View Full Version : Tarihi, Anıt Ağaç Restorasyon Çalışmalarımız
Nuri Murvet
14-01-2014, 17:00
Merhaba doğa dostları,
Tarihi ve korumaya değer 5 adet Anıt ağacın (Çınar,Çiklenbik) restorasyon çalışması için... Mekanik, Mantari (Fungus), Böcek (İnsektisit)ve Bakteriyel hastalıkların yaptığı hasar tespitini yaptık...
Zararlı böceklerin, mantarların, bakterilerin ve virüslerin faaliyetleri önlemek, durdurmak, yaşam koşullarını yok etmek, mümkün olan zararı en aza indirmek amaçlı çalışmalarımızın ve restorasyon çalışmalarımızın tüm bilgi ve yapım aşamalarını bu ay sonu içersinde... Bir aksilik olmazsa, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Güzel fotoğrafların ve bilginin olduğu, bir paylaşım olması dileği ile...
Nuri Murvet
23-01-2014, 19:30
Restorasyon ve bakım yapacağımız ilk ağacımız Çiklembik (Celtis sp.) bakıma başlamadan evvel ağacımızı tanıyıp görelim...Fotoğraflarını paylaşıyorum....
466498
Resmi kayıt altında değiller, fakat 100-150 yaş aralığında olduğu tahmin ediliyor.
466500
Korumaya değer, anıt ağaç sınıfı altında bakım ve restorasyonunu yapacağız.
466499
İki adet çitlembik ağacına birden bakım ve restorasyon işlemi yapacağız.
Çalışma fotoğraflarını umarım buraya da koyarsınız merak içinde bekliyorum
Kolay gelsin
Nuri Murvet
24-01-2014, 18:12
Çiklembik (Celtis sp.) ağacımızda mekanik (darbe, hatalı budama) hasarlarının oluşturduğu derin yaralar ilk göze çarpanlar.
466629
466630
466631
Nuri Murvet
24-01-2014, 19:03
Yorumsuz..!
466642
466643
466644
466645
silverain13
24-01-2014, 21:00
O kadar çöp çıktı demek yazık bu ağaca, yazıklar olsun bunu atanlara. Paylaşımlarınızın devamını merakla bekliyorum.
Nuri Murvet
25-01-2014, 19:25
Yorumsuz...
466773
466774
466775
466776
3 adet jumbo boy çöp torbası, atık malzeme...
En ilginci He-Man (Himen) kılıcı ve 87 son kullanım tarihli bira kutusu...
Olan olmuş...
Biz bu ağacı nasıl geri kazanalım düşüncesi ile...
İşimize bakalım....
Ne kadar güzel ve değerli bir çalışma bu Nuri Bey, hayran kaldım. Elinize emeğinize sağlık.
Nuri Murvet
25-01-2014, 19:58
Merhaba sayın Orhank, silverain13, hozat,
Son fotoğrafı atlamışım...
Bu fotoğrafıda paylaştıktan sonra, ağacımızın bakım işlemlerine başlıyoruz.
Ağacın gövdesinden abartmıyorum en az 1kg yakın çivi, raptiye, vida, kroşe (kablo sabitlemek için çakılan çivili kanca)ve kablo söküldü...
466778
Nuri Murvet
25-01-2014, 20:54
Bakım işlemlerine başlıyoruz.
Gözlem ve tespitler.
Ağaç gövdesinde mekanik yaralanmalar. Derin ve yanlış budama yaralarından kaynaklı canlı dokunun (Kambiyum) yok olması neticesi ile odunsu doku savunmasız kalmış...Bu olumsuz ortamın oluşmasından dolayı yoğun olarak musallat olan böcek ve haşaratın üstüne birde olumsuz hava koşulları (nem,ısı) eklenince, odunsu dokuda mantar ve buna bağlı çürümeler yoğun bir şekilde gözlenlenmektedir.
Ana gövde içindeki hasarıda tespit etmek amacı ile...
Süngerimsi dokuya bürünmüş olan çürümüş, bir zamanlar diri odun dediğimiz bölgeyi çıkarıyoruz.
466782
Çıkarılacak çürümüş odunsu doku...
Nuri bey,
Tam sizin üstün karakter yapınıza uygun çok değerli iş yapıyorsunuz. Yürekten destekliyorum. Kolay gelsin.
Selamlarımla.
Nuri Murvet
26-01-2014, 18:39
Merhaba sayın OSMAN45, teşekkür ederim. Selamlarımla...
Ana gövde üzerindeki çürümüş bölgeyi çıkardık.
466907
466908
466909
Nuri Murvet
26-01-2014, 20:24
Gözlem ve tespitler.
Çürümüş bölge çıkarılınca ana gövde ve kök boğazındaki olumsuz gelişmeler gün yüzüne çıktı...
466937
Kök boğazı kısmındaki bölgelerde genel olarak havasızlık ve nemdem kaynaklanan, enfekte olmuş siyahlaşmış, sümüksü ölü dokuların varlığı görünmekte...
466938
Üst kısımlardaki odunsu dokulardada bu hasarları tespit ettik.
Nuri Murvet
26-01-2014, 20:47
Gözlem ve tespitler.
Çürümüş odunsu dokularda, Odun Kurdu ve Ak karınca(Termit) kolonileri bolca bulunmakta...
466950
Odun Kurdu ve Ak karınca(Termit) zararlıları
466951
466952
Nuri Murvet
27-01-2014, 11:49
Gözlem ve tespitler.
Bu zararlıların yanında, fungal hastalık etmenlerinin konukçuları, mikroorganizmalar ölü odunsu dokularda beslenip yaşamaktadır.
Hastalık etmenli parazitler ölümcül odun çürümelerine ve gelişmenin zayıflamasına neden olmaktadır
Mekanik olarak gövde ve köklerdeki ölü dokuların temizlenmesi...
466988
Mekanik aletlerle ölü dokuların temizlenmesi
466989
466990
Nuri Murvet
27-01-2014, 12:20
466991
Ağacın gövdesinden çıkarılan, ölü odunsu doku parçaları...
466992
Ağacın gövdesinden çıkarılan, ölü odunsu doku parçaları...
Nuri Murvet
27-01-2014, 15:50
Mekanik aletlerle ölü dokuların temizlenmesi...
467047
Kaba olarak hastalıklı dokuların çıkarılmış hali...
