View Full Version : turhanengin / Topraksız tarım çalışmalarım
turhanengin
30-12-2013, 20:11
Merhaba Topraksız Tarım Dostları;
Bende topraksız tarım çalışmalarına bundan 7 yıl önce evimin balkonunda 3 saksı ile başladım.Daha sonra bu iş benim için bir tutku halini aldı ve her yıl balkonumdaki saksı sayılarını ve ürün çeşitliliğini arttırdım.Özel sektörden ayrılıp şu anda yapmış olduğum iş olan büfe işletmeciliğine başladığımda(Bundan 3 yıl önceydi.)dükkanımın önünde güneş gören boşluğa evimin balkonundaki saksıları taşıyarak ilk önce torfta çalışmalarıma devam ettim.Bundan 2 yıl önce bu işi nasıl geliştirebilirim diye araştırma yaparken internet ortamında Yaşar Özdemir Hoca ile tanıştım. Kendisi topraksız teknolojik tarım konusunda yıllarca araştırmalar yapmış bir biyoloji hocasıdır.
Ben 2 yıldan beri dükkanımın önünde su kültürü,taş kültürü ve torfta bitki yetiştirmeye devam etmekteyim.
Geçmiş yıllarda açık alanda ekim dikim yaptığım için kışın bitki yetiştirmekten mahrum kalıyordum.Geçtiğimiz yaz sonunda,kışında bitki yetiştirebilmek için bir mini sera yapmaya karar verdim.Şu anda yapmış olduğum sera içerisinde topraksız tarım denemelerine devam etmekteyim.
Sitenizi uzun zamandan beri sessizce takip etmekteyim.Üyelerinizin yayınlamış olduğu paylaşımları takdir ediyorum.Bütün topraksız tarım severlere başarılar ve bereketli hasatlar temenni eder saygılar sunarım.
TURHAN ENGİN
Serhangencc
22-01-2014, 15:42
Turhan Bey öncelikle sizin yanınıza geldiğimde, göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim. Ben sizin yapmış olduğunuz sistemleri gözlerimle gördüm ve resmen aşık oldum. seranızın içersinde uğraş,emek,sevgi,ilgi ,matematik vardı. istanbul ve tekirdağ bölgesinde topraksız tarıma gönül verenler hiç cekinmeden Turhan Bey'in Çorludaki serasını görmesini tavsiye ederim,
turhanengin
20-03-2014, 19:05
Merhaba topraksız tarım sevenler.
turhanengin
20-03-2014, 19:10
Burada sizlerle Tekirdağ/Çorlu'daki iş yerimin önünde bulunan topraksız tarım seramın son halinin fotoğraflarını paylaşmak istedim yorumlarınız ve eleştirileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
turhanengin
20-03-2014, 19:12
Sevgili dostlar hepinize çalışmalarınızda başarılar diler bereketli hasatlar temenni ederim. Tekirdağ/Çorlu Turhan Engin
Sayın Turhanengin,
Maşallah evi tarlaya çevirmişsiniz, çok güzel görünüyor. :)
turhanengin
21-03-2014, 16:38
Sayın Perseus,
İlgi ve alakanız için teşekkür ederim.Çalışmalarımı dükkanımın önündeki 19.5 metrekarelik seramda yapmaktayım.Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar.
turhanengin
21-03-2014, 16:47
En son çekilen fotoğraflar
turhanengin
21-03-2014, 16:52
Artık ürünlerimizin hasat zamanı gelmiştir.Yeni ekilecek ürünlerde görüşmek üzere iyi çalışmalar bereketli hasatlar temin ederim.
Turhan Engin
Çorlu/Tekirdağ
moznaneci
04-04-2014, 23:44
Turhan Bey başarılarınızın devamını dilerim.. Işık olayıni nasıl hallettiğinizi öğrenebilirmiyim..
turhanengin
06-04-2014, 16:44
Sayın Moznaneci,
Seramın üst kaplama malzemesi polikarbon ,yan kaplamaları ise pet levha
Her iki malzemenin de ışık geçirgenlikleri gayet iyi gündüz herhangi bir aydınlatma
aracı kullanmıyorum. Gece aydınlatmasını da üç sıra beyaz led ile sağlıyorum.
İlgi ve alakanız için teşekkür ederim.
turhanengin
20-04-2014, 21:18
Sevgili Topraksız Tarım Severler Merhaba ;
Kış sezonunu kapattıktan sonra Nisan ayı ile birlikte dükkanımın önündeki topraksız tarım seramda bahar hazırlıklarına başladım.Çalışmalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.Yaptığım çalışmalarla ilgili fotoğraflarımı paylaşıyorum.
turhanengin
20-04-2014, 21:19
Katı sistemde kullandığım cocopeat,torf,perlit,zeolit ve pomza taşından oluşturmuş olduğum karışımın hazırlanışı yukaridaki fotoğraflardadır.
turhanengin
20-04-2014, 21:23
Çekirdekten ekmiş olduğum biberler çıkmaya başladılar.İlkbaharın en güzel anları...
turhanengin
20-04-2014, 21:26
Hazırlamış olduğum karışımı saksılarıma dolduruyorum.
turhanengin
20-04-2014, 21:28
Topraksız tarım seramın son görüntüleri...
turhanengin
20-04-2014, 21:32
Yeni ekilmiş fidelerin bugünkü resimleri...
turhanengin
20-04-2014, 21:36
İlgi ve alakanız için teşekkür ederim.Hepinize Bereketli hasatlar diliyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.Bilgi paylaşıldıkça büyür.Teşekkürler...
Turhan Engin
Çorlu/Tekirdağ
seranıza hayran kaldım :)
Elinize saglik. Orasi orman olucak yakinda. Koltuk almalari ihmal etmeyiniz.
Serhangencc
23-04-2014, 01:21
Turhan ağabey, artık ağabey diyeceğim çünkü samimi ve içten siniz. Ben de sizden bir şeyler kaptım en yakın zamanda bende balkonumdaki seramı paylaşacağım yardımlarınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda ziyaretinize geleceğim.
imza: ev sera sevdalıları
volkan0048
23-04-2014, 07:35
Elinize sağlık,buna harika denir.....
volkan0048
23-04-2014, 07:39
Elinize sağlık gerçekten harika özellikle Çilek ağacı süper olmuş, pvc boru sanırım 20 cm lik değilmi?
ATD Ahmet
23-04-2014, 11:06
Turhan bey elleriniz dert göremesin
sakısıların içinde olan karışımlar nelerden oluşuyor.
turhanengin
24-04-2014, 07:50
Merhaba Dostlar,
İlgi ve alakanız için hepinize teşekkür ediyorum.
Sayın Volkan 0048 çilek ağaçlarımda kullandığım pvc borular piyasada 200 lük
olarak adlandırılan sizin de belittiğiniz gibi 20cm. çapıda borudur.
Sayın ATD Ahmet saksıların içindeki karışımın adını ben BEŞİ BİRYERDE koydum.
içerisinde perlit,zeolit,kokopit,pomza ve torf var.
Bütün topraksız tarım sevdalılırına teşekkür eder bereketli hasatlar dilerim.
seramın yeni fotoğraflarında buluşmak üzere hoşça kalın.Değerli yorumlarınızı
bekliyorum.
turhanengin
24-04-2014, 14:48
Serhan Kardeş;
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana, her zaman için buyur gel beklerim.
volkan0048
24-04-2014, 17:31
Sayın turhanengin,çilek ağacının yapım aşamasını biraz daha detaylı anlabilirseniz çok güzel olacak,bende o tarzda çilek ağacı düşünüyorum...
turhanengin
25-04-2014, 12:40
Merhaba Sayın Volkan0048
Çilek ağacı için kullandığım boru 2 mertrelik 200 lük pvc su borusu,
ilk önce boru üzerine borunun çapını 3 eşit parçaya ayıracak şekilde(360 derece/ 3=120 derece) 3 tane çizgi çizdim. Daha sonra bu çizgiler üzerinden
30 ar cm. işaret aldım. İşaret alırken her yeni çizgide işaret aldığım kısmı 10 cm.
aşağıdan alarak devam ettim. Bunu yapmaktaki amacım çilekler ekildiğinde simetrik bir görüntü elde edebilmek ve çileklerin ağacın büyük bir kısmını kaplamasını sağlamaktı.
