View Full Version : Küçük bağ evi büyük hayaller
agactoprak
24-01-2014, 09:25
Merhaba,
Çok güzel bir site. Birçok konuyu severek okuyorum.
Yıllardan beridir kendime ait bir arazim olsun içinde basit bir ev ile ağaçlar olsun. Sabahları dolaşıp gözlemlediğim arazide yapılacak işler bulayım. Geceleri cam gibi yıldızlı gökyüzünü seyredeyim.Ağaçların altında piknik yapmak. Mutfaktaki odun ocağında ekmek pişirmek. Hayalim vardı.
Herkes ister müstakil bir ev ve bahçeye sahip olmayı. Stresli büyük şehirlerden uzaklaşmayı.
Eninde sonunda memleketimin yaylasında bir tarla aldım. 1350 rakım yükseklikte. Tarla 3500 metrekare. Amacım buraya basit bir tarla evi yapıp. Ceviz, elma, badem, ayva ve üzüm bağı yapmak. Ceviz için çok uygun olduğunu öğrendim. 2500 metrekaresi düze ve temiz verimli toprak.
Buradan 40 dakikada sahile inilebiliyor. Yazın sahilde 36-38 derece iken burası gündüz 25-27 derece. Gece ise çok serin. Kışın hava güneşli olmakla beraber soğuk. Kar ve yağmur yağışı oluyor. Erdemli ilçesinin bir yaylası.
Tarlada önceden örtü altı tarımı yapılıyormuş. Şu an boş. Beş altı tane bodur çam ağacı var Ardıç herhalde. İçinden sulama birliğinin su borusu geçiyor. Genel olarak düz bir arazi olmakla beraber ufak tepelikler var. Tepelerden birisinde sulama havuzu açılmış. Sanırsam 70-80 tonluk bir havuz. Fakat şu anda havuz muşambası yok. Taşlıklı bir çukur yani. Süper bir havuz gibi anlaşılmasın. Ama tepe üstünde olduğu için doldurulursa tarlaya su verebilecek.
Tarlanın ikinci bir tepesi var (Tepe dediysem yükselti yani) bu tepe kaya ve taşlık. Sağlam bir zemini var. Bu tepeye cephesi güneye bakacak ufak bir bağ evi düşünüyorum. Böylelikle tarlayı yüksekten görebilecek bir yerde olacak.
Öncelik Ev, çünkü tarlada çalışmak için barınak gerekiyor. Malzemelerimi koyacağım dinleneceğim bir yer lazım.
Aslında tarla alınırken ilk iş etrafını çevirmek olur. Fakat babama danıştım. Bırak şimdi etrafını çevirmeyi. O iş çok pahalı. Dedi. Önce bir oda yap malzemelerini koyarsın. Barınak olmadan tarlada iş yapamazsın, sonra çevirirsin dedi. Gerçekten de etrafını çevirmek için nereden baksan 7-8 bin lira para lazım. tarlanın çevresi yaklaşık 300 metre.
Plan şu; Tek katlı yığma bir bağ evi.
Önce kepçe ile taşlık tepede taş ve kayalar ortaya yığılacak.
Sonra bims ile etrafı çevrilip örülecek. Su basmanı içine taşlar istiflenecek.
Üste beton dökülecek. Tarlanın resimleri, tepelerin durumu, zemin resimlerini sonra yükleyeceğim.
Hayırlı olsun. Büyüklerimiz demişler, başlamak bitirmektir diye. Arkası gelir. Özlemleriniz gerçek olur.
agactoprak
24-01-2014, 10:04
Teşekkür ederim. Her zaman gidemesem de en azından ara tatillerde, yaz tatilinde ve ileride emekli olunca inşallah gideceğim. Arazi ana yola 230 metre. Şahin renault türü araçlar ile tarlaya kadar gidilebiliyor. Ana yol ile Tarla arasında bodur çam ağaçları var.
Bir de arazide çok sayıda taş fosil buldum. Deniz kabuğu, deniz anası fosilleri ve deniz yıldızı fosili var. Tahminimce tetis denizinden kalma bunlar. bunların da resimlerini sizlerle paylaşacağım.
Hayırlısı olsun. Araziyi almışsınız ya, elbet diğer hayal ettiklerinizi de sıra sıra gerçekleştirirsiniz.
agactoprak
24-01-2014, 14:05
Resimde yapacağımız evin planı var. Basit düzen bir ev olmasını istiyorum. Nasipse olur inşallah.
466605
agactoprak
24-01-2014, 14:08
şimdilik evin girişindeki teras küçük. Fakat ileride, güneye doğru boydan boya basit düzen bir sundurma yapılabilir. Salon pencerelerinin birisi doğuya, diğeri güneye (küçük teras) bakıyor. orta oda penceresi kuzeye bakacak. Umarım yapabiliriz.
agactoprak
24-01-2014, 18:23
Sonbahar ve heryer sararmış.
466638
agactoprak
24-01-2014, 18:51
Ilk işim birkaç meyve fidanı dikmek oldu. Şimdilik ceviz, elma, nar, erik, badem diktim. Fakat öğrendim ki 200-300 bireylik bir keçi sürüsü varmış civarda.
Keçiler de böyle fidanları yemeyi çok severlerimiş.
466639
agactoprak
24-01-2014, 18:54
Bulduğum bazı fosiller
467140
agactoprak
24-01-2014, 18:58
Bağ evinin zeminin hazırlığına başlıyoruz.
466641
agactoprak
24-01-2014, 19:31
Evi hafif yükselti ve taşlık zemin üzerine yapmayı planlıyoruz. Kepçenin çalışması gerekiyor
Hayırlı olsun başlanmış iş bitmiş iş demektir, şimdilik fidanların etrafını kafes tel ile çevirebilirsin, keçinin ısırdığı yer kurur derler, yedirdikten sonrada kıymeti kalmaz ön bir önlem alırsan iyi olur.
serkan_istanbul
25-01-2014, 07:39
Hayırlı uğurlu olsun.
agactoprak
25-01-2014, 08:42
Teşekkür ederim çok sağ olun. Fidanların etrafını tel ile çevirmek çok mantıklı. Baharda tarlayı da sürdürmüştük. Ahmet ustam dedi ki "eğer tarla sürülürse çobanlar orada bir şey olduğunu bilir sürüyü göndermez" Fakat yine de tedbirli olmak gerekiyor.
Bu arada geçen ay Erdemli Orman Müdürlüğünü aradım. Tüplü çam ağacı satışınız var mı diye. Oradaki bir beyefendi sağ olsun "siz gelin ücret problem değil " dedi. Kısmet olursa 10 gün sonra tarla sınırlarına fıstık çamı, katran artık hangi ağaç uyumlu ise dikeceğiz.
Malum şu sıralar ağaç dikme zamanı.
agactoprak
25-01-2014, 15:17
Güzeloluk yaylasındaki tarihi çeşme ve Güzeloluk camisi. Yaylanın havası, çeşmenin de suyu çok güzel. Bağ evine gitmek için buradan geçiyoruz. İleride Harfilli köyü var.
466727
466728
agactoprak
25-01-2014, 17:58
Su basmanını hazırlıyoruz. Tepelik ve altı taşlık olduğu için zeminin bir tarafı 1.5 metre yüksekliğinde. Ustalarımız çalışıyor. Yakındaki Süleyman Usta, harcın içindeki ise Ahmet Usta.
466757
agactoprak
25-01-2014, 18:03
Su basmasının diğer tarafı. Kenarları bims, içi ise taşlarla dolduruldu. Basit köy usulü.
466763
Allah kolaylıklar versin. Gönlünüze göre olur umarım.
Benzer hayalleri olan biri olarak sorayım.
İnşaat için bir izin aldınız mı? Veya bir tarlada yapılan inşaatı kim denetler?
agactoprak
26-01-2014, 09:11
Teşekkür ederim. İnşallah kolay olur.
İzin için Muhtar ile görüşmüştüm. Burası belediyelik değil. Köyün merkezi olmamakla beraber köy sınırları içerisinde. Muhtardan izin aldım.
Yüksek ve büyük olmamak şartıyla evi yapıyoruz. Toplamda zemin 60 metrekare, oturum ise 50 metrekare. Arazi 3300 metrekarelik müstakil tapulu. Evi tarlanın taşlık ve eğimli kısmına yapıyoruz. Sınırlardan en az 10 metre içeri olacak şekilde yapıyoruz. Evin saçak yüksekliği 2.60 cm. Üzerini çift eğimli profil iskeletli trapez çatı olarak planlıyoruz.
Ancak elektrik meselesi var. Elektrik çekmek için direkler (8 direk) , direklerin dikilmesi, kablolar, evraklar vs. kendimizin karşılaması gerekiyor. Bu da yüksek bir fiyat. Şu an için elektrikle uğraşmayacağız. Bir aksilik olmaz ise rüzgar türbini ve güneş enerjisi ile elektrik ihtiyacını karşılamayı düşünüyorum. Rüzgar potansiyeli çok iyi. Fakat ilk planda 3500 watt lık bir jeneratör alacağım. Gerçi yakıt sarfiyatının yüksek olduğunu duydum. Belki 1000 wattlık 2 zamanlı jeneratör alınabilir. Daha ekonomik.
