekte .ESen Kalın
Murat Uysal
04-11-2014, 00:20
kusura bakmayın.. Ec metrenin kalibrasyonunu yanlış yapmışım....
Yeni ölçümlerim...
Kuyu suyu: Çıkış sıcaklığı 13 Santigrat derece
EC değeri: 0,74
990 Lt. suya 5 lt A ve 5 lt B gübresinden kattığımızda ise oluşan EC değeri :1,14
Hatalı yazımlardan dolayı özür dilerim...
ateşkaptan
04-11-2014, 10:36
kusura bakmayın.. Ec metrenin kalibrasyonunu yanlış yapmışım....
Yeni ölçümlerim...
Kuyu suyu: Çıkış sıcaklığı 13 Santigrat derece
EC değeri: 0,74
990 Lt. suya 5 lt A ve 5 lt B gübresinden kattığımızda ise oluşan EC değeri :1,14
Hatalı yazımlardan dolayı özür dilerim...
Hata yapmamak için en iyi çözüm, Analoğ bir Ec metre edinmek.
Dijital bir ec metre bende de var, her defasında kalibrasyon gerektirdiğinden hiç kullanmıyorum.
Murat Uysal
04-11-2014, 17:46
Analog Ec metre nasıl edinebiliriz?
ateşkaptan
04-11-2014, 22:36
Analog Ec metre nasıl edinebiliriz?
http://www.agaclar.net/forum/434663-post19.htm
Sayın Kudret Tezel'in geliştirdiği kullanımı çok basit bir aygıt.
Sayın Uysal;
Çalışmalarınızın belgelerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Kolay gelsin.
Murat Uysal
05-11-2014, 16:56
YEŞİL SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ 1 - YouTube (http://youtu.be/yDOsAloba0Q)
Yapmış olduğumuz çalışmaların bir kısmını bu videoda topladık.....
kiziltan
05-11-2014, 17:32
Sn Uysal
Kolay gelsin, gorunus iyi. Pazar sorunu olmayacagini umarim.
Yerden biraz yukarida olsa dikim ve hasat daha kolay olabilirdi sanirim.
Sera yuksekligi isitmada sorun olur saniyorum, iceriden asma tavan gibi ikinci bir kat olsa hacmi azaltip isitmayi ucuza geirebilir miydi ?
Sonraki videolarda ve ya ayri baslik acarsaniz bizi lutfen burada uyariniz.
Basarilar, saglicakla kaliniz
ateşkaptan
05-11-2014, 17:33
Tebrik ederim.
Güzel bir çalışmayı anlatan görüntüleri paylaşmanız, bu işe başlamak isteyenlere de cesaret verecektir.
Kolaylık ve başarı dilerim.
kiziltan
05-11-2014, 18:00
Sn Uysal
Tahran`a otoyoldan 2 saat mesafede 3 hektar yerim var. Su kuyudan, 130 metre, aliniyor. Sorun EC de, 8 civarinda, dagdan gelen bir suyumuz daha var ki EC si dusuk, karistirmayi dusunuyorum ama her iki kaynak ortakli, yani yeterli su icin birisinin payini almam gerek. Isci sorunu yok, oralara gore ucuz sayilir.
Proje hep kafamda ama birturlu kesinlesmsyen bilgiler var.
Uretim icin gerekli ortalama su nekadar ? Bu benim icin cok onemli.
Diktiginiz sogan sayi ve agirligi, hasata kadar kullanilan su miktari ve alinan verim hakkinda bilgi verebilirseniz cok memnun olurum. Bu bilgi sizin ticari verimliligi hesaplamanizda da faydali olacaktir.
Gelismeleri de video olarak izleriz umarim, 21 ila 25 gun arasinda ( gunduz saatine bagli ) hasat olacak, umarim verimli olur. O zamana kadar bizi meraklandirmamanizi ve gelismeleri izletmenizi umarim.
Saglicakla kaliniz
Saygilarimla
Murat Uysal
05-11-2014, 18:03
Teşekkürler.. Sayın kiziltan serada yatakları yüksek yapamadık. Yerde yapmak daha ekonomik geldi. Pazar durumunun artışına bağlı olarak kat çıkmayı ileride düşünüyoruz.
Asma tavan yapmayıp üst demirlerin bir kısmında nft sistem marul denemesi, çoğu kısmında ise cocopeatte çilek düşünüyorum. Aralık ayında Antalya Growtech fuarında çok işim var...
Bu inşallah başlangıç...
Murat Uysal
05-11-2014, 18:06
Sn Uysal
Tahran`a otoyoldan 2 saat mesafede 3 hektar yerim var. Su kuyudan, 130 metre, aliniyor. Sorun EC de, 8 civarinda, dagdan gelen bir suyumuz daha var ki EC si dusuk, karistirmayi dusunuyorum ama her iki kaynak ortakli, yani yeterli su icin birisinin payini almam gerek. Isci sorunu yok, oralara gore ucuz sayilir.
Proje hep kafamda ama birturlu kesinlesmsyen bilgiler var.
Uretim icin gerekli ortalama su nekadar ? Bu benim icin cok onemli.
Diktiginiz sogan sayi ve agirligi, hasata kadar kullanilan su miktari ve alinan verim hakkinda bilgi verebilirseniz cok memnun olurum. Bu bilgi sizin ticari verimliligi hesaplamanizda da faydali olacaktir.
