View Full Version : Küstüm otu, Küstüm çiçek (Mimosa pudica)
bu küstüm çiçeğini geçen mayıs ayında çiçek fuarından almıştım.yazın 15 gün kadar susuz kalınca yapraklarını döktü şimdi ise hala durum bu.kendini toparlayabilirmi ne dersiniz?yapabileceğim bir şey varmı dersiniz?
Susuz kalmasın.Tropikal iklim bitkisidir.Nem ve sıcağı sever.Arada yapraklarına su püskürt düzelir.
KÜSTÜM OTU
(Mimosa pudica)
Halk arasında küstüm otu veya çiçeği olarak bilinen bir çalı bitkisidir. Baklagillerdendir.(leguminosae) Brezilya kökenli olup, nemli ve sıcak iklimlerde yetişir. Pembe- eflatun renkte, ipeksi ve güzel kokulu çiçekleri vardır .Haziran-ekim ayları arasında sürekli açar.Bitkinin parçalı yaprakları dış etkilere karşı son derece hassastır. En küçük bir dokunuş halinde yapraklar bir anda kapanır. Bitkiye ismini veren özellik de budur. Küstüm otu tropik iklimlerde herdem yeşil bir bitkidir.
Küstüm otu tohumdan kolaylıkla yetişir. Sıcak suda ıslatılan tohumlar bir gün bekletildikten sonra ılık ve aydınlık bir yere ekilir. Birkaç hafta sonra çıkan fideler yeteri kadar büyüdüğünde dışarıda güneşli ve kuytu bir yere dikilir.
Fidanlar yaz boyunca sık sık sulanır. Boyu 1,5 metreye ulaşabilir.
Serin iklimlerde saksı bitkisi olarak yetiştirilmesi daha doğru olur. Böylece kış aylarında iç mekana alınarak hayatta kalması sağlanabilir. Veya her yıl tohumdan tekrar yetiştirilir.
Mimozanın ülkemizde de yetişen farklı çeşitleri vardır. Ancak küstüm otu adı verilen bu cinsidir.(mimosa pudica)
http://www.humeyraozdamar.net/suscalilari2.htm
çok teşekkür ederim,şu an haftada bir sulayıp sık sıkda su püskürtüyorum umarım bir an evvel kendine gelir.
çiçeksever
25-02-2007, 12:19
bende de var yapraklarını döktü.bayağı kötü görünüyor
Merhaba aynı sorun benim küstüm çiçeğimdede var...
ben gün aşırı suluyorum ..balkonda besliyorum ve gün boyunca güneş görüyor.... bunların etkisi olabilirmi...eğer öyleyese... ne şeklide bakmam gerekir..yardımcı olurmusunuz...
Küstüm otu kış boyunca içeride canlı kalır mı?
Mimosa pudica bir yıllık otsu bir bitkidir. Seneye sebzelerde de olduğu gibi yeniden tohumdan yetiştirmek gerek. Zaman zaman iki sene öldürmeden kışı atlatanlar olduğunu duydum ise de bunlar olağan olmıyan örnek yetiştirme olayları.
Teşekkürler praecox.Tohumlarını aldım seneye tekrar dikerim.
Vildan Sönmez
07-11-2007, 08:29
Arkadaşlar üyelerimizden Norex'in balkonundaki küstüm çiçeklenmiş.Fotoğraflar biraz flu ama sayfa renklensin istedim.
papatyam
21-02-2008, 12:27
İki gün önce ektiğim tohumlar çimlenmeye başladı bu kadar çabuk olmasının sebebi iki gündür güneşli ve çok güzel bir hava olması mı? yoksa zaten kolay çimlenen bir tohum mu? şaşırdım ve bir o kadar da sevindim :)
Selahattin Yılmaz
04-04-2008, 16:08
Elinde kimlerin mimoza (http://www.youtube.com/results?search_query=Mimosa+pudica&search_type=)-küstümü var? Unutmayın diye soruyorum :D
Mimoza tohumlarını satın aldım Tekzende 2.60 Ytl bilginize.
Malesef 84'lü viyollerimi kaybettim, yenisi de yok piyasada, o yüzden tohumların ekilmesi baya bi gecikti. Çoklu viyol arıyorum :)
Yakın zamanda fotoğrafları eklerim, tabi viyol bulup tohumları ekersem. :)
Birazdan ekiyorum tohumları :P
Dün akşam beri kavanozdalar, ılık su koymuştum.
meşepalamudu
19-06-2008, 12:30
Tohumları her sene yeniden satınalmamız mı gerekiyor ? Yoksa yetiştirdiğimiz bitkiden kolaylıkla tohum elde edebilir miyiz? açıkçası ben tohum işine epey yabancıyım, tohum alacağım zaman ne zaman, nasıl olacak hiç bilemiyorum, deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim:/
meşepalamudu
19-06-2008, 12:33
Bu arada yeni aldığım ama şimdiden yaprak açmak için yoğun çaba harcayan bi küstüm bitkim var:)
Sayın Meşepalamudu,
Eğer küstümünüz tohum verirse görüntüsü minicik fasulye kapsulü gibi olacaktır.Genelde her yıl zorla fide halinde bulurum ancak tek yıllık mıdır bilmiyorum çiçeklenmeden sonra yaşatamıyorum belki sorun bendedir hoş tohumları dibine ektigim halde onda da başarılı olamadım ama tohum verirse siz de bir deneyin derim bol şanslar....;)
Merhaba, bu sene tohumdan küstüm yetiştirdim, yakın zamanda yeni bir konu açarak elimden geldiğince anlatacağım yaşadıklarımı. :rolleyes:
gultekin2017
01-07-2008, 12:41
mısır çarşısından aldım 2 ytl'ye.üç günde bir suluyorum.sıvı gübre kullanıyorum.yeni yapraklar açtı.bir sene sonra ölecek olması üzücü.
Küstüm çiçeğim nedense yapraklarını saldı. Hemen su verdim biraz toparladı ama eskisi gibi değil. Yaprakları dokununca kapanmıyor.
Hemen her gün suluyorum. Yapraklarına su püskürtüyorum. Neden olabilir acaba?
keçi boynuzu
09-09-2008, 11:09
Bu gün bende aldım bir tane.Çicekleri biraz geçmiş ama sağlıklı görünüyor. Tohumları da var.Toprağını pek gözüm tutmadı 5-5-5 npk verdim o yüzden.Torf ekleyip daha geniş bir yere mi alsam dokunmasam mı
Harun Parlak
06-10-2008, 21:30
Benim saksıda da bir adet küstüm çiçeği çıktı çok güzel çiçek açıyor. Tohumlarda erginleşiyor.
Bugün tvde deprem olmadan yarım saat önce küstüm çiçeginin kendiliğinden kapandığını söyledi bir deprem uzmanı bence her evde olması lazım
Harun Parlak
01-12-2008, 17:23
Kadıköy moda fidanlığında var saksılanmış satılıyor. Sezon sonu 5-10 adet kalmıştı ellerinde sanırım uygunda alısınız.
Teşekkür ederim Sayın Tekin fakat Moda bana çok uzak ama bakmaya çalışacağım...
velveteen
01-12-2008, 21:41
Minem, tohumdan yetiştirmeye sabrederim derseniz bir kaç tohum yollayabilirim size. Adresinizi özelime yazarsanız, en geç bayram ertesindeki Cuma yollayabilirim. Tatil olacağım o gün.
Çok makbule geçer Sayın Velveteen. Tohumdan inşallah yetiştirebilirim.Teşekkür ederim..
halilaras
12-01-2009, 21:32
bu bitki tek yıllık mı?
mimoza ağacı ile farkını nasıl anlarız. ağacı evde yetişir mi?
halilaras,
Mimosanın ağacını bilmiyorum ama zaten benimkisi 1 yılda ağaç gibi oldu :D Ama kışın sıcak yerde olmadığı için kurumaya başladı, yani sıcak biyerde kalsa 3 sene yaşatırsınız :D
halilaras
16-01-2009, 19:35
igidu, teşekkür ederim.
ben de yıllar boyu birlikte olmak istiyorum bitki bile olsa.
o yüzden tek yıllık mı diye özellikle sordum. her sene ne kadar geliştiğini görmek hoşuma gidiyor, ölmesi değil.
verdiğiniz bilgi için teşekkürler. 3 sene fena bir zaman dilimi sayılmaz. üstelik hızlı büyüyor yazınızdan anladığım kadarıyla. çok severim hızlı bitkileri :)
*** bu güzel bitkinin deprem haberciside oldugunu biliyormuydunuz .depremden önce bitki sanki birisi dokunmuşcasına küsermiş.
nazmikoc
27-02-2009, 14:16
*** bu güzel bitkinin deprem haberciside oldugunu biliyormuydunuz .depremden önce bitki sanki birisi dokunmuşcasına küsermiş.
İlginç kulaktan duymamı bu yoksa bilimselmi biliyormusunuz?;)
PoisonIvy
02-04-2009, 09:15
Benim bildiğim kadarıyla Mimosa Pudica sık sulanması gereken bir bitki. Çünkü yapraklarını kapatırken yapraklarının altındaki bunu zxsağlayan dokulurdan çok su kaybediliyormuş...
Tohumdan yetiştirirken herhangi bir püf noktası var mı?
