Bağlan

View Full Version : Bonsai yaprak sararması




erdklc
12-11-2013, 19:12
benim pinus mugo bonsaimde yapraklarda sararma başladı. kuruyup ölecek diye korkuyorum. 4-5 günde bir suluyorum. balkonda iyi güneş ışığı alan bir yerde tutuyorum. neden böyle oldu anlamadım. ne yapabilirim? yardım ederseniz sevinirim




Sakaki
12-11-2013, 20:53
Mugo çamlarla ilgili olarak tourkana size daha iyi yardımcı olacaktır ancak bir şeyi belirtmeden geçemeyeceğim: Çamlarda bu tür sorunlarla karşılaşıldığında genelde sorunun görsel anlamda ortaya çıktığı zaman yerine en az birkaç ay öncesini sorgulamak gerekiyor. Ölmüş bir ibrelinin öldüğünü anlamak bazen 5-6 ay bile sürebiliyor ve bu genelde kök sisteminden kaynaklı bir sorun oluyor.

erdklc
12-11-2013, 21:01
yorumunuz için teşekkürler. ağaç 1 aydır bende. öncesini malesef bilmiyorum. 8 yıllık bir bonsai olduğu söylendi bana. inşallah yardım edecek birileri çıkar

erdklc
12-11-2013, 21:14
fotoğraf

erdklc
12-11-2013, 21:18
fotoğraf 2

tourkana
13-11-2013, 11:14
Bu benim ağaçlarımdan, sararanlar genelde eski yıl iğneleri olur, o bölgelere ışık ve hava girişi olmadığı için olan sararmalar normaldir.
Ağacınızda bazı sürgünlerde tomurcuk etrafında sararmalar var, genele yayılmadığını görüyorum. Işığı alabileceği ve hava akışının olduğu bir yerde bulunması gerekiyor bu ağacın.

Siz yine de düzenlenecek bonsai toplantılarından birine getirin, daha net görüp müdahalede bulunalım, ya da telafi edelim bir hata varsa. :)
Telleme ve budama ile ilgili de birkaç işlem yapmalıyız, ağacınızın formu çok güzel ..

erdklc
13-11-2013, 15:16
Çok teşekkür ederim. İnşallah gelmeye çalışacağım

erdklc
13-11-2013, 18:29
arkadaşlar saçma olur mu bilmem ama, bi sorum olacak. güvercin besleyen arkadaşlarım var. onlardan biraz kurumuş güvercin gübresi isteyip saksıya serpsem yanlış birşey yapmış olur muyum? yoksa bi faydası olur mu? teşekkür ederim

tourkana
14-11-2013, 10:47
arkadaşlar saçma olur mu bilmem ama, bi sorum olacak. güvercin besleyen arkadaşlarım var. onlardan biraz kurumuş güvercin gübresi isteyip saksıya serpsem yanlış birşey yapmış olur muyum? yoksa bi faydası olur mu? teşekkür ederim

Gübreler, gelişim dönemlerinde olan bitkilere destekleyici etkisi olur,
şimdi ağaçlar uykudalar dolayısı ile gübrenin bir faydası olmayacaktır. Geldiğiniz zaman ben size balık gübresi vereyim, bahar başında tatbik edersiniz, uç kısımdaki sararan sürgünleri kesin geridekilerde bir sorun yok diye gözüküyor.

erdklc
14-11-2013, 12:54
çok teşekkür ederim

erdklc
16-11-2013, 21:30
arkadaşlar ağacımda alt dallarda daha çok olmak kaydıyla sararmalar devam ediyor. hava ve ışık alan bir yerde duruyor. az suluyorum. normal gözükmüyor. bu mevsimde bu konuda ne yapabilirim ki? sararanları kesiyorum sadece. acaba yaprak mı döküyor? bi türlü anlamadım, inşallah ölmez.

sedag
06-12-2013, 08:53
Bonsai severler merhaba günlerdir bonsaimin sararmasından resmen kendimi hasta ettim çünkü ilk defa bir çicekle **** ağaçla bu kadar meraklıyım ..evet sorun devam etmekte ama hızı sanırım yavaşlıyor ve en güzelide bugün dogum günümde bonsaim bana ilk çiçegini hediye etticok mutlyum palasmak istedim

sedag
06-12-2013, 08:55
Sanırım yerini sevdi..

Sakaki
06-12-2013, 09:31
Sn sedag,

Bitkiniz hassas bir tropik tür. Isı, ışık, nem ihtiyacını kışın buna göre karşılamaya çalışmalısınız. Eğer marketten aldığınızdan beri toprağını değiştirmediyseniz büyük ihtimal çok su tutucu bir karışımın içinde ekili haldedir şu anda. Dolayısıyla eğer oda sıcaklığı yeterince yüksek değilse, sulama konusunda çok titiz olmanızı öneririm.
Bu bitkiden yetiştiren bir kaç arkadaşımız daha var. Onların deneyimlerinden de faydalanmanızda yarar var.

sedag
06-12-2013, 11:30
Sn sakaki
Bitkiyi eşim sera gibi ortamı olan bir yerden almış .toprağın değişmesi gerekiyormuydu bilmiyorum geldiği gibi duruyor sararmanin suyla ilgili oldugunu burdan duydum ve su vermeyi kestim .evimiz sıcak ama nem doğal olarak yok. şimdi toprağin üstü kurumuş ama bitkiyi biraz oynatınca dibindeki toprak koyu ve nemli .aslinda saksınıñ altinda taş falan varmı bilmiyorum ..marketen bonsaı toprağı alarak değişim yaparsam olurmu ve toprağın altına çakıl taşı koymalımıyım . aydınlatırsanız sevinirim .ilginize teşekkür ederim

Sakaki
07-12-2013, 11:37
Sn sakaki
Bitkiyi eşim sera gibi ortamı olan bir yerden almış .toprağın değişmesi gerekiyormuydu bilmiyorum geldiği gibi duruyor sararmanin suyla ilgili oldugunu burdan duydum ve su vermeyi kestim .evimiz sıcak ama nem doğal olarak yok. şimdi toprağin üstü kurumuş ama bitkiyi biraz oynatınca dibindeki toprak koyu ve nemli .aslinda saksınıñ altinda taş falan varmı bilmiyorum ..marketen bonsaı toprağı alarak değişim yaparsam olurmu ve toprağın altına çakıl taşı koymalımıyım . aydınlatırsanız sevinirim .ilginize teşekkür ederim

Sn sedag,

Size özetle bazı bilgiler veriyorum:

Işık gereksinimi - Eğer iç ortamda bakıyorsanız/bakacaksanız bitkiniz yaklaşık 1000 lükslük bir ışığa ihtiyaç duyacaktır. Tipik bir ofis/oda ortamının aydınlık değeri yaklaşık 400 lükstür. Güneşli bir havada dış ortamdaki aydınlık değeri ise 32,000 ila 100,000 lüks arası olacaktır. Yani eğer içeride bakacaksanız bitkiniz için en ideali onu bir pencere kenarına yerleştirmek olacaktır.


Sulama ihtiyacı - Toprağının hafif nemli tutulması önerilir ancak bu çok ıslak kalması anlamına gelmez. Eğer toprak çok ıslak kalırsa kök çürümesi başlayabilir. Daima drenajı iyi olan bir karışım kullanın. Fukien tea bitkinizi asla saksısını suya daldırarak sulamayın. Kışın sulamayı, yaz aylarına göre daha da azaltmanızda fayda var. Eğer bulunduğu ortamda nem sağlayabilirseniz bu daha iyi olacaktır.

Isı gereksinimi - Fukien tea soğuk ve karlı bölgeler için ideal bir tür değildir. Fukien tea için bulunduğu ortam ısısının 18 derecenin altına pek düşmemesi gerekir. Sıcak yaz aylarında ise su ihtiyacını yeterince karşıladığınız sürece sıcaklık pek sorun olmaz.


Toprak değişimi - Gerekli ısı, ışık ve nem koşullarını sağladığınız sürece her zaman (kökleri aşırı hırpalamamak kaydıyla) toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı/toprak değişiminden sonra bir kaç hafta gübre/besin vermemekte fayda var.


Çakıl taşlarına gelince: Aktaracağınız daha geniş bir saksının dibine çakıl taşları koymanız elbette drenajı düzenleyeceği için faydalı olacaktır.

Kullanacağınız toprak karışımı için kesin bir reçete vermek doğru olmaz. Besin ve gübreyi siz vereceğiniz için toprak karşımının besin içermesi konusunda endişelenmeyin. Toprağı suladıktan sonra suyun 10-15 saniye sonra saksıyı alttan terk ediyor olması, hazırladığınız toprak karışımının iyi bir karışım olduğu anlamına gelir.

Son bir not daha: Sıcak yaz aylarında bitkinin sulama ihtiyacı daha fazla olacaktır.

Umarım bu bilgiler size yeterli gelir :)

Bol şans.

erdklc
09-02-2014, 13:47
resimlerini eklediğim pinus mugo çam ağacımda ne yaptıysam yaprakların kurumasını engelleyemedim. az suladım, havadar bir yerde güneş almasını sağladım ama nafile. şu an tamamen kurumadı ama herhalde tamamen kuruyup ölecek. sanırım yapılacak birşey yok

ParalelEvren
08-03-2014, 12:48
merhaba arkadaşlar , zeltova agacım bir yandan yaprakları sararıyor bir yandan kuruyor bir yandan da yeni yapraklar çıkartıyor,suyunu filan veriyorum normal seyirinde neden olabilir bu durum acaba?

Sakaki
08-03-2014, 12:50
Bitkinizin bir resmini detaylı olarak çekip yüklemeniz mümkün mü sn ParalelEvren; hem dal ve yaprakların, gövdenin ve en önemlisi de saksıdaki toprağın net ve detaylı bir görüntüsü?

Bir de mümkünse nasıl bir ortamda baktığınız ve bu sorunla karşılaşmadan önce varsa yaptığınız müdahaleleri yazarsanız daha net fikir sahibi olabilir ve yardım edebiliriz.

ParalelEvren
08-03-2014, 14:17
fotografları cektım fakat yuklıyemıyorum hata verıyor?