Gelismeleri de video olarak izleriz umarim, 21 ila 25 gun arasinda ( gunduz saatine bagli ) hasat olacak, umarim verimli olur. O zamana kadar bizi meraklandirmamanizi ve gelismeleri izletmenizi umarim.
Saglicakla kaliniz
Saygilarimla
Sayın kiziltan suyumuz içme suyu kalitesinde.. içmeye ve bir çok işe kullanıyoruz. Saatte 20 ton suyumuz var.. çekimler 10 günlük. Serada çok değişimler oldu. Yeni seralar bu hafta sonu kuruluyor. Yeni video ve resimleri zaman zaman ekleyeceğiz merak etmeyin.. Proje sonuna kadar buradayız...
Murat Uysal
05-11-2014, 18:07
yaklaşık 600 litre şu anki sistemi sulamaya yetiyor..
idris şenol
06-11-2014, 20:35
sayın Ateşkaptan a saygı ve sevgilerimle
çalışmalarınız beni sonderece mutlu etti elinize emeğinize sağlık
sayın Ateşkaptan sizden bir ricam TOPRAKSIZ GÖBEK MARUL çalışması
benim bugüne kadar araştırmalarımda göbek marula gerçek anlamda ulaşamadım
yakın bir arkadışım göbek marul çalışması hüsranla bitti ,marullar göbek bağlamadan yayıldı
umarım siz veya birileri bu konuda birşeyler bulur
saygı ve sevgilerimle
Murat Uysal
06-11-2014, 20:38
Potasyumu yüksek tüketeceğini düşünüyorum... tohum firmalarının sırf nft sistemler için geliştirilmiş marulları var...
ateşkaptan
07-11-2014, 17:39
sayın Ateşkaptan a saygı ve sevgilerimle
çalışmalarınız beni sonderece mutlu etti elinize emeğinize sağlık
sayın Ateşkaptan sizden bir ricam TOPRAKSIZ GÖBEK MARUL çalışması
benim bugüne kadar araştırmalarımda göbek marula gerçek anlamda ulaşamadım
yakın bir arkadışım göbek marul çalışması hüsranla bitti ,marullar göbek bağlamadan yayıldı
umarım siz veya birileri bu konuda birşeyler bulur
saygı ve sevgilerimle
Yedikule marulunu bu sezon iki defa denedim.Nisan-Haziran ayında yetiştirdiğim marullar, Haziran-Temmuz arasında yetiştirdiğim marullara göre daha büyük ve göbeklenmesi mükemmeldi, 800 gr ile 1300 gr arasında ağırlığa ulaştığı ve lezzetinin de mükemmel olduğu test edildi.
Marul kısa gün bitkisi olması nedeni ile, yaz aylarında yetişenlerin sapa kalkmaları ve azot dan kaynaklanan uç yanıklığına maruz kalması daha hızlı gerçekleşiyor.
Marulun göbeklenmesi, yeterli güneş alımı ile sayın Uysal'ın da belirttiği üzere potasyum ile ilintili sanırım.
Benim denediğim ve sonuç aldığım formül ile bir başka formül tablo ile verilmiştir. İkinci formül ile sayın Tabiat NFT sistemde çok güzel sonuç almıştır.
525464
Bu arada, NFT sistemde profesyonel üretim yapan ve bilgilerini paylaşan sayın Todor'da bu konunun üstadı.
Ben daha deneme aşamasındayım. Denedikleri mi de burada aktarıyorum.
Sağlıkla kalın.
Murat Uysal
08-11-2014, 21:53
Toraksiz yesil sogan yegistiriciligi altinda yeni konu actim. Duyrulur. Sayfayi kirletmemek adina....
Murat_Erdogan27
09-11-2014, 11:36
Bir sorum var bu besin erigin de kullanılan maddeler laboratuvar ortamında mi üretiliyor yoksa doğadan mi elde ediliyor
ateşkaptan
09-11-2014, 12:08
Bir sorum var bu besin erigin de kullanılan maddeler laboratuvar ortamında mi üretiliyor yoksa doğadan mi elde ediliyor
Gübre - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCbre)
ya da kısaca; doğada bulunan maddelerin, kimyasal işlemler sonucun da, elde edilmesi.
ateşkaptan
11-11-2014, 22:55
Maydanoz formülü CF 10, CF 12, CF 18
526040
526041
526042
CF 10'a göre Maydanoz Formülü (100 litre tank için 10 katı artırılmış olarak formüle edilmiştir.)
Bir tonluk tank için (5 litre A ve 5 litre B nin tamamı 990 litre suya ilave edilecektir.)
Magnezyum>25/0.099*100=2.53 ml>2.53*100/1000=0.253 gr>0.253*100*10=253 gr MagnezyumSülfat gerekir.--->Kükürt>2.53*0.13*100=32.89 ppm
Kalsiyum>118/0.185*100=6.38ml>6.38*100/1000=0.638 gr.0.638*100*10=638 gr KalsiyumNitrat gerekir. Azot>6.38*0.156*100=99.53 ppm>Mevcut=100-99.53=0.47 ppm Azot YETERLİ
Fosfor>25/0.2278*100=1.1 ml>1.1*100/1000=0.11 gr>0.11*100*10=110 gr. MonoPotasyumFosfat gerekir.--->Potasyum>1.1*0.2872*100=31.59 ppm>İhtiyaç=150-31.59=118.41 ppm.gerekir.
Potasyum>118.41/0.449*100=2.64 ml>2.64*100/1000=0.264 gr>0.264*100*10=264 gr. PotasyumSülfat gerekir.Kükürt>2.64*0.184*100=48.58 ppm>Toplam=48.58+32.89=81.47 ppm Kükürt fazlalığı ihmal edilecek.
