View Full Version : agaclar.net, 2.Antalya Bonsai Sevenler Buluşması (9 Mart 2014 Pazar)
nicholai hel
07-02-2014, 09:36
474297
Tarih: 9 Mart 2014 Pazar
Saat: 12:00 - 17:00
Yer: Doğuyaka Mah. Gazi Blv. 1210 Sokak girişi No: 2
(Orman Fidanlığı karşı çaprazı, Eksper Peyzaj karşısı) Can Tropikal Çöl gülü Serası
MERKEZ / ANTALYA
Laura AVM'den buluşma noktamıza yol tarifi (https://maps.google.com/maps?saddr=Bilinmeyen+yol&daddr=1210.+Sk&hl=tr&ll=36.90562,30.750164&spn=0.020135,0.050844&sll=36.863674,30.733695&sspn=0.020146,0.050844&geocode=FW9pMgId5yTVAQ%3BFd0hMwId7DXVAQ&t=h&mra=me&mrsp=0,1&sz=17&z=17)
İçerik: Bu ilk buluşmamızda esas amacımız öncelikle birbirimizi tanımak olacaktır.
Ardından bonsai üzerine genel sohbetlerle birlikte, doğru aday ağaçları seçmenin önemi ve püf noktaları, ağaçta stil belirleme gibi konuları tartışırız. Getireceğimiz ağaçlar üzerinde budama, telleme gibi temel bir takım tekniklerin teorik ve pratik çalışmalarını yaparız.
Ağaçlarınız hakkında farklı fikirler almak, merak ettiklerinizi öğrenmek, düşüncelerinizi paylaşmak, farklı uygulamalar için yardım almak istiyorsanız, bu etkinlik sizin için uygun bir fırsat olacaktır.
Daha sağlıklı, daha mutlu ağaçlar için çaba gösteren tüm üyelerimizle buluşmak dileğiyle…
Sorularınız için 532-246 84 60 numaralı telefondan bana ulaşabilirsiniz.
badrobot
07-02-2014, 10:46
Sn.nicholai hel.
Hayırlısı olsun. Umarım geniş katılımlı ve verimli bir toplantı olur.
Bu toplantının modratörü siz mi olacaksınız?
nicholai hel
07-02-2014, 11:13
Teşekkür ederim Sn. badrobot.
Evet, moderatörlüğünü ben yapacağım. Benim de bu konudaki ilk deneyimim olacağı için adına "atölye" değil, bu seferlik "buluşma" demeyi uygun gördüm.:)
Bu çok az tanınan hobiye gönül vermiş az sayıdaki hobiciler olarak birbirimizi tanımamız gerektiğine inanıyorum.
Amacım Antalya'da bir "Bonsai Topluluğu" yaratmak, ihtiyaç duyduğumuz noktalarda birbirimizden destek alma imkanı oluşturmak, kendimizi geliştirirken diğer meraklılara ve hobinin kendisine, "ağaçlara" faydalı olabilmek.
Potansiyel olarak buna sahip olduğumuzu düşünüyorum.
Gerçeğe dönüşümü nasıl olacak, zamanla göreceğiz...
Umarım devamı katılımcı sayısını artırarak gelir!
Başarılar diliyorum sn nicholai hel!
badrobot
07-02-2014, 12:53
Sn.nicholai hel.
Sizin moderatör olduğunuza gönülden sevindim. Sizi tanıdığım kadarıyla deneyimlerinizin azımsanacak bir tarafı yok. Kesinlikle bu işi çok rahat götürebilirsiniz. Sadece azıcık cesaret diyorum o kadar. Bol şans.
nicholai hel
07-02-2014, 13:28
Sn. Sakaki, teşekkürler.
Evet umuyorum süreklilik sağlarız ve her çalışmamızda daha da çoğalırız.
Size de ilkini yarın gerçekleştireceğiniz Adana çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Sn. badrobot, teşekkür ederim. Daha ilk haftalarındayım görevimin, alışmaktayım.:)
Umarım hem bu görevde hem de Antalya grubumuzda elimden gelen faydayı sağlayacağım.
seccomann01
07-02-2014, 14:41
Sn. sakaki ve nicholai hel siz vatanın bir ucundasınız onun için işimden dolayı katılamıyorum :( yakınlardaki bir etkinliğe gitmeyi düşünüyorum takipteyim yalnız inşallah sizlerin de çalışmalarına katılacağım elbet bir gün olacak......
badrobot
07-02-2014, 14:53
Aslına bakarsanız Manisa'da potansiyel olabileceği düşüncesindeyim. Böyle toplantılarda tanışmış olmak, bir başkasının da bu sanatı sevdiğini değer verdiğini bilmek bile eminim herkeste bir mutluluk, bir motivasyon yaratır. Manisa'dada Bonsai severlerin birgün toplanabileceğini hayaletmek istiyorum.
seccomann01
07-02-2014, 15:10
Aslın bakarsanız Manisa'da potansiyel olabileceği düşüncesindeyim. Böyle toplantılarda tanışmış olmak, bir başkasının da bu sanatı sevdiğini değer verdiğini bilmek bile eminim herkeste bir mutluluk, bir motivasyon yaratır. Manisa'dada Bonsai severlerin birgün toplanabileceğini hayaletmek istiyorum.
Ben yapayım desem kime ne anlatacağız o kadar bilgimiz yok daha çok yeniyiz bilgili becerikli gerçekten faydalanabileceğimiz öğrenebileceğimiz bir kişiden böyle bir seminerin ya da bilginin aktarılması gerektiğini düşünüyorum onun için
Toplantı olsun ya da yapılsın katılırız.
badrobot
07-02-2014, 18:18
Sn.seccomann01.
İllaki bonsai konusunda çok derin bilgi sahibi olan birilerinin olması ve bir dizi seminerler vermesi gibi olayların olması gerekmiyor. Elbette fırsat ve imkanlar bulunduğu takdirde işin ehli insanlarda getirtilmeye ve seminerler verdirilmeye çalışılır. Bu aşamaya kadar Antalya toplantısında da olduğu gibi kendi içimizdede tanışır ve eğrisiyle doğrusuyla çalışmalar, paylaşımlar yapılır. Karşılıklı tanışmalar olursa o zamandan sonra takım çalışmalarıyla daha etkin organizasyonlar yapılabileceğini düşünüyorum.
Harun Parlak
07-02-2014, 18:34
Hadi Hayırlısı sayın nicholai hel. İnanıyorum ki Antalya daki bonsa sanatına ilgi duyan arkadaşlar kısa sürede organize olup beraberce güzel yollar alacaktır.
Aslına bakarsanız Manisa'da potansiyel olabileceği düşüncesindeyim. Böyle toplantılarda tanışmış olmak, bir başkasının da bu sanatı sevdiğini değer verdiğini bilmek bile eminim herkeste bir mutluluk, bir motivasyon yaratır. Manisa'dada Bonsai severlerin birgün toplanabileceğini hayaletmek istiyorum.
Sayın badrobot ve seccomann01. Bu tür toplantıları eminim ki bir araya gelmeye niyet edin yeterki. Mutlaka hep beraber birşeyler yapabilirsiniz. Eğer bizlerin ilk toplantılarını incelerseniz bu gün sizlerin paylaşımları kadar da tecrübemizin olmadığını görürsünüz.
Siz başlayın eminim oradaki arkadaşların bir birlerine aktaracakları bilgiler ve tecrübeler mutlaka olacaktır. İllada bu işi iyi bilen ya da bildiğini sanan kişilerin anlatması şart değil. Sadece toplandığınızda bir birinizi tanıyın bu güne kadar olan tecrübelerinizi paylaşın paylaştıkca tecrübelerinizin artacağı kesin.