ParalelEvren
08-03-2014, 15:06
ılk fotografda sararan bır kac yaprak bellı oluyor. toprakdada sararan düşmüş yaprakalr mevcut , ben bı yaklasık 10gundur bakıyorum bu zeltovaya cıcekcıden aldım kendısını 15yasında bonsaıyede kendısıyle basladım geldıgı gun topragı nemlı olmasına ragmen bı sulama takvımı olusturmak ıcın sulamıstım kendısını sonra ıste sararmaya basladı yapraklar dokununcada düşüyordu sararn yapraklar bugun topragının brz kurudugunu farkedıp gene suladım , suanda sararmıs yapraklar hala var ama suan dokununca dusmuyorlar brıde suan kurumus bır ıkı yaprakda gordum ama buna nazaran agac aynı zamanda cok yesıl ve sureklı yenı yapraklar acıyor, topragını degıstırmedım ıyıde oldugunu dusunmuyorum suan topragının sulayınca su tabaga ınmıyor, agac ıse dırek gunesın altında degıl ama aydınlık bır ortamda odada, lutfen yardımcı olun.

Sakaki
08-03-2014, 23:39
Sn Paralel Evren

Gördüğüm kadarıyla ağacınız şu an sağlıklı. Dal ve sürgünler gelişirken geride kalan eski/ ilk yaprakların sararıp düşmesi normal. Bu ayrıca ağacın iç kısımlarında kalan ve bu sebeple ışık fazla alamayan yaprak ve sürgünlerde de görülür.

Toprağınıza gelince, yukarıda "şu an sağlıklı" dememin sebebi de toprağınızın pek uygun olmayışından. Anladığım kadarıyla toprağınız fazla su tutuyor ve fotoğraftan bana sanki ağırlıklı olarak torf gibi geldi. Suyu / nemi uzun süre tutan toprak ileride bitkinizin köklerinde çürümeye neden olabilir.

Toprak değişimi için artık biraz geç, o sebeple sulamayı dikkatli devam ettirin. Sadece toprak kurumak üzereyken su verin ve toprağımızın çok nem tutucu olması nedeniyle suyu aşırı vermeyin. Bu arada doğru toprak karışımları hakkında bilgi edinin.

Ağacınız bir dış mekan bitkisidir normalde. Mümkünse baharı ve yazı dışarıda geçirmesine izin verin, aksi halde sağlığı olumsuz etkilenebilir. Kışın aşırı soğuklarda içeri alabilirsiniz.

Başarılar.

ParalelEvren
09-03-2014, 00:11
Teşekkürler

badrobot
09-03-2014, 10:20
Bu ağacın hem sağlığı (ışık ve hava) hemde şekil olarak bir forma girmesi için acilen çok iyi bir telleme yapılaması gerekiyor. Eğer zaman için dallar daha kalınlaşırsa dalların eğilip bükülme şansı pek kalmayacak. Kalın dallarda tellemez değil ama kalın dalları telledikten sonra bükme ve eğme işlmelerinde kırılma riski çok büyük oluyor. Ana dalların acilen tellemenmesinde fayda görüyorum.

melancholyyy
07-07-2014, 15:27
Merhaba,

benimde zelkova türünden bir bonsaim var. ağaç yeni yaprak çıkarıyor ve 2-3 yaprak açtıktan sonra çıkan yaprak kararıyor ve çürüyor. Uzun bir süredir bu şekilde ve ölmesinden korkuyorum.

Toprak değişimi iyi gelebilir diye toprağını değiştirdim ve o esnada çürümüş kökler olduğunu farkettim. Toprak olarak bir araziden aldığım kara toprak, hazır toprak kullanmıyorum.

Öneri ve bilgi rica ederim.

Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle (http://img497.yukle.tc/image.php?id=2782IMG_1175.JPG)

Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle (http://img497.yukle.tc/image.php?id=7272IMG_1162.JPG)

Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle (http://img497.yukle.tc/image.php?id=1163IMG_1172.JPG)

Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle (http://img497.yukle.tc/image.php?id=753IMG_1163.JPG)

Sakaki
07-07-2014, 16:18
Merhaba,

benimde zelkova türünden bir bonsaim var. ağaç yeni yaprak çıkarıyor ve 2-3 yaprak açtıktan sonra çıkan yaprak kararıyor ve çürüyor. Uzun bir süredir bu şekilde ve ölmesinden korkuyorum.

Toprak değişimi iyi gelebilir diye toprağını değiştirdim ve o esnada çürümüş kökler olduğunu farkettim. Toprak olarak bir araziden aldığım kara toprak, hazır toprak kullanmıyorum.

Öneri ve bilgi rica ederim. Resim ekleyeceğim ama pek bilgim olmadığı için ekleyemedim. bu konuda da ayrıca yardım rica ediyorum. kopyala yapıştır yapamadım.

Yeni kullandığınız toprak sadece tarla/bahçe toprağı olarak bildiğimiz topraksa, kök çürümesine neden olan toprağın özelliğinden biraz daha iyi olsa da yine de iyi sayılmaz. Kök çürümesinin nedeni geçirgen olmayan yani fazla su tutucu toprak olduğundan, köklerin rahat edeceği, drenajı iyi bir toprak karışımı kullanmanız gerekirdi.

Bununla ilgili bilgileri forumumuzda bonsai bölümünde bulabilirsiniz.

melancholyyy
08-07-2014, 06:36
anlıyorum, bonsai için yeni bir toprak almamda fayda var anşılan, bu arada resimleri ekledim. Farklı bir sorun olup olmadığı hakkında görüşünüzü rica ederim.

shellomen
08-07-2014, 09:42
Bu işte bende acemiyim ama aynı sizin izlediğiniz yol ile ben bi tane bonsai kuruttum ve kurtaramadım. Umarım siz kurtarırsınız bu güzel ağacı.

melancholyyy
08-07-2014, 09:57
umarım :(

badrobot
08-07-2014, 10:20
Sn.melancholyyy.
Bonsai aşamasında ağacın kök terbiyesi (kök budaması) uygulaması olmazsa olmazlardan biri...çünki ağacın o koca bedeni eninde sonunda kendisi için çok sığ ve dar bir saksıya girecek nihayetinde.
İşte tüm problemlerde bu aşamada katlanarak büyüyor. Kökleri küçültülerek sığ saksıya giren ağaç her türlü olumsuzluğa karşı çok hassaslaşıyor, en ufak bir enfeksiyondan, az bir susuzluktan, bakım hatasından doğabilecek bir hastalığın ilk aşamalarında ağaç hemen ölüveriyor. Bunun ilk sorumlusu kötü topraklardır.

Peki iyi toprak nedir?
-Direnajı maksimuma çıkarmak için bol taş malzemeli,
-Zararlı bakteri ve mantar oluşum ortamını minumuma indirgemek için İnoganik toprak karışımı,
içeren topraklardır.

Toprak karışımları kişiden kişiye değişkenlik göstersede temelde yukarıda saydığım ortamları sağlanması beklenir.
Benimde kullandığım toprak karışımlarında malzemenin %60 taş içeriklidir. %20 İnorganik toz içerik, %20 fabrikasyon torf (tek Organik madde).

melancholyyy
08-07-2014, 15:20
Sn.badrobot ,

peki resimlere bakarak bana ne önerebilirsiniz. toprak değişimi tamam onu yapıcaz, ama başka bir sorun varmı ağaçta bunu nasıl anlayabiliriz ?

Adem Keskin
08-07-2014, 15:23
Sayın melancholyyy , öncelikle hoşgeldiniz. Resimleri yüklediğiniz işlemleri umarım bu aralarda yapmadınız.Bu işlemler için zamanlama yanlış olmuş eğer öyleyse ağacınızın yaşama şansı çok zayıf. İyi çalışmalar..

fukien tea
10-05-2016, 10:35
Merhaba,

Yeni katıldığım için yanlış yere yazıyor olabilirim. Yalancı Akasya olduğunu öğrendiğim bonsaimde son bir aydır yaprak uçlarında sararma ve kahverengi lekeler var. Gittikçe de artıyor ve yeni çıkan filizlerde de aynı sorun görülüyor.

Solucan bu sararmaya neden olabilir mi? Yoksa vitamin eksikliği mi?
Teşekkür ederim.

sagol
19-05-2016, 13:31
Sayın fukien tea,

Yaprak uçlarındaki kahverengileşmenin nedeni Aşırı gübreleme,Nem yetersizliği olabilir. bir süre gübre vermeyin(sağlığı bozulan bitkilere gübre vermiyoruz), yapraklara su ile spreyleme yapın.

Kolay gelsin...

Merhaba,

Yeni katıldığım için yanlış yere yazıyor olabilirim. Yalancı Akasya olduğunu öğrendiğim bonsaimde son bir aydır yaprak uçlarında sararma ve kahverengi lekeler var. Gittikçe de artıyor ve yeni çıkan filizlerde de aynı sorun görülüyor.

Solucan bu sararmaya neden olabilir mi? Yoksa vitamin eksikliği mi?
Teşekkür ederim.

fukien tea
26-05-2016, 16:00
Teşekkürler.

Hulmus
17-07-2017, 13:30
Merhaba, Ulmus parvifolia (Çin karaağacı) olduğunu düşündüğüm bonsaimin problemleri var. Ocak 2017'de almıştım.

Bundan 2ay önce mayıs ayı gibi yapraklarını dökmeye başladı. Yapraklar önce siyah beneklerle kaplanıyor sonra sararıp düşüyordu. Araştırmalarıma göre black spot (siyah nokta) mantar hastalığıydı bu.(Resim A'lar)

Sonra bu hastalığın üstüne 1ay önce yapraklarda beyaz noktacıklar eklendi. Ve üzerlerinde beyazlı siyahlı minik böcekler vardı ve yaprakların üzeri toz kaplı gibiydi. Bu böcekler de araştırmama göre two spotted spider mite(kırmızı örümcek biti)'tı. (Resim B'ler)

1ay önce yapraklarına mancozeb içerikli mantar ilacı ve Acetamiprid içerikli böcek ilacı sıktım. Böcekler etkilenmedi, fakat yapraktaki siyah noktalar gitti.

Son 2 haftadır da yapraklarına ve toprağına NeemAzal isimli ürünü kullanıyorum. Böceklere etki etti %80 oranında. Fakat hala var böcekler sanki. Sigara külleriyle de 1 kere fısfıs yaptım yapraklarına ve toprağına.

