PDA

View Full Version : Perlit-Domates-topraksız Tarım




merdefe
05-11-2013, 18:39
Paylaşmak güzeldir.
Bu güne kadar bir çok çalışma, deneme yaptım. başarılı olduklarım, yarıda kalanlar , hüsrana uğradıklarım.. Bu sene ikametimi değiştirerek geldiğim antalyada 1.5 dekar bir sera kiralayıp kolları sıvadım. Çeşit bandita, bir çok üstat iyi bilir. gene eksikleriyle yanlışları ile 25 gününü doldurdu domatesler ufak bir tuta zararı haricinde herşey yolunda.. bu güne kadar bu siteden çok şey öğrendim yaptıklarımı eksiksiz olarak burada paylaşacağım ( inşallah) tüm sorulara ve önerilere açığım.. Saygılarımla ...




merdefe
05-11-2013, 18:44
Eskiden perlitli poşetler satılırmış. Nakliyede sıkıntı olduğundan dolayı artık perliti ve poşeti ayrı satıyorlar ... veya biz satılan yeri bulamadık :p poşetlere perlit doldurmak ile başladı serüven ;) bir poşete yaklaşık 28 ila 30 lt civarı perlit dolduruldu. bitki başına 7 litre olarak hesapladık ..

Poşetler yerlerine dizildikte sonra ve fideler ilk günlük iken fotoğralar mevcut . max nem ve max sıcaklık değerlerini de koymak istedim. Yalnız; max nem günün en soğuk saatinde olması gereken nem sıcaklık yüksek iken nem miktarı % 10 civarı oluyor.

merdefe
05-11-2013, 18:54
uzun süreli araştırmalar sonucu edindiğim bilgiler dahilinde domatesde 3 farklı solüsyon kullanacağım ilk 1 ms/cm ikinci 1.5 ms/cm son ve daim kullanılacak solsüyon ise 2.5 ms/cm (bu verilen değerler EC değerlerini göstermektedir). bugün ikinci solüsyona geçtim. sulama suyumun değerleri elimdeki ph ec ve tuzluluk ölçer ile ölçülen değerler ; 8.2 ph , 0.42 ms/cm EC. farkında olduğum konu ph yüksek Ec ise sınırda yalnız bu tersiyer sulama kanalının suyu değil önümden bir dere akmakta onun su değerleri. yağmurlar ile birlikte su değerleri biraz daha yükselmekte ( tahminim, yağmur tarlalardaki tüm gübreyi dereye akıtıyor :) )

merdefe
05-11-2013, 19:02
sulama sistemi olarak sabit basınç damlatıcılı spagetti sulama kullanılmaktadır. yaklaşık olarak 1.5 atm basınç ile sisteme verilmektedir. sistemde bir adet venturi mevcut olup ozon jenaratörü ile sulama suyuna ozon karıştırılmaktadır.
Neden ozon ? derseniz. Arkadaşlarım biz okuldayken bir deneme yaptılar. Toprak altı damla sulama sisteminde ozon kullandılar ve soğan yetiştirdiler. işlemleri bizzat biz kendimiz yaptık. ozon kullanılan parsellere değil hastalık köstebek bile uğramadı. ( köstebeği kızdırıp boruyu dişlettiğimizi çok iyi hatıylıyorum :) ) ve ayrıca soğanın tadı iriliği ve aynı şekilde yeşil soğanın tadı iriliği ve rengi kendi nazarımızda gayet muntazam olmuştu. Daha sonra bir çok araştırmam oldu. ne kadar ozon veriyorsunuz diye sorarsanız eğer; 0.1 ppm ile 0.05 ppm arasında ozon verilmekte. 0.2 ppm in üzerine çıktığı zaman bitkide saralmalar tespit ediliyormuş. topraksız tarımda kullanılırken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu fazla ozon demir de çökeltme yapıyor..

merdefe
05-11-2013, 19:09
Domatesler ilk fide dönemlerinde bir kaç gün hiç büyümediler ( ki günde 10 defa serayı geziyordum) ki bu normal olması gerekiyor kökler perlit ortamına alışma devresindeler. Daha sonra gün içinde bile büyümesini gözlemleye biliyorsunuz. Bu fotoğraflar daki fideler 2 haftalık.

merdefe
05-11-2013, 19:14
Domateslerin bana küfrettiğini duyabiliyorum. işlerle tek başıma uğraştığımdan sera dışında yapılması gereken işlere koştuğumdan koltuk dallarını ve alt yaprakları fazla uzattık. bu fotoğraflar 20 günlük domateslere ait. bu gün itibariyle 25 gün oldu ikinci çiçeği açtı üçüncüyü aradan gösterdi. Bombus arılarımda gayet güzel çalışıyor.. Bugün tuta ilacı yaptığımdan bir gün bende misafir olacaklar sonra çalışmaya kaldıkları yerden devam.
Yeni gelişmeler ve fotoğraflarla görüşmek dileğiyle.. Saygılarımla

İsmail Karagülle
05-11-2013, 21:30
Resimde gördüğümüz ısı gerçek mi 47 derece okudum . Anlıyamadım . Domatesler şimdiden haşlama olacak:D

Serbes
05-11-2013, 22:24
Çok güzel bi çalışma , devamını merakla bekliyorum.

leventali
05-11-2013, 23:29
Merhaba Sayın Merdefe,

Öncelikle hayırlı, uğurlu olsun. Elinize, emeğinize sağlık ve bol hasatlar dilerim.
Bende Tarsus'ta, evin damında 18 m2 topraksız bir tarım serası kurdum. Akan su kültüründe marul ve perlitte domates ve biber yetiştirmeye çalışıyorum. Size birkaç sorum olacak ve cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz.

Aşağıda linkini vereceğim yere üç adet resim ekledim. Sorularımın bir kısmı bu resimdeki domateslerle ilgili. Domatesler ekileli 20 gün oldu. Marullarla aynı gün ektim. EC 2 ile başladım 2 ile devam ediyorum, ph 6.5. Kudret Bey'in domates eriyiğini kullanıyorum. Sıcıklık gündüz 25-30 civarı gece 15 civarı.

Sorularım biraz uzun olacak kusura bakmayın.

1- Perliti koyduğunuz beyaz torbaların ismi nedir? Hangi isimle ararsak buluruz? Dışı beyaz içi siyah sanırım.

2- Damlatma kazıklarınızın ölçüsü nedir? 3 mm, 5 mm, 7 mm ?

3- Yerdeki siyah sulama borusuna, damlatma kazıklarının beyaz borularını bağladığınız parçanın adı nedir? Vidalı bir şey gibi görünüyor.

4- Ben ekimden sonra fideleri iple bağlamadım. Hemen bağlamak mı gerekiyor? Cevabınız evet ise nereden ve nasıl bağlanacağı konusunda resimle destekleyerek açıklama yapar mısınız?

5- Damlatma kazıklarının kimi kökün tam yanında (dal ile arası 1-2 cm) kimisi 5-10 cm. Bunun mesafesi ne olmalıdır? Ne kadar yakın olmalıdır? Kriteri nedir?

6- Aşağıda vereceğim linki incelerseniz, ben kasa içerisine perlit döküp üzerini siyah naylonla örttüm. Kasaya eğim vererek drenajı sağlıyorum. Sabah 08'den akşam 19'a kadar 45 dakikada bir 15 dakika sulama yapıyorum. Sulama durduğunda drenaj 2-3 dakikada bitiyor. Sulama rejimi hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Ne kadar doğru yapıyorum? Olması gereken nedir?

7- Deneme amaçlı her birinden üçer adet toplamda 9 domates ektim. Hemen hepsi çiçek verdi ama boylarında sizinki kadar bir büyüme söz konusu değil. Acaba iple bağlamadığımdan dolayı mı? Bazı fidelerde 5-6 çiçek oldu. Kimi yazılarda ilk çiçekleri kopartın diyorlar. Bu konuda bilgi verir misiniz? Ekim zamanımız aşağı yukarı aynı sizi yakından takip edeceğim. Açıklamalarınızda detay verirseniz sevinirim.

8- Aşağıda linkini verdiğim resimde kökten yaklaşık 5-7 cm yukarı doğru kökte incelme ve kahverengileşme var. Bu aldığım fidelerin birkaçında aldığım gün gördüğüm bir şeydi. Şimdi bir çoğunda var. Olmayan da var. Bu duruma bilginiz ışığında bir açıklama getirebilir misiniz?

9- Herhangi bir zirai ilaçlama yapmadım. Herhangi bir ilaç, besin vs. fis fisle vermem gerekiyor mu? Gerekiyorsa bunları açıklar mısınız?

10- Koltuk dallarını ve alt yapraklarını ihmal ettiğinizi yazmışsınız. Bu koltuk dalları ve alt yaprakları budarken, nereden yapılacağı konusunu resimleyerek anlatırsanız harika bir kaynak olur.

Resim Linki http://www.agaclar.net/forum/1214722-post94.htm

Ben bir yazılımcıyım. Bilgisayar programcıları embesil bilgisayara bir şeyler yaptırabilmek için onun gibi düşünmek zorunda kalıyorlar. Bir süre sonra da aynı ona benziyorlar. En kötüsü de geç anlıyorlar:). Açıklamalarınızı ömründe ilk kez domates ekmiş birine ve maalesef bilgisayar programcısına göre yazarsanız minnettar kalırım.

Saygı ve Sevgilerle

merdefe
06-11-2013, 16:32
Sayın İsmail Karagülle okuduğunuz derece doğrudur. Haşlama konusunda birşey diyemeyeceğim çok eksiğimin olduğunu biliyorum yapılması gereken çok şey var ama bunlar maddiyata dayandığından basamakları ağır ağır tırmanmak gerekli . inşallah 35 derenenin üzerine çıkamayan sıcaklıkları da göreceğiz :)) Saygılarımla

merdefe
06-11-2013, 17:06
1. Arama motoruna perlit poşeti olarak yazdığınzda çıkıyor internetten sipariş verebiliyorsunuz.
2. Damlatma kazığının ölçüsü kısmı biraz kafada asılı kaldı :)) Damlatma kazığı ölçüsü size nerede lazım ?
3.Vidalı değil geçmeli hat üstü sabit basınçlı damlatıcı. arama motoruna hat üstü damlatıcı yazarsanız bulabilirsiniz. Sulama sitemi ni araştırmak istiyotrsanız spagetti sulama yazınız.
4.Hemen bağlamak gerekmiyor . 3. dölü ağzına almadan ikinci dölde bağlamanız uygun olur ama bu arada domatesin boyu ve gövde kalınlığı da önemli . maksat domates yeri öpmesin :)) Domatesin bağlanması
sitede yer alıyor olması lazım ama emin değilim.
5. Fidede ile birlikte gelen torfun hemen yanına batırılması yeterli.
6.Peki size soracağım önemli bir soru : drenaj gübre tankına geri dönüyormu. Sulama konumsunda harika değilim şu an itibariyle. günde 3 sulama yapıyorum 2 şer dakikadan iki farklı perlit poşetinde duran nem ölçere göre karar veriyorum. Çok sağlıklı yaptığımı söyleyemem. işin doğrusu zamanla oturacak inşallah.
7.Şimdi ipe almanın boyla bir ilgisi yoktur sadece domates yere yatmadan ipe alırsanız domatesin kamburu çıkmamış olur bu da tabi görünen boyda fark eder. Domatesin çiçeğinin koparılması ; eğer salkım domates yetiştiriyorsanız veya salgım olarak toplayacaksanız tabi ki önemli şöyle ki, varsayalım domatesiniz 9 çiçek açtı bunların 6 tanesi erken döllendi geriye kaldı 3 , 6 tane domates olgunlaşana kadar 3 tanesi ufak kalacak siz salkımı kopratmak için geri kalan 3 domatesi beklemeyeceksiniz. Bu durumda 3 çiçeği kopartacaksınız. Domates salkımdaki 6 domatese daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde besin iletecek. Siz çiçekleri erken kopartmassanız toplam verimde düşme yaşanır.
8. Bilgimin ışığı henüz yeterince parlak değil fakat elimden gelen şekilde yardımcı olmaya çalışacağım. Köklerin alt kısmının kahverengi olmasında bir sıkıntı yok fakat. ince derken ne kadar ince kırılacak gibi mi ?
9.Şimdi benim mantığım şu şekildedir, kontrolü sağlam yapmanız gerek. hastalık etmeni nedir nasıldır böcek mantar virüs bunları takip etmeniz gerek. kısacası . size hastalıklı gelen bitkileri internetten araştırabilirsiniz. Çok güzel siteler var bizde yardımcı olamaya çalışırız elbet. Ben şu anakadar bir tek tuta( domates güvesi) için bir ilaç attım bunu hastalığı belirlemeden atmadım.
10. koltuk dalları ile ilgili sitede harika bir konu var link. http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16087.htm Yaprak konusunda; ticari üretimde bitkilerin hava sirkilasyonunu sağlamak için alt yapraklar ilk salkıma kadar alınır. ne zaman? ilk salkım kendini göstermeye başladığı zaman.;