467048
Nuri Murvet
27-01-2014, 16:06
467051
467052
467053
Nuri Murvet
27-01-2014, 16:30
Mekanik olarak kaba ölü doku temizliğinden sonra, yapılan işlem en ufak ayrıntısına kadar tekrar gözden geçirildi...
Eksik kalmış, gözden kaçmış noktalar bir kez daha kontrol edildikten sonra, kök bölgesi açıldı. Kök bölgesindeki sağlam kallus ve ince kılcal köklere ulaşıncaya kadar hassas ve dikkatli kazı yapıldı...
Bu kazı sonrasında, kallus ve ince kılcal köklerin sağlıklı hâllerini görünce derin bir oohh çektik...
Evet, bu ara ihtiyar delikanlı, çitlembik ağacımızı yaşam sevinci için tebrik ettik...
Ağacımızın yaşama sevincini görünce ekimizde daha fazla özen ve dikkat gösterek çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Nuri Murvet
27-01-2014, 17:07
Kimyasal Mücadele:
Hastalık etmeninin görüldüğü kök bölgesindeki enfekteli bölgeler temizlendikten sonra birinci ilaçlama periyodunu uyguluyoruz.
467059
Kök sistemi ile beraber gövde içi ilk ilaçlamasını yapıyoruz.
467060
467061
silverain13
27-01-2014, 17:09
Allah sizlerden razı olsun. Tüm dikkatimle takibe devam ediyorum.
kelebek çalısı
27-01-2014, 18:48
Sn. Nuri Murvet, ben de sizi ve ekip arkadaşlarınızı bu özverili ve örnek çalışmanızdan dolayı kutluyorum. Zannederim ki benim gibi diğer üyelerimiz de yaptığınız çalışmaları adım adım takip ederken hem bilgileniyor hem de yaşamının belki de son demini sürmeye terkedilen, unutulan, beton yığınları arasında can çekişmeye mahkum edilmiş değerli ağaçlara gösterdiğiniz hassasiyet ile duygulanıyordur.
Yanlışım yoksa şu anda tedavi ve restorasyonunu yapmakta olduğunuz çitlembik ağacı Yeşilköy İstasyon caddesi üzerinde bulunuyor. Fotoğrafları incelerken sokak ismini belirten tabelanın dikkatimi çekmesi ile ağacın geçmişte ikamet ettiğim evimin çok yakınında bulunduğunu farkettim. Yeşilköy' ün eski bir sakini olarak ayrıca duygulandım.
Aslında sizden ricam sizin için bir sakıncası yoksa yapmış olduğunuz ağaç restorasyonları ile ilgili ağacın bulunduğu semt, cadde gibi bilgileri ekleyebilirseniz belki bizler de yeri geldiğinde bu ağaçları yakından görme ve tanıma fırsatı bulabiliriz.
Gerek ağaclar.net forum açısından gerek kişisel çalışmalarınız ile çevre ve doğaya kazandırdıklarınız açısından katkılarınızı, emeklerinizi takip etmekten, öğrenmekten büyük mutluluk duyduğumu belirtir, size ve ekip arkadaşlarınıza çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Nuri Murvet
27-01-2014, 20:27
Merhaba sayın silverain13
Takip edip, ilgili kaldığınız için bende size teşekkür ederim.
Merhaba sayın kelebek çalısı,
Dikkatli, ilgili, hassas takibiniz için size teşekkür ederim.
Evet, dediğiniz gibi Çitlembik ağacımız Yeşilköy istasyon caddesinde köşede Yeşilköy taxi durağına gelmeden solda...
Hemen yanında aynı yaşlarda ikinci çitlembik ağacığımıza bakım ve restorasyon çalışmasına başlıyacağız.
Daha sonra Bakırköy - Kartaltepe'de iki ağacımızın bakım ve restorasyonunu yaptıktan sonra, Ataköy'e geçeceğiz.
Ataköy'de bir ağacımıza yine bakım ve restorasyon çalışmasına ile devam edeceğiz.
Ben ve arkadaşlarım adına temennileriniz için çok teşekkür ederiz.
Bakım, tedavi ve restorasyon çalışmalarımızı bitirdikten sonra, ağaçların bulunduğu mevkii ile açık adresleri paylaşırım.
Nuri Murvet
27-01-2014, 20:32
Kimyasal Mücadele:
467145
467146
467147
Nuri Murvet
27-01-2014, 20:35
Kimyasal Mücadele:
467148
467149
Nuri Murvet
27-01-2014, 20:47
Kimyasal Mücadele:
İlk ilaçlama odunsu dokuya nüfus etsin diye, 24 saat bekleme süresine giriyoruz.
Kök bölgesinden çıkardığımız çöp artıkları ve hastalıklı toprağın yerine steril edilmiş 2 numara çakıl ve ponza karışımını tabana serdik...
Bunun amacı, taban bölümünde fazla suyun birikip tekrardan fungus ve bakterilerin üremesi için ortam yaratmamak, aynı zamandada kök sistemini nemli ve havadar tutmak içindir.
Nuri Murvet
27-01-2014, 21:00
2. Kimyasal Mücadele:
24 saat geçtikten sonra, odunsu dokudaki zararlı ve fungus etkilerini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek amaçlı ikinci ilaçlama periyodunu yapıyoruz.
467153
2. ilaçlama periyodu
467154
2. ilaçlama periyodu
467155
2. ilaçlama periyodu
Nuri Murvet
27-01-2014, 21:19
3. Kimyasal Mücadele:
İkinci ilaçlamadan 4-5 saat sonra; Uygulanan ilaç kuruduktan sonra kullandığımız ilacın etkisi uzun süreli olmasını istediğimiz için, hasar görmüş odunsu dokuların iyileşmesine katkı sağlamak amaçlı....
Odunsu dokuya iyice nüfus etmesi için alev (Pürmüz) yardımı ile aşı macununu dokulara yedirilme işlemi uygulaması...
467156
3, İlaçlama (Doku tedavi) periyodu
467157
3, İlaçlama (Doku tedavi) periyodu
Nuri Murvet
27-01-2014, 22:32
3. Kimyasal Mücadele:
467164
3, İlaçlama (Doku tedavi) periyodu,
467165
467166
Hiç bilmediğim bir konu da , bu kadar aydınlatıcı ve çok değerli bilgilere ulaşmamızı sağladığınız için size çok çok teşekkür ederim Nuri Bey, takipçinizim.