İleride imkanlarımız geliştikce Türkiyedeki bonsaici arkadaşlar beraberlikler oluşturdukça çeşitli illerdeki arkadaşların da bir araya gelerek hafta sonunu beraberce geçirip tecrübelerini paylaşıp eğlenceler sergiler vs yapılacağına inanıyorum. Geç te olsa olacak inşallah bu tür gelişmeler.
Önemli NOT
Bu tür toplantılarda bire bir anlatımlar ve çalışmaları görerek edinilen bilgiler forumlarda yazışma ile anlatılanlardan çok çok daha verimli olduğu kesin.
can17can
10-02-2014, 19:13
Harun hocam sizde olsanız harika olur. İnşallah bir vesile olurda sizi de aramızda görürüz. :)
Harun Parlak
10-02-2014, 20:44
Kısmet te varsa neden olmasın. Ayrıca sizleri görmek ve sohbet etmeyi beraber çalışmayı bende çok isterim. İnanıyorum ki sizler orada güzel bir toplantı ve çalışma gerçekleştireceksiniz sürekli devamını dilerim.
Bol katılımlı,hoş sohbetli,eğitici,yeni dostluklara ve paylaşımlara bir basamak olması temennisiyle organizasyona ve yeni moderatörümüze başarılar dilerim.Orada görüşmek üzere..
iocaktan
13-02-2014, 21:26
Sayın nicholai hel,
Öncelikle moderatörlüğünüz hayırlı olsun. Gördüğüm kadarıyla hızlı girmişsiniz, tanışma toplantısı gerçekten çok iyi bir fikir. Şehrimizde bir bonsai topluluğu oluşması hepimiz için gerçekten çok faydalı olacaktır.Herkesin birbirinden ve sizden öğreneceği çok şeyler olacaktır. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.
bu tanışma toplantısının, arkadan gelecek olan çok verimli atölye çalışmalarına öncülük etmesini diliyor ve temenni ediyorum.
space_frog
13-02-2014, 22:10
bir manim olmazsa aranızda olmaktan memnun olacağım.
şimdiden organizasyon için teşekkürler.
özellikle trevanian meraklısı moderatörümüzü merak ediyorum :)
murat doğan
14-02-2014, 07:51
umarım bir işim çıkmazda aranızda olurum. tüm imkanları zorlayacağım bunun için. katılamazsamda şimdiden organizasyon için emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum.
nicholai hel
14-02-2014, 08:21
Desteğiniz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim değerli dostlar.
O halde şu an için böyle görünüyoruz:
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
Bu arada, beş buçuk yıllık bir üyemizin ilk mesajının bu konuda geldiğini görmek de ayrı bir mutluluk oldu benim için.:)
succuleta
14-02-2014, 09:53
Ben de bu atölye çalışmasına katılmak istiyorum. Bi tane bonsaim var ama onu severek besliyorum. Ben daha çok sukulent hastasıyım yine de katılıp bilgilenmeyi belki de bonsai çeşitliliğimi çoğaltmak isterim :)
ilgilenirseniz instagram'dayım >>> succuleta
murat doğan
14-02-2014, 10:10
Arkadaşlar aslında bonsai konusunda meraklı bir çok insan vardır sanıyorum. en azından sempatisi olan ama ilk adımı atmayan **** atamayan, **** nereden başlayacağını bilemeyen insanlar vardır. Ben kendimi bildim bileli bonsai konusuna karşı bir sempatim vardı. ve icraata geçişim bir arkadaşım sayesinde oldu. benim için başlamama bu sebep oldu. herkes içinde bir ilk adım gerekiyor. işte bu açıdan bu toplantılar çok önemli. nicolai hel arkadaşımızın öncü olduğu bu toplantıya katılım konusunda bu durumda çevremizde olan insanların katılımını sağlamalıyız. çünkü herkes bu forumun üyesi değil, dolayısıyla etkinliğin duyurulması konusu bu forumla sınırlı kalınca, katılımda sınırlı kalıyor. Bu anlamda neler yapabileceğimizi de yapılacak toplantıda konuşmak gerekir sanırım. mesela forum üyelerimizden sevgili tourkana çok cazip ve uygun fiyatlarla bu işin ticari yönünüde yapıyor diye biliyorum. yine yanlış hatırlamıyorsam bonsaisan saksı üretimi ve temini yapıyor. Onlardan eğer var ise, bu bölgede ürün gönderdikleri kişilerin bilgileri istenip o kişiler bu etkinlikten haberdar edilebilir. tourkana ve bonsaisan da bu işe gönül vermiş insanlar sonuç olarak. bu konuda yardımcı olurlar heralde. yine diğer üyelerimiz bu bölgede yaşayan tanıdıklarına bilgi verebilirler. Aslında tüm forum üyelerine bu anlamda görev düşer bence. ben bir izmirli olarak buradan haberdar olduğum izmirdeki tüm etkinlikleri izmirde yaşayan arkadaşlarıma iletiyorum mesela.
nicholai hel
14-02-2014, 19:32
Sn. succuleta, bonsainizle birlikte bekliyoruz o halde sizi de. :)
Toplantıyı gerçekleştireceğimiz yerde de bol miktarda sukulent çeşidi olacak, mutlaka ilginizi çekeceklerdir.
Ayrıca Portulacaria Afra cinsi ağaçlardan oldukça göz dolduran bonsai örnekleri çıkarılabilmekte, benim de üzerinde çalıştığım bir tür, eğer henüz yoksa mutlaka edinmelisiniz derim.
Bu arada instagram paylaşımlarınız harika.:)
Evet son listemiz şu şekilde:
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
Mümtaz Bey bugün bana telefonla ulaşarak katılmak istediğini belirtti.
Benim misafirlerimle de birlikte baktığımızda şu an listemiz 10 kişiyi bulmuş durumda.
nicholai hel
14-02-2014, 20:17
Sn. murat doğan,
Düşüncelerinize katılıyorum. Amacımız zaten bu güzel hobiyi mümkün olduğunca, sağlıklı şekilde yaygınlaştırabilmek. Hayranlık duyan, meraklı olan herkesin bu hobiye başlamasını ve sonrasında bilinçli şekilde sürdürebilmesini sağlamak.
Sayın tourkana'nın zaten toplantımızla ilgili bilgisi var. Eğer Antalya'dan bonsaiye ilgi duyan tanıdıkları varsa mutlaka çalışmamıza yönlendirecektir.
Aslında bu ilk toplantımız için katılım talepleri şu an hiç de fena gitmiyor. Önümüzdeki yaklaşık bir aylık süreçte sayımız daha da artacaktır.
Elbette isteyen her üyemiz, istediği misafirini de yanında getirmekte özgür. Sadece önceden bana bilgi verilmesi, toplam sayıyı belirlememiz ve organizasyonu planlamamız konusunda faydalı olacaktır.
Bakalım, bu ilk buluşmamızı bir gerçekleştirelim, dediğiniz gibi orada da ilerisi ve şehrimizde bonsai hobisinin gelişimi için düşüncelerimizi paylaşır, bir yol haritasının genel hatlarını çıkarırız.
Desteğiniz için teşekkür ederim.
Görüşmek üzere...
murat doğan
15-02-2014, 09:44
Ben Alanyada yerel basınla bir görüşeyim. Bir rica ederim radyo programları aralarında spotlar halinde geçebilirler mi sorarım. Aslında alanyada olsa yerel gazetelerde de haber yaptırabilirdik. Bakalım imkanları zorlayalım.
succuleta
15-02-2014, 10:36
Sn. succuleta, bonsainizle birlikte bekliyoruz o halde sizi de. :)
Toplantıyı gerçekleştireceğimiz yerde de bol miktarda sukulent çeşidi olacak, mutlaka ilginizi çekeceklerdir.