Merhaba Leventali Bey ;
Ben Ziraat mühendisiyim. harika çok bilgili işini hiç eksiksiz yapan bir mühendis hiç değilim yavaş yavaş yoğuruluyorum ve pişmeye yeni başladım. yukarıda verdiğim cevaplar kendime göre ve araştırmalarım doğrultusunda doğrudur. kesin doğru diyemem zaten üstatlar okuduğu zaman muhtemelen müdahaleller gerçekleşir bizde doğruyu öğrenmiş oluruz. Saygılarımla...

merdefe
06-11-2013, 17:13
Bugun iki bitkiyi köklemek zorunda kaldım . nedeni ; sarı yaprak kıvırcık virüsü .Antalya'da bulunduğum bölgede bunu pürüz olarak adlandırıyorlar. Umarım bir 3.çıkmaz..

İsmail Karagülle
06-11-2013, 17:16
Anladığım kadarı ile drenaj gibi bir endişeniz yok . Perlit içi nemi ölçerek sulama rejimi oluşturmaya çalışıyorsunuz.

Bu konuda nem ölçer ve sulama sistemi ile ilgili biraz daha açıklayıcı bilgi verir misiniz? Yani Manuel sulama mı ? Yoksa nemi ölçüp belli nem seviye de sulama mı yapıyor.

merdefe
06-11-2013, 17:30
Drenaj gibi bir endişemin olmaması drenaj için bütçemin bu sezon olmayışından poşetler delik olduğundan fazlası yer örtüsünün üzerine akıyor. nem ölçeri kendim okuyup ona göre ben sulama yapıyorum. herşey manuel . nem ölçerin çok sağlıklı olduğunu da söyleyemem aman aman harika bir cihaz değil. fakat şu zamana kadar kendi hatam dışında domateslerde bir susuzluk problemi görmüş değilim..

İsmail Karagülle
06-11-2013, 17:37
Domatesin susuzluktan ziyade, çok sudan ve nemden problemleri olacağı endişesindeyim . O yüzden drenaj konusunu sordum .
Başarılar dilerim .

merdefe
06-11-2013, 17:44
delikleri açmadığım ilk zamanlarda evet bu tür problemleri yaşadım. şu an itibariyle su akıp gidiyor. inşallah gelecek üretim sezonu drenaj konusunda güzel düşüncelerim var fakat herşey bu sezonun güzel geçmesine bağlı . Saygılarımla Teşekkür ederim.

leventali
06-11-2013, 19:36
Cevaplarınız için teşekkür ederim sayın merdefe.
Size faydası olur mu bilmiyorum ama sizin söylediklerinizi araştırırken karşıma çıkan bir linki size paylaşmak istedim. Sulama rejimi hakkında. tartes: View Attachment:*PERL (http://groups.yahoo.com/group/tartes/attachments/folder/1979921451/item/1924917585/view)

Benim besin tankı olarak kullandığım plastik kasa. Ve tanka drenaj olarak verdiğim su geri dönüyor evet.

Damlatma kazıklarının ölçüleri (2.nolu msg) diye yanlış yönlendirdim sanıyorum. Bunlar bu şekilde anılıyor. 3 mm damlatma kazığı (ona göre borusu vs.) 5 mm ve 7 mm olarak. Sizinkinin kaç mm'lik olduğunu sormuştum.

Bizim burada bunların bir çoğunu bulamadım. Belkide var ama isimlerini bilmiyorum. Zar zor yanlış gelmiş bir siparişten dolayı 3 mm damlatma kazığı ve borusu buldum ama orada da bağlama aparatını bulamadım.

İlginize teşekkür ederim. Sizi zevkle takip edeceğim.

Saygı ve sevgiler...

merdefe
06-11-2013, 20:16
Anladığımı sanırsam; hat üstü damlatıcı debisi 2 litre/saat kazıkların geçtiği spagetti 4 mm . saygılarımla.Link için de teşekkür ederim.

merdefe
08-11-2013, 17:40
Yeniden merhaba;
28 günlük domateslerimin bugun ipe alma çalışmalarını bitirdim. ilk baştan bağlamayı düşündüğüm domateslerimi son anda bir arkadaş tavsiyesi ile klips atarak biraz daha rahatlattık. Yarın ilk iş olarak alt yapraklar ve alt koltukların alımına devam edeceğim . Buarada 4. çiçekler de ben buradayım diyor.. Gelişmelerle görüşmek üzere.

Yüklediğim fotoğraflarda bir arı tespit ettim uykucu çıktı kerata ; sonra arılar çalışkan demeyin, onlarda arada kaytarıyorlarmış tastiklendi. :)) Saygılarımla

leventali
17-11-2013, 13:18
Sayın Merdefe,

Resim ve yazı bekliyoruz sizden. Bu başlığı öksüz bırakmayın. Mutlaka yoğunluğunuz vardır ama mümkünse bir kaç dakikanızı da biz izleyenlere ayınırız.

Sizden öğreneceğimiz çok şey var. En önemlisi de tecrübelerinizi bizimle paylaşmanız..

Saygı ve sevgilerle...

idris şenol
17-11-2013, 18:35
Sayın Merdefe,

Resim ve yazı bekliyoruz sizden. Bu başlığı öksüz bırakmayın. Mutlaka yoğunluğunuz vardır ama mümkünse bir kaç dakikanızı da biz izleyenlere ayınırız.

Sizden öğreneceğimiz çok şey var. En önemlisi de tecrübelerinizi bizimle paylaşmanız..

Saygı ve sevgilerle...
bekliyoruz .)) ısrarla:)

merdefe
20-11-2013, 17:03
merhaba;
öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. ilk gönderdiğim fotolar 31 günlük domatesler ait. Diğerleri bugün itibariyel çekildi tam bir ay 10 günlük oldular. domatesler erik büyüklüğünü geçti. salkım çoğu yerde düzgün olarak görülüyor. başka herhangi bir ilaçlama yapmadım ama tuta zararı ufak ufak kendini göstermeye başladı yarın akşam son bir kontrolle yeniden ikinci ilacı atmayı düşünüyorum.

Gece sıcaklıkları 9-6 derecelere düştüğünden ilk günlerdeki büyüme hızını kaybetti domates ki çok normal. sulama şu sıralar açık günlerde günde 4 defa 3 er dakikadan kritik saatlerde yapılmakta. şuan bu işler el ile yapılıyor . Depo gömülmediğinden sifon yapıyor ( sulama motoru durduğu zaman su akmaya devam ediyor) bu yüzden haftaya herhalde bi selenoid vana geliyor onu taktıktan sonra elimdeki elektronik zaman ayarlayıcı ile saat başı sulamaya döneceğim.

leventali
20-11-2013, 17:07
Muhteşem görünüyorlar... Hayırlı hasatlar...

merdefe
20-11-2013, 17:08
Yan seradaki arkadaş gecenlerde 28 adet fide marul getirdi onları da diktik arada yapraklarından kopartıyorum gayet muntazam bir tadı var . Gene topraktan söktükleri iki adet patlıcanı da diktim perlite onlarda gayet canlandılar. onlarıd a ilerleyen zamanlarda göreceğiz. ufak tefek kenarda köşede denemeler yapıyorum. harika 4 adet kılçıksız enginar geldi onları da perlitle buluşturdum , merak ettiğim nokta solüsyon domates için ayarlı olduğundan bakalım ne şekilde bi büyüme ve verim olacak.

merdefe
20-11-2013, 17:18
Domates sarı yaprak kıvırcık virüsü ; gayet sağlam bir kerata :)) bu hastalıkla ilk tanıştığımda farklı bir şey sanmıştım ama sonra nasıl söküp attığımı ben bile bilmiyoruım, seradan gecen gün bir üçüncüsünü söktüm Bandita genetiği itibariyle TYLCV ye yani ( tomato yellow leaf curl virus) olarak geçiyor , dayanıklı değil. bakalım daha ne kadar sökeceğiz. ki bu virüsü beyaz sinek yaymaktadır. fakat ben henüz görmüş değilim ki bu benim eksikliğim daha dikkatli yaprak altlarına ve büyütecle bakmak gerekiyor sanırım. internetten bulduğum hastalıklı bir bitkinin fotoğrafını paylaşıyorum aşağıda.

bu arada bugun bir bakteri uygulaması yaptım yapraktan antifiriz dedikleri bakteri "Thiobacillus". Soğuklar devam ettiğinden sonuçların ne şekilde geliştiğini de görmüş olacağız. bu arada cuma günü buraya yağmurlar geliyor 5 gün gösteriyor şimdiden sonu da herhalde pek sıcak olmayacak. Şimdilik bu kadar saygılarımla ..

merdefe
20-11-2013, 17:30
Yukarıdaki fotoğraflarda, salkımlarda çiçek alınmadığını yani meyve budaması yapılmadığını görebilirsiniz. bunu ilk salkım için bilerek kendim bıraktım yani tembellikten değil :) benimde görmeyi amaçladığım bir şeyler var o yüzden. sadece belirtmek istedim. genlede salkım domateslerde tutmuş 6 meyve bırakılır gerisi budanır.

sulukök
20-11-2013, 19:10
Depo gömülmediğinden sifon yapıyor ( sulama motoru durduğu zaman su akmaya devam ediyor) bu yüzden haftaya herhalde bi selenoid vana geliyor onu taktıktan sonra elimdeki elektronik zaman ayarlayıcı ile saat başı sulamaya döneceğim.

Sayın Merdefe,

Depoyu gömmeden de sifon konusunu çözebilirsiniz. Pompadan sulamaya giden boruya akvaryumcuların kullandığı (hava için) cek-valf kullanırsanız, motor durduğunda boru oradan nefes alıyor ve sifon kırılıyor. Akıntı olmuuyor.

Depodan çıkışa kısa bir basit lastik bahçe hortumu takıp onu depo düzeyinden yukarı biraz yay yapıp sonra normal düzeyine indirip tepe noktasında da bu cek-valfi koyarsanız bir sorun kalmaz.

Şu an sistem yazlıkta çalışıyor, ben kışlıktayım, fotoğraf çekip gönderemiyorum. Bir hafta içinde çekip koymaya çalışırım.

merdefe
20-11-2013, 19:30
Sayın Sulukök öncelikle teşekkür ederim;
Doğru anladıysam eğer ana boruya ek bir boru yapın ek borunun en üst noktası depodan yukarıda olsun burada da çek valf olsun diyorsanız. ters akıştan değil aynı yöndeki akıştan bahsediyoruz değil mi ? su zaten basıncı düşmüş bir şekilde debi de az bir şekilde akmaya aynı yönde devam ediyor. ventüri açık olduğunda zaten sistem hava yapıyor ama akmaya devam ediyor.

sulukök
20-11-2013, 19:36
Sayın Merdefe,

Az önce kendi sayfalarıma baktım. Daha önce aynı sorunu ben de yaşamış ve orada yazmıştım. 20 Haziran tarihli yazımda da bir fotoğraf koymuşum, oldukça güzel görünüyor.

http://www.agaclar.net/forum/1171874-post20.htm

Cek-valf pompa basarken kapanıyor, besin dışarı sızmıyor. Pompa durunca hava içeri doğru giriyor, sifon kırılıyor.