Demir>3.6/0.201*10=1.79 ml>1.79*10/1000=0.00995gr>0.0179*100*10=17.9 gr DemirIISülfat gerekir.
Bor>0.5/0.175*10=0.33 ml>0.33*10/1000=0.0033 gr>0.0033*100*10=3.3 gr>veya ml olarak >0.33*100*10=330 ml BorikAsit
Mangan>1.6/0.325*10=0.49 ml>0.49*10/1000=0.0049 gr>0.0049*100*10=4.9 gr> veya ml olarak>0.49*100*10=490 ml. ManganSülfat.
Çinko>1.0/0.364*5=0.55 ml>0.55*5/1000=0.00275 gr >0.00275*100*10=2.75 gr> veya ml olarak>0.55*100*10=550 ml ÇinkoSülfat.
BakırSülfat>0.33/0.254*5=0.26 ml>0.26*5/1000=0.0013 gr>0.0013*100*10=1.3 gr veya 0.26*100*10=260 ml BakırSülfat.
Molibden>0.05/0.396*1=0.126 ml>0.126*1/1000=0.000126 gr>0.000126*100*10=0.126 gr> veya ml olarak>0.126*100*10=126 ml. SodyumMolibdat.
526043
CF 12'ye göre Maydanoz Formülü (100 litre tank için 10 katı artırılmış olarak formüle edilmiştir.)
Bir tonluk tank için (5 litre A ve 5 litre B nin tamamı 990 litre suya ilave edilecektir.)
Magnezyum>30/0.099*100=3.03 ml>3.03*100/1000=0.303 gr>0.303*100*10=303 gr MagnezyumSülfat gerekir.--->Kükürt>3.03*0.13*100=39.39 ppm
Kalsiyum>142/0.185*100=7.68 ml>7.68*100/1000=0.768 gr.0.768*100*10=768 gr KalsiyumNitrat gerekir. Azot>7.68*0.156*100=119.81 ppm>Mevcut=120-119.81=0.19 ppm Azot YETERLİ
Fosfor>30/0.2278*100=1.32 ml>1.32*100/1000=0.132 gr>0.132*100*10=132 gr. MonoPotasyumFosfat gerekir.--->Potasyum>1.32*0.2872*100=37.91 ppm>İhtiyaç=180-37.91=142.09 ppm.gerekir.
Potasyum>142.09/0.449*100= 3.165 ml>3.165*100/1000=0.3165 gr>0.3165*100*10=317 gr. PotasyumSülfat gerekir.Kükürt>3.165*0.184*100=58.24 ppm>Toplam=58.24+39.39=97.63 ppm Kükürt fazlalığı ihmal edilecek.
Demir>3.6/0.201*10=1.79 ml>1.79*10/1000=0.00995gr>0.0179*100*10=17.9 gr DemirIISülfat gerekir.
Bor>0.6/0.175*10=0.34 ml>0.34*10/1000=0.0034 gr>0.0034*100*10=3.4 gr>veya ml olarak >0.34*100*10=340 ml BorikAsit
Mangan>1.9/0.325*10=0.59 ml>0.59*10/1000=0.0059 gr>0.0059*100*10=5.9 gr> veya ml olarak>0.59*100*10=590 ml. ManganSülfat.
Çinko>1.0/0.364*5=0.55 ml>0.55*5/1000=0.00275 gr >0.00275*100*10=2.75 gr> veya ml olarak>0.55*100*10=550 ml ÇinkoSülfat.
BakırSülfat>0.36/0.254*5=0.28 ml>0.28*5/1000=0.0013 gr>0.0014*100*10=1.4 gr veya 0.28*100*10=280 ml BakırSülfat.
Molibden>0.05/0.396*1=0.126 ml>0.126*1/1000=0.000126 gr>0.000126*100*10=0.126 gr> veya ml olarak>0.126*100*10=126 ml. SodyumMolibdat.
526044
CF 12'ye göre Maydanoz Formülü (100 litre tank için 10 katı artırılmış olarak formüle edilmiştir.)
Magnezyum>45/0.099*100=4.55 ml>4.55*100/1000=0.455 gr>0.455*100*10=455 gr MagnezyumSülfat gerekir.--->Kükürt>4.55*0.13*100=59.15 ppm
Kalsiyum>210/0.185*100=11.35 ml>11.35*100/1000=1.135 gr.1.135*100*10=1135 gr KalsiyumNitrat gerekir. Azot>11.35*0.156*100=177.06 ppm>Mevcut=180-177.06=2.94 ppm Azot ihtiyacı var. Ancak ihmal edilebilir.
Fosfor>45/0.2278*100=1.98 ml>1.98*100/1000=0.198 gr>0.198*100*10=198 gr. MonoPotasyumFosfat gerekir.--->Potasyum>1.98*0.2872*100=56.87 ppm>İhtiyaç=270-56.87=213.13 ppm.gerekir.
Potasyum>213.13/0.449*100= 4.75 ml>4.75*100/1000=0.475 gr>0.475*100*10=475 gr. PotasyumSülfat gerekir.Kükürt>4.75*0.184*100=87.4 ppm>Toplam=87.4+59.15=146.55 ppm Kükürt fazlalığı ihmal edilecek.
Demir>5.0/0.201*10=2.49 ml>2.49*10/1000=0.0249gr>0.0249*100*10=24.9 gr DemirIISülfat gerekir.