Nuri Murvet
28-01-2014, 18:49
Merhaba sayın hozat,
İlgilenip takip ettiğiniz için bende size teşekkür ederim.
3. Kimyasal Mücadele:
467272
467273
Çiklembik ağacımıza mekanik ve kimyasal ilaçlarla hastalık ve zararlı kontrolünü yapatıktan sonra, hassas bölgelerede odunsu doku tedavisini uyguladık.
Kök bölgesinede daha evvel bahsettiğimiz gibi, çöp artıklarını ve hastalıklı toprağı aldıktan sonra 2 numara çakıl-ponza serildi. Bu uygulamanın nedenleri, fazla suyun birikip tekrardan fungus ve bakterilerin üremesi için ortam yaratmamak, aynı zamandada kök sistemini nemli ve havadar tutmak istememizdendir. Demiştik.
Ağacımızın bakım ve tedavi süreci bitmiştir.
Bundan sonraki yapacağımız işlem, yaptığımız bakım ve tedavinin uzun süreli kalması için, koruma amaçlı ağacığımızın orjinal formuna uygun kapatma işlemini yapacağız.
Nuri Murvet
29-01-2014, 15:05
Aynı ağacın 4 metre yukarısında, ana gövdeden kalın dal kesimi yapılmış...
Yine aynı hata... Yine aynı hata... Yine aynı hata...
Şehir genelinde; Ağaç budaması altında yapılan bütün kesimler, teknik olarak doğru olsa bile , sonucu itibari ile hepsi yanlıştır, yanlış yapılmaktadır.
İşte size güzel bir örnek...
467353
Şehir genelinde 20-30 yaş üzerindeki, bütün ağaçlarda aynı sorun...
Nuri Murvet
29-01-2014, 15:27
Şehir genelinde; Ağaç budaması altında yapılan bütün kesimler, teknik olarak doğru olsa bile, sonucu itibari ile hepsi yanlıştır, yanlış yapılmaktadır.
Bu konu ayrı bir başlık gerektirdiğine inanıyorum ...
Bu konu ile yorumlarınızı ilgili başlıkta yapalım....
Paylaştığım konuyla ilgilenen, takip eden, faydalanan arkadaşlarımız adına konunun bütünlüğünün korunması ve kaynak olması açısından bilgi isteği dışında paylaşımların olmamasını arzu ediyorum.
Göstermiş olduğunuz anlayış için, sizlere şükranlarımı sunuyorum.
Nuri Murvet
29-01-2014, 15:38
Hastalık ve zararlılar tarafından çürütülmüş odunsu dokular mekanik aletlerle oyulup, kazılarak çıkarıldıktan sonra, iki kez zararlı ve fungus hastalıklarını kontrol etmek amaçlı ziraii ilaç uygulaması yapıldı... Sonrasında yine, alev yardımı (pürmüz) ile odunsu dokuyu antiseptik özelliği olan aşı macunu ile kapladık...
467354
467355
Nuri Murvet
29-01-2014, 16:03
Hastalıklı dokular temizlenip ilaçlandıktan sonra...
Oluşan oyuk, poliüretan köpük ile dolgusu yapıldı.
467356
Poliüretan köpük ile yapılan dolgu
467357
Poliüretan köpük ile yapılan dolgu
Bu dolgunun nedeni; Oluşan kovuğa yapacağımız geçici kapak için, içe doğru çökme yapmasın diye destek amaçlı yapılan dolgudur.
Ağacın yaralı bölgeyi kapatma hızı ve gücüne bağlı olarak, yapmış olduğumuz kapak çıkartılıp ebatları küçültülecektir.
Bu zaman 2-3 yıl sonrasıdır.
Nuri Murvet
29-01-2014, 17:11
Çiklembik ağacımızın dokusuna ve formuna uygun kapama uygulamasına geçiyoruz.
Yapılacak olan kaplama koruma görevinin dışında, ilerki zamanlarda yapılacak bakımlar için kapak görevi, işlevi yapacak olmasından dolayı, bu çalışma çok önemlidir.
467362
Kapama uygulaması
Nuri Murvet
30-01-2014, 16:30
Kapama için kullandığımız malzemeler paslanmaya karşı dayanıklı kafes teli, ağacın odunsu dokusuna kafes telini sabitlemek için krom çivi ile alüminyum çivi kullanıldı.
467484
Kapama uygulaması
467485
Kapama uygulaması
Nuri Murvet
30-01-2014, 18:39
Kapama uygulamasının yapım aşamaları:
467501
Kapama uygulamasının yapım aşamaları
467502
Nuri Murvet
31-01-2014, 21:43
Kafes teli kaplamasından sonra, 1 ölçü çimento, iki ölçü sıva kumu harç karışımı ile sıvama işleminin yapılması.
467591
467592
467593
Harun Parlak
31-01-2014, 22:12
Kafes teli kaplamasından sonra, 1 ölçü çimento, iki ölçü sıva kumu harç karışımı ile sıvama işleminin yapılması.
Merhaba Nuri Murvet bey. Son mesajınızdaki karışımı söyleyenekadar her şey mükemmeldi. Temizlik koruma işlemleri macunlama ilaçlama telleme dört dörtlük iş yapılmış elinize sağlık.
Ama benim dikkatimi çeken son kapama işlemi için malzemenin uygun bir karışım olmadığı yönünde. Kum ve çimeto kuruyunca büzüşme yapacağından ayrıca ahşap ile beton arasında evliliği sağlayacak bir geçiş malzemesi olmadığından birleşen yerlerde çatlaaklar oluşup o çatlaklardan içeri su girip ağcı tekrar çürümesine uygun ortam yaratacağıdır.
Bu uygulamaları ağaç üzerinde nasıl yapıldığını bilmiyordum sadece tv de bir kez bu malzemelerin esnek olduğunu özel bir karışım olduğunu duymuştum.
Benim mesleğim icabı İnşaatcı olmamdan dolayı bu malzemeleri iyi tanıyorum.
Benim bu konuda size önerebileceğim malzeme biraz pahallı olur ama inanın çok daha temiz ve sağlıklı iş ve amacına gerçek hizmet etmiş bir iş olur.
