View Full Version : Pereskia aculeata ( Barbados Gooseberry)
Pereskia aculeata ( Barbados Gooseberry)
Geçenlerde bu bitkiyi kendim için yeni keşfettim.
463137
463138
Hem çiçekleri çok güzel, hem meyve veriyor, hem de succulent...
Meyveleri çiğ veya pişmiş yenebiliyor. E bir de berry...
Bulup açık arttırmayla aldım.
Bu gün çıkageldi:)
Pereskia aculeata 'Godseffiana'
463139
Benim bitkim.
münevver48
03-01-2014, 20:48
sn jezebel bitkinizi güle güle büyütün.yine çok güzel ve ilginç bir bitkiyle tanıştırdın.çiçekleri ayrı güzel meyvesi ayrı güzel görünüyor
Baya hırpalanmış geldi ve vaad edilen bitki çıkmadı.
Türü tamam da bitki biraz cılız ve tek gövdeli.
Neyse toparlandı çok şükür.
Yeni çıkan pembe yapraklar da bunun kanıtı.
467066
Peteğin üstünde duruyor ama ısınmayan bir petek;)
İyi bakıp şişmanlatmam lazım, ablaları çok boylandı.
Değişiklikler var ;)
468401
468402
468403
Dipten sürgün çıktı.:rolleyes:
Kızım bitlendi:mad: Nereden geldiler odanın içinde buldular...
473628
473629
:rolleyes:
Her gün başka güzel geliyor gözüme
474305
Bitleri yıkayarak temizledim.
Kayahann
07-03-2014, 12:22
hakkaten güzelmiş ama bana da çok güzel geldi zaten böyle kırmızı yeşil arası yapraklı olan bitkiler acayip hoşuma gidiyo avokado gibi
Bitkimi daha büyük saksıya aldım ve terasa attım.
481934
Artık boylanıp gelişmesi gerekiyor, hava çok güzel:)
Pereskia aculeata gelişmeye devam.
Güneşe aldım.
498287
498288
:)
Gelişme hafif kalır, bitkim şahlandı :)
15 litre saksıda.
510545
Bu yıl açar mı, meyve alırmıyım bilmiyorum.
Bakıp göreceğiz.
Bu bitkiyi kontrol altında tutmam lazım.
Boyumu geçti. Uç alma yaptım.
Ancak daha büyük bir saksıya bir kısmını ayırmak zorundayım.
Meyve almak için ona geniş gelişme sahası açmak zorundayım.
514306
:)
Bana 5 metre yükseklikte sera şart. Zaptedemiyorum bu güzeli. Uç alma fayda etmedi :). aldığım noktadan 6 yeni sürgün verdi ve ikinci metre sınırını geçti :)
516520
Bakalım resim ne şekilde çıkacak.
Bana 5 metre yükseklikte sera şart. Zaptedemiyorum bu güzeli. Uç alma fayda etmedi :). aldığım noktadan 6 yeni sürgün verdi ve ikinci metre sınırını geçti :)
516520
Bakalım resim ne şekilde çıkacak.
Sayın Jezebel,
Size üretici olma fırsatı tanıyor sanırım. Yeniden uç alarak köklendirmeye başlamanız faydalı olur diye düşünüyorum.
Sayın Jezebel,
Size üretici olma fırsatı tanıyor sanırım. Yeniden uç alarak köklendirmeye başlamanız faydalı olur diye düşünüyorum.
Uçlar köklenmiyor maalesef. Biraz odunsu olan dallarla tekrar deneyeceğim.
Belki de dipteki sürgünleri ayırsam daha isabetli olacak.
Diğer pereskiaların aksine yaprak dökmüyor.
2 metreye ulaşmasına rağmen dalları, yaprakları çok zarif. dikenleri de çok kısa.
Yaprak rengi pembemsi yeşil halini koruyor.
Seraya alabilmek için ciddi budama yapmıştım.
Yeni filizler de çok tatlı çıkıyor yeşil / pembe
Nisanda seradan çıkarmayı düşünüyorum.
541999
Bu sene açmasını çiçeklenmesini istiyorum artık.
554507
Ürettiğim bitkilerden bir kısmı :)
Bu kışı dışarıda geçirdi. Yaprakların büyük bölümü döküldü.
Donmadı.
Ürettiğim 6 bitkiyi dış ortamda farklı yerlere diktim.
Gelişmeleri paylaşacağım.
Adalet Yağcı
14-01-2017, 18:30
Bu güzeller güzelinden ne haber Jezebel'ciğim, tekrar paylaşım yapmamışsın.