1hafta önce de toprağında beyaz minik yuvarlak böcekler gördüm ve toprağına sulama suyuna Acetamiprid katıp suladım 1 kere.

Son hali bu ağacımın. (Resim C'ler) Yapraklarının uçları kahverengileşiyor ve bir süre sonra dökülüyor. Yaprakların çoğunda toz kaplanmış gibi bir görüntü var. Yeni sürgünleri de tam gelişemeden kararıp dökülüyor. Yaprakları epey dökülmüş durumda.Ve ağacımın gövdesini beyaz bi tabaka kaplamış durumda.

Neler önerirsiniz. Yardımlarınızı bekliyorum.

nicholai hel
17-07-2017, 18:04
Merhabalar, hoş geldiniz.

Neemazal kullanımını kesin, onun zaten toprağa uygulanması doğru değil. Ayrıca bazı tür ağaçlarda bunun gibi etkileri olabiliyor. Ben daha önce çin karaağacında kullandım ve olumsuzluk gözlemlemedim ama toprağa uygulama yapmadım. Ayrıca bu tür yağları şu anki sıcaklarda uygulamak da doğru değil. Yarardan çok zarar getirir.

Neem kullanımını bence tamamen kesin. Kırmızı örümcek ilaç kullanımıyla önlenir ama kalıntıları yapraklar üzerinde kalabilir. Hala canlı birey olup olmadığının en iyi kontrolü beyaz kağıt testidir, düz beyaz bir kağıdı dalların altına tutup dalları biraz sertçe sallayın, kağıda toz gibi partiküller dökülecektir. Bunları yakından inceleyin, hareket eden noktacıklar canlı kırmızı örümcek soyunun devamını gösterir. Bu durumda bence yine neem yerine akarisit kullanın. Kullandığınız Acetamiprid etken maddesi akarisit değildir! Onu boşuna kullanmayın. Özellikle kırmızı örümcekler için geliştirilmiş akarisit kullanacaksınız, insektisit değil. Yalnız dediğim gibi önce test yapın, canlı popülasyon hala varsa ilaca başlayın.

Ağacınız direk güneş ışığı almayan ama aydınlık ve havadar bir yerde dursun. Bu tür problemler çoğunlukla uygunsuz şartlar nedeniyle gücü zayıflamış ağaçlarda yaşanan problemlerdir. Şartları düzeltmek büyük fayda sağlar. Fotoğraflarda ağaç içeride, eğer sürekli yeri orasıysa problemlerin başlangıç nedeni o olmuştur. Balkonda çok daha mutlu olacaktır.

Kolay gelsin.

Hulmus
18-07-2017, 00:18
Cevabınız için çok teşekkür ederim nicholai hel.

Peki sürgünlerin önce gelişip kararması neden olabilir? Bu NeemAzal'ı kullanmadan önce de oluyordu. Sanki toprağında bir sorun var da ondan sürgünler gelişemiyor gibi geldi. Yeni yeni minik tomurcuklar sağlıklı bir şekilde büyüse rahatlayacağım ama ağacım sanki ölüme gidiyor gibi. Akarisit alacağım dediğiniz gibi. Peki toprak değişikliğine gitmeli miyim? Sanırım mevsimi değil fakat gerekli mi? Toprağında minik yuvarlak beyaz böcekler gördüm. Ne olduklarını bilmiyorum. Ayrıca toprağa yakın gövdesini beyaz bir tabaka kaplamış durumda.

Bunlar için öneriniz var mı?

Bu arada NeemAzalı toprağa uyguladım derken fısfıs şeklinde yaptım. Ve tabi yapraklarına sıktığım fısfısın damlaları da dökülmüştür. Kahverengileşme aşırı NeemAzaldan demekki.

nicholai hel
18-07-2017, 16:53
Fotoğrafların birinde toprağı görebiliyorum ama zaten bu market ağaçlarında görmek de çok gerekmiyor ne yazık ki, toprağı çok kalitesiz. Yetmezmiş gibi bir de kaya sıkıştırmışlar. Muhtemelen o kaya saksıya silikonlanmış da olabilir.

Yeni sürgünlerin kararmasının en olası sebepleri kök çürümesi, mantar ve virütik enfeksiyonlardır. Sizin durumunuzda kök çürümesi ihtimali olabilir, topraktaki o böcekler de o tür toprakları severler. Sezon uygun değil ama bunun gibi durumlarda saksı değişimi ağacı rahatlatabilir. Gövdedeki beyazlık kireç lekesidir ona takılmayın. Temizlenebilir.

Yapacağınız işlem, şu ankinden daha büyük bir saksı bulacaksınız, mümkünse hem enine hem derinliğine daha büyük olsun. Uygun toprak karışımı bulacaksınız. Bonsai toprağı ya da kaktüs, sukulent toprağı olarak bulabilirsiniz. Temel prensip çok geçirgen ve havadar olmasıdır bu toprağın. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra ağacınızı dikkatlice o saksıdan çıkarın, toprağı ıslak olmasın, sulama zamanı gelince yapın bu işlemi su vermeden önce, mümkünse tüm toprağıyla kalıp halinde çıkarmaya çalışın. Köklere zarar vermemeye dikkat edin.

Çıkardıktan sonra durumu inceleyin, toprak kokusundan başka küf gibi kötü bir koku var mı, kökler beyaz mı siyah mı, tutup hafifçe çektiğinizde kökler kopup geliyor mu dirençli mi, bu şekilde çürümüş kökler varsa hepsini alıp atın, sağlıklı köklere dokunmayın. Eğer çürümüş görünen kök yoksa hiçbir işlem yapmadan direk kalıp halinde yeni saksısına koyun ve altına çevresine yeni toprağı doldurun. Çürümüş kökler varsa onları uzaklaştırın, kalan sağlıklı köklerle birlikte ağacı saksılayın. Bu durumda sağlıklı köklerin etrafında hava boşluğu kalmadığına, toprağın her boşluğu doldurduğuna emin olun. İşlem bitince ağacınızı sulayın ve yine direk güneş almayacağı, rüzgarlara da korumalı olan ama havadar bir ortamda dinlenmeye bırakın.

Toprak yüzeyi kurudukça sulamaya devam edin. Yüzey nemliyse sulamayın.

Kolay gelsin.

Hulmus
19-07-2017, 09:45
Nicholai hel
Size ne kadar teşekkür etsem az. Yardımlarınız, bilginiz ve harcadığınız zaman için size minnettarım. Aylardır içimi sıkan problemlerdi bunlar.

Konuya dönecek olursam. Toprağını Nisan ayında değiştirmiştim ağacımın gittigidiyor'dan bonsai toprağı diye istetmiştim. O taş önceden vardı saksıda silikonlu değil ama. Onu yine ekledim toprağı hava alır diye. Saksının içine 10tane falan pomza taşı koydum kahverengi delikli (pomza olduğunu tahmin ediyorum)

Toprak değişimini yapacağım. Siz kalıp halinde çıkarın demişsiniz. Peki diyelim ki çıkardım öyle çürümüş köklerini nasıl göreceğim toprağını temizlemeden? Diyelim ki küf kokuyor da. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Bir de hala böcekler var yapraklarında akarisit olarak hangisini alacağımı bilmiyorum. Sizin kullandığınız bir şey varsa önerebilir misiniz? Ya da arap sabunum da var karışım da uygulayabilirim ev yapımı. Hangisi daha iyi bilmiyorum siz daha iyi bilirsiniz.

Cevabınızı bekliyor olacağım. Tekrardan teşekkür ederim!

Hulmus
19-07-2017, 12:29
Kullandığım toprakta budur.
Karışımı;
%40 torf
%10 pomza
%10 perlit
%30 göl kumu
%10 solucan gübresi'ymiş.

Reklam olmasın diye üstünü çizdim. Uygun mudur?

nicholai hel
19-07-2017, 12:36
Ben yazarken toprak görseli eklemişsiniz, düzenliyorum şimdi.

Toprak karışımı fena değil sadece 40% torf çok fazla, sulamasına yine dikkat etmek fazlaya kaçmamak lazım o karışımda, belki orada hata yapmış olabilirsiniz. Tabi bir de saksı değişimi yaparken tam topraksızlaştırma yapıp tüm kökleri topraktan temizleyip yeni karışımla yeniden mi saksıladınız yoksa merkezde eski toprağı duruyor mu o da önemli.

Toprağa gömülü kaya hava aldırmaz aksine hava alımını önler. Bunun gibi görsel eklemeler yaparken oldukça kafa yormak gerekir. Gerekirse o bölgede farklı yapıda karışım kullanmak bile gerekebilir. Bunun gibi estetik kaygılar ağacın zirai ihtiyaçlarına tam ve eksiksiz cevap verebildiğiniz dönemden sonraya bırakılırsa daha sağlıklı olur.

Nisan ayında değişim yaptıysanız kalıp halinde çıkmayacaktır. O şekilde çıkması için köklerin toprağı sarmış olması gerekir. Hatta bu karışımı kullandığınıza göre bu dönemde tekrar çıkarmanıza da gerek yok gibi. Ama fazla suladığınızdan ve kök çürümesi olabileceğinde şüpheleniyorsanız ve elinizde de karışımın devamı olduğuna göre bir çıkarıp durumu konrol edip sonra daha büyük bir saksıya yeni karışımı da ekleyerek yeniden dikebilirsiniz. Kayayı da alın, yerine karışım koyun.

Çürümüş kökler varsa zaten kök topu çok cılız, siyah renkte (ama torftan dolayı değil, kendi rengi siyah) ve tuttuğunuzda çok kolayca kopan yapıda olacaktır. Direnç göstermez. Farkedersiniz. Direnç varsa henüz çürümemiştir, kalabilir.

654065


Fazla sulamadığınızı ve kök çürümesi olmadığını düşünüyorsanız mancozeb devam edin. Ağaç daha önce önerdiğim ortamda dursun.

Kırmızı örümcek için ben Abemectin etken maddeli bir akarisit kullanıyorum, reklam yapmayalım.:) Üç uygulama sonunda tamamen yok olmazsa başka iki ilacı kullanıyorum. Bazı akar soyları dirençli olabiliyor.