Karışım işi ile oran ile hiç uğraşmayın önereceğim malzeme size hem kolaylık hem de ahşapa da yapışacak büzüşme yapmayacak bir malzemedir. Marklar önemli değil normal seramik yapıştırıcı değil. filex mörtel yapıştırıcı (https://www.google.com.tr/search?q=flex+mortar&client=firefox-a&hs=JtM&rls=org.mozilla:tr:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ng_sUr_yLMf9yAPv5YCIDQ&ved=0CGoQsAQ&biw=1280&bih=681) sizin işinizi görür diye düşünüyorum. Bu malzeme esnemelere karşı kendisi de esnek olduğundan çatlama oluşturmaz.
Hatta isterseniz size bir gün bu konuda elime alırım ıspatula yı yardım da edebilirim.
Nuri Murvet
01-02-2014, 16:29
Merhaba Nuri Murvet bey. Son mesajınızdaki karışımı söyleyenekadar her şey mükemmeldi. Temizlik koruma işlemleri macunlama ilaçlama telleme dört dörtlük iş yapılmış elinize sağlık.
Ama benim dikkatimi çeken son kapama işlemi için malzemenin uygun bir karışım olmadığı yönünde. Kum ve çimeto kuruyunca büzüşme yapacağından ayrıca ahşap ile beton arasında evliliği sağlayacak bir geçiş malzemesi olmadığından birleşen yerlerde çatlaaklar oluşup o çatlaklardan içeri su girip ağcı tekrar çürümesine uygun ortam yaratacaığıdır.
Bu uygulamaları ağaç üzerinde nasıl yapıldığını bilmiyordum sadece tv de bir kez bu malzemelerin esnek olduğunu özel bir karışım olduğunu duymuştum.
Benim mesleğim icabı İnşaatcı olmamdan dolayı bu malzemeleri iyi tanıyorum.
Benim bu konuda size önerebileceğim malzeme biraz pahallı olur ama inanın çok daha temiz ve sağlıklı iş ve amacına gerçek hizmet etmiş bir iş olur.
Karışım işi ile oran ile hiç uğraşmayın önereceğim malzeme size hem kolaylık hem de ahşapa da yapışacak büzüşme yapmayacak bir malzemedir. Marklar önemli değil normal seramik yapıştırıcı değil.
Merhaba sayın Harun Parlak bey,
Paylaştığınız bu mesaj, zamansız olmuş....
Daha işin başındayız, siz hemen kendi tecrubelerinizi ve bilginizi, işin sonunucu görmeden hükmü verip, sonucu bağlamışsınız....
Sizin bilginize ve tecrubelerinize saygı duyuyorum. Sonucu görelim, fikrinizi o zaman paylaşırsanız sevinirim.
Biz bu işlemleri (Ağaç bakımı ve restorasyonu) ilk defada yapmıyoruz....
Zamanı geldiğine inandığım için paylaşımda bulunuyorum.
Yardım teklifiniz için çok teşekkür ederim...
Harun Parlak
01-02-2014, 16:58
Sonuca bağlamak istediğimden değildi paylaşmak ve anlatmak istediğim. Önerdiğim malzemenin yapım kolaylığı ve daha esnek oluşu idi. Maksadım eleştirmek değil daha uygun malzeme olduğuna inandığım ürünü anlatmak istedim. Kolay gelsin.
Nuri Murvet
01-02-2014, 17:35
467693
Kafes telini harcımızla kaba olarak ilk sıvamamız.
Bu işlemi üç kez uygulayacağız.
Kaba alarak sıvadığımız harcın, kafes teline sıkıca tutunabilmesi için 24 saat bekliyoruz.
24 saat sonra ikinci sıvama işlemini yapıyoruz. Bu sıvama sırasında mekanik olarak darbe görebilecek noktaları tecrubelerimizle hesap ederek, dirençli olması için üst ve köşe noktalarına ikinci sıvama harcını biraz daha dikkatli ve kalınca tatbik ediyoruz.
Nuri Murvet
01-02-2014, 18:11
İkinci sıvama işleminden sonra, üçüncü sıvamada ağacın dış kabuk ve genel görünümüne uygun dokunuşlar yapmaya özen gösteriyoruz.
467697
Yapmış olduğumuz kaplama hastalık, zararlı mücadelesinin korunması dışında, dış etken hava şartlarına (rüzğar güneş, don) dirençli olması, mekanik darbelerede mukavemetli olması gereklidir.
Yapılan kaplamanın kuvvetli ve dirençli olması ne kadar önemliyse, ağacın canlı dokusuyla birleştiği yerler, noktalar ince ve esnek olmalıdır.
Nuri Murvet
01-02-2014, 18:39
467699
467700
Nuri Murvet
01-02-2014, 19:03
Üçüncü sıvamadan sonra; Destek noktalarında sıva kalınlığı 4-5 cm, genel sıva kalınlığı 2-3 cm canlı dokuya bağlantı yerindeki sıva kalınlığı 1-1,5 cm kadardır.
467704
Yapılmış olan sıvanın hava şartlarına direncini artırmak, mantar, yosun, liken üremesini engelleyen koruyucu kaplama ile kaplanması...
Nuri Murvet
01-02-2014, 19:13
467708
Koruyucu kaplama astarından sonra, ikinci kat renklendirilmiş koruyucu esnek kaplama ürününün uygulanması...
Nuri Murvet
01-02-2014, 19:27
Birinci ; Çiklembik (Celtis) ağacımızın final görüntüsü.....
467709
Final fotoğrafıdır.
467710
Final fotoğrafıdır.
Yapmış olduğumuz kapama işlemi sabit olarak düşülmemiştir.
Bu yapı uygulanan ağaçta, kapak görevi yapacaktır.
Ağacın gelişimine göre 2- 4 yıl sonra çıkarılıp, bakım işlemi yapıldıktan sonra, yeniden montajı yapılacaktır.
Harun Parlak
01-02-2014, 19:46
Tüm işlemler ve sonuç süper elinize sağlık. Yukarıda da söylediğim gibi en azından geçiş için de olsa önrdiğim malzemeyi dikkate almanızı dilerim.
Nuri Bey, okuduğum zaman uygulamanız ve teknik çalışma sonucunda neler yapılabileceğinin farkına varıyorsunuz.
Bu çalışmalar sonucunda ağaçlar ne oranda hayata dönebiliyorlar acaba ?
Nuri Murvet
01-02-2014, 20:43
Tüm işlemler ve sonuç süper elinize sağlık. Yukarıda da söylediğim gibi en azından geçiş için de olsa önrdiğim malzemeyi dikkate almanızı dilerim.
Önerdiğiniz malzemeyi şelale yapımlarında son kaplama dere taşı yapıştırmalarında kullanıyoruz. Bildiğimiz malzeme...