Ayrıca Portulacaria Afra cinsi ağaçlardan oldukça göz dolduran bonsai örnekleri çıkarılabilmekte, benim de üzerinde çalıştığım bir tür, eğer henüz yoksa mutlaka edinmelisiniz derim.
Bu arada instagram paylaşımlarınız harika.:)
Evet son listemiz şu şekilde:
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
Mümtaz Bey bugün bana telefonla ulaşarak katılmak istediğini belirtti.
Benim misafirlerimle de birlikte baktığımızda şu an listemiz 10 kişiyi bulmuş durumda.
Sukulent çeşitlerinin olduğunu duymak harika. Ben de yakınımda bonsai ve sukulent seven herkese bu toplantıyı duyurmaya çalışacağım. Umarım katılımın artmasına katkı sağlarım.
Portulacaria Afra cinsini bilmiyorum. Daha doğrusu bitkilerin latince isimleri konusunda çok cahilim. En kısa sürede o cahilliğimi yok etme çalışmalarına başlayacağım.
Vakit ayırıp instagram sayfama da göz attığınız için teşekkür ederim.
nicholai hel
15-02-2014, 12:11
Ben Alanyada yerel basınla bir görüşeyim. Bir rica ederim radyo programları aralarında spotlar halinde geçebilirler mi sorarım. Aslında alanyada olsa yerel gazetelerde de haber yaptırabilirdik. Bakalım imkanları zorlayalım.
Sn. murat doğan,
Bu organizasyonu agaclar.net Antalya Bonsai Sevenler Buluşması olarak planlıyoruz. Amacımız forum üyelerimizin bir araya gelerek tanışmaları, çalışmalarını paylaşarak birbirlerinden fikir almaları. Elbette henüz hiçbir çalışması olmayan meraklıları ve üyelerimizin misafirlerini de bekliyoruz. Fakat bu ilk buluşmamız bir seminer değil, belirli bir sunum programımız yok. Zaten içimizde ben de dahil olmak üzere seminer verebilecek tecrübede bir üyemiz de bulunmuyor.
Sanıyorum bu ilk buluşmamızda 10 kadar forum üyemiz ve diğer misafirlerimizle birlikte 15-20 kişi kadar olacağız. Bu da hem ilk buluşmamız için hem de organizasyonu gerçekleştireceğimiz yerdeki imkanlarımız için yeterli bir sayı olacaktır.
Önerileriniz çok güzel, ilerisi için mutlaka faydası olacaktır. Bu toplantımızda da "ilerisi için neler yapabiliriz" konusuna biraz zaman ayırır, fikirlerimizi paylaşırız.
Önce bir kendi içimizde tanışıp organize olalım, sonrasında genele açılmak için hep birlikte kafa yoralım derim.
:)
Orada görüşmek üzere...
Ben de atölye çalışmasına katılmak isterim hemde çok
nicholai hel
17-02-2014, 14:27
Ben de atölye çalışmasına katılmak isterim hemde çok
Çok seviniriz.:)
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
9 - bakiye
Hayırlı olsun Sayın nicholai hel. Başarılı bir çalışma olacağına inanıyorum.
Adana, Antalya, Manisa, İstanbul,.. ile hızlı bir açılış yapıldı bu sene, gerisi gelir inşallah.
İyi çalışmalar dilerim....
badrobot
17-02-2014, 17:14
Katılımcı listelerine şöyle bir bakınca sayıların oldukça iyi olduğunu görüyorum. Böyle katılımcılar oldukça ve hatta sayılar daha da arttıkça toplantıların tüm illere yayılarak bu hızlı ivmenin devam edeceğini düşünüyorum.
murat doğan
17-02-2014, 22:15
Sn. murat doğan,
Bu organizasyonu agaclar.net Antalya Bonsai Sevenler Buluşması olarak planlıyoruz. Amacımız forum üyelerimizin bir araya gelerek tanışmaları, çalışmalarını paylaşarak birbirlerinden fikir almaları. Elbette henüz hiçbir çalışması olmayan meraklıları ve üyelerimizin misafirlerini de bekliyoruz. Fakat bu ilk buluşmamız bir seminer değil, belirli bir sunum programımız yok. Zaten içimizde ben de dahil olmak üzere seminer verebilecek tecrübede bir üyemiz de bulunmuyor.
Sanıyorum bu ilk buluşmamızda 10 kadar forum üyemiz ve diğer misafirlerimizle birlikte 15-20 kişi kadar olacağız. Bu da hem ilk buluşmamız için hem de organizasyonu gerçekleştireceğimiz yerdeki imkanlarımız için yeterli bir sayı olacaktır.
Önerileriniz çok güzel, ilerisi için mutlaka faydası olacaktır. Bu toplantımızda da "ilerisi için neler yapabiliriz" konusuna biraz zaman ayırır, fikirlerimizi paylaşırız.
Önce bir kendi içimizde tanışıp organize olalım, sonrasında genele açılmak için hep birlikte kafa yoralım derim.
Orada görüşmek üzere...
Tabii ki olur. Nasıl arzu ederseniz öyle yapalım. Öyleyse ben şimdilik çalışmaları askıya alıyorum.
Deniz Hayman
18-02-2014, 12:45
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
9 - bakiye
10- Deniz Hayman
Maşallah... Çok güzel olacak, katılım her geçen gün artıyor.
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
9 - bakiye
10- Deniz HAYMAN 11-akinups
Daha önceki toplantıda oldukça bilgilenmiştik .Şimdiki toplantıya da katılmaya çalışacağım inşaallah
tourkana
24-02-2014, 14:35
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
9 - bakiye
10- Deniz HAYMAN
11-akinups
12- tourkana
İstediğiniz birşey olursa getireyim veya göndereyim .
nicholai hel
24-02-2014, 19:24
Güzel olacak.:)
İsteklerimiz olacak tabii. Haberleşiriz.:)
Beni unutuyorsunuz :( +2 kişi ile
nicholai hel
25-02-2014, 11:59
Beni unutuyorsunuz :( +2 kişi ile
Unutuyorsunuz deyince dönüp ilk sayfayı kontrol ettim ben de Sn. HiMiNo, acaba katılma talebiniz oldu da listeye yazmadık mı diye.:)
Talepte bulunanları ekliyoruz.
Henüz haber alamadığımız bonsai meraklıları da var malesef Antalyalı üyelerimiz arasında. Tahmin ediyorum bazılarının henüz haberi bile yok.
Güncel listemiz:
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
9 - bakiye
10 - Deniz HAYMAN
11 - akinups
12 - tourkana
13 - HiMiNo + 2 Misafir
Böylece benim de misafirlerimle birlikte 17 kişiye ulaştık.
Katılma talebim olmadı, daha yeni yaptım. Ancak, Harun Bey'den bu senede tekrar bir toplantı organize etmesini isteyen ve bu fikri veren belkide ilk ben oldum, bilmiyorum. Teferruatını bilmediğimden böyle düşünmekle de hata yaptım ise özür dilerim. Neyse öncelikle Harun Bey'e buradan tekrar teşekkürlerimi sunarım. Bizden daha deneyimli arkadaşlarımıza ve abilerimize de bilgilerini paylaşmak istemelerinden ötürü onlara da ayrı ayrı teşekkür ederim. Geçen yıl ilk toplantıdan önce bonsaiye ilgim vardı, ancak bu işe hiç girişim yapmamıştım. O toplantıdan sonra bu işe adımımı atmış oldum. Deneyimli arkadaşlardan bilgiler öğreneceğim için şimdiden heyecanlıyım :))) Güzel bir toplantı olacağına eminim.
