View Full Version : Mimoza / Gümüşi akasya (Acaccia dealbata)
http://www.agaclar.net/galeri/files/33-1108060199.jpg
Fotoğraf: Darkyes
Gümüşi akasya
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Fabales
Familya: Fabaceae
Cins: '''''Acacia'''''
Tür: '''''A. dealbata'''''
Binominal adı
''Acacia dealbata''
Gümüşi akasya (Acacia dealbata), baklagiller (Fabaceaer) familyasından 15 m'ye kadar boylanan sarı çiçekli bir akasya türü.
- Çalı veya küçük ağaç forumundadır.
- Genç dallar biraz zayıf; boz donuk tüylü, dumanlıdır.
- Yapraklar gümüşi renkli, yaprak ekseni 12–16 cm'dir.
- Çift katlı tüysü yapraklar 26-46 yaprakçıktan oluşmuştur, yaprakçıkların alt yüzeyi boz-beyaz'dır.
- Çiçek sapı, salkım veya bileşik salkım, çiçekler sarımsı veya turuncu-yeşildir. - Baklalar kırmızı-kahverengi veya siyah, boyu eninden uzun, yassı, 3-8 x 7-12 mm, tüysüz ve pürüzsüzdür.
- Ocak-Mart aylarında çiçeklenir. Tohumlar Temmuz-Ağustos aylarında olgunlaşır. 2n = 26
Kaynak: Vikipedi
Galerideki sayfası burada. (http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?c=199)
Bahçemde bu ağaçtan olsun isterdim.
- Dikiminde dikkat edilecek hususlar nelerdir?
- Bakımı, budaması...vs.?
...
hakkında neler yazabiliriz?
Bu ağaçtan bizim bahçemizde bulunuyor. Hikayesi şöyle. Babam tarafından büyük bir dut ağacının 1 metre uzağına dikildi. 2-3 yıl sonra kalınlığı 8-10 cm ye varan bir ağaç haline geldi. Dut ağacının gölgesinde kaldığı için daha çok yanlara doğru büyüdü. Bir kış çok kar yağınca üzerindeki kar ağırlığına dayanamadı ve kırıldı. Kırılınca etrafından ve ana gövdeden onlarca sürgün verdi. Sürgünler 1 yıl 2 yıl içinde yine boyundan büyük işler yaptılar. Şu an tahminimce boyları 3 metre olan 3 dal var. İkisini kesmeyi düşünüyorum. Bu arada dut ağacının gölge yapan dallarını budadım :) Doğrusunu üstadlar bilir. Saygılar.
Şiva Solak
21-03-2007, 11:11
Mimoza çeliklenir mi? çelikleniyorsa dikkat etmem gereken hususlar nelerdir? Ne zaman, nasıl dal almak uygun olur? Suda mı bekletmek gerekir, yoksa direk toprağa mı ekilir?
Bilen arkadaşlar cevap yazarsa çok sevinirim.
Harun Parlak
18-04-2007, 11:22
Mimoza çeliklenir mi? çelikleniyorsa dikkat etmem gereken hususlar nelerdir? Ne zaman, nasıl dal almak uygun olur? Suda mı bekletmek gerekir, yoksa direk toprağa mı ekilir?
Bilen arkadaşlar cevap yazarsa çok sevinirim.
Tohum ve çelikle üretilir. Tohum kabuğundan kaynaklanan çimlenme engelini gidermek için ekimden önce sülfirik asitle 30 dakika muamele edilmeli veya 5 dk kaynar suda bekledikden sonra gitdikce soğuyan sıcak suda 12 saat bekletilip erken ilk baharda ekilir.
Yarı odun çelikler le TEMMUZ AĞUSTOS Aylarında üretilir.
Çiçekleri parfüm yapımında kullanılır.Nefistir!
Tohumları kolay çimleniyor, soğuk havalara oldukça dayanıklı ve sera ortamında tohum çimlenmesinden itibaren senede iki metre boylanabiliyor.Ben üretimini yapıyorum ama fidan haline geldiğinde sattığım için kendi mimozalarımın çiçeklerini görme şansım olmadı
Sayın kudret, Top akasya fidanı yetiştiriciliği hakkında bilginiz varmı acaba
Merhaba;
Sayın egome bilgim yok. Ancak araştırmaya çalışıcam.