Daha sonra işartlediğim noktaların üzerinden 14 cm. uzunluğunda çizgiler çizdim.Çizmiş olduğum çizgileri sprey taşı ile kestim. Sonra kestiğim yerin üst kısmında kalan yeri sıcak hava tabancası ile ısıtarak içeriye doğru bir tahta parçası ile bastırdım. 20-30 saniye tahtayı basılı tuttuktan sonra boru soğuyarak tahta ile basılı tuttuğum şekilde kalıyor.
Çilek ağacının ölçme,kesme ve ısıtıp şekillendirme işlemi bittikten sonra daha temiz görünmesi için boyadım.
Sonrada içerisine beşi biryerde doldurup çileklerimi ektim.
volkan0048
25-04-2014, 15:57
Çok teşekkür ederim cevabına sayın turhanengin,
sistemi üstten aşağıya duş sistemi gibi sanırım,su aşağıya direk değilde süzgeç gibi delikli pvc yüzeyden akıyor gibi öyle değilmi?
volkan0048
25-04-2014, 16:04
Sayın turhanergin,ayrıca hangi tip ve marka pompa kullanıyorsunuz kaç metre yükseğe rahat basabiliyor,fikir verirseniz sevinirim,teşekkürler...
turhanengin
25-04-2014, 20:15
Sayın volkan0048,
Su aşağıya direk olarak akıyor, borunun alt kısmından 20 cm kadar yukarısında
altta drenaj delikleri olan plastik bir kapak mevcut besinli suyun fazla olan kısmı
buradan drene oluyor ve borunun en alt kısmındaki kapta toplanıyor.
Sistemde kullandığım motor SOBO Submersible WP 5000 serisi dalgıç kafa
motoru maksimum 3 metreye su basabiliyor.
volkan0048
26-04-2014, 09:54
Çok teşekkür ederim sayın turhanengin,
açıklayıcı bir bilgi oldu benim için,iyi çalışmalar....
Öncelikle elinize sağlık çok güzel sistem olmuş.Sormak istediğim bir kaç soru var ? Sulama sistemini nasıl kurdunuz ? Manuel mi yapıyorsunuz damlama mı ? Ayrıca Saksıların içinde toprak olarak ne kullandınız ?
turhanengin
02-05-2014, 18:17
Sayın nhn4 ilgi ve alakanız için öncelikle çok teşekkür ederim.
Sulama sistemimden başlayarak sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.
Sulama deposu olarak kullandığım depo 300 litrelik bir depo.
Depo şamandıra ile şehir şebeke suyuna bağlı, yani depoda su azaldıkça
Otomatik olarak eksilen su tamamlanıyor. Deponun içerisinde zaman saatlerine bağlı olarak çalışan iki tane dalgıç kafa motoru var. Motorlardan birisi fotoğraflarda da gördüğünüz üzere akan su kültürü sistemine saatte 15 er dakika süre ile su basacak şekilde ayarlı olarak görev yapıyor. Diğer motor ise
katı ortam kültürü sistemine günde iki defa 5 er dakika süre ile su basacak şekilde
ayarlı olarak görev yapıyor.Katı ortam kültüründe sulama damlama olarak gerçekleşiyor. Sulama sistemi insan müdahalesi olmadan otomatik olarak çalışıyor.
Katı sistemde toprak yerine kullandığım karışım, benim adını BEŞİBİRYERDE
olarak verdiğim bir karışım. Bu karışım perlit,zeolit,kokopit,torf ve pomza taşının
karışımından oluşuyor.
oceaneagle55
02-05-2014, 21:58
Super bir calışma olmuş elinize saglık
turhanengin
02-05-2014, 22:09
Sayın oceaneagle55
İlginiz için teşekkür ederim.
volkan0048
05-05-2014, 10:31
sayın turhanengin,
(Depo şamandıra ile şehir şebeke suyuna bağlı, yani depoda su azaldıkça
Otomatik olarak eksilen su tamamlanıyor. Deponun içerisinde zaman saatlerine bağlı olarak çalışan iki tane dalgıç kafa motoru var. Motorlardan birisi fotoğraflarda da gördüğünüz üzere akan su )
demişsiniz,depo ya şebeke suyu ilave edildiğinde EC de değişiklik olmuyormu?Yoksa sistem kendisi bu değişikliğide A-B şişelerinden ilave edip ayarlama mı yapıyor?Öğrenmek isterim,kolay gelsin...
turhanengin
05-05-2014, 12:17
Sayın Volkan0048
Benim sisteminde A ve B şişeleri diye şişeler yok ben besin eriğini beş günde bir
300 litrelik depoma ilave ediyorum.Sistem sulama yaptıkça depoya şebeke suyu
doluyor doğal olarakta besin eriğinin EC si düşüyor.Ama bitkiler bu durumdan olum
suz olarak etkilenmiyor.
Neden mi? Çok basit bitkiler de canlı varlıklar oldukları için zamanla hayatlarındaki bu değişikliklere alışıyorlar ve uyum sağlıyorlar. Zaten beş günde
bir maksimum EC li besini almış oluyorlar bu da onları mutlu etmeye yetiyor.
Birde PH değeri var bunu da beş günde bir depoma PH düzenleyici katarak
hallediyorum.
Kısacası Sayın Volkan0048, EC ve PH ile pek uğraşmıyorum.Forumda bana ait
olan diğer yazı ve fotoğrafları incelerseniz EC ve PH değerine müdahale edilmediği
durumda da ne kadar verim alınabileceği ile ilgili bir fikir vereceğini düşünüyorum.
volkan0048
05-05-2014, 12:23
Çok teşekkür ederim sayın turhanengin,
açıklayıcı bilgilerinize,sizi takip ediyorum saten,sanırım gözümden kaçmış bu ayrıntı,bilgiyi tazelemiş olduk sayenizde...
turhanengin
05-05-2014, 12:35
Sayın Volkan0048 ;
Size faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana aklımın erdiğince,dilimin döndüğünce
her konuda yardımınıza hazırım.
İnşallah birkaç güne kadar seramın en son halinin fotoğraflarını paylaşmış olurum.
Bütün topraksız tarım dostlarına saygılar bereketli hasatlar dileği ile...
volkan0048
05-05-2014, 12:41
Merakla bekliyorum fotoğrafları ;)
tahir tacettin
06-05-2014, 06:38
Sayın Engin.Benim evimde de 20mt karelik bir terasım mevcut.hobi olarak topraklı bitki yetiştiriciliği yapıyorum ve oldukça da acemiyim.topraksız tarıma geçmek istiyorum.
gerekli olan bazı malzemeleri bulabilim ama;
perlit,zeolit,kokopit,torf ve pomza taşı gibi maddeleri nereden bulabilirim.Ya da tamamını bir set olarak temin edeceğim internette bir adres var mı?Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
volkan0048
06-05-2014, 07:14
sayın turhanengin,sizin beşibiryerde bayağı meşhur oldu :) ama hakediyorlar :) görüntüler ortada...
turhanengin
06-05-2014, 08:31
Teşekkür ederim sayın Volkan 0048
Merhaba Sayın Tahir Tacettin;
Aramıza hoşgeldiniz topraksız tarım ile ilgili her türlü malzeme ihtiyacınızda benimle özelden iletişime geçebilirsiniz.Her konuda yardımcı olmaya hazırım.
Face book sayfamdan bana ait olan telefonlardan beni arayabilirsiniz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim görüşmek üzere hoşçakalın.
Saygılarımla
Turhan ENGİN.