Hayır ters akıştan bahsetmiyorum. Aynı yönde akışın devam etmesi sorunundan bahsediyorum. Sizde venturi hava yapıyorsa o zaman sadece yukarı doğru kavis vermeniz yeterli oluyor olabilir. Önemli olan depo seviyesi üserine çıkıp, borunun o noktada hava almasını sağlamak, sifonu tepede kırmak.

merdefe
20-11-2013, 19:49
Çok teşekkür ederim Sayın Sulukök, ben o ayara benzer bir şeyler yapacağım yarın inşallah. Gayet iyi anlaşıldı şimdi saygılarımla.

merdefe
21-11-2013, 17:05
Sayın Sulukök size çok teşekkür etmek isterim sayenizde güzel bir şey başardım ve gayet pratik bir şekilde.
Evet dana önce sifon olayından bahsetmiştim ve Sayın Sulukök bir öneri sunmuştu bende bunun üzerine aşağıda eklediğim fotolarda görüleni yaptım deponun önünde bir deve boynu vardı (fotolarda gözükmekte) bunun en üstünde bir filtre bunun yerine buraya bir 50 mm t ve bununu üzerinde de pompalarda su almaç borularının ucuna takılan kaplin malzeme bu aynı zamanda çek valf görevi görmektedir. fotolarda görüldüğü üzre kaplinin ağzı yukarı bakmaktadır motor suyu basınca kaplinin ağzı kapanıyor motor durunca da ağzı yer çekimi sayesinde açılıdığından ve depo seviyesinin üzerinde olduğundan 2 sn de sifonu kesiyor bu sayede sistem bugun itibariyle otomatiğe bağlanmış oldu. Tekrar Sayın Sulukök'e çok teşekkür ederim.

leventali
21-11-2013, 17:19
Bir de amatör der geçeriz. Neler neler öğreniyoruz amatörlerden. Bu site ve insanları bir harika...

sulukök
21-11-2013, 18:13
Sayın Merdefe, sorununuzun hallolduğuna sevindim. Kolay gelsin. İyi çalışmalar

leventali
27-11-2013, 01:33
Sayın merdefe,

Böyle garip, gureba bırakmayın başlığınızı da bizleri de. Soracaklarımız birikirse lisans tezine döner sonra :)

Bu arada kahvemize (http://www.agaclar.net/forum/sohbetler/33161-8.htm)teşrifinizi bekleriz.

idris şenol
27-11-2013, 16:22
afedersiniz sistemi anlayamadım.))

sulukök
28-11-2013, 10:31
Sayın İdris Şenol,

Ben problemi ve kendim ne yaptığımı tekrarlayayım, Sayın MerdEfe de gerekirse kendi uygulaması konusunda daha detaylı bilgi verir.

Problem, perlit / cocopeat gibi katı ortam sulamasında, sulamayı tamamlayıp pompayı kapattığınızda, arada sifon oluştuğundan besin akıntısının devam etmesi. Pompa açıkkenki kadar değil ama, mesela bütün gece az az da olsa akıntı devam ediyor.

Belki bütün pompalarda olmuyordur (sıkıştırması fazla olanlar muhtemelen aynı nedenden kaçırma da yapmaz) ama ben akvaryum pompası kullanıyorum, neredeyse boru olduğu gibi açık denebilir, böylece pompa bir kere çalışıp akışı sağladığında kaçınılmaz olarak sifon oluşuyor. Bir şekilde bu sifonu kırmak lazım.

Ben çözüm olarak pompadan çıkan hortumu depo seviyesi üzerine çıkacak şekilde bir yay şeklinde önce yukarı, sonra normal sulama düzlemine indirdim. En tepe noktasına da akvaryumcuların kullandığı küçük hava çek-valfi koydum. Bu valf hortuma seri bağlı değil. Yani arada değil. Hortuma dışarıdan saplama şeklinde. Yani basitçe, tam tepe noktasında hortuma bir hava deliği açıyorsunuz. Pompa çalıştığında bu delikten dışarı besin suyu sızmaması için o sırada kapalı olması lazım. Cek-valf onu sağlıyor. Pompa durunca yüksekteki su her iki yandan aşağı geri inerken cek-valf açılıyor ve hortum nefes alıyor, o sırada bu sesi gerçekten duyabiliyorsunuz. Böylece sifon kırılmış oluyor ve akıntı kesiliyor.

Ben dağıtımda 16mm damla boru kullanıyorum, o nedenle küçük çek-valf bana yetiyor. Sayın MerdEfe'nin hortum neredeyse iki pus gibi görünüyor. O da deve-boynu dediği, hortumu depodan daha yukarı çıkarıp oraya bir kapling koymuş. Hava almasını anlarım da, normal pompalama sırasında delik nasıl kapanmış ben de tam anlamadım. Orada klape gibi bir şey olmalı ki, pompa basınca kapansın, pompa kesilince yer çekimi ile aşağı düşsün ve de hava alsın. Belki kendisi biraz daha detay verir.

Benim taktığım çek-valf aşağıdaki fotoğrafta, sağdaki mavi hortumun üzerinde - biraz küçük de olsa - şeffaf/beyaz bir hokka gibi görünüyor. Biraz daha fikir veriyor olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/1171874-post20.htm

mtugrul33
29-11-2013, 09:31
Sn.Merdefe,
Öncelikle bu güzel çalışmalarınızdan ve paylaşımlarınızdan dolayı sizi gönülden kutluyorum.Başarılı olmanızı dilerim.Ben de çilekten sonra bu güzel çalışmaları görünce domates yapmaya meğilleniyorum.Size birkaç soru sormak istiyorum;
1.Şu anda kullandığınız besin eriyiğinizin EC değerlerini neye göre ayarlıyorsunuz?
2.Döl tutumu için arı kullanmayı düşünmüyormusunuz?
3.Zararlı hastalıklarla mücadelede organik içerikli (organik tarımda kullanılan) mücadele ilaçların kullanmayı düşünüyormusunuz?.
Sevgili Merdefe kullandığınız besin değerlerini dönemsel olarak arttırmanız gerekiyor diye biliyorum.Sizinde böyle bir uygulama içinde olduğunuzu tahmin ediyorum.Bir ara Florida üniversitesince topraksız domates yetiştiricilğiyle ilgili ayrıntılı bir çalışmayı görmüştüm.En kısa sürede size linkini vereceğim.Sizin gibi böyle örnek çalışmaların artmasını diliyorum.
Selamlar..

merdefe
03-12-2013, 20:14
Sayın Mtugrul33 merhaba;
1. elimde daha öncede yazmış olduğum gibi yaptığım araştırmalardan elde ettiğim solüsyon reçeteleri var domates için olanı kullanabiliyorum bu soruyu daha da açıklayabilirim isterseniz.
2.DÖl tutumu için arı kullanıyorum hatta birazdan fotoğraflar geliyor.
3.zararlı hastalıklarla mücadele için mikoriza, t22 ( Tricoderma ..) gibi ve bazı bakteri içerikli ürünler kullanıyorum. ayrıca ilk açıklamalarda olduğu gibi O3 yani ozon u sulama suyuna karıştırıyorum.
Evet besindeğerlerini dönemsel olarak artırıyorum şu an ikinci sınıf besin değeri kullanıyorum ve çok yakında 3. sınıf besin değerine geçeceğim ve bunu daim kullanacağım.
O link elimde mevcuttur. Çok teşekkür ederim Adamların harika açıklamaları var ( florida üni)
Teşekkür ederim Saygılarımla

merdefe
03-12-2013, 20:16
Sayın merdefe,

Böyle garip, gureba bırakmayın başlığınızı da bizleri de. Soracaklarımız birikirse lisans tezine döner sonra

Bu arada kahvemize teşrifinizi bekleriz.
SAyın leventali işler yoğun kusura bakmayın uğramaya çalışacağım :)

merdefe
03-12-2013, 20:25
Merhaba Ağaçlar.net dostları;
Yoğunluk, havalar, ısıtma sistemleri, kültürel işlemler, eksikler derken anca gelebildim. meyve yoğunluklu fotoğraflar yükleyeceğim evet görüldüğü gibi meyve budaması geç kalınmış aslında bilerek yapmadım merakettiğim bir şey var bazı yerler yapıldı bazı yerler bırakıldı ( evet verim kaybı ). ama gerçekten gözümle görmek kendim tecrübe etmek istediğim bazı durumlar olduğundan sadece ilk döller için buna izin verdim sonrası Allah Kerim. Buralarda artık gece sıcaklıkları düşmeye başladı doğal olarak domateste ilk günlere oranla olan büyüme yavaşladı soğuklar artarsa durma noktasına gelecek. Sulamayı günlük 7 defa kritik saatlerde 2 dakika olarak yapıyorum genelde saat başı ve elektronik zamanlayıcı bir piriz ile ( bir çok elektrikçide rahatlıkla buluna bilmektedir) ve gerçekten daha sağlıklı gözüküyorlar gözüme.
GEçen gene bi TYLCV söktüm bakalım daha kaç adet sökeceğim. SAygılarımla

habiş
03-12-2013, 20:50
Sayın merdefe sizi kutluyorum ne güzel bir iş başarmızsınız daha doğrusu kabataslak uygulamanız benimde hoşuma gitti..uygulamanızı bi kaç cümle özetleyeyimde yanlış anladığım noktaları düzeltme bağışında bulunursanız sevinirim.. bende böylece eksiklerimi gidermiş olurum
1. direk perlite dikim
2. besin eriyiği
3. manuel el ile sulama ( sulamayı hala manuel mi yapıyorsunuz birde manuel suluyorsanız ölçümü nedir )
4. tabi ki sera içi sıcaklık vs ölçülüyor
5. birde döl tutumu için bombus arısı kullanıyorsunuz ( bu da çok güzel doğal bi uygulama)
( Maşallah domateslerinize)
Saygılarımla başarılar dilerim..

merdefe
03-12-2013, 20:57
Buyrun Sayın Habiş elimden geldiğince :) ;
1. evet direk perlit dikim,
2.besin eriyiği,
3. manueli kaldırdım. elektroniğe bağladım zaman ayarlı suluyorum 7 defa 2 dakika yaklaşık 14 dakikalık bir sulama uygulanıyor.
4. kesinlikle bombus. yanımdaki seralarda hormon kullanılıyor döl tutumu için kışın soğuklarda ve ilk döllerde kesinlikle yapmayacağım bırakın bir döl boş geçsin illaki bir çaresi bulunur.

Bende teşekkür ederim SAygılarımla

habiş
03-12-2013, 21:41
Cevabınız için teşekkür ederim manuel ile sulama yaparken ölçünüz neydi acaba belki bana da lazım olur amatörlükte :)

birde besin eriyiğinin ölçüsü neydi acaba saygılarımla

merdefe
04-12-2013, 09:14
Besin eriyiğinin ölçüsü 2.0 Ec micromos/ cm şuan kullandığım ikinci eriyik. yakın zamanda 3. ye geçeceğim. artık geçmem gerek domateslerim öyle söylüyorlar :p
Manuel olarak yani elle suladığım zamanlarda güneşin doğmasından sonra içerideki nem ve sıcaklık değerlerine bakarak yani kısacası saat 8 gibi sulamaya başlıyordum iki saatte bir sulama yapıyordum saat 8 de 2 dakika 10 da 2 dakika, 12 de 13 ve 14 de 3 er dakikalık sulamalar yapıyordum bu 14 arada 15 oluyordu havanın durumuna göre sonra da sulama yapmıyordum. ama gördüm ki 2 saatlik sulama aralığını biraz geçtiğim zaman kafalar hemen yan yatıyordu yani 2 buçuk saatlere varan zamanlarda. O zaman sıkıntılı bir iş yaptığımı anladım. nasıl biz sussuzluk hisetmeden su içmemiz gerekiyorsa sebzelerde öyle diye tahmin ediyorum. bu yüzden Forumdaki Sayın Sulukök'den de aldığım yardım ve akıl ile sistemi otomatiğe bağlamayı başardım. Durum vaziyet budur. Domates suya ihtiyacı olduğu zamanlarda tepe noktasındaki ozmotik basınç düşer. Siz, domatesin kafasına şöyle parmağınızla bir dokunun zaten sertlikten anlarsınız baygın veya dimdik ayaktadır :) Saygılarımla.

merdefe
04-12-2013, 09:29
Ben dağıtımda 16mm damla boru kullanıyorum, o nedenle küçük çek-valf bana yetiyor. Sayın MerdEfe'nin hortum neredeyse iki pus gibi görünüyor. O da deve-boynu dediği, hortumu depodan daha yukarı çıkarıp oraya bir kapling koymuş. Hava almasını anlarım da, normal pompalama sırasında delik nasıl kapanmış ben de tam anlamadım. Orada klape gibi bir şey olmalı ki, pompa basınca kapansın, pompa kesilince yer çekimi ile aşağı düşsün ve de hava alsın. Belki kendisi biraz daha detay verir.