Bor>0.9/0.175*10=0.52 ml>0.52*10/1000=0.0052 gr>0.0052*100*10=5.2 gr>veya ml olarak >0.52*100*10=520 ml BorikAsit
Mangan>3.0/0.325*10=0.92 ml>0.92*10/1000=0.0092 gr>0.0092*100*10=9.2 gr> veya ml olarak>0.92*100*10=920 ml. ManganSülfat.
BakırSülfat>0.5/0.254*5=0.39 ml>0.39*5/1000=0.0039 gr>0.0039*100*10=3.9 gr veya 0.39*100*10=390 ml BakırSülfat.
kiziltan
11-11-2014, 23:01
Sn Ateskaptan
ELLERINIZE SAGLIK !!
Bu uc formul arasindaki farkliliklar urunu nasil etkiler acaba ? Her ucu ile deneme yapmak mi lazim ?
Saglicakla kaliniz
Murat Uysal
12-11-2014, 21:58
Sayin ateskaptan. Soganlarimin yapraklarinin uc kisminda sararmalar basladi. Potasyum noksanliginda oldugunu dusunuyorum.. sogan icin formul varmi acaba ayrica....
ateşkaptan
13-11-2014, 09:55
Sayin ateskaptan. Soganlarimin yapraklarinin uc kisminda sararmalar basladi. Potasyum noksanliginda oldugunu dusunuyorum.. sogan icin formul varmi acaba ayrica....
Soğan ve ıspanak için formül; net den araştırıyorum. Yine arkadaşlar dan yardım.
Sararma için bir de bunları yapın,
Drenaj durumu nasıl, eriyik drene oluyor mu, Köklerde biriken tuzların en az hafta da bir temizlenmesi yapılıyor mu, Ec ve Ph değerlerinin istenilen değerde olmasının takibi ile suyun oksijence zenginleştirilmesi sağlanıyor mu.
kiziltan
13-11-2014, 17:50
Sn Ateskaptan
Cornell Univ. arastirmalarindan aldigim degerler :
ISPANAK ICIN
PH 5.6 - 6.0 araligiNda olacak.
EC 1300 +/- 100 olacak
300 Litrelik depo kullanmislar daha dusuk kapasite kullanmayin deniyor.
N 125 ppm
P 31 ppm
K 215
Ca 84
Mg 24
S 35
Fe 0.94
Mn 0.14
B 0.16
Cu 0.03
Zn 0.13
Mo 0.03
Hesaplamalar icin kolay gelsin, saglicakla kaliniz.
ateşkaptan
14-11-2014, 16:12
Ispanak formülleri ve gübre hesabı
Ispanak için Cornell Üniversitesi ile Peşaver Üniversitesinin iki ayrı denemesi ve üç adet ıspanak formülü mevcuttur.
Peşaver Üniversitesince Cooper's e ait formül, katı ortam kültüründe denenmiş ve olumlu sonuç alınmıştır.
526246
Gübre formülleri
526247
1. Formül, Cornell Üniversitesi formüle ait gübre hesabı
http://www.cornellcea.com/CEA_new/attachments/SpinachDisease.pdf
526248
2.Formül, Cooper's ait uygulanmış ve başarı elde edilmiş formüle göre gübre hesabı
ISC E-journals (http://ecc.isc.gov.ir/ShwFArticle.aspx?aid=174259) veya
https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1GGGE_trTR415&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=comparison%20of%20two%20nutrient%20solution%20 recipes%20for%20growing
526249
3.Formül, Imai's ait gübre formülü ve gübre hesabı,
526250
kiziltan
14-11-2014, 17:49
Merhaba
Daha once verdigim Cornell`e ait degerleri Hydrobuddy programina yerlestirdim hesap soyle cikti :
526261
Dogru hesap midir ?
Saglicakla kaliniz
kiziltan
14-11-2014, 17:55
Merhaba
Eksik kalmis.
Birimler "ppm" girildi , sonuclar "gram".
Hesaplar 100 litre konsantre icin olup besin tankina " x 100 " olarak konacak
Saglicakla kaliniz.
ateşkaptan
14-11-2014, 19:29
(%30 luk Fosforik asit için>0.316*0.3=0.0948)
Fosfordan>31/0.0948*100=3.27 ml>3.27*100/1000=0.327 gr>0.327*100=32.7 gr FosforikAsit
Magnezyumdan>24/0.099*100=2.42 ml>2.42*100/1000=0.242 gr>0.242*100=24.2 gr MagnezyumSülfat>Kükürt den>2.42*0.13*100=31.46 ppm
Kalsiyumdan>84/0.185*100=4.54 ml>4.54*100/1000=0.454 gr>0.454*100=45.41 KalsiyumNitrat gerekir.Azotdan>4.54*0.156*100=70.83 ppm Azot>ihtiyaç>125-70.83=54.17 ppm Azot ihtiyacı
Azotdaz>54.17/0.139*100=3.90 ml>3.90*100/1000=0.39 gr>0.39*100=39 gr PotasyumNitrat gerekir.Potasyum>3.9*0.386*100=150.54 ppm Potasyum>ihtiyac>215-150.54=64.46 ppm Potasyum gerekir.
Potasyumdan>64.46/0.449*100=1.44 ml >1.44*100/1000=0.144 gr >0.144*100=14.4 gr PotasyumSülfat gerekir.>Kükürt>1.44*0.184*100=26.5 ppm 26.5+31.46=57.96 ppm 57.96-35=22.96 ppm Kükürt fazlalığı ihmal edilecek.