SAYGILARIMLA...
Harun Parlak
25-02-2014, 21:03
Antalya daki bonsai sevdalısı arkdaşlar bu tür toplaantılar duzenledikçe bu sanatın gelişmesine eminim çok katkıları olacaktır.
Ayrıca EXPO 2016 Antalya yaklaşıyor burada Türkiye çapında katılımlar ile büyük bir bonsai sergisi düzenleyebilmek için görüşmelerim devam ediyor. Bu zamana kadar eminim Antalya dan da bir çok arkadaş sergilenebilir bonsailer çıkaracaktır.
nicholai hel
26-02-2014, 09:32
EXPO 2016'ya katılmanın düşüncesi bile heyecan verici. Bunu gerçekleştirebilirsek büyük iş başarmış oluruz gerçekten. Orada bir sergi standıyla önemli ölçüde dikkat çekebiliriz.
Şöyle kabaca bir seçme yaptım kafamda, mevcut ağaçlarım üzerinden, sanırım o tarihe kadar 15 civarında ağacımı sergilenebilecek seviyeye getirebilirim. Herşey yolunda giderse belki biraz daha fazla.:)
O günleri de hep birlikte görürüz umarım...
badrobot
02-03-2014, 15:34
Sn.nicholai hel.
Sizin toplantıya 1 hafta kaldı. Zaman geldikçe bende heyecanlanıyorum.
nicholai hel
03-03-2014, 08:19
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
9 - bakiye
10 - Deniz HAYMAN
11 - akinups
12 - tourkana
13 - HiMiNo + 2 Misafir
14 - sonerordo
Sn. badrobot, evet son haftaya girdik artık.
Antalya bütün hafta yağışlı olacak, şimdilik pazar günü de yağışlı gibi görünüyor. Bakalım, şansımıza.:)
Umarım katılımcılara faydalı olacak, keyifli bir toplantı gerçekleştiririz.
Harun Parlak
03-03-2014, 11:06
Sizin mekan güzel. Kar yağmur etkilemez. :)
murat doğan
03-03-2014, 17:38
Sayın nicholai hell bu arada mekanın ismi nedir acaba geçen cuma antalyada idim. o bölgede birden fazla işletme var.
Harun Parlak
03-03-2014, 19:32
Can Tropikal Çöl gülü Serası
nicholai hel
03-03-2014, 21:29
Fakat isimden bulmanız zor, çünkü hiçbir yerde yazmıyor.
Eklediğim krokiden tam yerine bakabilirsiniz. Harita programı üzerinden o noktayı işaretleyip rota çizebilirsiniz. Ya da dilerseniz telefonla görüşürüz, tarif ederim.
murat doğan
04-03-2014, 07:10
Teşekkür ederim bulurum sanırım. Sokağı bulduk mu gerisi kolay.
badrobot
04-03-2014, 17:28
Sn.nicholai hel.
Toplantınıza çok az kaldı. Ben şimdiden size ve tüm katılımcılara verimli, güzel bir toplantı olmasını diliyorum.
nicholai hel
05-03-2014, 13:56
Teşekkürler Sn. badrobot.
Umarım güzel bir toplantı olacak.
Zaten bonsai hakkında konuşmak her zaman güzel değil midir?:)
Katılıyorum. :) bonsai hakkında konuşmak belli başına bir zevk
1 - nicholai hel
2 - can17can
3 - 07sçs07
4 - iocaktan
5 - space frog
6 - murat doğan
7 - succuleta
8 - Mümtaz Elmacı
9 - bakiye
10 - Deniz Hayman
11 - akinups
12 - tourkana
13 - HiMiNo + 2 Misafir
14 - sonerordo
15- sedirx
İşlerim yoğun, ama katılmayı düşünüyorum.Haberdar eden arkadaşlara da teşekkür ediyorum....
nicholai hel
08-03-2014, 00:07
Evet artık yarın buluşuyoruz.
Yeri bulmakta sıkıntı yaşayanlar beni arayabilirler, daha kolay bulunabilmesi için bugün bir fotoğraf da çektim,
474545
Gazi bulvarı (Çevreyolu) üzerinde doğu (Havaalanı) yönünde gelirken TEK Kavşağına gelmeden tam 1 km önce bu tabelayı göreceksiniz. Daha önceden bulvardaki tali yola girmeniz iyi olacaktır.
Bu tabelayı görünce sağa giriyoruz. Burası, yolun karşı tarafında kalan Eksper Peyzaj'ın tam karşısı, Orman Bölge Müdürlüğü Fidanlığı'nın karşı çaprazında kalıyor.
Bu yola saptıktan sonra hemen 10 mt ileride sağdaki ilk sera buluşma mekanımız. Ben orada sizi bekliyor olacağım. :)
Pazar günü Antalya için raporlar %50 yağış ihtimali gösteriyor fakat toplantımız için sorun yok. Kapalı ortamda çalışacağız ve yağmurla, soğukla alakamız olmayacak.
Aday ağaçları olan üyelerimiz lütfen ağaçlarını getirmekte çekinmesinler. Şu an mevsim olarak birçok işlem için en uygun zaman dilimindeyiz. Ağaçlarınız üzerinde birlikte fikir jimnastiği yaparak en doğru uygulamalara ulaşmaya çalışırız ve bu çalışma aday ağaçlarınızın geleceği için kesinlikle faydalı olacaktır.
Yapmayı uygun gördüğünüz işlemler için gerekli ekipmanları (toprak karışımı, tel vs.) yanınızda getirmeniz faydalı olacaktır. Ya da bugün (Cumartesi) gecesine kadar beni haberdar ederseniz gerekli malzemeleri sizin için getirebilirim.
Ben de mevcut 40 kadar ağacım içinden sizlere görmeniz açısından faydalı olacağını düşündüğüm 7-8 ağacımı getireceğim.
Herhangi bir sorusu olanlar lütfen beni aramakta çekinmesinler.
Hepinizle yarın 12:00'de görüşmek üzere...
murat doğan
09-03-2014, 21:45
Çok samimi ve çok güzel bir çalışma oldu. Emeği geçen öncelikle nicholai hel arkadaşımıza ve ona yardımcı olan arkadaşlarına, daha sonra da mekan sahibine çok ama çok teşekkür ediyorum. Sizlerle tanışmak ve birlikte birşeyler paylaşmak çok keyifli idi. Tekrarını iple çekeceğim. Bu arada o yayılıcı ardıç ta aklım kaldı sevgili nicholai hel. İşlem yaparsan forumda paylaşırsan, sevinirim.
Fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyoruz :)
nicholai hel
09-03-2014, 22:15
Evet 20 kişilik bir katılımla çok keyifli bir gün geçirdik. Umarım tüm katılımcılar için faydalı geçmiştir, herkes memnun kalmıştır. Benim gerçekleştirdiğim ilk çalışma olması ve anlatılacak çok şey olması nedeniyle sanıyorum biraz daldan dala atladık ama hem teorik hem pratik olarak baya bir paylaşım gerçekleştirdik diye düşünüyorum. Herkes faydalanabildiyse, hobimize birkaç yeni üye kazandirabildiysek ne mutlu.
Sn. murat doğan, sizlerin samimi yaklaşımı ve ilginiz, hevesiniz sayesinde o ortamı yakaladık, katılımınız için teşekkür ederim. O ardıç güzel bir adaydı fakat servi çalısmasından sonra bir de ona başlasak, zaten bir saat geç bitirdiğimiz çalışma gece yarısını bulacaktı.:) Bu aralar mevsim itibariyle ağaçlarım üzerinde yapılacak çok işim var ama biraz vakit ayırabilirsem o ağaç üzerinde de çalışır, sizlerle paylaşırım elbette.