"Kendin çal, kendin oyna" misali olunca bazı başlıklar, insanın yazası gelmiyor .
Kolay bir bitki, ürettim dağıttım bol miktarda.
Amacım bende ne çiçek ne meyve vermemesinin sebebini anlamak.
Karadeniz bölgesi (kaptanzst) Antalyaya ( Perihan Bayram) gönderdim.
Şu ana kadar, açtı,meyve verdi diyen yok.
Kendi bitkim 2 metreyi aştı.
Belki tohumdan üretilmiştir, 6 ıncı yılında belki açar :(
Umarım.
Ege Üniversitesi botanik bahçesinde var olduğu ve meyve verdiği rivayet ediliyor.
Ben ziyarete gittiğimde Musa bey yoktu, sorularıma yanıt verecek kimse de bulamadım, göremedim ve çiçek açma zamanını soramadım.
Bir ihtimal daha var, çiçeklerin bir yaşındaki dallarda açıyor olma ihtimali.
Paylaşacağım derken hep budandığım için 2 ci yaşını göremiyor dalları :(
Artık zavallıyı rahat bıraktım, kar da yedi, yaprak da döktü.
KAPTANzst
27-01-2017, 17:43
Jezebel e teşekkür ederim.
İstek yaptığım anda yolladı 3-4 fide.
Bana gelen 2.5 metre olunca 1.70 den sonrasını kesip çoğalttım ve 3 kişiye verdim. Şu anda yedeklerim de var. Anaç serada diğerleri evin altında kışı geçirecekler. Henüz çiçek göremedik ama sanırım önce sıcak bölgelerde göreceğiz. Sıcağı ve suyu seviyor gibi. Ama yarı gölgede benimkiler.
KAPTANzst
27-01-2017, 17:51
Dışarıya dikdikleriniz - kaç dereceyi gördüler ve durumları ne. Eğer donmadıysalar ben de anacı dikeceğim bahçeye. Donma olduysa yedeklerden dikerek bizim iklimi deneyeceğim.
Sn.KAPTANzst , bitkimin bu sene dışarıda ikinci kışı.Seramik saksıda. Tam güneş alır pozisyonda.
-4 C gördü ama sulanmadı aylardır. Sukulent olduğu için kışın toprağı hiç ıslak kalmıyacak. Kuru kalırsa çürüme olmaz.
Tüm yaprakları döküldü, dallar yeşil.
Toprağa geçirirseniz kuru kalmasını nasıl temin edeceksiniz?
Çok geçirgen, kümlü bir toprakla doldurulmuş bir çukur açıp oraya belki dikerseniz olabilir. Anacı riske atmayın. Saksılı olarak dışarıda birakın.
Yedeklerden birini ben de toprağa diktim, bekliyorum baharda sonucu söylerim.
Karar sizin.
İyi akşamlar. Sizin bu harika bitkiniz Döndü dolaştı, Perihan hanımdan bana geldi. Henüz 50 cm. Batı karadeniz bölgesinde kışları eve alıyorum..Size bir sorum olacak. Üretimini nasıl yaptınız ? Kök sürgünü ile oluyorumu..Bir yedekleme yapıp bahçeye de dikmek istiyorum fakat elimde sadece 1 kök olduğundan cesaret edemedim henüz. teşekkürler.
12-13 cm bir dalı kesip suya koyun.
10-15 gün içinde yeni bitkiniz olur.
An itibariyle çiçek ve meyve görmedim.
İzmir'de kışı sorunsuz atlatıyor
Teşekkür ederim..Kışı atlatalım ev içinde. Baharda bu şekilde çoğaltmayı deneyeceğim.
siflera12
17-02-2019, 05:21
Bu kaktüsten arıyorum nerden edinebilirim , biri bana fidesinden gönderecekti ama göndermedi [emoji17]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu kaktüsten arıyorum nerden edinebilirim , biri bana fidesinden gönderecekti ama göndermedi [emoji17]
Kargolar çok pahalıya geliyor.
Yoksa benimki ağaç oldu artık , bir dal vermek bana dokunmaz.
siflera12
17-02-2019, 09:52
Kargolar çok pahalıya geliyor.