İzmir'de pazardan 2 kök küstümotu aldım ve Silifke'ye getirdim. Saksıya aktarmakta geç kalmış olmalıyım ki sağlıkları bozuldu, yaprak dökmeye başladılar ve buruştular. Dokununca kapanmıyorlar artık :(
Tohumdan yetiştirirken herhangi bir püf noktası var mı?
sn. kaktüs, tohumları bir gün sıcak suda ve kaloriferin üstünde bıraktım ve böylece hepsi çimlendi. Yalnız bir hastalık geldi veya anlayamadığım birşey oldu bütün hepsi büyüyemeden (3 cm iken) yavaş yavaş boyunlarını büküp eridiler, ama gerçekten de eridiler. Belki de yeterli güneş sağlayamadım. Saygılar :eek:
Benim bildiğim kadarıyla Mimosa Pudica sık sulanması gereken bir bitki. Çünkü yapraklarını kapatırken yapraklarının altındaki bunu zxsağlayan dokulurdan çok su kaybediliyormuş...
Evet büyümüş tek saksıda 3 kök için günde 1 litre su gidiyordu. Ah fena özledim kerataları :(
Saksıya aldıktan sonra canlandı benim keratalar. Sağlıkları yerinde. Henüz çiçek yok ama dokununca hem yaprakların kapanmasına hem de yaprak sapının gövdeye doğru bükülmesine bayılıyorum.
20 günde ne güzel gelişmişler.. Boşuna üzülmüşsünüz ;)
Sayın berduray isterseniz göndereyim. Komşunun bahçesindeki ağaçlardan düşen tohumlar bizim bahçede çimleniyorlar. Tohum için uygun zaman mıdır bilemiyorum? Araştırıp sizi bilgilendireyim.
Komşunun bahçesindeki ağaçlardan düşen tohumlar bizim bahçede çimleniyorlar.
Bunlar o kadar büyüyor muydu :eek:
Arkadaşlar; yukarıdaki 47 nolu mesajı yazdıktan sonra farkettim ki yanlış yapıyorum. Geç de olsa oturup dersimi(!) çalıştım ve bahsi geçen küstüm otunun bir çalı olduğunu ve mimosa pudica olarak adlandırıldığını öğrendim. Bizdeki ise gülibrişim kadar boylanmayan, ağaç formundaki ve çiçekleri mim. pudica gibi(sadece rengi farklı) olan ağaç imiş. Deneme amaçlı bonsai yapmaya çalıştığım 3 yaşında bir ağacım var.Akşamları yapraklarını kapatıyor. Beni de tanıdı; elimde makas gördüğü anda(dokunmam şart değil) küsüp yapraklarını topluyor. Sanırım beni bu yanılttı. Sevgiyle kalınız.
Tohumdan yetiştirdiği küstüm otum çok cılız. Büyük saksı mı istiyor acaba?
97018
Menekşelere bakmaktan küstümü zor gördüm (maşallah!), otun küsmez inşallah makicim:) Saksısı çok mu küçük küstümün? Büyük saksıya alırsan bir süre kökümü büyütecem diye uğraşıp, gövdeyi ihmal edebilir.
Az kaldı ben de ona küseceğim sevgili DefneD, saksı çok küçük değil aslında ne bilim zarife bir küstüm var işte...
Sitemiz önce menekşe, sonra sardunya sonunda da hoya aşığı etti beni. 30 saksı afrika menekşem var :)
30 saksı afrika menekşem var :)
Allah ıslah etsin cümlemizi:)
Bence küsmüş gibi yap bir süre küstüme. Her ihtiyacını mutlaka karşılıyorsundur. İhtiyaç harici ilgilenme zarife ile. Bakalım ne olacak:p
sercan1969
08-08-2009, 08:18
Fotoğraftaki küstüm çiçeğinin dibi kuru görünüyor.Biliyorsunuz bu bitki suyu çok seviyor.Susuzluktan size küsmüş olmasın?:D
Merhaba,
Mart ayında tohumdan çimlendirdiğim 4 kökten oluşan Mimosa pudica bitkim resimde görebileceğiniz gibi gayet hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişti. Çok sayıda pembe top şekilli çiçekler açıyor yaklaşık 2 aydır, ancak hala tohum vermiş değil. Bu çiçeklerin tozlaşmasını sağlamaya da çalıştım. Küçüklüğümden beri sık sık büyüttüğüm bir çiçektir, ve çiçeklenmesine çok şahit olmama karşın, hiç tohum verdiğini görmedim. Tohum almak için beklemem gereken bir zaman ya da yapmam gereken bir şeyler var mı?
eğer yalnışım yoksa bu bitki kocamannn bir ağaçolur... Sıcağıda çokk sever. dediğim gibi eğer yalnışım yoksa bir ev boyuna kadar gelir... KIbrısta çok var bu ağaçtan arkadaşlar
Sayın antmen,
Tohumdan büyütüp, bu kadar sağlıklı geliştirmek için neler yaptınız? Toprak harcı, ışık, güneş ?
Benim miniş hala miniş. Suyu bol veriyorum ama incecik bir gövde ve zarif yapraklardan öteye gidemiyor.
Kış bahçesi şeklinde komple cam kaplı bir mekanda maksimum güneş ışığı alıyor ve günde 1 litre su tüketiyor, toprağı torflu, seyrek olarak sıvı besin verdim.
Kutluhan Kaya
24-08-2009, 10:16
arkadaşlar ben bu forumda yeniyim ve annem bana yeni bir küstüm otu aldı.
nasıl besleyeceğimi bilmiyorum.bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
:confused::)
Ramazan bereketi küstüm otuma da uğradı;)
Bugün ben de küstüm aldım. Saksıya geçirirken fena halde küstüğü için poz veremedi:) Ufacık bir şey ama üzerinde mini mini tomurcukları var.
Küstümle barıştık:)
99738
Bu bitki ile ilk olarak üç hafta önce tanıştım ve bayıldım. Elazığ'daki bağımızda var. Annem tıpkı bir çocuk gibi, yanından her geçtiğinde küstürüp de geçiyordu. Ben de bir fotoğrafını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ankara'da seralara bakacağım bulabilirsem ne ala ama bulamazsam aşşağıda ki resimde işaretlediğim gibi eğer o parçalar tohum ise annem henüz Ankara'ya dönmeden tohumlarını alalım ne dersiniz?
Küstümüm bu sabah açtığı çiçeklerle çok mutlu etti beni:)
100998
Daha da açacak bir sürü tomurcuğumuz var:)
Nihayet...
bugün itibarıyla ilk tohum oluşumunu tespit etmiş bulunuyorum :)
Sevgili antmen,
Tohum neresinde oluşuyor?
Sayın Defne,
Tozlaşma sonucu döllenmeyi gerçekleştirebilen çiçekler kuruduktan sonra dökülmeyip, fasulyeye benzer tohum kapsülleri oluşturuyor. Yarın fotografları koyarım.
velveteen
06-09-2009, 12:07
Sevgili Antmen,
Geç cevap verdiğim için üzgünüm, bir süredir forumu takip edemiyorum. Valla nazar değmesin ben birkaç denememde de sizinkisi kadar başarılı olamadım, yaşatamadım küstüm otunu. İnternetten biraz araştırdım ama özel birşeyler yazmıyor tohum oluşumu için, neyse ki siz başarıya ulaşmışşınız :)
Güzelce büyütün inşallah..
çok teşekkür ederim sayın Velveteen :)
imiathiel
06-09-2009, 18:52
bu tozlaşma sürecini gerçekleştirmek için bizim elimizden bir şey gelir mi acaba?
Çiçeklerin bulunduğu ortamda sinek, arı vs. yoksa bir fırça ile çiçekler arasında polen taşınmasına yardımcı olabilirsiniz.
Fotograflarda;
mp01: Mimosa pudica genel görünüm
mp02: Çiçekten tohum kapsülüne geçiş evresi
mp03: Bir başka çiçekten tohum kapsülüne geçiş evresi
mp04: Fırça ile tozlaşmaya yardım
mp05: Tohum kapsülleri
şeklinde sıralanan görüntüler mevcuttur.
Teşekkürler antmen.
Küstümümün solan iki tane çiçeği tohum oluşturacağı vardıysa da rüzgarla kopmuş. Kalan sağlar bizimdir:) Benimki balkonda, börtümüz, böcüğümüz, arımız eksik olmuyor.
Benim küstümüm de tohum tutmaya başladı:) Sevgili berduray'a duyrulur..
Güzel bir bitkiymiş gerçekten, bununla tanıştığıma memnun oldum. Epey tohum tutacak gibi. Arasıra ben tozlaştırıyorum, bazen de arı-sineklerin geldiğini görüyorum.
imiathiel
17-09-2009, 22:13
Benim küstüm otum da böyle kocaman olsa keşke. Tek ince bir gövde uzuyor da uzuyor :D
Benimkinde tomurcuklar oluşmaya başladı.Yakında açar. :)
imiathiel
18-09-2009, 00:03
Bende de çok sayıda tomurcuk var, 2 günde bir açıyorlar, öldükten sonra hemen yerine yenileri geliyor.
Biraz da odunsu bir renk almaya başladı gövdesi, aşağıdan doğru. Resimlere bakınca normal bir durum olduğunu düşünüyorum.
imiathiel
24-09-2009, 13:59
Küstümüm 4 tane tohum kesesi oluşturdu. Bu tohumları ne zaman nasıl alacağım? Bilgi verebilirseniz sevinirim :D
Tohum kapsülleri 1-2 hafta içinde sararmaya, kurumaya başlıyor. Çiçek sapı kopup düşecek gibi oluncaya kadar bekleyin, hatta bırakın kendi düşsün.
imiathiel
24-09-2009, 18:18
Çok teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. Bu kadar çok kapsül oluşturacağını düşünmemiştim tek bir gövdede :)
Sevgiler
Tohumlar hele bir olgunlaşsın, o zaman paylaşıma açarız. Benimkinde de çok sayıda tohum var:
imiathiel
25-09-2009, 16:59
Vay vaay, ben de benim tohum kapsüllerine çok diyordum. Benim ufaklığın büyümesi gerecek demek ki :)
Benim küstümler tohum kapsüllerini olgunlaştırdı ve yaşamlarına veda etti. Tohumları toplayıp kalanları söktüm. Epeyce tohum var, paylaşacağım tabii ki:) Paylaşım başlığında açacağım konudan istek belirtebilirsiniz.