Sayın kudret, İlginiz için teşekkürler. Top akasya son zamanlarda bir çok şehirlerde peyzaj düzenlemelerinde kullanılıyor. Bir ziraatci olarak merak etmiştim. Bende şu sıralar araştırıyorum.
Mine Pakkaner
13-08-2007, 21:28
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=29631&postcount=314 buraya bakınız.
Geçen kışın ortasında karşı komşum elinde kocaman bir demet sarı çiçekle kapımı çaldı. Hemen kocaman bir vazoya yerleştirdim dalları. Evin içini mis gibi bir koku sarmıştı. Mimoza diye bir çiiçek olduğunu bilirdim ama nasıl bir şey olduğunu bilmezdim. Meğer Mimoza ağaçmış :) Hem de ne ağaç... Komşum ağacının ithal Mimoza olduğunu ve yerli türe göre çok daha yoğun açtığını ama diğerilerine göre biraz daha fiyatının yüksek olduğunu söyledi. Gerçekten de daha sonra bir çok yerde gördüğüm bu ağacın komşumunki kadar yoğun ve büyük çiçeklendiğini hiç görmedim. Bu kış fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak isterim.
Mimoza ağacının yetiştirilmesi hakkında bilgi almak istiyorum. Çiçekleri tohum yapıyor mu? Çelikten yetiştirmek için hangi yöntemle, ne zaman çelik almalı. Bir de hangi tür toprakta yetişiyor? Teşekkürler.
Sevgili yukka, mimozalar bakla şeklinde tohum verirler. Ayrıca tohumla yetiştirilmeleri kolaydır.
Çevremde çok yakınlarda mimoza ağacı yok. Şimdiye kadar çok merak etmeme karşın hiç görmemişim bakla gibi tohumları. Yurt dışından ağaç getirip dikiyorlar dört bir tarafa. Bizim ülkemizde bu kadar kolay üretilen ağaç cinsleri varken ... Mimoza çok güzel bir ağaç. Kokusu ve görüntüsü müthiş. Kolay boy atıyor. Neden bol bol üretip belediyelere satmıyorsunuz???
Bugün bir inceleme ve mimoza tohumu araştırması yürüyüşüne çıktım. Erguvan ağaçlarının tohumları hala ağacın üzerinde. bazılarında kapsüller açılmış ve içindeki tohumlar yerlere dökülmüş; bazı ağaçlarda ise tohumlar hala kapsullerinin içinde. Epeyce tohum topladım; ceplerimi doldurdum. Sonra büyük bir umutla, tohum bulabilirim umuduyla bildiğim mimoza ağaçlarına yürüdüm epeyce, bir kaç kilometre; ama ne yazık ki mimozaların üzerinde tek bir tohum kapsulü göremedim. Bu arada hepsi çiçek açmaya hazırlanmış. Bir iki haftaya ortalık, adalar mis gibi mimoza kokacak. Çiçeksiz dallarından bir iki çelik aldım ve kapalı balkonda saksıya diktim. Bakalım köklendirebilecek miyim.
Harun Parlak
20-01-2008, 17:03
Yarı odun çelikle Temmuz Austos aylarında köklenme başarısı daha yüksek tir.
Yarı odun dediğinizin capı kaç cm.? Benim aldığım çelikler de odunumsu; ama kalın değil. Temmuzda hem tohum hem de çelikten üretmeye çalışırım. Bakalım bunlar tutacak mı? Bugünküler bir deneme olacak :)
bu bahar erken geldi.mımozamı görünce mutlu oldum
istanbul çekmeköy de evimin bahçesinde ki mimoza son yağan kardan sonra sapsarı olup kurudu, soğuk pek sevmiyor galiba bu ağaç, yeniden çıkar mı acaba kessem gövdeden ?