Merhabalar;
Turhan Engin bey size bir kaç sorum olacak, besin eriğini ayarlarken nasıl bir formül kullanıyorsunuz? A ve B karışımları olmadığını söylüyorsunuz, tek bir karışım yaptığınıza göre bu karışımı nasıl ve neye göre hazırlıyorsunuz ? Bütün sebze ve meyvelere aynı besin eriği mi kullanıyorsunuz.
Örnek formül: "Sistemde 20 Litre su kullanıyorum, bu 20 Litre suya 1 Gram Mono potasyum fosfat, 1 Gram Potasyum Nitrat vb."
Yukarıdaki örnek verdiğim şekilde mi yapıyorsunuz yoksa size has bir sistem mi geliştirdiniz? Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Sedat.
turhanengin
08-05-2014, 08:39
Merhaba sayın hsnsdt;
Bütün sebze ve meyvelerde aynı besin eriğini kullanıyorum.Kullandığım besin eriği
topraksız teknolojik tarım ile ilgili yaklaşık on beş yıl süren araştırmalar sonucu bir biyoloji hocası tarafından icat edilmiş olan besin eriğidir.% 100 yerli malı bir üründür .Patentli ve sağlık bakanlığı onaylıdır.
Ben bu besin eriğini belirtilen dozda ılık suda eritiyorum. Sonra 300 litre kapasiteli besin tankıma ilave ediyorum. Sİstem benim belirlediğim zaman aralıklarında sulama yaparak bitkileri besliyor.
Sygılarımla..
Turhan ENGİN.
Sayın Turhan bey,
Bu besin eriğini bizde temin edebilir miyiz ? Bu arada seranız çok şirin, hayalimdeki sera diyebiliriz, maşallah diyelim.
turhanengin
08-05-2014, 11:32
Sayın hsnsdt ;
İnşallah hayalinizdeki seraya sahip olursunuz .Beğeniniz için teşekkür ederim.
Kullandığım besin eriğinden temin edebilirsiniz face book sayfamdaki telefon numaralarımdan bana ulaşır iseniz konu ile ilgili görüşüp size yardımcı olabilirim.
Saygılarımla Turhan ENGİN.
Turhan abi ilgin ve alakan için çok teşekkür ediyorum, özel mesaj gönderdim size konu ile ilgili cevaplarsanız sevinirim. Aramak isterdim fakat iş yerinde Facebook'a giriş engelleniyor.
turhanengin
10-05-2014, 21:23
Merhaba Sayın Topraksız Tarım Severler;
Bugün sizlere akıllı saksı kurulumunu anlatmaya çalışacağım.Akıllı saksı parçaları.
turhanengin
10-05-2014, 21:25
Kurulum aşaması.
İlk aşama olarak kök filtreleri yerlerine takılıyor.
turhanengin
10-05-2014, 21:31
Sıradaki aşama akıllı şamandıra hortum bağlantılarının yapılması.
turhanengin
10-05-2014, 21:33
Sıradaki aşamada akıllı şamandıranın açılmış halini göstereceğim.
turhanengin
10-05-2014, 21:37
Akıllı saksının sulama hortum bağlantıları ve ekim medyalarının montajı.
turhanengin
10-05-2014, 21:38
Deponun dıştan ve içten görüntüleri.
turhanengin
10-05-2014, 21:42
Montajını tamamladığımız akıllı saksımızın depo dolumu ve sulama tablalarından sulama suyunun gelişinin test edilmesi.
turhanengin
10-05-2014, 21:45
Saksılara katı ortam(agregat) doldurulması.
turhanengin
10-05-2014, 21:47
Son olarakta hazırlamış olduğumuz sistemimize fidelerimizi ekiyoruz.
turhanengin
10-05-2014, 21:49
Akıllı saksımızın ekimi bitti son halinin fotoğrafı aşağıdadır.Tüm topraksız tarım severlere saygılar sunar,çalışmalarında başarılar dilerim.
Turhan Engin
Çorlu/Tekirdağ
volkan0048
12-05-2014, 15:16
selam sayın turhanengin,
akıllı saksı çalışmasını detaylı aktarmanız gayet güzel ve faydalı oldu,youtube'da tam detaylı değillerdi,ellerinize sağlık...
turhanengin
14-05-2014, 20:12
Sayın Volkan0048 teşekkür ederim, faydalı olabildimse ne mutlu bana
ben bu sistemdeki verimi çok merak ediyorum? takipteyim :)
iyiarama
16-05-2014, 21:44
durgun su kültürü mü? bu acaba
turhanengin
16-05-2014, 22:32
Merhaba Sayın iyiarama;
Akıllı saksılardaki kültüre durgun su kültürü dememiz bence yanlış bir tabir;çünkü bitki tarafından su eksiltildikçe akıllı şamandıra tarafından tekrardan tamamlanıyor.
Yani besin eriği belli zaman aralıklarında değiştirilmiyor.
Dolayısıyla bu kültüre kapalı sistem katı ortam kültürü diyebiliriz.
Saygılarımla Turhan Engin
turhanengin
18-05-2014, 12:41
Merhaba Sevgili Topraksız Tarım Severler;
Bugün sizlerle Tekirdağ/Çorlu'daki iş yerimin önünde bulunan topraksız tarım seramdaki son görüntüleri paylaşmak istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.
alitezel
18-05-2014, 13:26
tek kelimeyle ifade edersem fevkalade (nin fevkinde) turhan abi yalnız bir şey dikkatimi çekti affına sığınarak söylemem lazım ben henüz çırak bile değilim akan su kültürü sanırım çilekler üst sıradakilerin yapraklarında bir sağlık problemi var gibi sanki keyifsiz gibiler ama belkide ben fazla kuruntulu olabilirim dedim ya çıraklık dönemim bile değil :) saygılar ...
turhanengin
18-05-2014, 13:47
Merhaba Ali Kardeş;
Akan su kültüründeki çileklerin yaşlanmış olan yaprakları keyifsiz görünenler.Bu yaprakları zaman zaman makasla alarak temizliyorum o zaman daha sağlıklı görünüyorlar.Ne de olsa benim çilekler yaşlı sayılır (üç yaşında)Bu gibi görüntüler çilek için gayet normal.
Bu arada senin çilekler ne alemde birkaç resim koyarsan genç çilek görmüş oluruz.
alitezel
18-05-2014, 17:13
Tamam abi dedim ya işte affına sığınırım diye zaten yazarken bile vardır bir sebebi bakımsızlıktan veya zararlıdan dolayı olmayacağını tahmin ettim benim bitkilerime gelince az önce gidip bir iki kare çektim foto çileklerin yeni çiçek oluşumları ilk çiçeklerden farklı öncekilerin çok ince sapları varken yeniler yaprak sapları gibi kalın ve güçlü çiçek döküldükten sonraki meyve arkasında kalan yıldız gibi olan yeşil kısım bile sanki iki kat baştan değişik bir şey sandım hatta az daha budamaya kalkacaktım :D rüzgarla aram dertte çilekleri bile etkiledi bu zamana kadar farkında değildim benim balkon iyi rüzgar alıyormuş domatesleri yeni asmıştım yaprakları dalları bayağı dağıttı bakalım kendilerine gelebilecekler mi birde 3. denememde çimlendirebildiğim salatalık fidem çok iyi gidiyor şunu anladım ki toğumu çimlenme aşamasında rahat bırakacaksın desteklemek adına yaptığım her şey ters tepiyor neyse fotolar aşağıda yorum senin saygılar...
turhanengin
18-05-2014, 18:49
Ali Kardeş;
Bence bitkilerin rüzgardan çok zarar görmüş gibi görünmüyor. İnşallah kısa sürede toparlarlar.