Sevgi Durul
01-11-2009, 22:13
Sevgili Nariel, yaşamlarına veda etti derken, o kocaman saksıdaki küstüm tümden mi öldü?
Ljubljana
05-11-2009, 09:28
Merhaba, bu çiçek küçüklüğümde hatıralarıma kazınmış yegane bitkidir. Anneannemde vardı ve bizi çok eğlendirirdi. Seneler sonra o çiçeği hatırladım ve neyse ki ismini bilmediğim halde agaclar.net'te onu buldum. En kısa zamanda benim de olsun istiyorum.. :)
meşepalamudu
10-11-2009, 13:18
Merhaba, tohumların nasıl bir ortamda saklanması gerekiyor ?
bu küstüm otunun tohumları dalında kaçgün kalmalı??**** ne kadar kurumalı
benim küstümüm küçücüktü ona rağmen biraz tohum aldım bütün yaprakları sarardı soldu tamam küsküsüm bu senelik bana veda ediyor derken birçok yerinden yeni yeni filizler verdi ve büyümeye devam ediyor çokta sağlıklı görünüyorlar :)
k_donmez
13-02-2010, 17:04
benim küstümüm küçücüktü ona rağmen biraz tohum aldım bütün yaprakları sarardı soldu tamam küsküsüm bu senelik bana veda ediyor derken birçok yerinden yeni yeni filizler verdi ve büyümeye devam ediyor çokta sağlıklı görünüyorlar :)
Durum nasıl sayın Emrezgi. Halen yeşil mi, yoksa soldu mu? Fotoğraf ekleyebilir misiniz?
Antoryum
27-02-2010, 00:58
Küstümün tohumunu bulmak zordur,ilkbahar da birçok çiçekçide fide olarak satılır.
bu küstüm çiceğinin gülibrişimle bir akrabalığı varmı çünkü yaprağı çiçeği tohumuda benziyor?
Durum nasıl sayın Emrezgi. Halen yeşil mi, yoksa soldu mu? Fotoğraf ekleyebilir misiniz?
Kusura bakmayın uzun zamandır foruma giremiyordum o yüzden cevap yazamadım.
Malesef hepsi kurudu sadece kuru bir dal kaldı havalar birden soğumuştu içeri alamamıştım içeri alsaydım belki böyle olmayacaktı neyse artık yeni tohum ekip yeniden başlıcaz :)
querelle
03-05-2010, 11:26
Henüz zamanı gelmemiş arkadaşlar, Eminönü'ndeki çiçek pazarında da yok.
Her çiçeğin bir anlamı var, bu çiçeğin anlamı nedir acaba?
bloodflower
04-06-2010, 15:14
Çok aradığım ve bu kadar ucuza bulduğum için hemen arkadaşlarıma aldığım küstüm çiçeği. Fidesini 50 kuruşa aldım. Şaka gibi :D
küstümçiçeği
04-06-2010, 16:08
küstüm otu oğlumun çiçeği onları çok seviyor,saksı elinde eve her gelen misafire gösteriyor.Saksıyı aldı okula götürdü arkadaşları ve öğretmenine gösterdi.Şimdi arkadaşlarıda bu küstüm otu sahibi oldu.Bloodflower senin saksıları gösterdim bayıldı.inşallah çiçeklerinide görürsün.Güle güle büyüt.
siniroluyorum
05-06-2010, 23:38
Ben de bu boyda bir fideyi 2 liraya aldım sanırım.Henüz saksıya ekmedim.
bloodflower
07-06-2010, 17:35
Sayın küstümçiçeği,
Çocuğunuz sevmesi çok hoş ancak sevilmeyecek gibi değiller ki. :D Ben de onları çocuk gibi seviyorum, habire küstürüyorum bana kızıyorlar. O resimdekileri arkadaşlarıma, akrabalarıma almıştım. Benim küstümler bunlar (kendime 3 tane almıştım):
Burada pazarda buldum aldım 2 tane ve hayret ettim ilk defa pazarda bir çiçek buldum:)
Benim çocuklarda bayılıyor çok seviyorlar..
Ayşe Yıldız
09-06-2010, 22:52
Banane bende küstüm.:) Bugün arkadaşta gördüm minicikti bayıldım gerçekten küsüyorlar. Bulursam eğer almayı düşünüyorum bende. Bulana kadar sizinkilere bakmakla yetineceğim. Yalnız merak ettiğim hep seyrek görüyorum resimlerinde sıklaşmıyor mu? Birde çiçek açtıktan sonra kuruyor mu? :)))) refleksleri çok güçlü bir çiçek, anında tepki veriyorlar.
bloodflower
10-06-2010, 12:27
Sayın ayse_afyonlu,
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=498146&postcount=70 adresindeki küstüm çiçeğine bakarsanız gayet sık olduğunu görürsünüz. Bence gayet sık fakat bazı resimlerde küsmüş de olduğundan seyrek göründüğü kanaatindeyim. Bir ara yeni resimlerini eklerim. Çiçek açtıktan sonra kurumasından ziyade 1 yıllık bitki olduğunu biliyorum.
Saygılar.
sn bloodflower.Bir yıl önce aldım mimozalarımı temmuz ağustos boyunca ufak pembe çiçekleri oldu ve hala bendeler geçen sene daha iyilerdi ama bunun sebebinin fazla budamadan olduğunu düşünüyorum.eğer bilmeyen arkadaşlar varsa çiçek açtıktan sonra kendi düşmeden koparmayın yazın budamayın çünkü yaz sonunda güzel tohum veriyor
Ayşe Yıldız
10-06-2010, 19:07
Sık veya seyrek ben çok beğendim doğrusu.
Benimki habire boyuna uzuyor..
Cam önünde sabahtan öğlene kadar güneş alıyor..
bloodflower
15-06-2010, 12:10
Küstümlerimin son hali:
Arkadaşlar bana bu bitkinin tohumu lazım.Yardımcı olabilecek varmı ?
aldığım küstüm bir çiçek verince havalara uçtum gerçekten iyi bakmışım yavrucağa uzayıp duruyor. Birde bu bitki ne zaman tohum verecek ?
ayahusca-serv
30-07-2010, 23:24
bende almak istiyorum hiçbiyerde bulamıyoruuuum :'(
Gül Batur
15-09-2010, 23:57
küsmedi çoştu üzeri çicek dolu
Açıkçası söylemek gerekirse, dökülen yaprakların yerine yeni yaprakların çıkmamasına hayret ettim. Ben Mimosa Pudica'larımı belkide 3 hafta su vermeden bırakmışımdır. Ama ne olursa olsun her seferinde yeni ve küçük yeşil yapraklar açmıştır. Mimosa Pudica'nın neredeyse aynısı olan bir tür var hareketli kedi tırnağı diyolar sizinkinin hangisi olduğundan tam olarak emin misiniz ?
endergorulur
28-10-2010, 21:01
Bende küçüklüğümden beri bu çiçeği yetiştirmeye çalışıyorum. ilk kez iki sene ust uste yetiştirebildim hala hayatta. Doğrumu yapıyorum bilmiyorum ama her ne zaman sararmış bi yaprak görsen onu bitkiden ayırıyorum dalı sararmışsa onuda kesiyorum. Böyle yapınca gözüme daha canlı gözüküyor. yaklaşık iki senedir benimle bolca çiçek açtı. pencerinin önünde duruyor. Tohum vermesini bekliyorum umarım dayanır. henüz bi belirti görmedim ama
Sık veya seyrek ben çok beğendim doğrusu.
İsterseniz tohumunu göndereyim.
Ayşe Yıldız
10-11-2010, 19:54
Çok memnun olurum Sayın ykolko.
en kısa zamanda göndermeye çalışırım.
ipekperi
02-12-2010, 15:49
arkadaşlar merhaba be yalovaya yakın oturuyordum orada heryer m,moza ağacıydı şimdi istanbul kavacıktayım buranın ikliminde yetiştirmek mümkünmü ve ne zaman ekimi yapılıyor burası iklim olarak yağış alıyor ama yüksek
siniroluyorum
18-12-2010, 19:34
Benim küstümüm susuzluktan kurudu sanırım.Allahtan tohumu aldım seneye bahçeye de ekmeyi düşünüyorum...
