View Full Version : salvia/şimşir
Merhabalar herkese:) Bonsai yi o kadar güzel anlatmışsınız ki bu forumda heveslenmemek ve heyecanlanmamak elde değil...İşte bu nedenledir ki ben de burdaki hocalarımın tavsiyelerine uyup ilk bonsai fidanım için şimşir i seçtim ve hemen koşup iki tane aldım kendime:)Evet asıl şimdi başlıyor heyecanım ve siz hocalarımın yardımlarını bekliyorum ilk olarak ne yapmam gerekiyor.Şimdiden kıymetli vaktinizi ayırıp benim heyecanıma ortak olacak herkese teşekkürler:))
http://img440.imageshack.us/img440/5793/ev001ns3.jpg
Eğer konuyu yanlış yere açtıysam özür diliyorum heyecanımdan ne yaptığımı bilmiyorum:)
Salvia , sen de aramıza hoşgeldin, burası güzel bir yer gerçekten, Şimşir ilk başta bonzai isteğini biraz tatmin edecek sanırım, çünkü küçük yaprakları ve ağaça benzer yapısıyla hemen güzel bir görünüm alacak. Ardından Bonzai denizne yelken açacağız. Bu arada ben de yeniyim. Üstadların söyleyecekleri şeyler önemli. Başarılı mutlu çalışmalar dilerim.
Çok teşekkürler ederim vyssera gerçekten hoş gördüm burayı:p
Salvia aramiza hos geldin. Simsirle bonsaiye baslamak iyi bir secim.
"bicim verme teknikleri' forumundaki alt forumda olan "uyelerin bonsai calismalari" bolumune yeni bir sayfa acarsaniz calismalarinizi ordan izler hep birlikte yardimci olmaya calisiriz.
Istersen once kucuk saksidaki simsirden basliyabiliriz.
O simsiri minyatur bir agac sekline koymaliyiz, belki kivrimli dik tarz olabilir[govdesinin nasil yukseldigini goremedigim icin kesin bir sey soyliyemiyorum, buyuk bir olasilikla govdenin tam duz yukselmedigini dusunup kivrimli dik tarz dedim]
Once agacin on yuzunun hangi tarafi olacagina karar vermelisin ,
sonra koklerin nerden basladigini anlamak icin, topragi eseleyip koklere bakmalisin, bunu yaptiktan
sonra agacin boyunun 3/1 nin govde uzerindeki dallari budayip govdeyi ortaya cikarmalisin.
sirada dal dizimi var simsir cok dalli bir agaccik oldugu icin dal seciminde pek zorlanilmaz.
Ilk dal agacin boyunun3/1 oldugu yerden saga veya sola cikmali,
ikinci dal geriye veya ilk dalin terz yonunde olabilir
saga ve sola dogru cikan dallar, karsidan gelen birini kucaklaycakmis gibi hafifce sagdan ve soldan one dogru uzanmali.
dorduncu dal one dogru cikmali ve bu surup gider yukariya dogru cikildikca dal boylari ve dal aralari kisalir.Kolay gelsin Yeni acacagin sayfada bulusmak uzere hosca kal.
Hocam söylediklerinizi can kulağıyla okudum bakalım doğru anlamışmıyım:
İlk iş bu sayfayı açtım:o
Küçük şimşirle başlayıp kıvrımlı dik tarz yapacağız ve ben burdan sonra hemen diğer arkadaşlarımın çalışmalarına bakıp bu tarzla ve budamayla ilgili tüm yazılanları baştan sona iyice okuyacağımİtiraf etmeliyim ki korkuyorum yanlış ve hata yapmaktan.
Küçük dip not: hocam tüm bu söylediklerinizi benim ufaklığın saksısında yapıcam demi saksı değiştirmiyorum:rolleyes:
İlginize teşekkürler cevablarınızı bekliyoruz(ufaklığımla birlikte:p )
Bence saksıyı şimdilik değiştirme.. Hem budama hem saksı değişikliği ağacını fazla yorar.
Salvia, sanırım ağacı budamaktan çekiniyorsun . :)
Hocamın söylediği informal upright stilinde budamaya çalıştım ama başaramadım galiba ; aslına bakarsanız buraya koymaya çekiniyorum:(
Başarısızlık diye bir şey düşünme.Şimşiri seçmekteki amaç bu.