Balkonu rüzgardan korumak için bir önerim olacak;
Balkon duvarının üzerinde demir profilden korkuluk var ya bu korkuluğun alın kısmı boyunca bir pet levha vidalasan rüzgarı büyük ölçüde önlemiş olursun diye düşünüyorum. Saygılarımla Turhan ENGİN.
turhanengin
18-05-2014, 20:00
Merhaba Topraksız Tarım Severler;
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki çilek görüntülerini paylaşmak istiyorum.
Çilek Cinsleri:Osmanlı Yedi Veren,Camarossa,Sweet Charlie cinsi çileklerdir.
turhanengin
18-05-2014, 20:04
Çileklerin olgunlaşma ve hasat evresi.
turhanengin
18-05-2014, 20:06
Çileklerin hasat zamanı
turhanengin
18-05-2014, 20:12
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki domateslerin görüntülerini paylaşmak istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.
turhanengin
18-05-2014, 20:19
Çiçeklenme zamanı.
turhanengin
18-05-2014, 20:22
Mevye tutmuş olan fidelerimiz.
turhanengin
18-05-2014, 20:27
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki salatalık görüntülerimi paylaşmak istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.
turhanengin
18-05-2014, 20:30
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki biber görüntülerini paylaşmak istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.
turhanengin
18-05-2014, 20:32
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki patlıcan görüntülerini paylaşmak istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.
turhanengin
18-05-2014, 20:34
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki altın çilek görüntülerini paylaşmak istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.
turhanengin
18-05-2014, 20:36
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki ters saksıda domates görüntülerini paylaşmak istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.
turhanengin
18-05-2014, 20:38
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki maydanoz ve kekik görüntülerini paylaşmak istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum.
turhanengin
18-05-2014, 20:40
Burada sizlerle topraksız tarım seramdaki bal arısının görüntülerini paylaşmak istiyorum.
Manifesto
18-05-2014, 22:03
Biberleriniz biraz boya gitmiş galiba.
turhanengin
19-05-2014, 07:42
Haklısınız Sayın Manifesto, sulamayı azalttım dengeler inşallah.;)
volkan0048
19-05-2014, 07:46
Sayın turhanengin,biberlerin güzel,sizin denemelerinizin hepsi güzel doğrusu...
volkan0048
19-05-2014, 07:47
Arılar olmazsa olmaz Allah korusun,ne kutsal canlılar bunlar başlı başına mucize'ler üstlerinde çok büyük görevler yüklü...
volkan0048
19-05-2014, 07:57
Abi bu fidanların dibinde ki yeşil kapakların sırrı nedir?
alitezel
19-05-2014, 08:37
abi bu domatesin cinsi ne böyle askıya bile asmamışsın bonzai ağacı gibi ayakta duruyor üzerinde meyve dolu harika ....
alitezel
19-05-2014, 08:41
abi senin bu salatalıkları görünce benim çimlendiremediklerim geldi aklıma hüzünlendim galiba :)
Sayın turhanengin. Salatalıkların çok güzel büyüyolar. Nazar değmesin.
Cinsi ne acaba?
turhanengin
19-05-2014, 11:34
Sayın Kurşun;
Salatalıklarımın cinsi hediye menşei Yalova .
turhanengin
19-05-2014, 11:37
abi senin bu salatalıkları görünce benim çimlendiremediklerim geldi aklıma hüzünlendim galiba :)
Ali kardeş sen üzülme ziyaretime gelirsen ben sana ikram ederim.
kerzakow
19-05-2014, 12:39
turhan abi yeni üyeyim çilekler hakkında bilgin olduğunu gördüm abi ben 2 ay önce çilek fidesi aldım dometes kasalarına diktim hala meyve vermediler yapraklar ın ucu yanmış gibi bi kaçtane çilek fidesinide başka yerden aldım onlar meyve verdi ama çok küçükler :D gübre vermedim rüzgar onlar için zararlımı kapalı yere çekeyimmi saygılarımla ******
turhanengin
19-05-2014, 12:40
Sayın Ali Tezel;
Bu domates fideleri bana Yalova dan geldi.Adını Yalova kahvaltılık diye söylediler.
Yöresel bir türmüş ilk defa ekiyorum. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz inşallah.
turhanengin
19-05-2014, 12:53
Sayın Volkan0048;
Fidelerin dibindeki plastik kapaklar meyveler ıslak zemine değip çürümesin diye koyduğum kapaklar.
turhanengin
19-05-2014, 13:02
Aynen düşüncelerine katılıyorum Kardeş,
Okuduğum bir kaynakta yeryüzünden arılar yok olursa dünyanın beş yıl ömrünün kalacağı yazıyordu.
alitezel
19-05-2014, 13:31
turhan abi açmış olduğum konuda soracaktım ama konusu açılmışken buradan sana ve konu hakkında bilgisi olan ustalara sorayım dedim balkondaki çilekleri bal arıları arada ziyaret ediyor ama onlardan çok aşağıda resimdeki arı sinek kırması canlı geliyor hemde biri gidiyor diğeri geliyor trafik yoğun yani hareket tarzı şöyle çiçeğe yaklaşıyor havada 3-5 saniye asılı kalıyor sonra konuyor çiçeğin sarısının kenarındaki uzantılara ağzındaki hortumu değdiriyor sanırım besleniyor bu hayvan nedir zararlı mı yoksa yararlı mıdır saygılar ......
turhanengin
19-05-2014, 13:40
Sayın Kerzakow merhaba;
Öncelikle size birkaç sorum olacak;
1)Çilekleriniz toprakta mı ekili? Toprakta ekili ise toprak ne cins toprak.
2)Toprak değil ise kullandığınız katı ortam malzemesi ne?
3)Çilek fidelerinizin cinsi ne?
Bu soruların cevabını bilirsem size daha faydalı olabilirim diye düşünüyorum.
turhanengin
19-05-2014, 13:45
Rahat ol Ali Kardeş, dölleme yapıyor.
Saygılarımla.
turhanengin
27-06-2014, 12:35
Merhaba Sayın Topraksız Tarım Severler;
Sizlerle bugün Çorlu'daki dükkanımın önünde bulunan topraksız tarım seramın şuanki fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum.
Yaz mevsiminin ortalarına geldiğimiz şu günlerde hasat işlemlerine başlamış bulunmaktayım.Hasat öncesi ve hasat sonrası fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz.Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Seramın Genel Görüntüleri:
turhanengin
27-06-2014, 12:43
Biber Fotoğrafları;
turhanengin
27-06-2014, 12:48
Domates fotoğrafları;
turhanengin
27-06-2014, 12:53
Patlıcan fotoğrafları;
turhanengin
27-06-2014, 12:57
Salatalık fotoğrafları;
turhanengin
27-06-2014, 13:01
Çilek fotoğrafları;
turhanengin
27-06-2014, 13:04
Hasat edilmiş ürünler;
turhanengin
27-06-2014, 13:11
Sayın Topraksız Tarım Severler;
Hepinize bereketli hasatlar temenni eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim.
volkan0048
27-06-2014, 13:23
Turhan abi,
bravo bravo,
senin fotolara baktım mı içim hoş oluyor,süper süper,
bu arada bu ürünlerin hepsi aydı depo dan mı sulandı yoksa ayrı ayrı depodan mı?
Ec ve ph farklılığı olması gerekir diye düşündüm...
saygılar....
alitezel
27-06-2014, 13:56
Tüm ürünlerde başarı sağlanmış gibi her şey on numara tebrikler. Bende çilekleri merak ettim abi şu an benim çilekler çiçek olayını bıraktı kollar yüzünden diye düşünüp kolları budadım henüz çiçek oluşumu yok fideyi satan adam kışa kadar çiçek açıp meyve yapar demişti seninkilerde azda olsa çiçek var acaba benim çilekler yediveren özelliğine sahip olmayan bir tür mü
turhanengin
27-06-2014, 14:01
Teşekkür ederim sayın Volkan0048;
Benim sistemimde 300 litre kapasiteli tek bir depo mevcut dolayısı ile bütün bitkiler aynı depodan sulanıyor. Yani ec ve ph değerlerinin farklılığı beni ve bitkilerimi çok fazla rahatsız etmiyor.