Bizim apartmanın bahçesinde kuzey rüzgarına açık bir yerde 3-4senelik bir mimoza şiddetli rüzgardan kırıldı. Sırf gövde kaldı. Şimdi yeni sürgünler veriyor. ;)
Mahmut Leventoğlu
10-03-2008, 09:11
Çevremde çok yakınlarda mimoza ağacı yok. Şimdiye kadar çok merak etmeme karşın hiç görmemişim bakla gibi tohumları. Yurt dışından ağaç getirip dikiyorlar dört bir tarafa. Bizim ülkemizde bu kadar kolay üretilen ağaç cinsleri varken ... Mimoza çok güzel bir ağaç. Kokusu ve görüntüsü müthiş. Kolay boy atıyor. Neden bol bol üretip belediyelere satmıyorsunuz???
Sevgili Yukka,
Ne hikmetse bizim ülkemizde belediyeler kendi bölgelerinde olmayan ve hatta nedense ithal bitki ve ağaçları yaşayıp yaşamayacaklarını düşünmeden getirip dikerler. Halbuki yörelerine has bitki ve ağaçları çoğaltıp dikseler ne muhteşem olur. Belki hatırlarsınız bir zamanlar sanayi getirisi var iye Türkiyenin her tarafına Kavak ağaçları diktiler. Hatta hatta şehirlerdeki evlerin bahçelerine yol kenarlarına Kavak ağaçları diktiler. Sonra ne oldu şehir içindekiler büyümeye başlayınca inanılmaz bir polen yağmuruna maruz kalındı ve kalınıyor.
Kaldıki Anadoluda büyük miktarlarda dikilen kavak ağaçlarının çoğu heba oldu.Şimdilerde ise Paulwina çılgınlığı var bakalım sonu ne olacak.
Paulvinia'nın nasıl bir ağaç olduğuna bakacağım. Muhtemelen ithaldir ??
Bu sene adalarda mimoza ağaçlarını korumaya aldıklarını duydum. Her yıl bu vakitler İstanbullular adalara mimoza "yolmaya" giderler, ağaçlarının dallarını kırıp yerlere sererlerdi. Hafta sonları ada iskelelerinde elleri kolları yolunmuş çiçek dolu vatadaşların sergiledikleri bitki örtüsü katliamını hep içim sızlayarak izlemişimdir. Umarım, bu yıl adalılar işi sıkı tutarlar da bu manzaraları bir daha hiç görmeyiz.
Seralarda hiç rastlamadım mimoza çeliğine. Ama bende çok severim. Tohumunu veya kendisini bulabileceğimiz bir yer var mı bildiğiniz ?
Eminönü çiçek pazarında bulabilirsiniz.
ciceksever70
11-03-2008, 21:01
Merhabalar, Istanbul´dan üc adet mimoza kökü gelecek ekim ve bakimini nasil yapmam gerektigi hakkinda biraz bilgi verebilirmisiniz? Deniz seviyesinden 300 mt yüksekteyiz kislar oldukca soguk geciyor su anda gündüz 10 gece 1-2 derece civarinda sicakliklar.
Dün bir mimoza ağacının güzelliğine hayran kalarak kökten sürüyen filizlerini aldım; sahibi de oldukça anlayışlı idi ;)
ve bugün iki kök ektim daha da elimde 3-4 kök var , onlar için de yer bakıyorum :p
tutacaklar mı merak ediyorum...
Uzun süredir Eminönü çiçek pazarına gitmedim. Otopark sorunu var sanıyorum oralarda. Hafta sonu bir vapur sefası yapıp, arabasız geçmek gerekecek.
selam agaclar.net üyeleri aranıza yeni katıldım.bu arada bu siteyi bitkilere olan hayranlığımı hafiflermek çiçek resimlerine bakarken bitkiler meyvelerle ilgili bilgi araken buldum.çok bilgi alınabilecek bir site bu arada vilmorin 4 mevsim mimoza tohumu aldım(ACASIA RETINOIDES) bu tohumlar otsu bir çiçekmidir yoksa mimoza ağacının tohumumudur?**** benim aldığım tohum forumda okuduğum sürekli çiçekli kalan izmir mimozasımıdır?üretebilirmiyim?bir yerde tohumları 60 derece suda bekletin bir yerdede tahumu su ile az kaynatın diyordu doğruluk payı varmıdır?bilgilendirirseniz sevinirim.yine az evvel asitli su okudum bunu nasıl yapıcam?teşekkürler.....