Buna göre; 100 litre tank için eriyik içine konacak Makro elementler için gübre miktarları.
FosforikAsit 32.7 gr
MagnezyumSülfat 24.2 gr
KalsiyumNitrat 45.41 gr
PotasyumNitrat 39 gr
PotasyumSülfat 14.4 gr
olması gerekir.
kiziltan
14-11-2014, 20:41
Sanirim arada buyuk fark yok, Hydrobuddy kaynak olarak sadece Potasyum Nitrat almis Sn Ateskaptan hem Potasyum Nitrat hem de Potasyum Sulfat kullanmislar.
Dogru mu dusunuyorum , arada etkisi buyuk olacak fark var midir ?
Saglicakla kaliniz.
ateşkaptan
14-11-2014, 20:58
Sizin yaptığınız hesap neticesi Azot fazlalığı olur. Ben de ise kükürt fazlalığı var. Birisi tercih edilecek. veya Fosforikasit yerine Monopotasyumfosfat kullanılarak sorun çözülecek. En yukarıdaki ıspanak formülü 1 de olduğu üzere.
kiziltan
14-11-2014, 21:16
Tesekkurler Sn Ateskaptan
kiziltan
14-11-2014, 21:28
Merhaba
Yesil sogan yetistirmek icin ugrasan arkadaslar icin piyasa iyi gibi Istanbul Hal fiyatlarina baktim toprakli 70-150 Krs , temiz 250-350 Krs yazmislar. Bence iyi fiyat.
Bu arada ticari olarak kavun yapani gormedim forumda. Belki bakmadigim bir baslikta vardir. Uzakdogu`da " Akilli Vana " ile yetistiren epeyce var,
2 ay suruyor satisa kadar, metrekarede 2 saksi koyuyorlar, her kokte 1,5 kg lik 2 kavun aliyorlar. Kaba hesapla 2 ay icerisinde metrekarede 1,5 x 2 x 2 = 6 Kg kavun demek.
Ist Hal fiyatlarina gore bugun Kg 2-3 TL olduguna gore metrekarede 2 ay icerisinde 12 ila 18 TL satis demek ki iyi bence. Elbette evdeki hesap carsidaki hesap meselesi de var.
Bunu deneyen var mi ? Merakeden varsa ilgili siteleri verebilirim internetten bakabilsinler.
Sistem akilli vana olunca elektrik, pompa, timer falan gerekmediginden sanirim ucuza baslanabilecek bir is.
Saglicakla kaliniz
Murat Uysal
14-11-2014, 21:48
Merhaba
Yesil sogan yetistirmek icin ugrasan arkadaslar icin piyasa iyi gibi Istanbul Hal fiyatlarina baktim toprakli 70-150 Krs , temiz 250-350 Krs yazmislar. Bence iyi fiyat.
Bu arada ticari olarak kavun yapani gormedim forumda. Belki bakmadigim bir baslikta vardir. Uzakdogu`da " Akilli Vana " ile yetistiren epeyce var,
2 ay suruyor satisa kadar, metrekarede 2 saksi koyuyorlar, her kokte 1,5 kg lik 2 kavun aliyorlar. Kaba hesapla 2 ay icerisinde metrekarede 1,5 x 2 x 2 = 6 Kg kavun demek.
Ist Hal fiyatlarina gore bugun Kg 2-3 TL olduguna gore metrekarede 2 ay icerisinde 12 ila 18 TL satis demek ki iyi bence. Elbette evdeki hesap carsidaki hesap meselesi de var.
Bunu deneyen var mi ? Merakeden varsa ilgili siteleri verebilirim internetten bakabilsinler.
Sistem akilli vana olunca elektrik, pompa, timer falan gerekmediginden sanirim ucuza baslanabilecek bir is.
Saglicakla kaliniz
Evet dediginiz dogru. Kilosunu simdilik 3 tl den anlastik, haftaya hasata basliyoruz....
MeyveliTepe
14-11-2014, 23:55
Yeşil soğan için yapılan bir araştırmada (http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0CEEQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Fpublicatio n%2F228671530_Nutrient_solution_and_solution_pH_in fluences_on_onion_growth_and_mineral_content%2Flin ks%2F0fcfd50b1c65e2a0ed000000&ei=8IZmVI7yOoiaygOzg4GwBA&usg=AFQjCNE1H48QBesk8CdQVfyXCFFNxoDtKg&sig2=D5tEz3sebibTA8OaE1bMig&bvm=bv.79142246,d.bGQ)yarım Hoagland formülü ve 6,5 PH koşullarından en iyi sonuçlar alınmış.
kiziltan
15-11-2014, 10:46
Sn Uysal
Kolay gelsin,umarim maki tablo iyi cikar ve razi olursunuz.Maalesef bu konuda pek iyimser degilim, iscilik giderleri dusunduruyor, dilerim haksiz cikarim.
Saglicakla kaliniz
Murat Uysal
19-11-2014, 01:41
Merhaba
Saglicakla kaliniz
Sayın kiziltan ilgili siteleri yazarsanız tabi ki inceleriz. Şimdiden teşekkürler..
kiziltan
19-11-2014, 15:04
Sayin UYSAL
Bilgisayarimda isletim sistemi hatasi var, dosyalarin hepsini acamiyorum. Onarinca hafizadan cikartip siteleri yazarim.
Saglicakla kaliniz
kiziltan
23-11-2014, 14:33
Sn UYSAL
Umarim isler iyi gidiyordur.