Küstüm tohumları, mart sonu ekildiğinde firesiz tutar,suyu çok sever,genelde dışarıda olduğu zaman tek yıllıktır.
kaktüssevdası
09-01-2011, 04:32
harika harika harika... bende beslemek istiyorum ama burdaki çiçekçilerden aldığım bitkiler hep ölüyor konu komsudan gelenler tutuyor bu nasıl iştir anlamadım gitti.......
aynurcan
22-02-2011, 14:56
Merhaba,
Benim küstüm çiçeğim acemiliğimin kurbanı oldu ama hala 1,5 yıldır yaşamakta diretiyor. Şu an 40 cm ama çok zayıf. Yaprakları dökülmüştü yeniden açtı. Hatta dibinden filizleri çıktı. İşyerimde ve sıcak ortamda bakıyorum. Tohumdan yetiştirdim. Ama çok sık olan fideleri biraz geç ayıkladığım için bazısını kaybettim. Benim sorum bu bitki Marmara bölgesinde balkonda ya da bahçede yetişir mi ve çiçek açması için daha ne kadar beklemem lazım.
nazan ertug
12-04-2011, 10:31
Saksıya aldıktan sonra canlandı benim keratalar. Sağlıkları yerinde. Henüz çiçek yok ama dokununca hem yaprakların kapanmasına hem de yaprak sapının gövdeye doğru bükülmesine bayılıyorum.
oğlumun biyoloji projesi için acil gerekli ne olur yardım edin . satılık var mı
nazan ertug
tel 0212 263 24 34
nazan@ertug.com.tr
nazan ertug
12-04-2011, 10:31
oğlumun biyoloji projesi için acil gerekli ne olur yardım edin . satılık var mı
nazan ertug
tel 0212 263 24 34
nazan@ertug.com.tr
nazan ertug
12-04-2011, 10:35
bana acil bir küstüm çiçeği lazım lise 11 deki oğlumun biyoloji projesi için ne olur yardım edin
nazan ertuğ
nazan@ertug.com.tr
gülenmelek
12-09-2011, 18:57
Bu da benim çok severek yetiştirdiğim Küstüm çiçeğim. Değişik ve bir o kadar da zevkli bir bitki ;) 2,5 TL ye bir fidancıdan almıştım. Zannedersem gayet güzel de yetişiyor. Çiçeklendi ama tek tek açıyor şimdilik. Okuduğum kadarı ile tohum oluşması için suni döllenme yapmalıyız. Yarın hemen deneyeyim ;)
Benimki sanırım bir hastalıktan öldü :(
6 ay yaşadı ama çiçek açışını göremedim.
agenttor
12-05-2012, 10:16
önceki senelerdeki küstümlerimden, bu sene yine yetiştiriyorum:
Küsmeden Önce
http://i48.tinypic.com/n5l8uw.jpg
Küstükten Sonra
http://i47.tinypic.com/vb491.jpg
5-10 dakika sonra yine eski görüntüsüne dönüyor tam stres atmalık :)
brillant
06-06-2012, 12:58
merhaba benim bitkim çok küçük zaten daha pazar günü almıştım.acaba büyür mü? diye merak ediyorum.acaba nerede beslemem gerekiyor güneştemi?
ve büyüyemeyeceğinden korkuyorum... lütfen bana yardımcı olun:confused::(
ayseldeniz
07-06-2012, 11:52
Her yıl fidanını alıyoruz.Kızım ve ben çok seviyoruz.Ama susuzluğu hiç sevmiyor. Sayın brillant güneş görsün suyunu verin çabuk büyüyor merak etmeyin.
Sn agenttor, hoş bir önce-sonra fotoğrafı olmuş, çok güldüm :) maşşallah çiçeğiniz çok sık görünüyor, kaç yıllık acaba 1 yılda bu kadar büyür mü? ben de daha yeni aldım, küçük tabi... ama çok istiyorum böyle yoğun bir görüntü elde etmek, nekadar zamanda ulaşırım sizce bu yoğunluğa? ve püf noktalarınız var mı? yoksa çok sık stres attığınız için mi coştular :)
Sevgi Durul
29-06-2012, 11:18
İki yıl önce çimlendirdiğim küstüm çiçeği şaşırtınca yaşamamıştı. Elimdeki tohumların hepsini bir saksıya dökmüş ve unutmuştum. Bir kaç tanesi çimlenmiş, hiç yerlerinden kıpırdatmadan izleyeceğim.:)
313428
Bende çiçekçide görmüştüm, ama minik fide halindeydiler. Almadım ama eve gelince ve bir araştırma yapınca pişman oldum sonra. Geçen hafta çiçekçiye gittiğimde sordum bitmiş ama tohumlarını ektim 15 güne çıkar demişti. Bu hafta tekrar bakıcam. Ponpon çiçekleri çok şekermiş.
Fatih Çelik
09-07-2012, 12:54
bunlarda beım kustum cıceklerımm 1 ay once tohumları ekmıstım
http://img502.imageshack.us/img502/1066/sam5070.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/502/sam5070.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Fatih Çelik
09-07-2012, 12:55
http://img502.imageshack.us/img502/1066/sam5070.jpg
Fatih Çelik
09-07-2012, 12:56
http://img217.imageshack.us/img217/3818/sam5041j.jpg
http://img856.imageshack.us/img856/3697/sam5040z.jpg
Bende çiçekçide görmüştüm, ama minik fide halindeydiler. Almadım ama eve gelince ve bir araştırma yapınca pişman oldum sonra. Geçen hafta çiçekçiye gittiğimde sordum bitmiş ama tohumlarını ektim 15 güne çıkar demişti. Bu hafta tekrar bakıcam. Ponpon çiçekleri çok şekermiş.
O tohumlar çıktı, fide oldu, büyüdü. ;)
Bugün açmış bile ponponum.
335458335459
335460
Yaprakları da çiçeği de aynı gül ibrişim çiçeğine benziyor. Gül ibrişim fidanı bir daha ki ay almayı düşünüyorum. Bu çiçeğin tohumu olan var mı acaba?
Selçuk Boz
22-11-2012, 15:32
Bu sene baharda, pazarda görüp iki kök bu bitkiden almıştım. Bütün yaz balkonda baktım. Her biri bir metre kadar boylandılar ve çiçek de verdiler.
Balkonuma arı gelmediğinden, ilk çiçekleri tozlanamadı. Ancak, sonradan açan çiçeklerinde, bir suluboya fırçası yardımıyla tozlaşma sağladım.
Şu an elimde tohumları mevcut. İsteyen arkadaşlara gönderebilirim.
Kolay gelsin.
Merhaba arkadaslar,
Bu gun gecen yil bir siteden aldigim Kustum otu tohumlari ekmis bulundum,ki arastirma yaparken,sitede bu cicegin de bolumu oldugunu kesfettim.Onca sitede dolasirken,gozumden kacmis nedense.Kismetse cikacaklar.Bilgilerinizden yaralanacagim.Ogrenmek istedigim bu cicegin kokusu varmidir acaba?Yetistirenler cicegini gorenler ,az cok bilirler.Bilgi verirseniz ayrica sevinirim.
Selçuk Boz
11-03-2013, 13:24
Merhaba arkadaslar,
Bu gun gecen yil bir siteden aldigim Kustum otu tohumlari ekmis bulundum,ki arastirma yaparken,sitede bu cicegin de bolumu oldugunu kesfettim.Onca sitede dolasirken,gozumden kacmis nedense.Kismetse cikacaklar.Bilgilerinizden yaralanacagim.Ogrenmek istedigim bu cicegin kokusu varmidir acaba?Yetistirenler cicegini gorenler ,az cok bilirler.Bilgi verirseniz ayrica sevinirim.
Çiçeği kokusuzdur.
buda benim geçen seneki küstümotum... cam balkonda muhafaza edince bu sene sanki tekrar yeşillenecekler gibi... inşllah yanılmam...
evet 2012'den kalma küstüm otum bu seneye sağsağlam ulaştı. demek ki sera ortamı yaratılabilse tek yıllık olan bu bitki gayet güzel ömrünü uzatabiliyormuş.
Benim saksıda da bir adet küstüm çiçeği çıktı çok güzel çiçek açıyor. Tohumlarda erginleşiyor.
Çok güzeller :)
Tek yıllık olması kötü gerçekten.
dağçiçeği
21-05-2013, 16:52
Sayın Selçuk Boz ' dan gelen tohumlardan büyüttüğüm küstümüm.kendisine tekrar teşekkür ederim
dikenliçiçek
23-05-2013, 10:52
Merhaba. Bende her sene satın alıp yazın sevip ,seyredip kışın kaybederdim . Tohum alıp ekmeğe başladım . Geçen sene büyütdüm . Bu sene ektiklerimden bir tane çıktı. bakalım ne olacak .Pek keyfi yok gibi .Acaba tohum iyice kurumadan mı topluyorum .bilemedim.
hanımeli
30-05-2013, 15:22
bende tohumunu aldım sadece torfta çimlendirsem olurmu. yoksa gübreli karışımmı daha iyi olur
Aylardır bu çiçeği arıyorum Istanbul'dan Eskişehir'e Kocaeli'den Sakarya'ya yol üzerinde gördüğüm her yere uğradım ama ne bir çiçekçide ne bir fidancıda ne de internette rastlamadım. İnternette bulabildiğim sadece tohumdu. Sizin çiçekleriniz ne halde ağaç dostları? Fazladan saksınız varsa satın almak isterim.
Sihirlikaktus
11-06-2013, 11:04
Küstüm çiçeği çok şirin bir bitkidir bende ilk pazardan almıştım anneme sonra bitki büyüdükçe tohum verdi nihayetinde sonraki sene almadan kendimiz yetiştirdik :)
berranurerkan
03-07-2013, 16:26
merhaba benimde küstüm çiçeğim var alalı 1 ay kadar oldu aldığımızda hiç bir sorun yoktu fakat yeni yeni yapraklarında beyaz beyaz noktalar oluşmaya başladı. her gün suluyorum ve güneş görüyor ama niye böyle oldu?? bana yardımcı olurmusunuz lütfennnn...:(
dağçiçeği
03-07-2013, 21:33
Acaba böceklenme olabilir mi ? Bir resmini eklerseniz belki bir bilen çıkar.
benimde küstüm otum oldu artık. Hemde çiçek açacak.
berranurerkan
12-07-2013, 16:45
şimdide bazı yapraklarında siyah siyah nokta olmaya başladı!!!!
