View Full Version : Meral Avcı / Çeşitlilik ve Endemizm Açısından Türkiye'nin Bitki Örtüsü
Sayın Meral Avcı'nın Çeşitlilik ve Endemizm Açısından Türkiye'nin Bitki Örtüsü (http://www.istanbul.edu.tr/edebiyat/edebiyat/dekanlik/dergi/cd/Archives/number_13/13-02.pdf) başlıklı yazısındaki bazı harita ve grafikleri burada toplamak faydalı olacaktır.
Türkiye'de sıcaklığın dağılışı
7562
Türkiye'de yağışın dağılımı
7563
Dünya'daki bazı alanlardaki endemizm oranları (%)
7564
Dünyadaki bazı alanların doğal damarlı bitki sayıları
7565
Dünya'daki bazı alanların endemik bitki sayıları
7566
Türkiye'deki endemik bitki sayılarının dağılımı
7567
Çeşitlilik ve Endemizm Açısından Türkiye'nin Bitki Örtüsü
7568
Türkiye'de metamorfik masiflerin bulunduğu alanlar endemizm açısından dikkat çekicidir. Çoğunlukla önemli bitki alanı olarak da tanımlanan belli başlı metamorfik masifler:
1- Istranca
2- Kazdağ
3- Uludağ
4- Menderes
5- Sultandağı
6- Anamur
7- Ilgaz
8- Tokat
9- Akdağmadeni
10- Kırşehir
11- Niğde
12- Akdağ
13- Malatya
14- Bitlis
(Katin 1983)
Türkiye'de endemizm açısından önem taşıyan alanlardan birisi de ofiolitlerin yayılış alanlarıdır. (Bilbor ve Gibb, 2002)
7569
Türkye' de endemizmin sebepleri ise,
1) İklim farklılıkları (karasal iklim,okyanus iklimi ve Akdeniz iklimi),
2) Jeolojik ve jeomorfolojik çeşitlilik,
3) Zengin su kaynakları (deniz,göl ve akarsu),
4) Büyük yükseklik farkları (deniz seviyesi-5000 m),
5) Çok çeşitli habitat tipleri ve üç fitocoğrafik bölgenin (Avrupa-Sibirya, Akdeniz, İran-Turan) buluştuğu yerde olması,
6) Anadolu’nun doğusu ve batısı arasında ekolojik farklılıklar bulunması ve bunun floristik farklılıklara yansıması (Anadolu Diagonali).
olarak sıralanabilir.
Ben üniversite 1 seracılık bölümü öğrencisiyim.Endemık bitkiler ve endemizm konusu altında bir ödev hazırlayıp sınıfta sunucam.Fakat araştırmalarımda internet üzerinde tam anlamıyla bir sonuç alamadım.Bu konuyla ilgili bana yardımcı olur musunuz?
Selam greengreen Ege üniversitesi botanik bahçesine gelirsen sana yardım edebilirim. Oraya gidip Volkan nerede? dersen gösterirler. Bahçe fen fakültesinin arka tarafında (otobüs durakları ile fen fakültesi arasında ).
Arkadaşlar,
Türkiyede bulunan özel fidanlıkların listesi birisinde var ise benimle paylaşır ise sevinirim.
sgural@superonline.com.tr
7 no'lu mesajdaki haritaya benzeyen harita arıyorum. Tüm bitki florasını isabetli konumda harita üzerinde gösterebileceğimiz bir harita.
350 kadar çiçeğimiz var. Tamamını üzerine yerleştirebileceğiz, böyle bir harita ile.
Yok, ben bulamadım en azından...
Yücel Özlem
03-09-2007, 23:38
Müjgan Hanım, aradığınız haritanın büyüklüğü veya ölçeği hakında bilgi verebilir misiniz. Belki Yardımcı olabilirim.
Yücel Bey, sanırım malina harita işini ayarlamış. İlginiz için çok teşekkür ederim :)
türkiye'deki endemik bitki sayılarının dağılımı
7567
yüksek lisans tez ödevim için kullanacağım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.