Malesef ülkemizde tarlaya ev yapılması zor iş. Tarla köy sınırları dışında ise ve Belediye yoksa İl özel idaresi ile izinler alınıyor. Resmi prosedürler var. Ayrıca kadastrol yola cephesi olması gerekiyor. Bununla ilgili de çok problemler var. Çoğu kişinin yol olarak gördüğü yerler bakıldığında kadastrol yol değil.
agactoprak
26-01-2014, 09:36
4 ay önce tarlayı sürdürmüştük. Tarlaya mart ayında nohut ta ekmeyi düşünüyoruz. Keçi sürüsü gelmez ise nasipse temmuzda tarlanın ilk mahsulünü de toplarız. Nohut ekildikten sonra gübre ve çapa vs. herhangi bir işlem yapmayacağız. Tamamen kendi haline bırakacağız bakalım temmuzda ne olacak. Planımız 80-100 kg nohut almak.
agactoprak
26-01-2014, 18:46
Duvarların bir kısmı bitmiş durumda.
İsmail Karagülle
26-01-2014, 18:51
Elektirik konusu çok önemli. Bugünden yapmazsanız , ileride daha büyük problem yaşarsınız. İl özel idaresine yine işiniz düşecektir. Sadece muhtarla olmaz bu iş. Muhtarın sadece yapacağı görmezden gelmek.
Mustakil tapunuz olması çok önemli bir avantaj .
Özel idarenin önerdiği projeye sadık kalırsanız , elektirik almak konusunda , şebeke suyu almakta zorlanmazsınız.
Kolay gelsin .
agactoprak
26-01-2014, 19:30
Öneriniz için teşekkür ederim. Söylediklerinizi dikkate alacağım.
agactoprak
27-01-2014, 07:06
Farklı açıdan görünüm. Toprak kırmızı ve yumuşak. Karşı ormanda kurtların yaşadığı söyleniyor.
466983
agactoprak
27-01-2014, 07:18
Duvarlar bitmek üzere. Resimdeki Ahmet Usta. Ahmet Usta aynı zamanda heykeltraş. Kendisi eğitim almadan öğrenmiş. Sizlerle ileride yaptığı eserlerin fotoğraflarını paylaşacağım.
466984
466985
agactoprak
27-01-2014, 12:48
Evin girişi güneydoğu cephesinden. Eve girmek şu an için zor dikkat ettiyseniz. Çünkü merdiven yok. Giriş kısmındaki yer taşlarla doldurulup kuzeye sıfırlanacak ve tarlaya da merdiven yapılacak. Güney cephesine altı boş olacak şekilde boydan boya sundurma yapılacak. Sundurma altında kümes, malzeme deposu ve odunluk yapmayı planlıyoruz. Bakalım neler olacak.
agactoprak
27-01-2014, 19:16
Duvarların üstünde bims içine demir döşendi, beton döküldü. Trapez çatı için bağlantılar demirlere kaynatılacak. Çatı için ortaya iki makas konulacak. Batı cephesinde duvar örülü olduğu için duvara profil konulup kaynatılacak. Doğu cephesinde ise yarım makas yerleştirmeyi planladık.
Evin giriş kapısının demir olmasını istiyoruz. Her zaman yaşanmayacağı için pencerelerin de korunaklı olması gerekiyor. Metal panjurlu açılır pencere kapakları düşünüyoruz.
Ahmet Çetinkaya
27-01-2014, 19:39
Güzel plan , güzel çalışma. işin duygusal boyutlarını atlamışsınız, kalem kalem maliyetleri yazarsanız benim gibi yapmayı düşünüpte cebiyle arasında sıkışanlara akıl verebilir.
Ustalık , kabalamı pazarlık yaptınız , yevmiye usulü mü?
Birket ne kadar aldınız , kaçtan?
kepçe saati kaçtan çalışıyor?
Kum + kaç torba çimento?
........................................
İş her ne kadar bitmemiş olsada tahmini maliyet nedir?
.................................................. ...........
neden bu kadar ayrıntı sorduğuma gelince , sizin projeyi hafif kendime uyarlayarak yapacağım. Sizin projeden sol kısımdaki kısmı iptal ettim (maliyeti düşürme amaçlı) .2 oda olarak düşünüyorum.çatı kısmını bir taraf hafif meyilli şekilde olacak , dam tabir ettiğimiz şeklin meyilli hali.
Sizin yapım maliyetiniz benim için referans olacak diyebilirim.
imar olayına gelince , işin basit bir noktası var .
Eviniz gayet güzel olmakta bunu da ayrıca belirteyim
agactoprak
28-01-2014, 09:02
Merhaba, sizlere kabaca maliyetlerden bahsedeyim.
Maliyetlerde benim karşıma çıkan iki önemli husus vardı.
1. Husus: Merkeze uzak bir yer olduğu için nakliye masraflı. Gerçi inşaat malzemeleri aşağıdaki büyük köyde var ama fiyatlar yüksekti. Bu sebeple nakliyeden dolayı fiyatlar biraz yükseldi.
2. Husus: Usta bulmak. Şehirde çok kolay bir şekilde usta bulursunuz ve çok ta ekonomik olur. Ancak bu ustaları yaylaya çıkarmak zor. Üstelik günlük gidiş geliş gerekiyor.
İşler şöyle gelişti.
Tarlaya ağaç dikmek ve muhtarla konuşmak için yayla yoluna arabamızla gittik. Ekeceğimiz fidanlara can suyu vermek için büyük damacanaları köy çeşmesinde doldururken bir kepçe gördük.
Yaylada kepçe bulmak zor işti hemen. Telefonunu aldık.
Kepçenin 1 saat çalışması 90 TL fiyat(geliş zamanı dahil) Kepçemiz 130 TL ile taşlık zemini hazırladı.
Muhtarla konuştuk ustayı nereden buluruz diye. Muhtar ustanın köyde var olduğunu ancak 15 gün sonra işe başlayabileceğini söyledi.
Usta su basmanı için 1700 TL istedi. 2 kişi çalışacaktı. Köyde usta bulmak ta zor işti. Fazla düşünmeden kabul ettik. 1500 TL ye anlaştık. Ustayı bulduğumuza şükrettik.
Ancak gördük ki su basmanı basit bir iş değilmiş. Ben, abim, usta ve yardımcısı çalıştık. İçeri taş doldurmak zordu ama eğlenceliydi. Beton dökülürken 2 kişi daha geldi. 1500 TL verdik ama hak etti ustalar. Bu arada 1 traktör tanker de su aldık. 60 TL
Maliyetler söyle:
Su basmanı için 1500 TL İşçilik
35 Torba çimento
10 Metreküp beton kumu (tam ismini hatırlayamadım)
4 metreküp yapı kumu (duvar örülmesi için)
500 adet bims
1 tanker su
Su basmanı için toplamda 3500 TL harcama yaptık.
Duvar için:
1600 adet bims
50 torba çimento
4 metreküp yapı kumu
biraz demir (percere ve kapı tavanları ile en üst sıra bims içine yerleştirmek için)
2 tanker su
Duvar işçiliği 1100 TL tuttu.
Malzemeler nakliye dahil 2000 TL civarı (Tam hatırlayamıyorum)
10 torba çimento, bims ve yapı kumu arttı. Bilerek fazla almıştık. Bahçeye fırın, odunluk v.s yaparken lazım olacak. Fakat şu an çimentoların donma tehlikesi var. Su değmese bile çimento taşlaşabiliyormuş.
Esas iş şimdi başlıyor. Çünkü çatının yapılması ve pencerelere kapak konulması gerekiyor. Çatı için demirci usta bulunmalı. Jeneratörü olmalı. Ama bu iş bizim için kolay oldu. Ben de şaşırdım. Yan tarlanın sahibi demirci ustasıymış. Şükür hem tanışmış olduk hem de işimizi yapacağız inşallah.
Bu ev yapımı aşamasında insan gerçekten çok mutlu oluyor. Umarım herkese nasip olur.
agactoprak
28-01-2014, 09:29
Çatı için planımız şöyleydi. Tek eğim (tek akıntı da deniliyor) bir çatı yapmak. Maliyet olarak çok ekonomik. Fakat bu tip çatının bazı dez avanatajları varmış öğrendim.
Özellikle kar yağışı olan bölgelerde tavsiye edilmiyor.
Eğer yapılacaksa da evin bir cephesinin çok yüksek olması gerekiyor.
Mesela siz en düşük tavan yüksekliğini 2.50 metre düşünüyorsanız ve odanın karşı cephesine mesafe 6 metre ise eğim açısına göre
karşı duvarın toplam yüksekliği = 2.5+6*sinüs(eğim açısı) formülü ile bulunuyor.
Kar birikmesin ve baskı az uygulasın isterseniz, karşı duvarı 2 metre kadar yüksek örmelisiniz.
467183
Biz çift akıntı (Beşik) çatı yapmayı düşünüyoruz. Böylelikle orta duvar yüksekliği azalacak ancak maliyet biraz artacak. Diğer yandan tek eğim çatılar çok hoş durmuyormuş.
agactoprak
28-01-2014, 14:10
Çatı işine başlıyoruz.
467201
agactoprak
28-01-2014, 14:19
Çatı işi devam ediyor. Ancak duvarda eğrilikler olmuş. Çatının alt kısmında boşluklar oluştu. Yapacak bir şey yok. Doldurulacak artık.
467202
hayırlı olsun, Allah kolaylık versin
agactoprak
28-01-2014, 15:28
Teşekkür ederim. Çatı yapılırken pencere kapaklarını da aynı ustaya yaptırmaya karar verdik.
Bu arada dış kapı için basit ama sağlam bir demir kapı araştırdık.