Yoksa benimki ağaç oldu artık , bir dal vermek bana dokunmaz.Teşekkür ederim ilginiz için , maalesef kargolar çok pahalı oldu , bende 3 yıl boyunca beklemiştim göndermesini ama göndermedi sürekli oyaladı[emoji4]
KAPTANzst
19-02-2019, 16:41
Bendeki hala uzama yolunda. Taşımada zorluk çekiyorum 3 metrelik serada tersine döndü dallar hala çiçek görmedim.
siflera12
19-02-2019, 16:58
Bendeki hala uzama yolunda. Taşımada zorluk çekiyorum 3 metrelik serada tersine döndü dallar hala çiçek görmedim.Resmini de görmek isteriz [emoji3]
Teşekkür ederim ilginiz için , maalesef kargolar çok pahalı oldu , bende 3 yıl boyunca beklemiştim göndermesini ama göndermedi sürekli oyaladı[emoji4]
Arkadaşım adresini gönder.
Özel korumalı zarfta 4-5 inçe çelik normal posta ile göndereceğim.
Sukulent , 3-4 gün dayanır, birinden biri tutar.
Kolay gelsin.
siflera12
20-02-2019, 06:57
Arkadaşım adresini gönder.
Özel korumalı zarfta 4-5 inçe çelik normal posta ile göndereceğim.
Sukulent , 3-4 gün dayanır, birinden biri tutar.
Kolay gelsin.Teşekkür ederim , adresimi yazıyorum , sizide uğraştırıyorum kusura bakmayın [emoji846]
siflera12
20-02-2019, 18:01
Ege Üniversitesi botanik bahçesinde var olduğu ve meyve verdiği rivayet ediliyor.
Ben ziyarete gittiğimde Musa bey yoktu, sorularıma yanıt verecek kimse de bulamadım, göremedim ve çiçek açma zamanını soramadım.
Bir ihtimal daha var, çiçeklerin bir yaşındaki dallarda açıyor olma ihtimali.
Paylaşacağım derken hep budandığım için 2 ci yaşını göremiyor dalları :(
Artık zavallıyı rahat bıraktım, kar da yedi, yaprak da döktü.Yabancı bir gruba üye olup bu türün meyve verip vermediğini sordum ve bana 25 yaşından sonra çiçek açıp meyve verdiğini söylediler , ana bitkiyle aynı çiçek ve meyvelere sahip , fotoğraf katıldığım gruptan [emoji846]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190220/df628d0d91fe78fa8f3c27aadd82e364.jpg
thunderon
21-02-2019, 12:47
Çokta yenilebilecek bir şeye benzemiyor:)
siflera12
21-02-2019, 12:50
Çokta yenilebilecek bir şeye benzemiyor:)Meyvesinin tatlı olduğunu söylüyorlar [emoji846]
Bana geleli 5 yıl oluyor. Kaç yaşında bir bitkiden alındı bu çelik bilmiyorum.
Ancak daha önce tohumdan yetiştirdiğim başka bir pereskia 5'ci ( 4 yıl 2 ay ) yılında açmıştı. Meyvesiz bir tür :)
www.agaclar.net/forum/812236-post2.htm
http://www.agaclar.net/forum/1405038-post72.htm
siflera12
21-02-2019, 14:59
Bana geleli 5 yıl oluyor. Kaç yaşında bir bitkiden alındı bu çelik bilmiyorum.
Ancak daha önce tohumdan yetiştirdiğim başka bir pereskia 5'ci ( 4 yıl 2 ay ) yılında açmıştı. Meyvesiz bir tür :)
www.agaclar.net/forum/812236-post2.htm
http://www.agaclar.net/forum/1405038-post72.htmUmarım çiçeklerinide görebilirsiniz [emoji846] , eklediğiniz içeriklere girilmiyor [emoji848]
AkisSoftware
22-02-2019, 13:05
Pereskia aculeata ( Barbados Gooseberry)
Geçenlerde bu bitkiyi kendim için yeni keşfettim.
463137
463138
Hem çiçekleri çok güzel, hem meyve veriyor, hem de succulent...
Meyveleri çiğ veya pişmiş yenebiliyor. E bir de berry...
Bulup açık arttırmayla aldım.
Bu gün çıkageldi:)
Bu bitkinin meyvelerinin tadı nasıl biraz tarif edebilir misiniz? Eğer güzelse yetiştirmeye çalışalım
Bu bitkinin meyvelerinin tadı nasıl biraz tarif edebilir misiniz? Eğer güzelse yetiştirmeye çalışalım
Henüz tadına bakamadık, 3 -4m boya rağmen açmadı ve meyveye durmadı.
Sebebini bilmiyoruz.
Biz de merak içindeyiz.
AkisSoftware
22-02-2019, 13:21
Henüz tadına bakamadık, 3 -4m boya rağmen açmadı ve meyveye durmadı.