Sayın Sulukök detayı siz vermişsiniz. benim "kaplin" dediğim aslında sizin söylediğiniz klape. ve klapenin kafası yukarı bakıyor. Boru içinde su, motor gücü ile geçmeye başlayınca klapenin ağzı basınç ile kapanıyor ve sulama kesilince yer çekimi kuvveti ile ağzı açılıyor ve hava yapıyor sifonu kesiyor. Şimdi ben ilk bunu denediğimde motor ilk su verdiğinde klapenin ağzı bir anda kapanmadığından gayet güzel bir su aktı :p etraf gölcük oldu. Sonra klapeyi söktün bir ip yardımı ile orada çek valf görevi gören ağız açıklığını bağlayarak aza indirim yani kıstım. Şimdi her motor çalıştığında sadece 5 6 damla gibi bir su akıyor ki benim için harika klapenin kafasına da bir tülbent bağladım açık zamanlarda toz vs kaçmasın diye ( çünkü filtre klapeden önce ) Durum bundan ibaret. Sizin dediğiniz o nefes alma sesi ; harika insan duyunca mutlu oluyor ( çünkü sifonu kesen ses bu ses ) Saygılarımla. Açıklyamadığım eksik kalan yer varsa parmaklarımın yazdığı sürece açıklmaya çalışırım .Bu arada boru çapım 50 mm veya dn 40 olarak geçiyor. parmak hesabıyla pek aram yok ama bir bucuk parmak boru olması lazım.

habiş
04-12-2013, 11:14
Çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz bende geçen sene sadece torfa dikim yapmıştım domatesler suya çok sık ihtiyaç duyuyorlardı... sık sulayınca da domatesin sadece boyu uzadı yapraklara verdi gövde gelişti aşırı çiçeklendi ama meyve vermedi 10 kökten 3ünde tek tük bir kaç domates verdi onlarda fazla büyümedi kanaatimce döl tutmadılar insan en fazla tecrübe ederek öğrenebiliyor bazı şeyleri.. saygılarımla..

merdefe
04-12-2013, 16:51
Çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz bende geçen sene sadece torfa dikim yapmıştım domatesler suya çok sık ihtiyaç duyuyorlardı... sık sulayınca da domatesin sadece boyu uzadı yapraklara verdi gövde gelişti aşırı çiçeklendi ama meyve vermedi 10 kökten 3ünde tek tük bir kaç domates verdi onlarda fazla büyümedi kanaatimce döl tutmadılar insan en fazla tecrübe ederek öğrenebiliyor bazı şeyleri.. saygılarımla..

Sayın Habiş;
Eğer dediğiniz gibi herşey harika ise polinasyon denilen olay gerçekleşmemiş yani polenleme yani çiçek döllemesi. bu şekilde olunca da kör çiçek denilen yani partenokarpi oluşmuş bunlar ilk döllerde benim bile mevcut. benim eksiğim arıyı geç salmam zaten şu sıralar hava soğuk onlarıda şuanda eve aldım bakışıyoruz. :) ( onlara çok iyi bakmak gerek). Partenokarpi döl tutmadan çiçek oluştuğundan tek n lidir büyümez ve çekirdek oluşturmaz. Saygılarımla

merdefe
04-12-2013, 16:59
Afedersiniz Sayın Habiş eklemem gerek; eskiden seralarda vibrasyon işlemi yapılırmış polinasyon için yani domatesin sallanarak kendi kendini döllemesi bu işlemi sizde bir kaç domates için el ile yapabilirsiniz domatesin dalına vurursanız domates kendini dölleyecektir tabi bombus kadar kesin diyemeyeceğim bir uygulama daha var uygun oranda rüzgar yaratabilirseniz bu şekilde de dölleme yani tozlaşma olur. Bu arada el ile vurma işlemini öğlen sıcağı hariç diğer saatlerde yaparsanız daha uygun olur. Hava sıcaklığı ve nemi müsait olduğunda işlem biraz daha kesinleşir sanıyorum.

sulukök
04-12-2013, 17:11
Sayın Habiş'in kök sayısı az olduğu için arıları beklemeden diş fırçası ile işini halledebilirdi. Şu elektrikli diş fırçaları tam da arıların kanat frekansında titreşim yapıyormuş. Polenlerin yağmur gibi döküldüğünü gözlerinizle görebiliyorsunuz. Geçen kış ben balkonda denedim, neredeyse yüzde yüz tozlanma sağladım, tüm çiçekler meyve bağladı. YouTube'da bu konuda bolca video da bulabilirsiniz. Benim okuduğum yerlerde ise tozlanma için saat 10:00 - 14:00 arasını öneriyor, tozlanma için yeterli enerji olsun diye. O nedenle mesela çiçekler döllenmediyse gece yaprakları kapatıyor, kazara tozlar boşa gitmesin diye, sabaha tekrar açıyor...

habiş
04-12-2013, 19:12
Sayın merdefe sayın sulukök çok teşekkür ederim sizden öğreneceğim çok şey var. Yeni şeyler öğrendikçe kendimi çok cahil hissettim insanın bilmediği ve öğreneceği ne çok şey var.. martta tohumları mı ekeceğim bu yöntemi deneyeceğim..tabi benim ki minik denemeler olacak.. bakalım o zamana kadar da bilgi birikimi yapabilirsem belki bende başarılı olurum şuan eksiğim besin eriyiği onuda kudret hocadan temin edeceğim sanırım :) kolay gelsin iyi çalışmalar..

merdefe
16-12-2013, 08:38
Domates sarı yaprak kıvırcıklığı virüsü. Yetiştirdiğim çeşit bu virüse hassas olduğundan ya 6. ya 7. ciyi söktüm. yanlış durumlarda % 80 kadar kayıp görülebilmektedir. Sınav sağlam bakalım sonucumuz ne olacak.

sulukök
16-12-2013, 12:39
Sayın MerdEfe Geçmiş Olsun,

Kendim amatör olmakla birlikte geçmiş üç yılda bahçede, bu yılda balkonda yetiştirdiğim domatesleri aynı nedenden kaybetmiş birisi olarak durumunuzu ve üzüntünüzü anlıyorum.

Sizin üretim kapasiteniz benim amatör kapasitemden kat be kat fazla olduğu için sonucunun da kat be kat fazla olacağını görüyorum.

Bu sene havalar geçen haftaya kadar sıcak gittiği için burada bile benim yazlık balkonda domatesler ölüp ölüp dirilmeye ve de çiçek ve meyve vermeye devam ettiler. Ama aynı nedenden, hastalık da bir türlü gitmedi - bitmedi. Ben yoldum, yenisi tekrar geldi.

Size önerim sadece hastalandığını gördüğünüz bir kaç fideyi değil, sağındaki - solundaki, önündeki - ardındaki 2-3 bitkiyi de sökmeniz.

Tabii en önemlisi içeri sızmış olan Beyaz Sinekleri bir şekilde yok etmeniz. Ben hiç ilaç kullanmadım, bilmiyorum, ama organik ilaçlardan söz ediliyor. Varsa öyle bir şey, o sinekleri yok etmek lazım.

Bir de hijyene dikkat etmek gerek; hastalıklıları söktükten hemen sonra sağlıklılardan uzak durmalı, elleri, eldivenleri, aletleri güzelce temizlemeli.

Çok zor bir durum, ama kolay gelsin...

idris şenol
16-12-2013, 17:35
SAYIN merdefe afederiniz:))
1,evre 2. evre .3 .evre
dometslerin formülüyazarsanız seviniriz.))

merdefe
16-12-2013, 18:36
Sayın MerdEfe Geçmiş Olsun,

Kendim amatör olmakla birlikte geçmiş üç yılda bahçede, bu yılda balkonda yetiştirdiğim domatesleri aynı nedenden kaybetmiş birisi olarak durumunuzu ve üzüntünüzü anlıyorum.

Sizin üretim kapasiteniz benim amatör kapasitemden kat be kat fazla olduğu için sonucunun da kat be kat fazla olacağını görüyorum.

Bu sene havalar geçen haftaya kadar sıcak gittiği için burada bile benim yazlık balkonda domatesler ölüp ölüp dirilmeye ve de çiçek ve meyve vermeye devam ettiler. Ama aynı nedenden, hastalık da bir türlü gitmedi - bitmedi. Ben yoldum, yenisi tekrar geldi.

Size önerim sadece hastalandığını gördüğünüz bir kaç fideyi değil, sağındaki - solundaki, önündeki - ardındaki 2-3 bitkiyi de sökmeniz.

Tabii en önemlisi içeri sızmış olan Beyaz Sinekleri bir şekilde yok etmeniz. Ben hiç ilaç kullanmadım, bilmiyorum, ama organik ilaçlardan söz ediliyor. Varsa öyle bir şey, o sinekleri yok etmek lazım.

Bir de hijyene dikkat etmek gerek; hastalıklıları söktükten hemen sonra sağlıklılardan uzak durmalı, elleri, eldivenleri, aletleri güzelce temizlemeli.

Çok zor bir durum, ama kolay gelsin...

Sayın Sulukök geçecek elbet çünkü akıl onu gerektiriyor. yarın ilk işim beyaz sinek ilacı atmak ondan sonra yapacağım adımları burada şimdi paylaşmayacağım eğer sonuçlar güzel olursa açıklama yapmayı düşünüyorum . Teşekkür ederim. başıma gelen ilk değil son da olmayacak ama mücadele çalışma ellbet ürünlerini verecek :)) Saygılarımla

merdefe
16-12-2013, 18:53
SAYIN merdefe afederiniz)
1,evre 2. evre .3 .evre
dometslerin formülüyazarsanız seviniriz.))

Sayın İdris Şenol ; Resimde gözüken değerler gram cinsinden değerlerdir. 100 litrelik solüsyon için geçerlidir. umarım yardımcı olur. ph aralığını sorarsanız. sulama suyum 8.5 ph a sahip bir su bu solüsyondan sonra 7 civarına iniyor fakat ben sonradan sitrik asit ( limon tuzu ile ) ph ı 6.5- 6.0 civarına çekiyorum sitrik asit hesabını sorarsanız eğer ; 500 litrelik bir suyu 90 gram sitrik asit 2 derece düşürecektir. Bu hesabı baz alabilir sizde denemeler yapabilirsiniz. fakat ph düşürmek için nitrik asit, fosforik asit, sülfürik asit gibi durumlarda bu asitlerin içinde bitki besin maddeleri bulunduğundan solüsyonunuzun dengesi bozulacaktır. Bilginize. Saygılarımla .

erol sırlı
16-12-2013, 19:06
sn merdefe eger domatesiniz virüs oluyorsa lebosol firmasının trimax diye bir ürünü var. antalta kumluca tarafı kullanıyor. virüse karşı koruyucu etkisi yüksek. virüs gelmeden kullanırsanız domatesiniz bu kadar virüsden hasar almaz.

merdefe
16-12-2013, 19:09
sn merdefe eger domatesiniz virüs oluyorsa lebosol firmasının trimax diye bir ürünü var. antalta kumluca tarafı kullanıyor. virüse karşı koruyucu etkisi yüksek. virüs gelmeden kullanırsanız domatesiniz bu kadar virüsden hasar almaz.