Bütün bir Pazar gününü ayırıp beni dinlemeye gelen tüm üyelerimize, dostlarımıza teşekkürler.
Sayın nicholai hel arkadaşımıza bilgilerini bizlerle paylaştığı için öncelikle çok teşekkür ederim. Ayrıca mekan sahibine bu olanağı verdiği için ve diğer arkadaşlarında bazı değişik bilgiler sağladıkları içinde sonsuz teşekkür ederim. Herne kadar bir işim çıkması nedeniyle erken ayrılmış olsam da benim için faydalı bir toplantı oldu. Bu toplantıların yılda bir değilde daha sık olmasını isterdim. Saygılarımla, esen kalınız...
nicholai hel
10-03-2014, 08:42
Fotoğraflar :)
475090
475091
475092
475093
475094
nicholai hel
10-03-2014, 09:11
Ağızlara bal çalıp kaçan güzel ardıcımız :)
475104
475105
Ardıcın tüm vaktini çalan hain servi :)
475106
475107
475108
Harun Parlak
10-03-2014, 11:37
Katılım beklediğim gibi güzel olmuş. Güzel ve verimli bir gün geçirdiğinize sevindim. Antalya Türkiye de sebzecilik alanında önderliği götürdüğü gibi bonsai sanatını da aynı şekilde götürecek inbşallah.
nicholai hel
10-03-2014, 11:46
Servide toprak değişimi
475160
Ve ufak dokunuşlar öncesinde benim makinamla çekilen son hali bu şekilde olmuş.
475161
murat doğan
10-03-2014, 12:31
Ahh ah ardıçta kaldı aklım. Yanarım yanarım ardıç öyle kaldı ya ona yanarım. Hain servi.
ahh ah ardıçta kaldı aklım. yanarım yanarım ardıç öyle kaldı ya ona yanarım. hain servi
Sn murat doğan,
Siz bu işe gönül verip peşini bırakmadıktan sonra karşınıza ileride çok daha harika adaylar çıkacaktır emin olun.
nicholai hel
10-03-2014, 13:22
Sn. murat doğan, o ardıç üzerinde çalıştığımız serviden çok daha güzel bir aday ama aynen Sakaki'nin dediği gibi, çok daha güzelleri eminim karşınıza çıkacaktır. Sonuçta bu çalışma için çok da incelemeden aceleyle aldığım bir adaydı.
Yakında bir fırsat yaratır üzerinde çalışırım, o yeşilliğin altında neler saklıyormuş hep birlikte görürüz.
Görüşmek üzere...
tourkana
10-03-2014, 13:45
Yeni bir çalışma daha yaparsanız bu sefer mutlaka gelirim hatta geliriz :)
murat doğan
10-03-2014, 13:55
Sayın tourkana bu gelişinizde sizinle hiç ilgilenemedim. Kusura bakmayın. Umarım bir dahaki çalışmaya bir aksilik olmaz dolu dolu zaman geçiririz.
murat doğan
10-03-2014, 14:02
Sn murat doğan,
Siz bu işe gönül verip peşini bırakmadıktan sonra karşınıza ileride çok daha harika adaylar çıkacaktır emin olun.
Umarım öyle olur. toplantı esnasında da paylaştım burada uygun aday bulmak konusunda kısıtlı imkanlar var. Olanlara da çok para istiyorlar. birde yer problemi var tabii ki. insan kalın gövdeli adaylar ile çalışmak istiyor ama balkonda nereye sığdıracaksınız. saksısı büyük olmak durumunda oda çok yer kaplıyor. Her neyse. Sevgili nicholai hel bende o ardıç altta neler saklıyor onu merak ediyorum ya. Keşke arabanın arkasına atıp getirseydim :)
umarım öyle olur. toplantı esnasında da paylaştım burada uygun aday bulmak konusunda kısıtlı imkanlar var. Olanlara da çok para istiyorlar. birde yer problemi var tabii ki. insan kalın gövdeli adaylar ile çalışmak istiyor ama balkonda nereye sığdıracaksınız. saksısı büyük olmak durumunda oda çok yer kaplıyor. Her neyse. Sevgili nicholai hel bende o ardıç altta neler saklıyor onu merak ediyorum ya. Keşke arabanın arkasına atıp getirseydim :)
Enfeksiyonu gerçek anlamda kaptığınızda bu sorunların hepsine çözüm buluyorsunuz, inanın!
Sevgili nicholai hel bana 1 sene önce "en fazla 5-10 ağaç bakacak yerim var" diyordu :)
Ayrıca, illa ki büyük boy çalışmanız da gerekmez, yer sorununu çözene kadar çok sayıda küçük ve orta boy adayla da yolunuza devam edebilirsiniz murat bey.
murat doğan
10-03-2014, 14:14
sevgili nicholai hel o gün gösterdiğiniz lav taşı kumu buldum internette, ama pahalı geldi biraz bana. akvaryum için satılıyor. http://www.lavtas.com/newUrun=1&Id=414594&CatId=bs290276&Fstate=&/LAV-TA%C5%9EI-KUMU-1-3-mm 10 litre 20 tl fiyat var. siz temin ederken fiyatını hatırlıyor musunuz. fiyat normal mi sizce
murat doğan
10-03-2014, 14:16
Enfeksiyonu gerçek anlamda kaptığınızda bu sorunların hepsine çözüm buluyorsunuz, inanın!
Sevgili nicholai hel bana 1 sene önce "en fazla 5-10 ağaç bakacak yerim var" diyordu :)
Ayrıca, illa ki büyük boy çalışmanız da gerekmez, yer sorununu çözene kadar çok sayıda küçük ve orta boy adayla da yolunuza devam edebilirsiniz murat bey.
sayın sakaki neye seviniyorum biliyor musunuz, bu merak beni bahçeli bir ev sahibi yapacak böyle giderse :)
tourkana
10-03-2014, 14:30
Mevsel firmasının volkanik tüfleri çok uygun fiyat ben ordan alıyorum.
sevgili nicholai hel o gün gösterdiğiniz lav taşı kumu buldum internette, ama pahalı geldi biraz bana. akvaryum için satılıyor. http://www.lavtas.com/newUrun=1&Id=414594&CatId=bs290276&Fstate=&/LAV-TA%C5%9EI-KUMU-1-3-mm 10 litre 20 tl fiyat var. siz temin ederken fiyatını hatırlıyor musunuz. fiyat normal mi sizce
Murat bey,
Park ve bahçelerin peyzaj işlerini alıp yapan firmalarda çok daha ucuza bulabilirsiniz. Bizim burada 10-15 litresini 5 TL'ye satan bir yerden alıyorum.
Zaten toprak veya torf kadar çok miktarda almanız gerekmez. Buna alternatif olarak eskiden "briketçi" olarak adlandırdığımız ve az da olsa halen her ilde en az birkaç tane bulunan ve faaliyet gösteren bazı firmalardan/briketçilerden beyaz pomza taşını da çok ucuza alarak kullanabilirsiniz. Bu taşın çok daha büyük bir çuvalını 10 TL gibi bir rakama bulmanız mümkün.
