View Full Version : nicholai hel / Dev Bodur Begonvil
nicholai hel
31-10-2013, 19:59
Geçtiğimiz 17 Ekim günü Antalya’da oldukça şiddetli bir fırtına vardı.
Akşam evde, günün koşturmacasından yorgun düşmüş vaziyette hafif kestirir durumdayken gelen mesaj sesiyle uyandım. Telefonuma iki görüntü gelmişti.
450864
450865
Gönderen yakın dostum, forum üyelerimizden 07sçs07 idi. Eve dönüş yolunda rastlamıştı bu fırtınadan devrilmiş, ardından da kalan kökleri kesilip yola, çöp tenekesinin dibine atılmış begonvile.
“Gel kurtaralım” diyordu.
İhtiyaç olabilecek ne varsa bir koşuda toplayıp yaklaşık 2 dakika içinde kapıda, 10 dakika sonra da ağacın başındaydım. :)
Fotoğraflardan algıladığım ağaç daha küçük gibi gelmişti, meğer gerçek bir devmiş.
450866
450867
Üzerinde maalesef sadece 3-5 cılız kök parçası kalmıştı. Hemen ıslak havluyla onları korumaya alıp ağacın üst dallarını kesmeye başladık. İki elden çalışmamıza rağmen bir saat kadar sürdü.
Kestiğimiz bazı dalların çapı 12 cm kadardı.
450868
nicholai hel
31-10-2013, 20:03
Fırtına sonrasındaki soğuk havaya rağmen kan ter içinde kalmıştık. Çok kalın ve yaşlı dalları el tipi testerelerle kesmek kolay olmadı.
İşimiz bittiği gibi ağacı kucaklayıp bagaja zor da olsa sığdırdık. Tek kişi zorlukla taşıyabiliyordu.
Ağacı eve getirip güç bela küvete yatırdım. Bol suyla tüm çamurunu yıkadım.
450869
Ağaçtaki tüm kök bu fotoğrafta görüldüğü kadardı. İlk fotoğraflarda görüldüğü gibi, arka yüzünde maalesef hiç kök yoktu.
Malzeme yönünden hep tedarikliyimdir ama, böyle bir ağaca uygun saksı ayarlamak, pek tedarikli olunabilecek bir durum değil, özellikle de sıradan bir apartman dairesinde yaşıyorsanız. :)
Ancak bahara toprak karışımı hazırlayıp stoklamak için geçenlerde aldığım bu 50 litrelik kova gözüme çarptı. Denedim, alt bölümdeki kesilmiş kalın kökleri kovayı biraz kastırıp dışa doğru esnetse de dibe ulaşıp oturabildi.
450870
450871
Kovanın dibine dremelle geniş drenaj delikleri açıp hemen toprak hazırlamaya giriştim.
Bir yandan kökleri nemli tutarak yine yaklaşık iki saatlik bir uğraşla uygun bir toprak karışımı hazırlayıp kovayı doldurdum. İşim bittiğinde perlit çuvalı boşalmış, torf ve bahçe toprağı stoklarım tükenmişti.
Bu kovanın altına tabak ayarlamak da elbette mümkün olmadı, iyi ki en büyük boy kedi kumu kabı yedekte duruyordu. :)
450873
İşlem bittiğinde saat gece 01:00 olmuş, yaklaşık 4 saat süren operasyondan sonra ben de bitmiştim. Ama hala yapılması gereken işlemler vardı, öncelikle fungusit ve IBA ile 5 litrelik bir karışım hazırlayıp tamamını verdim. Ardından kesik yerlerini aşı macunu ile kapatarak ağacı nihayet dinlenmeye bıraktım.
Sağlığına kavuşana kadar dışarıdaki gündüz güneşi ve gece soğukları onun için ölümcül olabileceği için bir süre salonda misafirimiz olacak.
Ağacın bodur begonvil olması değerini daha da arttırıyor. Diğer varyetelerden daha yavaş gelişip yavaş kalınlaşan bir türün bu kadar büyümüş olmasından dolayı bu ağaç 30-35 yaşında vardır diye tahmin ediyorum.
Hem hatıra, hem de çelik olması adına ağacın üst kısımlarından aldığım bir dal. Umuyorum ileride kendi üzerinde de bu görüntüleri görmek nasip olur.
450872
nicholai hel
31-10-2013, 20:06
27 Ekim 2013 Pazar günü, operasyonun henüz 10. günü.
450874
Üzerinde bıraktığım tüm yapraklar kuruyarak düştüler. Bu zaten beklediğim bir durumdu.
Yalnız ağacın en az bir ay süreyle bocalamasını, yaşam savaşı vermesini beklerken bana inanılmaz bir sürpriz yaptı.
450875
Bu kadar çabuk kendini onarması, böylesine sık şekilde gözler patlatması gerçekten şaşırtıcı. Aslında aklıma kötü senaryolar da gelmiyor değil, ama sonra aklımdan çıkarıyorum bu olumsuz düşünceleri. Negatif enerjiyi çağırmamak için dillendirmiyorum bile o ihtimalleri. :rolleyes:
Onca emeğin bu kadar kısa sürede sonuca ulaşmış olması bir yana, bu kadar yaşlı ve güzel bir ağacın o gece o çöp tenekesinin dibinde ölüp gitmesini önlemiş, yeniden yaşama dönmesini sağlamış oldum.
450876
Muhtemelen ben doğmadan önce hayata başlamış bu ağaç, ellerimde hayata tutundu ve belki, umuyorum benim ölümümden sonra da yaşamaya devam edecek.
Cemaleddin
31-10-2013, 20:12
Hikaye çok dramatik ve etkileyici... Umarım bu çabalarınız sonucu şahane bir bonsaiye dönüşür... Kolay gelsin...
Kayahann
31-10-2013, 20:33
süpersiniz
badrobot
31-10-2013, 20:33
Sn.nicholai hel.
Çok sanslısınız hemde iki kere...birincisi böyle bir begonvili hiç bir yerde bulamzsınız, ikincisi ağaç yaşamaya çalışıyor ve yaşayacakta...
Sizdeki bu malzeme tamda aradığım şey doğrusu. Nazar değmesin diyor ve allah bizede nasip etsin diyorum.
Bu ağacınızı merakla takip etmek istiyorum.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
iocaktan
31-10-2013, 21:24
Eğer yaşayabilirse gerçekten çok güzel olacak gibi duruyor. Ben de ilk fırtınada sokaklarda dolaşıyor olacağım :)
kolay gelsin
Çok güzel bir begonvil. Hayırlı olsun.
İyi çalışmalar dilerim...
nicholai hel
31-10-2013, 21:51
Hikaye çok dramatik ve etkileyici... Umarım bu çabalarınız sonucu şahane bir bonsaiye dönüşür... Kolay gelsin...
Tahmin ettiğiniz gibi, bu ağaçla daha şimdiden farklı bir bağ kurmuş durumdayım. Hikayemizi de siz değerli dostlarla paylaşmak istedim.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
süpersiniz
Ağaç süper:) teşekkür ederim.
nicholai hel
31-10-2013, 22:02
Sn.nicholai hel.
Çok sanslısınız hemde iki kere...birincisi böyle bir begonvili hiç bir yerde bulamzsınız, ikincisi ağaç yaşamaya çalışıyor ve yaşayacakta...
Sizdeki bu malzeme tamda aradığım şey doğrusu. Nazar değmesin diyor ve allah bizede nasip etsin diyorum.
Bu ağacınızı merakla takip etmek istiyorum.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Çok teşekkür ederim.
Bu ağaçla ilgili olarak sizin kulaklarınızı çınlattık bile.:) Operasyondan birkaç gün sonra Sn. Sakaki ile konuşuyorduk, ağaçtan bahsettim. İlk verdiği tepki "eğer yaşarsa badrobot bunu görmesin!" oldu. :D
İşin şakası tabii, begonvillere olan hastalığınız beni aratmayacak düzeyde olduğu için akla ilk olarak geliyor olmanız normal. ;)
Umarım yaşayacak. Aslında sürgünler patlatmasına rağmen bahara kadar emin olamayacağım. Kökleri gerçekten çok azdı ve belki daha önemlisi toprak altındaki bölümde gerçekten devasa yaraları bulunuyor. Bu sebeple her iki sulamadan birinde fungusit kullanmaya devam etmeyi düşünüyorum. IBA kullanımı da elzem durumda. Umuyorum mantari enfeksiyonlarla uğraşmayız.
İnşallah size de nasip olur. Aslında hepimiz böyle adayları, daha güzellerini hakediyoruz. Ve eminim sabrettiğimiz ve çalıştığımız sürece hepimiz o hayalimizdeki ağaçlara ulaşacağız.
Görüşmek üzere...
nicholai hel
31-10-2013, 22:09
Eğer yaşayabilirse gerçekten çok güzel olacak gibi duruyor. Ben de ilk fırtınada sokaklarda dolaşıyor olacağım :)
kolay gelsin
O halde kesin karşılaşacağız. :p
Teşekkür ederim. Size de kolay gelsin.
Çok güzel bir begonvil. Hayırlı olsun.
İyi çalışmalar dilerim...
Teşekkürler Sn. sagol.
Ağaç güzel ve üzerinde yapılabilecek çok şey var gerçekten. Eğer hayırlsıyla baharı görürsek gönül rahatlığıyla çalışmaya başlayacağım.
Daha güzelleri sizlere nasip olsun inşallah...
Nihayet oda bir canlı size teşekkür etmiş. Teşekkür etmeye devam edecek gibi. Emeklerinize sağlık..
nicholai hel
01-11-2013, 08:27
Nihayet oda bir canlı size teşekkür etmiş. Teşekkür etmeye devam edecek gibi. Emeklerinize sağlık..
Hem de ne canlı Sayın TRAKLI.
Düşünebiliyor musunuz, onlarca yıl, tutunduğu yerden bir milimetre kıpırdamadan, güneş her gün aynı noktadan doğup aynı açıyla batarken, mevsimler aynı seyirde, rüzgarlar aynı yönde, sarıldığı duvar, gölge yapan ağacın yeri ömrü boyunca hiç değişmemişken...
Bir gecede tüm herşey yerle bir oluyor. Metrelerce derinlere indirdiği köklerinin hepsi yırtılıp kopuyor. Baltalarla yerinden koparılıp yerlerde sürüklenerek çöpe atılıyor. Yıllardır büyüttüğü tüm dalları kesiliyor. Alışık olduğundan apayrı bir toprağa yeniden dikiliyor. Binde biri bile kalmamış hayat damarlarıyla o ortamdan faydalanmaya, bir yandan da kendini onarmaya gayret ediyor. Üstelik büyük ihtimalle bebeklik çağlarında bile hiç görmediği bir ortamda, bir apartman dairesinin salonunda...
Şimdi bu canlılar saygıyı, sevgiyi haketmiyor mu?
tourkana
01-11-2013, 09:09
Çok güzel bir kurtarma öyküsünü güzel bir dille yazmışsınız, ilerde daha güzel halini gördükçe bu yazılarınızın önemi daha da belli olacak.
Teşekkürler.
En geniş plastik arajman saksısını ayarlayabilirim isterseniz, ben de bu şekilde katkıda bulunmak isterim, bu kova çok sağlıklı değil , kökler düşey yönde gelişir bu kovanın içinde.
Sn nikolai hel
Sürgünlerin çıkmasına çok aldanmayınız. Önemli olan köklerin durumu.
Fotoğraflarda 3 kılcal kök görebildim. Umarım bu köklerle hayata tututunur.
Dal sayısını azaltmanız hayata tutunma şansını artıracaktır.
Kolay gelsin
nicholai hel
01-11-2013, 09:35
Teşekkürler Sn. tourkana.
Evet kovanın çok sağlıklı olmadığı açık, zaten zor sığdı içine. :( O anda elimin altında sadece bu vardı. Köklerin gelişimi beni de düşündürüyor. Dediğiniz gibi kısa sürede yan duvarlara çarpıp aşağı yönelerek saksı dibinde kök sarmalı oluşturacaktır. Zaten ağacın ana gövdesi de ağırlıktan dolayı dibe oturmuş vaziyette, kökler kendi gövdesinin etrafına dolanacaktır yani.
