View Full Version : Solucan17 / Kaktüs ve sukulentlerim
solucan17
31-08-2013, 10:50
Çocukluğumdan beri bitkiler ile hiç ayrı düşmedim, uzak kalmadım. Şükür ki gerek yer ve imkanlar gerek ise ailemin ve eşimin anlayışı ve hoş görüsü ile bitkilerle hep aram iyi oldu. Gerek iç mekan gerekse dış mekan, bir çok bitki edindim. Genel favorim iç mekanda menekşeler dış mekanda karanfiller idi. Ara ara kaktüslerde bu kervana katıldı; ama kaktüslerin bu derece mükemmel olduklarını öğrenip BENİ ifade ettiklerini anlayıp onlara dahada ilgimi verene kadar hiç birini yaşatamadım. Çoğu arkadaşımızın olduğu gibi benimde bu siteye daha doğrusu bu arkadaşlık ortamına çok şey borçlu olduğumu belirtmeden geçemeyeceğim.
Ayrıca eşimede bana olan anlayışından dolayı çok çok teşekkür ediyorum (ara ara oda girip siteye bir şeylere bakıyor özellikle mutfak konusuna ) En son aldığım kaktüsleri eve nasıl sokarım diye kara kara düşünürken bir cesaret daldım eve göz göze geldik ben bu bakışları beklerken :mad: onun yüzünde :o bu bakışları görünce rahatladım.
Hep hayalimde teraslı bir ev vardı uzun süredir. Şükür Allah ıma bana bu günleri gösterdi. Bende hemen çiçekçilerle arkadaş oldum git gel :p
Daha kaktüs yetiştiriciliğinin başındayım ama sizler sayesinde bunu dahada geliştireceğim.
Not isimlerdeki yanlışlıkları veya isimsizlerin isimlerini bana söyleyerek bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Çoğu resmin üzerine gelindiğinde adı çıkıyor.
solucan17
31-08-2013, 11:06
İlk bitkimdir kendileri sevgili kayın valideciğimden :D hediye hayran kalmıştım çiçeklerine . Ama saksı değiştirmeyi ve yerleri ile oynanmayı sevmediklerini sonradan öğrendim. Ayrıca direk gün ışığında beklettiğim için iki hafta bayağı sarsıldılar ikiside. Ama zamanla ben onlara onlar bana alıştıkça ben araştırıp bilgi edindikçe alıştık bir birimize ;)
437392
437393
Bunlarda bana ilk geldiklerindeki fotoğrafları
437394
solucan17
31-08-2013, 11:38
Benim ilk dikenli kaktüsüm :p Bana ilk çiçeklerini gösteren kaktüsüm olarak da ona karşı ayrı bir sevgim var diğerleri duymasın :D
439336
Dün son çiçeği ile bu yaza veda etti
439335
solucan17
31-08-2013, 12:01
ilk geldiklerinden itibaren bayağı bir gelişim gösterdiler. Birinin çiçek rengi kırmızı ikincisinin rengini daha göremedik :D
Fakat biri diğerinden daha kalın formatta.
437397
437398
437399
437400
solucan17
31-08-2013, 12:11
İsminde yanlışlık olabilir. İlk gördüğümde şaşırmıştım bu nasıl bir kaktüs diye, biraz darbe görmüş orta yerinde sakız gibi bir akıntı vardı. Her halde biraz ilgi alaka kendine getirdi onu şimdi dahada tüylendik..
437403
eceyıldız
31-08-2013, 12:18
Sayfanız hayırlı olsun kaktüsleriniz gerçekten çok güzel ellerinize sağlık bu güzelliklerin devamını bekliyoruz.
solucan17
31-08-2013, 12:45
Sayın loveforlife ve sakdag ında çok sevdiği :D Sayın sakdag ın uzaktan seyretmeyi daha çok sevdiği kaktüslerdendir kendileri :D Bende saksı değişiminden sonra iki gün çektim sıkıntısını vucüdumun muhtelif yerlerinde diken ararken :p
O yüzden bende biraz mesafeliyimdir kendilerine.
437404
437405
437406
437407
Beyaz saksılar kendi yapımım plastik bardak, beyaz akrilik boya, tornavida ve tüp. Çanakkale de bu tarz şeyler bulmak kolay olmuyor.Saksı değişim zamanı seneye yaza doğru sizlerden saksı siparişi isteyeceğim :)
solucan17
31-08-2013, 12:47
Sayfanız hayırlı olsun kaktüsleriniz gerçekten çok güzel ellerinize sağlık bu güzelliklerin devamını bekliyoruz.
Çok teşekkür ederim sayın eceyıldız.
solucan17
31-08-2013, 12:58
Bu yazı genelde burada geçirdiler sevgili bitkilerim. Tamamen havadar aydınlık kısmi güneşli ve pazartesi den pazartesi ye sulanarak. Kış için değişik düşüncelerim var. Ya alt kapalı balkona koyacağım ya da şuan durdukları yerde etrafı kapatılıp o şekilde bir düşüncem var ama ağır basan düşünce (tabii evin reisinin izni alınıp :D ) alt kapalı balkon.
437408
437409
solucan17
31-08-2013, 13:24
Çiçeklerini bana göstermemekte kararlılar ;)
Bu kaktüsün başına gelmedik kalmadı. Yağmur altında bir hafta bekledi alt tabağında suda kalınca bayağı bir çürüdü. Ama bilgi edindikçe uygun ortamı sağladım oda hayata tutunarak bana teşekkür etti. Bir sürü tomurcuk verdi ama nedense hepsi kurudu diğer leş kaktüslerim içinde aynı şey geçerli nedenini bulamadım tomurcuk yeşeriyor bir müddet sonra kuruyor..
437412
Bu daha keyifli bakımını öğrendikten sonra geldi bana ;)
437413
Bu da ilk leş kaktüs çeliklemem. Kolay tuttu hatta dikimini birini oğlum birini kızım yaptı.
437414
solucan17
31-08-2013, 20:47
Ne terasın rüzgarı ne sabahtan akşama kadar yakıcı güneş altında kalması ne susuzluk nede fazla su hiç biri çok fazla etkilemedi onu bir küçük dal almıştım şimdi kocaman oldu ,çelikleme bile yaptım.