Saygılarımla.Turhan Engin.
turhanengin
27-06-2014, 14:45
Merhaba Ali Kardeş;
Tebrik için teşekkür ederim.Yediveren türü çilekler belli zaman aralıklarında çiçek açıp meyve verirler, belli zaman aralıklarında dinlenmeye geçerler senin çileklerin de dinlenmeye geçmiş olabilir.Ya da yediveren cinsi olmayabilir. Öncelikle bunu belirlememiz gerekir.
Bence bu yıl bekleyip çilekleri izlemeli yediveren değiller ise kasım ayında güvenilir bir yerden alınan gerçek yediveren çilek fideleri ile mevcut fidelerini değiştirebilirsin.
Saygılarımla ...
oceaneagle55
27-06-2014, 22:37
Elinize sağlık çok güzel olmuşlar.Bu çileklerden kesinlikle banada lazım :)
turhanengin
27-06-2014, 23:01
Teşekkür ederim Sayın oceaneagle55;
Eğer isterseniz Kasım ayında size bu çilek fidelerinden gönderebilirim.
İyi çalışmalar. Saygılarımla...
oceaneagle55
27-06-2014, 23:14
Teşekkür ederim Eylül'de yurt dışına çıkıp Mayıs ayına kadar kalacağım.Çalışmalrınızı uzaktan takip edeceğim :)
Nefin Nur
28-06-2014, 05:19
mükemmel olmuş...tebrikler
turhanengin
28-06-2014, 07:57
Teşekkür ederim Sayın Nefin Nur.
volkan0048
28-06-2014, 09:30
Kasım ayında benimde çilek ağacı projem var yediveren temin etmemde yardıma ihtiyacım
olacak,sürprizle karşılaşmamak için güvenilir yerden temin etmek istiyorum,
saygılar....
STLMS.DZMN
28-06-2014, 11:20
Işte tam benim yapmak istediğim. Tek besin ile bir kaç farklı bitki yetiştirmek. Tebrik ve teşekkür ederim. Banada ilham oldu. Ürünlerin tatları nasıl? Biraz tecrübelerinizi anlatırsan çok sevinirim. Besin olarak ne kullandınız?
Sayın Turhan Engin,
Çalışmalarınız çok titiz ve sonuçlar da o derece mükemmel. Hem de hepsi bir arada...
Çileklerinize ben de talip olabilirim. Şimdiye kadar hep çekindim ama, Sayın Levent Ali'den bolca gübre karışımı aldığım için artık ben de çeşitli üretimler deneyebilirim. Çileği de çok severim. Güzel aromalı bir çilek ise fidelerinize talip olabilirim.
turhanengin
28-06-2014, 14:43
Sayın Volkan0048, Sayın STLMS.DZMN, Sayın Sulukök hepinize merhaba;
ilgi ve alakanız için teşekkür ederim. Sorularınıza toplu halde cevap vermeye çalışayım.
Benim çileklerim 1937 yılında Yunanistan ın Selanik kentinden getirilmiş olan halk arasında adı Osmanlı Yediveren olarak bilinen bir cins. Özellikleri: Kokulu,hafif ekşimsi,meyve boyu 3-4 cm.olan,soğuk ve sıcağa dayanıklı,meyvesi yumuşak olduğu için nakliyeye dayanıksız,yıkandığı zaman kısa sürede tüketilmez ise bozulan hiçbir şekilde GDO su ile oynanmamış bir türdür.
Çilek fidesi temini konusunda Kasım ayında yardımcı olabilirim.Besin olarak yerli malı bir besin kullanıyorum. 0533 261 1934 numaralı telefondan bana ulaşabilirsiniz.Forumda marka belirtmek istemiyorum.
Herkese kolay gelsin ,iyi çalışmalar Saygılarımla Turhan ENGİN.
turhanengin
20-10-2014, 20:29
Merhaba sevgili topraksız tarım dostları;
Uzunca bir süreden beri forumdan uzak kalmıştım.Bugün sizlerle topraksız tarım seramdaki 20.10.2014 tarihli fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum.Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Seranın genel görüntülerini aşağıdaki fotoğraflarda bulabilirsiniz.
Saygılarımla Turhan Engin...
turhanengin
20-10-2014, 20:35
Seramdaki çileklerin son görüntüleri;
turhanengin
20-10-2014, 20:40
Havada kök salmış çilek fidelerim;
turhanengin
20-10-2014, 20:59
Kudret narı,domatesler ve sezonun en mükemmel salatalıkları;
turhanengin
20-10-2014, 21:07
Farklı türlerdeki biberlerlim;
turhanengin
20-10-2014, 21:10
Farklı türdeki biberlerim 2;
turhanengin
20-10-2014, 21:18
Seramızdaki ürünleri tüm yaz boyu yedikten sonra kış için de turşusunu kuralım dedik...
turhanengin
20-10-2014, 21:22
Turşuluk ürünlerimizin fotoğraflarının devamı...
turhanengin
20-10-2014, 21:32
Seramın diğer fotoğrafları;
turhanengin
20-10-2014, 21:35
Seramın diğer fotoğrafları 2;
Olağanüstü güzeller. Tertemiz, capcanlı, sağlıklı. Elinize - emeğinize sağlık.
turhanengin
21-10-2014, 07:02
Teşekkür ederim Sayın Sulukök..
Elinize emeğinize sağlık Sayın TurhanEngin. daha da bol ürünler dilerim.
turhanengin
22-10-2014, 09:31
Sayın Merdefe, Sayın Se-Ba- Hat Teşekkür ederim .
turhanengin
14-11-2014, 21:41
Merhaba Sevgili Topraksız Tarım Severler,
Sizlerle topraksız tarım seramda yapmış olduğum kış sezonu ekimleri fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum.Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.Saygılarımla...
Turhan Engin
Yazdan kalan ömrünü tamamlamış bitkilerimizle başlayalım...
turhanengin
14-11-2014, 21:46
Ekime hazır soğanlarımız ve perlit...
turhanengin
14-11-2014, 21:53
Soğanların ekimi ve perlit ile örtülmesi...
turhanengin
14-11-2014, 21:56
Ekimden bir hafta sonra,çıkmaya başlayan taze soğanlarımız...
turhanengin
14-11-2014, 22:06
Yeni yetiştirdiğim çilek fidelerim ve şu an bile meyve vermeye devam eden geçmiş yıllardan kalan çileklerim...
turhanengin
14-11-2014, 22:14
Çiçek açmaya başlayan ve meyve tutmuş olan kışlık domateslerim... Bu konu altında toplamış olduğum fotoğraflar 07.11.2014-14.11.2014 tarihleri arasında çekilmiştir...
Bütün topraksız tarım sever dostlara başarılar ve bereketli hasatlar temenni ederim...
Saygılarımla Turhan Engin,
zamanımı boşa harcamışım bende topraksız balkonda tarıma başlamak istiyorum besin eriği hazırlanması ile bilgisi olan veya linkler varsa yardım edeceginizi umuyorum
oceaneagle55
23-11-2014, 00:12
Çok başarılı elinize sağlık.Bu mevsimde hala çilek var.Bence bunun ticari getirisini bir araştırmak lazım.
turhanengin
23-11-2014, 14:31
Merhaba Sayın oceaneagle55, merhaba Sayın nernek...
Çilek yetiştiriciliği konusunda araştırmalarım devam ediyor. Şimdilik hobi olarak yetiştirmekle yetiniyorum.
Sayın nernek besin eriyiği ile ilgili 0533 261 1934 numaralı telefondan bana ulaşır iseniz konu ile ilgili yardımcı olmaya çalışırım.