Antalya da 09 mart pazar günü bonsaiseverlerle gerçekleştirdiğimiz etkinliğe moderatörlük yapan Sn.Nicholai hel kardeşime, emeği geçen tüm katılımcılara ve en önemlisi de misafirperverliği nedeniyle Can Tropikal sera sahibi Ferat bey ve ailesine çok teşekkür ediyorum.
nicholai hel
10-03-2014, 16:01
Aynen öyle :) O zaman 16 ağacım vardı ve daha fazlası için kesinlikle yerim yok diyordum, şu an evde 35 ağaç var ve bir tanesi imperial boyda :) 15 kadar da muhtelif yerlerde gelişimde olan adaylarım var. Enfeksiyon bünyeye bir kez girmeye görsün. :)
nicholai hel
10-03-2014, 16:09
Sn. murat doğan, toplantıda gösterdiğim en ufak boy lav taşı kumu o bulduğunuz firmadan ama yaz tatilimde merkezlerini ziyaret ederek uygun fiyatla almıştım. Zaten o kadar incesini sadece küçük saksılardaki shohin adaylarımda kullanıyorum. Baya bir gidiyor onlar için. Daha büyük boy taşları yukarıda önerilen benzer kaynaklardan temin ediyorum, çok daha ucuza geliyor. Büyük saksılar için o kadar ince tanelisi şart değil.
Görüşmek üzere.
badrobot
10-03-2014, 18:13
Tüm fotoğraflardan ve mesajlardan Antalya Toplantısındaki katılımın ve morallerin yüksek olduğunu anlıyorum. Tüm katılımcıarı tebrik ediyorum.
nicholai hel'ide böyle bir organizasyona öncü olduğu için gönülden tebrik eder, daha nice toplantılar dilerim.
Deniz Hayman
10-03-2014, 18:55
Antalya da 09 mart pazar günü bonsai sevenler ve Bonsai'ye gönül verenlerle gerçekleştirdiğimiz etkinliğe katılan Tüm arkadaşlarımıza; Moderatörlük yapan Sn.Nicholai hel kardeşime, emeği geçen tüm katılımcılara ve Bizlere Kapılarını herdaim açan , Ev sahipliği yapan Can Tropikal Adenium işletme sahibi Ferat bey ve ailesine çok çok teşekkürlerimizi sunarım. Tek temennimiz En kısa sürede tekrar bir araya gelerek Üye sayımızı artırmak; ve Bu hobiye gönül veren arkadaşlarımızla Uzun yıllar Dostluk içersinde Bonsai sevdasını yürütmek . -- Aslında yakın bir zamanda böyle bir toplantıyı tekrarlayarak '' Antalya Bonsai Bahar Şenliği '' adı altında Toplanmayı düşünmüyor değilim hani --- :)
murat doğan
10-03-2014, 19:08
Deniz bey antalya bonsai bahar şenliği kulağa hoş geliyor. Çok güzel olur. Enfeksiyonu kaptık bir kere :)
******* bir bahar şenliği gönüllere şen gelir :-)
nicholai hel
10-03-2014, 22:08
Ben daha atölyenin yorgunluğunu atamadan birileri şen'lenmiş bakıyorum.:)
Yapmayın arkadaşlar tam altı saat toplamda on dakika oturmadan çalıştım. Bu ara yapılacak çok iş var, şu an yine toprak değişimi yapıyorum.:)
Biraz soluklanalım, onu da yaparız.:)
Sayın nicholai hel getirin beraber yapalım yardımcı oluruz, bizede deneyim olur. :-)
murat doğan
11-03-2014, 12:00
Ben daha atölyenin yorgunluğunu atamadan birileri şen'lenmiş bakıyorum.:)
Yapmayın arkadaşlar tam altı saat toplamda on dakika oturmadan çalıştım. Bu ara yapılacak çok iş var, şu an yine toprak değişimi yapıyorum.:)
Biraz soluklanalım, onu da yaparız.:)
Enfeksiyonun yan etkileri işte :) yorgunluk dinlemiyor bu mikrop, harıl harıl çalışıyorsun. 5, 6 ağaç yapacağınıza onlarca ağaç edinirseniz olacağı bu.
badrobot
11-03-2014, 12:02
Sn.nicholai hel.
Bu işler böyledir zaten; bir şeylerin tadını alınca insanlar peşini bırakmazlar.
Demekki siz değerli katılımcılara çok güzel şeyler vermişsinizki onlar da şenlenmiş. Zaten bu tür toplantılarda hepimizin tek amacıda bu değil midir?
Önce bir dinlenin, sonra zaten sizi katılımcılar rahat bırakmazlar artık.
nicholai hel
15-03-2014, 15:53
Üzerinde çalıştığımız limoni serviyi sahiplenmek isteyen bir katılımcımız varsa, nerede olduğunu biliyorsunuz.:)
murat doğan
17-03-2014, 19:31
O limoni serviyi can botaniğe bırakmamışmıydık yani oraya hibe edilmedi mi? Eğer öyle değilse can botaniğe ayıp olmaz ise ben sahip çıkabilirim.
nicholai hel
18-03-2014, 18:06
Aslında öyleydi ama geçen ziyaretimde konusu geçti, bakamama endişeleri vardı, bakabilecek biri alsın yoksa iş güç arasında unutulur, yazık olur diyorlar.
Pazar günü yine oradaydım, bazı ağaçlarım üzerinde çalıştım. Hala suya ihtiyacı yoktu, aynen bıraktığımız gibi duruyor, bir geldiğinizde alabilirsiniz.
Ağaç artık size rezerveli durumda.:)
murat doğan
18-03-2014, 19:28
Çok teşekkür ediyorum. Yakın zamanda kendim gidemezsem bile arkadaşlara aldırırım öyleyse.
Harun Parlak
18-03-2014, 20:12
Kendisi gelemeyene aracı ile asla böyle bir aday göndermem. Gelmek için zaman ayıramayan birinin bakmak için de zamanı olamayabilir diye düşünürüm.:)
nicholai hel
18-03-2014, 21:45
Ben de o yüzden "sahiplenmek isteyen bir katılımcımız" demiştim Harun Hocam. :)
murat doğan calışmamıza katıldı, hatta bir dalını kendisi telledi ve işi olmasına rağmen saat 6'ya kadar bizi yalnız bırakmadı.
Alanya'da yaşadığı için her zaman fırsat bulup Antalya'ya gelemeyebilir, hak vermek lazım.
Ağaca hakkıyla bakabileceğini düşünüyorum. İnşallah birkaç sene sonra bonsai olmuş halini bizlerle paylaşacaktır.
murat doğan
19-03-2014, 00:28
Harun bey zaman ayırmak önemli bir problem tabii ki. Alanya antalya arası ikişer saatten gidip gelmek dört saat eder, yolun yorgunluğu ve mesai saati olması nedeni ile işin yoğunluğuda cabası. Masrafını da düşünürseniz, orada olan **** giden bir arkadaşımın almasında abes bir durum yok diye düşünüyorum. Konu gelmek için zamanı olmamaktan çok kısıtlı zamanı ve imkanları doğru kullanmakla ilgili. Antalyada bizzat kendisi alacak bir arkadaş varsa ben seve seve feragat ederim. Belki konuyu yakın zamanda takip edemeyen nicolai hel arkadaşımızın teklifinden haberdar olamayan arkadaşlar olacaktır. Biraz bekleyelim.
Harun Parlak
19-03-2014, 07:23
Sizde haklısınız. Birgün gelecek sizde bu gibi durumlarda benim gibi düşünme olasılığınız olacak.
Demem şu dur ki. Bebeğinizi emanet edeceğiniz kişi ya anneniz gbi sevgi ve şevkat dolu ya da anneniz kadar güvenebileceğiniz bir dadınızın olması.
murat doğan
19-03-2014, 09:27
Sizde haklısınız. Birgün gelecek sizde bu gibi durumlarda benim gibi düşünme olasılığınız olacak.
Demem şu dur ki. Bebeğinizi emanet edeceğiniz kişi ya anneniz gbi sevgi ve şevkat dolu ya da anneniz kadar güvenebileceğiniz bir dadınızın olması.