Planımızda önce sıvanın yapılması daha sonra pencereler vardı ancak evin korunması için pencerelere metal kapak düşündük. Çünkü sıva işini havalar ısınınca yapacağız. Pencere kapaklarının aşağıdaki gibi olmasını planlıyoruz. Aslında pencere kapaklarının klasik ahşap türden (eski köy evlerinde olur) olmasını istiyorduk fakat metal olmasının daha iyi olacağı tavsiyesini aldım.
Bu kapaklar içeriden sürgülü. Esas pencere de arka kısmına yerleştirilecek.Pencereler takılmadan kapaklar takılacağı için pencere zeminine mermer veya beton döküleceğinden kapaklar biraz yukarıda kalacak şekilde ölçü aldık.
467208
agactoprak
29-01-2014, 09:34
Evin çatısının bitmiş hali. Panjur pencere kapakları da yerleştirildi. Ancak önceden de bahsettiğim gibi. çatı altında boşluklar oldu. Bunlar bims parçalarıyla doldurulup örülecek. Şu an için mutfakta odun ocağı yok. Kuzeybatı cephesine dışarıdan zeminden başlayarak büyük bir baca örmeyi planlıyoruz. Daha sonra içeriden ocak kapısı açılacak. Sıva işini şu an yapmıyoruz. Malum havalar çok soğuk.
467315
agactoprak
29-01-2014, 09:47
Evin kuzeydoğu cephesinden bir görünüm. Havalar ısınınca sıva işleri başlayacak.
Evde toplam 5 pencere ve 2 havalandırma penceresi var.
Resimde küçük bağ evinin oturma odasının bir penceresi ile orta odanın penceresi görünmekte. Ayrıca batı cephede mutfak penceresi var.
Güney cephesinde, oturma odasının diğer penceresi ile koridorda büyük bir pencere var.
Resimdeki sağdaki pencerenin sağ tarafına mutfak ocağı için yerden itibaren baca örülecek.
Salon için baca işleri sıva esnasında yapılacak.
6 gün sonra kısmet olursa ağaç dikmeye gideceğiz. Bu arada yakındaki ardıç ağacının alt kısımları kurumuş. Bu ağacın da kuru kısımlarını budayıp bakım yapmayı düşünüyoruz.
467316
Nilüferce
29-01-2014, 10:03
Hayırlı olsun sayın ağaçtoprak,
tüm aşamaları paylaştığınız için teşekkürler ...
biz geçici olarak konteyner koymayı düşünüyorduk ama böyle bir evde güzel fikir gibi görünüyor. Maliyetide uygun sanırım ...
agactoprak
29-01-2014, 12:03
Çok teşekkürler.
İlk başta biz de konteyner daha sonra prefabrik düşündük. Fakat prefabrik için çok kaliteli malzemeler kullanılmalı dediler. Aksi halde beş altı yıl sonra problemler çıkabiliyormuş. Sorduk soruşturduk. Bu şekilde yapılmasının hem ekonomik hem de sağlam olacağını öğrendik.
Şimdilik bu evde yazın oturulabilir. Artık yavaş yavaş diğer işleri de yapacağız.
Önemli bir husus evin kuzey cephesine 3 tonluk bir su deposu almayı düşünüyoruz. araştırdım 500-600 TL civarında.
Etrafta sayısız taş var. Bu taşların olması çok avantaj. Bunları toplayıp birçok yerde kullanabiliriz. Yoksa hepsini satın alıp nakliye etmemiz gerekiyordu.
Ahmet Çetinkaya
02-02-2014, 21:01
Son durum nedir? Merakla fotoğrafları beklemekteyim.
Bugün vira bismillah dedim ve bende tek oda yapma niyetiyle malzemeleri bahçeye getirdik. Bir kaç yerden fiyat aldık kimi bims fiyatı uygun nakliyeden para alıyor kiminde kiremit ,kum vs.
500 adet bims 25 lik olandan
20 torba çimento
kiremit:400 adet
3kepçe sıva kumu
4 kepçe subatman kumu
8 adet sekizlik demir
nakliye dahil
1365 TL.
Usta parasını katmıyorum. Bizzat ustalık denemesini yapacağım. Bi odalıkta olsa bir yer bahçe için şart. Hafta sonları sadece çalışarak bu işi bitireceğiz inşallah. Mart sonuna kadar yolu var .
Bahçe evi macerasına başlamış olduk
agactoprak
07-02-2014, 09:27
Merhaba,
Geçen bir hafta boyunca memleketteydim. Bağ evine gittik. Ilk pikniğimizi yaptık. Dışarıda rüzgar olduğu için evin içinde pikniği yaptık. Ev için şu anda herhangi bir iş yapmayacağız. Çünkü kış olduğu için işleri durdurduk. Önceden de bahsettiğim gibi çatı altında boşluklar var. O kısımlar örtülüp kapatılacak.
Değerli Ahmet Çetinkaya.
Inşallah siz de kolayca bağ evinizi yaparsınız.
Aldığınız fiyatlar çok iyi. Yalnız su basmanını sağlam yapın. Çimentosu ve dengesi iyi olsun. Zemini inceleyin. Eğer toprak ise kazmanız gerekecek. Terazisine dikkat edin. Tek oda da yapsanız su basmanını biraz büyük yapabilirsiniz. Çünkü ileride mutlaka bir oda daha ilave edersiniz.
Güzel bir işe başlamışsınız.
Bağ evine baktığımızda evin su basmanı yüksek olduğu için gayet iyi görünüyor.
Demir pencere panjurlarını yaptırmakla iyi etmişiz. Özellikle bağ veya yayla evi olanlara yapacaklara tavsiye ederim.
Tarla sınırlarına bazı ağaçlar diktik. rakımı uygun olmasa da iki zeytin fidanı diktim. Ayrıca ceviz, kiraz, erik diktik. Orman fidanlığından ücretsiz çam fidanları aldık onları diktik. Gerçi kızılçam o rakımda olmuyormuş fakat yine de diktik. Sedir ve katran iyi olur dediler ancak fidanı yoktu. Kısmette daha sonra dikeceğiz. Birçok yere ceviz gömdük. Umarım çıkarlar.
Mart sonunda tarlaya nohut ekilecek.
Babam dedi ki evin karşı yamacındaki tepeciğe bağ yapalım.
Çok mantıklı. Siyah üzüm bağı yapacağız inşallah.
agactoprak
07-02-2014, 16:04
Ardıç ağacının alt kısımlarını budadım. Umarım daha iyi gelişecek.
468406
Ahmet Çetinkaya
08-02-2014, 21:50
Fotoğraf olmasada bugün bende inşaatın temel dolgu bölümüyle epeyce bi zaman harcaadım.
Tak tak namıyla bilinen aracımıza taşları yükledik güzelce su batman bölümüne dolgu olarak doldurduk.
Yarın taş taşıma işine devam.
Bahçede kestiğim kavaklar vardı onları hizara götürüp lata yaptırdık. Biraz daha kavak kesip çatı için lazım olan malzeme tamamlanmış olacak.
Hedefimiz sadece 2 oda biri 2,5*3,20 diğeri ise 3,20*3,50 ebatlarında.
Hafta sonları alam çalam çalışarak bitiririz inşallah.
Hayırlı olsun sayın agactoprak.
(sizdende fotoğraf bekliyoruz sayın Ahmet Çetinkaya) ;)
agactoprak
09-02-2014, 11:00
Hayırlı uğurlu olsun sayın Ahmet Çetinkaya. Size de çok teşekkür ederim sayın Lazuti.
Insanın müstakil toprağı ve evi olması o kadar güzel birşey ki anlatılamaz. Özellikle yıllarca şehirlerde apartmanlarda yaşayanlar bunu çok iyi anlarlar.
Artık öyle bir şey olmuş ki insanlar yıldızları göremiyorlar. Oysa yıldızlar var.
Bağ evinde geceleyin tüm samanyolu galaksisi cam gibi görünüyor. Kayan göktaşları da görülüyor.
Hayırlı olsun bağ eviniz. Nar yetiştirmeyi düşünüyorum demişsiniz ancak o rakımda (1.350 m.) nar yetişir mi?
agactoprak
09-02-2014, 17:19
Nar o rakımda malesef yetişmiyor. Fakat yine de 2 fidan diktim. Ceviz elma erik badem daha iyi olur dediler.
Ayrıca üzüm bağı da iyi olacak gibi.
agactoprak
09-02-2014, 17:23
Evin doğu cephesinden görünümü. Resim çok soluk çıkmış.
468641
Yüksek rakımda üzüm de pek istekli olmaz herhalde ama...
Bu arada evin etrafını çevirmek için bir fikir vermek isterim. En azından ben öyle yaptım. Her tarafını beton, taş, tuğla duvarlarla çevirmek yerine suya karşı çok dayanıklı olan hatta diğerlerinden ömür olarak daha uzun dayanacağı söylenen kestane dallarını dikip tellerle çevirmek hem daha az maliyetli olacak hem de göze (bana göre) daha hoş gözükecektir.
agactoprak
10-02-2014, 21:17
Kestane dalı nerede bulunur?
Yoksa ahşap çit mi demek istediniz?