Saygılarımla
Turhan ENGİN.
turhanengin
05-02-2015, 13:46
Merhaba Sevgili Topraksız Tarım Dostları;
Uzun bir aradan sonra topraksız tarım seramdaki son görüntüleri paylaşmak istiyorum.Mevsim itibarı ile kış aylarında olduğumuzdan ve seramda ısıtma kullanmadığımdan kış şartlarına dayanıklı bitkiler yetiştirme yolunu izledim.
Bu kış,seramı taze soğan serası olarak kullandım.Yetiştirmiş olduğum taze soğanlara ait fotoğraflar aşağıdadır.
turhanengin
05-02-2015, 13:51
Taze soğan fotoğrafların devamı...
turhanengin
05-02-2015, 13:54
Soğanların lezzetine doyum olmuyor...
turhanengin
05-02-2015, 13:59
Geçmiş yıllarda ekmiş olduğum çilekler,havaların birkaç gündür güneşli gitmesiyle beraber yeniden çiçek açmaya başladılar,hatta bazıları meyve yapmaya bile başladı.İnşallah bahar gelmeden çilek yemeye başlayacağız...
turhanengin
05-02-2015, 14:02
Meyve tutmaya başlamış çilekler...
turhanengin
05-02-2015, 14:03
Hepinize iyi çalışmalar ve bereketli hasatlar temenni ederim.
Çorlu/Tekirdağ
alitezel
05-02-2015, 16:27
Abi yine on numara iş çıkarmışsın ellerine sağlık.
turhanengin
05-02-2015, 18:30
Teşekkür ederim Ali Kardeş,senin çalışmalarını da sabırsızlıkla bekliyorum.
turhanengin
17-03-2015, 10:57
Merhaba sevgili topraksız tarım severler;
Bugün sizlerle çekirdekten yetiştirmeye çalıştığım biber fidelerimin fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.Kullanmış olduğum biber çekirdekleri daha önceki yıllarda yetiştirmiş olduğum biberlerden aldığım tohumluk çekirdeklerdir.
Çekirdeklerin ayrılması ve ıslak peçeteler içerisinde şişirilmesi işleminden başlayalım...
turhanengin
17-03-2015, 11:04
Çekirdekler 09.03.2015 tarihinde ıslatılmak suretiyle şişmeye bırakıldı.
turhanengin
17-03-2015, 11:08
Ekim viyolünün torf ile doldurulması...
turhanengin
17-03-2015, 11:26
Biber çekirdeklerinin viyole ekilmesi...
turhanengin
17-03-2015, 11:34
Çekirdeklerin viyole ekilmesi devamı...
turhanengin
17-03-2015, 11:50
Kokopit ile ekilmiş çekirdeklerin üzerine kapak atılması...
turhanengin
17-03-2015, 11:54
Ekimi tamamlanmış viyolün streç film ile kapatılması...
turhanengin
17-03-2015, 12:00
17.03.2015 tarihi itibariyle çıkmaya başlamış olan biber filizleri ve seramdaki çileklerin en son hali fotoğrafları...
turhanengin
17-03-2015, 12:05
Coşmuş çilekler...Bugünkü görüntüleri...
turhanengin
17-03-2015, 12:07
Herkese iyi çalışmalar,bereketli hasatlar,saygılarımla...
Turhan Engin
05332611934
Çorlu/TEKİRDAĞ
TurHan abi şu senin kullandığın bitki şurubuna bayılıyorum, şu konuda yardımcı olursan sevinirim.
idris şenol
31-03-2015, 02:32
kolay gelsin
turhanengin
31-03-2015, 06:48
Teşekkür ederim Sayın İdris Şenol size de kolay gelsin...
Merhaba Turhanengin,
Çalışmalarınız harika, ellerinize sağlık. Yıllarca yoğun çalışmanın ardından bu sene evdeyim. Her bahar geldiğinde canım toprak Çeker, toprakla uğraşmak ister sizden de görüp cesaretlenerek küçük saksılara maydonoz,kişniş,dereotu,minik acıbiber,soğan ektim soğanlar çıkmaya başladılar. otları bekliyorum ama cansız çelimsiz olmasından korkuyorum. Öyle olursa hevesimin kaçmasından çekiniyorum.Güçlü ele gelir olmaları için ne yapmak gerekir.Önerilerinizi ve tecrübelerinizi paylaşır mısınız?
turhanengin
10-04-2015, 21:20
Merhaba Sayın Yaşam;
İlginiz için teşekkür ederim.Küçük saksılar dediğiniz saksılarınız ne kadar küçük ,yani kaç litrelik şekilleri nasıl, saksılara ne doldurdunuz , herhangi bir besin kullanıyormusunuz? Bunları yazabilirseniz ve birkaç tane de fotoğraf eklerseniz yapmış olduğunuz çalışma ile ilgili daha iyi fikir sahibi olabilirim ve size daha iyi yardımcı olabilirim diye düşünüyorum.
idris şenol
11-04-2015, 08:04
sayın hemşerim çalışmalrınızı ilgi ile izlemekteyim
deneme yanılma aşamasındayız muhakkak,tavsiyem gübre çözelti hazırlamaya yönelik araştırma yapmanız,sn Kudret tezel ve snAteşkaptanın çalışmalrını gübre hazırlama ve hesaplamyı iyice sindirin ,başarılarınızın devamını dilerim:))
turhanengin
11-04-2015, 14:29
Merhaba Sayın hemşerim İdris Şenol;
Öncelikle tavsiyeniz ve ilginiz için teşekkür ederim. Konu ile ilgili araştırmalarım devam etmekte, fırsatınız olursa sizi Çorlu'ya da beklerim tanışmış oluruz...
Saygılarımla
Turhan Engin.
Saksıların ebatlarını bilmiyorum ama içlerinde metro marketten aldığım torf var.12 kg torf aldım dört saksıyı doldurdu.Saksılar dikdörtgen. Her hangi bir besin kullanmadım. Tohumlara çimlendirme yapmadım peçete arasında direk toprağa 1 cm derinliğe ektim. Tohumları ekeli 10-15 gün oldu ama soğanın dışında hiçbirinde hareket yok. Diğer saksılara maydonoz,dereotu,kişniş ve minik acı biberler ektim(süs biberi de diyorlar galiba).Tohumları metro marketten paketli satın aldım.Biberleri de yengem vermişti
saksıların fotoğraflarını yüklemeyi beceremedim.Çözünce onları da yükleyeceğim.
asilturk1
15-04-2015, 02:11
Hocam seranıza hayran kaldım izin gününde yanınıza gelmek istiyorum.
Hemde tedarik etmek istediğim şeyler var
turhanengin
15-04-2015, 10:31
Buyurun gelin Sayın Asiltürk1;
Sizinle tanışmaktan mutluluk duyarım. Saygılarımla ...
turhanengin
20-04-2015, 15:45
Merhaba Sevgili Topraksız Tarım Severler
Bu sezon üzerinde çalışmış olduğum dikey ve yatay otomatik sulamalı bağımsız çalışan balkon saksı modellerinin imalat aşamalarını paylaşmak istiyorum.
Önce İmalat Aşamasında Kullanacağımız Malzemeler Ve Takımların Fotoğraflarını Paylaşıyorum.
turhanengin
20-04-2015, 15:47
Diğer Malzemelerimiz
turhanengin
20-04-2015, 18:14
Dikey Sistem Otomatik Saksı Fotoğrafları
turhanengin
20-04-2015, 18:17
Fotoğrafların Devamı
turhanengin
20-04-2015, 18:24
Sıcak Hava Tabancası İle Şekillendirdiğimiz Boruların Ve Su Deposunun Boyanması
turhanengin
20-04-2015, 18:27
Saksının Ekim İşlemi
turhanengin
20-04-2015, 18:33
Fotoğrafların Devamı
turhanengin
20-04-2015, 18:39
Yatay Sistem Otomatik Saksı Fotoğrafları
turhanengin
20-04-2015, 18:41
Boruların Kesim Aşaması
turhanengin
20-04-2015, 18:46
Ekim Saksılarının Kesilen Boru Yuvalarına Montajı
turhanengin
20-04-2015, 18:49
Fotoğrafların Devamı
turhanengin
20-04-2015, 18:53
Sulama Sisteminin Kurulumuna Ait Fotoğraflar
turhanengin
20-04-2015, 18:57
Kurulumu Tamamlanmış Olan Sistemin Yerine Montajı
idris şenol
20-04-2015, 19:00
hadi ayırlısı
turhanengin
20-04-2015, 19:03
Sevgili Topraksız Tarım Dostları;
Bugünkü Paylaşımlarım Bu Kadar Hepinize Bereketli Hasatlar Temenni Ederim.Yorumlarınızı Bekliyorum.
