Bağlan

View Full Version : khanimmortal / Çin ardıcı (Juniperus chinensis)

khanimmortal
12-02-2014, 01:26
Öncelikle bu Ağaç dostlarını bir araya toplayan siteye ve yöneticilerine sonsuz teşekkür etmek isterim. Gerçekten çok başarılı bir site ve üyeleri harikulade doğa kahramanları.
Bende bayadır Bonsai ile ilgili yazılar okuyorum ve üretimime ilk baştan yapmak istedim. bunun için internet sitesinden Çin ardıç'ı tohumu aldım 5 adet (Resim1). Sonra araştırmalarım gereği Torf aldım (2.resimdeki gibi) . Bunları sterilize (resim3) edilmiş plastik kaba altında delikler açarak (Resim4) torfu hafif baskı uygulayarak yerleştirdim. sonra belirli aralıklarla tohumları serdim. (Resim5) sonra üzerine hafif torf ekledim ve ufak ufak bastırdım. plastik kutumun kapagı olduğu için kapadım ve su eklemedim. buraya kadar olanları siteden edindiğim bilgilere göre yaptım. Umarım dersime iyi çalışmışımdır.
yine de sormak istediğim 2 soru var. 1. si torf olduğu için su eklemedim bu doğru mu? eklemem gerekir mi? 2. si ise evimin güney cephesi fransız balkon olup gün boyu güneş alıyor ve evim kaloriferli. petekler pencerenin yanında. ektiğim tohumlarımı pencerenin önüne mi koymam gerekir? yoksa dışarda balkonda mı olması gerekir?
Şimdiden çok teşekkür ederim doğa dostları..

khanimmortal
12-02-2014, 01:30
Resimlerde göründüğü üzere üstünü kapattım, Sizce bu doğru mu? **** yapmam gereken farklı bir ayrıntı var mı? Hata yapmadan ilerlemek istiyorum. Açıkcası çok vaktimde yok. Akşam saatlerinde görüp ilgilenebileceğim bir sanat bu. O yüzden fazla vakit ayıramıyorum işim gereği.

khanimmortal
12-02-2014, 01:34
Bu hikaye ye de bayılıyorum :)

Bir bonsai ustasi olan John Y. Naka 1943de iki Cin ardici ile baslar bu calismaya onceleri iki agacli bir tarzdir bonsaileri. Daha sonralari John'un geldigi yer Japonyanin sahillerinde gorup hep ozlemle icinde duran Japon sedirlerinden(Criptomaria) esinlenerek Cin ardiclarindan 7 agacli bir calisma yapmiya baslar.
Ama 6. agacini kayabeder. Tekrar baska bir agac diker yine kaybeder. Nedenlerini arastirirken 6. agacin, suyun suzulup disari cikmasi icin saksi altindaki deliklerin 6. agactan uzak oldugunu gorur ve saksi altina fazladan bir delik acinca 6. agac da yasamini surdurur. John 7 agacli orman tarzini tamamlamistir(1964) ve John'un
o yillar 7 torunu vardir her agac bir torununu temsil etmektedir.
Bu calismasinin adini "GOSHIN" kor. anlami "Ruhlarin koruyucusu" dur.

1973 yillariana kadar John'un 4 torunu daha olmustur. O da saksidaki agaclara 4 agac daha ekleyip agaclarini torunlari gibi 11 yapmistir.

1984 te John "Goshin" calismasini, Washington'da bulunan U.S National Arboretum daki Natinal Bonsai & Penjing muzesine armagan eder.
Her yil muzeyi ziyaret eden binlerce kisinin ilgisini ceken agaclardan biri de muzedeki Goshin'dir.

John gorevlilere agaclarina nasil bakilacagini anlatmanin yani sira her yil Califrniadan Washingtona gidip muzedeki agaclari ile ilgilenip gerekli calismalari da yapiyor.

badrobot
12-02-2014, 07:04
Sn.khanimmortal.
Çok ilginç ve sürekleyici bir hikaye. Anlatımınız için teşekkür ederim.

anily
12-02-2014, 07:46
Sn.khanimmortal.