Hulmus
19-07-2017, 15:09
Nicholai hel

Toprağı tamamen tazyikli su ile temizleyip değiştirmiştim. Merkezde toprağı yoktu yani. Kök çürümesi olduğuna inanıyorum çünkü sürgünleri çok yavaş gelişiyor ve kararıp dökülüyor açamadan.

Taşı çıkaracağım toprağından, peki yeni büyük saksıya ekimden sonra toprağına sulamada mancozeb karıştırmalı mıyım? Yoksa ağaç stresse girdiği için ertelemeli miyim? Ya da ağacın saksısını değiştirmeden önce suyuna mancozeb katıp gözlemlemeli miyim?

Toprağına yakın kısmında gövdesinde beyazlık var beyazlık için de mi mancozeb kullanmalıyım? Siz kireç lekesidir demiştiniz ama sulamada ben içme suyu kullanıyorum, kireç lekesi olması zor gibi.

Bir de bolca pomza taşı bulup torf oranını düşürmek istiyorum. Nereden bulabilirim perlit, pomzayı?

nicholai hel
19-07-2017, 15:45
Saksı değişimi yaptıktan sonra önce sağlıklı bir gelişim oldu da son dönemde mi bu problemleri yaşamaya başladınız, yoksa o zamandan beri süregelen bir problem mi?

Eski toprağını tamamen değiştirmekle iyi bir iş yapmışsınız ama sonrasında tabi ağacın çok iyi bakılması ve bir an önce kılcal köklerini onarması lazım.

Fungusitler genel olarak toprak üstü aksamda etkilidirler, Mancozeb de bu gruptadır. Toprak altı ve kök boğazı etkili fungusitler de var ama bir zirai ilaç bayisine sorarak almak lazım. Birkaç marka biliyorum ama en iyisi problemi anlatıp danışarak almaktır. Mancozeb sulama suyuna karıştırmanızda bence etki alamazsınız. Hatta onun yerine elinizde varsa köklendirici bir ürün kullanmanız çok daha iyi olur. Yoksa da ilaçtan önce onu edinebilirsiniz.

Sorunun kaynağı bakteriyel de olabilir, bu durumda en genel geçer ve en uygun maliyetli uygulama bakır kullanmaktır. Yine bir zirai ilaç bayisinden pestisit ruhsatlı bakır alıp kullanabilirsiniz. Kullanım şeklini de satıcıdan öğrenebilirsiniz.

Kök çürümesi ise problem, saksı değişimi yapmak, bu sırada çürümüş kökleri uzaklaştırmak, uygun karışımla yeni saksıya almak, sulamayı gerektiği ölçüde yapmak ve köklendirici kullanmak sorunu çözer, başka bir ilacın maliyetine girmeniz gerekmez.

Gövdedeki beyazlığı ıslak diş fırçasıyla bir firçalayıp temizleyip bakın, muhtemelen geçecektir. İsterseniz bir fotoğrafını ekleyin bakalım.

Pomza taşını az miktarda bulmak biraz zor olur, genelde çuvalla satılır, lav taşını belki daha uygun bulabilirsiniz. Perlit artık yapı marketlerde, peyzajcılarda bulunabilen bir malzeme. Yine internette de mevcut az miktarlarda.

Hulmus
19-07-2017, 21:12
Sanki o zamandan beri böyle gibi. Ama çok yavaş bi gelişim oldu. Başta black spot hastalığı oldu ama fark edemedim çünkü az yaprak döküyordu. Sonra ciddi yaprak dökmeye başladı. Ardından spider mite (örümcek biti) eklendi. Topraktan mı bilemiyorum.

Sorunun kök çürümesi mi mantar hastalığı mı yoksa bakteriyel mi olduğunu nasıl anlayacağım? Birde hafif kök budamasından sonra yapraklarını da keseyim mi

nicholai hel
20-07-2017, 12:16
Fotoğraflarda sürgün uçları kararması göremiyorum, hatta C2'de sanki sağlıklı yeni tomurcuklar görünüyor gibi. O kararan sürgün uçlarını bir çeker misiniz?

Şu anki fikrime göre öncelikli ihtiyacınız kırmızı örümceklerden kurtulmak, böyle zayıf düşmüş ağaçlarda çok hızlı hasara yol açıp öldürebilirler, ikincil (ama eş zamanlı) ihtiyacınız köklendirici.

Akarlardan kurtulup ağaca iki kez köklendiricili su verdiğinizde toparlayacaktır gibime geliyor, fotoğaflardan anladığım kadarıyla. Siz yine problemli gördüğünüz yerleri bir fotoğraflayın.

Yaprak vs kesmeyin. Gerçekten mantar problemi varsa o dallar alınabilir ama değilse gereksiz yere ağacı yorarsınız.

Hulmus
21-07-2017, 10:36
Nicholai hel,
Size ne kadar teşekkür etsem az. Minnettarlığımı anlatacak kelime, cümle bulamıyorum.

Ağacıma gelecek olursak, resimlerde görüldüğü gibi yeni sürgünleri kuruyup büzüşüp kararıyor. Fakat bir kaç tane sağlıklı yeni sürgün var ama onların akıbeti de kuruyanlarla aynı olabilir.

Bugün toprağını suladım ağacımın ve toprağında resmini çektiğim böceği gördüm. Zararlı mıdır değil midir bilemiyorum. Sormak istedim. Sulamayı da iki aşamalı yaparım hep. İçme suyuyla ilk sulama toprağın üstü diğer sulama 20dk sonra deliklerden su gelene kadar.

Dün aciliyetten dolayı arapsabunu sarımsaklı karışımı yapraklarına püskürttüm. Akarisiti en yakın zamanda alacağım.

Toprağın sulanmış resmidir aşağıdaki. Karışımını görün diye.

Bonsai dünyasına 7 ay önce atıldım çok bilgim yok ama sanki köklerinde problem varmış gibi. Sürgünlerini büyütmek istemiyor karartıyor diye düşünüyorum. Böcekler de cabası tabi.

Cevabınızı bekliyorum. Her şey için tekrardan çok teşekkür ederim.

nicholai hel
21-07-2017, 14:35
Evet sorun köklerde olabilir, bir çeşit mantar enfeksiyonu da olabilir sürgün uçlarını etkileyen.
Ağacı açık havada tutuyorsunuz değil mi?
Nisan ayında toprağı tamamen değişen bir ağacın bu kadar kısa sürede kök çürütmesi için oldukça fazla sulanması gerekir. Toprak karışımı fotoğrafta da görüldüğü gibi oldukça torf ağırlıklı, ama yine de market bonsailerinin toprağına göre iyi bir karışım. Yüzeyi kuruduktan sonra sulama yapıyorsanız olmaması lazımdı. Tabi saksının drenajı da iyiyse.

O böcekler sulamadan sonra yüzeye çıkıyorlardır. Nemli organik maddeleri severler ama çürükçül böceklerdir, ağaca zararları olmaz.

Dönem olarak uygun zamanda olsak şüpheniz varsa bir çıkarın köklere bakın derim ama şu anki sıcaklarda biraz zorlayabilirsiniz ağacı. Yine de eğer kendinize güveniyorsanız daha önce anlattığım gibi bir saksı büyütme işlemi yapın, o sırada kökleri köntrol edin, kayayı alın.

Yeni gelişmekte olan sürgünleri iyi takip edin, ağacın gidişatını en çabuk şekilde onlardan öğreneceksiniz.

Hulmus
21-07-2017, 14:53
Aslında fazla sulama yapmıyorum. Belli bir rutine de bağlı değilim. Belki de toprağımın drenajı çok kötüdür. En sıcak yaz günlerinde bile günaşırı sulama yaptım hızla kurumasına rağmen.

Ağacımı içeride tutuyorum. Pencerem hep açık ve rüzgarlı bir odada. Rüzgar hep ağacıma geliyor. Bir yerde örümcek bitlerinin kuru ve nemsiz havayı sevdiğini okumuştum. Rüzgarlı hava üremelerini yavaşlatıyor diye bu odaya aldım. Kuzeye bakan bir odada doğrudan güneş almıyor.

Dediğiniz gibi sulamadan sonra yüzeye çıkıyor böcekler.

Bu dönemde kök budamak doğru mudur? Zaten nisan ayında yaptım diye şimdi yapmaya çekiniyorum. Bilgim de pek yok sürekli araştırıyorum.

Çin karaağaçları için uygun kök budama zamanı nedir? Ve bir yerde de kök budamanın mantarı yayabileceğini okumuştum kesip açtığımız köklerden içeriye geçişleri kolaylaşıyormuş. Ama tabi bilemiyorum. Yeniyim bonsaide :) Büyük saksıya alacağım bir dahaki sulama işleminde. Köklerini tüm topraktan kurtarmalı mıyım? Eski toprağı enfekte olmuş olabilir diye?

Bu arada sormayı unuttum. Köklendirici nedir ve nereden bulabilirim.

Çok teşekkür ederim.

nicholai hel
21-07-2017, 18:42
Çin karaağacı iç mekanda da bakılabiliyor ama en sağlıklı ortamı kesinlikle dış mekan. Pencerenizi açık tutmanız çok fayda sağlar ama ağacın geceleri de rüzgara ihtiyacı var. Pencereden ne kadar hava alsa da dışarısı gibi olmaz elbette.

Kırmızı örümceklerin kuru ortamı sevdiği doğru, ağacı spreylemek onları rahatsız eder ama sizin durumunuzda sürgün ucu kararmasının olası sebeplerinden biri mantar enfeksiyonu olduğu için önermedim spreyi. Kırmızı örümceklerden en kısa sürede kurtulun. Son kullandığınız ev yapımı karışımın sonucunu takip edin, yeterli değilse akarisit alın. Düzenli olarak daha önce tarif ettiğim kağıt testini yapın, canlı var mı takipte olun.

Bu dönemde kök budaması önermeyiz. Zaten siz de eğer saksı değişimi yaparsanız kök budamayacaksınız, şayet varsa ölmüş/çürümüş kökleri alacaksınız. Dediğim gibi, sağlıklı köklerin 1 milimetresini bile kaybetmek istemezsiniz. Ama çürük kökleri geriye doğru, sağlıklı alana kadar toplamak fayda sağlar.

Ağacınız için en uygun kök budama zamanı, bahar başında, dallarındaki tomurcuklar açılmadan hemen önceki günlerdir.