Fotoğrafını koy ki eksiği doğrusu neler var görelim. Yapa yapa güzelini yapmayı öğreneceğiz.
Resimleri çektim akşam hepsini koyucam buraya bakalım ne hatalr yapmışım:o
Endişe etme Salvia, diğer arkadaşlar bu söyleyeceğime ne der bilmiyorum ama, en kötü ihtimalle bahçeye dikersin büyür :) Ağacı kurutmayıp canlı tutmak ( en azından bunun için elinden geleni yapmak) etik olarak yeterli bence. Kalanı zaten uzun bir öğrenme süreci ve denemeden olmaz. Akşama görüşürüz.
Ali H. ALI
05-03-2007, 13:10
Selam Salvia, Mutlaka sen de herkes gibi, hata yapacaksin ve yaptigin hatalardan ders alip,kendini gelistireceksin. Hele bir resimleri gorelim de sonra iyi bir calismami yoksa hatali bir calismami yaptin hep birlikte tartisip hata varsa nasil duzeltecegine karar veririz.
Simdilik hosca kal.
Çok teşekkürler hepinize bu sözlerinizden ne kadar moral bulduğumu anlatamam:)İşte ilk resim Ali Hocamın söylediği gibi öncelikle ağacın doğru ön yüzüne karar verdim yalan söylemeye gerek yok saksının etrafında en az 5 defa turladım sanıyorum:))
http://uperload.com/uploads/20070305/t_Resim 001.jpg
Bu da hafta sonu budama yaptığım benim ufaklık.Budamanın belirtilen kıvrımlı dik tarz olmadığını biliyorum ama yok sağdan ilk dal ondan sonraki soldan ikinci dal ve önden üçüncü dal ara ara bulamdım:( ağacın dengede kalabilmesi içinde malesef acemilikte var budaya budaya bu şekli aldı ve çaresiz amatörce telleme de yaptım belki toparlarım diye:o Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum memet bey in söylediği gibi saksıyı değiştirmedim .Görüşlerinizi merakla bekliyorum.Şimdiden teşekkürler..
http://uperload.com/uploads/20070305/t_Resim 003.jpg
http://uperload.com/uploads/20070305/t_Resim 004.jpg
http://uperload.com/uploads/20070305/t_Resim 002.jpg
;) ;) ;)
Bence hoş, Sanırım Ali Hocam kıvrımlı dik tarzı diğer ağaç için söylemişti. Ama bu ağaç güzel olmuş bence. Eline sağlık. Son söz ustaların ;)
Ali hocam burayı unuttu galiba :(( teşekkürler vyssera....
Budama ve telleme güzel görünüyor, bir süre kendine gelmesini bekle. daha sonra ufak budamalarla şekli iyice oturtmayı deneriz. Telleme için "Waverly toplantılarında" güzel bir örnek vardı bir kere daha bak istersen.
Ali abiye de hak verelim biraz. Biz ayaktayken orada gece..
Ali H. ALI
09-03-2007, 12:40
Herkese selamlar, sadece islerim biraz yogun,ara sira boyle oluyor ,kimsenizi unutmus deyilim:) [Memet tesekurler.]
Salvia bu senin bonsaideki ilk calisman. Mutlaka, bonsaide ilk calismasini yapan herkes gibi, senin de hatalarin olacakti. Yaptiginiz hatalardan, korkup geri cekilmeyiniz. yaptiginiz her hatadan, ders cikarip kendinizi gelistirmek, bilinen iyi bir yontemdir. Onemli olan ayni hatalari surekli tekrarlamamak.Yaptiginiz hatalari kendinizi gelistirmek icin bir asama sayin ve bonsaiye devam ediniz.
Nasil ki yeni yurmeye basliyan bir bebek duse kalka inatla yurumeyi ogrenip sonunda kosabiliyorsa, bir gun sizler de bonsaide kosabileceksiniz.