Yanılmıyorsam bahçeniz ilk dosyada 1350 m yükseltideydi. Benim bahçem de 1350 m de ve çok güzel üzümler oluyor. Fazla üzümden dolayı bu yıl şarap üretmeyi düşünüyorum. Üzümden uzak durmayın, Hayyam gibi...
agactoprak
11-02-2014, 21:12
Ilk planda amacım mümkün olduğunca çok ağaç dikmek. Tarlanın etrafında ormanlar var ancak ben tarlanın da ağaçlanmasını istiyorum. Bu sebeple elime ne geçerse dikme gayretindeyim.
agactoprak
14-02-2014, 07:54
Uşak köyünde tamamen susuz ve ilaçsız yetişen kırmızı üzüm bağı var bir akrabamın.
Kısmet olursa onlardan çelikleme ile köklendirme yapacağız. Bir aksilik olmaz ise Mart ayında 70-80 kök dikeceğiz. Bu arada hızlı yetişen ağaç tavsiyesi olan olursa merakla bekliyorum.
Ağacın ticari değerinin olması çok önemli değil. Hızlı yetişsin yeter. Amacım çok çeşitli ağaçlardan dikmek.
Tekrar beliteyim rakım 1300 küsür.
İlklim kışları aşırı soğuk olmamakla beraber soğuk, kar ve yağmur yağışı var.
Rüzgarlı havadar bir arazi.
Nem yok.
Toprak yumuşak, ve kırmızı. Çoğu kişi yazın yayla sebzeciliği yapıyor.
gulcingiller
14-02-2014, 11:11
Bag eviniz neredeyse tamamlanmis hayallerinizin gerceklesmesini diliyorum kolay gelsin. Tabi yeni fotograflari da bekliyoruz.
Kestane dalı nerede bulunur?
Yoksa ahşap çit mi demek istediniz?
Suya en dayanıklı ağaç "ardıç ağacı" imiş ve kesenlere büyük cezası varmış. Kestane ardıç tan sonra geliyormuş dayanıklılık olarak. Hatta su kuyularının içinde kestane ağacı kullanılırmış. Ancak dalını nereden bulursunuz bilmiyorum. Ben kayınpederin tarlası içinde bulunan kestane ağaçlarının kesilmesi gereken dallarını kullandım. Biraz ince oldu ama dibine çimento vs. döktük sağlam oldu. Yan komşuda var baldır kalınlığında daha güzel duruyor.
agactoprak
14-02-2014, 13:14
Teşekkür ederim sayın Gulcingiller ve TCM,
Ardıç ağacının özelliklerini internetten biraz inceledim de, çok değerli bir ağaçmış. Bu yaylanın tüm ormanları neredeyse ardıç ağaçlarıyla kaplı. Demek ondan dolayı koruma altına alınmış.
Şükür evin kaba inşaatı bitti. Şimdi önemli olan bahçenin yapılması. Şu an tam da ağaç dikme vakti ancak öğretmenim ve İzmir'de bulunuyorum. Fırsatım olsa her gün gider bir şeyler dikerdim. Hoş ara tatilde ağaç diktik ama yeterli değil.
Zaman olursa bir ay sonra tekrar gidip dikim işleri yapacağım. Çünkü şu baharda dikim olmazsa 1 sene zaman uzuyor.
Saygılarımla
gürcan_keskin
15-02-2014, 15:58
Sayın ağaçsever hayırlı olsun öncelikle.Hemen hemen çoğu insanın hayalidir iyi kötü bir evinin olması.İnşallah havalar ısınıncada tamamen bitirirsiniz evinizi.
Bence bol bol tarlanıza meyve ağaçları dikin.Elma olabilir mesala.Belirli bölgelere ise orman ağaçları dikmenizi tavsiye ederim.Mesala tarlanızın sınır kısımlarına veya evinizin köşelerine.
Sevgilerle.
Sayın ağaçtoprak;
Bahçedeki taşları toplamayı düşünmüyor musunuz? ;)
Mesela, topladığınız taşlarla bahçenize güzel bir çevre duvarı yapabilirsiniz.
agactoprak
16-02-2014, 08:44
Sayın ağaçtoprak;
Bahçedeki taşları toplamayı düşünmüyor musunuz? ;)
Mesela, topladığınız taşlarla bahçenize güzel bir çevre duvarı yapabilirsiniz.
Teşekkür ederim sayın Atum, o taşlarla duvar yapacağız. Güzel fikir. Tarlanın doğu cephesinde bir sulama havuzu var. Onun da kenarlarını öreceğiz.
Ancak tüm tarlanın etrafının taşlarla örülmesi epey bir vakit alacak. Yapabildiğimiz kadar yapacağız.
agactoprak
26-02-2014, 13:08
Bağ evinin yakınındaki ağaç resimleri. Çok güzeller.
472559
472560
Ahmet Çetinkaya
10-03-2014, 12:18
Evin son hali aynı mı , sıva işlemleri yapıldıysa görmek isteriz.
Benim ev yapım işlerimde yavaş olsada devam ediyor. Şu anda temel bitti, birket 6 sıra kadar ördüm. Acelemiz yok nasılsa
agactoprak
10-03-2014, 15:52
Merhaba,
Ahmet Bey, sizin de evin yapım aşamalarını görmek isterim. Fotoğrafları eklerseniz çok memnun olurum.
Bizim bağ evi için inşaat işlerini şu anda durdurduk. Malum orada hava soğuk, rakım yüksek. Kendim de İzmir'deyim. Ancak
Havalar ısınınca sıva, tesisat ve dış duvar işlerine başlayacağız. Bu arada tesisat ve elektrik malzemesi, alet edevat için elime ne geçerse topluyor biriktiriyorum. Bu iş çok eğlenceli oluyor. Mesela geçen gün 4.5 TL ye bir "Osmanlı Ocağı" aldım. Bilirsiniz sofrada üzerine sac konulur ve yemek pişmeye devam eder . Kısmet olursa bağ evine onu da götüreceğiz. Her gidişimde bir şeyler taşıyacağız ailecek çoluk çocuk. Bu arada gemici feneri ve gaz lambası da alacağım. Bağ evinin olmazsa olmazı. Güneş enerjili bahçe lambaları var 5-6 TL civarı onlardan da götüreceğiz kısmet olursa.
Bu arada üzüm bağı için çelikleme ile köklendirme yaptırıyorum. Kısa zamanda dikeceğiz. Nisan ortalarında da sürülmüş alanlara nohut ekilecek. Geçen hafta yaylaya kar yağmış haberini aldım. Keşke orada olsaydık dedik.
Selametle
Ahmet Çetinkaya
10-03-2014, 18:14
İnşaat süresince fotoğraf çekmedim. Haftaya çekim yaparak ekleyeyim. Ev inşaatını kendim yaptığım için henüz yavaş ilerliyor. İlk ustalık deneyimimi gerçekleştirmiş oldum.
konuyu takip ediyorum. kolay gelsin bitişini de görmek isterim ...
Ahmet Çetinkaya
11-03-2014, 17:50
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/03/11/bahce_evi_1.th.jpg[/url]
basit bir plan ve basit bir ev. Basit bir ustanın elinden daha iyisini beklemeyin. adım hıdır elden gelen budur ;)
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/03/11/bahce_evi_2.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/xhC)
Çok güzel olmuş bence.Kendinizi küçümsemeyin.Bu yaz bende kendi yayla evimi kendim taştan öreceğim ;)
Ahmet Çetinkaya
12-03-2014, 22:47
Benimde asıl niyet taş evdi .
maliyet + usta + işçilik ve bütçe meselesi .
Sitede çok güzel taş ev yaptırmış kişiler var. yanlış hatırlamıyorsam Hoşseda nın böyle bir evi mevcut. Epeyce incelemiştim.
Taş örmek birket örmekten daha kolay , taş ufak tefek hataları kaybeder.Ancak estetik şekilde örme kısmı işin sanatsal kısmıdır ki çok zordur bilesiniz.
En fazla duvarlar azcık eğri olur :)
Bazen bende pirket yapayim diyorum ama benim duvarlar yükte taşıyacak biraz, o yüzden taştan geçmem ;)
Sayın agactoprak güle güle kullanın evinizi ve arazini. Çok güzel düşünce. Aynısını denizlide yakın zamanda hayat geçirmeye başladık babamla. 10 dönüm arazi aldık içinde taş örme evi var. Onu da diriltmek istiyoruz zamanla. Naçizane tavsiyem etrafını kesinlikle çevirin tel örgüyle. Çobanlar çok acımasız. Biz on dönüm yerin tel örgüsünü 2000 tlye mal ettik. Kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. İki kişi bir haftada bitirdik.
agactoprak
19-03-2014, 21:15
Çok teşekkür ederim sayın ayzek20. Tabii ki arazinin etrafını çevirmemiz gerekiyor. Hele bir de keçi sürüsü varsa. Siz 2000 tl ye çok iyi yapmışsınız. Bu fiyat sadece tel örgü için mi yoksa beton direkler de varmı?