437513
437514
loveforlife
31-08-2013, 21:55
Sayın loveforlife ve sakdag ında çok sevdiği :D Sayın sakdag ın uzaktan seyretmeyi daha çok sevdiği kaktüslerdendir kendileri :D Bende saksı değişiminden sonra iki gün çektim sıkıntısını vucüdumun muhtelif yerlerinde diken ararken :p
O yüzden bende biraz mesafeliyimdir kendilerine.
Beyaz saksılar kendi yapımım plastik bardak, beyaz akrilik boya, tornavida ve tüp. Çanakkale de bu tarz şeyler bulmak kolay olmuyor.Saksı değişim zamanı seneye yaza doğru sizlerden saksı siparişi isteyeceğim :)
Sayın Solucan17,
Ne çok severim kendilerini, bir bilseniz! Hele o sarı dikenli tükürükçü yok mu... Kabusum oldu sarı dikencikler. Mesafeyi korumak şart!:dilli:
Saksı konusunda yaratıcı olmamız gerekiyor çoğu zaman, zira saksı o an için elimizde olmayabiliyor. Bir de minicik saksılara istenilen fiyatları duyunca, 2 saksı alana kadar bir kaktüs fazladan alırım deyip alternatifler aranıyor haliyle.
Bu arada sözü fazla uzattım, hayırlı olsun demeyi sözün sonuna bıraktım... Dikeniniz bol olsun! (Ellerinize batmaması şartıyla:p)
Hoş geldiniz Sayın Solucan17, yeni bir kaktüs sayfası görmek beni sevindiriyor. Genel resimlerden gördüğüm kadarıyla bizimle tanıştıracağınız daha çok kaktüsünüz var, yeni resimler bekliyoruz sizden. ;)
Bu arada gymnocalycium baldianum olarak etiketlediğiniz kaktüsünüz baldianum değil. Yine gymnocalycium ailesinden ama tam ismini bende bulamadım şu an.
solucan17
01-09-2013, 16:01
Sayın Solucan17,
Ne çok severim kendilerini, bir bilseniz! Hele o sarı dikenli tükürükçü yok mu... Kabusum oldu sarı dikencikler. Mesafeyi korumak şart!:dilli:
Saksı konusunda yaratıcı olmamız gerekiyor çoğu zaman, zira saksı o an için elimizde olmayabiliyor. Bir de minicik saksılara istenilen fiyatları duyunca, 2 saksı alana kadar bir kaktüs fazladan alırım deyip alternatifler aranıyor haliyle.
Bu arada sözü fazla uzattım, hayırlı olsun demeyi sözün sonuna bıraktım... Dikeniniz bol olsun! (Ellerinize batmaması şartıyla:p)
Sayın loveforlife eldiven giymeme rağmen bir şekilde bir iki can yakmadan bırakmıyorlar. Eh alıştım bende kaktüsü seven dikenine katlanır :D
Saksı konusunda malesef sıkıntı oluyor hep şimdilik idare ediyoruz elden geldiğince ,ama saksı işine de artık bir şekilde çözüm bulmam gerekiyor. Birde affınıza sığınarak belki daha önce konusu olmuştur ama kare saksılar daha avantajlı olmuyormu yer bakımında bitki için bir eksi yönü varmıdır?
Ayrıca güzel temmennileriniz için çok teşekkürler.
solucan17
01-09-2013, 16:08
Hoş geldiniz Sayın Solucan17, yeni bir kaktüs sayfası görmek beni sevindiriyor. Genel resimlerden gördüğüm kadarıyla bizimle tanıştıracağınız daha çok kaktüsünüz var, yeni resimler bekliyoruz sizden. ;)
Bu arada gymnocalycium baldianum olarak etiketlediğiniz kaktüsünüz baldianum değil. Yine gymnocalycium ailesinden ama tam ismini bende bulamadım şu an.
Sayın sakdag bu kaktüs hastalığını iyiden iyiye bende arttıranlar dan biride sizsiniz. Sizin ve diğer arkadaşların güzel paylaşımlarından sonra iyice arttı bendeki hastalık ;)
Elimden geldiği kadarda yine sizlerden bilgi edinip ona göre en iyi şekilde ortam sağlamaya çalışarak bakıyorum onlara.
gymnocalycium baldianum ismini (özür diliyerek) sizden öğrenmiştim :p
bu kaktüsün adı nedir sayfasında ;)
Önemli olan bu sevgi değil mi ismini nasıl olsa zamanla bulurum .
sayın sakdag ismi Gymnocalycium occultum olabilirmi?
;) ;) Geriye dönük mesajları taradım da, evet baldianum demişim.:o Sanırım diken sayısını sayarak söylemişim. Ancak çiçek açınca farklı bir tür olduğu ortaya çıkmış. Çok güzel bir kaktüs. Kaktüsgiller ailesi o kadar geniş ki, kendimde de hala ismini bulamadığım ya da acaba o mu bu mu dediğim kaktüsler var. Yanlış hesap Bağdat'tan dönermiş derler... ;)
Gymnocalycium quehlianum olabilir. Bir inceleyin.
solucan17
01-09-2013, 16:34
;) ;) Geriye dönük mesajları taradım da, evet baldianum demişim.:o Sanırım diken sayısını sayarak söylemişim. Ancak çiçek açınca farklı bir tür olduğu ortaya çıkmış. Çok güzel bir kaktüs. Kaktüsgiller ailesi o kadar geniş ki, kendimde de hala ismini bulamadığım ya da acaba o mu bu mu dediğim kaktüsler var. Yanlış hesap Bağdat'tan dönermiş derler... ;)
Gerçekten de öyle sayın sakdag insan ayırt edemiyor. Ama bu arada sizden bir şey daha kaptım bakın, demek diken sayısı adlandırmada veya tür konusunda bilgi veriyor :p
Yanlış hesabı bağdat'tan döndüren de yine Bağdat'ı tarif eden :D O zaman sizin tahminlerinize ve bilginize her zaman güveneceğim demektir.
solucan17
01-09-2013, 16:57
Kış hazırlıklarımız bir nebzede olsa tamamlandı. Bakkaldan alışveriş yapmama tehdidi ile alınan stand :D plastik masa örtüsü bilgisayar masası parçaları tornavida ve koli bandı işimi gördü. Havalar yağmaya başlayınca üç taraf standın kenar kapakları ile kapatılacak ön yüzü güneş görmesi için naylon ile kapatılacak böylece hem dondan hem yağmurdan korunacaklar hemde güneşli günlerde güneşi görüp aydınlık bir ortamda istirahat edecekler ;)
437758
437759
437760
solucan17
01-09-2013, 20:22
Sayın sakdag Gymnocalycium quehlianum en yakını o gibi sanki bayağı bir fotoğraflarda dolandım şimdilik bu olsun adı :)
Sayfan hayırlı olsun Sevgili Solucan17,
Sevimli kaktüslerinin birbirinden güzel çiçeklerini de görmek hepimize nasip olsun diyor ve sağlıkla büyütmeni temenni ediyorum.