Elbette çok isterim onun daha sağlıklı olacağı bir saksıyı. :) Yalnız ölçüleri nasıl olacaktır bu saksının? Şu anki büyük kova oldukça derin de, anca destekliyor ağacın toprak altında kalması gereken kısmı, elinizdeki saksının yüksekliği bu kadar olmayacaksa onu belki bir sonraki değişimde, ağacın boyu alttan kısalınca kullanırım.
Ancak eğer yüksekliği yeterli gelir derseniz isterim elbette. :) Birkaç ay sonra bahar başında ağaç kendini tam toparlayınca işlemi gerçekleştirebilirim. Daha iyi geleceği muhakkak.
Teşekkür ederim ilginize...
nicholai hel
01-11-2013, 09:42
Sn nikolai hel
Sürgünlerin çıkmasına çok aldanmayınız. Önemli olan köklerin durumu.
Fotoğraflarda 3 kılcal kök görebildim. Umarım bu köklerle hayata tututunur.
Dal sayısını azaltmanız hayata tutunma şansını artıracaktır.
Kolay gelsin
Benim de aklıma gelen olumsuz düşünceler bu ve bunun gibi ihtimaller zaten Sn. anily, uyarınız için teşekkürler. Ben de endişeliyim halen. Köklerini sağlıklı şekilde çoğaltmayı başarabilse de toprak altındaki büyük yaralarından endişeliyim. Ama elimden geleni yapmaktan başka ancak zamana bırakabilirim.
Dal olarak zaten çok az bir yapı bırakmıştım üzerinde, onu da ağacın tepkilerini ölçebilmek için, sinyal vazifesi görmesi ve az da olsa fotosentez yapabilmesi için bırakmıştım. Şu an beslemesi gereken hiçbir yaprağı kalmadı zaten ama bol miktarda yeni sürgün uçları çıkartıyor.
Madem öyle istiyor, sürgünlere dokunmayıp ne yapacağına bakacağım. Sürgünlerle birlikte kök yapısı da güçlenecektir mutlaka.
Uyarınız için tekrar teşekkürler. Öneriniz olursa (ilaç, vitamin vs.) yine almak isterim.
Görüşmek üzere...
Bu ağacın alındığı yerde bir benzeri daha mevcut.Bir apartmanın girişinde çok sağlıklı şekilde hayatta umarım onun gibi sağlığına bir an önce kavuşur ve güzel bir bonsai olur.
nicholai hel
01-11-2013, 10:01
Bu ağacın alındığı yerde bir benzeri daha mevcut.Bir apartmanın girişinde çok sağlıklı şekilde hayatta umarım onun gibi sağlığına bir an önce kavuşur ve güzel bir bonsai olur.
Umarım dostum.
O gece çevrede keşif yapmaya vaktimiz yoktu ama sen daha sonra yerini bulduğunu söyledin.
Uygun bir zamanda gündüz gözüyle gidelim de görelim, fotoğraflayalım eski yerini.
Oradaki eski dostunu da görelim, meraklanmıştır, selamını iletelim bizimkinin. :)
Bu ağaçla ilgili olarak sizin kulaklarınızı çınlattık bile.:) Operasyondan birkaç gün sonra Sn. Sakaki ile konuşuyorduk, ağaçtan bahsettim. İlk verdiği tepki "eğer yaşarsa badrobot bunu görmesin!" oldu. :D
Nihayet eklemişsiniz ağacı, iki haftadır merakla bekliyordum ben de! :)
Yaşamasını gönülden umuyor ve diliyorum öncelikle!
Elbette yaşadığını veya yaşayacağını düşünmek için çok erken, benim de benzer şekilde yaşadığım 1-2 kötü tecrübe olmuştu ama yaşadığınız il ve ağacın türünü göz önünde bulundurunca bence de biraz pozitif olmak en iyisi.
Bu adaydan sonra badrobot artık begonvil yüklemeyecektir sanırım :)
(İşin şakası tabii ki)
Başarılar ve bol şans dilerim
nicholai hel
01-11-2013, 10:29
Ben de öyle umuyorum Sn. Sakaki.
Umuyorum çıkarttığı sürgünler günden güne güçlenerek büyürler, şu anda minik yapraklar çıkartmış durumdalar ama her gün eve döndüğümde içten içe bir endişeyle gidiyorum yanına. Allah'a şükür şu an için bir aksilik görünmüyor.
Bu adaydan sonra balkonumda bir yıldır eğitimde olan ve kolum kalınlığındaki diğer begonvillerim gözüme fidan gibi görünmeye başladılar. :D Onların ana gövdesinden daha kalın yan dalları kestik bu ağaç üzerinde. :)
Ama elbette her ağacın yeri ayrı ve her biri özel. Bu ağacın da bonsai olma yolunda en az onlar kadar, hatta daha fazla zamana ihtiyacı olacak, o da yaşayabilirse...
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Görüşmek üzere...
Dal olarak zaten çok az bir yapı bırakmıştım üzerinde, onu da ağacın tepkilerini ölçebilmek için, sinyal vazifesi görmesi ve az da olsa fotosentez yapabilmesi için bırakmıştım. Şu an beslemesi gereken hiçbir yaprağı kalmadı zaten ama bol miktarda yeni sürgün uçları çıkartıyor.
Madem öyle istiyor, sürgünlere dokunmayıp ne yapacağına bakacağım. Sürgünlerle birlikte kök yapısı da güçlenecektir mutlaka.
Uyarınız için tekrar teşekkürler. Öneriniz olursa (ilaç, vitamin vs.) yine almak isterim.
Görüşmek üzere...
Dal derken güdüğün gövdenin küçültülmesinden bahsetmiştim. Yanlış ifade kullanmışım Zaten şu anda dal yok sizinde belirttiğiniz gibi. Sürgün büyümesi kökünde büyüdüğü anlamına gelmiyor. Benim maratondaki yamadori erikte tüm dallarını kuruttuktan sonra 1 karış boyunda sürgün verdi. Sonra sürgünlerde kurudu. Siz IBA lamakla gerekeni yapmışsınız şu an içn daha fazlasına gerek olmayacağını düşünüyorum.
badrobot
01-11-2013, 18:24
Sn. Sakaki ile konuşuyorduk, ağaçtan bahsettim. İlk verdiği tepki "eğer yaşarsa badrobot bunu görmesin!" oldu. :D
Bu adaydan sonra badrobot artık begonvil yüklemeyecektir sanırım
Bakın bu ağaç ve siz ikiniz bu sözlerinizle beni yeteri kadar tahrik ettiniz, ona göre.
badrobot
01-11-2013, 18:51
Sn.nicholai hel.
Bu ağaçla ilgili bir görüşümü belirtmek isterim.
Bence bu kış bu ağacı UYUTMAYIN.
Şöyle düşünüyorum: Diğer sağlıklı ağaçlarda kök budamasını ne zaman yapıyoruz? Cevap basit: Mart ortası-sonu gibi. (Havai köklendirmede başarının en çok havanın ısınmaya başladığı ve doğanın uyanmış olduğu Nisan döneminde elde edildiğinide hatırlatmak isterim.)
Bunun nedeni, kök budamasıyla aslında ağacı oldukça ciddi bir ameliyat geçmiş bir insan durumuna düşünüyoruz. Ağaç kendi kök sitemini tekrar düzenleme fırsatını doğanın uyanmaya başladığı Nisan ayında başlıyor. Eğer herşey yolunda giderse kıştan çıkıp tekrar aktif hale gelen kök sistemi kendini toparlıyor ve ağaç büyük ihtimalle yaşıyor. Buradaki zamanlama; ağacın kök sisteminden aldığı yarayla kendini iyileştirmeye başlama sürelerinin arasındaki boşluğun çok az olması. İşin özü aslında bu.
Gelelim sizin ağaca; elbette sizin bu ağacınızla ilgili bir seçme hakkınız yoktu, ağacın çıkarılma zamanıda tam olarak doğru olmasada başta ben olmak üzere herkesin yapacağı gibi ağacı aldınız. İster istemez kök sistemi ciddi anlamda bir nevi kök budaması yaşamış durumda. Havalar yavaş yavaş soğuma eğiliminde, daha da soğuyacak. İşte tamda o dönemde siz bu ağacınızı soğuk bir ortamda bırakırsanız ya tam olarak uyuyacak veyahut yarı uykuya yatacak. Buda kendini onaramamış olan pasif kök sistemini çok olumsuz ekileyecek ve ağacınız büyük ihtimalle ölecek.
Sonuç: Siz vermiş olduğunuz Amino asitler, Humik asit gibi hormonları vermenizin yanı sıra önümüzdeki soğuk kış günlerinde bu ağacı ısıtmanın bir yolunu bulun. Eğer ağacı ısıtmanın yolunu bulursanız ağacınızın aktif kalacak kök sistemi uykuya dalmayacağından ağaç önümüzdeki bahara yeni sürgünler ve yapraklar vererek girecek, tıpkı şu an vermiş olduğu küçük sürgünler gibi...Aksi halde soğuk nedeniyle çalışmayan kök sisteminden dolayı beden su kaybedecek ve kalın ana gövde zaman içinde kuru bir kütük hale gelecek.
Bonsai yetiştirmekten kesinlikle hiç anlamam. Yetiştiren kardeşlerimi hayretle izlerim.
Ancak sevgili nicholai hel yaralı ağacınızla ilgili tuhaf bir gönül iletişimine girdim. Gönlüme gelen yoğun ilham sanki yaşayacağını müjdeliyor. Ne olur ara sıra haberdar edin bizi olur mu?
nicholai hel
02-11-2013, 08:19
Sn. badrobot,
Elbette aramızdaki samimiyete ve dostluğa istinaden takılıyoruz sadece ;)
Uyku konusunda sizinle tamamen hemfikirim. Daha o gece bu ağacın köklerini gördüğüm anda arkadaşım Çağrı'ya demiştim, "bu ağaç kışı salonda geçirecek" diye.
Söylediklerinizde ve öngörülerinizde tamamen haklısınız, ağacın bu kış uyuması ne yazık ki sonu olur. Dediğiniz gibi, o gövdeyi besleyecek damarlar malesef şu an yoklar ve en kısa sürede oluşmaları gerekiyor. Aslında şu an o kökler sağlıklı şekilde oluşsa bile gövdenin bazı bölümlerinin kısmi ölüm ihtimali yine bulunuyor bence. Elimden gelen herşeyi yaptıktan sonra oturup beklemekten başka çarem de olmayacak bu konuda.
Aslına bakarsanız Antalya ikliminde dışarıdaki begonviller de tam bir uykuya girmiyorlar. Geçen kış balkonda sert rüzgarlar ve yağışlardan etkilenmeyen ve günde 3-4 saat güneş gören kuytu bir bölüme aldığım begonvillerim yapraklarının yeşilliklerini kaybetmeden kışı geçirdiler. Elbette yeni sürgün vermiyorlar ama yaprak da dökmüyorlar. Yani yarı uyku pozisyonunda bekliyorlar.
Her ağacın uykuya girmek için belirli bir periyodda belirli bir ısıya ihtiyacı var biliyorsunuz. Örneğin bir hafta boyunca 10 derecenin altında seyreden sıcaklıklar belirli bir türü uykuya yönlendiriyor. Antalya'da, özellikle de şehir merkezinde bu şartları sağlamak malesef pek mümkün değil. Bu sebeple uyku ihtiyacı olan pek çok ağaç türünü yetiştiremiyoruz. Begonviller tropik bir bitki oldukları ve uyku ihtiyaçları olmadığı için iklimimizde rahatlıkla yetiştirilebiliyorlar. Bol güneş alan güney cepheli bahçelerde kışın bile çiçekli begonviller görmek mümkün olabiliyor.