Mimozalarım (ACASIA RETINOIDES-4 mevsim çiçekli mimoza) çimlendiler ama çok yavaş büyüyorlar ve kök kısmı aşağı doğru ilerlemekte tıpkı kazık köklü bitkiler gibi sanırım derin bir saksıya dikmeli idim..Tohumunu arayanlar bauhausta bulabilirler 6-7 ytl civarı idi, fidanıda var ama çok pahalı geldi bana 89 ytl.Mimoza fidelerim biraz büyüsünler fotoğraflarını ekleyip sizinle paylaşıcam.
Geçen yıl Mart başı açan Mimozalar, havalar soğumadan önce yılbaşı öncesinde açmaya başladılar. Çiçekleri kar ve soğuklardan zarar görmezler inşallah. Fırsat bulur bulmaz fotoğraflarını çekip galeriye ekleyeceğim.
Galeride ki fotğrafın birinde yakında kar görülüyor. Diğer akasyalar da burada iyi oluyor, Bir de Mimoza olsa onu da deneriz. Bir fidan olsa iyi olur.:D
MeyveliTepe
02-02-2009, 19:01
Mimoza açmaya başladı. Biraz erken gibi sanki. Bir kaç fotoğraf koymaya çalışacağım.
Dün bir mimoza ağacının güzelliğine hayran kalarak kökten sürüyen filizlerini aldım; sahibi de oldukça anlayışlı idi ;)
ve bugün iki kök ektim daha da elimde 3-4 kök var , onlar için de yer bakıyorum :p
tutacaklar mı merak ediyorum...
Sn. Pyskhe,
Bahsettiğiniz 3-4 kök için hala yer bulamadıysanız ben talibim :) :)
Vildan Sönmez
25-03-2009, 14:16
Geçen Pazar günü Büyükada'da dolaştık biraz, mimoza ağaçlarının azaldığını gördüm üzüldüm.
Ada ve Bostancı iskelelerinde demet demet satıyorlardı.Hatta Ada' da bisikletli
Biri koca dalı kırmış bisikletle taşıyordu.
Adalardaki bitki talanını nedense önleyemiyorlar. Bahçelerden, sokaklardan yolunmuş "boynu bükük" çiçek demetleriyle adalardan dönenleri gördükçe içim cız ediyor.
Benim büyükçe bir Mimoza ağacım geçen kış fırtınalarında devrildi. yerden bir metre kadar yükseklikten bir yerden ana gövde çatlaklarla kırılırcasına yere nerde ise paralel yattı. Panik halinde Mine Pakkaner hanımefendiden acil ve hatta nasıl kurtarabileceğim hakkında özel mesajla fikir aldım, danıştım.
Ağacı kurtardık geçen haftalar gelin gibi çiçekler içindeydi. Bu bağlamda bende şimdi bu ağaçla son deneyimlerimi yazma gereği duydum.
Yere yatık kırılan ağacın fazlaca yüksek olan kısmını kesip aşı macunu ile su kaybını önlemek amacı ile yarayı kapatık. Ağacı halatlarla dikleyip, sabitledik.
Çatlak gibi olan kırık yerin deri kısmını da sıyırıp bir güzel macunladık.
Bu işlemler sayesinde ağacın alt üst olmuş veya olabilecek turgor basıncının osmotik basıncın ki su dolaşımının önemli etmenleri bir nebse olsun destekledik.
Kısacası eski ağaçlarımın da kuruma nedenlerinin... geriye dönük bakmamdan da yaptılan hatalar ve edindiğim izlenimler... özelikle bu zamanda çiçek alınacak diye dalların kesilmesinin hatta kırılmasının olduğunu söyleyebilirim.
kırılan yerden yeni uyanmış bu nebat özelikle bu zamanlarda çok çabuk "kan kaybından tüm ağaçın ölümü ile de sonuçlanabiliyor.
Bilmem bu aklileştirmem de hata var mı var ise Mine hanımın düzeltmesini rica ederim. :)
Bana ilk acil önlem olarak su kaybının bu yaralardan önlemem gerektiği yolnda idi. yaprak azaltması ve aşı macunu gibi methodlarla...