Restorasyon çalışmalarımızda kullanmadım...
Denemekte fayda var.
Dikkate alacağım...
İlginiz için teşekkür ederim.
Selamlarımla...
Nuri Murvet
01-02-2014, 21:07
Nuri Bey, okuduğum zaman uygulamanız ve teknik çalışma sonucunda neler yapılabileceğinin farkına varıyorsunuz.
Bu çalışmalar sonucunda ağaçlar ne oranda hayata dönebiliyorlar acaba ?
Merhaba sayın hozat,
Yaşama isteği, direnci olan ağaçlara bakım ve restorasyon işlemleri uygulanıyor
Bakım ve restorasyon yaptığımız örnek ağacımızda, yaşama direncini, sevincini gözlemledik.
Ağacımızın gövdesinde inanılmaz derecede mekanik hasarların izlerini taşırken, birde zararlı ve fungus hastalıkları musallat olmuş.
Bu olumsuzluklara inat ana kökler bünyesine göre sağlam ve kılcal kök oluşumlarıda sağlıklı...
Gövdedeki kambiyum dokularıda diri ve sulu baharda yeni sürgünler vermeye hazır.
Biz ağacımıza hak ettiği bakımı ve onarımını yaptık...
Periyodik olarak bakımı ihmal edilmezse, en az 30-40 yıl daha sağlıklı olarak yaşamını sürdürür.
Her ağacın konumu ve bu zamana kadar geçirdiği hasarlar nisbetinde hayata tutunabiliyor.
.
Nuri Murvet
03-02-2014, 18:34
Bakım ve restorasyona aldığımız ikinci ağacımızda Çiklembik...
Bu ağacımız biraz daha genç fakat ana gövdedeki mekanik hasarlar, zararlı tahribatı ve hastalıkları benzer özellikte...
468003
468004
Nuri Murvet
04-02-2014, 19:26
468091
468092
468093
Nuri Murvet
04-02-2014, 19:45
Bakım ve restorasyona aldığımız ikinci ağacımız...
Yaralar ilk bakışta az görünüyor.
Çalışma alanı dar olduğundan hastalıklı ve ölü odunsu dokuları kazımak çok zor oldu...
468094
468095
468096
kenan kırca
04-02-2014, 22:28
teşekkürler Nuri bey biziler muğla dalaman da ikamet ediyoruz sitenin yeşil alanı içersinde tahminen 50 yıllık bir çınar ağacımız var,malesef gövdesinin 2 yerinde ve bazı dallarında çürüme başlamış. Sizlerin çalışmalarınızdan ekilenerek bizde ağacımızın sizlerin paylaşımlarınızdan, dalaman orman işletme ve ilçe tarım müd personelinin katkılarıyla yarın bakım çalışmalarına başlıyoruz .
Nuri Murvet
05-02-2014, 18:27
teşekkürler Nuri bey biziler muğla dalaman da ikamet ediyoruz sitenin yeşil alanı içersinde tahminen 50 yıllık bir çınar ağacımız var,malesef gövdesinin 2 yerinde ve bazı dallarında çürüme başlamış. Sizlerin çalışmalarınızdan ekilenerek bizde ağacımızın sizlerin paylaşımlarınızdan, dalaman orman işletme ve ilçe tarım müd personelinin katkılarıyla yarın bakım çalışmalarına başlıyoruz .
Merhaba sayın kenan kırca
Paylaştığım fotoğraf ve bilgilerin sizi etkileyip bir şeyler yapma gayretine sevk etmesi, beni son derece mutlu etti...
Başlığın amaca uygun hizmet etmesi, ne kadar güzel...
Teknik bilginin yanında zararlı ve hastalık kontrolünde kullanılan ilaçlar hakkında bilgi isterseniz paylaşırım.
Kolay gelsin...
Nuri Murvet
05-02-2014, 18:30
468211
468212
468213
kenan kırca
05-02-2014, 20:56
Merhaba sayın kenan kırca
Paylaştığım fotoğraf ve bilgilerin sizi etkileyip bir şeyler yapma gayretine sevk etmesi, beni son derece mutlu etti...
Başlığın amaca uygun hizmet etmesi, ne kadar güzel...
Teknik bilginin yanında zararlı ve hastalık kontrolünde kullanılan ilaçlar hakkında bilgi isterseniz paylaşırım.
Kolay gelsin...
teşekkür ederim bu gün işe başladık önce motorlu testere ile budama ve temizlik yapıldı kesilen yerlere göztaşı ilave edilen su bazlı slikonlu beyaz boya ile kapatıldı , işin zor yanı çürümüş dokuları temizlemeğe başladık bir kısmını temizleyebildik ama sanırım bu konuda zorlanacağız inşallah başarırız.
Nuri Murvet
06-02-2014, 17:38
468299
468300
Nuri Murvet
09-02-2014, 17:06
468636
468637
Nuri Murvet
09-02-2014, 17:18
468638
468639
Yeşilköy İstasyon Cadde'sinde bulunan iki adet Çiklembik ağacının bakım ve restorasyon işini bitirdik...
Nuri Murvet
09-02-2014, 18:01
Bakım ve restorasyona aldığımız üçüncü ağacımız...
Ağacımızın bulunduğu mevki; Bakırköy- Zuhuratbaba caddesi, Dinazorlu park karşısındadır.
Bakım ve restorasyon yapılacak ağacımız yine Çiklembik ağacıdır.
Fotoğraflarını paylaşıp ağacımızı tanıyalım...
468649
468650
Nuri Murvet
09-02-2014, 18:15
468651
468652
Nuri Murvet
11-02-2014, 18:07
469115
469116
469117
Nuri Murvet
12-02-2014, 18:24
Zarar görmüş odunsu dokuların gövdeden çıkarılması....
469253
Gövde üzerinde, odun kurtları ve zararları....
469254
Gövde üzerinde, odun kurtları ve zararları....
469255
Nuri Murvet
13-02-2014, 18:35
Kök bölgesinin temizliği ve bakımı yapıldı...
469380
Kök bölgesinin temizliği ve bakımı yapıldı...
469381
Gövdede mekanik temizliği bitirdik...
469382
Nuri Murvet
14-02-2014, 17:31
469555
469556
İlk ilaçlamayı yapıyoruz.
seccomann01
14-02-2014, 18:21
Öncelikle işlerinizi taktir ettim süper bir kurtarma örneği doğa için gelecek için...