Bu ağaç içinse değil uyku, gece soğukları bile tehlike arzediyor şu aşamada. Kökler gelişimini durdurmak bir yana, yavaşlatmamalı bile. Bir an önce bu dev gövdeyi besleyecek damar ağları oluşmalı, gövdenin her noktasına besin yürümeli.
Bu kış boyunca ağaç, salonumuzun 1 metrekarelik bölümünde daimi misafirimiz olarak kalacak.:) Fotoğrafta gördüğünüz köşeyi ona ayırdık, oradan kıpırdatmayı bile düşünmüyorum. Salon güney cepheli ve tüm gün güneş aldığı için, akşamları da biz yatana kadar ısıtılacağı için gece ısıları 20 derecenin altına düşmeyecektir. Bu da ağacı ideale yakın ısılarda tutmamı sağlar diye düşünüyorum. Elbette şu an aylardan mart olsaydı çok daha rahat olurdum. Hatta ağacın gelişimine göre belki bir ay sonra ağacı kademeli olarak balkona çıkarırdım. Ama şu anki durumda nisan'a kadar içeride yapay bir bahar havası yaşayarak kendini onaracak. Ardından yine duruma göre kademeli olarak balkondaki yerini alacak diye planlıyorum.
Öneri ve uyarılarınız için çok teşekkür ederim.
Yine önereceğiniz işlem, ilaç vs olursa mutlaka bilmek isterim.
İnşallah hep birlikte ayağa kaldıracağız bu ağacı.:)
Görüşmek üzere...
nicholai hel
02-11-2013, 08:48
Bonsai yetiştirmekten kesinlikle hiç anlamam. Yetiştiren kardeşlerimi hayretle izlerim.
Ancak sevgili nicholai hel yaralı ağacınızla ilgili tuhaf bir gönül iletişimine girdim. Gönlüme gelen yoğun ilham sanki yaşayacağını müjdeliyor. Ne olur ara sıra haberdar edin bizi olur mu?
Sevgili Günüm Öğretmenim, sizi daha önce bu bölümdeki bir konuda gördüğümü hatırlamıyorum, ne iyi yaptınız da teşrif ettiniz, mutlu ettiniz beni. :)
Sizdeki o pürüzsüz, o tarifsiz çiçek sevgisini biliyorum. Eğer bu ağaç böyle hisler uyandırabildiyse sizde, şimdi inanın ben de daha rahatım. :) Eminim hisleriniz size doğruyu söylüyordur ve yanıltmayacaklardır.
Ağaç, kendisini izleyen ve hakkında yorum yapan biz insanlar içinde telepatik bir iletişim kurmak için birini seçecekse, bu kişinin siz olması beni hiç şaşırtmaz doğrusu. ;)
Merak etmeyin, gelişmeler oldukça bu başlık altında sizlere aktarmaya devam edeceğim. Eğer nasip olursa ağacın bonsaiye dönüşüm aşamalarını da yine bu başlık altında göreceksiniz.
Beni mutlu ettiniz, umutlandırdınız. Size de mutlu, keyifli bir haftasonu dilerim.
Görüşmek üzere...
Adem Keskin
02-11-2013, 09:09
Sayın nicholai hel
Begonviliniz hayırlı olsun, epey değerli bir ağaç. Elmastan sarraf anlar dedikleri bu olsa gerek, başkalarının çöpe attığı bir ağacın bizler için değerini anlatmaya gerek. Küçük bir hazine desek yeterli olur heralde :). Mevsim durumu biraz sıkıntılı ama verdiğiniz emeğe karşılık yaşama savaşından galip çıkması tek temennim. Bu arada begonvil çıtasını epey yükselttiniz, olan arkadaşlarla mesafeyi açtınız :) Başarılar dilerim.
badrobot
02-11-2013, 09:28
Sevgili dostum nicholai hel,
"Aklın yolu birdir" derler. Ağacınızı salonunuzun güneş alan bir köşesine alma fikri tamda benim söylemek istediğim gibi bir şeydi. Elbette sizin yaşadığınız bölge itibariyle iklim avantajınızda olduğu ve bölgenizdeki açıktaki begonviller hakkında yazdıklarınızda bir gerçek.
Ziraat Mühendisi arkadaşımada mesajı yazarken sizin için telefondan sordum. İzlediğiniz yol doğru; ağacı uyutmamak ve mantar için fugusit kullanmanızı onayladı. Ama kök gelişimi için en önemlisi IBA (Indol Butirik Asit) kullanılmasını özellikle tavsiye etti.
Siz dostların ellerinde böyle ağaçlar gördükçe mutlu oluyor ve gururlanıyorum. Bu tür ağaçlara sizin ellerinizde güzel şekillerde verildimi Türkiyemde bonsai çıtasının dahada yukarılara çıkacağını düşünüyorum.
Sevgiler ve saygılar sunarım
nicholai hel
02-11-2013, 09:42
Sayın nicholai hel
Begonviliniz hayırlı olsun, epey değerli bir ağaç. Elmastan sarraf anlar dedikleri bu olsa gerek, başkalarının çöpe attığı bir ağacın bizler için değerini anlatmaya gerek. Küçük bir hazine desek yeterli olur heralde :). Mevsim durumu biraz sıkıntılı ama verdiğiniz emeğe karşılık yaşama savaşından galip çıkması tek temennim. Bu arada begonvil çıtasını epey yükselttiniz, olan arkadaşlarla mesafeyi açtınız :) Başarılar dilerim.
Sayın Adem Keskin, çok teşekkürler.
Hem de ne değerli. :rolleyes: Hiçbir fidanlıkta bu kadar yaşlısını görmedim. Hatta bahçelerde bile böyleleri oluyor en fazla.
Dediğiniz gibi, mevsim durumu sıkıntılı. Ağacın iç mekana uyum sağlamasını bekleyeceğim mecburen. Şu anki yerinin hemen yanında balkon kapısı var. Mümkün olduğu kadar havalandırıp soluk almasını, dolaylı olarak ışık almasını, ısıyı kontrol altında tutabilmeyi amaçlıyorum. Bir yandan toprağa ne katkılar yapsam diye düşünüyorum, uyguluyorum.
İlk iki sulamayı fungusit ve IBA karışımlı suyla yaptım. Üçüncü sulamada hiçbir katkı kullanmadım. Sıradaki sulamayı Supervit ve sıvı humik asit kullanarak yapmayı düşünüyorum şu an. Aklımdan 0-14-15 gibi bir gübre almak da geçiyor.
Begonvillerin hepsi güzeldir Adem Bey :) Bu sadece "Dai" boy bir bonsai olacak. Kalınlık ve boy oranı da ona uygun olmak durumunda. :)
Daha iyileri size nasip olsun. ;)
Görüşmek üzere...
nicholai hel
02-11-2013, 10:13
Sevgili dostum nicholai hel,
"Aklın yolu birdir" derler. Ağacınızı salonunuzun güneş alan bir köşesine alma fikri tamda benim söylemek istediğim gibi bir şeydi. Elbette sizin yaşadığınız bölge itibariyle iklim avantajınızda olduğu ve bölgenizdeki açıktaki begonviller hakkında yazdıklarınızda bir gerçek.
Ziraat Mühendisi arkadaşımada mesajı yazarken sizin için telefondan sordum. İzlediğiniz yol doğru; ağacı uyutmamak ve mantar için fugusit kullanmanızı onayladı. Ama kök gelişimi için en önemlisi IBA (Indol Butirik Asit) kullanılmasını özellikle tavsiye etti.
Siz dostların ellerinde böyle ağaçlar gördükçe mutlu oluyor ve gururlanıyorum. Bu tür ağaçlara sizin ellerinizde güzel şekillerde verildimi Türkiyemde bonsai çıtasının dahada yukarılara çıkacağını düşünüyorum.
Sevgiler ve saygılar sunarım
Mühendis arkadaşınızın da uygulamaları doğru bulması içimi biraz daha rahatlattı. İlk iki sulamayı fungusit ve IBA karışımıyla 5 litre dozajında yapmıştım. Toprağı anca doyurmuş, çok azı drene olmuştu. Üçüncü sulamayı sadece buharlaşma nedeniyle kuruyan yüzey toprağını ıslatmak için iki litre katkısız suyla yaptım. Şimdi birkaç güne kadar yine su ister, bu kez Supervit (Hesi marka) ve Blackjack (sıvı humik asit) ile yapmayı düşünüyorum. Sonraki sulamada yine IBA ve belki fungusit kullanabilirim.
Aslında fungusit kullanımı ile ilgili önerileriniz olursa bilmek isterim. Daha önce pek ihtiyacım olmadığı için kullanmamıştım, ama bu ağaçta şart olduğu için ilk günden itibaren kullandım.
Yalnız sonuçta mantar sporlarını etkisizleştirirken topraktaki faydalı oluşumları da etkiliyordur gibime geliyor. Çok bilgi sahibi değilim bu konuda. Her sulamada kullanmak yerine atlayarak kullanmanın daha güvenli olacağını düşünüyorum şu an.
IBA'nın ise doz aşımı yapılmadığı sürece şu an için her sulamada kullanılmasının bir sorun yaratmayacağını düşünüyorum. Hatta ağaçtaki bu sürgün patlamasında etkisi olduğunu sanıyorum.
Aslında bizler içimizdeki bu sevgi ve hevesle, sahip olduklarımızdan çok daha iyi ağaçları hakediyoruz sevgili badrobot. Ne yazık ki ülke şartlarımızda kaliteli materyallere ulaşmakta güçlük çekiyoruz, bireysel imkanlarımızla bir şeyler üretmeye çabalıyoruz.
Yurtdışında, tabii özellikle Avrupa ve Amerika'da biliyorsunuz bonsai fidanlıkları var, Sn. tourkana'nın da Türkiye için temellerini attığı şekilde. Buralarda birbirinden güzel ve değerli bonsai adayları sahiplenilmeyi bekliyorlar. Bir hobici aradığı türü, üstelik de aradığı yaşlarda rahatlıkla bulabiliyor ve kolleksiyonuna katıp üzerinde çalışıyor.
Ayrıca yamadori yapan ve satan şahıs firmaları var. Adamlar güzel adaylar bulabilmek için taa İngiltere'den kalkıp İtaya'nın, Balkanların dağlarını gezip, uygun türleri yamadori yapıp yasal şekilde bunları kendi ülkelerine getirip satışını yapıyorlar.
Biz de Antalya'da haftalardır alıç bulacağız diye yırtınıyoruz örneğin. Nereye sorsak yok, değil yaşlısı, fidanı bile yok.
İmkansızlıklar içinde olduğumuz gerçek. Ama imkanlarımızı kendimiz yaratacağız bu durumda. Araştırıp, öğrenip, çalışıp, sabredip gelişeceğiz, çevremizi de geliştireceğiz.
Bana sorarsanız doğru yoldayız, eski yıllara göre ellerimizdeki adaylar daha yüksek potansiyele sahipler. İnanıyorum ki çok değil, 5 sene sonra her birimiz gururla sergileyeceğimiz ağaçlara sahip olacağız. Yıllar geçtikçe de her birimiz eşsiz kolleksiyonlarımızla, yeni nesillerin ufkunu açan, Türkiye'de bu sanata öncülük yapan bireyler olacağız.
İleride en kötü ağacımızın bu begonvil kadar güzel olması dileklerimle. :)
Aysel Yavuz
02-11-2013, 10:51
Bu güzel ağacın öyküsünü okudum..Sizi yürekten tebrik ediyorum..Bende bu ağacın takipçisiyim artık..İyi günler dilerim..
nicholai hel
02-11-2013, 11:45
Bu güzel ağacın öyküsünü okudum..Sizi yürekten tebrik ediyorum..Bende bu ağacın takipçisiyim artık..İyi günler dilerim..
Çok teşekkür ediyorum ilginiz için. Umarım hep güzel haberlerle gelirim karşınıza. Umarım dayanır ve sağlığına kavuşur ağacımız...
Görüşmek üzere...
Charlaux
02-11-2013, 15:59
Çok teşekkür ediyorum ilginiz için. Umarım hep güzel haberlerle gelirim karşınıza. Umarım dayanır ve sağlığına kavuşur ağacımız...