Turhan abi süper işler çıkarıyorsun valla, hayranınım bu konuda. Devirdaim motorunun resmini çekmişsin, ne marka/model kullanıyorsun ?
turhanengin
20-04-2015, 20:53
Teşekkür ederim Kardeş;
Kullandığım motor SOBO WP 5000 Kafa motoru.
tanerege
25-04-2015, 23:22
Turhan bey ..sistemleriniz ve çalışmalariniz gercekten takdire lâyık. ..benim merak ettigim 4 saksılı kapali kati ortam sisteminiz vardı bende bir ay once aldim aynisindan ve domates deniyorum...siz bir daha fotoğraf paylasmadiniz sistemle ilgili bir problemle mi karşılaşdınız ...selamlar
turhanengin
26-04-2015, 22:37
Merhaba Sayın Tanerege;
Auto pot marka sistemden bahsediyorsanız ,Onu bir arkadaşım çok beğendi Ben de kendisine hediye ettim. Kendisi sistemden gayet memnun.
tanerege
27-04-2015, 09:11
Turhan bey umarım bende başarılı olabilirim...selamlar
tanerege
27-04-2015, 14:07
Turhan bey sizin sistemlerin yaninda bizimkinin lafı olmaz ama sizlerden feyz alıp geliştirmek isterim...resimdeki dikey sistemi sizinki gibi geliştirebilir miyim altindaki saksiyi zaten çıkaracam tekrar ...besin çozeltisini sizinki gibi devirdaimli yapmak icin onerilerinizi yazar mısınız? İçine torf perlit karışımı hazırladım yukardan besin çozeltisini verdigimizde butun koklere temas ediyor mu?..Selamlar..
turhanengin
27-04-2015, 17:07
Merhaba Sayın Hocam;
Sizin yapmış olduğunuz dikey sistem çatal borulardan oluştuğundan yukarıdan besin eriğini verdiğinizde besinli su bütün köklere ulaşmaz. Doğruca süzülerek ana borudan aşağıya iner yani çatal uçlarına ektiğiniz bitkiler sulanmamış olur.
Ancak her bir ekim gözüne ayrı ayrı damlama hortumu çekerseniz bitkilerinizi sulaya bilirsiniz . Bu durum da hortum kalabalığına yol açar.
Saygılarımla Turhan Engin.
turhanengin
20-05-2015, 19:57
Merhaba sevgili topraksız tarım severler,
Bugün sizlerle seramın 19.05.2015 tarihinde çekilmiş olan fotoğrafları paylaşmak istiyorum.Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
İlk önce seramın dışında bulunan otomatik sulamalı saksı fotoğrafları,
turhanengin
20-05-2015, 20:10
Fotoğrafların devamı,
turhanengin
20-05-2015, 20:18
Seramın içinden görüntülerle devam ediyorum,
turhanengin
20-05-2015, 20:25
Çilek fotoğraflarının devamı,
turhanengin
20-05-2015, 20:31
Sera içerisine yeni ekilmiş olan domates,biber,patlıcan,salatalıklar...
turhanengin
20-05-2015, 20:35
Fotoğrafların devamı,
turhanengin
20-05-2015, 20:43
Fotoğrafların devamı,
turhanengin
20-05-2015, 20:45
Hepinize bereketli hasatlar temenni ederim,saygılarımla...
Turhan Engin
turhanengin
19-06-2015, 21:43
Merhaba sevgili topraksız tarım severler...Bugün sizlerle topraksız tarım seramın 16.06.2015 tarihinde çekilmiş olan fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum.Yorum ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim...
Önce seramın dışında bulunan yatay balkon modeli fotoğrafları...
turhanengin
19-06-2015, 21:51
Dikey balkon modeli ve diğer saksılardaki bitkilerin fotoğrafları...
turhanengin
19-06-2015, 22:01
Seramın içerisindeki salatalık fotoğraflarıyla devam ediyoruz...
turhanengin
19-06-2015, 22:07
Salatalık fotoğraflarının devamı..
turhanengin
19-06-2015, 22:21
Seramdaki domates fotoğrafları...
turhanengin
19-06-2015, 22:26
Domates fotoğraflarının devamı...
turhanengin
19-06-2015, 22:33
Patlıcanların fotoğrafları...
turhanengin
19-06-2015, 22:37
Biber fotoğrafları...
turhanengin
19-06-2015, 22:41
Çilekler ve kadife çiçeği fotoğrafları...
turhanengin
19-06-2015, 22:45
Hasat edilmiş ürünlerin fotoğrafları...
turhanengin
19-06-2015, 22:46
Hepinize bereketli hasatlar dillerim..Kolay gelsin,saygılarımla...
Turhan Engin
turhanengin
19-07-2015, 20:00
Sevgili topraksız tarım severler 19.05.2015 itibariyle seramdaki son durumu fotoğraflarla sizlerle paylaşmak istiyorum...
turhanengin
19-07-2015, 20:12
Seramdaki ürünlerle sabah kahvaltısı...
turhanengin
19-07-2015, 20:17
Diğer fotoğraflar...
turhanengin
19-07-2015, 20:30
Diğer fotoğraflar...
turhanengin
19-07-2015, 20:37
Diğer fotoğraflar...
turhanengin
19-07-2015, 20:43
Diğer fotoğraflar...
turhanengin
19-07-2015, 20:46
Ramazan bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, bereketli hasatlar temenni ederim...
Fenci Esra
20-07-2015, 10:30
Yeni çalışmalarınz yok mu
Turhan Bey, sizin ürünler haldekileri geçmiş. İyi hasatlar, tebrikler.
turhanengin
20-07-2015, 17:41
Merhabalar Sayın Sulukök ve Sayın Fenci Esra,
İlgi ve alakanız için her ikinize de teşekkür ederim.
Sayın Sulukök, benim ürünler haldekileri geçmiş mi bilemem de 19.5 metre kare seramda yetiştirdiğim ürünler beş kişilik ailemin yazlık sebze ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor. Bu da bana büyük mutluluk veriyor. Sağlıcakla kalın .
Sayın Fenci Esra, önümüzdeki sezon için sera içerisinde yapmayı düşündüğüm bazı değişiklikler var.Şu anda kağıt üzerinde çalışmalarım devam ediyor. Uygulamaya sezon sonunda başlayacağım inşallah.
TunahanCoC
25-07-2015, 21:38
Merhaba Sayın Volkan0048
Çilek ağacı için kullandığım boru 2 mertrelik 200 lük pvc su borusu,
ilk önce boru üzerine borunun çapını 3 eşit parçaya ayıracak şekilde(360 derece/ 3=120 derece) 3 tane çizgi çizdim. Daha sonra bu çizgiler üzerinden
30 ar cm. işaret aldım. İşaret alırken her yeni çizgide işaret aldığım kısmı 10 cm.
aşağıdan alarak devam ettim. Bunu yapmaktaki amacım çilekler ekildiğinde simetrik bir görüntü elde edebilmek ve çileklerin ağacın büyük bir kısmını kaplamasını sağlamaktı.