Sağlıklı kök öbeklerinin olduğu bölümdeki toprağa hiç dokunmayın, ölü kökler zaten etrafındaki toprağı da tutamayacaklardır, tutsalar da çok cılız olur. O bölgelerdeki toprağı köklerle birlikte alabilirsiniz.

Köklendiriciler ağaçta yeni kök oluşumunu aktive eden, tetikleyen ürünlerin genel adıdır. Çeşitli asitler ve hormonlar içeren farklı ürünler vardır. En çok tercih edileni Indolbutrik Asit, IBA diye geçen üründür. Yine bir zirai ürün merkezine durumu anlatıp köklendirici sorarsanız size uygun bir ürün vereceklerdir.

Toprağınız dediğiniz gibi hızlı kuruyorsa ve yüzeyi kurudukça suluyorsanız yine tekrarlıyorum kök çürümesi olmayabilir sorun. İsterseniz öncelikle şu kırmızı örümceklerden tam olarak bir kurtulun. Ağaç zaten bir rahatlayacak o durumda. Sonrasında geriye kalan ufak sorunlarla kendisi de başedebilir. Yeni sürgünlerin gidişatını gözlemleyin. Problem yoksa müdahale etmenize gerek kalmaz.

Hulmus
21-07-2017, 21:17
Çok teşekkür ederim emekleriniz ve yardımınız için Nicholai hel.

Dediğiniz gibi ilk olarak toprağını değiştireceğim yani büyük saksıya alacağım ve çevresini yeni toprakla dolduracağım. Çürümüş gördüğüm kökleri alacağım.

Sonra da kırmızı örümceklerden kurtulacağım. Tamamen kurtulduktan sonra sürgünleri gözlemleyip tekrardan size yazarım. Yani 1-1,5 hafta sonra yazmış olurum. Umarım o vakite kadar beni unutmazsınız :) Gerçi unutsanız bile ben size hala minnettar kalmış olacağım. Emeğiniz büyük. Çok teşekkür ederim.

Hulmus
21-07-2017, 21:50
Bu arada toprağındaki springtail'miş. Bitkiye pek zararı yok ama evime yayılsın istemiyorum. 2 haftada bir suyuna sirkeli su dökeyim mi?

nicholai hel
24-07-2017, 12:24
Evet springtail ya da booklice ama korkulacak zararlılar değiller. Daha önce de dediğim gibi çürükçül canlılardır ve nemli ortamlarda yaşayabilirler.

Sakın sirkeli su falan dökmeyin toprağına. Ağacı balkonda tutup yüzeyi kuruduktan sonra su verirseniz kontrol altına alırsınız. Toprak karışımınız ne kadar inorganik olursa bu tür canlıların barınması da o kadar zor olur.

Hulmus
30-07-2017, 09:55
Merhaba nicholai hel,

Bonsaimin henüz toprağını değiştirmedim çünkü çakıl taşları arıyorum drenajı arttırmak için ve elek teli arıyorum drenaj deliğinden toprak dökülmesin diye çünkü cidden çok geniş. Nerede bulabilirim bilemiyorum bunları.

Kırmızı örümceklere gelirsek. Arap sabunuyla yaptığım ilacım hepsini yok ediyor fakat yumurtalarına etki etmiyor. Yumurtalarına etki etmeyince döngü yeni baştan başlıyor. Yumurtalarını nasıl yok edebilirim.

nicholai hel
01-08-2017, 14:09
Çakıl taşlarını en kolay akvaryum malzemesi satan mağazalardan bulabilirsiniz, aslında pahalı satarlar o yüzden pek tercih etmeyiz ama size çok az gerektiği için bir maliyeti olmaz, bulması en kolay bu şekilde olur sizin için. Boyasız, doğal, 2-4 mm gibi alın.

Elek telini bazı yapı marketlerde satılan sert plastik sineklikle çözebilirsiniz. Her yerde olmuyor ama, biraz aramak gerekebilir. Ya da yaratıcılığınızı kullanın, pek çok çözüm üretilebilir.

Kırmızı örümcek yumurtalarına etki eden ilaç bulmak zor, ama gerek de yok aslında. Bu dönemde yumurtalar 4-7 gün içinde açılır ve yeni nesil yaşama başlar. İlaçlamayı 7-10 gün arasında yapmak o yeni nesile yeniden yumurtlama şansı vermeden temizlemek anlamına gelir. Eğer 7-10 gün arayla 2-3 kez uygulama yapıp hala sonuç alamıyorsanız yetişkin bireylerin hepsini temizleyemeyen bir uygulama yapıyorsunuz ve üreme devam ediyor anlamına gelir.

Hulmus
04-08-2017, 14:17
Tekrardan teşekkür ederim nicholai hel.

Çakıltaşlarını buldum. Toprağım ve saksım hazır. Elek teli kullanmak yerine deliği çok tıkamayan büyük bir taş kullanmaya karar verdim. Şimdi bu taşların toprağın steril olduğundan emin olamıyorum. Bu nedenle taşları sirkeli suda bekleteceğim. Peki toprağa ne gibi işlem uygulamalıyım? Toprağı gittigidiyor'dan aldım fakat içinde böcek yumurtası olup olmadığını bilemem önlem amaçlı bir şey yapmam gerekir mi acaba?

nicholai hel
04-08-2017, 18:43
Güvenilir bir kaynaktan aldıysanız toprağı sterilize etmenize gerek yok. Ambalajlı topraklarda genelde bir sorun olmaz. Çakılı nereden buldunuz bilemiyorum ama güvenilir değilse kaynatabilirsiniz bir tencere içinde.

Yalnız elek teli yerine büyük taş konusunu iyi düşünün. Mümkün olan maksimum rahatlıkta suyun akıp gitmesini ama tabi toprak karışımının yerinde kalmasını isteriz. Daha iyi bir çözüm bulabilirsiniz.

Dersaadet
07-08-2017, 09:48
Merhabalar.

Nişanlıma geçtiğimiz hafta internet üzerinden Zelkova cinsi bir bonsai almıştım. Daha önce ikimiz de bonsai yetiştirmedik, dolayısıyla bu konuda tecrübemiz yok fakat bonsai ile ilgilenmeyi çok istiyorduk. Ama ilk deneyimimiz hiç iyi gitmiyor. 1 hafta içerisinde bonsai çok kötü bir hale geldi. Yapraklarında lekelenmeler var ve çoğu sarardı. Ne yazık ki öldü ölecek. Bonsaimizi yaşatmak için sizlerin engin tecrübelerinize ihtiyacımız var.

1. Sorun nedir veya ne olabilir?
2. Bu sorunu/hastalığı hangi yöntemlerle nasıl çözebiliriz?
3. Eğer bonsaimizi iyileştirmeyi başarırsak bundan sonrasında bakımını nasıl yapmalıyız? Aynı sıkıntıyla veya başka sorunlarla karşılaşmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

655123

655124

655125

655126

655127

nicholai hel
07-08-2017, 15:15
Merhabalar, aramıza hoşgeldiniz.

İlk ağacınızda, hem de bunun gibi ithal gelmiş bir market ağacıysa bunun gibi sorunlar yaşamanız çok normal. Bu sizin hevesinizi kırmaz umarım. İlk ağaçlarımızda hepimiz benzer sorunlar yaşadık, bunu unutmayın.

Ağacınızda sağlıklı yapraklarla karışık dağınık halde sağlıksız yapraklar ve o yapraklardaki hasar şekli aklıma yine kırmızı örümcek hasarını getiriyor. Yukarıda tarif ettiğim bir test var, beyaz kağıt testi, onu çeşitli dallara uygulayıp kontrol edin. Zararlıyı bulursanız sorunun kaynağı büyük olasılıkla o çıkacak.

Onun dışında zelkova ve çin karaağaçları ortam değişimine duyarlıdırlar, bu durum onlarda stres yaşatır ve ağaç bir miktar yaprak döker, stres ortadan kalkınca yeni yapraklar gelir çoğu zaman. Yalnız sizin yaprakların görüntüsünün yer değişikliği kaynaklı stres olduğunu düşünmüyorum. Başka bir nedene bağlı gibi. Bir zararlı saldırısı yoksa ortam koşullarını incelemek gerek. Ağacınızın toprağının da çok kalitesiz (bu ağaçlarda standart durumdur) olduğunu söylemem gerek. Bölgesel kök çürümeleri de böyle bir sonuç yaratabilir.

Toprak yüzeyi kurudukça su verin. Fotoğraflarda suya ihtiyacı var gibi görünüyor toprak yüzeyi, siz nemi kontrol ederek verin. Su verdiğinizde tüm toprak suyu güzelce emmeli, bunun için önce yüzeyi ıslatın, geçirgenlik kazandıktan sonra derinlemesine sulayın.

Forumda zelkova ile ilgili başlıkları inceleyin:
http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=1855498

Kolay gelsin.

Dersaadet
08-08-2017, 07:35
nicholai hel, ilginiz için çok teşekkür ederim.

Bonsai konusunda hiç tecrübem olmadığına değinmiştim. Bir yerden başlamak adına market ağacı dediğiniz türle başladık, açıkçası bu tarz sıkıntılarla karşılaşabileceğimi de düşünüyordum. Hevesim kırılmadı fakat bu haline üzülüyorum. Ne de olsa o da canlı.

Bahsettiğiniz beyaz kağıt testini yaptık. Fotoğraflar da aşağıda. Bir zararlı olduğunu düşünmüyorum, hareket eden bir şey yok. Bu durumda sıkıntı ortam koşullarına bağlı olabilir. Bonsai ofiste kalıyor ve muhtemelen tavan kliması böyle bir sıkıntıya neden oldu. Bir de ortam değişimi üzerine eklenince bu sıkıntı meydana geldi diye düşünüyoruz. Üstüne bir de toprağı kalitesiz ve geçirimsizse sıkıntılar katlanmıştır muhtemelen. Şu anda aklıma gelenler bunlar.

Peki kısa vadede bonsainin kendini toparlaması için ne önerirsiniz? En azından biraz toparlanırsa, ortam koşulları ve toprağı da iyileştirilirse kurtulacaktır diye düşünüyorum.

655174
655175

nicholai hel
08-08-2017, 11:24
655183

Bu bölgedeki gibi toz görünümünde olurlar ama hareket etmiyorlarsa sorun yok.