Görüşmek üzere...
Merhaba sn.nicholai hel,
Evdeki tum zevkim tropikal turler;size bahsetmek istedigimse Florida'li Cocos Nucifera'm.20 gunden fazla yolculukta nemli bir pakette bitkin bir halde geldi.9 ay boyunca cekmedigim aci kalmadi;ama sevgiyle onu hayata dondurdum,dondurduk.Geldiginde koksuz hali buydu http://www.agaclar.net/forum/1094212-post9.htm,simdiki haliyse http://www.agaclar.net/forum/1203131-post12.htm budur ve bu hale de Cekmekoy'de gelmistir.Mine Pakkaner'de burada yetistirmenin zor oldugunu bizzat forum basliginda bahsetmisti ama isteyince oluyor,ama sirf istemekle degil baya ugrasla belki binbir dertle oluyor demek istiyorum.Fakat sonuc;tarif edilemez bir mutluluk.
Benim kendi deneyimlerimden size tavsiyem Mine Pakkaner'in oksijenli su karisimidir,puskurtmeli spreye koydugum karisim ilac gibi geliyor bitkilerime;haftalik sulamamin cogu onunladir.Bir de gelisim icin sn.alacakaranlik'tan aldigim bir urun var onu da kullaniyorum baska bir puskurtmeli spreyde.Size bir baska tavsiyem de koklendirme hormonunu saksi degisim zamaninda kullanmaniz.Koklendirme hormonunu kullandiktan sonra http://www.agaclar.net/forum/1102560-post455.htm cocos nucifera'min koklu halide burada,geldikten 2 hafta falan sonradir diye dusunuyorum.Tabi bu benim tropikal bitkilerle yasadigim deneyimler;onlarda da yere uyum gibi sorunlar cikabiliyor ne de olsa kendisi has Florida'li ailenin ellerinde yetismis simdi yasadigi yerse Cekmekoy .Kendi deneyimlerimin size bu benzerlikleri yuzunden yardimci olabilecegimi dusundum,umarim da yardimci olabilmisimdir.
Sevgiler
nicholai hel
03-11-2013, 18:50
Sn. Charlaux, ilginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Nucifera'nız gerçekten çok stresli bir süreç atlatmış, tabii sizde.
Şu an aynı stresi biz yaşıyoruz tahmin ettiğiniz gibi. İklim yönünden sorun yok ama mevsim sorununu iç mekanda atmaya çalışıyoruz. Asıl sorun ise neredeyse yok denecek kadar az kök yapısı ve toprak altındaki dev yaralar. Umarım siz ve Nucifera'nız gibi biz de bu süreçten başarıyla çıkarız.
Görüşmek üzere...
nicholai hel
03-11-2013, 18:53
Bir haftayı daha geride bıraktık.
Sürgünler gelişiyor. Bu sabahki görüntü bu şekilde.
451623
Umarım bir aksilik yaşamadan gelişmeye devam eder...
Ferit Aydın
03-11-2013, 21:33
nicholai hel bende diğer arkadaşlar gibi yaşayacağını düşünüyorum, üzerine birde nazar boncuğu takın bence :) tüm doğa severlerin gözü üzerinde yakından takip ediyor olacaklardır :)
başarılar dilerim.
şenol dalkıran
05-11-2013, 13:39
Çabalarınız ve azminizden dolayı sizi tebrik ederim.
Charlaux
09-11-2013, 22:32
Sn.nicholai hei,Artik begonviliniz yeni bir haftayi daha geride birakiyor,bir fotograf koysaniz da sevinsek :D
nicholai hel
11-11-2013, 17:19
Sn. Charlaux, ilginiz için teşekkür ederim.
Ağacın gelişimi gayet iyi gidiyor, gün geçtikçe yaşayacağına dair umudum da artıyor.
Üzerinde uzun uzun kafa yorarak, neyin faydalı olacağını düşünerek ağacı rahat ettirmeye çalışıyorum. Uzun süredir yetiştirdiğim diğer begonvillerimin neyi sevdiklerini, neye nasıl tepki verdiklerini düşünerek ilerliyorum, onlar üzerinde edindiğim tecrübelerim şu ana kadar bu ağaç üzerinde de oldukça işe yaramış görünüyor. Şu ana kadar NPK haricinde çok çeşitli takviyeler yaptım. Aldığım tepkiler olumlu oldu. Ağacı yormadan, ama hiçbir yoksunluk da çektirmeden ilerlemeye çalışıyorum.
Haftasonu şehir dışında olduğum için fotoğraf çekememiştim.
Bu sabah işe gitmeden önce sizin için bir kare aldım.
Ağacımız şu an bu durumda...
453336
Daha birçok yerinden minik gözler uyanmaya devam ediyor. Umuyorum geleceğin kalın ana dalları olarak ağaç ömrünü tamamlayana kadar üzerinde kalacaklar...
badrobot
19-11-2013, 09:26
Sn.nicholai hel.
Zaman su gibi akıyor ve en son mesaj ve fotoğrafın üzerinden 8 gün geçmiş bile. Ağacınızla ilgili merakımı af edin.
Ağacınız ne durumda?
Eğer yeni ve güzel haberler verirseniz çok mutlu olacağım.
zaferbozaci
20-11-2013, 07:49
Soluksuz okudum valla. Çok süper yaa...
nicholai hel
20-11-2013, 18:00
İlginiz için çok teşekkür ederim değerli dostlar.
Sn. badrobot ve Günüm Hanım için bu sabah ağacımızın yeni bir fotoğrafını çektim. :)
Allah nazardan saklasın, şu an gayet iyi gidiyor.
455524
Adem Keskin
20-11-2013, 18:30
Sayın nicholai hel
Heralde tehlikeli dönemi atlattı , bundan sonra bir hata yapılmazsa sağlıklı gelişmesine devam edecektir umarım. Sizin adınıza sevindim saygılarımla..
Maşallah. Allah nazardan saklasın. Bu kış kızım için de sizin için de çok mutlu geçecek.
Gövdesi ağır, en ufak kaymada köklere zarar verebilir. Yerinden oynamaması için özel önlem alınmalı.
ne kadar güzel görünüyor Maşallah yeniden hayata tutunmuş.. ama kökleri açısından sanki derin değilde kovanın yarısı kadar ama biraz daha yayvan bir kaba dikililebilir...
nicholai hel
21-11-2013, 13:38
Sayın nicholai hel
Heralde tehlikeli dönemi atlattı , bundan sonra bir hata yapılmazsa sağlıklı gelişmesine devam edecektir umarım. Sizin adınıza sevindim saygılarımla..
Sayın Adem Keskin,
Benim de umudum o yönde.
Ağacın eve gelişinin 35. günündeyiz. Elbette bu geçen bir aylık süreç çok kritik ve ölüm ile yaşam arasındaki çizginin oldukça ince olduğu bir dönemdi.
Bu süreci sanıyorum olabilecek en iyi şekilde atlattık. Sürgünlerin sayısı ve gelişim hızları oldukça umut verici yönde ilerliyor.
Ama toprağın altını göremiyoruz tabii. Umuyorum orada da aynı hızda kök gelişimi sürüyordur, yaraları iyileşme gösteriyordur.
Bu ağaç üzerinde düşünürken aklıma geldi, röntgen tarzı bir teknolojiyle saksıdaki canlı kök sisteminin bir fotoğrafını elde edebilsek ne harika olurdu. :rolleyes:
Şu an kökler için ancak üst yapının durumunu değerlendirerek bir tahminde bulunuyorum. Şimdilik bir sıkıntı varmış gibi de görünmüyor. Eğer toprak altındaki yaraları da iyileşme gösteriyorsa ne mutlu ona, ve elbette bana. :)
Ama bu ikinci ayın da sonunu sağlıklı şekilde görmeden ağacın sağlığından tam manasıyla emin olamayacağım.
Artık ölüm ile yaşam arasındaki çizginin biraz daha genişlediği bir gerçek. Ama yine de hata kaldırmaz durumda.
Teşekkür ediyorum ilginize.
nicholai hel
21-11-2013, 13:49
Maşallah. Allah nazardan saklasın. Bu kış kızım için de sizin için de çok mutlu geçecek.
Umuyorum öyle olur Günüm Hanım.
Kolay bir kış olmayacak. Şartları, özellikle de ısıyı mümkün olduğu kadar stabil tutmalıyım.
Henüz doğalgazın olmadığı evimizde elektrikle ısınma sağlıyoruz, bu da elbette stabil olamıyor, ısı düzeyinde çok dalgalanma yaratan bir ısınma şekli.
Sanıyorum bazı soğuk gecelerde sırf bu kız için salonu gece boyu ısıtmaya devam etmem gerekecek.
O iyi olsun, baharı sağlıklı şekilde görsün de, gerisi önemli değil...
Çok teşekkür ederim ilginiz ve gönülden desteğinizi esirgemediğiniz için.
O da teşekkür ediyor. ;)
badrobot
21-11-2013, 13:56
Bence bu süreçte artık hiç bir müdehalede bulunulmamalı. Ağacın yeri kesinlikle değiştirilmemeli, saksı yerinden oynatılmaya çalışılmamalı. Hatta sulamada bile su ağacın yerinden oynamaması için çok yavaş bir şekilde dökülmeli. Önlem olarak ilk başlarda ağaç bulunduğu kovaya dört yönden iplerle bağlanıp biraz daha sabitlenseydi daha güzel olurdu. Bence şu aşamadan sonra ağaca dokunmak değil parmak bile sürmeyin.
Olsa olsa ağacın bulunduğu kovanın üst kısmındaki 4-5 cmlik boşluğa çok dikkatli bir şekilde biraz daha taş ağırlıklı bir toprak karışımı ilave edilebilinir.
Birde hepimiz ağacın güzel ve sağlıklı gelişimini görüyoruz. Artık bu saatten sonra saksı değişimi, iple bağlama vb. radikal işlemler yapılmamalı.
nicholai hel
21-11-2013, 14:13
Gövdesi ağır, en ufak kaymada köklere zarar verebilir. Yerinden oynamaması için özel önlem alınmalı.
Hem de çok ağır Sn. anily. Ağacı bu saksıya aldıktan sonra bu konuda denemeler yapmıştım. Altındaki kaptan tutup sürüklenerek kaydırılsa bile ağaçta hiçbir sallanma, oynama olmuyor, ağacın kendisine dokunmayla, hafif darbelerle hiç kıpırdamıyor. Bunda neredeyse toprak üstündeki kadar bir kısmın da toprak altında olması etkili durumda. Ama asıl sabit tutan şey, kesilmiş olan eski kalın köklerinin kovanın dip kısmında karşılıklı olarak kovaya sıkışıyor olması. Bu istediğim bir durum değildi elbette, kova dar geldiği için öyle oldu, fakat ağacın stabil durması adına sanki biraz iyi de oldu. :rolleyes:
Ama tabii ağaca herhangi bir çarpma olursa mutlaka oynayacak ve yeni oluşan incecik köklere büyük zararı olacaktır. Bunun için de ağacı odanın en izole köşesine, elden ayaktan uzak olacağı bir yere konumlandırmıştım. Hiç kıpırdamadan orada duruyor.
Aklıma gelen korkunç senaryolardan biri, evdeki kedimizle ilgili. :o Ama Allah'tan ağaçlara alışık ve kesinlikle hiçbirine dokunmuyor. Bu ağaç da şimdiye kadar hiç ilgisini çekmedi.
Teşekkür ederim düşündüğünüz ve uyardığınız için...
İnşallah hep iyi haberlerle görüşmek üzere.
nicholai hel
21-11-2013, 14:33
ne kadar güzel görünüyor Maşallah yeniden hayata tutunmuş.. ama kökleri açısından sanki derin değilde kovanın yarısı kadar ama biraz daha yayvan bir kaba dikililebilir...
Teşekkürler Sn. habiş.
Dayanmaya çalışıyor ağacımız. Gerçekten çok güçlüymüş, açıkçası ilk başta oldukça umutsuzdum. Beni çok kısa sürede şaşırtmayı başardı.