Bir de yanlış saymadıysam toplu resimlerde 50 civarı saksı var.:)
Diğerlerinin fotograflarınıda sabırsızlıkla bekliyoruz.
solucan17
01-09-2013, 23:02
Sayın cupid güzel dileklerinize çok teşekkür ediyorum. Şuan için altmış adet mevcut elimde ama kısa sürede çoğalacak gibi duruyor, diğer kaktüs severlerin sayfalarında gezindikçe :)
solucan17
01-09-2013, 23:07
Onlar benim tüylü dostlarım
Yanlardaki kırmızı kollar tohum keseleri
437941
437940
437942
solucan17
02-09-2013, 19:24
Eskiden kaktüs dedikmi aklımıza ilk gelenlerdir bunlar :p
438082
438083
sayfanız hayırlı olsun güle güle büyütün kaktüs ve scullent lerinizi bol çiçeklerini görmeniz dileğiyle :)
solucan17
03-09-2013, 19:54
İyi temmennilerinizden dolayı çok teşekkürler sayın BAYÇALI.
sumeyra47
04-09-2013, 00:03
Sayfanız hayırlı olsun,
Maşallah hepsi birbirinden güzeller.Tüylü dostlarınız çok tatlıymış.Çiçeklerinide görürsünüz inşallah.
Cumhur Tonba
04-09-2013, 00:11
Merhaba,
3 ncü mesajdaki kaktüs fotoğrafına dönüp dönüp baktım. Çok harika.
Ve Kaktüs dünyası ap ayrı bir güzellik.
Teşekkürler.
solucan17
04-09-2013, 20:10
Sayfanız hayırlı olsun,
Maşallah hepsi birbirinden güzeller.Tüylü dostlarınız çok tatlıymış.Çiçeklerinide görürsünüz inşallah.
Çok teşekkürler sayın sumeyra47 iyi dileklerinize.
solucan17
04-09-2013, 20:13
Merhaba,
3 ncü mesajdaki kaktüs fotoğrafına dönüp dönüp baktım. Çok harika.
Ve Kaktüs dünyası ap ayrı bir güzellik.
Teşekkürler.
Kısa süreli ama muhteşem çiçekleri beni en çok cezbeden bu kaktüslerde zaten. Ayrıca dediğiniz gibi kaktüs dünyası ap ayrı bir güzellik..
solucan17
04-09-2013, 20:44
En sevdiğim türlerdendir bu ufaklıklar :) Açtıkları günüde görürüm inşaAllah.
438705
438706
438707
438708
solucan17
05-09-2013, 21:00
Sayın sonerordo arkadaşlarımda aynı şeyi söylüyor garip bişey ama solucanları seviyorum :p Belki balık merakındandır ;) Belkide yazarken herkezde bir tebessüm olması hoşuma gidiyor :D
Sayın sonerordo Sansevieria çiçekte açtığına göre boyu bayağı uzun peki dilek olayı ne sonuç verdi :p
Bakalım bende çiçek açtırabilecekmiyim.
agave americana variegata ile ilgili çok fazla bilgi bulamadım ama bulduklarımdada deniz havasını sevdiklerini yazıyor :D
echeverialar için arajman yapmak aklıma gelmedi doğrusu deneyeyim bakalım ama öncelikle toprağını değiştirip tekrar düzenlemem lazım çünkü toprağı sadece bahçe toprağı.
Verdiğiniz bilgilerden yaptığınız ziyaretten mutluluk duydum.
solucan17
06-09-2013, 18:58
Sansevieria (Paşakılıcı)
Çiçek açtığını yeni öğrendim.Çiçek açtırabilen varmı açıkçası merak ediyorum.
Birde boyu bir metreyi bulduğunda istenilen şeyin gerçekleştiğine inanılır.Bunu tecrübe eden varmı?
439230
Daha şık bir ikametgaha aldım sevgili dostumu.
439231
solucan17
06-09-2013, 19:05
Aralarını boş bıraktım yavru dolsun diye :D Yan gelip yatmayı sevmediler nedense ;)
439238
Diğer iki dostum alttakinin ismini bilmiyorum ?
439236
439237
solucan17
06-09-2013, 19:06
Merhaba, (sayın solucan diyemeyeceğim, kusura bakmayın komik oluyor ;) )
Sansevieria'lar çiçek açıyor. Benim dört saksımdan bir tanesi çiçek açtı üç yıldır.
üçüncü resim "agave americana variegata". çanakkale ikliminde olur mu bilmem ama büyüyünce bahçeye dikin daha güzel oluyorlar (google görsellerden bakabilirsiniz).
son resimdeki echeverialar saksıyı doldurur merak etmeyin. Yok hemen keyifli olsun istiyorsanız çakılları temizleyip ortalara başka sukkulentler ekleyin, hemen gelişiyorlar. Mesela kontrast oluşturacak bi sedum çok yakışır.:cool:
cevap verilen mesajı silip yeniden düzenlediğim için alıntı yaptım.
solucan17
06-09-2013, 19:11
Taş devri canavarlarına benzemiyor mu? :D
439245
439246
solucan17
07-09-2013, 00:15
sayın sonerordo Aynen dediğiniz gibi yaparım o zaman orta yere dikerim. Bu arada İnşaAllah tez zamanda bir ev sahibi olursunuz. Evin ne demek olduğunu iyi bilenlerdenim.
solucan17
07-09-2013, 00:26
Çok güzel rengi var çiçeğide aynı renklerde.Gelde kaktüslere hayran olma :p
439289
439337
439338
439339
439340
Sevgili Solucan17, bu kaktüsün ismi nedir ?
solucan17
07-09-2013, 09:31
Sayın Zelish şuan mobilden giriyorum ama fotoğraf ın üstüne geldiğinde ismi çıkması lazım eğer çıkmazsa ispinus kısmı aklımda kalan akşama bakar doğrusunu yazarım.
