Bağlan

View Full Version : Gerze Tavuğu ( Hacıkadın Tavuğu )




ykaya194
20-08-2013, 15:55
434917434918

Gerze Tavuğu ( Hacıkadın Tavuğu )

Renk : Siyah
Yumurta adadi : 94 adet/yıl
Rengi : Beyaz
Erkek ağırlık : 2300-3000 gr
Dişi ağırlık : 1500-1700 gr
Tepe tüyü : yok
Bacak tüyü : yok
Tırnak : 4 adet
İbik : çatal

Irkı : Gerze Hacıkadın ve Fransız La Fleche Tavuğu | Tavuk Civciv Kuluçka (http://tavuk.devletli.com/hacikadin)

434939

Gerze / Sinop




Yağmurcan
20-02-2014, 18:37
434917434918

Gerze Tavuğu ( Hacıkadın Tavuğu )

Renk : Siyah
Yumurta adadi : 94 adet/yıl
Rengi : Beyaz
Erkek ağırlık : 2300-3000 gr
Dişi ağırlık : 1500-1700 gr
Tepe tüyü : yok
Bacak tüyü : yok
Tırnak : 4 adet
İbik : çatal

Irkı : Gerze Hacıkadın ve Fransız La Fleche Tavuğu | Tavuk Civciv Kuluçka (http://tavuk.devletli.com/hacikadin)

434939

Gerze / Sinop

Ben yetiştiriyorum ama biraz narin büyüyorlar, özellikle bazen yumurta yaparken sorun oluşabiliyor ama çok güzel hayvanlar.

Muda
20-02-2014, 22:46
Verilen linkten baktığım zaman Fransız la fleche ile olan benzerlikten bahsediliyor ve farklı oldukları noktaları belirtiyordu. Yurt dışında görevli bir tanıdık tarafından bir kısım yumurtalar gelmişti. O zaman adını tam olarak bilmediğim la fleche yumurtaları da vardı. Gelen yumurtalardan çok fazla civci çıkmadı. Ancak üç veya dört tane la fleche horozu çıkmıştı. Bu ırk için söylenilen hem etlik hem de yumurta ırkı olduğu idi. Kolay gurk olup kendi yavrularına da bakıyormuş.Hem horoz hem de tavuk iri olduğu için normal tavuktan çok daha fazla yavru çıkardığı söylenmişti. Çok parlak bir siyahı vardı. Fransa'da ibiğinin v şeklinde olmasından dolayı şeytan olarak da adlandırılıyormuş. Yavrular büyüyüp horoz haline geldikten sonra bir gece bakan arkadaşın kümesindeki diğer tavuk ve horozlarla birlikte çalınmıştı. Bir daha da hiç görmedim.

Muda
20-02-2014, 22:55
Ben yetiştiriyorum ama biraz narin büyüyorlar, özellikle bazen yumurta yaparken sorun oluşabiliyor ama çok güzel hayvanlar.

Yumurtlama sorunu ile ilgili olarak tavuklarınızın gezebilecekleri geniş bir alan var mı. Belki aynı olay olmayabilir ama bir belgeselde geyiklerin daha fazla çoğalabilmesi için kurtların hemen hepsini öldürüp bir kısmını da yakalamışlar. Bir süre sonra geyik nüfusu artmış. Ancak genç geyiklerde doğum sırasında annenin doğum yapamaması nedeni ile yavru ile birlikte ölüm olayları çok artmış. Kurtların bulunduğu zamanda yaşayan yaşlı geyiklerde ise böyle bir sorun yokmuş. Araştırmalar sonucunda bunun nedeninin kurtlar tarafından sürekli takip edilen geyiklerin yaşlı ve hastalarının kurtlar tarafından yenildiği sürü sürekli hareket halinde olduğu için kaslarının güçlü olduğu doğum sırasında da çok rahat bir şekilde yavruladıkları bulunmuş. Kurtlar olmayınca geyikler çok az hareket ediyorlarmış. Bu da kaslarının güçsüzleşmesine ve rahat doğum yapamamalarına neden oluyormuş. Esaret altındaki kurtlar salıverilerek doğal denge yeniden sağlanmış.
Dışarıda gezebilen biraz uçup taş toprak ile eşelenebilen tavuklar bu teoriye göre rahat yumurtlar muhtemelen.

Yağmurcan
21-02-2014, 07:26
Tavuklarımın hepsi serbest dolaşıyorlar, açık alan sıkıntısı yok ama maalesef geçen sene böyle bir problem yaşadım. Bahsettiğiniz belgesel bana mantıklı geldi. Nasıl ki, serbest dolaşan köy tavuklarının kemikleri, diğer kapalı alanda yetişen tavuklara göre daha uzun. Neden, çünkü serbest dolaştıkları için kasları daha iyi gelişiyor.
Bakalım inşallah bu sene böyle bir şey yaşamam.
İleri ki günlerde buraya gerze tavuklarımın resmini yüklerim, sizler de görürsünüz.