Daha sonra işartlediğim noktaların üzerinden 14 cm. uzunluğunda çizgiler çizdim.Çizmiş olduğum çizgileri sprey taşı ile kestim. Sonra kestiğim yerin üst kısmında kalan yeri sıcak hava tabancası ile ısıtarak içeriye doğru bir tahta parçası ile bastırdım. 20-30 saniye tahtayı basılı tuttuktan sonra boru soğuyarak tahta ile basılı tuttuğum şekilde kalıyor.
Çilek ağacının ölçme,kesme ve ısıtıp şekillendirme işlemi bittikten sonra daha temiz görünmesi için boyadım.
Sonrada içerisine beşi biryerde doldurup çileklerimi ektim.
merhaba turhan engin bey
İçini 5i bir yerde doldurduğunuzda karışım bastan aşağı doğru full dolumu ve sulamayı nasıl yapıyorsunuz resimle veya yazarak anlatırmısınız işinize nasıl kolay geliyorsa
Gerçekten minik seraniz çok bakımlı maşallah maşallah demek düşüyor bizlere :)
TunahanCoC
25-07-2015, 23:42
Tmm forumu tamamen okuyunca anladım cakillari neden dolduruyoruz peki ve ne kadar dolduruyoruz
turhanengin
26-07-2015, 14:50
Merhaba Sayın TunahanCoC;
Hangi çakıllardan bahsettiğinizi anlamadım?
TunahanCoC
27-07-2015, 00:19
Çelik ağacın izin üstündeki beyaz taşları demiştim
Hepsinde otak kullandığınız besin eryiginin formülünü vermeniz mümkün müdür acaba
Merhaba Sayın Turhan Engin bey sayfanızı bugün baştan sona incelemeye çalıştım.
Çalışmalarınız çok güzel ve başarılı bir şekilde ilerliyor ben buna azmin zaferi diyorum.
Bir kaç sorum olacak;
Birincisi bitki koruma ile ilgili bir sorununuz var mı?
İkincisi kapalı ortam olunca bazı bitkiler için dölleme nasıl gerçekleşiyor.
Üçüncüsü seçtiğiniz çeşitlerin topraksız tarıma daha uygun tür gibi özellik veya seçenek var mı?
Dördüncü Yanlış hatırlamıyorsam o bölgede Çorlunun kışı hatırı sayılır kışlardandı ısıtma sorununu nasıl aşıyorsunuz.
Beşincisi Nem sorunu yaşıyor musunuz?
Başarılarınız daim olsun.
Kolay gelsin.
Saygılarımla.
turhanengin
27-07-2015, 19:34
Çelik ağacın izin üstündeki beyaz taşları demiştim
Hepsinde otak kullandığınız besin eryiginin formülünü vermeniz mümkün müdür acaba
Merhaba Sayın TunahanCoC;
Çilek ağacının üstündeki beyaz taşlar pomza taşı bu taşları borunun üst kısmına 4-5 cm. kadar dolduruyoruz . Amacı, duşlama şeklinde yukarıdan sulama yaptığımız için, zaman içerisinde Beşibiryerde dediğim agregatta oluşabilecek oyulmaları önlemek hem de estetik sağlamak.
Besin eriğinin formülünü kendim hazırlamıyorum .Hazır olan bir yerli ürün kullanıyorum. Reklam olmaması için forumda marka belirtmek istemiyorum. ürün hakkında bilgi edinmek istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Özelden mesaj atarsanız telefonumu verebilirim.
turhanengin
27-07-2015, 21:57
Merhaba Sayın Sinbas;
Çalışmalarımı beğendiğiniz için teşekkür ederim. Sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.
1-Bitki koruma ile ilgili çok büyük sorunlar yaşamıyorum. Tabi zaman zaman kırmızı örümcek ,yaprak biti ,kör sinek ve beyaz sinekler musallat oluyorlar.Doğal ilaçlarla mücadele edip kalanını Allah a havale ediyorum.
2-Sera kapalı ortam fakat havalandırma pencereleri ve kapısı açılıyor . Buralardan arı ,sinek ,uğur böceği girip döllenmeye yardımcı oluyor.Döllenmenin yeterli olmadığı durumlarda sera içerisinde yapay yollardan hava sirkülasyonu oluşturarak döllenme sağlanabiliyor.
3-Fide seçiminde topraksız tarıma daha uygun fide arayışı içerisine girmiyorum. Sadece seçeceğim fidelerin sağlıklı ve doğal fideler olmasına (F1 olmayan) dikkat ediyorum.
4-Seramda herhangi bir ısıtma sistemi kullanmıyorum.Yaz sezonu sonunda çilek haricindeki tüm bitkiler ömrünü tamamladığından bu bitkileri söküyorum yerlerine taze soğan ekiyorum. Yani kışın seramda sadece taze soğan yetiştiriyorum.
5-Şu zamana kadar herhangi bir nem sorunu yaşamadım.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
shawshang
29-09-2015, 11:23
Çok güzel çalışmalar tebrikler
turhanengin
29-09-2015, 12:28
Teşekkür ederim Sayın Shawshang...
turhanengin
30-10-2015, 19:46
Merhaba topraksız tarım severler, bugün sizlerle seramın 2015 yılı yaz sezonunun son fotoğraflarını paylaşmak istiyorum...
turhanengin
30-10-2015, 19:51
Diğer fotoğraflar,
turhanengin
30-10-2015, 20:02
Diğer fotoğraflar,
turhanengin
30-10-2015, 20:17
Diğer fotoğraflar,
turhanengin
30-10-2015, 21:17
Sezonu kapattıktan sonra kurulalı 3 yıl olan seramın bakım ve tadilatlarını yapmaya başladım...Üç yaşını doldurmuş olan çilek fidelerim yerlerinden sökülüp yenileri ekildi.
Depolar ve motorlar temizlenip bakımları yapıldı.Sökülen çilek fidelerinin yerine Ankara'dan gelen salkım sarmaşık çilek fideleri dikildi.Geçtiğimiz üç sezon boyunca akan su kültürü sisteminin verimliliğini denedikten sonra bu sezondan itibaren seramın tamamını katı (agregat) sistemi ile donatıp çalışmalarıma devam edeceğim...
Yaptığım çalışmalar ile ilgili fotoğrafları belli aralıklarla sizlerle paylaşacağım...Şimdi seramın tadilat fotoğraflarından bazıları ile başlayalım...
turhanengin
30-10-2015, 21:21
Diğer fotoğraflar,
turhanengin
30-10-2015, 21:31
Diğer fotoğraflar,
turhanengin
30-10-2015, 21:36
Fotoğrafların devamı..
turhanengin
30-10-2015, 21:40
Bugünkü son fotoğraflar...Çalışmalarınızda başarılar dilerim..
Turhan Engin
shawshang
31-10-2015, 06:08
2016 çok daha iyi geçsin
turhanengin
31-10-2015, 09:17
İnşallah Sayın Shawshang ,cümlemizin...
Saygılarımla.
turhanengin
28-11-2015, 14:46
Merhaba sevgili topraksız tarım severler,
Bugün sizlerle seramın dış kısmında yetiştirmiş olduğum kudret narı fotoğrafları ile Ankara Pursaklar'dan getirtmiş olduğum ve bu sezon yeni ekimini yapacağım"salkım sarmaşık" çilek fidelerimin ekimine ait fotoğrafları paylaşmak istiyorum... Önce kudret narına ait fotoğraflar...
turhanengin
28-11-2015, 14:52
Sırada Ankara Pursaklar'dan gelen "salkım sarmaşık" çilek fidelerinin ekimine ait fotoğraflar...
turhanengin
28-11-2015, 14:55
Diğer fotoğraflar,
turhanengin
28-11-2015, 14:58
Fotoğrafların devamı...
turhanengin
28-11-2015, 15:07
Son fotoğraflar,
turhanengin
28-11-2015, 15:11
Bugünlük paylaşacağım fotoğraflar bunlardan ibaret... Çalışmalarınızda başarılar ve bereketli hasatlar temenni ederim..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.