3. ağacımızın da sabırsızlıkla kurtuluşunu gövdesinin tellenip sıvanıp tekrardan ağac gövedesi şekline gelmesini bekliyorum.
Kolay gelsin
kenan kırca
14-02-2014, 19:14
sn Nuri bey çalışmalarınızı ilgiyle izliyoruz bizde sizden esinlenerek fotoğrafını gördüğünüz çınar ağacına bakım yapmak istedik
Önce hastalıklı ve kızık dallar budandı ve kesilen yerlere slikonlu boya uygulandı ,gövdedeki 20*30 cm arasındaki deliklerin içi aşağı ve yukarıya kadar 50*60 cm kadar çürümüş yaklaşık 6 kova hastalıklı doku çıkarıldı fakat daha fazla temizleyemedik bundan sonraki aşamalar için yardımlarınızı bekliyoruz
Nuri Murvet
15-02-2014, 14:00
İkinci ilaçlama işleminden sonra, odunsu dokunun kurumasını bekliyoruz...
Kurumadan sonra, poliüretan köpükle kalın dal dolgularını yaptık...
469707
İlaçlama işlemlerini bitirdik.
469708
Telleme işleminden sonra, tedavi ettiğimiz yaraları kapatma işlemine geçiyoruz.
Nuri Murvet
15-02-2014, 14:16
Telleme işlemi tekrar olmasın diye paylaşmadım...
469709
Final fotoğrafıdır.
469710
Final fotoğrafıdır.
Nuri Murvet
15-02-2014, 17:58
Bakım ve restorasyona aldığımız dördüncü ağacımız...
Ağacımız tahmini 150 yıllık, Çiklembik ağacı...
Bakıma aldığımız çiklembik ağacı büyük yangın tehlikesi atlatmış...
Olay; Sünger yüklü bir komyonet elektrik kontağından çıkan arızadan alev alıp yanmaya başlamış...
Kötü şans, iki adet çiklembik ağacının önünde...
Biri tamamen yanıyor. İkincisi yoğun ısıdan ve alevlerden bir tarafı kavruluyor.
Zaman içersinde, yanan dokular (Nem, güneş, zararlı, mantar) çürüyerek şimdiki hale bürünmüş...
Bakım ve restorasyonu Bakırköy Belediyesi tarafından yaptırılmaktadır.
Ağacın bulunduğu mevki; Bakırköy, Kartaltepe mahallesi, Terakki Caddesi, Ticaret lisesi karşısında bulunmaktadır.
469758
Nuri Murvet
16-02-2014, 18:02
469905
469906
Nuri Murvet
17-02-2014, 17:49
470095
470096
470097
Nuri Murvet
17-02-2014, 20:45
Çiklembik ağacının mekanik temizliği bizi çok uğraştırdı. Üçüncü günün sonunda bitirebildik.
Gövde, zararlılardan ve çürümüş dokuların temizliğinden sonra, ağacın sağ kolunda hasar tespit ettik...
Bu hasar geçmiş zamanda budama yapılırken kesim motorunun palası biraz derine gitmiş...
Zaman içersinde taşıyıcı odunsu dokunun çürümesinden dolayı kalınlaşan kambiyum tabakası taşıyıcı görevini üslenmiş...
Dal üzerindeki fazla yük, ağırlık bizi korkuttu...
Baharla birlikte yeşerip hacmi ve ağırlığı artacak olan bu yapı kuvvetli bir rüzğarda kırılıp, devrilme tehlikesi olduğundan dolayı, dal üzerindeki baskıyı budama yaparak hafifletmeye karar verdik...
Bakım yaptığımız yaralı dokunun iyileşip toparlanmasından sonra budama yaptığımız yerden yeni çıkan dal ve sürgünleri rahatça taşıyacaktır.
470117
470118
470119
Nuri Murvet
18-02-2014, 19:46
470308
470309
Fazla ağırlık yapan tepe noktasının budamasını, kesimini yaptık...
Nuri Murvet
18-02-2014, 19:54
Budama sonrası oluşan büyük yaraya aşı macunu sürüldü....
470311
Odunsu dokuya iyice nüfus etsin diye pürmüzle ısıtılarak tekrardan aşı macunu uygulaması yapıldı...
Nuri Murvet
19-02-2014, 19:43
Gövde, zararlılardan ve çürümüş dokuların temizliğinden sonra, iki kez ilaçlandı...
470545
Hassas olan olan bölgelere kambiyum ve odunsu dokunun birleşim yerlerine aşı macunu uygulamasını yaptık.
470546
Bu fotoğrafta hasarlı bölge temizlendikten sonra, ana koldaki yara daha iyi görünüyor.
Ana dalların poliüretan köpükle kaba doldularınıda aradan çıkardık...
Nuri Murvet
20-02-2014, 18:34
Kök kısmı bordür ve kilit taşı ile sıkışmıştı... Bunları yerlerinden çıkardık.
Beton ve asfalt kalıntılarıda temizlendi...
Kök bölgesi açıldı temizliği yapıldı...
Ponza ve 2 numara mıcır karışımı serildi...
Ana kökler açıkta kaldığından mekanik yaralanmalar oluşmuş ve gövdede rastladığımız odun kurtlarınıda tespit ettik..
Odun kurtlarını yok etmek için mekanik temizlikten sonra iki kez ilaçlama yapıldı...
Mekanik temizlikten ve ilaçlamadan sonra kök bölgesinde kazıma sonucu doğal olarak çukur ve oyuklar oluştu...
Bu çukur ve oyuklar su ve nem tutup temizlenen yaraları tekrardan enfekte edeceğinden orjinal kök sistemi ebatında dolgusu yapıldı...
Yapılan dolgu tesviye yapıldıktan sonra su izolasyonu sağlıyacak malzemelerle kaplandı...
470759
470760
470761
Nuri Murvet
20-02-2014, 19:10
Kök sistemi tedavisi ve dolgusu....
470763
Kök sistemi dolgu ve izolasyonu
470764
470765
Nuri Bey,
Ellerinize sağlık.
Nuri Murvet
21-02-2014, 18:22
Teşekkür ederiz. Sayın mozen....
İkinci ilaçlamayı ve doku tedavisini bitirdik.
470993
Kök bölgesinin ikinci ve son ilaçlaması...
Nuri Murvet
24-02-2014, 17:39
İlaçlama işlemlerini bitirdik.