Sevgili Zelish mesaj başlığına yazmışım zaten :-)
solucan17
07-09-2013, 12:56
Sayın sakdag bu sefer Baldianum u tutturdum galiba :D
439341
439342
İlahi sn. Solucan17,
Kendi kendime nasıl güldüm anlatamam. :))))
Yorgun argın gecenin ilerleyen saatlerinde gözlerim kapanmak üzere oldugu halde kopamıyorum birtürlü buralardan, lütfen af edin. Gerçekten görmemişim.
solucan17
07-09-2013, 16:15
Estağfirullah sayın zelish dün başındaki gözlüğü beş dakika boyunca arayan bir insan, sizin o saat te o yazıyı görmemenizi tabi normal karşılar. :)
solucan17
08-09-2013, 13:42
Şekli çok hoşuma gitti. Yaradan yaratıyor ne diyeyim...
439743
439744
İlk fotoğraftaki ayaklar için özür dilerim :)
Süper ben de budhas dan yeni edindim. Harika bir sukulent :)
gerçektende çok hoşmuş.. iç içe geçmiş haliyle çok gösterişli.. güzel çeşitleriniz var..
loveforlife
08-09-2013, 18:54
İlk fotoğraftaki ayaklar için özür dilerim :)
Siz yazmasanız görmemiştim:eek: Bizim işimiz bitkilerle, kol-bacak ne girerse girsin fotoğrafa...
Belkide yazarken herkezde bir tebessüm olması hoşuma gidiyor :D
Tebbessüm mü, bu başlığa nickten dolayı bakamadım hiç:( nEler kaçırmışım meğer.
Ama ne yapayım elimde değil sizin nick benim tüylerimi ürpertiyor. Tamam cok faydalı yaratıklar, siz de cok seviyorsunuz ama ben hala cok korkuyorum.:( Bahceyi kazarken ortadan kesiliyorlar ya, içim gidiyor kıprış kıprışlar off, canları yandı diye. Neyse bırakayım toprak işleyicileri kaktüs ve sukulentlere döneyim:)
Çeşitleriniz cok güzel, hep mutlu kalın bitkilerinizle. nickini yazamadığım sevgili dost:)
Ben, size 17 diyeyim olmaz mı;)
solucan17
08-09-2013, 21:35
Süper ben de budhas dan yeni edindim. Harika bir sukulent :)
Sayın dudi şaheser gibi kat kat yaprakları var, hayran kalmamak elde değil.
solucan17
08-09-2013, 21:36
gerçektende çok hoşmuş.. iç içe geçmiş haliyle çok gösterişli.. güzel çeşitleriniz var..
Sayın hira bu hobiye çok olmadı başlıyalı ama nasıl bir hastalıksa bir anda yüzden fazla kaktüsüm oldu yavaş yavaş fırsat buldukça paylaşıyorum sizlerle.
solucan17
08-09-2013, 21:59
Siz yazmasanız görmemiştim:eek: Bizim işimiz bitkilerle, kol-bacak ne girerse girsin fotoğrafa...
Zaten bende o kadar konsantre olmuşumki ayaklarımı fark etmemişim bile.
solucan17
08-09-2013, 22:09
Tebbessüm mü, bu başlığa nickten dolayı bakamadım hiç:( nEler kaçırmışım meğer.
Ama ne yapayım elimde değil sizin nick benim tüylerimi ürpertiyor. Tamam cok faydalı yaratıklar, siz de cok seviyorsunuz ama ben hala cok korkuyorum.:( Bahceyi kazarken ortadan kesiliyorlar ya, içim gidiyor kıprış kıprışlar off, canları yandı diye. Neyse bırakayım toprak işleyicileri kaktüs ve sukulentlere döneyim:)
Çeşitleriniz cok güzel, hep mutlu kalın bitkilerinizle. nickini yazamadığım sevgili dost:)
Ben, size 17 diyeyim olmaz mı;)
Ablacım lafımı olur sen ne istersen onu söyle isim olarak. Benim çocukluk arkadaşım var kendisinin kelebek fobisi var alıştıramadım bir türlü :D Güzel temennileriniz içinde ayrıca çok teşekkür ederim..
Sn. solucan17,
bende daha yeni yeni kaktüs-sukulent çeşitlerine ilgi duymaya başladım (sıfır alaka idi önceleri) ama siz bayağı bayağı aşmışsınız, koleksiyon geniş, tebrik ederim:)
solucan17
08-09-2013, 22:19
Kaktüslerimin içinde en gözdem olanlardan Kolleksiyonum un en baş köşesi yani beyaz saksı ona tahsis edilmiş durumda :D
440219
439833
439834
solucan17
08-09-2013, 22:22
Sn. solucan17,
bende daha yeni yeni kaktüs-sukulent çeşitlerine ilgi duymaya başladım (sıfır alaka idi önceleri) ama siz bayağı bayağı aşmışsınız, koleksiyon geniş, tebrik ederim:)
Sayın hira zaten olayın o kısmını yani aşma kısmını nasıl geçtim anlamadım. Nasıl bir hastalıktır nasıl bir zevktir bu ? İnsan ellerine batan dikenlerden dolayı ah canım senin dikenlerinde çok sertmiş baksen dermi ya :D Bu hobi bunu bile söyletti bana ya ben başkada bir şey demiyor ;)
Sayın kaktüs severler bu kaktüsün adı nedir bilen varmı?
439832
439833
439834
Sevgili Solucan17,
Kaktüsün "Cleistocactus winteri ssp. colademononis ~ Monkey Tail Cactus" olabilir.
solucan17
08-09-2013, 23:21
Sayın cupid sizin söylediklerinizde olabilir onlarada bakmıştım kararsız kaldım ben birde bunu bulmuştum buda çok benziyor..Hildewintera colademononis
Sayın cupid sizin söylediklerinizde olabilir onlarada bakmıştım kararsız kaldım ben birde bunu bulmuştum buda çok benziyor..Hildewintera colademononis
Bu noktadan sonrası beni aşar.:)
Doğru cevabı üstatlardan beklemekte fayda var derim.
İki isimde aynı kaktüsün adı. Değişik taksonomik sınflandırmalardan dolayı bir kaktüsün bir sürü adı olabiliyor. Çok güzel bir kaktüs.