Bilgi için çok teşekkür ederim Sayın Erol SIRLI listeye alındı . yarın ola hayır ola..

idris şenol
16-12-2013, 20:39
Sayın İdris Şenol ; Resimde gözüken değerler gram cinsinden değerlerdir. 100 litrelik solüsyon için geçerlidir. umarım yardımcı olur. ph aralığını sorarsanız. sulama suyum 8.5 ph a sahip bir su bu solüsyondan sonra 7 civarına iniyor fakat ben sonradan sitrik asit ( limon tuzu ile ) ph ı 6.5- 6.0 civarına çekiyorum sitrik asit hesabını sorarsanız eğer ; 500 litrelik bir suyu 90 gram sitrik asit 2 derece düşürecektir. Bu hesabı baz alabilir sizde denemeler yapabilirsiniz. fakat ph düşürmek için nitrik asit, fosforik asit, sülfürik asit gibi durumlarda bu asitlerin içinde bitki besin maddeleri bulunduğundan solüsyonunuzun dengesi bozulacaktır. Bilginize. Saygılarımla .

sayın merdefe eksik olmayın samimiyetiniz sonderece güzel bir örnek
size asıl sormak istediğim
N.210
P.50
K.160
CL...?
MG:::?
...? BU ŞEKİLDE formül ü yazarmısınız:)

merdefe
17-12-2013, 17:06
Sayın İdris Şenol; anladığımı umarak buyrun.

merdefe
17-12-2013, 19:13
Sayın Büyüklerim;
Hem fikirlerinize hemde bilgilerinize saygı duyarak bir soru sormak istiyorum; tank içi sıcaklığım şu an 8- 10 derecelerde seyretmektedir. sulama suyunun sıcaklığının 15 derecenin altına düşmesi istenmez optimum sulama suyu sıcaklığı 20-24 derecedir. Benim 5 tonluk sulama suyu depomu güneş alan yerlerini siyaha boyamayı düşünüyorum. aklınıza yazın ne yapacaksın Antalya gibi yerde diye bir soru gelirse eğer ; sıcaklar artmaya başlayınca yapacağım belli. yalıtım malzemem depoyu sarmak için beni bekliyor. su ısıtıcı ile ısıtmayı düşündüm trifaze olarak yalnız şimdi bana biraz pahalıya kaçtı en uygun çözüm bu diye aklımdan geçiyor. Ne dersiniz ? Saygılarımla

idris şenol
17-12-2013, 20:06
sayın merdefe iyiniyetinize saygı duymamak ne mümkün çok teşekkür ederim:))
besin sülosyonu ısıtma konusunda maliyeti düşünerek çok şey aklıma gelmiyor
biz iş yeridne fuoil ısıtmak için esanşör sistemi kullanırdık
çoklu olarak yarım ,,,, üç çeyrek borular kapalı olarak bir sistemde toplanır içinden sıcak su gezdirilip dışında fuoil ıstılır kazan için sıvı yakıt hazırlanırdı
şimdi bu sistemi besin sülosyonu için aynısı uygulanır
şöyleki sera içersindeki sobanın etrafına sarılan borular besin sülosyonun içersine getirelerk devir daim pompasıyla içerinde dolaştırılıp hem sera ısınmış hemde besin sülosyou ısınır devir daim pompasının önüne termostat konup ihtiyaç durumuna göre start stop sistemi konulur belki ilk maliyet biraz olabilir ama elektirik maliyetini düşünürsek kısa zamanda kendini amorti edebilir birde dostumuz oğuz Alper bey Antalyada birçok sera ile çalışıyor size yardımcı olacağından şüphem yok

merdefe
17-12-2013, 20:38
Sayın İdris Şenol bende çok teşekkür ederim.
Isıtma olarak bu sene sadece siyah boya ile kör topal işlemler yapacağım artık :) ben çok ufak bir işletmeyim (2816 adet domates işletiyorum :-) aslında gülünecek kadar ufak. hatta çok kişi güldü. benim bu konu ile ilgili hiç bir sıkıntım yok. her geçen gün öğrenmeye devam ediyorum tüm paylaşımları okuyan ve öneri sunanların sayesinde. Sinerji gerçekten güzel birşey bunu bize internet ve Ağaçlar.net sunmuş oluyor. ben buradan ve internetten okulda öğrenmediğim kadar çok şey öğrendim ve hala daha çok eksiğim var. (kimse ayıplamasın lütfen ) bu yüzden her bildiğimi değil doğru bildiğimi paylaşmaya hazırım. Saygılarımla.

idris şenol
17-12-2013, 20:54
sayın merdefe gölünüz geniş.))ağaçlarnet gerçekten çok güzel ne isterseniz veriliyor hatta dayak bile yiyecektik şaka deyil gerçekten:))çok farklı kültürde insanları bünyesine
barındırıyor
topraksız tarımda çok güzel bilgiler çok dostluklarımız oldu fakat imkanımız sınırlı olduğundan çoğunlukla teoride kaldı belki önümzdeki zamanda bişeyler yapıcağız inşallah diyelim
sizin seranız küçümsemcek boyutta deyil ayrıca işin başındasınız ama maşallah azminiz inanacınız çok iyi ALLAH yar ve yardımcınız olsun

merdefe
17-12-2013, 20:56
Amin Sayın İdris Şenol Amin.

sulukök
18-12-2013, 04:56
Sayın MerdEfe,

Güneş Enerjisi ile ısıtmak çok pahalıya mı gelir? Ne de olsa sizin oralarda güneş çoktur. Her ne kadar seranız büyükse de, depoyu 5-10 derece ısıtabilir - Sayın İdris Şenol'un bahsettiği gibi, depo etrafında dolaşan su.

Bir de çok basit, ucuz, biraz uyduruk ama işinizi görecek Güneş Enerjisi Procesi:

Damlama borusu ve T ve L bağlantı parçaları ile, görünüşü tüplü sistemlere benzeyen ucuz bir sistem yapabilirsiniz. Boruları serecek bir yer varsa, suyu oradan dolaştırıp ısıtıp depoya, oradan da besin çözeltisi deposuna yönlendiirip ısıtma sağlayabilirsiniz.

ateşkaptan
20-12-2013, 20:12
Sayın Merdefe;
Birinci evre için verilen ppm miktarlarına göre kullandığınız Birinci Evre gübreler ve miktarlarını bir türlü denkleştiremedim.
Ayrıca, FosforikAsiti ne için kullandığınızı, Potasyum ve Nitratı nasıl formüle göre denkleştirdiğinizi, Kükürt miktarını neye göre hesapladığınızı anlayamadım.
Kısacası; Bu formüllere göre hesap neticesinde mi gübreleri buldunuz, yoksa hazır bir yerlerden mi buldunuz!...

merdefe
21-12-2013, 06:55
Merhaba Sayın AteşKaptan;
araştırmalarım sonucunda bu güne kadar internette bulduğum ( herkesin rahatlıkla bulabileceği) solüsyonları denedim. Ben domateslerimde Howard Resh'in 3 farklı solüsyonunu kullanıyorum. şu an son solüsyondayım ve bundan önceki denemelerimde de bunda da herhangi bir sıkıntıya rastlamadım ( tabi ki her şeyin daha iyisi vardır) şu an arge yapacak durumum yok. Yukarıda açıkladığım üzere ; sulama suyuna karışım yapıldığı taktirde 2.5 EC yi çok rahat yakalıyorum. sonra ph'ı 6.5 indirmek için de strik asit kullanıyorum sonuç ; ben gayet memnunum. Bu sene ilk senem 3 sene sonra ayakta ve hayatta kalabilirsek eğer bir çok şeye daha farklı bakacağıma ve bir çok şeyin farklı olacağına eminim. ilerleyen zamanlarda Açtığım bu konuda hüsranları sevinçleri de yazacağım elbette paylaşmak için burdayım; okuyanlar ve ben yaptığım yanlışları ve doğruları göreceğiz. Solüsyon konusunda hiç bilgim yok değil fakat, solüsyon konusunda tartışabilecek kadar bir bilgim yok. Durum budur Saygılarımla.

ateşkaptan
21-12-2013, 09:51
Sayın Merdefe;
Aşağıda link'ini verdiğim ve google çevirisi ile içinden bir bölümünü aktardığım yazı Howard Resh 'e ait formül ve kullanılan gübreleri vermektedir. Bir galon yaklaşık 3.78 litredir. Tablo 1

http://www.howardresh.com/Hydroponic-Culture-of-tomatoes.html]Welcome to Dr. Howard Resh, Hydroponic Services

Bu formülde geçen gübreler ile senin kullandığın gübreleri karşılaştırırsak,seninkinde Monopotasyumfosfat, Potasyumsülfat gübrelerinin olmadığı , fosforikasit hiç kullanılmadığı görülmektedir. Tablo 2 (Sizin uyguladığınız tablo)

Fosfor fazlalığının bitkileriniz de bir etkisi olacaktır.
Aşağıdaki tablo sizin verdiğiniz ppm değerlerine göre, 100 litre için kullanılması gereken gübreleri ve miktarlarını vermektedir. Tablo 3

Sizin seranız biz amatörlere göre çok büyük bir sera, burada yapılacak üretimin, profesyonel olması gerektiğinden , ileride yapacağınız yatırımın daha da bilinçli ve sizde olumsuzluk yaratmayacak kararlılıkta sürdürmenize vesile olacağını düşünüyorum.

Bilgi paylaşımının sınırsız olduğu bu sitede , ulaşabileceğiz çok bilgi var . Sağlıkla kalın.

merdefe
21-12-2013, 13:45
Kısacası siz 3. tablo sıkıntılı mı diyorsunuz sonuç olarak ?

http://www.howardresh.com/Hydroponic-Culture-of-tomatoes.html linkindeki ppm değerleri benim 2. seviye ppm değerlerine çok yakın, benim kanaatim. Bu arada yukarıdaki linkde verilen solüsyon reçetesi sonucu EC 1.8 olmaktardır. Benim ikinci seviye EC 1.5. ben bir uçurum göremedim. Uyarınız için teşekkür ederim. Saygılarımla

ateşkaptan
21-12-2013, 14:31
Sayın Merdefe,

100 litrelik tanka konulan besin eriyiği için tablo 1 deki 1.ci evre formüle göre, kullandığınız Tablo 2 deki 1. evre gübre cinsi ve miktarlarının, benim yaptığım hesaplamaları içeren Tablo 3 de ki gübre cinsi ve miktarları ile uyuşmadığı görülmektedir. Formül tamam olabilir de, kullandığınız gübrelerde sıkıntı var.

Siz ne anladınız bilmiyorum!..

merdefe
21-12-2013, 17:03
Sayın Ateşkaptan;
Sizin gübrelerinizle benim hesabım alttadır.
Bu formülde geçen gübreler ile senin kullandığın gübreleri karşılaştırırsak,seninkinde Monopotasyumfosfat, Potasyumsülfat gübrelerinin olmadığı , fosforikasit hiç kullanılmadığı görülmektedir

Sözünüze saygım var fakat, topraksız tarım illa dediğiniz gübreler ile hazırlanan solüsyonda yapılacak diye bir şey yok sanırım. Nasıl olsa domateslerim yakında bana iyi , kötü cevap vereceklerdir. Altını çizmek isterim, yol göstermeniz çok güzel bir şey tekrar teşekkür ederim.

not: 100 litre için gram cinsinden değerlerdir.

ateşkaptan
21-12-2013, 18:14
Benim kullandığım gübre içerik oranları doğrumu acaba.? Bir kontrolunu yapar mısınız lütfen.!

merdefe
21-12-2013, 19:04
Benim elimdeki gübreler sizin elinizdeki gübrelere göre değişik yüzdelerde ( mikro elemenetler hariç ) Bunun kontrolünü yaptım demem doğru olmaz. Piyasa değişik ürünlerle dolu. Saygılarımla.

ateşkaptan
21-12-2013, 19:20
Sayın Merdefe;

Benim, ukalalık veya bilgiçlik tasladığım sakın anlaşılmasın. Hasbelkader bu sitede doğru olarak öğrendiğim, kimsenin değinmeye cesaret etmediği , besin eriyiği konusunda; bildiklerimle, burada yazılan uygulama konusu besin eriyiklerinin kıyaslamasını, dolayısı ile işin doğrusunun meydana çıkartılması tek amacım. Ticari kaygı yoksa, paylaşma esastır. Ticari kaygısı olanlar bile, bu siteden çok şey öğrendiklerini sanıyorum.