Bazılarında ise beyaz nokta var!!! :(
(nasıl resim gönderiliyor? Biri bana öğretebilirmi? Daha yeni üye oldumda)
;( ;( ;(
ahmet53854
28-07-2013, 14:35
bana bu çiçeğin beyaz dallı olanı lazım elinde olan varmı acaba dalları beyaz olcak
şimdide bazı yapraklarında siyah siyah nokta olmaya başladı!!!!
Bazılarında ise beyaz nokta var!!! :(
(nasıl resim gönderiliyor? Biri bana öğretebilirmi? Daha yeni üye oldumda)
;( ;( ;(
Sn. berranurerkan en son mesajın altında gelişmiş moda dön kısmı var oraya tıklarsanız yeni bir menü açılıyor ve orada da ataç yani kıskaç şekli göreceksiniz komutların arasında... ona tıkladığınızda resim yükleme kısmı açılacak ve dosya yükle komutlarına te tek resim yükleyebilirsiniz sonra pencereyi kapata tıklayın resimleriniz yüklenmiş olacak...selam ve esenlikler...:p
selam benim kustum ciceyim var ama onu tohumla nasil cogaltildiyini bilmiyorum kustum ciceyinin tohumu ciceyin neresinde olur acaba
mstfoguz
28-10-2013, 01:01
sarıyerde oturuyorum, tohum verebilecek kimse yok mu ? Allah rızası için o.O
mstfoguz
28-10-2013, 01:06
buda benim geçen seneki küstümotum... cam balkonda muhafaza edince bu sene sanki tekrar yeşillenecekler gibi... inşllah yanılmam...
bana da tohum :(
mimozamı geçen sene arkadaşımla birlikte almıştım onunki 1 metre oldu beinmki daha 20 cm yapraklarını döküyor ne yapabilirim ?
benimde mimozam var geçen sene arkadaşımla almıştık onunki 1 metre oldu benimki daha 20 cm birde yapraklarını döküyor ne yapabilirim ?
nanemolla
13-07-2014, 20:45
Bende yeni aldim küstüm otumu ve geldiğinde un gibi birşeyler vardi ve cogaldi internetten biraz arastirdim ve boceklenmis.hemen diş fircasiyla bi saat tek tek temizledim. Çiçekleri ne zaman cikacak beklemedeyim.;)
mimosa çiçeğimin sararmasını nasıl durdurabilirim çiçekleride açamadan ziyan oldu
Yarı gölgede tutun ve her gün sulayın, suyu çok sever.
idaseyfi
09-09-2014, 20:15
Arkadaşlar saksılı küstüm arıyorum. Buralarda bulamadım yardımcı olabilecek var mı??
nanemolla
27-01-2015, 22:06
Benim kustum çiçeğini ne kadar böceklerden ayikladiysamda Cicek verdiremedim ve öldü maalesef.çok üzüldüm. Zaten zor bulmuştum.
Merhabalar, yine kimsenin asla cevaplamayacağı bir soruyla karşınızdayım:
Ben mimosa pudica ve nepeta cataria yetiştirmeye çabalamaktayım (başka şeyler de var da onları kendim bulurum sanıyorum şimdilik). Nepata 15 günde çimlenir deniliyor. Mimosa da 4-5 günde bir takım işlemler sonrası çimlenirmiş. Ben o işlemleri yaptım.
Nepatayı ise sadece ıslatılmış toprağa serpip saksının üzerini streç filmle kapadım. Bir kaç günde çimlendi. Mimosaların üzerini ise örtmedim. Hala çimlenmediler. Olay örtüde midir?
Öyle olduğunu varsayalım. Ben örtmedim ama her gün suladım (öyle olan biten suyu dökerek değil tabii). Bi kere de köpeğim bir saksıyı devirdi. Ordaki tohumlardan işlemden geçmiş olanının kök çıkardığını gördüm. ,
Neyse, baktım olmuyor bunları da örttüm. Çimlenince örtüyü çıkarıp güneşe koymak gerekiyormuş. Iccıcık yeşil bişeyin toprakta belli belirsiz görülmeye başladıını görünce hemen güneşe koydum. Sonra baktım o ufaccıcık şey de görünmez olmuş büzüşüp toprağa geri girmeye çabalamış. Acilen içeri aldım gerisin geriye.
Yani bu beceriksiz denemelerle çimlendiremediğim mimosalar sizce asla çimlenmeyecekler midir? Küstüm otunu daha görünmeden küstürmüş müyümdür?
Mücevher Çalısı
12-04-2015, 11:51
Ben geçen sene 15-20 tane ekmiştim. Tohumlar 2 senelikti 1 haftada aralıklı olarak 10 civarı filizlendi. Filizlenmesi benim için sorun olmadı fakat daha büyük bir saksıya alamadığım ve Antalya'nın sıcağına pek dayanamadıklarından büyütemedim. Zaten dikenlerinden de hoşlanmazdım diyerek küstümden vazgeçtim.
Ben geçen sene 15-20 tane ekmiştim. Tohumlar 2 senelikti 1 haftada aralıklı olarak 10 civarı filizlendi. Filizlenmesi benim için sorun olmadı fakat daha büyük bir saksıya alamadığım ve Antalya'nın sıcağına pek dayanamadıklarından büyütemedim. Zaten dikenlerinden de hoşlanmazdım diyerek küstümden vazgeçtim.
dışarıda mı yetiştiriyordunuz yoksa ev içinde/serada mı?
Mücevher Çalısı
13-04-2015, 13:25
Çimlenmesi için ilk ektiğimde mutfakta, cam kenarında, üzeri naylon poşet kaplıydı hatırladığım kadarıyla. Çimlenmeden sonra dışarıya alabilirsiniz. Ben Antalya'da küstüm yetiştiremedim fakat yer darlığında büyüyemedi, besinsiz kaldı gibi sebeplerim var.
Çimlenmesi için ilk ektiğimde mutfakta, cam kenarında, üzeri naylon poşet kaplıydı hatırladığım kadarıyla. Çimlenmeden sonra dışarıya alabilirsiniz. Ben Antalya'da küstüm yetiştiremedim fakat yer darlığında büyüyemedi, besinsiz kaldı gibi sebeplerim var.
beyaz sorguç çıkarmasını çimlendi olarak algılayıp dışarı koyunca hemen güneşten büzüştüler. ben de daha güçlenmeleri için evde poşetli bekletiyorum halen
4 tane vardı zaten 3ü öldü. az sulamışım. spreyle sulayın demişler internette ben de öyle yapıyordum ama onlara yetmemiş. yakında bir fidancı var orda bir sürü küstüm filizi satıyorlar ufak saksılarda. onlardan da almayı düşünüyorum
4 Mayıs'ta deneme amaçlı tek bir tohum ektim, ekerken hiç bir özen göztermedim, bahçe toprağına azıcık perlit ekledim ve tohumu plastik bardağa ektim, güneş almayan iç mekanda 3-4 günde bir musluğun altına tutarak su verdim. Kotiledon yaprağın haricinde tek bir yaprağı var, hala mutfak penceresinin iç kısmında duruyor ve ben onu gidip gelip rahatsız etmekten kendimi alamıyorum. Çok güzel küsüyor napayım :o
sumeyra47
18-05-2015, 16:33
Aynısını bende yapıyorum sevgili Hira, sen sadece bir tanecik ekmişsin bende 6 ya da 7 fidecik var minnacıklar teker teker küstürüyorum. :D
Laleci_03
18-05-2015, 16:51
Bende de tam 6 tane bebiş var kotiledon haricinde 2 yaprak çıkardılar bile ;)
Ben hem küstürmeye kıyamıyorum hem de çok küçükken rahatsız etmemek lazımmış :rolleyes:
Ama çok tatlılar yaa :D :D
sumeyra47
23-05-2015, 15:57
Benim fideciklerim bunlar. Sevgili Laleci03 sizin dediklerinizden sonra pek rahatsız etmiyorum fideciklerimi. Çünkü maalesef bir tanesini kuruttum :( ama iki tane yeni çimlenmeye başladı. :D
554749
Kıyamam ben bebeklerime.. :o :o
Laleci_03
23-05-2015, 19:43
Maşallah çok şirinler Sümeyra ablacım ;) Ben hiç rahatsız etmiyorum, yakından bakarken nefes bile almıyorum yani :D :D Çok nazikler şimdi ama büyüyünce acısını çıkaracağım ;)
Laleci_03
28-05-2015, 15:58
Bebişleri asıl yerlerine şaşırttım, şimdilik memnunlar :D
555669
Bu ikisini de belki şaşırtılanlara bir şey olur diye bekletiyorum ;)
555670
masal_naz
30-07-2015, 21:39
Merhaba tohumlarını nereden edinebilirim coxukluğumu hatırlatıyor bana küstüm otu küçükken dokunup küsmesini izlerdim cok severdim inşallah bulabilirim
Mücevher Çalısı
06-08-2015, 13:44
Yetiştirmekten vazgeçmekten vazgeçtim:D
569958
Kavurucu yaz sıcaklarında yarı gölge ve bir horozun korumasında yaşıyor:)
Laleci, senin küstümler ne durumda?
a_fan_of_barca
06-08-2015, 18:05
Yetiştirmekten vazgeçmekten vazgeçtim:D
569958
Kavurucu yaz sıcaklarında yarı gölge ve bir horozun korumasında yaşıyor:)
Çok güzel resim, yarışmaya katılsa, 1. olur herhalde :)
Geçen sene ben de küstüm otu almıştım. Küçük poşette fide halinde. Ama epey büyük fideydi. Alırken orta boy saksıya aktardı çiçekçi. Mevcut toprağı ile birlikte kalıp gibi çıkarıp yeni saksısına koydu, üzerine de orman toprağı ekledi. Eve geldiği günden kötüye gitti. Bir yandan yapraklar sarardı, diğer yandan büyümeye devam etti. Sonra unlu bit saldırısı olduğunu farkettim. Mücadele etsem de, diğer bir çok bitkilerde olduğu gibi, küstüm otunu da unlu bit saldırısından kurtaramadım. Sonra çiçekçideki tüm mimosa'ların unlu bitli olduğunu gördüm ve yeni bitki almak için bu seneyi bekledim. İki gün önce yeni bitkiler geldi ve yine unlu bitliydi:( İnternetten okuduklarıma göre çoğu kişi küstüm otunda unlu bit sorunuyla karşılaşmış. Bir çok yabancı kaynaklardaki resimlerde bile en sağlıklı küstüm otlarında bile unlu bit vardı. Demek oluyor ki, ya küstüm otu unlu bit ile simbioz yardımlaşma içinde, ya da unlu bite karşı hiç dayanıklılığı yok. Gelecek sene artık tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim.