Aldığınız yapı market koşullarıyla çok farklı bir ortama geçiş yapmış ağacınız, klimalı bir ofiste zaten herhangi bir ağacın uzun süre sağlıklı kalması zordur çünkü çok değişken ve tutarsız bir çevre yaratır ağaç için.

Ağaçlar stabilite isterler. Mevsimler arasında günden güne değişen yumuşak geçişler isterler ki kendilerini iklime adapte edebilsinler. Yaz sıcağında, ona uyum sağlamış bir ağacı bir anda neredeyse kış ısıları olan bir ortama koyarsanız bocalaması son derece normal.

Ağacınıza en iyi açık havada bakabilirsiniz. Bazı türlerin çok dayanıklı olmasından dolayı iç mekan şartlarına uyum sağlayabiliyor olmaları da dışarda daha mutlu olacakları gerçeğini değiştirmez. Onlara açık hava koşulları sağlamanın bizler için en kolay yolu da balkonlarımızdır. Bu ortamlarda ağaçlarımıza son derece sağlıklı şekilde bakmamız mümkündür.

Ağacınızı açık havaya çıkarın. Direk güneş görmesin toparlayana kadar. Sulamasını kontrol ederek gidin. Yaprak dökmeye bir süre daha devam eder yine ortam değişeceği için ama bu kez yeni ortamı onun sevdiği şartlarda olacağı için dökmeyi bırakması lazım. Sulamaya dikkat ettiğiniz sürece kısa sürede toparlar kendini.

srnty
09-08-2017, 10:45
merhabalar, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ağaç doğrudan güneş almayan ancak aydınlık ve havadar bir ortamda, Sulamayı sprey ile günde 3-4 defa ağacın dallarını ve gövdesini ıslatacak şekilde (4-5 fıs) yapıyorum. Ayrıca sabah erken saatlerde toprağın üzeri nemlenecek şekilde yine sprey ile sulama yapıyorum. Mersinde bulunmam nedeniyle hava çok sıcak olabilmekte. Saksının ilk hali aşağıdaki resimlerdeki gibiydi (bahçeli bonsai idi) ancak ağaç bu şekilde olunca diğer yosun ve dekorları kaldırdım (belki yosunlar nedeniyle yeterli sulama yapamıyorum diye düşünmüştüm). saksının altında delik bulunmakta ve bu deliği parmağımla kontrol ettiğimde toprakta aşırı bi nemlilik bulunmamakta. Ayrıca yukarıda bahsettiğiniz gibi beyaz kağıt testini yaptım ve hareketli bir organizma göremedim.
Önerilerinizi bekliyorum. Tekrar çok teşekkür ederim.
https://i.hizliresim.com/293orA.jpg
https://i.hizliresim.com/jWON8m.jpg
https://i.hizliresim.com/mkyN30.jpg
https://i.hizliresim.com/YNLEDZ.jpg
https://i.hizliresim.com/Ddb5Pv.jpg

Hulmus
09-08-2017, 13:40
Sevgili nicholai hel.

Evde bir kaç çakıltaşı buldum fakat renkliler. Renklendirilmiş olmaları toprağa dolayısıyla ağacıma zarar verir mi? (Evet toprağını henüz değiştirmedim :/)

Ve ağacımın son hali şu şekilde çokca filiz çıkarttı fakat çoğu ya kurudu ya da soldu. Büyüyen filizleri de var ama :) Filizlerinin kuruması köklerinde problem olduğunu gösteriyor gibi.

Kırmızı örümcek biti şimdilik ağacımda görünmüyor. İlaçlamayı bu nedenle sonlandırdım. En son 5gün önce ilaçlamıştım. 5gün öncesine kadar 3gün arayla arap sabunu uygulamıştım bayağı abartmıştım.

Son 4gündür il dışında olduğum için toprağını değiştiremedim. Şimdi değiştirmek için kurumasını bekliyorum toprağın. Kök budamasını sadece çürük kökleri alarak yapacağım. Umarım hangisi çürük hangisi sağlıklı anlayabilirim :)

Önerilerinize her zaman açığım. Resimdeki çakıl taşları uygun mudur? (Küçük yeşil olanları ve büyük beyazları kullanacağım.)
Şimdiden teşekkürler...

nicholai hel
09-08-2017, 15:30
merhabalar, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ağaç doğrudan güneş almayan ancak aydınlık ve havadar bir ortamda, Sulamayı sprey ile günde 3-4 defa ağacın dallarını ve gövdesini ıslatacak şekilde (4-5 fıs) yapıyorum. Ayrıca sabah erken saatlerde toprağın üzeri nemlenecek şekilde yine sprey ile sulama yapıyorum. Mersinde bulunmam nedeniyle hava çok sıcak olabilmekte. Saksının ilk hali aşağıdaki resimlerdeki gibiydi (bahçeli bonsai idi) ancak ağaç bu şekilde olunca diğer yosun ve dekorları kaldırdım (belki yosunlar nedeniyle yeterli sulama yapamıyorum diye düşünmüştüm). saksının altında delik bulunmakta ve bu deliği parmağımla kontrol ettiğimde toprakta aşırı bi nemlilik bulunmamakta. Ayrıca yukarıda bahsettiğiniz gibi beyaz kağıt testini yaptım ve hareketli bir organizma göremedim.
Önerilerinizi bekliyorum. Tekrar çok teşekkür ederim.
https://i.hizliresim.com/293orA.jpg
https://i.hizliresim.com/jWON8m.jpg
https://i.hizliresim.com/mkyN30.jpg
https://i.hizliresim.com/YNLEDZ.jpg
https://i.hizliresim.com/Ddb5Pv.jpg


Yeniden merhaba,
Ağacınızın toprağı muhtemelen fazlaca kuru kalmış.
Bonsailerde sulamanın sadece spreyle yapılacağı gibi yanlış bir kanı var, sanıyorum siz de böyle yapıyordunuz.
Spreyi sadece toprak yüzeyini nemlendirmek için kullanırız, toprağın suyu kabul etmesi için, ardından normal çiçek sular gibi bolca sularız ağacı, toprağın her yeri suya doyana ve alttan bolca su akana kadar.

Sadece spreyle sık sık da olsa toprağı nemlendirmek ağacın kökleri seviyesindeki toprağı yeterince doyurmaz. Sıcak havanın da etkisiyle bu yüzey toprağı kısa sürede kurur fakat ağacın köklerine yeterince nem ulaştıramaz.
Her gün sprey yapmak yerine ağacın gövdesinin çevresindeki yüzey toprağı kurudukça önce spreyle nemlendirip arkasından derinlemesine sulayın. Toprak yüzeyini kontrol edin her gün, kuru değilse sulama da sprey de istemez ağacınız.


Bir de foruma fotoğraf yüklemekle ilgili şu konuları inceleyin lütfen;

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)

Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6257.htm)

Kolay gelsin.

nicholai hel
09-08-2017, 15:40
Sn. Hulmus,
o çakıl taşlarının beyazlarını düşünmeyin bile ama yeşil olanlar bile fazlaca büyük görünüyorlar. Daha önce de tane boyutunun 2-4 mm civarında olmasının uygun olacağını belirtmiştim. Bunlar 1 -1.5 cm gibi görünüyorlar. Gereksiz derecede büyükler. Daha ince çakıl bulmanızı tavsiye ederim.

Bölgesel sağlıklı filizler ve ölen sürgünlerin açıklaması çoğu zaman kök problemidir. Bu az ya da fazla sulamadan dolayı ağacın köklerinde belli bölümlerin öldüğünü gösterir. Az sulama durumunda çoğu zaman toprak değişimine gerek yoktur. Düzenli bir sulama ve bakımla ağaç toparlar. Fazla sulama kaynaklı kök çürümesi oldu ise çoğu zaman sulamayı azaltmak çözüm olmaz. Çıkarıp çürük bölgeleri temizlemek daha doğru olur.

Yine de eğer o sağlıklı bölümdeki sürgünler çok iştahlı gidiyorlarsa dokunmamayı seçebilirsiniz. Ağaç onları uzattıkça güç kazanır yeniden ve problemin üstesinden gelebilir. Sulamayı tam doğru ayarda yapmanız önemli bu süreçte. Toprak değişimi yapmayı seçerseniz ağacı fazla hırpalamanız durumunda o sağlıklı sürgünleri de küstürme ihtimaliniz mevcut.
Seçim sizin.

Kolay gelsin.

srnty
09-08-2017, 19:38
Sn. nicholai hel,
İlginiz için gerçekten çok teşekkür ederim. Sulama işlemini dediğiniz gibi yaptım ve bu şekilde devam edeceğim. Umarım bonsaide tekrar salığına kavuşur. Resim konusunda da daha dikkatli olurum. Tekrar çok teşekkür ederim...

Hulmus
12-08-2017, 14:10
Sevgili nicholai hel.

Dediğiniz gibi toprağını değiştirdim ağacımın. Daha büyük bir saksıya aldım ve çürümüş köklerini elimle çektim. Fakat çürüdüğünden iyice emin olduğum kökleri kestim. Bu da demek oluyor ki hala çürük kökleri olabilir. Bunun için ne önerirsiniz? Köklendirici demiştiniz önceden şuan içinde geçerli mi? Kullanmalı mıyım köklendirici.

Köklerini hafif budadığım için kurumuş filizlerini ve yapraklarını kestim. Bu iyi bir yöntem midir bilemiyorum. Hala filiz verip kurutuyor :/

Bu arada giderine plastik bir şey koydum ve birazını deldim. Ağaca su verdiğimde damla damla akıyordu altından sanırım bu yeterli?

Her şey resimdeki gibidir.

Ve tekrardan teşekkürler!

nicholai hel
12-08-2017, 17:59
Evet köklendirici bir ürün edinin ve kullanın.

Drenaj için koyduğunuz plastik parça umarım bol deliklidir. Suyun çok rahatça akıp gitmesini isteriz tahliye deliklerinden.

Tamamen kurumuş sürgünleri almanızın bir zararı yok ama artık ağacı bir süre uygun bir ortamda kendi haline bırakın.

Üzerinde sağlıklı sürgünler var, onların gelişimini takip edin. Uzamaya devam etmeleri en çok isteyeceğiniz şey şu an.