Tabii babamın geçen hafta, yine de küçük bir dal dahi olsa kesmesine tepkimi tahmin etmeniz pekde zor olmasa gerek.
Mine hanıma burdan teşekkürlerimi borç bilirim. :)
Geçen seneki hali.:
69499
6950269503
yigit666
25-02-2010, 15:44
balkondaki mimoza'm açtı .
yigit666
25-02-2010, 15:52
yakından görünüşü
yigit666
17-04-2011, 13:21
203811
203812
venus_absolute
19-07-2011, 14:02
ben mimozamı yalova'dan aldım, kışın hiç soğuktan etkilenmiyor...halbuki -4-5 bile gördü. çok hızlı büyüyor, özel bakım da istemiyor, bir kere budadık. 2.5 yaşında, önümüzdeki sene çiçek bekliyorum :)
yigit666
24-03-2012, 12:50
275984
Bol çiçek için don olduğu geçeler önlem şart
Yaprakları farklı ve çiçekleri çok küçük .. :eek:
Muhsin Hanif
10-09-2012, 15:30
Yaprakları farklı ve çiçekleri çok küçük .. :eek:
Sanırım sizinki İzmir mimozası ( Acacia Retinodes ). Burada (http://www.bitkivecicek.com/mimoza-agaci) kısaca bilgi veriliyor.
Fagus Sylvatica
30-01-2013, 14:39
Mimozalar hakkında bir bilgi de ben vereyim dedim. Mimozalar oldukça narin ağaçlar ve iyi gelişmeleri için bol toprağa ihtiyaçları var. Toprak derin değilse iyi gelişemiyorlar ve daha şekilsiz olup daha kısa kalıyorlar (bu halleri de çok güzel gerçi). Kurağa da oldukça dayanıklılar.
ali çandır
17-02-2013, 03:35
tekin arkadaş doğruları söylemiş zaten,şuanda 200 ün üstünde tohumlarım patlamaya başladı,ama çelikten biraz zor üretiliyor,mimoza tohumu sert kabuklu olduğu için hemen patlamıyor,kaynar suda bekletip,ben 10-15dk bekletiyorum,arkasından normal soğuk suda 1,5 gün daha bekletiyorum,ve 2-3 katlı peçete bir kaba koyuyorum,tohumları dizeliyorum,ve yine üstüne 2-3 katlı peçetelerle kapatıyorum,sürekli ıslak tutuyorum aynı zamanda şeffaf naylonla örtüyorum buda sera vazifesini görüyor,tohumlar çimlenince viyollere dikiyorum,yanlız bunları ticari amaçla yapmıyorum,dağda,bayırda,boş arazilere faydam olsun diye dikiyorum,şuanda elimde yapmış olduğum,erguvan-mimoza-yenidünya-defne-incir-hayıt-biberiye-ve çaltı ağacı var vakti zamanı geldiğinde boş orman ve arazilere dikilecek
Fagus Sylvatica
18-02-2013, 23:03
Ben de yapıyorum bunu. Ortalık mimoza doldu. Bir koruluk ürettim. Çiçek açtıklarını görmek istiyorum bir an önce. Bu arada yavaş yavaş çiçek açmaya başladı mimozalar. Üç beş çiçeğe rastladım.
ali çandır
20-02-2013, 01:30
bendeki mimozalar (acacia dealbata ) cinsi yani yaprakları çok parçalı olan çiçekler açmaya başladı yakında fotosunu yayınlayabilirsem yayınlarım,şubat ayında açıyor,mart ayının ortalarına kadar çiçek veriyor,arılar için çok güzel polen kaynağı güzel havalarda üstü sırf arıyla kaplı oluyor,birde mimoza ağaçlarını nekadar budarsanız okadar güzel çiçek açarlar,
Fagus Sylvatica
22-02-2013, 21:37
Bizim burada marta kalıyor genelde açması. Ama bu yıl havalar sıcak gittiği için şubat sonu ya da mart başı gibi açacak galiba. 15 gün falan erken. Ama o müthiş kokularını duymak ve görsel şöleni yaşamak inanılmaz. Bizim bahçemizdeki büyük ağaçlar çiçek açtığı zaman Erdek körfezinin karşısından bile fark edilebiliyor. İnanılmaz ağaçlar.