Akilli vana kullanilarak topraksiz tarim kavun yetistiriciligi icin birseyler yazayim.
Akilli vanayi Yartes araciligi ile aldim, pompa, elektrik, timer falan gerektirmiyor, sitelerinde detaylari var. Ingilizce ararsaniz " AUTOPOT " olarak internette epeyce fotograf ve aciklama var.
Siteleri "autopot.com.au " acarsaniz anasayfada " projects " bolumunde cesitli urunler icin bilgi ve fotograf var, " sweet melon project Malaysia " oldukce detayli olarak kavun icin bilgi barindiriyor.
Burada ortam olarak kirilip ufalanmis tugla kullniyorlar, metrekareye 2 saksi konulmus, ilk yapraklar cocopeatte cikartilip bu saksilara aktariliyor, sonrasi iki ay suruyor, budama yapip bitki basina iki kavun birakiyorlar ki herbirisi 1.5 - 3 kg oluyor. Burada gorulenler musk melon denen ufak, tatli ve kokulu kavunlar.
Bilgisayarimda sorun var, fotograf yukleyemedim, formul, kavun icin yapilan arastirmalar sonucu bulunan kullanilan element miktarlari ( makro ve mikro ) ile tatlandirmak icin kullanilan elementleri sonraku mesajda yuklarim.
Saglicakla kaliniz.
kiziltan
23-11-2014, 15:06
Fotograf yukleyemedim, yazmaya calisayim.
Tum degerler ppm.
N 80-100 ppm Ilk yapraklar cikip asirtana kadar
N 120-140 Ilk cicek
N 160-180 Meyve olgunlasirken
P 50
K 150 Bitki gelisirken
K 225 Meyve asamasinda
Ca 120
Mg 50
S 65
Fe 3
Cu 0.2
Mn 0.8
Zn 0.3
B 0.7
Mo 0.06
Goruldugu gibi N ve K degerleri yetistirme suresince degistiriliyor.
Dusuk yogunlukta CINKI, KALSIYUM ve FOSFOR gubresi ciceklenmeyi takiben yapraktan puskurtulerek verildiginde tatlilik olcusu ( Brix ) yaklasik iki katina cikiyor. Bununla ilgili gubrenin ticari adini buldum ama internetten bakip formulunu bulabilirsem ileride yazarim.
Bitkinin hasata kadar kullandigi elementlerin gunluk miktarlari ile ilgili grafik var ama fotograf olarak yukleyemedim, ileride tekrar denerim.
Saglicakla kaliniz
ateşkaptan
23-11-2014, 17:33
Sayın Kızıltan;
Araştırmalarınız sonucunda çok güzel konuları Yabancı sitelerden bulup çıkartıyorsunuz. Ayrıca bir çok formülü de sizin sayenizde forumda paylaşma imkan buluyoruz. Emeklerinize sağlık.
En kısa zamanda kavun için verdiğiniz formüle göre gübre hesabını yayınlarım.
Ben bu sene topraksız tarım da taze fasulye yetiştirmek için deneme yapmak istiyorum. Tabii kısmet olursa.
Hoagland formülü ile deneme yapmayı düşünüyordum.
Fasulye için bir formül bulabilirsem onunla denemek isterdim. Araştırırken gözünüze çarpar belki.
Sağlıkla kalın.
kiziltan
23-11-2014, 19:46
Sn. Ateskaptan
Bugune kadar sadece yesil fasulye icin bir formule rastlamadim. Asagidaki formul ispanak icin var, birisi bunu fasulye icin denedigini ve basarili buldugunu yazmis. Yani teyidi yok sayilir, denemek lazim.
Birim mg / L
N 236 P 60 K 300 CA 185 Mg 50 S 68
Fe 12 B 0.3 Mn 2.0 Zn 0.1 Cu 0.1 Mo 0.2
Tekrar bakarim, bulabilirsem bildiririm.
Saygilarimla
idris şenol
24-11-2014, 00:18
AutoPot AQUAvalve Animation (http://www.autopot.co.uk/video/autopot-aquavalve-animation)
AutoPot Hydroponics and Self Watering Systems (http://www.autopot.co.uk/)
AutoPot easy2grow Kit Step-by-Step Setup Animation (http://www.autopot.co.uk/video/autopot-easy2grow-kit-step-by-step-setup-animation)
http://www.autopot.co.uk/video/autopot-aquabox-spyder-how-it-works-new..murat uysal bey soğan için:))
http://www.autopot.co.uk/video/autopot-aquabox-in-a-bean-raised-bed-animation..sanırım lamba fitili gibi tabiri caise bir ürün
geçen hafta topraksız tarım serasını ziyarete gittim adamlar seranın camına yaklaştırmadılar
vidoo paylaşan ülkeler , bilgi paylaştıkça gelişir fikrini filiyata dökmüşler:))belkide bilgileri çok deyersiz !!!!karar bizim....
kiziltan
24-11-2014, 07:22
Sn Senol
Kimsenin serasini gostermemesi konusunda haklisiniz, bizim kulturumuzde boyle maalesef.
Autopot ve ya Akilli Vana bana ilginc geliyor. Bahsettiginiz fitilli sistemlere benziyor ama bir farki var. Fitilli sistemde 7/24 besin cekiliyor. Akilli vana ise besin kabinda sivi tamamen bitmeden besin cekmiyor, besin tamamen bitip kokler bir muddet hava alma firsati bulduktan sonra yeni besin sivisi tanki dolduruyor. Elektrik, pompa, timer falan gerektirmediginden, yeterli buyuklukte bir ana besin tanki ile sorunsuz calistirmak mumkun. Kurulumunda sistemin tamamen yatay olarak kurulmasindan sonra PH , EC ve elektrik sorunlari yok, kurulduktan sonra birakiyorsunuz, drenaj, besin icerisinde element konsantrasyonu degismesi, EC ayarlamasi falan sorun olmuyor.