Topraksız tarımın, ilk yatırım masrafları çok pahalı. O kadar yatırım sonucunda yanlış bitki beslenmesi sonucunda kimsenin hayal kırıklığına uğramaması, yapılan yatırımların en kısa zamanda geriye dönmesi esastır.

Kaldı ki; biz amatörler bile sırf kendi zevkimizi tatmin ve hobimiz için hatırı sayılır meblağlar harcamaktayız.

Bu amaçladır ki, kullandığınız besin eriyiğinin, bu güne kadar alışılagelmiş gübre konsantrasyonlarına benzemediğini fark ettim. Harcayacağınız emek ve para sizi alakadar eder ama , bu sitenin amacı bilgiyi paylaşmak olduğundan, iyi niyetli olarak, müdahale etme ihtiyacını hissettim.

Hala da Fosforik Asit'i anlamış değilim.

Ve de PotasyumSülfat ve MonoPotasyumFosfat kullanmadan, bu gübre konsantrasyonunun nasıl oluşturulduğunu, affınıza sığınarak anlayamadım.

Özel formülünüz sır değilse, daha net açıklar mısınız.

Emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle, saygılar.

merdefe
21-12-2013, 19:50
Sayın Ateşkaptan;
Sır olan bir şey yok. Herşey yukarıda yazıldığı gibi. Ziraat mühendisi olabilirim ama okulda ben solüsyonun s sini öğrenmedim. Bilenlerinde ne bildiğini fark etmediğini fark ettim. hazır bir gübre buldum bunu bulurken de biraz yardım aldım. kullandığım ve yukarıda yazanlar bildiklerimden ibaret. Ben yeni bir çiftçiyim. Sezon sonu bende göreceğim ne olduğunu olacağını. Ben bu solüsyon ile geçen sene yaz ayında balkonda 2 ayda domates yedim etrafta çoşmayan çiçek kalmadı. gayet sağlıklı ve lezzetli bir domatesti. Aynı solüsyonla( domatese ait bir solüsyon olmasına rağmen) kapya biberde düzenli olmayan sulama sonucunda bile 80 in üzerinde biber topladım. sonra solüsyondan memnun kaldığımdan dolayı böyle bir şey denemek istedim ve deniyorum. Sera plastik sera dışarda sıcaklık neyse içeride o. 70 gün oldu ve 7. çiçek ağzına aldı, bazıları 8. çiçekte. Belki bu sürede topraksız seralardaki domatesler 10. çiçeği ağzına almış olabilir. seraya girdiğiniz zaman önce çiçekleri görüyorsunuz. hatta tylvc ( domates sarı yaprak kıvırcıklık virüsü ) sıkıntısı yaşamama rağmen yaptığım bazı uygulamalar ile şuan gene kafa göstermiş durumda çoğu. Demek istediğim profesyonel bir üretici değilim profesyonel bir seram yok ama şu an beni solüsyon hiç şaşırtmadı bende çok derine inip inceleme gereği duymadım. eksiğim mi evet büyük bir eksiğim. Gene de iyi dileklerinizden dolayı teşekkür ederim. Bakın kendimi doyurdukça ve elden ayaktan kesilip ölmedikçe ben bu işe devam edeceğim.. Dediğim gibi inşallah doğrularımı ve yanlışlarımı hepimiz göreceğiz.

ateşkaptan
21-12-2013, 20:02
Sizi cesaretinizden dolayı tebrik ediyorum.
Umarım iyi sonuçlar alırsınız.
Teşekkürler. Sağlıkla kalın.

ateşkaptan
22-12-2013, 19:17
Sayın Merdefe;
Kullandığınız formülün hala yukarıdaki formül olduğunu ve bu gübreleri kullandığınızı, bizimde yakından takip ettiğimiz, seranıza ait görüntülerini verdiğiniz domateslerin gelişimini; hayranlıkla izliyoruz.

Ya ben yanılıyorum, veya size bu formülü veren içeriğini saklamış veya bizim bilmediğimiz gübreleri kullanıyorsunuz. Sizin ; yazılarınızdaki samimiyetinize inanarak vede Ticari kaygınız da yoksa , lütfen bize şu solüsyonu veya kullandığınız gübrelerin içeriğini yazabilir misiniz. Bizleri izleyen forum üyeleri de işin doğrusunu öğrensinler. Sağlıkla kalın

Kudret Tezel
22-12-2013, 19:44
Sayın ateşkaptan sizin hesaplamalarınız tamamen doğrudur. endişelenmeyiniz.

ateşkaptan
22-12-2013, 19:55
Sayın Tezel,

Teşekkür ederim.Şimdi ben ikna oldum. Darısı Forum üyelerine.

Saygılarımla.

ateşkaptan
08-01-2014, 19:01
Fosforik oranını Formülde yanlışlıkla 38.4 olarak almışım, doğrusu aşağıdaki gibidir.

FOSFORİKASİT İçindeki fosfor oranı

H3PO4=1.008*3+30.974+4*15.999=3.024+30.974+63.996= 97.994> 30.974/97.994=0.316>% 31.6

% 85 FosforikAsit içindeki fosfor konsantrasyonu>30.974/97.994*%85=0.2687 >%26.87 olarak düzeltir, saygılar sunarım.

merdefe
31-01-2014, 18:56
Sayın AteşKaptan, Sayın Kudret Tezel, sayenizde fosforik asitten vazgeçtim. Bilgilerinize güvenerek; domatesin maximum gübre alımı yaptığı durumda sülfüre ne kadar toleranslıdı ? yani kaç ppm civarını geçmememi önerirsiniz ?

ateşkaptan
31-01-2014, 19:29
Sayın Merdefe;

Eğer verdiğiniz formüle göre gübre kullanıyorsanız, 3 evrede kullandığınız kükürt miktarı 144 ppm dir.

merdefe
31-01-2014, 20:12
Sayın Ateş Kaptan Yanlışlarımı lütfen düzeltin; Fosforik asitten vazgeçtikten sonra elimdekini bitirdim tabii. Şimdi kullandığım gübreler şu şekilde kalsiyum nitrat, potasyum nitrat, magnezyum sülfat, demir eddha, mono potasyum fosfat ve mikro elementler. Şimdi potasyum nitratı kaldırıp potasyum sülfat kullandığım zaman ( kullanmam gereken 0.0.46+18 den bahsediyuorum), ppm düzeyi olarak istenilen azot miktarını biraz aşıyor istenilen potasyumu tam sağlıyor istenilen kalsiyum miktarına 20 ppm kalıyor mikrolarda zaten sorun yok fakat sizin yukarıda yazdığınız sülfür için 144 ppm değeri oluyor 220 ppm yalnız, potasyum nitrat kullandığım zaman, ne kalsiyum nede potasyumda istenilen değerlerine pek yaklaşamıyordum yani 400 ppm potasyum oluyor 340 ppm potasyum misal olarak. Potasyum nitrat kullandığınız zaman potasyum seviyesine ulaşmak için aynı zamanda nitratı da artıracağınızdan bu sefer azot fazlalığından bitki gene dumura uğruyor. aslında dumura uğruyor diyorum ama herhangi bir eksiklilk yok sadece gereğinden fazla sürgün gelişimi vb. durumlar oluyor.. Durum budur Sayın Ateş Kaptan

merdefe
31-01-2014, 20:15
Kısacası; 3. evre ppm seviyelerine en çok yaklaştığım durum,potasyum nitratı kaldırıp potasyum sülfat kullandığım, fosforunda fosforik asit yerine mkp yani mono potasyum fosfattan sağladığım durum.

ateşkaptan
31-01-2014, 21:25
3 NCÜ EVRE 100 LİTRE TANK İÇİN KULLANILACAK GÜBRELER

MagnezyumSülfat'dan>45/0.099*100=4.55 ml>4.55*100/1000=0.455 gr>0.455 gr*100=45.5 gr Magnezyum Sülfat
Kükürt miktarı>4.55*0.13*100=59.15 ppm>ihtiyaç=144-59.15=84.85 ppm gerekli
KalsiyumNitrat'dan>Azot>180/0.156*100=11.54 ml>11.54*100/1000=1.154 gr>1.154*100=115.4 gr
Kalsiyum>11.54*0.188*100=216.95 ppm>ihtiyaç=400-216.95=183.05 ppmgerekli
MonoPotasyumFosfat'dan>Fosfor>65/0.2278*100=2.85 ml>2.85*100/1000=0.285 gr.>0.285*100=28.5 gr
Potasyum>2.85*0.2872*100=81.85 ppm>İhtiyaç=400-81.85=318.15 ppm gerekli
PotasyumSülfat'dan>Kükürt>84.85/0.184*100=4.61 ml>4.61*100/1000=0.461 gr>0.461*100=46.10 gr
Potasyum>4.61*0.449*100=206.99 ppm>ihtiyaç=318.15-206.99=111.16 ppm gerekli
KalsiyumKlor'dan>Kalsiyum>183.05/0.36*100=5.08 ml>5.08*100/1000=0.505 gr >0.505*100=50.5 gr
PotasyumKlor'dan>Potasyum>111.16/0.5246*100=2.12 ml>2.12/100/1000=0.212 gr>0.212*100=21.20 gr

Hochmuth, klorlu gübre kullanmaktan çekinmeyen uygulayıcı. Sanırım klor'un bir müddet sonra su içinde çözülerek kaybolmasından kaynaklanıyor.

Bu durumda, Kalsiyum Klor ve Potasyum Klor gübrelerine ihtiyacınız bulunmaktadır.

Fosforik Asit kullanılmaz demiyoruz, ancak formüle göre kullandığınız miktar fazla idi.

merdefe
31-01-2014, 21:50
Çok teşekkür ederim. Hesaplamalar için ve ayrıntılı anlatımınız için. Saygılarımla

ateşkaptan
31-01-2014, 22:51
Sayın Merdefe;

Aşağıdaki formül de Domates içindir.

. Formula . Tomatoes (rockwool, perlite, and NFT-PVC) (Hochmuth, 1990).

ateşkaptan
31-01-2014, 23:40
Domateslerinizin yeni durumlarını çok merak etmekteyiz , fotoğraflarsanız kendi adıma çok memnun olacağım.

Uzun zamandır resim koymadınız. Gelişmeleri merak ediyorum.

Esenle kalın.

merdefe
01-02-2014, 19:54
Merhaba Ağaçlar.net Sakinleri;
Uzun süreden sonra elimden geldiği kadarıyla... yanlışlarımız eksiklerimizle 27 Ocak fotoğrafları.. Şimdi rahatlıkla diyebilirsiniz.. Arkadaş bu kadar zamanda kızartamadın mı domatesleri diye :))) Doğal olarak gece sıcaklıklarının 4 °C lerde gezdiği bir çok gece, bu şekilde dumura uğramış bir domates.. aslında bende olmsam bende kızarmam.. Şimdi bu sene olanaklarımız bunlar .Seneye Allah Kerim.. İnşallah yarın daha güncel fotoğraflarda görüşmek üzere.. Saygılarımla..

merdefe
01-02-2014, 20:09
Dostlar bu zaman zarfında tecrube ettiğim durumları paylaşmak isterim. Öncelikle Sayın AteşKaptan'a ve Sayın Kudret TEzel'e solüsyon yolumdaki yanlışı gösterdiklerinden dolayı teşekkür ederim.