Keşke o şekilde bir kök yapısı olsaydı da öyle bir saksıya dikebilseydim. :rolleyes: Ağacın gövdesi şu an gördüğünüz derin kovanın tabanına oturur vaziyette. Yani ağacın neredeyse yarısı toprağın altında ve gövdesi aynı kalınlıkta tabana kadar gidiyor. İlk sayfadaki fotoğraflarda durumu gözlemleyebilirsiniz.
Hayırlısıyla ağaç sağlığına kavuşup güçlenirse, 2015 bahar aylarında yapılacak bir operasyonla saksı yüksekliği en az yarı yüksekliğine indirilir. Tabii bunun için öncelikle kök boğazı köklendirme yapılır, ardından toprak altındaki fazla kısım kesilebilir. Bu işlemin ardından genişçe bir bonsai saksısına geçebilir ağacımız.
Umarım o günleri hep birlikte görebiliriz.
Teşekkür ederim ilginize.
nicholai hel
21-11-2013, 14:51
Bence bu süreçte artık hiç bir müdehalede bulunulmamalı. Ağacın yeri kesinlikle değiştirilmemeli, saksı yerinden oynatılmaya çalışılmamalı. Hatta sulamada bile su ağacın yerinden oynamaması için çok yavaş bir şekilde dökülmeli. Önlem olarak ilk başlarda ağaç bulunduğu kovaya dört yönden iplerle bağlanıp biraz daha sabitlenseydi daha güzel olurdu. Bence şu aşamadan sonra ağaca dokunmak değil parmak bile sürmeyin.
Olsa olsa ağacın bulunduğu kovanın üst kısmındaki 4-5 cmlik boşluğa çok dikkatli bir şekilde biraz daha taş ağırlıklı bir toprak karışımı ilave edilebilinir.
Birde hepimiz ağacın güzel ve sağlıklı gelişimini görüyoruz. Artık bu saatten sonra saksı değişimi, iple bağlama vb. radikal işlemler yapılmamalı.
Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum sevgili badrobot. Ağaca hiçbir temasta bulunmadan geçiyor günler. Sularken zaten sulama kabındaki suyu avcuma döküyor, elimle suyu şekillendirip hem suyu her noktaya dağıtarak hem de akış hızını keserek, toprağı kaldırmadan suluyorum ilk günden beri. Öncesinde toprağı spreyle nemlendiriyorum da.
Ağacın mevcut toprağının en üst 10 cm'lik kısmı 70% oranında lav taşı içeriyor. Böyle yapmamdaki amaç tam da bahsettiğiniz konuydu, hem saksıyı en üstten ağırlaştırıp biraz daha dengeli, oturaklı hale getirmek, hem de ağacın sağa sola oynamasının bir miktar önüne geçmeyi hedeflemiştim.
Şimdi tabii sulamalarla toprak biraz daha yerleşti ve biraz çöktü. Açılan boşluğa birkaç cm yüksekliğinde bu kez 70% değil tamamen lav taşı koyabilirim. Sabitlemek açısından faydası olur. Elimdeki diğer tüm begonvillerimde bu yöntemi bahar başından beri uyguluyor ve faydasını görüyorum.
İlginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Lütfen aklınıza başka ayrıntılar gelirse yazmakta, hatta aramakta çekinmeyin.
Bu ağacı yaşatırsak hep birlikte yaşatacağız.
Teşekkürler Sn. habiş.
Dayanmaya çalışıyor ağacımız. Gerçekten çok güçlüymüş, açıkçası ilk başta oldukça umutsuzdum. Beni çok kısa sürede şaşırtmayı başardı.
Keşke o şekilde bir kök yapısı olsaydı da öyle bir saksıya dikebilseydim. :rolleyes: Ağacın gövdesi şu an gördüğünüz derin kovanın tabanına oturur vaziyette. Yani ağacın neredeyse yarısı toprağın altında ve gövdesi aynı kalınlıkta tabana kadar gidiyor. İlk sayfadaki fotoğraflarda durumu gözlemleyebilirsiniz.
Hayırlısıyla ağaç sağlığına kavuşup güçlenirse, 2015 bahar aylarında yapılacak bir operasyonla saksı yüksekliği en az yarı yüksekliğine indirilir. Tabii bunun için öncelikle kök boğazı köklendirme yapılır, ardından toprak altındaki fazla kısım kesilebilir. Bu işlemin ardından genişçe bir bonsai saksısına geçebilir ağacımız.
Umarım o günleri hep birlikte görebiliriz.
Teşekkür ederim ilginize.
Hiç bonsai bir çalışmam olmadığı için bu aşamaları da bilmiyordum tabi ki... umarım hep birlikte görürüz o günleri.. emeğinize yüreğinize sağlık...
merak ve heyecanla konunuzu takip ediyorum
duyarlılığınız içinde ayrıca tebrik ederim
murat doğan
30-12-2013, 17:27
Umarım bu konuyu uzun yıllar takip ederiz. Geçen gün yaklaşık 3 hafta kadar önce alanyada yine benzer bir havada, yine nicolai helin ağacına benzer, yine bodur bir begonvil binanın kenarına atılmış durumdaydı. Ama malesef ki iyice kuruduktan sonra atılmış. Pazar sabahı sinava giderken gördüm ve içim cız etti. Ağaç tamamen kurumuş, kökleri iyice kurumuş durumda idi. Çok üzüldüm. Sınav boyunca aklımdan çıkmadı, sınav çıkışı koşar adımlarla giderek bir ümit tekrar kontrol ettim, ama nafile. Çok geç kalmışım. Daha doğrusu iyice kuruduktan sonra dışarıya atılmış. Nicholai helin ağacı şanslı imiş ki onu sevgili dostlarımız bulmuş. Bonsaiye merak saldıktan sonra şunu fark ettim ki bu şekilde çok fazla ağaç telef oluyor , ve sanki insanlar onlar birer canlı değilmiş gibi bir kenara atıyorlar. İnsanlar ve hayvanlar ilk yardım görüyorsa, bitkilerinde ilk yardım almaları hakları vardır. Bu sebeple sizi ve arkadaşınızı gönülden tebrik ediyorum
Charlaux
17-01-2014, 00:27
Merhaba sn.nicholai hei,
Su anda begonvilin durumu nedir acaba ?
Sevgiler
nicholai hel
17-01-2014, 09:13
Sn. murat doğan, size sonuna kadar katılıyorum.
Keşke kurtarabilmiş olsaydınız, ne yazık ki onun için artık çok geçmiş.
Ağaçlar yerlerinden sökülüp açık kökleriyle sokağa atıldıktan sonra malesef onları kurtarmak için çok kısıtlı bir zaman aralığı kalıyor. Hava şartlarına göre bu süre onbeş dakikaya kadar düşebilir. Biz bu yönden şanslıydık.
İlginiz için teşekkür ederim.
Sn. Charlaux, ağacımız gelişimine devam ediyor. Sürgünleri oldukça uzadı.
Aslında bir problemi de var, uçlardan gelişime devam ederken alttan en eski yapraklarından başlayarak karartıp döküyor bir süredir. Aslında beklediğim de bir durumdu, bu kadar yapay bir ortamda herşeyin kusursuz gitmesi elbette pek mümkün değildi.
Ağacın maruz kaldığı olumsuzluklar var.
Örneğin en başta, direk ışık almaya aşık bir ağacın tam gölgede kalıyor olması. Ağacı dış etkenlerden korumak için mecburen iç mekanda bakıyorum, direk ışık alması da başlarda sakıncalı, terlemeyi arttırıp ağacı yoracaktır diye gün içinde direk ışığı hiç almadan, mümkün olduğunca aydınlık bir noktaya konumlandırmıştım.
Farkettim ki ağacın camdan daha uzak kalan tarafında bariz şekilde daha fazla dökülme var. Bende geçtiğimiz hafta, artık ağacın gücüne de güvenerek onu tam balkon kapısının önüne çektim. Aslında bulunduğu yerden sadece bir metre kaydırdım fakat burada çok daha fazla aydınlık alacağı gibi günbatımından önceki son bir saatte yatay güneş ışınlarını direk olarak da görebilecek. Bunun büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.
İç mekanda hava akımlarından yoksundu. Bu durum bazı besinlerin yukarı taşınmasında olumsuz etki yapar. Son iki haftadır yeni aldığım bir fanla ağaç üzerinde hava akımı yaratıyorum. Ağacı yormayacak şekilde, yapraklarını hafifçe titretip, yeni ince sürgünlerini belli belirsiz kımıldatacak kadar bir akım oluyor bu. Şimdilik bu kadarı kafi diye düşünüyorum.
İster istemez ısı farklılıkları oluşuyor. Gün içinde makul bir ısıda olan ev akşam soğumaya başlıyor. Biz eve gelip ağacın bulunduğu salonu 26-27 derecelere kadar ısıtıyoruz. Ardından sabaha kadar 6-7 derece kadar bir düşüş yaşıyor ve gündoğumuyla tekrar biraz yükseliyor.
Bölgemizde doğalgaz olmadığı için elektrikle ısınıyoruz malesef, o da sürekli olmadığı için stabil bir ısı sağlayamıyoruz. Bu durum gelişmiş bir ağaç için çok sorun olmasa da böyle hassas bir ağacı, saydığım diğer şartlar kadar olmasa da bir miktar olumsuz etkiliyordur diye düşünüyorum.
Ancak çok da endişelenmiyorum. En önemlisi, gelişim devam ediyor. Durmadığı sürece çok da korkmaya gerek yok. Bu yaptığım ortam geliştirmelerinin de etkisini kısa sürede göreceğimi sanıyorum.
Ayrıca ağaç artık kritik süreçten çıkmaya yaklaşıyor. Hatta şimdi takvime bakınca farkettim, bugün tam üçüncü ayı doluyor. :) 17 Ekim'den beri bizimle.
Mevsim itibariyle sıkıntılı bir dilimde olsak da bu geride kalan süreyi gelişerek atlatmış olması sevindirici. Hatta ağaç uyanık ve gelişim gösteriyor olmasından dolayı, geçen sürede köklerini yeterince oluşturduğunu da düşünerek bu haftasonu yapacağım sulamayı güvendiğim bir gübreyle yapmayı planlıyorum. Bu, ağacın alacağı ilk gübre olacak. Şimdiye kadar sadece IBA, fungusit, vitamin, eser element ve aminoasit takviyeleri ile son sulamasında şelatlı demir takviyesi aldı. Artık düşük dozlu NPK almaya hazır olduğunu düşünüyorum.
Daha bol ışık, daha iyi bir hava sirkülasyonu, biraz daha etkili bir gübrelemeyle umarım bahar aylarına kadar devam edeceğiz.
Ardından balkona çıkacak ve umuyorum coşacak. :)
Umuyorum daha fazla sorun yaşamadan o günleri görürüz.
Bir fırsatta güncel bir fotoğrafını eklerim.
İlginiz için teşekkür ederim.
murat doğan
17-01-2014, 17:56
Sayın nicholai hel benzer bir konuda yardım istemiştim ama yardım alamadım. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=33229 gerçekten özellikle bir tane oldukça kötü durumda olan japon güllerini saksıya aldık. Ancak söken arkadaş oldukça hoyrat davranmış. Ben iki kere sulama suyuna iba hormonu koyarak suladım. Çok sulayarak var olan köklerini çürütmekten korkuyorum. Anladığım kadarı ile bu konudaki bilginiz iyi. Sizin kullandığınız destek ürünlerini ve nasıl kullandığınızı tarif eder misiniz. Benim ağaçlar sizdeki gibi yeni sürgün vermedi. Uyku döneminde olduklarını ümit ediyorum. Bahar ile birlikte canlanacakları anı dört gözle bekliyorum. Bakım için Ürün ve uygulamalarınızı paylaşırmısınız. Diğer bir sorumda şu olacak. Ben ilerde havai köklendirme ile de ikinci bir agaç edinirim düşüncesi ile boyunu biraz uzun bıraktım. Acaba hata ettim mi. Var olan kökler kısa bir gövdeyi daha mı kolay beslerdi. Bilmeden ağaca zarar mı veriyorum dersiniz. Eğer öyle ise şimdi kısaltmam fayda sağlar mı. Yoksa yeterince zedelendiler, daha fazla hırpalamamak mı lazım. Fikrinizi merak ediyorum.
GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
nicholai hel
17-01-2014, 21:54
Sn. murat doğan,
Bir ağacı riskli bir durumdan kurtarmakta genel bakım bilgilerine hakim olmanın yanında o türün özel isteklerini bilmek de büyük önem taşır. Begonviller konusunda, bonsai denemelerimin öncesine dayanan bakım tecrübelerimle bir miktar yol katettiğimi ve artık bu türü biraz tanıdığımı düşünüyorum. Bunun faydasını da bu ağaç dahil mevcut dokuz bonsai adayı begonvilimde görmekteyim. Fakat japon gülleri konusunda malesef tecrübeli değilim, bu konuda size çok daha fazla yardımcı olabilecek, japon gülleri üzerinde tecrübeli üyelerimiz mevcut. Umuyorum onlar size yardımcı olacaklardır.
Dilerseniz açtığınız konudan devam edip neler yapılabileceğine bir bakalım. Umarım ağaçlarınızı hep birlikte kurtarabiliriz.
Görüşmek üzere.
murat doğan
17-01-2014, 22:30
teşekkür ediyorum uzun süre cevap alamayınca ümidimi kestim o konudan
nicholai hel
17-01-2014, 23:21
Zaman zaman bazı konular gözden kaçabiliyor malesef. Umarım ağaçlarınız halen iyi durumdadırlar. Konunuzda Sn. sagol önerilerde bulundu ki kendisi japon gülleri konusunda deneyimlidir. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Umarım baharda güzel haberlerini alırız.
Görüşmek üzere.
nicholai hel
19-01-2014, 15:15
Güncel halini ekliyorum.
Sadece fotoğraf çekmek için yerinden oynatmak istemedim. Kökleri ne kadar az oynarsa o kadar iyi.
Akşam güneşinde, balkondaki dostlarını izlerken...
465480
Hazır ters ışıkta silüet görüntüsü almışken, ileride yapmayı planladığım ilk form budamasının şablonunu da sizlerle paylaşıyorum.
465481
Adem Keskin
19-01-2014, 19:08
Sayın nicholai hel
Ağacınızın iyi olmasına sevindim, bu kadar zamanı atlattığına göre yanlış bir şey yapılmadığı takdirde uzun bir yaşama merhaba demiş artık. Başarılar..
badrobot
19-01-2014, 21:27
Sn.nicholai hel.
Ağacın son fotoğrafı çok güzel görünüyor. Tebrik ederim. Tüm samimiyetimle tehlikeyi atlattı demek istiyorum.
Ağacın tasarımını şimdiden düşünmen için çok erken olmasına rağmen benide heyecanladırdı. Ama içindeki kurtda beni dürttüyor. Karışmadan edemiyorum işte. Ama seni tanıyorum, kızmazsın biliyorum.
Senin yerinde olsam ağacı sağa doğru eğer ve yukarıdaki çoklu dal gurubunu taç oluşturmasını sağlardım. Bu tür taç yapıları sizinkisi gibi mega kalın gövdeli ağaçlarda çok güzel duruyor. En sağdaki dala bağlı yine sağa doğru sarkmış dalı keser yukarıya doğru çıkan kalın dalı sadece bir kaç cm kısaltmakla kalırdım. Böylece 3 taç oluştururdum. Gerisi size kalmış...
Fotoğraflarlada yazdıklarımı anlatmaya çalıştım.
Bu arada dün yamadorideydim, iki ağaç çıkardım.
20 cm çapında eğri, ikiz gövde, 14cm kalınlığında yukarıda V olarak ayrılan iki karaağaç aldım. Elbette 2 yardımcımla bu ağaçları çıkartmak 7 saati buldu. Bahara ilk sürgünlerle ağaçları yayınlayacağım.
nicholai hel
19-01-2014, 23:33
Sn. Adem Keskin,
Evet, bu çok riskli ağaçla üç ayı geride bıraktık. Beklediğimden çok daha iyi duruma geldi. Ben de artık çok daha umutluyum. Artık çok büyük ihtimalle hayata tutunacak diyebiliyorum. Eğer başarılı olursam, çok güzel bir bonsai olması da kaçınılmaz olacak.:)
Teşekkür ederim.
Sayın badrobot,
Benim de ilk günden beri aklımdaki görsel, eklediğiniz son çizimdeki gibiydi.:)
Zaten ağaç bunu gösteriyor, "ben böyle olmak istiyorum" diyor.
Aklımda sonradan oluşan çok radikal fikirler de vardı. Örneğin gövdedeki kavisi değerlendirerek dev bir şelale yapmak gibi.:) Ama üstünde kafa yordukça, ilk düşündüğüm, sizin de çiziminizde tasvir ettiğiniz formun en uygunu olduğunu düşünmeye başladım.
Bu formda ağacın alttan ilk dalı, sol alttaki kalın dal olacak. Haliyle o dalın üzerindeki ikincil dalların da ağacın en kalın dalları olması gerekiyor. Bu nedenle ağaçta telleyerek yere doğru eğdiğim ilk dallar da onlar oldu. Ağacın geri kalan dalları, ağaç sağlığına kavuştuğunda tamamen alınıp yeni gelecek dallar beklenebilir ve o yeni gelecek dallar doğru zamanda eğilebilir, ama bu ilk dal olacak sürgünleri ileride baştan oluşturmak zaman kaybı olacağı için onları biraz da risk alarak şimdiden eğmiştim. O eğdiğim dalları ileride sadece geriye doğru budayıp çatallandıracağım. Güçlerini mümkün olduğunca zirvede tutup orada güzel bir öbek oluşturmalarını sağlayacağım. Bu ağacın ilk öbeği olacak.
İkinci öbek aynı çiziminizdeki gibi sağda olacak. Orada aslında kesilecek kısmın çok da bir önemi yok. Böyle kalın bir ağaçta ne zaman nereden sürgün geleceği belli olmuyor. Kesilen bir yerden genç ağaçlarda olduğu gibi bir, iki değil, onlarca sürgün verebiliyor. Bu nedenle oradaki şu an gördüğümüz ana dallar zaten kaybolacak, etrafını yeni dallar saracaktır. Ama ben konikliği biraz pekiştirmek adına kalın dalı kesip nispeten ince olan dalı (ki onun çapı bile 3-4 cm civarında) bırakmayı ve o bölgeden gelecek tüm yeni sürgünlerle sık bir öbek oluşturmayı amaçlamıştım. Bu aşamada sizin önerinizi de değerlendirebilirim.
Zirvede ise ana silüeti bozan çapraz dal zaten aşikar. Hatta daha ikinci günden, "keşke ağacı orada kısaltırken bu dalı dibinden alsaymışız" demiştim. Tabii orada telaşla ağacı kurtarmaya çabalarken bunu düşünmemiz imkansızdı ama o dal artık her halükarda gidecek. Kalan dallarla yine çiziminizdeki gibi bir tepe öbeği yaratılacak.
Sonuç olarak ağaçtaki dizilim: "sol alt - sağ orta - sol tepe" şeklinde üç öbekten ibaret olacak. Fakat elbette, kafamızdaki form, çizimlerde biraz yavan duruyor, sizin de aklınızdaki şekil sanıyorum öbeklerin daha bir içiçe olduğu, daha doğal görünen bir modeldir. Örneğin şu ağaçtaki öbekler gibi;
465666
Gövde yapısı çok farklı olsa da öbek dizilimi konusunda örnek vermek için ekledim.
Bunun gibi bir yapı oluşturmaya çalışacağım uzun vadede.
Umarım o günleri de görürüz. ;)
Teşekkür ederim desteğiniz için.
Görüşmek üzere...
Ben olsam ikiz gövde giderdim, bu kadar uyumlu açılara sahip ikiz gövde bulmak zordur :)
nicholai hel
20-01-2014, 10:18
İkiz gövde derken, ağacı sol alt ve sağ üst şeklinde iki öbekli mi tutmayı kastediyorsunuz Sn. Sakaki?
Bu ağaca her şey yakışır. Tütütüü!!!! Maşallah!!!
badrobot
20-01-2014, 11:04
Herhalde Sakaki bunu anlatmaya çalışmış. Ben böyle anladım. Elbette ağaç ve zevk sizin. Bu ağaca herşey yakışıyor. ama kengai sitilleri içime sinmiyor. Biraz daha ince bir ağaç olsaydı olurdu...:) Benim halen fikrim 3 taçlı şekilden yana. Örnek fotoğraf bulursam yükleyeceğim. Akşamdan beri video arşivimi gözden geçiriyorum, bir videoda görmüştüm.
İkiz gövde derken, ağacı sol alt ve sağ üst şeklinde iki öbekli mi tutmayı kastediyorsunuz Sn. Sakaki?
465745
gibi... :)
nicholai hel
20-01-2014, 19:53
Sayın Sakaki, ilk günden beri aklımdaki form zaten birebir çizdiğiniz şekilde, ne eksik ne fazla. ;)
Yukarıda bunu anlatmaya çalıştım aslında, sonra eklediğim fotoğraftaki ağacın tek gövdeli olması sanırım biraz kafa karıştırdı, o ağacın sadece öbeklerinin birbiriyle ilişkisi ve doğal görünümünü örneklemek istemiştim, gövdesini değil, bu çizimle kafamdaki şekil tam olarak görsele dökülmüş oldu. Elinize sağlık. :)
Birkaç seneye gerekli dal yapısını oluşturabilirim diye düşünüyorum. İnşallah bu görseldeki gibi çiçekli halini de görürüz ilerde.
Sayın badrobot, elimde kengai tarzında geliştirdiğim üç begonvil oldu şimdiden. Bence de bu ağacı o tarzda zorlamak yazık etmek olurdu. :)
Bu ağaç kendini güzel hissedeceği formu zaten bize gösteriyor. Macera aramaya gerek yok dediğiniz gibi. :) Sizin de örneklemek istediğiniz form sanıyorum tam olarak Sakaki'nin çizimindeki gibi, yanılıyor muyum? :)
Aslında Sn. Sakaki yukarıda ikiz gövde deyince, acaba şöyle birşey mi önermek istiyor demiştim;
465906
Böyle de hoş olabilir, düşünülebilir diye içimden geçiriyordum.
Aslında bu yapılardan biri oluşturulup ileride diğerine geçiş yapılabilir. Kısa zamanda ufak dokunuşlarla, hatta belki sadece tellemelerle bu görsel etkiler türetilebilir.
Ağaç ana hatlarını bir bulsun da...
Gerisi kolay... :)
Nail Sarı
29-01-2014, 12:37
Çok ama çok güzel bir ağaç. Son mesajlardaki formları yakalayabilirseniz Türkiye'nin bonsai efsanelerinden birine sahip olacaksınız. Merakla ve sabırla takip ediyorum.
nicholai hel
30-01-2014, 13:23
Çok ama çok güzel bir ağaç. Son mesajlardaki formları yakalayabilirseniz Türkiye'nin bonsai efsanelerinden birine sahip olacaksınız. Merakla ve sabırla takip ediyorum.
Sayın Nail Sarı, teşekkür ederim.
Ağaç tam sağlığına kavuşsun, öyle yaşasın da, efsane olmasında gözüm yok.:)
Ama şu da var, eğer ağacı istediğim sağlık düzeyine getirebilirsem, sonrasında çizdiğimiz formları yakalamak sadece zaman ve çalışma meselesi.:)
Aslında bu her ağaç için geçerli. Üzerinde doğru tekniklerle çalışıp, sağlığına özen gösterip, yeteri kadar da zaman tanınırsa her ağaç zaten güzel bir bonsai olmaya adaydır.