Ana dal ve gövdede dolgu ve kapama işlemine başladık.
472079
472080
Nuri Murvet
25-02-2014, 18:18
Birinci, sıva kaplama işlemine başladık...
472402
472403
Eser İlhan
25-02-2014, 19:15
Merhaba Nuri Bey, siteye çok az ve uzun aralıklarla girdiğimden yeni başlığınızı görmemişim, bugün fark ettim.. En başından sonuna hani nerdeyse ağzım açık okudum :)
Zavallı ağaçlar.. O çöplere inanamadım.... Biz neden böyleyiz sorusunun cevabını yine bulamadım....
Elinize sağlık.. Umarım gelecek yıllarda da bakımı sizin ellerinizde olur bu zavallı ağaçların da derlenip toparlanıp kendilerine gelirler...
Nuri Murvet
26-02-2014, 18:41
Merhaba sayın Eser İlhan
Merhabanızı duymak ne güzel...
Teşekkür ederim.
Nuri Murvet
26-02-2014, 18:45
Sıva kaplama işçiliği...
472629
Sıva kaplama işçiliği...
472630
Nuri Murvet
27-02-2014, 18:10
İkinci kat sıva işçiliği ....
472818
472819
Nuri Murvet
28-02-2014, 18:53
Sıva, kaplama işlemini bitiriyoruz.
473109
Sıva, kaplama işlemini bitiriyoruz.
473110
Nuri Murvet
28-02-2014, 19:00
Koruyucu izolasyon malzemelerinin uygulanması...
473111
Koruyucu izolasyon malzemelerinin uygulanması...
473112
Nuri Murvet
01-03-2014, 17:44
Dördüncü ağacımızıda bitirdik...
473174
Final fotoğrafları...
473175
Final fotoğrafları...
Nuri Murvet
01-03-2014, 17:52
Dördüncü ağacımızıda bitirdik...
473181
Final fotoğrafları...
473182
Final fotoğrafları...
473183
Final fotoğrafları...
Nuri Murvet
02-03-2014, 16:54
Bakım ve restorasyona aldığımız beşinci ağacımız...
Ağacımız tahmini 150 yaşında, Çiklembik ağacı...
Ağacın durumu birazdan paylaşacağım fotoğraflardan anlaşılacığı gibi, kendi haline terkedilmiş, bakımsız, ana gövdede odunsu doku tamamen yok olmuş, üç ana kolun durumuda kötü...
Ağacın bulunduğu mevki; Bakırköy, Ali Rıza Efendi Caddesi, Ataköy 5.kısım sahil yoluna paralel olan cadde üzerinde bulunmaktadır.
473348
473349
Nuri Murvet
02-03-2014, 20:25
Bir şanslı ağaç daha...Sayın Nuri Murvet ellerinize sağlık,size ve ekibinize başarılar dilerim.Hayranlıkla ilk günden itibaren takipteyim...dedem rahmetli'' ağaçların duasını aldım herhalde''derdi söz arasında...siz de alıyorsunuzdur inşallah...:)))
Çok teşekkür ederiz. Sayın Kiraz çiçeği
Dedenizin üzerinden rahmet eksik olmasın... İnşallah....
Nuri Murvet
02-03-2014, 20:27
473456
473457
Nuri Murvet
03-03-2014, 19:05
473756
473757
Nuri Murvet
04-03-2014, 18:40
473874
473875
473876
Nuri Murvet
04-03-2014, 19:28
Fotoğraf makinesinin hafıza kartında arıza oluştu. Mekanik temizliğinin ve ilk ilaçlamanın fotoğrafları silindi...
Daha evvel paylaştığım mekanik kazıma ve ziraii ilaçlama periyodlarının aynısını uyguladık.
473883
Mekanik temizliği bitti... İkinci ilaçlaması yapıldı.
473884
473885
Nuri Murvet
05-03-2014, 19:04
Bakım ve ziraii ilaçlama işlemlerini bitirdik.
Yaptığımız bu işlemleri koruma altına almak için kapama işlemine geçtik.
474064
Kafes telin montajı ve örülmesi....
474065
Nuri Murvet
06-03-2014, 20:50
Mekanik temizliğin fotoğraflarını, fotoğraf makinemin hafıza kartından kurtarmayı başardım.
Sayfa paylaşım düzenini bozacak ama takip eden arkadaşlar bunu mazur göreceklerine inanıyorum.
Gövde mekanik temizliği...
474202
474203
474204
474205
474206
Nuri Murvet
06-03-2014, 21:03
Gövdedeki açık yaralar...
Mekanik temizliğin kaba temizliği bitti...
474207
Ağacın gövdesinde Kara Fatma, hamam böcekleri yuva yapmış eşeledikçe kaynıyorlar.
474208
Gövdede Kadı Lokmaları çıktı...
474209
Gövdede çıkmaları bizi şaşırttı, az rastlanan bir olay...
474210
Nuri Murvet
07-03-2014, 21:26
Kaba mekanik temizlikten sonra çıkan hastalıklı yonga parçaları....
474516
474517
Nuri Murvet
07-03-2014, 21:49
İnce temizlik ve ziraii ilaçlamadan sonra kapama işlemine geçiyoruz.
474535
474536
Nuri Murvet
08-03-2014, 18:39
Ana dal kovuk dolguları...
474676
474677
474678
Nuri Murvet
09-03-2014, 12:25
Ana dal kovuk dolguları...
474880
474881
Nuri Murvet
09-03-2014, 17:43
Gövdede oluşan kovuk açılmalarının tedavi ve kapatılması...
474931
474932
474933
Nuri Murvet
10-03-2014, 13:53
475181
475182
Nuri Murvet
10-03-2014, 20:24
Ana gövde, kovuk kapatma işlemine başladık...
475255
475256
475257
Nuri Murvet
11-03-2014, 17:33
İlk sıva, kapama işlemi bitti...
475452
475451
Nuri Murvet
12-03-2014, 18:35
Beş adet Çiklembik ağacımızın bakım ve restorasyon işlemini bitirdik...
475578
Final fotoğraflarıdır.
475579
Final fotoğraflarıdır.
475580
Final fotoğraflarıdır.
Takip eden, paylaşımlarda bulunan dost ve arkadaşlarıma teşekkür ederim...
çok güzel bir uygulama yapmışsınız
çalışmalarınızın devamını dilerim
Harun Parlak
18-03-2014, 10:47
Fotoğraftaki Örnek belki bizin sanatcı arkadaaşlara da fikir verir.