Domatese baktığım zaman 4. salkımın 3 ve 4 çiçeği gekmediğini görebiliyorum bu sadece bende değil yanımdaki topraklı serada da aynı şekilde. Sanırım gece gelip vuran bir soğuk neden oldu diye düşünüyorum.

Domatesin donmaması için soba yaktığımız durumlarda sulama suyumunda ısıtlmadığı ve bitkinin kendini soğuktan tam besleyemediği durumlarda boğum araları sıcak günlere oranla daha uzun olduğu görülmüştüri. ışığın az olduğu durumlarda da bitkide boy atımı fazla görülmektedir fakat gece soba yaktığımız günlerde Antalya'da gündüz tişört ile gezebiliyordum.

Yağmurların bol olduğu dönemde içeride harika bir hava sirkülasyonu yapacak fan veya herhangi bir şey olmadığından bitkinin üzerindeki nem kimi zaman % 99 ları buldu bu gibi durumlarda salkım saplarının normalden uzun olduğunu da gördüm yani bitkide 6-7 salkım sapları normalden uzun kırılmalar olduğundan salkım askısı biraz geçde olsa alma durumunda kaldım.

Yanlış solüsyon formülasyonu ve yanlış gübrelerin kullanımı doğrultusunda. bazı salkımlar 16-20 lı çiçek açtı tabi çiçek budamasına gidildi.

Durumlar bu şekilde Dostlar Saygılarımla...

merdefe
01-02-2014, 20:29
Benim Çok işime yaradı.. Sitede daha önce verildimi bilmiyorum Genede paylaşmak istedim. Buyrun.

ateşkaptan
01-02-2014, 21:38
Sayın Merdefe;

Bu forum da sayın hocamızın her zaman dile getirdiği bir sözü var. "Bilgi Paylaştıkça Büyür"

Verilen emeklerin karşılığını almak, maddiyattan çok manevi haz verir çalışıp, başarana. Sizin bu azminiz karşısında da bize sadece alkışlamak düşer.

Hocamın hazır bilgilerini size aktarırken. yanlışın doğruya yönelmesine katkıda bulundum sa ne mutlu bana.

Sağlıkla kalın.

abdullah78
01-02-2014, 23:36
Sayın İdris Şenol ; Resimde gözüken değerler gram cinsinden değerlerdir. 100 litrelik solüsyon için geçerlidir. umarım yardımcı olur. ph aralığını sorarsanız. sulama suyum 8.5 ph a sahip bir su bu solüsyondan sonra 7 civarına iniyor fakat ben sonradan sitrik asit ( limon tuzu ile ) ph ı 6.5- 6.0 civarına çekiyorum sitrik asit hesabını sorarsanız eğer ; 500 litrelik bir suyu 90 gram sitrik asit 2 derece düşürecektir. Bu hesabı baz alabilir sizde denemeler yapabilirsiniz. fakat ph düşürmek için nitrik asit, fosforik asit, sülfürik asit gibi durumlarda bu asitlerin içinde bitki besin maddeleri bulunduğundan solüsyonunuzun dengesi bozulacaktır. Bilginize. Saygılarımla .

Sayın Merdefe;
Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. Yukarıda verdiğiniz besin eriyiği formülünde bulunan demir hangi formda verilmeli? Bir kimya firmasının sitesinde diğer bileşenlerin tümü var ama demiri hangi formda ekleyeceğiz? Bilgi verirseniz sevinirim.

merdefe
02-02-2014, 06:41
SAyın AteşKaptan samimiyetle söylemek gerekirse Sayenizde sağlam bir viraj atlattım devrilmeden yoluma devam ediyorum. Tabi önümüzde viraj çok ..

Sayın Abdullah78; Ben demiri eddha ile şelatlı olarak uyguluyorum; fakat yukarıda benim yazdığım formüllerden değilde Sayın Ateşkaptan'ın yazmış olduğu formüllerden giderseniz bitkileriniz için daha hayırlı olur..

merdefe
02-02-2014, 13:20
Sanırım bir hafta gibi bir zaman gene soba yakacağız Antalaya'da gece sıcaklıkları düşüyor ..

arykanda07
06-02-2014, 16:40
Topraksız için yapılan masraflar : perlit poşet sulama sistemi. Ayrica diranaj için ne kullandınız.. Yani ayrıntılı bir fiibilite alabilirmiyim.. Teşekkürler

panoramer
10-02-2014, 17:58
Merhaba Sn. Merdefe,
ben turist rehberliği yapıyorum ve merakımdan dolayı da 3-4 tarım grubu gezdirdim. En son gezdirdiğim isviçreli gruptan bir zıraat mühendisi bana bir türkün (=keskin zeka) serasında uyguladığı bir sistemden bahsetti. Anlattığına göre seranın altında bir çeşit üstü kapaklı havuz var. Bu havuzu dışarıdan ısıtan günısılar koydurmuş. Günısılar gündüzden kapakları kapalı havuzun suyunu ısıtıyor. Geceleri de kapaklar açılarak suyun sıcaklığı serayı ısıtıyormuş. Belki sizin sulama tankınızı bile bu sistemle ısıtabilirsiniz. Bunun benzeri günısıların ısıttığı kerpiç kütleleri yapılabilir yere. Nasıl olsa zemin kullanılmıyor.

panoramer
10-02-2014, 18:03
Bir de soba olarak Canadalıların Bullerjan diye adlandırdıkları bir soba türü/markası var. Ağaç kesenlerin işçilerin icadı. Çok kısa sürede büyük mekanları ısıtabiliyor. Bir bakmakta yarar var.

merdefe
11-02-2014, 19:56
Topraksız için yapılan masraflar : perlit poşet sulama sistemi. Ayrica diranaj için ne kullandınız.. Yani ayrıntılı bir fiibilite alabilirmiyim.. Teşekkürler

Sayın Arykanda07; Öncelikle merhaba. Seranız Antalya'nın hangi bölgesinde diye sorabilirmiyim.
Elimden geldiği kadarınca.
Yer örtüsü 1m² = 1 TL olarak aldım = 1500 metrekare
Perlit poşetleri 750 adet. her birinde ortalama 4 kök için 28 litre perlit var 21 metreküp Perlit + 3000 adet ipe 12 metre ip sarılı bitki askısı = 3300 TL Civarı
5 ton Sulama tankı = 850 TL
150 Litrelik 2 adet kapaklı mavi bidon ( hurdacıdan 25 + 25 = 50 TL)
800 metre 16 mm kör boru- 1500 metre spagetti boru - 3000 adet sabit basınçlı hat üstü damlatıcı ve 3000 adet sulama kazığı 1100 TL

Maalesef drenajım bu sene yok kısmet seneye şuanda fazla su yere akmaktadır. Seneye deranj ile birlikte gayet güzel bir tasarruf yapmış olacağım Durum budur Saygılarımla..

merdefe
11-02-2014, 20:03
Bir de soba olarak Canadalıların Bullerjan diye adlandırdıkları bir soba türü/markası var. Ağaç kesenlerin işçilerin icadı. Çok kısa sürede büyük mekanları ısıtabiliyor. Bir bakmakta yarar var.
Sayın Panoramer; Proje çok aslında ama biraz kazanmaya bağlı hepsi :) yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik umarım batmadan çıkacağız.. Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Sobayı araştıracağım hatta ufaktan baktım bile. Güneş enerjisi ile su ısıtma işi kafamda var tabi hatta ben mercek eklemeyi düşünüyor su yerinde farklı bir tankta farklı bir sıvı ( sıcaklığı daha fazla muhafaza eden) kullanmayı hayal ediyorum. Benim gönlüm şu şekilde yanıtlar beni; "hazır olan bir kenarda dursun sen kendininkini niye yapmıyorsun." bu mantıkla çıktık yola.. Güzel şeyler olacak umuduyla .. Yitmeyen umutlarla birlikte yürüyoruz.. Saygılarımla

arykanda07
12-02-2014, 08:59
cevaplarınız için teşekkür ederimseram finike arif köyü akyaka mahallesinde rakım 500 metre 2035 metre kare

arykanda
12-02-2014, 15:00
Sayın merdefe ortalama fidan başı kaç kg ürün var...

merdefe
12-02-2014, 19:17
Sayın Arykanda ; cevaplamak biraz güc olacak ama. ilk iki salkım tam. 6. salkıma kadar en ufak ceviz ayarında domates mevcut. 6 lı salkım yaklaşık 840 gram geliyor dersek. herhalde 3 kg civarı vardır şuan ...

arykanda07
12-02-2014, 20:37
Ahmet çolak sb nerede ikamet ediyorsunuz belki yardımcı olabilirim. .. cins ne olacak

Ahmet Çolak SB
13-02-2014, 23:57
Teşekkür ediyorum arykanda07. Zor da olsa deneme amaçlı kurduğum sera için 400 tane salatalık 200 tane biber fidesi buldum. Hiç anlamam fide çeşitlerinden ama buldugum salatalık tohumu ikiçeşit biri gordion değeri filyon.Hatay da ikamet ediyorum. Bugün de bulamasam tohum alıp doğrudan toprağa dikecektim bu konuda tecrübem iyidir. Normalde açık arazide salatalığı böyle dikeriz. Aldığım salatalık fideleri nasıldır verim şekil ve tat konusunda ve sizce en iyi tohum markası hangisidir

arykanda07
14-02-2014, 11:58
Ahmet çolak sb hayırlı olsun. .. salatalık konusunda bir deneyimim yok. .

Ahmet Çolak SB
16-02-2014, 22:45
Sagol arykanda07. Başladık bakalım. Fideler dün geldi. Yarın dikeceğim. Eğer güzelce büyütüp yetiştirebilirsem 20.000m2 sera düşünüyorum. 5.000 hibe olursa 10.000m2 si hemen geriye kalanı da 3 yıl içinde. Iyi gunler

sadrainman
22-03-2014, 17:27
syn merdefe merhaba,
toplamda sanırım 2bin küsür fideniz vardı nekadar ürün elde ettiniz kaça sattınız birde besin eriği fiyatı hasata kadar nekadar tuttu acaba

topraksiztoprak
22-03-2014, 19:09
kolay gelsin...

bitkilerin son durumunu merak ediyoruz...

ateşkaptan
10-04-2014, 09:42
Sayın Merdefe;

Uzun zaman oldu, çalışmalarınız hakkında hiç bir bilgi vermediniz.

Görseller bekliyoruz.

Selamlar.

merdefe
17-10-2014, 18:37
Tekrar Merhaba Ağaçlar.net Sakinleri;
Geçen sene tecrübe olarak iyi bir dönem geçirdim. Çeşit Bandita f1 isimli salkım domates idi 10 Ekim 2013 tarihinde dikmiş yanılmıyorsam 20 şubat civarı ilk hasadı etmiştim. Bu kadar uzun sürmesi ısıtma sistemimden kaynaklanmıştı en kısa cevap olarak. Bu Sene 1 Eylül Seval isimli bir tekli domates dikimi gerçekleştirdim. Şuan 7. çiçek ağzında Eksiklerimiz yanlışlarımız Düzeltmeye çalıştıklarımız ile birlikte Sezona merhaba dedim. Çift Ekim denile ekim türünü deniyorum bu sene. Bazı zorunluluklardan kolay olan yöne doğru kayıyoruz. Şuan çektiğim fotoğrafları internete aktarma olanağım yok en kısa zamanda yine elimden geldiğince konuyu buraya taşımaya çalışacağım. İSterseniz geçen sene ile ilgili bazı tecrübelerimi paylaşmak isterim.