2 metrelik T demir direkler kullandık. Köşebent demir kullanmadık. Beş delik açtık demirler üstünde tel örgüyü bağlamak için. Manivelanın çok faydası oluyor toprak delk açmak için. Hepsini boyadım demirlerin .Beton direkler kadar havalı olmasada amacımıza ulaştık. Arazinin bulunduğu bölgede üç dört tane her biri 300-400 nüfuslu keçi ve koyun sürüsü var. Kanun kural tanımıyorlar. Sürekli arazide olmadığımız için en ucuz yoldan kapattık çevresini. Fotolarını atacağım siteye bu hafta gidebilirsem.
doga sever
25-03-2014, 15:53
Hayırlı olsun, umarım gönlünüzce olur
agactoprak
18-04-2014, 08:50
Tarlaya nohut ekimini yaptık. Ancak ben ekim esnasında yoktum. Telefon ile görüştüm. sağ olsun köyden bir amcamız ekti. Tarlanın etrafını halen çeviremedik. İnşallah o keçi sürüsünü sürmezler. Gerçi etrafta seracılık ve sebzecilik yapan kişiler de var. Onların da tarlaları çevrili değil. Şu anda 3 tonluk bir su deposu araştırıyorum. 600 TL civarında. İzmir'de ucuz ancak nakliyat pahalı, artık Erdemli'den temin edeceğiz.
bsarigul
18-04-2014, 13:50
Merhaba, geçen haftalarda 4700m2 olan tarlamızı 2m lik beton direk kullanarak galvaniz direkle çevirttik (330m) , 4 m lik sürgülü kapıyla birlikte toplam 7200 TL ye maal oldu. Bahçemizde 39 zeytin, 19 ıhlamur var. Babam şu sıra üzüm de dikiyor. Bu bahçeye konteyner koymayı planlıyordum fakat briket evinizi görünce tekrar düşünmeye başladım :) Güle güle oturun ekin biçin . Saygılar
resimleri göremedim galiba eviniz bitmiş hayırlı olsun..
agactoprak
30-05-2014, 10:56
Merhaba uzun süredir, foruma birşeyler eklememiştim. Tarlaya nohut ektirmiştim. Fakat keçi sürüsü biraz yemiş. Buna rağmen yağış iyi olduğu için kendisini biraz toplamış. Resimleri gönderiyorum. Ayrıca diktiğimiz kiraz, elma, erik fidanları da yeşermiş. Kendim gidemedim ama fotoğraflarını çektirdim.
497882
497883
497884
497885
497886
agactoprak
30-05-2014, 11:02
Yaylanın 9 km aşağısındaki bir yerde ağaçlar içinde bir tarihi yapı. Tabi bakımsızmış. Abim öyle söyledi. 1 ay sonra gidince detaylı bir inceleme yapacağım. Böyle bir yapı İstanbul'da olsa 30 TL biletle ancak görebilirsiniz. Ama malesef bu dağ başında çoğu kişinin bile haberi yok. Kendim dahi görmedim. Kısmet olursa gidince gezeceğim.
497892
Çok güzel.''Ayvan''lı kilise. :)
agactoprak
16-06-2014, 16:20
Merhaba,
Şu sıralar biraz boş vaktim oldu. Kendimce küçük bir rüzgar türbini hazırladım. Rüzgarın hızına bağlı olarak 9Volt -25Volt arası üretim yapabiliyor. Planım bağ evine bunu da götürmek. Kanatları portatif olduğu için arabaya sığacak inşallah. Ufak tefek Led lambaları bununla çalıştırmayı planlıyorum. İleride daha büyük boy bir türbin de yapacağım kısmet olursa. Bu türbin ile epey bir tecrübe sahibi oldum. Ayrıca önceden de belirtmiştim enerji ihtiyacını güneş paneli ile karşılayacağım diye. 150Watt lık bir panel sipariş verdim. Sistemi kendim kurmayı planlıyorum. Hem de daha ucuza mal edebileceğim. İlk başta TV+Uydu+ 4 Led Lamba +Telefon şarj çalıştıracak sistem. Soruları olan olursa bildiğim kadarıyla yardımcı olurum.
Hazırladığım türbinin resimlerini yükledim. Tamamen el emeği göz nuru. Tabi ki tornacıya da uğradım.
502524
502525
502526
502527
502528
***.ağaçtoprak hayırlı olsun eviniz bir çoğumuzun hayalini gerçekleştirdin tebrik ederim benimde böyle bir ev planına yapım aşamasını görmeye ihtiyacım vardı bir anlamda cesaret aldım senden böyle faydalı bir paylaşım için teşekkürler
sayın ağaçtoprak, paylaşımlarınızı heyecan içerisinde okudum, fakat paylaşımlarınızın devamını da bekleriz, başka neler yaptınız
Rüya gibi evler (http://www.gercekgundem.com/galeri/yasam/4780/ruya-gibi-evler/9#image)
Ev tasarımı için yaratıcı fikirler:
http://www.gercekgundem.com/galeri/yasam/2798/ev-tasarimi-icin-yaratici-fikirler
agactoprak
23-01-2015, 21:35
Tekrar merhaba, uzun bir aradan sonra foruma döndüm.
Aradan geçen zamanda birçok iş oldu. Fakat işim dolayısı ile foruma birşey yazamadım.
Öncelikle yazın yaylada küçük bağ evinde epey bir zaman geçirdim. Ramazan ayı olması dolayısıyla bazen yoruldum. Ama beni hiç etkilemedi desem abartı olmaz. Toprakla uğraşmak, evde yapacak bir şeyler bulmak ki yapacak onlarca iş var önümde, bunlar son derece zevkliydi.
agactoprak
23-01-2015, 21:44
İsterseniz neler yaptığıma geçeyim.
Biliyorsunuz tarlaya nohut ekilmişti. Bu nohutun akibetini ailecek çok merak ediyorduk.
Bir keçi sürüsünün tarlaya girdiğini duymuştum önceden . Haziran sonlarına doğru bağ evine gittiğimizde bir de ne görelim, nohutlar tabiri yerindeyse neredeyse diz boyu olmuş. Herkes ne yaptınız diye soruyor. Oysa ki hiç bir şey yapmamıştık. Allah'ın bereketi olmuş. Üzerinize afiyet bol bol kendi mahsulümüz yeşil nohut yedik. Ailecek konu komşu, hısım akraba.
534314
agactoprak
23-01-2015, 22:04
Nohut tarlasından bir görünüm
534308
534309
534310
agactoprak
23-01-2015, 22:10
Bu arada yukarıdaki resimdeki hasat İzmir'e dönüşümden 3 gün önce yapıldı.
Hasat sonu hısım akrabaya dağıtıp İzmir'e kendimize aldığımız hariç 300 kilo nohutu evde bıraktık. Şu anda ne alemde hiç bilmiyorum. Kısmet olursa 1 hafta sonra yarıyıl tatilinde gidip bakacağız.
Aşağıdaki resim de bir nohut hatırası. Oğlan tabletiyle resimleri çekmiş. ama net çıkmamış resimler.
534312
agactoprak
23-01-2015, 22:24
Bu arada esas ev ile neler yaptığımı biraz anlatmak istiyorum. Evin kaba inşaatı bitmişti ama ne su ne de elektrik vardı. Elektrik işini güneş paneli ile çözdüm. İzmir'de iken sipariş verdiğim 150 wattlık bir panel, şarj kontrol cihazı, akü vs. kendim kurdum. Erdemli ye her gün git gel olmaması için kendi başıma ilk geceyi evde geçirdim. Bağ evine çıkarken bir yatak, mutfak tüpü ve ocak, yiyecek, su, cep telefonu, mum vs aldım. 45 derecelik açı ile tahtadan hazırladığım ve güneş paneli için taban kısmını ilk önce evin arka kısmına kurdum. Paneli yerleştirdim ve güneş enerji sistemini çalıştırdım. En çok sevindiğim nokta hava kararmadan lambaların yanmasıydı. Daha sonra salonu temizledim. Bims ile örüldüğü için zemin toz toprak çimento v.s kaplıydı bu iş epey bir zor oldu. Eşyaları yerleştirdim.
Şükür akşam olmadan hazırlıklarım tamamdı. O gece biraz korkmuştum çünkü ev epeyce bir ıssız yerde idi ve yalnızdım. Üstelik önceden de bahsettiğim üzere çatı altında boşluklar vardı ve ortalık çok soğumuştu. Rüzgar da vardı. İnanmayacaksınız ama ilerleyen günlerde temmuz ayı olmasına rağmen soba bile kurmayı düşündüm O derece soğuktu ortalık.
ligustrum
23-01-2015, 22:46
Sayın ağaçtoprak; Taşlıbahçenizin nohut bereketi yüzümüzü gülümsetti. Bu sene neler neler ekilecek kim bilir! Nohut toprağınızı da gübreledi...
agactoprak
24-01-2015, 19:33
Evden bir görünüm
534411
Ve ilk geceyi geçirdiğim yatak. Pek mütevazi ama, çok rahattır yani.
534412
Daha yapacak çok şeyler vardı. En önemlisi bir su deposu, ve deponun konulacağı bir taban yapılmalıydı. Hemen işe koyulduk
agactoprak
24-01-2015, 19:47
İlçede su deposu araştırdım. 250 TL ye buldum bir tane. 5-10 metrekare fayans ile 3-4 torba çimento vs. yükleyerek tekrar çıktık yaylaya
534413
Su deposu için bir taban hazırladım abimle.
Bu arada basit usul bir de mutfak lavabo tezgahı ördüm. İşte resimler
534414
534415
İsmail Karagülle
24-01-2015, 20:01
İlçede su deposu araştırdım. 250 TL ye buldum bir tane. 5-10 metrekare fayans ile 3-4 torba çimento vs. yükleyerek tekrar çıktık yaylaya
534413
Su deposu için bir taban hazırladım abimle.
Bu arada basit usul bir de mutfak lavabo tezgahı ördüm. İşte resimler
534414
534415
Su deposu , yeterli yükseklikte mi? Sadece mutfaktaki musluğu değil örneğin duş için gerekli yüksekliği de düşündünüz mü ?