Anıt ağaç olarak tescil ettirmek için ne yapmak gerekir acaba? Elimde bir adet aşırı anıtsal bir ağaç var da ;)
Anıt ağaç olarak tescil ettirmek için ne yapmak gerekir acaba? Elimde bir adet aşırı anıtsal bir ağaç var da ;)
Bu tür ağaçlar daha önce Kültür Bakanlığına bağlı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruluna bağlıydı. Bundan bir kaç sene önce Bursa ve Balıkesir yöresinde ki anıt ağaçların listesi için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruluna yazdığım da bu görevin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildiğini öğrendim.
Sizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Md.lüğü ve ayrıca büyükşehire ait Ağaçlar A.Ş. başvurursanız yardımcı olurlar diye düşünüyorum.
Ayrıca üyelerinizden sayın Nuri Mürvet beyin bakımını yaptığı , restore ettiği ağaçları bu sayfalarda paylaşıyor.
Kendisiyle görüşürseniz daha hızlı yol alırsınız. Kolay gelsin. Gelişmeleri bu sayfalarda paylaşırsanız hepimiz için öğretici olur.
Teşekkürler bilgilendirme için..
confuest
22-05-2014, 01:45
Çok güzel işler çıkartmışsınız Nuri Bey , tebrik ederim, ellerinize sağlık
Nuri Murvet
08-03-2015, 20:24
Tarihi, Anıt Ağaç Restorasyon Çalışmalarımız
Bölgemizde anıt ağaç özelliğinde bulunan Çınar ağaçlarının (Platanus orientalis) tedavi ve restorasyonu çalışmalarını yakın zamanda paylaşmak istiyorum.
Nuri Murvet
04-02-2016, 20:17
Merhaba,
İki yıl evvel bakım ve restorasyonunu yaptığımız, çitlenbik ağaçlarının kontrollerini yaptık...
Yeşilköy istasyon caddesinde, Yeşilköy taxi durağına gelmeden soldaki iki adet çitlenbik ağaçlarının son hali...
Sağlıklı ve gelişimi son derece iyi....
İkinci ağacımızda darbe sonucu biraz hasar görmüş, sorumlu ilgililere, raporunu düzenleyip sunacağım..
Nuri Murvet
04-02-2016, 20:24
Birinci ağacımızın üst kısmındaki tedavi edilen kısımlar...
594547
594549
594550
Nuri Murvet
04-02-2016, 21:02
Yeşilköy istasyon caddesindeki ikinci ağacımız....
594555
594556
594557
594558
594559
Nuri Murvet
04-02-2016, 21:09
Yeşilköy istasyon caddesindeki ikinci ağacımız....
594560
594561
Alışkanlıklardan kolay, kolay vazgeçilmiyor. Yine kablo tutturmak için, ağacın gövdesine kroşe ve çivi çakılmış...
594562
Nuri Murvet
05-02-2016, 12:33
Ağacımızın bulunduğu mevki; Bakırköy- Zuhuratbaba caddesi, Dinazorlu park karşısındadır.
Büyük bir araç gövdeye sürtünmüş fakat fazla hasar bırakmamış...
594609
594610
594611
594612
Mine Pakkaner
05-02-2016, 20:03
Güzel ve doğru uygulamalar yapılmış, korunmasını dilerim.
Nuri Murvet
06-02-2016, 20:50
Merhaba sayın Mine Pakkaner hanım,
Ağaç bakım ve restorasyonu, sevgimizden dolayı bize kolay ve anlamlı geliyor.
Korunması konusu tam bir muamma...
Ne yazık ki, bu kültürümüz biraz zayıf...
Elimizden geldiği kadarı ile, yaptığımız işleri takip etmeye çalışıyoruz.
Ağaçların bulunduğu semtlerde, konuya duyarlı arkadaşlarımızın takip ve ilgili olmalarını arzu ediyoruz.
Nuri Murvet
06-02-2016, 21:07
Ağacın bulunduğu mevki; Bakırköy, Kartaltepe mahallesi, Terakki Caddesi, Ticaret lisesi karşısında bulunmaktadır.
594775
594776
594777
Nuri Murvet
06-02-2016, 21:16
594779
594780
594781
Nuri Murvet
11-02-2016, 15:21
Ağacın bulunduğu mevki; Bakırköy, Ali Rıza Efendi Caddesi, Ataköy 5.kısım sahil yoluna paralel olan cadde üzerinde bulunmaktadır.
595309
595310
595311
595312
Nuri Murvet
11-02-2016, 17:41
595317
595318
595319
595320
Nuri Murvet
11-02-2016, 18:12
Bakım ve restorasyon işleminin 2. yılında ağaçlarımızın genel durumu harika...
Olumsuzluklar; Yapmış olduğumuz kapakta, mekanik darbeler sonucu oluşan kırılma, çatlama ve koruyucu kaplamada açılmalar oluşmuş...
Yine, Mekanik hasarlardan dolayı, ağaçların gövdesinde dış kabuk ve kambiyumda zedelenmeler, doku kaybı bulunmakta...
Bu hasarların onarılması için ilgili kuruma raporumu vereceğim. Bu yıl içerisinde uygun bir zamanda kapakların açılıp kontrol edilmesinde fayda vardır.
Kapak açılma işleminin bütün ayrıntılarını olumlu veya olumsuz gelişmelerini, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Saygı ve selamlarımla....
metin şayen
29-08-2016, 12:18
Nuri bey tebrikler. Çok bilmediğim bir konu ama, yaşama döndürmek muhteşem. Bu kadar büyük bir canlı için çaba harcamadım bu zamana kadar, neticede canlı ise duygu hep aynı diye düsünüyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
metin şayen
29-08-2016, 12:23
Nuri bey merhaba, bir ağacın anıt ağaç olması işi nasıl gelişiyor yaşı boyutları v.s mi belirliyor. Ben İstanbul ili Eyüp ilçesi Çoban çeşme parkı içerisinde bir çınar ağacı biliyorum ki boyutları oldukça büyük ve uzun yıllardır orada olduğu her halinden belli, ve de bakımsız bir ağaç. Bu ağaç ile ilgili ne yapılabilir. Fırsat bulur isem size fotoğraflarını da ileteceğim, ve ortalama boyutları ile ilgili de kabaca bilgi verebilirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.