Tohumdan yetiştirmek ile zorlu bir yola girmişsiniz. Tohumdan yetiştirme ile ilgili birçok teknik ve yöntem var. Çoğuna binlerce mesajdan oluşan ağaçlar.net arşivleri üzerinden ulaşabilirsiniz. Her türün çimlenme şartı ortamı birbirinden farklı. Genelde tohumu çimlendirmek doğadaki koşulların birebir aynısını sağlamaktan geçiyor. Cevabım biraz felsefik oldu ama bu konuda en iyi yöntem daha önce yapılan doğruları yanlışları bilmekten geçiyor. Bu sebeple bu konuyu burada tartışmaya açmanızın diğer forumu okumadan size çok katkısı olmayacaktır. Örneğin benim tohumdan ürettiğim japon akçaağaçları ile ilgili fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi
genel başlk var. Orada tartışmak, tohumdan üretenlerin fikrini almak paylaşmak daha efektif oluyor. http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/758-8.htm
Buradaki bölüm daha çok bonsai yoluna girmiş ağaçları kapsıyor.

Saygılar sevgiler

khanimmortal
13-02-2014, 16:50
Arkadaşlar Merhaba;
Umarım doğru yapmışımdır. Lütfen yorumlarınızı esirgemeyin :)
Yapı marketten Domates SC-2121 tohumlarını aldım. 5gr lık pakedin içerisindeydi. bayadır ekilmeyi bekliyorlardı ve sonunda elim değdi. Öncelikle çimlendirme kablarımı sterilize ettim. Resim1 de göründüğü üzere. Sonra Resim2 olduğu gibi delikler açtım hava alsın diye. Resim3 de saksıda duran, içerisinde kurumuş çiçeği atıp topragını alıp torf ile karıştırdım. Resim4 te toprak ve torf karışımım. Resim5 te de kurumuş ve gereksiz gördüğüm topragı attım. Umarım buraya kadar herşey normaldir.

khanimmortal
13-02-2014, 16:57
Daha sonra bu karışımı Foto1 ve Foto2 de göründüğü üzere kaplarıma yerleştirdim ve tohumları serdim. Sormak istediğim şey Foto3 deki kablarımın kapaklarını kapatmalımıyım yoksa açık mı tutmalıyım. Bu arada çok az da damla damla üzerlerinden su verdim. torf zaten nemli olduğu için şimdilik gerek duymadım. Burada kadar olan hikayede eksik veya fazla olan bir şey var mı? Varsa lütfen yorumlayınız.
Şimdiden teşekkür ederim

seccomann01
14-02-2014, 17:23
Bonsai için yetiştirmek istediğin fideler ile ilgili tohumdan bonsai (aslında yanlış bir kavram) tohumdan ağaç olmalı :)) diyerek başlamak istiyorum.
Öncelikle detaylı bilgiyi forumda Bonsai bölümünde bulabilirsin bazı öneriler taktikler var (şaşırtma gibi, soğuk - sıcak uygulama gibi) onları inceleyebilirsin fidelerini yetiştirirken yardımcı olacaktır.

Domateslerin için ise bir kaç öneri Bence açık tut ama sera tarzı bir şey yap üstlerine ara sıra havalandır ve yeterli derecede ışık görmelerini sağla ardından ilk başlarda sulamayı düzenli bir şekilde yap unutma fazla sularsan **** yeteri derecede ışık görmezler ise fideler uzun çıkar. Aynı sorunu ben yaşadım :))))

khanimmortal
17-02-2014, 21:11
İlgin için teşekkürler Sayın seccomann01. söylediklerini uygulayacağım

khanimmortal
27-02-2014, 22:56
Sonunda 25.02 tarihinde fidanım çıktı ve 4. yapraklarını verdi :) bugün daha da güzel oldular. yapraklar biraz daha büyüdü. bundan sonra ne yapacağız bakalım..

khanimmortal
27-02-2014, 22:58
an ve an seyretmek çok güzelmiş toprak ve sudan can alıyor ve yavaş yavaş ayağa kalkıyor gibi :)