Depoya su nereden gelecek ?
agactoprak
24-01-2015, 20:20
Su deposunu yerleştirdik. Su deposunu 150 cm yüksekliğe yerleştirdik. kendisinin de 20 cm tabanı ve 1 metre yüksekliği var. Duş için yeterli olacağını sanmıyorum.
Resimde güneş panelini de görebilirsiniz. Paneli demonte olacak şekilde yaptım. Kolayca sökülüp içeri alınabilir tatil dönüşü.
534419
534420
534421
Bir de arkadaşımın Balıkesir Savaştepe'den bana getirdiği asmayı diktim. Umarım tutar
534422
agactoprak
24-01-2015, 20:34
Evin giriş kısmı önceden de belirttiğim gibi çok yüksekti ve merdiven yoktu. Eve girmek çok zordu. Buraya bir teras yapmayı düşünüyorum. Böylelikle evin girişi hem iyi olacak hem de geniş bir terasa sahip olacağız. Terasın boyutları 2.5 metre en 6 metre boy olacak inşaallah.
Duvar işine başladım. Acemilik var tabi. Duvarı kademe kademe öreceğim. Etrafta taş çok olduğu için için taşlarla doldurup sonunda üstüne beton atacağız.
Bu arada etrafta birkaç akrep gördüm. Epey bir korktum. Evin çevre duvarı etrafına sarı kükürt döktüm.
534423
534424
İsmail Karagülle
24-01-2015, 22:19
Akrebe karşı , tavuk ve kedi beslemenin faydalı olacağını duymuştum .
bu ayda akrebe rastlamanız garip üstelik bir kaç tane diye yazmışsınız. Ben nisan ayına kadar çıkmaz uyuduğu yerden diye hiç dikkat etmiyorum bahçede ama demekki zamanı yok bu hayvanın.
Tesadüfen şahit oldum, hayvanlar kloraklı su ile ıslanan yerden uzak duruyorlar. Bu yıl akrep gelebilecek yerlere, su ile seyreltilmiş klorak fısfıslamak niyetindeyim.
Kükürt yılana karşı tedbir diye biliyorum, tavuk beslemek için devamlı oturmak şart bahçede. Akrep çoksa ilaçlama yapmak zorundasınız. Aman dikkat edin bilhassa çocuklara.
agactoprak
25-01-2015, 08:47
Merhaba.
Yanlış anlaşılmasın foruma yazdıklarım yaz tatilinden kalanlar. Malesef ancak yazabiliyorum
Akrepleri de bu mevsimde değil yazın duvar õrerken gõrdüm
Kısmet olursa 1 hafta sonra tekrar bağ evine gideceğim
Akrep için hindi beslemek iyi olurmuş ama devamlı durmuyoruz
Merhaba,
Şimdi mesele anlaşıldı. Duvarı bahçenin taşıyla ördünüz sanırım, akrep taşın altına yatmayı pek seviyor, hep serin yer arar. Birde ahşap arasında çok eğleniyor. Evin inşaatında kum yığınının içinden çıkmıştı. Hayvan serin yer neresiyse orayı mutlaka buluyor. Bizim bahçede yerde bir vana var. Eve giren hattı kesen bir vana bu. Kayrak bir taş ile üzeri kapalı olan bu vanayı açmak için elimi uzatmadan önce mutlaka kontrol ederim. Taş altı ve suyun serinliği sebebiyle orası onların sıkça ziyaret ettiği bir yer çünkü.
agactoprak
30-01-2015, 17:08
Tekrar merhaba dostlar,
Şu an memleketdeyim.
Tarlaya asma dikmeyi planlıyorum. Gerçi bu mevsimde toprak taş gibidir. Ama yapacak birşey yok. 20 çelik dikeceğim. 2-3 tanesi tutsa ne güzel olur. Susuz yetişen türden siyah üzüm çeliği var elimde. Elimden geldiğince birşeyler dikmeyi düşünüyorum.
Merhaba,
Bu arada üzüm bağı için çelikleme ile köklendirme yaptırıyorum. Kısa zamanda dikeceğiz. Nisan ortalarında da sürülmüş alanlara nohut ekilecek. Geçen hafta yaylaya kar yağmış haberini aldım. Keşke orada olsaydık dedik.
Selametle
Köklendirme yaptırdığınız çeliklerden haber var mı. Son durumları nedir. Bir yıl geçti.
Tekrar merhaba dostlar,
Şu an memleketdeyim.
Tarlaya asma dikmeyi planlıyorum. Gerçi bu mevsimde toprak taş gibidir. Ama yapacak birşey yok. 20 çelik dikeceğim. 2-3 tanesi tutsa ne güzel olur. Susuz yetişen türden siyah üzüm çeliği var elimde. Elimden geldiğince birşeyler dikmeyi düşünüyorum.
Bu mevsimde en rahat toprağı işleyebileceğiniz zaman. Tabi havalar da güzel ise. Toprağınız taşlı ve kırmızı toprak. Siyah üzüm için eski çağlarda kurulan üzüm bağları bu şekilde olan yerlerde kurulmuş. Taş toprağın nemini korumasında yardımcı oluyormuş.
Çelikleme yapmış iseniz onları ikinci yılında sulayabileceğiniz bir yere dikin. Benim geçen yıl diktiğim aşılı asmalardan büyük çoğunluğu yazın çok kurak gitmesi en çok suya ihtiyaç duydukları zamanda suyun kesilmesi nedeni ile kurudu.
İki yıllık diktiğim asmaları kuruyanların yerine dikeceğim. Geçen yıl arkadaşımın oraya diktiklerimden ise muhtemelen yerinde bırakacağım. İkinci yıl da aynı yerde durmaları durumunda daha iyi kökleniyorlar. Amerikan asma anaçlarından aldığım çelikler köklendiler. Kalıcı yerlerine dikip orada aşılamayı düşünüyorum. En azından bir kısmını.
Bendeki asmalar amerikan asmalarına aşılı olanlar. Kuraklığa ve hastalıklara en dayanıklı onlar. Size de amerikan asmalarından dikmenizi tavsiye ederim. Ökçeli çelik ile üretim başlığını okursanız daha faydalı olur. Bizim burada buna ebeli olarak nitelendiriliyor. İki yıllık küçük bir parça ve bir yıllık sürgünden oluşuyor.
@agactoprak, geçen sene bu zamanlarda nar fidanı dikecektiniz. Ne oldu dikilen narlar.
ozancolak
23-02-2015, 09:49
solar sistemini kaça mal ettiniz acaba?
agactoprak
27-02-2015, 14:50
Merhaba,
Bağ evine gittim, Şubat'ın 1-2. günleri.
Uşaktan arabaya çuvala koyduğum 30 dal kırmızı üzümü tarlaya diktim. Önceden bahsettiğim Uşak'ta bir köyde köklendirme yaptığım asmaların üzerinden koyun sürüsü geçmiş. Asmalar telef olmuş. Ama bunların yerine yeni budanmış çeliklerden 30 küsür tane tarla sınırlarına diktim. Toprak yumuşak biraz da çamurluydu. Umarım tutar. Geçen haftalarda yaklaşık 50-60 cm kar yağmış. Zannediyorum yerlerini sevecekler.
Nar fidanları tutmadı. Sert geçen kış yüzünden olmadı. Bir tane zeytin dikmiştim. Üstü kurumuş ama alt taraftan parmak boyu filiz vermişti. Halen canlı.
4-5 Kızılçam dikmiştim 3 tanesi tutmuş. İyi durumdalar.
Solar Paneli
150 watt Panel 350TL
Akü 120 TL
Şarj cihazı 40TL
Kablo v.s 25 TL
İnverter önceden vardı
agactoprak
21-04-2015, 08:35
Tekrar merhaba,
bu sene kış çok çetin geçti. Bağ evine Şubat başında gitmiştim. Ortalık çok soğuktu. Bir soba aldık ve birkaç saat kaldık.
Şu anda yapılacak işler var. Kendim İzmir'deyim ancak usta ile her hafta görüşüyorum. Şu anda ön terasa duvar ördüğüm yere beton atılacak. Böylelikle geniş bir avlumuz olacak. Yazın kısmet olursa evin bir cephesini kendim sıvamayı düşünüyorum. Bakalım nasıl olacak. Bu sene malesef tarlaya birşey ekemedik. Ancak önceden de bahsetmiştim 20-30 çelik asma ve 8-10 ağaç diktik. Umarım tutarlar.
Bu sene vakit olursa güney cephesine boydan boya bir sundurma da yapmayı planlıyorum. Sundurma profil demirlerle olacak. Alt kısmı odunluk ve kümes olarak kullanılacak.