Sn. hira, ben de tam aynı soruyu soracaktım :) Evet sn. Laleci_03, mimosa'larının şimdiki durumu nasıl ? En son 2 aydan fazla süre önce paylaşım yapmışsınız
Mücevher Çalısı
06-08-2015, 18:53
Çok güzel resim, yarışmaya katılsa, 1. olur herhalde :)
Geçen sene ben de küstüm otu almıştım. Küçük poşette fide halinde. Ama epey büyük fideydi. Alırken orta boy saksıya aktardı çiçekçi. Mevcut toprağı ile birlikte kalıp gibi çıkarıp yeni saksısına koydu, üzerine de orman toprağı ekledi. Eve geldiği günden kötüye gitti. Bir yandan yapraklar sarardı, diğer yandan büyümeye devam etti. Sonra unlu bit saldırısı olduğunu farkettim. Mücadele etsem de, diğer bir çok bitkilerde olduğu gibi, küstüm otunu da unlu bit saldırısından kurtaramadım. Sonra çiçekçideki tüm mimosa'ların unlu bitli olduğunu gördüm ve yeni bitki almak için bu seneyi bekledim. İki gün önce yeni bitkiler geldi ve yine unlu bitliydi:( İnternetten okuduklarıma göre çoğu kişi küstüm otunda unlu bit sorunuyla karşılaşmış. Bir çok yabancı kaynaklardaki resimlerde bile en sağlıklı küstüm otlarında bile unlu bit vardı. Demek oluyor ki, ya küstüm otu unlu bit ile simbioz yardımlaşma içinde, ya da unlu bite karşı hiç dayanıklılığı yok. Gelecek sene artık tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim.
...
Bu sene çok fazla unlu bit sorunu var anladığım kadarıyla.
Balkonumda pek çok bitkide rastladım. Gördüğüm gibi mücadelesini yapmaya çalışıyorum. Bundan sonra küstümü de göz hapsinde tutmalıyım demek ki.
Fotoğraf için söylediklerinize teşekkür ederim:)
Laleci_03
06-08-2015, 19:17
Sn. hira, ben de tam aynı soruyu soracaktım Evet sn. Laleci_03, mimosa'larının şimdiki durumu nasıl ? En son 2 aydan fazla süre önce paylaşım yapmışsınız
Ben galiba şaşırtma işlemini biraz erkenden yapmışım, yani daha hazır değillermiş onu fark ettim, o yüzden biraz cılız ve bodur kaldılar ama iki tanesini yedekte bekletiyorum demiştim ya iyi ki bekletmişim onlar diğerlerlerine nazaran daha sağlıklı ve boylular :rolleyes: Gerçi yine de çok yavaş ilerliyorlar, yerlerini sevmediler galiba ya :o Yine de çok teşekkür ederim sorduğunuz için, ilk fırsatta fotoğraflarını da paylaşacağım burada inşallah ;)
masal_naz
14-08-2015, 09:42
merhaba dün internetten küstüm çiçeği tohumu ve hanımeli fidesi sipariş verdim sabırsızlıkla bekliyorum
masal_naz
23-08-2015, 13:24
tohumları ektım 1 hafta oldu henuz bır hareket yok
masal_naz
24-08-2015, 17:13
bugun ektiğim tohumlardan 1 tanesine baktım merak edip tohumu bile bulamadım :(
Mücevher Çalısı
24-08-2015, 17:23
Benim küstümler en erken bir haftada çıktılar, sonra ara ara çıkmaya devam etmişlerdi. Hatta 1-2 ay sonra, çıkmasından ümidimi kestiğim için toprağını başka saksıya aktardığım bile çıktı. Tohumlarım 2 senelikti.
Mücevher Çalısı
24-08-2015, 17:29
bugun ektiğim tohumlardan 1 tanesine baktım merak edip tohumu bile bulamadım :(
Pazarlarda fidanları satılıyor. Fidan almayı da düşünebilirsiniz...
masal_naz
25-08-2015, 20:48
Pazarlarda fidanları satılıyor. Fidan almayı da düşünebilirsiniz...
Tohum almadan önce çok aradım :(
masal_naz
26-08-2015, 22:12
Benim küstümler en erken bir haftada çıktılar, sonra ara ara çıkmaya devam etmişlerdi. Hatta 1-2 ay sonra, çıkmasından ümidimi kestiğim için toprağını başka saksıya aktardığım bile çıktı. Tohumlarım 2 senelikti.
Siz nasil ektiniz tohumlari acaba? Golge-gunes-karanlik?
Ben bir kismini golgeye biraktim bir kismini karnlikta ama en ufak gelisme yok. Hava da serinledi aksamlari, etkiliyor mu acaba?
Mücevher Çalısı
27-08-2015, 08:45
Özen göstermedim fazla. Açık havada (balkon), gölgede, üzerini şeffaf naylon poşet ile örttüm nemini kaybetmesin diye. Karanlık mı istiyormuş bilmiyorum, hiç araştırmadım.
Fazla üzerine düşmeyin bence tohumlar çıkmak istiyorlarsa çıksınlar:), mevsimi geçmek üzere, kışın korunmak istiyor...
masal_naz
27-08-2015, 09:55
Bu sabah bir surprizle uyandim 😊
masal_naz
29-08-2015, 09:53
Bugun biraz büyüdük. Aksam kapanip sabah aciyor
masal_naz
29-08-2015, 09:56
Bu da cikti. Kustum mu acaba ?
Mücevher Çalısı
29-08-2015, 12:02
Yapraksız kısa dal gibi şeyden bahsediyor iseniz küstüm değil.
masal_naz
29-08-2015, 12:05
Yapraksız kısa dal gibi şeyden bahsediyor iseniz küstüm değil.
evet o daldan bahsediyordum ;) ozaman okadar tohumdan sadece tek küstüm çıktı diğerlerine de bakmaya devam edicem :D gelişmeleri yazarım.
masal_naz
30-08-2015, 21:55
Aksam cıkmayan tohumlara bakayıö dedim, iki ayrı yere ekmiştim bir kısmını torfa bir kısmını torf bahce toprağı karışımına diktim. Karışık olanda hiç gelişme yoktu, sera aldım minik o tohumları cıkarıp oraya gecirdim bir tane cıkan küstüm bu arada yere ters düştü, ama kurtuldu. Torfa ektiklerim hep köklenmiş sadece toprak üstüne çıkmamış onları bıraktım yerinde.
masal_naz
31-08-2015, 08:44
sanırım oluyor bu sabah çıkan küstüm otum :D
Çok şirin, Maşallah! Bunlar da benim yeni keşfettiğim, kendisinin deyimiyle; Antalya'nın en eski fidecisiyle, :o tanışmamız sonrası hediye ettiği Küstüm Otları. Beraberce kardeş, kardeş büyüyorlar. Ömürleri mümkün olduğunca uzun olur inşallah! ;)
masal_naz
02-09-2015, 16:15
2. çıkan çiçeğim gerçek yaprağını vermek yerine uzadı acaba sera içinde tuttuğum için mi
İbrhmbsra
23-05-2016, 13:41
Merhaba arkadaşlar.
Elimde küstüm çiçeği tohumlarım var.
Ekmek istiyorum ama daha önce bu güzellikten hiç yetiştirmedim.
Yardımcı olurmusunuz neler yapmalıyım iyi sonuç almak için ?
İbrhmbsra
25-05-2016, 13:08
Merhaba :)
Küstüm çiçeği tohumlarımı sıcak suyla ıslatıp bir gün beklettim ve saksıya ektim inşallah çimlenir sık sık su vercem ve aydınlık bi yere koyacağım :rolleyes:
suyunu fazla sıklıkla vermeyiniz tohumları cürütürsünüz haftada 1 yeterli nemlendirin kafi
İbrhmbsra
31-05-2016, 08:17
A tabii öyle yapayım.biraz fazla acemiyim sanırım..
İbrhmbsra
01-06-2016, 09:15
Bir hafta oldu çimlenmedi.sn. sevdam ın dediği gibi tohumlar çürümüştür belkide.suyu seviyo diye hergün su verdim sevdam uyarıncaya kadar.neyse sağlık olsun :(
Merhaba
Çiçeğimde aşağıdaki gibi bir pamukcuk gibi bişey oluştu. Bilgisi olan var mıdır. Hastalık falan kapmış olabilir mi
Hülya Yıldırım
27-06-2016, 00:28
Merhaba
Çiçeğimde aşağıdaki gibi bir pamukcuk gibi bişey oluştu. Bilgisi olan var mıdır. Hastalık falan kapmış olabilir mi
Merhaba yasyn. Çiçeğin yanına yerleştirdiğiniz şey, bir kalem mi acaba? Eğer kalemse belki de onun kimyasalı çiçeğinizi etkilemiş olabilir.