Hassasiyetinizi anlıyorum ama burada emanet edilecek kişiye güven duyulmamasını gerektirecek bir durum yok. Sadece bir başka kişi ağacı alıp bana getirecek o kadar. Farzedin ki bir fidan için internetten sipariş verdim ve kargo ile elime ulaştı. Bende zaten bu işi baştan savma yapacak birinden bunu istemem. Kaldı ki ne kadar üzerine düşerseniz düşün her bonsai sevdalısı istemese de ağacını fidanını kaybetmiştir. Sizi çok iyi anlıyorum, çok iyi niyetle bunu söylediğinizi de biliyorum, ben sadece kendimi ifade edebilmek istedim. Kızıma benim emeğimi, ilgimi, sevgimi taşıyan ve nesiller boyu yadigar kalacak bir eser bırakmak gayesi ile bu işe başladım. Tek isteğim kızımın ve inşallah torunlarımın babasından, dedelerinden kalacak bonsailere bakmalarıdır. Sevgiler diliyorum herkese.
Merhaba.ben de antalya dayım ve biraz pratiğim olsa bahsettiğiniz limoni serviye seve seve bakardım,vaktim de var ama acemiliğim yüzünden ağaca yazık etmek istemiyorum :) umarım iyi bakacak birisi alir.
murat doğan
25-04-2014, 13:45
Merhabalar dün bizzat kendim giderek serviyi aldım. Nicholai hel'in dediği gibi, mümkün olduğunca mekan sahipleri bakmışlar, sağolsunlar. Ama orada pek geleceği yokmuş. Biraz keyfi kaçmış ama toparlar, ciddi bir hali yok. Bizden sonra sahiplenip ilgilenen can botanik sahip ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Tabii ki birde nicholai hel ve orada emeği geçip eli değen tüm dostlara.
nicholai hel
25-04-2014, 14:01
Hayırlı olsun.:)
Doğru bir bakımla kısa sürede toparlayacaktır diye tahmin ediyorum. Son haftalarda uğrayamadığım için ben de görememiştim güncel halini ama öncesinde iyi durumdaydı.
Yıllar geçtikçe umarım elinizde güzel bir bonsaiye dönüşecektir. O gün ağacın daha fazla stres yaşamaması için kök budaması sırasında ortaya çıkarıp daha sonra tekrar toprak altında bıraktığımız güzel bir nebarisi vardı, bunu da göz önünde bulundurmak lazım. Dallar gelişip öbekleri doldurdukça, dal dizimi geliştirildikçe, zirve kısmı oturdukça güzel bir ağaç olacaktır.
İyi çalışmalar dilerim.:)
murat doğan
25-04-2014, 14:31
Hayırlı olsun.:)
Doğru bir bakımla kısa sürede toparlayacaktır diye tahmin ediyorum. Son haftalarda uğrayamadığım için ben de görememiştim güncel halini ama öncesinde iyi durumdaydı.
Keyfi kaçmış dedim ama endişe duyulacak ciddi bir durumu yok. Ben biraz abarttım galiba :)
tokatman
21-05-2015, 19:28
Bonsai sever arkadaşlar, forumda 1 senedir paylaşım olmamış. Bende Antalya da bu sanata yeni başlamaya çalışan biri olarak başlığın canlandırılması gerektiğine inanıyorum. Paylaşımlarla benim gibi yeni başlayan arkadaşların ilerleme göstereceğini düşünüyorum. Herkese selamlar.
nicholai hel
23-05-2015, 22:40
Sn. tokatman, aramıza hoşgeldiniz.
Son bir senedir benim özel işlerim nedeniyle toplu bir buluşma gerçekleştiremedik fakat hevesli üyelerimize her zaman yardımcı oluyorum. Merak ettiğiniz konularda elimden geldiğince yardımcı olurum, eğer zamanlarımız uyuşursa kendi ağaçlarım üzerindeki çalışmalarımı da izleyebilirsiniz.
Bu aralar çok yoğunum fakat gelecek buluşmalarımızı buradan takip edip katılabilirsiniz de.
Keyifli hobiler, sağlıklı ağaçlar dilerim.
tokatman
24-05-2015, 21:03
Sn. Nicholai hel; Hoşbulduk.
Mümkün olursa tabi ki toplantılara katılmak ve görüşleri paylaşmak,yeni bilgiler edinmekten mutluluk duyarım.Bayadır bu hobiye merakım vardı ama başlamak yeni kısmet oldu.Okuduklarım ve sağolsunlar forumdaki yoğun bilgilendirmeler eşliğinde işe tohumdan girdim.Sabrımla ilgili sıkıntı yok yavaş gidecek biliyorum ama bu hobinin doğasında bu var.Çabalarım sonunda çeşitli türlerden 9-10 adet acer palmatum,10-11 adet benjemina,2 adet te cüce nar cimlendirdim.1 aydırda sorunsuz bir şekilde büyüyorlar.Tabi bu sırada meşgale olsun diyede kendime 1-2 senelik 1 nar edindim bahçeden ve onda ufak çalışmalar yapacağım.Bu fideler büyürken yaz sonuna denk gelecek şekilde yeni togumlar ekmeyi planlıyorum.Ne kadar çok fide o kadar çalışma imkanı ve azim olacaktır diye düşünüyorum.
Şimdi kafamda 2 soru var: Birincisi bu acerlerimi antalyada nasıl koruyacağım? dışarıda sıcaklar başlayacak içerisini ise sevmiyorlar:) Allah yardımcım olsun. İkinci sorun ise yeni tohum dönemi malum sonbahar.Yeni tohumların çıkmasını bekleyip oylemi dolaba atsam veya şimdi tohum alıp dolaba atıp son bahar hava şartlarında mı çimlendirsem karar veremedim.Önerileriniz olursa memnun olurum.;)
nicholai hel
25-05-2015, 10:56
Sn. Nicholai hel; Hoşbulduk.
Mümkün olursa tabi ki toplantılara katılmak ve görüşleri paylaşmak,yeni bilgiler edinmekten mutluluk duyarım.Bayadır bu hobiye merakım vardı ama başlamak yeni kısmet oldu.Okuduklarım ve sağolsunlar forumdaki yoğun bilgilendirmeler eşliğinde işe tohumdan girdim.Sabrımla ilgili sıkıntı yok yavaş gidecek biliyorum ama bu hobinin doğasında bu var.Çabalarım sonunda çeşitli türlerden 9-10 adet acer palmatum,10-11 adet benjemina,2 adet te cüce nar cimlendirdim.1 aydırda sorunsuz bir şekilde büyüyorlar.Tabi bu sırada meşgale olsun diyede kendime 1-2 senelik 1 nar edindim bahçeden ve onda ufak çalışmalar yapacağım.Bu fideler büyürken yaz sonuna denk gelecek şekilde yeni togumlar ekmeyi planlıyorum.Ne kadar çok fide o kadar çalışma imkanı ve azim olacaktır diye düşünüyorum.
Şimdi kafamda 2 soru var: Birincisi bu acerlerimi antalyada nasıl koruyacağım? dışarıda sıcaklar başlayacak içerisini ise sevmiyorlar:) Allah yardımcım olsun. İkinci sorun ise yeni tohum dönemi malum sonbahar.Yeni tohumların çıkmasını bekleyip oylemi dolaba atsam veya şimdi tohum alıp dolaba atıp son bahar hava şartlarında mı çimlendirsem karar veremedim.Önerileriniz olursa memnun olurum.;)
Sn. tokatman, tohumdan başlayan yetiştiricilik elbette büyük bir keyiftir. Gelecekteki ağacınızın toprağın içinden kafasını kaldırmasıyla başlayıp günden güne serpildiğini görmek, doğanın işleyişine tanıklık etmek büyüleyici bir deneyimdir.