Selametle.
alpertunga41
19-05-2015, 18:03
Merhaba üstadlar bende 20-25 m2 ev yapmayı düşünüyorum.4-5bin tl bütce var projemi kendim tasarladım çizdim fakat kullanacağım malzemeler konusunda tereddütteyim prefabrikmi yapsam ağaçtanmı yapsam bilemiyorum benim aklımdakiler bu şekilde olur veya olmaz dediğiniz yerleri belirtirseniz sevinirim.Direkleri emprenyeli elektrik direklerinden kullanıcam üstüne taban kolonu olarak 100x200 Profilmi kalasmı kullanayım profilin tanesi 350 tl üstü çok masraflı kullanabileceğim başka bi alternatif varmı .bu taban kolonlarının üstüne 50x50 veya 40x40 profilden iskelet yapıcam dış duvarları betopan arasına yalıtım malzemesi iç duvarıda betopandan yapıp duvar işlerini bitiricem betopan yerine osb olurmu yan duvarlarda veya başka alternatif varsa önerilirinizi bekliyorum.alt taban 30cm aralıklarla 40x40 profil yapıcam üstüne osb mi yapıyım yoksa ağaç kerestedenmi yapsam tabana betopan olmaz heralde ve son olarak osblerden tavanı yapıp bitiricem projem aşağıda en az maliyetle bu işten nasıl sıyrılabilirim.diğer bi alternatif direkleri dikip üstüne 2.el bir 1oda 1 banyo wc konteynermi alıp koymalıyım sizlerinde değerli yorumlarını bekliyorum.Son olarak fiyat maliyet konusunda ne kadar tutar bilgilendirirseniz sevinirim.
http://i.hizliresim.com/DMPb4O.png
agactoprak
28-05-2015, 08:12
Merhaba, eğer planınızdaki gibi yapı yapacaksanız, evin altına araç sığabilmesi için en az kolonların 3 metre yüksekliğinde olması lazım diye düşünüyorum.
3 metre yükseklik için ciddi ciddi demirli beton kolon yapmalısınız. Ayrıca bu kolonların temelinin de olması gerekir. Sağlam bir alt yapı ile kolon üstüne çelik profillerin döşenmesi bunlarında kolon demirlerine kaynak yapılarak bağlanması lazım. Ayrıca odaya giriş için merdiven de yapmalısınız. Odanın dış duvarlarını betopan yapabilirsiniz. Çatı için ahşap omurga ve trapez çatı yaparsınız. Ancak bunların maliyeti olacak. Usta masrafı ayrı tabii.
Kolay Gelsin
Sayın agactoprak, konunuzu severek ve imrenerek okudum ve yer imlerime de ekledim. belli aralıklarla bakacağım güncellemelere yeni mesajlarınıza. ellerinize sağlık güle güle oturun evinizde. Saygılar
Merhaba üstadlar bende 20-25 m2 ev yapmayı düşünüyorum.4-5bin tl bütce var projemi kendim tasarladım çizdim fakat kullanacağım malzemeler konusunda tereddütteyim prefabrikmi yapsam ağaçtanmı yapsam bilemiyorum benim aklımdakiler bu şekilde olur veya olmaz dediğiniz yerleri belirtirseniz sevinirim.Direkleri emprenyeli elektrik direklerinden kullanıcam üstüne taban kolonu olarak 100x200 Profilmi kalasmı kullanayım profilin tanesi 350 tl üstü çok masraflı kullanabileceğim başka bi alternatif varmı .bu taban kolonlarının üstüne 50x50 veya 40x40 profilden iskelet yapıcam dış duvarları betopan arasına yalıtım malzemesi iç duvarıda betopandan yapıp duvar işlerini bitiricem betopan yerine osb olurmu yan duvarlarda veya başka alternatif varsa önerilirinizi bekliyorum.alt taban 30cm aralıklarla 40x40 profil yapıcam üstüne osb mi yapıyım yoksa ağaç kerestedenmi yapsam tabana betopan olmaz heralde ve son olarak osblerden tavanı yapıp bitiricem projem aşağıda en az maliyetle bu işten nasıl sıyrılabilirim.diğer bi alternatif direkleri dikip üstüne 2.el bir 1oda 1 banyo wc konteynermi alıp koymalıyım sizlerinde değerli yorumlarını bekliyorum.Son olarak fiyat maliyet konusunda ne kadar tutar bilgilendirirseniz sevinirim.
http://i.hizliresim.com/DMPb4O.png
Sayın alpertunga, mimar adayı olarak okulda öğrendiklerimiz kadarıyla yardımcı olmak isterim. Mevzu bahis altına bir taşıtın gireceği konut yapılmasının belli başlı ciddi sıkıntıları var.
Shear wall olmayan ve bu gibi boşluklu sadece kolon üstü inşa edilmiş sistemlerde soft story collapse denen bir durum söz konusu. Allah göstermesin en ufak bir sallantı, depremde üst üste yapılmış iskambil kağıt kulesinin alt katının kendi üstüne katlanması gibi sizin bu binanızda yıkılma tehlikesi içeriyor. resimdeki örnek te net görüldüğü gibi boşluklu zemin kat tasarımı çok sakıncalı. Genele galeri, dükkan türevi yerlerin ön ve arka cepheleri komple cam olsa dahi komşu olduğu binalara bakan yüzeyler shear wall olduğundan bu gibi durum söz konusu değil. sizinde aynı tasarımı yapma düşünceniz varsa eğer 3 tarafını örmeniz en mantıklı yaklaşım ancak çok daha basit bir yol binayı zemine yapıp yanına saç ya da yine tahta isteleden kurulacak ufak bir garaj vs düşünülebilir.
Saygılar.
Soft Story collapse örneği;
http://www.air-worldwide.com/uploadedImages/Publications_Pages/Publication_Item_Pages/AIR_Currents/Fig6_SoftStory.jpg
N.Cebeci
15-09-2015, 13:34
Tebrikler çok güzel iş başarmışsınız,yeni resimleri sabırsızlıkla bekliyoruz.
Su deposunu yerleştirdik. Su deposunu 150 cm yüksekliğe yerleştirdik. kendisinin de 20 cm tabanı ve 1 metre yüksekliği var. Duş için yeterli olacağını sanmıyorum.
Resimde güneş panelini de görebilirsiniz. Paneli demonte olacak şekilde yaptım. Kolayca sökülüp içeri alınabilir tatil dönüşü.
534419
534420
534421
Bir de arkadaşımın Balıkesir Savaştepe'den bana getirdiği asmayı diktim. Umarım tutar
534422
Konuyu uzun zamandır buz dolabına kaldırmışsınız ben yinede yazayım dedim, güneş panelini sanırım çatıya uzun süreli güneş alan bir cepheye yerleştirirsiniz.
Solar sisteminizle ilgili daha detaylı bilgi verebilir misiniz akü invertör şarj adaptörü kaçlık, bu sisteminizle ne çalıştırıyor kaç tane kaç watlık ampül kullanıyorsunuz.
Su deposuna gelince o haliyle bırakırsanız kesinlikle yosunlanma ve çok hızlı bakteri üretimi başlayacaktır ve kullanma suyunuzda çok ciddi tehlikeler oluşacaktır. Umarım içi telli cam yünü ile sarıp üstünü izole sacıyla kapatırsınız. böylelikle sıcaktan soğuktan etkilenmeyecek ayrıca yosunlanma ve koku oluşmayacaktır.
*Depoya basacağınız suyun basıncına göre şamandıra taktınız mı?
*Deponun girişine çıkışına filtre sistemi ilave ettiniz mi?
*Depoyu Damlama sulamada da kullanmayı düşünüyor musunuz?
*Çatıdan gelecek yağmur ve kar sularının kış boyunca ayrıca bir depoda veya havuzda toplanmasını düşündünüz mü?
Her şey çok güzel kolay gelsin.
agactoprak
16-09-2015, 15:09
Sevgili dostlar, bizim iş epeyce yavaş ilerliyor. Ama inanın çok güzel.
Önceden de bahsetmiştim evin girişine ufak bir teras betonu yapacağız diye. Bunu başardık. Bununla ilgili birkaç resim yükledim. Ceviz ve çam fidanları da şimdilik iyi büyüyorlar. Bağ evinin dışını da sıvadık. Ama kendim değil ustalar sıvadı.
Evin ilerisine komşu ev yapılmış.
577650
577651
577652
577653
577654
agactoprak
16-09-2015, 15:12
Evin dış cephesinin sıvanmış hali. Fotoğraf güney-batı cephesinden çekilmiş.
577655
kerkenez
28-09-2015, 14:20
Sayın Ağaçtoprak yavaş olsun keyfinize göre olsun. Mutlu mesut yaşayın inşallah.
konuyu hortlatmak gibi olsun :)
sayın agactoprak;
eviniz ve yaşam deneyimlerinizi genel olarak değerlendirmek ister misiniz?
bilinebilir
11-07-2016, 15:59
Bu güzel paylaşım için teşekkürler
19 Metrekaredeki En Güzel Şey | Hayalim Bi' Çiftlik (http://www.hayalimbiciftlik.com/bu-biraz-fazla-guzel/)
agactoprak
10-09-2016, 10:51
Merhaba dostlar,
Uzun bir süreden sonra foruma geri döndüm.
Paylaşımlar için teşekkürler.
Haliyle bağ evinin işleri oldukça yavaş ilerliyor. Zaten bunu baştan böyle düşünmüştüm.
Yaylanın bu sene havasına diyecek yok. Serin ve temiz bir hava. Akşam üzeri hafif fırtına oluyor. Gündüz genellikle güneşli bulutlu. Dinlenmesi çok güzel bu evde doğrusu.
Ev için yaptığım yeni işlere gelince,
Evin dışı sıvanmıştı ancak içi kalmıştı. İçimden dedim ki bunu acaba ben yapabilirmiyim? Kararı verdim iç sıva işini kendim yapacağım diye.
Yazın vakit de çok olduğu için ufak bir deneme yapmaya karar verdim. Belki biliyorsunuzdur. Buralarda KEM adında bir hazır sıva malzemesi var.
Su ile bir kovada karıştırıyorsunuz, alçı malası ile uyguluyor biraz kuruyunca süngerliyorsunuz.
Aynen tarife göre bu işlemi yaptım. biraz eğrilikler de olsa sonuç çok güzeldi.