Kavun konusunda ise isin ekonomik durumu ilgimi cekiyor, piyasada mal yokken, belirli araliklarla dikilip toplanan ve piyasaya sunumu surekli ve azar azar olacak kavun para getirir saniyorum. Bunu analiz edebilirsek faydali olacaktir.
Bu arada yesil sogan isinin ekonomik rakamlari henuz belli oladi, takipteyim. Piyasa 3 TL fiyatliyorken bu is karli olamaz ise ticari olarak degeri tartismali olur. Bekleyelim, gorelim. Bir hal yolu urun cesitlendirme, roka, tere, dereotu falan ekleyip sepet yapmak olabilir mi ?
Saglicakla kaliniz
ateşkaptan
24-11-2014, 10:51
Üç aşamalı kavun formülüne göre hesaplanmış gübre değerleri
527404
527405
527406
527407
529709
kiziltan
24-11-2014, 11:31
Sn Ateskaptan
Cok hizlisiniz ve paylasmaniz cok degerli, tesekkurler.
Kavun icin, bitkinin uretim suresince gunlere gore besinden hangi elementleri cektigini gosteren 2 tablo var ama fotograf olarak yukleyemedim, sorun bilgisayarda ve sunucuda tekrar deniyorum umarim ulasir. Olmazsa aksam emailinize ek dosya olarak atayim mumkunse siz yuklerseniz herkes faydalanir.
Saglicakla kaliniz.
kiziltan
24-11-2014, 11:43
Kavun icin yazmayi unutmusum.
Ciceklenme oldugunda tozlanmayi saglamak icin firca yardimiyla elle yapmak gerekiyormus. Ortam yapiskan oldugundan dogal yolla, sallayarak, hava ufleyerek yapilmasi cok zormus.
Kisa surede urun almak ve her kokte 1,5 kg civari kavun alabilmek icin sadece 2 adet birakip diger cicekleri sokup atiyorlar ,alt yapraklarda seyreltme de yapiliyor.
Saglicakla kaliniz
ateşkaptan
25-11-2014, 20:34
Kavun Formülleri
Her iki formülde; Yabancı kaynaklardan yaptığım araştırma sonucunda bulunmuştur.
Çukurova ve Hatay Üniversitelerinin müşterek denedikleri kavun formülü,
527629
Florida Üniversitesi tarafından denenen Galia cinsi kavun için Dört Aşamalı olarak formüle edilmiştir.
527630
Galia cinsi kavun
527631
En kısa zamanda gübre hesaplarını burada yayınlarım.
idris şenol
25-11-2014, 22:14
formüller savaşı ,kavunlar baldan yenmeyecek:))
kavunda en önemli sorun tat ve dayanım
sayın Ateşkaptan formül hesapların açılımını, zamanınız varsa sistemde gösterirseniz sevinirim:))
kiziltan
26-11-2014, 12:52
Sn Senol
Formuller arasinda cok buyuk farklilik olusmayacak saniyorum. Ortam sicakligi, gun isigi suresi,rutubet, gubrenin verilis sekli en veremli sekilde ayarlanamaz ise ufak formul farkliliklari pek etkili olmayacaktir.
Kullanilan elektrikli duzenekler , motorlar,pompalar ve timer gibi, ile bunlari gerektirmeyen akilli vana tipi pasif sistemlerin kullanim kolayligi ve ilk yatirim maliyetleri degerlendirilip tartisilabilir gibi duruyor.
Kavun pazarinin iyi oldugu,kaliteli kavunun bizdekinden belki de 100 kati pahali oldugu pazarlarda pasif sistem kullaniyorlar. Kirsal alanda ve kucuk isletmelerde oldugu gibi binlerce metrekarelik profesyonel seralarda dahi pasif sistem var. Ozellikle Malezya bu tip ile uretim yapiyor.
Ilgilenenler youtube icerisinde " autopot melon " aramasi ile inceleyebilirler. Goruntulu olunca metrajlar,uretilen mal ve tercihedilen sistemler lisan bilmeyi gerektirmiyor. Autopot`un kendi sitesinde "projects "bolumunde kavun ileilgili projeler var zaten. ( autopot.com.au sitesinde projets e girip sweetmelon projesini secerseniz okuyabilirsiniz)
Formul isi aciga kavusunca konunun maddi tarafini konusmaya baslayabiliriz.
Henuz yesilsogan uretim rakamlari ve mali portresini alamadik,bakalim ne durumda. Bilgi gelsin oradan sonra oturup kavun bu is icin alternatif olabilirmi diye kafa yoralim.
Sanirim yesil sogan icin biraz besin bilgisi buldum, aksam okurum, faydali olabilecekse yuklerim.
Saglicakla kaliniz
alitezel
26-11-2014, 17:14
Sayın Ateş Kaptan öncelikle selamlar sormak istediğim bir iki soru var cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Topraksız tarımda mantar yetiştirmek için internetten bilgi aradım denenmiş başarılı olmuş bir formül gübre isimleri ve karışımlarıyla verilmiş.
