PDA

View Full Version : Baklava yufkalı, muhallebili tatlı




Güler
26-01-2014, 23:05
Geçen gün denediğim bir tatlıyı bugün gelen arkadaşlarımız için de yaptım, çok beğendiler.
Yapımı çok kolay ve hafif bir tatlı, laz böreğini andırıyor, milföylü pasta gibi.

Malzemeler:
1 paket hazır baklava yufkası
1 paket sakızlı muhallebi
100 gr tereyağ
Üstüne bol pudra şekeri.
Süt

Önce fırını 170° turboda yakın.
1 paket sakızlı muhallebiyi biraz daha koyuca olması için üzerindeki ölçüden biraz daha az sütle pişirin.( Ben 3 nescafe fincanı süt ile pişirdim.) soğumaya bırakın.

Hazır baklava yufkası paketten 50 tane çıkıyor, bunun 20 tanesini kullanıyoruz.

Kare bir payrex kabı sıvıyağ ile yağlayın. (çiçek yağı)

2 adet baklava yufkasını kenarları payrex kaptan taşacak şekilde düzgün döşeyin.

100 gr tereyağını eritin ve kaşıkla yufkanın üzerine gelişi güzel damlatın (az miktarda)

Üçüncü yufkayı kabınıza büzerek-buruşturarak döşeyin ve bunun da üzerine yine gelişigüzel tereyağ damlatın.

Sonra 4-5-6... diyerek 10 tane yufkayı buruşturarak kabınıza yerleştirin ama her kat arasına az miktarda tereyağ damlatın.

Onuncu yufkayı da döşedikten sonra, soğumaya bıraktığınız sakızlı muhallebiyi üzerine boşaltıp düzgünce yayın.

Muhallebiyi yaydıktan sonra kenarlarından taşırdığınız altaki iki adet yufkayı muhallebinin üstüne doğru kapatın ve bunun üzerine de bir adet daha buruşturark bir yufka daha döşeyin.

Yine tereyağ damlata damlata kalan bütün yufkaları buruştura buruştura ve aralarına tereyağ damlatarak döşeyin.

Kalan son yufkayı en üste düzgünce döşeyin.

Kalan tereyağını da bu en üste koyduğunuz yufkanın her tarafına sürün (damlatma değil, her yerine gelecek şekilde sürün)

Döşeme işi bitince keskin bir bıçakla dilimlere ayırın ve ısınmış fırına sürün.

25-30 dakika arasında yufkanın üzeri pembeleşene kadar pişirin.
Kızarmayacak, pembeleşecek.

Fırından aldığınız kabınızın üzerine sıcakken hemen pudra şekeri (bolca) eleyin.
Pudra şekeri onu biraz daha yumuşatıyor.

Ve afiyetle yiyin.

Baklavalık yufka ve sakızlı muhallebi

466968

466969




Güler
26-01-2014, 23:08
2 adet yufkayı payrex kaptan taşacak şekilde yay, erittiğiniz tereyağı damlatarak sür.

466970

466971

466972

Güler
26-01-2014, 23:12
Sakızlı muhallebiyi pişir.
Üçüncü yufkayı buruşturarak döşe ve üzerine az miktarda tereyağı damlat.

466973

466974

466975

Güler
26-01-2014, 23:18
Aralarına az miktarda tereyağı damlatarak 10 tane yufkayı buruşturarak kabınıza yerleştirin.
Onuncu yufkayı da buruşturarak koyduktan sonra üzerine sakızlı muhallebiyi sererek kenarlarından taşan ilk iki yufkayı muhallebi üzerine kapatın ve yine üzerine buruşturarak ve aralarına az miktarda yağ damlatarak diğer yufkaları döşeyin.

466976

Güler
26-01-2014, 23:23
Son yufkayı düzgünce serdikten sonra kalan tereyağını her tarafına sürerek dilimledikten sonra ısıtılmış fırında 25-30 dakika arasında pembeleşinceye kadar pişirin.

466977

466978

Güler
26-01-2014, 23:25
Fırından çıkınca hemen bol miktarda pudra şekerini üzerine eleyin.

466979

466980

Güler
26-01-2014, 23:30
Sayın ocak, konu bütünlüğü bozulmasın diye mesajınızı sildim.

Ben fırın tepsisinde değil de daha küçük bir payrex kapta yaptım.
Yufkaları büzerek koyarsanız daha hafif kıyır kıyır ve kabarık oluyor.

MeyveliTepe
26-01-2014, 23:30
Alttaki 10 yufkayı muhallebinin üzerine kapattıktan sonra üzerine 10 yufka daha mı koyuluyor?

Güler
26-01-2014, 23:36
En alta koyduğunuz ve kabın kenarlarından taşan ilk iki yufkayı muhallebi üzerine çeviriyorsunuz. İkinci yufkadan sonra konan yufkalar hep buruşturularak ve kabtan taşmadan yerleştiriliyor. Muhallebiden sonra da 9 yufka yine buruşturularak yerleştiriliyor, son olan yirminci yufka düz konuyor.
10 altta 10 tane de muhallebi üstünde toplam 20 yufka.
(Baklavalık yufkalar çok ince kâğıt gibi zaten)

hozat
27-01-2014, 00:02
Çok güzel görünüyor, ben aksi olacağına ihtimal vermemiştim zaten
yarın uygulama var demek ki, bana kolay gelsin
teşekkürler Sevgili Güler, anlatımınız işimi kolaylaştıracak.

birnefestoprak
27-01-2014, 06:20
Laz boregine bayilirim. Bilen bilir meshur Korfez Pastahanesi bunu cok guzel yapardi. Rahmetli Yilmaz Amca'dan cocukken az yemedik.