Üstelik bana maliyeti de çok ucuz oldu.
agactoprak
10-09-2016, 10:58
Bu arada evin sadece demir panjurları vardı. Geceleri kapatıp öyle kalıyorduk.
Bir usta ile görüşüp PVC penceleri de sipariş ettim. Resimde evin bir odasının duvar sıvası ile Pencere görünüyor. Sıva tamamen el emeği göz nuru. Bizim oğlan harcı hazırladı ben de duvara uyguladım. Güzel sonuç çıktı.
627252
agactoprak
10-09-2016, 11:15
Konuyu uzun zamandır buz dolabına kaldırmışsınız ben yinede yazayım dedim, güneş panelini sanırım çatıya uzun süreli güneş alan bir cepheye yerleştirirsiniz.
Solar sisteminizle ilgili daha detaylı bilgi verebilir misiniz akü invertör şarj adaptörü kaçlık, bu sisteminizle ne çalıştırıyor kaç tane kaç watlık ampül kullanıyorsunuz.
Su deposuna gelince o haliyle bırakırsanız kesinlikle yosunlanma ve çok hızlı bakteri üretimi başlayacaktır ve kullanma suyunuzda çok ciddi tehlikeler oluşacaktır. Umarım içi telli cam yünü ile sarıp üstünü izole sacıyla kapatırsınız. böylelikle sıcaktan soğuktan etkilenmeyecek ayrıca yosunlanma ve koku oluşmayacaktır.
*Depoya basacağınız suyun basıncına göre şamandıra taktınız mı?
*Deponun girişine çıkışına filtre sistemi ilave ettiniz mi?
*Depoyu Damlama sulamada da kullanmayı düşünüyor musunuz?
*Çatıdan gelecek yağmur ve kar sularının kış boyunca ayrıca bir depoda veya havuzda toplanmasını düşündünüz mü?
Her şey çok güzel kolay gelsin.
Merhaba Sayın Simpaş, Mesajınızı önceden yazmanıza rağmen cevaplamamışım. Özür dilerim
Su deposu konusunda çok haklısınız. Kullandığım depo içme suyu için kesinlikle uygun değil. Kullanma suyu için bile uygun olduğunu düşünmüyorum. Zaten bu depoyu değiştireceğim. Hem yosun tutmaz hem de daha büyük bir depo alacağım. Deponun girişinde filtre sistemi yok.
Depo Sulama için kullanılmayacak. Ancak İleride bir sarnıç (Yeraltı deposu) hazırlamayı planlıyorum. Komşu da aynı şeyi yapacak. Hem yağmur suyu hem de sondaj suyunu depolama için kullanacağız.
Solar sistem ayrıntılarını önceden belirtmiştim. Kısaca şöyle
Panel 150 Watt
Akü 90 Amper
Inverter 300 Watt Mod Sinüs
Şarj Kontrol 20 Amper (Önceden 10 amperdi bozuldu 20 amper yeni taktım)
Bu sistem ile
TV uydu alıcısı 5-6 tane LED lamba, 2 adet led şerit. Telefon Tablet Sarj yeterli.
Ancak Inverter 1000 Watt ile değiştirip A+++ Büro tipi buzdolabını da çalıştırabilirsiniz. Bu tip buzdolabın günlük (450 watt) tüketimi var. Demeraj için inverter 600 Watt olsa bile yeterli. Ancak büyük tip buzdolabı çalıştırmaz. Panel ilavesi ve akü takviyesi ile bu ihityacı karşılayabilirsiniz.
Güneş Enerjisi sistemleri için bilgi isteyen olursa cevaplayabilirim.
Sağlıcakla
Hayırlı olsun, güle güle oturun
Hayırlı olsun güle güle oturun evinizde.
Özellikle iç sıvayı yapmanız çok hoşuma gitti, gördüğüm kadarıyla da çok başarılı olmuşsunuz, tebrik ederim.
Yine kendin yap bir rüzgar gülünüz vardı, kurup çalıştırdınız mı, verim alabildiniz mi acaba?
brcparlakkaya
31-03-2017, 13:56
elinize sağlık. bana da güzel fikirler veriyorsunuz.
mihmander
31-03-2017, 14:28
Merhabalar,
383 m2 imarli bir arsam var. kendim 75m2 bir yazlık ev yaptırmak istiyorum.
belediyeye gittim.
Mimari Proje
Statik Proje
Elektirik Proje
Mekanik Proje
Fahri Mesuliyet
Haritacı
Zemin etüdü
Ruhsat harcı
İmar çapı
Ölçü krokisi
Plankote
Güncel tapu
Müteahhitlik belgesi
İşçi sigortası
Beton numunesi kontrol
istediler. yaklaşık 8000-10000 tl arası tutuyormuş.
amacım şu ;
bu ruhsatı alıp su basman + duvar örümü + sıva + şap + çatı + kapılar + pencereler + elektrik ve su tesisatını hemen yaptırmak,
geri kalan ;
hazır mutfak + laminat parke + banyo içi + tavan + taban fayans + boya ve verandayı yavaş yavaş elime para geçtikçe yaptırmak. (1-2 yıl içinde)
ruhsatlı bir yapıda böyle işleri zamana yaymak mümkün mü??
bilen varsa teşekkürler.
Yapı ruhsatı alındığı tarihten itibaren beş yıl geçerli.
Temel üstü vizesini yaptırdıktan sonra oturma raporu safhasına kadar belediye ile işiniz kalmıyor. SGK dosyanızı inşaata başlayınca açtırırsanız inşaat durdukça SGK ya ara verme bildirimi yaparsınız.
Sizi, inşaatı zamana yaymak sebebiyle ( maliyette oluşacak artışlar dışında) üzecek bir husus olmayacaktır kanımca...
(Müteahhitlik belgesi için geçici bir belge veriyor artık il çevre müdürlüğü bildiğim kadarıyla, sakın ola daha önce uygulamalarını duyduğumuz gibi, ticaret odasına sırf bu özel ev inşaatınız sebebiyle müteahhitliğe başlamışcasına kayıt yaptırmaya kalkmayın, o işin ucu açık...insana her türlü sıkıntı bulaşabilir o kayıtlar nedeniyle....).
SecretGarden..
05-01-2020, 20:25
Merhabalar,
belediyeye gittim.
Mimari Proje
Statik Proje
Elektirik Proje
Mekanik Proje
Fahri Mesuliyet
Haritacı
Zemin etüdü
Ruhsat harcı
İmar çapı
Ölçü krokisi
Plankote
Güncel tapu
Müteahhitlik belgesi
İşçi sigortası
Beton numunesi kontrol
amacım şu ;
bu ruhsatı alıp su basman + duvar örümü + sıva + şap + çatı + kapılar + pencereler + elektrik ve su tesisatını hemen yaptırmak,
geri kalan ;
hazır mutfak + laminat parke + banyo içi + tavan + taban fayans + boya ve verandayı yavaş yavaş elime para geçtikçe yaptırmak. (1-2 yıl içinde)
bilen varsa teşekkürler.
yaptınızmı evı yaptıysanhız malıyet rakamları sızın zamanınızda ne kadardı hatırlıyormusunuz ?
Welma Reklam
23-02-2020, 23:51
Merhaba, Bursada 14 dönüm tarla kiraladım, meyve sebze yetiştirmek, hafta sonları mangal yapmak için, , 40 metrekare prefabrik ev yapmak istiyorum, 1 dönümlük kısmı güvenlik amacı ile telle çevirmek istesem, ceza, yıkım kararı, izin gibi konularda nelerle karşılaşırım, yardımcı olabilirmisiniz.
ancestral
24-02-2020, 08:55
Merhabalar,
belediyeye gittim.
Mimari Proje
Statik Proje
Elektirik Proje
Mekanik Proje
Fahri Mesuliyet
Haritacı
Zemin etüdü
Ruhsat harcı
İmar çapı
Ölçü krokisi
Plankote
Güncel tapu
Müteahhitlik belgesi
İşçi sigortası
Beton numunesi kontrol
amacım şu ;
geri kalan ;
bilen varsa teşekkürler.
Geçici müteahhitlik belgesi ile 500 metrekareye kadar ve tek temel olmak şartıyla inşaatınızı kendiniz yapabilirsiniz. Aldığınız malzemenin ve dışarıdan aldığınız hizmetlerin faturalarını saklayın hepsini soracaklar.
İnşaat ruhsatı ve iskan arası geçen sürede SGK primlerinizi ödemeyi ihmal etmeyin. Arada kontrole denk gelirseniz sizden başka çalışan var ise priminin yatırılıyor olmasına özen gösterin.
En önemli konu olarakta 8-10 bin arası dediler demişsiniz ama o kısım daha çok 20-25 bin arası tutar. Tek tek bakınca ufak meblağlar ödeniyor ama söylenen harçlarda vergilerde topladığınızda ciddi sapmalar olabiliyor.
Merhaba, uzun süredir birseyler yazamamıstım. Malesef tarlanın etrafını çevirmeyince birşeyler yetiştirmek mümkün olmadı. Sonunda pandemideki karantina zamanlarını da kullanarak kendim tarla etrafını çevirmeye karar verdim. Yapılan iş geçen yıl olmasına rağmen forum güncellemesi ancak bugüne nasip oldu.
725544
agac-toprak
30-12-2022, 21:11
Merhaba, şöyle tarlanın etrafının tellenmiş halini paylaşmak isterim.
727630
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.