CaCl2 kalsiyum klorür 110
MgSO4 7H2O magnezyum sülfat 246
NH4H2PO4 mono amonyum fosfat 115
KNO3 potasyum nitrat 101
K2SO4 potasyum sülfat 135
CuSO4 5H2O bakır sülfat 0.250
FeSO4 7H2O demir sülfat 0.278
MnCl2 4H2O mangan ? 0.197
(NH4)6Mo7O24 4H2O molibden 1.236
ZnSO4 7H2O çinko 0.287
İlk sorum bu gübrelerin hangisi A hangisi B tankına girer bu arada 1 tonluk nihai sülüsyonun gram değerleridir. Bende bu gübrelerden ikisi yoktu kalsiyum klorür ve mono amonyum fosfat birer kilo sipariş verdim fakat yanlış ürün geldi mono amonyum fosfat yerine di amonyum fosfat gelmiş aynı işi yapar mı tekrar teşekkürler saygılar...
ateşkaptan
26-11-2014, 22:41
Mono Amonyum Fosfat kısaca MAP gübresi, Kalsiyum ve Magnezyum içerikli gübreler haricinde her gübre ile karışabilir. İçeriği % 12 Azot, %61 Fosfat penta oksit içerir.
Di Amonyum Fosfat kısaca DAP gübresi, içerik olarak % 18 Azot, % 46 Fosfat penta oksit içerir.
Dolayısı ile yüzde miktarları değişiktir.
A TANKINA
Kalsiyum içerikli, nitrat içerikli olanlar, demir
B TANKINA
Magnezyum içerikli, Sülfat içerikli ve iz elementler
Gübrelerin birbiri ile karışabilmesi için düzenlenmiş tablo buradan incelenebilir.
Gübrelerin Birbirleriyle Karışım Tablosu - LabEN® (http://www.laben.com.tr/haberler/gubrelerin-birbirleriyle-karisim-tablosu)
Kolay gelsin.
ateşkaptan
26-11-2014, 22:47
Çukurova Üniversitesi tarafından denenerek hazırlanan formül için gübre hesabı .Formül için alıntı yaptığım adres.
http://www.idosi.org/aejaes/1%282%292006/9.pdf
527766
527767
527768
ateşkaptan
26-11-2014, 22:50
Florida Üniversitesi tarafından denenen ve Galia (galya) Kavun için Dört Aşamalı olarak hazırlanan Formüllere göre Gübre hesabı.
Formül için alıntı yaptığım adres.. http://www.hos.ufl.edu/protectedag/pdf/RodriguezHT06.pdf
527769
527770
527771
527772
527773
ateşkaptan
27-11-2014, 09:47
Sayın Ateş Kaptan öncelikle selamlar sormak istediğim bir iki soru var cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Topraksız tarımda mantar yetiştirmek için internetten bilgi aradım denenmiş başarılı olmuş bir formül gübre isimleri ve karışımlarıyla verilmiş.
CaCl2 kalsiyum klorür 110
MgSO4 7H2O magnezyum sülfat 246
NH4H2PO4 mono amonyum fosfat 115
KNO3 potasyum nitrat 101
K2SO4 potasyum sülfat 135
CuSO4 5H2O bakır sülfat 0.250
FeSO4 7H2O demir sülfat 0.278
MnCl2 4H2O mangan ? 0.197
(NH4)6Mo7O24 4H2O molibden 1.236
ZnSO4 7H2O çinko 0.287
İlk sorum bu gübrelerin hangisi A hangisi B tankına girer bu arada 1 tonluk nihai sülüsyonun gram değerleridir. Bende bu gübrelerden ikisi yoktu kalsiyum klorür ve mono amonyum fosfat birer kilo sipariş verdim fakat yanlış ürün geldi mono amonyum fosfat yerine di amonyum fosfat gelmiş aynı işi yapar mı tekrar teşekkürler saygılar...
Sayın AliTezel;
Mantar'a ait verdiğiniz değerlerden, aşağıdaki formül çıktı. DiAmonyumFosfat gübresi yüzdelerini dikkate alarak yeniden hesap yapabilirsiniz.
Molibden değeri çok fazla gibi görünüyor. Bor hiç yok. Ppm değerleri minimum ölçülerde kalıyor.
Ec ve Ph değerleri nedir acaba?.
Mantar Formülü
N 28.07 ppm
P 30.97 ppm
K 99.61 ppm
Ca 39.6 ppm
Mg 24.35 ppm
S 56.82 ppm
Fe 0.06 ppm
Mn 0.075 ppm
Zn 0.1 ppm
Cu 0.064 ppm
Mo 0.67 ppm
Bu hesabın açılımı aşağıdadır.
alitezel
27-11-2014, 11:52
Sayın ateş kaptan cevabınız için teşekkür ederim. Evet besin değeri oldukça düşük okuyup yanlış anlamadıysam EC 1.5 gibi bir değerden bahsediyor size link veriyorum 6 sayfa gibi kısa ve öz hazırlanmış boş vaktinizde bir göz atarsanız sevinirim bir de bu yeniden hesaplama işi hocam maalesef o hesapları sizin yaptığınız kadar kolay beceremiyorum :) şimdiye kadar hazırladığım besinler hepsi sizin hazırladığınız tablolardan gram hesabıyla yaptıklarım linki inceledikten sonra vaktiniz kalırsa birde gübrelerin gram değerlerini bana hazırlarsanız sevinirim :) çok mu oldum acaba :) neyse konunun linki http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-99-23-ek2/tar-23-ek2-7-96217.pdf saygılar....
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.