Bu ağacın tek farkı, hammadde kalitesi.:)
Hepimizin hayallerimizdeki bonsailere ulaşması dileğimle...
Charlaux
19-05-2014, 15:21
Sayın Nail Sarı, teşekkür ederim.
Ağaç tam sağlığına kavuşsun, öyle yaşasın da, efsane olmasında gözüm yok.:)
Ama şu da var, eğer ağacı istediğim sağlık düzeyine getirebilirsem, sonrasında çizdiğimiz formları yakalamak sadece zaman ve çalışma meselesi.:)
Aslında bu her ağaç için geçerli. Üzerinde doğru tekniklerle çalışıp, sağlığına özen gösterip, yeteri kadar da zaman tanınırsa her ağaç zaten güzel bir bonsai olmaya adaydır.
Bu ağacın tek farkı, hammadde kalitesi.:)
Hepimizin hayallerimizdeki bonsailere ulaşması dileğimle...
Merhaba sn.nicholai hel,
Agacin su anki durumu nasildir ? Inanin agaclar.net bonsailerinde en begendiklerim ve hikayesini ilginc buldugum bonsai adayindan birisi bu dev bodur begonvil.
Sevgiler
nicholai hel
21-05-2014, 12:44
Merhaba sn.nicholai hel,
Agacin su anki durumu nasildir ? Inanin agaclar.net bonsailerinde en begendiklerim ve hikayesini ilginc buldugum bonsai adayindan birisi bu dev bodur begonvil.
Sevgiler
Sn. Charlaux, ilginiz için çok teşekkür ederim.
Ağacın maşallahı var, verdiği sürgünler salonun tavanına değiyor ve artık kendilerini taşıyamadıkları için yatayda büyümeye devam ediyorlar.
Aslında geçtiğimiz pazar gününü bu ağaca ayırmıştım. Önce ağacı, fotoğrafını çekebileceğim düz bir fon önüne alacak, ardından da geri budamasını yaparak artık balkona çıkaracaktım.
Fakat bunları yapabilmek, hatta sadece ağacı yerinden oynatabilmek için bile iki kişi olmak gerekiyor. Birlikte çalışmayı planladığımız arkadaşım rahatsızlanıp gelemeyince planlar en az bir hafta daha ertelenmiş oldu.
Ağacımız dışarıdaki güneşi camın arkasından izlemeye devam ediyor, heyecandan çiçek bile açtı, sabırsızlanıyor. ;)
badrobot
21-05-2014, 13:23
Ben bu ağacı forumun gözbebeği olarak görüyorum. Maşallahı var. Son durumunu merakla bekleyenlerdenim.
nicholai hel
21-05-2014, 14:28
Ben bu ağacı forumun gözbebeği olarak görüyorum. Maşallahı var. Son durumunu merakla bekleyenlerdenim.
Bu ağaç, onu bulduğumuz yerde eğer 7 saat daha bekleseydi üzerine güneş doğacak, bir sonraki günü asla göremeyecekti.
Bugün ise üzerinden 7 ay 4 gün geçmiş, ölmek bir yana, ömrünün ikinci baharını yaşıyor.
Bu yönden bakınca, ve elbette yaşına duyduğum saygıdan dolayı (muhtemelen benden büyük olduğu için;)), benim için de apayrı bir yeri olduğu tartışılmaz.
Fakat forumumuzda, üzerlerinde yıllarca emek harcanmış çok değerli ağaçlarımız varken, bu agaca bonsai cephesinden bakarsak şimdilik ancak "potansiyeli olan bir kütük" dememiz doğru olur. :)
Çok teşekkür ederim beğeniniz için. İnşallah "olmayı hakettiği gibi" çok güzel bir bonsai olduğu günleri de hep birlikte görürüz.
nicholai hel
28-05-2014, 12:54
Cumartesi günü bu ağaç için ikinci bir operasyon niteliğindeydi.
Begonvilin güncel hali, 4.5 yaşındaki kızımla birlikte. ;)
497255
Ağacın kurtarma operasyonunu birlikte gerçekleştirdiğimiz arkadaşım, forum üyelerimizden 07sçs07. :)
497262
Ve ikimiz...
497256
Bu da yeni evinde açtığı ilk çiçek.
497257
Buradan sonra ağaç balkona çıktı ve üzerinde bir miktar işlem yapıldı. ;)
Ağacı bir süre bu haliyle hatırlayalım diye, şimdilik bu kadar... :)
Bakalım o çok özlediği güneş ve rüzgarla yeniden buluşması onu nasıl etkileyecek...
badrobot
28-05-2014, 13:05
Üçünüzde çok hoş görünüyorsunuz.
"üzerinde bir miktar işlem yapıldı" demişsiniz. Bunu uzunlukları 150cm bulan dalların bir bölümünün budanması olarak algıladım. Ama umarım bu ağaçta şu an dalları en fazla %50 gibi bir budama yapmış olun. Önümüzdeki kışa daha ağaç güçlü girmeli, bunun içinde bu yaz ağaç kök sistemini geliştirmeli. Bu yüzden ağaca yaprak lazım.
Kurtulmakla kalmamış harika da gelişim göstermiş. Bir de işlem sonrası fotoları alalım :)
nicholai hel
28-05-2014, 20:42
Aynen düşündüğünüz gibi Sn. badrobot, ağacın folyajı 50% oranında azaldı. :)
Ekim ayından bu yana yerinden oynamayan kovasının drenaj deliklerinden dışarı mısır püskülü misali 15-20 cm çıkmış saçak kökleri görmek de bu konuda cesaret verdi, zaten şimdiye kadar gelişimde gösterdiği iştah kök sisteminin de oldukça geliştiğinin kanıtıydı.
Bu şartlar altında, ağacın gelecekteki formunda ihtiyaç olmayan, formu bozan iki kalın dalı uygun yerlerden kesildi, dolayısıyla üzerindeki sürgünler de gitmiş oldu. Fakat ihtiyaç olan bölümlerdeki sürgünler uzunluklarına bakılmaksızın kaldılar.
Bir aksilik çıkmazsa kış başlangıcına kadar sürecek gelişim döneminde yine bol miktarda folyaj geliştirecektir. Bu kez birçoğu ileride kullanılabilecek dallar olacaklar.
Bekleyip göreceğiz.
nicholai hel
28-05-2014, 20:46
Evet Sn. Sakaki, iyi gelişim gösterdi.
Ağacı bir süre bu haliyle hatırlayalım diye, şimdilik bu kadar... :)
:)
Hem siz zaten gördünüz. ;)
Maşallah pisinizde güzel poz vermiş :)
Ağacın son halini paylaşın lütfen böyle ağza bir parmak bal çalınmaz :)
nicholai hel
30-05-2014, 09:35
Maşallah pisinizde güzel poz vermiş :)
Ağacın son halini paylaşın lütfen böyle ağza bir parmak bal çalınmaz :)
Poz vermekte üstüne yoktur kendisinin. ;) Teşekkürler.
Ağacın son halini paylaşıyorum; çok iyi durumda, geçen altı günde yeni çıkardığı yapraklar öncekilerden daha da sağlıklı görünüyor, açık havayı sevdi.
Yeterli mi?
:D
Yoksa biraz daha gizem mi katalım?
İşlem öncesi son anlardan bir kare.
497836
;)
murat doğan
30-05-2014, 10:53
Vallaha öyle mi olsun böyle mi olsun derken, maşallah ağaç siz konuşun ben gelişeyim, son kararı söylersiniz der gibi. o kendi işine bakıyor. bence bu ağaca ne yapsanız yakışacak, bu saatten sonra tarz konusu sizin zevkinize kalmış. Benimde kedinizin ve sizin bulunduğu fotoğraftaki çekilen yüzü ön yüz olarak daha çok hoşuma gitti mesela.
nicholai hel
30-05-2014, 11:17
Teşekkürler Sn. murat doğan.
Eklediğim son fotoğrafların üçü de aslında şimdiye kadar arka yüz olarak düşündüğümüz açı, gözünüzden kaçmamış. Ağaç şimdiye kadar hep bu yönden ışık aldığı için sürgünler ve yapraklar bu yöne doğru dönmüş durumdaydı, bu nedenle böyle fotoğraflamayı daha uygun buldum.
Bu cephesi de güzel dediğiniz gibi. Fakat sıkıntı, bu cephede çok büyük ve hiçbir zaman kapanmayacak çok büyük kesikler görünüyor. Açıları önden görünmemesi için hep buraya doğru verildi. Folyajdan görünmüyor bazıları. Bir diğer sıkıntı da ağacın zirveye yakın kısmı bu cephede izleyenden uzaklaşıyor. Diğer taraf bu yönden bakılınca çok daha avantajlı.
Ama böyle bir ağaçta mümkün olduğunca iki cepheden de, hatta mümkün olursa her yönden güzel görünen bir ağaç planlıyorum. Hakim yönü elbette belli olacak ama farklı yönlerden bakılınca da estetik görünmesini istiyorum. Büyük kesikler zamanla folyaj arasında kaybolacaktır. Tarz konusunda aslında ilk günden beri fikrim aynı, aynen Sn. Sakaki'nin çiziminde olduğu gibi. Bu yönde ilerleyeceğiz bakalım.
murat doğan
30-05-2014, 13:27
Ama böyle bir ağaçta mümkün olduğunca iki cepheden de, hatta mümkün olursa her yönden güzel görünen bir ağaç planlıyorum. Hakim yönü elbette belli olacak ama farklı yönlerden bakılınca da estetik görünmesini istiyorum.
bu konuda çok sıkıntı olmayacak bu kesin.
nicholai hel
30-05-2014, 17:16
Bu arada, hatırlarsanız ilk sayfada ağacın kurtarma operasyonu sırasında üst dallarından aldığım bir çelik fotoğrafı eklemiştim, ucunda pembe çiçekleri olan,
Mart ayı sonlarında çektiğim bir fotoğrafını buldum şimdi
497971
Şu sıralar yan dallarını uzatıp serpilmekle meşgul.:)
Güncel halini ekliyorum.
Sadece fotoğraf çekmek için yerinden oynatmak istemedim. Kökleri ne kadar az oynarsa o kadar iyi.
Akşam güneşinde, balkondaki dostlarını izlerken...
Hazır ters ışıkta silüet görüntüsü almışken, ileride yapmayı planladığım ilk form budamasının şablonunu da sizlerle paylaşıyorum.
465481
Hocam o kalın canım dalı kesmeden havai köklendirme yapın bari . Sizi belki kesmez küçük gelebilir ama bakmak istemezseniz biz seve seve büyütürüz. Bir kargoya bakar yani :D. Hem ağaçta neslim yürüyor diye sevinir size daha fazla sürgün verir
nicholai hel
19-10-2014, 19:29
17 Ekim, ağacımızın 1. yaşgünü!
521816
24 Mayıs'taki işlemlerden sonra balkona çıkarak tüm yazı mümkün olduğu kadar güneş altında geçirdi. Gerekli dallarına sadece ana yönleri verilerek büyütüldü. Bolca beslenip kışa hazır hale geldi.
Güneşi çoğu zaman arka yüzünden aldığı için bu taraf daha çiçekli, çekimi arka yönden yaptım.
Bahar başında biraz daha sığ fakat daha geniş bir saksıya geçirerek kök eğitimine başlamayı planlıyorum.
Tahminen 35-40 yaşlarında olan bu ağaç geçen sene 17 Ekim günü yaptığımız operasyonla, atıldığı çöplük kenarından hayata geri dönmüş, yeniden doğmuştu.
Bu sene 17 Ekim'de ise "Doğa", yeni bir mucizesiyle karşımıza çıktı.
Kızım Doğa dünyaya gözlerini açtı.
521818
Allah herkese nasip etsin...
Bundan sonra yaşgünleri birlikte kutlanacak. ;)
Aynı gün diktiğim yüzden fazla tohum da yine her sene 17 Ekim'de...
Not: Konu bütünlüğü bozulmaması adına lütfen tebrik için burayı değil, özel mesaj sistemini kullanalım.