Hülya Yıldırım
27-06-2016, 00:36
Bu da bizdeki küstüm çiçeği. İnternetten başka tohumlar alınca hediye olarak altı tane küstüm otu tohumu gelmişti. Yalnızca bir tanesi çimlendi. Direk güneşi sevmiyor, çok aydınlık olan mutfak masamızda duruyor. Tabii bebeklerim de çiçeğe sürekli dokunup, yapraklarını kapatmasını, dallarını eğmesini keyifle izliyorlar. Özellikle kızım(2,5 yaşında), çığlıklar atıyor. En küçük oğlum (1,5 yaşında), ilk bu çiçekle tanıştığı için diğer bütün çiçeklerin de dokunulduklarında hareket ettiklerini sanıyordu... 😂
Merhaba
Fotoğraftan çok iyi göremiyorum ama http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/24188.htm olabilir mi? Bir inceleyin isterseniz...
papatya367
03-07-2016, 17:34
Bunlar da benim küstümlerim inşallah çiçek açar ve tohum verirler.
nanemolla
09-07-2016, 21:54
Bunlar da benim küstümlerim inşallah çiçek açar ve tohum verirler.
Çok güzeller gerçekten
nanemolla
09-07-2016, 21:56
Sn hülya yıldırım hangi internet sitesinden almistiniz acaba tohumları?
saldıray
28-07-2016, 21:39
Küstüm çiçeğim nedense yapraklarını saldı. Hemen su verdim biraz toparladı ama eskisi gibi değil. Yaprakları dokununca kapanmıyor.
Hemen her gün suluyorum. Yapraklarına su püskürtüyorum. Neden olabilir acaba?
merhaba bende bugun kustum cicegi aldim. cicegim ayni sizinki gibi. yapraklarinin uclari biraz yanmis ve dokundugumda hemen kapanmiyo. hepsine birden hizli bi sekilde vurunca kapaniyo. sizin cicegini nasil oldu ve ne yapmam gerekiyo?
saldıray
28-07-2016, 21:52
ben bugun cicekciden kustum otu aldim. yapraklarinin uclari sararmisti bazilarinin ve dokununca hemen kapanmiyor. sadece ilk yapraklari kapaniyor. pencere kenarinda esen bi yere koydum. hava kararinca butun yapraklari kapandi acaba bu normalmi. bir de tohumlari nerede oluyor ve ne zaman oluyor.
Batı Rüzgarı
30-07-2016, 22:03
ben bugun cicekciden kustum otu aldim. yapraklarinin uclari sararmisti bazilarinin ve dokununca hemen kapanmiyor. sadece ilk yapraklari kapaniyor. pencere kenarinda esen bi yere koydum. hava kararinca butun yapraklari kapandi acaba bu normalmi. bir de tohumlari nerede oluyor ve ne zaman oluyor.
küstüm evet akşamları kapanıyor diye hatırlıyorum.geçen seneden tohum almıştım.pembe tuvalet fırçası gibi çiçekleri oluyor.onlar tozlaştığında aynı yerden tohum oluyor.önce yeşil olan tohumlar zamanla sararıp kuruyor.bu aşamada tohum alabilirsin.çiçek içerdeyse tohum oluşmayabilir.
bu sene öylesine atmıştım tohumları bahardan bu zamana kadar boyu 1cm anca oldu :D anlaşılan belli bir boya getirmek pek mümkün değil.torfa felan dikilmesi gerekiyor olabilir.çalı formunda bir bitki olduğu için saksıda yetiştirmek pek mantıklı gelmiyor.eğlence amaçlı ekilebilir.
Mücevher Çalısı
30-07-2016, 22:19
...çalı formunda bir bitki olduğu için saksıda yetiştirmek pek mantıklı gelmiyor.eğlence amaçlı ekilebilir.
Küstüm otunu saksıda yetiştirmiyeceksiniz de bahçede mi yetiştireceksiniz:D:D:D Hele ki eylence amaçlı olarak:rolleyes:
Mücevher Çalısı
30-07-2016, 23:56
Sayın saldıray, öncelikle forumumuza hoş geldiniz;)
Küstüm otu yarı gölge ortamlardan hoşlanır. Siz almadan önce ya bakımsız kalmış ya da güneşte fazla durmuş olabilir. Yaprakları hafif dokunuşlarda kapanmayabilir normaldir, deforme olmuş yapraklarda hassasiyet kaybı da gerçekleşmiş olabilir...
Güneş battığında yapraklarını kapatıp, güneş doğduğunda açar...
Tohumlarını çiçekleri açtıktan sonra tozlaşma gerçekleşmişse (erken ekimlerde yaz aylarından başlayarak) sonbaharda elde edersiniz. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1420835-post9.htm) mesajın 2. fotoğrafında olgunlaşmış tohumlarını görebilirsiniz...
Batı Rüzgarı
31-07-2016, 04:31
Küstüm otunu saksıda yetiştirmiyeceksiniz de bahçede mi yetiştireceksiniz:D:D:D Hele ki eylence amaçlı olarak:rolleyes:
evde baya büyüyor ama yaprakları felan sararıyor sonra tekrar geliyor ve pek tepki de vermiyor yaprakları.bendekiler 1cm anca var böylesi çok daha tatlı...saksıda olacaksa hep böyle küçük kalsın büyüyünce saksıya hiç yakışmıyor.
Mücevher Çalısı
31-07-2016, 09:16
evde baya büyüyor ama yaprakları felan sararıyor sonra tekrar geliyor ve pek tepki de vermiyor yaprakları.bendekiler 1cm anca var böylesi çok daha tatlı...saksıda olacaksa hep böyle küçük kalsın büyüyünce saksıya hiç yakışmıyor.
Renkler zevkler farklıdır...
Lakin saksıya yakışıp yakışmadığı konusunda bir düşünün derim, misal Sayın Selçuk Boz'un buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1413186-post4.htm) bitkisine ben bayıldım ve saksıya da çok yakıştırdım;)
Hem bir bitki (hiçbir canlı) eylence amaçlı yetiştirilmemeli, bunu da bir düşünün derim. Küstümü çok çok seven biri değilimdir ama karakteristik özelliği sebebiyle ve tohumunu kaybetmemek için 2 yılda bir ekerim. Geçen sene öylesine ekmiştim ve beni kendine tekrar hayran bıraktırdı. Şirin ama güçlü ve özel bir bitki bence, sevilse de sevilmese de...
İbrhmbsra
21-08-2016, 14:49
Merhabalar..
Küstüm çiçegimin sevincini sizinle paylaşmak istiyorum.
Tohumunu ekmiştimde çok su verdigimden tohumlarım çürüdü sanmıştım. Umudumu kestim koydum saksıyı bi kenara su vermeyide bırakmıştım aslında. Sonra tesadüfen gördüm minicik bi yaprak çıkmış :)
Bu şimdiki hali e birazcık büyüdük :cool:
Pencere kenarında her gün su veriyorum.
Yaprakları biraz açık renk sanki ?
İbrhmbsra
19-10-2016, 14:02
küstüm çiçeğim çiçek açtı ama çiçekleri kurudu döküldü. çiçeklerin tohum olması için ne yapmam gerekiyo yardımcı olurmusunuz ?
Batı Rüzgarı
21-10-2016, 03:44
küstüm çiçeğim çiçek açtı ama çiçekleri kurudu döküldü. çiçeklerin tohum olması için ne yapmam gerekiyo yardımcı olurmusunuz ?
t@biki arı sinek gibi uçucu haşerat gerekli tozlaşma için.
küstüm çiçeğinin nasıl tozlaşır bilmiyorum ama öğrenirsen kendin de yapabilirsin muhtemeln.
Ben de baharda minicik bir fide olarak almıştım amaa uzadı uzadı o kadar çok uzadı ki baktım saksıda olmayacak pet şişeye diktim :eek: o kadar uzayıp çiçek açmasına ragmen gövdesi bir türlü kalınlaşmadı. Ben onu hep benimle kalacak sanıyordum :( şimdi kış geldiğinde benim küstüm çiçeğim bana küsüp gidecekmi :(
nanemolla
02-10-2017, 13:22
658315 Bu da benim miniklerim
bergenia
02-10-2017, 18:19
Ben çok seviyorum bu bitkiyi. İlginç ve sempatik... Aliden tohumunu sipariş ettim 3 hafta oldu gözlerim yollarda:)
haha bana tohumu geldi ve çimlendi bile ama çok narin bir de akşamları kendi kendine küsüyor :)
https://i.hizliresim.com/yzoRN0.jpg (https://hizliresim.com/yzoRN0)
bergenia
03-10-2017, 18:42
Geldi geldi bugün geldi:D Burda sıcak suda 1 gün bekletildiğini okudum suda şu an yarın ekicem. ehehe tipe bak:D küsmesini yirim onun:)
normal çiçeğe de böyle söylesen o da küser :) 2 dolarlık birde çimlendirme kutusu aldım sana da tavsiye ederim işe yarıyor :)
https://i.hizliresim.com/9DqqbQ.jpg (https://hizliresim.com/9DqqbQ)
nanemolla
11-12-2017, 06:17
662420
Yine bir tane daha tohumdan cimlendirdigim küstüm çiçeğim.Çok aydınlık ve birazda sıcak bir yere koydum.bakalım kışı ölmeden atlatabilecekmi
nanemolla
11-12-2017, 06:24
662421
Bunuda bir seradan almıştım.benim tohumlar geç filizlendigi için çiçek verecek boyuta gelemeden kış geldi bende serada gezerken bol tohumlu bu tatlişi görünce dayanamadım.Tohumları aldıktan sonra budadım ve görüldüğü üzre yan sürgünler veriyor şu an.Bakalım bu kışı çıkarabilecekmi bu küstümümde.
nanemolla
27-12-2017, 18:28
Sn üyeler sizinde küstüm ciceklerinizde yaprak kurumaları başladımı acaba
Orhan Özbilgiç
27-12-2017, 18:59
Sn üyeler sizinde küstüm ciceklerinizde yaprak kurumaları başladımı acaba
Sayın nanemolla;
Samsun'daki bahçemde, 7-8 yıldan bu yana her yıl tohumdan üretiyorum. Tropik ülkelerde çok yıllık ve herdem yeşil olan bu bitki, maalesef bizde (kışı ısıtılmayan kapalı alana almama rağmen) kuruyor. Yani tek yıllık olarak yetişiyor. 20 gün önce İstanbul'a dönerken, yaprakları kurumaya başlamıştı.
