Bağlan

View Full Version : Meyve ağaçlarında hasat sonrası sulama ve gübreleme




Güler
11-09-2013, 13:58
Bahçemizdeki naşi armudu meyve verdi topladık.
Dün bahçede dolaşırken yeniden çiçeklenme gördüm.

Daha evvel okuduğum bir makalede " meyve ağacları meyvelerini verip de toplandıktan sonra son bir sulama yapılır bol bol, ve artık sulama yapılmaz. Bundan sonra yapılacak sulama ağaca zarar verir, sürgünler şaşırır" demekteydi. Nerede okuduğumu hatırlayamıyorum, yabancı basından da olabilir.

Naşi armudunun bulunduğu yerde çilekler vardı ve çilekler sulanıyor, bu yüzden naşi armudu çiçeğe geçmiş olabilir mi? Bu makalede yazanların doğruluk payı nedir?
Konu ile ilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum.

440643




Muda
11-09-2013, 21:21
Büyük bir alanda asma yetiştiren bir arkadaşım ağustos ayının onbeşinden sonra asmalara kesinlikle sulama yapılmaması gerektiğini söylemişti. Eğer sulanmaya devam edilirse asmaların kışa hazırlanamadığını ve kışın donduğunu söylemişti.

Benim anladığım belirli bir dönem sonra ağaçların da kış hazırlığı yapması gerektiği. Köklere yeterli su gitmemesi, havaların soğuması ile birlikte ağaçlar dinlenme dönemi ve sonrasında sonbaharda yaprakların sararması ile yapraklarda bulunan bitki için yararlı olan bir kısım besinleri gövdesinde depolaması, antifiriz benzeri bir maddeyi gövde ve dallarda oluşturduğunu düşünüyorum.

Biz su ve gübre verdiğimiz zaman ağaç yeni filiz vererek çok az da olsa sizin armut ağacında olduğu gibi sonbaharı ilkbahar olarak algılayarak çiçek verebilir sanırım. Ağaçlara belirli bir dönem sonunda aşı yapılmaması daha sonra durgun göz aşısı yapılması da bu nedenle. Taze sürgünler buradaki bir amcanın anlatımı ile pişmez ise kışın donacağını söylemişti.

Güler
12-09-2013, 18:52
Teşekkür ederim sayın Muda.

OSMAN45
12-09-2013, 20:30
Gerçekten çok değerli bir bilgi. Teşekkür ederiz sayın Muda.

Ancak bu bilgiyi diğer tecrübeli ve uzman arkadaşların daha detaylandırması mümkün olabilirmi acaba? Örneğin sıcak veya Karadeniz bölgesi gibi Ağustos ayında dahi sürekli yağış alan bölge ağaçları için ne denebilir. Ağaç ve bitki cinsleri durumu değiştirirmi acaba.

Böyle bilgilere kendimin de ihtiyacı olacağını itiraf etmeliyim. Çünkü bahçemin küçük alanında çok cins ağaç, çim alanda meyva ağaçları gibi cahil uygulamaları yaptığım hataların bazıları. Bu durumları düzeltmek üzere bazı düzenlemeleri yapmayı planlıyordum. Demekki hemen yapmalıyım.

Her şey gönlünüzce olsun.

Harun Parlak
12-09-2013, 21:06
Sonbahar gübrelemesi kesinlikle Poatasyum ağılıklı gübre ile yapılmalı. Potasyum bitkilerde antifiriz görevi yapıyor.

pria
03-11-2013, 21:30
Bence hasat sonrası en ideali yapraktan 1 veya 2 kere denizyosunu verilmeli..
Denizyosunu ayrıca olumsuz çevre şartlarına karşı da koruyucudur.

Sayın Tekin'in dediği gibi denizyosunları %16-20 oranında çok zengin bir potasyum kaynağıdır.

http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik

Hasat sonu 1-2 uygulama yapılır:

http://www.agrikemege.com/agrikem/agriagrikelp100.html