Benim de tohumdan başlayıp bir süredir büyüttüğüm 8 farklı türden çok sayıda fidanım mevcut.
Ancak ne var ki tohumdan başlanan çalışmalarda ilk 5-10 sene aslında bonsai sanatıyla değil, ziraatle meşgul olursunuz. Fidanlarınız çalışılacak yapıya ulaşana kadar onları maksimum sağlıklarında tutarak geliştirme çabasında olmanız gerekir. Belki 10 yıllık süreçte bonsai ile ilgili yapacağınız tek şey bir iki kez uygulayacağınız basit bir tellemeden ibaret olacaktır.
Üzerinde çalışabileceğiniz yapıya ulaşmış aday ağaçlarınızın sayısını imkanlarınız dahilinde çoğaltmanızı tavsiye ederim. Bonsai sanatında ilerlemeyi ancak onlarla çalışarak elde edebilirsiniz.
Yine kendimden örnek verecek olursam, bir köşede sadece su ve gübre vererek büyüttüğüm fidanlarımın dışında 60'ın üzerinde, yaşları 4 ile 40 arasında değişen bonsai adayı ağaçlarım var. Hobiyle ilgili meşguliyetimin tamamı bu ağaçlardaki çalışmalarımla geçiyor.
Şimdi gelelim sorularınıza. Sanıyorum tüm bonsai severler arasında bir anket yapılsa ve en beğenilen tür sorulsa acer varyeteleri ilk üç sırada yerini alır. Gerçekten muhteşem ağaçlar. Fakat bizim iklimimizde malesef bakımı zor, ondan bonsai yapmak ise çok daha zor.
Acer palmatum'a Antalya'nın yaz sıcaklarında bakabileceğiniz en uygun ortam, sabahları birkaç saat güneş alıp daha sonra gün boyu gölgede kalan kuzey yönlü bir balkon/bahçe cephesi olacaktır. Yine de yazın kavurucu sıcaklarda yapraklarda hasarlar oluşabilir. Sulama düzenlerine çok dikkat etmenizin dışında spreyleme de sıcağın etkisini azaltacaktır.
Yetiştiricilikte, dolayısıyla bonsai sanatında da esas kurallardan biri kendi iklimimize uygun türler seçmektir. Böylece ağacın özel isteklerini yerine getirmeye çabalamakla değil, sanatın tekniklerini geliştirmekle uğraşırız. Ayrıca uygunsuz bir türle birkaç sene sorun yaşamamak tehlikenin atlatıldığı anlamına gelmez. Beklenmedik bir sıcak hava dalgası, bir saksı değişimi stresi, sulamanın sadece bir gün unutulması gibi gelecekte yaşanacak ufak bir aksilikte ağacın kaybı her zaman olasıdır. Kaldı ki kışın yapraklarını döküp kaliteli bir uyku dönemine ihtiyaç duyan bir türdür acer. Antalya merkezde yaşıyorsanız bunu sağlamanız zor olacak ve dolayısıyla ağaçlarınız zayıf bir yapıya sahip olacaklardır.
İkinci kez tohum ekimi planınıza gelirsek, ben ondan önce fidanlıklardan aday ağaçlar alıp bonsai tekniklerine başlamanızı tavsiye ederim.:) Elinizde sanıyorum tek bir nar adayınız var ve o da 1-2 senelik demişsiniz, sanatta ilerlemek için bu adayları çoğaltmalı, tercihen daha yaşlı ağaçlar bulmalısınız.
Tohumları dolaba atmaktan kastınız sanıyorum soğuk katlama dönemi. Bir kere soğuk katlamaya ihtiyacı olan türün bizim iklimimize uygun olmadığını söylemek mümkün. Çünkü mantıken, bu tür ağaçlar tohumlarının çimlenmesi için üç ay gibi bir süre buzdolabı ortamı gibi bir soğuğa ihtiyaç duyuyorlar. Doğada tohumlar anaç ağaçtan çok da fazla uzaklaşmadıklarına göre bu türün yetişkin bireyleri de aynı soğuklara maruz kalıyor ve alışık olduğu ortam odur demek mümkün. Şimdi siz soğuk katlamayla o tohumlara gerekli şartları sağlayıp çimlendireceksiniz, fakat ilerleyen senelerdeki uygunsuz iklimimiz bu türleri her daim zorlayacak.
Bu kısmı geçersek:), eğer yapmaya niyetliyseniz tavsiyem, sonbaharda hatta kış başında başlamanız, kışın üç ayı soğuk uygulamayla geçirmeniz, sürenin sonunda tohumları iç mekanda aydınlık, ılık bir ortamda fidelemeniz ve şaşırtmadan birkaç hafta sonra, tercihen nisan ayı ortalarında dış ortama almanız şeklindedir. Böylece doğal döngüye paralel hareket etmiş olursunuz.
Aksi takdirde, örneğin hemen şimdi işleme başlarsanız tohumlarınız eylülde toprakla buluşur, fidelenir, daha çok cılız haldelerken kış gelir, o kadar genç fideler kışı dışarıda geçiremeyecekleri için mecburen iç mekanda baharı yaşatmaya devam etmeye çalışırsınız. İç mekan yetiştiriciliğinde pek çok önemli konu vardır, biri eksik yapılırsa sorunlar başlar. Fidanlarınızı sağlıklı şekilde nisan ayına ulaştırmanız pek de kolay olmayacaktır.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıklı ağaçlar dilerim.
tokatman
25-05-2015, 19:05
Sn. nicholai hel
Öncelikle verdiğiniz tüm bilgi ve öneriler için çok teşekkürler. Zaman ayırıp bu kadar detaylı ilgilenmeniz çok hoş. Dediğiniz önerilere uyacağim. Havada köklendirme ile önümüzdeki baharda birçok aday ayarlamaya çalışıcam. Sanirim bu sene geç kaldim artik. Ayrica cüce narların Akdeniz iklimine uygun olduğunu öğrendiğim için ektim ve çok hoş gelişiyorlar:-) ****** müsait olduğumuz ve zamanlarımızın uyduğu bir vakitte hem tanışmak hemde çalışmalarınızı görmekten memnun olurum. Sağlıklı bonsailer...
nicholai hel
25-05-2015, 20:25
Sn. nicholai hel
Öncelikle verdiğiniz tüm bilgi ve öneriler için çok teşekkürler. Zaman ayırıp bu kadar detaylı ilgilenmeniz çok hoş. Dediğiniz önerilere uyacağim. Havada köklendirme ile önümüzdeki baharda birçok aday ayarlamaya çalışıcam. Sanirim bu sene geç kaldim artik. Ayrica cüce narların Akdeniz iklimine uygun olduğunu öğrendiğim için ektim ve çok hoş gelişiyorlar:-) ****** müsait olduğumuz ve zamanlarımızın uyduğu bir vakitte hem tanışmak hemde çalışmalarınızı görmekten memnun olurum. Sağlıklı bonsailer...
Rica ederim, faydam olduysa ne mutlu.
Cüce nar nispeten uygundur, yavaş kalınlaşması biraz sıkıntı yaratır, benjamin ise çok uygundur, daha çok acer palmatum için yazdım yukarıdakileri.
Havai köklendirme için evet biraz geç kalındı Antalya için, başarılı olunabilir ama seneye daha erken başlamak başarı oranını arttırır.
Bence direk çalışılabilecek tarzda adaylar bulmaya bakın bu sene için.:)
Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.
baldiran
02-05-2019, 14:06
4 sene geçmiş son mesajın üzerinden :) geç başlama kararı aldım sanırım hobiye :)
Bugra070707
29-07-2019, 12:29
selamun aleyküm
güncel bi atölye buluşması olacaksa katılmak isterim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.