Sulama düzenini iyi ayarlamanız lazım. Yüzey toprağı kuruyana kadar bekleyin, sonra bolca sulayın.

Sağlığına yeniden kavuşur umarım.
Kolay gelsin.

srnty
29-08-2017, 08:19
Sn. nicholai hel,
Tekrar merhabalar. Sulamaya dediğiniz gibi devam ettim. Ağacın eski yaprakları tamamen kurudu ancak alt taraftan yeni bir filiz çıkıyor. Yeni bir gövde sanırım. Bundan sonrası için yapacaklarım konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Tekrar teşekkürler...

656291

656292

656293

nicholai hel
29-08-2017, 13:04
Kötü haber, ağacınızın muhtemelen o yeni sürgünden daha yukarıdaki kısmı daha önce belirttiğim gibi az sulamaya bağlı olarak öldü.

İyi haber, ağacı kaybetmeden kurtarmayı başardınız, şimdi yeni bir ağaç planlayıp bonsai yapabilirsiniz. :)

Tecrübeler ancak böyle kazanılıyor. Kuruyan kısım için şimdilik yapacak birşey yok. Siz yine sık sık o bölümü de spreyleyin, belki ana gövde üzerinde daha yukarıdan bir yerden de sürgün verebilir, pek sanmasam da, deneyin.

Şimdi yapmanız gereken ağacın bundan sonra sulama düzenine önem vererek onu geliştirmeniz. Bonsai adına yapacağınız bir işlem şu anda yok. Yetiştiricilik yapacaksınız. O sürgün serpilip büyüyecek. Gövde kalınlığı yarım santim civarına geldiğinde telleyip şekil verebilirsiniz. Bu sürgün ağacınızın yeni gövdesi olacak. Üzerinden ilerde yeni dallar çıkacak ve onlarla ağacınızı oluşturacaksınız. Bu sürgünden daha yukarı bölümün öldüğüne emin olduğunuzda o kısmı kesip atabilirsiniz. Şimdilik kalması daha iyi.

Kolay gelsin. Görüşmek üzere.

srnty
30-08-2017, 10:07
İlginiz için tekrar teşekkür ederim. Görüşmek üzere...

nitroxs
04-09-2017, 21:41
Merhaba,
1 aydır bende olan Adeniumun yapraklarında sararma başladı. Yeni çıkan küçük yaprakların bazılarında da sararma var. Çok sulama yapmıyorum 15 günde bir defa suluyorum. Bu sararma normal mi? Ne yapmam gerekir?
Şimdiden teşekkrüler.

srnty
16-09-2017, 16:24
Sn nicholai hel,
Tekrardan merhabalar. Bonsaimin son hali aşağıda. Yeni filizlenen yerden üstü dediğiniz gibi kurudu ve sanırım artık kesmem gerekiyor. Ayrıca yeni filizler uzamaya devam ediyor. Bu filizler için yapmam gereken bir işlem varmıdır :) Şimdiden Teşekkürler...

657370

657371

657372

NURALP
24-10-2017, 13:04
Merhaba, 1 ay kadar önce aldım fakat sararıyor ve yaprak döküyor, toprağı kurudukça sulama yapıyorum, normal mi bu durum sağlıklı görünüyor mu sizce?

nicholai hel
25-10-2017, 13:30
Merhabalar. Aldığınız yerdeki bakım şartları değiştiği için stres yaşaması normal fakat bu kadar fazla dökmesi başka bir sorunun işareti.
Serissa pek kolay bir tür değildir. İç mekan diye satarlar ama değildir. Tüm türler gibi uygun iklimde ve dış mekanda yaşamayı severler. Bazı çok dayanıklı türler sevdikleri için değil, güçlü ve toleranslı oldukları için yaşarlar iç mekanda. Serissa o kadar toleranslı değildir.

Ağacınızı dışarıya alın. Sulamasına dikkat edin. Toprak yüzeyi kurudukça derinlemesine su verin.

Ezgideniz
11-12-2017, 12:04
Hediye bir bonsai aldım fakat türü hakkında çok bir fikrim yok zelkova diye düşünüyorum 1 hafta olmadan yaprakları sararmaya dökülmeye başladı sulamaya dikkat ediyorum içerde hergün saat üçte toprağı nemli bırakacak kadar suluyorum sabaha toprağı kurumuş oluyor ama çok su verip çürütmekte istemiyorum ayrıca kıştayız bide güneşe de doğrudan maruz bırakmıyorum internette dayanıklı bir bitki yazıyor ama ne yapacağımı şaşırdım kışın bazen yaprak dökebilirmiş ama korkuyorum ölmesinden lütfen yardım edin

Harun Parlak
11-12-2017, 17:01
Bu tür dış mekan son baharı yaşıyor yaprakları döküp uyumaya hazırlanıyor. En azından kapalı bir balkona koyun kışı uyuyarak geçirip ilkbahara dinç girsin.
Aksi halde bu sene ölmese bile seneyi atlatamaz.

yagmurat
28-05-2018, 08:38
Merhabalar.
2 gün önce hediye olarak gelen bonsai bitkim hakkında bilgim olmadığı için foruma hemen üye olup bilgi edinmeye başladım. Türü Zelkova sanıyorum. Ancak daha 2 gün olmasına rağmen yaprakları kıvrılmaya kuru bir görüntü almaya başladı. Geldiğinde saksısına yeni ekilmiş gibi tepeleme bir toprağı vardı acaba bu solmasına sebep olur mu? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim arkadaşlar.

nicholai hel
28-05-2018, 14:58
Merhabalar.
2 gün önce hediye olarak gelen bonsai bitkim hakkında bilgim olmadığı için foruma hemen üye olup bilgi edinmeye başladım. Türü Zelkova sanıyorum. Ancak daha 2 gün olmasına rağmen yaprakları kıvrılmaya kuru bir görüntü almaya başladı. Geldiğinde saksısına yeni ekilmiş gibi tepeleme bir toprağı vardı acaba bu solmasına sebep olur mu? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim arkadaşlar.

Hoşgeldiniz.
Market bonsaileri malesef son derece sağlıksız koşullarda bakılıyor ve bizlere ulaşıyorlar.
Muhtemelen kök problemi içindedir. Zaten çok sağlıksız halde bizlere ulaşıyorlar, bir de yakın zamanda herhangi bir sebeple saksıdan çıkıp tekrar saksılandıysa kökleri zarar görmüş olabilir.

Bir fotoğraf koyarsanız daha net birşeyler söyleyebiliriz belki.

@feride
22-07-2018, 23:13
Merhaba, ben de bir hafta önce hediye yoluyla bir Zelkova sahibi oldum. Anlamadığım şu, bunlar madem sağlıksız, bize geldiklerinde neden yemyeşil oluyor da bir hafta sonra sararmaya başlıyorlar? Sağlıksız hatta kökü ölmekte olan bir ağacı nasıl iyi tutabiliyorlar? Benimki de sararıp dökülmeye başladı maalesef.. camları sürekli açık kapalı balkon, dış mekan sayılır mı? Yoksa açık balkona mı almalıyım? Bir de bu kök budaması için ne kadar beklemeliyim? Yardımcı olabilen olursa sevinirim. Çok teşekkürler..

nicholai hel
27-07-2018, 13:42
Merhaba, ben de bir hafta önce hediye yoluyla bir Zelkova sahibi oldum. Anlamadığım şu, bunlar madem sağlıksız, bize geldiklerinde neden yemyeşil oluyor da bir hafta sonra sararmaya başlıyorlar? Sağlıksız hatta kökü ölmekte olan bir ağacı nasıl iyi tutabiliyorlar? Benimki de sararıp dökülmeye başladı maalesef.. camları sürekli açık kapalı balkon, dış mekan sayılır mı? Yoksa açık balkona mı almalıyım? Bir de bu kök budaması için ne kadar beklemeliyim? Yardımcı olabilen olursa sevinirim. Çok teşekkürler..

Merhabalar.
Bu ağaçlar satın aldığınız yapı marketlere zaten yeni gelmiş oluyorlar ve kısa süre sonra sağlıkları bozuluyor, çoğu zaman o halde göremiyorsunuz çünkü görevliler onları önce satış dışı depo alanına alıp yeniden satış formuna getirmeye çalışıyor ama çok büyük oranda oralarda telef olup gidiyorlar. Yerlerine sürekli yenileri geliyor.

Tabi bir de eklenen stres faktörleri var. Ağaç uzakdoğuda üretildiği tarladan sökülüp saksılanıp uzun bir yolculuğa çıkıyor, hedef ülkede önce merkez depolara sonra şubelere dağıtılıyor ve orada satış için belirlenen yeni yerlerinde sizin almanızı bekliyor. Buraya kadar ciddi bir stres yükü var, güçlü bir ağacın yeni ortamına uyum sağlayıp biraz rehabilitasyon döneminden sonra eski sağlığına kavuşması da olası, ama tam bu sırada siz alıcı olarak onu o alışmaya çalıştığı ortamdan alıp yepyeni ve bambaşka bir çevreye götürüyorsunuz. Bu, zaten güçsüz bir ağaç için artık kaldırılması zor bir hal almaya başlıyor.

Bir de o son ortamında bakım şartları uygun değilse, ölümcül darbe vurulmuş oluyor.

Camları açık kapalı balkon yarı dış mekan sayılır, çin karaağacı/zelkova için uygun olabilir ama pek çok dış mekan ağacı için uygun değildir.

Ağacın sağlığı yerinde değilken kök budaması yapmayın. Ama kökleri hiç bozmadan daha büyük bir saksıya geçirebilirseniz bunun faydası olur. Büyük saksıdaki kalan boşlukları yeni ve kaliteli toprak karışımıyla doldurmalısınız.

@feride
31-07-2018, 12:31
Aydınlattığınız içi çok teşekkür ederim. Forumdan çıkarımlarımla sulamayı ve spreylemeyi yoğunlaştırdım, toparlanıyor gibi.. bu toprak konusunda önerilen oranları hazır bulabileceğim veya yaptırabileceğim bir yer yok maalesef.. hazır satılan karışımlar ağacımızn beklentisini karşılar mı?

_diplomat_
31-07-2018, 19:53
Arkadaşlar Merhaba aranızda yeniyim, Çok hevesli şekilde bonsai'ye başladım, evde 2 adet bonsaim var biri ficus ginseng biri de zelkova bonsai.