Salviya simsirinin ilk iki dali ayni hizadan cikiyor. Bu bonsaide olmamasi gereken bir sey. Soldaki ilk dali govdeye yakin yerden daha asagiya kivirabilirsen ve dal daha asagidan yana uzanirsa bu yanlisi kismen ortebilirsin. Geriye hic dal cikarmamissin, geriye cikan dal bonsaide onemlidir agaca bir derinlik goruntusu saglar. kucuk de olsa geriye cikan bir dalcik birakmaliydin. Buyuk simsirin uzerinde calisirken bunlari hep goz onunde tutacagini biliyorum. Kucuk simsirle calismalara baslaman, buyuk simsir uzerinde yapacagin calismalar icin bir alistirma gibi oldu.[Memedin onerdigi gibi telleme konularini uygulamadan once iyice okursan istedigin bonsailere daha cabuk ulasirsin.]
Budama yaptigin simsirini, buyuyup gelismeye birak, yeni surgunler cikaracaktir o surgunleri de degerlandirip agacinda eksik gordugun dallari tamamlayabilirsin.
Hepinize keyifli bonsai calismalari diliyorum.
Budama ve telleme güzel görünüyor, bir süre kendine gelmesini bekle. daha sonra ufak budamalarla şekli iyice oturtmayı deneriz. Telleme için "Waverly toplantılarında" güzel bir örnek vardı bir kere daha bak istersen.
Ali abiye de hak verelim biraz. Biz ayaktayken orada gece..
Söylediğiniz bölüme hemen bakıyorum memet bey ilginize teşekkürler.Siz de haklısınız gereksiz yere sitem ettim galiba heyecanıma verin lütfen:)
Herkese selamlar, sadece islerim biraz yogun,ara sira boyle oluyor ,kimsenizi unutmus deyilim:) [Memet tesekurler.]
Salvia bu senin bonsaideki ilk calisman. Mutlaka, bonsaide ilk calismasini yapan herkes gibi, senin de hatalarin olacakti. Yaptiginiz hatalardan, korkup geri cekilmeyiniz. yaptiginiz her hatadan, ders cikarip kendinizi gelistirmek, bilinen iyi bir yontemdir. Onemli olan ayni hatalari surekli tekrarlamamak.Yaptiginiz hatalari kendinizi gelistirmek icin bir asama sayin ve bonsaiye devam ediniz.
Nasil ki yeni yurmeye basliyan bir bebek duse kalka inatla yurumeyi ogrenip sonunda kosabiliyorsa, bir gun sizler de bonsaide kosabileceksiniz.
Salviya simsirinin ilk iki dali ayni hizadan cikiyor. Bu bonsaide olmamasi gereken bir sey. Soldaki ilk dali govdeye yakin yerden daha asagiya kivirabilirsen ve dal daha asagidan yana uzanirsa bu yanlisi kismen ortebilirsin. Geriye hic dal cikarmamissin, geriye cikan dal bonsaide onemlidir agaca bir derinlik goruntusu saglar. kucuk de olsa geriye cikan bir dalcik birakmaliydin. Buyuk simsirin uzerinde calisirken bunlari hep goz onunde tutacagini biliyorum. Kucuk simsirle calismalara baslaman, buyuk simsir uzerinde yapacagin calismalar icin bir alistirma gibi oldu.[Memedin onerdigi gibi telleme konularini uygulamadan once iyice okursan istedigin bonsailere daha cabuk ulasirsin.]
Budama yaptigin simsirini, buyuyup gelismeye birak, yeni surgunler cikaracaktir o surgunleri de degerlandirip agacinda eksik gordugun dallari tamamlayabilirsin.
Hepinize keyifli bonsai calismalari diliyorum.
Çokkkkkk teşekkürler bu hafta sonuda soldan ilk dalı daha aşağıya çekmeye çalışacağım...
merhabalar herkese. Uzun bi zamandan sonra burda olmak çokk güzel.İşte bu da benim ufaklığın bugünkü hali.Uçlardan sürgünler verdi bunlara müdahale etmem gerekiyormu?saygılar
http://img159.imageshack.us/img159/4891/resimwww001nc9.jpg
http://img365.imageshack.us/img365/6511/resimwww002ub7.jpg
resimler için özür dilerimmmm küçültmeyi denedim fakat başaramadım:(
Eğer dalların uzamasını istemiyorsan, uçlarından çimdikleyebilirsin.
Tepeye doğru çıkan sürgünler sana lazım olmayacak mı? Sürgünleri nasıl değerlendireceğini düşün bence.