Aşağıya sarkan dalları ve tüycükleriyle çok alımlı, hele çiçekli hali. Kaktüsünüzü çoğaltma amaçlı mı kestiniz merak ettim?
solucan17
09-09-2013, 16:44
İki isimde aynı kaktüsün adı. Değişik taksonomik sınflandırmalardan dolayı bir kaktüsün bir sürü adı olabiliyor. Çok güzel bir kaktüs.
Aşağıya sarkan dalları ve tüycükleriyle çok alımlı, hele çiçekli hali. Kaktüsünüzü çoğaltma amaçlı mı kestiniz merak ettim?
Sayın sakdag bilgiler için çok sağolun. Benim aldığım çiçekçi kesmiş. Eğer allta ki iki yeni sürgünü olmasaydı almayacaktım zaten . Anladığım kadarı ile bu kaktüste çoğaltma uçlardan kesilen sürgünler ile yapılıyor. Ya da aşılama yaparak daha verimli hale getiriyor.
solucan17
12-09-2013, 21:12
441083
441084
441085
eceyıldız
12-09-2013, 22:28
Gerçekten hayran kaldım ellerinize emeğinize sağlık. çok ama çok güzel kaktüsleriniz varmış bayıldım hele pembe dikenliye ayrı bayıldım. bu arada pet bardaklar imdadımıza yetişiyor değil mi bende buralarda küçük saksı bulamıyorum en sonunda bu gün krem peynir bardaklarını artık kullanmadığım ojelerle boyayarak saksı haline getirdim yaratıcı olmak lazım. marketlerde sert plastikten yapılmış pet bardaklar var onlardan almak lazım. Sonra boyayıp kullanırız ne farkı var saksıdan.
solucan17
12-09-2013, 22:54
Gerçekten hayran kaldım ellerinize emeğinize sağlık. çok ama çok güzel kaktüsleriniz varmış bayıldım hele pembe dikenliye ayrı bayıldım. bu arada pet bardaklar imdadımıza yetişiyor değil mi bende buralarda küçük saksı bulamıyorum en sonunda bu gün krem peynir bardaklarını artık kullanmadığım ojelerle boyayarak saksı haline getirdim yaratıcı olmak lazım. marketlerde sert plastikten yapılmış pet bardaklar var onlardan almak lazım. Sonra boyayıp kullanırız ne farkı var saksıdan.
Teşekkürler sayın eceyıldız mümkün olduğu kadar farklı ve az bulananlara yöneldim daha bir sürü var bakalım yavaş yavaş çekip koyuyorum paylaşıma. Benim küçük saksılarım marketlerdeki sert plastik bardaklardan hem el emeği hemde daha ucuz oluyor saksılarım. Valla bence hazır saksılardan daha güzel :)
solucan17
12-09-2013, 23:02
441136
441137
441138
solucan17
12-09-2013, 23:04
441139
441140
441141
sumeyra47
12-09-2013, 23:11
Maşallah çeşitleriniz çok fazla ve gerçekten çok tatlılar.Bu kadar çeşidi nereden edindiniz??
eceyıldız
12-09-2013, 23:21
Benim sizin kadar tür edinmem biraz zor şimdilik.çünkü evim kira balkonum dar. Ama emin olun allah nasip ederse kendi evime geçince eksik tür bırakmayacağım görürsünüz.Şimdilik bunlarla ve ektiğim tohumlardan çıkan olursa idare edip gelişimlerini paylaşacağım sizlerle tabi arada yeni katılan olur ama öyle çok değil tabi ki gördüğüm ve beni al diyen güzele hayır demiyeceğim.
eceyıldız
12-09-2013, 23:23
Bu arada sizin ufaklıklar gerçekten enfes bayıldım bayıldım... Çiçeklerini de yavrularını da görürsünüz inşallah fazla yavru olursa bunları ne yaparım demeyin sakın seve seve evlat ediniriz merak etmeyin :D
solucan17
13-09-2013, 00:34
Benim sizin kadar tür edinmem biraz zor şimdilik.çünkü evim kira balkonum dar. Ama emin olun allah nasip ederse kendi evime geçince eksik tür bırakmayacağım görürsünüz.Şimdilik bunlarla ve ektiğim tohumlardan çıkan olursa idare edip gelişimlerini paylaşacağım sizlerle tabi arada yeni katılan olur ama öyle çok değil tabi ki gördüğüm ve beni al diyen güzele hayır demiyeceğim.
Sayın eceyıldız ev ne demek çok iyi bilirim, daha altı ay oldu kiradan kurtulup kendi evime çıkalı.. Allah tez zamanda kendi evinizi nasip etsin..Evlatlık verilecek yavruları olsun bizim ufaklıkların dağıtmayıp ta ne yapacağız sayın eceyıldız :) Sizde az ama öz kaktüs toplayın ben artık öyle yapıyorum. Az ama nadide bir kolleksiyonunuz olur.
solucan17
13-09-2013, 00:38
Maşallah çeşitleriniz çok fazla ve gerçekten çok tatlılar.Bu kadar çeşidi nereden edindiniz??
sayın sumeyra47 gerek internetten alarak gerekse marketleri takip ederek çok nadirde buradaki yol üstü çiçekçilerinden topladım bitkilerimi. İnternetten aldıklarım yurt dışı menşeili genelde, son aldıklarımı Taner angay'ın sitesinden aldım ama hiç memnun kalmadım. Yine en güzeli marketleri takip etmek ya da çiçekçilerden almak görerek seçmek..
Merhaba arkadaşlar.Dün başka bir forumu okudum ve ertesi sabah bauhusa giderek birkaç çeşit edindim.Hazır kaktüs toprağı da aldım.Evime dönünce hemen bakımlarını yapıp bir köşe oluşturmak istiyorum.Markette çok bakımsız kalmışlar ve çoğu da ölmek üzere idi.Ben menekşe,sardunya ve petunyacıyım. Yani bu konuda tecrübem yok.sayın Solucan17 toprak ve dikim konusunda tavsiyelerini bekliyorum.Bir de Eceyıldız'a dediğine bir şey de ben ekleyeyim.Allah düşmanımı bile ev sahibi yapsın.Dostlarımın evleri de bahçeli olsun tabi ki ;)
solucan17
13-09-2013, 07:00
Merhaba arkadaşlar.Dün başka bir forumu okudum ve ertesi sabah bauhusa giderek birkaç çeşit edindim.Hazır kaktüs toprağı da aldım.Evime dönünce hemen bakımlarını yapıp bir köşe oluşturmak istiyorum.Markette çok bakımsız kalmışlar ve çoğu da ölmek üzere idi.Ben menekşe,sardunya ve petunyacıyım. Yani bu konuda tecrübem yok.sayın Solucan17 toprak ve dikim konusunda tavsiyelerini bekliyorum.Bir de Eceyıldız'a dediğine bir şey de ben ekleyeyim.Allah düşmanımı bile ev sahibi yapsın.Dostlarımın evleri de bahçeli olsun tabi ki ;)
Sayın alaoğlu kaktüs yetiştiriciliğinde en önemli şeyler geçirken bir toprak su zamanlaması ve yeteri kadar güneş. Ustalardan öğrendiklerim bunlar. Ev konusunada aynen katılıyorum :p
eceyıldız
13-09-2013, 07:24
İnşallah arşın kapıları açıktırda bu dualarınızı duyar en kısa zamanda ev almak isteyen herkes ev sahibi olur.Biz geniş ferah bir apartman dairesi **** bahçeli ev istiyoruz bu yüzden ağırdan alıyoruz ki keşkelerimiz olmasın.