İkisi de birbirinden güzel maşallah :)
Ağacın hikayesi hakikaten muazzam. Bence inanılmaz bir başarıya imza atmışsınız, biz sizi nekadar övsek, siz nekadar övünseniz azdır.
Size iki yeni dostunuzla mutlu ve hayırlı bir ömür dilerim..
acropora
20-10-2014, 15:16
Hayırlı olsun. Gerçekten her ikisi de çok güzel.
Bu ağacın güzelliği dışında birde öyküsü olmuş, Yıllar geçtikçe çok daha güzel olacak.
badrobot
20-10-2014, 16:41
Ağaç süper! hatta süper demek bile yetmez de kelime yok başka...
Yalnız üst yan dalları baskıyı şimdiden kur. yoksa hemen kalınlaşırlar, hatta 1.-2.-3. dallardan bile kalın hale gelebilirler. Şimdiden budamalısınki bu olmasın.
umutdunyasi
30-09-2015, 16:01
Merhaba, ağacınızın 2.yaşgünü yaklaşmış acaba son durumu nedir merak ettim. :cool:
nicholai hel
02-10-2015, 15:58
Merhaba, ağacınızın 2.yaşgünü yaklaşmış acaba son durumu nedir merak ettim. :cool:
Merhabalar.
Evet ağaç ikinci, kızım da ilk yaşına girecek 15 gün sonra. :)
İsteğiniz üzerine, ağacın güncel hali bu şekilde.
579619
Arkası biraz karışık ama düzgün bir fotoğrafını çekmek için fazlasıyla büyük ve içeri alma şansım da yok artık.
Genel silüeti bu çerçevede kalacak.
579620
Ağaç bir sonraki saksı değişiminde çok hafif sağa yatırılarak daha dengeli bir duruş sağlanacak, ama asıl hareket yönü yine sol ağırlıklı kalacak. Bu çizdiğim genel çerçeve içinde 4 ana öbek oluşturulacak. Sol-arka-sağ-zirve şeklinde. Bunların herbiri kendi içinde daha ufak öbeklere bölünecek.
Ama öncesinde önümüzdeki baharda saksı değişimi var. Sanırım o zamana kadar dokunmam. Zaten bu sene ağaçtaki tek işlemim toprak seviyesini yükseltmek oldu. Bir de çok gereksiz dalları uzaklaştırdım birkaç kez.
Durumumuz bu...
umutdunyasi
02-10-2015, 17:27
Allah bağışlasın. Maşallah kızınıza. Allah ikisinede uzun ömür versin... :)
Tebrikler güzel çalışma olmuş, dediğiniz gibi ağaç baya gelişmiş gövdeside kalınlaşmış. Ağacı sağa yatırdığınız zaman daha gösterişli olacağı kesin ayrıca saksı görünümüde değişse dahada gösterişli olabilir.
nicholai hel
02-10-2015, 20:06
Teşekkürler. Saksı değişimini baharda yapacağım, daha geniş ama daha alçak bir saksıya geçecek. İlerleyen yıllarda bir eğitim saksısı daha görecek ve sonra umuyorum uygun bir bonsai saksısına girebilecek.
Kizimizla ayni yasit ikisinede uzun omurler dilerim .
badrobot
02-10-2015, 22:44
Ağacınız gayet sağlıklı ve güzel şekilde. Tebrik ederim. Türkiye'de normal ağaç olarak bile bu kalınlıkta Begonvil'e sık rastlanmazken sizin elinizde Bonsai'si var. Bence bu ağacınızın maddi değeri; paha biçilemez. (manevi değerini ayrı tutuyorum)
Güzeller güzeline bakarken arkadaki manzara hiç görünmüyor desem yeridir.
Tylerdurden
03-10-2015, 11:37
Bu ağacı gördükten sonra gözüm İzmir bahçelerinde ki ağaç begonviller de hep :) gerçekten çok güzel bir ağaç şu hali bile seyirlik.İnsan hikayesine benzer bir hikayesi olucak insallah çöpten zirveye :)
badrobot
12-10-2015, 22:19
Üst dallardaki baskıyı biraz azaltmışsınız. Ben olsam üst dalları daha sık budar alt alları daha başıboş bırakırım. Sadece bir fikir. :)
nicholai hel
13-10-2015, 21:45
Üst dallardaki baskıyı biraz azaltmışsınız. Ben olsam üst dalları daha sık budar alt alları daha başıboş bırakırım. Sadece bir fikir. :)
Sn. badrobot, ağaçta Mayıs 2014'ten bu yana hiç budama yapmadım. Gereksiz yerlerden gelen dalları komple alıyorum ama kullanacağım dallar tamamen serbestler.
Bu seneyi aslında, çok aşağılarda konumlanmış kök öbeğini ana gövde üzerinde daha yukarı taşımakla geçirdim tamamen. Bu nedenle üst yapıyla hiç ilgilenmedim, kendi haline bıraktım.
Bu ağacı gerekli dengeye getirmek zaten uzun yıllar alacak. Bu sebeple üst dallarda kalınlık dengesini, enerji dağılımını çok da önemsediğim söylenemez. Şu aşamada daha önemli konu nebari seviyesini ayarlamak ve ileride nebariyi oluşturacak kökleri bir an önce kazanarak zaten yıllar alacak kalınlaştırma sürecine bir an önce başlamak.
Yine de kışa girmeden önce zirve ve bazı dallar biraz kısalacak, amaç geçen kış biraz sarsıcı geçen fırtınalardan daha az etkilenmesi.
Umuyorum bu yılki kök eğitimi denemem olumlu sonuç vermiştir. Bunu nisan ayında göreceğiz...
ahmetmsl
31-10-2015, 12:11
Mükemmel bir hikaye ve mutlu son olmuş. Sizler gibi doğa dostlarının hikayelerini okudukça çok mutlu oluyoruz. Teşekkürler.
Azminiz ve gayretinizden ötürü sizleri tebrik ederim. Bu azmi baştan sona okurken acaba o kadar çaba boşamı gidecek endişesi vardı, sonunun mutlu olması sevindirici ;)
Ağaç gerçekten şimdiden çok şık görünüyor, ellerine sağlık nicholai hel!
Ağacına bakarken sanki toprağın 1-2 parmak üzerinden köklendirilse nebari daha da güzel görünecek diyeceğim ama ağacı yakından gördüğüm için bu işlemin senin için ne kadar zor olacağını biliyorum çünkü ağacın ve saksısının zaten ne kadar büyük olduğunu kendi gözlerimle gördüm :)
En iyisini yapacağına ve bu ağacın ileride ikonlaşacağına hiç kuşkum yok.
Kolay gelsin.
nicholai hel
17-11-2015, 17:13
O da olacak, herşey yavaş yavaş. ;)
Şu anki toprak seviyesini zaten bu sene yükseltip saksı çeperiyle aynı seviyeye getirdim (sonrasında biraz çöktü tabi). Ağacı gördüğünde toprak seviyesi şu ankinin 15 cm kadar altındaydı. :)
Bu yeni kök boğazından çok sayıda kök oluşturduğunu tahmin ediyorum bu sezon boyunca. Baharda yeni saksısına alırken çok faydası olacaktır o köklerin, eğer istediğim gibi geliştilerse.
O saksıya geçerken ağacı daha derine konumlandırıp asıl istediğim kök boğazı seviyesini saksı çeperinin altında bırakacağım. Toprak seviyesini son kez yükseltip istediğim bölgeden köklenmesini bekleyeceğim. Gövdenin en kalın görüntüyü verdiği yerden.
Daha çoook işi var çok.
Ne güzel. ;)
Ben uzun süre aktif olamadım, forumda son bıraktığımda ağaç kurtulacak mı sorularından nebari geliştirme & dengeleme aşamasına gelmişsiniz gerçekten çok mutlu oldum. Allah Kızınıza'da uzun ömürler versin.
nicholai hel
24-12-2015, 16:21
Evet ağır ağır aşama kaydediyoruz Sayın anily, arayı bu kadar açmayın tekrar. :)
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Görüşmek üzere.
Ağacınızın ve devamında gelen kızınızın hikayesini heyecanla okudum :) Allah ikisine de uzun ve sağlıklı ömür nasip etsin
Muazzam bir hikaye ve emek boyle duyarlilik seviyesi ust duzey insanlari gordukce gelecege dair korkulari azaliyor insanin....
nicholai hel
01-02-2016, 12:48
Sn. Mıhemed ve Otaba, iyi dilekleriniz ve güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
huseyindudukcu
06-02-2016, 19:55
Cidden çok güzel olacak eminim, çok güzel.
nicholai hel
08-02-2016, 13:44
Teşekkür ederim, inşallah olacak.
Baharda zorlu bir işlem onu bekliyor. Kovasından çıkacak, kök yapısı kontrol edilecek, 25 cm çapındaki gövdesi toprak altında devam ediyor, kovanın dibine kadar, bu uzantı uygun bir seviyeden kesilecek, kalan kökleriyle birlikte yine derin fakat biraz daha genişçe bir saksıya nakledilecek.
Ağacın boyutları düşünülünce oldukça zor bir işlem olacağı aşikar. En az bir, hatta iki yardımcıya ihtiyacım olacak. Ağaç için dönüm noktası denebilecek bir işlem olacak.
Onu da başarıyla halledip devam ederiz inşallah.
Size vinç lazım ya da ona benzer bir makara sistemi.
Sizi tebrik etmemek mümkün değil. Ellerinize sağlık. Harika bir hikaye gerçekten. Bu arada Allah dünya tatlısı kızınızı sizlere bağışlasın. Acısını göstermesin inşallah.
Gerçekten harika bir hikaye çok etkilendim sizi tebrik ederim
Charlaux
22-05-2016, 09:33
Merhaba sn.nicholai hel,
Bahar geldi sizin begonvilinizin durumu nasıldır acaba :) ? Bizi merakta bırakmayın.
sevgiler
Sayın Nicholai hel,
Maceranızı başından sonuna okudum, kutlarım. Bu çabanız ve sonucuyla büyük bir manevi zenginlik içinde olduğunuza inanıyorum.
Kışın yapacağınız dal düzenlemesinde, keseceğiniz bir dala sahip olmak isterim. Böyle bir dal olursa, ödemeli olarak gönderirseniz mutlu olurum.
Selamlar.
nicholai hel
25-05-2016, 12:17
İyi dilekleriniz için çok çok teşekkürler.:)
Ağaç gayet iyi durumda. Hatta çok fazla coşmaması için dizginliyorum diyebilirim. ;)
Sebebi ise saksı değişimini hala yapamamış olmam. Muhtemel bir ev taşınması durumuyla karşı karşıyayım ve yeni saksısına aldıktan sonra onu taşımak, en azından bir süre için zor olacağından dolayı mevcut saksısıyla yeni yerine taşıyıp değişimi orada yapmayı daha uygun buluyorum.
Sezon yönünden bir sıkıntım, acelem yok. Begonvillerde çok kez yaz ortasında da saksı değişimi yaptım. Fakat sıkıntım artık bu ağacın altındaki kovayı muhtemelen tamamen sarmış olması. Bu nedenle ağacın sulama ve beslenme programında bazı düzenlemeler yaparak onu şimdilik rölantiye almış durumdayım.
Elimdeki en güncel fotoğrafı iki ay kadar önceye ait.
614417
Bu çekimden sonraki süreçte üzerinde yeşil yaprak görünmeyecek derecede bol çiçeklendi. Harika bir görseli oldu ama malesef ben yeni bir fotoğraf çekene kadar döktü çiçeklerini.:)
Yeni saksısına hayırlısıyla bir geçirebilsem o da rahatlayacak ben de.:)
Ama bakalım önümüzdeki aylar ne getirecek.
Herkese sağlıklı ağaçlar dilerim...
nicholai hel
01-06-2016, 15:01
Çektiğim fakat makinada unuttuğum bir fotoğrafı daha varmış. Bu bir ay öncesine ait.
615626
Yazın ilk gününde herkese keyifli bir yaz, sağlıklı ve mutlu ağaçlar dilerim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.