Sanırım sizde de durum değişmeyecektir.
İnşallah tohumunu almışsınızdır!
nanemolla
27-12-2017, 20:02
Sn Orhan özbilgiç tohumunu çoktan aldım bir tanesinin ama benimkiler sıcak ortamda olmalarına rağmen aniden bir kaç gündür yaprak kurutup döküyor.Ben belki sıcak ve korunaklı bir yerde yaşarsa bi ümit kışı sağ olarak atlatabilirmi acaba diye hevesleniyordum.pes etmeden önce birazda içi nemlendirilmis bir poşete koymayı deneyeceğim.Durum yine değişmezse kaderimize razı geleceğiz ne yapalım.Ama hergün hemde hızla gözümün önünde erimesi hiç hoşuma gitmiyor çok hüzünlü bir veda.
Orhan Özbilgiç
27-12-2017, 21:47
Sn Orhan özbilgiç tohumunu çoktan aldım bir tanesinin ama benimkiler sıcak ortamda olmalarına rağmen aniden bir kaç gündür yaprak kurutup döküyor.Ben belki sıcak ve korunaklı bir yerde yaşarsa bi ümit kışı sağ olarak atlatabilirmi acaba diye hevesleniyordum.pes etmeden önce birazda içi nemlendirilmis bir poşete koymayı deneyeceğim.Durum yine değişmezse kaderimize razı geleceğiz ne yapalım.Ama hergün hemde hızla gözümün önünde erimesi hiç hoşuma gitmiyor çok hüzünlü bir veda.
Tohumları alabilmiş olmanıza sevindim.
Poşetinizde zımba delikleri açarak, havasız kalmamasını sağlamanız halinde belki başarabilirsiniz.
Bol şanslar.
nanemolla
30-12-2017, 22:40
221 ve 222 msjlarda fotosu olan küstümlerimi fermuarlı ve içini sürekli nemli tuttuğum ve günün birkaç saati açıp havalandırdıgım şeffaf poşetin içindeler.yaprak dökülmesi durdu çokşükür.küçük olanın zaten bir tane yaprağı kalmıştı oda duruyor 3 gündür.poşetin dışındayken neredeyse hergün 1 yaprağını kaybediyordum.Artık gittiği yere kadar...
nanemolla
01-01-2018, 13:18
663617
Evet arkadaşlar.Bu da yaprakları dökülüyor dediğim küstümlerimin söylediğim fermuarlı poşetteki halleri.hala yaprak dokmediler ama çok canlı yeşilde değil sanki.Bir bekleyeyim bakalım ne olacak.Ama bu kışı atlatsak baharda boyu ve endami ne güzel olur kimbilir ;)
nanemolla
05-01-2018, 14:29
Sanırım iyi gidiyoruz maşallah.yapraklarin dökülmesi durduğu gibi yeni yapraklar çıkarmaya başladılar.
nanemolla
06-03-2018, 11:10
667144
Evet bahar geldi küstüm çiçeğimi poşetten çıkardım artık.vee mutlu son.böylelikle ölmeden kışı çıkarmış olduk.
nanemolla
06-03-2018, 11:12
667145
Bunlarda yavruları.:D
ankaramk
30-05-2018, 16:59
Merhabalar. Küstüm çiçeklerim ortalama 50 tohumdan 4 tane çimlendi. Çok yavaş büyüyorlar. Acaba neden kaynaklı olabilir? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180530/8bd0b3ee791e60f0f79d596332a40a73.jpg
EAkpınar
11-09-2018, 16:32
15 gün önce çiçekçiden aldım bir saksı. Çok da neşeli görünmüyordu. Belki daha da canlandırırız diye ümit ederken; küstümün sezonluk olduğunu öğrendim, yıkıldım:( Eee üzerinde tohum da yok napıcam ben şimdi:confused:
siflera12
12-11-2018, 19:31
15 gün önce çiçekçiden aldım bir saksı. Çok da neşeli görünmüyordu. Belki daha da canlandırırız diye ümit ederken; küstümün sezonluk olduğunu öğrendim, yıkıldım:( Eee üzerinde tohum da yok napıcam ben şimdi:confused:Küstüm çiçeği tek yıllık bir bitki değil ancak soğuk olan yerlerde tek yıllık kalıyor eğer soğuktan koruyabilirseniz kışı atlatabilir
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
EAkpınar
13-11-2018, 09:16
Maalesef küstüm çiçeğimizi diğer çiçeklere ömür kaybettik:(
oguztamsoker
18-11-2018, 08:25
1 yıllık otsu bitki diye billiyorum. Çok uzun süre yaşatabilen var mı ? **** her sene tohumdan tekrar tekrar dikmek gerekiyor.
siflera12
18-11-2018, 09:45
1 yıllık otsu bitki diye billiyorum. Çok uzun süre yaşatabilen var mı ? **** her sene tohumdan tekrar tekrar dikmek gerekiyor.Küstüm çiçeği sıcak iklim seviyor sıcak olan yerlerde ömrüde uzun oluyor ve benimki hala ölmedi.
Yeni bir Küstümçiçeği sezonu daha açılıyor. ilk cemre havaya düştü. geçen seneden 1 tane fideden aldığım tohumları bugün saydım, tek fideden 230 tohum vermiş. bugün sıcak
ile ılık arasında bir ısı derecesinde suya yatırdım tohumlarımı. kayınpeder yaz kış serada domates yetiştiriyor. onda plastik kase de çok tam tohumdan fide yapmalık. torf ile tarla toprağını karıştırsak sorun olmaz de mi?
masal_naz
01-03-2019, 09:20
Bu çiçeği çok seviyorum, daha önce tohumdan yetiştirmiştim ama artık malesef yok
siflera12
01-03-2019, 11:53
Bende küstümlerimi ektim bakalım çimleneceklermi.
Abdalwahid
30-05-2019, 22:39
Bu forum ölmüş..
6 ay kadar baktigim bitki cok guzel buyudu, boyu uzadi kendini tutamaz oldu, sonra da bakiminda hic bir sey degistirmedigim halde iki gun icerisinde sicim gibi cansiz olup once yere egildi ardindan da kurudu. Bunlari satarken son kullanma tarihi mi koyuyorlqr nedir..
Bitkibiyoloji
04-09-2019, 16:29
bana kustum otu hediye edildi kustum oldugunu tahmin ediyorum cunku dokununca yapraklarini kapatiyor. ama geceleri de kapaniyor ve sarkiyor. fakat bugun gunduz oldugu halde yine de sarkik ve buzusmus durumda sanki kendinden gecmis ve kurumaya yuz tutmus maydonoz demeti gibi.. suladim biraz ama bir sey degismedi yeterince suyu var. hava soguk ve gunes yok ondan olabilir mi ?? lutfen yardim edin :((
Küstüm çiçeğinin çiçekleri 1 gün anca yaşıyor ama çiçeklerinin güzelliği bambaşka
https://i.hizliresim.com/mXbNB4.jpg (https://hizliresim.com/mXbNB4)
nükhet ertemür
03-03-2020, 15:00
bunlarda beım kustum cıceklerımm 1 ay once tohumları ekmıstım
http://img502.imageshack.us/img502/1066/sam5070.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/502/sam5070.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
ben küstüm çiçeğinin tohumlarından aldım ama nerdeyse 10 gün oldu daha çıkan bir filiz yok. tohumdan nasıl yetiştireceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Ercan bey
04-03-2020, 20:42
ben küstüm çiçeğinin tohumlarından aldım ama nerdeyse 10 gün oldu daha çıkan bir filiz yok. tohumdan nasıl yetiştireceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba Nükhet Hanım,ben Ocak sonu Hepsiburada'dan aldım.4 adet denedim dördüde yeşerdi.Şu anda yaklaşık 6cm civarındalar.Ekim için özel birşey yapmadım sadece torfun içine attım ve 2gün sonra tohumlardan çıkmaya başlamışlardı.
bitkicicocuk
20-06-2021, 15:55
Bugün tvde deprem olmadan yarım saat önce küstüm çiçeginin kendiliğinden kapandığını söyledi bir deprem uzmanı bence her evde olması lazım
gerçek olabilir dün depremden 15 dk önce sulamak için yanına gittiğimde yapraklarını kapatmıştı bende hasta diye üzülüyordum:p
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.