Kaktüs toprağına gelince annemde bende yıllarca bahçe toprağında yetiştirdik tabi ki çok az sayıdaki kaktüslerimizi şimdi merak ediyorum bu acaba buranın toprağıyla alakalı birşey mi benim bile şimdi bahçe toprağına ektiğim ve güzel güzel yaşayan kaktüslerim var.
solucan17
13-09-2013, 08:26
İnşallah arşın kapıları açıktırda bu dualarınızı duyar en kısa zamanda ev almak isteyen herkes ev sahibi olur.Biz geniş ferah bir apartman dairesi **** bahçeli ev istiyoruz bu yüzden ağırdan alıyoruz ki keşkelerimiz olmasın.
Kaktüs toprağına gelince annemde bende yıllarca bahçe toprağında yetiştirdik tabi ki çok az sayıdaki kaktüslerimizi şimdi merak ediyorum bu acaba buranın toprağıyla alakalı birşey mi benim bile şimdi bahçe toprağına ektiğim ve güzel güzel yaşayan kaktüslerim var.
Ev işi ince elenip sık dokunulacak bir iş geç olsun hatasız karar olsun. Gönlünüzden geçen olsun. Bahçe toprağı hakkında şunu söyleyebilirim benimde var bahçe toprağında kaktüsüm ama süzek toprak kullandıklarım daha çabuk gelişim gösteriyor. Sadece kaktüs değil ben terasta domates biber hepsini ektim geçirgen toprakta daha iyi gelişiyorlar.
eceyıldız
13-09-2013, 09:25
Bende şimdi bahçe toprağına torf benzeri hazır bitki toprağı karıştırarak kullandım bakalım inşallah sonuç iyi olur.
sumeyra47
13-09-2013, 10:17
Geçirken toprağı nereden temin edebiliriz.Ben de bahçe toprağı ve kum karıştırıp kullanıyorum.İnşallah sonuç iyi olur.
eceyıldız
13-09-2013, 10:43
İşte bahçe toprağı kum ve hazır toprak güzel oluyor ben diğer bitkilerimde kumsuz kullandım iyi sonuç aldım. bakalım kaktüslerde nasıl olacak.
solucan17
13-09-2013, 11:26
Benim toprak formülüm dağdan aldığım dere kumu bahçe toprağı çok çok az torf ve çakıl taşı.
solucan17
13-09-2013, 23:02
Taş devri canavarlarına benzemiyor mu? :D
439245
439246
Malesef alttaki bitki bugün itibari ile öldü ilk denemelerim bu taşlar üzerinde daha çok acemiyim. Yine aynı hata su fazlalığı :(
solucan17
15-09-2013, 10:05
Biz bu sulama işini öğrenene kadar çok bitki ziyan edeceğiz bugün budanın da kökten çürüdüğünü gördüm.
Kaktüslerinizin dibindeki çakıl taşlarını azaltırsanız toprağı daha iyi nefes alır. Kaktüs suyu pek sevmediği için nemli kalan toprakta çürüyor. Bir de bu taşlar toprağa basınç yapıyor ve toprağı sıkıştırıyor.
solucan17
15-09-2013, 23:26
Sayın ezgigül ölen iki bitkiminde dibinde çakıl taşı yoktu. Söylediğiniz mantıklı bende son edindiğim hiç bir kaktüse çakıl taşı koymadım..
Benim aldığım dağ bağda toprakta çok fazla taş var. Ziraatçi arkadaş taşın iyi olduğunu toprakta bulunan nemi muhafaza ettiğini söylemişti. Ben mümkün olduğu kadar yaptığım karışım içinde taş çakıl bulundurmamaya çalışırım. Taşın kapladığı alan kadar toprağın olmayacağı için. Kaktüslerin toprağı üzerine yapmış olduğunuz taşlar çok güzel gözüküyorlar. Ancak söylediğiniz gibi toprağın nefes almasını engellediklerini ve toprağı ezdiklerini ben de düşünüyorum. Bende sürekli çiçek açan iki kaktüs nerede ise hergün suluyorum. Ancak toprak biraz daha geçirgen ve sürekli balkonda ve esintili ortamda durduğu suyu bittiği için problem olmuyor. Balkondaki sıcaklık ve rüzgardan çok çabuk bir şekilde su tüketimi olduğu için bitkiler su sıkıntısı çekiyorlar muhtemelen. Her bitkinin su ihtiyacı farklı. Bendeki japon güllerinin tomurcukları sürekli düşüyordu. En sonunda bitkinin su ihtiyacının çok daha fazla olduğunu görerek daha fazla su verilmesini sağladıktan sonra bir tane çiçek açtı. Tabi şimdi havaların soğuması ile birlikte suyu azaltmam gerekiyor.
solucan17
19-09-2013, 17:29
Sayın muda, ustalardan öğrendiğimi dün teyit ettim susuzluktan kaktüs kolay kolay ölmüyor. Mammillaria elongata cristat kaktüsümün toprağa değen kısmı çürümüş, saksıdan çıkardım çürüyen kök ve gövde kısımlarını ayırdım kurusun diye bıraktığım yerde neredeyse dokuz gündür unutmuşum dün fark ettim. İnanın hiç bir şey olmamış..Bugün kış yerleştirmesini yapacağım o arada tüm çakılları temizliyeceğim bitkilerden, kışı rahat geçirsinler.
solucan17
19-09-2013, 23:25
Üç farklı yılbaşıyı çelikleme yapmıştım galiba hepsi tuttu :)
442860
442861
eceyıldız
20-09-2013, 07:47
Çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık..
solucan17
20-09-2013, 09:53
Çok sağolun sayın eceyıldız büyük saksıdakiler kışı dışarda getirecekler ne kadar korunaklı yerdede olsa ben işimi sağlama alayım diye çelikleme yaptım büyüklere zarar gelirse bunları yetiştiririm diye düşündüm.
solucan17
20-09-2013, 19:49
443047
443048
Beyaz dallar çıkana kadar hep sarı bir kaktüsüm var zannediyordum :)
443049
altintasna
20-09-2013, 19:57
Pokemona benziyor:
http://www.agaclar.net/forum/1196710-post37.htm
=)
Sayın solucan; dikenler sanıyorum boya.Kaktüsün aslında dikenler beyaz, onun için adında kar kelimesi geçiyor.