Gorunus itibariyle laz boregine benziyor; yalniz o biraz daha ince olur diye hatirliyorum. Bir firsatini buldugumda yurtdisinda puff pastry dough olarak gecen yufkadan bir de Turk bakkalin sattigi puding karisimindan alip yapayim sonra da hanimla laz boregiymis gibi yiyelim :)

Güler
27-01-2014, 07:33
Kalınlığına hiç aldanmayın, şerbeti olmadığı için kıyır kıyır dağılıyor yerken.

Kesme işini mutlaka fırına sokmadan evvel yapın, yoksa kesemezsiniz.

yigit666
27-01-2014, 09:58
sevgili güler hanım . tatlınız çok güzel olmuş, adı bougatsa Selanik'te börek satılan dükkanlarda satılıyor , çok meşhur üzerine tarçın serpilerek tüketiliyor, daha önce mübadele ile türkiye'den giden, rumların selanike taşıdığı bir lezzet .

coskun8553
27-01-2014, 11:43
Bu birnefestoprak'ın dediği gibi bizim buraların Laz Böreği ;)

yigit666
27-01-2014, 14:06
laz böreği'nin üzerine piştikten sonra şerbet dökülüyor ,diğer adı galakto boureko Yunanistan'da çok tanınan lezzetli bir tatlı, daha önce karadenizde rum kökenliler , yaşamış ortaklaşa sahip olduğumuz bir tat.

Güler
27-01-2014, 16:30
sevgili güler hanım . tatlınız çok güzel olmuş, adı bougatsa Selanik'te börek satılan dükkanlarda satılıyor , çok meşhur üzerine tarçın serpilerek tüketiliyor, daha önce mübadele ile türkiye'den giden, rumların selanike taşıdığı bir lezzet .

Teşekkür ederim sevgili yigit666, adını bilmiyordum.
Bir arkadaşımız yapmıştı onda yedim hoşuma gidince de tarif aldım.

Onlar Fethiye'de otel işletiyorlardı, o da ahçısından öğrenmiş. ;)

yigit666
27-01-2014, 18:24
bougatsa tanınmış bir tatlı çok güzel yapmışsınız, elinize sağlık üstelik hafif olmuş .

loveforlife
27-01-2014, 21:16
Güler Ablacığım, sen ne yaptın yine böyle? Aklıma bunu da düşürdün şimdi. En kısa sürede denenecekler listesine ekledim gitti! Güler Abla tarifiyse vardır bir hikmeti illa ki!

ayhat
27-01-2014, 22:11
Güler abla beğendiyse mutlaka güzeldir.

Güler
28-01-2014, 08:32
Teşekkür ederim arkadaşlar, herkesin damak tadı ayrıdır.
Ben mutfağı severim. Yaşım sizlerden ileri olduğu için de daha çok olabilir denediklerim.
Ama gençlerin de maşallahları var, öyle güzel ve değişik tatlar meydana getiriyorlar ki, şaşarsınız.
Bizler daha Osmanlı mı kaldık nedir. ;)

birnefestoprak
28-01-2014, 17:26
Moralinizi bozmak gibi olmasin ama aslinda damak tadinda ciddi bir gerileme var. Meksika yemegini "icine pismemis sogan koymuslar, yemem ben bunu, bizde asla boyle yemekler olmaz" diyeni mi, "ay bu etin ici pembe kalmis" deyip eti kurutana ve lezzet namina hicbirsey kalmayincaya kadar pisirteni mi yoksa "Cin yemekleri (butun Asya mutfagini bir torbaya koymasi ayri mesele) cok tatli deyip geri cevireni mi ararsiniz (ornekler cogaltilabilir)...

Bunlari yapanlar benim jenerasyonum :) Ekmek donerin arasina da kebaplarin yanina da, onu gectim salataya da bolca taze kesilmis sogan konmaz mi? Mis gibi ne guzel... Domates, mutfagimiza 17. yuzyil (bilinen en eski tarih 1692) sonunda girmeden once ve bugun de erikten, kayisidan yemek sosu yapilmaz miydi, simdi de yapilmiyor mu? Sanirim kiraz yapragindan dolma yapan bizden baska bir de Japonya var :)

Bizdeki kuliner malzeme cok az ulkede var. Simdi geleneksel yemekleri bozmadan, onlarin ustune deneysel birseyler yapan sefler cikiyor ya, onlara bayiliyorum ama ornegin yine Korfez'i dusunelim. Yilmaz Amca, yanilmiyorsam 70'lerde Isvicre'den sef getirip pasta yaptirmis, Avrupa'da pasta yapimi konusunda egitim almis birisiydi. Bundan 40 sene once Turkiye sartlarinda kimin aklina gelir boyle birsey?

Sozun ozu, siz yine Osmanli kalmaya devam edin; biz cok bozduk...

Teşekkür ederim arkadaşlar, herkesin damak tadı ayrıdır.
Ben mutfağı severim. Yaşım sizlerden ileri olduğu için de daha çok olabilir denediklerim.
Ama gençlerin de maşallahları var, öyle güzel ve değişik tatlar meydana getiriyorlar ki, şaşarsınız.
Bizler daha Osmanlı mı kaldık nedir. ;)