Resim ekledim altta, güneşi direk almadan ışıklı bir ortamdalar. Forumlarda hergün sulanması gerektiğini okudum alalı yaklaşık 2 hafta oldu, hergün fisfisla yaprakları ve toprağını suladım, aldığımdan beri hergün 1-2 yaprak kuruyup döküldü, Şimdi bazı yapraklarında resimlerde görünen siyah noktalardan var. Müsadenizle birkaç sorum olacak;

1. Bu lekeler fazla sulamadan kaynaklaniyor olabilir mi? Uyguladigim sulama yöntemi doğru mudur?

2. Bitki sudan başka besine ihtiyaç duyar mı? Internette satılan bonsai için besinleri kullanmam gerekir mi?

3. Siyah lekeli yaprakları uçlarından kesmem doğru olur mu?

4. Görsellik açısından Yaprakları küçültmek ve bazı dalları budamak istiyorum bunu için doğru zaman ne zamandır? Bugünlerde yapsam ağaca zarar verir miyim?

5. Toprağın üzerinde yosun var altındaki toprak ta resimde görünen şekilde, önereceğiniz bakım şekli nedir?

6. Ağaç bir tarafa fazla yatik duruyor, diğer tarafını ışığa çevirdim o tarafa yönelme olur mu?

7. Küçük bonsai'yi ofisimde tutuyordum birkaç gün şehir dışına gidince susuzluktan kurumuş, eve getirip resimde görünen yere koydum hergün fisfisla sulayınca 2 gündür yeşil yaprakların çıktığını gördüm, bugün kurumus olan dalları kestim ve kuru yaprakları temizledim bunun ağaca yararı veya zararı olur mu? bu konuda önerileriniz nelerdir?

8. Ağaçların ikisine de fazlaca özeniyorum ve sağlıklı olmalarını istiyorum, nasil bakmalıyım? bakımında önereceğiniz ipuçları ve tüyolar var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden Çok teşekkür ederim

nicholai hel
01-08-2018, 16:15
Aydınlattığınız içi çok teşekkür ederim. Forumdan çıkarımlarımla sulamayı ve spreylemeyi yoğunlaştırdım, toparlanıyor gibi.. bu toprak konusunda önerilen oranları hazır bulabileceğim veya yaptırabileceğim bir yer yok maalesef.. hazır satılan karışımlar ağacımızn beklentisini karşılar mı?

Gerekli olabilecek malzemeleri de, hazır karışımları da internette arama yaparak bulabilirsiniz. "bonsai karışımı" olarak aratırsanız alternatifler çıkacaktır karşınıza.
Keyifli hobiler dilerim.

nicholai hel
01-08-2018, 16:46
Arkadaşlar Merhaba aranızda yeniyim, Çok hevesli şekilde bonsai'ye başladım, evde 2 adet bonsaim var biri ficus ginseng biri de zelkova bonsai.

Resim ekledim altta, güneşi direk almadan ışıklı bir ortamdalar. Forumlarda hergün sulanması gerektiğini okudum alalı yaklaşık 2 hafta oldu, hergün fisfisla yaprakları ve toprağını suladım, aldığımdan beri hergün 1-2 yaprak kuruyup döküldü, Şimdi bazı yapraklarında resimlerde görünen siyah noktalardan var. Müsadenizle birkaç sorum olacak;

1. Bu lekeler fazla sulamadan kaynaklaniyor olabilir mi? Uyguladigim sulama yöntemi doğru mudur?

2. Bitki sudan başka besine ihtiyaç duyar mı? Internette satılan bonsai için besinleri kullanmam gerekir mi?

3. Siyah lekeli yaprakları uçlarından kesmem doğru olur mu?

4. Görsellik açısından Yaprakları küçültmek ve bazı dalları budamak istiyorum bunu için doğru zaman ne zamandır? Bugünlerde yapsam ağaca zarar verir miyim?

5. Toprağın üzerinde yosun var altındaki toprak ta resimde görünen şekilde, önereceğiniz bakım şekli nedir?

6. Ağaç bir tarafa fazla yatik duruyor, diğer tarafını ışığa çevirdim o tarafa yönelme olur mu?

7. Küçük bonsai'yi ofisimde tutuyordum birkaç gün şehir dışına gidince susuzluktan kurumuş, eve getirip resimde görünen yere koydum hergün fisfisla sulayınca 2 gündür yeşil yaprakların çıktığını gördüm, bugün kurumus olan dalları kestim ve kuru yaprakları temizledim bunun ağaca yararı veya zararı olur mu? bu konuda önerileriniz nelerdir?

8. Ağaçların ikisine de fazlaca özeniyorum ve sağlıklı olmalarını istiyorum, nasil bakmalıyım? bakımında önereceğiniz ipuçları ve tüyolar var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden Çok teşekkür ederim


Merhabalar.

Ağaçların hergün sulanması gerektiği bilgisi çok çok yanlış. Hiçbir ağaç için belirli bir sulama düzeni uzun vadede sürdürülemez. Her ağacın istekleri ve hatta aynı ağacın mevsimsel istekleri büyük fark gösterir.
Toprak yüzeyleri kuruyunca sulayın, tekrar kuruyana kadar sulamayın, suladığınızda bolca sulayın, toprak tamamen suya doysun. Genel prensip bu şekildedir.

1 - Sulama şeklini düzeltirseniz ficustaki o lekeler sorun olmaz. Yeni yapraklarda bu durum düzelecektir.

2 - Bitkiler yaşamak için suda bulamadıkları başka elementlere de ihtiyaç duyarlar. Gübre kullanımı bunun içindir. Herhangi bir gübreyi üreticisinin önerdiği dozda kullanabilirsiniz ama acelesi yok. Bana göre eylülde başlayın gübrelemeye, önce ortama bir alışsınlar.

3 - Lekeli yaprakları takip edin, artış olursa komple kesip alabilirsiniz.

4 - Ficus üzerinde çok abartmadan budama yapabilirsiniz. Karaağaç önce kendini toparlamalı.

5 - O yosun tamamen görsel amaçlı ama aslında bu durum sizin toprağın su ihtiyacını gözlemleme imkanınızı engelliyor. Ayrıca toprağın havalanmasını da önlüyor. Kaldırılması daha doğru olur.

7 - Karaağaç susuz kalmış ve muhtemelen o yeni çıkardığı sürgünlerin daha yukarısı ölmüş durumda. Hiçbir müdahale yapmayın. O sürgünlerin gelişip güçlenmesi önemli. Onlar da sağlıksız düşerse ağacı kaybedersiniz.

8 - Ficus ve çin karaağacı için bakım koşulları forumdaki pek çok konuda konuşuldu geçmişte. Arama bölümünden bu türleri aratarak ilgili başlıkları okuyun.

Kolay türlerle başlamış olmanız avantaj yaratıyor.
Karaağacın sağlığını iyileştirmeye yönelin derim.

Keyifli hobiler, sağlıklı ağaçlarınız olsun.

_diplomat_
02-08-2018, 10:05
hocam çok teşekkür ederim değerli önerileriniz için

hanifeerdem
02-08-2018, 16:00
Merhabalar,
Daha önce hiç bonsai yetiştirmedim.
Zelkova bitkisi yaklaşık 1 hafta önce hediye geldi çiçek sepetinden. ancak bugün yapraklarının çoğunun sarardığını farkettim. Ne durumda olduğuyla ilgili hiçbir fikrim yok. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

679299

679300

679301

679302

679303

Gül Batur
02-08-2018, 18:52
İyi akşamlar arkadaşım galiba susuz kalmış Bir su bardağı su ver bakalım sabaha nasıl olacak yapraklar girilecek mi .

hanifeerdem
03-08-2018, 11:22
Teşekkür ediyorum inşallah düzelir. Sabah suyunu verdim tamamen sararan yaprakları aldım. Beklemedeyim :)

hanifeerdem
10-08-2018, 11:23
Bonsaimi suladıktan sonra herhangi bir düzelme olmadı. Aksine diğer yaprakları ve genç sürgünlerin uçları da kurudu. Ne yapmam lazım?

Mahmut Tebir
10-08-2018, 13:59
Galiba bu kuruma sıcak havalardan dolayı olabilir. Benim birkaç bitkim su vermeme rağmen bu sıcak havalara yenik düştü. İnşallah seninki de öyle olmaz.

paksoylu
30-05-2020, 12:46
Merhaba Arkadaşlar , Öncelikle değerli bilgilerini bizimle paylaşan eski üye arkadaşlarımıza çok teşekkürler.
2019 Kasım ayında bize hediye olarak gönderilen ve salonumuzda en sevdiğimiz bonzai ağacımız ne yazıkki belirgin bir şekilde sararmaya başladı. Çiçeksepeti yetkilileri ile görüştüğümde 3 günde bir sulamamız gerektiğini ve saksı veya toprağını değiştirmememiz gerektiğini iletmişlerdi ancak verilen bilgi sanırım yanlıştı .
Bu sararmanın önüne geçmek mümkünmüdür ?
Bizdeki cins bonzailerde budama yapmamız gereklimidir . Bu konuda hazırlamış olduğunuz bir video varsa paylaşabilirseniz çok faydalı olacaktır . Şimdiden mesaj yazan tüm arkadaşlara çok teşekkürler .
Fotoğraflar:
https://ibb.co/WgG00hf
https://ibb.co/RTt3P7b
https://ibb.co/LvrbF14
https://ibb.co/6mYK48S

sinem kamalı
08-11-2020, 22:18
Merhaba, bugün ficus bonzai'nin yaprak döktüğünü gördüm. Yaprakları saksının bidinden avcuma aldığımda,avcumun içinde nokta kadar bir böcek yürüyordu,bu böcekle ile mi yoksa kalsiyum ya da fosfor eksikliği gibi bir sorun mu var sizce? Teşekkür ederim. Fotoğraf yükleyemedim için böyle yükledim,kusura bakmayın.https://i.hizliresim.com/Y5998C.jpg[/url

Hilalka
07-05-2022, 12:02
Merhaba. 3 yıldır yetiştirdiğim bonzaimin bu sene toprağını değiştirdim. Ama yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Bir sorun var mı yoksa bu durum normal mi sizce?