Sayın Solucan17 gerçekten hepsi de çooookkk güzeller maşaallah:)
Ben de kaktüs ve sukulentlerinize baka baka heves ettim, dün 2 tane kaktüs aldım:) Bir tanesi ince uzun, tavşan tüyü gibi tüyleri var:) Galiba sizin 5. mesajınızdaki kaktüsten. Ama tüylerinin bir kısmı pembe gibi. Acaba boya mı değmiştir yoksa normal rengi midir? Üstündeki silikonu temizledim ama tüylerini de yoldu:( Bir tanesinin de dikenleri öyle nizami ki bitkiyi elimle tutsam da elime batmıyor. Toplam 3 tane kaktüsüm oldu.(Biri de sanırım kaynana topuzu) İnşaallah hakkıyla bakabilirim. Baktım da siz kaktüslerinizi pet bardaklara dikmişsiniz, çok da güzel olmuş:) Bardakların altını deldiniz mi, yoksa az sulandığı için altının delik olması şart değil mi? Bir de kaktüslerin dibine konan taşların ben zararlı olduğunu sanıyorum, ama özel bir amacı var mı?
solucan17
20-09-2013, 22:27
Sayın solucan; dikenler sanıyorum boya.Kaktüsün aslında dikenler beyaz, onun için adında kar kelimesi geçiyor.
Sayın dogef boyaymış bende ara dallar çıkmasa anlamayacaktım ne yalan söylüyeyim :)
solucan17
20-09-2013, 22:33
Sayın Solucan17 gerçekten hepsi de çooookkk güzeller maşaallah:)
Ben de kaktüs ve sukulentlerinize baka baka heves ettim, dün 2 tane kaktüs aldım:) Bir tanesi ince uzun, tavşan tüyü gibi tüyleri var:) Galiba sizin 5. mesajınızdaki kaktüsten. Ama tüylerinin bir kısmı pembe gibi. Acaba boya mı değmiştir yoksa normal rengi midir? Üstündeki silikonu temizledim ama tüylerini de yoldu:( Bir tanesinin de dikenleri öyle nizami ki bitkiyi elimle tutsam da elime batmıyor. Toplam 3 tane kaktüsüm oldu.(Biri de sanırım kaynana topuzu) İnşaallah hakkıyla bakabilirim. Baktım da siz kaktüslerinizi pet bardaklara dikmişsiniz, çok da güzel olmuş:) Bardakların altını deldiniz mi, yoksa az sulandığı için altının delik olması şart değil mi? Bir de kaktüslerin dibine konan taşların ben zararlı olduğunu sanıyorum, ama özel bir amacı var mı?
Sayın ezgigül tüylü kaktüs o kadar varki resmini koyarsanız daha güzel karar verebiliriz belki. Genelinde tüyler beyaz ben pek renkli görmedim o yüzden büyük ihtimal boyadır.Tüylerinin yolunmasını dert etmeyin bende çok yapay çiçek kopardım kaktüslerden hepsi düzeliyor zamanla. Valla bende her gördüğüm yuvarlak kaktüse kaynana topuzu derdim ama o yuvarlakların kaç yüz çeşidi varmış bir bilseniz :D Bütün bardakların altı delik ve mutlaka delinmeli evet sayın ezgigül taşların zararlı olduğunu iki günde iki kaktüs ölümü ile bende anladım ve temizledim hepsini.
Kaktüs bir hastalık ama şikayetçi olan yok :)
loveforlife
20-09-2013, 22:42
443047
443048
1. Kaktüsün Mammillaria elongata cv COPPER KING
2. ise Mammillaria elongata...
İhtiyaçlarını karşıladığında hızlı ve güzel gelişen türler. Güle güle büyütmeni dilerim...
solucan17
20-09-2013, 23:18
1. Kaktüsün Mammillaria elongata cv COPPER KING
2. ise Mammillaria elongata...
İhtiyaçlarını karşıladığında hızlı ve güzel gelişen türler. Güle güle büyütmeni dilerim...
Sayın loveforlife bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Çiçekleri küçük küçük ama güzeller. Hep birlikte büyütüyoruz valla ne yalan söylüyeyim, bilgi paylaştıkça değerli.
solucan17
21-09-2013, 00:11
443106
solucan17
22-09-2013, 20:35
443588
443543
eceyıldız
22-09-2013, 20:47
Sempervivum tectorum 1. foto çok sevdiğim ve hala sahip olamadığım bir güzel...
solucan17
22-09-2013, 21:13
Sempervivum tectorum 1. foto çok sevdiğim ve hala sahip olamadığım bir güzel...
Sayın eceyıldız ben bu bitkiyi arkadaşımın bahçeden aldım salça yaptıkları yerde ateşten çoğu kavrulmuştu sağlamlardan aldım tuttu ilk fırsatta tekrar gidip bakacağım eğer hala var ise size gönderirim söz.
eceyıldız
22-09-2013, 21:25
Teşekkür ederim ilginize....
Cevabınız için teşekkür ederim sayın solucan17 :) Fotoğraf makinem olmadığı için maalesef paylaşamıyorum. Yoksa benim de bir sayfa açma niyetim var aslında :)
solucan17
23-09-2013, 23:12
443907
443908
443909
solucan17
24-09-2013, 23:25
444182
helin-123
25-09-2013, 00:13
kaktüsler şahane ama dikerken biraz zor. sizin sayfanıza baka baka hiç kaktüs sevmezken şimdi kaktüs sever oldum ve kaktüs yetiştirmeye karar verdim. şimdi birkaç kaktüsüm var.