Ali H. ALI
28-03-2007, 14:01
Salvia iyi gunler, agacinin sag tarafindaki dalin uzerinde, telleyip yukariya yukseltigin dalcik, fazla gibi duruyaor onu oradan buda. Orta yardaki govde uzerinde V seklinde yukselen dallardan, sagdakini telleyip agacin gerisine egebilirsin. telleyip geriye alacagin dalcigin solundaki dal uzerindeki, sagdaki kucuk dalcigi telleyip one alabilirsin , soldaki dalcigi da telleyip agacin zirvesi yapabilirsin. Agacinin dallari altinda [yere bakan yuzlerinde] hic yaprak ve dalcik olmamali.
Kolay gelsin.[agacina bakarak yazdiklarimi okursan hangi dallari anlatmak istedigimi anlarsin]
merhabalar.Anlaşıldı hocam öncelikle ilk resim üzerinde benim anladığım şekilde bir çalışma yapayım ve burda sizinle paylaşayım bakalım doğru anlamışmıyım sonra söylediklerinizi uygulamaya geçeyim ne dersiniz? Çimdikleme yapmayacağım anlaşılan:) Tekrar çokk teşekkürler ilginize...
http://img527.imageshack.us/img527/9664/resimwww001uk3.jpg
Merhabalar.Resimde 1 numaralı olan dalı budayacağım.2 nolu dalı telleyip geriye alacağım 3 nolu dalcığı telleyip öne alacağım onun solundaki 4 nolu dalcığıda telleyip zirve yapacağım ve altlarındaki tüm yaprakları temizleyeceğim.;)
Şimdiiii hocam ve arkadaşlar iyi hoşta 5 ve 6 nolar için hiçmi bişey düşünmiyecem ve onlar öylemi kalacaklar ve ayrıca ağcımda v gibi görünen o yerin arkasından bir tane daha dal uzanıyorr şimdi aşağıya onunda resmini ekliyeceğim .Yardım ve önerileriniz için şimdiden ayrı ayrı teşekkürler hepinize...:(
http://img374.imageshack.us/img374/8536/resimwww003yo6.jpg
Ali H. ALI
31-03-2007, 15:53
Salvia sana da iyi tatiller, agacinda numaralayip yazdigin islemleri sana yazdigim gibi dogru algilamissin. Geriye cikan ikinci bir dalciktan soz ettin o dalcigi budayabilirsin. Agacin ilk ve ikinci dalindaki uclar, yukariya kalkik onlari telleyip yatay bir duruma getirmelisin ve dallar uzerinde buyueycek tum surgunleri, daha taze iken uzerlerinde 1-2 cift yaprak kalacak sekilde cimcik alimla[uc alma] budamalisin bu budama dallarin uzerindeki dalciklarin cogalmasini ve daha toplu gorunmesini sagliyacaktir.
Bir dahaki sefere, tel saracagin, agacindaki tel sarimlarinin daha iyi olmasi istersen, tel sarimi icin yazilanlari bir daha okuyup, her hangi bir agactan kesecegin bir dal uzerinde, tel sararak calismalar yapaabilirsin.
Calismalarinda kolayliklar dilerim.
çookkk teşekkürler hocam.Yalnız o arkadaki dalı diğer o iki dalcığın yanından mı budama yapmam lazım ve yatay derken yine budama yaptığım dalın yönündemi telleme yapmalıyım?Söylediğiniz gibi telleme konusunu dikkatle tekrar okuyacağım.Teşekkürler
Merhabalar bonsai tutkunları akşamınız keyifle geçsin:p Hafta sonu benim ufaklıkla bayağı bir cebelleştik yine ve beni görünce ;'' yine geliyor başımın belası'' dediğini hisseder gibi oluyorum artık;) Eeeeeeeee haklı ama sen onu telleyecem derken gövdesinin kabuğunu soy,çimdikleme yapacam derken yanındaki dalcıkları farketmeden ellerinle kır olacak şey mi?:( Arkadaşlar sakın bizim aramızda geçenler sizinkilerle olmasın emi..Bir de bu çalışmaları yaparken yapraklarının daha ben dokunmadan döküldüğünü farketttim acaba benim ufaklığım hastalanıyor mu?:(Farkındayım hem benim ufaklığın hem de sizlerin sabır sınırlarını zorluyorum ama bir şeyi daha sormadan geçemiyeceğim;yeni dalların tellemesi oldukça zor onları daha ince telle sarmalımıyım yoksa bırakayım kalınlaşsın mı?Telleme nasıl olmuş bu arada:p İlginize,sabrınıza ve bilgilerinize şimdiden teşekkürler.veeeeeeee huzurlarınızda alkışlarla ufaklık
ufaklık ön yüzü
http://img46.imageshack.us/img46/1216/imir001bw1.jpg
Üstten görünüşü
http://img466.imageshack.us/img466/5969/imir002fi1.jpg
yandan görünüşü
http://img466.imageshack.us/img466/3181/imir003uv6.jpg
Bir acemi olark soruyorum ki Salvia'nın şimşiri kıvrımlı dik tarza doğru gidiyor mu?