Sebebini bilmiyoruz.
Biz de merak içindeyiz.
Fazla soğuk yaramıyor anladığım kadarıyla bitkiye. Sıcaklık eksi derecenin altına düştüğü yerlerde yetiştirilemez (okuduğum bilgi doğruysa)
O kadar büyük bir bitki neden meyve vermezki? Yoksa erkek dişi bitki olayı bu bitki içindemi geçerli?
siflera12
26-02-2019, 18:46
Özel mesaj kutunuz dolu sanırım
İnce 4-5 Çelikbaş içinde.
Umarım size ulaşır ve hepsi köklenir.
Beyaz bantlı çelik ucu toprağa gelecek .
Yeşil soda şişesinde de çok rahat kökleniyor.
Muvaffakiyetler dilerimÇok teşekkür ederim sayın jezebel sizi uğraştırdığım için üzgünüm , çok mutlu oldum gerçekten 3 yıl beklemiştim ama şimdi sizin vesilenizle benimde olucak Tekrar teşekkür ederim [emoji4]
AkisSoftware
26-02-2019, 19:03
Sayin Jezebel bu forumda çok degerli uyelerden birisi. Allah kendisinden razi olsun. Umarim dualarimiz yerine ulasir.
Sonunda tomurcuk verdi, çiçeğiğini görürmüyüm bilmem.
Havalar vaat edildiği gibi giderse görürüm.
Görmezsem de iklimin suçu diyeceğim çünkü bitki 3 metreyi aştı, sağlık sıhhat ve mutluluk içinde.
Muhtemelen onlarca kişiye vermiş olmalıyım, unuttum, bitkisi hayatta olanlar dal uçlarını kontrol etsin.
715558
715559
715560
Bundan aldığım çelikleri seraya da saksı içine diktim, haftaya onu da kontrol edeyim.
Sağlığınız daim olsun.
Melih Bakırlıoğlu
11-01-2021, 06:21
Gözünüz aydın. :)
KAPTANzst
15-01-2021, 13:33
Görmezsem de iklimin suçu diyeceğim çünkü bitki 3 metreyi aştı, sağlık sıhhat ve mutluluk içinde.
Muhtemelen onlarca kişiye vermiş olmalıyım, unuttum, bitkisi hayatta olanlar dal uçlarını kontrol etsin.
715558
715559
715560
Bundan aldığım çelikleri seraya da saksı içine diktim, haftaya onu da kontrol edeyim.
Sağlığınız daim olsun.
Sayenizde benimde var bende çiçek meyve bekliyorum ama hala yok. Serada saksıda benimki de. Ana gövde kırıldı Taşınması problem dikenler yüzünden
Merhaba
Biz bu çiçekten satın almak istedik ama hiçbir yerde bulamadık. Satın alabileceğimiz bir yer varsa bilgi verebilir misiniz? Siz nereden aşmıştınız acaba? Yanbancı sitelerden da araştırdık ama türkiyeye gönderimi yok. Babam arıcılıkla uğraşıyor. Onun için bu çiçekten istiyor. Bilgi verebilirseniz çok seviniriz. 🤗
birwebci
19-02-2022, 22:19
715558
715559
715560
Sağlığınız daim olsun.
Merhaba ; bitkinin son durumu nedir ?
Ben de edinmek istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz lütfen
Dün facebookta bu bitkinin büyümüş halini gösteren bir video izledim açan çiçeklerinde neredeyse bir kovan arı vardı arılar ne kadar çok ilgi gösteriyor bu bitkiye yüksek rakımda donlarda olmaz herhalde yoksa sırf arılar gelsin üzerine diye alacağım
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2101750336660981&id=100004781040342
evandevan5
20-12-2023, 08:42
Bendeki hala uzama yolunda. Taşımada zorluk çekiyorum 3 metrelik serada tersine döndü dallar hala çiçek görmedim.
uzun zamandır yoksunuz neredesiniz.?
evandevan5
20-12-2023, 08:43
bu bitki çalı mı ağac mı kaç metreye kadar uzuyor en son.
Mesut Temiz
09-01-2024, 05:18
bu bitki çalı mı ağac mı kaç metreye kadar uzuyor en son.
Pereskia aculeata bir kaktüs olmasına karşın odunsu gövde ve dallara sahip ve büyükçe yaprakları olan bir sarılıcı formunda gelişir ve ağaçlara sarılarak 10 metre uzunluğa kadar büyüyebilir...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.