Ama bu kadar da olmaz ki sayın solucan17 ;) Siz bizi orta yerimizden çatlatmak mı istiyorsunuz :confused: Kaktüslerinizi kıskandım, ben de 2 tane kaktüs aldım :D Bütün kaktüsleriniz çok güzel. Maşaallah Allah daha çok versin ;)
solucan17
25-09-2013, 14:38
kaktüsler şahane ama dikerken biraz zor. sizin sayfanıza baka baka hiç kaktüs sevmezken şimdi kaktüs sever oldum ve kaktüs yetiştirmeye karar verdim. şimdi birkaç kaktüsüm var.
Sayın helin -123 samimi olarak şunu söyleyeyim Kaktüs leri kendime çok benzetiyorum belki ondan çok sevdim bu kadar. (diken kısmı hariç) :-) İnanın kısa sürede iki beş beş yedi sonra amanın her yer kaktüs
solucan17
25-09-2013, 14:42
Ama bu kadar da olmaz ki sayın solucan17 ;) Siz bizi orta yerimizden çatlatmak mı istiyorsunuz :confused: Kaktüslerinizi kıskandım, ben de 2 tane kaktüs aldım :D Bütün kaktüsleriniz çok güzel. Maşaallah Allah daha çok versin ;)
Sayın ezgigül bende anlamadım ne zaman bende bu kadar kaktüs oldu. Bende iki tane ile başladım bir çiçek açtı hayran kaldım bugün elimde galiba yüz elli kaktüs var. Hadi bakalım sizede kolay gelsin bundan sonra :-)
eceyıldız
25-09-2013, 15:57
Kaktüslerinize bakarak asıl imrenilecek ve kıskanılacak sizsiniz Sevgili Solucan17 maşallah izlemeye doyamıyor insan... ellerinize emeğinize sağlık...
solucan17
25-09-2013, 19:06
Arkadaşlar bu kaktüsün adı doğrumu hani kaynana topuzu olan
444318
444319
444320
444321
444322
solucan17
25-09-2013, 19:10
Biri çok utangaç arkada saklanıyor. Birde arkadaşlar gözünüzü seveyim beş kardeşlerin türünü söyleyin bana..
444323
solucan17
25-09-2013, 19:15
444324
444325
solucan17
26-09-2013, 20:02
444604
444605
444606
solucan17
26-09-2013, 20:06
444607
444608
loveforlife
27-09-2013, 22:12
İsminde yanlışlık olabilir. İlk gördüğümde şaşırmıştım bu nasıl bir kaktüs diye, biraz darbe görmüş orta yerinde sakız gibi bir akıntı vardı. Her halde biraz ilgi alaka kendine getirdi onu şimdi dahada tüylendik..
437403
Austrocephalocereus dybowskii gibi geldi bu bana...
altintasna
27-09-2013, 22:14
Şu tüylülerden alsam güneşte yanmazlar aslında. Belki soğuğa da dayanıklıdırlar; baksana kazakları var üzerlerinde...
solucan17
28-09-2013, 15:39
Austrocephalocereus dybowskii gibi geldi bu bana...
Sayın loveforlive hemen inceliyorum..
solucan17
28-09-2013, 15:39
Şu tüylülerden alsam güneşte yanmazlar aslında. Belki soğuğa da dayanıklıdırlar; baksana kazakları var üzerlerinde...
Bende aynı şeyi düşündüm valla ne yalan söyliyeyim :)
solucan17
28-09-2013, 15:44
Diken renklerine bakarmısınız
444937
444938
444939
solucan17 halınız bile çiçekli :)
solucan17
28-09-2013, 18:48
solucan17 halınız bile çiçekli :)
Sayın ezgigül halılarım daha farklı çiçekli :p onlar standlarım kaktüs koymak için :D
loveforlife
28-09-2013, 20:41
437406
Bunun etiketi yanlış... Opuntia microdasys v rufida olması gerekiyor... Opuntia microdasys monstrose formunda yaprakları dalgalı oluyor. gördüğüm kadarıyla seninkiler düz.
solucan17
28-09-2013, 20:51
Valla arkadaşımın aldıklarında da aynı etiket vardı sayın loveforlife. Bizde o şekilde kabul ettik şimdilik. Ama sizin dediğiniz doğru büyük ihtimalle :-)
loveforlife
28-09-2013, 20:57
Valla arkadaşımın aldıklarında da aynı etiket vardı sayın loveforlife. Bizde o şekilde kabul ettik şimdilik. Ama sizin dediğiniz doğru büyük ihtimalle :-)
https://www.google.com.tr/search?q=opuntia+microdasys+monstrose&sa=X&rlz=1C1TEUA_enTR483TR483&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=pSFHUpDAO8fctAb_g4DgDQ&ved=0CCwQsAQ&biw=1241&bih=550&dpr=1
görsellerle karşılaştır istersen...
solucan17
28-09-2013, 21:12
https://www.google.com.tr/search?q=opuntia+microdasys+monstrose&sa=X&rlz=1C1TEUA_enTR483TR483&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=pSFHUpDAO8fctAb_g4DgDQ&ved=0CCwQsAQ&biw=1241&bih=550&dpr=1
görsellerle karşılaştır istersen...
Evet haklısınız aynen dediğiniz gibi . Etiketi değiştiriyorum yarın :p
Sn. Solucan17, nerelerdesiniz? sayfanız sessiz kalmış.
solucan17
13-08-2014, 12:08
Sn. Solucan17, nerelerdesiniz? sayfanız sessiz kalmış.
Merhaba arkadaşlar bazı yaşamsal problemleri çok şükür atlatmış bulunmaktayım. Gerçekten çok özlediğim foruma tekrar geri döndüğüm için çok sevinçliyim.. Hepinize merhabaaaaaaa tekrardan.....
Bir merhaba deyip tekrar kaybolmuşsunuz Sayın Solucan17. ;)
Uzun zaman geçmiş, bitkileriniz ne durumda acaba? Kışın etkileri nasıl oldu?
Merhabalar sayın solucan17. Adınızda 17 rakamını görünce hemen sayfanıza baktım. Kaktusleriniz çok harika hepsine bayıldım. Çanakkale'de böyle kaktüs severler olduğunu görmek çok sevindirici :) Kaktüslerinizin devamını görmeyi merakla bekliyoruz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.