Benim kafam artık iyice karıştı da.
Gerçi ilkokul öğretmenim kafamızın karışmasının iyiye işaret olduğunu, her şeyin yerine yerleşmesine az kalmış olduğunun göstergesi olduğunu söylerdi. Bu gidişle benim kafadakiler biraz zor yerleşir ya neyse:)
Her ne kadar üç dal aynı gövdeden çıkmıyorsa da kıvrımlı dik tarzda..
bu dal yapısıyla süpürge düşünmeli.
Teller biraz seyrek sarımlı gibi, gene de söküp sıklaştırmayı denemek ağacı hırpalayacaktır. Alışana kadar biraz gölgede tutmalı. Yaprak dökülmesi devam edecek mi, görelim ne olacak.
bu dal yapısıyla süpürge düşünmeli.
Merhabalar.Memet bey tam olarak anlıyamadım tarz değişikliğine mi gideceğiz?Merdiye'nin yazısını okuyunca bir anda kendimi yarışmada hissettim:p Aslında güzelde olurdu acemi bonsailerin yarışmaları;)
Dik ve kıvrımlı dik tarzlarda, dallar sıralı bir yapıyla dizili olur.
Önce bir dal, diyelim, sağ öne doğru başlar, biraz yukarda sola doğru ikinci dal, daha yukarda üçüncü dal dizilir. Chokkan-formal upright tarzını nette ve bizim galeride bir incele.
Dalların bir noktadan çıkması, bu tarza uymaz.
Hemen bakıyorum teşekkürler..
oooooooooooooooo o kadar çok zaman olmuş ki kendi çalışmamı bile zor buldum....Bu arada yarışmayı kaçırdığım için üzgünüm inşallah bir daha ki sefere:) Bu arada tebrikler vyserra her zamanki gibi harika bir çalışman olmuş.Zaten çalışmalra bakmaktan buraya gelmem bir iki saat aldı daha o kadar çok var ki;)Tabi benim ufaklığı merak ediyorsnuzdur hiç sormayın ne hale geldiğini bende anlıyamadım garip bi şekilde beni bekliyor biliyorum çok başarısız oldum ama asla pes etmiyeceğim.Fotolarını akşama koyarım inşallah gülmek yok ama bakalım ne çok hatalar yapmışım:(
Küçük not: Ufaklığa iyi bakamadım ilgilenemedim ama takdir edersiniz ki insnlık hali ne zaman neyle karşılaşılacağı bilinmiyor mlsf:(
Salvia teşekkür ederim. Özlettin kendini :) Ağacını da merak ettim. Şunu söylemeliyim, bence şimşir zor bir ağaç, başlangıç için herkes şimşir alıyor ama çok kolay bir ağaç değil. Belki dayanıklı diye tavsiye ediliyordur, ama ben olsam başka ağaçlar üzerinde de çalışırdım.
İşte benim ufaklık biliyorum buna bonsai demek çok zor galiba bahçeme dikmem en uygunu...Fotoğrafları çektikten sonra üzerindeki telleri çıkarttım...Eleştiri ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler....:)
Çok uzun zaman olmuş gerçekten benim ufaklığı 9.sayfada buldum.Pek bonsai ye benzememiş olsada en azından hala canlı kaldığına seviniyorum.;)Bu arada öneriniz olursa da uygulamaya çalışırım.Şimdiden teşekkürler..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.