ali çandır
23-02-2013, 01:57
sayın fagus,bandırmayı azda olsa bilirim,hürriyet parkının üst kısımdaki eski çöplük olan ve oradaki kurulan sitelerde kalmıştım çok önceleri,bandırmayla ayvalık arasında iklim farklılığı var,ve her ilin iklimi farklılık gösterir,mesela antalyada bizim buradan daha erken açar,benim burada mimozalar açmış durumda şuanda,ama yağmur yağdığı için fotosunu çekemedim,yükleye bilirsem pazartesi yüklerim buraya
Fagus Sylvatica
23-02-2013, 11:59
Lütfen yükleyin. Ayvalık'ın muhteşem güzelliği ve mimozaları... Çok şiirsel olur. Hem şimdilerde unutulmaya başlayan mimoza ağacının tanıtılmasına bir katkıda bulunmuş olursunuz bu sayfayı güncel tutarak. Baharda ben de fotoğraflar eklemeyi düşünüyorum.
Fagus Sylvatica
23-02-2013, 20:47
Benimkiler henüz açmadı ama bir kaç fotoğraf ekleyeyim dedim
http://p5.storage.canalblog.com/58/58/120391/36445180.jpg
sındırgılı
23-02-2013, 21:00
Buyukadanin en meshur cicegidir. Fakat,agactan cicekleri oyle hor koparilirki agacta zarar gorur, sahibi de.
Keske, bahcemde olmasaydi der sahibi. Cunki, cicek zamani bahce ve agac, baskalari tarafindan talan edilir... 3,5 kurus icin......
Ben, cok sevmeme ragmen yetistirmeye korkarim.
Fagus Sylvatica
24-02-2013, 15:27
Bugün bir iki tane daha açmış demet gördüm. Öyle bir kokuları var ki! Ama diğer çiçeklerden çok farklı, insanın içi titriyor sanki, anıları, sevinçleri, neşeli bahar günleri geliyor aklına. Bahar gibi kokuyor mimozalar,evet evet, doğru kelime bu: BAHAR! Ah tabii bir de SEVGİ gibi kokuyorlar!
aaltaras
24-02-2013, 18:35
merak ettigim bir konu var, mimoza kadar guzel bir bitki fidancilarda
neden diger bitkiler kadar bulunmuyor?
hem yaprak dokmeyen, hem bukadar guzel ve ustelik kokulu cicek acan , bir bitki , aradiginizda istanbul'da bir okadar nadir bulunuyor
Fagus Sylvatica
24-02-2013, 19:11
Bilemiyorum ama pek fazla bilinmiyor olabilir. Bir de biraz fazla ilgi istiyor olması nedeniyle zor tuttuğu için de olabilir. Benim de çok sevdiğim bir ağaç mimoza. Bahar başta olmak üzere her mevsim ayrı bir güzel, adeta parlıyor diğer ağaçların arasında. Ama eğer fidan bulmak istiyorsanız, herhalde Yalova'dan bulabilirsiniz. Ya da en iyisi, yaz başında Adalar'a gidin ve ağaçların üstünden fasülye benzeri tohumlarını toplayın. Kolayca çimlenirler ve çok hızlı büyürler. (bir yerde yılda 2 metreye kadar büyüyebildiklerini okumuştum) hem tohumdan yetiştirme zevki bambaşka.
Fagus Sylvatica
24-02-2013, 19:53
Tabii tohum alın derken, sahibine bir sorun, sanırım adalılar bu konuda biraz hassas, haklılar da :D
yigit666
02-03-2013, 19:24
http://g1303.hizliresim.com/17/2/kp1vs.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Fagus Sylvatica
25-03-2013, 23:13
Mimoza zamanı geldi de geçiyor. İşte bir fotoğraf.
Fagus Sylvatica
07-04-2013, 00:48
Benim güzeller güzeli mimozalarım, şimdi zamanları geçti ama o koku hala aklımda :rolleyes:
Ben de bahceme mimoza dikmek istiyorum ama kime sorsam Silivri'de yetismez diyor. Bildiklerinden mi soyluyorlar, hic satan yok ondan mi oyle soyluyorlar bilmiyorum.