1. Ortalama 2.4 -2.6 Ec değerinde vermiş olduğunuz gübre çözeltisini Kısa günlerde 3- 4 lere çıkartmanız gerekmekte. TAbi bunu bir anda yaparsanız yaprakların kenarlarında tuzluluk diye tabir edilen çoğu yerde soğuk yanığı sanılan yanıklar gözükmekte ama bu boğum aralarının aynı düzeyde gitmesi ve kafanın incelmemei için gerekli dilerseniz daha sonra ayrıntıya girerim.
2. Size sulama suyunda ozon kullanıyorum demiştim 0.1 ppm oranında bir karışım yapıyorum diye bahsetmiştim. Sıcak dönemde sulama suyunun sıcak olduğu dönemlerde ozonun yarılanması hızlı olduğundan bitki ve böcek bakımından harikalar yaratbiliyor kısaca bu sene ilk haftadan sinek ilacını basmak zorunda kaldın geçen sene böyle bir şey hatırlamıyorum; ama soğuk sulama suyu ve soğukların başladığı devrede ozonun yarılanması geç olduğundan bitki de ve kökte büyük stres yaratmakta. Ama Ozonun en iyi kullanım yerinin toprak olduğunu dile getirmek isterim.
3. Soğuk dönemlerde, SEra sıcaklıklarının 10 derecenin altına düştüğü durumlarda ( gece özellikle) verdiğinz gübreye bağlı olarak arının ayaklarındaki poleni görebiliyorsunuz ama genede partinokarp meyve yani döllenmemiş ufak meyveler oluşmasının nedeninin arının sorunu olmadığını sıcaklığa bağlı olarak polen olsada polenin çimlenmesi için gerekli olan sıcak bulunmadığından polenin dölleme yapmadığını bilimsel olarak okudum ve geçen sene seramda görmüş oldum.
4. Soğuklarda etrafımdan öğrendiğim kalsiyumun fazla verilmesi gerektiği ( lütfen yanlış anlaşılmasın etrafımdaki seralarda böyle yapılıyordu) ama soğukların arttığı dönemlerde alt yapraklarda potasyum eksikliği gözükmekte bu da verdiğiniz potasyumun antifiriz besinleri için bitkide gerekli olduğu anlaşılmakta gübre oranları ayarlanırken soğuklarda belli bir oranı ( azot potasyum oranı vardır 1/ 1.7 ama yanlış hatırlıyabilirim bunu en yakında zamanda düzelteceğim) aşmayacak şekilde potasyum vermeniz öenmlidir.
5. Soğuklarda bitkinin potasyum nitratı potasyum süllfattan daha rahat aldığını okumuştum bir yerde ama sülfatta ayrıca bitkileri soğuğa karşı dayanıklı kılmada birebirdir. Soğuklarda kaçınılacak gübreleme kesinlikle azotlu gübrelemedir.


Şimdilik bu kadar elimden geldiğince buradayım Saygılar

merdefe
17-10-2014, 19:06
Şu Sıralar potasyum silikatın ( silisyum 'un) tarımda kullanımı hakkında bilimsel olarak harika şeyler denendiğini ve harika sonuçlar alındığın öğrendim. Torpakta belli bir oranda silisyum bulunuyor fakat topraksızda bu iş biraz zor :) Bu konuyada yakında zamanda değinmeyi düşünüyorum. Bununla ilgili forumda çok kısa bir iki cümle buldum artıntılı olarak değinilmemiş ( aratmam sonucunda bulduklarım) bence es geçilmemesi güzel bir konu başlığı altında incelenmesi gerekli diye düşünüyorum. Kısaca;

Silisyum ( silikon gübresi) veya silisyum oksik olarak kullanılması mümkün olan bu madde bitkilerde kökten verildiğinde ksilme ve floem ( odun ve soymuk) borularını genişlemesine böylelike de bitki içerisindeki alış verişin hızlanmasına olanak vermektedir. terlemeyi azaltmakta bitkiyi biyotik ve abiyotik sterslerden uzak tutmaktadır ( belli bir miktarda faydası vardır) , soğuklara karşı direnci artırmaktadır hücre duvarında yerleşerek bitkiyi daha dik tutmakta buna bağlı olarak dikleşen yaprakların fotosentez oranı ortama göre % 30 lara kadar artabimektedir. Böceklere karşı bitki dokusunu güçlendirdiğinden zararlar minimize edilmektedir. En önemlisi bence ve bir çok kişinin muzdarip olduğu bir konu olan mantarlar ile mücadele; külleme hastalığı düzenli silikant gübrelemesi durumunda durmakta ve ilerlemektedir ( bilimsel olarak kanıtlanmış) ayrıca diğer mantari hastalıklar içinde kalkan görevi yapmaktadır.

Saygılarımla

Lathspell
24-10-2014, 16:28
Merhabalar, öncelikle sayın merdefe sizi girişiminiz için kutluyor, paha biçilmez tecrübelerinizi de paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ediyorum. Tüm sayfaları okudum, tabi şu an çalışma yapılacak serayı kurmuş olmadığım için besin eriyikleri ve eklenen elementlerle ilgili detay bilgileri ayrıntılı incelemedim. Ancak bir ziraat mühendisi de olmadığım için içine girmeden o detayın bana bir faydası şu anda olmazdı zaten. Bu arada genel oluşuma ve özellikle eriyiklere ısrarla katkı sağlamış sayın ateş kaptan, sayın Kudret Tezel ve isimleri aklıma gelmeyen diğer üyeleri de tek tek kutluyorum, forum kavramının en yararlı ve düzgün işlediği sayfalardan biri olarak çok sevdiğim ve benimsediğim ağaçlar.net sayfasını güzelleştiren ve besleyen can damarlarısınız. Bravo :rolleyes:

Sorularım mesajlarınız arasında sanıyorum çok acemice görünebilir, lütfen cehaletimi mazur görünüz. Bunca paylaşımınız içindeki alçak gönüllülüğe sığınarak soruyorum...

Öncelikle sayın merdefe:
1-Yanlışım varsa lütfen düzeltiniz, F1 olarak sınıflandırılan tohumlar sanırım organik ya da bir alt katmanı olan ekolojik tarımda kullanılan tohumlardan olmuyor? Bu anlamda domateslerinizin lezzetleri, dalda kızardıktan sonraki ve toplandıktan sonraki dayanma süreleri nasıldı?
2-İkinci denemenizde domates çeşidinizi neden değiştirme ihtiyacı duydunuz?

Sayın merdefe ve lütuf gösterecek tüm değerli üyelerimize:
3-Bu formüllerde kullanılan malzemeler ekolojik ya da sertifikalı tarım için uygun maddeler midir? Uygun olmayanlara -varsa- alternatif olarak bu tarz tarımda neler kullanılabilir? (En son eklenen silisyum da dahil olmak üzere.)
4-Isıtma değerlerindeki düzenlemelerle (hesaplarıma göre son rekolte max. 8,5 ton civarında olsa gerek) yüzde hesabıyla ya da daha subjektif değerlerle de olsa ne kadar hasat artışı beklenebilir?
5-Çift ekim sistemiyle normal ekime oranla ne kadar hasat artışı beklenebilir? Dezavantajları var mıdır?
6-Bu türlü tarım için sadece sırık domates çeşitleri kullanılması şart mıdır? Yatak denilen türlerin adaptasyonu da çok büyük rekolte kaybı yaşanmadan uygulanabilir mi?
7-Domatesin yetiştirildiği bu tarz bir serada SUDA yetiştirilecek boru sistemi de kurularak (Hidroponic sistem) marul, turp, biber, çilek gibi sebze meyvenin aynı ortamda yetiştirilmesi için engel var mıdır?

Saygılarımla.

merdefe
24-10-2014, 17:45
Merhaba Sayın Lathspell

1. F1 hibrit yani melez anlamına gelir. Bu f1 tohumundan harika meyve alabilirsiniz ama bu meyveden elde edeceğiniz tohumdan elde edeceğiniz meyve ticari bir tonaj taşımamaktadır. Uzun yola dayanıklılık veya raf ömrü olarak geçen kavram ise domates için bitkiden bitkiye değişir. Domates kızarmak olgunlaşmak için pektin maddesine ihtiyaç duyar. Bunu sizin verdiğiniz gübrelerden elde eder. Kısaca potasyum bunun için gerekli bir gübredir ama klor bu işi aşırı hızlandırır diye bilirim. Örnek vermek gerekirse; pembe domates diye bilinen domates cinsi pembe olarak toplanmaz, yeşil in pembeye döndüğü durumda toplanır sevkiyatı bu şekilde yapılır.
2. Domates çeşidimi değiştirme ihtiyacım şundan ibaret; ilk döllerimde sıkıntı yaşadım ama harika salkım yapısına nisan sonu mayıs başı gibi ulaştım bu durumda da eğer ufak bir işletmeyseniz benim gibi halde 60 ila 40 kuruşa veriyorsunuz ( geçen sene öyle oldu) benim 40 kuruşa domatesi verdiğim gün İstanbul’da aynı salkım pazarda 7 liradan satılıyordu. Birkaç telefon görüşmesi bu işi bu şekilde öğrenmemi sağladı. Son olarak topraksız demek elinizden gelen her şeyin optimum koşulunu sağlamak demek ben bu ısıtma kısmını optimum yapamadığımdan bazı sıkıntılarım oldu bende yöre halkının yapmış olduğu domates çeşidini topraksız olarak denemeye karar verdim. Kısaca durum bundan ibaret.
3. Bu sorunun cevabı soruya çok uygun olmaya bilir ama; ben, etrafta tarım için hangi gübre kullanılıyorsa ve bunlar solüsyonumda nereye geliyorsa en uygun şekilde etraftan temin ediyorum. Genelde doktor tarsa ürünlerini kullanıyorum.Silisyum toprakta yeterince var veya yok toprak örneği sonucunda ortaya çıkıyor isteseniz de istemeseniz de bunu topraktaki bitki alıyor bizde topraksızda bilerek vermek istiyorsak sonuçlarını görmek içindir. Şuanda yapılan her hata ve sonucunda bulunan her doğru tecrübe olarak paha biçilmez bir değer katar size eğer yeniyi ve daha güzeli arıyorsanız tabi.
4. Isıtma değeri kimine göre 14 kiminde göre 12 ama 10 derecenin altında arının ayaklarında polen görseniz de polen çimlenme sıcaklığı diye bir durum olduğunda hormon yapmak zorunda kalırsınız. Ben açıkça buradan söylüyorum geçen sene 3 döl boş geçtim bazen iki de oldu ama genelde 3 dölü kesip attım buda 3x2800x0.6 =5040kg ( 3 döl sayısı; 2800 bitki sayısı; 0.6 kg en düşük salkım ağırlığı) yani 5 tonu çöpe attım anlamına geliyor.
5. Çift ekim burada tek ekime göre daha az soba yakılması için yapılan bir durumdur. Aslında çiftin mi tekin mi kazanacağını daha kavramış değilim maksadım en kaliteli ürünü elde etmek.
6. Yatak denilen türlerden kastınız oturak domateste tavsiye etmem. Siz topraksız tarımda resmen dikey tarım yapıyorsunuz. Yani 30 -40 dölden meyve almak tek bir fide ile ve süreklilik sağlamak sizce de güzel değil mi ?
7. Aslında bu konuda çalışmalarım yok ama çizimlerim ve düşüncelerim var ama ışığı ayarlaya bilirseniz aynı solüsyon ile fena ürün almasınız ama unutmamak gerekir ki her ürün için ayrı karışımlar gereklidir. Gübre istekleri farklı olduğundan. Mesela topraksız değil ama seralarda oluk altlarına domatesten hariç salatalık, marul veya fasulye dikilir.




Saygılarımla

idris şenol
05-03-2016, 16:23
sn merdefe, buralardamısız !!!devem ediyormusunuz merak ettik?

Duran aydın
30-12-2017, 20:05
Sayın merefe bende perlit ile domates yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorum fikir alışverişinde buluna bilir miyiz

hakansalihoglu
07-10-2019, 02:58
Merhabalar, bu konuda çok ama çok acemi birisi olarak sormak istiyorum. Direkt perlit mi kullanıldı yoksa perliti toprak ve başka ürünlerle karıştırdınız mı ?

Baktığımda perlitin faydalarını anlatanlarda var zararlarından bahsedenlerde ve zararları daha fazla gibi araştırdığımda.

Ben tavuk kümesi gibi bir alanı seraya çevirmeyi planlıyorum ve biber domates salatalık kıvırcık yeşil soğan çilek vs yetiştirmeyi planlıyorum tamamiyle hobi amacıyla bu sebeple toprak konusunda yanıt verirseniz sevinirim.