Sn. Fagus Sylvatica mimozanin gecmis halinin fotografini da koyarsaniz sevinirim.
Fagus Sylvatica
11-04-2013, 22:16
Sayın nkutsay, haftasonu bahçeye gider gitmez koyarım fotğrafları, şu anda elimde yok öyle bir fotoğraf. Ama Silivri'de yetiştirebileceğinizi sanıyorum. Aslında soğuğu pek seven bir ağaç değil, bundan söylüyorlardır, ama güneye bakan kuytu bir yerde çok güzel yetişir. Bizim buralarda da aslında pek iyi yetişmiyor ( Kapıdağ ve Bandırma'da sürekli kuzey rüzgarları eser) ama bizim bahçenin kuytu kısımlarında müthiş hızlı ve sağlıklı gelişti. Ha tabii diğer bahçelerde de müthiş güzel gözüküyor ama gelişimi daha zayıf oluyor. Hem zaten ada mimozası bu, İstanbul'da zaten yetişiyor. Siz merak etmeyin, ve alın bence, müthiş bir ağaç çünkü.
yigit666
14-02-2014, 13:45
469522
h9151105
13-04-2015, 14:00
Senelerdir devamlı yeşil olan ve senede 2-3 defa çiçek açan mimoza ağacımın yaprakları ve dalları kurumaya başladı. Özellikle İstanbul daki kar yağışından sonra daha da hızlandı. Sadece üst yapraklar yeşil duruyor, ki onlar da çok cansız. Sizce ne olabilir. Ne yapmam gerekir?
Desteklerinizi rica ediyorum
http://i1153.photobucket.com/albums/...psphgdf8ps.jpg
yeni diktiğim mimoza fidanı
aytenaslanderen
28-02-2016, 16:45
Biz Bursa da oturuyoruz.Şu anda Büyükada dan dönüyoruz.Adada Mimoza fidesi ya da tohumu aradım ve maalesef bulamadım.İnsanlar ağaçların çiçeklerini alıyor.Demeti 5 TL Ye satıyorlar. Tamamen hayal kırıklığına uğradım
Gülizar ş
09-06-2017, 00:14
Yiğit 666 neredesiniz mimozanız hala sizinle mi hala çiçek açabiliyor mu? Evime yakın bir yerde mimoza var ağacın dibinde de küçük bir mimoza fidanı var.onu getirip saksıya diksem mi diye düşünürken sizinkini gördüm. Başarılı olabilir gibi geldi.ne dersiniz?
yigit666
09-06-2017, 09:27
mimoza fidesi ,balkonda gelişmez bendeki şimdi yaşamıyor ,bahçelerde daha güzel yetişir ,
Merhaba doğa dostları, ben yeni katılımcı olarak paylaşımlarınızı ilgiyle okudum, uzun zamandır oldukça geniş bir araziyi ağaçlandırmaya çalışıyorum ama ne nasıl pek bilmiyorum, 300 dekar alan ve çiçek açan her tür ağaç mümkün ( gaziantep)
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
cgrierdgn
05-07-2022, 10:35
Merhaba arkadaşlar. Mimoza (gümüşi akasya) hakkında yardımınıza ihtiyaç duyuyorum. İlgileneceklere şimdiden teşekkür ederim.
Çiçekçiden mevsimi geldiğinde eşime her sene mimoza almaya çalışırım. Bahçecilikten ya da çiçekçilikten pek anlamasam da önce balkonda büyütüp sonra bahçeye aktaracak şekilde bir mimoza yetiştirmeye heves ettim. Aldığım çiçeklerden dalları doğrudan toprağa koyarak ve gübreleyerek yetiştirmek istedim fakat bir sonuç alamadım. Tohumu da bulamıyorum (Benim aradığım eğreltiotuna benzer yapraklı olan mimoza, internette bulduklarımın yaprakları daha değişik. Gerçi çiçekleri aynı gibi ama), fidanları da biraz pahalı geldi. Sizce çiçek demeti haline getirilen mimoza dallarından ağaç yetiştirilebilir mi, yoksa boşuna mı uğraşıyorum, başka bir şey mi denemeliyim?
Cevaplarınızı merak ve heyecanla bekliyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.